Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Decât un jurnalist care încearcă să facă decât jurnalism

E vorba de Cristian Lupșa, editorul publicației Decât o revistă. Dacă măcar o dată ați strigat că “Nimeni nu mai vrea să facă presă de calitate în țara asta, toată lumea s-a manelizat și s-a tabloidizat, ne sufocați cu partizanate politice și/sau țâțe!” sau că “Nu mai există presă independentă!” sau că… “Jurnaliștii sunt cu toții niște… așa și pe dincolo!” sau că… diverse altele la fel de duioase, citiți, vă rog, acest text, al unui jurnalist care se chinuie de câțiva ani să-și respecte cu sfințenie meseria, prin intermediul revistei DOR. Apoi, dacă, pe lângă cele de mai sus, v-ați și bătut cu pumnul în piept, susținând că, dacă cineva ar mai face jurnalism adevărat în țara asta, l-ați citi cu sfințenie, vin și vă spun două adevăruri dureroase: 1. mai face; 2. nu e suficient să-l citiți, mai trebuie să-l și susțineți financiar, cumpărând constant produsul muncii lui de la chioșc. A citi gratis, pe internet, nu înseamnă a susține o publicație. Punct. Cristi listează, în textul lui, o parte dintre balaurii cu care se luptă: distribuitorii de presă (care halesc un procent mare din preț și nu plătesc înapoi, editorului, sau plătesc peste 6 luni), publicitarii  și oamenii de PR (care nu reușesc să priceapă partea cu neamestecul publicității în partea editorială) și așa mai departe. Îi uită însă (sau, din politețe exagerată, îi omite) pe cititori. Care vor jurnalism de calitate, dar nu și să dea banul pe el. 🙁

Dacă nu l-ați citit niciodată pe Cristian Lupșa, vă rog să mă credeți pe cuvânt: e un condei excepțional. Dacă l-ați citit, știți despre ce vorbesc. 🙂

20 comentarii

 1. Nu am ratat niciun număr DoR. 🙂

 2. Cumpărat de la chioşc, nu online. :p Am uitat să menţionez.

 3. Eu citesc DOR de cateva editii bune, cred ca de la nr 3, daca nu ma insel, in varianta tiparita. Nu am citit eu cel mai mult, insa atata cat am facut-o, DOR este cel mai bun produs de pe piata si il recomand si l-am recaomandat mereu cu caldura. Cel mai recent nr nu am apucat sa il iau, insa nu am uitat de el.
  Acum, legat de ce ai zis tu, pot sa spun ca un an si 8 luni am lucrat langa un magazin INMEDIO…si am avut acces la tot ce primeau. Ei, primeau 3 (TREI) bucati din fiecare nr, sunt puse la dracu’ in praznic, sus, la vreo 1.90. Eu am aproape 1.80, de aia am descoperit-o. Si, ghiciti ce? Din cele 3 numere, doar eu si colega mea am cumparat, asta pt ca ne-am ambitionat sa o facem, pt a sustine revista.
  Este intr-adevar f trist, pt ca nu vreti sa stiti cate Click-uri se vand pe zi!

 4. Da, dar totusi trist. Ca numa’ 3 nr pe magazin. Aaa, magazinu e in mall in Oradea.

 5. numai trei… din care numai tu si colega ta ati cumparat. daca ar fi cerut revista mai multi, poate luna viitoare erau 5, iar ailalta erau 10. intelegi ce zic?

 6. Da, io inteleg…dar nici nu era prea luata de pe raft, din pacate. Revista asta si inca una, POESIS INTERNATIONAL, erau cele mai putin cautate. Dar, hai sa privim partea buna, 2 cumparate din 3 existente e bine:)

 7. Cand naiba s-a transformat “doar” in “decat” ? Toata lumea il foloseste, mai nou si fara negatie. Am pierdut momentul?

 8. relax, e ironică toată treaba 😕

 9. cu riscu de a te dezamagi, Simona, am aruncat un ochi, nu-i pe gustu meu, pare revista de femei.

 10. ? revista de femei? am ramas cu gura cascata…

 11. Revistele fara tite is reviste de femei.

 12. Caci dl Lupsa sa puna si niste tite prin revista, pe modelul http://youtu.be/CDPUJOz9mZg
  Decit sa se vinda revista (am descoperit-o de la nr. 2 si nu-mi venea sa cred).

 13. Cumpăraţi revista prin metoda “culmea ziaristicii“.

  Cum, nu ştiţi care e aia? Să cumperi online o revistă tipărită. 😯

 14. Sau să cumperi de la chioşc o revistă în care să fie scris un link. :mrgreen:

 15. M-ai facut curioasa, o sa arunc si eu o privire pe siteul lor.

 16. decat sau doar? sa ne spuna dl jurnalist

 17. Intersant….. o s-o caut…… 🙂

 18. Bună idee aia cu sufocatu’ cu ţâţe, oare pe unde mi-am pus ne’asta?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green