Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Despre o întâlnire cu Dan C. la care am fost numai eu și un moment pe care îl așteptam de mult

cartea-de-la-ora-5-key-visual

Acum mulți ani, când lucram la Editura Humanitas, mă întâlneam cam o dată la două săptămâni cu Dan C. Mihăilescu. Aveam mereu să-i dau cărți, cum le dau editurile cronicarilor, și nu doar că era atât de amabil să treacă personal să și le ia, dar îmi însenina și ziua. Cum? Simplu. Dan C. Mihăilescu, zis și Dan C., are foarte, foarte mult umor, așa că, timp de vreo 15 minute, îmi povestea tot felul de lucruri la care râdeam în hohote. După care își vedea omul de drum. Țin minte că l-am și întrebat o dată dacă așa e viața lui, presărată cu hohote non-stop. Mi-a zis că nu, dimpotrivă, e un pesimist și uneori nu râde cu zilele.

Nu mai țin minte nici măcar una din istoriile pe care mi le zicea atunci, îmi amintesc doar atmosfera de hăhăială pe care o provoca mereu în birou, autoironia lui spumoasă (ar trebui să-l auziți măcar o dată vorbind despre propria bâlbâială) și prezența lui modestă, complet lipsită de fițe. Ne-am mai intersectat, în ultimii zece ani, de vreo două ori în metrou și am mai avut o întâlnire la care am participat doar eu, el habar nu are:

Eram la sală și tocmai apăruse cartea mea și a lui Mihai Radu, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut. Cum pedalam eu de zor pe o bicicletă, văd, la cineva care alerga și avea deschis pe PRO TV micul televizor atașat benzii, că începe Dan C. să vorbească despre o carte galbenă. Mă chiombesc mai atent, văd că era chiar Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut. Încep să schimb isteric canalele de la televizorul meu, îl închid din greșeală, mă chinui să îl deschid la loc, caut iar canalul care-mi trebuia, într-un final reușesc să-l găsesc, doar că, între timp, emisiunea se terminase. N-am auzit niciodată cu urechile mele ce-a zis Dan C. despre carte, am căutat ediția cu pricina pe site-ul emisiunii, n-am găsit-o, mi-au zis doar alții, care o văzuseră, că îi plăcuse cartea și că ne lăudase și aia a fost tot.

Între timp, după cum știți, PRO TV a renunțat la emisiune după 16 ani, moment în care un brand a hotărât să finanțeze producția și difuzarea ei pe internet. Noua emisiune se numește Cartea de la ora 5, iar brandul – bănuiesc că știți! – este eMAG și nu și-a pus decât foarte discret sigla în colțul ecranului.

Am salutat din prima clipă acest gest, pentru că mi se pare un prim pas spre normalitate. E momentul ca brandurile să înceapă să investească în conținut, cu zero pretenții de a interveni asupra lui și cu maxim respect față de cei care îl produc. Există în țara asta enorm de mulți oameni talentați în munca cărora s-ar putea investi. Spectacole de teatru, filme, cărți, emisiuni, expoziții, enorm de multe lucruri ar putea ieși din mâinile creatorilor, purtând undeva, discret, elegant, sigla unui brand care a înțeles că a sosit momentul finanțării de conținut premium și al asocierilor finuțe. Momentul acela în care vine omul la teatru, vede un spectacol frumos și zărește, undeva pe un colț al pliantului de prezentare sau pe afiș, o siglă micuță a unei mari companii. Și pleacă acasă cu un sentiment bun vizavi de vizavi de compania respectivă.

Cartea de la ora 5 are doar 4 minute și poate fi, evident, privită oricând, de oriunde și pe orice suport conectat la internet. Conceptul e interactiv și ne oferă, de exemplu, posibilitatea să votăm cartea despre care să vorbească cronicarul în săptămâna următoare. Din lista asta eu aș alege Oliver Sacks. Voi ce ați alege?

Periodic, vor avea loc și întâlniri live între cititori, Dan C. și alți oameni din lumea cărților. Detalii aici.

Aici găsiți, desigur, toate episoadele până acum.

Încă o dată, mă bucur mult că eMAG a făcut pasul ăsta. Nu doar pentru că e vorba despre Dan C., nu doar pentru că e vorba de cărți, ci și pentru că e un semn că ne îndreptăm în direcția bună. Aia de care povesteam mai sus.

Voi ce ziceți? V-ar plăcea să investească cât mai multe branduri în conținut de calitate?

26 comentarii

  1. Deocamdată, Oliver. Dună e poet, amic și nu pot comenta. 🙂

  2. Am urmarit aproape toate emisiunile Cartea de la ora 5, mi-am cumparat si una din cartile prezentate “Calatori straini despre Tarile Romane in secolul al XIX-lea VOL. IX” pe care am gasit-o la emag la pretul de 3,9 lei 😀

  3. sincer spun, “Cartea de la ora 5” este una dintre singrele emisiuni culturale care mai rulau la TV. O sa o urmaresc si online cu mare drag

    • Nu e singura, mai e pe TVR Arte, carte si capricii. Acolo, despre carti, vorbeste Tudor Calin Zarojanu. Recomand 🙂
      Un alt domn modest si foarte ok!

    • @Alex Ciocan: doar că la TV se chema “Omul care aduce cartea”

    • Mai este o emisiune culturala ,pe Tvr 1, sambata .” Mic dejun cu un campion ” ,e la ora 9.30 si are si reluari pe tvr 2 ,dar nu stiu orele. Sunt invitate personalitati din toate domeniile.

  4. Dan C Mihăilescu e un scump.
    e atât de departe de limbajul de lemn al criticilor
    am bănuit eu ca n-are nici un complex cu bâlbâiala
    ani de zile îl vedeam prin UAE sau Qatar la ProTV Intl.
    insula mea de limba româna

  5. Svetlana cu Dezastrul de la Cernobil. as vrea sa stiu cate ceva despre cartea respectiva, din perspectiva lui Dan C

  6. orice vorba despre carti este mai mult decit binevenita, mai ales din partea unor critici precum DanC-ul sau Daniel Cristea-Enache, pe care eu ii vad vorbind cu patima dar fara parti-pris-uri; cum eu sunt de moda veche si iubesc mirosul de tiparitura nu trece luna sa nu cumpar macar o carte (multe dintre ele dupa cronicile catavenciene) pentru uz propriu sau pentru a fi facute cadou;
    eMag este un brand de succes, economic vorbind, si nu-mi inchipui ca au facut aceasta alegere doar asa…de corazon insa un mare BRAVO lor ca au ales sa faca bani si promovind calitatea; iar faptul ca aleg sa restituie ceva din cistigurile lor societatii care le-a generat mai merita un BRAVO!

  7. Vrei calutule ovăz?

  8. Sincer sa fiu, imi lipseste “Doar o vorba sa-ti mai spun” a regretatului Pruteanu. Si ce daca ma dizlaicuiti, mie imi placea!

    • Pruteanu avea farmecul lui, de necontestat

    • Pruteanu…trecand peste, emisiunea facuta cu adi minune…de pus la rana

    • @Grota:
      Chiar nu stiu faza, scoate-ne la lumina!
      Sa nu spui ca i-a luat copilului versurile la despuricare stilistico-semantica in direct … l-as fi crezut in stare pe maestrul George, ostoiasca-si acolo, sus, marile nelinisti, dar mare iubitor de limba romana s-a pierdut prin disparitia lui prematura! 🙁
      Chiar ca-mi vine sa rad cand imi inchipui cum ar fi sunat pledoaria infantilului, asta e valoarea mea si n-o are niminea or smth.
      N-am de lucru si o sun pe Wiki. Ce-mi spune bagaboanta, dupa … Adrian Minune (real name …), ma lasi, ii fac manelistului rating sau ce?

      Urmeaza:
      Filmography [edit]
      He has made appearances in:

      Gadjo dilo (1997) as L’Enfant Prodige
      The Rage (Furia) (2002) as himself
      Sfarc Intarit la Maxim (2014) as himself.

      Aaaa, mai are si:

      See also : Sa mor daca nu.

      Sa ma ierte D-l Dan C. , dar asta sunt, cand imi vine, zic sau scriu.
      Zi-ne, Groto, zi-ne! Sa ne radem azi sa ne moara dujmanii si sa ne iasa maine dragosteala!

    • Pai tot eu?

    • @matrix,
      multumesc pentru ca mi-ai amintit de el.
      Domnul Pruteanu aici, cu un savuros moment umoristic a la radio Erevan:

  9. Nu stiu exact motivele dupa care sa luat decizia de a se renunta la emisiune din partea conduceri pro dar a fost o mare greseala. Felicit emag pentru aceasta initiativa.

  10. De Valentine”s Day:

  11. Simona, tare mi-a venit inima la loc citindu-ţi experienţa cu nevizionarea cronicii lui Dan C. la propria-ţi carte. A fost o consolare să ştiu că nu-s eu singurul fraier care-a păţit asta. Culmea, la mine înregistrarea figura ca existînd pe site-ul ProTV, dar dădea eroare de cîte ori încercam să o încarc. Şi nici pînă în ziua de azi nu am decît captura de ecran şi cuvîntul amicului meu Viorel că „stai liniştit, a zis de foarte bine”. 🙁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint