Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Noi, românii, acest popor spălat, care nu-și umilește femeile, versus împuțiții și scelerații de musulmani

Screen Shot 2016-03-23 at 13.44.48

Vă invit să citiți un text foarte interesant, aici. Textul original din Le Figaro, aici. Veți afla că terorismul este atrăgător și pentru tineri de naționalitate franceză, educați și proveniți din familii atee din clasa medie. Depresia, dezorientarea, lipsa de sens îi transformă în candidați buni pentru radicalizare. Sunt recrutați online și ajung să se convertească în camera lor de acasă.

Iată un scurt fragmențel mai jos:

Screen Shot 2016-03-23 at 13.25.10

În același timp, sper că nu ați uitat că autorii ultimului atentat de la Paris erau cetățeni francezi și belgieni, născuți în Europa. Atentatorii de ieri erau tot cetățeni belgieni.

What to do, what to do? Cum explicăm așa-zisul război cultural, în cazul jihadiștilor din textul către care v-am dat link? Dar problema terorismului, în general, cum o rezolvăm prin îndepărtarea tuturor musulmanilor din Europa?  Că tot aud soluția asta: “Nu se mai poate așa, nu vor să se integreze, atunci să plece la ei acolo”. La ei, unde, că băieții care s-au explodat ieri la Bruxelles erau acasă în Belgia? Și be) tot întreb asta de am obosit: Ok, dacă ar fi să plece, cine pleacă și cine rămâne? Un domn doctor de origine arabă ajuns somitate în medicină la București ar trebui să plece sau îl păstrăm? Cum facem, practic, separarea asta definitivă între lumea musulmană și aia europeană, ca s-o rezolvăm, chipurile, cu terorismul? Cum o facem PRACTIC?

Eu, de-acuma, nu o să mă mai cert, argumentând că avem de-a face cu câteva zeci de mii de scelerați, versus miliarde de musulmani nevinovați. Și că deja, așa cum reiese din articolul de care tot amintesc, lucrurile sunt mult mai complicate decât par, cauzele nemaifiind doar sărăcia, religia și lipsa de educație, plus o istorie în care terorismul a fost hrănit chiar de cei cărora acum le explodează în față. Nu o să mă mai ia durerea de cap când aud argumente de genul “Cum poate o femeie să le ia apărarea unora care se poartă cum se poartă cu femeile?”, într-o țară în care un procent copleșitor de bărbați consideră femeia o servitoare și o bat de o snopesc. O să repet, pur și simplu, obsesiv, fără să obosesc, acest răspuns “OK, să plece toți musulmanii din Europa, dar cum procedăm PRACTIC? Pleacă și Salah Abdeslam, cetățean belgian, autor al atentatelor de ieri? Dacă da, CUM ar fi posibil acest lucru? Dacă nu, ce facem când o să ne trezim că a rămas ca să explodeze un aeroport?”.

Da, dincolo de terorism, aș vrea să nu mai fie nicio femeie tratată ca o sclavă de către vreun musulman și niciuna bătută de vreun român, dar până una-alta n-am auzit să ceară cineva expulzarea întregii populații din Vaslui, pentru că sunt mulți alcoolici care își snopesc nevestele pe-acolo, după care, împreună cu ele, își snopesc și copiii, pe care, după aia, îi vând.

Da, trebuie schimbată abordarea. Poate trebuie să învețe toată lumea limba țării în care trăiește și să nu mai fie permisă și încurajată ghetoizarea, poate, la pachet cu drepturile și ajutoarele pentru imigranți, trebuie să vină mult mai multe obligații,  poate că mulți imigranți șomeri ar trebui ajutați să își găsească mai ușor de muncă, poate serviciile secrete în care sunt băgați enorm de mulți bani ar trebui să devină capabile de-adevăratelea să împiedice cetățeni cunoscuți ca fiind teroriști  să acționeze și așa mai departe. Cu siguranță însă “Să plece toți musulmanii din Europa, dacă nu vor să se integreze” nu e o soluție nici măcar din punct de vedere practic. Pur și simplu e inaplicabilă, dincolo de faptul că nu e corectă. Când englezii se plângeau că vor năvăli românii peste ei, să le ia joburile și/sau să o frece ca asistați sociali, îmi amintesc că eram cu toții superjigniți. “Da, dar românii nu aruncă în aer aeroporturi”, o să mi se răspundă. “Da, dar nici o mamă cu 3 copii atârnați de gât, fugită din Siria, de războiul provocat de aceeași psihopați care ne terorizează și pe noi, nu aruncă în aer aeroporturi”. Ah, am uitat că mi-am promis să nu mai contraargumentez.

Mai spun un singur lucru, după care vă las pe voi să comentați:

Îmi face rău la stomac atitudinea de superioritate cu care se exprimă unii dintre concetățenii mei (din fericire nu toți). Ei, europenii, ei, ăia curați (să căutăm statisticile alea tragice despre folosirea săpunului și a pastei de dinți?), ei, ăia care nu umilesc femeile și nu le consideră inferioare doar pentru că nu s-au născut cu testicule (avem și pentru asta statistici), vor să plece din EUROPA LOR împuțiții, primitivii și scelerații de musulmani. Ne-a luat mama Europă, frate, suntem aleșii lui Dumnezeu pe pământ, ce să zic, rasă superioară, curată și care nu-și umilește femeile.

230 comentarii

    • cetateanul turmentat

      Vad ca va tot intrebati care cum sa plece… E simplu: Toti sirienii sa plece inapoi in Siria. Toti pakistanezii inapoi in Pakistan, s.a.m.d. Iar tarile UE sa nu mai ofere miliarde de euro Turciei pentru noi si noi ghetouri, ci banii aia sa-i investeasca in Siria, Pakistam s.a.m.d. Si sa inceteze cu traficul de arme.

      Daca UE ofera Siriei PACE si un plan sustenabil de investitii pe urmatorii 50-100 de ani, toti sirienii vor dori sa plece inapoi in tara lor. La fel si pakistanezii si toti ceilalti. DAR e UE pregatita sa ofere PACE omenirii? E USA pregatita? Sau Rusia? Sau G8 sau G7, care o fi el? Nu. De ce nu sunt pregatiti? Pentru ca nu vor PACE.

      Crestinii pentru ce se roaga lui Dumnezeu? Pentru PACE. Tarile dezvoltate ce ofera celorlalti? PACE sau RABOI – arme?

      Nu e razboiul impotriva terorismului, ci impotriva PACII. Cascati putin ochii si invartiti putin neuronu’. Solutia e atat de simpla incat punerea ei in practica ar scuti guvernele lumii de cheltuieli inutile in industria de armament – securitate – supraveghere. Dar nu se vrea asta: PACEA intre oameni. Ca de s-ar vrea, s-ar aseza TOTI la o masa si nu ar pleca de acolo pana nu ar face PACE. Asa cum fac la Vatican la alegerea unui nou papa. Nu pleaca de acolo pana nu aleg noul papa. Asa ar trebui sa fie cu G7 asta, numai ca ar trebui sa fie un G200, cu toate popoarele. Nu cu kosovari, ca aia sunt albanezi, ci cu albanezi. Nu cu maghiari, ci cu unguri. Nu cu moldoveni, ci cu romani s.a.m.d.

      O masa rotunda cu reprezentanti ai tuturor popoarelor de pe glob la care sa fie negociata pacea, granitele, ajutorul umanitar, schimbul comercial. Voi aveti oameni – noi avem nevoie de oameni – bun: 5 ani platim noi profesori de la voi sa va invatati oamenii de care noi avem nevoie limba germana. Iar dupa 5 ani voi ne trimiteti oameni scoliti, iar noi investim in tara voastra. Voi n-aveti apa. Construim turnuri de apa potabila, etc.

      NEGOCIERI. DISCUTII. COMUNICARE. asta e solutia. In nici un caz arme sau razboi.

  1. Cred ca intai licuriciul american,belgian, olandez ar trebui sa inceteze crima, sa gaseasca solutii concrete de radicare a saraciei in Africa sau in Asia.Sa inceteze distrugerea , sclavagismul practicat pe scara larga pe continentul negru si in Asia.Ori asta nu-i posibil stim nu? E practic imposibil sa incetezi traficul de arme, sa dai nefericitilor o sansa.Cine sa vrea asa ceva? Nimeni.

    • Aveți dreptate ????

    • cetateanul turmentat

      “Poate trebuie să învețe toată lumea limba țării în care trăiește și să nu mai fie permisă și încurajată ghetoizarea, poate, la pachet cu drepturile și ajutoarele pentru imigranți, trebuie să vină mult mai multe obligații, poate că mulți imigranți șomeri ar trebui ajutați să își găsească mai ușor de muncă, poate serviciile secrete în care sunt băgați enorm de mulți bani ar trebui să devină capabile de-adevăratelea să împiedice cetățeni cunoscuți ca fiind teroriști să acționeze și așa mai departe.”

      Pe scurt: casa sa fie casa, primarul – primar, serviciul secret – serviciu secret, adica fiecare sa-si faca treaba. Dar se pare ca nimeni nu-si face treaba decat “prostii”, adica aia crestini, credinciosi, care stiu ca sensul vietii e sa o traiesti asa cum e ajutandu-ti aproapele, nu punandu-i o bomba sub scaun. Pe de alta parte, sa fim seriosi: atentat in belgia cu aceiasi atentatori din franta? Ma scuzati, dar nu ma gandesc la incompetenta serviciilor secrete atat franceze cat si belgiene, ci la pactizarea lor cu atentatorii. Ceea ce ma duce cu gandul la… cine plateste lautarii? Care e urmarea atentatelor? Pai simplu: mai multi bani pentru serviciile secrete, mai multa supraveghere a propriului popor, mai multa – de fapt mai putina libertate oamenilor. Cum au avut loc atentatele, cum a iesit iarasi gogoasa din caciula premierului – Ciolos de data asta: cartele de mobil cu buletinu’. Ca sa vezi care era solutia, dom’ne! Pai sa le spuna francezilor si belgienilor ce destepti suntem noi, romanii: am gasit solutia la atentatele din tarile lor… Imi aduc aminte de “razboiul impotriva terorismului”, cu blindaje la usile avioanelor, bani cheltuiti pe armament, etc. Si? Cum spunea si patratelu’ de pe TVR1: acum, in urma razboiului impotriva “terorismului”, avem deja un stat terorist.

      Lupta impotriva razboiului si a terorismulul nu se duce cu arme. Ci cu lipsa lor. Ia sa opreasca toate statele productia si traficul de armament. Cum se trage pe undeva vreun foc, armata pe faza si confiscarea + distrugerea tuturor armelor. Si sa vezi cum se face pace intr-un an pe tot globul.

      La cum duc marile puteri lupta asta impotriva “terorismului” cu trafic de arme, imi pare ca duc de fapt lupta pentru terorism. Si vorba ceea: “semeni vant, culegi FURTUNA”. Cam asta culeg tarile europene: furtuna. Dar si americanii o culeg cu atentate prin scoli si alte grozavii. Ar trebui sa sa dezmeticeasca in ultima clipa si sa opreasca toate razboaiele de pe glob distrugand toate fabricile de armament. Sa le ofere bastoane. Trafic de bastoane: din lemn de nuc, de fag, bambus si din hartie reciclata. Si sa se bata cu batele cat or vrea. Or obosi sa se omoare unul pe altul in bataie si s-or calma.

      Intr-un final, toti suntem oameni, chiar daca unii cred ca se trag din maimuta. Iar tarile “bogate” ar trebui sa ajute tarile “sarace” nu cum o fac astazi, saracindu-le si mai mult prin exploatarea resurselor si vanzarea de arme catre ambele parti implicate in conflict in tarile respective, ci oferindu-le o Biblie, un caiet si un pix. Sa invete sa citeasca apoi sa invete sa se suporte/iubeasca unul pe celalalt. Prostia merge mana in mana cu rautatea. Iar prostia vine din lipsa cunoasterii. Dupa cum arata studiul, teroristi sunt cei cu studii medii (sau de loc) atat sociale cat si religioase. Adica cei neinstruiti, neinvatati, al caror creier e ca o foaie de hartie pe care orice Hitler poate desena cai verzi pe pereti. Bineinteles ajutat enorm de statele dezvoltate care au comportamentul mai sus mentionat vis-a-vis de statele “sarace” in bani dar “bogate” in resurse pe care bineinteles ca nu au tehnologia de a le utiliza 🙁 .

    • Cetatene turmentat, Biblia tot la conflicte instiga, mai ales ca fiecare o scrie si interpreteaza cum vrea … Vezi cruciadele, inchizitia, luptele tribale din area actualului Israel ce se intampla si azi…

    • @Simona (nu Simona Tache)
      Te rog reciteste acea carte pe care tu o condamni atata. Religia crestin ortodoxa se bazeaza pe NOUL TESTAMENT care indeamna la PACE!
      Inchizitia si cruciadele le datoram religiei CATOLICE.

      In alte ordine de idei rog pe cei se care afirma pro toleranta musulmani sa incerce sa traiasca printre ei macar doi ani. Eu am facut-o. Asa ca vorbesc din experienta cand afirm ca:

      PREFER VASLUIUL!!

  2. Nu mai stiu si nu mai pot gandi, stau si-mi vine a plange aiurea. Cred ca ai mare dreptate ghetoizarea si cu asocierea drepturilor cu obligatii. Asta pentru fiecare dintre noi de altfel. De citit Ayaan Hirsi Ali-Necredincioasa. Una dintre cartile carem-au marcat profund.

  3. […]Ne-a luat mama Europă, frate, suntem aleșii lui Dumnezeu pe pământ, ce să zic, rasă superioară, curată și care nu-și umilește femeile. -> sa nu uitam de rasa dacopata. 😀

  4. Nu pot sa gasesc nicio solutie la ceea ce se intampla, insa stiu sigur ca-mi ies bube de fiecare data cand aud ca se fac anumite generalizari urate..

  5. Subscriu in totalitate.

  6. Multumesc pentru articol. Si eu tot in stadiul: Bine, dar CUM facem? sunt. Problema e ca romanu’ are memorie scurta!! Ca romanu’ cand a plecat si a vrut Europa sa il intoarca acasa a facut scandal… ca discriminare, ca Europa, ca nu vrea decat sa munceasca…..
    Problema e ca pe mama cu 3 copii din Syria o considera vinovata si vor sa o intoarca acasa- unde mor 9 (NOUA) copii in fiecare zi (deci cum ar veni 270 de copii intr-o luna)- tot crestinii romani (si nu numai) care se roaga la multele biserici din Romania si isi fac cruci mari si late…. dar e altceva ca nu e ca si cum dam cu bomba. Decat ne uitam in ochii copiilor nevinovati si convinsi ca ne iubeste Dumnezeu ii intoarcem acasa unde sunt bombardati (da’ nu noi dam cu bomba) …
    E o vorba: Check your white privilege status… inainte sa judeci gandeste-te ca tot ce te separa de nenorocirea altora e sansa de a te fi nascut alb si european!!

    • Am impresia ca lumea se tampeste din ce in ce mai mult in loc sa se destepte la minte: “tot întreb asta de am obosit: Ok, dacă ar fi să plece, cine pleacă și cine rămâne?… Cum o facem PRACTIC?”
      In primul rand, lasi la o parte deciziile “politically correct” . Daca vine la Madrid un avion din Romania, gardienii din aeroport stiu in 5 secunde, cu o marja de eroare infima, cine vine la munca, cine este in excursie, cine vine cu afaceri si cine vine la furat. Dar legea cretina nu ii da voie sa ii intoarca pe infractori inapoi in tara de unde vin. Nu-mi spuneți ca nu puteti face diferenta intre o tiganca care pute a cacat, cu 7 fuste pe ea, care urla ca o retardata dupa barbat-su si un muncitor care se intoarce din vacanta din Romania. Cu atat mai mult serviciile abilitate care se ocupa DOAR cu asa ceva si au pregatire in acest sens. Pai, cu musulmanii este exact la fel, sunt angajati musulmani in aeroporturi care provin din aceasta lume si care din trei-patru intrebari pot face un profil calatorului sa-si dea seama cu cine au de-a face.
      Cine pleaca si cine ramane…o razie intr-un cartier de musulmani si actionat dupa niste reguli tip grila, fara implicatii emotionale scot in evidenta absolut toate elementele negative ale comunitatiii. Si deportati fara drept de apel. E tara mea si legile mele. Nu-ti convine, ia-ti si familia cu tine, pe var-to , sor-ta pe cine vrei. Aici nu te incadrezi si gata. E inuman? Sigur ca este, spuneti-le-o mortilor din Atocha, Paris, Bruxelles si restul.

    • dar de ce sa fie inuman? mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima!

    • Acei copiii vor crește mari, și nu ai nicio garanție că nu vor deveni teroriști.
      Acei c

    • Acei copiii vor crește mari, și nu ai nicio garanție că nu vor deveni intr-o zi teroriști.
      Acei copiii musulmani vor ucide copiii tăi draga alexucu.
      Să scoată cele cinci reguli din religia musulmana (coran), … (Femeia sclava… fetite agresate… si obligate sa se mărite la o vârstă fragedă, orice străin care nu este musulman este dușmanul lui alah samd, și atunci toată lumea îi v-a iubi.

      Personal sunt ortodox, dar niciodata nu-l iubesc mai mult pe Dumnezeu așa cum iubesc oameni, dar musulmani fac lucruri rele … ,și nu pot iubi oameni care fac lucruri rele pe motiv religios.

  7. Subscriu! Sunt satula de radicalistii conationali, cum sunt si de cei de pe alte plaiuri.

  8. Mentalitatea occidentala se defineste ca fiind progresista fata de cultura islamica pornind in mod exclusiv de la drepturile femeilor. Eu locuiesc intr-o tara musulmana si inainte sa ma mut a trebuit sa infrunt prejudecatiile si conceptiile total dezinformate a rudelor si a prietenilor desi nici nu stiau unde e tara pe harta. Ne dam emancipati dar discriminam cu fiecare ocazie 🙁
    Ca femeie locuind intr-o tara musulmana nu mi s-a intamplat sa fiu macar o data discriminata, in Romania n-am degete sa numar situatiile.
    M-a uns pe suflet postarea asta!

    • in ce tara? pe bune? eu am trait in middle east 20 de ani, sint PRO ISLAM dar chestia asta de o spui tu e maxim exagerata

    • Pe bune! Si locuiesc in Qatar. Faptul ca unii si altii au avut anumite experiente intr-un anumit fel asta nu anuleaza experienta mea. ce ti se pare exagerat mai exact?

  9. Simona , in sfarsit ai expus parerea oficiala si corecta! As pierde ore sa povestesc despre romanii neintegrati de prin europa.Frustrarea lor e atat de mare ca si dupa 10-15 ani de trait si muncit in alte parti impart populatia in “ei”,”noi” si “tigani “(culoarea pielii,nu conteaza de unde vin ,ce scoala au,cum se comporta).Romanul se crede “tatal lor” desi are obiceiul sa tina capul plecat,sa se milograsca si sa spuna da la absolut orice pentru ca apoi sa injure printre dinti pe cel care-i plateste munca.Eu i-as dori romanului de rasa superioara niste piele neagra .Sa vada ce usor e sa gaseasca o munca si o casa. Sa faca pe olimpicul de matematica,grataragiul de week-end si dacul de serviciu un pic prin tarile care sunt primitoare si deschise . Sunt sigura ca-si va baga picioarele,va manca o punga de seminte in draci ,va lasa focul de la gratar aprins si va pleca acasa la el cu soundtrack de manele.Pentru ca acasa la el e stapan.

    • băi, deci eu nu sunt absurdă și nu vorbesc în sloganuri găunoase, corecte politic, chiar cred că, de exemplu, ar trebui presat în direcția integrării și a egalității între sexe pentru cine dorește să trăiască într-o țară occidentală, laică, în care oamenii sunt egali și au aceleași drepturi prin lege. chiar cred că învățarea limbii țării de adopție e esențială, la fel ca și dispariția ghetourilor, dar de aici până la “să dispară toți musulmanii de la NOI din EUROPA NOASTRĂ, pă care ne-a lăsat-o nouă tataie moștenire, să fie numai a noastră” e cale lungă.

    • Păi, Simona, desființai ideile ipocriților pe motive de imposibilitate PRACTICĂ de punere în aplicare. Total de acord. Dar invers spune tu acum, PRACTIC, cum se poate ”presa în direcția integrării și a egalității dintre sexe”, după ce una-două generații de născuți-crescuți acolo n-au nicio intenție în sensul ăsta. La fel cu învățarea limbii țării de adopție, dispariția ghetourilor și ce soluții mai ai.
      (Presupui, cred, că ai idei noi pe care nu le-a mai aplicat nimeni sau le-a aplicat insuficient sau prost.)
      Deci te rog mult. PRACTIC!

    • Nu-i împărțim in albi si negri ci dupa faptele lor, ca si comunitate. Si argumentul cu “noi o avem mai mare” e o eroare logică. Pentru cei neinformati: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eroare_logică
      “…Recunoașterea erorilor logice în argumente poate fi câteodată dificilă, mai ales când argumentele sunt structurare folosind o retorică ce maschează conexiunile logice între afirmații. Erorile logice pot exploata emoțiile și slăbiciunile intelectuale sau psihice ale interlocutorului. Depistarea erorilor de raționament în argumente poate să împiedice adoptarea unor concluzii false…”.

      in alta ordine de idei, sa lasam demagogia pentru demagogi si sa judecam la rece situatia. Nu propuneti absolut nici o solutie viabila pentru terminarea acestui conflict. Unii bat campii ca americanii, ca bombardamente…ce e facut e bun facut, sunteti de acord cu ce se intampla in virtutea dreptului la razbunare al musulmanilor? Altii apeleaza la emotii, ca sunt copii, ca sunt femei…femeile acelea, unele dintre ele sunt mame de viitori teroristi, pe care SImona ii numeste cetateni belgieni. Cu sau fara intentie chiar ea, SImona, ii imparte, nu in musulmani si crestini ci in belgieni si francezi, de parca nu sunt tot musulmani, de parca nu au invatat toti aceeasi lectie a terorii. Vine cu statistici care spun ca teroristii sunt recrutati dintre atei, uitand sa mentioneze ca toti defapt mor in numele lui Alah, nu in numele Universului sau a nu stiu carei molecule sau particule si ca, pana la urma mai vinovati sunt cei care ii invata nu nebunii care executa. Uitam toti ca oricat ne invartim in cerc si chiar credem ca Coranul nu ii invata asta, terorismul are la baza tot religia musulmana.
      Si ar mai fi un miliard de lucruri de spus..va rog doar sa nu mai apelati la sentimente, aia fac cersetorii, popii, aia care-ti ghicesc in carti, NU o sa rezolvati astfel problema nici intr-o mie de ani si copiii nostri vor trai intr-o Europa islamizata, terorizata, unde oamenii isi vand ultima farama de libertate pe o asa zosa securitate de carte oricum nu au parte.
      Postat pe blog si FB. Pa!

  10. Practic nu putem sa-i trimitem pe cei deja aflati in Europa. Hai sa nu fim diversionisti, daca tot vrem sa discutam, OK. Evident ca nu poate fi trimis un musulman la a treia generatie intr-o tara la fel de straina pentru el ca si pentru noi. Putem insa fi mai atenti cu cei ce vin. Stiu ca in Canada, de pilda, cei ce doresc sa imigreze trebuie sa completeze un chestionar foarte complex, cu puncte. Daca insumezi numarul necesar esti eligibil, daca nu, nu. Sigur ca refugiatilor li se aplica un alt regim, de gazduire temporara, neconditionat, iar celor care doresc sa capete statut de imigranti li se poate aplica o astfel de verificare. E doar un exemplu.
    In ce priveste articolul pe care-l citezi e foarte interesant, n-am ce zice, doar ca se evita cu obstinatie trasatura comuna a jihadistilor. Chiar cea in urma careia au numele de jihadisti: religia, chiar daca vorbim de nepracticanti. Iar faptul ca tipologia jihadistului nu se incadreaza in eventualele noastre prejudecati, de oameni de la periferia societatii sau de exaltati religiosi, nu face decat sa sublinieze cat de complicat e sa tragem linia intre cei putini teroristi exaltati si marea masa de “miliarde de musulmani nevinovați”.
    In ce priveste ironia superioara cu care tratezi dreptul unui roman, membru al acestui “popor spălat, care nu-și umilește femeile” (subtila ironie, n-am ce zice), de a se exprima asupra subiectului nu vreau sa spun prea multe, decat sa observ ca in ultima vreme e unul dintre argumentele cele mai des intalnite in sustinerile tale. Alaturi de cel intitulat “argumentul prostului” (vezi articolul tau cu titlul asta). Desi o parte a cititorilor tai il utilizasera si regula pe care tu insati o instituisesi pe blog era ca “Raportaţi-vă la ceilalţi în termeni de Eu sunt OK – Tu eşti OK, aşa cum mă raportez şi eu la fiecare dintre voi”. Cu sincera prietenie (jur!) iti spun ca te descopar din ce in ce mai nerabdatoare si intransigenta cu altii in ultima vreme.
    Revin insa la capitolul solutii, ca sa fiu constructiv. Nu stiu care sunt solutiile viabile. N-am de unde sa stiu. Pot baga insa mana in foc ca ce s-a facut pana acum nu a fost in regula. Si ca in spatele lozincilor pe care le exersam cu totii s-a intamplat ce s-a intamplat. Pentru ca cei care nu ofera solutii sunt tocmai cei care spun (cum o faci tu) ca nu putem sa-i amestecam pe musulmanii nevinovati cu jihadisti. Si atunci ce-ar trebui facut? Oare cand se declara o carantina intr-o zona a globului ti se pare legal sa fie consemnati toti cei aflati in zona respectiva pentru a evita riscul unei pandemii? Sau ti se pare normal ca pentru cei ce vin dintr-o zona afectata de o epidemie sa fie tinuti in carantina o perioada de timp, oricat de lunga ar fi aceasta, pana cand suntem siguri ca nu prezinta un pericol pentru ceilalti?
    Vom vedea ce va fi dar, daca vrei solutii viabile, cu siguranta avem nevoie si de putin realism. Cu lozinci nu se pot rezolva probleme. Asa cred eu.

    • nu ai înțeles bine niște lucruri: 1. nu e nicio diversiune, am întâlnit ieri de zeci de ori pe Facebook soluția “să plece toți”; 2. mă refeream la cei care se exprimă cu superioritate, nu la cei care discută problema rațional, printre care te numeri. am și pus o paranteză în care am precizat că nu fac asta toți. te-ai grăbit să mă judeci, nu știu cine e intransigent.

    • A, si ma gandeam ca stai mai bine cu self-esteem-ul, in sensul ca despre cei ce te citesc si comenteaza pe blogul tau aveai convingerea ca nu sunt in tipul romanului care umileste femeile, e nespalat si… in sfarsit, ce alte caracteristici negative mai pot avea romanii care vorbesc despre musulmani in Europa altfel decat tine.

    • Da, am plasat simultan si al doilea comment. Scuze. OK, nu referi la cititorii tai ci la unii pe care i-ai pe Facebook. Scuze, am judecat gresit asta.

    • “… nu TE referi…”, “…pe care i-ai VAZUT pe Facebook…”. Cam grabit! 🙄

    • @Adi: ai spus tu despre vreun musulman că e împuțit, ai vorbit tu cu superioritate despre Europa TA?

    • A, si inca ceva. Nu m-am grabit deloc. Am urmarit reactia ta in mai multe dezbateri pe care le-ai provocat. Sigur insa ca faptul ca nu m-am grabit nu exclude posibilitatea de a fi gresit. Asta e evident. Daca am gresit ma bucur si imi cer scuze.

    • altfel, da, sunt de acord cu filtrarea extrem de atentă a celor care vin și cu multe alte măsuri. am și pomenit despre serviciile secrete care au făcut căcatu’ praf. dar tinerii FRANCEZI ATEI care se radicalizează pe internet nu au cum să fie filtrați pe criterii religioase. asta spun, că e mai complicat decât pare și că nu rezolvă nimic soluția “afară cu musulmanii”, dincolo de faptul că e și nedreaptă, și nepractică.

    • OK, am inteles, nu despre mine era vorba. Prin extensie, nu despre cei ce nu sunt de acord cu tine dar isi exprima dezacordul cu argumente. Am gresit, imi cer scuze.

    • despre ce reacție vorbești și la ce dezbateri? m-ar ajuta niște exemple. e posibil să ai dreptate, după cum e posibil să te înșeli. oferă-mi însă prilejul să mă explic, să mă apăr de acuzație. 🙂

    • La discutia despre familia Bodnariu si Barnevernet, de pilda. Ai fost atat de… frustrata (asta a fost senzatia mea) de multimea de postari care nu-ti dadeau dreptate incat ai simtit nevoia sa revii cu inca un articol a doua zi, “Cele mai jalnice argumente …” si cu inca unul dupa inca o saptamana, “Argumentul prostului”. Asta a fost senzatia mea, ca ai fost atat de … oripilata de opiniile unora incat simpla postare a unor replici la comentariile cu pricina nu ti s-a mai parut suficienta. Asta a fost senzatia mea ca ai provocat inca o discutie si inca una pe aceeasi tema pentru ca pur si simplu nu-ti venea sa crezi cat de mare e numarul celor care nu sunt de acord cu tine. Si ca te frustra asta. Repet, a fost impresia mea!

    • @Adi: ok, să-ți explic. textul acela, “Argumentul prostului”, ca și cel referitor la felul în care autoritățile au gestionat criza Colectiv (https://www.simonatache.ro/2015/11/12/nu-sunt-doctor-dar-nu-tac-si-astept-sa-vorbeasca-si-mai-multi-doctori/), a fost adresat nu celor cu ALTĂ opinie decât mine, ci celor care încercau să le închidă gura ălora cu altă părere decât ei, cu argumentele “Nu ai copii, deci taci” sau “Nu ești doctor, deci taci”. Iar fenomenul acesta, al pumnului în gură pe aceste criterii, a avut o amploare mult mai mare decât ai văzut tu la mine pe blog. A fost plin de “Nu ești doctor, deci taci” și de “Nu ai copii, deci taci” la momentele cu pricina, pe tot internetul. Îmi pare rău, dar mă judeci greșit. Nu cred că i-am interzis cuiva vreodată opinia (ba chiar public inclusiv comentariile injurioase la adresa mea), iar a scrie un text despre cei care încearcă să mi-o interzică mie și altora nu e o dovadă de intransigență și intoleranță. Sorry…

    • altfel, să știi că eu nu ți-am purtat vreodată vreun resentiment pentru că nu ai fost de acord cu mine. tu poți spune asta în ce mă privește? sper că da. 🙂

    • Resentimente??? Pentru ce? Din contra, ma onoreaza orice replica pe care mi-o dai (nu e o ironie!). Sunt fan de mult, de aproape 20 de ani (nu mai stiu cand aparuse in Catavencu articolul in care te-ai deghizat in tiganca). Nici atunci cand mi-am facut impresia aceea (gresita, dupa cum spui) despre tine n-am insotit-o de vreo judecata de genul “ia uite si la asta”. Nu! M-am gandit ca pur si simplu exista o explicatie pe care n-am de unde s-o stiu, nici dreptul sa ti-o cer si in consecinta va trebui sa ma multumesc cu asta. Au fost muuuuult prea multe situatiile in care am vazut cine esti pentru a-mi schimba parerea dupa o chestie ca aceea, chiar daca ar fi fost adevarata.
      Si in general nu port resentimente cuiva care nu e de acord cu mine. Nu e neaparat un argument dar iti spun ca tin cu Steaua si cei mai buni prieteni ai mei sunt dinamovisti; ca nu-l pot inghiti sub nicio forma pe Basescu (de vreo 20 de ani) si cei mai buni prieteni ai mei sunt basisti. Etc. Deci am avut si am ocazia sa exersez opinii contrare foarte des. Fara ca asta sa provoace resentimente. Marturisesc ca o singura data, cu o singura persoana care a postat aici, mi-am pierdut rau de tot rabdarea. Dar nu pentru ca era impotriva mea ci pentru ca ma jignea si pe mine si pe altii. In rest… nu-mi amintesc, in cel mai rau caz.

    • Ti-l amintesti pe nedormitul? Nu doar ca nu ma enerva sa intru cu el in polemici, dar chiar am incercat sa postez si pe site-ul basist pe care-l promova. Nu mi-au postat comment-ul, ceea ce m-a cam dezamagit. Desi banuiam ce ma astepta am vrut sa intervin pentru diversitate: prea erau toti de acord unul cu altul.
      In plus, sunt coleric. Unui coleric resentimentele ii pot fi pur si simplu fatale. Se enerveaza prea des intr-o zi ca sa nu uite in 5 minute orice enervare. :mrgreen:

    • “Practic nu putem sa-i trimitem pe cei deja aflati in Europa. Hai sa nu fim diversionisti, daca tot vrem sa discutam, OK. Evident ca nu poate fi trimis un musulman la a treia generatie intr-o tara la fel de straina pentru el ca si pentru noi. Putem insa fi mai atenti cu cei ce vin.”

      Salah Abdeslam, familia in FR din anii ’60! https://en.wikipedia.org/wiki/Salah_Abdeslam#Personal_background

      Din cei 9 teroristi din nov. 15 de la Paris, 7 (sapte) erau cetateni ai FR si BE! https://en.wikipedia.org/wiki/November_2015_Paris_attacks#Identification

      Probabil ca cei de mai sus sunt la a 2-a generatie in Europa. Adica sunt nascuti aici, in Europa! II trimitem inapoi?
      Dar cu dl Raed Arafat, de care spunea Simona, care NU este nascut in Romania, deci nu este de nicio generatie aici, il trimitem inapoi in Siria? https://en.wikipedia.org/wiki/Raed_Arafat

    • Haide, selectie pe baza de chestionar? Sa fim seriosi.

      Care ai luat viza de america ati vazut ce chestionar inteligent aveti de completat? “Ati rapit un copil american sau un copil incredintat unui cetatean american”? “Ati ajutat o femeie sa avorteze?” Samd.

      Pentru astia ar trebui niste intrebari si mai inteligente. De genul “Nepotii dvs vor deveni radicali?”

    • @Adi:
      N-are cum sa fie 20 de ani, Simona e mult mai tanara!?

    • simona scrie de la 6 ani.
      saptamana viitoare implineste 26.

    • @ matrix brain, dg

      Are 22, nu 26… 26 am eu, ca sunt cu 4 ani mai batr… mai matur decat Simona. 😆
      Ai naibii, unu’ n-ar fi spus ca nu pot fi 20 de ani pentru ca EU sunt mult mai tanar. Numai pe Simona ati “scos-o”.

    • inseamna ca io-s matusalem atentatoru , ca ma indrept cu viteza maxima spre … treizeci si… un pic… ????

    • Pai? Un bosorog tolerat, asta esti. Treizeci??? Doamne, cat de batran poti fi!!!!! :mrgreen:

    • profule
      tre sa-mi dai o nota buna, de doi litri
      macar pt efortul de a-mi dazvalui varsta multiseculara…

    • @Adi:
      De dragul adevarului dialectic si istoric citeste comment-ul de mai jos, 24 March 2016 – ora 10:47.
      O sa ai revelatii relevante, Dom’Profe 😆
      A propos de scris …

      @Simona:
      O poezie din liceu? Imposibil sa nu ai!
      Te rugaaaaaaam! Numai una … dar nu p-aia a lui Eminescu, c-o stim!
      Cotrobaie prin caiete, sertare, oracole etc … trebuie sa gasesti ceva!

  11. Mai, ce nu inteleg eu este ca “europenii” care doresc expulzarea musulmanilor si izgonirea migrantilor pe motiv de terorism, uita ca Hitler n-a fost deloc musulman. Nici Mussolini n-a fost musulman. Nici Stalin n-a fost musulman. Da’ pe vremea aia nu se inventase facebooku’ si internetu’ ca sa isi dea ei cu parerea.

  12. Daca ar gandi toti ca tine!
    Asa e, din pacate problema e mult mai profunda, mai complexa, decat o vad romanii la ProTV, Antena1, B1TV si alte posturi de teve din Romania…
    Eu una atata stiu: de la fiecare fereastra se vede altfel. Cu cat esti mai sus in cladire, cu atat vezi mai mutlte. Sa nu uitam si de faptul ca daca vrei sa vezi mai bine, trebuie uneori sa te apleci periculos peste balustrada si sa incerci sa intelegi ce se intampla in jurul tau.
    Pentru asta trebuie sa cunosti un pic de istorie, de sociologie, chiar religie, si nu in ultimul rand sa ai un pic de bun simt…
    Revenind la ce se intampla cu teroristi astia, marea majoritate sunt cunoscuti de catre politie si sunt supraveghiati, sunt “fisati S” pentru radicalism religios, si urmariti intr-o baza de date, dar nu pot fi arestati, (desi peste 300 au fost “arestati la domiciliu” sau supraveghiati cu bratari electronice, dupa 13 noiembrie), astia nu pot fi asrestati pentru ca… deocamdata nu au facut nimic…. si sar aia cu drepturile omului in sus de 3 metri!… Culmea, nu?
    Majoritatea tinerilor cu probleme identitare fac parte din a doua generatie de imigranti, cei nascuti aici, din parinti imigranti sau din tineri francezi care nu isi gasesc drumul in viata, cum arata sondajul de mai sus. De aici si pana sa zici ca Europa e atacata de musulmani, e aberant!
    Acu cativa ani, Sarkozy a propus o dezbatere despre religie (nu doar musulmana) despre integrare si despre imigranti, dar toti au sarit cu gura pe el, mai ales famelia Le Pen, aia atat asteapta!
    Restul e politica…
    Oricum, eu atat zic: daca ar fi razboi in Europa, noi unde fugim? Unde ne refugiem?

    Offff, numai ma enervez aiurea, si din pacate nu putem explica totul dintr-o data la o multime care nu are cultura si bun simtul de a auzi, intelegie si reactiona ca atare….

    • corect ina

      dar doar o picatura intr-un ocean….

    • cetateanul turmentat

      PAi cum sa nu ajungi “radical” cand vezi ce s-a intamplat la colectiv si vezi reactia autoritatilor: interzicerea asocierilor pe facebook. Adica autoritatile, mana aia bleaga de oameni, minoritatea aia crunta, interzice majoritatii sa-si exprime dorintele, sa se intalneasca in numar “prea mare”, sa “rastoarne” guverne conduse de incompetenti si plagiatori, sa forteze sa demisioneze “parlamentari” care au chiulit de la sedinte si au furat, care au dat legi incomplete care sunt intoarse de avocati in toate directiile??

      In loc sa rezolve problemele aparute si nerezolvate de zeci de ani, statul roman interzice poporului roman sa-si exprime parerea printr-un mars de zeci de mii de oameni? Asta e solutia la incompententa actelor de guvernare? Si sa nu devenim radicali…

  13. Perfect punctate aspectele, Simona!
    Suntem foarte înguşti la minte şi încrâncenaţi. Vorbal lui Pătraru ( sau a ta, Simona ?), chiar nu vedem că noi, românii, suntem mai încrâncenaţi şi intoleranţi pe subiectul terorismului decât cei din ţările afectate???? Pentru că acolo problema se pune în termeni maturi!!
    Cu tristeţe am văzut la tv zilele trecute că Dna. Stela Popescu era revoltată de sosirea unui număr de emigranţi ce urmau să ajungă în zona litoralului românesc ( în urma distribuirii oficiale). Spunea dânsa că ” ne vor distruge litoralul şi că să se ducă cu covoraşele lor înapoi.” !!!! Ar mai fi ceva de adăugat???

    • Clisee si prejudecati! Astea sunt cel mai usor de retinut si de vehiculat. Pai daca Stela Popescu a zis….. Periculoase vedetele astea formatoare de opinie, desi ma asteptam la mai mult de la cineva ca dânsa 🙁

    • din păcate, oamenii sunt foarte radicalizați și în țările afectate, de aici succesul unei Marine Le Pen sau al unui Donald Trump. pe undeva e de înțeles, frica naște ură. Dar să auzi un român, căruia nici măcar nu i-a dat nimeni cu bombardeaua, că vrea să plece toți împuțiții din Europa LUI e… cum să zic… greu. 🙁

    • D-na Stela Popescu, ca si alti actori, are casa in 2 Mai, din cate stiu. asa nu cred ca-i pasa nici de romani, nici de refugiati.

    • Romanul le stie pe toate, are cele mai drepte si justificate opinii indiferent ca e vorba de emigrantii musulmani (care tintesc mai degraba catre vestul ala pe care il criticam ca ne numeste tigani, la noi ajung cativa si de obicei din greseala), alte religii sau de balenele din Feroe si feroezii care le omoara de distractie :)) Cred ca ne place sa ne dam importanta, ne mai scutura din complexul de inferioritate de care suferim mai toti.

  14. e bine ca pe un ton nervos ne asiguri ca “eu acum nu o sa ma mai cert”, asta imi da curaj sa imi permit si eu cateva comentarii.
    Nu am auzit prea multa lume sa faca generalizari grosoloane in nota in care prezinti tu situatia romani vs musulmani nu am auzit pe NIMENI care sa ceara expulzarea lor generala din Europa, si pe nimeni main stream sa ii numeasca imputiti, scelerati, etc cel putin pe wallul meu de fb opinia publica pare mai degraba foarte ingrijorata, ca si tine de altfel, ca doamne, daca o sa creasca extremismul si discriminarea impotriva musulmanilor. Ma rog, sunt sigur unii care zic si asta, e si asta o problema d epus in discutie, dar o problema marginala dupa parerea mea in contextul dat. Ar putea cineva sa creada citind articolul ca e lumea cu coasele in mana, gata sa dea musulmanii afara si eu vad cu totul altceva in jur. In schimb vad multe alte probleme mai presante ca sa zic asa, gen cum facem ca sa nu sarim in aer pe aici, etc

    Ma deranjeaza in modul in care pui problema 2 aspecte, care intr-un fel au un punct comun de plecare:

    -guilt tripul la adresa romanilor, gen si noi suntem naspa, suntem murdari, dam si noi in femei, ce mai deschidem noi gura sa avem o parere. Chiar cineva murdar, chiar cineva care abuzeaza o femeie are dreptul sa aiba o parere despre ce se intampla in casa lui si pe cine baga in ea sau pe cine nu, sau pe cine scoate.
    – ironia faptului ca da, mama ne-a luat Europă, in sens figurat al cuvantului mama, suntem aici, suntem stapani si am stat/aparat teritoriul acesta suficient de multe mii de anii incat sa se formeze aici si un spatiu cultural si de civilizatie cu anumite caracteristici. Avem dreptul locului, dreptul sangelui, de aceea populatia din Vaslui care o da in violuri si trafic de minori nu este expulzata ci bagata la puscarie in tara ei. Oamenii sunt toti de undeva, nu de nicaieri si unii sunt de ai casei si sunt gazde si fac regulile si altii sunt musafiri, care ori se comporta in asentimentul casei, ori se mai duc si pe acasa pe la ei sau pe la altcineva.

    Si revenind la acesti musafiri, incepe articolul citat de tine ca portretul robot al jihadistilor nu corespunde nu cliseele despre ei, adica cliseul format de dna antropolog Dounia Bouzar, de sorginte algeriana, marocana, corsicana si italiana. Se face un portret robot de varsta, clasa de venituri si religie, se ia in calcul cetatenia si jihadistul francez pare sa fie un tanar deprimat intre 15-21 de ani, din clasa mijlocie si din familii etnic franceze dar in camera mai este un elefant, despre care nu se discuta in studiu, desi se inghesuie toti in camera din cauza lui si anume originea etnica. Daca as aplica rezultatele studiului ei, as putea crede ca jihadistul standard este un tanar francez alb, din clasa mijlocie, deprimat si din familii atee. Ar fi super sa incepem sa facem clustere bazate pe aceste caracteristici, cand cautam potentiali teroristi. Din pacate sau din fericire nu se coroboreaza cu profilul real al autorilor ultimelor atentate: tanar din familie de imigranti, de origine araba,
    Pe fond problema este ca avem o populatie straina in teritoriu care nu se identifica cu restul populatiei si valorile ei si care e gata de acte de violenta mai rau decat in razboi pentru a isi impune propriul sistem de valori si propria populatie. Cu asta nu faci o societate. Si asta mi se pare o problema realmente grava, o problema la care noi ca europeni, sau noi ca romani, nu am gasit raspunsuri in momentul de fatza, o problema la care se brodeaza timid diverse strategii, dar care pe fond e nerezolvata si critica. Insa cum spunea cineva, daca nu vrei sa te afunzi in groapa, primul pas este sa nu mai sapi in continuare.

    In loc sa abordam problema de fond cu toata seriozitatea, satul arde la propriu si baba se piaptana si se intreaba daca mai ramane frumoasa .

    • felul în care eu pun problema e o REACȚIE. probabil că citim pe Facebookuri diferite, la mine era plin de spălați d-ăștia care nu mai vor să le dea nicio șansă împuțiților care refuză să se integreze la valorile Europei LOR.

    • altfel, Dounia Bouzar nu spune că ăia sunt toți teroriștii (studiul e făcut pe baza mărturiei a 160 de familii franceze care au cerut ajutor), spune că există ȘI acest fenomen, care se amplifică. ceea ce arată că situația e muuult mai complicată decât pare și că nu se rezolvă prin separarea definitivă a musulmanilor de europeni

    • situatia nu este ceea ce pare. eu am trait intr-o tara musulmana si nu este vorba de valori. imaginatia acestor oameni functioneza, din punct de vedere biologic – diferit. intrebarea lor este urmatoarea: daca religia voastra este buna, de ce nu sunteti fericiti si 80% din populatie serveste terapie? daca terapia e buna, cum puteti sa va puneti parintii in azile si sa dormiti linistiti? noi nu mai putem sa suportam sa vedem viata voastra si pe voi cum considerati ca viata voastra e BUNA. asta nu este o justificare – ma refer aici la perceptia musulmanului de rand, terorismul nu face parte din ceea ce am descris mai sus.
      este inutil sa va explic ca, comunicarea si tot ceea ce se intampla sunt pe punctul de a ne aduce sfarsitul tuturor – insa viziunea acestei situatii care este pe cale sa se intample – ne-ar aduce o mai buna intelegere a fenomenului. sfarsitul nostru este foarte aproape (adica ceva de genul ne-o dam singuri oricum inca de la reprezentarea religioasa) – si hibridizarea pe care tanti Merkel o propune are un sens – de a perpetua specia si de a ajunge la un numitor comun. noi aberam pe forumuri, in timp ce suntem drogati mental prin spalarea creierului cu ”valori”.

  15. O infumurare nu stiu din ce nascuta (draga concetateana) si o frustrare varsata la moda. Comparatiile tare sunt cel putin ilare, ce are a face sotul care-si bate nevasta cu radicalizarea islamului?? Imi pare rau sa-ti spun, dar, cum chiar tu zici, situatia nu e chiar asa de simpla si putina istorie nu strica a fi inplicata in subiect. Bine ca nu-mi face rau la stomac superioritatea ta puerila. Comentezi si sustii exact ceea ce condamni. Superioritatea pe care tu e exprimi este la un nivel epic pe langa superioritatea pe care o condamni.

    Sunt oameni si oameni, “ma copile”, si-si exprima si ei punctul de vedere pe baza informatiilor si a cunostintelor de care dispun. Exact ca si tine, dau cu unghia. Situatia este extrem e greu de explicat si majoritatea concetatenilor tai sunt departe de a o patrunde.

    Care este solutia ta? Invadarea Vasluiului? Un exemplu complet in afara contextului, complet eronat. Vasluiul si conceptia asa de usor acceptata de aceste minti superioare pe care le amintesti este, daca vrei, din anumite unghiuri, opusul conceptiei deste islam si portiunile radicalizate din el.

    Imi pare rau, poate e un comentariu prea dur, dar nu fi descurajata. Continua sa scrii, poate fara a te ridica peste noi, restul muritorilor.

    Umil ma inchin!

    • intr-un fel ai dreptate. cercul vicios al superioritatii. mno, sunt doar un biet reprezentant al speciei umane si eu, chiar nu cred ca sunt mai buna decat altii

    • Cristi, eu iar nu inteleg.
      Dincolo de ironia fina si profund matura, care este solutia ta ?

    • Si mie mi s-a parut putin fortat comparatia:

      “într-o țară în care un procent copleșitor de bărbați consideră femeia o servitoare și o bat de o snopesc”

      Problema este ca in cultura si legislatia europeana femeia este respectata. Barbatii romani care isi trateaza nevestele ca pe servitoare si le bat incalca legea. De ce nu ajung in puscarie, este un alt subiect de discutat. In cultura din care vin refugiatii femeia este inferioara prin definitie, iar “pedepsirea” ei de catre barbat este justificata moral si legal.

  16. cateva ganduri/idei/comentarii:

    -puterea vine din interior! interiorul persoanei fizice (da, da, care este) si prin extenso, din interiorul natiei; si ca sa fie “pe bune”, nu un alt slogan dezvoltare personala, ar fi cativa pasi de facut:
    – definit clar “human”
    – definit clar “human rights”
    – pedeapsa cu moartea; da, exista cazuri de eroare juridica, exista cazuri de inscenare, de etc; sunt si foarte multe cazuri clare, care se termina cu inchisoare 20 de ani, sau viata, sau prin cumulare, DINCOLO de viata, gen 110 ani…cu ce scop? ca sa ce? e o lectie pt cine? si la urma urmei care este lectia? si cine plateste nota de plata (aici ma refer strict la bani); reeducam, reabilitam; “vai, saracul, ce era sa faca si el, doar are traume din copilarie”, circumstante fara numar; dar vin si intreb: cand e vorba de o gangrena, de un cancer, de un accident, accepta pacientul amputare in tesut sanatos, ca sa isi salveze viata? cam accepta. din societate de ce sa nu excizam, pt a salva intregul sanatos?

    inca ceva: (cum) este posibil ca in tari civilizate, bogate si puternice ale lumii (nu doar europa) sa existe cartiere in care fortelor de ordine le e frica sa intre; (sa intre, sa intervina, tot un drac, ca doar n-or intra sa ia temperatura aerului ambiant); cum s-a ajuns la asta? si nu va ganditi acum la cartiere de imigranti; ganditi-va la cartiere. punct. in care politia nu intra. asadar FRICA; frica omului”de treaba”, persoana fizica, de interlop; frica omului legii de interlop; de aici trebuie inceput; fii puternic in interior ca sa te poti apara de exterior; fii capabil, ca natie, sa iti aperi cetatenii “buni” de cetatenii “rai”; si copiii de parinti brute; rateaza in celula de baza a societatii, care este familia, si vei rata ca natie; de unde credeti ca vin valurile de agresori? din vreun des(h)ert? eclozeaza din boabele de nisip? nu, eclozeaza valuri-valuri in maternitati; asa cum spunea cineva mai sus, in cazul concret de care se discuta acum, e vorba de niste humans, homo sapiens ca toata lumea, nascuti dar si facuti in europa.

  17. Noi urmam, desi ne iluzionam ca nu ni se poate intampla nimic.

    Eu vad asta fix gard in gard cu mine : stau intr-un cartier mixt, romani, “arabi” (numiti asa generic, sunt turci, kurzi, sirieni si ce or mai fi) si chinezi. In ultimii ani, din cauza preturilor la terenuri, singurii care-si permit sa mai cumpere si sa isi faca o casa sunt cei de nationalitate “araba”, pana si chinezii stau la bloc.

    Vecinul, kurd (si el si sotia), a cumparat teren, si-a facut o casa, inconjurata de ziduri inalte de 3 m. Au doi baieti care merg la scoala privata, dar care nu ies pe strada sa se joace DELOC (vara la mine e plin de copii cu bicle, role, trotinete pe strada, inclusiv chinezi. Ei nu.) Pe sotie in 4 ani de zile nu am vazut-o deloc, o singura data a tras o masina lipita de zid si s-a urcat in ea rapid o silueta invaluita in multe straturi de haine. Baietii mai dau mingea de fotbal la mine in curte si suna la usa sa o ceara…vorbesc stricat romana, foarte putin si se comporta destul de stanjeniti in rarele contacte cu strainii.

    Cand fi-mea o sa mai creasca, inchiriez si ma mut de acolo. Ma simt inconfortabil langa ei si nu ma pot opri sa nu ma gandesc ce-o fi in capul baietilor alora, crescuti intre ziduri. Parintii sunt ocupati sa faca bani. Ei…vo,m afla in 10 ani.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3436988/Mother-ten-year-old-boy-raped-Austrian-swimming-pool-Iraqi-said-sexual-emergency-says-regrets-telling-children-migrants-need-help.html

    • Ca sa rezum sa fiu sigur ca am inteles: ai niste vecini care au gard de 3 metri inaltime si ai caror copii nu ies pe strada la joaca. Mai mult decit atit, nevasta vecinului nu iese din casa (sau nu ai vazut-o iesind decit o data). Really scary! Nu stiu daca as putea trai in tensiunea aia insuportabila.

    • Daca te muti intr-un cartier “alb”, acolo TOTI copiii stau inchisi in casa (asta cand nu sunst la cursul de balet, pian, karate, inot sau engleza). Asta e problema mea, eu chiar ma gandeam serios sa ma mut in cartierul turcesc, acolo inca mai exista copii care se joaca in strada si care stiu sa se duca sa cumpere o paine fara trei adulti care sa-i supravegheze.

  18. Eu as spune ca – in primul rind – terorismul asta de data recenta nu are nici o legatura cu religia. Astia folosesc religia asta doar pentru ca este cea mai la indemina justificare. Parca civilizatia are cancer si astia sint celulele canceroase.
    In contextul asta, cum scapam de ei din zona noastra nu e o intrebare relevanta.
    Este ca si cum am incerca sa rezolvam cancerul prin eliminarea fizica a celulelor infestate. Nu va rezulta o societate sanatoasa, poate doar una ciuntita.
    Eu cred ca trebuie bagati in remisie: identificate cauzele reale (care n-au legatura cu religia) si lucrat la ele. In orice caz, nici corectitudinea politica si nici intoleranta nu o sa rezolve nimic.
    In orice caz, parerea mea este ca, cu cit va creste numarul celor exclusi de societate si distanta dintre ei si societate, cu atit va creste si numarul motivelor folosite pentru a se arunca in aer, a impusca oameni nevinovati, ataca societatea.

    • @ Ionut : daca doar atat ai inteles din comentariul meu, te compatimesc. Ironia ne pune doar ochelari de cal, dar nu rezolva lucrurile. Tabloul meu e din Bucuresti, sector 2. Mai vorbim peste vreo 10 ani…cum ti-ar placea sa sari in aer intre Universitate si Romana, dimineata la prima ora ?

      Ceea ce nu intelegi ca cei “exclusi din societate” se exclud deseori singuri, prin anturaj, comportament si multi alti factori care nu au uneori legatura cu tara / orasul in care traiesc. Cred ca suntem intr-un cerc vicios,

    • @ Dana
      Eram intr-o dispozitie mai glumeata ieri. D’aia am mai facut si una chiar proasta mai jos in pagina!
      Voiam doar sa subliniez ca nu sint de acord cu tine in sensul ca – luindu-te dupa niste semne mai degraba benigne (copii afara, nevasta invizibila ) – reactia ta a fost una de respingere fara a sta prea mult pe ginduri. (Sau asa am inteles eu)
      Mie mi se pare ca cei care ajung sa aiba aceste deviatii criminale au inceput sa fie prea multi. Noi ii vedem numai pe cei care folosesc retorica religioasa (musulmana in general). Nu mi se pare ca religia e problema, ci altceva mai adinc insurubat in civilizatia noastra.

  19. E foarte greu sa nu faci generalizari. Pentru multi .. toti romanii sunt tigani. Pentru noi .. toti arabii sunt teroristi. Fiecare intre noi ne vedem pe noi insine niste minunatii care trebuiesc luate de exemplu, iar pe ceilalti niste … ceva-uri demne de dispret si priviri de sus. Judecam tot ce nu e ca noi, in calitatea noastra de perfectiunea intruchipata.
    Cred ca in ne trebuie intai de toate educatie. Si in educatia aia sa fie incluse niste cursuri de empatie, ca daca nu te nasti cu ea, o poti totusi invata. Si cursuri de educatie civica, morala si etica. Pentru ca indiferent de religia pe care o ai (sau nu), indiferent de cultura din care vii si indiferent de restul de deosebiri … trebuie sa stii ca drepturile se respecta, ca obligatiile se asuma, ca ai responsabilitatea faptelor si vorbelor tale. Ca poti rani cu vorba si cu fapta si ca vei plati pentru relele pe care le faci.

    • Cum sa empatizezi cu cineva care se izoleaza ? Nu sunt genul care sta la taclale cu vecinii (nici nu am timp pentru asta), dar iti jur ca imi stiu mai bine vecini aflati la trei case distanta decat pe astia gard in gard cu mine.

      Iar asta cu educatia…ma faci sa rad. Stii cum erau educati in Libia pe vremea lui Ghaddafi ? (Ambasada romana era gard in gard cu o moschee). Ca munca e pentru cainii necredinciosi. Q.E.D.

    • Poi Dana draga, daca educatia te face sa razi, ce alta solutie ai. Dar una valida, ca aia cu Kalashnikovul nu functioneaza.

  20. 1 – va rog sa imi prezentati dovezi ca 80% sunt atei.
    2 – ateu inseamna “lipsa credintei” deci un ateu care crede in religia musulmana nu mai e ateu
    3 – studiile arata ca ateii nu sunt deloc mai debusolati decat crestinii, dimpotriva!
    4 – unii (nu toti) teroristii aveau nationalitate franceza si belgiana… dar dupa nume si fizionomie nu prea erau nici francezi si nici belgieni. de ce se “uita” aceste “mici” amanunte?!

  21. Vasluiu e o zona musulmana,deoarece de acolo vine domnu costica.
    Costica musulmanu.
    Daca la H costica nu vine c-o sticla, afara cu el .
    Afara din restorant.
    Ps. Prbl e prea complicata.
    Dar io, daca as fi eu, la fiecare imigrant un formular simplu: sunt de acord si sa respect toate legile din continenți vostru, inclusiv religios si comportamental. Daca nu, pa si pu.
    Ce o fi așa de greu?
    Costica tre sa semneze cu prezenta la H, când o reveni din migrația lui săptămânala in bulgaria.

    • costicămusulmanu

      bre, azi fusăi tres ocupat…așa că n-am postat nicî deși potrivit (supra) numelui aș fi avut dreptul; ca să fiu on topic (deși știu că nu ești pe aceeași fracvență) spun doar că Dumnezeu este iubire…cine înțelege, bine, cine nu…să mă înjure!
      gata, la troll…cînd e Hașu’ că de data asta nu mai ratez…da’ spuneți naibilui șî voi cu 10 zîli înainti…
      iaca, dacî vreț, mîni sarî îs în bucurești…da’ fărî sticlî…

    • Cistica
      Daca nu oi sari prin aer pana atunci
      Si nici H asul nu o sari…
      Eu vin in săptămână de după paste.
      Dar trebuie sa zică ceva si matrixu, si andu, eva, Nike, jh,cruela… si cine o mai vrea.
      Si acolo putem sa sărim in aer ca cădem in herăstrău si ne răcorim.

    • …io as da musulmanii afara, da pa musulmanu nostru nu, ca e băiat bun, din moldova cea bătrână.
      Pentru el io propun sa facem o ecsceptie.

    • Pentru Costica, musulmanul nostru, si io sunt dispusa sa fac o ecsceptie, numai daca-mi spune ca se mai egzista blocurile alea din spatele garii Ciurea, gen.
      Hmmm, o petarda mica, nu va fie frica. 💡 ➡ :mrgreen:

    • Degeaba, ca emigranții nu bubuie.
      Formularul ala trebui completat la maternitate, de către nepoții lor: dacă nu-s de acord sa respecte legile și cutumele tarii în care se nasc înapoi, în p.. mamii lor!

    • bun
      o coordonata temporala ar fi saptamana 1-8 Mai
      Joi 5 ar fi prima strigare
      mai liciteaza cineva?

    • santem deja 2.
      o sa explodam de la atata bere…

    • DG
      suntem minimum 3
      nu uita ,
      Costica a intrebat cand e Hash ul asta

  22. Eu ma intreb totusi la ce se refera autorul articolului. La teroristii europeni sau la radicalii care merg sa lupte in Siria?

    Teroristii europeni erau in marea majoritate cu probleme cu legea, si nici pe departe nevinovati din clasa medie. Abdeslam era cunoscut pentru gainarii de politie si facuse 7 luni de parnaie. Cel gaurit la Forest prins pentru furt, cu acte false si ilegal. Fratii de la Zavantem si Maelbeek pentru banditism. Pe Laachraoui, care e inca in libertate, e cautat de politie din 2014. Nebunul de acum 5 ani de la Liege era condamnat pentru posesie de arme si era in libertate conditionata.

    Pe mine faptul ca Franta trimite sute de nebuni anual in Siria, si Belgia, UK, Suedia si asa mai departe la fel ma cam sperie. Asta inseamna ca retelele de radicalizare au trecut de la faza de amatorism si artizanat la cea industriala. Nu mai e vorba de doi fanatici si trei nebuni, ci de o retea pusa la punct si o baza de recrutare solida…

  23. Acum câteva săptămâni am citit “Supunere” de Michel Houellebecq. Deprimant. O Franţă preluată paşnic, prin alegeri de un partid musulman în alianţă cu socialiştii…o Sorbonă transformată în universitate islamică…şi o populaţie apatică, acceptând aproape fără reacţie…
    Ceea ce nu înţeleg eu–de câteva decenii se manifestă terorismul în diferite zone şi niciodată nu au rezolvat nimic . Şi atunci, care e scopul?
    Cât priveşte…tinerii deprimaţi şi atei, dacă chiar sunt atei, ce caută la jihad?Războiul sfânt e pentru drept-credincioşi, care, dacă se aruncă în aer, ajung martiri la dreapta lui Allah…pfff! uite aşa ajunge o persoană paşnică să fie intolerantă…

  24. Am sa incerc si eu sa imi dau cu parerea despre subiect. Sper sa nu fiu etichetat in vreun fel. Eu cred ca e foarte complicat sa transezi fenomenul radicalizarii. Dupa cum vedem, nu neaparat ghetoizarea e de vina. Am sa ma explic: dupa statistici, 67% din candidatii la radicalizare provin din clasa medie. Cel putin astea sint datele furnizate mai sus. Au mai existat ghetoizari si am sa dau un singur exemplu: Harlem la New York ori Montréal Nord in orasul unde locuiesc. Se vorbeste si azi de rasism in USA care afecteaza pe negri. Insa nu am vazut membri ai acestor comunitati care sa se arunce in aer si sa ucida asa la intimplare. Mai ucid un politist la New York sau in alta parte, insa nu ucid prin atentate teroriste sinucigase ori nu. Cred, mai degraba, ca e vorba de un fond pe care se intaleaza o anumita predispozitie. Sa zicem un fond de depresie, coroborat cu o criza de identitate, cu o lipsa de valori, cu un anume teribilism al virstei, cu fragmente de revelatii religioase (a se citi distorsiuni mentale).
    Ieri am citit un articol in Newsweek care ii trata pe autorii atentatelor de la Bruxelles ca pe un soi de hipsteri musulmani (foarte interesant dealtfel). Pe de alta parte, tinerii sint predispusi la tot felul de convertiri din acestea de tip salvator. Ei chiar au impresia ca vor salva Islamul de necredinciosii cruciati etc. ( sa nu uitam ca tinerii studenti din Romania interbelica erau grosul miscarii Legionare avind convingerea ca ei vor salva natia roamana de toate relele).
    E greu de dat verdicte. E greu sa gasit solutii. Sa scoatem pe toti musulmanii din Europa? E aberant! De ce? Pentru ca exista musulmani in Europa, USA si Canada care sint perfect integrati, care fie au venit de curind, ori sint la a doua ori a treia generatie si sint foarte multumiti de viata lor. Cum si de ce sa ii alungi pe acestia?
    Exista aspecte foarte delicate si nu se poate discuta pe blog despre asta pentru ca nu exista spatiul necesar.
    Doar timpul va duce la vindecarea unor rani si sper eu, va permite gasirea unor solutii adevarate, aplicabile.
    Cred ca amestecul de politica, politica externa si religii nu poate duce la solutii. Asta duce la ceea ce am vazut ieri. Si nu mai vreau sa vad asa ceva!!!

  25. Simona, problema în discuția asta e că se aud doar două părți, ambele extremiste: pe de o parte xenofobii pentru care oricine e străin e rău, pe de altă parte hipioții neocomuniști (aka corecții politici) pentru care tot ce e indigen e detestabil și #unițisalvămîntreagalume. Și ambele părți SIMT. Simt ura pentru cealaltă parte, dragostea (așa cum o înțeleg ei) pentru cei năpăstuiți (indigeni sau străini), pentru patria-mamă sau pentru marea cultură vecină, simt impulsul de a le arăta nou-veniților pumnul sau cartonașe cu “welcome”. Toți simt ceva.

    E păcat că sunt foarte puțini cei care GÂNDESC. Fără să simtă neapărat ceva. Iar ăia sunt dușmanii (fără voie) ai ambelor tabere de înflăcărați.

    E și mai păcat că aceia care sunt plătiți să gândească, să pună rațiunea pe primul plan (liderii politici) sunt tot membri înflăcărați ai uneia dintre tabere. În general, ai taberei hippie/PC. (Ambele tabere sunt la fel de ilogice, dar doar una e la modă; cealaltă e cîîîh.) Mai sunt și câțiva amărâți care nu știu prea bine ce vor, dar știu foarte bine ce nu vor: probleme. Cine are însă timp să-i asculte și pe ei…

    PS: N-am auzit de vreun creștin, budist, mozaic, hindus, shinto, mormon, scientolog, ateu, liber-cugetător, new-ager, etc. care să-și înfofolească muierea din gene până-n tălpi și s-o spele cu acid sulfuric pe față dacă vrea să meargă la școală. Mulți îi condamnă pe israelieni de fiecare dată când intră cu tancurile în Gaza, dar n-am auzit de niciun evreu care să se fi aruncat vreodată în aer în vreun autobuz din Palestina. Ș.a.m.d.

    Personal, nu am nimic cu nimeni. Cred doar că pentru rezolvarea unor probleme (sau pentru prevenirea lor) trebuie folosită exclusiv rațiunea și trebuie ignorate sentimentele. Aș prefera ca un computer lipsit de orice sentimente să rezolve criza refugiaților, de exemplu. Sau orice altă criză.

  26. Sunt de acord cu punctul tău de vedere, cu o singură corecție-precizare: e adevărat că sute de tineri francezi, belgieni, britanici etc. de origine strict europeană și de cele mai multe ori cu o educație atee pleacă anual să facă jihadul în Orientul Apropiat și Mijlociu, dar nu ei sunt cei care se aruncă în aer și omoară oameni în Europa. Toți cei au făcut-o sunt cetățeni ai statelor respective, da, descendenți de imigranți. Toți, fără excepție. Noii convertiți nu sunt puși să-i omoare pe “ai lor” (poate sună aiurea, dar e o formulă mai scurtă). Cei care fac asta au adunate în ei o frustrare și o ură de o viață uneori, apărute din tot felul de motive, inclusiv discriminare și respingere din partea majorității populației din țara unde s-au născut – țara lor, în final.

  27. Trebuie sa fie foarte confortabil sa emiți păreri din liniștea căminului tau, neperturbată de aceste evenimente. Ador asta la cetățeanul roman, e musai sa comenteze, sa dezbată ce e mai fierbinte in lumea asta. Nu-i bai ca nu esti direct implicat, ca nu ai acces decat la o parte din informații, ca nu esti in cunoștința de cauza decat la a 15-a roata, nu, nu, trebuie dezbătut, puricat si neaparat observat paiul din ochiul celuilalt. Ma intreb si eu inocent si făra a încerca sa te cataloghez in vreun fel (nu am cum sa te cunosc doar citind un articol), de ce crezi ca esti mult mai avizata decat restul lumii (zeci de reacții pe fb, cum tu însăți spui, de ce cazi totusi in păcat sa generalizezi, afirmând ca te-ai saturat de aceeași atitudine de baterist întâlnita in ultima vreme?! Nu e cumva exact ce reproșezi tu celorlalți?!), sa susții o cauza, o idee cu aceeași vehementa (si superioritate, as adauga) pe care o dispuți tu?! Îndemni la raționalitate si pace universala, te arați dezgustata de remarcile urâcioasa, dar cred ca pornești din start cu tonul greșit. As fi injusta insa sa nu recunosc ca dintr-o anumită perspectiva, ai dreptate, nu trebuie generalizat. Nu te poti lega de o rasa întreaga pentru cei câțiva putrezi din sânul lor. Trăiesc printre ei, sunt oameni de generații aici. Pașnici, obișnuiți, cu griji si preocupări ca tot omul. Dar as vrea sa iti semnalez ca nu ai nici cea mai mica idee cum este sa trăiești si sa împarți societatea cu unii din ei. Sa fii cinstit si sa iti platesti darile la stat ca ei sa trăiască din ajutor social. Din munca mea. Ca tot ei atunci cand considera ca li se cuvine, sa isi revendice drepturile cu brutalitate. Drepturi oferite cu generozitate de Europa, da, in discuția data, chiar de statul belgian. Oare nu ar trebuie ca înainte sa emiți o opinie, sa te documentezi înainte? Un mic input in aceasta dezbatere, ca sa zic asa… Ce stii tu concret? Ai trăit macar o luna intr-o comunitate amestecată? Nu ma refer numai la culturi, naționalități si religii. Dar si la diferența de clasa. Vrei sa nu, revin la ce spuneam mai sus si la ce a comentat cred si Adi in comentariile de mai sus… Cu riscul de a fi repetitivă, ce simplu este sa analizezi de pe margine, făra implicații! Nici macar morale. Te erijezi in avocatul diavolului, iar pe restul ii intrebi arogant cine se cred ei, cetățeni europeni, ce le-a lasat tataie moștenire Europa?! Da, ei bine, ne-a lasat! Daca asa pui problema, cred ca iti trebuie un răspuns pe măsura. Te rog spune-mi sincer ce le-ai spune parinților acestui tânăr student de 20 de ani, fost elev al colegiului pe care il frecventează copiii mei la Bruxelles de cand erau mici si amic al copilului unor prieteni dragi, mort in atentatul de ieri de la metrou? Le-ai reproșa ura si vehementa ce o resimt? Asta daca o simt, s-ar putea sa fie deasupra noastra, a tuturor si sa admită doar ca e o moarte făra sens, nu indusa de un habotnic islamist needucat si barbar. Ce mi-ai reproșa mie, implicata emoțional in eveniment, nu ma declar victima sau părtașa, dar trăiesc aici, sufăr alături de ceilalți, empatizez cu cei de lânga mine… Mai mult, m-am dat de ceasul morții ieri cand nu știam de copii, neputincioasa si frustrata ca in urma ordinului poliției, se dăduse lock down in tot orașul si nu aveam cum sa am acces la ei. Sa stiu ca sunt bine, ca ii pot consola la nevoie, liniști si asigura ca in ciuda declinului societății in care traim, e bine, totul e bine… O strâmba promisiune pe care mi-o asum numai pentru ca stiu ca e nedrept sa etichetez o întreaga nație pentru crimele de ieri si pentru ca stiu ca in aceeași clădire, in acelasi colegiu, intre pereții acelorași clase, temători sau impresionați erau copii din toate națiile, din toate religiile, culturi si trairi diferite. Si pe buna dreptate, cum a fost o zi haotica si care te scurge emoțional pana la epuizare, cred ca multi au gandit mecanic ca cei vizați de tine… Dar putini sunt asa înverșunați ca romanii din tara ce isi dau cu părerea, ca ei au soluții la orice. Aparent, deși revii la aceeași întrebare obsesivă, ne lași sa deducem ca si tu ai soluții, oricum lași sa se înțeleagă ca disprețuiești sau esti virulenta fata de ceea ce vine din afara sferei tale superioare… Eu as putea la limita sa spun daca vreau: la naiba cu ei, mi-a ajuns!! Voi nu! Chiar daca nu o fac cu convingere… Pentru ca nu consider sa dețin soluția ideală si nici nu am timp sa perforez pe tema asta complexa doar asa, ca e un subiect fierbinte… O sa o fac atunci cand ma voi documenta îndeajuns, cand voi sti cel putin ce înseamnă sa fii musulman, sa vad si din unghiul lor lumea… Cand voi mânca pe pâine istoria lor. Istoria noastra… Pana atunci…

    • * sa perorez in loc de *sa perforez (tastatura intuitiva dar nu chiar…)

    • Revolta și disperarea ta sunt justificate și le înțeleg. Cu toate astea – ce ciudat, nu? – vorbești mult mai rațional și mai echilibrat decât unii dintre români, care, deși sunt la fel de departe ca mine de locul atentatelor, se manifestă din liniștea căminului lor cu o ură și cu o superioritate pe care observ cu admirație că tu, care ai îndurat iadul ieri din grijă pentru copiii tăi, într-un oraș aflat sub teroare, nu le manifești. altfel, știu la fel de bine ca tine ce înseamnă să muncești până crăpi și să plătești taxe până nu mai poți, într-o țară de asistați social. asta chiar știu.

    • Nu stiu daca am vorbit rational si echilibrat, eu singura am simtit subiectivismul din vocea mea. Dar multumesc pentru raspuns. Am vorbit implicat.
      Ura e un sentiment puternic, ce poate fi indus in momente de un tragism aparte, ca cel de acum 2 zile, dar totusi, nu am ajuns in acest punct, pentru ca din fericire, in afara de a ma teme, nu am patit nimic. In schimb altii nu au sansa sa mai spuna asta.
      Nu pot milita ca altii cum spui tu ca trebuie expulzati, trimisi etc. Cum? Bine spui ca nu este posibil. Cred ca si eu am mentionat, nu am aceleasi drepturi ca ei si da, ma simt frustrata ca cetatean european, dar ei sunt cetateni belgieni, in plus. Poate de generatii. Nu spun ca nu am ajuns sa ma uit cu teama peste umar cand se apropie de mine un cetatean de acest gen, cred ca este inevitabil. Dar sa ajung sa urasc o natie intreaga… Sau sa ma consider superioara.. Sau sa cred ca detin solutia suprema de pace universala.. Nu.
      Banuiesc ca stii ce inseamna sa platesti taxe, nu imi imaginam ca esti in afara sistemului, dar frustrarea multora dintre noi, ce aflati aici, este ca platim exact pentru o parte a populatiei care refuza sa faca ceva sa se intretina. Considera ca li se cuvine, sistemul e obigat sa ii suporte. Case sociale, masini. Viata calma. As vrea sa stiu, pentru ca recunosc, nu sunt la curent cu starea sociala din tara, cati dintre romani traiesc asa in Romania?

    • Problema se pune altfel, cred: cati dintre asistatii sociali din romania vin sa iti puna petarda sub fund?

  28. Duhul blandetii nu isi are rostul acum. Il avea cand erau mici.

  29. Vai da!!! Ai spus tot ce vroiam sa spun de atata timp. Ieri seara de exemplu cand mi-am curatat contul Facebook de cativa europeni curati, crestini, superiori, frumosi care respecta legile, recicleaza sticlele si nu sunt ca murdarii aia de teroristi de peste mari si tari 🙂
    Imi doresc atat de mult sa vad o dezbatere sanatoasa, cu argumente adevarate, sociologice, psihologice, jurnalistice – documente sunt cat incape…din pacate prea putini din cei ce dezbat sunt dispusi sa le citeasca.
    PS. Va recomand tuturor lucrarile lui Rukmini Maria Callimachi, o jurnalista americana de origine romana …

  30. Mie titlul mi se pare prea dur, cu referire la romani, si inadecvat grozaviei atacurilor teroriste, cu referire la jihadistii kamikaze autodetonati la Bruxelles.
    Cu privire la continutul articolului ma regasesc in ce a spus deja Adi, asa ca , deocamdata, pas.

  31. http://www.cpdsi.fr/

    Ne arata ONG de ajutor la telefon care a primit 160 de teelefoane.
    A iti baza argumentatia pe un pseudo-studiu facut de un musulman (obiectv desigur) si sa spui ca ateii se radicalizeaza denota anafabetism stiintific.
    Daca ar fi sa luam in considerare “studiul” am putea sa spunnem , maxim, ca ateii sunt cei mai sensibili si atenti la evolutia progeniturilor lor. Musulmanii nu sezizeaza pentru ca sunt bucurosi ca copii lor au gasit “calea cea ddreapta” iar crestinii nu sezizeaza pentru ca, ce mai probabil, nu este cazul.
    Bineinteles ca acest raport “sudiu” a fost facut ca sa obtina finantare si reprezinta cele 160 de telefoane primite intr-un an. (cati or fi radicalizati din cei 160?)

  32. Tocmai am citit un interviu cu dl. Liiceanu la RFI. Are dreptate si asta ar fi trebuit sa se intimple demult. Aveti aici link-ul:

    http://www.rfi.ro/social-85705-gabriel-liiceanu-la-rfi-dupa-atentatele-de-la-bruxelles-cand-multiculturalismul-devine

  33. Cu privire la mostenirea pe care ne-a lasat-o” tataie”, da, mostenirea aia e a noastra.
    Identitara, genetica, funciara, culturala etc.
    Nu se merita trimisa in derizoriu, de parca am fi devenit deja cetateni galactici.

    • Îmi pare rau sa te contrazic, dar “mostenirea” Frantei nu e tot una cu “mostenirea” României. Franta si Belgia sunt, din punct de vedere istoric, mult mai indreptatite sa vorbească despre imigrare si integrare decat Romania. Nu avem cultura si trecutul necesar, asa ca eu cred ca trebuie sa tacem si sa nu ne dam cu părerea despre ce sa facem cu cei care intra in Europa, mai ales ca romanii ingrosau pana nu demult, o rândurile refugiatilor si al migrantilor economici sau politici, prin Canada, SUA, Spania, Grecia etc etc…

    • Parerea mea este ca te inseli. Grav.
      Nu dezvolt, imi este clar ca n-are rost.

  34. “ei, ăia care nu umilesc femeile și nu le consideră inferioare doar pentru că nu s-au născut cu testicule ”
    Au dreptate din mai multe puncte de vedere. Dar ce sa recunoasca asta madam Tache, care e infectata de virusul egalitarismului; asa ca ii recomand sa predice egalitarismul in Birmania, Tanzania, Pakistan, India.

    Cât despre posibilitatea practica a expulzarii, sa mai asteptam ca poate ajungem la purificari etnice, religioase sau de alta natura prin continentul european. Ca in Bosnia-Hertegovina, Croatia. Neplacut si de evitat, ce sa zic.

  35. Eu nu prea inteleg, despre cine este vorba in acest articol.
    “Să plece toți musulmanii din Europa, dacă nu vor să se integreze”
    Cine a afirmat asa ceva ? Cine a facut ceva in aceasta directie ? Sau comentam trei posturi nervoase de pe facebook ale unor oameni frustrati si furiosi in orele imediat urmatoare atacului ?
    Este asta o problema ? Se discuta la un nivel care sa conteze despre deportarea musulmanilor ?
    Cand ai o situatie complicata in orientul mijlociu, criza emigrantilor, atentante din ce in ce mai dese, si nici o solutie care macar sa sune macar a plan, tu scrii un articol despre ceva ce nu s-a petrecut si nici nu o sa se petreaca ? Da, stiu ca partidele de extrema dreapta au putere din ce in ce mai mare, dar asta e o consecinta directa a lipsei de actiune. Articolul asta este la fel de util precum un studiu despre exploatarile de uraniu de pe Marte.

  36. Practic. Cum va reuşi Europa. Stau şi mă gîndesc Francezii cu ce scop s-au dus în Algeria zeci de ani? S-au Englezi în altă țară muslumană ? De ce în Siria sunt maşini franceze şi teknologie Belgiană. S-au de ce în vechiul İrac pe vremea lui Saddam cel mai mare import export o făceau Englezii ? Mai întîi tu ca un European te duci la iei, le iei absolut total ,libertetea. İnventezi războiul civil ,le distrugi industria , vinzi arme. Faci planuri pentru viitor.
    Şi pe urmă ,practic ,nu mai şti ce să mai faci. Părerea mea personală : NU E VINA LOR.
    CU RESPECT METİN (İSTANBUL) (CONSTANȚA)

    • Eu n-am priceput… Pentru ce nu e vina lor? Și a cui vina, mai exact?

    • Concluzia la ce ai insiruit tu este aceea ca exista o explicatie pentru cum acesti indivizi au aparut pe fata pamintului si in cadrul acestei explicatii exista o vina a tarilor occidentale pentru aceasta evolutie. Oricine omoara oameni (indiferent daca exista sau nu o explicatie pentru ca a omorit) este vinovat.

    • Terorizmul nu are religie. E un joc global . Spre exemplu : în Siria sunt mercenari s-au terorişti care nu sunt muslumani (islamici) , care au fost pregătiți în Europa (Belgia) .
      Teroristul de la Bruxelles , a fost arestat în Turcia şi pe urmă a fost deported. Contra informația turcă i-a avertizat pe belgieni. Etc etc.” Spunemi cu cine eşti prieten , ca să-ți spun ce fel de om eşti ”
      Respect dmn.Martianul

    • Asta cu “le distrugi industria” e simpatica, dar nu vreau sa intru intr-o polemica cand suntem atat de indoctrinati si partinitori.

    • Aveți dreptate dmn İonuț.
      Cine o omoară şi ucide este vinovat.
      Un on sănătos la cap, nu se sinucide. Chestia cea mai importantă aicea este.
      Cine la pregătit Sau la forțat să facă chestia asta.

    • Am trăit 22 de ani în România şi înainte de revoluție în 1987 m-am mutat în Turcia.
      În concluzie : o țară islamică izolată cu un popor sărac , incultți ( nu politicienii ) î-i poți controla foarte bine .

    • Ce s-a intamplat cu teroristul de la bruxelles e mult mai grav de atat si denota o disfunctionare grava a sistemului de justitie si de securitate.

      Contrar spuselor celei de la LeFigaro, Ibrahim asta nu era nici pe departe usa de biserica sau de moschee inainte sa devina terorist. In 2010 a pus mana pe kalash si a spart o casa de schimb din Bruxelles. Si nu doar a pus mana pe el ci l-a si folosit si a ranit un politist. A luat 9 ani de parnaie, insa un judecator cretin l-a eliberat conditionat dupa doar 4.
      Iar in 2015 e prins de turci la granita cu Siria si expulzat se pare din greseala in … Olanda. Cel putin asta sustin belgienii, turcii zic ca l-au trimis in Belgia.. Si omu’ revine nederanjat de nimeni in Belgia si se apuca de terorism.

      Astia de la “servicii” se pare ca nu vorbesc intre ei si habar n-au pe ce lume traiesc. Si justia trebuie sa fie oarba rau daca elibereaza dupa 4 ani un baiet care trage cu kalashul in militieni.

  37. mai torn si eu nitel gaz pe foc!

    titlul articolului este:
    Cum se transformă societatea odată cu creșterea populației musulmane

    Statisticile prezentate mai jos sînt luate din cartea Sclavagism, terorism și Islam de Peter Hammond, ediția a III-a, publicată în anul 2010.

    În țările în care populația musulmană este sub 2% nu vor fi nici un fel de probleme, musulmanii vor fi bine văzuți, fiind considerarți o minoritate iubitoare de pace. Acesta este cazul în următoarele țari:

    Statele Unite – 0,6% populație musulmană
    Australia – 1,5% populație musulmană
    Italia 1,5% populație musulmană
    Canada – 1,9% populație musulmană
    China – 1,8% populație musulmană
    Norvegia 1,8% populație musulmană
    Cînd procentul de musulmani este între 2% și 5%, aceștia încep prozelitismul, de obicei în rîndul populației defavorizate și în închisori.

    Acest lucru se întîmplă în:

    Danemarca – 2% populație musulmană
    Germania – 3.7% populație musulmană
    Marea Britanie – 2.7% populație musulmană
    Spania – 4% populație musulmană
    Tailanda – 4.6% populație musulmană
    Odată ce au atins 5%, influența musulmanilor în societate începe să se facă simțită. La început vor cere să se introducă în magazinele locale mîncare halal (curată după standardele islamice) și dacă magazinele refuză, vor face presiuni și se vor plînge de discriminare. Și cum, în concepția lor, mîncarea halal trebuie pregătită după anumite reguli musulmane, vor cere angajarea coreligionarilor lor pe posturile de bucătar, măcelar etc.

    Acest lucru se întîmplă în țări ca:

    Filipine – 5% populație musulmană
    Suedia – 5% populație musulmană
    Olanda – 5% populație musulmană
    Franța – 8% populație musulmană
    Tot acum vor face presiuni asupra autorităților locale să li se permită aplicarea Șariei, adică legea islamică. De altfel scopul lor final este de a implementa Șaria la nivel mondial.

    World Muslim Population MapSursa: Wikimedia
    Cînd ajung la 10% din populație încep să apară problemele. Musulmanii vor începe să se plîngă de condițiile în care trăiesc și vor începe și actele de nesupunere ale acestora. Deja vor încerca să ia legea în propriile mîini și să pedepsească orice act pe care ei îl consideră jignitor la adresa religiei lor. Toate acestea pot fi ușor observate în ghetourile pe care le populează pentru că acest lucru este o altă caracteristică a lor, neamestecul cu populația băștinașă.

    Exemple de acțiuni violente ale musulmanilor: incendieri de mașini pe străzile Parisului, demonstrații și violențe împotriva celor care îndrăznesc să publice caricaturi cu Mohamed sau să facă filme critice la adresa islamului.

    Cîteva țări care se încadrează în aceasta categorie:

    Guiana – 10% populație musulmană
    India – 13.4% populație musulmană
    Israel – 16% populație musulmană
    Kenya – 10% populație musulmană
    Rusia -15% populație musulmană
    După ce ating pragul de 20% din populație vor începe răzvrătirile împotriva autorității statului, formarea de miliții jihadiste, incendierea de biserici și sinagogi.

    O asemenea țară este Etiopia unde procentul de musulmani este de 32,8%

    Odată ce musulmanii ating procentul de 40% din populație ne putem aștepta la atacuri teroriste, război civil și masacre asupra celor de altă religie cum se întîmplă în:

    Bosnia – 40% populație musulmană
    Ciad – 53,1% populație musulmană
    Liban – 59.7% populație musulmană
    De la 60% în sus soarta „necredincioșilor” este pecetluită. Persecuția acestora devine rutină, începe și persecuția musulmanilor moderați, Șaria va deveni o armă pe care o vor folosi pentru a-i speria și expulza pe necredincioși, vor începe să împună jizia, adică o taxă pe care „infidelii” vor fi obligați să o plătească pentru „privilegiul” de a trăi în țara respectivă.

    Cîteva țări care se încadrează în aceasta categorie:

    Albania – 70% populație musulmană
    Malaezia – 60.4% populație musulmană
    Qatar – 77.5% populație musulmană
    Sudan – 70% populație musulmană
    Țarile cu peste 80% populație musulmană se bucură de tulburări violente aproape cotidiene, curățarea elementelor infidele devine politică de stat. Cei ce refuză convertirea și au curajul să rămîna pe loc vor trăi într-un regim de teroare zilnică care, de multe ori, se sfîrșește cu asasinarea lor.

    Aici se încadrează:

    Bangladesh – 83% populație musulmană
    Egipt – 90% populație musulmană
    Gaza – 98.7% populație musulmană
    Indonezia – 86.1% populație musulmană
    Siria – 90% populație musulmană
    Iran – 98% populație musulmană
    Iraq – 97% populație musulmană
    Iordania – 92% populație musulmană
    Maroc – 98.7% populație musulmană
    Pakistan – 97% populație musulmană
    Tadjikistan – 90% populație musulmană
    Turcia – 99.8% populație musulmană
    Emiratele Arabe Unite – 96% populație musulmană
    Odată atins visul musulmanilor, adică 100% din populație sa fie de religie islamică, te-ai aștepta să fie pacea și paradisul pentru ei pe Pămînt. Nu mai există nici un fel de școli în afara celor islamice șî învățăturile Coranului sînt respectate cu sfințenie. Realitate este însă diferită, odată ce infidelii au fost exterminați, atenția lor se va îndrepta împotriva celor mai puțin credincioși dintre ei și a celor care vor îndrăzni să se răzvrătească împotriva legilor islamice.

    Aceste lucruri se întîmplă în:

    Afganistan – 100% populație musulmană
    Arabia Saudită – 100% populație musulmană
    Somalia – 100% populație musulmană
    Yemen – 100% populație musulmană

    http://www.rostonline.ro/2016/01/cum-se-transforma-societatea-odata-cu-cresterea-populatiei-musulmane/

    • Cruela,
      fa si tu , boalilii, un rezumat, trage o concluzie, ceva, pls.

    • blogu roz unde se inadreaza?
      ca avem un musulman, mai aparu un turc murat (de ploaie, de nevoi, naibili stie…) ?
      necazu cu musulmanu nost e ca e si moldovian pe deasupra, neoash, din neamu lu fane babanu, al de doarme la putna…

    • Simplist si fara legatura cu realitatea.
      Sint amestecate tari cu probleme generate de cu totul alte cauze (Yemen, Israel, Ciad, Kenya, mai sint) cu tari in care pur si simplu problemele pe care le identifica articolul nu exista deloc (Emiratele Arabe unite, Qatar, Malaezia).
      A cam tras de cifre sa ii iasa lui o chestie legata de procentul de musulmani.
      Cred ca poti sa faci cam la fel cu orice religie.

    • Sunt de acord cu Ionut.
      De pilda ideea ca in China, 1.8% populatie musulmana, nu exista niciun fel de probleme, nu e tocmai adevarat. Nu exista in contextul in care in China orice tip de autonomie culturala, sociala, etnica, etc, e atent urmarita si aspru pedepsita in cazul in care iese din linia oficiala. Stiu ca in Xinjiang, provincie majoritar musulmana, “ochiul” partidului comunist e mereu deschis. Deci, da, musulmanii in China nu creaza probleme, dar nu pentru ca sunt putini (de fapt in Xinjiang reprezinta mai mult de jumatate din populatie) ci pentru ca traiesc intr-un stat totalitar.
      Apoi India, Israel sau Rusia reprezinta niste cazuri care nu pot fi tratate in acelasi context cu Kenya, de pilda. In acele tari (sau in unele parti ale acelor tari) musulmanii considera ca se afla in teritorii nationale, ocupate vremelnic. Si in Cashmir si in Palestina si in Cecenia si celelalte mici republici cu populatii musulmane din Rusia turbulentele pe care le provoaca islamistii nu tin de ce incearca sa sugereze studiul citat ci au caracter politic, nationalist.
      As mai remarca ca includerea Albaniei in lista tarilor in care soarta necredinciosilor (i.e. nemusulmanilor) e “pecetluita” tine mai mult de ce a auzit autorul in cine stie ce surse (poate vreun film hollywoodian), decat de realitatea din teren.
      In sfarsit, cum zicea si Ionut, cred ca e un studiu simplist. Pleaca de la unele fapte, adauga altele, fara legatura cu realitate, si trage concluzii, desi in intregul rationament legatura intre cauza si efect e obturata violent.

    • ionut
      nu e simplist si are toata legatura cu realitatea !
      in tarile alea cu peste 70 % exista si politia religioasa care baga oameni la puscarie pt abateri cât de mici de la linia directoare si pot chiar decide si dreptul la viata …
      nu e simplist deloc tabelul asta cu procente

      luminita
      felicitari pt modul in care esti organizata sa depozitezi si sa gasesti chestiile care te intereseaza.
      si eu primisem analiza asta ,dar nu mai stiu pe unde o fi 😛

    • @Andu
      Din lista tarilor cu 70% cred ca numai Arabia Saudita si – posibil – Iran sa aiba politie religioasa organizata ca atare. Din toate celelalte tari (si sint multe), nu cred ca mai exista vreuna. Unele din ele chiar au guvernare secularizata (sau cum naiba i-o zice la guvernarea laica), de exemplu: Turcia, Siria, Pakistan, Afganistan, deci nici vorba de politie religioasa. Sint foarte multe clisee despre musulmani care nu au legatura cu realitatea. Eu sustin in continuare ca este vorba de o boala a societatii care are doar fatada religioasa.

    • Am trăit 22 de ani în România şi înainte de revoluție în 1987 m-am mutat în Turcia.
      În concluzie : o țară islamică izolată cu un popor sărac , incultți ( nu politicienii ) î-i poți controla foarte bine .

    • andule
      cere-tzi scuze cruelei pt gafa asta.
      cru a postat statistica asta,
      nu luminita.

    • Mama lui de gaz, niste bere n-ai?

    • DG
      Aaaaaaa da
      am vrut sa scriu 2 raspunsuri 😛 😛 😛 pt cru si pt lumi

      cruela , chiar iti cer scuze

      pt Luminita aveam intentia sa intreb ce fel de rezumat ar mai vrea!?
      ca e deja condensat gata
      atata ca e lunga lista

  38. Statistica, manca-o+ar mama pe ea. 😎

  39. cruela,
    tie-ti ziceam de statistica.

  40. s ar putea sa ma insel,erare humanum este.
    am cunoscut oameni de religie musulmana, siiti, hadjiti, suniti care de ce fel, cu regulile lor, unii de la Muhammed, altii de la Ali, dar nici prin gand nu mi ar trece sa ii asociez cu atrocitatile comise.
    practic au si ei extremisti, care exploatand efectiv carentele , disfunctionalitatile fie ale societatii respective, fie ale fiecarui individ racolat, ii transforma in papusi ucigase.
    este ceva distinct, diferit total de ceea c eislamul in sine este. majoritatea celor kamikaze sunt marignalizatii societatii,neintegratii, psucariasii amrunti carora extremismul le ofera ”sansa” consifrmarii,validarii sociale pe care saracia si infractionalitatea nu le au oferit o.
    in tarile lro de bastina societatea in sien este disfunctionala,ca orice societate condusa nu pe constitutie ,ci pe coran. practic seful unui astfle de stat are asemeni regilor medievali misuni mesianice, puteri tauamturgice, mentalul colectiv e puternic ancorat in medieval.
    nu are sens sa ne amintim ca in anii 20-30 exploatarea bogatiilor lor era cea mai importanta si nu ridicarea lor ca nivel social,cultural. in afara de Turcia, Occidentul nu a investit deloc pe partea asta. pe de alta parte,nu cred in convieturiea pasnica a doua modele culturale opuse,asa cum nu cred ca vreun iman din Siria isi va educa enoriasii sa fie toleranti cu fetele in pataloni scurti pe care le vor vedea in Europa atunci cand vor emigra pentru a si salva familia.
    e f complicat,generalizarile malignizeaza si distrug ceea ce a mai ramas din toleranta.

  41. referitor la titlu :
    multe sa sa spui , dar nu *împuțiți*
    se spală temeinic de 5 ori pe zi ( la fiecare rugăciune obligatorie)

  42. Honore de Balzac : Mxime şi Cucetări .
    -Omul a inventat societatea ,
    Dar societatea l-a stricat pe om .

  43. DG and Costica
    sa-l rugam pe Matrix ,
    Matrix lansezi tu o trâmbițare către toți ?
    ca ai mai facut d-astea.
    un simpozion la H
    bun
    o coordonata temporala ar fi saptamana 1-8 Mai
    Joi 5 ar fi prima strigare
    mai liciteaza cineva?

    • Daca am asigurari ca baietii nu se dedau la “chestii”, vin si cu picioarele la brat!

    • Zboara timpu’ ca nebunu’, maica … cand se facura 7 ani?
      Noi nu-l dam si pe ala micu’ la scoala, cat sa-l mai tinem (pe) roz(e)?
      La clasa H cica ar fi profesori buni.
      Joi 5, fie! Trebuie sa fie zi lucratoare, sa poata prinde Lixuca delegatie cu decont la transport!

    • eu stau langa nike, eu stau langa nike !!!
      ca ea e mai micutza, nu poate sa ma bata….
      pe cand cruela…

    • CosticaM
      auzi , e ocupat locul lângă Nike cu 42 de zile înainte
      e bine asa ?

    • andu,
      Nike are si ea doo laterale, stanga si dreapta, gen.
      Deci nu-l descuraja pe costica musulmanu, ca acush se refugiaza in ceva.

    • De ce joi, 5 mai? E o chestie mai speciala atunci sau e strict legata de faptul ca intre 5 si 8 mi-am planificat eu un city-break la Budapesta, pentru care am si platit hotelul? Intreb ca sa stiu.

    • Luminita
      La cum il stiu eu pe dg, e in stare sa stea in ambele laterale

    • Adică sunt un fel de dumnezeu , un fel de alah?
      Peste tot si nicăieri?
      Si pe bune, la cat e de mare Nike, si daca stai la doi metri de ea tot ești puțin si dincolo…
      Am o teama pt jh
      Egzact atunci începe campania agricola la coada șoricelului…

    • Adi
      Intreaba ,l pe dom andu.
      El o stabilit.
      Dar poți sa fi prezent si prin holograma, ca se poarta.
      Luminita e ecsperta in așa ceva.
      Totul e sa îți plătești partea ta, pe care o vom bea noi, ca e păcat sa se încălzească…

    • Johnny Handsome

      Bujori, Dg, bujori. În obrājori.

    • adi
      eu am propus joi 5 mai H pt ca asa a fost si data trecuta
      si e spre weekend
      pe 1 e pastele si cam stau oamenii pe la casele lor 1- 2- 3 …..

      am si incheiat cu invitatia de a licita si alte idei

    • DG ul are locul rezervat.
      crez ca dupa ultima saptamana, la cat am slabit, mi a disparut o laterala de tot.daca apare, adu y e deja acolo.

  44. apropos de ” ce sa facem”

    Ibrahim El Bakraoui, unul dintre teroristii de la aeroportul din Bruxelles, a fost arestat vara trecuta la Gaziantep, in Turcia. Tocmai ce venise din Siria, de la Statul Islamic. Belgianul a fost expulzat pe 14 iulie in Belgia, autoritatile belgiene fiind atentionate de cele turce asupra periculosului jihadist. Numai ca, ajuns in Belgia, jihadistul a intrat sub umbrela protectoare a multiculturalismului si anti rasismului, unde nu poti fi arestat, anchetat, condamnat si bagat pe viata in puscarie pentru ca ai participat la genocidul din Siria si Irak! Nu se face asa ceva intr-o tara civilizata. Intr-o tara civilizata, stii ca atunci cand tu tai capete la Raqaa, iti merge ajutorul social la Bruxelles. Plus ca trebuie probat, dovedit, ADN-uri, drepturile omului, CEDO, desfiintati Guantanamo, chestii grele, nu merge asa, de pe o zi pe alta. Asa ca, Ibrahim El Bakraoui, membru al Brigazii europene de kamikaze a ISIS, s-a integrat in peisajul deasupra caruia flutura flamura UE, s-a intalnit cu ceilalti jihadisti din reteaua jihadista belgiana, a facut o bomba, s-a dus la aeroport si s-a aruncat in aer in mijlocul “necredinciosilor”. Acum, in Belgia, tara civilizata, vor fi combatute si mai puternic islamofobia si rasismul, fara ca nimeni sa reactioneze cu duritate contra islamistilor, pentru ca asta s-ar numi razbunare, care nu numai ca este “arma prostului”, dar, folosita, ii poate face pe islamisti sa ucida, de data asta cu motiv, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata pana acum.

    • Hai ca nu e chiar asa. N-a fost expulzat in Belgia, ci in Olanda, cel putin asa spun belgienii. Turcii spun altceva. Si a intrat sub aripa protectoare a unei incompetente crunte, si a unei lipse de comunicare dintre serviciile de securitate, nu a multiculturalismului.
      Condamnari pe viata pentru asociere cu retele teroriste! In Belgia de condamnari pentru terorism media e 5 ani. Cel mai mult se pare ca se ia in Slovacia, 15 ani. Sursa- Europol, studiu facut in 2014, e disponibil pe net.

      Omu’ fusese condamnat la parnaie pana in 2019 insa un judecator a decis sa-i dea drumul, ca in orasele mari e oarecum normal sa tragi cu kalashul in politisti, intra la “fapte diverse”.

      Problema e mult mai sistematica de atat, politia si justia sunt doar colectori de taxe, nu mai protejeaza pe nimeni iar securitatea boului care isi plateste impozitele si face tara sa functioneze nu intereseaza pe nimeni. Sunt spargeri pe banda rulanta si politia by default nici nu face ancheta, doar iti completeaza o hartie sa te duci cu ea la asigurari. Daca vrei ancheta, trebuie sa te duci si sa o ceri la parchet (aici vorbesc din proprie experienta). Si se rezolva… 0.2% dintre cazuri. Iar spargerile sunt date de minori, nu de super profesionistii lu’ peste. Insa lasa ca se fac ei mari….

  45. Cred ca analiza sociala cu privire la provenienta noilor teroristi este foarte corecta. Doar ca toti au nume de origine musulmana/araba. Deci provin din familii musulmane, care acum se declarata atei (da, treaba lor) si sunt nascuti in Franta, Belgia si au capatat automat cetatenia respectiva. Poate mama si tata inca sunt la statut de rezident dar copiii lor sunt cetateni europeni.
    Toata cheia radicalizarii lor este in tendintele depresive, probleme de comportament, in special agresivitatea, izolarea cu care se confrunta acesti tineri si noi cetateni europeni. De ce? Pentru ca mamica lor, se poate declara atee acum, dar e incheiata in continuare pana in gat si acoperita de straturi de haine (asa cum remarca pe-aici un roman traitor in occident) si nu mai poarta burqa dar poarta sigur hijab si sigur nu mananca carne de porc. Si mamica asta, cand a fost insarcinata cu viitorul, nou cetatean european, nu prea i-a vazut soarele pielea. Si nu doar atunci. Iar cand pielea e putin mai maslinie si nici nu e expusa la soare, deficienta de vitamina D este importanta si cronica. Care se transmite si copilului nenascut. Vitamina D este implicata esential in sinteza de serotonina. Iar cantitati insuficiente de serotonina in creierul in formare al unui embrion si al unui copil duce la probleme grave cum ar fi: ADHD, autism, agresivitate si iritabilitate, depresie. Carnea de porc este cea mai importanta sursa alimentara pentru 6 din cei 10 aminoacizi esentiali, printre care si triptofanul, precursorul al serotoninei.
    Asa ca mamicile astea supra acoperite dau nastere la niste mici bombe cu ceas, cu cetatenie europeana, pentru care lipsa de sens a vietii si agresivitatea e modul normal in care functioneaza. Iar perspectiva celor 100 de fecioare in viata de apoi, fata de goliciunea vietii actuale, reprezinta cel mai puternic factor motivator care ii face sa treaca la actiune.
    Iar femeile din Vaslui si alte zone similare, prin consumul cronic de alcool in timpul sarcinii si prin permiterea consumului de alcool de catre copii (lasa sa guste si el ca ii e pofta!) fac acelasi lucru: dau nastere la mici bombite cu ceas, pline de agresivitate, care violeaza si snopesc in bataie cand cresc putin mai mari, fara sa stie prea bine din ce motiv.

    • “Carnea de porc este cea mai importanta sursa alimentara pentru 6 din cei 10 aminoacizi esentiali, printre care si triptofanul, precursorul al serotoninei.”
      Sa aduci ca argument lipsa consumului carnii de porc, in acest context, este una din cele mai mari aberatii pe care le-am citit :)))
      Vegetarienii cred ca sunt niste criminali in serie (undercover) fiindca nu mananca ceafa la gratar.
      Muahahaha.

    • Draga SF nu trebuie sa dai decat un search pe google ca sa verifici ce spun eu. Dar iti fac eu munca mai usoara. http://www.leanitup.com/how-much-tryptophan-is-in-turkey-vs-other-meat/
      Si da, vegetarienii trebuie sa-si suplimenteze anumiti aminoacizi, vitamine si minerale care nu se regasesc decat in produsele de origine animala sau nu sunt biodisponibile pentru absorbitie digestiva optima din plante. Iar printre vitaminele care se gasesc EXCLUSIV in produsele de origine animala se afla si vitamina B12 care este si ea foarte importanta in functionarea eficienta a creierului. Si te ajut si aici cu informatie https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002403.htm ca sa nu te mai citesc comentand aiurea.

    • Sofico
      N,o manca araboii pork
      Da mănâncă vaca oaie cămilă
      Cred ca le place si capra, dar nu sunt sigur.

    • Sofia – mama, chiar ai spus-o! Auzi, vasluienii bomba cu ceas! Eu nu am auzit nici unul sa se fi aruncat in aer!
      Insa – e un loc unde m-as putea ascunde daca as fi arab.
      Si vina e strict a guvernantilor (a alora din Bucuresti) care stiu sa adune bani sub curutu’ lor gras si sa-i cheltuie doar ei.
      Da-mi te rog o explicatie doar:
      pentru ce bucurestenii vor autostrada la munte si la mare (si li se face) iar vasluienilor nu li se accepta de 30 de ani nici macar un strat nou de asfalt de DN-ul ce duce in judet. Bani din buget. SI nu veni cu penibilitatea ca Bucuresti produce o groaza de bani (e stupid sa-mi spui ca au productivitate foarte mare in conditiile in care faci 10 kilometri in 3 ore in fiecare zi)

    • soficoooo, mama ce zen sunt,ca ingurgitez 4 porci pe an!!!!!!!!!!!
      auzi, da mai am si io scaparile mele,cand devin bomba cu ceas si chiar explodez din cand in cand nasol, deci triptofanul e ca bradul, ca doimaista veche, sa zicem ca si cum D3 sed bine,din vaslui nu sunt,alcool nu beau,deci la mine de la ce e?

    • @nike,
      la tine e de la dulceata de ardei iuti. 😛 👿

    • SF
      inainte sa faci muhahaha mai bine analizai un pic!
      lipsa sau excesul unor substanțe in organism duce la disfuncționalități semnificative.
      ar putea fi o cauza reala pt ce vorbim.
      ar trebui cercetata temeinic
      nu cu muhahaha
      si din câte am citit nici vegetarienii nu ales cea mai fericita soluție pt organismul lor, au niște problemuțe si ei

    • aberezi..de ciocolata ai auzit?omega3? untura de peste?

  46. da ,
    lipsa vit D chiar ar putea fi o cauza a agresivitatii crescutre la locuitorii dunelor
    si consumul de alcool la alții .
    ar putea , dar cine cercetează asa ca la carte
    una-i vorba
    una-i cercetarea

    • Sunt cateva studii, dar cred ca din niste chestiuni de “politically corectness” nu se vorbeste deschis despre aceste corelatii.
      “In fact, vitamin D deficiency has been recently noted in the Gulf region despite the area’s sunny climate. Although our countries have a sunny environment, vitamin D deficiency is one of the main public health problems. Studies in Saudi Arabia revealed that 28 to 80 % of adults had vitamin D deficiency [5].”
      E un citat dintr-un studiu despre incidenta sclerozei multiple in regiunea Golfului.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843364/
      Si “We propose a model whereby insufficient levels of vitamin D, EPA, or DHA, in combination with genetic factors and at key periods during development, would lead to dysfunctional serotonin activation and function and may be one underlying mechanism that contributes to neuropsychiatric disorders and depression. This model suggests that optimizing vitamin D and marine omega-3 fatty acid intake may help prevent and modulate the severity of brain dysfunction.”
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25713056?log$=activity

    • Re-editez, pt vecinu:
      “ca sa le treaca cheful de bombardat si de bombardit.”

  47. Mare problema asta cu “ce facem”.
    Deocamdata suntem sub impresia ultimelor evenimente, in asa-zisa faza “la cald”. Ceea ce impresioneaza si ingrozeste in acelasi timp este scara. In fizica exista o metoda de studiu, a similitudinii. Vrei sa afli cum se comporta un sistem mare, il reproduci la o scara mica, il cufunzi lichid si-i afli coeficientul lui Arhimede, pe care-l “afectezi” cu raportul marimii sistemelor si-ti rezulta coeficientul lui Arhimede al sistemului mare. Iti trebuie doar cateva pahare de lichid.
    Dar n-ai cu cine, ba! Cartile sunt batute si oricati saci de mere ai umple, vorba lui DG, cum gasesti in fiecare marul otravit?

    • Bine macar ca am aflat de unde ni se trage—-de la unii cu deficientza de vitamina D.
      Deci 😎 implementam rapid un proiect de control medical obligatoriu pentru refugiati, gen, ca sa depistam cum stau cu vitamina D.

      Apoi le dam vitamina D3, ca sa le treaca cheful de bombardat, si sa devina Zen, gen. 😈

    • …si niste bromura…
      ca si așa sunt multi..

    • Relocare:

      luminita
      24 March 2016 – ora 18:03
      Re-editez, pt vecinu:
      “ca sa le treaca cheful de bombardat si de bombardit.”

  48. Iata ce a spus astazi Ana Blandiana, in cadrul ceremoniei prin care i-a fost decernat titlul de doctor honoris causa al UBB Cluj: “Mai periculos decât terorismul pentru definiţia şi supravieţuirea Europei este bagajul spiritual şi cultural pe care îl aduc noii veniţi şi care, prin aplicarea libertăţilor europene şi prin dezechilibrul demografic fără speranţă dintre băştinaşi şi emigranţi, vor înlocui cultura şi spiritualitatea europeană”. Adica are loc o invazie culturala inlesnita de libertatile europene iar aceasta invazie va sugruma tocmai libertatile care i-au permis proliferarea. Mi se pare corect spus.

    http://www.gandul.info/stiri/ana-blandiana-bagajul-spiritual-al-emigrantilor-mai-periculos-ca-terorismul-15146125

    Daca ne gandim la solutii va trebui sa ne gandim nu doar la amenintarea terorista, desi aici e pericolul cel mai vizibil. Ci la intreaga amenintare. La faptul ca, abulici cum am devenit, suntem aproape de a nu intelege ce pericol ne paste si cat de amenintate sunt tocmai libertatile in numele carora spun cei ce vin aici ca au ales Europa.

    • Foarte credibil
      Pai cum era treaba aia ca sa nu poarte elevii lantisor+ cruciulita la scoala? Ca daca se simt ofensati colegii muslim.

  49. Dovada ca si oamenii destepti pot sa fie prosti

  50. Romania nu are de ce sa se teama de musulmani, teroriști sau nu.
    Așa cum știe toată lumea, toți bărbații este niste porci
    si tot toată lumea știe si ca la arăbeți nu le place porci.

  51. Iar au început ăștia sa troleze in neștire.
    N,ai cu cine,ma, n,ai cu cine.
    O sa va spun lu doamna.
    Lu doamna Simona, sa sar in aer daca nu va spun…
    Parca era si un cântec:
    Cine sare, cine sare-acum cu mine…

  52. E vechi, da”ontopic, cu bombardit, gen:

    Scrisoarea unui arab terorist din Romania
    ———————————————————————————-

    Zalutam cu rezbekt, Jefu.

    Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar. Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel E-coli, ajuns la sbital, doctor roman durut la cur, noi luat cur fok. Jefu, gu bomba braf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat blan bomba cu bum-bum… !

    Mutat abardament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geamm sbarde ca la Beirut, tigle kazud in cab cind wind bade.
    Urmarit PROTV emiziune exploziba camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tubeu nu gluma ! Urgent trebuie regrutat, jefu ! Bomba cu azotat mare efect aveam… Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, blus taran roman stricat singur gladire, adormit beat , tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei…

    Draga Jefu, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania, mult cretin ! Zbierat, zguibat la sin, kakatt be mine de frica ! Jefu, ma indorg acasa ! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba. Hussein Ismain

    • 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛

    • “În Berlin, Mohammad stă liniștit, ghemuit pe vine și scuipă pe jos printr-o gaură dintre dinți.
      Dintr-o dată apare o zână și spune:
      – Sunt zâna social-liberal socialistă! Am venit la tine, ca să-ți îndeplinesc trei dorințe!
      – Uite ce dinți am în gură! Vreau să-i am pe toți și reparați!
      Nici n-a terminat bine Mohammad să rosteasc ă aceste cuvinte, că imediat a fost promulgată legea privind tratamentul si protetica gratuite pentru străinii asistați social, și gura lui a început să strălucească albă ca zăpada ,cu un zâmbet ca de Hollywood.
      – Mi-e dor cele patru neveste și cei cincisprezece copii, precum și de părinți, frați și surori, și încă de părinții, frații și surorile soțiilor mele! Vreau ca noi toți să locuim într-o vilă de lux și să avem o mulțime de bani!
      Nici n-a terminat bine, că Mohammad s-a pomenit intr-o vila frumoasa! Pe masă era textul legii cu privire la reîntregirea familiei pentru străinii asistați social și multe chitanțe bancare cu informații despre beneficiile primite. Casa era complet mobilată și utilată cu aparatura electrică necesară, în conformitate cu Legea privind ajutorul pentru achiziționarea de mobilier și aparate de uz casnic, acordat străiniilor asistați social.
      Fericit, Mohammad aproape nu știe ce să mai ceară zânei la ultima dorință. Și a rugat-o:
      – Vreau să fiu un german adevărat și nu numai cu cetățenie. Vreau să fiu blond cu ochi albaștri și ca numele meu să fie Fritz Schulz!
      Înainte de a termina de spus, toate au dispărut, iar el însuși s-a pomenit iar ghemuit și scuipând pe jos, printre dinții găuriți.
      – Ce s-a întâmplat? – a întrebat-o el pe zână.
      – Nu va e rușine, domnule Schulz, să cerșiți de la stat?
      Trebuie să vă purtați singur de grijă!
      Mergeți și căutați-vă un loc de muncă!”

  53. Luminitza, p-asta chiar nu-l stiam! laviu!:))))

    • Eeeeeiii, imi permit si io sa fiu inedita, cand si cand, mereu, gen. ➡ 💡

    • luminitzo
      si io libedih….
      ca nici io nu-l stiam…
      numai ca pa mine ma luara aia din prima de austriac, direct la … la nimic, doar la munca…

    • @Cru:
      Cand tace, Lumi nu arde gazu’. Isi noteaza ineditele spontane, le pune pe caprarii si ne bombardeste inopinat, in forma continuata. Cum de nu le-curca, asta-i intrebarea!

    • cum sa nu ne dea luminitza-vecina pe spate,
      ca doar e din colentina andronache,
      fosta vecina cu viitorul arestat hontzanu…

  54. Hai insa sa intelegem si ca musulmanii, brusc, in Europa au mai multe drepturi decat cetatenii tarilor pe zona carora salasluie. Hai sa inteleg ca termenul de rasist a devenit tabu odata cu schimbare Europei in Eurabia.

    De ce nu iei in calcul si ca “cetatenii belgieni” cum i-ai numit tu, si chiar si certificatul de nastere, traiau si respirau un aer dintr-un cartier pur arab. Ca numele lor “belgian” era Mohammed, sau Salah (ne aducem aminte de Bataclan) si ca proveneau din acea zona inchisa a imamilor interpretatori ai unei “religii a pacii” ce pana acum, in ultimii 50 de ani a adus doar haos pe intreg globul.

    Sa citim un pic de Oriana Fallaci si sa intelegem cam cum media si parte a guvernelor Europene a permis transformare Europei in o enclava, in o zona de razboi si in un spatiu ce nu mai apartine civilizatiei sau libertatii de exprimare.

    Exercitiu de imaginatie: articole ca cel la care comentez ar fi putut fi scris intr-un spatiu musulman? Daca raspunsul este “da”, atunci chapeau. Alfel, atunci trebuie, usor, reconsiderata dialectica.

    • Salah in afara de nume n-are nimic musulman in el. Tragea la iarba, la bere, si avea o taverna unde vindea alcool, adica avea o meserie (si o viata) haraam.
      Nici golanii ailalti nu traiau dupa litera coranului. Radicalizarea lor s-a petrecut la un moment foarte apropiat de “martirizare”.

      Nu ca mi-ar fi mie vreo religie simpatica, ca nu inghit niciuna, insa nu pot sa nu remarc religii condamnate din motive gresite. E ca si cum ai spune ca crestinismul e cauza coruptiei din Romania. Toti teroristii sunt musulmani, deci toti musulamanii sunt teroristi, si deci islamul duce la terorism. OK, toti parlamentarii romani sunt ortodocsi, deci toti ortodocsii sunt niste javre corupte, iar ortodoxia duce la coruptie.

      Nu uitati ca Romania are mai multi parlamentari dovediti decat teroristi dovediti sunt in Belgia.

    • Europa e un spatiu unde de 2000 ani de crestinism a existat o pace relativa doar cam in ultimii 70 ani. Asta daca putem numi “pace” razboiul rece. Si pacea asta relativa a fost datorita unei inventii politice care acum e contestata.

      Tot in Europa asta profund civilizata, o femeie cu doua premii Nobel la activ (si nu pentru pace, ci din alea pe bune) n-a apucat sa aiba drept de vot pentru ca era femeie. Asta-i citare de la marele savant Nic 🙂

      Deci mare atentie, europa asta crestina, civilizata si plina de valori e de fapt atat de civilizata de foarte putin timp, iar civilizatia asta e doar o spoiala de suprafata pe care daca o zgarii putin vezi ce se ascunde dedesubt. Acum e la un pas sa renunte exact la valorile pe care pretinde ca le apara.

    • @ martianul

      1.Da, toti teroristii care au provocat atentatele care provoaca acum frisoane lumii civilizate sunt musulmani. Poate n-ai stiut.
      2.Admirabil sofismul in care explici cum ingrijorarea pentru prezervarea valorilor democratice pe care Europa le-a castigat atat de greu (cum bine spui) e de fapt amenintare la adresa acestor valori. Adica faptul ca cineva spune ca noii veniti au o cultura care intra in conflict cu traditia democratica europeana si o pun pe aceasta in pericol ataca tocmai democratia pe care o apara.
      3. Admirabil, de asemenea, cum se mentine confuzia intre statutul de refugiat si cel de imigrant al noilor veniti. Cei care se opun statutului de imigrant sunt niste fascisti care refuza dreptul celor afectati de razboaie de a se refugia din calea acestora. Nici vorba de asa ceva, dar ce conteaza! Intre a oferi gazduire unor refugiati si a accepta fara nicio teama de consecinta valuri atat de mari de imigranti este o deosebire nu doar de nuanta, dar pe care ne facem ca n-o observam.
      4. Spuneai mai sus, cumva neclar, “dovada ca si oamenii destepti pot fi prosti”. Asa completa eu “mai ales cand spun lucruri cu care nu suntem de acord”, nu-i asa? Eu asa am simtit.

      O zi buna.

    • Scuze, am raspuns din greseala mai jos.

      Doar la punctul 4 o completare: Nu consider prostii lucrurile cu care nu-s de acord (si nici nu le dau unlike). Consider prostii doar pe cele spuse in public in gura mare fara a fi argumentate si intamplator fara a fi nici adevarate. Macar pune-le un “eu cred ca” in fata, ca sa inteleaga lumea ca sunt doar pareri personale si nu adevaruri fundamentale demonstrate stiintific.

    • @ Adrian
      *Exercitiu de imaginatie: articole ca cel la care comentez ar fi putut fi scris intr-un spatiu musulman? Daca raspunsul este “da”, atunci chapeau. Alfel, atunci trebuie, usor, reconsiderata dialectica*

      ce exercitiu?
      acolo, in țările lor , nu ai voie nimic
      totul trebuie sa fie ca la ei
      CLAR

    • Crede-ma, cand Blandiana (sau altcineva) isi spune parerea e subinteleasa sintagma “dupa parerea mea”. Un intelectual adevarat are mai multe dubii decat raspunsuri si se va feri intotdeauna sa dea sentinte.

    • Aplica-i te rog aceleasi criterii si Anei Blandiana. Sau aplica-mi si mie criteriile pe care le aplici domniei sale, subintelege si in cazul meu acel “dupa parerea mea”.

    • Stai linistit, cu cei care le stiu pe toate eu nu polemizez. Are Garabet Ibraileanu o spusa care mi-a placut si dupa care m-am ghidat de mult. Suna asa: “Celor pe care-i stimezi adu-le omagiul de a nu le ceda nimic din opiniile tale. Celorlalți nu le face onoarea intransigenței tale”.

  55. Sa nu uitam ca am avut si noi un caz la Craiova. Acum cateva luni, un tinerel de 15 ani, radicalizat. Noi, romanii rasa pura superioara…

  56. 1. Cand identifici pe cineva ca apartinand unei religii presupui ca este practicant. Ori, golanii aia nu-s practicanti. Sunt doar niste cretini spalati pe creier cu propaganda religioasa, asta da, Alora inainte sa fie racolati si radicalizati le pasa de coran cum imi pasa mie de poezia groenlandeza.

    2. Atunci cand restrangi drepturile unei populatii intregi pe baza apartenentei la o religie ai renuntat la valorile europene. Cineva mai inteligent decat mine spunea ca daca renunti la libertate in favoarea securitatii o vei pierde pe prima insa a doua n-o vei obtine decat partial. Nu uita ca in Europa acum cateva generatii am mai avut genul asta de discurs politic, in care o intreaga “rasa” a fost considerata inferioara.

    3. Cu asta sunt absolut de acord, exista o confuzie sinistra intre refugiati, imigranti (din care cu onoare fac si eu parte) si cei cu bunici imigranti (din care fac parte golanii de care vorbim).

    4. Ana Blandiana a spus o suficient gogomanii pe langa subiect inca mi-e lene sa le dezbat pe toate.
    Poate trebuia sa-mi tin gura, la urma urmei am facut o greseala pe care o reprosez si eu altora: m-am astept de la cineva celebru sa le stie pe toate. Daca esti poet, cantaret, fotbalist, actor etc atunci te pricepi la politica, la ecologie, stiinta, , la religie samd. Imi recunosc greseala, insa asta nu anuleaza greseala domniei sale de a se baga in lucruri despre care n-are habar.

    • Ai si tu dreptate daca ne gandim ca nimeni nu i-a etichetat in masa pe catolici drept teroristi desi in anii 70, 80, 90 doua organizatii teroriste, IRA si ETA, cu membri din aceasta confesiune crestina (irlandezi catolici au macelarit destui englezi anglicani si basci catolici destui spanioli catolici) au semanat moarte si teroare, cel putin in cele doua tari.

    • Nu conteaza ca nu sunt practicanti, se revendica de la texte coranice. Asa cum, oricat de absurda iti pare comparatia, toti sarbatorim Pastele (macar prin aceea ca ne luam liber), desi unii sunt atei, actiunile lor (pare absurd sa fac asocierea, dar nu e) sunt dictate de religia din care fac parte. Iar faptul ca nu sunt practicanti e o mica diversiune lansata chiar in acest articol – realitatea e ca nu prea stim. Insa e un aspect putin relevant in discutie. Daca eu, crestin ortodox, arunc bombe in Bruxelles in numele jihadului ma incadrez in aceeasi categorie cu teroristii islamici. Daca arunc bombe in Madrid nemultumit de neacordarea independentei Tarii Bascilor sunt asimilabil teroristilor ETA, chiar daca sunt roman si aparent n-am nicio treaba cu cauza lor.
      Si cu asta raspund si Sofiei. Diferenta intre teroristii irlandezi si cei actuali vine din obiectivele urmarite. Terorist a fost si Gavrilo Princip, care l-a ucis pe Franz Ferdinand. Doar ca intre scopurile politice urmarite de acei teroristi, usor de delimitat si cu nuanta politica si cele pe care le urmaresc acesti teroristi (teroare intrinseca, teroare cu scopul de a teroriza) e o diferenta. Nu ca unele ar fi mai putin grave decat altele dar in cazul celor de care vorbeste Sofia s-a putut negocia si ajunge la un compromis intre parti. Aici nici macar nu putem identifica clar dusmanul.
      Nu stiu despre ce restrangere de drepturi vorbesti. Nu am spus (si nu a spus nimeni) sa fie alungati din Europa musulmanii deja prezenti aici. In fond comunitatea musulmana din Dobrogea e un exemplu clar ca nu musulmanii sunt un pericol. Si nu doar ei. Spun doar ca in problema imigratiei, asa cum orice tara procedeaza, Europa are dreptul sa isi stabileasca niste obiective. Si ca trebuie sa observam ca in comunitatile de imigranti musulmani apar teroristi. Si sa ne gandim cum procedam cu acest fapt. Nu spune nimeni sa nu-i gazduim pe refugiati, dar atat. De pilda de soarta crestinilor din Sudanul de Sud, din Biafra, din Afganistan si Irak, nu mai spun de cei din teritoriul ISIS (daca o mai fi ramas vreunul), nu se intereseaza nimeni. In sfarsit, sa revin: a nu acorda cuiva dreptul la azil nu e o restrangere a drepturilor democratice. Toate tarile stabilesc limite si restrictii ale acestui drept. Sigur ca daca Europa stabileste ca nu accepta musulmani asta e discriminare. Dar daca nu accepta imigranti decat pe cei cu studii superioare facute la o scoala agreata (nu vreo madrasa din Mecca) nu cred ca putem vorbi despre asa ceva. Si, inca o data, restrictiile acestea trebuie aplicate celor ce vin, nu celor ce sunt deja cetateni europeni!
      In ceea ce o priveste pe Ana Blandiana, intuitia mea a functionat: la ea te-ai referit. Uita-te mai sus ca e un link catre un articol in care Liiceanu spune ceva asemanator. Cam multi, nu crezi? Chiar asa prostii sa spuna toti?

    • Nu mi-am bazat opinia pe articol, intrucat nici mie nu mi se pare bine documentat, chiar mi-am exprimat dubiile legatea de el intr-un mesaj anterior. Doar pe ce-a scapat politia si ce-a gasit presa prin arhive, care sunt informatii publice. Inca mai e un stat de drept, exista procese verbale si alte alea.

      Deci care-i vina musulmanilor ca niste cretini revendica nu stiu ce texte? Pot sa le revendic si eu, ce vina au ei? Daca apare un descreierat care se arunca in aer urland “E egal em ce patrat!!!!” inseamna ca trebuie sa interzicem fizica?

      Si in al doilea rand, eu nu sunt sigur care-s de fapt scopurile lor reale. Poate idiotii sunt convinsi ca mor pentru coran, insa cei “generalii” care il imping sa faca asta s-ar putea sa aiba alte scopuri decat “soldatii.

      Desi nici asta nu schimba mare lucru pana la urma, tot nu poti baga in aceeasi oala 1.6 milioarde de oameni pentru faptul ca printre ei exista cretini.

      Uite, Putin e ortodox. Jos ortodoxia!

    • Nu e vorba de vreo vina. Cine ii condamna? E vorba ca, din ratiuni de stat (convenim ca putem aplica Europei, in intregul ei, aceasta sintagma), va trebui sa fim mai selectivi cu eventualii imigranti. Asa cum nici eu nu am vreo vina ca sunt conationalul lui Mailat (iti mai amintesti, nu?) si totusi sunt obligat sa suport discriminari fata de alti europeni din aceasta cauza, nici musulmanii care vor sa obtina azil politic in Europa n-au vreo vina. Sa le oferim refugiu cred ca nu vei intalni multi contestatari ai ideii. Dar sa le conferim statutul de imigranti? Pentru ca vin din zone de conflict. In virtutea acestui principiu, in 20 de ani toata Africa se muta in Europa (pe acolo izbucnesc conflicte aproape zilnic). Probabil si o parte din Asia. Si de ce acordam dreptul la azil celor ce reusesc sa ajunga in Europa si nu-i ajutam pe toti cei aflati in zonele de conflict sa ajunga aici, inclusiv pe cei aflati in tabere de refugiati din Turcia, Iordania, Liban, tarile Golfului? Practic umanitarismul nostru ii priveste doar pe cei suficient de puternici sau cu resurse suficiente care au reusit sa ajunga aici. Cam restrictiv, nu?
      In sfarsit, vorba lunga… Faptul ca le refuzi dreptul la azil politic si le dai doar dreptul la un refugiu temporar nu presupune ca ii consideram vinovati de ceva. Pentru ca nu e o pedeapsa. Daca americanii iti refuza viza te pedepsesc? Dar daca, cum vorbeam mai sus, in primul comentariu, le interzicem celor ce vin din zone in care s-au raportat epidemii de boli mortale sa iasa din carantina in care ii pun autoritatile sanitare, inseamna ca le incalcam vreun drept? Sigur, la limita poate sa para ca da. Dar si dreptul de a afisa in public insemna naziste este interzis in democratie. Pare o restrangere a libertatilor dar nu e.

    • Stai putin ca e o confuzie la mijloc. Pai sunt absolut de acord cu tine cu ce spui cu refugiatii, nu trebuie sa ma convingi pe mine.
      Desi o sa trebuiasca sa convingi foarte multi si sa-i accepte fie si temporar.
      Mai mult, cred ca cei care sunt cu adevarat refugiati – cei care aveau o viata inainte in tarile alea si care a fost distrusa sau la care au trebuit sa renunte de frica – sunt si ei de acord cu tine si ca si-ar dori sa se poata intoarce inapoi la viata lor de dinainte, sau poate la una mai buna, la ei acasa.

      Dupa mine paradoxul situatiei este ca cei pe care eu unul i-as accepta si definitiv (ipotetic) sunt primii care ar dori sa se intoarca.

      Sunt absolut de acord si ca unii pot exploata bunele noastre intentii cu scopuri… neonorabile. Si ca forma asta de ajutor pe care incercam sa le-o acordam acum e restrictiva si nu rezolva mare lucru din drama a catorva zeci de milioane de oameni.

      Eu in mesajul de mai sus m-am referit la teroristi si la radicalii care pleaca la lupta in siria LA nepotii si stranepotii imigrantilor, aia care poate au cate doua nationalitati si nicio apartenenta. Ne-am inteles de la punctul 3 ca-s cu totul altceva.

  57. secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc, spunea cineva. pe vremea cand am citit cugetarea asta am zis “mda. celule stem, accelerator de atomi, placa de indreptat parul; aidi, bre,ma lashi cu popismele astea!”
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    acum, concret, legat de ceea ce se petrece “azi” in lume, m-am gandit si iar m-am gandit si uitati ce idee mi-a venit:
    e win-win: bum! si teroristu’ se duce la alah (vorba vine, ca lui de fapt ii arde dupa fecioare) iar victimele (intotdeauna inocente, if you know what i mean) se duc la dumnezeu (in slava lui; nu dezvolt, nu cunosc amanunte). bun, deci aia colo, ceilalti dincolo; ateii expandeaza si ei la contactul cu unda de soc (pt ca liberatea de spirit nu te scuteste de limitarile trupului) si, ce sa vezi, se pare ca tot la ceruri ajung si ei. vrei nu vrei, te supui legilor fizicii, care spun ca acumularea cantitativa produce- ma rog, in anumite conditii- un salt calitativ; pai voi ati vazut cat s-au inmultit manifestarile de solidaritate? desenele pe asfalt? cum mor 15-35 de oameni, cum pac, la arme! aaaa…asta, zi-i sa-i zic, la creta! si priveghiuri! pai atata dragoste de semeni si compasiune si etc, direct la ceruri te lanseaza, viu, mort-copt (pardon de potrivire, n-am cautat-o, mi-a iesit;) puterea asta cumulata, concentrata a dragostei de grup e ceva de care nu scapi, cum nu scapi de combustia spontana; si aia tot pe dinauntru te ia, din spatele sternului, de unde e si sufletul, si n-ai cum s-o opresti. deci avea dreptate tipul de la inceputul mesajului, ori ajungem toti buluc la doamne doamne, ori dracu ne ia! nici nu stiu ce sa mai zic, sa fie bine, sa fie rau? io tot atee sunt deocamdata, dar nu stii ce aduce ziua de maine.
    plus ca recent, adele, cantareata, a zis in plin concert, de pe scena, teroristilor:”ok, f……, you’re on”. moaaa’leaaa pai acu sa te tii, fratica! a zis adele! ca vorba ei, “you could’ve had it all”, hello! adicatelea, ce a fost pana acum, neste bombe, neste paris, nu ne-am pus, bai, mintea cu voi! unde a mers mia merge si suta, dar acum chiar ati sarit calul! tine-ma ca dau!
    concluzia mea: fix p pasarele pe campii
    solutia mea: cum spuneam si in mesajul meu anterior:
    1. redefinirea omului de catre om
    2. streang, ghilotina, pluton de executie, sau hai, munca silnica pe viata; unde sunt parnaile de altadata? in ce consta mai exact pedeapsa? in tv, mobile, sali de gimnastica, vizite conjugale, dat statul in judecata pt nerespectarea drepturilor omului! si vorbim de jaf armat, impuscat politist, crima, tradare, terorism? muscat mana care te-a hranit? cat timp nu exista consecinte care chiar sa inspire frica sau rezerva prin caracterul lor definitiv, nu se va stopa/controla valul de faradelegi, indiferent de natura lor; puscaria este astazi ceva care “se intampla” multor indivizi; asa cum se intampla mersul la stomatolog; dureros, inevital, dar stii ca trece si iti prinde bine (!!!); si pe urma iti vezi de ale tale; cand e cazul, te duci iar; plus ca in sala de asteptare mai intri in vorba, mai iti faci o relatie, mai afli scopul vietii…
    3. cursuri de prim-ajutor; si aerobic, autoaparare, orientare in padure, dansuri latino; scapa cine poate

  58. mai las și eu două linkuri aici, nu înainte de a zice că mă lasă sincer rece ce zice Liiceanu, care acu’ câteva luni îi închina ODE la propriu lui Băsescu, dragostea vieții lui. chiar nu cred că dă pe-afară de discernământ un om care s-a îndrăgostit până la ridicol de un politician.
    http://republica.ro/emil-hurezeanu-despre-amenintarea-terorista-zromania-este-alaturi-de-polonia-in-flancul-de-sud-est-al

    Da, este Islamul

  59. Nu, nu trebuie sa plece toti, ci doar cei care nu pot sau nu vor sa se integreze. Cred ca Africa este destul de mare si Europa poate sa cumpere acolo un teritoriu cat o tara de mare cu tot cu independenta statala (sa-l numim Noua Europa) si sa-l foloseasca drept “inchisoare” pentru toti neintegratii de toate felurile, fie ei cetateni europeni, imigranti sau tigani. Cine nu e cuminte il exilam vreo 4-5 ani acolo si daca scapa cu viata dupa aceasta perioada se poate intoarce in europa. In felul acesta nu mai cheltuim banii pe inchisori si nici nu le mai ingradim libertatea. Clima este destul de blanda acolo, nu se moare de frig nici sub cerul liber, iar alimente le mai trimitem din cand in cand cu titlu gratuit.

  60. Simona, imi pun aceeasi intrebare: cum se poate cerne graul de neghina? Ca e limpede ca nu-s toti la fel, tot cum nici noi nu suntem toti la fel (adica nu toti romanii sunt nespalati sau vilenti cu nevestele).
    Trebie insa sa nuantez si sa precizez parerile mele (ca daca tot e vorba de dat cu parerea, iaca ma bag si eu in seama 😆 )
    1. Intr-adevar, acestia de care a fost vorba in ultima vreme (ca-s in Franta sau Belgia, sau ne-om trezi, Doamne fereste ca or fi si in ate tari) sunt nascuti si crescuti in Europa, cetateni ai tarilor pe care decid sa le arunce in aer. Ceea ce nu inteleg eu: daca o parte din acesti cetateni decid sa plece in tarile unde ISIS isi face de cap, cum de au dreptul sa plece si sa vina inapoi fara nicio problema? Adica, mah nene, ia stai nitel: daca pleci, apoi te duci si stai acolo, nu te plimbi de colo-colo ca voda prin loboda. Eu inteleg ca esti cetatean belgian, dar avand in vedere ca te plimbi prin tari unde risti sa fii radicalizat, stai tu binisor acolo si lasa-ne pe noi in pace. Automat ar trebui o lege: pierderea cetateniei in cazul in care te mananca in dos sa calatoresti pe mirificele plaiuri ISIS. La vremuri grele, se impun decizii grele. N-or fi neaparat in asentiment cu legile obisnuite, dar nu traim vremuri obisnuite si nici sa fii sub teroare la tine acasa nu e ceva obisnuit…
    2. O femeie in Romania ( Vaslui, daca vrei tu, dar nu neaparat) poate ca e snopita in bataie si umilita. DAR sa nu uitam, femeia are de ales: nu o forteaza nimeni sa stea cu arbatul abuziv si, de altfel, daca ala vin beat acasa si incepe scandalul, poate si ea fugi la vecini sa o adaposteasca. Lucru care nu se poate intampla cu biata femeie musulmana abuzata si pe care nimeni nu ar gazdui-o sau ajuta-o. Ca sa nu mai zic ca daca e vorba, barba-su o poate omori si nu ar pati nimic. La noi sceleratii care ajung sa isi omoare nevasta, soacra sau cocubina, infunda puscaria. Deci, nu, NU SE POATE FACE COMPARATIE. Si da, DA, MACAR DIN ACEST PUNCT DE VEDERE SUNTEM CIVILIZATI, putem face apel la autoritati, la prieteni, la rude etc.

  61. Si continuarea:
    3. Intr-adevar, “romanii nu arunca aeroportul in aer” cum iti zic tie unii, dar sa stii ca asa e. Ne supara faptul ca ne tratau urat strainii,ca pe vremuri te prindea ca ai intrat in Germania si te trimitea inapoi (nu inainte de a-ti aplica o corectie corporala si interdictie pe pasaport pt 10 ani). Nu mi se pare corect pe noi ne-au tratat vai si-amar, iar pe imigrantii acestia ii primesc cu bratele deschise. De bine de rau, noi eram dornici sa muncim si numai cine nu a avut vreodata ocazia sa studieze sau sa vada sau sa aiba de-a face cu imigrantii de origine araba nu stie ca NU LE PLACE SA MUNCEASCA. Stau acasa si fac copii ca sa capete ajutoare sociale. Punct. Vor drepturi, dar nu accepta obligatii.
    4. “Femeia cu 3 copii atarnati de gat nu poate fi terorista”. N-as baga mana in foc. Acesti oameni recruteaza si femei care sub straiele traditionale pot ascunde bombe, arme sau Dumnezeu stie ce. In plus, ei nu au nicio remuscare in a ucide copii fiindca considera ca ajung direct in Rai (la Allah cum zic ei). Sa ne amintim imaginea cu acel copil care nu aveam decat 7-10 ani, facand in gest cu degetul ca si cand ar taia capul. Deci, sa nu ne pripim.

    Fireste, nu afirm ca toti sunt asa, doar ca toti, absolut toti, trezesc suspiciuni. Sincer, daca m-as pune in locul unora care au vecini din astia, m-as cam teme. Nu mai zic daca as avea copil si sa fie fetita. Teama este freasca avand in vedere ce se intampla, iar faptul ca unii i-ar vrea plecati cu totul din Europa e de inteles, nu de comdamnat.

    Primul pas ar fi sa nu se mai primeasca imigranti: imbarcati in conditii decente si trimisi inapoi de unde vin. De alfel, rezolvarea situatiei probabil ar consta in crearea unor bune conditii de viata in zonele de unde ei provin (implicit implicare in finalizarea conflictelor din Orient si eradicarea miscarilor extremiste care fac legea). Acolo ei s-ar dezvolta perfect, in armonie cu religia si cutumele lor. Ar trebui bunavointa si ajutor pentru reconstructie in zonele acelea, educatie, dezvoltare. Asta cu conditia ca ei sa doreasca. Dar cum nu se abat de la anumite lucruri (de genul femeia nu are voie sa mearga la scoala), nu stiu cat de fezabil e ce zic eu aici…

  62. O inutilitate de articol, bun pentru rubrica de Asa nu! la Facultatea de jurnalism. Romania e plina de ipocritzi: una zic cand se asfiseaza in public, alta fac si gandesc cand sunt departe de ochii lumii. Posibil ca nici tu nu faci exceptzie. Nu incerca sa generalizezi dupa un preconcept inshurubat intre urechile tale: daca ai crescut intr-un mediu agitat in care ai vazut multe batai ale adultzilor si poate ai ramas cu traume sau daca ai trait intre nespalatzi, ar fi perfect sa iti retzii pentru tine imaginile acelea. Nu generaliza. Romanii sunt europeni, romanul se spala si nu isi bate femeia, retzine asta. In casa romanului dicteaza femeia. Nu incerca o comparatzie cu statutul femeii de la arabi sau musulmani, esti jalnica, as vrea sa fi vorbit cu cateva fete maritate prin iraq. Daca nu ai suficienta informatzie sau suficient talent pentru un subiect scrie si tu retzete de bucatarie. Unele vegetariene, sa-ti ia cat mai mult timp.

  63. Denumirea blogului e perfect aleasa: jurnalul roz al unui creier roz, care gandeste roz! 😀
    Problema fiind ca-s multe alte culori pe lumea asta, si in ultima perioada tind spre nuante de gri sau negru intens!
    Dar nu-i nimic, keep dreaming and keep posting, exista si burqa roz, nu-i bai!

  64. nu exista tehnic nici o posibilitate de a da afara musulmanii din Europa. sunt cateva zeci de milioane. asa ca intrebarea ta din articol, Simona Tache, nu are raspuns.
    pe de alta parte nu exista, pe termen scurt, nici o posibilitate de a stopa terorismul. absolut niciuna. trebuie sa ne obisnuim cu atentatele teroriste, vor face parte din viata noastra , ca si pana acum. si se vor inmulti, nu vor fi mai putine. cei care doresc sa scape de atentate: trebuie sa locuiasca si sa traiasca cat mai departe de marile orase ale Europei, sa nu calatoreasca cu mijloace de transport in comun, sa evite mitingurile etc. in Romania, pana acum, nu am avut atentate teroriste, dar nu cred ca in viitor sunt excluse.
    in rest, copiii si nepotii nostri se vor bucura de o Europa islamizata, candva in viitor , sharia va inlocui jurisdictia seculara. nu stiu cat de departe este clipa aceasta, dar catre asta ne indreptam. Europa cade acum, asa cum a cazut si Imperiul Roman de Apus. sub asaltul hoardelor de barbari. si , din pacate, noi nu ne putem apara, ptr ca europenii s-au prostit complet, pana la idiotenie. ne meritam soarta, suntem cea mai proasta rasa de pe pamant: rasa alba. am dominat restul lumii timp de 2000 de ani, am construit imperii si ne-am dezvoltat societatea, industria , economia, exploatand fara mila alte rase, popoare, exploatand resursele naturale si umane de pe toate celelate continente. a existat o perioada cand toata Africa, America, Australia si o buna parte din Asia erau colonii europene. asta a fost posibil datorita decalajului tehnologic si militar, europenii au fost cei mai avansati, din multe pcte de vedere. am calcat in picioare natiuni, am transformat popare intregi in sclavi, am facut cel mai cumplit genocid din istorie, impotriva indienilor americani, si acum istoria s-a intors impotriva noastra. actuala invazie europeana este doar inceputul. platim ptr pacatele stramosilor nostri, si nu este nici un zeu acolo, sus , sa ne apere in fata exctinctiei, asa cum nu a fost nici un zeu, acolo sus, sa ne opreasca atunci cand am scaldat planeta in valuri de sange. atunci cand oamenii albi o sa fie minoritari in tarile lor de bastina, nu va exista nici o corectitudine politica care sa-i apere de razbunarea celorlati. asa ca, sa traim acum , cat mai avem timp, sa ne bucuram ca nu am ajuns, deocamdata, la final.

    • Imperiul roman n-a cazut pentru ca hoardele de barbati erau mai puternice, ci pentru ca generalii romani in loc sa se bata cu barbarii se bateau intre ei pentru tronul de la Roma. Ca si in cazul Europei actuale problema este de fapt una interna. Nici atunci si nici acum un imperiu puternic nu poate fi doborat de niste “salbatici” externi decat daca este deja fragilizat de probleme interne.
      In orice caz, in Europa hoardele de barbari sunt in interior, si poate intr-o masura mai mica in exterior.

    • Imperiul Roman de Apus a cazut din cauza coruptiei interne iar cel de Rasarit, de fapt, ultimul bastion – Constantinopole, nu a fost recucerit de cruciati datorita neintelegerilor, intereselor si orgoliilor dintre regii si imparatii Europei de Vest. Asa au ajuns turcii pana la zidurile Vienei si doar vremea extrem de ploioasa din acel an, i-a impiedicat sa aduca tunurile si sa spulbere zidurile orasului si sa transforme toata Europa in imperiu musulman. Iar la al doilea asediu al Vienei, polonezii si rusii au salvat marea Europa de Vest si valorile crestine.
      Dar nu am invatat nimic din greselile istoriei… UE e macinata de orgolii si interesele, cam ale aceleorasi puteri si de acum 500 – 600 de ani care au lasat Constantinopoleul pe mana turcilor,
      Iar oricat de incredibil ar parea pentru unii, europenii, arabii, indienii fac parte din aceeasi rasa – rasa indo-europeana.

  65. normal ca nu vin din familii musulmane practicante, pentru ca islamul spune ca adevaratul jihad este jihadul interior, si adevaratii musulmani il iubesc pe Iisus si pe Fecioara Maria, care are in Qoran un capitol intreg dedicat-de altfel adevaratii musulmani sint targets al radicalizatilor, ca bietul om care a fost omorit de un terorist pentru ca a urat sarbatori fericite preaiubitilor lui vecini crestini-quote-http://www.dailymail.co.uk/news/article-3509367/Muslim-shopkeeper-stabbed-death-hours-posted-happy-Easter-message.html

  66. By The Numbers – The Untold Story of Muslim Opinions & Demographics

    Mi se pare o abordare de bun simt si echilibrata.

  67. M-am uitat de curiozitate pe pew research, de unde a luat cifrele. Luate separat sunt scary. Insa sunt unele chestii n-au legatura cu religia. De exemplu cu pedeapsa cu moartea sunt de acord juma’ de americani. Chiar si cei a caror religie oficial impotriva ei, cum ar fi catolicii, biserica catolica e impotriva, insa majoritatea catolicilor pentru. Sunt foarte curios ce rezultate ar avea un asemenea sondaj in Romania.
    Plus ca exista si foarte multe cifre disponibile pe pew reseach care arata ca exista disparitati mari intre ei, un musulman francez, nigerian, jordanian sau pakistanez pot fi diferente enorme.

    Alta chestie care mi s-a parut interesanta (tot pe pew research) e perceptia unora fata de altii. Crestinii ii percepem pe muslmani ca fiind violenti. Musulmanii insa ii percep pe evrei ca fiind violenti. De fapt majoritatea perceptiilor negative pe care musulmanii le au sunt adresate impotriva evreilor, si nu a crestinilor.

    Sunt multe chestii acolo, mie clipul de mai sus mi se pare discutabil, insa util ca mi-a dat ideea sa dau cu browseru’ pe siteul alora de la pew research.

  68. Este un articol foarte serios, si din pacate in Romania rasismul este la cote astronomice… Lumea este manipulata prin media si uita sa se informeze si de la alte surse, si mai ales daca nu se vorbeste o limba straina ptr a putea compara stirea in alta tara…esti pierdut! Lumea este inchisa mental si prefera ca sa ramana asa, sa se justifice cu scuze aiurea, in loc sa se informeze si sa accepte ca nu are mereu dreptate, si chiar daca are dreptate, parerea mea nu este mereu egala cu a ta, desi avem amandoi dreptate! Am intalnit persoane care sunt in stare sa sara la jugulara numai ptr ca am sustinut ca sunt nefumatoare sa ca ma bucur de aplicarea unei legi care ne protejeaza intr-un fel (in sfarsit!) ….de politica nu mai vorbesc, toti plictisitii prin baruri, parcuri smdp se lupta verbal pe teme politice. Tot romanul s-a nascut politician, si cu dreptatea in mana, dar Doamne fereste sa incerci sa-l misti din fotoliul lui comod cu alte argumente, ca ia drujba si vezi un film horror live!
    Noi romanii ar trebui sa avem mai multa compasiune pentru oamenii astia care au si ei o viata, si nu au liniste deoarece fug de un razboi. Dar daca mai marii si mai bogatii lumii ne vor pune in fata unui nou razboi mondial, ca tare se impinge in directia aia (americanii deja fac pariurile jocului) o sa vedem pe pielea noastra ce inseamna sa fii fara casa si sa fugi pierdut in lume incercand sa supravietuiesti! Cred ca ar trebui, simplu, sa avem mila unii de altii, si deja situatia s-ar schimba!

  69. Ce vină au oamenii muslumani s-au islamici care au rămas pe teritoriul Europei de mai mult de 400 de ani ? De pe vremea İmperiului Otoman. S-au aduşi cu forța de către Francezi Englezi Spanioli, din Africa de Nord (Algeria Tunisia etc) .
    De ce generalizăm pe toti muslumani?
    De ce au distrus İmperiului Otoman ?
    De ce Alexandru Macedon s-a dus pînă în İndia?
    De ce după 1860 războiul Balkanic Țările aliante au continuat războiul înpotriva Turciei?
    De ce în anul 1923 s-a făcut pactul LOZAN ?
    D2e ce UE nu vor pe Turcia în uniune ?
    De ce Americanii i-auluat şi pe Turci şi pe Români în Nato?
    De ce ? De ce ? De ce ?
    Foarte simplu.
    E un joc global, şi trebuie neapărat pioni.
    Ptr ăia de sus ,care planifică acest joc , nu contează că-au murit 50 de Francezi 30 -40 de belgieni s-au în Ankara 148 ,39, 73 de Turci.
    Ptr iei este chestia cea mai importantă că terorizmul vine de la islamici.
    Scurt şi cuprinzător
    În acest joc sunt fabricile de arme , medicamente, industria de construcții ,agricultura cu DNA ul schimbat, indus energetică etc etc.
    În nici o carte s-au CORAN nu scrie cea ce cred crestinii despre muslumani
    S-au vreo poruncă de a ucide. Eu ca un musluman.
    Nu accept terorizmul în nici un fel.
    Ori cear fii . Nu accept.
    Cu mult respect Metin (Constanța) İSTANBUL

    • Tare 🙂

      Totusi desi explicatiile istorice sunt poate valabile, asta nu justifica nici actiunea individuala a unor nebuni care se sinucid luand cu el cat mai multi nevinovati, nici pe cei care comanda asemenea atrocitati. E ca si cum un roman s-ar arunca in aer in Moscova ca razbunare impotriva comunismului.

      Cineva destept spunea acum un secol ca toate miscarile politice si sociale au valori si obiective laudabile, insa diferenta dintre ele este facuta de mijloacele pe care le folosesc. Acelasi criteriu poate fi aplicat si la nazistii care voiau sa elimine coruptia si sa faca Germania puternica, si stim foarte bine ce-au facut, si la americanii bazati pe libertate si rule of law care au folosit arma nucleara, si la islamistii care omoara oameni nevinovati. Degeaba e justificata poate dorinta lor de a-si controla destinul (si mai ales resursele naturale), ceea ce e absolut laudabil, daca metoda prin care vor sa ajunga la asta e bazata pe omorat oameni a caror singura vina este ca s-au aflat in momentul nepotrivit in locul nepotrivit.

      Si mai e o chestie care merita dezbatuta… amestecul dintre religie si politica. A cam fost o combinatie exploziva peste tot in lume. Eu personal sunt convins ca multi oameni au devenit anti-islam datorita islamului-politic, nu islamului-religios. Insa multi nu prea fac diferenta, si nici musulmanii nu prea par foarte motivati sa o faca, nici la nivel individual, nici guvernamental. Turcia e poate exceptia, o tara musulmana laica dpdv politic, cel putin la nivel declarativ, insa nu sunt multe asa.

  70. Allah korusun Sau pe româneşte ferească DUMNEZEU. Dacă cîndva dupâ 2023 va ieşi vreun război Mondial.
    În2023 se termină pactul LOZAN.
    Şi atunci Turcia v-a avea dreptul să-şi scoată zăcămintele naturale.
    70 % din rezerva de BOR din îtraga lume se află înTurcia. Şi Toriyumul la fel. Etc etc.
    Turcia este singura țară : important aicea e
    Republică (Cumhuriyet) ,İslamică , Laică (Laik)
    Statul şi religia sunt separate
    Turcia este un pod între Europa şi Orientul mijlociu Asia.
    Turcia este un model
    Aceste forțe mondiale au distrus orice , le-au rămas ultima cetate ##TURCİA ##

  71. delirezi, Vasluiul e de o mie de ori mai safe decat Bucurestiul, nu-mi dau seama ce imbecil a inceput aceste zvonuri rautacioase, violuri si violenta domestica exista peste tot in Ro

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint