Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Porumbelul Mir și alte 9 povești despre curaj pentru copii

“- Vrei să mă ajuţi să duc boabele astea în Poiana Verde? întreba porumbelul Mir, ori de câte ori vedea un alt porumbel luându-şi zborul. Dacă zbura în direcţia Poiana Verde, Mir îi dădea repede câteva boabe şi îi explica unde anume şi cui trebuie să le dea. 

Totul începuse mai demult, când o parte dintre porumbeii din Poiana Verde se îmbolnăviseră de o boală ciudată, care-i făcea să fie din ce în ce mai slăbiţi. Singurul leac al acestei boli erau boabele de măceş şi de cătină, însă în Poiana Verde toate tufele de măceş şi cătină erau uscate. Un scatiu care obişnuia să poarte zvonuri de colo-colo le povesti că în celelalte poieni, care nu se aflau foarte departe, era plin de tufe de măceş şi cătină. Şi, cum Mir obişnuia să facă multe drumuri în Poiana Aurie, pentru că avea acolo un cuib, nu a mai stat pe gânduri şi a început să transporte bobiţe. Însă el singur nu putea să aducă atât de multe boabe pe cât aveau nevoie toţi porumbeii bolnavi. Aşa că începu să ceară ajutorul tuturor.
În scurt timp, o mulţime de porumbei începură să facă drumuri între poieni, ducând în ciocuri boabe.”

Ceea ce ați citit mai sus e un fragmențel din Mir, porumbelul salvator, o poveste pentru copii scrisă de Adina Rosetti și ilustrată de Alexia Udriște. Probabil că v-ați dat seama deja, e inspirată de povestea reală a lui Vlad Voiculescu, care a organizat celebra Rețea a Citostaticelor, compusă din sute de voluntari care cumpărau de la farmacii din afară medicamente indispensabile bolnavilor de cancer, salvând astfel sute, dacă nu mii de vieți, într-o perioadă în care din România aceste medicamente lipseau în mod curent. Povestea e mai lungă (eu v-am arătat doar începutul) și continuă cu alte fapte bune ale porumbelului Mir, ca de exemplu, cu ceea ce în viața reală se cheamă Magicamp și e o tabără pentru copii bolnavi de cancer, pusă la cale tot de Vlad, în tandem cu Melania Medeleanu și cu ajutorul altor zeci de voluntari.

O găsiți, alături de alte 10 povești pentru copii inspirate de fapte reale, în Cartea curajului, publicată de Curtea Veche Publishing. Toate poveștile din carte au la origine fapte reale, selectate cu ajutorul aplicației Culegătorii de Curaj, un proiect creat și susținut de Piraeus Bank România prin comunitatea sa de CSR, Curaj România. Aplicația i-a invitat pe parcursul anului trecut pe oamenii obișnuiți să scrie despre curajul celor de lângă ei, despre fapte extraordinare, despre povești de viață care merită să fie transmise mai departe. 10 dintre întâmplările înscrise în aplicație au trecut prin condeiul Adinei Rosetti și prin mâinile ilustratoarei Alexia Udriște, rezultând povești frumoase și emoționante, numai bune de citit celor mici, care au nevoie de modele și de inspirație, la startul în viață.

cartea-curajului-fara-fundal

Mărturisesc că mi-au dat lacrimile la povestea porumbelului Mir și că, dacă aș avea copii, aș considera Cartea curajului o achiziție obligatorie. Ea se va lansa pe 17 noiembrie, de la ora 13:30, la standul editurii Curtea Veche de la Târgul de Carte Gaudeamus, desfășurat la Romexpo, vă încurajez să mergeți, dacă aveți cum. Lansarea va presupune și o legătură în direct cu 5 biblioteci din țară (Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu – Neamț, Biblioteca Orășenească Medgidia, Biblioteca Județeană Ovid Densusianu – Hunedoara, Biblioteca Județeană Christian Tell – Gorj, Biblioteca Comunală Răcoasa), din care câte un copil va citi una dintre povești.

În același timp, începând de joi, Curtea Veche Publishing așteaptă comenzile voastre aici, dacă nu puteți ajunge la lansare și doriți să comandați cartea de la distanță. Iar aici o puteți vedea răsfoită.

Nu-i așa că e o idee tare frumoasă cartea asta? Mie îmi place mult.

Si aici gasesti si trailerul cartii:

10 comentarii

  1. daca MagiCamp ar avea sistemul de donații prin SMS , eu as dona lunar

  2. vreau cartea sa-i citesc fiica-mii din ea, o voi comanda SIGUR. multumesc ca ne-ai zis de ea, siona

  3. un model frumos pentru copiii nostrii vlad voiculescu

  4. like pentru carte. nu am copii inca, dar o sa ma bucur sa am acces la asa carti cand o sa-i am

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green