Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

A fost concediată învățătoarea Blându. Mai departe ce facem?

În ultimele zile, a duduit internetul pe tema scandalului de la școala 10, din jurul învățătoarei care le cerea cadouri părinților și-i presa să-și înscrie copiii la after-school-ul ei. Ancheta administrativă s-a finalizat, învățătoarea a fost concediată astăzi, urmează ancheta penală. Dar cu asta NU S-A REZOLVAT decât un caz punctual. Fenomenul continuă să existe și are o amploare uriașă. Sunt sute și mii de mărturii anonime, pe care le-am citit zilele astea, despre alte școli sau grădinițe în care se întâmplă la fel. Au fost și părinți care mi-au scris cu nume și prenume, pe Facebook, rugându-mă să transmit mai departe, dar, când le-am cerut un număr de telefon și le-am propus să-i pun în legătură cu jurnaliștii specializați pe învățământ, care urmăresc îndeaproape subiectul, au dispărut în ceață. O singură mămică mi-a dat numărul de telefon, manifestându-și disponibilitatea de a vorbi.

Oamenii de prin televiziuni îmi spun același lucru: că au primit mii de mesaje, dar nimeni nu vrea să vorbească, mai ales la TV (se poate și cu vocea distorsionată și cu spatele, să știți 😉 ). Îmi amintesc că la fel a fost în scandalul citostaticelor. Presa urla, zbiera și făcea presiuni enorme asupra guvernanților, fără să aibă însă sprijinul esențial: acela al bolnavilor care, în acele zile, nu aveau medicamente. Nimeni nu voia să iasă public, să spună “Nu am medicamente”.

Este o veșnică poveste, teribil de românească: toată lumea se plânge pe la colțuri, dar nimeni nu vrea să iasă în față, să vorbească. “Lasă că se ocupă presa”… Păi, și presa cum să se ocupe, dacă nu are dovezi și povești concrete, pe care să le expună, și oameni care să se plângă public? Să se ducă ea, așa, peste câte-o grădiniță și să ce??? 🙄

Ca să se miște ceva, e nevoie de cazuri concrete, oameni buni! Ca scandalul învățătoarei Blându să nu se stingă, lăsând povestea șpăgilor din școli să meargă mai departe, nestingherită, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, e nevoie să nu ne oprim acum. E nevoie să vorbiți, să fiți pregătiți să depuneți plângeri la poliție, să fiți gata să vă mutați copiii la altă școală, la o adică, și așa mai departe. E foarte frumos că v-ați exprimat respectul pentru mama care a declanșat ancheta de la școala 10, e foarte frumos că vedeți în ea un model, dar nu ați vrea să și urmați acest model? ACUM, cât e cald?

Eu vă aștept cu e-mailuri, pe adresa simona@simonatache.ro, în care să îmi povestiți cazuri concrete de corupție în școli, și să îmi lăsați NEAPĂRAT un număr de telefon la care să puteți fi contactați de ziariști. O să mă ocup să fiți contactați de ziare și televiziuni. Aștept. 😉

După cum ați văzut, pe mămica pe care cu toții o admirați nu a omorât-o nimeni. Sigur, și-a petrecut niște zile și săptămâni în anchete și a consumat mulți nervi, dar de acasă, din fotoliu, nu ar fi putut schimba nimic. Nici voi nu puteți schimba nimic din fotoliu. Dar, dacă vă mobilizați mai mulți și subiectul rămâne fierbinte, autoritățile se vor trezi obligate să deschidă anchete și în alte unități de învățământ. Dacă nu vă mobilizați, se va fâsâi treaba în câteva zile și o să cărați plocoane la școală, până o să vă iasă ochii, construind destinul copiilor voștri pe o minciună și pe o ilegalitate.

Hai cu mailurile deci. Nu le voi lua în seamă pe acelea care nu vor conține numărul de telefon al expeditorului și acceptul acestuia de a vorbi cu presa. 🙂

P.S. Și, de fapt, e valabil și pentru alte domenii ce am scris mai sus, nu doar despre învățământ. Ce-ar fi să înceapă un lung și interminabil șir de denunțuri? Și să nu mai dea nimeni, începând de mâine, nicio șpagă? Să umblăm cu telefoanele la noi, cu funcția “record” pornită. ❗ PE BUNE! SĂ UMBLĂM CU TELEFOANELE PE RECORD ȘI SĂ ÎNREGISTRĂM. Ați auzit, șpăgari? Cum o să mai cereți șpăgile alea, știind că toată lumea e pusă pe înregistrat? O să ne scrieți un bilețel, o să ni le cereți prin semne? 🙄

79 comentarii

  1. […] UPDATE: Învățătoarea a fost demisă. Ce facem, ne culcăm mai departe, pe-o ureche, acasă, în fotoliul nostru călduț, sau facem mai mult? Am niște propuneri pentru voi AICI. […]

  2. bravo, simona, nu lasa sa se fasaie subiectul …

  3. cum ce ancheta sa faca jurnalistii, Simona? sa ia jurnalistii la cercetat programa scolara de clasa 0 si apoi sa se duca la minister sa intrebe ce manuale/ carti/ caiete speciale se distribuie copiilor de clasa 0. stii ce vor descoperi? ca nu se da nimic- nu manuale, nu caiete speciale, nu fise… si atunci invatatorii ce sa faca? recomanda cumpararea acelor auxiliare despre care urla toti ca e ilegal sa le plateasca parintii. dar daca noi nu le-am plati- copiii nostri ce sa faca la scoala? sa se uite ei la invatatoare si invatatoarea la ei? sau sa scrie 4h/ zi litere/ cifre intr-un caiet tip 1?
    tot urmaresc acest scandal si ma minunez de cata superficialitate exista. si cum nimeni nu pune punctul pe i, ne batem cu pumnul in piept ca noi nu dam 1 leu. daca ai avea copii ai da, asa cum am dat si eu. DAR an dat bani doar pentru caiete si logistica. ar trebui facuta diferenta intre a cumpara aceste lucruri si a cumpara diamante si masini si masina de spalat si eu mai stiu ce minuni. asta este spaga, in schimb sa dai 100 lei pe manuale nu este. de-aia nici nu va avea vreodata succes nici o initiativa, pentru ca lucrurile se amesteca. pentru ca din dorinta de a face ceva se exagereaza si mizeriile se pierd printre alte lucruri care, desi nu sunt firesti, trebue facute.

  4. Manifestul anarhist

    Coruptia incepe de sus.
    http://www.mediafax.ro/social/iccj-sesizeaza-cc-cu-privire-la-modificarile-aduse-codului-penal-schimbarile-pot-fi-considerate-incompatibile-cu-functionarea-statului-de-drept-11761021
    Daca d-na invatatoare poate pretinde spaga este pentru ca ea se afla (sau aspira sa ajunga) in cercul restrins al celor mai egali decit altii. Indivizii care populeaza aceasta insula a fericitilor fac mereu plaja, in vreme ce colegii lor de specie le numara compulsiv ouale.

  5. Din pacate la noi incep rotitele justitiei sa se miste doar in cazul in care aceste cazuri ajung in presa. Si ajung in presa doar in cazurile in care este strigator la cer, in care reuseste sa ingrozeasca un popor obisnuit perfect de altfel cu micile magarii, care intr-o tara civilizata ar avea un impact enorm. Iar dupa ce ajung in presa, se pierd in chichite judecatoresti ca dupa ceva timp sa vedem ca s-a fasait. Sau daca nu s-a fasait, vom afla ca aceasta persoana s-a reangajat tot la stat fara nicio problema (de altfel declaratia ministrului de astazi arata clar ca nu exista un mecanism de protectie, daca doamna Blandu (!) ia examenul de titularizare revine in campul muncii).

    Din pacate la noi justitia se face in fata publicului. Si din pacate, momentan este singura solutie.

    Sunt un parinte care satul de nebunelile cerute la gradinita, precum angajare pe firma unui parinte a unei ingrijitoare, tinut copilul acasa daca nu merge la circ, tinut copilul acasa pentru ca la gradinita cine vine cu copilul cu temperatura 39 dar are adeverinta de la medic si ii imbolnaveste pe toti poate intra fara probleme, am luat decizia ca la scoala (pregatitoare) sa imi impun punctul de vedere. Si nu am fost de acord cu cadourile de Craciun (excluzand florile), decat pentru copii. Si sincer, vreau sa va spun ca acum caut o prima ocazie sa pot sa ii fac un cadou invatatoarei fetitei mele, pentru ca este o adevarata doamna, un dascal adevarat. Cred ca am avut noroc insa si sper ca atunci cand fiica mea va fi in clasa a 5-a sa se fi schimbat deja ceva.

  6. as-ai addina jurnalisti, este vnovati. 😀

  7. catalin, nu am spus asta. doar ca ar avea si ei ce sa faca… 🙂
    din pacate sunt omise aspecte importante, fara de care, din pacate, nu se poate schimba nimic.

  8. Repet ce-am spus si la postul celalalt: fac pariu pe-o bere ca-si va recastiga postul in instanta. Oricat de revoltator suna. Oricine stie cat de cat Codul Muncii (fara a mai sti alte detalii) isi poate da seama ca in timpul scurs intre momentul declansarii anchetei interne si decizia de azi, a concedierii, timpul scurs e prea scurt pentru a fi respectata toata procedura legala. Nu mai spun ca in invatamant, prin contractul colectiv, sigur exista o protectie suplimentara fata de Codul Muncii. S-a luat rapid o decizie pentru a linisti opinia publica. Cand se va da decizia revenirii in invatamant (peste cateva luni) si a platii salariilor pe aceasta perioada lumea va fi uitat deja. Poate va fi si in vacanta. 😕

  9. prevad ca si la acest Topic vor veni sute de indignati si indignate, de chemari la lupta. Nu e rau, mi se pare bine cind pulimea se organizeaza, protesteaza. Am mai povestit pe aici, nemtii au o cultura deosebita in actiuni cetatenesti. Numai ca nemtii au un Talent deosebit, stiu sa se organizeze, fac imediat o echipa, o inscrie la judecatorie, au un casier, isi fac tricouri, pancarde, Facebook.
    Da cind e vorba de ciubuc, spaga, bascis totusi trebe analizat contextu istoric. Pe undeva mult hulita profesoara are dreptate, aceasta apartine traditiei. In sens f. larg ai putea spune ca si a multumi pt. ceva e tot un fel de rasplata.
    Sa analizam insa ce se-ntimpla in alte parti, chiar si-n cea mai de noi apreciata america. Acolo ciubucu la ospatar, frizer, taximetrist e de la sine inteles. In urma cu citiva ani cind fusei pe acolo merseram la circiuma cu niste preteni. Cind sa platim, ne-am uita pe nota de plata si am mai pus ceva sa fie rotund. Cind sa-mpartim intre noi, ca plateam nemteste, vedem ca cineva a consumat ceva denumit “tip”. Excrocherie, nimeni nu comandase acel ceva!

  10. Din păcate, Adi are dreptate, dar eu nu cer o bere 😮 . Dana Blîndu va reveni cu siguranţă la catedră, cu tot cu compensaţii financiare. Ea îşi va fi învăţat, însă, pentru un timp, lecţia. O perioadă, şi ea, şi colegii care procedau similar, dar nu au fost filmaţi, vor sta cuminţi. Dar cum smulgi răul din rădăcină? Sistemul nu este capabil să-şi elimine putregaiurile, nu are mecanisme de autocurăţare. Am fost (sunt, dar nu mai profesez acum) învăţătoare şi profesoară, iar un astfel de caz mă doare. 🙁

  11. ma vad nevoit s-o laud pa Simona, desi sunt certat cu ia, vedeti ce obiectiv sunt!?
    Da, face bine ca-ncearca sa exploateze, ziaristic, aceasta tema. Asa cum a fost si cu maidanezii, si cu consumu de apa.
    Nu mi-ar place insa ca toata actiunea sa se transforme intr-o vinatoare de vrajitoare. Da, invatatoarea respectiva a fost de un tupeu enorm, da fiecare are dreptu la second Chance, a fi data afara din invatamint, a fi lasata fara piine mi se pare o masura mult prea aspra. Cred ca, odata patita, s-ar linisti, nu stiu, da poate e o invatatoare buna.

    Ar fi denunturile o solutie? Termenu “denunt” imi aminteste de alte vremuri, poate ca pe cei mai tineri nu-i deranjeaza da pa mine, un batrin intelept… Unde mai pui ca “denunturile” cu sau fara nr. de Telefon pot fi, uneori, exagerate ca sa nu spun mincinoase.

    Si ar mai fi ceva, fara discutie plocoanele infecteaza invatamintul, da ele nu sunt nici pe departe cauza catastrofei, sa nu exageram, nu asta influenteaza major destinul copiilor. Cu ce e mai bun un prof care nu ia ciubuc da nici nu face nimic!?
    Cred ca trebuie discutat deschis intre comitetele de parinti si comitetele de profesori, sindicate, trebuie trasat un cod, facuta o conventie. Daca ar fi dupa sistem nemtesc s-ar face niste tabele cu sume, data, semnatura, chitantier, casier, comisie de control.

  12. Jurnalisti specializati in invatamant? Asta este, de departe, cea mai buna gluma. Nu am intalnit nici un jurnalist si nici un articol in care sa se releve faptul ca vreun jurnalist are habar de invatamantul romanesc. Mizeriile si scandalurile pe care le fac unii sau altii prin scoli e cam tot ce pot sa scrie pertinent jurnalistii.

  13. AHA ! De ce nu au curaj oamenii sa spuna ce probleme au si vorbesc “pe la colturi” ? Nu traim in “libertatea” castigata in ’89 ?! Ne e frica ? De CINE ? Inainte de ’89 NU se intamplau astfel de lucruri si nici altele . Si aveam curaj sa VORBIM . Si chiar eram ascultati .( nu “ascultati” ! ) . Oricum invatatoarea face parte din SISTEM , altfel nu ar fi avut asa un tupeu ( presupun ca nu are boli psihice ). Nu va pati nimic si roata se va invarti mai departe si nimeni nu va cracni macar . Poate in soapta , pe la colturi . Pentru ca ne-am pierdut Libertatea , Demnitatea , Credinta . Din fericire nu toti …

  14. Mai departe ”Goana dupa cadouri ” si eliminarea lor definitiva din sistem 😀

  15. Vorbim de lucrurile negative care se intampla in invatamant, sanatate.Asa au hotarat toti, de la cei care ne guverneaza pana la muritorii de rand”” Asa suntem manipulati si mai usor de influentat. De ce sa se dea salarii decente in sanatate si invatamant, cultura, etc, daca scoatem la iveala doar ceea ce este “”rau””. Si……….de aici puteti deduce de ce nu sunt marite salariile pentru ca::::::::::se cere/da spaga . Daca ar exista aceste salarii decente si ar fi prinsi astfel de angajati ar trebui eliminanti din sisteme automat. Ati auzit in presa scrisa si vorbita sa se dea stiri precum concursuri la care elevii obtin performante. ma refer nu numai la olimpiadele internationale care sunt stire de 30 secunde , cel mult 1 minut. De faptul ca avem olimpici-sportivi carora nu li se pot asigura profesori care sa le predea sau manuale, sali decente-atunci cand se afla in cantonamente pentru a participa la mondiale sau olimpiade….NUUUUU. oare: De ce?! Si aici ar fi multe de spus. ….AVEM O TARA CU POTENTIAL DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, DAR DACA MEDIATIZAM PERMANENT PARTEA INTUNECATA NU VOM AVEA SI NICI NU VOM ASIGURA COPIILOR NOSTRI UN TRAI DECENT INTR-O TARA CIVILIZATA.

  16. de ce dam, noi astia din est, ciubuc?
    Am muncit frun an la un depozit de lemne si aveam si contact cu publicu, de la nemti nu primeam niciodata nimic, chiar daca le facusem lemne la comanda din stejar sau fag care costau o avere. In schimb venea cite o poloneza sa ia trei surcele si-mi lasa ciubuc 5 marci, o suma imensa pt. mine pe vremea aia.
    Toti lucratorii din turismu mediteranian sunt fericiti ca au aparut rusii, astia dau ciubucuri enorme. De ce? Nu, nu ca ar fi bogati ca altii, exista si destul de multi nemti, englezi bogati. Nu, nu ca ar fi cistigat banii prea usor, exista si vestici nascuti bogati.
    Chestia e ca vor sa se dea mari, pe principiu, sunt mare, am bani, ii pot imparti la sclavi.
    Nici macar nu se asteapta sa i se ofere servicii mai bune, ca ce sens ar avea sa-i dai ciubuc unui ospatar cind mergi intr-un restaurant pe unde esti in trecere si nu vei ajunge, probabil, niciodata pe acolo?
    Da, ne place sa dam ciubuc, spaga, pesches, mita, da ne place s-o facem singuri, ne indigneaza sa ni se pretinda!

  17. De-ar face toata lumea jurnalism ca tine, Simona! Jur ca imi vine sa dansez ca madam Blandu a zburat din invatamant, desi nu am nici o tangenta cu scoala aceea. Asa, din principiu. Sunt sigura ca ai influentat deznodamantul acestei povesti Congrats! Sper sa curga cu marturii pe mail si sa inteleaga si romanul nostru ca e permisa si alta atitudine decat cea ‘capul plecat nu e taiat de sabie’.

  18. addina, sa ma scuzi, dar ce ai spus tu acolo nu are nici o legatura. Iar caietele se pot cumpara foarte bine de la librarie, de ce trebuie strinsi bani in scoli? Ca sa nu mai spun ca multi dintre noi am invatat fara caiete speciale si alte minuni. In cazul dobitoacei aleia de invatatoare, vorbim despre spaga.

    neamtule, nu stiu, nu te mai recunosc in ultima vreme. Esti bine, sanatos? Cumva te cloneaza cineva cu toate detaliile (IP, email, stil)?

  19. În loc să avem zeci de mii de anchete (jurnalistice sau nu), oare nu e mai bine ca părinţii să pună piciorul în prag? Zic şi eu. Înainte de a se văita presei că, aoleu, au dat sute de euro şi bijuterii şi porci şi electrocasnice… părinţii nu ar fi mai bine să, hm, refuze? Cum e posibil să dai cât ţi se cere şi-apoi să strigi: “Săriţi! Am fost furat!! Sistemul e de vină! Să vină presa!”

  20. Îmi pare rău să citesc, Doru, că in comunism nu se proceda așa. Îmi amintesc foarte clar cum unii dintre colegii mei de clasa din generală erau trimiși cu “plocoane” la școală, iar invatatoarea avea grija să le explice doar lor la banca, de câte ori era nevoie, ceea ce nu înțelegeam nici unul dintre noi, din ceea ce ne preda… Sau cum, mama, forțată de criticile aduse mie ca fiind o elevă slaba la învățătură, m-a trimis la școală de 8 Martie cu un buchețel de ghiocei rupți din spatele blocului nostru și un săpun FA (fiță, adus de nașul meu din Germania, săpun ce rezista eroic ca odorizant in dulapul de haine de luni bune… 🙂 ) , iar tovarășa invatatoare m-a intrebat rece: “Dragă, dar maică-ta crede ca sunt nespălata?”… Poate că nu erau atât de scumpe atențiile, sau poate nu erau cerute punctual, dar erau. 😕

  21. De ce-mi pune linkul ala la nume?????

  22. Presa este o mare curva, se baga pe un subiect (caci asta a fost pentru ei acest scandal) doar daca le iese profit. In rest nu dau doi lei pe tragedia personala a unuia sau altuia. Cand subiectul se stinge nu isi mai aduce nimeni aminte de persoana.

  23. Demiterea ei si a doamnei directoare a fost o miscare de imagine de RUTINA pe care toate inspectoratele scolare o fac in asemenea cazuri. Va rog sa nu uitati acest caz, si sa ii cautati urmele doamnei invatatoare prin septembrie 2014 cand va fi repusa in functie. Cu siguranta va ataca acel act de desfacere a contractului de munca in instanta, si va castiga la fel cum au castigat si alti dascali implicati in conflicte mediatizate. Cine isi mai aminteste de ei?Cine si va mai aminti de stimabila doamna in septembrie? Poate doar parintii viitorilor ei elevi.

  24. Anarhismul manifest

    @ neamtu tiganu

    Denunt nu e numai atunci cind iti reclami vecinul ca spala rufe la 3 noaptea, ci si atunci cind spre exemplu reclami o spargere de locuinta sau abuzurile unor institutii care nu isi mai indeplinesc rolul. Denunturile nu sint deci toate de acelasi fel. Scopul denunturilor care vizeaza coruptia in institutiile statului nu are nimic de-a face cu rafuiala personala, dragostea de circ sau vinatoarea de vrajitoare, ci cu orientarea statului catre ceea ce el trebuie sa fie, adica prestator de servicii pentru cetateni. Statul roman nu e prestator de servicii pentru cetateni – el e aproape exclusiv colector de biruri. Statul roman e spatiul de joaca al unor vatafi.
    Mai departe, dat fiind ca nu toti oamenii au mijloacele de a se descurca singuri atunci cind sint abuzati, ei prefera mai degraba sa denunte situatiile carora le-au cazut victima. Adica sa le spuna si altora – eventual si acelor institutii ale statului care, macar de ochii lumii, inca functioneaza. Prin urmare, denunt = help. Denuntul poate fi deci conceput nu neaparat ca rezultat al unor afecte dubioase (resentiment, ura etc.), ci ca solicitare a ajutorului din partea semenilor. O problema se rezolva mai usor daca la rezolvarea ei contribuie mai multe persoane.
    Daca denunturile care o vizeaza pe d-na invatatoare vi se par in plus si expresia unui caracter fragil, sa mai adaug ca si eu prefer sa denunt un abuz decit sa il rezolv intre blocuri. In primul si in primul rind, pentru ca e mai eficient. Denuntul e un instrument mai complex, inventat de om, pentru uzul omului. Omul merge sau nu merge la sala. Cu alte cuvinte, prefer sa bat cuiele cu ciocanul – si nu, cum ar fi barbateste, cu capul.

  25. Traiesc in America de ceva vreme, copiii mei merg la o scoala unde cadoul de craciun inseamna un gift card la un magazin de carti sau la o cafenea pentru o suma mai mult decat rezonabila. Nici aici profesorii nu sunt platiti extraordinar dar sunt fortati sa acorde atentie tuturor copiilor. In 5 ani nu am vazut parinte ingrijorat pentru ca “profesoara nu ii acorda atentie copilului meu”. Am vorbit acum vreun an cu o prietena din tara care spunea ca “nu inteleg de ce profesoara nu ii acorda atentie copilului meu! Nu il baga in seama! SI i-am dat, i-am dat bijuterii, bani, parfumuri etc.
    Povestile astea nu vor inceta atata timp cat parintii le alimenteaza disperati sa primeasca atentie nelimitata pentru copiii lor de la profesori. Pana la urma profesorii sunt platiti sa isi faca treaba daca nu le e suficient pot face si altceva (pe aici profesorii au cate 2 joburi daca vor mai mult si nu li se face rau daca lucreaza la check in la sala de sport din localitate).
    Nu vreau sa iau vina de pe umerii profesorilor pentru ca imi amintesc cum sunt… imi amintesc cum in liceu profesoara de latina i-a cerut tatei un miel fiindca ii era pofta altfel urma sa raman corigenta… dar si parintii prea sunt disperati sa le faca pe plac profesorilor uitand ca o sacosa plina pentru profesor s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine copilului…

  26. Am vazut voci mai sus care sustin ca presa nu scrie despre olimpiade, despre subfinantare, despre problemele reale, etc. Nu-s vreun mare jurnalist (n-a auzit nimeni de mine) dar pot sa va intreb CE ZIARE CITI? Pot enumera 7 sau 8 publicatii care scriu ZILNIC despre lucrurile astea, care dau importanta subiectelor de genul enumerat si totusi oamenii nu le vad, nu sunt virale. Daca le cititi, de ce nu dati share, like, comentarii? De ce un articol despre premiile globul de aur au facut azi de 20 de ori mai multe accesari decat un articol despre angajatii din penitenciare care lucreaza in conditii inumane? Las si eu un link si un mail, daca imi permite stimata gazda, la care astept povestile dumneavoastra, spre publicare. Si pe cele bune, si pe cele rele. Si dramele care necesita interventia societatii, si castigurile care trebuie laudate. Astept mailurile si telefoanele fiecaruia dintre voi, pentru ca nu va pot opri pe strada sau in autobuz, ca sa va iau la intrebari. Presa nu poate face mai mult decat SA FIE DESCHISA. Felicitari pt atitudine, doamna Simona Tache.

  27. Se ia in calcul si “spaga” numita taxa de consultatie, care se plateste medicului de familie/ medicului pediatru, de fiecare data cand suntem nevoiti sa le trecem pragul cabinetelor?
    Daca da, atunci eu un nume de doctor caruia de fiecare data i-am dat diferite sume de bani, mai mari sau mai mici…ca nu am avut programare si pentru ca se plateste consultatia.
    AAAA!!! Fara sa primesc chitanta! 🙂

  28. *ce ziare cititi – am obosit si eu, ar fi bun un edit :))

  29. Eu am preferat sa-mi duc copii (2 fete, de 4 si 5 ani) la gradinita privata, decat sa dau spaga sa le inscriu in sistemul de stat. Prefer sa dau la vedere o taxa lunara la un nivel decent si, eventual, un buchet de flori ocazional sau un martisor simbolic, decat sa car plocoane pe usa din dos si sa ma compromit ca individ (chiar daca, foarte probabil, as iesi mai ieftin).
    Ma intereseaza cazul invatatoarei spagare de la clasa 0 pentru ca de la toamna intram in sistemul de stat, la clasa 0.
    De la cazuri singulare se poate demara o campanie de reformare a sistemului de invatamant
    Propuneri legislative:
    – retragerea dreptului de a profesa pe viata in sistemul de stat pentru vinovatii de coruptie (cadre didactice si/sau manageri); daca ii accepta cineva la privat, sa-si asume si riscurile
    – evaluarea performantelor ale cadrelor didactice si managerilor pe baza rezultatelor elevilor; bonificarea pentru rezultate de exceptie, penalizare pentru rezultate proaste
    – corectarea testarilor nationale in alta unitate decat cea testata, eventual prin tragerea la sorti a comisiilor de corectare dupa ce s-au centralizat lucrarile
    – penalizarea cadrelor ai caror elevi (minim 25-50% din ei) inregistreaza la clasa o diferenta mai mare de 1 – 1,5 puncte la testarile nationale (in + sau in -)
    – finantarea institutiilor private la nivelul invatamantului de stat (scade astfel tariful si devine mai permisiv pentru o categorie mai larga de potentiali clienti)
    – monitorizarea atenta a activitatii si performantelor institutiilor, atat private, cat si de stat
    – institutiile neperformante, care nu au cadre didactice bine pregatite (incapabile sa promoveze examenul de titularizare) sa se inchida sau sa se reprofileze

    Sunt convinsa ca si alti parinti s-au confruntat cu diverse probleme si pot completa cu succes lista mea.
    Mult succes in demersurile intreprinse si sper din suflet sa se schimbe ceva in bine in invatamantul romanesc, ca de schimbari am tot avut parte (la fiecare schimbare de ministru al invatamantului) si chiar daca unele au fost bune, nu au fost bine implementate (din lipsa de fonduri, personal, experienta etc)…

  30. Hai să spunem că șpăgarii sunt, de fapt, cei care dau, iar cei care primesc ar fi “șpăguiți”. Dacă încerci să le iei șpăgarilor acest exercițiu, orgoliul și satisfacția de a se “descurca”, te vor urî mai intens decât pe madam Blându.

  31. In Romania, bogaţii, parveniţii şi oportuniştii merg pe frunte cu certificatul de infractor şi nimeni nu se atinge de ei.
    Procurorii / jurnalistii sunt mult prea ocupaţi să vâneze elevi, profesori, mici comercianţi şi vedete decât să se ocupe de infractori care au avut contracte imense cu statul, pe care nu şi le-au onorat, ci doar au încasat bani.

  32. Nu comentez cazul tovarasei profesoare spagare; ea nu este o cauza, este un efect nu neaparat al sistemului, cat mai ales al comoditatii si lasitatii parintilor. Generalizand, cei mai multi parinti platesc pentru a fi siguri ca odrasla are calificative bune, ca profesorul baga in seama intr-un fel sau altul copilul si in felul acesta simte ca si-a facut datoria : copilul are FB, parintele se lauda cu performantele obtinute la concursuri gen Euclid (pe bani) si mai presus de toate isi cumpara linistea, confortul si simtul ca face ceva special pt progenitura. De ce spun lasitate; multi se plang de faptul ca sunt pusi sa cumpere auxiliare si caiete speciale, dar cati dintre parinti au curajul sa intrebe profesorul, motivul pt care trebuie sa le cumpere? Copilul este in primul rand al parintelui nu al profesorului, copilul este in primul rand responsabilitatea parintelui nu a profesorului, de aceea ar fi normal ca parintele sa se implice direct in educarea copilului si la scoala si acasa. Dar nu…..”lasa ca stie profesorul de ce le cere….daca nu le cumpar o sa sufere copilul….” :dovada clara de lasitate si mai ales dezinteres. Si dezinteresul acesta se vede pana la inceperea unei facultati care este aleasa de cele mai multe ori fara ca partile implicate, parinte si copil, sa-si puna problema : ” chiar o sa-mi gasesc un loc de munca in acest domeniu?”. Acum ca sa raspund celor care nu sunt de acord cu mine, celor care nu se incadreaza in tiparul grosier al parintelui creionat de mine mai sus, le spun atata : sunteti minoritari! Nu contati in deciziile finale ale consiliului de parinti! Majoritatea vrea sa nu aiba batai de cap cu profesorii, le este greu sa-si asume responsabilitatea educatiei copiilor, nu vor si nici nu stiu ce trebuie sa faca, asa ca cel mai simplu este sa danseze dupa cum li se canta. In ultimii 23 de ani am avut si am contact zilnic cu parinti, profesori si copii; cu alte cuvinte am contact direct cu realitatea, nu vorbesc din auzite, nu din presa, nu din alte surse. Sintetic, nu o sa aveti manuale bune si gratuite pentru copii in urmatorii multi ani, o sa tot cumparati si o sa va conformati la tot ceea ce o sa vi se spuna sa faceti; anual industria manualelor si auxiliarelor aduce in visteria partidului minim 10 mil euro. Este o sursa mult prea sigura si constanta ca sa fie afectata de cativa parinti nemultumiti.

  33. Cristian Cojocaru

    acum chiar imi pare rau ca nu am iesit pe sticla tunci cind cu criza citostaticelor…si cu faza cealata cu “bou si handicapat”….. pentru ca numai facimd cunscute astfel de situatii putem sa le stirpim…..

  34. Pentru cei care suntem parinti si vreti sa denuntam public astfel de fapte, construiesc acum http://parintiantispaga.com/

  35. Doamna Cristina … o singura problema cu privire la, si reproduc: ” evaluarea performantelor ale cadrelor didactice si managerilor pe baza rezultatelor elevilor; bonificarea pentru rezultate de exceptie, penalizare pentru rezultate proaste” …
    Cum puteti dvs penaliza pentru rezultate proaste un cadru didactic care face pe dracul in patru poate-poate s-o prinde ceva de elevii care nu au niciun chef de scoala, de invatat iar unii dintre ei sunt si retarzi desi frecventeaza o scoala normala? Cum puteti pune semnul egal intre elevii dintr-o “scoala de centru” frecventata de copii ai caror parinti se ocupa de ei, investesc in dezvoltarea si pregatirea lor timp si resurse si, pe de alta parte, elevii care au un intelect redus, nu sunt sustinuti de parinti pentru ca nici ei la randul lor nu stiu sa nu pot, si care, cel mai important, efectiv nu vor sa invete fiind intoxicati deja de matracuce si alti tembeli promovati cu atata ardoare in mass media.
    Doaman Simona, de ce parintii nu iau atitudine asupra aberatiilor impuse si mereu schimbatoare ale Ministerului Educatiei? De ce nu sprijina profesorii atunci cand acestia trag semnale de alarma prin atat de binecunoscutele greve de care lumea stie doar ca sunt facute pentru a mari un salariu (conform mass media) derizoriu .. si uita esentialul ca acestia se lupta cu dobitocii care au putere de decizie si o fac prost, totul reflectandu-se asupra educatiei copiilor? Cresterea bugetului educatiei nu inseamna doar salarii ci si, in cea mai mare masura, fonduri pentru echipamente, instrumentare, renovari si asigurarea unor conditii decente pentru secolul in care traim … si apoi parintii sa plang ca nu avem echipamentul acela sau alalalt ca doar suntem in secolul XXI, ca nu sunt manuale … de ce admitem tot felul de manuale alternative care stim bine cu totii ca sunt aberante si tiparite in functie de cum cotizeaza cei care le-au conceput (nu mai zic prost ca ma repet). Iar individa asta, cu acest tupeu fantastic nu poat efi numita nici macar OM, daramite cadru didactic! Toata lumea da din taste pe aci dar cand e sa punem umarul si sa facem curatenie in tarisoara asta … se volatilizeaza, las ca face altul!

  36. Se dau bani pentru ca toti parintii isi doresc premianti. Atunci cand ai un copil peste medie, cand stii ce poate copilul tau, atentiile catre profesori te lasa rece.
    Si eu am dat bani pentru banci, pentru jaluzele, pentru dulapuri, pentru o sala normala de clasa nu o cocina cum am gasit initial. Am dat bani dupa memorii la primarie si raspunsuri in doi peri, dupa ce copilul mi-a venit cu pantalonii rupti de la scaunul scolii, dupa ce zi de zi venea cu ghiozdanul mizerabil pentru ca-l tinea pe jos in pupitru tronand lejer 47 de gume de mestecat. Am facut munca voluntara la curatenie, am spalat geamuri si multe altele pentru ca in scoli nu exista manageri priceputi ci directori indolenti.

  37. Ai zice ca e in ADN-ul nostru sa ne ploconim.

  38. Astia sunt profesorii care amenințau cu greva generală pentru ca au salarii mici? Cazul seamănă cu ceea ce se întâmpla in spitale…șpagă, șpagă, șpagă, dar nimeni nu știe nimic (oare?)

  39. Nimeni si nimic nu scuza comportamentul invatatoarei asteia.
    Am, totusi, o intrebare la care nu am gasit raspuns in interviul citit : In ce conditii si-a inscris mamica aceea copilul la Scoala 10? Locuieste pe o strada inscrisa in circumscriptia scolara? Pe vremea cand copilul meu era elev la aceasta scoala, din cei 30 de elevi ai clasei doar 7 locuiau pe strazile arondate scolii.

  40. Cam aşa reacţionează boboru’ la chestii din astea, din păcate. Bravo, doamna Tache, luaţi problema în mână, dacă alţii nu vor! Eu v-aş ajuta, dar nu am copii la şcoală. Respect şi succes!

  41. Si ”instigarea la luare de mita” e fapta penala,si se pedepseste la fel ca si ”luarea de mita”.Sa vezi si parintii care au dat mita pedepsiti exemplar cred ca ar fi o solutie….

  42. pai, de exemplu, cine se ocupa sa verifice averile celorlalti invatatori/profesori?
    ca daca e adevarata aia cu leasing-ul platit la masina, e mai greu sa justifici asa ceva din salariu…
    iar directoarele care primeau cadouri, brusc nu-si mai aduc aminte de asta?
    e clar ca acolo asa era modelul: cu cadouri ! nu cu atentii!

  43. O cunosc pe Dana Blându. Nu-şi doreşte decât bani, pentru că deja nu mai aspiră să intre în tagma bogaţilor, a înţeles că tagma asta e mereu mai bogată decât ea.

    Dar, dacă o să te treacă vreodată strada, o să-ţi ceară bani ca şi cum te-ar opera pe cord deschis. Va continua să vândă poliţe de asigurare ING. (btw, poate încep şi ăia o anchetă administrativă.) şi îşi va continua activitatea de after scholl la Scolar As (sau îi va schimba numele). Ar trebui să nu uităm că ea a fost concediată din şcoala 10, dar nu a fost dată afară din învăţământ. Cu alte cuvinte, nimic nu o împiedică să-şi practice meseria în sectorul privat. E ca la doctori: una e să fii dat afară dintr-un spital, altceva este să ţi se ia dreptul de practică.

    În ce priveşte dosarul penal, de acela se va ocupa domnul Marian Blându, fost poliţist, retras din afacerea “serve and protect” ca să se ocupe de primit şi de dat şpăgile familiei. Tare aş vrea să-l ia şi pe al cineva la puricat. Nu-l pierdeţi din vedere. În această afacere mafiotă, s-ar putea ca el să fie “naşul”

    Eu sunt o naivă în materie de şpăgi. Nu am copii, n-am avut boli majore, dau bacşiş doar la taxi şi la tuns, mărunt, fără vreo oftică. Dar , pentru că îi cunosc pe cei din fam. Blându, mi-a devenit clar un pricipiul al şpăgii: mai întâi dai gros, ca să ajungi undeva, apoi recuperezi veros, de la tot ce mişcă. Cine dă, va dori să recupereze mai mult! Aşa se reproduc şpăgile, aşa devin din ce în ce mai mari şi mai condiţionate. Cine urcă

    În rest, obiectivele ar fi, după mine:
    1. eliminarea completă a doamnei Blându din învăţământ (adică interzicerea dreptului de practică)

    2. Wtf is Marian Blându? Eu aş zice că e mult de săpat aici.

  44. Trăim într-un sistem profund corupt. Eu aparțin generației aduse pe lume cu forța (67-69) și am trecut prin exact aceleași experiențe. Singura diferență este că părinții noștri cotizau în nume personal – rareori se făceau „chete” pentru un cadou comun – tocmai pentru ca să se facă diferența clară la clasă. În liceu, la disciplinele considerate importante, nu existam, ca elevi, dacă nu mergeam la „meditații” la profesorul de la clasă. Aveam colegi care erau scoși la tablă ca să predea următoarea lecție… Și care erau notați cu 10 pentru asta… Sistemul nu s-a schimbat. Educația, fiind obligatorie, lasă loc abuzului – pe mine mă miră faptul că nu se schimbă nimic, fundamental vorbind, într-un sistem falimentar: examenul de bacalaureat este dovada clară. Nicio intreprindere nu ar supraviețui cu o rată a eșecului ca cea de la bac-ul românesc. Ar intra în faliment, sau ar fi desființată. Iată, însă, că totul se desfășoară conform aceluiași plan, se repetă la infinit aceleași prostii, în schimb se așteaptă rezultate diferite, sub presiunea supravegherii contra copiatului. Ca să nu mai precizez și că bacalaureatul în sine este departe de a fi acel test al maturității după care poți fi sigur că cel care l-a trecut este un om responsabil, cult și echilibrat… Ca și medicul, profesorul trebuie să dețină o calitate determinată genetic – vocația. Nu o ai, nu te faci profesor. Din păcate, o astfel de calitate este greu de estimat / cuantificat și și mai greu de stabilit ca standard de selecție a personalului didactic. Eu personal mi-am scos copiii din sistem. Decât să plătesc meditații și „fondul clasei”, prefer să îi duc la cursuri de dezvoltare personală, susținute de oameni pasionați de ceea ce fac, la activități în aer liber, la muzee etc. Învățăm împreună mate / română / științe etc. – nici nu e atât de complicat (orice părinte își ajută copiii la teme și, de multe ori, are de „demontat” tot soiul de aiureli învățate la clasă) iar copiii sunt încântați când rezolvă probleme cot la cot cu mama / tata, care nici nu-i jignesc, nici nu le pun note proaste, nici nu-i solicită atunci când sunt obosiți, sau se simt rău. Nu mai vorbesc de faptul că majoritatea timpului dedicat învățării, copiii experimentează „pe bune” nu cu creta pe tablă. Nu vreau să fac niciun fel de propagandă, vreau, doar, să spun că cei care se luptă cu abuzurile sunt susținuți și prin alte demersuri – au loc transformări care vor duce, sper, la același deznodământ: prăbușirea uriașului cu picioare de lut – sistemul profund corupt care ne face viața un coșmar.

  45. Dedic aceasta postare lui Catalin
    Motto
    “In vremea asta Catalin,
    Viclean copil de casa,
    Ce imple cupele cu vin
    Mesenilor la masa, ”
    Introducere
    Fiind f. batrin, cum imi reproseaza Simona deoarece ii stric media de virsta, va voi povesti, copiii mosului, amintiri din comunism. Pe vremea aia era o vorba cind plecai de la doctor si-ti faceai un nou termin. “Kent mai vi?”, deoarece tigarile Kent devenisera similarul valutei forte, se oferea si primea peste tot chiar si la nefumatori. Ajunsesera extrem de scumpe, doua cartuse echivalau cu salariu mediu pe economie.
    Cuprins
    Odata am avut dureri ingrozitoare de masea, m-am dus la o policlinica cu plata, si desi plateam am dat si peschesu corespunzator, un pachet de Kent. Fiind de felu meu extrem de dezordonat, pachetu a fost in geanta, in geanta era si un pix care a curs, s-a rupt un pic din gelofan si s-a patat un pic pachetu.
    Dupa multe luni, avem o sindrofie de familie si vine si matusa cu unchiu, ea coafeza, el mandatar, bijutier, ambii lucrau cu publicu. El fuma, spre invidia intregii familii, numai Kent. Scoate un pachet sa-l desfaca, il vad si-l rog sa mi-l arate. Era exact pachetu cu pricina. Incerc sa refac drumu pachetului, evident ca a fost imposibil se dadea de la unu la altu.
    *****************
    Niste prieteni buni veniti p-aici de peste 30 de ani, au mers in Ro sa aiba grije de tatal ei, f. batrin. Se apuca sa faca ordine prin dulapuri si descopera ca. 20 de cartuse de Kent, mincate de gindaci. Tatal ei le strinsese sa le dea la doctori.
    ************
    Incheiere
    In acest context indignariile proletare a multor postari ma amuza nespus, se procedeaza ca si cum, vezi Doamne, ei nu au auzit de asa ceva. Hai sa fim sinceri, asa a fost si asa va fi, asta-i “obiceiul pamintului” cum se spune.
    Daca vreti sa porniti o campanie pai atunci porniti-o peste tot, nu numa la pirlitii de profesori, incepeti cu pomenile electorale, incepeti cu hotispatarii, mecanicii, taximetristii, cum ar spune cel mai bun fiu al poporului, ziaristii, cu neplatitorii de impozit, numa asa puteti scoate rau din radacina.

  46. Eu aş vrea să li se dea profesorilor salarii decente ca să nu se mai umilească făcând ceea ce mulţi fac sau să nu trebuiască cei buni să plece din sistem.

  47. Era prin ’90,imediat dupa ce au fost deschise frontierele.Veneam din Budapesta,in autocar.Plin de ”mici afaceristi”,inainte de vama,agitatie mare.Ma intreaba unu daca am televizor,ii raspund ca nu,ma roaga sa declar ca am,el cumparase 2 dar puteai sa treci doar cu unul singur.Nu a gasit pe nimeni sa il ajute,a fost dat jos din autocar,era noapte,nimeni prin vama,a ramas acolo cu 2 televizoare,ungurii nu stiau inca de spaga…Dupa cativa ani,la vama dintre Austia si Ungaria,ma intreaba vamesul austriac in romaneste-”Asigurare medicala este?”-”Nu este”,ii raspund,la care imi da actele inapoi la ghiseu si imi spune-”Atunci,medicament”.Imi pica fisa mai greu,pun banutii in acte,le dau inapoi si imi pune viza,zambind.Santem ca merele sticate,e suficient un mar stricat intr-o lada de mere ca sa le strice pe toate.Pana nu sant condamnati cei care dau mita,pedeapsa e undeva la 3 ani puscarie,nu cred ca se va rezolva treaba cu spaga….

  48. Alta tara….Lucram pt o firma mare,totul era ok,in afara de plati.Intarzieri mari,2 sau 3 luni pana imi primeam cecul la birouri,era un singur contabil care facea platile si pierdeam mult timp la fiecare factura pana verifica si imi pregatea cecul.Alt conational de-al nostru,pe care tot eu il recomandasem la firma era bine mersi,platit la timp,sau mai devreme….Il intreb cum de are asa bafta si imi povesteste”Am iesit cu contabilul si cu sotiile la o cina,si i-am bagat 200 de euro in buzunar,de atunci il sun si totul e pregatit,ii dau cate 200 la fiecare cec”……

  49. Urmaresc subiectul acesta de cateva zile -am 2 copii scolari- si o sa iti raspund punctual :
    1.In primul rand foarte multi parinti care au avut probleme la scolile copiilor lor au facut tot felul de demersuri care apoi s-au intors impotriva copiilor si implicit copii au fost cei care au suferit.
    2.Cazuri cu spaga sunt nenumarate -fie la nivelul clasei -profesori, invatatori-fie demersuri-“donatii” din care sa aiba scoala foloase si care sa duca la rezolvarea anumitor probleme ale elevului sau la multmirea parintilor, ceea ce se cheama ca parintii pot contribui prin ambitiile lor la mocirla sistemului de invatamant romanesc ca pana la urma sistemul de invatamant e mostenit dinainte de ’89 , cu nimic imbunatatit sau adaptat la timpurile noi in care traim.
    3.Cel mai prost platit absolvent cu studii superioare, ingramadit si intimidat de legi si metodologii pe care nu le mai stie nimeni randul si care impiedica un spirit tanar-ma refer la toti absolventii de universitate care se sperie de formalitatile de intrare in invatamant, la care se adauga si tot felul de povesti descurajante de la alti colegi care au ajuns in invatamant si care stau la mana colegilor ma varstnici ,inchistati si indobitociti de sistem.
    Tot ce am punctat mai sus duce la un infinit de anomalii in sistemul de invatamant pe care noi parintii le traim alaturi de dramele copiilor nostri.Vin si exemplific pentru ca nimic nu e mai elocvent decat puterea exemplului trait.Mentionez ca ex.1 este al fiicei mele iar ex.2 al unei cunostiinte:
    Ex.1:la unul din copii mei -in clasa a 7-a-am incercat sa schimbam profesoara de matematica de la clasa pentru ca lipsea cu saptamanile-cel mai mult a lipsit 6 saptamani la rand-, ba era bolnava, ba facea proiecte europene pentru scoala, ba era angajata in alte joburi iar scoala nu asigura suplinitor la ora de matematica-de altfel Colegiul National Emil Racovita din Cluj-Napoca, e printre primele 10 din tara.Dupa demersuri nenumarate, hartii pe la inspectorat, parinti in comitetul scolii care s-au straduit sa aduca tot felul de “foloase si donatii”scolii doar -doar sa convinga conducerea sa numeasca alta profesoara la clasa, am primit raspunsul ca nu se poate schimba profesoara ca este o profesoara buna care nu se abate de la indatoririle ei, ca ajuta mult scoala si asa e sistemul si scoala nu are motiv sa o schimbe de la clasa. Mentionez ca in timpul tuturor demersurilor facute profesoara in cauza, dupa saptamani de absenta, recupera materia cate 3-4 lectii intr-o ora, dadea apoi teste la care umplea clasa de note de 4 iar parintii disperati infundau copiii de ore suplimentare pe bani grei ca urmau examenele de clasa a 8-a si ei abia reuseau sa ia niste note de doamne-ajuta la clasa! Si asa Colegiul Emil Racovita e in frunte!
    Ex.2Acest exemplu e foarte trist , imi place sa spun ca ar trebui sa fie un exemplu de ev mediu, dar s-a intamplat acum 2 luni! Un copil de clasa a 6-a batut, muscat , amenintat , molestat de colegii de clasa !S-a intamplat in Cluj-Napoca la Colegiul Tehnic Anghel Saligni !
    Copilul -cu note bune de altfel-speriat a spus acasa ce se intampla iar tatal s-a dus la Directorul scolii pe care nu-l gasea niciodata si i se spunea sa revina.A discutat cu dirigintele dar bineinteles ca de pomana-nu s-a intamplat nimic, copilul venea in continuare speriat acasa si nu mai vroia sa mearga la scoala.Cand parintii au vazut ca nimeni nu sta de vorba cu ei, au luat legatura cu presa-cu Sabin Gherman de la Transilvania Live.Acesta a sunat la diriginte care i-a dat rspunsul urmator:”Tu ce treaba ai, ma?” si Sabin Gherman a zis”Lasa ca vezi tu ce treaba am!” si au inceput emisiunile la TV: cu parinti , cu inspectorat, etc.Copilul a trebuit sa dea declaratii, a fost supus testelor psihologice,un sir nesfarsit de emotii si stres pentru copil, etc.Parintii au hotarat totusi sa-l mute la o alta scoala.La noua scoala copilul e ok, parintii s-au linistit, totul e in regula.Dar zilele trecute, vine si raspunsul de la inspectorat in urma anchetei facute in Colegiul anghel Saligny: ca elevul batut , molestat, etc e vinovat si ca nu s-a adaptat si incadrat in scoala respectiva!Toti sunt OK, pe posturile lor, si mergem mai departe!Iar copilul ii zice tatalui neputiincios care citea raspunsul inspectoratului:”Vezi tati ca nu rezolvi nimic?”Acum bietul parinte, nu stie ce sa faca :sa continue actiunea la TV si sa dezbata cazul in continuare, sau sa ii dea pace si sa nu mai faca valuri pe vechea problema pentru ca e multumit si copilul sau e linistit si a gasit un mediu propice in care se poate dezvolta si invata armonios?
    Iata ce monsti poate naste acest sistem de invatamant: parinti si copii frustrati fara incredere in fortele proprii si care nu vad nici o rezolvare a problemelor lor la forurile competente si la institutiile statului si o blazare mioritica specifica poporului nostru care asteapta ca problemele sa se rezolve de la sine.Din pacate exemplele sunt tot mai multe si tot mai ingrijoratoare.Eu cred totusi ca societatea civila e pe zi ce trece mai treaza si mai atenta datorita internetului unde poti alege formatori de opinie corecti si curajosi ca tine , ca Moise Guran, Sabin Gherman sau Radu Moraru-Nasul si sa nu inghitim comozi , intr-un fotoliu “cacao” servita de Antena 3 , RTV, etc ca podu-i plin si sa credem ca “binili invinge”! Problema e ca oamenii indobitociti de tv-urile aservite nu mai stiu care e binili!

    Mery Poppins

    PS.Acuma invat sa filmez si sa postez cu telefonul!Good bless Apple!

  50. […] în urma căreia învățătoarea a fost destituită. Simona Tache întreabă pe blogul ei: bun, și mai departe ce facem, pentru că e vorba de un fenomen și nu de un caz izolat. E de salutat inițiativa jurnalistei de […]

  51. Neamtule, pe scurt.

    1. Stiu ca asa e sistemul.

    2. Nu e normal, poate si trebuie sa fie schimbat. Si nu-i greu.

    3. De inceput, daca ma intrebi pe mine, as incepe cu parlamentarii. Cu fringhie.

    4. Demult rideam la comentariile tale. Bine de tot. Nu stiu ce s-a intimplat in ultima vreme. 🙁

  52. cataline, risu e sanatos, da vaz p-aici numa subiecte grave, tratate la fel de grav, vorba poietului, el e grav si ia gravida!

  53. Toti se tem sa vorbeasca responsabil. In principiu de teama ca mai tarziu se va scormoni si viata lor si se va gasi acelasi lucru pe care ei azi il condamna din spatele unui cvasi-anonimat: coruptia. La un alt nivel, poate, dar acelasi lucru, in esenta.

  54. Oare pe preacuratii din ISJ cand va ganditi sa-i dati jos? Capo di tutti capi, alias urata din biroul MRU, ar trebui sa doarma sub pod ca sa vada si ea – imbecila imbecililor – ce inseamna sa nu permiti detasarea profesorilor care sunt capabili si scoliti pt sistem, nu pt a sta la 80 de km de domiciliu…Ce ai vrea, tembelissimo, sa renuntam la titularizare? De ce faci ttotul pt a distruge cariere si oameni si sistem de invatamant constantean? Oare senatorii si deputatii constanteni stiu ca ISJ le distruge electoratul prin masurile radicale si neomenesti luate impotriva profesorilor dedicati profesiei? Oare stii tu, pocitanie, ca nu mor caii cand vor cainii? TOTUL SE PLATESTE!

  55. @MPOPPINS, inainte de ’89 sistemul romanesc de invatamant era excelent si nu existau povesti din astea. Eu nu imi amintesc de pilda sa fi platit vreodata pentru altceva decat rechizitele clasice (caiete, pixuri, ghiozdan, etc), pana si culegerile de exercitii si dictionarele erau de cele mai multe ori aduse de profesor, de 1 si 8 martie mergeam cu martisoare si ghiocei, singurele momente din an cand se cumparau buchete extravagante de flori erau inceputul si finalul anului scolar, exista un fond al clasei, gestionat strict de parintii elevului/elevei care era si seful de clasa in anul respectiv din care se luau huse pentru banci, harti, materiale de laborator, produse de spalat geamurile si bancile daca si cand era nevoie, de obicei tot la final de an cand toata clasa participa la curatenia generala si cam atat. Profesorii dadeau tot ce puteau din punct de vedere profesional (in nici un caz nu am auzit vreodata pe vreunul din profesorii mei vorbind agramat sau facand greselile pe care le aud la profesorii scoliti dupa ’89) si singura situatie in care parintilor li se cerea sa scoata bani din buzunar era la serbarea de final de an, in cazul in care copilul lua premiu parintele era anuntat sa ii cumpere coronita si eventual niste carti. Nu exista “dau spaga ca sa ia copilul 10”, nu avea nimeni chef de puscarie, toata lumea stia ca din gainar de rand poti fi trecut la politic extrem de simplu si te mancau Jilava sau Canalul. De fapt asta a fost si motivul din care pe atunci existau extrem de putine infractiuni, spaima de puscarie politica. Ce vezi acum este rezultatul trecerii prin Ministerul Invatamantului a catorva hoarde de incompetenti care au inventat “scoala experimentala” si au incercat sa adaptateze sistemul la cel international. Au fost ele multe si mari minusuri inainte de ’89, insa invatamantul nu facea parte din categoria asta. Dimpotriva. Daca s-ar face acuma scoala cum se facea pe vremea aia si daca maine s-ar da o lege sa existe aceleasi cerinte de la elev si acelasi sistem de examinari, 90% din cei care acum termina clasa a XII-a nu ar lua nici nota 2 la BAC si 70% din elevi nu ar trece clasa.

  56. Si ce facem cu parintii care incurajeaza acest sistem? Chiar doamna care a denuntat-o pe invatatoare a spus ca nu a fost deloc sustinuta de parinti. Ce facem cu parintii care nu isi incurajeaza copiii sa invete, sa fie responsabili, cei care nu le spun copiilor ca scoala e ceva bun si frumos si care tocmai de aceea aduc cadouri pentru ca ai lor copii sa aiba note mari? Ce facem cu parintii care isi trimit copiii la scoala cu tablete dupa ei, ca sa aiba cu ce deranja ora? Ce facem cu parintii care vin la profesori si spun ca al lor copil ar fi trebuit sa ia 9 si nu 8 asa cum a primit? Parinti care cand aud de bareme la un test dispar sau propun sa-l dea la meditatii pentru ca asa isi imagineaza ca vor avea note mai mari? Dezbatem, dezbatem, dar nu vedem esentialul. Parintii ce pazezc? De acasa se incepe, la scoala doar se continua.

  57. Neamtule, ca e grav sint de acord, dar, de ce nu propui tu alta solutie? Simona a incercat ceva, cit a putut si ea. Poate ca, daca ar fi lucrat la un ziar de investigatii (daca mai exista asa ziare in Romania), ar fi facut mai mult. Oricum e mult mai mult decit nimic sau lamentari anonime.

  58. Nu cred ca va fi o lupta atat de mare.

    Au mai spus-o cativa pe aici, le sar si eu in ajutor (?sic!) cu trei exemple, contrare in esenta, concurente in bilant. S-a pronuntat des termenul SISTEM. “Te pui cu sistemul?”, “Spaga e o caracteristica de sistem”, etc. Pai sa luam un bisturiu si sa … citam de pe surse:
    Teoria sistemelor=disciplină științifică de sinteză generală, întemeiată pe o serie de discipline matematice cum sunt: teoria informației, teoria jocurilor strategice, teoria deciziei, cercetarea operațională, teoria ecuațiilor diferențiale, teoria probabilităților, topologia și algebra abstractă. Conceptele fundamentale sunt: sistem, informație, entropie, finalitate, organizare, centralizare, interacțiune, izomorfism, integralitate. Datorită acestui potențial gnoseologic și epistemologic a fost preluată în filozofia științei contemporane ca direcție de cercetare care își propune integrarea domeniilor cunoașterii printr-o metodologie de conceptualizare și cercetare, unificată la nivel înalt. Complicat, nu?
    Bre, oameni … ascultati (cititi cu voce tare, dar in gand, gen :mrgreen: ), condamnati sau/si denuntati dupa, cu oameni si locuri. Bine, fie si cu telefoane pe REC, dar e tarziu, ca anii au trecut, doar rezultatele se mai pot vedea, ici-colo. Ici da, colo nu, dupa cum devine cazu’.
    I-auzi una!
    Baiatul:
    Clasa speciala (a V-a) de limba romana (speciala? … infine, asa era definita de conducerea scolii 190, sector 4, vis-a-vis de BIG). Baieti si fete unu si una, de profi vorbesc. Profesorul Petre Simion (matematica) era autor de culegeri de matematica (5-8) pentru olimpiade. Un monstru sacru euclidian, plin de pasiune, foarte exigent la note, dar generos in aprecieri cand isi vedea eforturile rasplatite cu note mari (ale elevului, se intelege). O bestie “frumoasa”. Sa tot crestem, sa tot formam (cum?), sa tot platim bine, dupa buget, mic coane, (CUM?) astfel de dascali. Dar de ce dau eu exemplul asta tembel … auzi, profesor de matematica … si daca era de geografie, ce? Imi cadea tasta ENTER? Pai il evidentiez pentru ca examenul la liceu a avut matematica intre probele de admitere (nu se inventase calculatorul PC). Si limba romana. Si istoria, si geografia. Profesoara de istorie, D-na Troncota, sotia cunoscutului istoric Cristian Troncota. Alt punct forte al pregatirii pentru admiterea in liceu. Si pentru ca era clasa speciala ( :mrgreen: 5-8, repet) de limba romana, cine altcineva putea avea pe mana clasa asta, nimeni altul decat prof. Raica, directorul, profesor de limba romana, cum altcumva. Din spusele copilului la vremea aceea, intr-un sfert de ora condensa esenta lectiei, toata lumea era multumita (elevi, parinti). Titlu de compunere la limba si literatura romana : ALBASTRU. Doar atat. Se intelege, da?
    Astea erau timpurile, ACESTIA erau OAMENII. ELITA si nimic altceva. Clasa speciala, daaaaa?
    La prima sedinta cu parintii am vazut clasa, asa cum iesise ea din revolutie. Scoala avusese inainte profil sportiv, cum ar veni, toti elevii aveau o conditie fizica peste medie, drept pentru care toate bancile erau vraiste, cadeai din ele, nu alta. Am fost rugati-invitati sa schimbam fata clasei, sa cumparam banci noi, moderne, ergonomice. N-a protestat nimeni. 1000000 de lei de caciula? Chiar nu mai stiu cat a fost (in rate, evident). O suma considerabila prin ’94, cruntissima chiar, dar am dat-o. Pacat ca n-am facut atunci niste poze, merita sa vedeti ce-a fost si ce-a devenit sala de clasa. Dar cel mai tare merita sa le trimit la Ministerul Educatiei din acea vreme. Sau cum s-o fi mai numit. Dupa 2 luni clasa arata ca scoasa din cutie. Era mandria scolii. Doar clasa AIA, a V-a R (cu R de la romana). Restul aratau ca inainte, banci rupte, amprentate cu pixul, zgariate, rupte, daca nu erai atent iti sfasiai pantalonii de suruburile improvizate pe care le pusese, cu chiu cu vai, nenea mecanicul-administrator. Usor, usor, s-a exportat ideea si la alte clase, nu stiu daca la toate. Clase=sali de clasa, nu ma lasati sa fac echivocuri. A fost spaga? Nu stiu sa va raspund.
    Am traversat, intre 1991 si 2013 toate deserturile, care mai de care mai (culmea!) ploioase. Cum se schimba ministrul, cum inflorea ca muscata din fereastra o noua strategie, o noua programa scolara, o noua viziune (vizuina?) a invatamantului. Era un misto TOTAL in presa la adresa ministrilor si , implicit, a ministerului. Niste carcotasi (se stiu ei) chiar au propus ca ministerul sa sa-si schimbe denumirea si sa se numeasca Ministerul Dezvatamantului. Ploua cu inovatii in sistem, ploua cu manuale alternative, odata a plouat cu Andreea Esca (o fatuca, n-o stiti voi) intr-un manual de istorie (parca), exponenta de varf in mass-media. Citeam prin manuale si ma cruceam. Impartirea matematicii in module M1 si M2, examen de capacitate (am fost prima generatie), subiecte la plic (precum DELIKAT-ul). Ne-a ajutat Dumnezeu si am scapat de wireless-ul pe mobil, ca tentatie pentru copiat) si CCTV-uri pentru supraveghere, ca inotam si acum prin liceu.
    I-auzi doua!
    Fata:
    Aceeasi scoala, acelasi an 1995, clasa a III-a. Invatatoare noua (mutasem fata de la scoala 100, de langa fostul Abator), victima unui diagnostic gresit, dar luat serios in seama de medicii care o tratau, ploaie de medicamente, care mai de care mai alarmiste. Abia spre sfarsitul clasei a IV-a au fost eliminate temerile ca ar suferi de o boala foarte grava. In toata aceasta perioada a manifestat un dezinteres total fata de copii, lipsea cu saptamanile, apela la colege sa-i “tina” orele. La ciclul secundar alta nagoda. Profa de mate venea des aghezmuita la ore, desena cercul din 3, rar 4, laturi, iar ochii usor incrucisati sugerau vadit un x algebric de cum intra pe usa duhnind. Si pentru ca se apropia sfarsitul clasei a VIII-a, ce si-a soptit in barbi comitetul de mame-parinti, ( in acord?) cu Doamna diriginta? Sa facem putina istorie si sa intram in ea, cu clasa cu tot. Comandam pentru fiecare elev/a o litera din aur de 18 K, care sa reprezinte initiala numelui fiecaruia, asa, ca amintire. Stie cineva dintre mamici un bijutier priceput, ce mai, o bijuterie de om. Am simtit ca iau foc, fata nici nu vroia sa auda. Am simtit nevoia sa iau pozitie fata de “facatura” de amintire, fata de toata aceasta mica (ieftina, totusi!) afacere care-i umbrea vadit Doamnei profesoare de limba romana tot rolul benefic pe care-l “jucase” pana atunci in cadrul clasei. Incerc sa despart, precum facea Garabet (ce nume) Ibraileanu, omul de opera, dar parca poti? Eu, mai cu capul pe umeri, zic: chiar si astazi ii multumesc lui Dumnezeu ca fiica-mea scrie “ma-ta” cu cratima, dar ce ma fac cu fiica. Nu mai vrea sa auda de numele ei, desi a beneficiat de munca acelei profesoare impuscand pe merit un 9.30 la BAC. CU TOATE ASTEA, sentinta fetei in privinta Doamnei e irevocabila: o scarba! De aproape 10 ani incerc sa-i readuc aminte fetei ca a invatat completiva directa si circumstantiala concesiva de la ACEA profesoara, n-ai sa vezi. Din scarba n-o scoate! Sa fi inteles fiica-mea sistemul inaintea mea?
    Si-nc-o data, mai flacai/ Da strigati cu ura: Haiiiiiiiiiiiii!
    Alice:
    Nu, nu e vorba de Tara Minunilor, desi … tare ma mananca limba. Alice e o jurnalista, mama a doi ingerasi de copii, primul intr-a II-a, al doilea in clasa pregatitoare. O luam pe rand, ca la moara. Pentru primul copil i s-a cerut 2 milioane/month pentru “lucru suplimentar cu copiii”, fix dupa orele de program. Un bastonas, un oval in plus conteaza, ce stiti voi. Pentru al doilea, pretentii mai mari. In clasa I i s-au cerut 2 milioane/month pentru acelasi “tip” de activitate. La anul al II-lea pretentiile s-au dublat, adica 4 milioane /month. Paradoxul, ia ghiciti care era! Doamna invatatoare CHIAR chema copiii la scoala si relua partile mai dificile ale lectiilor, fie romana, matematica, etc. Se intelege ca isi centra completarile si explicatiile pe ceea ce solicitau copiii ca n-au inteles la clasa. Erau un fel de meditatii a la carte, sa nu zic chiar “ca la carte”. Ce sa intelegem noi de-aici. Scolile aglomerate (ati auzit de 3 schimburi??),clasele numeroase, uneori peste norma, programa incarcata, cerintele manualului etc. lasa foarte putin timp invatatoarei pentru lucrul individual, cu fiecare copil in parte. Invatatul nu e chiar asa usor cum cred unii. De cele mai multe ori invatatoarea ia mana copilului in mana proprie si-i conduce caligrafic traiectoria mainii, pentru ca litera scrisa sa fie cat mai aproape de forma perfecta. Cate manute de copil incap in 40 de minute? Da, stiu, nu avem unitati adecvate, dar nici doua invatatoare in clasa. Chiar ca! La clasele mici ar fi o idee. S-aude acolo, in fundul ministerului?
    Trebuie subliniat aici un aspect relatat de fosta mea vecina (Alice, minunata jurnalista, ca despre ea e vorba). Baietelul ei dintr-a II-a a terminat majoritatea materiilor (in special cele care erau “tratate” in cadrul orelor suplimentare) cu nota maxima. Natura meseriei, dar si exigentele personale, raportate la nivelul cerintelor din manuale, a ajutat-o sa faca o evaluare corecta a nivelului de pregatire a copilului, cu alte cuvinte n-a capatat notele “pe fals”, doar ca a acceptat mama sa plateasca ore suplimentare. Surpriza! Copilul chiar isi merita just calificativele, stia carte, sa zic asa. Punct! Si virgula!

    O sa va dezamagesc total, dar la trecerea in clasa a III-a a baietelului ei, Alice a aflat cu (justificata?) manie jurnalistica de NOUL cuantum pentru lucru suplimentar prestat OVERTIME, la oferta, de ACEEASI doamna invatatoare pentru clasa a III-a. Fix 5,5 milioane/month. Sistem ti-a trebuit, sistematic il ai de-a pururi, in vecii vecilor invatamantului romanesc! Punct. Fara virgula!

    Blandetea e o calitate necesara oricarui dascal, Doamna Blandu e o noxa prea agresiva. Ea nu este exceptia, ci varful toxicitatii care altereaza volumetric intreg stratul de ozon al invatamantului. Jigodismul (balcanic?) ajuns la INALTUL rand de dascal. Cu ea sau fara ea, esichierul didactic ramane acelasi, poate doar cu un turn mai putin. Chiar stalp (al infamiei( as zice. Dar ce ne facem cu pionii? dar cu nebunii? As da si caii pentru regatul invatamantului, singura forma de autoguvernare viabila pe termen lung. Chiar, cum ar suna sloganul: Invatamantul, presedinte! (Agnes, scuze draga … auzi, tu chiar ai sange albastru?)

    Am scris toate astea pentru a mai nuanta inca o data, poate e nevoie, spectrul acestui adevarat fenomen, SISTEMUL de invatamant.
    Chiar nu se poate invata si altfel? Ne trebuie sistem?

  59. erata: INALTUL rang de dascal. Normal ca-s nervos!

  60. Ecaterina Andronescu e scandalizata. In 2011 ANI o gasise pe E. A. in conflict de interese, ministru al Educatiei si concomitent manager de proiect POSDRU. In vara 2012 se facea recurs la recursul recursului. Nu stiu daca s-a mai auzit ceva intre timp. E bine totusi ca e scandalizata, sint flatat, multumit.

  61. Neamtule, comparatia ta este ca nuca in perete. In America ospatarii sint la cel mai jos nivel de salarizare. De aceea bacsisurile sint regula, nu exceptia. In general se da 15% din consumatie, poate urca la 20% daca esti foarte multumit. Situatia este diferita de Europa, unde rotunjesti nota de plata.

    In plus, ospatarii americani raporteaza veniturile din bacsis pe “income return” si platesc impozite pe ele. Este un sistem cunoscut, poate nu cel mai bun, dar nu incape comparatie cu o profesoara cerind de la obraz nu bacsisuri ci cadouri scumpe si jignind parintii.

  62. @neamtu: Am uitat. Tot in America, cind grupul care se asaza la masa la restaurant depaseste 6 persoane, bacsisul de 15% este adaugat la nota de plata. In Romania, pe vremuri, exista “remiza”. Desigur, nu trebuie sa mai dai nimic peste acest bacsis, decit daca vrei cu tot dinadinsul. Astea sint obiceiurile in SUA, nu vad legatura cu cererea de spaga a invatatoarei.

  63. daca eram in locul mamei care a filmat-o pe aia si pe barba’su o jucam in picioare avand in vedere ce porcarii putea sa vorbeasca”…saraci in suflet”…nu imi iese din minte “monologul” ei!

  64. simona, eu propun sa reiei interviul, cu aceeasi mamica, peste 3-4 luni, sa vezi cat de multumita e de noua invatatoare.
    1. as vrea sa stiu cat va dura pina vor aduce una noua… :mrgreen:
    2. as vrea sa stiu pe ce criterii… :mrgreen:
    3. as vrea feed back de la parinti ref la noua achizitie

  65. si be) o sa va spun si de ce au marginalizat-o parintii pe mamica cu dezvaluirile:
    :mrgreen:
    pai uoamenii aia ( parintii ) au dat spaga sa ai aibe copii in clasa la dana blandu; ca :mrgreen: sa a vrut mushkii lor.
    o fi avut si femeia aia ceva faima de umblau parintii sa – si duca copii la ea; daca era chiar jaln :mrgreen: ica, nu se mai inghesuia lumea.
    ei bine , acesti parinti , sunt acum in situatia de a fi pusi in fata unui fapt implinit: o noua invatatoare dupa metoda “mutare in plic”.
    si implicit o noua bataie de cap, daca invatatoarea nu le va fi pe plac
    sunt curioasa daca mamica care a pornit tavalugul isi va mai tine copilul la respectiva scoala pina la sfarsitul anului si de asemenea cati copii se vor muta din clasa pina la sfarsitul anului; pt ca , pe principiul “qui a bu, boira”sa nu credeti ca nu se va mai putea da o spaga cinstita sa muti un copil unde vrea mushkii tai!
    :mrgreen:

  66. ps: nu am copii de scoala ( Har Domnului!)

  67. Doua idei la repezeala, tot sub anonimat, nu las numar de telefon din principiu.

    1. De ce trebuie tot altii sa cheme jurnalistii? Jurnalistii nu au si ei copii? De ce asteapta ca alti parinti sa isi lase numere de telefon etc.? Ei cotizeaza la acelasi sistem. Sa denunte ei primii, sa ofere exemplu.

    2. Citind commentul despre agresarea elevului din Cluj de catre colegi: actiunea se numeste “mobbing”, este o problema sociala si un subiect amplu discutat in strainatate: cu fapte, cu exemple, cu luari de pozitie, cu specialisti.

  68. Am citit mai devreme un comentariu care numea citeva persoane din presa ”formatori de opinie”. Inclusiv autoarea acestui blog era considerata formator de opinie.

    As vrea sa spun ca tocmai, mi se pare ca S.T. nu e formator de opinie si ca din cite imi dau seama, cel putin in cazul asta, nici nu aspira sa devina. Oamenii care posteaza au deja o opinie, pe care doar si-o fac publica aici.
    Presa nu trebuie sa formeze opinii, ea trebuie sa informeze obiectiv. Kanal D a prezentat informatiile legate de spaga ceruta de d-na invatatoare ca si cind poporul, in preajma sarbatorilor de iarna, ar fi asteptat cu sufletul la gura (inca o) ecartelare publica. Dupa coliva Nastase urma bomboana de final, de supt pina inspre Paste. E clar insa ca nu e adevarat ca asa au stat si stau lucrurile – cel putin judecind dupa comentariile postate aici si pe alte bloguri care au abordat aceeasi chestiune. Oamenii nu vor in realitate singe si circ, ci respectarea unor principii legale si morale pe care toata lumea le afirma, dar in care, dupa toate aparentele, numai unii cred. Kanal D nu a prezentat pur si simplu episodul: l-a interpretat, contribuind in felul asta la intretinerea unei imagini despre noi insine care nu numai ca e grotesca, dar e si falsa.
    In concluzie, felicitari pentru S.T. – pentru ca nu formeaza opinii.

  69. http://totb.ro/dezbatere-ar-trebui-ca-cetatenii-sa-poata-demite-parlamentari/

    In decembrie anul asta a avut loc o dezbatere pe tema recall-ului, organizata de proiectul Romania Publica. Dezbaterea e interesanta, pentru ca procedura de recall e un instrument bun de combatere a coruptiei. Daca un parlamentar e corupt, alegatorii pot cere retragerea mandatului sau. Argumentul in favoarea procedurii e foarte simplul, si se bazeaza pe suveranitatea cetateneasca.

  70. Am vazut multe si mi s-au intamplat si mai multe in cei 8 ani de scoala ai fiului meu. M-am implicat mai mult odata cu inceperea clasei a Va… si pot spune ca 70% din vina o au parintii – nu isi cunosc copiii, nu le stiu potentialul, nu comunica cu ei, nu ii interseaza ce vor, ce gandesc, ramand blocati intr-o mentaliltate in care pilele, relatiile si banii rezolva tot -iar daca eu, alt parinte, nu gandesc asa sunt marginalizat, barfit sau jignit.
    In cei aproape 4 ani in care m-am luat in piept cu toti profesorii lui fiu-meu am auzit o gram ada de critici ale parintilor la adresa mea – nu m-a interesat si am mers inainte. Atata timp cat nu o sa ne schimbam mentalitatea si o sa ne ghidam in viata dupa principiul “capul plecat sabia nu-l taie” , “fenomene” gen invatatoare Blandu o sa tot fie.
    M-au barfit aproape 4 ani… iar in momentul in care au vazut ca au vazut ca barfele nu ma ating… au inceput sa imi spuna direct ce ii doare
    – Nu intelegeau de ce incepusem sa imi permit sa comentez/ critic , pentru ca in 4 ani de scoala primara sotul meu venea la sedintele cu parintii.. nu intelegeau de unde am aparut..
    – Cum adica refuz sa dau banii pentru fondul scolii?!- sa dadea si pe vremea cand eram ei elevi…
    – Cum adica nu vreau sa dau bani sa le cumparam copiilor banci noi, copii nu pot sa invete pe bancile astea vechi… Dupa ce am facut scandal,in fiecare an scoala a gasit banci & scaune. De aprope 4 ani, la fiecare 16 septembrie, se gaseste cineva sa comenteze uitandu-se la mine“ ce bine ar fi fost daca am fi cumparat banci noi in clasa a Va..” De fiecare data zambesc innocent 
    – Tu esti corporatista, toti corporatistii traiesc intr-un glob de cristal. Voi nu aveti nici cea mai vaga idee cum este sa lucrezi cu bugetarii. Cand am cerut sa mi se spuna si mie ce insemana asta… nu au fost in stare sa imi dea nici o explicatie
    – Cum iti permiti sa vorbesti/ critici asa pe d-na/ d-nul profesor.. au mai multi ani de experinta decat varsta ta.
    – Nu inteleg de ce refuzi tot, in momentul in care l-ai dat la scoala asta, stiai in ce te bagi
    – Nu stiu de ce comentezi atat cu banii, nu se pune problema la tine ca nu ai avea..
    – Este profesor titular, nu te poti atinge de el..
    – Eu cand am spus ce am avut de spus, am fost o doamna… nu ca altii…
    – La ce ii trebuie inca o ora de sport – lasa ca o sa aiba destul timp in viata asta sa faca sport
    – Ce tu nu ai copiat cand erai la scoala? Foarte bine ca a copiat, inseamna ca stie sa se decurce
    – Lasa-l sa invete cele 5 pagini de comentarii – ca si eu am invatat … acum 30 ani..
    – Daca nu iti covine , de ce nu il muti la alta scoala
    – Cand eram elev, si eu am facut ore cu profesorul de clasa… lasa ca il ajuta cu 1-2 puncte la nota.

    Nu zic ca profesorii nu sunt vinovati… cu toate ca ma voi repeta, NOI PARINTII SUNTEM CEI MAI VINOVATI – din simplu fapt ca le permitem sa isi bata joc de noi si de copii nostrii. Atitudinea noastra conteaza!!

  71. “mai departe ce facem?”. nu mai dam spaga. fara filmari ascunse, fara turnatorie. trebuie doar sa fim zgarciti cu banii. sa nu mai aruncam cu ei peste tot si sa intelegem ca educatia se face prin studiu, nu altceva.

  72. […] Update! Profesoara a fost demisa. (citim aici) […]

  73. Primul articol scris de D-voastră mi-a plăcut, a fost o prezentare la rece a situației actuale din învățământul românesc al zilelor noastre. Acest articol mi-a plăcut mult mai puțin, fiind pentru gustul meu, prea revoluționar, aș spune, și pentru că am fost martor la multiple astfel de abordări, știu de pe acum că vor duce la absolut nimic.
    Puneți greșit problema: nu părinții trebuie să dea târcoale cancelariilor, cu celularele pe record, după cum spuneți, ci autoritățile să-și facă datoria, unu la mână, iar părinții să reacționeze cum este normal (sau ar fi normal) să reacționezi în astfel de cazuri. Am citit un articol care într-adevăr, a pus punctul pe i: problema nu a fost că acea creatură jalnică a cerut, ci că a cerut prea mult. Ori până când nu vom înțelege că problema este că ceri, nu cât ceri, nu se va întâmpla nimic.
    O altă mare problemă este că aceste comisii și para-comiții nu fac nimic, în 99% din cazuri. E un fel de râde ciob de oală spartă, analizează situația colega la fel de coruptă pe o altă colegă pentru corupție. Să fim serioși! Iar în inspectorate sunt cei mai mari corupți, cei mai mari șpăgari și cei mai nesimțiti oameni din tot sistemul ăsta nenorocit! Un mare pas spre curățare ar fi chiar desființarea acestor inspectorate, absolut inutile și de prisos, însă am înțeles că pur și simplu NU se dorește asta. Sunt pile serioase acolo, puse exclusiv pe criterii politice, și acolo nu se dorește să se taie, că se taie craca de sub picioare.
    Mai mult, părinții poartă cel puțin 50% din vină, fiindcă acceptă aceste șpăgi cu bucurie, chiar, și sunt în stare să calce și peste cadavre, doar doar să primească odrasla 10, nu contează cum și ce, contează nota.
    Ca să recapitulez: corupția și șpaga este generalizată, și asta o știe toată lumea. Sunt mii de profesori șpăgari, care pur și simplu se șterg la fund cu toate regulile, legile, regulamentele șamd PENTRU CĂ POT. PENTRU CĂ LI SE PERMITE!
    În România se vorbește enorm și se face extrem de puțin, așa că mă opresc aici. Eu personal sunt foarte bucuros că după 8 ani de predare în învățământul preuniversitar românesc, am reușit să îi întorc spatele. Practic, singura concluzie la care am ajuns este următoare: fiecare nație își are dascălii pe care și-i merită!

  74. […] strigătoare la cer și nu știu ce să fac cu mânia care mă cuprinde. Ori de câte ori văd un părinte umilit sau o tănără care moare cu lacrimile […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint