Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Din culisele unei ședințe foto

Am făcut în viața mea câteva ședințe foto. Nu multe, dar nici deloc. Suficient ca să vă pot povesti cum decurge una:

Pasul 1. Machiajul. E cea mai lungă și cea mai epuizantă din punct de vedere nervos operațiune (doar coafura o mai poate depăși, dacă e una sofisticată). Tu stai pe un scaun și cineva te pictează. Și te pictează, și te pictează, și te pictează. Uneori nici nu vezi într-o oglindă ce-ți face, așa că, la final, mare ți-e mirarea să constați că pe fața ta nu e zugrăvită Gioconda, ci doar însăși fața ta, dar mai arătoasă decât de obicei. Uneori, atunci când ai ochii mai sensibili, se poate lăsa cu lacrimi. Eu am plâns, odată, o întreagă ședință foto. Doar cu un ochi, spre disperarea fetei de la machiaj, care a fost nevoită să se țină după mine, cu pudra și un șervețel, timp de o oră-două, cât a durat totul. Și nu, nu “fata de la machiaj” e formula cea mai corectă, ci “make-up artista”, fiindcă ceea ce fac oamenii ăștia chiar e un fel de artă. Și unii sunt chiar foarte meseriași.

Pasul 2. Părul. Dacă ai noroc de o coafură simplă, partea cu părul s-ar putea să dureze mai puțin decât machiajul. Dacă însă o interpretezi pe Cleopatra în mizerie, cu rimelul întins și șarpele încolăcit în plete, după ce te-a mușcat de sân, într-un pictorial de fashion, și trebuie să arăți megaultraciufulită, într-un fel extrem de studiat, atunci s-ar putea ca și partea cu părul să dureze enorm. Să stai pe scaun, ca o maimuțică împăiată și ultramachiată, și cineva să îți coafeze fiecare fir de păr… Ore…

Pasul 3. Hainele. De astea se ocupă un stilist. El le-a ales, în funcție de brief-ul de la client și de personalitatea ta. El are grijă să fie călcate și aranjate, el te îmbracă, el le combină, el le ajustează, în caz că nu îți vin. Direct pe tine, de obicei, cu ace de siguranță sau – de ce nu? – cu cârlige de rufe. Țin minte că Oana Cuzino a apărut, la un moment dat, într-un pictorial Tabu, cu un cârlig de rufe prins de rochie, la spate. Uitase Art Directorul să îl scoată în Photoshop, dar, de observat, l-au observat, cred, doar cunoscătorii.

Pasul 4. Ședința propriu-zisă. Asta presupune deja întâlnirea cu fotograful. Omul ăla care îți cere să te joci și să fii expresiv, dar mai ales să stai în cele mai contorsioniste poziții: “Apleacă puțin capul în dreapta. Așa. Ochiul stâng du-l tot în dreapta, după ureche. Cu dreptul uită-te în spate, iar gura, gura aș vrea să-ți atingă talpa stângă, în timp ce degetul mare de la piciorul stâng ți-l treci diafan prin păr”. Exagerez un pic, desigur, la partea cu piciorul. Ce vreau să spun e că ceea ce într-o fotografie pare o atitudine supermișto, relaxată, cool și nu mai știu cum, în realitate poate să fi fost un cadru de la care ai rămas cu febră musculară.

Rezultatul e mai mereu ceva drăguț și ține doar parțial de persoana ta fizică, restul fiind un cumul de demersuri artistice, dintre care ultimul, al fotografierii în sine, e cel mai important.  Ședința foto poate dura oricât, dar nu mai puțin de câteva zeci de minute. Durata maximă poate să ajungă și la 24 de ore, atunci când, de exemplu, e vorba de un pictorial de revistă glossy, cu Mihaela Rădulescu sau altă vedetă. Poate fi vorba de o întreagă desfășurare de forțe și de o recuzită imensă, de la mașini de fum, la generatoare de curent, de la sfori (cu care să fie agățată Mihaela de tavan, cu capu-n jos), la lentile de contact albastre, cu picățele mov, de la trusa “Micul Chimist”, cu care să pozeze Mihaela, pe o catedră, la doi pinguini vii, cu care să – chipurile! – adoarmă în brațe tot ea.

Așa arată, va să zică, în mare, o ședință foto.

Și așa arată două poze de la ultima ședință foto, făcută de mine pentru campania SummerDays , o campanie pentru un site căruia, înainte de a ma lăsa pozată pentru el, i-am fost client: fashiondays.ro.

Fashiondays.ro e un site pe care diverse branduri (majoritatea mari și supercunoscute) desfășoară campanii de imense reduceri. De acolo i-am cumpărat, de exemplu, lui Nic acest ceas minunat, care a fost redus, treptat, de pe la 2200 de lei, la 650 (asta ca să vă dați seama ce am vrut să zic cu “reduceri imense”). L-a găsit, într-o seară, împachetat frumos și legat cu fundă mov, în frigider. 8)

Dar să vă zic care-i treaba cu SummerDays: e o platformă-concurs dedicată tendințelor verii, care își propune să vă ajute să vă definiți stilul. Veți regăsi pe ea cele mai populare stiluri vestimentare, prezentate de mai mulți bloggeri: Neon Colors, Multilayering, Glorious 60’s, Milkshake Colors, Rock in Style, Print Mania, All white, Sport chic. Eu am reprezentat, de exemplu, Glorious 60’s, adică stilul anilor ’60. Plimbați-vă printre ele, dacă aveți chef, și alegeți-vă preferatul (dacă nu-l știți, vi-l zic eu, e chiar Glorious 60’s și îl găsiți direct aici :mrgreen: ). Votați-l și puteți câștiga un voucher de 1000 de RON cu care să vă luați chestii de pe fashiondays.ro. Mai aveți la dispoziție și un quiz personalizat, în urma căruia veți afla ce stil vi se potrivește. Cei care-și pun și prietenii să completeze quiz-ul pentru ei mai pot câștiga și niște vouchere de 300 de lei.

Pe scurt, vară, soare, prosteală cu ședințe foto (eu) și zbenguială printre stiluri și premii (voi). Ce e sigur e că pe voi n-o să vă pună nimeni să stați cu gâtul mai în față, cu corpul după colț și cu o ureche la prima stație, cum m-a pus pe mine Alex Gâlmeanu, în pozele de mai sus (daaa, știu, nu se vedeee :mrgreen: ).

77 comentarii

  1. @Simona: Imi plac pozele :). Frumoasa reclama :). Personal imi place ca domnisoara, doamna respectiv sotia sa fie naturala, cat mai putin machiaj.

  2. @Narcis: păi, una este machiajul pentru poze (întotdeauna foarte accentuat), altul machiajul de zi cu zi, care e bine să fie, exact cum zici, cât mai discret. Nu vei putea niciodată ieși pe stradă cu un machiaj pentru o ședință foto sau cu unul de TV. 😉

  3. @Simona: Pot sa fac o analiza a pozelor ? Bine sa presupunem ca ai spus da.

    In prima poza o recunosc pe Simona de la jurnalul roz, haioasa si fara prejudecati.
    In poza a doua este Simona jurnalista – foarte serioasa cu o privire de a inghetat obiectivul.

    Nice

  4. @Narcis: îmi cerea Alex Gâlmeanu tot felul de priviri 🙄

  5. poza-i moft, s-o vezi natur!
    Ti-a sunat ceasu Laie!

  6. @neamtu: întotdeauna o poză de-asta, făcută profi, e mai tare decât naturul, crede-mă. dar de ce nu mai ai link către blog?

  7. @Simona: OFF Topic – Probabil nu mai vrea sa i faci reclama ?
    ON- Pai si pana la urma ce sa intelegem ti-a placut sau nu sedinta foto?

  8. @Simona: Vreau sa te votez, dar sistemul asta de inregistrare din acel site ma depaseste Dumnezeule :(.

  9. @Simona: cand nu ma pricep la ceva, nu ma bag. Daca imi permiti sa fac si o paranteza. Cand spune sotia: Narcis fa curat! Nu ma pricep. Narcis spala si tu vasele. Nu ma pricep.
    Works every time!

  10. Simona, is that you? Is that really you?

  11. @Ioana: undeva, pe sub machiaj, cofură și haine. de ce? 🙄

  12. in a doua poza esti prea serioasa! parol, parca nu esti tu.

  13. ma uit in poze, si… nu te recunosc. Prea coafata, prea machiata. Dar rochia, sper ca cu rochia ai plecat acasa 😀

  14. @zana eficientei: serioasă spre arogantă chiar sunt în a doua poză

  15. să nu uit: mulțămesc de voturi 😉

  16. @arakelian: greșit: am plecat acasă cu coafura și machiajul, rochia a rămas acolo 😆

  17. ah, eu sper ca ai plecat acasa si cu geanta aia, nu numai cu rochia :)). si pozele sunt lovely! 😀

  18. @ana: nici cu geanta n-am plecat 😆

  19. Mi se pare putin neserios sa inviti o doamna la sedinta foto si dupa aceea s-o pui sa plece fara rochie.

  20. Of, am multe de spus, timp ioc!

    1. In poza de pe acel site jur ca esti Mireille Mathieu inainte de inregistrari!!! Aceea trebuia aleasa pentru acest articol.
    2. Vad ca e concurs fara feisbuc, dar cu feisbuc. Zau daca mai pricep ceva. Poate imi fac cont, mai analizez.
    3. Poate o sa va povestesc si eu cum, elev fiind, am fost “racolat“ ca figurant intr-un film romanesc. Am fost machiat, am iesit super misto (ma rog, merega la fel de bine fara machiaj 🙄 ), am plecat acasa si nu mi-a deschis mama usa la casa, dupa ce m-a privit prin vizor. 😐

  21. @CC: :mrgreen:
    @Marian S.: d 🙄 e ce “înainte de înregistrări”?

  22. @ Simona Tache: de kiki, de miki, de trei lei ridichi.
    Am vrut să fac şi eu pe interesantul şi n-am găsit altă rimă. 😯

  23. Am voie sa fac reclama? Intreb, dar oricum am tupeu:

    http://live.radioconstanta.ro:9002

    NUUU, nu faceti click direct!!! Deschideti un player audio care “ştie“ de pe internet (VLC, Winamp, etc) si puneti linkul la ADD URL.

    Pai daca tot n-am ajuns acolo… :mrgreen:

  24. Gata, v-am pupat. “Dispar“ o vreme. Weekend placut tuturor. 😉

  25. Da de pasul 5, Photoshop, ai uitat? :mrgreen:

  26. @andrei: 😆 😆 😆 😆

  27. 1.Doamna aroganta, invitati-ma si pe mine pe fashiondays.ro, ca se intra numa’ cu pile 🙄
    2. Am o dilema, rochia este facuta din materialul posetei sau poseta este din acelasi material ca si rochia ?

  28. @Sandman: 1. eu mi-am făcut singurică cont, nu e cu nici o pilă. 2. 😆

  29. Poate la vedete e fara pile, plebea, vulgul numa’ cu invitatie, parca-i filelist 😛


    Accesul pe Fashion Days se face doar pe baza de invitatie

    Fashion Days este o comunitate online exclusivista, care ofera membrilor sai acces la cele mai cunoscute branduri de imbracaminte, incaltaminte si accesorii, la preturi cu 20-70% mai mici decat in magazine, in cadrul unor campanii de vanzare care dureaza maximum 5 zile. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati pe fashion@fashiondays.ro.”

  30. @Sandman: îți jur că eu mi-am făcut singură cont, fără nici o invitație, da’ uite un link care cică ar fi invitație, l-am găsit umblând pe-acolo: http://www.fashiondays.ro/invite/1916274

  31. @Simona, hai ca am reusit, parca nu mai esti asa aroganta 😛

  32. 👿 Cred ca au muncit cateva ore si la scaunul ala, ca sa-l jupoaie, asta daca nu cumva a fost cumparat dintr-un magazin de antichitati, cu cine stie ce suma exorbitanta.

    Imi plac pozele dar am zis asta numai asa, ca sa fie si cineva contra.

  33. Dragutz. O sa intru si eu pe site-ul ala sa ma uit de ceasuri. :mrgreen:

  34. @Tetelu: haha 😆 așa era scaunul, jupuit natur, să știi 😛

  35. @Romanul: acuma au ofertă la niște ceasuri Reichenbach. tot așa, reduceri imense, de la 6.000 lei, la 800. gen 😉

  36. Superbe poze!!!!

  37. Broscuţa cu gura mare vrea să-şi facă o poză, dar nu ştie cum să iasă în poză cu gura mică.
    – Domnule fotograf, întreabă broscuţa, cum să fac să ies şi eu cu gura mică?
    – Păi, când eu o să spun “Atenţie, uite păsărica!”, tu să spui “Confituuur”.
    – Ce-i aia “Confitur”? întreabă broscuţa.
    – Un fel de dulceaţă, zice fotograful.
    Se aşează broscuţa ca pentru poză. Fotograful strigă “Atenţie, uite păsărica!”.
    La care broscuţa, bucuroasă, strigă:
    – Marmelaaaadăăăă!

  38. Eu cred că eşti mult mai frumuşică-n realitate, dar asta este doar părerea unuia care nu prea apreciază tunningul. În schimb ştiu (şi nu în calitate de model, ferit-a Sfântu’ !) că toată zumzăiala aia constructivă, plăcerea pe care fie şi numai atmosfera o induce, emoţia şi uneori chiar stressul, fac toţi banii şi greu ar putea fi descrisă în cuvinte care să lase să transpire un tablou exact.
    Daaaaar, văd că este a doua oară când sunt aduse în discuţie cei de la B&B Collection şi aici am o problemă. În primul rând, ceasul pe care i l-ai cumpărat tu lui Nic (să-l poarte sănătos !), l-ai luat la un preţ bun. Modelul se învârte undeva la 300 de euro. Prin shopuri chiar şi mai puţin. Ce a căutat însă ceasul cotat la 2.2oo de lei, doar B&B poate să ştie. Sunt singurii din ţară care practică o astfel de politică a preţurilor (m-am ferit să o cataloghez).
    Şi 2. i-am cumpărat feciorului un ceas, cadou pentru că a intrat la un liceu foarte bun. La un moment dat s-a pierdut cumva remontorul (cheiţa) . Am apelat la B&B ca unici reprezentanţi ai mărcii. Au spus că da, se poate, mi-au fixat un preţ şi-o dată aproximativă de livrare. A urmat UN AN de corespondenţă pe e-mail (la telefoane, atât cele fixe cât şi cele mobile nu răspunde nimeni) cu finalitate zero deşi după două luni am fost chiar informat că piesa a sosit în ţară.
    O relaţie client-comerciant e-xe-cra-bi-lă, pe care am reîntâlnit-o apoi şi pe unele forumuri, tot în aceeaşi notă.
    Dacă vreun oficial B&B se consideră nedreptăţit de commentul meu, îl pot linişti întrucât am păstrat corespondenţa.

  39. @Bogdan: nu am luat de la B&B ceasul, acolo doar am dat link să-l vedeți, pentru ca pe fashiondays, odată încheiată campania, dispare și apar altele.

  40. Scuze. Ca şi în alte dăţi, ar fi trebuit să mă abţin. 😥

  41. @Bogdan: vai, dar cum? să ratezi tu ocazia să ciufulești pe cineva?

  42. n-ai si o poza in varianta lasciva? M-ar interesa doar asa, nu altfel!

  43. Ţara arde, baba se piaptănă, fata se machiază… 😉

  44. Simona, da, esti draguta. Insa eu cred ca au cam exagerat cu imprimeul colorat la care au adaugat si o gentuta si margele, tot colorate. Stilul lejer trendy (o esarfa in jurul gatului, o camasa simpatica, niste blugi sau o fusta asimetrica de tweed eventual) te-ar defini mult mai bine. Daca ar fi sa te intorc in timp te-as vedea mai degraba in stilul anilor 20, relaxed, confy and jazzy, decat al anilor 60. Dar e parerea mea.
    http://www.stylebysense.com/2012/02/2012-fashion-trend-1920s-revival.html

  45. Da’ ce te-ai ingrasat. :mrgreen: :mrgreen:

  46. lui nic i-a placut de tine asa? sau te place tot natur? 🙂

  47. si cu niste patrunjel ? :))

  48. @veronika: păi, ce, se exclud?

  49. Patrunjelul cu rochita aia de anii 60? Nu, nu se exclud, dimpotriva as zice :))).

  50. Johnny Handsome

    Eu aș fi văzut altfel scena. Tu, mai la dreapta, avînd în față o măsuță rotundă, pe colțul căreia:mrgreen:, într-un port țigaret lung și cu fumul ridicîndu-se în rotocoale, să te aștepte o țigară pe jumătate fumată, într-o scrumieră metalică. Eventual și niște ochelari pisicuță pe cap sau chiar o bentiță a la Audrey Hepburn sau B.B..:-) Așa mi-a trecut prin cap cînd am văzut pozele. Votat.

  51. bine ca nu cu “marar” 🙄

  52. Simona, tot eu eram, da dupa alt computer.

  53. Felicitari perntru reclama, poza a doua a iesit mai bine, dar tot cea alb-negru este cea mai tare. 😀

  54. Degeaba incerci sa ne seduci din alea 2 poze, mie imi placi mai mult in cea de sub poza cu parchetu’ … aia care contine indemnul “Voteaza stilul verii 2012”. Parca mai zicea cineva acelasi lucru, cu trimitere la Mireille Mathieu. Crezi ca cititorii nu te citesc?
    Sibe)-ai raspuns la intrebare. Ce-a fost cu “Catavencii” de n-a aparut.
    Mah, voi iar ati editat texte (ne)lalocul LUI(LOR)???
    Pe caldura asta ne mai racoream si noi 🙁

  55. @matrix: nu reușesc să aflu de ce n-a apărut în anumite locuri Cațavencii

  56. Pai Bucuresti e doar cateva locuri?

  57. Ou sont les plurielles d’antan? :mrgreen:

  58. Offtopic :

    Soţul aşteaptă lângă salonul de înfrumuseţare. După destul de mult timp, soţia iese. El se uită, respiră adânc şi spune :
    – Măcar ai încercat . . . .

  59. @Bogdan Merge și ontopic 😆 😆 😆 😆

  60. @Bogdan: Cu mare intarziere, ma inclin … mai bine mai tarziu decat mai devreme … dar de ce offtopic? ❓

  61. @ Matrixbrain : cred că te strânge basca de pui astfel de întrebări… 😆

  62. si aici tre’ sa votam?! cine numara voturile, ca cica aia-i important! prima poza e mult mai izbutita decat a doua. parerea mea…

  63. votaaat
    mi se potriveste acelasi stil pe care-l reprezinti tu : 60’s
    cumpar de ceva vreme de pe site-ul lor diverse si merita (nu le fac deloc reclama )

  64. Arăți splendid! Pe mine m-a dat gata ținuta, dar mai ales accesoriul, că nu m-am dumirit prea bine ce -i plic sau geantă, dar se vede că-i hand-made . Și machiajul e OK. Mai ai și altele, poze vreau să zic? Mai vreau să văd! 😉

  65. Simona, pari mai batrana cu 10 ani! Ti-au facut cap de natzi !
    Un alt scaun nemancat de carii n-au gasit sa te aseze? Rochitza si plicul sunt dragalashe dar la capul de natzi s-ar fi potrivit uniforma SS! Ar fi trebuit sa ajusteze machiajul din umbre , glam si jocuri de nuanta pe contur pierdut nu delimitat astfel incat impresia sa fie de naturalete nu de rigiditate!

  66. […] cont pe Fashiondays, un site chiar foarte mișto, căruia eu îi sunt client dinainte de a face această campanie și pe care găsiți mereu branduri mari, la prețuri foooooarte […]

  67. Din culisele unei sedinte foto – Jurnal roz de cazarma si nu numai…

    Totuşi pozele nu mi se par strălucite….

  68. […] – Rock in Style – Diana si Alina de la Absolutely Faboulous promoveaza Milkshake Colors – Simona Tache – Glorious 60′s – Radu Valcan – Print […]

  69. Dar ce-i de facut cand nu ai dispozitia necesara pentru o sedinta foto si ei vor sa zambesti si sa zambesti, si nu-ti iese decat un ranjet fortat? 😆

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint