Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Un city-break mai altfel

Știați că, dacă trăim în spații frumoase, suntem mai veseli, mai pozitivi, mai mulțumiți, mai încrezători? Și că, dimpotrivă, dacă suntem privați de asta, depresia, anxietatea și burnout-ul ne sunt mai aproape? Știați că elevii care învață în medii mai urâțele au performanțe școlare cu 10% mai slabe decât cei care învață în locuri frumoase? Un experiment recent, cu 2.117 participanți din șapte țări, a arătat că traiul în spații frumoase atrage emoțiile pozitive și le reduce pe cele negative într-o proporție de 29%, în timp ce viața în spații doar funcționale, fără să fie și frumoase, potențează emoțiile negative cu 23%. Spațiul exterior în care trăiește o comunitate e important. Dacă e frumos și curat, calitatea vieții locuitorilor și sentimentul de apartenență la comunitate cresc. Un studiu din Scoția a relocat 50 de familii în case noi. Consecința imediată a fost îmbunătățirea sănătății membrilor lor. Un altul, similar, desfășurat în Barcelona, a arătat de asemenea creșterea nivelului de sănătate al comunității, în momentul în care spațiul exterior a fost reamenajat și curățat. Chiar și în comunitățile sărace, înfrumusețarea și curățarea mediului exterior duce la creșterea satisfacției. În Australia, a fost comparată atmosfera din două parcuri, după ce unul fusese reamenajat, iar celălalt rămăsese neschimbat. Inima celui reamenajat a început să bată puternic, în timp ce inima celui rămas neschimbat s-a oprit. Cel înfrumusețat s-a umplut de oameni și de veselie, în timp ce celălalt s-a golit, devenind trist și pustiu. Un alt studiu, desfășurat pe 5.605 locuitori din opt orașe europene, a arătat că cei care locuiesc în case sărace din cartiere neîngrijite sunt mai nefericiți decât cei care locuiesc în case sărace din cartiere îngrijite. Pur și simplu, spațiile curate, îngrijite și frumos amenajate ne fac mai fericiți.

 Ăsta e motivul pentru care Cif și-a propus să continue și anul acesta campania Cif curăță România, printr-un program simpatic la care vă invită să participați și voi. O să fie, practic, ca și cum ați fugi câteva zile într-o mică vacanță, doar că n-o să mai fugiți la Londra, la Paris, la Lisabona sau la Berlin, ci la noi în țară, la Sibiu, la Hunedoara, la Alba-Iulia sau la Mangalia. Pentru că avem și noi locuri frumoase, care merită văzute.

Sunteți invitați, așadar, la un city-break în România, pentru care n-o să aveți nevoie nici de bilet de avion, nici de rezervare la hotel, nici de buget pentru masă și muzee, nici de nimic altceva. Veți achita toate aceste lucruri prin puțin voluntariat, mai exact prin participarea, alături de echipa Cif, la curățarea unui obiectiv turistic. După care, pentru restul timpului, o să fiți liberi să vă simțiți ca în vacanță.

Programul Împreună curățăm România călătorind va reuni 12 participanți și pe însoțitorii lor. Destinațiile excursiilor vor fi următoarele:

Sibiu (24-26 martie 2017), unde va fi curățată Fântâna cu grilaj:

fantana cu grilaj

Alba-Iulia (7-9 aprilie 2017), unde va fi curățat Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan:

alba iulia obeliscul horea, closca si crisan

Hunedoara (21-23 aprilie 2017), unde va fi curățat Monumentul Siderurgiștilor:

hunedoara monumentul siderurgistilor

Mangalia (12-14 mai 2017), unde va fi curățat platoul din fața Casei de Cultură:

mangalia casa de cultura

Dacă vreți să fiți parte din povestea asta simpatică, nu trebuie decât să accesați acest link și să vă înscrieți în competiție, completând formularul online, alegându-vă oricare dintre destinațiile disponibile (sau chiar pe toate patru) și indicând pe scurt motivul pentru care vă doriți să participați.

Înscrierile au loc în perioada 3 martie – 30 aprilie 2017, iar regulamentul detaliat al concursului îl puteți citi aici.

Infografic Cif

 Iată și un clip despre campanie, o să vedeți în el cam care e diferența dintre un monument murdar și unul curățat:

Ce ziceți?

V-ați imaginat vreodată cât de mult contează să fim înconjurați, acasă, de obiecte frumoase, iar orașul în care trăim să fie, la rândul lui, curat și frumos? Eu mi-am dat seama de-abia citind studiile despre care v-am povestit mai sus de ce unul dintre motivele pe care le cântăresc, atunci când îmi pun problema emigrării, e faptul că am o căsuță drăguță, de care mi-e greu să mă despart. 🙂

28 comentarii

 1. Nu-mi miroase deloc bine (no offence, nu e vorba de Cif!). Cum ar fi sa plec eu din Bucuresti, sa curat fantanica aia simpatica (ahh, ce patina misto are, aia nici nu se ia, decat cu cenusa, si nici nu se ia, ca nu e cazu’ !) si sa nu fac curatenie chiar in fata casei tiganilor de langa blocul meu. Mi se rupe sufletul de bietul dud la poala caruia se aduna vara sute de kilograme de gunoi zemuind, saltele sparte, din care curg ghemotoace de melana descompusa in timp, seringi de (macar) dubla folosinta, oale de noapte (goale) ruginite, aparate de clisma complet echipate, lenjerie care de care mai intima, cu usoare impuritati conexe … o feerie. Soarele de august, jucaus, arunca ore din zi bune sageti pe sub poala dudului, doar-doar va reusi sa omoare mirosul pestilential care se degaja din mica groapa de gunoi fara groapa. Nunuuu, asta nu e un nonsens. Deci nu! Am treaba in cartier! Asta cand nu vin cei de la salubritate, noaptea ca hotii, strand, matura, dar fara sa spele zoaia. Dimineata “groapa” incepe din nou sa se umple, sa nu zic “inalte”. Si da, filmul asta ruleaza de 17 ani, exact de cand m-am invecinat cu o casa de tigani fara pubele. Ce Cif, ce Sibiu, ce fantanica!

 2. Noi suntem o gasca de fosti colegi din liceu care mergem in fiecare an intr-un city-break. O facem in octombrie ca e o luna in care e usor sa obtina toata lumea concedii pentru cateva zile. Am fost in Paris, Milano, Barcelona, Cracovia, Praga, Madrid, Copenhaga, Florenta… Anul trecut am schimbat lucrurile si am mai bagat un city-break in mai (am fost la Budapesta, taman cand se organiza pe aici o iesire la beraria H, de mi-a mers buhul ca m-am dat cu ungurii). OK, ce vreau sa zic cu asta este ca inafara celui din octombrie (care va fi la Lisabona anul acesta) am zis ca facem iar un city-break in mai. Mai scurt si mai ieftin… unde-unde-unde??? … la Iasi. Deci tocmai ce am avut singuri initiativa unui city-break mai altfel, cum zici tu. Am anticipat trendul. :mrgreen:

 3. Iar daca am gasit ceva de curatat la Iasi … cum zice romanul … I will let you know. :mrgreen:

  • Incercati cu Bolta Rece

  • … să cureţe vinul, berea şi ce-o mai fi pe acolo, tot stocul, zic… 😈 😆

  • @Adi: Hahahaha, da, să dai un semn. 😉

  • costicămusulmanu

   ț-am zîs cî trebi vizî, mai sus
   nu ti du la bolta răși, nu-i bun (probat personal în vară)
   de neratat sala pașilor pierduți cu pictura murală a lu’ Bălașa (univ al i cuza corp A, intrarea de sus) și neapărat biblioteca de deasupra acesteia (zîci cî-i cambridge…)
   papa bun la ristretto, vis-a-vis de parcul copou (aveți și view inclus, mai ales că la vremea aia încep defilările de…las’ că vedeți voi);
   n-avem ojardindilifant da’ iasti botanicî, nu ca la balcic da’ orșicît…
   s-a redeschis palatul culturii cu ale sale muzee…
   șî niși cotnariu nu-i diparti…
   ruginoasa la 40km…

  • nici nu-mi imaginez că s-ar putea altfel.

  • iată și răspunsul Cif vizavi de aceste îngrijorări: “Echipa Cif care va curata obiectivele respective va fi insotita si de o firma de curatenie profesionala si se vor folosi doar produse agreate in prealabil cu primariile si autoritatile locale. Totodata, aceasta actiune nu ar fi fost posibila fara a avea autorizatiile necesare de la primarii si autoritati, deci este totul in regula si din acest punct de vedere :)”.

 4. Nu-s ce sa zic dar cam pare treaba de amatori! Dar după ce am citit mai demult ca un Dorel a curățat Poarta Sărutului un jet de apa sub presiune nu ma mai mira nimic!

 5. Deci, matrixu locuiește in Zăbrăuți.
  Si se dădea mare ca e din primăverii, visavis de ion Iliescu, gard in gard cu Ceaușescu.

 6. mie mi se pare foarte simpatica ideea, fara misto. daca si autoritatile ar face ceva sa scoata orasele din mizerie si gri, ar fi si mai bine.

  • Vanghelie, saracu, a încercat…
   Nu a vopsit el toată șoseaua Alexandriei de zici că-i sorcovă?

 7. Cred ca ideea nu era ca nu mai sunt alte locuri de curatat prin tarisoara asta si nici ca oamenii nu merg si din proprie initiativa, ca unii mai merg. Ci doar ca e o chestie faina in care combini si utilul si placutul. Mergi in city-break gratis practic si mai faci si ceva bun pt societate.

 8. Compania care produce Cif nu testeaza cu animale?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint