Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ce știu românii despre drepturile lor

Primul studiu național privind felul în care se raportează românii la drepturile lor, realizat de IRES la solicitarea APADOR-CH, a venit cu următoarele concluzii:

72% dintre români recunosc că nu-și cunosc bine drepturile, dar 80% dintre ei consideră totuși că în România le sunt încălcate drepturile civile. Același procent dintre conaționali a auzit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar fără să cunoască detalii. Instituțiile menționate de respondenți că încalcă cel mai frecvent drepturile omului în România sunt: Guvernul României (62%), instanțele de judecată (60%), Parlamentul și sistemul de sănătate (57%) și administrația locală (50%).

De ce vă spun toate astea azi? Pentru că, pe 10 decembrie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Omului, ocazie cu care Apador – CH a decis să atragă atenția asupra subiectului. 

Cine este Apador – CH? Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Și este o organizație neguvernamentală, non-profit, care acţionează din 1992 pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate. Apahdor – CH lucrează la elaborarea și eficientizarea unor mecanisme care să asigure respectarea drepturilor omului și monitorizează instituțiile relevante.

Printre drepturile cele mai încălcate, oamenii au enumerat: dreptul de a fi judecat echitabil (61%), dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară ( 59%) și dreptul de protecție a proprietății (58%).

Deși discriminarea este percepută ca un fenomen puternic în România, 36% dintre respondenți declarând că s-au simțit discriminați, nu există o cunoaștere clară a procedurii de reacție în caz de discriminare, numai 1 din 3 români fiind familiarizat cu procedura. Ca percepție, cele mai discriminate categorii de persoane sunt persoanele cu o altă orientare sexuală decât heterosexuală (67%), persoanele infectate cu HIV (66%), persoanele de etnie romă (65%), persoanelecu handicap (63%) și femeile (50%).

Printre instituțiile aflate în topul celor care garantează în mare măsură respectarea drepturilor omului, în opinia respondenților, se numără președintele României (49%), poliția (49%), avocatul poporului (45%) și instanțele de judecată (42%).

Dacă ar trebui să-și revendice drepturile încălcate, oamenii spun că s-ar adresa totuși unor persoane/instituții de încredere, cum ar fi: polițistul (44%), avocatul (23%) și jurnalistul (12%).

Dacă vreți să fiți siguri că vă cunoașteți drepturile, intrați aici și citiți-le cu atenție. Veți afla de pe aceeași platformă și cum putețu să vi le apărați, atunci când vă sunt încălcate, atât în instanțele naționale, cât și la CEDO.

3 comentarii

 1. stiu ca mii de romani au fost la CEDO sa-si caute dreptatea ,si au gasit-o
  si au fost despagubiti,de statul roman
  suma totala fiind imensa
  din banii nostri
  sau din banii din care fura de obicei aia care fura, si le-a ramas mai putin de furat

  • stiu si multi romani cae nu au primit niciun raspuns de la CEDO; inclusiv eu am avut un dosar in care era incalcat flagrant dreptul de proprietate- valoarea proprietatii importanta, proces castigat in RO dupa 5 ani , pierdut intr-o sedinta de recurs fara drept de apel…decizia primita plina de paste-copy din decizia in care castigasem de fapt, cu multe erori grave, nenconcordante samd

   Nu am primit nimic niciodata desi am trimis ca la carte – formulare completate de avocat, trimise cu confirmare de primire . Am auzit ca nr de plangeri trimise este extrem de mare si , ca sa ai sanse sa ajunga unde trebuie, fie ai noroc chior fie – habra nu am, ai pile.
   E una am fost foarte dezamagita

  • si apropo ” din banii nostrii”:
   voua cum vi se pare ca in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, suma de 4 milioane despagubiri cuvenite victimelor trebuie platita de MIn Sanatatii care va cere bani de la Min Finantelor????? Mi se pare halutzinant – ca sa citez o romanca neaosa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint