Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Un mare “Sictir!” fumătorilor nesimțiți

fumator-nesimtit

Am pus aseară un status pe Facebook, referitor la niște tineri care au transformat scara pe care stau în fumoar. Ies câte unul-doi-trei-cinci la ușă, fumează, după care aruncă chiștoacele pe jos și se cară în casă, la căldurică și aer curat. Cred că sunt studenți și stau cu chirie sau ceva de genul ăsta. De unde știu că fumează pe scară, de zece ori cel puțin, în fiecare zi? Păi, pentru că jumate din fumul lor intră la mine-n casă. Și mă deranjează. Pentru că pute, e scârbos, înecăcios și sufocant. I-am rugat, numai în ultimele trei zile, de nenumărate ori, să n-o mai facă. De fiecare dată au zis că gata, se vor opri, dar au continuat.

Ei, și, în statusul meu, întrebam care ar putea fi soluția? Cum aș putea să-i conving pe tinerii ăștia să nu mai fumeze pe scară, ci la ei în casă sau pe balcon? Și au început sugestiile. Unele serioase: “Cheamă poliția”, “Cheamă pompierii”, “Ține oțet într-o farfurioară, în casă, absoarbe fumul” etc. Altele la mișto: “Apa fiartă face minuni”, ” Cumpără o mască de gaze și ieși pe culoar lângă ei. Stai acolo, câteva zile la rând. Prima zi cu masca. A doua zi aduci un cuțit, te joci ușor cu el, nu zici nimic, nici nu ai avea cum, din cauza măștii. A treia zi, aduci un ciocan de șnițele. Te joci cu el nonșalantă. Și tot așa”. 😆 Sau: “Eu zic să ieși cu o biblie în mână, să mergi la ei și să le spui că vrei sa le vorbești de Gizăs, de fiecare dată când ies la țigară”. 😆

O discuție ca toate discuțiile, cum ar veni, fără aroganțe și răutăți. Până când a apărut cineva care mi-a explicat că așa sunt tinerii și așa eram și eu când eram de vârsta lor, le dădeam cu flit tănticilor care ieșeau pe scară să îmi facă observație. Și că, la o adică, dacă am îmbătrânit așa tare, să mă duc să-i caut și-n casă, că “poate au și valută golanii naibii, maică, nțțțțț”. Booon, lăsând la o parte faptul că nu, eu nu eram așa nici la 18 ani (oare m-oi fi născut babă?? 😯 ), cunosc genul ăsta de atitudine. L-am mai întâlnit, el trădează întotdeauna un fumător chinuit de un oareșce exces de înțelegere față de frații lui întru adicție. Genul ăla de fumător dispus să justifice orice fel de nesimțire și să jignească, subtil (ca în cazul de față) sau direct, pe oricine își cere dreptul de a nu inhala fum de țigară.

Dar să vă detaliez puțin relația mea cu fumătorii. Nu, nu am început să sudui, imediat ce m-am lăsat de fumat, și să interzic orice țigară în preajma mea. Când ies cu prieteni care fumează, mă așez întotdeauna la fumători (când există o alternativă de tipul “terasă”, o prefer pe aia, evident). Când e o petrecere la mine în apartament, INSIST să se fumeze în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. Când merg la alte petreceri, în alte case, și se supune la vot dacă să se fumeze în casă sau se balcon, votez întotdeauna pentru fumatul în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. Nu am un război cu fumătorii, în general, ba chiar dimpotrivă: îi înțeleg, empatizez cu ei, mă pun în papucii lor și încerc să fac tot ce pot ca să nu-i fac să se simtă de rahat. Îmi asum adicătelea eu un disconfort, ca să nu le provoc lor unul și mai mare. Începând de azi, o să am însă un război cu fumătorii nesimțiți. Cu cei care nu se pun niciodată în papucii nefumătorilor, cu cei care nu încearcă nicio secundă să-i înțeleagă pe nefumători și să le respecte dreptul la a nu inhala fum, dacă nu își doresc să inhaleze fum. Cu cei care îmi pretind să îi suport, refuzând să înțeleagă că, pentru un nefumător, fumul lor e chiar scârbos, puturos, înecăcios, sufocant. Cu taximetriștii care își aprind cu nesimțire țigara fără să întrebe clientul dacă îl deranjează (cărora tot mie mi-a fost rușine, până azi, să le cer să o stingă). Cu nesimțiții care își aprind țigara în lift, de te urci după ei și începi să horcăi în cutiuța de 1 metru pătrat plină de fum. Cu tinerii aceia care fumează la mine pe scară și care nu, nu au 16 ani, să zici că sunt în plină rebeliune adolescentină, ci undeva spre 22-23, poate chiar mai mult. Deci sunt niște adulți în toată regula, cu discernământul 100% funcțional, iar, dacă nu ar fi fost, tot nu eram obligată să-i suport. Și tot era normal să le spună cineva că nu e ok să fumeze pe scară, dacă n-au apucat să le spună părinții. Pe scurt, cu toți cei care își imaginează că le-a luat mă-sa un mare fumoar, care mă conține și pe mine, iar, dacă îndrăznesc să comentez și să le cer să se oprească, mă sfidează cu nesimțire și continuă. În timp ce alții, de pe margine, la fel de nesimțiți, mă anunță disprețuitor că am îmbătrânit.

Da, am mai îmbătrânit, e foarte adevărat, ba chiar m-am lăsat și de fumat, dar nu văd de ce astea două ar deveni brusc o vină, în momentul în care pretind cuiva să nu mă mai sufoce cu fum de țigară. Dacă îmbătrânești și te lași de fumat devii automat vinovat și demn de dispreț? 🙄 😯 N-am știut. Dacă știam, pe cuvânt că mă abțineam să îmbătrânesc și aș fi și continuat să fumez, deși îmi făceau al naibii de rău.

În fine… Le mulțumesc nesimțiților de toate vârstele, pentru că au apăsat pedala tupeului până la capăt, ajutându-mă astfel să mă eliberez de sub dictatura lui “TREBUIE SĂ-I ÎNȚELEGI, AI FOST ȘI TU FUMĂTOARE!” și a lui “TREBUIE SĂ-I ÎNȚELEGI, DOAR NU AI ÎMBĂTRÂNIT?”. Pentru că nu, nu trebuie nimic, cu atât mai puțin să suport niște oameni needucați, tupeiști și nesimțiți, doar pentru că sunt fumători. Iar asta nu are legătură nici cu vârsta, nici cu numărul țigărilor pe care le-am fumat eu sau nu, în trecut.

O să îi înțeleg, de azi încolo, doar pe fumătorii cu bun simț (pentru că așa aleg eu, atenție, nu fiindcă mă obligă cineva sau ceva!). Și o să îmi cer drepturile de fiecare dată când n-o să am chef să inhalez fumul unui nesimțit. Ce să vezi? Până și legea mă protejează. O fi îmbătrânit și ea? :mrgreen: Cred că da. Pentru toți acești nesimțiți despre care am vorbit mai sus, faptul că FUMATUL ÎN PUBLIC E INTERZIS PRIN LEGE, PENTRU CĂ E PERICULOS, e un amănunt nesemnificativ. O babă urâcioasă și legea asta, domne. O fi fost fumătoare, la viața ei, de-asta e așa vehementă. A uitat cum fuma pe scară, ca o nesimțită, la 18 ani, și-i sfida pe toți ăia care-i cereau să se oprească. Nțțț…

Foto Shutterstock

170 comentarii

  1. Eu sunt fumator. Adica fumator! 2 pachete pe zi, in zilele obisnuite.
    Dar sunt absolut de acord cu interzicerea fumatului in locuri publice! Vrei sa fumezi? fumeaza la tine acasa! la tine in masina. Si cam atat.

    Cat despre baieteii de la tine de la bloc, eu zic sa-i intrebi frumos: Va opriti voi sau chiar vreti sa va arunc apa in cap? si daca nu se opresc arunca-le apa! Boul stie doar de bataie! nu de vorba buna.

    • Eu zic ca varianta cu Turnul de Veghe si vorbitul despre Iehova de fiecare data cand ies pe scara ar functiona cel mai bine. Iti legi o naframa in cap, pui pe tine o fusta groasa, pepit pana la genunchi, faci ochii mari si te mai distrezi si tu 🙂

  2. Eu stau la casa si desi sunt fumatoare, tot timpul fumez afara. Niciodata in casa, nici macar in bucatarie. Stundetii tai ar putea foarte bine sa fumeze pe balcon, dar probabil le e frig.

  3. Bine Simona! Si eu sunt impotriva fumatului in locuri publice si DA, iau atitudine si fac observatie! Iar cu fumatul in lift am o adevarata problema: NU sunt obligata sa inhalez fumul nimanui, e suficient ca tolerez parfumurile varsate pe unii/unele care nu au auzit inca de cuvantul moderatie!

  4. In cazul tau Simona poti sa vorbesti cu proprietarul sau proprietara daca ei sunt chiriasi si sa-i sugerezi sa le dea voie sa fumeze in casa la ea :). Asa mi se pare normal pentru ca ei platesc o chirie acolo are bani ea pe urma de o varuiala.

    In alta ordine de idei, a fost o perioada iarna trecuta cand si eu am fumat vreo 2-3 luni pe scara pentru ca era sotia insarcinata si avea o sarcina toxica, as fi putut sa fumez pe geamul de la bucatarie, dar din pacate nu suporta nici macar asta :). Era iarna frig de mori la 12 noaptea nu mai coboram in fata blocului pentru o tigare asa ca fumam la usa, dar imi luam scrumiera nu faceam mizerie. Mi-a spus vecina de la etajul 5 ca ea simte fum de tigare in casa cand fumez pe scara, i am explicat situatia si asta a fost ….. :mrgreen:

  5. Titlul spune tot :”Un mare “Sictir!” fumătorilor nesimțiți”. 😀 😀 😀 Total de acord ! Ar trebui penalizat drastic fumatul in spatiul public ❗

  6. Ion Ionescu de la Prad(a)

    Narcis, dar balcon nu ai?
    Cum era daca aveai un vecin care fuma pe scara si intra fum in casa ta, unde sotia ta avea o sarcina toxica si nu putea sa il suporte? Ti-ar fi convenit?

    • Eu am balcon doar ca nu am usi deloc in casa si ar fi ajuns fumul in orice camera daca fumam acolo.

      Acum, hai sa ne gandim putin la ce mi-ai scris… 🙂 Eu am subliniat faptul ca am fumat pe scara deci logic este ca nu ajungea fumul la mine in casa din orice pozitie fumezi de la usa (indiferent daca eu fumam sau altcineva).

      Te rog sa reformulezi sa-mi dau seama ce argument vrei sa aduci in discutie… 8)

    • zi mai bine ca si pe balcon iti era frig 🙂

    • Ion Ionescu de la Prad(a)

      Daca in locul tau era altcineva care fuma, intr-o pozitie care facea ca fumul sa ajunga in casa ta, asa cum o afumai tu pe vecina de la 5, cum era?

    • Pot sa te intreb de ce nu fumai afara, in fata blocului? Nu te judec; incerc doar sa inteleg cand si de ce s-a renuntat la decenta in favoarea comoditatii. Eu am pe scara aceeasi problema. Acum ai bebe; felicitari! Si eu am, doar ca eu trec prin fumul de pe casa scarii de fiecare data cand scot pustiul din casa. Ai fost grijuliu cand era sotia gravida, dar acum? Cum te-ai simti daca, ferindu-ti familia in casa, ai iesi pe scara in fumul celor mai comozi…ca si tine? Poate e retorica, dar poate intelegi. 🙂 Numai bine!

    • Să dai acatist că nu ai fumat pe scara unde locuiesc eu.
      Fiindcă aşa cum soţiei tale nu-i făcea bine să fie expusă la fumul tău de ţigară, nu văd de ce să îmi fac rău expunându-mă la fumul tău de ţigară emis pe culoar. Se cheamă nesimţire CRUNTĂ şi lipsă de respect pentru confortul celor din jur.

    • ce dragut ! si adica daca nevasta’ta nu suporta , eu de ce ar trebui sa suport? asta-i clar dovada de nesimtire, iar faptul ca-ti luai scrumiera cind ieseai la fumat , trebuie sa faca din tine erou national , sau ma rog regional…e ca si cum ar trebui sa multumim ca nu te-ai cacat pe casa scarii ci la buda personala

    • ghinionul vecinei, ca nu avea si ea sarcina toxica, nu?
      e greu pana si cu “ce tie/sotiei cu sarcina toxica nu-ti place/nu-i place, altuia nu-i face”…

    • Mie personal mi se pare ca va victimizati grav. Vai fum de tigare… Dar când gătiti nu va mai deranjeaza arsura de peste coclit??? Când faceți grătare de urla stratul de ozon nu va mai deranjeaza???? Sunteți penibili… Și credeti-ma ca eu nu mai fumez, vapez… Și când mai trag o lulea o trag în locuri bine aerisite…dar ce sa vezi??? Pute in plm a sobolani copti pe care îi gatiti voi de îmi întoarce stomacul pe dos.. Și aceeași indivizi ipohondrii ca voi care fac grătare de zici ca este incendiu de pădure… Hai sictir

  7. Postez un link pentru ca m-am lovit de nesmititi… aaaa, ala, subiect …. recent si discutia are niste info interesante: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_451343/Fumat-in-scara-blocului.html
    Cu scuze si plecaciuni daca incurc in vreun fel cu trimiterea spre alt site.

  8. Ai dreptate. Numai ca problema ta e mică. Eu nu știu cum să fac să opresc circulația în București. Poate mi te aliezi. Sau încă nu te-ai lăsat de condus? 😉

  9. O sugestie: prima data cand mai vezi juvenilii ca fumeaza pe scara blocului, te duci si cu cel mai serios ton cu putinta ii intrebi: – Praf sau spuma? Musai obtii un raspuns de la ei. Dupa care cumperi un stingator plin cu aleasa substanta, iar cu proxima ocazie cu care ii vezi fumand dinnou, il folosesti (stingatorul) cu succes! La politie / pompieri le explici cum ca ai fost un cetatean cu maxima constiinta civica, ce ai vrut sa preintampini un incendiu aflat in faza incipienta!!!
    Succes!!!!

  10. Muahaha, m’ai facut sa comentez pe blogul tau, in fineee!

    In primul rand, sa lamurim faptul ca si eu sunt fumatoare, de mai multi ani decat mi’ar placea sa recunosc, si fumez muuult!

    Dar! Am fumat de vreo 2 ori in vara pe balcon, cu maica’mea, ca restul lumii era prin vacante, departe de fumul nostru. Si am aerisit 2 zile dup’aia. Mai fumez eu pe ascuns cate o tigara pe luna sau mai rar, noaptea in camera, facand echilibristica afar pe geam la etajul 4. Asa. Am terminat cu istoria fumatului in casa? Bun. Pe tanti care imi fumeaza pe scari ca nu o lasa barba’su in casa (tanti cu 2 copii sub 7 ani, sa ne intelegem) o urasc, dar cu pasiune, dom’le, nu asa. Ca tot fumul urca sus la 4, si’apoi eu am bunici batrani carora nu le face bine fumul ei. Fum care se simte la mine in casa mai tare decat dupa ce fumez eu acolo. Si daca il simt eu care fumeg mai rau ca un fiu de dragon cu trenul pe carbuni care s’au indragostit si au o familie fericita desi lumea nu e de acord, imagineaza’ti cum e pentru ei, care n’au tras un fum in cei 82 de ani pe care’i au…

    De fumat in lift n’am auzit pana acum, dar pot sa garantez ca nici ala pe care l’as intalni facand asta n’a auzit multe dintre spurcaciunile pe care i le’as adresa. C’apoi dom’le. Daca eu ma sufoc in lift fara sa fie aerul mai greu ca’n club, nefumatorii ce’ar face?

    Faza cu fumatul in interior in locuri publice interzis complet, ca in Anglia, nu’mi place. Vrei club? Il imparti sau ii amenajezi acolo un loc de fumat, o cabina ca’n mall la food court (asa e in Timisoara, ma gandesc ca sigur e si la voi asa ceva), ca nici nu e fain sa iesi la -20 de grade pentru o tigara, si eu una as prefera sa nu mai ies in club, ca de fumat NU VREAU sa ma las. Si sa ne intelegem, m’am lasat o vreme lunga. Si m’am apucat iar, si inca nu ma las, ca’s tanara, iresponsabila si inconstienta, si’mi place.

    Scuze ca a iesit asa roman, dar stil telegrama nu’mi iesea atat de pasional. :)))

    • Apropo, sunt perect de acord, dar trebuie sa adaug ceva. Astazi am vrut sa ii duc pe ai mei la un restaurant in Ploiesti, amplasat intr-o casa veche, frumoasa. Nu am putut pentru ca, desi exista lege, restaurantul nu are sectie de nefumatori.

      Am fumat si eu, dar nu pot sa inteleg ce atractie este sa mananci intr-un restaurant plin de fum de tigara… 😯

  11. Nici nu ai imbatranit, nici nu ai de ce sa te arati intelegatoare cu asemenea comportament.
    Sunt fumatoare, dar am fost si eu nefumatoare, in camera de camin cu colege fumatoare. Fumau in camera si cine venea: aaa! la voi se fumeaza in camera! Inainte de craciun, s-a desprins de pe perete un poster lipit in octombrie. Diferenta dintre peretele afumat si cel de sub poster era ingrozitoare. Asa ca, la mine in casa, nu se fumeaza (si sunt singura fumatoare). Prefer sa dardai pe balcon, pentru ca oricum tot se simte o urma de fum si in interior. Simt si mahoarcele vecinului de dedesubt care fumeaza la geam. Cine vine la mine cunoaste regula. Singurul loc unde fumez in casa, in bucatarie, doar prima tigara de dimineata si noaptea dupa ce adorm toti, este la frate-meu (nici un fumator in familie), dar au o hota meseriasa, aproape ca nu se simte, si as deranja copiii si pe frate-meu care lucreaza in ture daca as iesi pe balcon la orele alea. Si oricum, nu stau la el niciodata mai mult de o saptamana pe an.
    Daca sunt singura fumatoare intr-un grup sau nefumatorii reprezinta marea majoritate, la restaurant merg la nefumatori.
    PS: Ii urasc din tot sufletul pe cei care fumeaza in lift sau coboara scarile la bloc cu tigara aprinsa. Ce naiba, frate, cat mai e pana afara?

  12. O idee>>Mai ales ca sunt chiriasi.
    Daca nu e deja in regulamentul de ordine interioara al blocului vb. cu admin. blocului si interziceti fumatul in spatiile comune inchise din bloc. Si normal puneti o amenda pentru astfel de lucruri. O suma modica 10-20 lei, care se adauga la intretinere. Stand cu chirie vor fi obligati sa plateasca intretinerea la timp, altfel risca certuri cu proprietarul. Ideea e sa nu-i doara intratat incat sa riposteze impotriva celorlalti locatari (metode sunt destule) ci sa isi mute locul de fumat.

    1-2 pachete pierdute la intretinere inseamna mult pt. astia. Daca vor sa plateasca, luati de banii aia un glade anti-tabac pt fiecare etaj.

  13. “Când e o petrecere la mine în apartament, INSIST să se fumeze în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. Când merg la alte petreceri, în alte case, și se supune la vot dacă să se fumeze în casă sau se balcon, votez întotdeauna pentru fumatul în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. ”

    Inteleg ca problema nu e fumul ci faptul ca aia nu-ti sunt amici. Atunci i-ai invita de pe scara in casa ta si n-ar mai fi nici o problema.

    • Dar poate că ei nu vor și abia asta e problema (nu cred eu că Simona nu a încercat și “compromisul” ăsta). 😉

    • Cat de greu o fi oare, Dorel, sa pricepi ce a zis Simona? La petreceri se fumeaza in casa, ca exceptie. Petrecerile nu-s zilnice (pana si la cei mai tinerei ca Simona). Vecinii fumeaza zilnic. Sunt sigura ca daca ar fuma pe hol din An-in-Pasti n-ar fi asa vreo tragedie. Concluzia ta legata de amici e ca cea din bancul cu Elena Ceausescu si puricele: “cand ii tai picioarele la purice, puricele nu mai aude”

    • Hai că o ardeți pe nesimțire cruntă! Dacă nu era femeie nu-i sugerați să-i invite pe ăia în casă. Uite, vă sugerez eu să luați toți fumătorii nesimțiți la voi în case și să faceți ce poftiți cu ei! Și mai am o sugestie, lăsați cometariile aste de autobază, nu vă fac cinste!

  14. Eu te sustin, dar fara nici o toleranta. Nu am fumat niciodata, asa ca imi este mai usor. E simplu: daca sunt intr-un spatiu unde fumatul este ilegal, nu e acceptabil sa fumeze nimeni. Nu se pune problema de “inteles” si nimic altceva. Daca mi-ar face mie asta studentii respectivi, le-as spune o singura data, a doua oara as face o poza si as face plangere direct la politie. Nu am rabdare si nici intelegere pentru nesimtiti.

  15. Draga Simona,

    fac parte din categoria celor care au un fel de alergie la fumul de tigara si in combinatie cu aerul rece se transforma instant intr-o rinita cu manifestari acute de sufocare, usturimi in gat si caile nazale si apoi infectie, temperatura si pierderea vocii, tot tacamul, ce mai! Din pacate ma lupt cu sensibilitatea mea din anul intai de facultate, adica de peste 15 ani. De-a lungul anilor am ajuns sa experimentez o gama extrem de larga de medicamente, bani nenumarati cheltuiti pe medicamente, ba chiar am ajuns sa nu mai suport gustul pastilelor emoliente pentru gat.
    Am ajuns ca incepand din sezonul rece sa nu mai ies in locuri publice care nu sunt exclusiv de nefumatori. Din fericire au inceput sa se inmulteasca aceste spatii. Si da, am o intoleranta exprimata verbal clar fata de fumatori!

    La inceputul anului am agregat pe fb o lista cu localuri in care nu se fumeaza (in oras fara fumatori) si de curand am aflat ca exista inca un grup care vor crea chiar un app cu identificarea lor: http://www.farafum.com/. Sper sa fie de folos si pentru alte persoane care isi doresc spatii fara fumatori.

    ma bucur ca ai exprimat un punct de vedere pe acest subiect!

  16. Propun, în baza legii talionului, Fart Bomb (am vazut una nefolosita la fiu-meu, deci se găsesc în România – dacă trebuie, mă interesez unde 😉 )

    Văd că există și Stink Bombs (după nume par mai potrivite) http://www.hahaprank.com/stink-bomb.html
    Eu stau la casă, dar fumătorii (mulți… prea mulți) de pe scara părinților mei și-au mutat banca de afară în casa scării pentru sezonul rece. Aoleu, să nu le dau idei și vecinilor tăi!

    • “Fart bomb” e destul de simplu de facut, cateva picaturi de acid clorhidric intr-o fiola de stica cu gatul taiat, folosita adica, si un saculet mic-mic de tifon cu sulfura ferica (cat o gamalie de chibrit – era pe la foto “pe vremea mea”) fixat cu plastilina pe gatul fiolei. Culci fiola undeva, nu la vedere si speli naibii putina de-acolo. In scurt timp presiunea arunca dopul de plastilina si incepe a se revarsa hidrogen sulfurat. Sper ca n-am gresit mult la denumirile materialelor, noi ne distram de minune cu astea cand eram prin liceu. Vizitam victima, iar la plecare culcam o fiola d-astea pe dupa cuier sau dupa vreun dulap, ceva.

  17. Data trecuta cand am fost la vot, la mine in sectia de votare era coada, multa lume de la aceea coada fuma desi se gaseau pe holul unei institutii publice… Am rugat frumos mistretii care fumau sa stinga tigarile deoarece eu sant alergic la fum si in institutiile publice fumatul este interzis !…
    Mistretii s-au facut ca nu aud asa ca am mers afara si am chemat politistul si jandarmii care pazeau sectia sa vina sa toarne apa peste mistretii care fumegau…
    Nu a fost nevoie insa sa intervina ei deoarece cand m-au auzit de la cine cer ajutor mistretii si-au stins imediat tigarile .
    Cativa mistreti mi-au promis ca o sa-mi rupa gatul cand ma intilnesc pe strada pentru jignirea adusa… dar nu s-a tinut nici unul de cuvant…dupa cum se vede !

  18. eu l-as intreba pe nesimtitul care ma afuma: cu ce drept decizi tu pe sanatatea mea? cu ce drept decizi tu sa ma imbolnavesti? ai cumparat bucati din viata mea si nu stiu eu?

    eu sunt alergica,naspa rau.
    tata a fumat o singura data in curte,aproape de usa holului.
    dupa l-am invitat in casa sa fumam impreuna fumul intrat.
    a fost ultima data cand a fumat acolo.

    deci e o nesimtire crasa.
    nu mai zic de aia de fumeaza in tren,ca na, nu se pot abtine.

    sa le spun o chestie naspa: nu e treaba mea viciul lor si intamplator am niste legi care ma apara.nenegociabil,ca e vorba despre sanatate.

    • cu toata simpatia nike, nu exista alergie la fum de tigara. stiu asta cu siguranta. acum vreo 20 de ani locuiam in chirie si o familie de deasupra a cerut proprietarului sa-mi interzica sa fumez pe balcon pentru ca ar fi alergici la fumul din tigara si au adus si un atest medical in sensul asta. dupa ce m.am informat temeinic, inclusiv de la un prof univ de la alergologie si am stiut ca nu exista alergie la fumul de tigara le-am spus alora si proprietarului sa ma dea in judecata daca au chef sa intre impreuna cu medicul care le-a dat atestul in puscarie pentru fals in acte.
      ca prin minune treaba a ramas intr-atita si nu mi-a mai cerut nimeni sa nu fumez pe balcon.
      acum vreo trei ani intr-un alt context si nu referitor la persoana mea m-am confruntat din nou cu problema alergiei la fumat si ce sa vezi nu s-a descoperit nimic nou. nu exista alergie la fumul de tigara.

    • Professorul de alergie.la care se refera Kongo este un idiot daca a uitat sa ii mentioneze ca desi fumul de tigara nu cauzeaza alergie , fumatul propriu si second hand smoking represents cel mai mare factor de risk pentru multe boli cardiovasculare, respiratorii, pentru infarct, atac vascular cerebral, arterita.

    • bineinteles marcy ca profesorul ala e un idiot. nu te intreb de la inaltimea carei pozitii in medicina il judeci in felul asta.
      in alta ordine de idei era vorba strict de alergie si de un atest medical care confirma acea alergie, ceea ce era un fals in acte medicale, chestie cu care mai bine nu te joci.
      nimeni nu contesta factorul de risc al fumatului activ sau pasiv asupra bolilor cardiovasculare si respiratorii. nici macr eu in nimicnicia mea, si nici profesorul ala in idiotenia lui nu am facut-o.

    • la fum nu exista alergie,dar la nicotina,da.
      si inca ceva, fumul in sine,ca fum,indiferent din ce e produs 9paie,lemn etc) are hsitamina,histamina care mediaza alergiile prin mecanism IgE si care poate provoca mari necazuri celor cu intoleranta la histamina,care,spre ex,au strict interzise orice fel de afumaturi.
      taman din cauza fumului,asa ca fiti oleaca mai precauti.
      pt cei care nu cred,www.histaminintoleranz.ch, lista alimentelor

    • @nike
      bravo, ai revolutionat stiinta medicala. ai demonstrat ca fumul de tigara iti provoaca alergie desi stiinta medicala n-a reusit asta pina acum. si sind te gindesti de fapt e asa de simplu…
      😀 😀 😀 😀 😀 😀

    • Sunt alergică la fum (mai ales la cel de țigară). Kongo, nu știu ce fel de profesor ai găsit și cum ai făcut rost de el, dar dacă e medic și nu știe câte substanțe alergene se conțin în fumul de țigară, și-a luat diploma cu șpagă. 🙂

      Doar două surse, așa mai pe scurt (altfel, există studii ample despre efectele alergenilor din componența fumului de țigară – pentru cine are idee despre motoarele de căutare, garantez: se poate găsi informația pe net, nu e secretă!) :

      http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/fumul-de-tigara-ce-contine-si-ce-efecte-are-asupra-sanatatii~ni45sf

      http://biblioteca.regielive.ro/referate/ecologie/continutul-chimic-al-fumului-de-tigara-efectele-asupra-sanatatii-filtre-pentru-tigari-305883.html

  19. In urma cu 10 ani aveam un vecin pe palier genul smecheras. Facea la fel si de cate ori il atentionam , raspunsul era acelasi : “da, da, bine,bine” si-mi trantea usa in nas, ingnorandu-ma.
    Dupa vreo 10 incercari nereusite am luat un spray de gandaci puturos rau din piata si am inceput sa-i dau cu el in fata usii si pe peretii din jur. A venit la mine intrigat sa-mi spuna ca-i miroase rau in casa a spray de gandaci , venind de la mine. I-am raspuns exact ca el : da,da,bine,bine si I-am trantit usa in nas. Din clipa aia n-am mai simtit miros de tigara ! L-am lecuit !

  20. nu mai fumez de patru ani, dar sunt de partea studentilor, cu o adaugire, ar face bine sa-si ia scrumiera.
    Nu cred ca trebuie sa argumentez, dar un pic de toleranta nu ne-ar strica! Cum zice neamtu, leben und leben lassen!

    • sa zicem ca sufar de astm si cand vin acasa trebuie sa trec prin holul unde fumeaza respectivii. cum ramane cu mine? ce facem aici de fapt? fumatul in locurile publice este interzis cu un scop.

      acum nu trebuie sa mergem la exemple atat de extreme, pur si simplu ma deranjeaza mirosul de fum de tigara. de ce ar trebui cineva sa-ti tolereze viciile? poti fuma la tine in casa daca iti trebuie asa mult…

      nu de altceva, dar daca s-ar intampla la mine pe scara te-ai trezi cu administratorul la usa cu prima ocazie.

    • golane, imi pare tare rau daca suferi de astm, iti urez insanatosire grabnica.
      Viata in societate e uneori greu de suportat, uneori te deranjeaza zgomotul, mai ales al cocosului, de dimineata, sau al gistelor, alteori diferite mirosuri, de tutun, de benzina, de gunoi, pa mine ma omoara mirosu de parfum, sau te deranjeaza tintarii, puricii s.a.m.d. Nu mai vorbesc de cit de deranjanti sunt copiii, zbiara, se dau pa balustrade, zgirie masinile si cite si mai cite.

      Sigur ca-i neplacut, da am face bine daca ne-am stapini nervii si nu am deveni isterici din orice nimic!

      P.S Dar parca nici in pustietate, unde-ti tiuie urechile de liniste, nu prea e bine!

    • Serios?! Ce poate face administratorul? E patetic sa spui ca un om care are deja o gramada de probleme pe cap o sa stea sa iti rezolve toate fitele. Mie nu mi-a intrat niciodata fum in casa si nici nu m-a deranjat fumul de pe scara 30 de secunde pana am intrat in casa. Nu stiu cum vi se intampla voua. Fumatul in lift mi se pare si mie o nesimtire, dar in scara nu ramane fumul o vesnicie. 😉

    • @neamtu tiganu, pe tine daca te ciupeste tantarul , nu-l omori?? Asta inseamna ca ai luat atitudine fata de o problema care te-a deranjat. Daca traim int-un mediu plin de mirosuri, zgomote, tantari, purici si tot ce ai mai zis tu, asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam atitudine fata de ce ne deranjeaza. Asta nu inseamna ca trebuie sa omori cocosul vecinului sau sa impusti gastele, cel putin ele nu dauneaza sanatatii. Fata de lucrurile care ne fac rau in mod direct trebuie sa luam atitudine.

      Nu cred ca tu nu ai facut nimic fata de lucrurile care te deranjeaza si te-ai resemnat cu gandul ca traiesti in mediul acela si asta e.

  21. Si dc se fumeaza pe balcon, intra fumul la cei de sus / stanga / dreapta. Si e naspa.
    Carmen

    • De accord impotriva nesimtirii – oricare ar fi argumentul.
      La explicatia/argumentul dvs. nu pot insa decat sa spun: Kill’em all! 🙂

    • Da Carmen aici ai dreptate, nici fumatul pe balcon nu e o solutie. Eu stau la etajul 4 si cei de la etajul 3 fumeaza pe geam sau pe balcon. Vara e cea mai mare problema pt. ca ma trezesc la 11-12 noaptea cu fum de tigare in casa, de la ei.

  22. Pe vremea cand ma ocupam de deschideri de benzinarii, un sofer livrator nesimtit de la o firma ( azi disparuta) a venit in statie, inainte de deschidere si, in timp ce i se verifica marfa, si-a aprins o tigara. Afara, in spatiul deschis, unde erau si pompele de combustibil
    L-am rugat elegand sa stinga tigara, nu e locul potrivit pentru asa ceva, i-am aratat afisele care interziceau fumatul, n-a inteles.
    I-am descarcat un extinctor in fata, ca sa priceapa.
    de ce nu incerci metoda mea?

  23. neamtule nu e ok ce zici. libertatea ta se termina unde incepe libertatea mea. toleranta sa ma imbolnavesti?
    pai sa imi dea si neste hepatita, sida, ca tre sa fiu toleranta,nu?
    cancer gratis taica.
    cu asta sa fiu toleranta?
    cu cineva care imi face rau?
    daț ce sunt eu, masochista?
    stii cum se cheama jocul asta? nu toleranta
    ci adiere de sindrom stockholm, cand victima intra in tandreturi cu agresorul.

    • nike, stii cit tin la tine, te rog io frumos, take it easy, fara dramatisme gratuite, fara patetisme, imi promiti, da?

    • Mie nu-mi place în mod deosebit Nike, dar aici sunt complet de acord cu ea! Câtă vreme plăcerile mele nu-ţi cauzează ţie vreun disconfort, ai minima decenţă să mă tratezi la fel. Altminteri s-ar putea să îmi dezvolt o serie de plăceri care să-ţi diminueze serios confortul.

  24. Eu sunt fumator, ca si sotia, dar fumam in bucatarie, cu hota pornita. Incearca sa vorbesti cu asociatia de proprietari din bloc, si poate, in afara interzicerii fumatului pe scara (care nu este chiar un poc public, ci doar comun locatarilor), poate ”implementa” si niste amenzi.
    Pana la urma, libertatea fiecaruia se termina acolo unde ingradeste libertatea semenilor sai.

  25. simona, eu una nu permit nimanui sa fume zee nici cind vin la mine in casa la o petrecerea. Cum adica sa ii lasi sa se simta bine si relaxati si sa iti umple casa, Heinele, parul, mobile le si peretii de fum de tigara? Daca ei au o adictie, de ce trebuie sa suferi tu si ceilalti invitati ai tai care nu sint fumatori? Mai ales daca unii vin cu copii la o petrecere asa mai de familie. Stiu ca nu ai copii acum, dar sa vezi ca viziunea ti se va schimba in momentul in care vei avea.
    Pentru ca sint sigura ca ai si prieteni nefumatori care ori se gindesc de Doua ori ori stau mai Putin la o petrecere din cauza ca ii deranjeaza fundul de tigara.
    Eu una sint nefumatoare si cind am o petrecere unde vin si fumatori le cer sa fumeze afara. Celor care protesteaza le spun simplu ca eu nu ii judec si nu incerc sa le schimb obiceiurile, dar mie si copilului meu ne face rau fumul de tigara. Second hand smoking este la fel de periculos ca atunci cind fumezi tu insuti.
    Asa ca ar trebui sa aplici aceeasi atitudine fata de toti fumatorii, ca iti sint sau nu prieteni. Ce, daca tinerii din scara blocului iti erau prieteni erai mai toleranta? Gindeste-te ca aceeasi atitudine indignata pe care o ai tu la adresa acestor tineri poate ca o au si prietenii tai nefumatori care vin la petrecerile tale unde cei fumatori se simt bine si relaxati!

  26. “Când e o petrecere la mine în apartament, INSIST să se fumeze în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. Când merg la alte petreceri, în alte case, și se supune la vot dacă să se fumeze în casă sau se balcon, votez întotdeauna pentru fumatul în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. ”
    … sincer, mi se pare ca te-ai pus numai in papucii fumatorilor. Eu sint nefumatoare acum … recunosc, am mai tras si eu cite un fum la cite o petrecere … ca sa fiu in rind cu ceilalti. Dar dupa ce am ramas insarcinata, cea mai mica adiere de fum de tigara imi producea o greata teribila … greata cu care am ramas si ulterior. Astfel ca acum nu mai suport sa miros tutunul. Deci cred ca la una dintre petrecerile tale, unde se fumeaza in interior, eu nu prea m-as simti bine si relaxata. 😆

  27. Imi cer scuze pentru misspelling!

  28. simona, strumf are idei multe. el cand nu are chef sa vina anumite persoane in locul lui de joaca, din varii pricini,pune niste tarantule mari,de plastic evident, numa ca imita asa bine originalul, incat are intimitatea asiguripsita.

  29. Chiar un mare “Sictir” nesimtitilor ! Fumati in casele voastre, nu in spatiile comune. Ma deranjeaza la fel de mult si tanticile care deschid usa de la intrare in apartament ca sa aeriseasca mirosul de ceapa prajita si bucatareala, tot pe casa scarii. Ar fi in regula sa ma usurez pe holul comun si apoi sa arunc la ghena? Nu de alta, dar la mine in baie nu-mi place mirosul produs!

    • asta cu aerisitu casei cu ajutoru usii de la intrare este epica :)) doamne, daca NU sporti atata abur si miros, de ceee faci acelasi lucru in fiecare sambata??? vecinele mele erau fantastice: una aerisea ceapa calita si celelalte doua fumau pe scara blocului, cand le-am atras atentia mi-ai zis raspicat ca ele sunt PROPRIETARE si eu o amarata de chiriasa :)))

  30. Nu e vorba nici de toleranta, nici de batranete. E pur si simplu lipsa de bun simt si educatie in materie de folosire a spatiului public. Din aceeasi categorie cu nesimtirea cacateilor nestransi, a gunoiului aruncat pe strada sau a resturilor lasate in iarba dupa ce te-ai tavalit prin tava cu mici, a masinii de fite parcata in diagonala pe contrasens. Si pentru toate ar trebui sa existe consecinte usturatoare la punga. Care sa se si aplice..

  31. Am auzit si eu ca, prin lege, este interzis fumatul in spatii publice. Insa, intrebarea mea, s-a aplicat vreodata legea dupa ce s-a facut plangere?
    Din pacate in ziua de azi legile sunt facute sa fie acolo, dar cand e vorba sa se aplice teoria nu se mai pupa cu practica. Sau probabil se aplica in functie de preferintele celui care ajunge in fata faptului implinit de a aplica legea…

    Si tocmai acest lucru incurajeaza nesimtirea tuturor (si asta la modul general, nu doar a fumatorilor, ci si a celor care nu stiu sa pastreze curatenia, etc..)

  32. Nici macar nu este vorba despre fumat ci despre atitudinea pe care o au acele persoane – e ca si cum cineva ar iesi sa gateasca in scara blocului!!! ( daca vrei sa fumezi, fumeaza la tine in casa / bucatarie/balcon)

  33. la o prima citire a textului ii dai automat dreptate lu simona tache. un om cel mai adesea tolerant, cu drepturile lui si cu legea de partea lui, si totusi nu pot sa-i dau dreptate din urmatoarele motive:
    1. daca te duci rar in romania asa cum o fac eu intotdeauna lucrul care te izbeste si te insoetste pe toata perioada vizitei e nesimtirea totala cvasipermanenta a majoritatii, care pe mine ma face sa vomez la propriu de citeva ori pe zi. gunoaiele sint peste tot, ciinii comunitari sint peste tot, am vazut pensionari terorizati in apartamentele lor de manele puse la volum maxim, am vazut oameni carora li s-au taiat facilitatile din cauza neplatei taxelor comune de catre vecini, am vazut oameni fumind peste tot si mai ales in locurile interzise de lege, am vazut nesimtirea autoritatilor si a tuturor institutiilor, am vazut practicata nesimtirea fata de semeni practic sub toate formele pe care ti le poti imagina, si asta e permanent in jurul tau.
    de ce crede tache ca e posibil ca nesimtirea asta totala si permanenta poate sa inceteze la usa imobilului ei?
    2. vorbind de lege, in mod paradoxal acei tineri fumatori nu sint ei cei care incalca legea decit ca si consecinta a faptului ca s-a incalcat legea cu ei. m-am informat adineaori pe skype de la o avocata foarte buna din romania. legea spune ca nici unui chirias nu i se poate interzice fumatul in propria locuinta inchiriata, ba chiar mai mult nu i se poate conditiona semnarea unui act de inchiriere pe baza de fumat, si chiar mai mult nu i se poate rezilia contractul de inchiriere din cauza ca fumeaza in spatiul inchiriat ca locuinta.
    primul care incalca legea aici e insusi inchiriatorul, vecinul vostru proprietar, persoana onorabila cica. el a fost primul nesimtit care nu a tinut cont de efectul ilegalitatii lui asupra vecinilor.
    3. dupa nesimtirea totala si permanenta pe care o simti in romania, al doi-lea lucru de care te izbesti e ceea ce se numeste zero-toleranta. toti sint cei mai destepti. gusturile lor in orice directie sint unicele bune, parerile lor sint singurele valabile si oricine nu se pliaza pe ele sint niste tarani prosti care daca ar fi posibil ar trebui exterminati.
    acuma pe bune, ce o opreste pe simona tache sa-si izoleze mai bine usa de la intrarea apartamentului, si de fapt cit fum poate intra in locuinta in foarte scurtul timp a intrarii sau iesirea pe usa apartamentului?
    oare n-o sa incepem sa ne deranjeze apoi mirosul de prajeala si gateala de la vecini, si multe altele?
    nu cred ca putem forma mediul, nici macar cel mai apropiat, ca pe plastilina, asa cum ne-ar placea sa-l avem. toata smecheria e un permanent compromis.

    • Perfect de acord cu tine .Cu astia e populata Romania .Astia suntem cei ce spunem FRUMOASA TARA PACAT CA E POPULATA

    • “daca te duci rar in romania …… lucrul care te izbeste si te insoetste pe toata perioada vizitei e nesimtirea totala cvasipermanenta a majoritatii, care pe mine ma face sa vomez”

      Orice societate are particularitatile ei, cunosc destul de multi care vin in Germania si nu le place, prea e totul exagerat de disciplinat, nu numai sortarea gunoiului. Cind fumam ma enerva ca nu aveam niciodata unde sa arunc chistocu, il purtam cu mine in servetel. Cumnata-miu zicea, “ba nu-mi place la tine, iti vine sa vorbesti in soapta pe strada”. Mentionez ca cumnata-miu nu fumeaza.

      In Italia e altfel decit in Spania, altfel decit in Franta si altfel decit in Germania.

    • da, asa e cum spui, numai ca vorba ziaristilor romani, mi-ai rupt citatul din context. nu era o critica gratuita la adresa romaniei sau romanilor ci era un argument in contextul in care aveam nedumerirea apropos de faptul ca simona tache traind in romania aia, cu particularitatile ei asa cum spui tu, ar vrea ca romania s ainceteze la usa imobilului ei.
      ne uitam intii la contextul lui kongo si apoi ii atragem atentia, da?

    • Nici io nu am interpretat ca o critica a Romaniei. O cunosc pe Simona de mult, se mai alinta si ea 😀

      E ziarista pur singe, nu ai vazut pe EVZ de exemplu ca toate articolele sunt insotite de epitete gen, catastrofa, dezastros, socant!

    • Kongo, poate ar trebui sa mergi si in alte parti cand vii in Romania, nu numai in Ferentari! Ca eu locuiesc de azi-maine 40 de ani in Romania, ni nu vad gunoaie chiar asa, peste tot, iar pensionarii is mai degraba teroristi decat terorizati 😀

    • multumesc ela, mi-ai salvat sufletu. nu mai merg in ferentari. asta e un cartier in bucuresti, nu?
      daca nu mai vezi gunoaiele asta e un pic grav, au devenit deja peisaj normal pentru tine. in ce priveste pensionarii, nu va mai lasati terorizati de ei, e simplu sa scapati de ei, sau mai bine lasa, ii extermina oricum sistemul medical.

    • of,of … ne mai suportam si noi asa? Kongo, ma ierti ca indraznesc sa-ti dau reply din groapa de gunoi … sper sa nu “vomezi”

  34. Si eu am fost fumătoare vreo 18-20 de ani si sunt toleranta cu fumătorii când merg jn Ro. In tara unde locuiesc chiar si la terasa lumea e atenta sa nu deranjeze fumul pe cei de la masa de lângă. Ideea este ca tinerii de pe scara ta sunt extrem de nesimțiți si prost crescuti. Spunea cineva sa iei legătura cu proprietarul apartamentului. S ar putea sa fie o soluție. Încearcă sa iei legătura si cu administratorul blocului . E clar ca intra fumul in apartamentele celor de la etajul unde ei fumează. As fi si eu foarte, foarte deranjata!

  35. Kongo…ai fi surprins cât fum poate intra. Perioada in care in occident lumea a început sa nu mai fumeze in casa, a fost in anii in care a început o serie de reclame f agresive, in care niște părinți fumători , fumau cu Ușile închise , liniștiti ca fumul nu le afectează copiii. Ei bine,fumul ăla intra la greu pe sub toate Ușile si , printr o reprezentare gen desen Animat le strângea de gât copiii, le lovea inima, plămânii, le intetosa creierul. Foarte multă lume a renunțat la a mai fuma in casa sau pe scara blocului. Se fumează in balcon sau afara dc stai la casa.

    • draga crina, si in romania si in germania nu e interzis sa fumezi in locuinta inchiriata, daca ai o locuinta inchriata e optiunea ta daca vrei sau nu sa-ti imputi locuinta fumind in interior sau afara, legal insa ai voie sa fumezi in interior. la o postare anterioara chiar ai afirmat ca si pe terase in occident lumea fumatoare are grija de nefumatori. nu e adevarat, acolo unde nu am voie sa fumez te asigur ca nici nu-mi trece prin cap sa fumez, iar acolo unde am voie o fac normal si natural, din ceea ce scri simt o usoara mireasma de ceea ce noi numim aici supraintegrati, n-o sa-ti explic termenul, da nu e de bine.
      nu stiu daca e cazul sa-mi dai lectii despre occident, s-ar putea sa traiesc in occident de mai mult timp decit tine, in orice caz de suficient de mult timp ca sa stiu despre ce vorbesc.
      ca sa fiu si mai clar, am fost fumator si acum sint aburitor ca sa zic asa, fumez tigari electronice care nu au nici o influenta negativa asupra mediului si nici a oamenilor din imediata apropiere, nu imput prin miros i nu daunez nimanui. si totusi am parerile pe care le am.
      mai mult decit atita, am fost chirias si acum sint si inchiriator. am avut chiriasi care au parasit contractul din cauza de vecini fumatori. mi-a parut rau dar nu am intreprins totusi nimic impotriva chiriasilor fumatori, si din cauza ca nu ma lasa legea si oricum n-as fi facut-o pentru ca oricine are voie sa traiasca in locuinta lui dupa stilul lui de viata asa cum considera el.

    • Pai da, fiecare are dreptul sa traiasca in locuinta lui dupa stilul lui de viata si asa cum considera. Unii dintre noi vrem sa traim FARA FUM de tigara de la niste nesimtiti care pufaie pe hol!!!

    • bate-te cu ei, omoara-i, mama lor…

    • Cine a zis de bataie si omor? Nu pricep cum de aparati niste nesimtiti, pe bune! Chiar mi se pare de bun simt cererea Simonei. Nu vrea sa traiasca la ea in casa in fum de tigara pentru ca niste oameni aleg sa fumeze pe o scara de bloc. Daca mai e si fara geam, atunci e si mai grav Come on, cum puteti sa fiti de acord cu nesimtii? Nu vad logica, efectiv.
      Pai atunci, vorba cuiva de mai sus, hai sa ne pisam pe scara, ca nu ne place la noi in baie (miroase). Ce zici? E ok?

    • izoleaza-ti casa!

    • Off topic,@Kongo, proprietar, nu inchiriator :mrgreen:

    • @Joana J.
      😆
      habar n-am, nu exista in romana cuvintul inchiriator? (am tradus din germana – vermieter)

    • @Kongo, pai nu cred ca exista in romana 😆 . Oricum a fost mega amuzant.
      Tu este vermieter pentru ca esti hausbesitzer, esti verwaltung proprietar sau verwaltung cu imputernicire de la proprietar.
      Esti proprietar, omule :mrgreen:

    • ok, am priceput diferenta. merci.

  36. Despre extremism,
    impresia mea e ca in zilelel noastre violenta a devenit piinea de toate zilele. Nu numai in orient, la ISIS, sau in Afganistan, nu numai fanaticii ci si oamenii pasnici au devenit super nervosi. Pt. orice, pt. fiecare nimic se porneste un tzunami de indignari, chiar si pt. maruntisuri care s-ar putea rezolva printr-un suris, o gluma. Nu numai violenta fizica, saritul la bataie, dar si cea orala, ne postam tot mai des in pozitia civilizatorului, moralizatori, nu admitem nici o abatere, orice devine chestie de viata si de moarte. Nu uitam in nici o imprejurare sa argumentam cu copiii nostrii, cu sanatatea noastra, cu legile noastre, suntem patetici, emotionali, exageram pin-la Dumnezeu.
    Oare conflictele nu se pot rezolva si pe alta cale? Sa ne imaginam ca mergem la studentii aia si le oferim, zimbind, o sticla de vin, sau o lada de bere, sau un tort facut in casa cu rugamintea sa, asa si pe dincolo…

    • P.S De mult, de f. mult timp NU am mai ris intrind pe acest blog! Nu numai Bula a murit!

    • sint foarte de acord in principiu cu parerile tale de toleranta si compromis si de a gasi solutii pasnice si frumoase, dar tot din principiu nu cred ca e o idee buna sa-ti cumperi sau sa mituiesti bunavointa sau intelegrea cuiva. vorbele mestesugite sau alt fel de compromis ar trebui sa ajunga in mod normal.

    • da cind vezi o bunaciune si-ti propui sa obtii ceva de la ia nu-i bagi cel putin, niste buchete de flori, daca nu si niste altele?

    • 😀
      ai si tu dreptate. personal nu practic stilu, dar de ce nu, e o cale… 😀

    • @neamtu tiganu: Ah, ce idee genială asta cu tortul, mulțumesc. O să umblu cu o basculantă de torturi după mine, pentru toți ăia care nu sunt receptivi la zecile de rugăminți de a fi civilizați. Unu’ la băieții care fumează, unu’ la primul băiat care-mi taie fața în tragic, altul la al doilea băiat care-mi taie fața în trafic, altul la domnul care-și lasă câinele să se cace pe trotuar, altul la doamna care aruncă ambalajul de ciocolată pe geam, altul la… dar hai să nu fac aici toată lista, că nu am timp, mă duc să fac 16 torturi, să am pentru mâine.

      Altfel, cu toată sinceritatea, nici mie nu îmi mai face plăcere de mult să te întâlnesc pe acest blog. M-aș simți mai bine să nu mai vii să mimezi toleranța, pe un ton acrișor-superior, să mă informezi că nu e fair să spun cu cine votez și alte d-astea. M-aș simți mai bine să nu mai vii pur și simplu.

    • O.K, pa!

      P.S Ma bucur ca ti-a placut ideea cu tortu, ar fi bine daca nu l-ai face tu, ar iesi prea acru!

    • Am vezut eu niste torturi de-ale simonei pe-aici pe blog, sa stii ca e buna ideea, ii sperii si nu o sa le mai trebuiasca in veac sa fumeze pe scara. Mai eficient si decat aia cu Turnul de Veghe. :))

    • geniala idee!
      nu se poate s anu gasesti niste martori cu turnul de veghe, nu s epoate. ok,le daia dresa indicata si le zici ca-s niste oarecine de convertit, numai ca musai trebuie sa insiste.
      dupa ce le-o sta fumul in gat printr anateme si viata de apoi,curweti lcoul.sa stii ca damele de veghe din turn sunt persuasive

    • Simona, nu uita dupa ce cumperi cele 16 torturi pt maine, s-o faci putin si pe clown-ul pe aici, ca e de datoria ta sa-i distrezi pe unii, se pare.

  37. Simona,atitudinea conteaza. O sa zici ca ti-am servit un mega cliseu dar gandeste-te in felul urmator: este gresit sa pornesti de la tine cand faci referire la alte persoane si modul in care ele reactioneaza. Adica nu e ca si cum ´´ce ai face tu´´, cand tu este o femeie cu educatie si cu bun simt .Tu ti-ai stinge imediat tigara si ti-ai cere si scuze. Ei, sa astepti asta de la altii este GRESIT prin simplul fapt ca ´´altii´´nu esti tu . Aceste asteptari se dovedesc a fi degeaba si necazul este ca tot asupra ta se rasfrange nerezolvarea situatiei.Suferi de doua ori adica pentru acelasi rahat.
    Eu as proceda in felul urmator – le-as da variante. Mai baieti, ori fumati la mama naibii undeva unde sa nu am tangenta cu fumul vostru si ramanem prieteni, ori ma obligati sa fac personal ceva impotriva fumului vostru,respectiv a voastra si nu mai aveti liniste cu mine. Nu ii rogi, nu pe glas de pisica, stai dreapta de spate. Scurt, clar, uitandu-te drept in ochisorii lor. Suna patetic? Poate, dar nu e.

  38. Deci stai putin: cind dai petreceri INSISTI sa se fumeze in casa, dar fumul de pe casa scarii te deranjeaza?! Asta e cel putin ipocrizie. Ori te deranjeaza fumul, de oricare, oriunde, scos de oricine, ori nu!

    • mă deranjează mereu fumul, dar, pentru prieteni, ALEG să fac efortul de a-l suporta. e o ALEGERE, dacă îți spune ceva cuvântul ăsta. mă setez pe starea de petrecere, deschid geamurile, fac conversație, d-astea. nu mă trezesc cu pijamalele curate, în care mă uit la televizor sau chiar dorm, învăluite în mahoarcă intrată pe sub ușă.

      pe lângă fumul de țigară mă mai deranjează, în general, și cârnații care fac pe interesanții și aruncă cu cuvinte. ce să-ți povestesc, ce perspicace ai fost! m-ai demascat!

      oricum, mi se pare incredibil, de fapt, vorba ta, mai mult decât incredibil, halucinant mi se pare faptul că aduc în discuție ceva care ar trebui să fie indiscutabil și tot eu sunt interpelată, pusă să mă justific, ba chiar și jignită.

    • Dar, de fapt, și spusesem în text așa: “Nu am un război cu fumătorii, în general, ba chiar dimpotrivă: îi înțeleg, empatizez cu ei, mă pun în papucii lor și încerc să fac tot ce pot ca să nu-i fac să se simtă de rahat. Îmi asum adicătelea eu un disconfort, ca să nu le provoc lor unul și mai mare”.

      “ÎMI ASUM ADICĂTELEA UN DISCONFORT”, așa am zis. Să înțeleg, dragă cititoare veche, că sunt obligată să-mi asum disconfortul și în legătură cu nesimțiții de pe scară, altfel sunt ipocrită? Uite că nu mi-l asum. Și nu-mi mai asum nici disconfortul unor comentarii ca ale tale. Nu e prima oară când mă jignești. Nu am pretenții de respect de la comentatorii noi, de la ăia vechi însă am, așa că te invit călduros să accesezi alte bloguri, mai puțin ipocrite. Succes.

    • Vaaai, dar ce inteligenta si “nepartinitoare” esti tu! Adica tu ai voie sa-i jignesti pe cititori, dar noi nu putem spune nimica, pentru ca tu ai politica bagarii pumnului in gura. Ramii cu ceata de pupatori in cursul serii si la bun noroc! Aaaa, sa nu uit: sa ai noroc si sa nu-ti intre, Doamne-fereste, pe sub usa alte mirosuri. Ca tupeu sa-i abordezi direct pe aia de fac mirosuri n-ai. Bye, votare placuta!

    • până azi, eu doar am îndurat jigniri de la tine, nu am răspuns cu aceeași monedă, iar asta cu pupătorii în cur e o marotă superieftină, fără acoperire. nu ai să găsești pe niciun alt blog mai multe comentarii contra și mai multe atacuri la adresa autorului, însă, da, mă aștept la puțin respect de la cititorii vechi, nu îmi plac ăștia ca tine care aruncă degrabă cu cuvintele, deși vin pe-aici de ani de zile. eu, când mă duc des în casa cuiva, mă exprim mai cu mănuși atunci când vreau să-i comunic ceva mai delicat, nu îl iau direct la jignit. așa m-a învățat mama. whatever, drum bun, găsește-ți alt fraier. a fost o zi bună azi, pe blog, am mai făcut ceva curățenie.

    • Bre Nicky, ce dracu’ e asa de greu de inteles?! O petrecere dureaza maximum o zi (hai doua), insa fumatul in scara este permanent. Atata timp cat au balcon, trebuie sa fii nesimtit si idiot sa nu profiti de el.
      Ca fumator fara balcon (si cu sotie nefumatoare), am preferat sa fumez cu capul pe geamul bucatariei (la ultimul etaj). Cu balcon, e o placere sa admiri peisajul la o tigara.

  39. I feel you!
    Câte pachete de țigări fumează un nefumator în bucurești?
    Ies din casa, urc în lift, și dacă nu e miros de ciorba sau transpirație, mereu e fum de țigară. Iau un taxi iar taximetristul după ce îmi pufăie de vreo doua ori în nas fumul de țigară pare sa aibă Bun simt și mă întreabă dacă mă deranjează (în speranța că o să zic nu). Ajung sa mă tund într un loc cat de cât cu pretenții care e lipit de o cafenea dar fără un geam separator așa ca în cele 30 de minute petrecute pe scaun savurez iar niște tutun. Plec, iau metroul, când ies de la metrou nici nu trec bine de bariere, ca o domnișoară își si aprinde țigara pe care sunt nevoit sa o respir pana ies afară. Apoi merg sa beau o bere cu un prieten, iar mai culeg cu orificiile nazale și plămânii mei roz fumul de la vreo 5 mese din jurul meu. Mă întorc acasă, intru în bloc și iar sunt lovit de nicotina arsa a vecinilor mei care probabil se protejează de frig în timp ce își ard plămânii. O zi obișnuită în bucurești, capitala europeana, pentru un nefumator, nici fost, nici viitor, dar probabil mult mai afectat decât mulți alții care o fac regulat.
    It’s not you. It’s me.

  40. ce scrie domnu neamtzu pe aici mi-a adus aminte de cel mai ciudat revelion petrecut vreodata, aici, intr-o tara germanica.
    veni la mine frati-miu, cu familia si cumnati-miu, cu a lui…
    petrecerea acasa, la mine , la bloc…
    pan pe la 12 jumate a mai fost cum a mai fost, da dupa aia… ca in filmu ala, nunta muta…
    am dat noroc si am vorbit numa in soapte, si cand beam beam fara sorbituri, si cand mancam nu mai plescaiam…
    totu ca sa nu deranjam linistea deplina ce se asternuse peste oras… si stau intr-un oras mare, destul de in centru…
    au zis aia ca nu mai calca in viata lor pe la mine de sarbatori.
    ps. de fumat, nu fumam nici unul.

    • “am dat noroc si am vorbit numa in soapte, si cand beam beam fara sorbituri, si cand mancam nu mai plescaiam…”

      frumos, data viitoare mai spune-me basme, ne plac mult pinochio.

  41. Vecina de la sate la orase

    In ultimul timp a devenit un obicei statul in scara blocului- la fumat, birfit, baut cafea/bere… Nu mai dezvolt teoria cu prima generatie adusa la oras , care-si inchipuie ca scara blocului este santul unde pasteau capra in sat. Copiii sunt mai nesimtiti decit parintii pentru ca nu a avut cine sa-i educe si frica din comunism a disparut.
    Pentru a rezolva problema Simonei exista solutia “fac si eu ca tine sa vad daca-ti place !” Concret: – dat cu insecticid puternic in zona usii baietilor , murdarie adusa tot acolo, iesit la usa si fotografiat cit mai des posibil. Eu am rezolvat asa cu vecinii care-si trimiteau invitatii frecventi sa fumeze pe la usile altora, ca ei saracii nu suportau fumul.

  42. Sa pun si io niste gaz pe foc. Daca nu fumeaza pe casa scarilor si ies la geam, sau fumeaza in casa la ei, si fumul ajunge la tine, ce faci? Eu stau la etajul 3, si adeseori am casa plina de fum de la vecinul de la unu, nu stiu daca prin ghena de la baie sau prin aerisirea de la bucatarie. Dar daca iti miroase a petrol, spirt, clor, palux de la vecini? Asa e la bloc.
    Si un sfat vad ca-ti trebuie: e noiembrie indata, daca tie iti intra pe usa de la intrare fum in asa cantitate cat sa te deranjeze, cred ca o sa ai o iarna foaaarte lunga. Si scumpa, ci facturi mari de la incalzire.
    M-am lasat si eu de fumat, nu m-a deranjat atat fumul de tigara, de oriunde ar fi venit el, ma deranjeaza insa al naibii fumul de la centralele pe lemne prezente cam in toate curtile. Eu ce fac? Ca reglementari in sensul asta nu stiu sa fie, nici Ponta n-a promis ca face daca-l votati. Vorba lu’ neamtu, te adaptezi la viata sociala, unde poti tu, unde nu, cauti sa-i mai adaptezi si pe ailalti, sau iti faci scorbura undeva in munti si traiesti fix cum iti place. Nu sustin ca e ok ce fac aia, dar imi pare ca te-ai indarjit cam tare, ceea ce, imi pare rau sa o spun, e un semn ca schimbi generatia.

    • Bun si daca stam la bloc hai sa desfiintam usile de la intrare si sa traim toti ca o mare familie si sa ne suportam unul pe celalalt, ca asa e la bloc. Ala de la trei se duce la wc la ala de la cinci, ala de la sapte se duce la ala de la dai sa fumeze si toata lumea asculta muzica lu` ala de la patru. Ca sa vezi si au trait fericiti pana la adanci batraneti. Ce parte nu intelegi, ca daca poti schimba ceva in bine, trebuie sa o faci. Ca din cauza asta se duce tara de rapa, pt. ca ne-am obisnuit sa toleram lucrurile care ne fac rau, indiferent cat de mari sau de mici ar parea, pt. ca toleram nesimtirea.

      De ce sa omoram sobolanii de la ghena de gunoi sau gandacii, pt. ca sunt si ei de la bloc, sa-i lasam sa ne intre in casa, sa-i poftim la masa poate sa doarma si cu noi in pat, ca doar sunt de la bloc si trebuie sa vietuim impreuna.

  43. Simona,in aceeasi situatie sunt si eu.Am un nenica care cum vine frigul fumeaza pe scara blocului.I-am spus de nenumarate ori,s-au legat de el si alti vecini,dar el nimic tace si soarbe din tigara.Daca aveti idee va rog sa imi spuneti unde pot reclama( referitor la fumatul in spatiile publice)
    In State nu ai voie sa fumezi la mai putin de cativa metri(feet) de intrarea in hotel sau alte cladiri…

    • la hotelul la care-am stat eu in Chicago, aia cativa metri erau cam vreo 0.3 – 0.4 (da, se fuma fix langa usa hotelului, acolo fiind si-un tub de-ala ingust pe post de scrumiera). pana atunci chiar crezusem povestea asta. am vazut specificat in fata unei singure intrari distanta de minim 1.5 metri. una singura.

  44. si alta tampenie de pe vremea cand stateam prin romanica, la bloc, la etajul doi….
    ca sa vedeti ca nu toate relele merg in sus , ci si invers.
    avusei invitati, bauram peste masura, cam cum mananca r.hat politicienii…
    eu , cam neobisnuit cu asa ceva…
    n-am mai ajuns la toaleta cand am dat pe afara, dar , ca sa nu murdaresc prin bucatarie, am reusit sa scot capul pe geam si… dai … si dai…
    sarmanu vecinu de la parter isi facuse o cusca d-aia metalica ca sa tina ceva alimente sau borcane la rece, afara…
    i le-am vopsit frumos, cu de toate, ca si mancaram inainte…
    io n-am avut curaj sa ma mai uit la ce-am facut, ca-s cam scarbos de felu meu si ma apuca iarasi si o luam de la inceput, dar mi-au zis ceilalti ca sunt bun de zugrav vopsitor sau asa ceva…
    deci, si daca ai vecini naspa mai sus iar nu e bine.

  45. Simona, ia o sticla de amoniac/otet/petrosin si vars-o pe casa scarii, in locul unde s-aduna gigeii la baut tutun.

  46. Vai, Simona, cum te inteleg! Eu am o chestie si mai complicata, mai ales acum ca vine iarna: locuim intr-o zona destul de izolata si nu avem decat 3-4 vacini. Care simt teribil d emult nevoia sa socializeze ins erile lungi de iarna, spre disperarea mea, care-s mai selectiva cu socializatul! Si, pe langa asta, mai is si fumatori. asa ca de 2-3 ori pe saptamana, seara, ne trezim cu musafiri fumatori. Initial, cand ne-am mutat, nu ne-am imaginat ca ne vor vizita atat de des, asa ca nu am facut o regula stricta cu fumatul in casa, atat doar ca l-am limitat la bucatarie! Dar evident ca dupa cateva tigari fumate in bucatarie, se simte mirosul peste tot, inclusiv in dormitoare, chestie care pe mine ma dezgusta si ma indispune. In plus, trebuie sa aerisesc bucataria cu geamul deschis larg, asa ca dimineata cand ma duc sa fac cafea/mic dejun bucataria mea e rece ca o pestera si inca mai miroase a fum de tigara. Si nah, cumva mi-e jena sa schimb politica fumatului acum, deci stau ca proasta si sufar mirosul la mine in casa.
    Cu baiteii de la tine de pe scara, eu zic sa fii mai ferma, sa le zici clar si apasat ca nu mai ai chef sa le suporti putoarea, si sa-i informezi ca vor fi consecinte daca continua (politia comunitara, amenda etc.)

    • Le spui ca ai o problema medicala si doctorul ti-a interzis fumatul!

    • Daca ti-e jena sa schimbi politica fumatului , nu ai decat sa suferi in continuare…Vorba aia ,mi-e mila de tine ,dar de mine mi se rupe inima. Fa-ti curaj si nu mai suferii de dragul socializarii.Sau nu-i mai invita la tine,du-te tu in vizita.

    • Radu: de mers in vizite n-am chef, nici nu-i invit la mine, pur si simplu se infiinteaza singuri la usa mea. 😀 Si da, stiu ca-s gaina la faza asta, ce sa fac, dar chiar mi-e jena sa le spun si de faza cu fumatul, si ca nu chiar ne fac placere vizitele frecvente. Am mai facut tot soiul de aluzii, mai mult sau mai putin transparente, nu s-a intamplat nimic, cred ca pana la urma va trebui sa merg pe varianta adevarului verde-n fata!

    • mamă, ce situație nasoală, ela. sunt alături de tine, țin pumnii, sper să capeți curaj să le spui.

  47. Pune un afis mare: Fumatul dauneaza grav sanatatii! Si o poza cu unul cu un cutit in spate.

  48. Eu pun problema mea, si a celorlalti 5-10% din populatia globului cu astm (mai sunt si cei cu enfizem pulmonar, alergii agravate,etc, dar nu cunosc direct date). Deci, mie fumul de tigara imi face rau, fie ca in lift, pe holul blocului, in magazin, pe trotuar etc. pe unde o fi fumul. Pe trotuar il pot ocoli, liftul il pot ocoli si urca pe scari, dar holul blocului, intrarea nu am cum. Dar copiii mici ce vina au?

    Eu prima data le-as vorbi frumos. A 2a oara as chema Martorii lui Iehova :))

  49. o femeie,
    martorele J sunt imbatabile, printesele eficientei. suficent sa le spui ca X isi pune anumite probleme si ar fi de convertit.
    stiu caz f misto. ajunsese sa intre pe furis in casa.
    sunt bestiale, fie ploaie, fie vant.

  50. vad ca incet, incet se profileaza o solutie. martorii lu iehova asisderea lui batman sint chemati sa rezolve problema. deci ei totusi pot sa-l bata pe satana.
    eu vreau sa va confirm taria lor de caracter. eu cind dorm o fac complet dezbracat, si o data demult pe cind eram inca holtei, mi-au sunat la usa si m-au trezit din somn. le-am spus prin usa ca nu-i pot primi ca nu sint imbracat. au insistat sa intre, asa ca i-am primit, comple dezbracat. erau doua domnisoare (sau poate doamne) tinerele, nu erau frumoase, dar tinerele. eu stateam pe un fotoliu imbracat in pielea goala, fumind si bind cafea, ele pe o canapea. n-o sa ma credeti, dar erau complet calme si relaxate, probabil ca asa trebuie sa fi cind jesus vorbeste direct in scafirlia ta. bey, s-au uitat tot timpu numai in ochii mei, n-au pacatuit nici macar cu privirea.
    daca nici martorii lu iehova nu le vin de hac…

  51. Mihai Radu ce zice?

  52. Eu cred ca aveti prea mult timp liber.

  53. cum intra fumul de pe scara in casa? schimbati-va usa de la intrare .sau izolati-o

  54. @Simona
    Dacă pe tine nu te bagă-n seamă respectivii bolovani, închipuie-ți ce sentimente pacifiste acumulăm la adresa lor noi, ăștialalți, anonimi, fără vizibilitatea de care te bucuri tu…
    Îmi închipui că măcar unul din ei știe că ești o persoană publică. Și poate chiar citește ce scrii.

    M-aș bucura dacă ar propune careva o soluție viabilă.
    Sper să se scumpească țigările peste puterea de cumpărare a majorității fumătorilor.
    Dar problema de fond rămâne nesimțirea în continuă creștere (e.g. șoferi, taximetriști, iubitori de animale etc).
    Soluția pe care o propun eu e muncă în folosul comunității sau închisoare o zi.

    • “Sper să se scumpească țigările peste puterea de cumpărare a majorității fumătorilor.” Va deveni fumatul o noua fiţă, se duce pe craca p..ii orice campanie antifumat :)) incep iar ca in anii 60 medicii sa rfecomande fumatul.

  55. hmmm… pune-le o pioneza pe clanta sau pe sonerie 😀

  56. Subscriu la ideea cu insecticidul! E probată de mine. Succes garantat!

    • iesclus. martoritele alea sunt imbatabile! n-auzisi ca raman pe pozitii si cand penitentul se dezbraca! am vazutara io fo doua martorite bunaciuni de tot.

  57. Draga Simona, te inteleg.
    Am fost fumatoare ani si ani de zile, dar nu am fumat niciodata in casa. La cafenea sau in curte la ai mei. Iar iarna mai usor cu tigara, ca iti ingheata degetele pe ea. Nu suportam nici atunci mirosul statut de fum in perdele, haine, saltea etc, daramite acum. Nu concep ca in spatiul comun de locuit vecinii sa fumeze, sa isi depoziteze punga cu gunoi pe care le e lene sa o duca la tomberon, sa arunce ambalaje de la ciocolata etc etc. Unii la parter obisnuiau sa scoata punga cu gunoi! La parter!!! Le era lene sa o duca si o lasau uneori 2-3 zile sprijinita de perete. De vreo 2-3 ori cineva le-a spart punga si presarat gunoiul in fata usii. S-au vindecat de lene! Adica lor le miroase gunoiul in casa si il scot pe scara sa-l miroase toata lumea??? La fel si cu tigarile… e neplacut, chiar daca unii propun izolarea usii sau invoca motive de genul “treci doar cateva secunde prin fum”. Daca nu conteaza nimic altceva, macar sa fie o chestiune de respect reciproc intre locatari. Vorba aceea, nici tu nu iesi cu galeata pe hol sa iti faci nevoile in ea, pe motiv ca ceilalti ar fi deranjati “doar cateva secunde”, iar daca mirosul le-ar intra in casa, sa faca bine sa-si izoleze usa! 😯

  58. Nici eu nu sant de acord cu fumatul second-hand , nu mai vorbesc de ‘pauzele de tigara” la locul de munca,prin care cei care eram nefumatori eram discriminati neprimind nici o pauza in compensatie cu cele de tigara. Dar atata timp cat , si aici te citez:”Când ies cu prieteni care fumează, mă așez întotdeauna la fumători (când există o alternativă de tipul “terasă”, o prefer pe aia, evident). Când e o petrecere la mine în apartament, INSIST să se fumeze în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxată. Când merg la alte petreceri, în alte case, și se supune la vot dacă să se fumeze în casă sau se balcon, votez întotdeauna pentru fumatul în casă, ca să se simtă toată lumea bine și relaxata .” nu prea ai cum sa le spui unora de pe hol sa nu mai fumeze acolo.Sa inteleg ca de la fumatorii care iti sant prieteni e OK sa inhalezi,pe cand de la unii necunoscuti nu e OK. Trebuie sa te hotarasti si sa “rupi pisics-n doua ” ,sa votezi de acum si la intalnirile cu prietenii sa se fumeze pe balcon s.a.m.d.

  59. Urasc fazele cand stau langa cineva si sufla fum pe mine, sau ca fumeaza in tranvai. Asa as vrea sa le dau 2 palmi de sa le zguduie fumul in cap.

  60. Sunt nesimţiţi. Dacă au chef să fumeze să plece într-un bar, la o terasă, în casă. Iar în ceea ce priveşte chiştoacele: din câte ştiu în Germania cei care aruncă la întâmplare aşa ceva+alte gunoaie sunt amendaţi. Mă întreb pe când şi la noi genul acesta de amendă.

    • Asta cu amenda pentru chiștoace aruncate aiurea in Germania e un mit.
      Am locuit in Dusseldorf anul trecut pentru 6 luni… Jale la capitolul covor de chiștoace pe jos. Sigur ca se curată străzile si trotuarele mult mai des si mai temeinic dar se si arunca pe jos masiv. Si nu e numai In Dusseldorf asa, am vazut aceeasi cultura si in alte orașe. Si fumează nemții la greu. Am fost surprinsă sa vad panouri imense publicitare cu reclame la țigări. In care sunt arătate persoane care fumează efectiv.
      Dupa ce am locuit in Anglia unde fumătorii sunt un fel de paria si clasați la marginea societății am fost socata de cum stau lucrurile in mult cântata Germanie.
      Asta fără sa încurajez fumatul, bineînțeles.

  61. Am si eu doua situatii cand urez “numai de bine” fumatorilor: cand urc in lift dupa un fumator desi scrie mare “Fumatul interzis” semnat “Administratia” – deci e decizie luata de asociatia de proprietari. Am un vecin care pur si simplu ignora cu nonsalanta treaba asta. De curand mi-am dat seama cine este, si intentionez sa fac ceva pe tema asta. Si 2: parintii care fumeaza la locul de joaca. Nu doar ca fumeaza fix langa toti copii (si langa mine, care nu suport fumul de tigara), dar multi arunca chistoacele pe jos in nisipul copiilor. Si mai stiu si caz de copil cu retina arsa de tigara tinuta palmat.

  62. Hmmm…sa infieram muncitoreste obiceiul capitalist! Sau mai bine sa nu exageram. Ca fumator ma simt mereu dat deoparte si sunt constient ca fumul de la tigarea mea sau mirosul ( pe care eu nu-l simt) de tutun pe care-l eman deranjeaza. Am grija sa nu deranjez pe cat posibil. Dar sa nu incepem cu exagerarile cum am citit mai sus. Fumeaza la etajul 2, mamaie sta la 8 si o deranjeaza. Pe bune?? Vecinul de la parter fumeaza pe geam si-mi intra fumul in casa la etajul 3 ca tin geamul deschis. Acum poate ar trebui sa dam primaria in judecata ca intra si fumul de la masini si praful de pe strada si poate natura ca intra frigul! Ca in orice lucru exista extreme. Respect spatiul tau de nefumator dar respecta-mi si tu mie dreptul legal (inca…) de a fuma. Nu fumez unde nu e voie (in lift nu intru cu tigarea nici daca urc singur) dar nu sari in gatul meu ca am intrat cu tigarea in bloc si pentru asta tu o sa ai astm. Ca nu-i asa… Cat despre vecinii tai, mai vorbeste, insista, explica-le. Dar cu frumosul. O sa inteleaga pana la urma. spor

    • Asta cu “dreptul legal de a fuma” e cea mai tare!!!! atunci presupun ce exista si “dreptul legal de a nu fuma” ….exista cumva si “obligatia legala de a suporta fumul de tigara”???

  63. Vecinul meu de perete fuma iarba pe balcon. Fumul intra si la mine in casa, dar nu ma supar..din contra 😀

  64. Eu unul prefer sa fumez pe scara (cu geamul deschis) pentru ca ai mei parinti dragi nu fumeaza si chiar daca maicamea imi spune sa fumez la hota sau la geam imediat cum aprind tigara incepe sa tuseasca, sa se inece , sa comenteze etc 🙂 Prefer sa ma cert cu vecinii decat cu ea 😉

    • Nu ati inteles ideea … Nu pot sa fumez o tigara in fata blocului deoarece unii nu fumeaza.. am auzit..sa ma duc in baruri sau nu mai stiu eu pe unde.. dar de ce nu se duc ei in tara sa stea pe camp.nefumatorii

    • cine e majoritar intr-o societate decide. Tu ai fost dat afara pe usa de parinti.
      Vecinii pot decide si sa te dea afara sa fumezi la 3m de usa blocului.

  65. Eu te inteleg cu varf si indesat, desi am doar o vecina care fumeaza la mine pe etaj, nu un musuroi de studenti, tot se simte si imi intra fumul in casa. Marea problema este ca, spatiul casei scarii nu este aerisit deloc, si nu ai ce sa faci, fumul trebuie sa treaca de la sine, ocupand spatiile pe care se disperseaza(celelalte apartamente ❗ )…

    Pentru fumatorii in cauza, nu e nici o problema: nu cauzeaza aer irespirabil la ei in apartament, in unele cazuri nu sunt nici lasati sa fumeze in casa… 🙄

    Eu le-as zice ca e NECIVILIZAT ceea ce fac(cu toate ca educatia din familie vine, dar poate nu au avut sansa), chiar am un istoric in a comenta cu voce tare (desi nu ma consider nici pe departe asa indrazneata precum esti tu, si zic asta numai prin prisma discutiilor pe care le provoci pe blog). In doar cateva randuri iti zic o intamplare de la caminul studentesc (2 camere pe modul, 5 bucati studenti in camera, in mare parte indisciplinati, plus vizitatori si mai indisciplinati)…

    Dupa anul 1 , in preajma vacantei de Craciun, liniste si pace inclusiv in camine(ale Politehnicii, ca tot veni vorba)… vine un oarecare in vizita la o studenta din camera vecina si arunca o petarda fumigena si asurzitoare la 1 metru de mine(fiind la oglinda in micul spatiu comun dintre oglinzi)… Cu un ton din care sa inteleaga ca sunt deranjata i-am spus ca nu e civilizat ceea ce face, tinand cont ca nu sta acolo si sunt si alti oameni in jur… Nu numai ca nu a inteles ideea, dar era si cat pe ce sa imi dea o mama de bataie, eu avand 1.80 m inaltime si o expresie destul de feroce cand sunt nervoasa… colac peste pupaza, studenta la care a venit l-a scuzat cu pretextul ca nu e in apele sale.. .

  66. Excelent punctat! Daca locuiesti intr-un imobil cu altii, trebuie sa respecti niste reguli elementare de bun simt care isi au originea in ” cei 7 ani ai de acasa” si le aprofundezi pe masura ce evoluezi ca individ care traiesti intr-o colectivitate. Daca n-ai chef sa le respecti sau pur si simplu vrei sa le ignori, te muti in varful muntelui sau revii in pestera strabuna si stai acolo. Pe langa fumatul in lift sau pe holul blocului as mai adauga gratarele care se fac pe balcoane, scuturatul asternuturilor in capul celorlati locatari, nerespectarea orelor de odihna, etc. Mizerii pe care le fac si fumatorii si nefumatorii care locuiesc “la comun” si sunt deranjante in aceeasi masura.

  67. de cand nefumatorii au mai multe drepturi? veni-ti cu legea.. nu aveti decat.. HELLO Lumea ( statul ) Traieste dupa fumatori .. HELLO

  68. inainte sa ma stergi tu.. nu te mai bag eu in seama.. am sa fumez mult si bine pana tu si prietenii tai gasiti o solutie.. sper sa va tina muschii

  69. dupa mentalitatea unora.. fumatorii ar trebui sa fumeze.. nu stiu, in alt oras sau cum ? ce va mai place sa va alintati

  70. am sa imi pierd 4 secunde sa iti doresc mult fum in casa, pentru ca meriti nu de alta, ori esti speciala sau ce? a, esti normala. dar ai simturi.. dute iubita la vila si lasa maimutareala.. 😉

    • Iar tu du-te la scoala, si inca repede, si lasa comentariile pentru cei care:

      1. Stiu sa foloseasca limba romana.
      2. Sunt inarmati cu inteligenta si nu le e teama sa o foloseasca.
      3. Sunt capabili sa se exprime si altfel decat in besini de doi bani.

      In caz ca am fost prea subtila, tu nu intrunesti nici una dintre aceste conditii.

    • Am fost atat de beat incat am uitat ca am comentat aici.

      @Alina “Iar tu du-te la scoala, si (bla) (bla) bla)”… Alerteaza mass-media! Acum, du-te si spune-i cuiva caruia ii pasa.
      Unele specii afectate de imbatranire, care au acelasi punct de vedere ca si autoarea acestui articol, chiar te baga in seama.

  71. Nesimtitul care fumeaza la mine pe scara , cind l-am intrebat de ce nu fumeaza in casa , a spus ca-i miroase naspa in casa daca fumeaza in halul asta si nu-i nici adolescent ori student, culmea, este profesor . Am fumat 20 de ani , dar nici macar o singura data pe casa scarii, d’aia nu pot sa accept si sa inteleg astfel de cretini . Macar a mai redus numarul iesirilor la fumat, dar aia de la 6 dimineata inca ma doboara ! Oricum, nu am de gind sa renunt

  72. 👿 spatiu public pe dracu casa scarii nu e spatiu public e privat atata timp cat platesc taxa de curatenie si intretinere lunar pentru el la asociatie am dreptul sa fumez pe casa scarii iti intra fum in casa?nu ai izolat bine usa de intrare la aprtament casa scarii e ventilata are geam il deschid si nu fumul iese spatiul este aerisit femeia platesc deci exist 😈

  73. pai raxa de curatenie platesti si pentru strada. e tot domeniu privat sau are strict legatura cu cei 7 ani de acasa si restul de la scoala?

  74. si ia-ti casa a scarii doar pt tine,ca si eu platesc si vreau sa cresc tarantule acolo. ca doar platesc.

  75. 👿 hahhaaha hai sictir la toti 😈 sictir pufos

  76. Iti urez succes in acest razboi. Si eu am fumat, si eu m-am lasat, si eu oi fi imbatranit dar nici cand fumam nu imi permiteam sa fumez in holul blocului, in lift, in casa cuiva sau in vreo institutie. Asta tine de bun simt si de educatie, nu de varsta, teribilism, nevoie sau cine stie ce alt motiv. Deja am clientii mei in bloc (unul spune la toata lumea ca “doamna are probleme cu fumatul” 😆 ) si nu am de gand sa ma opresc.

    Zi buna!

  77. Iar pentru suparatii si ofensatii de pe aici un gand… Marii fumatori din familia mea au patit cam asa:
    1. Fratele mamei a ramas fara un picior pe la 50 si ceva si a mai trait vreo 20 de ani. Norocoul lui, pentru ca….
    2. Alt frate al mamei a ramas pe la 60 si ceva fara ambele picioare, la interval de cateva luni, si nu a mai trait prea mult sa vada cum e.
    3. Un var al mamei a murit de cancer la rinichi
    4. Fratele mamei traieste cu un singur plaman, operat de cancer, si se roaga la dumnezeu sa nu faca vreo recidiva sau metastaza.

    Toti barbati. Or fi si genele de vina, o fi si consumul de ceva langa tigara (ca la toti el cam placea) dar absolut toti erau mari fumatori (peste un pachet pe zi) si foarte pasionati de fumat.
    Asa ca… na, eu zic ca nu va face rau cine va trimite la aer sa fumati, macar mai intra ceva oxigen pe langa fumul ala. 💡

  78. ofensate si suparate o fiti voi “nefumatoarele” lui peste 😉
    sper sa muriti sanatoase.

  79. E de inteles ce zici! Io, care sunt fumator, nu suport sa intru in lift si sa dau de fum te tzigara, ma ineaca pur si simplu, la fel si pe scara blocului! Aaa, cand ies afara, la aer curat, aprind si io o tzigara si trag cu sete fumul toxic in mine!

  80. Am avut si eu o gasca de asta de studenti in gazda la un vecin, fumau pe scara si faceau galagie noaptea, chefuri, Heavy-metal la 4 dimineata, chestii de astea.
    Acuma, muzica imi placea, ca ascult si eu chesti mai grele, dar prefer sa acult ce vreau eu, iar daca am nevoie de DJ ma duc la club, nu stau acasa.
    Ei, prima oara le-am explicat frumos ca nu e ok, este o scara linistita, plina de pensionari si nu se face asa ceva.
    Pareau intelegatori, pana la primul chef, in aceeasi noapte.
    Hmmm…
    Sa stiti, Politia de proximitate poate face minuni, uneori.
    Si o amenda pentru tulburarea linistii publice, la fel.
    Cat despre fumatul in scara, aici am avut noroc.
    Veneam intr-o zi de la cumparaturi, printre altele imi luasem si benzina pentru bricheta.
    Baietii, pe scara, sa fumeze.
    I-am stropit cu un pic de Zippo Fuel si de-abea asteptam sa aprinda bricheta.
    Sa va mai spun ca s-au mutat im maxim o saptamana si ca sunt eroul scarii?

  81. Dragă Simona,

    Am fost fumător de 2 pachete / zi. Știu ce zic. Ai dreptate să te supere nesimțirea în general. Fumatul în orice condiții mă enervează . Fumatul vecinei de la etajul inferior care pe deasupra și-a și desființat coloanele de aerisire mă exasperează.
    de mult mă preocupă următoarea situație :
    Dacă, în momentul când cei din jurul meu se pun pe fumat eu mă pun pe tras vânturi ?
    Da, de tras bășini !
    Aș fi mai nesimțit decât ei ?

  82. Eu i-as adresa un sincer si calduros Hai Sictir si chiar mai mult decat atat si doamnei senatoare care a intrat in politica cu burta lipita de spate dupa nu stiu cate zile de greva foamei,si a inceput sa se imburice cand a mai prins puteri dupa 5 shaworme si o galeata de chiftele. Am inteles ca asta a facut ca toti dracii in senat cand au adoptat aia legea care nu-i mai lasa p-astia sa fumeze in locuri publice, despre care a zis ce e “o mizerie”, si i-a amenintat pe aia ca ea nu poate sa stea fara tigari si o sa intre in sevraj taman cand se voteaza in plen, asa ca in loc sa voteze o sa plece de nebuna p-afara sa fumeze, pentru ca n-o sa mai aiba voie in senat. Pai daca ai probleme de-astea si dai in sevraj, du-te dracu’ si trateaza-te, sau fa shopping de prosoape batiste la Imparatia Cerurilor S.R.L. , ca, oricum, zile multe nu mai ai daca ai ajuns in stadiul asta.
    Iar in contextul asta, daca zice ca face urat cand ii lipseste ceva, nu e logic sa te intrebi daca nu cumva se ridica noaptea din pat, cand era in greva foamei, si baga botul la gogosi si carnati fara s-o vada nimeni??
    Scuze ca am cam dat-o in off-topic dar sunt sub imperiul dracilor, ca tocmai am citit de ciocanitoarea asta 😀

  83. ce sa te faci cu aia care fumeaza pe casa scarii ?
    data viitoare cand ii vezi pune`te langa ei si curata ceapa. daca te intreaba ce faci zi-le ca nici tu nu suporti mirosul de ceapa in casa

  84. Simona, atita timp cit vei sta la comun intr-un bloc nu vei avea cum sa nu mirosi toate “borsurile” vecinilor, bune sau rele. Singura solutie este sa-ti cumperi o casuta undeva, trebuie sa existe locuri in apropierea Bucurestiului. Acolo vei avea oaza ta cu verdeata si aer curat. Ca sa te enervezi cu vecinii si sa te inhami la educatia nesimtitilor pur si simplu nu ai timp. Viata este prea scurta!
    Pina una alta, izoleaza bine usa si lasa fereastra de pe casa scarii de la etajul tau deschisa.
    Nu as fi crezut ca voi ajunge sensibila la ceea ce fac tinerii, dar, da! pot sa confirm ca odata cu inaintarea in virsta, chiar daca inca ne consideram tineri, devenim mai sensibili si dorim sa fim luati in seama si respectati, ceea ce, desigur ca nu se poate. Acesti tineri trebuie sa treaca si ei prin anumite experiente printre care si fumatul care este de la sine un obicei nesimtit si daunator sanatatii. Fiecare tigara este un cui batut in sicriu, cu adevarat. Este un obicei asa de adictiv , ca se spune ca e mai usor sa te lasi de heroina decit de fumat. Eu lucrez la spital si vad zilnic un grup de bolnavi, cu pungile de tratament intravenos puse pe poli, cu tuburi la plamini si care ies la fumat in orice conditii, numai sa fumeze. Ar trebui acesti bolnavi fumatori sa beneficieze de tratament medical?? In fine…solutia este sa te muti la casa! Exista un cartier destul de central denumit Vatra Noua, unde sunt niste casute cochete! Mult succes.

  85. Eu nu sunt fumator, nu am pus gra pe tigare nici in gluma si nici nu o sa o fac vreodata si asta din simplul motiv ca nu inteleg de unde atractia pt. un fum care nu e deloc placut, ci din contra e respingator. Nu inteleg ce e placut la fumul ala, nu inteleg de ce nu sunt constienti ca e daunator sanatatii.

    Eu nu simpatizez nici cu fumatorii simtiti nici cu cei nesimtiti. Nu ma deranjeaza fumul de tigare dar nici nu pot sa spun ca il suport cu placere. Aceste persoane care se sinucid incet dar sigur, daca nu constientizeaza, nu au decat sa continue dar sa nu-i deranjeze si pe cei care vor si incearca sa traiasca sanatos.

  86. Faptul ca dai petreceri in apartament sterge orice incercare a ta de a parea civilizata si orice impresie pe care vrei s-o faci cum ca ti-ar pasa de vecini, la orice ora le-ai da si oricat de “silentioase” ai spune ca sunt.

  87. Nu am motiv sa-i “inteleg” pe fumatori, si mai ales pe cei fara bun simt. De ce as face-o? Cu f putine exceptii, fumatorii nu-i inteleg pe nefumatori. Zici ca sunt niste victime ce trebuie protejate.
    Eram insarcinata si obligata sa suport fumul unor colegi/ sefi. Cine era victima aici? Eram de fapt 2, eu si bebe.

    Apropos, femeile insarcinate care fumeaza… ok, sunt anumite cazuri in care sevrajul ar dauna mai mult in sarcina decat lasatul de tigara… si totusi, se poate face si chestia asta cumva rezonabila, macar redus numarul tigarilor sau frecventa… In cazul unei femei insarcinate fumatoare, nu i se da dreptul bebelusului sa se opuna, asta lasand la o parte riscurile evidente ca acesta sa se nasca cu probleme de sanatate sau mai stiu eu ce malformatii.
    Pe bebelusi cine ii intreaba daca doresc ca mama lor sa fumeze?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint