Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Sfaturi pentru orice blogger începător

Se caută bucătari din plăcere, v-am mai povestit. Lidl și-a propus să-i susțină pe cei pasionați de gătit care vor să facă mai mult în domeniu, învățându-i cum să își facă blog sau video blog și să adune o comunitate în jurul acestuia.

Au fost găsiți deja cinci, dar se mai caută încă patru astfel de bucătari. Mai aveți timp să vă înscrieți în competiție și veți putea câștiga 1.000 de euro, vouchere lunare de cumpărături și posibilitatea de a apărea în următorul spot TV Lidl. În plus, veți avea la dispoziție o secțiune specială de tutoriale despre crearea de conținut pentru un blog sau vlog de food, despre tehnici culinare variate sau tehnici de comunicare în fața camerelor video, oferite de Chef Florin Dumitrescu, Andrei Aradits și Teo Rogobete (Teo’s Kitchen).

Pentru înscriere, nu trebuie decât să încărcați pe platforma suprize.lidl.ro un videoclip sau o fotografie care să vă reprezinte, cu voi la cratiță, ca să zic așa.

În cele ce urmează, o să vă ofer și eu câteva sfaturi care sper să vă fie utile, în caz că vă faceți blog de food (sau orice fel de alt blog, până la urmă).

Așadar, dragul meu viitor blogger,

  1. Cititorul există, nu e o abstracțiune. Gândește-te tot timpul la el ca la cineva pe care îl privești în ochi în timp ce îi spui ceea ce tocmai ai scris. Nu te lăsa orbit de dorința de a câștiga niște bani. Când ți-au intrat ultima oară în casă prietenii și le-ai sărit în față cu noul tău mixer în mână? “Hei, viața mea s-a schimbat de când am acest mixer. Este REVOLUȚIONAR! De când îl am, gătesc așa de bine că mi-am găsit și prietenă. Două!!!” Niciodată? OK. De-abia după ce o vei face, iar ei te vor și crede, poți să începi să faci la fel și pe blog. 😉
  1. Suntem în epoca naturaleții și a firescului. Scrie natural și firesc. Exprimarea lemnoasă, din orice zonă ar fi ea, ne gâdilă tuturor urechile în mod neplăcut. Nu, “Dacă vrei să simți primăvara în farfuria ta, unge-ți o felie de pâine cu brânzica Cutare cu aromă de mărar, închide ochii și lasă-ți papilele să se desfete” nu e natural. Nici “A venit vara, zilele sunt toride și tot ce ne dorim e să ne răcorim cu o limonadă rece ca gheața, în timp ce soarele se strecoară jucăuș în părul nostru, pe malul piscinei cristaline”. 🙂
  1. Limba română nu e opțională. Dacă te-au înjurat mai mulți cititori pe tema gramaticii, pune blogul pe hold și caută-ți un meditator de limbă română. Revino la scris de-abia după ce acesta va refuza să se mai întâlnească cu tine, fiindcă nu mai are ce să te învețe. Când o să te amenințe cu poliția, pe motiv că îl stalkerești, jurându-ți cu lacrimi în ochi că te-ai pus perfect la punct cu gramatica, redeschide-ți liniștit blogul. Până atunci, plătește un bodyguard să te țină departe de el. 😛
  1. Nu-ți cenzura cititorii! Dacă ar avea blog, tovarășa academician Elena Ceaușescu ar publica numai comentariile care o aprobă, o laudă și o cântă. Nu fi ca tovarășa academician Elena Ceaușescu! E OK să ștergi injuriile, dar nu șterge criticile, opiniile diferite, nici măcar ironiile dure la adresa ta. Nimeni nu pică în extaz când e criticat, dar în orice critică poți descoperi o frântură de adevăr pe care o poți folosi ca să faci un pas către o versiune a ta mai bună. Bonus: vei ajunge să trăiești relaxat cu ideea că e absolut normal să nu te iubească toată lumea, iar asta e terapie curată, îți promit! 🙂 În plus, îți place libertatea de expresie, chiar și când e vorba de ceilalți, nu? 😉
  1. Fă din tine un personaj recognoscibil. Nu te prezenta neutru și impersonal! Fii cât mai tu și cât mai viu, nu te feri de emoții! Cât despre autoironie, face adevărate minuni. Oamenii care nu se iau prea tare în serios și știu să râdă de ei înșiși ne sunt simpatici tuturor.
  1. Nu râde de tine și atunci când ai de dus la capăt munca la un proiect. E diferit de ce spuneam mai sus. În situația asta, e preferabil să fii plicticos de punctual, enervant de responsabil și agasant de profesionist.
  1. Încearcă să nu-ți fie jenă cu ce faci. Dacă într-o zi ești tentat să publici ceva de care ți-e un pic rușinică, mai bine nu publica nimic.
  1. Dacă vei ajunge să ai mulți cititori (ceea ce îți și doresc), e posibil să îți crească și ego-ul, ca un cozonac care dă pe-afară din cuptor. E omenește, dar e și sănătos să intervii urgent. Inspiră, expiră și deschide un pic cuptorul, ca să se mai desumfle cozonăcelul. După care află unde se fac injecții cu modestie și du-te și fă-ți câteva. Merge și cu un duș rece la domiciliu, în timp ce îți repeți, ca o mantră: “Nu, nu voi începe să mă port ca o divă! Nu, nu voi începe să mă port ca o divă! Nu, nu voi începe să mă port ca o divă!”. :))
  1. Când te apuci de treabă, e bine să ai cu ce, iar asta nu se referă doar la pasiune, talent la gătit și la scris și o limbă română excelentă. Nu există scris zilnic fără un computer bun și nu există rețetă de mâncare atrăgătoare fără o poză reușită. Pentru poze, o să vă ajute nu doar un aparat/telefon bun, ci și un minitrepied. Iar, pentru a fi mereu în legătură cu cititorii, ți-ar fi de folos și o baterie externă.
  1. Succes!

P.S. Exemplu de kit care ți-ar face viața mai ușoară:

IMG_0369

Nu se vede bine kitul din cauza cotarlei? OK, hai că pun o poză mai clară:

IMG_0368

39 comentarii

  1. Floare la ureche, numa 10 puncte de respectat. N-am înțeles dacă trebuie și mâță.

    • costicămusulmanu

      păi să vedem:
      viorel ilișoi…mîță
      vlad petreanu…mîță
      simona tache…mîță
      TU…mîță

      tu ce zici? trăbă?
      amu, io nu spun că-i sine qua non…da’ orișicît…

    • cruela de vila

      agnesica , pai nu stii tu expresia ” tzatza de matza”?
      pai de unde tzatza, daca nu ai matza?
      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • trebuie. păi ce gătești când nu ai chef să dai o fugă la măcelărie?

    • cruela de vila

      nemaivorbind de cazurile cand trebuie sa rupi pisica-n doua! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  2. Da’ mîţa cu pricina, nu rămăsesem înţeleşi că va deveni albă, în urma unui proiect-pilot al unei firme de vopsele?
    Şi nici 5 ani n-au trecut, nici alb generos… 😮
    Zic, de… 😀 😆 😆

  3. Cotarla e miezul 🙂

  4. Cotarla e antidepresivul pisicologului ,ia va rog, putin respect!

  5. cruela de vila

    io ma bag cu placere daca se aplica principiul ” mancarea-i fudulie, beutura temelie!” :mrgreen:
    si promit ca vom bea din cratita!
    😳
    pardon : din O A L A !
    😉 😉 😉 😉 😈
    cu lingura, evident!
    😈
    ba nuuuuu!
    cu polonicul!
    se aude in fund la tanti Jeni?

    • Da de ce sa pierzi timpul cu turnatul in oala, cratita, whatever? Toarna direct in gat, ca doar toti profesionistii stiu ca alcoolul, sub orice forma, se pastreaza la temperatura stomacului! Iar chestia cu sub orice forma e serioasa, am experimentat. Beat cui, fara sa bei o picatura, langa un cazan de tzuica in functiune (deci forma gazoasa), sau, si mai trist, beat ranga, o zi intreaga dupa 4-5 linguri de vin sub forma de jeleu (deci forma solida). Eu, sincer, prefer forma lichida, ca pe aia de plasma nu am incercat-o, dar nu-i timpul pierdut, totdeauna poti sa inveti ceva nou. Si pentru cei grabiti, stiu niste retete excelente, gen vata inmuiata in alcool si bagata in nari, aso!

    • costicămusulmanu

      doamna preșădintă,

      știț că io vă respect (chiar dacă m-ați sărit la portofolii) și vă admir…da’ sî nu ni batim gioc: beutura n-ari ci căta în oalî! sî puni în caldari cî n-om umbla în beși tătî zîua buna zîua! iar di băut, pfui…polonic, auzî matali…sî be cu borcanu’! șeala di optsutidigrami…

    • cruela de vila

      musulmane, bag sama ca vrei sa faci blog lichid inaintea mea!
      😮 😮 😮

    • cruela de vila

      saaaauuuuuuu…
      vrei sa creez pt tine portofoliul musulmanilor priceputi la VINo’ncoa! 😉 😉 😉 !
      saaaauuuuuu…
      vrei sa devii primul paharnic ( ca nu pot sa zic borcanic) al presedentiei 😀 😀 😀 !

    • cruela de vila

      aceasta problema dificila, trebuie dezbatuta la o masa rotunda, in jurul unui cazan cu…
      ( sa completeze fiecare dupe preferinte!)
      😎 😎 😎

  6. cruela de vila

    si o iau asistenta pe distinsa si pretioasa ametist(a) care face ea clatite!
    😉
    si io dekt le flambezez si le ingurgitez!
    😆

    • Erata
      Nu ame
      Ci aia mica, amys se lauda cu clatitele.

    • cruela de vila

      stimabile, nu bagasi de sama ca ” aia mica” ne-a lasat nu doar fara clatite dar si cu ampla posibilitate de a ne clati okii-n soare?
      🙄 🙄 🙄
      poate avem mai mult noroc cu doctoreasa!
      😉
      fa-te si tu ca bei o bere si esti ocupat, nu vigilent!
      clatite sa iasa!
      😆

  7. cruela de vila

    dupa asta sa vezi creativitate!
    😉

  8. 11. Naibili, ce te duare sa bagi si un editor, decat!

  9. Eu cred ca noi o ofensam tare de tot pe Mihaela Dragostea Noastra – cotarla nu e un termen folosit doar pentru cainii aia jigariti si necajiti ? Nu am timp acum , dar o sa ma informez.Vorbesc si eu ce ma doare , ca bucatar de placere nu exista nici o sansa sa devin in viata asta!

    • cruela de vila

      nici macar bucatar pt pisici?
      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
      iti spun eu prima reteta:
      se ia un portofel ( cu bani)
      se efectueaza o deplasare la prima benzinarie/ supermarket/petshop/ etc
      se cumpara ( macar) un pliculet cu mancare de pisici
      se efectueaza deplasarea in sesn invers, catre domiciliul pisicii
      se ia o foarfeca
      se taie pliculetul la un singur capat
      se desarta in castronul imperial
      pofta buna!
      😆
      ( muuaaammaaaa ce blog de bucatar de pisicarie ar iesi!pacat ca pisicile nu le au cu bautura…) :mrgreen:

    • @irinoush: e maxim jigărită și ea. la carater.

    • Nici macar! De-abia mă calific ajutor de ospătar! A, si sa le matur penele rămase de la vrăbii (nu de la Vrabi ca de la aia cre’ ca nu mai ramane nimic)! Din partea mea poa’ sa se inventeze pastilute si pentru oameni ( zilnice, săptămânale, cum o fi) da sa ramana cafeaua si ceva bun de băut!

  10. Blogger, neblogger, sunt bune si pentru userii pasionati de Facebook o parte dintre sfaturile astea. si acolo e plin de dive.

  11. gata, de mâine mă fac blogger :
    oleacă de mâncare stiu ( ouă) , pisici am,chiar si din vecini, gramatică m-apuc s-ă ”nvăț de luni ,si marfa-i gata
    Am să-l denumesc : ”Țara ca o cazarmă roz”
    sau țara de la capătul tunelului

  12. Cazarma roz e marca inregistrata! Bai da’ tunelu-asta are vreun capat? Intreb si eu asa ,ca ma gandesc ca mai bine nu-l mai cautam ,scapam naibii de-o grija!

    • @Irino ush (no offf!):
      Se scrie naibilii! Asa le-a consacrat Luminita, defective de singular!😆
      Chiar, Lumi pe unde naibilii umbla?

    • Am inteles : nooi , aici , pe blogu rooz, folosiim dekt ” naibilii”!

  13. caut psiholog! Sunt traumatizata. Plec d-acasa, PI_SICI, ma intorc acasa- doua postari cu mitze, cotarle sau ce or fi. Mai oamenilor? v-a innebunit caldura? Doamne, cu ce ti-o fi gresit? ma gadila gatul si incep sa suier duios doar cand vad poze cu pisici. Io va las o vreme, zau 😳

  14. baa, imi vine sa tuf cateva pisici negre…
    de o saptamana bag in mine ciorba de burta si bere
    si nu pot sa-mi revin….

  15. Citez: Limba romana nu e optionala. Ultima data cand am verificat cuvantul “stalkareala” nu exista in DEX. Sa dam sfaturi dupa ce le si aplicam.

    • Limba romana a devenit de mult optionala pentru a avea succesuri! Vezi tv, parlament! etc-ul se subintelege!

  16. Sunt sfaturi utile pentru orice blogger fie el incepator sau nu! Interesant articol 🙂

  17. Unde ai gasit aparatul acela in forma de pisica, pe care l-ai montat pe trepied? 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint