Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Intră sau nu intră albumul Mândrie și Beton în tipar?

Despre proiectul fotografic Mândrie și Beton v-am mai povestit. E rezultatul unei documentări de un an de zile, care a urmărit de aproape viața cotidiană a comunității din satul Certeze, judeţul Maramureş. Oamenii din Certeze muncesc 11 luni pe an la Paris, unde trăiesc în condiții austere și economisesc fiecare bănuţ, pentru a se califica acasă într-o competiție socială halucinantă, din care nu se pot opri.

 „Suntem blestemați să băgăm banii  în betoane. Așa suntem noi; dacă vecinul are casă cu trei etaje, eu trebuie să-mi fac cu patru”  (I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de 8 ani în Paris)

De mai bine de 15 ani, oșenii dorm înghesuiţi în apartamente mici la periferia Parisului și economisesc fiecare cent. Bărbații muncesc până la epuizare în construcţii, iar femeile la menaj. Se întorc acasă pentru cel mult o lună pe an, în mașini scumpe. Culeg prunele pentru horincă și cheltuiesc averi pe nunți, haine și petreceri. Dar, mai ales, ridică vile în care probabil nu vor locui niciodată, care însă îi conving pe cei rămaşi acasă să urmeze acelaşi model de succes.

După ce s-a plimbat prin țară sub forma mai multor expoziții (ultima a fost chiar zilele trecute, la TIFF), bucurându-se de o foarte călduroasă primire din partea publicului, proiectul Mândrie și Beton a ajuns în faza de album. Mai exact, în faza de… primul album finanțat în exclusivitate de cititori. În urma unei campanii online, s-au adunat deja 170 de precomenzi. Doar 30 de precomenzi mai lipsesc ca povestea ilustrată a satului Certeze să capete trup de hârtie. Îl va căpăta sau nu-l va căpăta? Asta-i întrebarea. 🙄

Mailul de mai jos l-am primit azi de la cei doi jurnaliști care s-au ocupat de proiect:

Screen Shot 2013-06-04 at 9.50.44 AM

Vă încurajez să fiți printre cei 30 care vor decide apariția albumului. O să aveți astfel în mână, numai pentru voi, niște fotografii absolut minunate și o poveste halucinantă, care ar merita să devină film. Și – de ce nu? – satisfacția că ați contribuit personal la un demers jurnalistic adevărat, lucru rar în zilele noastre. 😉

Toate detaliile despre cum puteți comanda AICI.

26 comentarii

 1. Am vazut filmul de pe net. Da, “halucinant” e cuvantul ce descrie fenomenul. Vazand albumul de fotografii am trait asa numita stare de “mixed feelings”: sa-ti vezi soacra cazand in prapastie cu noul tau BMW M3. Nu stiu daca sa ma bucur sau nu ca exista astfel de oameni si vorbim aceeasi limba.

 2. Mai bine mă duc până acolo; salvez o codană din infern şi mă blagosloveşte tac`su cu zestre. 😯
  Ce, blocul meu nu are tot 4 etaje? Şi e din beton… 🙄

  PS: Acuma, fără supărare, o chestie tehnică: creatorii acelui site s-au molipsit de stilul pompos de la Certeze (că sunt în toane bune şi nu zic: cocalaristic). Îţi trebuie câteva sute bune de MB de memorie ca să se deschidă acea pagină. Să te ferească Sfântul să ai un computer mai modest, sau o tabletă, sau mai multe pagini deschise… băieţi, “code is poetry“. Se pare că aţi uitat. :mrgreen:

 3. @Marian S.: la mine se deschide, poate ai tu calculatorul plin de chestii pompoase, ca să nu zic cocalaristice :mrgreen:

 4. EI, acum mai au 29 de comenzi lipsa. Halucinant este cuvantul perfect, impresionant si…wow 😯

 5. Ar mai avea 28 lipsa daca as reusi sa intru pe pagina:(:( Se descarca de juma de ora si e inca de un negru absolut. Exista oare si varianta basic a paginii pe undeva? Sau un alt link?

 6. Amărăşteanul

  Degeaba munceşti pentru o casă cu privata în fundu’ curţii dacă nu te bucuri de ea. Auzi chestie: dormi 11 luni cu cinci-şase melteni în cameră la Sevilla doar pentru o mândrie fugară de o lună în România. Nu e un reproş, nu dau sfaturi, e doar o părere. Chestia dureroasă e când îţi laşi copiii cu bunicii, femeia te părăseşte, tu le trimiţi copiilor sute de euro pe lună bani de buzunar şi ei ajung alcoolişti, narcomani sau infractori. Nu e mai bine să rămâi cu familia acolo? Respect! 💡

 7. @Amărășteanul: păi de-aia e și un subiect interesant povestea acestor oameni 😉

 8. de pe Facebook: “am fost personal la Certeze,am discutat cu vreo 3-4 cetateni in varsta despre situatia de acolo….am ramas mut de uimire cind am auzit cite sacrificii fac sa-si ”linisteasca” fala care le-a cuprins fiinta….iar de locuit,locuiesc in niste chilere undeva in spatele betoanelor….”

 9. După cum observăm, dragă Simona, a mai apărut unul care are chestii cocalaristice în computer. Nu-l cunosc pe om şi nu ne-am vorbit ce să scriem. E cum spun eu, biliv mi. 😯

 10. @Marian S: a mai apărut, dar văd că a exprimat mai delicat problema. se poate și fără răutăți, se pare 😉

 11. Eh! Nu sunt răutăţi, că nu vorbim de ACEST blog. Aşa sunt eu, mai caustic. De-aia mă iubeşte toată lumea. :mrgreen:

  PS: vezi că nu se mai zice răutăţi ci răutăcisme. Ce naiba, hai să vorbeşte româneşte! 💡

 12. @Marian S.: păi, nu mai fi așa caustic, că n-are cum să se explice prin “cocălărism” faptul că merge greu un site 🙂

 13. Da, oamenii suferă de mania grandorii, e defectul lor.
  Dar decât să stea cu mâna întinsă în România preferă să plece în străinătate şi să muncească, să facă sacrificii.
  Nu ca alţii care se plâng şi cer să le dea statul, să le subvenţioneze transportul în comun, gigacaloria şi alte chestii pentru că ei sunt nişte paraziţi ce stau toată ziua cu telecomanda în mână şi apoi să afirme cu mândrie că ei sunt din ….. pune orice c—t de oraş mare.

 14. in tineretea mea am fost prin zona.am nimerit la niste oameni faini de tot.
  ei dormeau 4 intr-o camaruta infima, o cuatarioara si bartai casoiul statea nefolosit,pt oaspeti si sa vada vecinii ce au.
  pe noi ne-a culcat in casa mare,dar veci nu am putut pricepe cum se inghesuiau si se chinuiau si ce standarde joase de viata aveau.
  mi s-a parut ciudat sa te speli la lighean, cand vii de la coasa,cand in casa mare ai o super baie utilata ca-n povesti.eu asa ceva n-am putut pricepe.

 15. Iar tărăşenia asta ( filmare , carte) mi se pare maliţoasă şi răutăcioasă.
  Adică : proştii, trag ca fraierii pentru o căsoaie.
  O fi, dar o fac CINSTIT, cu mâinile lor, cu sudoare frunţii lor, nu furând sau aşteptînd pomană.

 16. neamtu tiganu

  banii trebuiesc cheltuiti pa bautura, muieri si distractie.

 17. @kekee: nu e nimic răutăcios, e o relatare jurnalistică

 18. tot de pe FB:

  “Certeze se află în județul Satu Mare.Vilele nu sunt o invenție nouă.Ele existau și pe vremea lui ceașcă.Oamenii sunt într-adevăr foarte muncitori,textul e absolut corect!Merită o carte!”

 19. @ neamtu tiganu: cu un mic amendament asupra ordinii de preferinţe: femei, distracţie, băutură. Plus turism, de la mine. 🙄

 20. Amărăşteanul

  @Kekee, nike şi doamna Tache: Respect!

 21. Si mie mi-a mers foarte greu, pe doua pc-uri. Sunt multi MB de incarcat si site-ul e facut sa consume multe resurse. Cred ca si incarcarea suplimentara de cand a postat Simona azi a contribuit la mersul greoi.

 22. Am si eu o intrebare: de ce merita cumparat si admirat un album cu fotografii ale excesului unui grup de romani?

  Nu neg, ca demers jurnalistic, “Mandrie si Beton” este exceptional. Un documentar foarte “web 2.0”, fara nelipsitele concluzii pe care jurnalistii se grabesc sa le traga in ultima vreme.

  Dar de ce ai cumpara un album cu fotografiile alea? Fotografii reusite, apropo.
  Daca vrei sa vezi batrani care locuiesc si muncesc in fata unui mic monstru de beton trebuie doar sa te plimbi 10 minute in orice oras din tara. Daca vrei sa vezi oameni care muncesc zi-lumina pentru a avea o plasma la care sa se uite hipnotizati 1 ora pe seara, trebuie doar sa te uiti in jurul tau un pic. Daca vrei sa vezi o masina de 100-200 de mii de euro pe un drum desfundat, plin de noroaie, nu trebuie decat sa mergi in orice proiect imobiliar vandut ca ‘intruchiparea visului romanesc’.
  Ce a transformat un documentar despre un subiect deloc iesit din comun in Romania intr-o “poveste halucinantă, care ar merita să devină film”?

 23. Comuna Certeze este in judetul Satu Mare si nu in Maramures!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green