Ajungem MARI, dar nu oricum
În 2013, din dorința de a contribui cumva la schimbările din țară, trei tineri înființau Asociația Lindenfeld, cu numele satului montan din Caraș-Severin în care obișnuiau să se oprească, atunci când mergeau la Festivalul de Jazz de la Gărâna. S-a întâmplat însă să emigreze înainte de a apuca să facă ceva, așa că activitatea a început de-abia în 2014, când prietena lor, Iarina Ștefănescu, pornea programul educațional Ajungem MARI , destinat copiilor instituționalizați.
Iarina nu avea niciun ban, doar mult entuziasm și și mai mulți prieteni buni în jur, care își doreau să ajute. Numărul celor 70 de voluntari cu care a început proiectul s-a dublat în trei luni. Peste încă trei luni, Iarina s-a trezit cu 300 de voluntari, așa că, la un an de la lansare, în 2015, a început extinderea națională. În 2016, 24 de județe erau incluse deja în program.Numărul voluntarilor care contribuie astăzi, în 2019, la educația celor 2200 de mici beneficiari, este de 1600. Vârstele lor? Între 16 și 65.
Cristina Carciuc are 17 ani și e, de un an jumate, voluntar în echipa de la Botoșani.
Găsiți aici un mic interviu cu ea.
Ce fac voluntarii? Merg săptămânal în centrele de plasament din cele 24 de județe și le oferă copiilor instituționalizați educație non-formală, prin metode inovative. Asta înseamnă ședințe interactive de pregătire sau recuperare școlară, ateliere creative de dezvoltare personală sau de cultură generală, tabere de dezoltare personală la munte și la mare, excursii educative sau cursuri vocaționale în afara centrelor de plasament, vizite de orientare profesionale, cursuri de calificare, stagii de practică sau chiar sprijin pentru angajare.
În poza de mai jos, sunt copii pe care asociația i-a dus să vadă Marea Neagră pentru prima dată. Unii s-au mirat că nu e neagră, alții au constatat că e… multă, iar alții au gustat-o repede și au aflat că e sărată. 🙂
Ocazional, pe lângă proiectele permanente, asociația desfășoară proiecte punctuale de educație financiară și antreprenorială sau de educație pentru sănătate. Despre unul dintre aceste proiecte aș vrea să vă povestesc mai multe.
S-a numit Ajungem MARI antreprenoriși a fost finanțat prin programul de granturi Raiffeisen Comunități. Raiffeisen Comunități e prima inițiativă de acest fel din România, se desfășoară ca un concurs online de proiecte de responsabilitate socială, iar, de-a lungul celor opt ediții pe care le-a avut deja, a finanțat mai mult de 100 de proiecte comunitare, care au adunat împreună peste 20.000 de beneficiari.
54 de voluntari au fost implicați în proiectul Ajungem MARI Antreprenori al asociației Lindenfeld. Pe baza unui suport de curs pregătit de un voluntar cu experiență, ei au oferit unui număr de 220 de copii ateliere de educație financiară și antreprenorială, dar și experiența organizării unui număr de 19 târguri caritabile pe baza informațiilor învățate la ateliere. Copiii au participat la întreg procesul de organizare a acțiunilor, împărțindu-și sarcinile în funcție de abilități: stabilirea produselor, stabilirea prețurilor, a bugetului de materiale, achiziția materialelor, realizarea produselor, pregătirea materialelor de promovare, expunerea și vânzarea produselor, gestionarea fondurilor strânse.
Au produs și vândut felicitări, mărțișoare, broșe, prăjituri, sacoșe, aranjamente florale, căni pictate, tablouri, rame foto, ghivece și bijuterii, iar fondurile obținute le-au investit astfel: 50% în ieșiri recreative (în parcuri de aventură, la piscină, la film, la Laser Tag, în excursii la munte la mare sau la salină), 30% în obiecte care le erau necesare (cosmetice, haine, încălțări, bijuterii, rechizite sau cărți) și 20% în donații.
Au fost maxim încântați de ideea că au putut să ajute la rândul lor, donând acei 20%. Au ales adăposturi de animale, familii nevoiașe, cămine de bătrâni, copii bolnavi sau chiar un ONG. Unii dintre ei și-au donat altor colegi bănuții care le reveneau pentru achiziționarea de obiecte personale.
Adriana Cazan, voluntar în Timiș, povestește despre o adolescentă căreia cursurile de antreprenoriat i-au influențat chiar alegerea liceului:
“Cursul de Educație Antreprenorială ne-a permis să facem cunoscut copiilor diferite meserii. Am confecționat cărți de vizită, am discutat despre salarii și cam ce sume se câștigă, alegând diferite profesii, și cât de mult se corelează pregătirea urmată cu munca pe care o faci și, în consecință, cu banii pe care-i poți câștiga. Ca un exemplu al modului în care am reușit să-i facem pe copii să înțeleagă importanța studiului, una dintre fetele participante a ales meseria de inginer agronom. Fiecare copil și-a ales câte o meserie, doar că la ea s-a văzut impactul imediat. Eu am susținut meseria pe care a ales-o fiecare copil și i-am încurajat să își urmeze visul, dar la ea am argumentat venind cu date concrete din acest domeniu. Drept urmare, la câteva luni distanță de la cursul despre meserii, a terminat clasa a 8-a și s-a înscris la Liceul Silvic. A venit și mi-a spus foarte entuziasmată că a ales acest liceu pentru ca, mai apoi, să urmeze cursurile Facultății de Agricultură.”
În zilele care urmează, asociația Lindenfeld (care își va schimba curând numele în Ajungem MARI) va lansa un nou apel pentru voluntari. Dacă doriți să puneți umărul, urmăriți cu atenție site-ul lor sau pagina lor de Facebook. Ce trebuie să facă un voluntar aflați de aici.
Nu în ultimul rând, până pe 1 august 2019, Raiffeisen Bank așteaptă înscrierile pentru ediția a noua a programului Raiffeisen Comunități. Toate detaliile sunt de găsit aici. Dacă știți ONG-uri mici și mijlocii interesate de finanțări, m-aș bucura să le dați vestea. Mulțumesc. 🙂
Simona
mulțumim că ai pus înapoi sciencefriction
sărumâna