Vinul care își spune povestea la tine acasă
Știați că vinul roșu bate în violet, dacă e nou, în rubiniu, dacă e mai vechi, și în cărămiziu, dacă e vechi de-a binelea?
Dar că vinurile albe, de exemplu, nu se pretează la învechire? Dar că un vin roșu, vechi, băut imediat după deschiderea sticlei e o blasfemie? Decât să faci așa ceva, mai bine pui direct și niște Cola-n el, ca la cârciuma din Văscăuți, și știi că l-ai distrus definitiv. Aerisirea vinului poate face diferența între adevăratul lui gust și unul fals. De fapt, “adevăratele gusturi”, pentru că un vin bun poate să aibă un gust după ce a fost aerisit două ore, altul după ce a fost aerisit trei și așa mai departe.
Știați că Organizația Internațională a Vinului interzice amestecul a două tipuri de struguri? “Cupajele” sunt rezultatul amestecului a două vinuri, nu a două tipuri de struguri.
Dar că rădăcina viței de vie poate să ajungă și la 4 metri știați?
OK, OK, gata, mă opresc din a-mi etala strălucitoarele cunoștințe elementare despre vin și vă spun de unde le-am căpătat.
Există în România o singură companie care oferă oamenilor posibilitatea de a-și alege vinul nu după preț, nu după aspect, nu după cum arată sticla sau eticheta, ci chiar după gust. Se numește Cheia Vinului, e afiliată firmei germane WIV (un gigant cunoscut în 20 de țări și cu o cifră de afaceri de jumătate de miliard anual) și organizează degustări fără nici o obligație la domiciliul oricărui bucureștean care solicită asta.
Eu și cu Nic am fost gazdele unei astfel de experiențe. La noi acasă, cufundați în puful canapelei proprii și cu picioarele odihnindu-se în papucii personali, am degustat pe îndelete, timp de două ore, vinuri din Franţa, Spania, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Ungaria şi Australia. Roşii seci şi demiseci, albe demiseci şi dulci, plus un rosé. Cabernet-Sauvignon, Muskat-Ottonel, Tempranillo, Cinsaut, Chenin Blanc, Pinotage. Eu nu mă pricep foarte tare la vinuri, dar a fost o plăcere, recunosc, să detectez mirosuri și gusturi pe care nu mi-am închipuit vreodată că le poate avea un vin. Nuanțe de fum, de ciocolată, de vanilie, de soc și câte și mai câte… Și am aflat că gustul vinului e influențat de atâtea și atâtea lucruri încât nu se poate spune că o sticlă din aceeași marcă seamănă leit cu vreo soră de-a ei. Mâncarea, locul, oamenii cu care îl bei, starea ta de spirit, toate își pun amprenta asupra licorii care mai poartă deja multe alte amprente în momentul în care a ajuns în paharul tău, de la cea a strugurelui, la cea a climei, de la cea a momentului în care a avut loc recolta, la cea a lungimii rădăcinii viței de vie și așa mai departe. Și am mai aflat că fiecare vin are povestea lui. Opt soiuri și-au spus cu calm și căldură poveștile și s-au întrecut în a ne cuceri, ceea ce nu se întâmplă niciodată în spațiul impersonal al unui supermarket, unde sticlele stau aliniate pe rafturi, mute și umile, ca niște condamnate la o existență plicticoasă și rece.
La final, am ales și am făcut o comandă, care ne-a fost livrată în 24 de ore, dar am fi putut și să nu alegem nimic. “Fără obligații”, la Cheia Vinului înseamnă chiar fără obligații. Dacă doriți și voi o astfel de experiență la domiciliu (sau la firmă sau unde aveți voi chef), nu trebuie decât să completați formularul de mai jos.
simona,
1.b e luni,beeeep o data.
2. imi place vinul.beeeeeeeeeeep a doua oara.
3. vinul alb are intre 1000 si 3000 d eunitatid e histamina pe litru,iar cel rosu intre 4000 si 6000, beeeeeep fara, nr,fara nr.
4. ii invit,degust,dar pot sa vina in tandem cu SMURD-ul?
5. beeeeeeeeeeep
@nike: pfff… s-ar putea să nu poată veni cu SMURD, așa că tu, în mod special, ar fi mai bine să nu-i inviți 😉
congrats, Simona, hat off ! in vino veritas :)…
.http://www.facebook.com/media/set/?set=a.513204432024160.127677.100000038224132&type=1
haideti sa va zic una buna cu vinul
neste arheologi,ex colegi de ai mei, arheologi de ev mediu tarziu, au desoperitara neste butoaie cu oarece gelatina.un cubulet mic,micut,cu muuuuuuuulta apa.
cica de la un pahar,cantau precum privighetorile…………
@nike: unde le-au descoperit?
Sa nu radeti de mine, dar vinul meu preferat e un Shiraz din Africa de Sud pe care l-am baut pe o cursa Finnair 😛 Am mai cautat si gasit tot Shiraz si tot din Africa de Sud, e bun, dar nu la fel 🙁
Moldavia
@ametist: păi cine știe cu cine l-oi fi băut tu pe cursa Finnair
🙂 Barem de ar fi fost dragut pasagerul de langa mine 😛
Pe mine mă enervează, domnule, o treabă: cercurile astea elevate de comsumatori de vin care susțin că vinul rosu se bea la temperatura camerei. La temperatura camerei o fi fost el bun în evul mediu, când în sala de ospețe a castelului erau asa, vreo 14 grade celsius. Da în ziua de azi temperatura camerei e, în medie, de 22 de grade (zic în medie, la mine în casă temperatura e cam de 25 de grade sau peste, si iarna si vara, că-s mai friguroasă). Si vă zic eu că niciun vin rosu din lumea asta nu e bun la 22, 23, 24 sau 25 de grade celsius. 😀
mi se pare o actiune f. buna, mai ales in prag de iarna. Am participat si io din cind in cind la actiuni de degustare, desi faptu ca le amesteci si mai trebe sa le si scuipi nu mi se pare potrivit, prefer o bauta cinstita.
Cea mai buna solutie de a bea vin bun cu bani putini e sa comanzi vin relativ tinar, de ex. de doi ani si sa-l tii sa se-nvecheasca.
Zilele trecute am desfacut un vin din colectia mea, il cumparasem cu 6 euroi acum vro 5 ani, m-am uitat in Internet, acum costa 19,90.
wow ce interesant…si yummy
@neamtu tiganu: păi, da, dar tre’ să știi ce să comanzi, că nu toate se pretează la învechire, nu?
@karmapolice: mi-a plăcut până și mie, care nu sunt băutoare 🙂
comentariu de pe Facebook: “Vinul se bea numai cind esti fericit, il bei cu placere si te bucuri cu el si de el. Trebuie sa-l bei asa cum trebuie… si cu mincarea care se potriveste… Vinul rosu il lasi sa respire inainte de a-l bea si il bei la temperatura camerei…. Vinul alb se invecheste si el, dar tebuiesc respectate conditiile de temperatura si intuneric, ca sa se evite oxidarea… se bea la temperatura intre 4 si 6 grade. Spritzul se face din vinuri ordinare… Vorba lui Pastorel: “Cind injosesti si fructul ei si via, Si cu sifon spurci vinul pe care vrei sa-l bei, Nu te gindesti tu oare, misel intre misei, Ca pingarasti natura si injosesti betia? “
Din fericire, datorita facultatii facute, am avut ocazi sa studie un an Tehnici fermentative, si am avut ca profesor, unul din putinii experti in degustari de vinuri din tara, dl Pop Dorin, o enciclopedie bipeda in domeniu, deci, stiu despre ce vb Simona, si cat de complex e toata povestea cu vinul. Si da, vinul se bea pt placerea gustului, pt alcool.
Vineri seara am ingurgitat niste vin cu fetele, si printre sticle, am avut una, cu vin din miere, luat dintr-o farmacie naturista. Iti bati copii!! :)) Ar trebui sa incercati; e undeva la vreo 30 de lei sticla de 700 ( in Oradea :P).
Nu cred in astfel de degustari. Trebuie sa ai mult timp la dispozitie, cu pauze intre degustari, cu gustari potrivite vinului pe care-l bei. Dupa 5-6 degustari, capacitatea de a simti diversele gusturi si arome este diminuata. Patesti cam la fel ca intr-un muzeu de arta, obosesti si nu mai poti aprecia frumosul.Unde am vrut sa ajung: crezi ca daca o sa completez formularul in fiecare zi timp de o saptamana, vor veni tipii cu vinurile zilnic o saptamana sa ma instruiasca?Asta chiar c-ar fi o degustare. Si cat adevar am gasi in saptamana aia!
Pont : mancati cate o bucata de paine, sau clatiti gura cu apa, intre degustari, pt a nu combina aromele. Deasemenea, fumatorilor, le este recomandat sa nu fumeze cu minim doua-trei ore inainte de a degusta, pt ca le sunt atrofiate papilele gustatiive.
PS : Simona, incearca vin rosu, demisec ( nu am neaparat o marca anume ) cu branza mucegaita ( mucegai albastru ), taiata in bucatele mici, mici! You will thank me 😛
@CC: îți dai seama că nu pot veni să te instruiască o săptămână 😉 noi am degustat vreo 8 și n-am obosit, a fost fix cât trebuia
@Anamaria: vin cu miere??????? 🙄 🙄 🙄
Din miere, Simona. Asta l-am baut, e superrr! http://popsdrinks.ro/vin_miere_bio_calitate.html
@Anamaria: păi, nu e leșinător de dulce? nu te faci pilaf de la el? și de ce se vinde la plafar?
Nu e atat de dulce cat te-ai astepta ; nu, nu te faci, daca il bei cum trebuie ; ca e ft sanatos, fiind din miere, evident! Pe bune, trebuie sa incerci, noi ne-am batut pe el, ca numai o sticla am avut =))
@Anamaria: adica hidromel? eu am gustat acum citiva ani buni hidromel si nu mi s-a parut fantastic…
@Olivia: hidromel???? asta ce mai e? așa se cheamă vinul ăla din miere? 8)
Nu stiu ce ii aia “hidromel” :)). Eu acum am baut din asta prima data, si mi-a placut. Seamana, pt cine stie, cu Lacrima lui Ovidiu, de 12 ani 🙂
intre degustari,e indicat sa mananci cateva feliute de branza………
@Anamaria: a, ala era mai sec, asa, un fel de cidru (de fapt, e un sidru)
asta, din ce zici e un licoros de betie lunga 😉
hidromel este un soi de vin din miere .este genial! si sanatate curata!dar se lasa o tzara la invechit.
cel mai bun aducator si producator de hidromel din Bucuresti este Ion Bodnariu,mieraria din matache.genial.
deci nu m-am abtinut.doua guri.genial
omul e cu steif.e o poveste a mierii zisa pe acorduri de bach………..o vizita la mierarul din matache e ca o vizita la muzeu.omul are docotratul in inginerie nu stiu de care,dar el insusi e o poveste.apicultor din tata in fiu………….
Eu zic ca-i mai bine sa beti vin sec.Si daca simtiti nevoia de dulce, mancati o prajitura , ceva.Auzi, vin din miere. Si de la plafar.Unde sunt bautorii de altadata? Spunea cineva mai devreme de Pastorel , cred ca se rasuceste-n mormant.
nu plafar taica, ci mierarie.bonus dicutie cu un mierar stiutor si cult.e o poveste.merita…………..
CC: da’ cine a zis ca doamnele trebuie sa concureze neparat la categoria bautori? iar psotul asta e si despre degustatori nu? si pe urma vin sec cu prajitura?!?!? prajiturase pupa cu un licoros, sau un muscat sau un spumant dulce (recomand calduros 2 italienesti: Malvasia si Brachetto d’Acqui)
Nicke: multzam de pont, o sa il caut pe inginerul apicultor din Matache, mai dau o sansa hidromelului 😉
*postul (adica mai exact postarea ) – jur ca n-am baut (inca) nimic azi! 😳
ioi ca ma supar.
nu cunosc facator de lichirouri de casa, de mure,de nuci verzi, de muguri de brad, de toate fructele, mai bun ca subsemnata (hai ca am nevoie de curaj maine). stiu a face si gin in casa si am facut numa ca l-am rupt pe la 50 d egrade.fac o palinca super tare,trasa de 2 ori si a doua oara,canonic, indoita cu 30% apa,ca sa nu iasa spirt si o rup la 60 d egrade.
si cu toate astea nu pot bea decat bere ,maxim 3% alcool si aia cu mair restrictii.
deci, vinuri,tarie,orsice,fac cu draga inima.mai ales vinul ala uleios, negru,din capsunica,de are doispe grade si e negru si anevoie curge din paharul…..altora,nu al meu.
am donat 20 de litri de palinka anul trecut,ca ce sa facem cu ea?
vinul în primul rând se învechește la butoaie; până la o anumită vărstă 2-3 -4 ani în butoi (unele vinuri dulci și cu mare concentrație de alcool -licorizate tip Tokaj se învechesc până la 7-8 ani
dar după aia clar la sticlă; cu dop de plută, culcate și temperaturi constante; în butoi vinul moare după o anumită perioadă-se acrește în primă fază apoi se băloșează-se strică; e ca și cum lași apa de spălat pe jos în găleată o săptămână. Nu se întâmplă niciun miracol, se împute doar.
Folclorul urban-de fapt suburban(de autobază) cum că vinul se transformă în gem, marmeladă e ridicol. E ca și cum ai zice că poți ține o bucată de pâine la infinit. Doar că peste 5 ani o umezești un pic și poți să-ți hrănești musafirii cu ea. Așa.
john,contradicitur,dar nu am chef.ma pastrez pt maine
..nu ți se încarcă wikipedia
in wikipedia am modificat io si am trecut la bratianu al batran ca a jucat ca protar al antionalei d efotbal.o saptamana nu s-a prins nimeni.unul destept a printa tpagina si i-a dat-o unui ministru ca sa demonstreze sursa lui savanta.contradicitur in sensul ca vinul la sticla devine marmelada.
restul dupa ziua de maine.
portar al nationalei de fotbal
nu știu de ce o iei personal. Doar că am postat după tine?
Stai relaxat, nici nu te-am citit inițial.
Sau flexat cum se fonfăne azi, ca să ne dăm rotunzi că vezi doamne ne jucăm cu limba română. Doar că de fapt se joacă ea cu noi.
nu o iau personal.inot in groapa marianelor si fac haz de necaz
Are ceva daca mie imi place vinul cu Cola? Ma fac de ras?
pfuai, ce pofta mi-ati facut. Eu nu stiu cum e aia cu invechitul dar stiu ca am dat peste cap “recolta” fameliei. Pe cand eram eu in anul 2 de facultate, bunicul meu s-a gandit ca e momentul sa puna deoparte butoaie pline ca doar nu mai trece mult si i se marita singura nepoata. Si s-a pus pe treaba. Din cel mai bun soi de struguri a umplut vreo 4 butoaie (din lemn de …care trebuie 🙄 ). Un vin alb si limpede si buuuuun, buuun. Booon. Si nu stiu eu ce-i facea dar ii facea ceva in fiecare an sa fie numa bun de servit invitatii. Au trecut 10 ani, bunicul meu saracul s-a prapadit, bunica nu a mai putut avea grija de vin si anul asta a constatat cu stupoare ca un singur pahar te baga sub masa la modul cel mai serios. E tot alb si frumos dar tareeee! Deci, exclus sa mai fie servit. Unde mai pui ca nepoata n-are gand de maritis Ce-i de facut cu el? Il facem tuica? 🙄
Deci acum am vazut articolul, ca azi am avut trebi cu noaptea in cap.
Una la mana: simpatic reprezentantul firmei, va ia pe toti la rand. Pana acum a rezolvat cam jumatate din blogrollul meu, in ordinea numerelor de pe tricou.
Dar cum “la omul sarac nici boii nu trag“ pe mine o sa ma lase pe seama berii.
(LOL, glumesc, eu sunt blogger de liga a treia).
Doua la mana: zice o Doamna, mai sus, ca nu se bea vinul rosu la temperatura camerei.
Stimata doamna, va rog sa nu-l mai beti deloc. Se stie doar ca vinul rosu e bun pentru femei, dar… 😳
Trei la mana: auzi ce se mai doneaza azi, palinka. Noke, unde erai anul trecut, nu puteai sa gasesti acest blog mai devreme??? 😯
Patru la mana: o chestie mai putin cunoscuta: se poate face vin si din… visine. E adevarat ca mai bine faci visinata, dar stiti voi ce iese din visine??? Nu stiti, asa-i? La primavara sa cumparati visine si sa ma contactati, nu dau reteta decat la pachet cu mine. 🙄
Nike, nu Noke. Am pus-o, sunt dator cu un miel.
Anna, cu vinul nu pot să te ajut, doar cu măritişul. 😯
Nu stiam de vin din visine, stiam un banc cu visine.Si era vorba de o reteta de slabit.
@Marian S, cum?
am baut vin de coacaze,la Putna.fenomenal.
vorba lui marean,buna-i berea,nu-i ca vinul!
io va las.
incordati-va muschii din dotare,puneti o vb buna la Seful cel Mare pt strumf maine.hai,acu sa va vaz.daca n-aveti resurse,cu un vin bun,le capatati.
ne bolguim saptamana aviatoare!pana atunci,revizie tehnica generala la strumf,pent ca asa are chef el, strumfosenia,sa mai bage cate un diagnostic de-i pune pe toti al incercare,nervii mei primii.sa gasim o solutie.solutie=vindecare.e tot ce vreau.
CC,ca nu ma pot abtine, la vii si ne….te refereai?
bai,am luat-o razna.
hai sa fie bine!
@nike, tinem pumnii! Nu are cum sa nu fie bine! Te asteptam cu vesti bune
Da Nike.
@ Nike: tinem pumnii pentru strumfulica. Trece el si peste asta.
@ Anna: nu pot sa spun aici!!! 😳 🙄
@ All: da, e bun ala cu “vii si ne“, dar acum am vorbit serios (ptiu, asta e raritate, nu va condamn ca sunteti dezorientati). Da, se face un vin nemaipomenit din fructele numite vişine.
Felicitari Simona,
Excelent articol !
@ Nike: Bafta multa cu Strumf, intre timp noi o sa bem in sanatatea lui!
Eu am vizitat de doua ori Milestii Mici de langa Chisinau. Pentru cine nu a auzit, e acolo o crama amenajata intr-o fosta mina de calcar, sub un deal mare. Mina aia are 200km de tunel, evident nu in linie dreapta, arata ca un oras cu stradute ce se intretaie. Cica doar 55km sunt utilizati pentru stocarea vinurilor in butoaie si sticle. Au acolo 30 milioane de sticle de vin suficient de invechit si de bun incat sa fie considerat colectie. O vizita acolo inseamna plata unui pachet mai ieftin sau mai scump, ce include vizita cu ghid si masina proprie prin tunel, unde vedeti diverse chestii, caje din alea unde sunt stocate sticlele la invechit, detalii tehnice despre tehnologia vinificarii, detalii pitoresti din vremea comunismului si degustarea de vin.
Gorby a dat ordin in ’86 sa dea drumul la cepul butoaielor cand beau rusii de mureau de frig pe strazi, ca cica sa mai reduca din productie, iar la Milesti directorul a reusit sa zideasca un capat de tunel unde erau 50 mii sticle cu cel mai vechi vin (si de colectie) de la stabilirea cramei incepand din 1969, deci 17 ani atunci, iar agentii NKVD nu s-au prins. Azi o sticla din alea salvate se vinde la licitatie cu pret de pornire de la 800 euro. Se tot lauda cu ele dar nu prea le-au vandut, cred ca asteapta sa ajunga otet.
Aflati si istoria soiurilor de vin in Europa, ce au fost distruse complet prin secolul 19 de o filoxera adusa de americani, astfel ca soiuri de la Stefan cel Mare si Sfant nu mai exista (neaparat mentionati “si sfant” cand va referiti la Stefan, ca e bai mare!). Ce se bea acuma e soi din asta de pamplezir, de la francezi. Dupa tipul de pachet platit faceti degustare la un numar de vinuri, in mod egal albe si rosii. Eu am incercat prima data 8 vinuri si 2 sampanii, a doua oara doar 6 vinuri si 2 sampanii. Costa cam la 130 lei romanesti de persoana, ramai cu vinurile incercate, mananci ceva, ai si doua sticle de vin la pachet (nu foarte vechi). Evident ca cel mai bun e cel mai vechi, cu ochii inchisi il simti. Nu prea imi plac vinurile seci si cele moldovenesti sunt cam seci, deci mi-e greu sa apreciez corect un vin acru. Singurul soi acceptabil pentru mine este Negru de Purcari de peste 20 ani vechime. Am baut de 26 ani si merge baut molecula cu molecula. Ca idee de pret, un astfel de vin de 24-26 ani costa acolo la magazinul cramei 60-80 RON. Daca aveti drum pe acolo si sunteti bautori de vin, nu ratati o vizita.
Am avut o experienta foarte neplacuta in urma cu ceva ani. Am primit cadou de Craciun de la firma o sticla de vin de varsta mea, adica peste 30 de ani binisor. Era o sticla fara eticheta clara, dar plina de praf, ceva de Cotnari. L-am desfacut acasa a doua zi, m-am uitat la sticla atent sa simt ceva fior, adica era vin din anul in care m-am nascut, nimic. Dopul mirosea a mucegai, si chiar avea pe el mucegai. Probabil sticlele statusera in picioare, sau eu nimerisem una ce statuse in picioare, astfel ca dopul se uscase si facuse mucegai. Ca sa faca mucegai avusese nevoie de vreo 5-7 ani de stat asa cu dopul in sus, cine stie… Ce sa va spun, nici cu ceapa nu era bun, ca avea iz de mucegai. Halal colectie!
Acuma am un Negru de Purcari din 1987 ce asteapta destuparea de sarbatori.
vinul la sticlă stă
se vând la licitații vin de dinaintea revoluției franceze
nu știu cât de valabile sunt acolo dar la noi 99% sunt false
îți vinde o sticlă de vin de 50 de ani cică, iar dacă te uiți pe fundul sticlei vezi că sticla (butelia)a fost produsă în 85-90- etc. Mucegai și praf…să fim serioși e plină țara de. Ca vinul să nu respire (să ia contact cu aerul) nici prin dopul de plută, acesta trebuie să fie cerat(sigilat). Dacă dopul apucă să mucegăiască(!!!) vinul e clar compromis. Eu știu că practic o podgorie plătește accize și pe stocul de vin deci la un vin de 10 ani de exemplu în preț ar trebui să se regăsească și aceste accize.
Și mai știu că de ani buni de zile, producătorii de vin se strofoacă să obțină derogarea de la plata accizelor ca băutură alcoolică. Că vezi doamne vinul ar fi un aliment. Surplus alimentar așa ceva. Draci șut. Vinul ESTE o băutură alcoolică obținută dinfermentarea mustului din STRUGURI.
Și nu a păsulii , coacăzelor sau cucurbetelor albastre bete.
că văd ce zice finch
filoxera apare în vestul europei la începutul secolului da, iar francezii vrând să-și protejeze soiurile nobile de struguri le aduc în estul europei; tot în perioada apar la noi legi care încurajează plantarea de soiuri nobile și interzic cultivarea soiurilor hibride(inferioare).
De fapt rând pe rând comuniștii după 45-46 și guvernele post decembriste fac tot posibilul să încurajeze cultivarea soiurilor nobile superioare. La nivel mare au reușit. În curtea țăranului însă…El pune în continuare viță hibrid, care n-are nevoie de munci (săpat stropit) dar care și dă un vin slab, de proastă calitate.
john: nu contează vița de vie din curte, cât vin se produce din aia? Eu m-am născut si am crescut într-o zonă viticolă, si pe toate dealurile erau/sunt doar soiuri nobile. Nimeni nu pune producătoare în vie. Aia, cum zici tu, în curte, să țină umbră, sau asa de hobby mai în nord, unde nu rezistă altceva. De exemplu, în județul Alba se cultivă soiuri nobile în cele mai bune condiții, taică-meu are vreo 3000 mp de vie, traminer si cabernet sauvignon. si eu, un pic mai la nord, la 40 de km, în județul Cluj, eu nu am reusit să fac să supraviețuiască trei vițe de traminer si de cabernet sauvignon în grădină, desi am pantă cu expunere sudică. Am cumpărat niste hibrizi de prin Ungaria, ăia cresc. 😀
asta ca să vadă toată lumea cum sunteți voi cei din cluj
deci io sunt la tg jiu si beau un vin bio, de la mama lui, din productia anului curent: ananas!
sa traiasca doamna magda,ca-i dama bine!( si maica-sa!)
sanatate!
🙂
hac!
Buna seara tuturor! desi citesc de mult blogul (si comentatorii) nu am indraznit sa scriu. Ceea ce ma mana in lupta este parerea gresita semnalata de Ela, anume servirea vinului rosu la temperatura camerei (care se considera 18C, nu 34C, cat erau intr-o seara de vara, in care am avut neinspiratia sa comand un Merlot). Ospatarita s-a oferit sa ne aduca gheata
Si o alta intamplare cu un domn mai profesionist in ale bautului de vin, care la sugestia de cola in vin rosu a exclamat: dar asta e, cum sa zic? Blasfemie!
@CC, pai vinul din miere este cea mai veche bautura din lume. Deci nu ai cum sa te abtii de la asa ceva!!! 😀 Eu am gasit la Timisoara asa ceva. asta e adresa producaorului http://www.mied-dacic.ro toata lumea ar trebui sa incerce asa ceva.