Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

N-aveţi voi atâtea cauze câte poate românul să susţină

Românul s-a născut plin de atitudine. Fibra lui morală e atât de consistentă şi principiile lui atât de solide, încât nu-i ajunge o viaţă să ia toată atitudinea pe care o are-n el. Dacă-l storci, curge la atitudine din el de-ţi inundă bocancii. Ai degetele de la picioare ca omul din Atlantis când te descalţi. Dacă i s-ar studia cu atenţie scoarţa cerebrală, s-ar descoperi că are „zona atitudinii“ aproape la fel de mare ca aia a scuipatului gumei de mestecat pe geamul Logan-ului.

De respirat, nu respiră în doi paşi, ca orice fraier, ci în trei. Inspiră, ia atitudine, expiră, inspiră, ia atitudine, expiră… Doar când face sport, românul „expiră pe efort“, în rest „expiră pe atitudine“.

Dar s-o luăm cu începutul. E 7 dimineaţa. Sau 8. Sau 13 dimineaţa, dacă avem de-a face c-un şomer. Românul se trezeşte. Sare din pat ca o panteră, înfometat de puţină atitudine. Nici de cafea nu-i arde. Nu e timp de pierdut. Deschide Facebook-ul. Trei cauze îl aşteaptă deja să le susţină: cauza pisicilor pe care le doare sub coadă, cauza soţiilor care adună firimituri după soţi şi cauza copiilor născuţi cu insuficienţă cardiacă. Aderă imediat la toate trei. Înjură un pic brutele care dau şuturi în fund pisicuţelor şi p-alea care fac firimituri, trimite un gând de solidaritate cu bebeluşii bolnavi de inimă, după care deschide Twitter-ul. Dă mai departe link-uri, să adere şi alţii la cauzele cu pricina. Aşa e el, nu-l lasă pipota să stea cu mâinile-n sân, nu poate să nu facă nimic, nu poate rămâne insensibil, ca o vită-ncălţată, la problemele semenilor. Mai întâi se implică activ în viaţă şi în societate, de-abia apoi îşi permite să dea drumul la filtrul de cafea. Până i se face cafeaua, mai primeşte două invitaţii.

Grupul celor care vor să adopte maidanezi şi grupul celor care-şi dau singuri zăpada din faţa blocului îl invită să li se alăture. Se alătură fără să ezite. Sigur că e alături de cei care vor să adopte maidanezi şi logic că e de acord ca fiecare să pună mâna pe lopată. „Ai dracu’, toţi aşteaptă să le mute primăria zăpada de la nas, unul n-ar pune osul la treabă“, bombăne, în timp ce-şi bea cafeaua şi mai aruncă nişte link-uri de solidaritate pe Twitter şi pe Messenger. Deja e târziu şi trebuie să plece la serviciu. Se-mbracă repede şi iese. La scară, zăpadă până la brâu şi un bătrânel care încearcă să-şi taie cărare prin ea, lătrat de şase maidanezi în spume. „Hai, tataie, ne mişcăm şi noi mai cu talent? Nu mai are lumea loc de voi, că ieşiţi pe străzi la prima oră“, bombăne, de data asta în gând, în timp ce face un bulgăre şi dă cu el după maidanezi.

În trafic, se enervează, ca de obicei. Mai ales pe un dobitoc care îi taie faţa, după care mai taie şi faţa unei salvări. „Să nu uit să fac, pe Facebook, un grup de protest la adresa nesimţiţilor care taie faţa salvărilor“, îşi notează în gând, responsabil. Ar suna şi la poliţie, că i-a văzut numărul boului, da’ are factura deja umflată şi, luna asta, stă cam naşpa cu banii.

La serviciu, treabă multă şi un şef dobitoc, care le vorbeşte urât subalternilor. Un coleg mai ciudat îl înfruntă, dar nu i se poate alătura, că sunt vremuri grele şi n-are chef să se pună nasol cu nebunul. Ia însă atitudine vehementă şi curajoasă pe Facebook. Face cu mâna lui o pagină de protest la adresa şefilor mârlani şi trimite la toată lista de prieteni invitaţii de adeziune. Aderă câţiva. Cam puţini. „De-aia e ţara asta cum e, că stăm cu toţii pe cur şi nu facem nimic. Ne lăsăm călcaţi în picioare de toate rapandulele. Un popor de ipocriţi, asta suntem“, se enervează în gând.

Mai pe după-amiază, înainte să plece spre casă, îl sună un amic să-l invite în week-end la o plantare de pomi. „Nu pot să vin, că am o invitaţie la un grătar, dar nu există o pagină de net, unde să plantez virtual?“ Apoi, îşi promite să scrie, chiar în seara aia, un articol militant pe blog, despre starea gravă a pădurilor.

DE AICI.

43 comentarii

  1. sa sustii printr-un click, nu e deloc greu…

  2. eu o să fac cauza “do not join any causes”

  3. e genul de articole pe care speram sa le scrii din cind in cind. frumos.

  4. bun articol, e un articol romanesc plin de atitudine. gen! Batraniii’s niste dusi, nui’ntelege p’astia tineri ca noi care traim un trai intens, noi care ne deranjeaza stupida-i fibra ca sa zic poetic.

  5. Daca exista Facebook in ’89, si lovilutia o faceam online, noroc ca nu se inventase, am executat insa o frumoasa razmerita la televizor,in direct, sa vada toata Europa ce popor de revolutionari suntem.

  6. m-am prins si dau dovada de atitudine obscurantista si-l demasc – e vorba de Bucurenci! Sau poate nu.

  7. @badmf – dom’ doctor, ce conotatii are vorba asta – obscuratism?

  8. Cerceii?Nu ți i-am furat eu,drăguță!Ai uitat?Ți i-a confiscat profa de jurnalism,pen”că scrii la genul„haios”…și-ți iese! 😆 🙄 🙄

  9. Bun articol.
    Off topic, Simona, am vazut corect genericul de final al “mondenilor”?

  10. Îhî. Nu-mi imaginam că există oameni care citesc generice.

  11. Haideti cu toti sa luam atitudine pe net impotriva celor care iau atitudine pe net, ca sa-i invingem cu propriile lor arme.

  12. @ik: am inteles ironia, da’, daca macar cativa dintre aia care lanseaza si adera la cauze pe FB, se mai calmeaza, io sunt multumita. mai bine ajutam fiecare cate-un copil sarman, din cand in cand, cand putem, cu ce putem, decat sa lansam in nestire cauze pe net. eu nu ader la cauze pe FB, da’ copii si oameni sarmani am mai ajutat. 😉

  13. Ai mare dreptate, anul trecut (cam demult) am facut si eu o donatie (un transfer bancar) pt un baietel din tara care avea nevoie de transplant de maduva… m-am simtit mult mai bine decat daca as fi scris 1 mil de comentarii d’alea de sustinere de 2 lei, stii genul… si mai ales ca operatia a reusit. De serbatori incerc sa fac genul asta de fapte, e si atmosfera …

  14. si eu, si eu am ajutat odata un copil. o chema scufita rosie. dupa aia a plins, zicea ca cine o mai ia acuma. am fumat o tigara si am mai luat-o eu o data.

  15. @simona: pai acum ca te cunosc mai bine recunosc ca a fost un sofism involuntar in cazul tau. oricum eu vb in general.

  16. ik te rog sa ma ajuti. cum nu te pot citi decit cu dexu am gasit asa:
    SOFÍSM, sofisme, s. n. Silogism sau raționament corect din punct de vedere formal, dar greșit din punct de vedere al conținutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesențiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare; p. gener. argument, afirmație etc. false
    SILOGÍSM, silogisme, s. n. Raționament deductiv care conține trei judecăți legate între ele astfel încât cea de-a treia judecată, care reprezintă o concluzie, se deduce din cea dintâi prin intermediul celei de-a doua

    combinind cele doua inteleg ca sofism involuntar e un rationament deductiv care contine trei judecati legate intre ele incit cea de-a treia judecata concluzia adica dedusa din cea dintii prin intermediul celei de-a doua, care in cazul tau e corect din punct de vedere formal adica bazat fiind pe un echivoc si pe utilizarea aspectelor neesentiale ale fenomenelor, e gresita cel mai probabil pentru ca ai vrut sa induci in eroare si ai facut asta involutar.
    ce nu inteleg eu de aici e cum naiba ai vrut tu sa ne induci in eroare involuntar.
    nu-i asa ca esti singurul din familie care te uiti la patapievici ca la dumnezeu si ciobanii aialalti habar n-au ce zice omu acolo?

  17. @roberto, sofismul involuntar e valabil doar pt simona, dar initial a fost o ironie. cine e patapievici ?

  18. acum ca ma lamurisi nu-ti mai spun cine-i patapievici.

  19. cea mai dezvoltata zona (a scoartei) e cea cu “sa moara si capra vecinului”.
    a doua o reprezinta “hai prin mall sa mai scuipam si noi o samanta”.
    despre atitudine ii las pe ceilalti sa voteze.

  20. pe a doua…
    sa nu sara roberto carol la grumazul meu.

  21. pai asa sunt unii mai grobieni, scuzati-mi limbajul pretios… Scuipa si in biserica doar ca sa fie originali

  22. vreau sa spun si eu cuiva sa-ti fie rusine dar mai in limbaj de cartier. In dictionar am gasit doar da-te-n sloboz dar n-are niciun sens pt mine. sugestii?

  23. Simona, nu citesc generice decat intamplator, iar ala de care e vorba il urmaresc deoarece in timpul lui is date secvente dintr-alea “din culise”. Oricum, e misto (cred).

  24. concret: romanul s-a nascut jucator.

  25. Nu stiu altii cum sunt dar mie cu toate avantajele imi vine greau sa mai citesc blogul asta dupa fraza aia cu “Romania e moarta, bla bla bla” dintr’un post recent.

    Asa ca nu am citit tot am intrat sa “comentez” sa zic mersi poate am sa ma mai uit.

    Unii au o tara unii au doua altii mai multe etc. dar cand au creat astia nationalismul au calculat la sentimentul omului din rand ca el trebuie sa fie atasat de ceva.

    Cat despre atitudine ce mai poate personaliza omul din tot ce i se ofera?

  26. Hai sa mai zic una pana nu se trezeste careva sa’mi raspunda de nu ma vad. Pai bine fratilor voi acu v’ati prins toata chestia cu atitudinea vine de la trafic romanii nu’s ca altii neam de soferi ei s’au invatat sa conduca dupa cum gandesc nu invers sa vezi moama cati imi taie mie fata pana la primul semafor cati in timp ce si cati dupa. Ca nu mai stii in ce directie mergi, inainte, inapoi sau lateral. Noroc cu numerele de masini, ca te tin alea alert si stii la ce sa te astepti dupa ce vezi numarul din secventa de la rand. La voi e naspa cine vede un spatiu gol in fata apasa pe accelerator, daca incape bine daca nu, franeaza altii, e o conspiratie de frati ce mai.

  27. pisica neagra, pentru ce sa-ti sar la git? arati pasabil’?

  28. hai sa mai zic una out of sequence, bah voi ati incercat vreodata sa trageti apa, sa inchideti usa sa urcati scarile sa pornit motorul sa accelerati jeepul sa latrati cainle in timp ce?

  29. […] This post was mentioned on Twitter by ZeList, Simona Tache. Simona Tache said: N-aveti voi atatea cauze cate poate romanul sa sustina http://bit.ly/d54r1M […]

  30. @Gheo: care fraza cu “Romania e moarta”?

  31. Articolul e beton.Sei stata bravissima!

  32. Mdea, si ar mai merita un pic de atentie d-asta alta mare frictionare trista: Lecturi Urbane (adica niste unii care se aduna si se fac ca citesc pe strada, dupa ce anunta pe toata lumea). Vai, dar cata cultura pe exhibitionistii acestia, helas, bai nene…

  33. @Simona “Nu mă mi­ră, deoarece exact asta fac şi guvernanţii noştri cu România, când mai vine Jeffrey Franks. Pun un cearşaf pe ea, să nu se prindă ăla că e moartă.”

    Ce fac guvernantii? Pun un cearsaf. Pe cine? Pe Romania. De ce? Sa nu se prinda aia ca e…

    Deci cum e Romania, Simona? Acoording to your post.

    https://www.simonatache.ro/2010/10/26/uvintul-care%e2%80%a6-se-casatoreste-cu-sine-insusi/

    Oare se vede numai la mine in calc?

    Cum de nu’ti ti-ai adus aminte?

    M’ai bagat in ceata…

  34. @Gheo: nu mi-am adus aminte, ca-s ramolita, saraca de mine, de-aia. acuma mi-am amintit. ti s-a parut asa grava gluma aia? 🙂

  35. eu n-am inteles de ce ala care scuipa guma pe geamul masinii o face dintr-un Logan! am vazut infinit mai multi melteni posesori de beemveuri, audiuri, etc., decat posesori de Logan. nu ca n-ar fi si din astia, dar semnificativi mai putini… aa! sau trebuie sa intelegem ca aia de n-au avut decat bani de Logan sunt niste sarantoci, prin urmare needucati? si, by default, ala care are masina scumpa (nu jaf de Logan, romaneasca, de sarantoc) e de familie buna si, deci, educat?
    am sa fac preupunerea ca cineva va citi comentariul meu si, mergand mai departe, voi raspunde acum celor care vor avea pornirea sa intrebe: “nu-i asa ca tu ai Logan? ;-)” DA!
    in rest, destul de corect articolul… subscriu…

  36. @Gabi: corecta observatia ta. nu conteaza masina. cu loganistii e o prejudecata, ca aia cu blondele care sunt proaste si politistii care sunt si mai prosti. o gluma-cliseu, gen. scuze daca te-am jignit fara sa vreau 🙂

  37. Mdap… adica NU! NU am Logan si nici nu am avut vreodata si nici nu intentionez sa imi iau vreodata in viata asta. In urmatoarea, cine stie? Cu toate astea sunt de acord ca e o prejudecata (chiar daca acea prejudecata are la baza comportamentul unor soferi -destul de multi- de Logan 😉 ). Generalizarile nu prea fac bine.

    PS: Nu am nici bemeveu, nici mertzan, nici q7 in fata garsonierei, legat de balcon sa simt daca mi-l fura careva, nu sunt nici blonda si nici politist nu [mai] sunt. 😀

  38. M’am prins de ce zici că ești ramolită…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint