Skip to content

Compunere despre iarnă, zăpadă şi Moş Crăciun

2009 December 31 at 2:52 pm

by Simona Tache

Sau un text mai vechi de-al meu, scris pentru copii. Cu uşoară întârziere faţă de vizita de anul acesta a lui Moş Crăciun, fiindcă l-am găsit prin computer de-abia după.

COMPUNERE DESPRE IARNĂ, ZĂPADĂ, BRĂDUŢ ŞI MOŞ CRĂCIUN

Când e iarnă la modul general?

Iarnă e atunci când obrăjorii şi năsucul sunt reci şi au culoarea florii ăleia care se cheamă bujor. Când trebuie să purtăm fular, mănuşi şi căciuliţe şi când mama face inspecţia la şosete şi hăinuţe şi ne întoarce de la uşă daca nu i se par suficient de multe şi de călduroase. Când bem seara ceai fierbinte cu multă lămâie şi ne încălzim mânuţele pe ceaşcă până ne frige uşor, cât să chicotim un pic. Iarnă e şi când e zăpadă.

Ce e zăpada?

Zăpada e când e şi gheaţă. Când un puf alb, cu sclipiri de argint, acoperă copacii, casele, maşinile, magazinele, maşinile, absolut tot şi trebuie să mergem mai atenţi ca să nu alunecăm şi să ne lovim la năsuc, coate sau genunchi. Când cade, zăpada asta, cade sub formă de fulgi albi şi moi. Dacă prinzi în palmă un fulg, se topeşte şi se face apă. Zăpada seamănă cu vata de zahăr din Orăşelul Copiilor, cu diferenţa că nu e voie s-o mănânci, fiindcă, dac-o mănânci, se umflă gâtul, curge nasul şi creşte temperatura. Bine, poţi să răceşti şi fără să mănânci zăpadă. În orice caz, atunci mama te ţine în casă înfofolit şi te doftoriceşte.

Care-i treaba cu sania?

Chestia cea mai frumoasă în legătură cu zăpada e că poţi să te dai cu sania. E frumos şi când te trage tata sau bunicul cu sania, alunecă uşor şi te simţi de parcă pluteşti. Dar cel mai frumos e când te duci cu mulţi copii la derdeluş. Derdeluşul e întotdeauna pe un deal mai înalt. Te urci şi-ţi dai drumul de sus cu sania şi atunci senzaţia e mult mai tare. Te agăţi bine cu mâinile să nu cazi şi să te ţii chiote şi bucurie. Iar dacă mai cazi, nu-i nimic, te scuturi de zăpadă şi o iei de la capăt, până te strigă mama în casă şi te ia şi puţin la întrebări în legătură cu poezia de la grădiniţă.

Upsss, în curând vine Moşul

La un moment dat, oamenii mari încep să se agite. Aleargă încoace şi-ncolo, fac multe cumpărături, multe planuri, curăţenie, tot felul. Auzi mai des ca de obicei chestia cu “trebuie să fii cuminte fiindcă, în curând, vine Moşul”.

Într-o zi, tata vine acasă cu un brad mare pe care îl duce în cămară sau pe balcon, cu promisiunea că, în câteva zile, o să-l împodobiţi împreună cu globuri, beteală, dulciuri, jucării şi beculeţe.

Brăduţul împodobit

Seara în care împodobeşti bradul e ca o poveste. În casă e cald şi miroase frumos a cozonaci. Mama trebăluieşte de zor, are ochii puţin obosiţi de alergătură şi zâmbetul bun ca de obicei, tata e puţin emoţionat, puţin stângaci şi nerăbdător ca şi tine. În cutii, globuleţele colorate sclipesc tare frumos, iar când le atingi între ele, din greşeală sau intenţionat, scot un clinchet cristalin, cam ca al clopoţeilor. Le pui în brad, pentru unele te urci pe scăunel sau îl rogi pe tata să le agaţe, deşi parcă n-ai vrea, parcă ai vrea să le pui tu pe toate. Te învârţi în jurul brăduţului, ca să iasă bine repartizarea culorilor, mai strâmbi din năsuc puţin nemulţumit, mai iei unul de colo şi îl pui dincolo, le mai inversezi între ele. Nu toate globurile sunt rotunde, unele au formă de steluţă, altele de brăduţ, altele de animăluţe, mă rog, tot felul de forme. În pom se pun şi bomboane, şi clopoţei, şi artificii. Beteala şi instalaţia de beculeţe vin la sfârşit, după ce s-a pus globul din vârf, ăla, cel mai mare şi mai frumos. Pentru asta s-ar putea să fie nevoie să te ia in braţe tata, ca să ajungi. Înainte de culcare, arzi vreo două artificii să vezi cum e, ţii ochişorii strânşi la început şi, mamă ce frumos e după aia, când îi deschizi.

Când te culci, laşi instalaţia să meargă şi, o vreme, priveşti umbrele colorate care apar pe pereţi şi pe perdea, atunci când se aprind sau se sting beculeţele.

Adormi cam greu fiindcă, de emoţie, îţi ard puţin obrajii, inima bate mai tare ca de obicei şi, în plus, îţi zboară aşa ca nişte fluturaşi prin burtică. Ştii că atunci când tu o să visezi, o să vină Moş Crăciun să pună cadourile sub brad. Din când în când te fulgeră întrebarea “Dar dacă nu vine?” Trebuie să vină, de ce sa nu vină, ai fost un copil cuminte şi i-ai scris şi o scrisoare mai demult. Tare ai vrea să-ţi aducă ce l-ai rugat. De fapt, tare ai mai vrea să nu adormi deloc, ca să-l surprizi pe Moş, dar nu-ţi iese niciodată. Adormi şi visezi că a venit Moşul şi că stai de vorbă cu el, mai o poezie, mai un cântecel, chestii d-astea.

Moş Crăciun

Moş Crăciun e un tip mai în vârstă, cu barba şi pletele lungi şi albe. E mai rotofei el aşa şi, probabil, din cauza asta e mereu vesel şi foarte vioi pentru vârsta lui şi râde cu hohote lungi “Ho-hooo-hoooooo”. E îmbrăcat tot timpul în roşu, foarte prietenos şi receptiv la dorinţele copiilor. Locuieşte undeva în Laponia, dar, în noaptea de Crăciun, când are treabă de nu-şi vede capul, se plimbă pe tot globul. De fapt, se plimbă pe deasupra lui, prin văzduh, cu o sanie mare trasă de reni. Practic, într-o singură noapte, Moşul are timp să facă ocolul pământului, să intre, pe horn sau pe geam (mă rog, treaba lui pe unde) în absolut fiecare casă şi să lase, tiptil şi pe nevăzute, cadourile dorite, tuturor copiilor.

În zilele când mergi la grădiniţă sau la şcoală, trage mama de tine încercând să te fure somnului dulce. De Crăciun, însă, te trezeşti cu noaptea-n cap, înaintea tuturor din casă. Nici măcar nu mai faci pipi, te duci glonţ, somnoros dar nerăbdător, cu ochii abia întredeschişi şi cu inima încercând să spargă pijamaua şi pipăi pe sub brăduţ. Foşnetul pacheţelelor pe care Moşul le-a lăsat acolo face somnul să dispară cum ai clipi. După ce mai întîi, cu obrajii roşii de emoţie şi uimire, desfaci cadourile, dai năvală spre camera părinţilor, dai uşa de perete şi împarţi cu ei bucuria minunatei surprize.

Şi te surprinzi gândindu-te, preţ de o secundă: “Oare ce-o să-mi aducă Moşul la anul?”

Hai, la mulţi ani, dragi copii şi stimaţi oameni buni, să aveţi un 2010 mişto.

53 Responses Post a comment
 1. December 31, 2009 15:31:31

  hehe, asta e ghidul de craciun pentru copii …un soi de xmas for dummies de la teora :)) bravo, frumos scris. ah, si La multi ani!

 2. georgiana permalink
  December 31, 2009 15:33:04

  frumos tare… si ce-i mai frumos e ca si acu’, la varsta maturitatii astepti cu aceeasi emotie cadourile de la Moshu’….. in concluzie, ramanem totusi copii pana la capat…

 3. Morris permalink
  December 31, 2009 15:33:07

  La multi ani, Simona!
  La multi ani, tuturor!
  Un an nou mai bun cu pace si liniste in suflet, sanatate, prosperitate numai bucurii si impliniri! La Multi Ani! :smile:

 4. viatanomada permalink
  December 31, 2009 15:50:54

  :mrgreen: la mine vine iarna decat cand zice mecanicu’:”doamnaaa ,tre’e schimbat antigelu’ si facem si o revizie mica?” :mrgreen: apoi tot iarna ie atunci cand vine minivacanta din noiembrie si fugim la munte,vacanta de Craciun dar inainte de asta nelipsitele serbari ………..si gata frate ,imi ajunge! Imi lipsesc tot felul de chestii marunte de pe vremuri dar ma descurc si fara (cadourile de la parinti)acum trebuie sa pregatesc eu cadouri pentru copiii mei.La multi ani @all,numai bine sa se intample in 2010!!!

 5. December 31, 2009 16:15:53

  La multi ani tuturor, revelion fara Colebil si un 2010 suuuupeeeer!

 6. matrixbrain permalink
  December 31, 2009 16:52:54

  @Simona:
  În loc să mă adormi cu poveşti, puteai să-mi dai şi mie un ping … ştii că nu mă dau în lătúri să cad la ospeţe fără invitaţie. Încerc să dreg busuiocul, dar mi-e că sărbătoriţi-s împrăştiaţi să-mpuşte Anul Nou.
  (Cu reverenţă şi intonaţie, CON GRAZIA )
  Pentru Cruella
  . . . . de mine
  Sânii înflorească şi să ne trăiască etc. … nu vreau să monopolizez, aşa că voi fi scurt … scumpa mamăl nostru, agilă contabilă, gastrotronoamă, pedagoagă, sufletistă, cardioloagă, asistentă paternală, oenoloagă, palincoloagă, ţuicolongă şi şampanioloagă, într-un cuvânt, Mihaela, dragostea noastră, iţi mulţumim ca exişti!!!

  (Cu pumnii strânşi, să nu creadă că glumim!)
  Pentru Andrei
  . . . .de acelasi AN
  De din vale de Rovine,
  Grăim Andrei către tine
  La mulţi ani, multe anghile,
  Multe spade, grame, kile

  Multe icre, spor la cod,
  Iar la coadă mult norod.
  În năvoade mulţi rechini
  Plase pline cu ţechini

  Pentru peştele livrat
  Crud, photoşopat, sărat,
  Răspundem cu o urare
  (Facem şi sponsorizare)

  Anul care va să-n-ceapă
  Să vii dincolo de apă
  Noi cu drag te-aşteptăm
  Blogu’ sa rebotezăm,

  Să nu vii cu mâna goală
  Pune şi trei peşti în oală
  Iar de eşti un june stil
  Ia la braţ pe Pataphyl!!!

 7. doamna trei permalink
  December 31, 2009 17:29:07

  cum ti-a iesit salata? misto? ia uite aici

  http://treibadica.blogspot.com/2009/12/improvizatie-pe-tema-istorica-impusa-de.html

  cand treci pe la noi, poti sa-mi aduci si mie sa gust de la tine? asa, intr-un paharel alb de unica folosinta. te rog!

 8. December 31, 2009 17:52:39

  @doamna trei: cum “ne-a ieşit”, nu cum “mi-a ieşit”, fată, aşa se întreabă corect. soţul a fost şef de proiect, eu doar consultant şi ajutor la tăiat legume. şef am fost la alte trei proiecte, dintre care unul (placintă cu brânză) a fost un eşec. aducem salată, aducem, am pregătit o casoletă. a ieşit foarte gustoasă, doar că maioneza are puţin cam multă lămâie (din cauza asta a ieşit şi puţin mai moale decât trebuia, ceea ce a afectat partea cu decoratul) şi puţin cam mult muştar. dar, pentru prima salată, suntem foarte mulţumiţi, e ok. data viitoare va fi beton.

 9. gabriel toma,Madrid permalink
  December 31, 2009 18:23:33

  Frumos.La Multi Ani,Simona!La Multi Ani tuturor!

 10. madison , jimmy permalink
  December 31, 2009 18:28:03

  _LA MULŢI ANI , Simona :!: 2010 să ne găsească mai paşnici şi toleranţi cu cei care gândesc altfel decît ”puterea” actuală :mrgreen: Tuturor celor care intră pe blog-ul tău multă sănătate şi succesuri la…maxim :cool:

 11. Neax permalink
  December 31, 2009 18:51:05

  Simona, dă-i şi lui Bleen un degetar de salată făcută de tine, să se bucure tot blogu.
  Dacă îi trimiţi, îţi promit că îţi povestesc cum i-am tras un cap în gură lui Moş C., când aveam vreo 6 ani.

 12. December 31, 2009 19:13:48

  Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă , KronosBlog vă urează un călduros LA MULŢI ANI! Să aveţi multă bucurie alături de cei dragi! Fie ca anul care vine să însemne pentru tine o nouă treaptă pe care o urci. Îţi doresc o viaţa împlinită şi fericită! La mulţi ani!

 13. Neax permalink
  December 31, 2009 19:18:12

  Hăiţ!

 14. Delia permalink
  December 31, 2009 19:22:44

  cruela si andrei from the us of a, la multi ani! cruela, sper ca te-am mituit destul… :mrgreen:
  simonei si tuturor celorlalti, va doresc un an nou fericit, si toate cele bune (respectiv toti cei buni, dupa caz) ;-)

 15. catalin permalink
  December 31, 2009 19:35:33

  Simona, nu cumva si placinta ti-a iesti tot “beton”? :mrgreen:

  La multi ani si sa ne mai scrii si in 2010! Altfel, chiar ar fi jale… Eu unul nu as avea ce sa citesc in romaneste.

 16. nedormitul permalink
  December 31, 2009 20:00:05

  n-am înţeles eu, adică nu mi-a fost prea clar, am crezut că e un text despre cum se fac copii, da’ dacă e cadou de la moş, e ok şi-ăsta. în fine, vezi că corect este “un text de-ai mei”. urări de bine, an nou fericit, chestii din astea.

 17. dragos costea, casablanca permalink
  December 31, 2009 20:01:44

  cand l-am vazut p-ala din madrid, mi-am zis sa zic si eu, din maroc, un la multi ani blogului roz.

 18. December 31, 2009 20:04:20

  LA MULTI ANI!!!!!!!!

 19. Marinake permalink
  December 31, 2009 20:24:20

  Eu am vrut sa-l jefuiesc pe Mos Craciun – mi-am zis ca daca am un sac de cadouri nu-mi mai trebuie nimic in anii ce vor veni. Am atras-o si pe sora-mea in conspiratie dar ne-am lasat pagubase. Ne-am gandit ca daca avem ghinionul sa fim noi ultimii copii la care vine Mosul e jenant sa-i sarim in spate si sa ne alegem cu cadourile pe care le-am fi avut oricum.

  Cand eram eu mica, Mosul intra cu sac cu tot pe gaura cheii.
  La Multi Ani.

 20. victor L permalink
  December 31, 2009 20:36:10

  La multi ani, copiii mosului.

 21. December 31, 2009 20:59:34

  La Mulți Ani! Un An Nou Fericit!

 22. Jean Bolundu' permalink
  December 31, 2009 21:52:10

  Si de la Moldova La Mulți Ani!

 23. December 31, 2009 21:53:59

  La Muți Ani copii! Mai demult mă simțeam destul de bine (deși simțeam o vagă jenă de tip curluntrist) din cauza situațiunii că erau doi Moși: Moș Crăciun, care se cam ferea de vecini că nu știai care te toarnă, celălalt Moș Gerilă, care venea numai la grădiniță ori școală, după caz, și căruia trebuia să-i spui o poezică patriotică – oricum, neapărat fără misticisme.

  2010 să vă aducă noroc, belșug și minte – nu prea multă totuși, căci nu mai are cine se copilări :)

 24. December 31, 2009 22:47:53

  La Mulți Ani! Un An Nou Fericit, cu multe împliniri. Am căzut într-un lighean plin de sărățele. Vă rog să nu mă salvați.

 25. Una permalink
  January 1, 2010 05:00:34

  hehe, sunt cea mai prima care va zice “la multi ani!” acilea :)

 26. victor22 permalink
  January 1, 2010 11:34:59

  DOI ZERO UNU ZERO

  Un tango
  Viata ta,
  Un tango
  Nu te preda,
  Un tango
  Nu-i mereu in doi,
  Un tango
  Si pentru voi,
  Un tango
  E ritm de viata,
  Un tango
  Mereu invata,
  Un tango
  E si schimbare,
  Un tango
  E-un suflet mare,
  C A T I N E !
  :oops: ;-) :lol:

 27. victor22 permalink
  January 1, 2010 11:37:34

  P.S.

 28. Delia permalink
  January 1, 2010 11:41:36

  daca avem pe blog vasile sau vaselina, la multi ani va doresc!
  si be) vati inghesuit toti la cruela si nu ia-t dat o tuica mica si lu agnes, care e geamana ei. aaa, huo! lasa fata ca recuperezi azi! :mrgreen:

 29. nepotu lu tamara permalink
  January 1, 2010 12:21:30

  @SIMONA
  STILL LOVE YOU AND VOTE SIMONA FOR PRESIDENT!
  La multi ani si tot ce-ti doresti sa se indeplineasca!
  Iti ofer 5 stele pentru textul de mai sus sau chiar 7 stele(Burj el arab)din toata inima,it s touching!(fiica mea are 9 ani & she still believes in Christmas spirit).
  Be the same nice lady with beautiful mind as i know you !

 30. agneswood permalink
  January 1, 2010 13:11:58

  @delia
  merci, fată.
  nu-m fac probleme, sunt precisă că o să-m dea cruela jumătate din ce a primit de la voi drept şpagă. şi terenu de la bran tot pt mine e :mrgreen:
  (fatăăăăăă, mai avem bani pt teren ?!?!? sau s-a deschis carrefour şi ai plecat la şoping ? :shock: )
  ăăăăăăăăă, era să uit : la mulţi ani !

 31. agneswood permalink
  January 1, 2010 15:07:17

  simona,
  bine că l-ai băgat pe nepotu ăla cu gargara între mine şi delia… :cry:
  nu putea să stea frumuşel la rând ??? :roll:
  deci tot aşa va merge şi anu ăsta, cu nepotisme :mrgreen:

 32. Ovi Serg permalink
  January 1, 2010 16:52:03

  sint cam mahmur

 33. January 1, 2010 18:37:01

  As incerca niste urari pentru munca, prosperitate, alea, alea, dar imi e teama sa nu stric spiritul sarbatorilor. De cand am venit tot incerc sa ma acomodez cu timisoreana, asa ca ma duc sa mai exersez. Va doresc insa, in continuare, petrecere placuta. Munca nici pe mine nu ma prea atrage. Deocamdata.
  Agness
  Tu nu mai ai nevoie de munca, ai partea mea de spaga plus dreptul tau de la Cruela. Te descurci?

 34. dana permalink
  January 1, 2010 19:19:03

  La multi ani!Continua sa scrii ,Simona!Avem mare nevoie!

 35. agneswood permalink
  January 1, 2010 19:35:05

  simona
  când nu mai avem nevoie, te anunţăm, să ştii să te opreşti ! :mrgreen:

 36. nedormitul permalink
  January 1, 2010 19:59:45

  era să mor, să mă sinucid. era să mă calce vaporul
  http://bleen.ro/blogospera-si-nu-cerceta/2010/01/01/bleen-ro-in-2009/

 37. January 1, 2010 20:34:48

  @all: LA MULŢI ANI, OAMENI BUNI! Cu noroc, voie bună, sănătate şi dragoste! Să aveţi un 2010 minunat! Crăciun fericit în continuare!

  @nedo: mersi de link, scuzele se accepta, îmi cer şi eu scuze dacă am greşit/exagerat/sărit calul/etc. tuturor celor care consideră că am greşit/exagerat/sărit calul/etc.
  să ne vedem, de-acuma, fiecare, liniştiţi, de vieţile noastre, ok? :smile:

 38. Neax permalink
  January 1, 2010 21:43:26

  Uraa! Eram precist că se va mişca ceva. Recte, degetarul cu salată (cât un bob de mazăre, cam tare între măsele).
  Aşa că, om de onoare fiind, sar cu povestea promisă:
  Suspiciunile mele legate de existenţa lui Moş Crăciun / Gerilă au început prin anii terminali de grădiniţă (cred că 2 sau 3) când – stând în semicerc mai spre capăt – am văzut că pe dosul bărbii Moşului scria Dosar. Având vocaţie ştiinţifică nu am întrebat pe nimeni, ci m-am decis să investighez mai de aproape chestiunea. Am aşteptat Ajunul de acasă lângă brad, mimând indiferenţa. Tensiunea creştea. La un moment dat s-au auzit zgomote afară şi am văzut prin geam o glugă roşie. Am ţâşnit brusc din casă şi am demascat-o la propriu pe bunica. Fire temperamentală, mi-a ars o palmă. Dar nici un preţ nu e prea mare pentru a afla adevărul.
  Ţi-am zis ceva de un cap în gură? Am minţit, ca la Ştiri, ca să stârnesc interesul.

 39. January 1, 2010 21:46:03

  @Neax: titlul potrivit pentru povestea ta: “Cum m-a bătut Moş Crăciun” :smile:

 40. Neax permalink
  January 1, 2010 21:56:20

  Păi n-avea nici un chichirez. Moş Crăciun şi Nicolae distribuie regulat beţe, cărbune şi chiar căcart (în Spania) copiilor cu o cuminţenie alternativă.
  Trebuia ceva de senzaţie, să te momesc.

 41. rezeanu.florin permalink
  January 16, 2010 15:50:27

  :arrow: sincer fa o compunere mai calumea

 42. caras teodor permalink
  December 8, 2010 21:09:03

  super dragut :D :-) :o 8O :? 8) :lol: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :mrgreen:

 43. Anonim permalink
  December 9, 2010 20:21:49

  este o compunere foarte inspirata;) :wink:

 44. sebi permalink
  December 3, 2011 18:24:20

  La multi ani, Simona!
  L :wink: :wink: a multi ani, tuturor!
  Un an nou mai bun cu pace si liniste in suflet, sanatate, prosperitate numai bucurii si impliniri! La Multi Ani!

 45. December 12, 2011 17:07:48

  Este cea mai fermecatoare,minunata si mirifica compunere citita de mine.M-a impresiona intr-un fel magic. :P

 46. December 23, 2011 20:10:04

  a multi ani, Simona!
  L a multi ani, tuturor!
  Un an nou mai bun cu pace si liniste in suflet, sanatate, prosperitate numai bucurii si impliniri! La Multi Ani!

 47. January 22, 2012 16:06:12

  vreau si eo o compunere despre o iarna fara zapada plzzzzz

 48. January 31, 2013 18:31:05

  superrrrr :mrgreen: :mrgreen: :D :-) :-)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Compunere despre iarnă, zăpadă şi Moş Crăciun « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
 2. Compunere despre iarnă, zăpadă şi Moş Crăciun « georgianamocanu
 3. Ce ziceţi de primăvara asta? | Jurnal roz de cazarmă și nu numai
 4. Am luat note la compunere în draci luna asta | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

Leave a Reply

Note: You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :mrgreen: :|