Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cum să fii cel mai prost turist din lume

Dacă te-ai plictisit să stai bine cu stima de sine şi ai chef să te simţi, pentru câteva zile, cel mai prost om din lume, îmbarcă-te urgent, dragă cititorule, către capitala Toscanei, Florenţa.

Odată ajuns acolo, decide că n-o să te spargi în figuri, cheltuind zilnic câte (minimum) 100-120 euro/persoană în restaurante, ci o să trăieşti mai studenţeşte, aşa, cu mâncare de pe stradă. Unde „mâncare de pe stradă“ înseamnă o felie de pizza, un sandviş, o prăjitură, un grătar, o salată de fructe de mare sau o porţie de paste din nenumăratele trattorii care-şi zgâiesc apetisant galantarele în tot centrul vechi. E tot ce trebuie să faci ca să te transformi instantaneu într-un mare încasator de ţepe şi să poţi ulterior candida, cu şanse maxime de câştig, la titlul de „cel mai fraier turist din lume“.

Ştiţi joculeţul de computer Minesweeper, varianta pentru avansaţi, aia în care, orice pas ai face, îţi va exploda o mină sub talpă? Aşa e Florenţa la capitolul „capcane turistice pe bază de mâncare“. Ştiţi femeile alea atât de frumoase încât îţi taie respiraţia, care profită că tu te zgâieşti ca boul la ele, ca să te facă la buzunare? Aşa e Florenţa la capitolul „abordare a turiştilor“. Suspectez că „ţeapa“ e politică municipală şi că cei care o încalcă, vânzând altceva decât mâncare arătoasă, scumpă şi extrem de proastă, sunt pur şi simplu eliminaţi. Scoşi de pe piaţă sau chiar omorâţi! Altfel nu-mi explic de ce nu există măcar arătos, scump şi mediocru sau – hai! – măcar arătos, scump şi prost. Am motive serioase să cred că toate trattoriile din Florenţa sunt controlate drastic din punct de vedere al calităţii şi că tot ce se ridică deasupra nivelului extrem de prost atrage după sine o tragedie. Inspectori duri, fioroşi şi intransigenţi îşi bagă botul în fiecare zi prin vitrinele cu pizze, paste şi prăjituri apetisante şi, dacă găsesc ceva ce se califică să treacă dincolo de esofag, e jale.

Dar să vă dau şi câteva e­xemple concrete, ca să nu ziceţi că delirez:
1) Cunoaşteţi celebrele gaufres de Liège, da? Sunt la fel peste tot. Că eşti la Cotârlagele de Sus sau la Barcelona, la Le­hliu sau la Amsterdam, la New York sau în Ferentari, au acelaşi gust. Am trecut, în Florenţa, pe lângă o dugheană care vindea aşa ceva, la preţul de 3 euro/bucata. Mirosea înfiorător de bine. Am cerut una. Am fost întrebată dac-o vreau cu ciocolată. Am zis „Da“. Am primit două gaufres lipite între ele cu ciocolată, care au sfârşit la coşul de gunoi pentru că nu erau comestibile. Aţi reţinut, da? Două, la 6 euro, deşi cerusem una, la 3! Nici în România nu te întâlneşti cu asemenea tupeu!

2) O superbă prăjitură cu lămâie, care arăta de-ţi curgeau balele, a sfârşit la tomberon pentru că era mai dulce decât însuşi zahărul. Un kil de zahăr cumpărat de la supermarket şi lins până la ultima granulă ar fi fost un desert mai satisfăcător.

3) O splendidă pizza cu mozzarella, parmezan şi roşii, precum şi nişte splendide paste cu roşii, busuioc şi măsline s-au dovedit a fi acre, vechi, expirate de-o săptămână, stricate pur şi simplu. Până şi porcu’ lu’ bunică-mea ar fi făcut figuri. Încă 20 de euro aruncaţi. Cine avea chef să se certe în Florenţa şi să i le pună-n cap moşului care le vindea? Nu pentru asta bătusem atâta drum.

4) Cel mai infect cappuccino, tot în Florenţa, la mă-sa italiană a lu’ cappuccino, l-am lăsat neatins.

Au fost mult mai multe decât am înşirat mai sus, vi le-am spus doar pe cele mai interesante. Nicăieri n-am întâlnit atâtea ţepe pe metru pătrat şi nicăieri n-am văzut în vreo oglindă o faţă mai de fraier. Florenţa e un oraş superb, care îl tratează pe turist ca pe ultimul idiot. Să fie din cauză că e plin, plin, plin de americani? 🙄

De aici.

83 comentarii

  1. In Roma e cam aceeasi poveste. Adaug aici ca o cutie de Cola costa 4 euro :)).

    Pe mine m-a educat cine din timp si mi-a spus asa: “Unde vezi terase vai mama lor, cu o mare coala de hartie in loc de fata de masa, unde ospatarii arata de parca le-au murit cainii, acolo sa te duci sa mananci – cea mai buna mancare si preturile ok”.

    Asa am facut, asa a fost.

    Mersi

  2. da nu era mai simplu sa intri intr-un supermarchet, sa-ti iei de acolo de haleala pentru o zi si sa eviti orice risc?

  3. Iti recomand Sicilia. Mancarea din Sud nu se compara cu cea din Nord (unde nu am fost dar din ce am auzit nici nu vreau sa calc, mai ales in orasele mari).
    Sunt multi algerieni aici e drept, dar mancarea e buna, gustoasa, nu sunt asa multi turisti si americanti mai deloc (nu cred ca s-ar intelege bine cu algerienii). Si am gasit inclusiv restaurant romanesc (care de fapt facea de toate, inclusiv shaorma cu de toate :D).

  4. Gregorie Casă

    Ai fost la ”Camera ascunsă”. Te-ai căutat pe youtube?

  5. hahaha

    ai luat si tu teapa in Firenze.

    Look ce am patit eu: M-am dus in Fireneze sa ma intilnesc cu Ovidiu, fostul director de marketing de la Steaua ca sa iau 4 bilete la meciul Fiorentina – Steaua.Echipa tocmai ajunsese la hotel si eu trebuia sa il astept pe omul meu care era in oras.

    Ma invirt pe linga hotel sa gasesc ceva sa maninc,pentru ca facusem un drum obositor din cauza traficului ,de la Roma.Pizzeria era linga hotelul respectv, in cartierul Scandici daca retin bine.

    Eram intr-un tricou tip pool cu emblema echipei Steaua.Chelnerii au venit si m-au intrebat in engleza ce doresc sa maninc.Eu am intrat in jocul lor si am raspuns si eu in engleza,preferind sa tin la repaos neuronii care se ocupa cu limba italiana.Probabil au crezut ca sint din stafful echipei ,mai ales ca stiau ca acolo va fi cazata echipa.

    Stii cit mi-au cerut pe o lasagna si 1 doza de fanta? 28 euro!!!!!!!!!

    O lasagna costa in medie la un restaurant bun 8 euro.O doza de fanta costa 2 – 2,50 euro maxim. 😀

  6. Cele mai bune gaufre le-am mancat in Oostende (Belgia)

  7. Bineinteles ca am inceput sa rid auzind pretul cerut, am vorbit in italiana apoi si le-am spus ca eu locuiesc in Roma si stiu preturile foarte bine.

    Pina la urma am platit 11 euro , pretul corect si m-am ales si cu un supli gratis (ce costa 1 euro)

  8. Ovi Serg, nu era cazul sa ne spui ca esti fan al trupei din Ghencea, ne-am fi dat seama oricum, doar ai scris numele orasului toscan in italiana, nu in romana. Sa ne povestesti, te rog, si impresiile tale de calatorie la London, Hanover, Marseille si in alte orase europene.

  9. Pizza, spaghetti in Florenta? Cu toata politetea, poate ca tepele luate au fost tocmai pentru ca te-ai indreptat catre capcanele de turisti. In Nordul Italiei bucataria e complet diferita de felurile de mancare tipice italiene. Acelea sunt numai pentru turisti – deci sunt scumpe.
    Imi aduc aminte de un restaurant in Pisa unde era scris pe ardezia de la intrare “Nu vindem pizza!…” oamenii sunt mandri cu bucataria lor, ideea cea mai buna este sa mananci mancare locala.

  10. @jay

    eu ii povesteam Simonei patania mea la Firenze.

    varianta pentru tine este cam asta:

    am ajuns la Firenze si am baut.am fost la meci.am baut.(bere fara alcool).

    dupa meci am baut .

  11. asa asa microbist fight=)) in plm de inteligenti.

  12. @jay

    bere fara alcool doar in stadion

    in rest cognac .bere nu am mai baut ca eram cu masina

  13. Cu mici modificari povestea e valabila si la Sighisoara.
    Latini suntem, copii facem, ce naiba!

  14. saracii americani 🙁
    cel mai prost turist am fost in…guess where….in RO….

  15. cruela de vila

    v-ash zice cum am dat eu 5 dolari americani ( CINCI) in turcia, cand m-am dat jos de pe un vas decroaziera ( care croaziera a meritat toti banii, si pacat ca capitanu’era’nsurat 🙁 )pe un porumb fiert, dar noroc ca n-am timp si nu puteti sa radetzi de mine!
    in schimb , cand o sa am timp, o sa va povestesc cum am fost in berlinul democrat in secolul trecut si nestiind daca avem sau nu micul dejun inclus in pretul camerei , l-am m ai platit o data spre bucuria chelnerilor! :mrgreen:
    de urat v-ash mai ura, dar am olecutz de treaba multa!
    see u l8r!

  16. @cruela

    ai dat 5 dolari.N-aveai si tu niste maruntis prin buzunar adica vre-o 2-3 rulmenti?

  17. Simona înțeleg ca ciocolata din mijloc a fost din partea casei deci te-ai scos mai ieftin . Vezi cum ești?

  18. am patit o faza asemanatoare, anul asta, tot la Firenze. Am comandat un sandvis, am platit, mi-a luat bani ca pentru doua. Bulversata, abia cand am ajuns la masa am realizat. O chem de don’soara de mi-a vandut sandvisurile la masa si incep sa-i explic toata tarasenia. Bai, si-o inceput draga de ea sa joace-n un teatru mizerabil, pur si simplu se facea ca nu intelege. De niciunde, a aparut si colegul dumneaei, i-am explicat si dansului ce si cum si cu ochi dati peste cap mi-a inapoiat dei 2 euro juma. Si da, sandvisul a fost o mizerie. pur si simplu avea gust de vechi.

  19. @Simona- Intamplarea face sa fi fost in Florenta exact inaintea ta:)

    Nu-ti baga nimeni mana in buzunar. Daca nu iti place cum arata mancarea “de pe strada”, atunci nu iei. E drept ca erau putin mai scumpe sandwich-urile lor(care nu erau foarte incarcate), dar imi pareau bune. La fel si deserturile ( nu spun de cele gasite in Cafenele din cartierele mai marginase care erau extraordinare).

    Iar restaurantele nu sunt atat de scumpe iar mancarea este buna (e drept ca daca te uiti doar dupa cele “aflate in ghidul Michelin” – stiu pentru ca si eu cautam- o sa le gasesti scumpe si uneori degeaba ) .
    Mancarea nu se compara cu cea din Franta (din punctul meu de vedere), insa clar imi pare ca este mai buna decat ce gasesti in Germania,Spania, Olanda…

    Poate ati avut ghinion, dar parerea proasta nu e numai din cauza lor – oricum in fond sunt italieni.

    Ce era poate mai mult decat deranjant era faptul ca nu prea puteai plati cu cardul. In rest…

  20. mnoah, dar nu era mai bine sa ceri niste sfaturi cui a fost inainte, pe Planeta Singuratica si prin alte locuri, pe internet, inainte sa te avanti? La Florenta sau la Pascani, turistii vor fi mereu tratati la fel: victime. Si tot ce e bun e in afara centrului. A nu se uita povestea cuplului de japonezi care a platit 600 de euro pentru o cina la Roma, de au vuit ziarele doua luni.

  21. Gregorie Casă

    Eu am fost în Spania. Căutam o petrecere. Îmi tot ziceam: ”what the fuck?” Toată ziua. Toată noaptea. Toată ziua. Toată noaptea. ”Viva la fiesta. Viva la noche. Viva los DJ. what the fuck?” Nu-mi venea să cred ce mișto e. Atunci l-am sunat pe prietenul meu Gioni și i-am zis: ” Bă, ăștia-s duși cu capu. What the fuck?” Și tot așa.

  22. Oriunde in lumea asta iei tzepe daca te duci fix in carciumile care mustesc de turisti. Tot ce-i turistic e scump, fie ca vorbim de intrarea in vreo cladire renumita, fie ca vorbim de felia de pizza gasita pe marginea strazii.
    Daca te imbraci ca un turist, te comporti ca un turist, VEI FI tratat ca un turist. ASTA E. Cand esti la Roma, fa ca romanii, ca altfel iei tzeapa 🙂

    Alegeti restaurante sau cafenele pentru localnici, le recunosti imediat. Nu mancati si nu beti pe strada de promenada, mergeti doua strazi mai in stanga-dreapta- spate. Comorile unui oras le gasesti ascunse, nu in lumina reflectoarelor unde totul e fake si transformat.

  23. uite d-aia nu-mi plac mie italienii :))

  24. daca aveti multi prieteni pe FB, va rog mult sa ma ajutati sa dau catzelul ala. e un catzelandru boxer pe care l-am gasit alaltaieri in militari. e cuminte si frumos. nu mi-a mancat pantofii si a facut pipi doar in hol. mercic.

  25. Amalfi, apatament misto cu terasa imensa chiar linga mare. Doamnele tineau dieta, mincam pe terasa castroane imense de salata, celebrele rosii de Salerno. Patronu hotelului ne recomanda o circiuma pe tarm, tinuta de fra-su, ma duc, il intreb daca are Alicii, ma omor dupa Alici, sunt un fel de hamsii, da mult mai dulci, e trist, tare trist, in Mediterana dispare pestele, zice ca n-are. Dupa doua zile ni se spune ca au primit Alicii, ne-au rezervat masa. Mare arta, alicii deliciosi, eram o gasca de vro sase, primim din partea casei niste lichioruri, fiecare vrea altceva, mai mergem si ziua urmatoare, patronu stia ce lichior si ce bautura prefera fiecare, ni le aduce fara sa comandam.

    Nu e greu de ghicit ca am mers zilnic acolo!

    P.S reteta de preparat alicii (hamsii), atentie e f. greu. Se despica hamsia in doua, se extrage coloana verticala, care s-a dovedit ca nu are nici o importanta, mai mult incurca, se impreuneaza jumatatile despartite virind intre ele o felie subtire de cascaval, d-ala bunu. Hamsia, astfel innobilata, se baga scurt in faina sau pezmet si se arunca-n tigaie, varianta si mai nobila se-mpacheteaza in folie de Alu si se arunca pa gratar.

  26. gioni, what the fuck?! :))

    simona, sa te duci in Portugalia, e mai colorat ca la italieni si desi nu te plimba gondolieru pe canale sau n-ai turn cu care sa faci poza ca si cum l-ai tine sa nu cada sau alte alea….e fuarte fuarte fuaaaarte frumos!

    in Italia si eu m-am simtit violata in portofel si in spatiul personal. si mai ales in urechi. si plus ca noi mestecam cu mare spor niste ravioli (la pret prea mare, evident), a venit si donsoara chelnerita si ne-a intrebat in moldoveneste daca avem de gand sa lasam bacsis sexos sau nu, ca sa stie daca mai sta peste tura sau se cara.

    🙂

    du-te la portughezi. si daca te duci acolo, nu manca paste. mananca peste si savureaza conversatiile dintre turistele americane cherchelite si chelnerii pusi pe fapte mari 😛

  27. In toate orasele turistice este la fel, mira-te cand ti se intampla sa fie ceva ieftin si bun:P
    Pana si turcii te ardeau la un magnet de frigider daca erai comod si te duceai la doi pasi de hotel, in loc sa-ti misti fizicul trei strazi mai incolo.
    Nemtii mi s-au parut cei mai omenosi cu turistii, berea era aproape la fel de scumpa peste tot,iar mancarea era buna (daca alegeai bine) si foarte important, ieftina…e vorba de Bremen si Hamburg. Poate aia, fiind mai la Nord , sunt mai inceti la minte si nu s-au prins ca turistul trebuie ars din orice pozitie,sa vorbeste nenea Neamtul.

  28. Aici nu te pot contrazice, dar pot spune doar ca mie nu mi s-a intamplat. Am fost de revelion 2009-2010 prin Italia, am pus cortul la Bologna si am tot umblat cu masina pe la Verona, Florenta, Pisa, Genova, Milano, Venetia, prin imprejurimi. Fiind iarna, nu prea erau tonete, deci si lipsa tentatiei. Prin bodegi nu am luat teapa, pentru ca eu intru in bodega sa simt mirosul, ma uita in jur la clienti, iau meniul de pe o masa si ma uit la preturi, fara misto, nu mi-e rusine sa fac asta. Ma doare la basca de faptul ca cineva vede ca ma uit la preturi inainte sa ma asez, nu vreau sa iau teapa. Cel mai bine am mancat la Pisa, dupa ce am cautat bine-bine, am gasit o bodega cu mese de lemn masiv lustruite de coate, cu miros de bucatarie de tara, ca la mamaia. Mancare facuta la oala mare, gatita 3 ore, incet-incet, cu miros puternic. Nu am un sistem anume, dar nu ma pacalesc dupa ce ma uit in meniu. Vad pe ce se axeaza bucatarul, pun cel mult o intrebare chelnerului si stiu ce vreau. De obicei am in fata exact ce am crezut ca e din meniu, nevasta mereu da rateu, prietenii la fel. Incearca chestii exotice in localuri in care nu e cazul, “stick to the daily menu” e sanatos. Cel mai simplu e in autoserviri, unde vezi mancarea, poti s-o si gusti. De la tonete nu poti sa te astepti decat la tepe, nu au cum sa-ti ofere calitate, doar sunt geanta latina. Iar mie gofrele nu-mi trebuie nici sa lesin de inanitie. Aminti-va poanta lui Badea cu clatitele, sau gofrele…la Paris.

  29. Aoleuuu, si eu credeam ca la Milano si Roma este cea mai proasta si scumpa mancare din lume! Cand colo, toata Italia culinara este infecta! In tara pizzei si a pastelor, am mancat cele mai proaste/nedigerabile/aruncabile astfel de preparate din lume!
    Apropo, la ei si fast-food-urile au preparate inferioare calitativ oricaror alte tari de pe planeta. McDonald’s-ul si KFC-ul sunt execrabileeeeeeeeeee, jegoaseeeeeeeeee, imputiteeeeeeeee si cu hamburgeri, aripioare si alte prostii pentru care la noi stai la coada, bune de aruncat. Dar nu la caini ca ei saracii n-au nici o vina, ci direct in groapa cu gunoi!
    Iar preturile sunt cat casa! Sa nu mai spun despre “amabilitatea” italienilor, ceva de speriat- la propriu! 👿

  30. nţţ, nu-i la fel în toate oraşele turistice. în barcelona nu am păţit aşa, nici în paris, nici în praga, nici în londra, nici în amsterdam, nici măcar în roma.
    bine, am mâncat şi la restaurant de câteva ori şi a fost divin, dar la trattorii situaţia e cea descrisă în text.

  31. Simona, nu am comentat niciodat offtopic, dar acum jur ca e cazul. O fotografie al carui autor e un prieten de-al meu a aparut in Academia Catavencu, si in online, si in editia print, fara a se mentiona macar autorul. Nu mi se pare etic, si ma gandeam ca poate ii tragi tu de maneca sa citeasca mail-ul de la prietenul cu pricina. Sarumana mult.
    http://catavencu.ro/dan-de-la-omul-cu-sobolani-si-michi-de-la-suie-paparude-despre-dominique-strauss-kahn-impartirea-romaniei-in-regiuni-pacatele-lumii-viata-si-moarte-47582

  32. @cristina: la cine a fost trimis mailul?

  33. La doamna Alina Stoian. Multzu maxim.

  34. @cristina: doamna alina stoian n-are nici o treaba, lucreaza la marketing. spune-mi cum il cheama pe prietenul tau, sa il creditam macar pe site. cu scuze pentru incident, fireste.

  35. El asa intelesese, ca e secretara redactie. Il cheama Alberto Grosescu, iar site-ul sau, de pe care a fost luata poza, e acesta: http://servicii-foto.com/. Once again, mii de scuze pentru tona de offtopic.

  36. @Neamtu, salivez…

  37. @cristina: tx, am transmis mai departe, o sa se rezolve 🙂

  38. Rooibos cu ciocolată

    @ Simo, imi pare rau ca ai avut o asa experienta la Florenta, aproape frustrant, auci 🙁 pacat, ptr ca Italia e frumoasa si serviciile sunt bune. Parerea mea.
    Eu pe unde am fost, a fost ok, dar cand am fost la Venezia, nu am baut cappuccino in P-zza San Marco si nici nu am mancat in centru, ci la o trattoria undeva pe niste stradute adiacente (doar cunoscatorii stiu) mancare f buna, servicii prompte.
    Desigur, am avut si eu parte de surprize neplacute, la Roma mi s-a intamplat, un taximetrist a refuzat sa ne duca de la sediul filialei noastre din Roma pana la hotelul unde eram cazati, pe motiv ca nu stie, am ramas socati 😯 . Ne-am dat jos din taxi. 😆 Si am apelat la un alt taximetrist si acela ne-a spus adevarul, cica era prea scurt drumul si nu a vrut sa va duca :mrgreen: Dar nici pe jos nu puteam merge, ptr ca nu era trotuar si era trafic infernal.
    Totusi sa recunoastem ca cel mai bun Cappuccino este in Italia. Dimineata era o nebunie sa trec in drum spre birou si in dreptul barurilor de zi, sa simt izul de cafea proaspata (sa nu va inchiputi ca acolo xista miros de fumn de tigara, nope, doar de cafea), mm, 10 minute dimineata mi le rezervam ptr un cappuccino si 2 brioche :mrgreen:, ca ramaneau italienii cruciti cand ma vedeau cu 2 brioche (dar erau atat de bune 😀 ), ei dimineata beau doar un espresso in fuga, asta e uzanta la ei. Eu preferam un cappuccino 1,20 E+ 1,60 centi 2 brioche – al banco, (+ 0,20 centi in caz ca e – a tavolino)
    Apoi, desigur, stiam ca daca pana la ora 19.30 nu ajungeam in supermarket sa-mi iau O STICLA DE APA (banala), stiam ca voi gasi aceeasi STICLA DE APA (banala) doar la bar, la 3 euro, pe cand in supermarket era 80 de centi.
    Plus ca daca vrei sa mananci la restaurant, nu poti manca inainte de o anumita ora, sunt ore fixe 13.30 pana la 15.00 si apoi de la 19.30 pana pe la vreo 11.00. Sunt anumite uzante care trebuie cunoscute inainte de a purcede in calatorie, ca altfel devine frustrant.
    Iar o uzanta foarte simpatica este “l’aperitivo” de la ora 19.30, inainte de cina, adultii se opresc in baruri si isi comanda un aperitivo, e un fel de cocktail fara alcool. In anumite parti ale Italiei, spre exemplu in FriuliVenezia Giulia la ora 19.30 se degusta un pic de vin. Si e spectaculos “fenomenul”, ptr ca vezi la 19 ca se face plin, buzderie de oameni, ca apoi, in juma de ora totul sa nu mai fie nici tipenie de om. 🙂
    Apoi inghetata e delicioasa *bineinteles nu la toate chioschiurile specializate de inghetata, trebuie dibuite si acestea, unde este cea mai buna. Si imi gasisem un loc unde se facea inghetata foarte buna si sortimente o puzderie si seara in plimbare imi cumparam cate o inghetata si partea draguza ca al doilea an cand m-am intors in delegatie m-a recunoscut vanzatorul si mi-a dat o inghetata gratis. 😀 Ospitalier gest ! 🙂 Eu am amintiri frumoase despre poporul italian si uzantele si obiceiurile lor.
    Parerea mea.

  39. Bine că n-ai cerut macaroane cu brînză, că vă spuneam bancul acela… cum a făcut italianul rost de brînză pentru macaroane!!! 😯

  40. Dacă vreți sa mancati eftin si bun in Italia mai e varianta happy hour da mai pe seara asa

  41. Rooibos cu ciocolată

    @ ik, “varianta happy hour de mancat ieftin si bun mai pe seara asa” o fi pentru tine si noi n-o stim. Povesteste-ne-o !

  42. Rooibos cu ciocolată

    @ ik, nu am auzit de varianta asta in Italia”happy hour de mancat ieftin si bun mai pe seara”, dar am auzit alte doua variante: o chestie interesanta, undeva langa Aviano in Italia, langa o baza militara americana, au un restaurat un pic adaptat dupa uzantele americane si acolo se aplica un soi de “happy hour”. Si e foarte interesant amplasat, undeva pe coline. Un local pentru tineri. Am fost o data, era interesant ca si concept.
    Sau se mai aplica chestia asta la cei care devin de ai casei la vreo trattorie de asta.

    Cam in variantele asta le stiu eu, altfel nu stiu.
    Si mai stiu o chestie (cum zice si cineva anterior) da fast-foodul este jalnic in Italia, Mc Donalds e oribil si nu vei gasi picior de italian, ci numai emigranti. Italienii sunt traditionalisti in privinta mancarii.

  43. Rooibos cu ciocolată

    @ ik, acu mi-a picat fisa la ce te referi cu “happy hour”, da, sunt, dar trebuie sa stii locurile, adica aia de ai casei afla mai repede(ceea ce e mai greu de aflat de catre un turist, doar daca vede el afisat in intrandul restaurantului sau sa verifice in prealabil pe net localurile happy hour) si “happy hour” asta de obicei e cu un meniu fix, adica ai anumite feluri de mancare propuse si doar intr-un anumit interval, sa zicem de la ora 16 pana la ora 18 (intotdeuana inainte de orele lor de cina) Cina in Italia, in restaurant, se poate lua in intervalul 19.30- 23.00

  44. daca treceti prin Viena, recomand Der Wiener Deewan (sau Deewan)…Hörlgasse 15
    1090, Viena, stil bufet , unde nu te trage nimeni in teapa pentru ca poti plati cat vrei..
    Nu incerc sa fac reclama, ca nu am nici un interes, era doar un sfat pentru turistii cu buget restrans. Mancarea e foarte okay, cata poftesti, si pretul il stabilesti tu. Clientela e mai mult studenteasca, de asta si inchid o anumita perioada vara, dar nu vad de ce nu ar merge si pentru turisiti. P’asta il stiu in Europa, dar or mai fi si prin alte tari.

    Iar legat de Italia, si eu am fost foarte dezamagita si de paste si de pizza, dar cel mai mult m-a dezamagit servirea. Mnoh, sper sa nu fiu total off-topic :))

  45. Tache – vorba unei prietene a mamei – Ai mâncat rahatul – să-ți fie de bine. La Florența n-am fost niciodată. Știu doar că se calca lumea pe picioare la Ufizzi, asa ca nu dau sfaturi – merci de informatie.

    In rest eu iau tepe in orasul in care locuiesc – am ras o bere buuuna buuuna la o crasma belgiana. Am comandat o bere asa pe neve, n-am mai deschis lista de preturi. Am mancat si o salata faina cu rata, cu jambon – cand a venit nota, berea ere mai scumpa decat salata. Cafeaua cred ca era ness si proasta ca m-am oprit apoi la cea mai buna cafenea sa beau o licoare decenta. Si eu nu ma incurc cu bauturi cu machiaj – beu expresso.

  46. Gregorie Casă

    Azi m-am pregătit sufletește: un nou advert sau o povestire cu șoricelul. Sau nu, un nou episod din viața de familie. Apropo, ce mai face tatăl tău? Chiar mă gândeam la glumele dumnealui din copilărie, zilele trecute.

  47. simona,

    cel mai rau e in Venetia. pentru ca acolo esti tratat ca un sclav, au preturi mai mari, si, cel mai rau dintre toate, PUTE. pute atat de tare ca iti blestemi zilele si regreti amarnic ca pozele din reviste nu iti ofera si miros ca sa stii dinainte la ce sa te astepti.

    traiasca Spania.

  48. Mda, la mine s-a intamplat si mai haios. Fi-meu al mare face sport. Eu i-am facut poze la sport. Pe care i le-am dat si antrenoarei, sa se bucure. Ea le-a dat mai departe si la conducerea clubului, sa se bucure si ei. Pana aici totul ok. Istet fiind, i le-am dat in doua variante (“screen”, mai mititele, sa le poata vedea pe computer si “print”, la o dimensiune de putea sa faca postere din ele).

    Acum cateva saptamani, copiii mei rasfoiau pe bancheta din spate o revista pentru copii. La un moment dat, cel mare ii spune celui mic: uite, aici sunt eu. Si aici tot eu sunt. Cel mic zice: da, da. Jumatatea mea mai buna, zice usor sarcastic, sigur, mama, tu esti, da, da si zambeste. Eu, la volan, arunc o privire scurta si-mi recunosc fotografiile si-i spun: pe bune, el e, nu mai fa misto. A mea face niste ochi cat cepele si-i zice fiului cel mare: da-mi si mie sa vad. Bietul copil ii da revista si nefasta (sa traiasca neamtu’ ca al lui e copii raitu’) se convinge :).

    Cred ca la reinnoirea abonamentului n-o sa le dau nici un ban, ii pun sa-mi dea o luna pe gratis :).

  49. Rooibos cu ciocolată

    @ haolica,
    da, asa e, daca mergi vara la Venetia, pute, vorba ta, dar si Venetia are sezonul propice de vizitat- primavara (ideal ar fi exact la inceputul verii) sau toamna, in primele zile din septembrie), iar ptr turisti e vara :mrgreen: chinezi puzderie la Venetia vara.
    Si fii fara grija ca la Venetia, italienii insisi fug pe tepe. Ei stiu deja locurile unde sa manance, sa-si parcheze masina la Mestre etc.
    Eu am vizitat Venetia de 4 ori, dintre care o data singura cu harta in mana si mai intrebam ici-colo si nu mi-am luat nici o teapa.
    Am vizitat Verona, la fel, cu harta in mana si nu mi-am luat tepe, cand oboseam, ma odihneam, de mancat am oprit la 13.30 la o trattoria, aveau preturile afisate afara, cand intri iti propun un meniu al zilei, daca iti place il iei, daca nu, comanzi ce vrei. Dupa aceea am luat un mini bus si am fost la Sirmione – un orasel superb – in sudul Lacului Garda – impresii – fortareata amplasata strategic, a fost construita in sec 14.
    In Italia trebuie sa prinzi niste trucuri, sa le stii uzantele, sa rupi un pic de italiana, ptr ca sunt afoni la engl. si informare in prealabil si apoi purces la calatorie.
    In fine. M-am lungit la impresii 😀 , e timpul sa ma opresc. :mrgreen:

  50. Rooibos cu ciocolată

    @ haolica,
    lasa ca nici cu Spania nu mi-e rusine. Barcelona e la fel, plina de tepe. Cumva e si de inteles, e destul de cosmopolita. Plus ca mi-am zis ca in viata mea nu mai vizitez orase vara, am vizitat Barcelona pe o caldura de 40 de grade deja la ora 11.

  51. @Rooibos: nici pe departe nu e la fel de plina de tepe barcelona

  52. sa va mai zic ce am patit cand am fost ultima oara in romanica ?

    vai, vai, vaaiiii….

  53. Rooibos cu ciocolată

    @ Simona, poate, nu te contrazic.
    Poate am nimerit eu de data asta in gura tepelor in Barcelona :mrgreen: mi s-a parut tepoasa, in Pzza Catalunia am dat pe o harta o gramada de bani.
    Cand intrebam ceva pe strada, nimeni nu stia sa ne raspunda, nimeream turistii :mrgreen: (era si normal in luna august spaniolii nu erau, plecati si ei in vacanta)
    Sandvisurile scumpe si nu erau cine stie ce. El Corte Ingles – tot in acelasi perimetru- scump – mi-am cumparat un hanorac pe care in Italia l-as fi gasit mult mai calitativ si mai ieftin. Las Ramblas draguz, dar doar in trecere, nu am poposit. Mi-a placut foarte mult Portul, superb, acvariul, Gaudi si orasul e destul de aerisit.
    Iar din Calella nu mi-am cumparat nimic, nu mi s-a parut nimic exceptional, in schimb serviciile unde am fost cazati foarte bune, mancare la discretie, curatenie in fiecare zi in camere.
    Un singur cetatean spaniol m-a impresionat, un localnic in Barcelona, nu stiam cum sa mai ajung in Port si sociabila fiind am intrebat la un moment dat un batranel, tot il intrebam si insistam sa aflu cum sa ajung in port si a fost tare simpatic. Tare, tare simpatic, foarte jovial cu un iz de intelepciune blanda, ne-a explicat si am ajuns.

  54. Rooibos cu ciocolată

    @ In Barcelona mi-a placut foarte mult Arcul de Triumf (1888 ), maiestos, superb, am vazut multe detalii in oras, descoperindu-le la PAS, dar repet nu m-as mai aventura sa vizitez orase vara, cu 40 de grade in spinare.
    Oricum cand vizitezi Barcelona, nu pot spune ca am vizitat Spania, ci Barcelona, e un oras cosmopolit si apoi nu pot sa-mi dau cu parerea despre spanioli, nu le cunosc uzantele, obiceiurile si parerea mea ar fi doar una superficiala.
    Despre italieni pot sa-mi dau cu parerea ptr ca le cunosc obiceiurile, uzantele, ii stiu de ani de zile.

  55. Multumim ca ai avut curaj sa ne impartasesti toate pataniile.
    Noi am fost “afara” dar am ales mancarea din restaurante la oferta.
    7 euro meniu restaurant chinezesc, 21 italian, 15-20 spaniol 😀

  56. Parerile mele despre Italia:
    – la Roma super fain orasul; cat despre mancare noi n-am avut nici o problema..seara mancam la un restaurant f intim aproape de hotelul unde ne-am cazat; patronul, un tanar f sexos, era deosebit de amabil si atent cu noi; mancare f buna; cat despre cappucino italian, ghidul pe care l.am avut la Vatican, un canadian venit in italia de vreo 15 ani ne-a invatat sa-l comandam in carciuma si sa-l bem afara. in carciuma e 1,5 euro, afara este 3 euro. 😉 ..tot el ne-a spus si de perechea aia de asiatici ce a platit 700 eur, a zis el, pentru un pranz de au chemat politia si au inchis restaurantul.
    – la Venetia eu am ajuns prin octombrie, nu putzea deloc, o vreme ideala pentru plimbat si mancarea ok…
    – In Barcelona am intalnit cei mai amabili oameni si am papat cea mai buna paella (evident pe o terasa mica situata pe o strada prea putin circulata); am fost in august, plin orasul de turisti de absolut toate natiiile, cea mai buna sesiune de shopping pentru ca erau rebajas peste tot, absolut peste tot si niste super super preturi..mie orasul asta mi s-a parut destinatia perfecta pentru vara: are soare, plaja, obiective turistice, farmec aparte, imbina perfect arta moderna cu cea clasica..minunat!

  57. Rooibos cu ciocolată

    @ nico esti sigura ca ai ajuns in octombrie la Venetia??? 😀 Nu te-ai cocotat pe pasarele din lemn datorita inundatiilor de la ploile de toamna? :mrgreen:
    Eu stiu de la italienii ca ideal ptr Venetia este sfarsitul primaverii, inceputul verii sau la sfarsitul verii, deja inspre septembrie. Pentru ca in octombrie s-ar putea sa dai peste alte minunatii, inundatii sau ceata. :mrgreen:

  58. Rooibos cu ciocolată

    @ erata

    eu stiu de la italieni ca ideal (..)

  59. am mai auzit si eu lume zicand ca la Italia e nasoala mancarea.

  60. @ Ovi Serg
    N-ai inteles nimic. Dar nu ma mir, esti stelist.

  61. In Florenta am mancat o foarte buna friptura: bistecca alla fiorentina.
    Chiar mi-a placut foarte mult.
    In afara de asta nu-mi aduc aminte sa fi fost ceva special de mancare.

  62. Ai mare dreptate Haolica….

  63. mda… mey sincer mancarea italieneasca e buna… intr-adevar, depinde shi unde anume (locul) o mananci… insa eu nu am dat peste nici un local in care mancarea sa fie proasta, depinde de restaurante… e adevarat ca am intalnit shi localuri in care se gateshte prost, dar nici chiar atat de prost… am halit nishte melci (codobelci) ceva mai prost gatitzi, insa in rest mancare f buna! ca de altfel peste tot in lume… shi in Romania…
    ultima patzanie din Ro… faimoshii mici de pe Dealul Negru… mici buni, jos palaria, dar sucu era problema… ma ashez la masa, caldura mare, deschid sticla, rad jumate shi apoi privesc eticheta, stupoare: expirat de 4 luni 🙁 👿 raspuns nu vad ca nu am ochelarii la mine!

  64. @Rooibos – sunt foarte sigura…a fost super frumos, soare, usor racoare si liniste multa…nu era asa aglomeratie, decat in piata San Marco 🙂

  65. florența are galeriile ufizzi, galleria dell’ accademia
    adică Botticelli, Leonardo da Vinci, Donatello, Michelangelo
    le-ați văzut? sau ne interesează doar unde putem face pipi fără să plătim?
    bleah

  66. […] trecu prea mult de când v-am povestit ce ţepe am luat la Florenţa, că am avut o surpriză extraordinară în Bucureşti. Eram la Gio Cafe (o cafenea de la […]

  67. Poate nu ai avut tu noroc sau poate esti mai exigenta, dar sa stii ca nu e chiar asa… Poti manca bine si ieftin in Florenta, spun asta din propria experienta.

  68. nush pe unde ai mancat tu, insa eu nu am avut niciodata asa surprize in Florenta. Am trait acolo aproape 2 ani de zile, si am incercat destule restaurante si trattorii, dar au fost dintotdeauna delicioase. E absolut normal ca daca platesti putin calitatea e mai scazuta. Eu una am preferat dintotdeauna sa platesc mai mult si sa ma bucur de acele delicii toscane.
    Iar acele celebre gaufres nu erau cu ciocolata ci cu nutella.
    Pana la urma insa, mancarea italieneasca nu poate fi pe gustul tuturor…

  69. buuueeey, io plec acolo in cateva saptamani. am pus-o :)))

  70. @mazi: da-mi un mail si iti fw niste nume de restaurante verificate de niste oameni care au fost deja acolo, printre care si gheorghita.

  71. Acuma dragă Simona , ce vroiai ?
    Şi cu sula-n coor şi cu sufletu-n rai ?
    Vrei să mănânci BINE în centrul unuia dintre cele mai căutate puncte turistice ale mapamondului ?
    SCOATE BANUL .
    Nu ai ?
    Înseamnă că nu e de tine.
    —–
    Puteai să le explici broscarilor că tu eşti Simona Tache şi că vrei ieftin ( aproape gratis ) şi bun . Poate ţinea figura.
    —–
    Hint :
    Aproape de Piazza della Signoria – ieşi din piaţă prin stânga restaurantului Rivoire faci prima la stânga şi apoi prima la dreapta + max. 100 de metri – e o trattorie ( 6 mese ) – Da Nello .
    Am mâncat CEL MAI BUN GRĂTAR DIN VIAŢA MEA !
    —-
    Nu te supăra pe mine, dar în Italia se mănâncă bine.
    Doar că trebuie să ştii unde să cauţi, cum să ceri şi SĂ AI BANI .
    Acuma iartă-i pe broscari că nu au pus preşul roşu şi că nu s-au prezentat cu tartufi în faţa ta.

  72. @Doru Panaitescu cele mai bune restaurante italiene de aici sunt conduse de sicilieni, care au bucatari sicilieni si care fac mancarea ca la ei acasa. Astea sunt restaurante in care merg italienii astia ‘nordici’. Restaurantele romanesti nu prea au succes pe aici. N-am auzit pana acum un italian care sa imi spuna ca a mancat la romani, sau ca ‘vai ce mancare buna faceti voi romanii’. Nu! Astea sunt basme.

    Am mancat la un restaurant italian un orez de 14 euro, acelasi orez care la chinezi costa 2.40 euro. Si pretul se poate explica foarte simplu. Chinezii au clienti constant(culmea cei mai multi sunt italieni) si mancarea lor nu apuca sa fie reaincalzita ci consumata imediat pe cand italienii au ocazional si din acest motiv ei deschid restaurantele dupa pranz sau dupa orele 17 si mancarea pe care o gatesc o suprataxeaza. Si uimitor, chinezii fac pana si aceeasi pizza sau paste care o fac italienii, bineinteles la preturi mult mai mici.
    Un mic secret pentru a intelege de ce restaurantele italiene au clienti este acela ca italienii nu prea gatesc pe acasa la ei. Nu sunt ca romanii. Un roman ar merge la un restaurant romanesc sa comande o ciorbita cu costita cand si-o poate face singur? Normal ca nu.

    1. Contrar parerilor romanilor despre ei, italienii se uit atent pe meniuri si se uita si in portofele.
    2. Daca vrei sa mananci la un restaurant italian mancarea italiana, meniul pleaca de la 25 de euro, unde sunt incluse 2 feluri de mancare( gen o lingura de pasta fiind un fel de mancare), desert si ceva de stropit grumazul. Si nu te saturi. In schimb la chinezi cu 25 de euro se satura 2 persoane care cu siguranta vor reveni sa manance.
    3. Pret scazut – calitatea proasta? Va credeti in Romania. O fi facand lucruri de proasta calitatea, dar chinezii, tailandezii si japonezii fac mancare buna.
    4. Contrar unui comentariu de mai sus, McDonald’s-urile si restaurantele kebab din Italia sunt pline de italieni.
    5. Nu te astepta ca un italian sa iti vorbeasca in engleza. Din nastere, italienii sunt foarte lenesi cand trebuie sa invete o alta limba decat italiana.
    6. Italienii sunt foarte traditionalisti. Asta explica de ce jumatate din tineri sunt obeji.

    ps. Ca turist in Italia te asteptai sa mananci mancarea de a lor. Niciodata in centrul orasului, pentru ca portofelul se goleste imediat si tot ti se face foame dupa ce ai mancat la ei. Prima mea experienta cu o pizza in Roma a fost foarte ‘dura’ …la dinti. So, avem tot dreptul sa fim pretentiosi la mancare daca nu suntem obisnuiti cu arome ciudate, mancaruri scortoase sau bauturi urat mirositoare.

  73. Am uitat sa mentionez… restaurantele cu bucatari sicilieni si orezuri de 14 euro se afla in Torino.

  74. […] amintit o fază văzută la Florenţa. La semafor, într-o maşină, un tip ţinea în braţe un teanc de hârţoage, peste care avea un […]

  75. Stimata Simona Tache -referitor la intrebarea retorica de final -ati putea, ma gandesc, sa dati cu vizita peste marea balta, si sa va raspundeti singura la retorica cu pricina… poate va veti excita in asa hal ca veti dori sa alergati fugutza la ambasata Dvs locala sa va cereti defectarea. Sau poate veti pune urgent kile in plus, ca sa aveti de drum pana la Florenta… pai la banii astia, stimata D-na (ra?!), la New York de exemplu mancati chiar la restaurant civilizat -ca niuiorkezu nu prea serveste dude din astea si scumpe si de cacat ca la matale la Europa.

  76. […] cu umor despre tot felul de lucruri, de la cum e să fii șoferiță prin București până la capcanele pentru turiști din Florența. Noi am luat-o la întrebări despre cum, ce și când (mai) citește, și iată ce ne-a […]

  77. Draga Simona,

    prima data cand raspund la asa ceva pentru ca am trait in Florenta timp de 9 luni anul trecut si stiu EXACT care-i treaba. In plus, locuiesc in State de 12 ani, multi ani in care am uitat de rasismul si aroganta din, nu numai romania, ci mai ales europei de vest. am visat mult sa ma mut inapoi si am fost atat de dezamagita incat mi-am facut bagajele (multe multe! bagaje ca de, credeam ca raman pe continent) si m-am intors in state. si sunt cea mai fericita, acum ca parca nu-i bine nicaieri, macar in america pot sa traiesc decent si, desi izolata ca sunt multi multi! fraieri aici, macar nu se ia nimeni de mine.
    faza cu gaufrette-urile este tipica. mi s-a intamaplat si am fost atat de nervoasa! i-am prins cu a doua bucata si i-am avertizat ca nu platesc 2 bucati din moment ce am luat numai una. logic? cica.
    daca stiam ca pleci aclo, te indrumam eu. numai dupa 9 luni pot sa spun ca am gasit adevaratele taverne cu mancare excelenta, ieftina si aratoasa. data viitoare, daca mai indraznesti sa te duci, te ajut!

  78. fost roman in Italia

    Da, si unde mai pui ca orice cumperi vor sa te pacaleasca pe langa faptul ca iti servesc mancarea stricata.
    Daca va uitati la chitanta (si daca va dau chitanta) veti ramine surprinsi de imaginatia italienilor.
    Faceti-va vacantele in orice parte a lumii ca e mai bine…
    Ca eu de asta am plecat din italia (nici nu-mi vine sa folosesc majuscula) dupa mai bine de 10 ani; ma scirbisem sa fiu mereu furata, pacalita.

  79. @ Simona Tache rogu-te Simona, am vazut ca detii o lista cu restaurante incercate in Roma. mi-o poti da si mie te rog? in iulie intentionez sa merg 🙂

  80. Evitati sa mancati in restaurante sau pizzerii in Italia.
    Sunt TEPARI. Pt straini pretul este dublat sau se adauga un comison de 20 %.
    Controlati bine meniul la intrare, inainte sa luati loc.
    Nu beti cafea la bar e dublu pt straini.
    De evitat absolut Venezia, Firenze, Milano, Roma.
    Mai bine la un fast food sau take away.

    DE EVITAT ITALIA ! SUNT TEPARI !

    La hoteluri la fel. Daca aveti un prieten italian puneti-l pe el sa comande.
    Oricum teapa e asigurata dar macar pe jumatate.

  81. Daca in Italia mancarea e nasoala atunci… Hahahahhahaahahahaaaahhahaahahahahahahahahahhaaaaaaaahh
    Nu mi dau seama pe unde s a mancat. Din toata prajiturile bune din Italia voi mancati gofre e clar hahahaahahaahahhaahaa n are rost sa mai spuneti nimic

  82. Pai voi sunteți obișnuiți pe fasole. Am fost și eu de vreo câteva ori în Florența și nu am întâmpinat problema asta. Probabil ca se mai uita și la fața omului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green