Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Povestiri cu final schimbat

E noua carte a lui Florin Iaru. De proză scurtă.

Screen Shot 2013-11-24 at 8.43.28 PM

V-o recomand. Eu nu am terminat-o încă, am citit doar o parte dintre proze cu o poftă uriașă și cu senzația că trăiesc în altă lume, una în care nu se ceartă lumea pe politică sau maidanezi și nu există tragedii cu avioane, ci doar povești. Povești surprinzătoare, ironice, uneori șugubețe, dar plesnind de consistență și duduind de sens, alteori ușor suprarealiste, dar fără să întreacă măsura, iar alteori de un erotism ingenuu. Sau doar candide și-atât, cum numai copilăria poate fi, ori, dimpotrivă, dureroase, ca neputința însăși. De cele mai multe ori, într-o singură pagină încape o viață, însă sunt cazuri în care, mototolită bine, ca să nu ocupe mult spațiu, e îndesată tot acolo și moartea. Bătrâneii blajini se transformă în monștri perverși, iar fuga după un greiere poate ascunde ceva oribil. Cât despre broaște, apar de nicăieri, când te aștepți mai puțin, și te mușcă de ochi, deși nu li se alocase vreun post în organigrama poveștii.

Poetul Iaru a fost alături de prozatorul cu același nume, când s-au scris aceste povestiri, dar nu i-a dat deloc peste mâni, ca să-i smulgă pixul și să scrie singur. Au scris împreună, iar de coordonat, i-a coordonat omul Iaru (pe persoană fizică!), care a avut grijă să nu judece și să rămână un povestitor blând și senin, chiar și atunci când personajele și-ar fi meritat castrarea.

Dar mai bine vă arăt o povestire:

Neodihna

Unora le place odihna. Altora, nu. Patul se oprește din scîrțîitit. Vocea femeii șopocăie cu groază: “E tata!” Bărbatul face, ascuns în întuneric, o față lungă, lungă. Ar vrea să continuie, indiferent de consecințe. În șoaptă, zice: “Nu e tac-tu, proasto!” E zgomotul casei! Și totuși… Nervos și profund nemulțumit, se extrage brutal, coboară din pat, își caută nădragii. Femeii îi sclipesc ochii în întuneric, ca stropiți cu fosfor. Din crăpătura ușii se ivește căpșorul cîlțos al odraslei. În loc să-l certe că umblă noaptea prin casă, ca huhurezii, tatăl îl ridică de subsuori și-l arată mamei… “Ai văzut, proasto?” De data asta, proasto sună aproape senzual. Dar mama e tot năucă. Arată cu degetul perechea de încălțări scîlciate, căzute din piciorușe. Sînt pantofii bunicului. Pantofii cu care l-au înmormîntat mai an. “Aiurezi, femeie!” – zice bărbatul dar simte că i se ridică părul pe spinale și i se înmoaie dorința. Ăia sînt. Ai mortului.

A doua zi, dimineață, puștiul vine cu tabachera bunicului. Se strecoară pe sub plapumă, își ițește capul cîrlionțat și extrage din adîncuri obiectul. “De unde ai luat-o?” Dă din umeri și se freacă la ochi, somnoros. Din pat. Tatăl caută prin toată cămăruța copilului, apoi decide că s-au prostit cu toții. A trecut timpul și multe s-au încurcat. La lumina zilei, femeia rîde și ea. “Ești sigur că i-am pus-o-n buzunar? Parcă am mai văzut-o!” Da. Parcă atunci cînd îi dezlegaseră mîinile, colțul auriu lucise în gura buzunarului. Oricum, ia tabachera (“Copiii nu au voie cu așa ceva, e cîh!”) și o pune pe policioară. După rîs, vine plîns. “Of, tată!”

Seara, după baie, la culcare, copilul are o jucărie nouă. O învîrte pe deget, o rostogolește, încîntat… E inelul cu topaz al bunicului. Aici nu mai e nimic de comentat. Bătrînul nu s-a despărțit niciodată de ghiulul lui cu safir. Nici n-ar fi putut să îl extragă de pe deget. Spre groaza familiei, în zilele următoare, toate obiectele îngropate se întorc casă, odată cu preotul – care nu mai prididește cu spoveditul copilului și cu sfințitul casei. Degeaba. Bunicul se cam întoarce, iar copilul îl călăuzește.

În disperare de cauză, se hotărăsc să deschidă mormîntul, că nu-i lucru curat. Pămîntul e bătucit, sicriul e încă verde și capacul, prins bine. Cînd bagă ranga, își feresc ochii, de frică să nu orbească. Dar ce să vezi! Bunicul își doarme înainte somnul de veci. Însă e gol goluț, pe o parte, cu o palmă sub cap, iar fața lui creponată e toată numai un zîmbet.

Ei? Ce ziceți? Nu v-a făcut poftă să citiți mai mult?

Dacă vreți cartea, o găsiți de cumpărat aici. 😉

11 comentarii

 1. 😀 😀 😀 😀

 2. pe mine m-a convins, abia astept sa o citesc
  multam

 3. sa se publice si online, eu cumpar e-book daca e. ma simt asa fara posibilitati de teleportare ca ajung doar o data pe an in tara… 🙁 De fiecare data citesc ce pui Simona si apoi imi tin pumnii sa fie si online 😀

 4. Bătrâneii blajini se transformă în monștri perverși…

  Imi pare f. rau, da o asemenea aluzie nu mi se pare acceptabila, poate pa dos, monstrii se transforma in batrinei blajini, si de altfel daca inteleg io bine poiemu poietic e pa dos, batrinelu-si da si hainele dupa el, tot ce are, urmasilor.

 5. a nu se confunda mortu’ din povestirea asta cu bătrânelul blajin, ăla e în altă povestire

 6. Am citit cîteva texte ale lui Florin Iaru aici: http://cluj.24fun.ro/autor/florin_iaru . E şi Mihai Radu p-acolo.
  Faină “Broasca”, o găsiţi pe situ editurii. Sau “Lucrul în sine”.
  Mulţam’, Simona.

 7. Multumim pentru text si recomandare, ata de rar aflam de scriitori noi, efervescenti, talentati. Mi-era dor sa citesc in romana; acum petrec diminetile citind pagina dupa pagina din Rodic Ojog Brasoveanu, of ce-am mai ras!

 8. scriitori noi ?!? :-O

 9. @ Elena: Florin Iaru este optzecist (impreuna cu Cartarescu, Traian T, Bogdan Ghiu, Visniec, Marta Petreu, Nedelciu, Stratan si multi altii). Poti gasi pe net mai multe texte/ carti ale acestora (de exemplu pe Liternet sunt cateva lucrari care pot fi descarcate in conditii legale).

 10. Unde se poate gasi cartea asta? Am inteles ca a aparut in cateva exemplare la Gaudeamus dupa care… o-ha! Nu mai este. Pe elefantpunctro statusul ei este “in curs de aparitie”. Fraierul asta de Bucuresti nu are nimic de zis? De ce nu se ia de guler cu editura?

 11. @Stefan: nu ai citit textul, nu? 🙄 că am dat eu la final un link :mrgreen:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green