Rar nu înseamnă mai puțin important
Cine a trecut, începând cu 30 noiembrie, pe Calea Victoriei 46, a fost, probabil, surprins de niște imagini proiectate în vitrina fostului magazin cu același nume. Iată trei dintre imaginile care au putut fi zărite:
O aplicație identică, de tip „augmented reality”, care creează un afișaj virtual în momentul în care o persoană trece pe lângă ea, rulează în aceste zile și în Iași, în vitrinele spațiului comercial din Piața Ștefan cel Mare 4.
V-am tot promis, pe Facebook, că vă explic ce-i cu aceste mesaje din vitrine, așa că, iată, o fac. E vorba de o iniţiativă a companiei Janssen, intitulată “Inovație pentru toate viețile din spatele cifrelor”. Proiectul ne invită să reflectăm asupra persoanelor diagnosticate cu diverse tipuri de cancere de sânge, care, din perspectiva numărului mic și comparativ cu afecțiunile care impactează populații mai largi, sunt considerate boli rare.
În Europa, o boală este considerată rară dacă afectează mai puțin de 5 din 10.000 de persoane, iar, conform cifrelor oficiale, există peste 6.000 de boli rare, care afectează aproximativ 30 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene.
Incidența cancerelor de sânge este chiar și mai mică decât aceste cifre: leucemia limfocitară cronică (LLC) și limfomul limfocitar cu celule mici (LLM) afectează aproximativ 4 cazuri la 100.000 de persoane pe an, în timp ce macrobulinemia Waldenström are o rată de incidență de 7,3 la un milion de persoane, în cazul bărbaților, și de 4,2 la un milion de persoane, în cazul femeilor.
Mesajul cheie al campaniei “Inovație pentru toate viețile din spatele cifrelor” e că, deși atât de puține persoane sunt diagnosticate cu un tip de cancer de sânge, viaţa lor contează precum cea a oricărui alt pacient. Dincolo de statistici, în spatele fiecărei cifre, oricât de mică ar fi ea, este viață și este speranță, iar asta înseamnă un angajament pentru cercetare și inovație, pe care Janssen a ales să și-l decline public, în aceste zile.
Pentru că rar nu înseamnă mai puțin important.
Mai puteți trece și voi, pe Calea Victoriei din București sau prin Piața Ștefan cel Mare din Iași, până pe 9 decembrie, ca să vedeți instalațiile. Vă recomand să treceți seara, pentru că atunci se văd cel mai bine.
E greu, se vede…
Imi amintesc cum ma uitam la baiatul meu cand era mic… nu ca acum n-as mai face-o dar e cat mi ti-i gliganu..
In nestire, pur si simplu, si nu stiam cui sa fiu recunoscatoare ca era sanatos, frumos, voinic…
Dar sa fie bolnav si sa stiu ca l-a atins pe el, dintre o suta de mii sau stiu eu cati oameni de pe pamantul asta?!
Mergeti, dragi bucuresteni, plimbati-va si bucurati-va ca, pe langa a locui intr-un oras aglomerat, aveti multe oportunitati de a fi mai aproape de semeni- prin cultura, prin cosmopolitism, prin multele posibilitati de a va imbogati sufletul..
da daca nu suntem bucuresteni, nu putem sa facem ce ne urezi dvs ?
uite, io as putea la mine in sat sa ma duc la targul de craciun, organizat de primarie,sau sa ma duc la targurile de craciun de la viena, ca nu e departe.
intrebarea e … da ce sa faci acolo?
ca e la fel si identic de mii de ani, nici cea mai mica modificare, nici macar la beculetele colorate de pe stalpi, aceiasi expozanti cu aceleasi chinezarii de parca au inchiriat standurile pt doo milenii, cel putin eu asa vad de cand traiesc pe meleagurile astea.
altfel privind, e poate mai bine asa decat sa se arunce banii pe tot felul de chitciuri, mai bine i-ar da pt spitale, pt o scoala, pt orice altceva decat sa ii toace pt doo saptamani, ca nu luminitele tin de foame.
paranteza- o luminita, poate, nu spun care, ca mi-a vecina si ma bate- inchid paranteza.
deci, in targurile de craciun nu ma duc pt ca e plictisitor, bere nu au, iar vinul ala fiert care se vinde acolo e o poshirca.
Da cine te-a trimis la targuri de craciun?!
dg, cred ca ai inteles tu ceva gresit. tu de ce vrei sarmale? sint de secole acelsi lucru, varza, ceva carne tocata, acelsi miros si vizual in farfurie exact la fel. si totusi le vrei. asa si cu tirgurile de craciun, sint ca si sarmalele tale, oamenii au crescut cu ele, au nostalgii, le trezeste amintiri, e o atmosfera pe care o asteapta, etc, etc…
Dragul meu zau
daca mănânc 10 sarmale pe an e mult, pt că mi-e rușine să refuz….
Căci dacă mi-e foame as manca o ceafa la grătar.
In ceea ce privește berea, beau doar de sete….că v-am zis că apa nu e bună….
inlocuieste sarmale cu ce-ti place tie, nu era vorba de sarmale ci de chestii cu care ai crescut si care iti trezesc anumite chestii.
la faza cu berea sint alaturi de tine, i feel you bro.