Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Nu ești tu, e depresia ta!

Când îți spui că nimic nu are sens și că nu îți va fi niciodată bine și o faci des și repetitiv, deja de săptămâni, luni de zile ori poate chiar de ani, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că e ceva în neregulă cu tine, că ești altfel, diferit, greșit și, din cauza asta, viața ta e un dezastru, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că nimic nu te poate ajuta, că pur și simplu este irezolvabil, ești condamnat să suferi și să îți fie rău, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că nimic, niciodată, nu te va mai bucura, că mâncarea nu va mai avea niciodată gust, că somnul e singurul loc în care te poți ascunde sau, dimpotrivă, ceva care nu mai vine, pentru că până și odihna ți se refuză, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că totul, dar absolut totul a devenit greu de suportat, de la oamenii din viața ta la slalomul prin trafic ori la serialul la care te-ai uita, dacă te-ai putea concentra, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că ești cel mai groaznic și de neiubit om de pe planetă, că nu valorezi nimic, că nu te descurci cu nimic și că ești o povară pentru cei apropiați, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că nu mai ai niciun strop de energie, ești stors, obosit și nu mai vrei nimic, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că viața e cel mai rău lucru care ți s-a întâmplat, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Când îți spui că doar moartea e soluția, nu ești tu cel care vorbește, e depresia ta.

Iar depresia e o boală. Și nu, nu ești singurul care s-a întâlnit cu ea.

În Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României. 300 de milioane au primit acest diagnostic, la nivel mondial, adică echivalentul a două treimi din populația Uniunii Europene. 1 din 4 persoane va fi afectată personal de probleme de sănătate mintală, precum depresia, pe durata vieții. Depresia este principala cauză de invaliditate la nivelul întregului glob.

Simptomele depresiei (dispoziție depresivă, pierderea interesului și plăcerii pentru aproape toate activitățile, stare de oboseală și tulburări de somn, dificultăți cognitive, de concentrare și de luare a deciziilor) sunt definite ca având o durată de cel puțin două săptămâni, dar de obicei se mențin pe o perioadă mult mai mare de timp. În medie, un episod depresiv durează 6 luni, iar 1 din 5 episoade poate să dureze mai mult de doi ani.

Depresia este, așadar, mai mult decât un sentiment de tristețe sau melancolie. Este o tulburare frecventă și gravă de dispoziție, din care nu se „iese” ușor și, mai ales, nu se prea iese fără ajutor specializat.

Ajutor specializat înseamnă psihoterapie și/sau medicație. Dacă vorbim de o depresie majoră, medicația e obligatorie. Dacă vorbim de o formă mai ușoară sau chiar medie, depresia se poate trata ori doar cu terapie, ori doar cu medicație, dar e bine de știut că medicația acționează asupra simptomatologiei, iar terapia asupra mecanismelor emoționale disfuncționale din spatele simptomelor. Și că schimbările cognitive și comportamentale, care vin odată cu terapia, ne țin mai departe de eventualele recăderi.

Depresia ESTE O BOALĂ, nu ești TU. Atunci când ea îți vorbește, ți se pare că sunt vorbele și gândurile tale, dar nu sunt. Cere ajutor! Depresia chiar poate fi învinsă, ca atâtea alte boli.

Material susținut de Janssen în cadrul campaniei Să Învingem Depresia. Campania prezintă cinci exemple de artă kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni cu depresie. Repararea ceramicii sparte prin tehnica kintsugi evidențiază crăpăturile și imperfecțiunile unui obiect, reflectând în același timp cât de complex și îndelungat este acest proces. Acest lucru nu conferă doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus. Fiecare dintre aceste obiecte relatează o poveste vizuală, care transmite că prin răbdare, grijă și în timp, oamenii cu depresie pot începe procesul de vindecare.

Mai multe puteți citi aici.

1 comentariu

  1. Inca nu stiu
    Nu cred ca e posibil sa dureze toata viata
    Dar atunci ce e

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint