Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Știați că o inimă are doar o viață, pe care o putem prelungi chiar noi?

Screen Shot 2017-07-20 at 14.03.49

Știați că …?

* înainte de inventarea stetoscopului, doctorii ascultau inimile pacienților punându-și urechea pe piepturile lor? Medicul francez Rene Laennec (1781-1826) a fost cel care a inventat stetoscopul, pentru că se simțea jenat să își pună urechea pe pieptul pacientelor mai planturoase.

* inima e mușchiul care muncește cel mai mult, pe parcursul vieții noastre?

* inima unui adult bate de 70-78 ori pe minut, de 100.000 de ori pe zi, de 3.600.000 pe an și de 2,5 miliarde de ori într-o viață?

* o valvă normală are dimensiunea unei monede de jumătate de dolar?

* primele pacemaker-uri se băgau pur și simplu în priză?

* vechii egipteni credeau că inima și alte organe importante au voință proprie și se mișcă prin interiorul corpului?

* rata infarcturilor crește de Crăciun sau de Anul Nou?

* balena albastră are cea mai mare inimă, care cântărește în jur de 700 kg?

* boli de inimă au fost descoperite inclusiv la mumii vechi de 3.000 ani?

* cancerul de inimă este extrem de rar, pentru că celulele inimii se opresc din divizat la începutul vieții

* inima unui copil are dimensiunea unui pumn strâns, în timp ce inima unui adult are dimensiunea a doi pumni strânși?

* pentru că are propriul impuls electric, inima continuă să bată și dacă e extrasă din corp, atâta timp cât e conectată la o sursă de oxigen?

* zgomotul pe care noi îl numim “tic-tac” este făcut de cele 4 valve, atunci când se închid?

* în fiecare zi, inima noastră produce energie care ar putea deplasa un camion 32 de kilometri. Într-o viață, l-ar putea deplasa până pe lună și înapoi.

* în 1929, chirurgul german Werner Forssmann a examinat interiorul propriei inimi introducându-și un cateter pe un vas din braț și împinângându-l până în inimă? Așa s-a născut cateterizarea cardiacă, o procedură comună, în zilele noastre.

Ați zâmbit, bănuiesc, la toate cele de mai sus. Profit de atenția voastră ca să vă strecor și câteva informații ceva mai grave.

Știați și că …?

* La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societății Române de Cardiologie?

* 1 din 10 români care au suferit un infarct nu supraviețuiește?

* Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la noi în țară, cele oncologice ocupând de-abia locul doi, conform raportului European Heart Network pe 2017?

* România se află pe locul 3 în lume la decese cauzate de boli cardiovasculare?

* La nivel european se înregistrează anual 3,9 milioane decese de cauză cardiovasculară?

* Numărul de persoane diagnosticate cu boli cardiovasculare a crescut în ultimii 25 de ani, la nivel european? În 2015, 85 milioane de pacienți europeni aerau întregistrați cu astfel de boli.

* Organizația Mondială a Sănătății și-a propus să reducă cu 25% decesele premature cauzate de boli cardiovasculare, până în anul 2025, iar România ar trebui să se alinieze acestui obiectiv?

Bolile cardiovasculare pot fi ținute sub control, dacă pacienții merg regulat la controalele medicale și respectă regimul de viață și tratamentele recomandate de medic. Ca dovadă, în Europa, numărul deceselor este în scădere, în timp ce la noi doar stagnează. Unde mai avem de lucrat? La prevenție printr-un regim de viață echilibrat (cu dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume, renunțare la fumat și mișcare zilnică), la depistarea precoce, la monitorizarea corectă a pacienților deja diagnosticați și la creșterea aderenței la tratament. Ne lipsesc, de asemenea, programele de recuperare post-infarct, care realmente pot face diferența în prevenirea unei recidive, de cele mai multe ori sinonimă cu decesul.

Mulți dintre cei care au supraviețuit unui infarct uită prin ce au trecut și nu se mai preocupă de prevenția unui al doilea episod, imediat ce se simt mai bine. Își reiau stilul de viață anterior, își neglijează tratamentul și se duc tot mai rar la medic.

Din dorința de a atrage atenția asupra acestor lucruri, Societatea Națională de Medicină a Familiei și Fundația ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare lansează campania Câte vieți are inima ta?

Dacă prezentați risc cardiovascular sau chiar ați suferit deja un infarct, puteți găsi pe www.inimisanatoase.ro informații și răspunsuri la întrebări esențiale referitoare la infarctul miocardic acut. La fel, dacă aveți apropiați care suferă cu inima.

Screen Shot 2017-07-21 at 10.34.19

P.S. Știați că inimile femeilor bat mai repede decât ale bărbaților? Inima unui bărbat adult bate de 70 de ori pe minut, în timp ce a unei femei adulte bate de 78 de ori pe minut. Oare de ce? 😛

Foto 1 Sri Nur Handini | Dreamstime

24 comentarii

  1. Johnny Handsome

    Știați că inima e cel mai neascultător organ? Bine, de la o vîrstă…

  2. Am citit cu atenție si preocupare.
    Si mi,a venit următoarea idee colosala.
    Ma apuc sa inventez mașină care merge cu bătăile inimii, ca am văzut ca se poate.
    Vad io ce nume o sa ii pun.
    Când voi vrea sa meargă mai repede, o sa ii atașez o gagica mișto lângă mine , inima bate mai repede, depășesc viteza legala, plătesc amenda, suspendat permisul, rahat, numai belele.
    Mai bine îmi vad de treaba mea, beau o bere, ma simt fericit cu inima mea așa puturoasa cum e, ca nici o bicicleta macar nu vrea sa motorizeze si ma pup vu gagica pe o banca in parc.

  3. Si apropo de postarea trecuta, o sa răspund aici ca acolo nu mai citește nimeni.
    E plin cimitirul de oameni curajoși.
    Mai bine fricos da in stare de viață.

    • Ai fleocit zicala: E plin cimitirul de oameni de neinlocuit! Dar in esenta ai dreptate: pana bate, bate, dupa aia, pune-ma sprijinit de gard!

  4. Situatia bolilor cardiovasculare in tara noastra este foarte trista. Eu am fost interesata de partea de insuficienta cardiaca si de afectiunile asociate, in special afectarea arterelor carotide. Studiile pe care le-am facut au aratat o rata de aparitie a placilor de aterom pe carotide deloc de neglijat la acesti pacienti. Din pacate ecografia carotidiana nu prea se face de rutina la pacientii aflati la risc, desi este o investigatie non invaziva. Nu ca in rest s-ar face cine stie ce preventie 😐 Am fost cu o bursa in Barcelona si am lucrat cu un doctor specializat in insuficienta cardiaca. Diferenta ca de la cer la pamant..incepand din spital, continuand cu reevaluarile prin policlinica (unde daca nu te prezinti la data indicata e greu sa te reprogramezi) si nu in ultimul rand dieta mediteraneana si miscarea (f multa lume are caine si il plimba). De medicatie nici nu mai zic, eu visez la cea mai noua medicatie (sacubitril-valsartan) si la noi prea putini pacient sunt pe tripla terapie recomandata de ghid 😯 Macar la noI in spital si pe sectie incercam sa facem tot ce putem pentru acesti pacienti cu resursele disponibile

    • Normal ca îți vine sa faci mișcare pe la rambla sau in Gaudi park decât pe calea moșilor cea plina de betoane…
      Dar , ame draga, problema e in inerția profesorilor si doctorilor bătrâni, a anchilozaților din minister , in fata noului….
      Si ar mai fi ceva da nu mai vreau sa dezvolt aici, ca mi,ar sari iar doctorii in cap ca le iau pâinica de la gura…

    • Hai ca in Parc Guell mai iti vine sa te plimbi, dar pe rambla am crezut ca ma sufoc :)) mai frumos (si aerisit) era in parcul de langa spital 😜 si din partea mea poti linistit sa dezvolti ideile

  5. Cristiana Popp

    As vrea sa spun ceva ce este scris in articol, dar poate nu atat de clar cat as vrea eu. Problema in tara noastra este prezenta bolilor cardiace precoce, la oameni tineri si aparitia unor complicatii invalidante care ar putea fi evitate prin mai multa grija.
    Fiindca altfel este incurajator ca mortalitatea prin boli cardiace este pe primul loc. Asa si trebuie sa fie si asa este in toate tarile dezvoltate. Fiindca bolile cardiace sunt, in mare majoritate, niste boli de uzura si apar mai ales la varstnici. Faptul ca bolile cardiace sunt prima cauza de mortalitate este un semn ca traim intr-o tara dezvoltata, cu speranta de viata lunga si cu o incidenta normala a malignitatilor (si fara violente care sa duca la o mortalitate mare de cauza violenta). Pana la urma, moartea de batrainete, de cauze naturale, este in marea majoritate a cazurilor o moarte de cauza cardiaca. Incidenta crescuta a malignitatilor este si ea semn de crestere a sperantei de viata (si chiar a imbatranairii populatiei). Stim ca toti murim. Si care sunt optiunile? Sa murim de boli infectioase (de obicei la varste tinere) sau de malignitati si boli cardiace (de obicei la varste mai inaintate) (las deoparte mortile de cauza violenta).
    Problema reala este ca avem mortalitate cardiaca la oameni tineri, unii care nu au fost diagnosticati si tratati inainte, decesul subit fiind prima manifestare cunoscuta a bolii. Cred ca este minunat ca se fac astfel de campanii, dar cred ca oamenii nu inteleg foarte bine cum sta treaba. Imi spunea cineva, in urma cu vreo doi ani (functionar care gandea politici de sanatate strambe) ca trebuie sa ne concentram eforturile in scaderea incidentei mortalitatii de cauza cardiaca. Si care cauza sa creasca, fiindca pana la urma suma este aceeasi? NU, trebuie sa incercam sa scadem mortalitatea de cauza cardiaca la tineri si sa o crestem la varstnici (fiindca vrem sa murim la 90 de ani de insuficienta cardiaca a varstinicului, dar nu la 45 de ani de infarct).

    • Teoria e ok, practica ne mai si omoara! Eu sufar de hta, record absolut 241/196, dar cand ma duc (cat mai rar) la medicul (sau medica?) de familie si-mi pune asistenta, bunica lui Eminescu sau Creanga, tensiometrul care dateaza probabil dinainte de a ma naste, si pompeaza de 10 ori ca sa spuna ce vede ea acolo cu cele 77 dioptrii, incep sa ma rog pentru infarct, asta ca sa nu rup un picior de masa si sa-l folosesc! Apropo, medica mea de familie a trimis acasa un baiat de 20 si de ani ca a macat ca porcul de pasti, dar, sa vezi ghinion, baiatul a murit in 2 ore. Avea infarct!

    • Nu ma consider eu cea mai in masura sa dau solutii sau idei pentru scaderea incidentei morbiditatii sau mortalitatii prin bolile c-v dar ,draga Kerehome,pot sa iti spun ca (sunt as. med) nu masor eu aproape niciodata in cadrul consultatiilor curente TA si AV (pulsul adica) ci le masoara dl. dr. ca la carte- cu cele cateva minute de repaus inainte,dupa cateva cuvinte de acomodare -incurajare,repetand de cateva ori masuratorile cu aparate de obicei dincele mai noi si mai scumpe (btw am in birou laa munca mobila mai scumpa decat acasa) prescriind apoi medicamentele cu indicatii in amanunt asupra modului de administrare (daca nu e convins ca pac a inteles il cheama inapoi cu medicamentele de acasa sau de la farmacie si ii facem schema amanuntita-eu le mai fac si inventarul la ce mai au ei prin stoc ca sa le prescrim mai putin daca este cazul,pentru ca maj sunt pensionari si isi dramuiesc cu greu banutii-am cazuri in care 1 l de lapte este un lux… Eu incerc sa fac tot cepot sa ii lamuresc asupra importantei reg de viata,administrarii corecte si constante a trat cronic si tot ce mai cred eu ca le poate face viata macar un picut mai usoara. Si inca ceva si-mi asum orice banuiala de laudarosenie(am inca traume dupa povestea cu snururile!)-avem rata de vaccinare de100% ,si asta dintotdeauna. De altfel a fost primul si singurul lucru asupra caruia a insistat cnd m-am angajat(acum o groaza de ani!). Si da ,a crescut intr-un ritm de speriat rata morbiditatii prin bolile c-v si stati sa vedeti cand o sa vina nota de plata a fumatului ,consumului abuziv de alcool si alimentatiei necorespunzatoare la copii ,a aditivilor alimentari,a poluarii.. Inca e bine…. Oricum totul pleaca de la saracie si educatie (adica lipsa ei) si astea doua sunt ca oul si gaina… In lipsa mijloacelor economice si a unor cetateni capabili de rationament (cum era cu analfabetii functionali? Cati sunt?) vorbim vorbe…Oooi, si cand vezi PROFESORI care nu sunt departe de a fi asa ceva ,ce ramane de facut? Iertati-ma daca am devenit incoerenta, dar eu cred ca educatia e mai presus de toate. Tehnologia,partea materiala sunt nule in lipsa unei educatii,cred eu bazata intai pe cei 7 ani de acasa si abia apoi pe un bagaj mai mare sau mai mic de cunostinte.. Simona ,da-mi block daca ai “raclamatii “din pricina me.hai pa.

    • @Irinoush: pot spune ca ai nu bafta, ci bulan. la mine, la medica de familie, mobila cred ca e facuta de tamplarul ala de acum 2000 si de ani, pe sub usa trece usor o pisica, iar dotarile medicale am spus ca dateaza cel putin dinainte de nasterea mea acum 66 de ani. si ca sa pun cireasa, aceasta “doamna doctor”, care a preluat la pachet toti pacientii adevaratului doctor (rapus de hta), fara sa intrebe pe nimeni (doar e verisoara cu primarul), domiciliaza la 35 km de localitatea in care “activeaza”, vine la 9:30 si pleaca la 13:00, ca “asa sunt trenurile”, iar la plecare inchide telefonul! deci de la tine pana la mine nu sunt cateva sute de km, ci cateva sute de ani! apropo, cand am scris “adevaratul doctor”, nu am exagerat, exemplu ca a venit noaptea pe la ora 3 cand nepotul meu de cateva luni avea febra mare, cu masina lui, pe benzina lui! asta noua nu poate veni, ca nu sunt trenuri! norocul e ca nu e nevoie. obs: nu merge shiftul

  6. Nu sunt doctor ca Ametist dar vad ca mi-a confirmat teoria . In Romania se mananca prost.Avem obiceiuri alimentare gresite pe care le transmitem din generatie in generatie. Exces de carne, miscare fizica nu, fumat exagerat etc. Ca natie trebuie sa invatam sa mancam corect si sa ne miscam fundurile si fara masina . Vorbim intotdeauna de americani , cum sunt obezi si mananca rau dar nu ne uitam in oglinda dacica. Suntem o natie cu burta si ceafa groasa la propriu. Ceea ce inseamna grasimi, colesterol, boli de inima. Preventie= educatie alimentara,sport.
    Cine vrea la spital in Romania ? Atunci…jogging

    • Asa, si?
      Avem piste de biciclete pe Victoriei? Sunt aproape goale … si cand? … duminica!
      Asa, si?
      Cica s-au facut 400 de sali de sport (Nastase’s times). Ploua prin acoperisuri!
      Asa, si?
      To do seface 400 de stadioane, cate 10 pe judet. A inceput de ieri. Ai, n-ai migea, tragi la poarta! Si nu, n-a zis-o Hagi, desi i-as fi alocat-o, a zis-o Halagian, nu stii tu!
      Asa, si?
      Lixu, draga, miscarea se face doar daca decat ne intra intai in cap de mici, Cine indrazneste sa ridice piatra (neamtului, prietenii care suntem, stiu!)?
      Aaa, sa nu uit scutirile de sport … wow, ce tare! Bine ca respiratia e inca un drept cutumiar! Pana nu ne-o taia-o cineva, sa ne scoata din firea!

    • si eu sunt de aceeasi parere ca si Lixuca. Avem cateva traditii alimentare distrugatoare.

      De fapt In articol nu ai zis nimic de preventie: de miscare (inima e un muschi si se mentine in forma prin miscare), de igiena alimentatiei ( fara prajeli, fara caliri sau tras in tigaie, consumam cantitati prea mari de ulei si prea mari de carne si prea putin de legume crude), consumul de alcool si tigari etc. Daca acum 100 de ani o bucata de slana era buna inainte de o zi la coasa, acum nu mai tragem la coasa.
      Personal, consider ca norma de 10 mii pasi ar trebui facuta obligatoriu oricarui grasut 😀 dar na, fiecare cu parerile lui personale 😀 (ale mele is mai ciudate 😀 ) – seara cand nu am facut numarul de pasi mai bag o miscare, dar iarna….

  7. La femei bate mai repede pentru ca trebuie să alimenteze un alt mușchi folosit intens un mușchi aflat intr o peșteră păzită de 30 și ceva de soldați albi (nu am trecut numărul că din nefericire variază; mai cad unii nu apar))))))))

    • Da, Underworld, o fi cum zici tu, la femei bate mai repede … n-am inteles cu muschiul ala … care pestera stii ceva ce nu stiu eu? … soldati albi, 30 + sau – , juri ca-i grupa de infanterie … pe vremea mea toata lumea se alimenta de la un arab, Ali Mentara …

      Am si cu bataia … uite acisilea cum bate la femei, in doua variante,
      una soft:
      https://www.facebook.com/RomaniImpreuna/videos/1907378106185470/
      si una hard

      sau invers, depinde cum privesti … de sus dinspre atrii sau de jos, dinspre ventricule.

      Eu ma uit dinspre aorta, e mai oxigenata (imi plac blondele!), in cava ma sufoc! E cevaaaaaa!

    • E vorba de limba și dinți tu la ce mușchi te ai gândit. ?

    • costicămusulmanu

      strange…avînd în vedere că debitul este cu minim 25% mai mare…doar puțin peste unș’pe procente…
      iar apropo de limbă, la viața mea era să mi-o fur de vreo două ori pentru că la solicitarea “scoate puțin limba la mine” și după conformare, am avut următoriul comentariu: “ciudat! aș fi jurat că-i despicată!”…

  8. Sportul e recomadat pentru o viata prelungita. Dar fie vorba…nu toti mor de inima. Nu mai vezi pe nimeni murind din cauze naturale. Ba decese de cancer si tot felul de nebunii, ba atacuri cerebrale. Am ajuns intr-un stadiu al vietii unde te astepti sa mori de la orice !

  9. O luai sigur dacă spuneai in continuare că să aibă grijă să nu o muște ca moare otrăvită și apropo de limba despicata de ce se spune ochi de vipera când colții sunt cei periculoși și Cum am ajuns de la cardiovascular la reptile, Cum ne zăpăcesc femeile pe noi de sexul masculin și cu inima mare. La modul serios am văzut infarct miocardic la 23 ani, fumător de 3 pachete pe zi., copii la 14 ani cu 90 kilograme și probleme cardiace și mame inconștiente adepte al dictonului, , albă, grasă și frumoasa la 12 ani

  10. Sau mame care ,dacă le atragi atentia asupra greutății copilului ,raspund cu tafna: “Eu i-am spus!”

    • vai, o am pe soacra mea care considera ca copila mea este slaba si nu mananca bine. Pediatrul (fuseseram in dimineatza aia la controlul anual) are alta opinie. Soacra obeza. In aceeasi zi dar mai pe seara, un unchi decide ca copila este prea grasa – unchiul fiind slab slab.
      Cine naiba sa ii multumeasca pe toti? 😀

  11. Un mare adevar. Sanatatea noastra depinde numai de noi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint