Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

E ok să folosim cuvinte ca “retardat”, “cretin”, “idiot”?

Bănuiesc că ați citit cu toții textul ăsta, al unei mame care povestește ce simte, atunci când aude cuvântul “retardat” folosit cu sens peiorativ. Citez:

“Eu sunt mama unui copil retardat. Şi ca mine mai sunt multe mame. Şi ne doare ori de câte ori auzim cuvântul ăsta spus cu atâta silă. Sau ori de câte ori intrăm pe facebook, în scurtele noastre momente de linişte, când retardaţii noştri nu au nevoie de noi, şi încercam să ne simţim şi noi puţin mai normale, mai puţin vinovate poate, cum eram pe vremuri; şi citim postările voastre despre şi cu „retardaţi”. Nu ştiu cum sunt alte mame, dar mie îmi vine imediat în ochi fata retardatei mele de acasă. Şi mă bufneşte plânsul. Pentru că sunteţi răi. Răi şi ignoranţi. Şi vă urăsc… deşi tare nu aş vrea… doar că aşa îmi vine… îmi cer iertare…”

De mult vreau să explic de ce nu cred că suntem răi și ignoranți, atunci când folosim cuvinte ca cel de mai sus. Am mai atins mai demult, în treacăt, subiectul, dar acuma vreau să-l abordez mai în detaliu.

1. Cuvinte precum “cretin”, “handicapat”, “oligofren”, “idiot”, “retardat” au fost, la început, doar diagnostice medicale. În timp, au căpătat însă și un sens figurat, care a devenit mai puternic decât cel originar. Practic, nimeni nu le mai folosește, astăzi, cu sensul lor propriu, în locul lor fiind preferate formule ca, de exemplu, “persoană cu dizabilități”. N-am citit niciun articol în care bolnavii de cretinism să fie numiți “cretini” și niciodată, de când m-am născut și folosesc limba română, nu m-am referit la o persoană cu retard psihic folosind cuvinte precum “cretin”, “idiot”, “oligofren”. Pur și simplu, nu suprapun în mintea mea imaginea unei persoane bolnave cu cuvinte care, deși la origine au fost diagnostice medicale, între timp au căpătat alte sensuri, mult mai puternice decât cele originare. Și nici pe alții nu i-am auzit folosindu-le cu sensul lor originar.

2. Care e sensul pe care l-au căpătat aceste cuvinte?

Vă dau, la întâmplare, câteva capturi din DEX-ul online:

Screen Shot 2014-05-30 at 13.23.45

Screen Shot 2014-05-30 at 13.24.45

Screen Shot 2014-05-30 at 13.25.52

Sinonimul cel mai comun al acestor cuvinte este, va să zică, “prost”. De ce au ajuns oamenii să folosească “cretin” în loc de banalul “prost”? Simplu, din nevoia de expresivitate, din nevoia de a folosi un cuvânt cu încărcătură puternică, pentru a reda o realitate puternică.

Iată sinonimele călduțe ale lui “prost”:

Screen Shot 2014-05-30 at 13.50.34

Cum v-ar suna oricare dintre ele în caracterizarea clasei politice, de exemplu?  Dintre “Suntem conduși de niște nătântoci” și “Suntem conduși de niște cretini” care vi se pare că ilustrează mai bine realitatea?

Sigur că, la origine, folosirea unor astfel de cuvinte pentru a jigni a fost un gest discriminatoriu, dar nu cred că mai avem cum să dăm timpul înapoi, pentru a repara ceva ce între timp nici măcar nu mai e stricat, pentru că, așa cum spuneam mai sus, cuvintele cu pricina ȘI-AU PIERDUT SENSUL ORIGINAR. El a rămas undeva, la fundul unui dicționar medical, în limba vorbită, curentă, fiind folosite cu alt sens.

Le-aș spune, așadar, mămicilor care se simt rănite, atunci când întâlnesc aceste cuvinte în social-media, că le înțeleg din tot sufletul și că îmi pare rău pentru suferința lor, dar ea vine din percepția puțin deformată a realității. Niciodată, atunci când îl facem “cretin” sau “bou” pe unul care ne-a tăiat fața în trafic, nu ne gândim la un bolnav de cretinism sau la animalul cu coarne, soțul vacii. Pur și simplu, aceste cuvinte au căpătat, în timp, ALT SENS, pe care, iată, îl consemnează și DEX-ul, care nu e nimic altceva decât imaginea limbii vorbite, așa cum arată ea, în momentul ăsta.

Screen Shot 2014-05-30 at 14.14.52

În cazul lui “bou”, sensul propriu continuă, desigur, să primeze, ceea ce, cum spuneam, nu e și cazul lui “cretin”, “idiot”, “retardat” etc.

3. De ce nevoia asta atât de mare de expresivitate a limbii, cu prețul de a jigni sensibilități? Păi, haideți, de exemplu, să vă arăt un fragment din “Povestea pulei” a lui Creangă, rescris de mine în termeni călduți și dulcegi, ca reacție la ocările unor oameni jigniți de orice cuvânt nefolosibil la pension.

Mă autocitez, așadar, ca să nu vă mai trimit la articolul cu pricina:

Am scris acum câteva zile o scrisoare deschisă căcatului de pe trotuar, care a provocat stări de leșin câtorva cititori mai prețioși.

“Ma gândesc serios sa nu mai citesc articolele Dvs. daca mai continuati cu acest limbaj lipsit de eleganta…se pot găsi cuvinte frumoase care sa te duca cititorul acolo unde autorul dorește…”, m-a amenințat, vizibil rănită, o doamnă.

Pentru ea și pentru toți cei care, în fața unui cuvânt mai frust, se înmoaie ca o cârpiță și cad cu capul de astfalt, am transcris în limbaj academic o parte din Povestea pulei a lui Ion Creangă. Pentru că, deși ar fi putut obține aceeași expresivitate folosind “cuvinte frumoase”, și Creangă a preferat să folosească “un limbaj lipsit de eleganță”. Un țăran nepriceput, ce să mai discutăm… Dovada mai jos:

Amu cică era într-un sat un ţăran. Şi ţăranul acela a eşit odată în ţarină să samene nişte păpuşoi. Şi cum semăna el, tocmai atunci s-a nimerit să treacă pe-acolo Hristos şi cu Sfântul Petrea. Hristos să nu tacă molcum şi să-şi caute de drum?

– Da ce semeni acolo, om bun?, întrebă el.

– Ia, nişte pule organe sexuale masculine semăn, răspunse ţăranul cu obrăznicie.

Pule Organe sexuale masculine ai zis că semeni, pule organe sexuale masculine să dea Dumnezeu să se facă, zise Hristos, blagoslovind semănătura din treacăt cu amândouă mâinile, şi apoi se tot duse în drumul său cu Sf. Petrea, care nu-şi putea stăpâni mierarea de cuvintele ce auzise că au eşit din gura lui Hristos, pentru că niciodată nu mai vorbise Mântuitorul aşa de buruenos vulgar.

Ţăranul, după ce mântui de semănat se întoarse acasă. Apoi, la vremea prăşitului a venit de a prăşit păpuşoii după rânduială şi iar s-a întors acasă. Dar când vine la cules, ce să vadă? În loc de păpuşoi, de fiecare strujan erau câte trei-patru drăgăleţe de pule organe sexuale masculine, care-de-care mai îmbojorate, mai dârze şi mai răsbelite decalotate!…

– Ptiu! drace, iaca ce s-au ales de muncuşoara mea de toată vara, zice ţăranul, scărpinându-se în cap şi trântind cuşma de pământ cât ce putu. Asta n-am păţit-o de când m-a făcut mama… ‘Tu-i mațele Întreține-aș relații sexuale cu intestinele aerului! – Ei, ei! Amu ce-i de făcut? – ‘Tu-i Întreține-aș relații sexuale cu descântecul celui cu blagoslovenia, că pocit lipsit de frumusețe a mai fost la gură.

Şi cum şedea ţăranul uimit, numai iacă ce trecea pe-acolo un potâng de babă o persoană de vârsta a III-a cam strâmbă.

– Bună-vremea, om bun, zise ea.

– Să-mi bag introduc genunchiul în vâjoiul pârâul cui ştiu eu, mătuşă, zise ţăranul îndrăcit întristat de năcaz…

– Dar ce, Doamne iartă-mă eşti aşa măscărăgios obscen, măi omule, zise baba femeia de vârstă înaintată posomorâtă. Nu ţi-i oarecum să vorbeşti aşa, de faţă cu o bătrână ca mine?

– D-apoi cum să mai vorbesc şi eu, mătuşă stimată doamnă, când vezi cum ş-a făcut Dumnezeu râs de a ironizat Dumnezeu muncuşoara mea. Da’, la sărăciea în care mă găsesc, pule organe genitale masculine-mi trebuiesc mie? Uite colo pe ogor, ş-apoi mai zi şi dumneata dacă ai ce…

Când se uită baba femeia trecută de prima tinerețe pe ogor, îşi pune mâinile în cap rămâne uimită de ce vede… pule şi iar pule penisuri și iar penisuri, belite şi răsbelite decalotate și ultradecalotate, în toate părţile.

– Vai de mine şi de mine, nepoate! Asta încă-i una.

– Ba dac-ar fi numai una, ce ţi-ar fi, mătuşă! Dar aşa sunt sute şi mii de mii, în cur anus să le ţii!… ‘Tu-i Făcea-r-aș dragoste aşa şi pe dincolo că nu ştiu ce să mai fac. Îmi vine să mă spânzur sinucid prin spânzurare, nu altceva.

– Ia las’, nepoate, zise baba persoana în vârstă uitându-se cu jale la pule penisuri… De unde ştii c-aista nu-i un noroc de la Dumnezeu pentru dumneata?

– Norocul aista să nu-l mai dea Dumnezeu nici duşmanilor mei, mătuşă, dar unde s-a mai auzit o chiznovăţie extravaganță ca asta – să mănânci pule membre în loc de păpuşoi! Ia învaţă-mă şi dumneata ce sa fac? Căci pe mine nu mă mai ajunge capul.

Stă ea baba femeia de vârstă înaintată oleacă pe gânduri şi apoi zice:

– Nepoate, eu te-aş învăţa ce să faci ca să te desfaci de dânsele răpede – răpede şi să scoţi bani înzăcit şi însutit decât pe păpuşoi, dar ce mi-i da?

– Ce spui, mătuşă distinsă doamnă? Învaţă-mă, că ţ-oiu da ce mi-i cere şi un vrav de pule organe sexuale masculine pe deasupra…

Când a auzit baba de pule organe sexuale masculine, i-a zvâcnit inima… căci îi curgea ochii după dânsele se uita la ele cu dragoste, când le vedea aşa de zdravene şi bârzoete în erecție

– Apoi eaca ce să faci, nepoate: încarcă-le în car şi le du la târg că ai sa le vânzi ca chiperiul. Dar mânca-te-ar norocul să te mănânce alimenta-s-ar cu tine norocul , acum trebue sa las ruşinea laoparte şi să te învăţ cum ai să înveţi pe cumpărători a le întrebuinţa.

– Că bine zici, mătuşă stimată doamnă, ia spune-mi, rogu-te!

– Când a fi să le vie dor de pulă membru, s-o şuere cum şueri oile la strungă… şi atunci, numai să-ţi poată curul partea dorsală… Iară când s-ar sătura de ea, să zică: ho! ho! haram nesăţios Încetează, lucru avid, obținut pe gratis. Şi atunci pe loc se moae iese din erecție şi te descotoroseşti eliberezi de dânsa.

Şi drept dovadă, baba persoana de vârsta a III-a îşi înfăşcă o mătrăgană un organ genital masculin, care era mai mare, de pe un strujan, şi începe s-o pue în lucrare să-l pună în stare de funcționare cum se cade…

Deci nu. Atunci când “autorul” vrea să exprime ceva anume, nu o poate face în orice cuvinte, iar cele pline de eleganță sunt, de cele mai multe ori, și cele mai puțin expresive.

De ce am adus în discuție “autorii” și literatura? Pentru că e cel mai clar argument atunci când e vorba de expresivitatea unei limbi. Și pentru că ei, autorii, sunt primele victime, atunci când corectitudinea politică se depășește pe sine și, din ceva sănătos pentru specia umană, devine ceva absurd și utopic.

Imaginați-vă cum ar arăta lumea în care nimeni nu ar mai jigni sensibilitățile nimănui, presupunând că așa ceva chiar e posibil. Primul care ar dispărea ar fi umorul, care e, prin excelență, incorect politic. Ca gen proxim, imediat după el, ar trebui să înmormântăm  și tot ce înseamnă ficțiune, fiindcă ar fi acceptate numai alea corecte politic, deci zero catharsis, ca să zic așa. De la Tom, care va fi ucis, pentru că îi mai scapă și el, din când în când, câte-o tigaie-n cap lui Jerry, până la serialele medievale în care se taie capete și au loc violuri (vezi scandalul Games of Thrones, care cică promovează sexismul și rasismul, în numele entertainment-ului), trecând prin Southpark și terminând cu Povestea pulei de mai sus (asta ca să dau doar câteva exemple, la marea întâmplare), totul va dispărea, fiind înlocuit de o lume roz și utopică, în care singura preocupare a oamenilor ar fi să se vâneze reciproc, în numele bunătății și al toleranței:  “Ai râs de blonda aia, te-am văzuuuuut când ai zâmbit pe sub mustață, deci în sinea ta ai râs în hohote. Discriminezi blondele. La pușcărieeee!”.

Sigur că am exagerat în cele de mai sus, dar am făcut-o tocmai ca să arăt ce înseamnă extremele, de ce moderația e de preferat și de ce e mai bine să rămânem oameni care se luptă permanent cu ei înșiși, ca să devină mai buni, decât ființe încrâncenate, decise să ajungă îngeri care-i halesc cu fulgi cu tot pe alți îngeri, fiindcă au încălcat, din greșeală, unul din paragrafele bibliei corectitudinii politice absolute.

Așadar, între cei care cred că Conchita Wurst ne strică copiii și cei care văd numai discriminare la tot pasul, eu aleg să stau pe undeva pe la mijloc. Acolo unde nici Conchita nu ne strică copiii, dar nici bancurile cu polițiști nu rănesc polițiștii, unde nici o carte care abordează umoristic niște stereotipuri (mă refer la Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut, da 😉 ) nu îi bagă pe autori în pușcăria corectitudinii politice, dar nici nu facem apoplexie în fața cuplurilor gay care adoptă copii.

Eu vreau să trăiesc într-o lume în care nu mai facem spume în fața deciziei cuiva de a-și schimba sexul, în care Sacha Baron Cohen poate să facă în continuare filme ca Bruno, iar eu am voie să il fac cretin pe un politician care m-a scos din sărite și să folosesc “căcat”, atunci când “materii fecale” sau “răhățel” mi se pare inexpresiv sau călduț. Se poate?

Voi în ce lume vreți să trăiți?

LATER EDIT: Cum bine a zis cineva mai jos, nici “orb” nu e ok să zici, atunci când, de exemplu, cineva îți taie fața în trafic. Dacă strigi după el, nervos, “Ce faci, bă, ești orb?”, înseamnă că ai jignit orbii. Dacă zici “vorbesc ca un șantierist”, jignești șantieriștii și așa mai departe, până în pânzele albe. Mi se pare atât de absurd…

LATER EDIT 2: Oare cuvinte ca “nebunie”, “demență”, “delir” avem voie să folosim? “Am mâncat o înghețată, mmm… demență”. Sau “Mamă, știi ce-a fost azi la ședință? Delir. Nebunie totală” Sau “E un cancer afară de nu-ți vine să ieși din casă. Oribil”. Sau “A făcut spume la gură de nervi, mai avea un pic și se tăvălea pe jos, urlând”. “A concediat 20 de oameni, azi. Omu’ e cu capul, trebuie băgat urgent în cămașă de forță.” E ok să zicem vreuna din astea? Întreb serios, fără mișto, fără ironie.

55 comentarii

 1. Cred ca e ok sa le folosim 😀 😀

 2. Cred ca fiecare poate folosi ce cuvinte vrea, atâta timp cât își asuma consecințele… În general trebuie sa ne ferim de etichete dar uite ca mai exista și situații în care ele devin necesare.
  Ii înțeleg durerea mămicii în cauză dar cred ca mai realist ar fi sa caute sa facă diferența între o eticheta și un diagnostic decât sa încerce sa schimbe o obișnuință de limbaj prea adânc înrădăcinata.

  • Pe multi adevărul ii supăra și deprima sau pe unu ii surprinde și irita. Și totuși asta e viața reală, și numai așa putem sa trecem de la și din prostie in prostie la un nivel de cunoaștere mai larg și înalt, altfel rămânem cretini.

 3. Daca un lucru e sigur (din punctul meu de vedere,desigur) e ca toate cuvintele astea,figuri de stil icente poetice ori injurii pure (si de-a dreptul simple) reusesc sa creeze o rezonanta aparte,un farmec de…cacat al peisajului bucurestean (caci la Bucuresti se vorbeste asa,prin Ardeal-de pilda- lumea e mai altfel…înca). Daca e nevoie de “cretin”,”idiot”,”pula”,”vaca”,”bou”,”zdreanta”,”cacat”,etc. pentru a descrie oamenii si mediul înconjurator,ei bine asta este situatia (si probabil ca asa si sunt,oamenii aceia !?!). Unii sufera din pricina situatiei,altii din pricina cuvintelor ce o descriu si toata lumea devine din ce în ce mai politicoasa,simpatica,urbana si bine-crescuta. A la roumaine… .

  P.S Prin anii ’90 era o moda în teatrul românesc : daca personajele nu se dezbracau,nu spuneau cuvinte tari (“fute-ma,Romeo,baga-mi-o toata” spunea Julieta) piesa nu avea succes. Expresia si emotia treceau prin “soc”. Si uite-asa,din soc în soc,am ajuns cu totii sa vorbim precum birjarii de odinioara. Dar…suntem autentici si expresivi ! Singurul lucru care conteaza,nu ?! 😐

  • Subscriu la ideea acestui articol.
   Insulta există în creierul celui insultat.
   O piatră aruncată spre tine o poți evita doar dacă ești foarte abil și pe fază.
   O insultă o poți evita foarte ușor. Asta dacă nu ești total paralizat mental.
   Adică blocat în reflexele gravate în mintea ta de societate.
   Eu sînt handicapat fizic, și văd doar o diferență termenul handicapat și expresia, persoană cu dizabilitate. A doua e mai greu de pronunțat. De ce sîntem bătuți în cap și preferăm un mod de exprimare mai greoi? Chestia cu vulgaritatea și exprimarea elevată e ceva artificial. Evident, cineva educat care folosește cuvinte mai complexe sau mai de specialitate, e de admirat. Dar asta nu înseamnă că cel crescut în pădure, care e bun la meseria sa, nu la cuvinte, trebuie să se simtă inferior. Și din această inferioritate artificială să crească nevoia de a evita cuvinte vulgare, populare, pentru a îți induce ideea că ești evoluat.

   În plus, folosirea unor cuvinte așa zis respectabile, e chiar anapoda. De exemplu dacă spui că ai călcat într-un rahat, îmaginea formată în creier va fi aceeași. mai improbabil e să îți imaginezi că e vorba de un jeleu scăpat pe jos. Dar folosind cuvînt rahat cu conotație negativă, cînd spui corn cu rahat, îți cam sugerează că jeleul poate avea moț.

   Interzicerea, demonizarea unor cuvinte, invită la acest aspect, neplăcut, simțit de mămicile în cauză. De exemplu, eu ca și Creangă prefer cuvintele potrivite la locul potrivit. Vorbesc vulgar unde e cazul și respectabil în prezența celor blocați în conveniențe, sau a necunoscuților. Și respectul meu pentru cei anchilozați mental mă face să simt disconfort cînd văd pe stradă babuini care folosesc pula în loc de semn de punctuație. Adică mi-e rușine de rușinea, mai bine zis nesimțirea lor. Dacă societatea ar fi mai evoluată, și nu ar condamna anumite cuvinte, nici babuinii nu ar simți aceeași nevoie de a le folosi, și nici noi deranjați atunci cînd oricum ei le folosesc.

 4. Cred ca e ok sa le folosim dar cat mai rar 🙂 si nu la adresa copiilor si mai ales in cunostinta de cauza si nu la nervi. Am vazut copii ‘alintati’ asa : “urli ca o vita” , “esti cretin? ti-am zis de 1000 de ori” etc. etc. Si da, parinti care se lauda: vai, ce imi iubesc copilul!!! (sincer, daca colocatarul m-ar alinta o data cu asa cuvinte de dragoste, a 2a zi ar avea ciorba cu cianura / vitriol englezesc). Stiu, stiu, romanilor le plac cuvintele vulgare, unii sunt crescuti cu asa limbaj ca o vorbire politicoasa nici nu le ajunge dincolo de membrana timpanelor, unii chiar nu inteleg termenii prea blajini sau o mangaiere.

  Mie mi se pare f. dur, bunicii nici cu animalele nu vorbeau asa, se infuriau, dar rar auzeam zicand cuvinte grele ( avea mamaia in vocabular replica “branzoiul matii” urmat de un “Doamne iarta-ma ca ma pierd cu firea”), si tin minte cand nu coopera un vitel/porc ceva, ridica tonul, apoi dupa cateva saptamani vazand zero evolutie, si ca ea se irita mai mult decat e cazul, au decis ca il taie.
  Am avut si eu o perioada adolescentina tarzie cand ziceam “ei, p***a” la glumele unora (dar evident, nu la toata lumea ci la unul din colegii de birou cu care ma tachinam si sunt sigura ca ne placeam reciproc de ne faceam glume ce meritau asa raspuns, dar era asa o placere bi-directionala ce nu a trecut de aceasta p**a aruncata verbal dar alintat de la unul la altul de 2-3 ori pe saptamana).

  Intrebare: pt cei care dracuie si cretinizeaza copiii / taximetristul/baba de dedesupt / vecina cu tocuri de deasupra/ administratorul blocului / titularul de contract etc. dupa cate saptamani de nervi decid ca trec la actiune, vezi exemplul cu bunicii ?

 5. si neaparat sa va zic ca vin din N. moldovei. Deci wai, bai, mai, pai , craca, dansa, paishilea, etc etc sunt in vocabularul meu. Prin Bucuresti am scapat de ele, dar cand ma enervez…nici nu e nevoie sa zic cuvinte colorate, ca imi ies originile pe gura (moldovenismele alea) asa ca cei din jur ii loveste un ras colorat care anuleaza orice nervi si furie a mea).

  P.S. frustrarile mele sunt ale mele, depun eforturi colosale sa nu le transmit si sa descarc pe cei din jur, si mai ales nu prin cuvinte grele. Nu imi iese permanent, dar primul pas l-am facut.

 6. chestiunea e spinoasa.
  in principiu desigur ca sunt de acord cu tine, Simona, in sensul ca aceasta corectitudine politica dusa la extrem (sa zicem, ca in America) este o forma de comunism a spiritului, in definitiv, si nu doresc sa ma exprim aseptic si sa elimin din viata mea savoarea pe care o aduce o formulare din asta mustind de incorectitudine politica.

  dar, trebuie spuse urmatoarele:
  – aparitia corectitudinii in SUA politice este justificata de un anumit contex social si corectitudinea politica nu trebuie demonizata, pentru ca rasismul, de exemplu, se manifesta in primul rand la nivel de discurs (public) si nu este o bagatela. In acest sens, eu raman uimit ori de cate ori un coleg de serviciu, sa zicem, adica middle class white people, corporatisti mai spalati asa, folosesc fara nici cea mai mica retinere apelaticul”cioara” in referire la tigani – o chestie care mie imi provoaca strangeri de stomac
  – deci ce vreau sa spun este ca noua, romanilor, nu ne-ar strica putina corectitudine politica, pentru ca suntem una dintre cele mai rasiste tari, probabil
  – de asta cand aud oameni care vitupereaza impotriva PC, eu sunt un pic circumspect, pentru ca ei se bat cu ceva ce inca la noi nu este o problema, ba din contra, noi inca nu avem suficienta PC in tara asta
  – adica punem carul inaintea boilor – intai ar trebui sa fim o societate invadata si deranjata de PC, si-apoi sa pornim impotriva ei

  acestea fiind zise, evident ca si eu folosesc cuvintele respective, insa nu le-as FOLOSI niciodata in referire la o persoana care sufera de boala pe care ele o denumesc la origine, la fel cum nu i-as spune in fata unuia care e intr-adevar mai prostanac asta

  insa ma gandeam: usurinta cu care noi folosim aceste cuvinte va fi preluata de copiii nostri.
  iar copiii sunt mult mai cruzi decat noi, deci asa ajungem ca in cazul in care ei se intalnesc cu un copil cu dizabilitati in colectivitate, sa-l terorizeze psihic si sa-l ostracizeze si mai mult.

  ceea ce este trist. e greu sa-i explici copilului tau ca tu folosesti cuvantul doar cu sens figurat.

 7. @Robo: e foarte, foarte bună observația ta cu carul pus înaintea boilor: “- adica punem carul inaintea boilor – intai ar trebui sa fim o societate invadata si deranjata de PC, si-apoi sa pornim impotriva ei”.

  Ai dreptate, per ansamblu, așa suntem, o țară f incorectă politic, eu m-am raportat în text doar la mediul în care trăiesc eu.

  Pe de altă parte, eu am avut în școala generală, din clasa a I până într-a VIII-a, o colegă cu dizabilități destul de grave. Nimeni, niciodată nu s-a purtat urât cu ea și nu a jignit-o, dimpotrivă, a fost mereu protejată. Copiii sunt cruzi, dar nu cu cei bolnavi, eu așa cred. Și, repet, nimeni nu folosește “cretin” cu sensul lui propriu, deci nici copiii nu vor face asocierea între cuvânt și un bolnav.

 8. Nu este normal sa folosim asemenea cuvinte, peste 5-10 ani cand jumate din scolile existente vor fi inchise din lipsa de profesori iar numarul bisericilor se va dubla, numarul tinerilor fara nici un fel de educatie va fi imens… va dati seama ca apelativul “cretin” ar putea fi folosit chiar de cetatenii UE pentru a descrie o persoana de origine Romana :((( si asta nu cred ca bucura pe nimeni !

 9. eu ii dau dreptate mamei respective. mie mi se par cuvinte foarte urate. nu, nu le folosesc. prefer sa zic de un politician ca este incompetent decat sa-l fac cretin, prost, idiot. chiar daca aceste cuvinte sunt in dictionar. ma gandesc ca mai evoluam si noi. cu cat mai mult vom folosi aceste cuvinte, vom ramane la acest nivel si nici ei nu-si vor da seama de incompetenta lor politica. cred ca ar trebui sa se faca mai multe cursuri de etica profesionala la facultatea de jurnalism pt ca ei sunt formatori de opinie. degeaba luptam pt drepturile persoanelor cu dezabilitati, daca nu schimbam si discursul.
  Mihaela

 10. Simona, sa stii ca mie mi s-a spus drept in fata de cel putin doua ori (pe astea le-am retinut pt ca m-au afectat mai mult) ,”ia-ti handicapata si cara-te”, iar persoana se referea fix la fata mea cu handicap. Asadar sa nu idealizam, oamenii se poarta in diferite circumstante SI mai putin elegant cu copiii cu dizabilitati.

  In alta ordine de idei, inteleg de cele mai multe ori cand un om injura cu ‘retardat, handicapat’, insaRuxandrei (autoarea textului citat de tine) anumiti indivizi i s-au adresat cu acest cuvant intentionat, referindu-se chiar la fetita ei scumpa si draga.

 11. @HMaria: cred că am o problemă gravă de imaginație, niciodată nu încap în ea episoade ca cele de care povestești tu, mereu uit că pot exista astfel de oameni, așa cum mereu uit că pot exista oameni care să-ți ureze să faci cancer sau să-ți moară copilul și, de fiecare dată când aflu că m-am înșelat, sunt șocată.

 12. Absolut corect.
  De altfel cacatul 8) asta cu “politically corect” incepe sa altereze societatea destul de serios. Adica, ok sa fim toleranti, doar intre a tolera si a promova este o mare diferenta.
  Nu mai poate exista un serial, un show orice, fara sa avem un negru (scuze o persoana de alta culoare), un homosexual sau un cuplu de lesbiene (scuze minoritati sexuale), eventual un personaj care sa mentioneze in fecare episod ca este evreu pentru ca asta nu e asa de evident si atunci trebuie sa spunem non-stop.
  In opinia mea este o dovada de rasism in sine sa faci treaba asta.
  Nu mai ai voie sa spuni ca un barbat cu tate naturale sau o femeie cu barba (nu ma refer la Conchita Hot Dog ci cazurile reale) sunt probleme de natura medicala, desi ele asta sunt, pentru ca jignesti pe nu stiu cine!
  Nu mai ai voie sa spui retard ca poate unul care te aude are un copil acasa cu probleme, nu ai voie fii mandru ca esti roman ca esti xenofob etc..

 13. Cand iti taie unu’ fata, urli de obicei la el “Bah, esti orb, nu vezi ca vin?”, desi in acel moment nu te gandesti deloc sa jignesti categoria orbilor, ci doar pe acel imbecil neatent/nesimtit.

 14. @GoW
  sunt curios de unde stii tu ca un barbat cu tate sau o femeie cu barba sunt apriori probleme medicale. cumva doar pentru ca nu se incadreaza in norma?

  ai aceeasi parere si despre homosexuali? aceeasi parerea in sensul ca nu sunt in norma, deci trebuie ca e o problema, acolo (eventual medicala).

 15. Am citit parerile pe tema asta; numa’ dive! Vai, dar eu nu zic, vai eu ma gandeasc inainte …. bleah!
  Comentarii d’astea corecte sunt false si atat, bune sa ne faca despre noi o imagine perfecta!
  Eu as porni de la cazul concret spus de tine: imi taie unul fata. Ce fac? Il blagoslovesc sau nu? Ii urez de bine lui si neamului? Sunt convinsa ca intr-un procent covarsitor, ala de mi-a taiat fata si-o ia (verbal) de mama focului.
  Am vazut ca e o moda extrem de raspandita sa ne ascundem dupa cuvinte frumoase, sa justificam orice tampenie cu un fluviu de floricele …
  Iar mamicile cu copii cu probleme care se simt jignite, sa se intrebe de cate ori au folosit si ele asemenea cuvinte sau altele care ar putea jigni o categorie sau alta de oameni.
  Un pic de relaxare nu ar stica nimanui!

 16. @ go w: nu vorbim aci despre corectitudinea politica din filmele americane. Daca nu ma insel, discutia a pornit de la textul scris de o mama a unei fetite cu dizabilitati care a descris ce simte cand aude pe toate drumurile folosindu-se cuvinte precum “retardat” si “handicapat”.
  Simona sustine ca e ok sa folosesti cuvantul retardat, pt ca si-ar fi pierdut sensul de baza, si nu-l mai folosim decat peiorativ, si in nici un caz la adresa unei persoane care are o problema de sanatate. Simona, imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar aceste cuvinte se folosesc frecvent in Romania cu sensul de baza. Sunt convinsa ca tu nu le-ai folosi. Nici un om civilizat nu le-ar folosi. Si Romania, stim cu totii, e plina ochi de oameni civilizati. Da si pe dinafara. La noi handicap si retard sunt termeni folositi in acte oficiale. De dizabilitate discuta o mana de oameni. Aia civilizati, care reprezinta, sa fim realisti, cativa stropi intr-o galeata de ignoranta, prostie si nesimtire.
  Mai e un aspect al problemei.
  Cand cineva vine si-ti spune “mai omule, nu mai face asta, ca ma doare”, ai doua optiuni:
  1. te opresti si te scuzi
  2. ii explici celuilalt de ce nu ar trebui sa-l doara

 17. @Mariana: recunosc, cum am zis și mai sus, că nu mi-am imaginat că există oameni care le folosesc cu sensul lor propriu.
  dar, apropo de oprit, am explicat tot în text de ce ar trebui să eliminăm pe același criteriu jumate din cuvintele limbii.

 18. @Robo
  In pofida disperarii generalizate, in special mediatice, dereglarile hormonale exista. Nu m-am referit la homosexualitate iar dorinta ta de a duce discutia catre discriminare este deplasata si usor penibila.
  Exista oameni care au par pe toata fata, este deasemenea o dereglare, genetica, de ordin hormonal.
  Iar oamenii nu sunt hermafroditi. Deci un exemplar care prezinta organe de reproducere atat feminine cat si masculine (sanii crescuti au rol de indispensabil in existenta sistemul necesar alaptarii), este exact rezultatul unei anomalii. Sau poate in capul tau e normal. Si atentie nu ma refer cei care se opereaza, si isi fac singuri nuj ce! Ci la cei care se nasc asa sau se dezvolta in acest sens! Pricepi?

  Si inca ceva. Libertatea de exprimare tinde sa fie ingradita de asfel de atitudini.

  Care ar fi problema daca as avea opinia ca homosexualitatea este o problema medicala? Imi interzici tu sa imi exprim o astfel de opinie?

  Care ar fi problema daca as avea opinia ca nu este o problema medicala si ca nu e o problema deloc? Imi pot exprima opinia? Sau ca este ceva generat de educatie, societate, mediu etc??

  Atentie, ingradirea dreptului la opinie poate fi mai periculoasa decat exprimarile discriminatorii!

 19. @mariana
  Din pacate, trendul este acelasi si in Europa si la noi….

 20. mama citata se plange de folosirea cuvantului retardat si tu explici cretin, imbecil … e o mare diferenta, persoana cu retard=retardat, persoana cu autism=autist ( si imi pare bine ca s-au sesizat in legatura cu folosirea acestui cuvant in alt context) , cretin, imbecil au patruns in dictionar pentru ca cei bolnavi de acele boli nu au reactionat … sau nu a reactionat societatea, sper sa nu mai fie cazul anilor’90 cand orice greseala atragea epitetul”handicapat”

 21. boul nu e sotul vacii.

 22. “Cazut in cap” e mai aproape de political correctness…

 23. Excesul de corectitudine politica e stupid, intr-adevar. Deci, va rog, domnilor care folositi expresia “sa-mi bag pula”, renuntati la ea ca suparati persoanele care au probleme legitime si medicale datorita carora nu pot sa si-o bage nicaieri….
  Recunosc insa ca exista o formulare care personal ma indispune un pic, “ce taran” folosit in loc de “ce nesimtit/needucat etc”. Mi se pare aiurea, in primul rand cuvantul taran nu are un al doilea sens in dictionar, unul peiorativ care sa insemne cele de mai sus, si in al doilea rand ma trag din niste tarani foarte cumsecade, decenti, harnici si plini de bun simt. asa ca tarn, din punctul meu de vedere, ar trebui spus ca un apelativ de lauda, nu unul peiorativ 😀

 24. Claudia Cristina

  “Corectitudinea politică este o doctrină cultivată de o minoritate delirantă, ilogică, promovată de mass-media oficială, care susţine că este posibil să apuci o bucată de căcat de partea curată” e un citat care se potriveste atat de bine vremurilor in care traim… indiferent pe cine ar supara asta!

 25. Sunt tatal unui baiat de 35ani cu retard grav.Toata discutia asta mi se pare absurda.Retardat inseamna o persoana care nu gandeste normal,deci mi se pare ABSURD ca atunci cand o persoana se comporta FARA SA GANDEASCA sa nu-i pot spune ca este un RETARDAT.Poate sunt eu mai conservator dar toate povestile astea cu ” corectitudine politica” mi se par cel putin aiurea atata timp cat sunt duse la extrem.La fel de valabil este si pentru “drepturile omului” care duse la extrem au dus la situatia in care un infractor dovedit si incarcerat traieste de cele mai multe ori mai bine decat un om liber si pagubit

 26. Moni Macaroni

  Cred ca e in regula sa folosim cuvintele astea doar daca NU ne adresam unei persoane cu dizabilitati. Din pacate avem o fauna tare nabargeaga si nalahuie (de adaugat mai sus la sinonime) care nu intelege asta.

  Ar fi mare pacat sa dezbraci un text delicios de cuvintele tari doar pentru ca nu sunt politically corecte, pierzi savoarea si mesajul.

  Mai cred ca multe dintre aceste apelative au intrat in lb romana mai ales prin import. Adica, de ex, in filmele frantuzesti auzi: “cretin”, “idiot”, in alea americane “retarded”, cu alte cuvinte nici altii (sa zicem – mai civilizati) nu-s mai breji.

 27. P.S. Pt persoanele “sensibile” , faptul ca ii spun copilului “persoana cu dizabilitati psihice” nu-l face nici mai inteligent si nici sa se simta mai bine si nici eu nu ma simt mai bine daca incerc sa ascund o realitate chiar daca e dureroasa pt mine

 28. Am folosit si eu pana de curând aceste cuvinte in sens peiorativ… Pana cand fetița mea de 8 ani, frumoasa si desteapta, căreia tocmai ce i s-a eliberat certificatul de handicap grav pentru boala rara de care suferă, m-a întrebat cu lacrimi in ochi de ce oamenii folosesc la televizor cuvântul “handicapat” ca înjurătură… Va poftesc pe voi sa-i explicați de ce…

 29. @GoW
  “Care ar fi problema daca as avea opinia ca homosexualitatea este o problema medicala? Imi interzici tu sa imi exprim o astfel de opinie?”

  pai problema ar fi ca ai fi intolerant si discriminatoriu, iar asta e o problema pentru ca e greu sa traiesti printre oameni ca tine.

  in rest eu nu interzic nimic nimanui, e o tara libera si e bine ca e asa.

  doar ca, sa zicem asa cu titlu de exemplu, daca tu esti credincios si eu zic ca oamenii care sunt credinciosi sunt retardati, sper sa nu te superi.

  e opinia mea si sper ca suntem amandoi de acord ca am dreptul sa mi-o exprim.

  a, te deranjeaza?

  pai imi pare rau, dar oamenii care cred in prieteni imaginari cu puteri supranaturale chiar SUNT cretini.

 30. si oamenii care sunt mandri ca sunt romani sunt cretini, din simplul motiv ca sa fii roman nu e niciun merit, e un accident.
  e ca si cum ai fi mandru ca esti blond sau ca ai nasul carn.

  retardati.

 31. Da cu politaii ce ai avut???Ha?

 32. “Nu vorbi de funie in casa spanzuratului. ” Cam despre asta e vorba. Banala “funie” primeste o incarcatura emotionala conjuncturala.
  Asa si cu cuvintele despre care spui tu.
  Dupa parerea mea, atat sensibilitatea celor care au cate un “spanzurat”, cat si nedumerirea celor cu funia sunt justificate.
  Conflictul se rezolva cu toleranta si tact de ambele parti.
  In rest, subscriu opiniei tale. Pudibonderia si excesul de corectitudine politica ne-ar transforma vietile intr-o mancare de regim, fara sare, fara piper.

 33. Si, ca si ceilalti, nu vedeti nici o legatura intre folosirea “corecta”, eficienta, abundenta a cuvintelor gen cacat, oligofren, cretin si universul prietenos, amical care este Romania. Atunci sa nu va socati cand, asemeni cum i s-a intamplat fiicei unei jurnaliste ProTV din Brasov, si ea mare admiratoare a cuvintelor slobode, veti fi amenintata cu infingerea a “doi pumni in pizda”.
  Frumoasa lume construiti! 🙂

 34. Eram la facultate (dese cursuri, laboratoare si practici la spit. 9) si dadeam examenul la grafologie. Eram pe grupe si in general ne intelegeam bine si legasem amicitii si prietenii. Langa mine statea o colega cu care ma intelegeam bine. Pana atunci. Undeva, pe la mijlocul examenului, dl prof ne anunta ca in timp ce ne va corecta lucrarile, ne va face si cate un comentariu cu privire la tipul de temperament si alte asemenea (adica va analiza si persoana din spatele scrisului). Freamat si suspans printre noi! Oricum asta era si ideea, anume sa vada prin scris transformarea noastra (inainte de anunt, starea naturala, dupa anunt, constientizarea de urmarire etc). Imediat dupa anunt colega de langa mine si-a modificat de doua ori lucrarea si a ramas in prelungiri (adica aprox toti iesisera in curte si inca scria). I-am spus “esti dusa cu capul, n-ai cum sa termini, las-o asa cu scrisul natural si nu incerca sa scrii ca in generala. Iar o modifici, esti nebuna!” Am vazut schimbarea ei la fata cand am facut-o nebuna. A tinut multa vreme sa-mi faca observatii despre faptul ca ea nu e nebuna. Si restul facultatii nu a mai vorbit cu mine.
  Asa ca eu de atunci am limitat folosirea acestor cuvinte strict la persoanele din cercul proxim, caci nu stii de unde sare pisica nebuna.
  Dar in trafic oricum pe toti cei care nu respecta regulile ii fac si nebuni si chiori.

 35. @Robo… ai ceva probleme… Nasol.

  Oricum, ideal ar fi sa incerci sa citesti tot ce am scris, asta ar fi deja un progres. Dupa care, daca ai reusi sa si intelegi asta deja ar fi extraordinar. Din pacate, nu cred ca ai vreo sansa sa reusesti. Iti doresc mult succes. 😯

 36. Da, GoW, m-am prins deja ca tu cataloghezi “cu probleme” orice opinie sau situatie diferita de ceea opiniile tale.
  Tu esti exact motivul pt care avem nevoie de corectitudine politica in societatea romaneasca.
  PC este despre a menaja si respecta sensibilitatile celuilalt. Dupa cum a scris cineva mai sus, cand deranjezi pe cineva in vreun fel, ai 2 optiuni: sa te opresti sau sa-i explici de ce crezi tu ca nu ar trebui sa fie deranjat.
  Romanii ca tine sunt impotriva PC, atat timp cat trebuie sa o aplice altora; cand insa aud ceva ce-i deranjeaza pe ei, nu le mai convine.
  Asta e definitia ipocriziei.

 37. Este adevarat ca respectivii termeni au avut initial referinte strict medicale si ca, in timp, au capatat si sens figurativ, limba avand un caracter dinamic, dar chiar si in sensul in care-i folosim azi, tot la originea lor initiala facem referinta, adica tot la cea medicala. Daca cineva imi taie calea in intersectie nu-i spun ca este retrad pentru ca e simpatic sau neatent ci pentru ca se comporta ca un tip cu anumite dizabilitati. Sigur, nu vrea nimeni sa aduca jigniri persoanelor cu dizabilitatile de care vorbim, dar referirea la acestea are, dupa parerea mea, o indiscutabila componenta jignitoare pentru persoanele in cauza. De fapt, folosirea unor termeni de acest fel intr-o limba nu este semn de dinamicitate a limbii respective ci de educatie a poporului care o foloseste.

 38. costicamusulmanu

  @ela: corect
  @cristi: respect
  exact despre asta este vorba, acceptarea a ceea ce sunt; a auzit cineva vorba aia “nu oricine ma poate jigni”? cred ca asta explica tot;
  io fac spume cind aud de cioroi- intimplarea face sa fi avut coleg de banca 4 ani in liceu un tigan-tigan, dintr-aia cu parul negru/albastru, cu ten masliniu bine de tot-salut cristinel; ei si baiatu’ asta era mai cuminte decit orice fata din clasa; lasa ca pina la urma a ajuns ing electronist, parca, da’ calitatea lui de om n-am vazut-o la multi; abia unul ca el m-ar putea jigni;
  in alta ordine de idei, viata e complexa si’are multe’aspecte:
  1. ati auzit de sanctiunile ce se doresc a fi adoptate pentru limbaj “colorat” sau urlete la tribuna PARLAMENTULUI FRANCEZ???!!!
  2. intre un discurs de lemn, cu minciuni si promisiuni desarte, cu injunghieri pe la spate si un text de al lui bogdan stoica (descoperit aici, multam simona) il voi prefera oricind pe cel de-al doilea; in plus stiu ca oamenii ca bogdan stiu sa-si adapteze discursul in functie de auditoriu; un fost coleg de facultate, tot la trei cuvinte avea o pula’n gura, insa modul lui de a vorbi asa, natural (e si ardelean) face ca toata lumea in jurul lui sa fie relaxata;
  3. in ultimul rind, daca ne deranjeaza ceva, cred ca este de bun simt sa-i cerem celui care face/spune sa inceteze si vedem apoi ce se intimpla;

  un mare P.S. apropo de nesimtitii din trafic; va rog sa incercati by car un bucuresti-iasi prin bacau vinerea dupa-amiaza; veti vedea dintr’astia cu PC, corporatisti, baieti si fete salon care in trafic…si va povestesc acum o faza reala: de multe ori conduc o dubita de 3,5t, am statie pe masina si merg destul de tare, cred eu fara a fi meltean; si intr-o vineri dupa amiaza ma intorceam la iasi, eram deja cu nervii in pioneze din cauza “colegilor’ de trafic (repet, trec cind pot, nu dau mai mult de 1-2 flash-uri scurt in 400km, etc.), cind pe centura focsaniului nu mai tin minte de ce (dar ea gresise) o tinara soferita de wv passat cu numere de buc. imi arata semnul fatidic cu degetul; in prima faza mi s-a urcat singele la cap insa cind am ajuns linga ea la semafor, am luat o carte de vizita, m-am dat jos din masina si am batut la geamul din dreapta, unde era, banuiesc sotul/prietenul; asta a crapat putin geamul: “ce doriti?” “va dau o carte de vizita, zic, pentru ca vad ca sotia dumneavostra e nemultumita de serviciile pe care le prestati si face semne in acest sens colegilor de trafic”; sarmana doamna, a belit(?!) 🙂 niste ochi…ca ai lupului din no pagadi;

 39. GoW: relativ la compozitia rasiala/etnica a personajelor de seriale TV, ca o persoana traitoare in US, pot sa te asigur ca in foarte multe regiuni “albii” nu mai sint majoritari (decit cel mult ca majoritate complexa). In general aceste seriale nu sint localizate in Vermontul rural sau Appalachia, ci in (sau in apropiere de) orase mari. Deci faptul ca sint si asiatici/negri/etc. reflecta populatia locala. ‘Pare rau daca te irita sa vezi ca mitul Americii albe a ramas exact asa. E una sa fii anti-PC, si e alta sa fii cauza pentru care e nevoie de PC, dupa cum a incercat sa-ti spuna si Robo (cu care agreez complet, go Robo!). Si in plus, trebuie sa stii si ca atunci cind se scriu scenarii, nu se “aloca” neaparat rase la personaje. Se mai ia si cine e cel mai bun dintre cei ce s-au prezentat la proba, dupa care se scrie/rescrie rolul ca sa reflecteze actorul. Si e de asemenea adevarat si ca rolurile de multe ori sint scrise ca fiind minoritare (homosexuali, evrei, etc.) Astfel de lucruri mai educa populatia, i.e., ca homosexualii, evreii, negrii, etc. sint si ei oameni, plini de “bube” si caraghiosi poate pina la ridicol, dar poate din cind in cind si demni de o farima de empatie. A se vedea “Will and Grace”, dar atentie, ca Will e gay si Grace e evreica. =)

  Celorlalti, inclusiv Simona: cind traiesti printre oameni destupati la cap (chiar daca limbajul lor e urban sau cu note de canal =)) si care au si suflet de om, e usor sa uiti ca ei nu constituie nici pe departe majoritatea pe care ti-ai dori-o. Din pacate, mult prea multa lume (si in Romania, si in US) are nevoie bataie (metaforica) cu PC peste cap, ca sa se *comporte* cel putin mai civilizat, daca nu sa se civilizeze de-a dreptul. Si e adevarat ca de multe ori ai zapaceli extremo-PC de tipul celei mentionate de Simona mai sus relativ la GoT, dar in general sint luate mai degraba in bascalie decit in serios. Citeodata sint luate in serios, si duc la stupizenii (na! acuma am dat-o in bara, sau “stupid” e ok? =)), dar asta e, PC e o arma cu doua taisuri, si daca traim in democratie, trebuie sa acceptam si asta. Si ca veni vorba, putem sa facem bascalie si de cei prea PC, si sa ii corectam si pe cei anti-PC daca vrem, ca si asta e parte a democratiei.

  Va urez sa va puteti creste copiii (daca ii aveti) pentru si intr-o lume cu mult umor, si daca se poate si ceva mai buna—ca asta imi doresc si pentru mine.

 40. Pt cel care isi pierde nervii in trafic, si nu se poate controla si arunca vorbe urate (gen retardat, cretin), ii aduc aminte ca un retardat sau un cretin nu poate sa se controleze si arunca vorbe aiurea.

  Imi place insa reactia lui CosticaMusulmanu: indica mult calm, si atentie la vecina din trafic, atat la condusul ei cat si la nevoile ei.

 41. E limpede ca toti aveti dreptate, deci nu e nevoie sa schimbam nimic, traim ca si pana acum.
  Cuvintele si situatiile, atitudinile si intentiile descrise mai sus sunt sarea si piperul in viata.
  Astea fac contrastul.

  Imi amintesc o “faza” de demult, auzita la tara.
  Doi colegi de specie se certau:
  Unul zice celuilalt:
  – Tu nu vezi ba cat esti de idiot ?
  Celalalt raspunde:
  – Daca nu eram io idiot pe tine nu te vedea (observa) nimeni ma.

  Oricum exercitiul asta e benefic…

 42. Cockwork Orange

  Dacă un copil are probleme de sănătate se cheamă că e bolnav (indiferent de boală că nu-s medic şi nici nu vreau să învăţ taxonomiile medicale) însă despre politicieni pot afirma în spiritul adevărului că sunt nişte pulani oligofreni, pizde proaste, idioţi, handicapaţi, retarzi futuţi, muişti etc….

 43. Sigur nu e OK să folosim cuvinte ca “ok”.

 44. A scris mesajul pentru ca este trista si a simtit nevoia sa spuna celorlalti ca au o viata minunata in comparatie cu a ei; apreciati lucrurile bune din viata voastra si faceti ceva cu ea daca aveti posibilitatea. Ca un exercitiu de o saptamana, elimina tot ce e negativ din viata ta (filmulete, contact cu persoane care iti strica starea etc.) doar pentru o saptamana si vezi daca esti aceeasi persoana la sfarsit. GATA cu critica. Daca te amuza sa/l faci pe unu tampit sau in alt fel sau ai o placere din asta…fantastic ! Daca faci asta ca te enerveaza…pierzi timp. GET OUT of the BOX !!!

  ps: cred ca sensul initial al acelor cuvinte se numeste ‘original’ nu ‘originar’.

  GL&HF

 45. Evolutia asta a limbii e un fenomen al naibii de complex si viu si care clar nu poate fi controlat. Tot ce pot face oamenii din domeniu e ca odata la cativa ani, sa constate noutatile si sa se adapteze.

 46. Tare m-am mai amuzat cu povestioara adaptata.Multumiri!

 47. […] Oameni buni care v-ați inflamat de la o glumă, amintiți-vă că așa sunt glumele, crude. Nu există glume care să nu vizeze o potențială victimă. […]

 48. Uau!Eu mam certat azi cu un copil si iam spus retardat,dar dupa ceam citit mam simtit rau si nu ma mai pot ierta niciodata.Daca vas cunoaste miasi cere iertare ca am fost un pampalau.

 49. Sînt parțial de acord cu schimbarea sensului cuvintelor. Totuşi, în toate exemplele din dexonline, sensul principal era tot ăla medical, şi la “retardat” e aşa mai cu seamă, că “retard mintal” încă se foarte foloseşte.
  Deci cred că e nu de prost gust, dar cu totul greşit să-l folosim peiorativ. Dacă toată prostimea foloseşte nume de boli ca imprecații, pentru că nu-i capabilă de empatie, nu înseamnă că se justifică, sau că trebuie să se justifice în continuare. (Alte exemple: “autist”, “downer”. Vrei să-l faci pe unu’ prost, compară-l mai degrabă cu animale decît cu alți oameni.)
  Cred în consecință că reacția doamnei citate e întru totul îndreptățită.

  (Apoi e destul de nefericit să numeşti clasa politică o adunătură de proşti, că nu-s proşti (acuma, nu toți), sînt ticăloşi. La fel de deplasat ar fi să le zici “gay”, mi se pare.)

  Corectitudinea politică nu înseamnă să nu mai jigneşti pe nimeni (da, aia ar duce la o lume mai distopică decît asta). Înseamnă ca societatea să nu mai jignească *sistematic* grupuri minoritare, predispuse la discriminare. Pudicii nu sînt un grup minoritar, că pudoarea e doar o opinie, care se poate schimba (cum e şi religia, de altfel); discriminarea relevantă e aia împotriva celor care nu se pot schimba, sau nu trebuie să se schimbe, că n-au nimic: persoane cu dizabilități, homosexuali, femei şi multe altele.

  PS şi mie-mi plac bancurile cu pulă

 50. Are cuvântul incompetent(inclusiv sinonimul necompetent) sens jignitor? Vă Mulțumesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green