Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Iubitorii de animale versus urâtorii de animale. O convenție tâmpită.

S-a născut o nouă dihotomie: “iubitorii de animale” versus “haterii”. “Iubitorii” sunt cei care nu vor euthanasierea cu nici un chip și nici măcar nu stau să discute sau să citească, de exemplu, legea care a fost pusă pe hold în 2012, care nu era doar despre euthanasiere, ci despre euthanasiere dublată de adopție, sterilizare, microcipare, monitorizarea adopțiilor și pedepse drastice pentru abandon. Conform acelei legi, euthanasierea celor neadoptați ar fi făcută numai și numai de către medici veterinari, deci nu i-ar alerga nimeni pe străzi să-i omoare în chinuri.

“Haterii” de animale sunt, din perspectiva “iubitorilor”, toți cei care sunt de acord cu euthanasierea, ei fiind asimilați cu niște criminali, care, înainte de a-și exprima opinia, și-au șters de la bot sângele rămas de la uciderea ultimului porumbel care le-a nimerit din greșeală în balcon.

Din această perspectivă, și eu sunt un “hater”, pentru că da, votez pentru euthanasiere. Pentru cei dispuși să depășească etapa judecății orbești, în alb și negru, aș dori însă să nuanțez:

Nu, nu urăsc animalele, nu cred că sunt vinovați maidanezii de ceea ce se întâmplă, ci oamenii, și nu, principial, nu sunt de acord cu euthanasierea. Mi-aș fi dorit ca, în cei 23 de ani care au trecut de la revoluție, problema să se fi rezolvat în cel mai uman mod cu putință. Nu s-a întâmplat asta, pentru că, la adăpostul războiului între “iubitori” și “hateri”, autoritățile au ars-o supercălduț, nefăcând nimic și băgând bănuții în propriile buzunare. Între timp, rahatul a lovit ventilatorul și problema a devenit urgentă și disperată, euthanasierea fiind singura soluție rapidă. De aceea sunt de acord cu ea, doar că, înainte să urlați, vreau să precizez încă o dată că nu, nu mă aștept să iasă cineva mâine și să le zdrobească capetele de bordură. Nu înțeleg prin euthanasiere o baie de sânge, ci exact ce spuneam la început, când invocam legea care a murit în praf anul trecut, care nu era doar despre euthanasiere, ci despre euthanasiere dublată de adopție, sterilizare, microcipare, monitorizarea adopțiilor și pedepse drastice pentru abandon.

Până la urmă, după etapele sterilizării și adopției, nu există decât 3 variante: 1. întoarcerea în stradă, pe care, de altfel, o și cer unele ONG-uri; 2. păstrarea lor în adăposturi, până la moartea naturală; 3. euthanasia. Din punctul meu de vedere, soluția 1 este exclusă.

Nu aș avea nimic împotriva soluției 2, doar că:

a) e una pe termen lung și am văzut deja că nu funcționează;

b) e uriaș de costisitoare și, din câte știu, nu avem bani nici de citostatice;

c) mi-e teamă că, din cauza lipsei de bani și a profilului infect al autorităților responsabile cu implementarea, ar deveni mult mai chinuitoare pentru căței decât euthanasierea. Cu alte cuvinte, decât să ajungă să se mănânce între ei în adăposturi, mai bine o injecție letală făcută de un veterinar

Așa văd lucrurile. Dihotomia “iubitor”/”hater” e o tâmpenie și numai o privire răuvoitoare, cu ochii împăienjeniți de furie, poate ascunde multitudinea de nuanțe. Nu dețin “iubitorii de animale” monopolul iubirii și al umanismului, iar a fi de acord cu euthanasierea nu înseamnă ură sau dorință de carnagiu, ci o opțiune cât se poate de rațională. A, că există și cretini care ar ieși în momentul ăsta să omoare ei maidanezii cu mâinile goale, e adevărat, dar sunt fix frații “iubitorilor de animale” care blesteamă și susțin că ar omorî un copil pentru fiecare maidanez euthanasiat.

OK, acuma aveți trei variante:

a) să vă spuneți opinia calm, lucid și cu nuanțe, indiferent care este ea;

b) să mă înjurați sau să mă acuzați că promovez ura și că sunt criminală;

c) să propovăduiți euthanasia cu ură și multe spume la gură, din dragoste pentru oameni.

Două rugăminți aș avea:

1. la cei care vor intra pentru varianta b – Să vă structurați injuriile pe modelul ăsta: “Sunt iubitor de animale, am acasă minimum un câine adoptat de pe stradă și nu mănânc nici iepurași, nici văcuță, nici puiuț, adică sunt vegan, pentru că și puiuții de găină au suflet, nu doar câinii. Și și ei sunt crescuți în condiții infecte și inumane, după care supuși unui carnagiu, ca să ajungă la supermarket, de unde îi cumpăr eu să-i bag la burtică. *(*77-ți *^$% mă-tii de criminală, să dea Dumnezeu să… ești o nenorocită, blablabla etc.”. Voi șterge absolut orice înjurătură care nu vine de la un vegan, deținător de câini luați de pe stradă. Chiar și pe cele camuflate în dojană religioso-umanistă. Pentru “iubitorii de animale” dispuși să dialogheze rațional și fără jigniri sau isterii, nu am această condiție.

2. la cei care vor intra pentru varianta c – Să vă structurați comentariile așa: “Iubesc enorm oamenii și mai ales copiii, tocmai de aceea am adoptat cel puțin unul. Vreau să moară toți maidanezii în cele mai mari chinuri și etc.”. Pentru “haterii de animale” dispuși să dialogheze rațional și fără ură sau isterii, nu am această condiție.

Am folosit cuvintele “hater” și “iubitor” pe tot parcursul acestui text, ca să păstrez cumva convenția. Le-am pus în ghilimele, ca să arăt că e doar o convenție. Tâmpită.

208 comentarii

  1. e absolut logic tot ce ai scris tu aici, frumos, argumentat, etc.

    sunt vegana dar nu din iubire pt animale ci pt ca asta e alegerea mea.

    mi-e frica de caini si imi ingheata sangele de cate ori sunt nevoita sa trec pe langa vreo haita. mi-ar placea atat de mult sa dispara… inteleg ca n-au nicio vina dar daca nu transam o data pentru totdeauna problema asta nu vad cum vom scapa vreodata de ea.

    • Și oamenii ar trebui să dispară mai ales pedofili criminalii hoții bețivii etc de ăia nu îți este frică să treci pe lângă ei sau să mergi pe stradă măcar de un câine știi că te poți feri dar, de un om cum te ferești cum știi că nu e unul din cei menționați mai sus așa că; Schimbă ți gândirea ! Nu există un animal mai pervers, crud și cel mai mare trădător ca omului🤔Păcat că sunt fără apărare, fără cuvinte, fără păcate și le facem să sufere mai mult, le chinuim și omorâm cu toate că nu merită.Noi distrugem raiul de pe pământ, dar vom avea ceea ce merităm iadul… Pentru că aşa l-am transformat

  2. Sunt iubitoare de animale, catei si pisici fara discriminare, nu-s vegetariana si port pantofi de piele dar am adoptat, ingrijit, hranit, tratat, mangaiat si ce mai vreti voi destui catei necajiti si abandonati sau fatati in strada ca sa imi permit o opinie. Si opinia mea e fix opinia Simonei. Cu amendamentul ca toate cheltuielile de intretinere a cateilor din adaposturi ar trebui sa vina din fonduri neguvernamentale. Nu mi se pare fair sa intretinem caini din banii publici atata timp cat oamenii bolnavi nu au acces la dializa, citostatice, ba in unele orase mai mici nu au acces nici la ecograf 🙁
    Da, votez pentru eutanasierea cainilor pe care nu-i adopta nimeni in 30 de zile si refuz eticheta de “hater”. Pur si simplu imi iubesc mai mult copilul (pe care mi se pare absurd sa-l marchez strans pana la majorat sau sa-i platesc garda de corp tot pana atunci, ca nici eu n-am crescut asa, si nici cei care urla acum “bunica e vinovata”), iubesc mai mult copiii, chiar si pe aia rasfatati si “urati” si mi se pare deja o problema de supravietuire, nu de hipstarism. Oricat as iubi animalele, nu le pot pune la egalitate cu oamenii si sa aleg intre cele doua.

  3. Simona, iubitorii de animale trebuie sa ne confirme ca in viata lor nu au facut terci un tantar, un gandac si s-au asigurat ca la ei la bloc, sobolanii nu sunt otraviti iar mustele au mereu ceva de mancare lasat pe masa din bucatarie.

  4. Materialul este bine structurat şi,culmea,deşi problemele pe fond sunt serioase este vizibilă şi o anumită detaşare “ludică”.Textul devine astfel mai vioi,tranşant, în ciuda mai multor sublinieri,nuanţări,etc.Sunt de acord cu punctele de vedere enunţate.Mi se par corecte,pline de bun-simţ.Subscriu şi la perspectiva deschisă de mica oglindă retrovizoare pentru postdecembrismul canin.Înghesuit de timp este posibil să mă fi exprimat cumva mai “lemnos”.

  5. Eutanasierea e de preferat doar daca vrem sa dispara cainii maidanezi din oras in timpul vietii noastre biologice. Altfel, pot fi doar sterilizati.

  6. “iubitorii de animale” sunt fix niste penibili. Trebuie sa fi vegetarian ca sa te declari mai apoi iubitor de animale. Iar problema nu este la animalele de pe strada ci la taranii care lasa puii de tot felul pe la marginea oraselor. Este treaba de cultura si de amenzi. Deci nu este rezolvabila in Romania.

  7. Bucurestenii sunt mai patiti decat toate celelalte “muncipii de judetz”. E normal sa-i urasti. Dar se pare ca in alte locuri exista solutii care functioneaza. Sa iesi repede cu Kalasnikovul si sa executi tot ce e javra e o solutie tipic romaneasca. Daca nu s-ar opri la caini si-ar merge mai departe, as fi pentru.

  8. Am locuit toata viata intr-un sat de langa un oras mare, unde toata lumea are macar un caine in curte, daca nu si o pisica.

    Acum cativa ani, tot mai multi caini pe strazile satului, oamenii mai ii luau in curte dar la un moment dat s-a ajuns la o saturatie si cainii ramaneau haite pe strada- copiii nu mai puteau merge linistiti la scoala, nu puteau iesi la joaca in fata portii, seara era cel mai greu- nu stiai de unde sarea vreunul. Nu stiu cum naiba se face ca nici unul nu era de talie mica- toti erau macar de talia unui caine lup.

    Intr-o dimineata plec cu primul autobuz catre oras- 5h00 am- si ce vad? o dubita alba descarca in veselie caini in centrul comunei- vreo 15-16 am reusit sa numar- toti dulai! Pe dubita, numele unei asociatii de protectia animalelor din zona. Am sunat in aceasi zi si raspunsul placid a fost: pai ce sa facem noi cu ei? asa la sat mai ii adopta lumea…

    Iubesc animalele, am avut caini, pisici, porci, gaini, iepuri, porcusori de Guineea, hamsteri si testoase, m-am ocupat de fiecare animal in parte cu mare grija. Nu consider maidanezii ca facand parte din aceasi categorie cu animalele de casa deoarece sunt salbaticiti, inraiti- sunt mai mult bestii decat pets. Cred ca se poate afirma fara gres ca atunci cand animalul e fortat sa prade ca sa manance- nu mai e un animal de companie, pet sau prieten al omului.
    Procedura general acceptata la sat era: daca fata catelul/pisica si proprietarul nu reusea sa ii gaseasca casa in 4-5 luni, il ineca. Nimeni nu dadea drumul la caini pe drum sau pe camp, asta sa fie clar! Poate parea cruzime dar de fapt il privezi de o viata oribila in care doi-trei oameni ii dau de mancare, altii doi il ignora, altii doi dau cu pietre.

    Ce este inacceptabil este ca oamenii sa trebuiasca sa isi tina copiii ca in lesa doar pt ca nu reusim sa controlam niste jivine- pt ca nu mai sunt animale de companie cele care smulg jumatate din capul unui copil de foame!

    • Adica tot câinii sunt de vina:)) mi se pare penibil sa dati vina pe animale in conditiile in care oamenii au facut si fac crime la adresa.copiilor mii. De ei nu vad ca săriti cu Atâta înverșunare . E f frumos sa vad ca

  9. Da, sunt iubitoare de animale, locuiesc la curte, toata viata mea am avut cel putin 2 caini de talie mare, in acest moment detin 4 ciobanesti pe care ii iubesc nespus. Nu am crezut vreodata ca voi putea fi de acord cu eutanasierea , ca si solutie, dar, in acest moment nu vad realmente alta rezolvare pe termen lung a acestui flagel, deja… Argumentele expuse de tine Simona, sunt pertinente si sunt exact ceea ce am gandit si eu zilele astea…. Toate cele bune !

  10. Sunt IN TOTALITATE de acord cu textul tau!
    Personal am sa merg maine la mitingul de la Piata Romana si sper sa vina cat mai multi…

  11. de acord cu fiecare cuvintel, cu amendamentul ca la pct 2c as zice ” … si am facut si eu cel putin unul” (copil). Pt majoritatea covarsitoare, e o chestiune de optiune. In rest, pro eutanasiere civilizata.

  12. Eu sunt “hater” de animale, asa ca nu pot sa fiu decat de acord cu Simona 🙂
    Ce mai importanta intrebare la care ar trebui raspuns cand se face un proiect de lege pe tema cainilor fara stapan este: “Ce se intampla cu cainii care nu sunt adoptati de nimeni?”.
    Fiindca, vrem nu vrem se ajunge si acolo, desi am observat ca toti cei care dezbat problema cainilor, vor sa evite partea asta.
    “Iubitorii” de animale ne spun ca ar trebui returnate in strada. Ok dar asta nu inseamna tot un abandon? Cum putem sa acuzati abandonul, sa ii acuzati pe proprietarii fara inima ca isi lasa puii pe strazi, dar ong-urile si cei ce “iubesc” animalele sa li se permita sa abandoneze intr-o veselie. Cainele care l-a omorat pe copil in parc era abandonat tocmai de o astfel de asociatie care trebuia sa fie responsabila pentru cainele respectiv.
    In al doilea rand, desi sunt “hater” de animale – nu pot sa nu remarc conditiile in care traiesc cainii returnati in strada. Sunt haituiti, loviti cu pietre, se omoara intre ei si in cele din urma sfarsesc otraviti sau loviti de masini. Adica au parte si de o viata chinuitoare, si de o moarte lenta si dureroasa. In conditiile acestea eutanasierea mi se pare o varianta mult mai umana.
    Sau iubirea de animale inseamna sa le chinuiti cat mai mult – si in timpul asta sa condamnati si niste oameni la nesiguranta si teroare?

  13. Din pacate problema este mult mai complexa decat atat.
    Sunt de acord cu eutanasierea cainilor maidanezi daca dupa un anumit timp de cand cainele este in adapost …nu vine nimeni sa il ia. Si in momentul in care cineva se decide sa il adopte, sa i se puna cip si sa fie castrat, cu contract de adoptie bineinteles…prin care persoana care adopta se angajeaza sa fie responsabila in fata legii pentru orice face cainele respectiv…in special daca dupa un anumit timp de la adoptie ii da drumul afara. Cei care se declara “iubitori” de maidanezi, sa faca bine sa ii ia acasa la ei si sa aiba grija de ei. Sa inceapa sa faca un program de adoptie a cainilor maidanezi prin gasca lor de “iubitori” si atunci da pot spune ca au grija de un suflet. Solutia 2 este mult prea costisitoare, in special cand banii primiti de ONGs si adaposturi nu se duc la caini ci in buzunarele unor diversi.
    Partea a doua a solutiei ar fi hotararea (145/2013) prin care in termen de 6 luni (deci pana la sfarsitul anului), detinatorii de caini au obligatia sa-i microcipeze si sa-i inregistreze la ASPA.
    Adica … cainii cu pedrigree de show cu drept de monta sa fie singurii care au dreptul de a face urmasi iar cei cu pedigree de pet sa fie castrati. Cei fara nici un fel de pedigree … castrati si ei. Aici nu exista cultura in ceea ce priveste pedigree-ul, si ma astept sa-mi sara lumea in cap pentru ca sunt de acord cu legea asta. Dar mare parte din maidanezii de pe strazi acum sunt din vina stapanilor care isi lasa cainii sa dea si ei o buca ca ii pacat de baiat. Respectivii stapani care nu au idee de pedigree si si-au luat un caine care seamana cu rasa pe care o vor dar are apucaturi de animal salbatic …la un moment dat il vor lasa pe strada ca nu se pot intelege cu el … O data cu un pedigree de show vine iti asumi responsabilitatea animalului pe care il cumperi si ai grija de el.
    Cu aceste 2 solutii, in scurt timp nu vom mai avea caini pe strazi si se va rezolva problema…vom ajunge si noi un oras in care poti iesi cu copilul in parc fara sa cari dupa tine trusa de apararea impotriva maidanezilor …
    Imi plac cainii, vreau demult un caine al meu dar nu a fost momentul, pentru ca nu m-am considerat suficient de responsabila sa am grija de un suflet si de tot ce implica.

  14. @Lila: nope, “am făcut” e echivalentul lui “am avut și eu un câine de rasă odată”. “am adoptat” dacă vrem să propovăduim iubirea ajunsă să ura și să o jutificăm prin iubire.

  15. Nu ar fi moral sa dam bani pina cind ciinii mor de batrinete. Este o alegere grea , multi ciini blinzi si nevinovati vor fi luati de linga blocuri dar altfel nu se poate. Sterilizarea si identificarea ciinilor agresivi sunt povesti. Care traieste la bloc si vrea ciine in afara apartamentului sa vinda apartamentul si sa se mute la tara. In rest, trebuie sa ii constringem pe politicieni sa dea legea normala , existenta in multe state : animalul fara stapin ( includ si pisicile) este semnalat de cetateni,prins de serviciul specializat , cazat pentru 2-4 saptamini apoi , cu parere de rau, eutanasiat. Vacile de muls numite ONG uri care practica sterilizarea si alte proceduri sunt niste inselatorii. Am vazut clar ca sarlatanii care eliberau ciinii mai si incasau bani lunar pentru ( chipurile ) hrana.
    Ciinii adoptati nu vor mai putea fi tinuti afara. Daca babele de la bloc vor primi un set de amenzi in fiecare saptamina sa vedeti ca dispare dragul de Grivei.

    Lege, bani si fermitate : aceasta triada poate rezolva problema instantaneu. In plus, hingherii trebuiesc insotiti de Politie la inceput . O ploaie de amenzi tuturor celor care se opun actiunilor ar domoli si “opinia publica”

  16. nu ma incadrez la categoria “iubitor” de animale ca nu sunt nici vegana si am si genti si pantofi din piele. si sunt complet de acord cu modul in care ai formulat.
    stiu ca imediat dupa aflarea vestii mortii baietelului de 4 ani si eu m-am inflamat si imi venea sa ies in strada si sa ucid toti cainii maidanezi cu mana goala – dar nu ai cum sa te abtii de la aceasta prima reactie, mai ales cand esti parinte, cand eu sunt mama unui baietel de 5 ani. si care iese cu bunica in parc. si m-am pus pus pret de 5 secunde in pielea bietilor parinti. si am mai zis-o: faceti acest exercitiu mai intai si apoi judecati reactiile de genul asta. si apoi, a iesit careva pana acum si a impuscat toti cainii maidanezi sau le-a facut vreun rau? Este totusi joi. De luni pana joi, daca eram toti niste criminali, nu mai era picior de maidanez pe strada…
    Deci, revenind la tema – da, cred ca ma incadrez la “hater” si sustin eutanasierea cainilor in conditii civilizate, dupa ce s-au indeplinit toate cerintele: adapost, sterilizare, adoptie, microcipare, etc.

  17. Bătălia e pierdută din start. Așa-zișii protectori ai animalelor, mă refer la ăia deranjați la mansardă, au pornit deja campania. În presa internațională deja se scrie că România vrea să ucidă sute de mii de suflete nevinovate, iar în comentariile de sub articole se înghesuie activiști cu deja celebra formulă „întodeauna omul e vinovat, sigur a provocat animalul” și alte inepții.

    Urmează presiunea internațională asupra politicienilor noștri, care, sensibili la propria imagine, nu vor schimba legea aia boantă sau vor amîna votul la nesfîrșit, cum au făcut-o și pînă acum.

    Bref, nu se va întîmpla nimic, cîinii vor rămîne în stradă, exact ce-și dorește Cuțu-cuțu et comp, iar Bucureștiul în lumea a treia.

    Ne vedem la următorul copil halit de cîini.

    Ba nu, am o idee: poate ar fi bine să facem sacrificii ritualice, precum dacii, ca să mai îmblînzim zeul canin. Ce ziceți, cît ne lasă inima să aruncăm în colții haitelor? 2-3 copii la jumătate de an? Mai rar, mai des? Mai mulți, mai puțini?

  18. Din pacate, la halul in care s-a ajuns in Bucuresti, singura solutie e euthanasierea. N-as fi de acord cu solutia asta in niciunul din celelalte orase ale patriei pe care le-am vizitat, pt ca in alte parti n-am vazut ce am vazut in Bucuresti. Am rude in capitala, le mai vizitez din cand in cand, si am ramas efectiv cu gura cascata in statia de tramvai, vazand refugiul ocupat de un grup de cel putin 15 caini, si nu erau catelusi mici si amarati, ci dulai de talia unui ciobanesc romanesc masiv.
    Eu am trei caini ai mei, un ciobanesc caucazian, un pitbull salvat de la un nebun care se ocupa cu lupte de caini si un brac german pe care stapanul lui l-a aruncat in stada ca-i facea prea mare dezordine in apartament. Am trei caini din care 2 sunt considerati a fi rase deosebit de agresive, pe care ii controlez perfect, ma descurc si cu trupele de ciobanesti care vin de la stanele din apropiere si se plimba pe langa casa mea (locuiesc asa, mai pe la munte). Mi-am convins vecinii sa-si duca catelele la castrat, am mai dus si eu cu masina mea personala la aia care n-au vrut sau putut, am gasit case pt pui de caine abandonati, mi-am bagat in casa caini luati de la stapani iresponsabili, din mila cainelui. Prin urmare, da, ati inteles, iubesc cainii, ii apreciez, chiar am o afinitate deosebita pt ei.
    Dar ce se intampla in Bucuresti e oribil, atat pt oameni cat si pt animale. Ce nu inteleg cei care lupta pt dreptul cainilor de a locui pe strazi e ca cainii sunt animale domestice, ca un caine, pt a fi echilibrat, are nevoie de stapan, de un loc al lui, de o familie, de afectiune.
    E crud fata de caini sa-i lasi sa haladuie pe strazi, mancand cand se nimereste, cu acces la apa doar asa, din intamplare, in verile alea de 40 de grade, fara adapost in iernile cu minus 20 de grade, mereu in periicold e a suferi o moarte crunta si dureroasa prin infometare, fiind loviti d emasini, de oameni, etc. Ca sa nu mai vorbim ca e un gest criminal fata de oameni sa permiti inmultirea necontrolata si formarea unor haite de caini agresivi in mijlocul unui oras de 2 milioane de locuitori.
    Eu locuiesc la dracu-n praznic, nimeni nu se invarte pe langa casa mea, e foarte izolata, si totusi cainii mei nu au cum sa iasa din curte, daca plec mai mult de cateva ore ii mai inchid si suplimentar, intr-un tarc din curte, si de scos la plimbare ii scotdoar cu lesa. Faptul ca exista oameni carora nu li se pare mare lucru ca zeci de mii de caini fara stapan se invart prin Bucuresti ma lasa cu gura cascata.
    Pragmatic vorbind, din cauza numarului urias de caini din Bucuresti, nu cred ca se poate rezolva situatia fara a euthanasia macar animalele bolnave, batrane si pe cele agresive. Imi pare rau si-mi vine greu sa zic asta, dar chiar si pentru mine, un om care vede Bucurestiu 2 zile pe an, e evident ca numarul de animale fara stapan e asa de mare, ca nu prea mai exista alternative. In schimb, nu as fi de acord cu euthanasierea in alte parti, mai umblu prin Cluj, prin Tg Mures, prin Sibiu, prin brasov, am mai avzut si pe acolo caini vagabonzi, dar mult mai putini, acolo exista si alte variante de control, nu e nevoie de euthanasiere. In Bucuresti, din pacate, cred ca e 😥

  19. nu am avut decat un perus care a murit anul acesta si nu am luat altul deoarece am inteles ca nu a avut o viata grozava in micutul meu apartament comparativ cu padurile unde ar fi trebuit sa se afle … nu cred ca un animal traieste bine la bloc, indiferent cat de mult este iubit … si nu cred ca acesti caini comunitari au o viata buna, un os aruncat de la balcon nu rezolva nimic … am vazut la tv cum traiesc si in adaposturi – nu, nu sunt conditii bune, “iubitorii de animale” mi se par sadici ca isi doresc viata asta pentru ei

  20. Propun să se organizeze un SAFARI, adică… (edit admin. ideea ta e foarte crudă, deci am șters-o)
    Și așa primăriile nu vor ajumge la sapă de lemn, ci vor economisi banii pentru injecția letală, care e fff scumpă !

  21. absolut de acord cu acest articol. oricat as iubi animalele, nu pot sa nu iubesc oamenii mai mult .
    eu locuiesc in acelasi cartier in Bucuresti de 25 ani. periodic dispar canii de pe strada pentru a reaparea, la scurt timp, in numar mare. copii de pe strada mea nu pot merge pe bicicleta ori alerga, desi ar avea unde, de teama cainilor.
    norocul meu e ca nu sunt foarte fricoasa, pentru ca nu o data m-am trezit inconjurata de unul sau mai multe patrupede.. noaptea… cand ma intorceam acasa. nu vreti sa stiti cum e sa vii seara la 8 de la birou si sa iti sara la picioare caini care latra. nici nu ii vezi de unde apar si nu iti dai seama daca la tine vin sau daca altceva i-a provocat.
    parintii mei s-au mutat de 5 ani langa bucuresti. in tot acest timp au adoptat 4 cani maidanezi aruncati la noi in poarta. vecinii din stanga si din dreapta au si ei cel putin 3 fiecare. problema e ca aceste animale vin incontinuu. aduse de asociatii ori de “iubitori”. acestora din urma, dati-mi voie sa va spun ca daca voi nu mai vedeti “problema” nu inseamna ca ea nu mai exita. doar ca voi ati mutat-o la mine in poarta… aceasta nu este umanitate. este egoism. voi v-ati linistit constiinta. ati facut o “fapta buna”. iar amaratii carora le-a fost mila de sufletele aruncate la ei la usa au ramas cu cheltuielile. pentru ca acesti caini trebuie hraniti, vaccinati, ingrijiti….
    imi pare rau ca eutanasia este singura solutie care a mai ramas. prefer totusi sa aud copii cum se joaca pe strada, nu caini latrand.

  22. Simona, vad ca esti foarte coerenta. Si citita de multi. Hai sa incercam sa facem ceva. Ma gandesc acum la greci, care de fiecare data cand erau calcati pe coada ieseau in strada, la jugulara autoritatilor. Chez nous, pana si cainii se pisa pe noi (ca sa-l parafrazez pe Cioran in Schimbarea la fata…). Nu urasc cainii, animalele in general. Chiar acum doua luni am adoptat doi pisoi abandonati in fata blocului (desi am un bebe in casa si era ultimul lucru de care aveam nevoie). Dar eutanasierea e singura solutie rationala, din moment ce in 20 de ani faza cu sterilizarea n-a functionat. Apoi, asa cum spunea cineva mai sus, atata vreme cat bolnavii de cancer nu au citostatice, e inuman sa sustinem cainii in adaposturi din bani publici. Oare iesirea in strada nu pate fi o solutie? Cred ca sunt foarte multi cei care sustin eutanasierea.

  23. Nu poti fi iubitor de animale asa, in general.Mie imi plac cele mai multe, totusi nu sunt iubitor de serpi, sobolani, gandaci, ciori. Si nici de caini maidanezi.Am locuit cativa ani la bloc si nu mi-am luat caine, ar fi fost greu si pentru caine, si pentru familia mea si pentru vecini.de cand stau la curte, mi-am luat un caine de talie mare, care locuieste cu noi in casa, are medic veterinar care se ocupa permanent de ea(este catelusa), pasaport si vaccinuri la zi, cip, sterilizata.Merge cu noi atat in tara cat si in afara, stam doar la hoteluri care accepta animale(desigur platim in plus pentru ea), si ea si noi ne comportam civilizat cu cei din jur.Nu puteti spune ca nu iubesc cainii.Asa cum am spus la postarea dinainte, nu accept sub nicio forma prezenta pe strazi a cainilor fara stapan.Am spus deja cine sunt vinovatii, nu reiau, nici nu mai are asa mare importanta.Problema trebuie insa rezolvata si singura masura este eutanasierea, desigur alaturi de celelalte masuri.Va asigur insa ca acele”celelalte masuri” vor reprezenta extrem de putin si ca eutanasierea va fi solutia principala. Desi am caine, ma tem de cainii maidanezi.Nu este normal ca oamenii sa se teama cand merg pe jos sau cu bicicleta, cand alearga, cand sunt cu copii la pliumbare sau chiar cu cainii proprii, sa fie in pericol de cate ori sunt fara masina.Repet, orasul este facut de oameni pentru oameni.
    cainii fara stapan si mai ales cei agresivi trebuie starpiti.Este un lucru de minima civilizatie sa te poti plimba linistit, fara teama de a fi atacat, muscat sau chiar ucis de caini.

  24. @Georgiana: e miting vineri pentru luarea cainilor din strada: https://www.facebook.com/events/225314847623909/

  25. Zilele astea e împânzit internetul de această temă – a copilului ucis și a câinilor maidanezi. Dar cele mai multe sunt ori superficiale, ori inutile. Adică, zău dacă e impresionant să-i vezi plângând pe politicieni… ca și cum ne-ar dovedi că e tot ce știu să facă.
    Echilibrul pare să ne lipsească în toate. De asta-mi place articolul tău, Simona. Pentru că e pertinent, dar foarte realist. Nu trebuie să urăști câinii ca să votezi pentru euthanasiere, nu trebuie să fii mare iubitor de animale, ca să te opui.

    Mi-ar plăcea doar, ca măcar de data asta, ceva să se schimbe, să nu fie totul doar vorbărie goală.

  26. Nu vad alta solutie decat sa imi declar si eu apartenenta la tagma “haterilor”. 😀
    Am crescut cu caini si pisici, iubesc animalele, nu le mananc ( 😀 ), nu mi-e frica de ele si mi se rupe sufletul cand le vad batute, schioape, slabe, bolnave sau terciuite de masini. Dar nu pot accepta in ruptul capului ideea ca, in plin secol XXI, in buricul Europei si al tarii, niste oameni mor sfasiati pe strazi mai ceva ca in jungla. Degeaba se cauta tapul ispasitor in persoana bunicii, adevarul este ca bunica si copiii aveau TOT DREPTUL sa fie in parc si sa iasa liberi pe strada fara sa se teama ca vor fi inghititi de niste dihanii flamande. La naiba, erau intr-un PARC, nu pe teritoriile ursilor Grizzly. Presupun ca cei care blameaza biata femeie au trait inchisi in casa, paziti 24 de ore din 24 mai ceva ca puscariasii si au iesit prima oara in urbe cu ocazia majoratului. N-aveau cum sa aiba o copilarie vulgara cum am avut noi, oamenii de rand care s-au jucat pe strazi si prin parcuri pana la caderea serii cand ne manau parintii cu forta spre casa, juliti, murdari, rupti de foame si fericiti…
    Revenind la oile, pardon, dulaii nostri, la momentul actual nu mai exista alta solutie in afara euthanasierii. DACA erau sterilizati toti maidanezii in 1990, acum nu mai era laba de caine pe strazi. Problema e ca foarte multi n-au fost sterilizati decat pe hartie, in consecinta s-au inmultit in progresie geometrica. Daca acum ar aparea Zana Bisturiu si le-ar pica tuturor maidanezilor boasele peste noapte, tot am mai avea inca 5-10 ani strazile pline de caini flamanzi si agresivi. Deci e prea tarziu acum. Se militeaza milos, de ochii lumii, pentru infiintarea de adaposturi. Si cine ma rog frumos sa finanteze tonele de mancare pe care animalele astea le-ar ingurgita lunar/anual, in conditiile in care bolnavii din spitale se delecteaza cu supe transparente si alte bunatati de post, nu care cumva sa le creasca colesterolul de prea mult bine? Si mai ales de ce s-o faca?
    Ar trebui degraba adunati de pe strazi si supusi unei trieri drastice. Sterilizati, pastrati pentru adoptii – daca e cazul, daca nu, euthanasiati decent. Fara pari in cap, fara cruzime, fara scene sangeroase. Cum zicea cineva mai sus, pentru multi o injectie ar fi sfarsitul unor chinuri pe care “iubitorii” de animale se fac ca nu le vad.
    Sa ajungi sa pui egal intre caini si oameni… e deja de domeniul nesimtirii. Am citit si auzit niste ineptii inimaginabile zilele astea: “hai sa omoram si cersetorii/criminalii/violatorii”, “bietii caini”, “bunica inconstienta”, “sa se autosesiseze Protectia Popilului (wtf, bunica l-a muscat???? 😯 ). O luam razna, asta e clar…
    De dragul polemicilor se amesteca de-a valma maidanezii cu cainii cu stapan (sa-i sterilizam si pe aia, de ce oare?), ii bagam pe toti in aceeasi oala, cautam disperati “argumente” inutile… Un posesor de caine NU va arunca niciodata puii pe strada, la fel cum un caine care poate scapa din curte sau din lesa nu mai are ce regula daca pe strada nu mai sunt caini ai nimanui. Ramane cu… pofta. 😀
    Si gata ca m-am ambalat. 😈
    Si buna gasit, pana azi n-am comentat aici. Citesc si mustacesc din umbra. 🙂

  27. […] si dupa ce am citit cateva (multe) articole ale bloggerilor romani, mi-a placut cum a formulat Simona toata dihotomia asta intre “hater” si […]

  28. Eutanasia in Romania va ajunge perpetuum mobile atata timp cat exista persoane care scot anual 2-3 ture de pui de la catelusele lor nesterilizate pe strada. In localitatea mea toata lume scoate in strada cateii mici nedoriti, e plin de ei, toata lumea considera sterilizarea o prostie asa ca singura lor solutie pentru suprapopularea curtilor cu catei este abandonul lor pe strada, cei din localitatea vecina vin si abandoneaza cateii in localitatea noastra, cei de aici merg si îi abandoneaza in localitatea lor !

  29. Tocmai asta a reusit ideea geniala a lui Oprescu Mucescu cu referendumul: sa inversuneze oamenii unii impotriva altora, sa creeze impresia falsa ca exista doua tabere in privinta luarii cainilor de pe strazi, ca exista oc de dezbatere in privinta asta. Ce referendum, ce dezbatere? Nu e in fisa postului de primar ca tb sa cureti strazile de caini? Fa-o cu posibilitatile materiale si legale pe care le ai, si scuteste-ne de bocete televizate.

  30. Nu vreau sa fie omoriti ciinii. Vreau sa fie euthanasiati ciini maidanezi, cei fara stapin, cei care sint un vesnic pericol public si un focar de infectie. Sa fie pedepsiti cei care cumpara ori adopta ciini si pe urma ii abandoneaza pe strazi. Sa fie pedepsiti cei care hranesc ciini fara stapin din jurul blocurilor ori aiurea, adevaratii vinovati de inmultirea acestor animale. Am avut ciine in România, si-mi plac ciini, sint animale de casa, ca si soacra ori matusile. Nu vreau sa fie omoriti in chinuri, nu vreau sa se puna ghiolbanii cu furcile pe ei, dar daca-mi omorau mie copilul, as fi optat pentru punctul C usor modificat, pentru ca includeam si euthanasierea militantilor ONG-isiti pentru ca maidanezii sa fie tolerati pe strazi!

  31. Tocmai ce am citit pe site-ul rtv ca dintre cainii care l-au omorat pe copil sunt sterilizati… Cum
    era povestea aia ca un caine sterilizat nu mai e agresiv? Poate imi explica si mie vreo ongista iubitoare de “catei”

  32. Ce nesimtire asta cu referendumul! Incredibil cinismul animalelor astea! Parca nu stie oricine ca referendumul e consultativ? Ca sa nu mai spunem ca, daca e nevoie sa iasa ceva, se rezolva cu un telefon la Dragnea. Bun, face referendum, ca dupa aia sa se dea nu stiu ce lege, care sa fie blocata, sau, oricum, sa nu se aplice. Nu au nici o limita criminalii astia!

  33. Am crescut intr-un oras mare (nu in Bucuresti), la casa, intr-un cartier de case. Vecinii nostri intretineau o haita de caini dupa acelasi principiu pe care il practica ”iubitorii” din blocurile din Bucuresti: ii hraneau periodic, dar nu ii tineau in curtile lor, desi aveau curti, dupa cum spuneam, stateam la casa. Pentru ca acesti caini erau hraniti pe strada, ei credeau ca toata strada era a lor, ceea ce e normal pentru ca un caine isi delimiteaza astfel teritoriul. Printre ei era si o catea agresiva care fata cateva ture de catei pe an, asa ca haita tot crestea. Cand avea catei mici era si mai agresiva decat de obicei. Eu si fratele meu mai mic veneam de la scoala si nu puteam intra la noi in curte pentru ca acea catea cu spume la gura sarea pe noi si isi apara strada intreaga, strada pe care stateam si noi din pacate. Mai mult, cainii din haita asta erau si foarte lasi pentru ca de cate ori il rugam pe tata cu lacrimi in ochii sa ne conduca la scoala nu mai scoteau un sunet. Ei aveau boala doar pe copii pentru ca eram mici, de adulti le era frica. Am crescut ingroziti si pana in ziua de azi tresar cand aud un latrat de caine. La un moment dat ajunsese sa ne fie atat de frica inca am ales sa ne aparam in singurul mod la care ne-am putut gandi: le-am dat chiftele pline cu ace de gamalie. Haita infometata le-a inghitit instant, dar nu au patit absolut nimic.

    Am avut in general pisici, dar si doi caini pe care i-am iubit foarte mult. Unul dintre ei a murit otravit si am plans dupa el. Poate o sa spuneti ca sunt o ”haterita’ si o criminala. Nu imi pasa. Am crescut terifiati de haita aia violenta si nu o sa ma scuz pentru ce am incercat sa facem. Da, sunt de acord cu eutanasierea dintotdeauna pentru ca ori iubesti cainii si ii tii la tine in casa/curte si iesi cu ei la plimbare in lesa ori doar te prefaci ca ii iubesti si urli tare. Nu as vrea sa am copii care sa creasca igroziti cum am crescut eu si vazut ce s-a intamplat in parcul Tei saptamana asta ma gandesc cat noroc am avut noi ca am scapat.

  34. Ne invartim in jurul cozii… Aici nu este de a fi iubitor sau “hater” de animale ci de a te simiti sau nu in siguranta pe strada.
    Daca ma simt in siguranta atunci sunt cel mai mare iubitor de animale, dar daca ma simt amenintat, atunci ma apar. Problema este cu aceia dintre noi care nu o pot face. Pentru ei trebuie sa-i aparam noi.

  35. @neamtu tiganu – bre, da’ cum faci cu un copil de 4 ani? al meu are 5 si tot e greu sa il inveti sa aiba stapanire de sine ( n-am eu, adult, d’apai un copil ).
    ca statistic vorbind victimele moarte ale maidanezilor sunt copii si batrani.

  36. sunt iubitor de animale.
    sunt iubitor de copii.

    repet ceea ce de fapt ai scris tu doar fiindca, poate, raspunsurile astea vor folosi undeva (sondaj, actiune, etc).

    de principiu, nu sunt de acord cu euthanasierea. din pacate, pentru ca am fost nepasatori cu totii, am ajuns sa avem un oras IN caini. Nu mai vad alta solutie. NU cred, si daca se jura pe limbile lor, administrativii vor reusi sa gaseasca o solutie pentru tinerea in adaposturi cat de cat civilizate, a atator caini.
    Insa NOI suntem de vina,sa nu uit/uiti/uitam/uitati/uite niciodata asta. Nepasarea, meschinaria, egoismul, rautatea, cruzimea ne-au adus la acest priveghiuri de copii. si de caini.

  37. Articolul tau este exact ceea ce gindesc si eu si as fi spus, daca as fi avut elocventa necesara. Nu vreau sa par ipocrita, sint doar o persoana care nu isi gaseste atit de usor cuvintele si cursivitatea, si careia gindurile ii depasesc cu mult putinta de a se exprima. Iar cazul copilului m-a revoltat atit de tare, incit m-am lasat si eu coplesita de furie, iar furia s-a transformat in violenta verbala. Nu vulgaritate, dar violenta. Sint pro eutanasiere. Iubesc ciinii, dar alta solutie nu mai exista. Lucrurile au fost scapate demult de sub control (sau mai degraba ignorate, spre cistigul altora), si altceva nu se mai poate face.

  38. Doar o vorba… Proiectul de lege din 2012, cel respins, venea sa modifice OUG 155/2001, OUG modificat, completat si aprobat prin Legea 227/2002. Aceasta lege 227, este IN VIGOARE si astazi. Nu a fost abrogata, modificata, sau coafata.

    Sunt (cel putin din punctul meu de vedere – hater, normal) doua articole care zic multe:
    Art. 4
    Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2.
    ….. si
    Art. 7
    (1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati.

    Mai este ceva de spus?

  39. Am avut caine in casa, o catea, de care am avut grija 7 ani. Cand am simtit ca nu mai pot sa am grija de ea din varii motive, m-am chinuit 1 an sa ii gasesc familia perfecta, nu am lasat-o in strada. Cand era in calduri si a fugit de langa mine la mascul, am dus-o la doctor pentru injectii, ca sa fiu sigura ca nu vor veni pe lume niste puiuti de care nu puteam avea grija. Motivul pentru care nu am sterilizat-o a fost acela ca la veterinarul ei sterilizarea era prea scumpa (500 RON) si mi-a fost teama sa o duc in alta parte pentru ca am auzit si cazuri de operatii nereusite.
    Ce pot spune din experienta mea de 7 ani in care am intalnit zeci de stapani de caini? Da, exista stapani de masculi care ii lasa sa fecundeze catelele maidaneze pentru a-si potoli hormonii. Da, exista stapani care se satura de caini, mai ales datorita distrugerilor, si ii abandoneaza in strada.
    Sunt de acord cu eutanasierea si metodele complementare propuse pentru cainii aflati acum pe strada, dar aceasta masura trebuie OBLIGATORIU corelata cu controale si amenzi pentru nerespectarea recentei legi privind inregistrarea cainilor de casa. Altfel nu se va sti al cui este cainele gasit poate peste un an hoinarind pe strazi.
    Si daca tot s-a dat aceasta lege minunata cu sterilizarea si inregistrarea cainilor, ar trebui mediatizate locurile in care costurile sunt mici, dar si conditiile sigure, pentru a realiza operatia. Pentru ca multe persoane vor ocoli probabil legea din aceasta cauza.

  40. Protest impotriva junglei bucurestene.
    Sa ne intelegem. Sunt iubitoare de animale desi pap si carne. Sunt iubitoare de animale in sensul acela taranesc,daca mi se permite . Adica:Bunica,spre exemplu, papa porcu’ de Craciun, dar pana la Craciun,il hranea bine,ii punea asternut de paie sa nu raceasca, il trata de jep si tuse porceasca,de pureci si alte parasite,ii incalzea terciul cand se racea afara; gainilor,desi sfarseau intr-un final in ciorba,le varuia cotetul de doua ori pe an, facea focul in interior sa moara paduchii,le hranea de doua ori pe zi,le punea galinic in apa cand dadea bolesnita in ele; vaca,ooo,da,vaca ,desi si ea sfarsea intr-un final la abator,era tesalata saptamanal, grajdul curatat zilnic,asternut proaspat de paie si papica variata de la mere,prune,dovleci taiati cuburi pana la lucerna pusa cu grija la uscat sa nu-si piarda proprietatile,basca mulsa de 2 ori pe zi si de mult mai multe ori imediat dupa ce fata ca sa nu-I pocneasca ugerul si sa moara.Cainii si pisicile,desi,ele n-aveau soarta porcului,gainilor sau a vacii si erau singurii privilegiati care mureau de moarte buna,aveau parte de respectful si ingrijirea cuvenita fiecaruia. Cotet,in cazul pisicii,capul sobei ..iarna,papica la fiecare masa ce se lua pe acea batatura …zilnic,plimbarea de seara sau noapte…minim doua ore si descoperirea puiutilor proaspat fatati in maxim doua zile, ca sa fie dusi la vizuina vulpii pentru a nu inpuia batatura si satul. De ce in maxim doua zile? Pentru ca taranul roman avea credinta ca pana ce acestia nu fac ochi ,nu se chinuie atat de mult.De ce la vizuina vullpii? Pentru ca pe acelasi taran roman nu-l lasa sufletul sa-i omoare cu mana lui,ajutand ciclul biologic sa-si faca metehnele.Fiind atat de mici,matracuca nu sta pe ganduri si-i papa .Asta nu insemna ca taranul roman nu iubea animalele,dar isi urma instictele,obiceiurile si respecta tot ceea ce avea in jurul lui,pentru ca acolo traia si de acolo papa: din natura si din ograda. Acum situatia s-a schimbat,din nefericire. Taranul roman creste pui de 90 de zile cu concentrate,vaca o vinde,ca-i de munca la ea,porcul il cumpara in octombrie,baga concentrate in el si e gata la Ignat,cainii si pisicile care se inmultesc ii plaseaza copiilor veniti in “uichend” la gratar,sa-i basculeze la oras ,ca nu se cunoaste si nimeni nu-I arde cu amenzi, si-uite asa am ajuns sa traim intr-o jungla cu 65.000 de maidanezi,peste 200.000 de pisici purtatoare de boli,milioane de sobolani, zeci de milioane de gandaci de bucatarie,100.000 de babe decrepite care hranesc, in fiece zi, aceste animalute, din pensiile mici de care se plang in fiecare campanie electorala.Asadar , pana se va face ceva concret in acest sens, eu propun sa eliberam si animalele de la Circul Globus si de la Zoo Baneasa,ca ne-om descurca si cu ele libere pe strazi,zic. Si-asa,leul ala de la Zoo e chior pe stanga,deci nu vede sa pape prunci fara de vina decat pe dreapta.
    Halal!

    P.S.Am o catelusa nerasata,adoptata de la un cabinet veterinary unde fusese abandonata si pe care nu o dorea nimeni,desi e de talie micuta,ca avea 13 ani. Am castrat-o,am doftoricit-o, si iata, dupa doi ani,sforaie langa mine in timp ce va scriu.

  41. Buna Simona.

    Te admir .. din umbra .. de foarte mult timp 🙂 Te citesc cu mare placere si am sa-ti multumesc pentru multe lecturi savuroase. Imi permit sa iti scriu urmatoarele randuri : locuiesc in zona unde s-a intamplat teribilul accident, sunt posesor de pisica pufoasa si indragesc animalele in general. Din vreme in vreme dau de mancare unor maidanezi din fata blocului ( nu de frica sau din dragoste nebuna ) pentru ca mi-as dori si eu macar un oscior daca as fi in situatia sa fiu la mila naturii. Evident ca as prefera un adapost. Nu stiu care ar putea fi solutia in nebunia asta .. dar e clar ca niste decizii trebuiesc luate si asumate cat mai repede. Cunosc locul unde s-a petrecut nenorocirea .. am copilarit in parcul ala .. este absolut incredibil. Pun urmatoarea intrebare : daca acei caini nu ar fi fost maidanezi ci cainii proprietarului respectivei zone private, pusi acolo sa pazeasca ? Oare am mai fi discutat acum despre problema cainilor fara stapan ? Mi-e teama ca nu. Iti multumesc inca o data Simona si iti doresc spor la scris. 🙂

  42. Buna Simona, frumos argumentat articolul.

    Tin din start sa mentionez ca sunt vegetariana (deloc carne/oua, lapte pe alocuri, foarte rar), am acasa 4 maidanezi si o pisica, tot maidaneza, donez regulat mancare pt adaposturi si mai merg cand pot sa ajut la adapost; deci, imi cam fac datoria pe acest aspect, atat cat ma tine buzunarul – daca m-ar tine mai bine, as ajuta mai mult.

    Nu sustin eutanasierea pentru ca in Romania nu ii va urmari/verifica nimeni pe cei care vor avea de facut aceasta treaba; vor eutanasia cu injectie, pe hartie, mii de caini, dar in realitate ii vor omora cu lopata in cap – ca asa se scot banii, banii nostri, oameni buni, din munca noastra, care ii va ingrasa tot pe astia de sus;
    in Romania se fura si de la sanatatea oamenilor, credeti ca se vor gandi de doua ori la caini?? Si, daca vor eutanasia in cateva luni jumatate din populatia canina maidaneza din Bucuresti/Romania, in acest timp tot neamul prost imbecil din tara asta va abandona iar pui care vor creste, si vor creste bine pentru ca vor exista mai multe resurse (gunoaie exista peste tot); si iar vor eutanasia? tot pe banii nostri??

    Voi sustine capurarea si eutanasierea abia dupa ce toti cainii din curtile/casele tuturor romanilor vor fi inregistrati cu microcip, ca in cazul unui abandon sa fie amendat drastic cel care nu respecta legea (pentru ca in acest moment abandonul se pedepseste, dar cum dovedesti abandonul, cand nu ai cainele inregistrat pe numele cuiva?)

    Uitati-va in jurul vostru, oameni buni si ganditi la rece, nu cu ura in ochi: la noi nu se face nimic pentru binele cetateanului, totul se face ca sa se mai poata fura cate ceva. Afacerea maidanezul genereaza venituri din 1990 incoace.

  43. la referendum o sa se duca doar mihai constantinescu.

    apropos, se ‘eutanasiaza’ si galeria lu’ dinamo? pana la moarte?

  44. Draga Simona esti prea visatoare. In nici un caz asta nu inseamna “shit had hit the fan” . E doar o mica agitatie, unde sunt implicati cetateni, ONG-uri primariile si acolitii lor.
    “Ce daca a murit un copil? Suntem milioane, se mai fac copii, e doar de statistica.”
    Pai daca am scapa de caini , bugetul alocat de primarii prin ce buzunare se mai duce? Scaunele ocupate acum nu trebuie incalzite si ele, n-au si ei copii acasa, nu le ghiortaie matele de foame? Doar nu vrei sa traiasca doar din slariu! Si ONG-urile ce mai fac, de la cine mai primesc bani, daca nu mai au ce sa protejeze? Cum s-ar justifica atat de usor disparitia banilor alocati daca nu mai sunt caini?
    Nu mai bine omori cativa de ochii presei, sa se vada ca “se face treaba” si ii lasi naibii sa se inmulteasca in continuare? De ce sa iti iei singur painea de la gura?
    Nu e mai logic?
    Daca si numai daca se aplica scenariul apocaliptic si ne transformam in zombie, cred ca ar incepe sa actioneze si autoritatile. Dar m-as enerva la culme sa mai am si caini pe cap cand trebuie sa ciomagesc oameni .

  45. @Georgia – “Nu sustin eutanasierea pentru ca in Romania nu ii va urmari/verifica nimeni pe cei care vor avea de facut aceasta treaba; vor eutanasia cu injectie, pe hartie, mii de caini, dar in realitate ii vor omora cu lopata in cap”
    Daca o sa se ia masura eutanasierii, eu va sustin in demersul de a introduce camere video in adaposturi, pentru a putea verifica iubitorii cum se realizeaza eutanasierea.
    Sunt de acord ca animalele nu trebuie chinuite. Asta nu e un argument insa pentru ramanerea lor pe strada. Dimpotriva.

  46. Io sincer nu inteleg nici dezbaterea aprinsa si nici motivul vreunui referendum. Problema e clara, important e sa fie solutionata intr-un mod cat mai eficient. Daca nu suntem in stare sa “producem” legislatie pt asa ceva, de ce nu luam un model european in vigoare? sunt sigura ca s-au mai confruntat si altii cu asa ceva si trebuie sa existe precedent. Stiu, stiu, nu suntem sclavii EU si nu avem nevoie de nimic de la ei…dar totusi. De ce nu “copiem” legi si metode aplicate cu succes de altii? Ca talent la plagiere, in actualul guvern, exista cu ghiotura. nu vad problema.

  47. Acum am pesti, dar de-a lungul vremii am crescut si caini, si pisici, si papagali, si orice intalneam pe strada si mi se parea ca e un suflet neajutorat. Dar CAINII NU AU CE SA CAUTE PE STRADA!!!!! Am un copil, intr-o zi se plimba cu bicicleta prin jurul blocului, si un caine care sta de mult timp prin zona a sarit la el sa-l muste. Copilul a venit alb ca varul la mine si de atunci refuza sa se mai urce pe bicicleta. Alta data am trecut cu el pe langa o haita, s-au repezit la noi sa ne sfasie, nu stiu ce au avut atunci, noroc ca eram cu el, si am reusit sa scapam nemuscati pentru ca mi-am pastrat calmul si am vorbit frumos cu ei, asa cum te invata nenea Cesar Milan. In fine, ideea este una singura: cine iubeste animalele, sa le ia acasa, pe strada nu au ce sa caute. Punct. Ce tot discutam atat, ca au trecut 23 de ani de discutii si haitele s-au inmultit si ne mananca copiii de vii. Deci sunt pentru euthanasierea cainilor de pe strada fara stapan. Iar cei care au stapan sa stea langa stapan, cu lesa si botnita, asa cum prevede LEGEA.

  48. Cred ca mai logic si mai clar de atat nu se putea expune situatia. Eu recunosc ca nu iubesc animalele, am avut o singura data (accidental) o pisica, a murit si cu asta s-a terminat cariera mea de ingrijitoare de animale. Pe de alta parte, nici nu am nimic cu ele, numai ca situatia cainilor a ajuns de-a dreptul tragi-comica. Locuind destul de departe, ajung in orasul meu natal o data sau de doua ori pe an si atunci mi-as dori sa-l cutreier pe jos, ca odinioara, sa ma intalnesc cu cunoscuti si sa schimbam o vorba. Din pacate, din cauza cainilor (foarte multi adusi cu dubite, cum s-a precizat intr-un comentariul de mai sus), acum nu am curaj sa ies nici macar pana la poarta.
    In concluzie, sunt de acord cu eutanasierea, exact din motivele pe care le-ai explicat in articol.

  49. Simona, nu exista argument care sa se opuna parerii tale, asa cum este ea expusa si argumentata, daca ai pretentia ca esti rational. Ironia face sa vorbesc despre acelasi rationament pe care il invoca cei care se opun omorarii (pentru ca daca suntem corecti pana la capat, acceptam omorarea cainilor fara stapan, eutanasierea e doar un termen mai diplomat), cainilor maidanezi cand ne spun ca nu e ok sa fie omorati pentru ca noi suntem fiinte rationale si ar trebui sa dovedim asta. Asadar, sunt atat de confuz incat nici de rationamentul meu nu mai sunt convins daca este atat de relativ. Totusi, rational sau nu, in viziunea mea, omorarea cainilor fara stapan pentru care nimeni nu-si asuma responsabilitatea (hranirea pe strada sau la scarea blocului nu inseamna ca-ti asumi o responsabilitate) este singura solutie viabila.

  50. Eu sincer nu reusesc sa inteleg ”iubitorii de animale”.Ce vor ei de fapt?Am inteles ca nu vor sa fie omorati cainii ca na,sant si ei oameni,dar ce vor de fapt?Sa ii vada in strada cand trec prin zona?Fara ei strada e pustie,nu se mai regasesc in peisaj?Sincer…incerc sa inteleg dar nu ma ajuta capul,poate ma lamureste un iubitor de asta,multumesc.

  51. Genial, Simona! Din pacate oamenii nu vad decat alb sau negru, sunt extremisti din toate punctele de vedere. Se uita prea mult la filme proaste care infatiseaza personaje strict pozitive sau negative. Din fericire, omul si natura lui este mai complex de atat. Multumesc pentru articolul sanatos si care, sincer, as vrea sa se raspandeasca cat mai mult si mai repede si cat mai departe. 😉

  52. Deci lumea este indignata pentru ca o lege nu se aplica.
    Unii sunt de acord cu legea aia, altii nu sunt de acord, oricum autoritatile se pare ca nu o aplica (la ce trebuie referendum?? pentru aplicarea unei legi!?)
    Mai exista legi care nu se aplica: de ex. o lege privind accesibilitatile in spatiile publice (rampe, semnale audio pentru nevazatori etc.) Daca un nevazator, o persoana cu un handicap oarecare, isi “va rupe gatul” din cauza asta…. se va propune alt referendum?

  53. @Rumper: poti sa contribui chiar tu la raspandire, dandu-l mai departe. in rest, Simona, nu am ce sa zic, e logic si de maxim bun simt ce ai scris. restul e orbire si judecata cu creierul inflamat de ambele parti.

  54. solutia lu’ coreea de nord din world war z nu merge?

  55. Sper ca esti multumita de calitatea adeziunilor. E cineva care spune ca dat chiftele cu ace de gamalie unor caini, ca nu avea incotro. Am vaga senzatie ca ar fi ales o metoda asemanatoare si cand nu mai avea incotro cu colegii de la munca sau cu soacra. In astfel de suflete, uratenia e deja acolo, doar ca acum prinde glas si curaj sa iasa afara. Ar trebui sa fii flatata ca tu ai cantat la fluier ca sa o trezesti. Eu nu cred ca violenta a rezolvat vreodata ceva, undeva. Eu cred ca discutand si premeditand moartea esti mai rea decat macelarul care ucide gaina sau porcul. Nu te iluziona ca e firesc, pentru ca si alti au facut-o si continua sa o faca, ca nu e la fel. Sa alegi lucid o solutie violenta cand ai la indemana altele care nu presupun crima e foarte rau, oricat ai vrea sa crezi altfel. Vorbiti cu totii atat de usor despre eutanasiere incat ai crede ca e vreun euforizant ultimul racnet, care bate la fund cocaina si din care toti de abia asteapta sa se infrupte. Auzi, e rau pe strazi pentru ei, zic mai bine sa-i omoram. Le va fi mult mai bine. Urmand rationamentul ar trebui sa eutanasiati mai mult de jumatate din populatia Romaniei, pt ca se zbate in saracie, zilnic se lupta cu greutatile vietii, cu bolile si cu accidentele rutiere, asta cand nu le dau in cap proprii lor semeni. Sigur le va fi mai bine. Faci o injectie si iti trece, scapi de toate. E simplu: ti se ingreuneaza treptat respiratia, apoi inima se blocheaza si mori. Tu stii ca mori si ai lacrimi in ochi, dar nu ai ce sa faci, pentru ca toti din jurul tau cred ca ti se intampla cel mai mare bine de care puteai sa ai parte in viata asta, in legatura cu care toti au avut un cuvant de spus mai putin tu. Pentru tine au decis oamenii, nu D-zeu, si ei au ales Moartea

  56. Te iubesc, Simona. un punct de vedere corect si rational. Eu urlu continuu de cand cu scandalul asta ca ala care mananca pui si porci dar nu suporta sa auda de eutanasiere e un ipocrit si fals iubitor de animale. Cu ce e un miel sau ied mai putin animal decat un maidanez de pe ala il putem ucide cu satarul si manca linistiti, fara fir de problema de constiinta, dar pe maidanez nu suportam sa il eutanasiem. Iar daca iubitorul respectiv nu are acasa minim un caine adunat de pe strada, nu are cum sa deschida gura pe subiect.

  57. iubesc enorm oamenii si mai ales femeile, tocmai de aceea am adoptat cel putin una. (edit admin: sorry, dar ti-am sters o parte din comentariu)
    @mugurb: total de acord, cred ca sunt prea multe discutii sterile, trebuie doar aplicata legea
    oricum, asa cum moare porcul, cum moare gaina, cum se dau autorizatii de vanatoare ca sa omori diferite animale gen caprioare, nu inteleg de ce nu poate sa moara si maidanezul…de ce nu-s ONG-uri si pt a apara caprioarele sau bursucii?

  58. @Maria: ești vegană și ai cel putin un maidanez acasă, sper, altfel toata dojana ta e doar bullshit si ipocrizie

  59. Orice animal, oricat de bland ar fi, pastreaza instinctul de salbaticiune. Si nu conteaza ca e caine, pisica, porc, vaca etc. Animalul nu poate fi “de incredere” cand e vorba de instinctul cu care se naste. Va spune ceva faptul ca am vazut cateva persoane (si tatal meu intre aceste persoane) muscate de cainii din curte, adica aflati in proprietate? Iubesc animalele, dar totul are o limita si nu inseamna ca nu pot sa mananc gaina din curte, sa tai porcul la Craciun si un miel la Sf. Pasti (evident, toate crescute natur, cu cereale si buruieni ecologice). Daca euthanasierea este o solutie, fie ea si ultima, de ce sa nu fie aplicata? Au murit oameni in toata firea, in deplinatatea facultatilor fizice si mintale, muscati de caini. Va amintiti cazul japonezului de acum 6 ani? Deja s-a asternut praful peste evenimentul tragic? Si de atunci au mai fost si altele. Da, de acord si cu niste amenzi care sa usture pentru cei care hranesc haitele de langa blocuri si pentru cei care abandoneaza animalele aiurea, pe strazi, supunandu-le unui trai chinuitor. Si sa nu zic “injuratura” mea preferata: “Da, Doamne, dupa sufletul omului!”. Pentru unii n-ar iesi prea bine.

  60. La fel cum sunt oameni buni si oameni rai asa sta treba si la catei.Cei periculosi sunt usor de identificat.Trebuiesc izolati,sterilizati,insa nu as fi de acord cu eutanasierea lor in masa.

  61. ma gandesc la o abordare “filozofica”: cine oare ne da noua dreptul sa castram cainele sau pisica, maidanez sau “de casa”? cu ce drept savarsim aceasta crima impotriva firii? cu ce e mai buna castrarea? cred ca destui dintre oameni ar alege sa moara decat sa fie castrati….si daca tot e ok sa castram maidanezii de ce nu ar fi ok si sa le si scoatem toti dintii? s-ar gasi babe sa le dea un bol cu lapte sau o supa buna…

  62. Se poate şi doglover-hater?
    Pentru câini ca specie nu am multă antipatie decât pentru crocodili, ornitorinci sau pantere de zăpadă.
    Dacă nu dau dimineata de un crocodil care să clămpăne din fălci când ies pe poartă e pentru că nu avem – din fericire – crocodile-loveri, indivizi ale căror carenţe afective pot fi suplinite numai de nevinovatele făpturi cu solzi.

    Serios vorbind, politicienii care au blocat legea, magistraţii care au considerat-o neconstituţională, ong-iştii care au insistat ca blândele potăi să fie lăsate să zburde în libertate ar trebui condamnaţi pentru omor din culpă.

    Mă gândesc oare cum ar fi reacţionat Ponta dacă ar fi fost copilul lui – sau alţi politicieni doritori de voturi de la babe lăcrămoase.

  63. Am doi fosti maidanezi acasa, si doua pisici luate tot din strada. Sunt una dintre cei care incearca sa usureze povara INTREGII cetati, luandu-i acasa. Dar ce sa faci? Locuiesc intr-o casa mica. As lua mai multi! I-as lua pe toti daca mi-as permite material. Dar nu sunt vegana si aici iti contest abordarea, pt ca pleaca de la o teorie gresita. Cainele nu este un animal oarecare, este un animal de companie, un animal care sta pe langa om cam de cand se pastreaza primele informatii legate de oameni. Nu il mancam, cel putin nu prin partile noastre. El ne-a pazit si uneori a gresit ca acum, dar de cele mai multe ori ne-a facut mult bine http://www.youtube.com/watch?v=NZWoxIBqVLs
    In ce priveste renuntarea la consumul de carne este mai mult sau mai putin o fandoseala. Budistii, care au un respect foarte mare pentru viata, nu sunt vegetariani, considerand asta o absurditate. De vreme ce plugul care intra in brazda sa are ogorul striveste milioane de vietuitoare, este clar ca nu exista hrana fara sacrificiu, asa ca au renuntat la ideea de a consuma doar vegetale. Au inteles ca atunci cand este vorba de foame, D-zeu manifesta intelegere. Problema e cand ucizi si nu pentru ca ti-este foame.

  64. Si eu sunt de acord cu opinia ta. Nu inteleg de ce se exagereaza atat de mult pe tema cainilor maidanezi si da, termenul “exagerat” este corect: pornind de la apelativele rautacioase, injurii aduse oamenilor din ONG-uri si iubitorilor de animale si pana la ura asta nejustificata care a pus stapanire pe romani. De cativa ani incoace singurul lucru pe care l-au reusit conducatorii nostrii a fost sa ne invrajbeasca unii impotriva celorlalti, pentru ca asa cum stim…un popor dezbinat este un popor usor de cucerit/prostit. Toate initiativele lor s-au dovedit a fi superficiale pana acum….dintr-un motiv foarte simplu: nimanui nu-i pasa! Si astfel intampinam tot soiul de probleme. Intrebarea e: ce e de facut? Dar concret, ca in spatele tastelor toti sunt viteji…haideti sa nu mai vorbim atat pe tema asta si sa facem ceva!

  65. @maria carevasazica in China e ok sa ucizi caini, ca sunt de mancare. sau nu? eu nu cred in ce spui, esti ipocrita, mieii plang precum copiii, de ce ai decis tu ca sunt de mancare si e ok sa fie ucisi cu satarul? ai gustat caini? poate sunt buni.

  66. @Maria: am înțeles, eu promovez ura și scot urâțenia din oameni, cum ziseși că fac, iar tu ești ipocrită. case closed.

  67. Un coleg mi-a cerut parerea in mod special despre toata tarasenia asta cu maidanezii, pentru ca am postat pe fb ceva de genul “sa te manance cainii, jigodie!” pentru toti sustinatorii pastrarii in viata a maidanezilor in detrimentul oamenilor. Am avut un dialog interesant, omul fiind intr-o perioada de schimbari in conceptii, iubitor de animal (caine) si recent vegetarian. Am sustinut ideea ca iubitorii de animale fara limite sunt doar niste ipocriti profunzi, ipocrizia lor fiind un capriciu fara justificare (un capriciu nu are nevoie de justificare). Unii o ard artistic pe empatie. Hai sa definim empatia, l-am provocat pe coleg. Ce intelegi tu prin empatie? Nu l-am lasat sa caute raspunsul, i-am spus ce inteleg eu prin empatie: adica acel sentiment interior de rezonanta cu simtamintele unei persoane, fie pozitive, fie negative. Bun, zic, esti empatic “to the whazoo”, dar ce simti tu prin asta? Auzi ca a avut loc un accident de avion cu 184 de victime undeva pe planeta asta, te doare interior? Nu stii nimic despre victimele alea, ce e cu ele, cine sunt. Simti ceva? WTF? Ar trebui sa fii mort deja cand auzi stirea, daca tot esti empatic cu 184 de morti, sa moara Gibilan! Ah, nu simti nimic? Sunt niste oameni si ei, pacat de ei, ar trebui sa faca astia reviziile mai des la hardughiile alea de 737 de-o varsta cu decreteii. Apoi afli ca in avion a fost un roman, cu familie, doua fete de 9 si 13 ani si nevasta de 37 ce sta in cartier cu tine, poate i-ai cedat locul in metrou si nu stii. Bietul om vroia sa termine contractul cu compania aia si sa vina acasa cu banutii ca sa aiba pentru facultatea fetelor si uite cum au ramas fetele fara figura paterna. Da, parca te impresioneaza nitel, maine te uiti la femeile de 30 si ceva de ani mai triste din metrou, una din ele poate e vaduva.

    Mai departe, au murit niste oameni asfixiati in casa in iarna, de la soba. Simti ceva? Hmmm, parca simt miros de lignit ars incomplet, miros de fum pe cos, jingle bells, christmas, vin fiert, tuica fiarta, turta dulce, cartofi copti in soba, cafea. WTF? Pai oamenii mor asfixiati si tu te visezi la gura sobei intr-o cabana de munte cu pretenasii la un pokeras cu vin fiert? Asa de nesimtit esti? Da fratie, atata empatie am eu. Limitata la membrii apropiati ai familiei. Daca moare unchiul Costel, var de-al doilea cu tata, abia daca a mai vorbit tata cu el de cand erau flacai, ce sa simt eu? Mi-e un strain, de unde pana mea empatie?

    Accident in Muntenegru, 19 morti, habar nu am cine sunt, niste oameni. Simt ca soferii trebuie sa fie mai responsabili, ca permisul trebuie obtinut greu, ca sa responsabilizeze serios pe tinatorul colacului in maini. Ah, sa nu uit, niciodata nu am sa-mi incredintez viata unui sofer profesionist, voi merge doar cu masina mea.

    64000 de caini sunt pe strazi si musca oameni, chiar ii omoara. Vina e a oamenilor milosi care perpetueaza inmultirea acestor animale cu instinct, fara constiinta. A murit un copil desfigurat de niste animale aflate teoretic in grija cuiva. Aha, un om era responsabil si l-a durut in cur. Ia sa umblam noi la cutia cu empatie si sa-i dam un pumn in pizda cretinei voluntare ce a semnat ca sa elibereze un caine care sa omoare oameni daca are conditii prielnice, ca ea are empatie si iubeste animalele si le salveaza de oamenii rai, dandu-le ocazia sa omoare oameni rai. Ah, am vazut reportajul cu copilul omorat, cu mama si cu tatal lui, am suspinat, m-a atins empatic, erau imagini cu impact emotional, atentie. Deci?

    Nu pot crede ca niste caini eliminati rapid si fara scandal pot provoca vreo reactie empatica cuiva. Sunt doar niste cifre statistice, 64 de mii de caini nu mai exista pentru a omori statistic 3000 de romani anual. Case closed. Nu stiu, nu am tinut de bot unul din aia 64 de mii de catei nevinovati, dar macar niste copii nu vor mai muri de acum incolo.

    Mda, un punct de vedere interesant, zice colegul. M-ai convins, empatia e un cacat exagerat. E ceva foarte subiectiv, iar unii oameni o duc la rang de religie. True! Mai luam un rand de bere? Fac cinste.
    Fara maidanezi!

  68. Deci e ok sa omoram cainii atata vreme cat ii si mancam. Ceea ce se intampla mai mult ca sigur, ca nu cred ca toti micii si crenvurstii sunt facuti numai din cai.

  69. Iar cine nu ii mananca sigur ii poarta prin vreo posetuta, pantofior sau manusita.

  70. Si nu pot sa inchei fara sa recomand ceva pentru a indulci viata acestor suflete haituite de cainii astia de oameni : xylitol (it’s ok, there’s no sugar in it 😀 )

  71. Frumusetea sta in ochiul privitorului si privitorul nu vede frumusetea in ce faci tu acum. As fi putut sa spun ca sunt vegana ca sa-mi sustin punctul de vedere nestingherita de conditiile impuse, dar nu o fac. Atunci as fi fost ipocrita.Eu stiu ca daca ar depinde de mine sa ucid gaina pe care o mananc, stiu sigur ca nu as mai manca niciodata. Pe cand tu esti gata sa girezi un astfel de gest si mai mult racolezi si pe altii. Eu am lucrat in presa, asa ca nu ma ofilesc foarte usor cand vine vorba de comenturi pe net. Stiu foarte bine care e profilul majoritarilor, asa ca nu ma obosesc sa bag in seama alte comentarii. Insa aveam oaresce sperante legate de tine, in sensul in care esti o persoana educata. Dezamagirea este pe masura, trebuie sa precizez. Te stiam prietena cu Alice Nastase. Cum va intelegeti la capitolul asta, recent a scris un editorial superb legat de caini. Eu inca insist sa cred ca poti mai mult, decat sa aderi la un curent isteric si sa inchei frazele in stilul lui Soric, cu un sarcasm care nu-ti face cinste.
    Da mananc carne uneori si ma fac partasa la uciderea unor animalute crescute de semenii mei pentru asta, asa cum si voi o faceti si asa cum si voi va vaccinati pe voi si pe copii vostri cu vaccinuri obtinute gratie unor alte animale sacrificate pentru asta. Viata isi ia cota ei de sange oricum, in multe imprejurari care depind indirect de mine sau de tine sau de noi toti laolalta, intrebarea mea era: De ce vreti voi sa mariti cifra sacrificiilor?
    Sanatate, ganduri bune si lumina!

    PS uite o imagine de astazi de la Craiova. Poate te mai trezesti din transa asasina in care ati cazut cu totii
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=710097029016145&set=a.644987472193768.1073741825.100000475643827&type=1&theater

  72. mie imi plac cainii doar cu stapan si lesa!ceilalti nu au ce cauta liberi pe strazi!sunt hater?nu cred!
    as vrea sa avem si noi politia animalelor(vedeti emisiuni pe animal planet) sa apere animalele de stapani abuzivi,dar la fel imi doresc sa pot merge si eu pe strada fara sa-mi fie frica ca ma alearga un caine si nu reusesc sa scap.
    concret se strang caini de pe strazi sau nu?la buzau e liniste si pace!
    mai uman decat anestezie+injectie letala pentru cainii agresivi nu cred ca se poate.
    daca nu, asteptam iubitorii de animale sa-i adopte si pe aceia ca doar sunt niste suflete si ei cum sa-i omoram?!

  73. @Maria: felicitări sincere pentru că nu ești și mincinoasă, apreciez. atâta timp însă cât continui să mă dojenești și să vorbești despre transa mea asasină, de la înălțimea bunătății și a umanismului cu care mănânci pui schingiuți și crescuți în condiții horror, rămâi ipocrită. astăzi nu accept lecții fără nuanțe decât de la oameni care chiar fac ceea ce cu superioritate propovăduiesc, sorry…

  74. Salut gazdei si tuturor,

    Initial nu am vrut sa scriu- sunt prea multe raspunsuri deja, dar deja a ajuns la os. Vreau sa va spun doar ce ma doare , prin intrebari retorice.

    * Din bani publici (adica din contributiile de la cetateni si firme), sistemul corupt plateste cu 150 de lei capturarea unui caine dupa care pe o semnatura acel caine este eliberat din nou pe strada. Ce vrea sa zica asta? De ce platesc un sistem in care “opresorul” e complice cu victima”? Ne mai intrebam de ce s-a transformat mersul pe strada in o aventura periculoasa. Cine ar trebui sa vegheze pentru ca sa nu se ajunga in situatii din astea?

    * Un copil muscat de un caine ar fi fost suficient sa duca la urgentarea unui proces legislativ, ca sa nu mai vorbim de uciderea unui copil . De ce nu ne referim la legea “cainilor 2013″ – legea Ionut Anghel? Macar asa sa recunoastem ca regretam moartea copilului.

    * Pe strazile Bucurestiului, in sate si nu numai (am vazut haite de catei recuperati de la adapost si la lizierele padurilor de pe langa DN1) am gasit zeci de caini care nu au stapan. Ce mananca si ce boli raspandesc? Cert e ca localnicii de la sate ii elimina, odata de frica bolilor dar si pentru ca acolo societatea nu se intreaba de 100 de ori cine e pe primul loc cainele meu sau maidanezul de pe strada.

    *Se ajungea la solutia finala mai devreme sau mai tarziu . Este legea firii. E clar ca presa prefera subiectul maidanezilor oricand fata de subiectul Rosia Montana. De ce atata zgomot si zbatere? Majoritatea societatii doreste sa ” Pastram doar cainii cu stapan si nu pe strada” De ce nu il adoptam ca principiu si nu trecem mai departe? Ce mai doresc unii/altii de la situatie? putem accepta oare … “Sa se revizuiasca … dar sa nu se schimbe nimica? ”

    *Ne mai facem bine? Putem gandi logic si sanatos? Sa ne fi inchis atat de mult la minte statul in casa incat sa vedem prietenii/un mod de convietuire intre bucuresteni si maidanezi? Cine are datoria sa vina sa ii spuna societatii ce rol are igiena si care este influenta cainilor maidanezi la sanatatea publica?

    *Uite domnule pe cine am votat …… Baieti, sincer, mai faceti si voi un pic de ordine ? Nea doctoru, aplica medicamentul si da afara “asistentele” pe care le prinzi cu spaga.

    ********
    pentru conformitate: Nu ma regasesc la lover/hater. Am avut si am in continuare caini, pisici … tot ce se poate. Am grija de animalele mele, le plimb si au mereu apa si mancare. Iubesc ce este al meu sau pot identifica ca este normal, de exemplu sustin relocarea ursilor de la Brasov. Nu am chinuit animale, etc.

  75. Sunt iubitor de vietuitoare, oameni in particular. Propun urmatoarea alternativa eutanasierii: “iubitorii” care nu au acasa maidanez, sa creasca copii cu care sa hraneasca maidanezul in parc sau in jurul blocului.

  76. La faza cu vaccinurile nu m-am gandit niciodata. Incepusem sa ma simt vinovata ca doar eu si cu neamul meu taiem porcul de Craciun,sacrificam mielul de Paste si sarbatorim venirea Toamnei cu cocos fript in spuza si must . Q.E.D @Maria si n-o spun ionic.
    Poate in postarea de ieri n-am fost explicita,asa ca revin si spun: eutanasierea nu v-a avea niciun effect pe termen lung decat daca va exista o lege pusa la punct privind inregistrarea cainilor de la oras si de la tara,concomitent,obligativitatea castrarii ,interzicerea si pedepsirea aspra a abandonului ,o politie a animalelor care sa supravegheze cu strictete toate aceste lucruri. Daca toate aceste lucruri nu se vor intampla in acelasi timp ,real,eutanasierea celor 65.000 de caini va fi inutila si ei vor ramane o problema in continuare si ,de asemenea, o “vaca’ de muls pentru cei interesati,multi ani de acum incolo.

  77. Sunt pentru masura radicala.
    Orice alta varianta ar fi chinuitoare pentru ambele tabere (cainii pe de o parte iar pe cealalta cei care vor sa traiasca fara spaima).
    Pe langa motivele enumerate de ceilalti eu mai am unul: M-AM SATURAT DE RAHATII care orneaza trotoarele, strazile, parcurile din orasele romanesti !
    Multi iubitori de animale spun despre caini ca sunt ca si copiii lor. Sa nu uite atunci ca pentru copii esti responsabil de ceea ce fac pana la majorat. Asa trebuie sa se raporteze si cand vine vorba de relatia lor cu animalele. NU ai dreptul sa spui ca singura ta raspundere este sa ii hranesti.

  78. Sunt iubitor de animale, am acasă un câine adoptat de pe stradă dar mănânc si iepurași, si văcuță, si puiuț, si multe alte carnuri pentru ca organismul uman are nevoie de proteine, iar cea animala este cea mai la indemana. In plus ADOR friptura si urasc soia. La fel ca si catelul meu de altfel.

    Acestea fiind spuse nu cred ca ar trebui omorati cateii PENTRU ca sunt rai, sau vinovati, sau in majoritatea lor agresivi. Eu cred ca omul are dreptul sa se protejeze pe sine si copiii sai de pericole, iar cainii in Romania sunt un pericol. Exista mii de oameni care se prezinta lunar sa isi faca vaccin anti rabic. Statistica pe Bucuresti anul trecut este aici http://www.mateibals.ro/html/docBals/antirabic/s1.pdf – circa 1900 de copii muscati in 8 luni. Pe langa cei care isi fac vaccinul antirabic sunt o gramada care nu il fac si nu mai apar in nicio statistica. Daca e de ales intre oameni si caini, si este, ca fiinta umana trebuie sa alegi omul.

    Iar guvernantii sunt legati de maini si de picioare pentru ca o gramada nu foarte mare de oameni dar FOARTE vocala dicteaza tuturor celorlalti ca nu au dreptul sa se protejeze, ca e mai bine ca anual sa moara in chinuri mii de pui de caine pentru ca sunt nascuti pe strada si nimeni nu este responsabil de hrana si de sanatatea lor, si ca toti cei care nu vor sa tremure de frica vreunei haite sunt criminali si ticalosi care nu iubesc cainii. Eu am avut intotdeauna caini, iubesc cainii, si ma doare sufletul sa ii vad chinuiti, morti de foame, plini de bube, sau imprastiati pe sub rotile masinilor. Un caine are nevoie de stapan. Dar cat as iubi cainii mai tare imi iubesc copilul, si zau ca uneori imi vine sa musc eu javrele care il sperie cand se duce sa se joace, sau sa duca gunoiul, sau pana la magazin.

    In alta ordine de idei eu nu sunt pro eutanasierea cainilor. Eu sunt pro eliminarea lor sub orice forma. Da, ar fi frums sa nu fie chinuiti dar daca eutanasierea este atat de costisitoare incat o sa-i ridice de pe strazi tot unul da sapte ba, nu-i nicio branza eutanasia, se vor inmulti in continuare mai rapid decat vor fi eliminati. Ca sa nu mai zic ca traim intr-o tara in care oameni mor de foame dar ultima oara cand am fost in Bucuresti chiar m-am minunat ce de caini grasi si fericiti erau pe toate drumurile. Daca toate babele nebune care isi rup painea de la gura sa hraneasca potaile de pe langa bloc ar cheltui la fel de multi bani si energie pentru diversele persoane care bat strazile, poate ar dovedi mai mult umanism… De ce ar trebui investiti atatia bani in caini? In alte tari/ vremuri a functionat povestea cu recompensa pe coada de lup sau mai stiu eu ce dovada de acest gen. Cred ca am iesi mai ieftin … desi desigur ar exista pericolul furtului de caini din curtile oamenilor. Dar oricum nu vad de ce omorarea unui pui costa nimica toata iar pentru a omori un caine trebuie ca statul sa plateasca o avere …

  79. @Lavi: Adunarea de pe strazi si elminarea cainilor neadoptati e doar prima faza a unui proces care trebuie sa puna autoritatile la treaba mai mult decat si-ar dori-o.
    Eu vad in povestea asta cu discutia endless legata de cainii fara stapan o ilustrare perfecta a caracterului nonconfruntational romanesc.

    Adica: nimeni nu vrea sa supere pe nimeni aratandu-i evidenta. Nici autoritatile ONG-urile, nici ONG-urile iubitorii de caini, nici iubitorii de caini familia apropiata (adoptand maidanzi la bloc), nici politia pe cetatenii onesti care arunca pui la gramada langa liziera, nici vecinii nu vor sa se supere unii pe altii si sa anunte autoritatile, politicienii nu vor sa supere iubitorii de caini si autoritatile, sa puna presiune pe politie…etc.
    Si uite, in masa asta de oameni care se inteleg atat de bine unii cu altii si is curtenitori din fire, ca asa e romanu, vine o belea de genu asta. Cine e vinovat!? Pai na…de data asta e greu sa dai vina pe mort, ca nu da bine la TV. Hai pe urmatoarea persoana: batrana care nu a stat cu ochii pe copil cu maciuca in mana sa loveasca cu sete in capul celor x bestii care isi aveau teritoriu in zona. E altcineva de vina!? Eventual cei platiti din bani publici – taxe si impozite – de care se plang toti ca is prea mari?!!
    Nooooo nici gand. Spiritul de revolta se opreste acolo. Oamenii is rai ca nu inteleg ca niste caini au nevoie sa manance. Nu autoritatile care nu au luat in toti anii astia nici cea mai mica masura sa opreasca invazia de animale periculoase pe strazi.
    Si da: datul cu lopata in cap nu e o alternativa. Se impune eliminarea lor dupa metodele aprobate in cazul altor vietati – ca solutie urgenta de termen scurt. Pe termen lung, ar trebui pusa bata pe spatele tuturor lenesilor care cultiva relatii caldute cu toate rotitele sistemului, fara a fi trasi la raspundere de nimeni.

  80. OFF TOPIC nitzel (!!!) @Cristina… Sunt in totalitate de acord cu eutanasierea animalelor pentru care nu se poate gasi o alta solutie (si nu, aruncatul in strada nu este o solutie). Pe de o parte sufera, pe de alta parte reprezinta un pericol imens pentru societate, asta e clar. Ne-am lamurit?! Bineee… Si amu sa purcedem…
    Afirmatia “Adica … cainii (/place la mine asta cu adica-cainii, mama lui de Luca-Caragiale/) cu pedrigree de show cu drept de monta sa fie singurii care au dreptul de a face urmasi iar cei cu pedigree de pet sa fie castrati. Cei fara nici un fel de pedigree … castrati si ei.” …it creeps me out. Depaseste subiectul dezbaterii si…
    ….Si as dori sa va intreb, stimata doamna, Dumneavoastra cu ce pedigree va laudati? Ca eu n-am, sunt nepoata de tarani. N-o stiu pe aia cu dreptul la monta, din nefericire oamenii se inmultesc necontrolat, exact ca maidanezii. Si, uneori, cu rezultate extrem de nefericite… Dar sunt curioasa si mi-a placut tare mult Gattaca…asa ca trebuie sa pun a doua intrebare…V-ati gandit mult cand ati scris ce ati scris? Si profund? Sau a venit asa, natural, ca mersul la toaleta? Isi scoate lumea ochii pe-aici, mai mult sau mai putin civilizat…si ploua cu argumente inteligente si de bun-simt…iar Dumneavoastra va bateti capul cu purificatul raselor. Really?! Aia mai jmecheri au dreptul sa se reproduca, altii ba? V-as fi extrem de recunoscatoare daca v-ati publica arborele genealogic, sa vad si eu daca sunteti urmasa directa si de drept a lui Traian, ca sa stiu exact la cine scot limba (si daca aveti dreptul la monta, biensur).
    Am mai vazut eu un nene care punea accentul pe pedigree (am citit despre el, ma bucur ca nu am avut superba ocazie de a fi contemporani). Si ma bucur ca a dat coltul asa frumos. Eu am invatat la scoala ca e bine si mishto sa se amestece ADN-ul…altfel, cu pedigree cu tot, mai precis datorita lui, atat oameni, cat si animale, o luam razna…si spunem lucruri traznite. Stam acasa la laptop si ne gandim cu jind la eugenie…si nu, nu ma refer la biscuitii aia cu crema de cacao. Sper ca ati avut doar o faza mai proasta si v-a alunecat mana pe tastatura. If not, va stau la dispozitie cu un curs de genetica. Timp irosit, dar intentia conteaza.

  81. Jeez…m-am ambalat atat de ridicol incat am si uitat de “Dar mare parte din maidanezii de pe strazi acum sunt din vina stapanilor care isi lasa cainii sa dea si ei o buca ca ii pacat de baiat. “. Say what?! Lol…Poate ca idee cu dreptul la monta nici nu-i asa de rea 😀 Over and out…rofl.

  82. sterilizarea a functionat peste tot unde a fost facuta cum a trebuit, si anume la un ritm peste cel al abandonului si inmultirii. sua omoara anual vreo 5 milioane de caini abandonati, din cauza ca nu obliga la sterilizare. la astia se mai adauga cateva milioane de pisici si alte animale pe care omul prefera sa le mangaie ceva vreme, in loc sa le manance. pana se plictisesc. in ‘adaposturi’ apoi, din cauza ca sunt atat de multe, animalele sunt gazate (injectiile sunt scumpe) si ajung fie ingrasamant, fie mancare pentru catei. da da, cateii ajung mancare pentru catei.

    in uk numai vreo 8000 de caini sunt ‘euthanasiati’ anual. pentru ca oamenii sunt ori educati ori fortati sa se conformeze, adopta din adapost si sterilizeaza.

    eu una as vrea sa ajungem ca in uk, unde se fac 200. 000 de adoptii anual, nu ca in usa unde idiotii cumpara din pet shop si cand se plictisesc ii lasa aici:
    http://goo.gl/jXGd6f
    fyi, sunt vegana si sponsorizez adoptii de caini. cand o sa am acceptul proprietarului locuintei, voi adopta.

  83. alexandra, vrei sa fim prieteni?

  84. @Alexandra: foarte corect 🙂

  85. @ilara: ești vegană, sponsorizezi adopții de câini, nu ești de acord cu euthanasia și totuși nu ai simțit nevoia să ne dai, cu superioritate, lecții de umanism???? nu ai simțit nevoia nici măcar să ne sugerezi că suntem asasini însetați de sânge (în timp ce tu ești singura care merită numele “om”), darămite să ne-o strigi isteric?? OAU! AI TOT RESPECTUL MEU 🙂

  86. Soluții extrem de simple:
    1. Oprescu aduce 10 tigri. Îi lasă pe străzi. Tigrii sunt specie protejată. Tigrii papă câinii. Tigrii papă și politicienii coborâți în stradă să culeagă voturi.
    2. Încărcăm câinii în avion și-i lansăm cu parașuta asupra Budapestei. Inclusiv cu CVT.
    3. Confiscăm tot ce e etnobotanică și drogăm câinii- ca să moară fericiți.
    4.Primarii și consilierii locali sunt obligați să muște cel puțin 1 câine/zi. Câinii se sperie și se pun pe citit.

  87. mie imi scapa ceva din toata discutia asta. majoritatea nu ar omori nici macar o musca, sunt constiinte pure si impacate. da’ daca trebuie, asta e.

    io, daca am un soarec (nu copil, soarec soarec) in casa, ii pun capcana. ca e, deja, prietenul meu. si il eliberez in natura. daca am doi, le pun otrava.

    io nu cumpar carne de miel, ied sau caprioara. daca e gata facuta, animalu’ mort, mananc pana nu mai pot! daca imi dai friptura si imi zici ca e de maimuta sau de caine, o mananc, ca e gata facuta, sunt proteine si mi-e foame!

    de om? nu. desi, daca as avea un copil langa mine, care plange de foame, si Vineri ar arata semne de oboseala, s-ar putea schimba situatia.

    daca as fi in situatia in care unul sau mai multi catelusi sa-mi ameninte viata sau integritatea corporala, sau ale unui membru al familiei mele, ale unui prieten, i-as ‘asoma’ scurt.

    evident, sunt multi oameni care nu pot face asta; ca sunt handicapati fizic; ca nu-i duce capul; ca n-au bani.

    dar, din ce vad eu aici, sunteti multi care sunteti inteligenti, pertinenti, cu venituri decente; de ce nu va ocupati de cainii din jurul vostru? de ce fuga asta calduta in spatele autoritatilor? autoritatile sunt corupte si de proasta calitate;

    daca ati putea sa votati pt ‘eutanasiere’, de ce nu puteti sa faceti o mamaliga sau sa va luati pistol?

    pt ca traiti intr-o tara civilizata? civilizatia o fac oamenii, nu guvernele. argumentati ca suntem specia superioara si ca e firesc sa supravietuim, dar nu ati invatat sa supravietuiti intr-un stat mafiot, in care trebuie sa-ti faci si singur dreptate. va revoltati pe net dar constiinta v-ar chinui toata viata daca, in loc sa-i dati otrava, dati cu batul intr-un soarece. va activati circumstantial ca sa umpleti un vid.

    scuze pt persoana a doua si pentru generalizare.

    mi se pare o lasitate din partea autoritatilor sa se ascunda in spatele oamenilor, dar o lasitate cel putin egala din partea a mii de oameni e sa se spele pe maini si sa faca altii treaba murdara pentru ei. de costuri nici nu mai vorbesc.

    ori tratam cainii ca pe paraziti si atunci e ‘ori ei, ori noi’, ori ne gandim si simtim prin prisma traditiei si a culturii noastre de popor si de oameni. e greu de ales, dar cand o faceti macar luati-va coaiele in mana si nu mai aduceti argumente de domnisoara de pension.

  88. Mie tot nu mi se pare corect sa incercam sa ne autodefinim (chiar si in termenii astia, Simona) sau sa fim pusi in situatia de a vota la acest referendum. Oprescu tb sa-si screama mintea sa gaseasca o solutie rapida si eficienta si sa duca la indepinire ce are in fisa postului. Sa-i ia acasa (cainii) sa-i exporte, sa-i eutanasieze, sa-i sorteze si sa-i eutanasieze numai sa faca naibii ceva. Toata treaba asta cu ce credem noi ca tb facut, ce credem despre moralitatea eutanasierii creeaza divizare si isterie. Exista deja text de lege pe tema asta, exista cadru legislativ.

  89. Deci Oprescu nu poate sa ceara oamenilor sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu un text de lege existent, chit ca intrebarea de la referendum scurteaza termenul pt adoptia cainilor cu 7 zile. Daca trece la actiune acum, in 14 -21 de zile termina treaba, pe baza legii deja existente, deci mai devreme de 6 octombrie. Intr-o tara normala si-ar fi dat insa deja demisia. Toata treaba cu referendumul, dezbaterea privind moralitatea eutanasierii este falsa. Oamenii au pareri diferite despre CUM AR TREBUI PROCEDAT si asta nu e neaparat anormal. Insa acum avem un pericol public real, devenit si iminent din cauza incompetentei acestor Oprescu, Ontanu, Bancescu si alti smecheri. Nu mai poate avea loc nici o dezbatere, sa ne tinem parerile si filozofiile pentru noi. Mor oameni.
    scuze daca m-am repetat.

  90. Simona, gata, iar ai bătut suta! Felicitări.
    Din punctul meu de vedere, problema cîinilor vagabonzi (nu comunitari) seamănă ca două picături de apă cu povestea cîinilor Dingo”

    The dingo (Canis lupus dingo) is a free-roaming dog found mainly in Australia, as well as Southeast Asia, where it is said to have originated. It is currently classified as a subspecies of the grey wolf, Canis lupus.

    A dingo’s habitat ranges from deserts to grasslands and the edges of forests. Dingoes will normally make their dens in deserted rabbit holes and hollow logs close to an essential supply of water.

    The dingo is the largest terrestrial predator in Australia, and plays an important role as an apex predator. However, the dingo is seen as a pest by sheep farmers due to frequent attacks on livestock. Conversely, their predation on rabbits, kangaroos, and rats is of benefit to cattle stations.

    Analyses of amino acid sequences of the haemoglobin from a “pure” dingo in the 1970s supported the theory that dingoes are more closely related to domestic dogs than they are to grey wolves or coyotes. As a result, it was assumed that dingoes and other similar Asian dogs belong to a group of domestic dogs that went feral at a very early time. DNA studies on Australian dingoes and domestic dogs were also undertaken in an effort to reliably differentiate between both populations and to try to determine the extent of interbreeding.

    Nu mai spun că sînt prădători redutabili şi de o mare ferocitate.

    Resălbăticirea cîinelui domestic nu e decît o chestiune de generaţii. În România mai e puţin.

    De aceea, paşii sînt ăştia: cîinii sînt strînşi de pe stradă (obligatoriu şi intratabil).
    Duşi în adăpost (pe cheltuiala noastră), deparazitaţi, castraţi (tot pe cheltuiala noastră, unde merge mia, merge şi suta). Apoi sînt găzduiţi o săptămînă.
    În tipul scurs, iubitorii de animale (care, cel puţin în Bucureşti, zic ei, depăşesc 250.000 de suflete) au vreme să cîntărească şi să adopte. Da’ cu semnătură şi contract. Dacă peste o lună sau două nu-l mai au, amendă de să le sară cămaşa de pe ei. Şi interdicţia de a mai adopta vreodată.

    Şi într-un an e linişte.

  91. @badmf Vreau, cum nu… Noi astia crescuti la tara, fara pedigree, suntem tare prietenosi 😀

  92. nea Flrorine, pai ar trebui populat Bucurestiu cu Dingo, astia ar putea sa-i extermine pa maidanezii locali, Dingo sunt mult mai potriviti in oras deoarece nu latra.

    P.S Stie cieneva daca existenta maidanezilor in Bucale a dus la disparitia sobolanilor de canal?
    Pa vremuri cind veneam de la munca treceam sa-l iau acasa pa fi-miu de la bunici. Se facuse deja mare si tot nu vroia sa vina singur, desi stateam f. aproape unii de altii. Nu pricepeam de ce!? Nu vroia sa-mi spuna, nu vroia sa para fricos, cindva am aflat totusi, sub scara blocului si in juru canalului era pizderie de sobolani.

    PPS nefasta robotea in gradina, la un moment dat ia un sac cu frunze adunate si-ncepe sa tipe. Un soricel de cimp era extrem de nervos deoarece fusese deranjat. Asa mi-am dat seama ca rosiile mele nu erau ciugulite de ciori.

  93. Simona, ai dreptate.
    Daca imi permiti, as mai adauga o categorie:
    Iubitorii de arginti.
    Acesti oameni, daca le putem spune “oameni”, sunt cei care, fara sa aiba vreo convingere sau sentiment fata de cainii cu sau fara stapan, vad si exploateaza oportunitatea de a face bani de pe urma celor doua categorii descrise de tine si a problemei care le inflacareaza mintile. Nu cainii, crede-ma, au creat aceasta situatie, ci banii! Si haitele care ne fac rau umbla biped, in costum si varsa lacrimi de crocodil sau discursuri demagogice la TV.
    Eu nici nu iubesc, nici nu urasc cainii, asa, in general.
    Ii iubesc pe cei doi catei care fac parte din familia mea.
    Pe cei din strada as vrea sa nu-i mai vad in strada, unde drama lor se tine de mana cu drama oamenilor atacati de ei.
    Iubitorii de arginti vad in cainii abandonati si oamenii muscati multe zerouri. Pe rand, se vand iluzorii solutii ambelor categorii.
    Dupa parerea mea, culpabilii reali jubileaza sadic si le sticlesc ochii la neasteptata moarte a unui copil, care lor n-a facut decat sa le creasca tariful pe “solutie”.
    Caci toti tipam ca vrem urgent solutie.
    Eu zic sa ne calmam. Ce ne trebuie acum e sange rece, nu patima.
    Cred ca trebuie sa cerem reguli clare pentru implementarea de indata a unei solutii corecte. Si trebuie sa cerem control.
    Legi exista, exemple in alte tari exista.
    Nu e momentul ca iubitorii si haterii sa-si dea in cap unii altora. Nu e cazul sa facem un concurs de imbratisat vs. gatuit catei.
    Eu as strange de cojones si purica in portofel niste primari, niste ONG-uri, niste politicieni.
    Eventual pedepsi la inchisoare cu executare in custile goale ale adaposturilor pentru maidanezi.
    Da, eutanasierea unor caini e solutia. A celor pentru care solutia adoptia nu functioneaza. E mai uman decat sa moara de foame pe strazi, iubitorilor! Si n-ar v-ar mai ataca daca-s adoptati sau morti, haterilor!

  94. propun ca presedintele sa organizeze o comisie de condamnare a maidanezilor. Pe baza raportului final al acestei comisii, care va fi citit in Parlament, la ONU si la brussel, de EBA, se va putea organiza un muzeu al holocaustului maidanezilor si un institut de studii maidaneze.
    Chiar si ICR ar putea contribui prin seminare, conferinte gen, influente maidazenesti in poezia romaneasca si internationala, pictura maidaneza, de la Caru cu boi la caru cu maidanezi.
    Pata poat va scrie un poiem cu pete si fara pete, iar cartarescu, de ce iubim maidanezii.

  95. Un singur repros la afirmatia ca tinerea cainilor in adapost este foarte scumpa si ca nu avem bani nici de citostatice. Bani de citostatice nu avem, dar primaria sectorului 1 a cheltuit 16.4 milioane de euro in 2013 pe flori. In comparatie, tinerea a 60.000 caini in conditii foarte bune in adapost ar costa 6 milioane de euro, buget care s-ar diminua in mai putin de 5 ani, durata medie de viata a unui caine comunitar.

    Din analiza celor 7 ani in care eutanasierea a fost permisa s-a observat ca numarul cainilor nu a scazut pentru simplul fapt ca cei omorati erau inlocuiti de altii noi, pui sau din afara orasului.

    Iar ca rapiditate, imi pare rau, colectarea cainilor si tinerea in adapost este mult mai rapida decat eutanasierea lor.

  96. Sunt iubitoare de animale si detinatoare de 5 caini, dintre care 4 sunt adoptati de pe strada si n-am sa te injur. E foarte logic ceea ce ai scris, cu doua mentiuni.

    1. Euthanasia trebuie dublata neaparat de celelalte masuri adiacente ca sa functioneze in vreun fel, iar legislatia sa fie aplicata pe bune. La partea de adoptii, adaposturile de stat, in forma actuala nu faciliteaza in niciun fel adoptia. Nu fac campanii si nu isi deschid portile decat 2 zile in timpul saptamanii, de la 11 la 1, daca nu ma insel, cand in mod normal omul e la munca. Raman sceptica si in privirea capacitatii aspa-ului de a crea o baza de date corecta a animalelor cu stapan si de a derula programe ptr educarea proprietarilor cu privire la obligativitatea castrarii patrupedelor din gospodarie. ATM multi din vecinii mei nici macar nu stiu ca sunt cabinete care castreaza moca, si locuiesc in Bucale’. Nu vreau sa-mi imaginez situatia din provincie. Or, indiferent de cat se omoara, cat robinetul de caini abandonati curge, n-o sa se simta mare lucru, asa cum nu s-a simtit nici in perioada cand era Basescu primar iar euthanasia nu facea decat sa se inlocuiasca ocazional maidanejii prinsi cu alti migratori.

    2. Sa fie saltati in primul rand/mai ales cainii agresivi. Am auzit ca au trecut ieri hingherii prin zona Carol, si singurii saltati au fost fix cainii blanzi. Aia cu care mai pleci ocazional in fund sunt la locul lor, ptr ca n-a mai stat nimeni sa-i alerge. Ma uit la mine la bloc, si soto or sa fie saltati doar cainii care se lasa batuti inclusiv de matze. Ailalti, mai salbaticei asa, or sa fuga mancand pamantul si or sa se intoarca linistiti cand or sa se calmeze apele la activitatile lor obisnuite de alergat biciclisti.

    Eu una, raman sceptica cu privire la capacitatile statului de a gestiona problema si nu vad decat o bataie ptr fonduri de campanie si voturi in toata situatia. Ca atat euthanasia, cat si castrarile sunt chestiuni foarte banoase avand in vedere ca tind sa se efectueze doar pe hartie. Cum am vazut catele crotaliate cu pui dupa ele si caini agresivi reteritorializati(desi cica ptr ei platim bani la adaposturi, sa nu fie lasati pe strazi), sunt sigura ca nici euthanasia nu se va practica ‘dupa standardele europene’, nici coana Geta nu va fi amendata ca nu si-a castrat cateaua si i-a aruncat puii in strada.

  97. Simona, daca vei considera necesar, in caz ca e prea pe langa subiect, te rog sa stergi mesajul.

    Ai pornit de la o dihotomie clara, rugand partile sa-si argumenteze pozitia si s-o faca in mod categoric, asumat (nu asomat 🙂 ). Grea misiune ai aruncat pe umerii oamenilor, pentru ca a te privi in oglinda si a-ti spune “asta sunt eu” e una (unii nici nu se recunosc in oglinda), a te prezenta in fata celorlalti “asta sunt eu cu toate ale mele” e mult mai dificil.
    La varsta mea sunt o naiva, probabil ca am fost si inainte dar, cum spuneam, unii nu se recunosc in oglinda. Nu credeam ca oamenii acestei tari vor ajunge sa sara unii la gatul celorlalti, caci asta se intampla acum. Ce am vazut reiese din sute de postari pe care mi-am facut timp sa le citesc de pe Twitter sau Facebook, pe bloguri, prin ziare si aiurea.
    Taberele sunt impartite azi pe strada, nu stiu cat de fals, insa arata de parca cineva tot separa cu lingura, cum ai zis tu, “cu privire rauvoitoare”, nu care cumva sa se gaseasca puncte comune in discutii.
    Cei care iubesc animalele si care fac sau nu ceva pentru ele impotriva celor care iubesc animalele dar vor sa se termine haosul si teroarea maidaneza cu ajutorul eutanasierii celor mai multi dintre caini. (aici e culmea, primii ii acuza pe cei din urma ca daca nu vrei sa le dai drumul inapoi pe strada nu-i iubesti suficient).
    Cei cu copii impotriva celor fara copii si invers. (am citit de zeci de ori intrebarile care te puneau la zid fie de-o parte fie de alta)
    Cei care incearca sa-ti explice, ajutati de blesteme eventual, ca esti un prost ca vrei sa ia cainii in adaposturi, ca nici macar nu vor fi eutanasiati “finut”, se vor face gropi comune si le vor da foc, etc., replici rostite dealtfel cu aceeasi certitudine cu care stii daca te-ai spalat sau nu pe dinti dimineata.
    Cei care vor sa porneasca pe strazi la vanatoare si striga din toti rarunchii “la atac”.
    Si-am mai intalnit o categorie, crunta categorie de oameni, din fericire slab populata dar a carei insasi existenta ma cutremura – cei care afirma ca este evident ca acest caz (al micutului ionut) este unul inventat (!!!) si nu doar atat, este nascocit special ca sa abata atentia publica de la Rosia Montana. Da, este real ce-am scris, am citit mai multe astfel de mesaje, “cand termina astia cu cainii lor, au facut-o special, au inventat un caz sa nu vada lumea ca iesim pentru RM”.
    Oare lipsa educatiei sa fie de vina? Oare bac-ul ala nenorocit luat pe spaga? Oare sangele nostru infierbantat, ba latin, ba balcanic (ca asa am inteles de la un domn amabil, ca haitele sunt aici din cauza fanariotilor)? Oare alimentatia cu E-uri ne-a scazut IQ-ul ca medie nationala? Oare suntem criminali, lasi, hoti? Toti? Suntem Oameni si trebuie sa gasim punctele comune care sa ne tina impreuna.

    De fapt am vrut sa scriu aici pentru ca acest “divide et impera” mi-a ajuns la os. Si pentru ca-mi doresc ca cine ne “divide” sa nu reuseasca pana la urma sa ne si “impera”. Iarta-ma daca am dat buzna si-am fost haotica, te rog considera-ma un calator care a obosit si ti-a ajuns pe prispa. Multumesc.
    (si-un pahar cu apa, va rog 🙂 )

  98. Domnu Andrei, am impresia ca ai studiat logica la Spiru, sa analizam:

    “Din analiza celor 7 ani in care eutanasierea a fost permisa s-a observat ca numarul cainilor nu a scazut pentru simplul fapt ca cei omorati erau inlocuiti de altii noi, pui sau din afara orasului.”

    Domnule, mi-e jena sa-ncerc sa-ti explic ce mare prosstie ai spus, ssunt sigur ca nu vei reusi sa-ntelegi.

  99. sunt un mare iubitor de animale!!! pe bune! am 5 caini in curte dintre care 4 maidanezi! dar asi face un mare carnagiu (edit admin, sorry) cu clasa politica fara discriminare!!!!!

  100. dureaza doar cateva secnde sa semnezi si tu
    http://www.petitieonline.ro/petitie/21191144

  101. Ar mai fi o categorie care sa spuna asa:” Ma pricep la orice dar rar am solutii, stiu totul despre minariile primariei si ong-ului dar ma duc la vot si stampilez la fel, sint foarte emotiv si particip la toate cauzele de pe net care-mi atrag atentia dar dupa maxim o luna, uit pentru ce m-am agitat, s.a”. In aceasata categorie intra majoritatea covirsitoare a celor care-si dau cu parerea si care peste citeva saptamini deja au uitat totul.
    A, si sint vegetarian si am si animale adoptate de pe strada, care-si duc traiul la mine in curte, dar daca o haita de maidanezi ar da tircoale casei, as suna la hingeri. N-as astepta ca babele inlacrimate de linga Parcul Tei, sa aiba altcineva initiativa.

  102. inca una, Doamne, cum draq va inmultiti prin diviziune, ca viermii!?

    Alex: “Sa fie saltati in primul rand/mai ales cainii agresivi.” Domnii hingheri ar trebui sa se concentreze la ciini care au coada in jos, asta exprima agresivitate, cei cu coada in sus si mai ales aia care dau din coada trebuieesc premiati si sa li se puna fundita tricolora. De asemenea maidanezii care zimbesc, care au salvat mai multi copii de la inec. Speciile romanesti vor fi protejate, mai ales cele dace cu urechile ascutite, in schimb corciturile de dog german, afgan, proveniti din fascisti si talibani, si chiar lupii, specii catre de fapt sunt adevaratii vinovati pt. raspindirea vilolentei printre ciini, vor fi euntanasiati primii.
    Cei mai multi ciini se enerveaza din cauza puricilor care-i maninca si ciinii nu se pot scarpina mai ales pe spate, s-ar putea instala la fiecare bloc cite o perie rotitoare sub care maidanezii s-ar putea introduce sa se scarpine, chestie care i-ar linisti enorm.
    De asemena s-ar putea prepara papusi sub forma de copii cu un gust acru, amarui, in acest felu reflexu Pavlov ii va face pa ciini sa muste doar doamne grase.

  103. @neamtu: esti in forma 😆 😆 😆

  104. neamtu tiganu, fa o incercare.

  105. @neamtu tiganu : se poate sa fie o legatura intre numarul de maidanezi si numarul de sobolani … este un articol in “adevarul” despre cum s-a rezolvat problema in Tulcea, cand l-am citit – stupoare – nu erau chiar TOTI matrasiti , primarul spunand ca pastreaza cateva mii in teritoriu, acum ma gandesc ca acesta o fi motivul 😯

  106. Motto “fiecare conducator are maidanezii pe care-i merita”.

    va amintiti, cind era Basescu primar maidanezii erau extrem de jucausi, simpatici, degajau incredere, bucurie, mi-as fi dat chiar si nefasta pa mina lor, e drept ca unii se uitau mai mult cu-n ochi. Maidanezii lu Ponta si Oprescu sunt dusmanosi, cruzi, chiar mincinosi, da, ciini sunt extrem de inteligenti.

  107. Nu-mi plac cainii, eu is “catlover”. Adevarul e ca de caini mi-a fost dintotdeauna frica, dc, logic, sunt imprevizibili si …..surpriza….musca! M-au marait si atacat printre blocuri, garaje, parcari, si nu-s din Bucuresti. Din fericire nu am fost muscata. Dar cred ca as fi reactionat ucigas. Verde la blesteme,injurati-ma, Patru Labute!
    Tuturor istericilor iubitori, care le atribuie suflet si sentimente patrupezilor, care ne spun ca ei musca doar oamenii rai si fricosi, le urez sa fie muscati si ei si copiii lor de tot ce se poate, maini, picioare, bijuterii, capete seci. Daca mi-e frica nu pot controla asta, si cum sa nu-mi fie cand ii vad maraind, latrandu-ma, inconjurandu-ma si aratandu-si coltii???? Cum ma apar, cu vorba buna??
    Hahahahahaha, buna gluma! Sau sa umblu mereu cu o bata dupa mine?
    Nu-mi pasa cum si daca vor fi omorati, dar…NU E NORMAL SA FIE HAITE DE CAINI IN ORASE!!!!!!!
    Credeti ca strainii nu-s iubitori? Dar de ce la ei nu sunt caini pe strazi??? Simplu, se aplica legislatia, sunt stransi, cine ii vrea, sa-i ia acasa!!!!

  108. Sa nu ne mai sclifosim atat si sa-i spunem “omorare”, nicidecum “eutanasiere”. Pentru un cititor ca mine este prea subtila alaturarea termenilor de umanism si eutanasiere/omorare ! Ce facem cu cei care raspund de situatia creata si de faptul ca rezolvarea ei ar impune masura barbara de ucidere in masa a unui numar urias de animale. Va rog, Simona Tache, sa asistati la ceea ce Dvs numiti o eutanasiere … Daca puteti, chiar si la mai multe … Poate nu stiti ca in “tarile civilizate” (care au exterminat tot ce este animal salbatic si pentru mine nu sunt un model nici in aceasta privinta) un medic nu are voie sa faca decat un numar limitat de eutanasieri ! Oare de ce ??? … In rest, numai de bine (va asigur, sincer, ca imi place cum scrieti) si spor la bla, bla, bla, bla …

  109. 🙂 Intr-o Romanie in care nici un cetatean nu ar arunca pe strada toti puii catelei lui nesterilizate, in care stapanii de catei ar umbla cu pungute sa adune rahatul patrupedelor personale, poate ar fi valabila si varianta eutanasierii facute de veterinari, cu injectii care sa adoarma animalul.

    Iata insa o mostra de realitate: http://www.youtube.com/watch?v=PNn8chk6tBw

  110. @Tudor: cel mai bun răspuns la genul tău de argument ar fi “ok, atunci te invit și eu alături de medicul legist să îl examinezi pe Ionuț”. Din păcate, nu se mai poate, că e deja în pământ.

  111. @neamtu tiganu, aoleu, cum, vrei cîini care nu latră? Păi cum mai afli cînd te atacă? Aşa, pe muteşte? Ce carnagiu!

  112. nea Florine, sa nu te bazezi pe “ciinele care latra nu musca”, musca si astia, chiar daca pt. victima e un pic neplacut sa fie muscat pe muteste, totusi majoritatea poporului muncitor, in cazu ciinilor nelatratori, poa sa se odihneasca si sa poata munci cu maximum de eficienta. Nu mai spun ca un cetatean roman, nu ma intereseaza japonezii, in cazu in care e bine dispus poate sa vorbeasca preteneste cu catelusii, fapt ce duce la o politica de neescaladare a conflictelor.

    E o situtie tipica in care minoritatea, adica cei muscati, trebe sa se supune majoritatii, adica cea care doarme.

  113. @Simona Tache
    eheee, sunt multi ca mine dar sunt foarte foarte ocupati sa tina cainii departe de strazi.

    in rest… imi e foarte greata de expresia ‘iubitorii de animale’. ajunsa sa fie folosita cu condescendenta si chiar dispret. bai, stii ce? nu ii iubesc, deloc! si nu trebuie sa ii iubesc ca sa consider ca au valoare morala. pentru ca despre asta e vorba. faptul ca esti neiubitor sau hater de animale nu te absolva nici pe tine de datoria morala. da da, inteleg ca pentru multi exista o ierarhie clara, omul e deasupra a tot. dar nu e singurul care conteaza.

    a murit un copil acum un an, s-a facut tamtam, apoi nimic pana la moartea urmatorului copil. haterii s-au linistit. dar ‘iubitorii’, aia veritabili, s-au spetit intre timp. fie ca e vorba de oameni care tin fosteruri cu zeci de animale, sanatoase sau mai putin sanatoase, fie ca e vorba de ONGuri care sterilizeaza, plaseaza, trateaza. dar cumva ura e indreptata tot catre ei, ca nu fac destul. dintre toti ‘vinovatii’, tocmai ei. nimeni nu se intreaba… bai, dar daca stia nu afceau nimic, nu cumva erau si mai multi caini pe strazi?? macar avem mai putini de omorat astfel.

    eu una sunt impotriva eutanasierii dar pe bune ca nu mi se pare ca are sens sa ma mai impotrivesc. astept insa momentul in care voi zice din nou ‘told you so!’
    macar de i-ar eutanasia ca la carte si nu i-ar otravi sau le-ar da cu bata in cap.
    nu stiu daca ati vazt eventurile pe fb si alte anunturi pe net cum isi dau psihopatii intalnire in parcari: unul vine cu bata, altul cu paine cu piuneze sau sticla pisata, altul cu cabanosii si otrava sau antigelul. mie una mi-e mai frica de oamenii astia decat de maidanezi.

  114. Sunt iubitoare de caini, nu mananc carne, si am o catelusa adoptata de la adapost. Mi se pare inumana euthanasierea cainilor, ar trebui inceput cu sterilizarea si castrarea cainilor din curtile oamenilor de la periferie.
    Chestia cu “ii inec inainte sa faca ochi, sau daca nu le gasesc stapani” nu cred ca e adevarata, si chiar daca ar fi, e tot tratament inuman. Nu mai bine nu se mai nasc puiii aia deloc? De ce nu vor oamenii sa isi castreze animalele? (e vorba si de pisici, nu numai de caini)
    Cand stateam intr-un bloc de garsoniere pe langa Muncii, intr-o dimineata a oprit la ora 05:00 in fata blocului o masina in urma careia au fost abandonati cativa catelusi. Cateii au plans si au urlat pana la 6, cand i s-a facut cuiva mila si i-a luat in casa. Dar nu e normal asa ceva, sa vii cu masina si sa ii duci la bloc sau la tomberon, ca “poate i se face cuiva mila”.

  115. @ilara: ura este de ambele părți: de o parte folosirea zeflemitoare a expresiei “iubitorii de animale”, de partea ailaltă… știi… “haterii”, “criminalii”, “asasinii” etc. și da, ai dreptate, este horror că unii ies cu bâtele, mă înfioară la fel de mult ca și cei care spun că “pentru fiecare câine care moare ar trebui omorât și un copil”, dar nu cred că ar trebui să ne folosim în argumentație de aceste extreme, dacă vrem să rămânem raționali. după cum ai văzut, eu n-am evocat în text chinurile prin care a trecut copilul, faptul că a fost mâncat de-a binelea și desfigurat. fiindcă nu cred că discuția trebuie purtată în registrul emoțional, ci într-unul rațional.

  116. simona, ai dreptate pana la un punct. si anume pana in momentul in care tu (si multi altii) consideri eutanasia o solutie rapida. nu vreau sa aduc in discutie alte valente ale acestei decizii, ci as vrea sa ma limitez la asta.
    se estimeaza un numar de 60.000 de caini comunitari in bucuresti. presupunand prin absurd ca statul este capabil sa-i eutanasieze intr-un ritm de 1000/ luna (absurd pentru ca stim cu totii ca adp-ul are alocati o mana de oameni pentru acest proces si e nevoie aici de prindere, eutanasiere, incinerare, etc.), ajungem cu calculele la a epuiza stocul de maidanezi in 5 ani. in conditiile in care nu am calculat si rata lor de inmultire in tot acest timp, evident. deci unde este rapiditatea si eficienta solutiei?
    suntem absurzi. cu totii. cu totii care opinam pe subiect. serios. si ma justific de ce sustin asta. este doar o problema de buna vointa din partea statului. solutia acestei probleme exista si este aplicata cu succes de tarile civilizate. noi insa vrem doar sa atragem atentia in jurul acestei chestiuni, cu rezultate minime eventual. nu avem subiect de dezbatere aici. este ca si cand am discuta pe tema serviciilor medicale la noi. stim care este modelul ideal, insa nu vrem sa fim acolo.
    si inca ceva. multi caini se eutanasiaza as we speak in alte orase ale romaniei. si eutanasia nu se face cu o injectie simpla, pentru ca aia costa bani. ea se face cu spirt, lucru care atrage chinuri graznice pentru animale pana mor. esti naiva daca tu crezi ca acest procedeu de eutanasie se va face ca la carte la noi.

  117. @silvia: eu am pornit de la premisa că se va respecta legea aia, care prevede, printre altele, că euthanasierea va fi asistată de ONG-uri…

  118. chiar: de curiozitate: câți ați citit legea, câți vorbiți doar din ce vă imaginați? 🙂

  119. “euthanasiere dublată de adopție, sterilizare, microcipare, monitorizarea adopțiilor și pedepse drastice pentru abandon.”

    de acord cu adoptia cainilor euthanasiati, sterilizati si microcipati. dar ar fi bine ca, dupa o vreme, sa-i poti abandona… chestie de igiena… 🙂

  120. azi sunt intradevar in mare forma, imi doresc din tot sufletu sa se rezolve problema maianezilor. Chiar acum mi-a venit o idee, se spune ca nu e spatiu unde sa poata fi cazati atitea mii de ciini. da de ce nu-s dusi la Palatu Cotroceni? Cind eram pionier il vizitam adesea, sa nu uitam, comunistii il facusera al copiilor, pin-a venit impuscatu, a zis ca-i al lui, si urmatorii presedinti au fost de acord.
    Imi amintesc ca era un parc f. mare, si multe cladiri, dupa extimarile mele ar incapea acolo citeva mii de catelusi. Cred ca nu e nevoe de nici un referendum sau lege pt. asta. Ar fi un prilej minunat ca presedintele sa ramina in istorie, in sfirsit a facut ceva pt. tara.

    P.S In majoritatea metropolelor europene sau in zonele turistice e interzis de hranit porumbeii, uneori se lasa cu amenda. mai mult, unele monumente sunt protejate cu niste cuie ca porumbeii sa se-ntepe in labute, daca se aseaza sau se caca in capu frunui erou national. Si porumbeii nu musca.
    PPs Cinnd eram tinar si frumos, acum am ramas doar frumos, si-mi mai faceam veacu pe aeroporturi eram matoru unui adevarat safari. Soldatii impuscau maidanezii care circulau pe pista. Pe unele aeroporturi pt. a indeparta pasarile au fost angajati ulii si vulturi.

  121. Citesc si ma crucesc: “ar trebui inceput cu castrarea cainilor din curtile oamenilor de la periferie”.Profunda gandire!

  122. Ma scuzati, vroiam sa va anunt ca uitandu-ma pe facebook, am constatat ca multi romani din cei plecati in afara ameninta cu renuntarea la cetatenia romana daca se eutanasiaza cainii.
    Da, cei plecati in tari fara maidanezi. Care au plecat in tari straine ca aici nu aveau o tara ca acolo.
    Ma scuzati, intelege cineva ceva din asta? 😯

  123. @Simona Tache, nu ma foloseam de asta in argumentatie, imi exprimam o speranta sincera. sa nu fie omorati cum mor cei mai multi. iar ce se intampla in adaposturile-lagare seamana izbitor cu ce a a patit copilul ala. si se intampla de mii de ori.
    stiu stiu, nu se compara copilul cu cainele, dar cine a vizitat un adapost-lagar a fost in iad.

    eu una nu imi pot scoate din cap imaginea unui copil atat de mic lasat de izbeliste sa il manance cainii. am un copil de 3 ani si ceva si cand ma uit la ea fac imediat aceasta asociere horror, incat imi vine sa evadez din propria minte. dar mai stiu ca ce a patit acel copil putea fi evitata nu prin eutansierea cainilor, ci daca era in grija cuiva responsabil. daca imi vine sa urasc pe cineva, atunci aia e ma-sa mare.

  124. @ilara: la ce scandal monstru a ieșit, nu știu… de data asta parcă îmi vine să mă aștept că o să decurgă totul ca la litera legii. desigur, e foarte posibil să fiu dezamăgită

    nu-i urăsc pe câini și nici pe mă-sa mare și tocmai în ideea de a ieși din logica urii am scris cele de mai sus

  125. Eu nu inteleg de ce ma obliga pe mine, “iubitorii de caini” nu sunt de acord sa-i numim de animale, sa platesc din buzunarul meu intretinerea acestora. Vrei un animal de companie ii asiguri toate conditiile, hrana, vaccinari, spatiu bine delimitata in care sa locuiasca, dresaj la nevoie etc. Voi ati fi in stare maine poimaine sa va obligati nevasta/sotul sa va intretina amanta/amantul, ca doar de …. o/il iubiti.

  126. Perfect de acord!In sfarsit cineva cu capul pe umeri!Dupa modelul tarilor civilizate un caine care nu este revendicat din adapost in maxim 7 zile sa fie eutanasiat prin o injectie letala fara suferinta deoarece suntem o tara prea saraca sa intretinem atatia caini. Culmea tarile mult mai bogate decat noi si civilizate aplica aceasta lege de mult. http://www.antena3.ro/externe/cum-au-scapat-de-cainii-maidanezi-tarile-din-europa-metoda-eficienta-care-a-golit-marea-britanie-de-cainii-comunitari-226546.html

  127. ce propune dl oprescu este neconstitutional: sa votam daca respectam preverile legale? eutanasierea apare ca ultima solutie, dar apare. daca legea o indica, eu votez daca aplic sau nu prevederile legale?

    pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord ca din banii mei sa fie hraniti cainii in adaposturi. ei bine, NU SUNT DE ACORD! sa ii ia acasa ONG-urile. daca tot iubesti un caine, nu il duci inapoi, il expui si ma obligi si pe mine sa il suport, ma expui si pe mine sa fiu muscata,adica tu, iubitorule de caini, decizi pe soarta mea?

  128. ”Nu avem bani nici de citostatice” cred eu că e încă o convenție tâmpită. Cum de s-a putut organiza Festivalul George Enescu, cum de e ocrotit Cormoranul-Cu-Bot-Mov din Deltă, de ce irosim fonduri pentru a publica volume de poezie, de ce ne cumpărăm telefoane deștepte și scumpe, de ce cheltium bani pentru muzee dacă ”Nu avem bani nici de citostatice”?!? Pariem că nu vom avea nici în viitorul luminos, fără potăi ucigașe?
    Mă gândesc, de unde atâta patimă pentru subiectul ăsta? Că doar, vorba unora, mâncăm pui, ucidem gândaci și șobolani, exterminăm furnici fără nicio remușcare.Trebuie că e ceva special cu acești căței și câini mai mult sau mai puțin periculoși. E normal să se fi legat ceva între noi și ei de vreme ce împreună cu un cățel ieșeam din peștera conjugală acum șpe-mii-de-ani și mergeam să vânăm puiul hrănitor, un cățel extermina șobolanii obraznici din ungherele peșterii, un cățel mergea cu noi când ne omoram ca tâmpiții unii pe alții în războaie (ba chiar îl foloseam și ca stindard, daci fiind), un cățel descoperea victimele sub dărâmăturile bombardamentelor sau ale cutremurelor, un cățel ne înmuia de tot inima atunci când ne întorceam acasă întristați de prietenii noștri bipezi. E ceva, nu?
    Acum se pare că noi am apucat pe un alt drum. OK. Să fie eutanasiați. Dar fără argumente. Fără dezbateri. Fără bocete. Pur și simplu. Altfel riscăm să cădem cu toții în penibilul politicienilor care au mers cu coroane la căpătâiul lui Ionuț. 😥

  129. se vede din Lună că e nevoie de legea asta.Civilizaţia se face cu bani pentru crearea condiţiilor legilor şi cu apoi cu legea.Avem adăposturi,bani,hingheri,ONG uri,iubitori de animale etc.Hai cu legea.Văd numai primitivi,lacomi,laşi etc.Simona vreau şi eu să donez pentru un ONG serios.Nu te-a contactat niciunul să pui şi tu un link acolo?

  130. Adevarul e ca cerneala curge, invectivele la fel, sangele se infierbanta.
    Astazi pe tema eutanasierii cainilor, maine pe tema Rosia Montana, poimaine pe tema copiilor arsi in maternitate, si apoi din nou pe tema cainilor si tot asa…multa vorbarie fara rezultat…..
    Daca e sa tragem o linie, trebuie facut ceva…si trebuie facut urgent.
    Iubesc animalele, (nu pe toate ca sa fiu pe deplin onesta – aici intra sobolani, crocodili sau mai stiu eu ce alte animale care imi dau fiori), am avut mereu catei la curte, dar eu zic ca ar trebui eutanasiati cainii vagabonzi, cui nu-i convine ca vor fi eutanasiati sa-si adune prietenii care nu sunt de acord si sa mearga sa ii adopte, sa se legifereze amenda usturatoare dublata de munca in folosul comunitatii (gen stransul cainilor de pe strada, adunat mizeria dupa ei) pentru cei care abandoneaza animalele pe strada sau lasa animalele proprii sa se imperecheze cu cele de pe strada. Si poate atunci se va rezolva situatia asta.
    Nu se poate sa li se dea cainilor dreptul sa muste sau si mai grav sa omoare oameni nevinovati. Pentru ca asta se intampla, nu? Daca nu ii omori (na, ca am zis-o) tu pe ei, te omoara ei pe tine, caz demonstrat din pacate de multe ori pana acum. Ce faci cu criminalii bipezi? Nu ii izolezi de societate? De ce ar fi alta situatia la animale?
    Pe de alta parte nu stiu daca e corect, pentru societate in general, sa suporte costuri cu intretinerea animalelor fara stapan cand sunt copii abandonati care poate o duc mai rau pentru ca nu sunt bani, sau care la 18 ani sunt aruncati in strada pentru ca sunt majori si sistemul nu le ofera niciun sprijin. Eu zic ca trebuie sa ne setam prioritatile. In final despre asta este vorba.
    P.S. Nu sunt in schimb de acord cu apelativul ”baba nebuna” aplicate doamnelor in varsta care hranesc animalele de pe langa bloc. N-au ele nicio vina pentru situatia existenta…cu sau fara ele cainii tot acolo sunt…cata vreme sunt gunoaie in oras….si oameni care isi abandoneaza animalele sau le lasa sa se imperecheze cu catele vagaboande
    P.P.S. Nu, nu fac parte din categoria ”baba”, poate cel mult din categoria ”nebuna”

  131. de ce ONG urile nu sustin legea eutanasierii.Legea asta ajută pe toătă lumea.Pentru că nimeni nu vrea sa-si asume nimic.Primarul nu ,parlamentu nu,ong-urile nu.

  132. @Dana.M categoria de care vorbiti, cea din (ne)fericire slab reprezentata este cea a oamenilor care inteleg un pic mai mult cum acest caz tragic este folosit de presa pentru deturnarea atentiei de la Rosia Montana. Cat ne va lua sa spunem toti ca unul “NU se poate asa”. Nici intr-un caz nici in altul?
    Oare e atat de greu de inteles ca copiilor le e frica sa se joace pe strada sau in parc din cauza numarului mare de comunitari?

  133. Eu am alta problema .Am inteles ca primaria Bucuresti ar trebui sa angajeze si sa plateasca cu imensa suma de 150 ron pe zi hingheri privati care sa prinda cainii si sa-i duca la adaposturi sau cabinete unde sa fie castrati sau eutanasiati . Eu zic ca fiecare cetatean care duce un astfel de caine al strazii in locurile mentionate sa primeasca 10 lei .
    Si sa vedeti atunci cum toti aurolacii de prin canale vor duce cainii acolo …..Si nu numai ei,cred ca fiecare din noi am lua o astfel de hidosenie,pentru ca nu mai pot fi numiti Cel mai bun prieten al omului .
    Haideti oameni buni sa terminam cu asta ! Pur si simplu peste tot pute a pipi si calci in caca !

  134. @radu – Nu doar copiilor le este frica pe strada sau in parc, si adultilor le este, si este clar ca buna ziua. In plus, pot sa fac conexiuni si sa trag singura concluzii cand vad imagini aproape doar despre ingrozitorul caz si nimic despre cei de la Universitate. E mai usor poate pentru presa sa-si afirme pozitia intr-un caz cu copil in capitala decat intr-un caz cu cianuri aflate peste munti (nu vorbesc de “cumparaturi” ca n-am dovezi).
    Va rog sa nu amestecati categoriile; acolo m-am referit strict la cei care si-au permis sa afirme ca s-a inventat, intelegeti? inventat un caz ca sa se distraga atentia. Am citit negru pe alb scris: “N-a fost omorat nici un copil !”. Nu scriu ce era mai departe ca mi-e greata sa-mi amintesc.

  135. Sunt pro eutanasiere.M am uitat la doctorachele de Oprescu cum e complet depasit de situatie,e jenant cu acest referendum mai ales ca problema e simpla.Daca ai o mizerie,o murdarie o cureti ,iti trebuie referendum pentru orice??Si alta curiozitate pentru dragii si preabinefacatorii ,magnificii iubitori de animale.Ce vreti voi sa faceti cu acesti caini pe strada?Va place orasul asta cum arata asa?Va place in jungla??Pe camp?Mergeti va rog acolo si luati o si pe Cristina Topescu ca deja devine patetica cu acele cuvinte stupide si halucinante”mai da le o sansa”.Hilar ce se intampla in acest oras..capitala a unei tari in anul 2013

  136. Intr-o nota de umor mai degraba amar, iata ce idee a promulgat un bun prieten de-al meu astazi:
    Introducerea programului REMAT HAM HAM.
    Pe scurt, e de parere ca daca se anunta ca mai sus mentionatul “remat” cumpara cu un pret de 50 de bani (o cifra, zic si eu asa) kilu’ de maidanez, problema lor e ca si rezolvata in cateva saptamani / luni. Probabil cu costuri mai mici decat in schema actuala.
    Dupa aceea, vor incepe sa dispara cainii de prin curtile oamenilor, eventual si pisicile mai dolofane sau vreun iedut, se vor pune la cale scheme prin care acelasi caine se va vinde de 5 ori, o sa ajunga maidanezul sa atarne la cantar 50 de kile…
    Plus ca de Paste va fi o mare penurie de carne de sezon.

    Sa nu-mi sariti in cap, e o gluma sadica, si poate de prost gust, dar cam inspirata din realitate…
    Mai c-as pune-o intr-un mail catre BB, daca nu mi-ar fi frica de Dumnezeu ca face baba infarct si-o am pe constiinta. Desi ar cam fi timpul sa ne lase sa ne-o amintim buna, blonda si intreaga la minte.

  137. eu nu intelg iubirea asta fata de caini in timp ce alte animale is ff usor ucise si mancate ca sa nu mai spun ca-s si mai dragalase ( ex iepurasii.. vitelusii…) mi se pare exagerata… de unde si pana unde un animal ( in cazul de fata cainele) sa fie tratat ca un om? 😐 caci daca e asa… hai sa tratam toate animalele la fel incepand cu gainile si porcii pe care ii mancam, nu-s tot animale?

  138. @sfiosu”E normal să se fi legat ceva între noi și ei de vreme ce împreună cu un cățel ieșeam din peștera conjugală acum șpe-mii-de-ani și mergeam să vânăm puiul hrănitor, un cățel extermina șobolanii obraznici din ungherele peșterii, un cățel mergea cu noi când ne omoram ca tâmpiții unii pe alții în războaie (ba chiar îl foloseam și ca stindard, daci fiind), un cățel descoperea victimele sub dărâmăturile bombardamentelor sau ale cutremurelor”

    baiete ti-ai luat medicatia azi?ca ai inceput sa aiurezi!!cainii maidanezi fac toate lucrurile alea pe care le enumeri tu???intelegi ca nu vorbim de cainii care au stapan ci de aia de pe strada?da,chiar aia pe care ii vezi cand iesi din casa si sunt ai nimanui.cainii aia sunt un pericol si au mancat copii!!
    mai zicea cineva ca nu e uman sa-i luam de pe strada sa-i tinem in adaposturi ca acolo se bat si se mananca intre ei.corect,mai bine ii lasam pe strada,asa au o alimentatie diversificata,mai le da cineva de mancare,mai mananca ei un copil-e mult mai uman asa!

    raman stupefiata de gandirea astora!

  139. În perioada 2001- 2007, Administrația pentru Supravegherea si Protectia Animalelor – București a raportat capturarea și eutanasia a 144.339 câini.

    2001….47.916 câini eutanasiați
    2002….33.650 câini eutanasiați
    2003….10.159 câini eutanasiați
    2004….13.602 câini eutanasiați
    2005….14.418 câini eutanasiați
    2006….13.236 câini eutanasiați
    2007….11.361 câini eutanasiați

    S-a folosit un buget de 9 milioane de euro. Rezultă că pentru eutanasierea unui câine s-au cheltuit peste 60 euro, în timp ce o sterilizare costă 20 euro.
    În prezent în Capitală, în urma unor calcule bazate pe metode științifice, Organizația Vier Pfoten estimează că trăiesc aproximativ 40.000 de câini fără stăpân. Dintre aceștia, aproximativ 60% sunt deja sterilizați.
    Pe parcursul celor 7 ani, plecând de la cei 90 000 de câini existenți în anul 2001, deși au fost omorâți 144 399, iar alți aproximativ 50 000 au murit din cauza naturale (bătrânețe, boli, accidente), numărul lor s-a redus la numai 40 000. CONCLUZIE:
    EUTANASIA S-A DOVEDIT DEJA INEFICIENTA !

  140. Imi permit sa citez dintr-un status al prietenului meu ca sa se lamureasca problema eutanasierii:

    “`de ce e fara rost eutanasierea cainilor vagabonzi`
    – un ghid pentru realistii fara empatie
    In primul rand e absurd sa creada cineva oricat de realist ar fi ca ai sa elimini problema acum sau in 100 de ani.
    Si asta din cauza faptului ca in autoproclamarea de om rational si realist uita niste concepte de baza cum ar fi efectul problemei e doar efect. Nu e problema in sine.
    Statistic si matematic se pot trage urmatoarele concluzii:
    macelarirea cainilor vagabonzi – proasta educatie a viitoarelor generatii (ca deh, ce exemplu li se da) – lipsa de respect si empatie fata de animale – atitudine violenta si batjocoritoare pe viitor fata de urmatoarele generatii de vagabonzi – mai multe victime umane pe termen lung.
    De ce ?
    Pentru ca oricat eutanasiezi intotdeauna vor fi iresponsabili care isi arunca animalele pe strada cand cresc si nu mai sunt “destul de “, care isi arunca puii pentru ca “n-au ce face cu ei” s.a.m.d. -> numarul de vagabonzi se reface imediat. Un caine ajunge la maturitate in aproximativ un an.
    Pentru cei ce vor neaparat sa ia pe cineva de gat si sa-l dea cu fundu de asfalt, sugerez sa se enerveze cu motive mai sanatoase de gen “unde se duc banii mei/taxele pe care le dau la stat” si sa iasa in strada si/sau sa lupte in proprie maniera pana cand vom avea sistem veterinar similar cu ce se gaseste in tari mai civilizate;
    Expresii de gen “sa ma cac pe ong-urile voastre”, “dati cu glontu-n ei” denota cat de frumos o sa-ti educi(if ever) copiii.

    Apropo, pentru cei care sufera amarnic de ciuda, nervi, frustrare. Daca chiar va pasa atat de moartea acelui copil (parerea mea e ca nu va intereseaza nici cat negru sub unghie si profitati doar de ocazie pt ca nu suportati maidanezii) ganditi-va la viitoarele posibile victime daca nu atacati adevarata cauza a problemei. ”

    Va doresc o seara placuta ! 🙂

  141. Nu sustin eutanasierea, decat pt caini bolnavi,batrani sau agresivi.Poate ar trebui sa se faca o nuantare undeva intre “iubitori de animale” si “ïubitori de caini si/sau pisici”, sau ce iubeste fiecare, ca sa priceapa gloata ca daca aleg sa mangai un caine, nu sunt obligata nici sa il iau acasa cum se sugereaza halucinant,si nici sa ma imprietenesc cu tantarii,gandacii,leii,elefantii,etc. Este dreptul meu si este decizia mea sa le dau de mancare cum si cat pot, asa cum decid sa ii dau si omului de pe strada,culmea!,fara sa il iau acasa si pe asta. Toate spiritele agitate de mai sus sa se gandeasca doar putin ce ar insemna un animal infometat,mai ales liber pe strada. Locul maidanezilor nu este pe strada si s-au alocat milioane pentru gestionarea situatiei (construirea de adaposturi,etc), bani furati, ca multi alti bani in tara asta.

  142. Sa ma scuzati ca va deranjez , dar parerea mea e ca articolul de fata e un fel de loc de dat cu capul!Problema cainilor fara stapan dateaza de vreo 23 de ani , cazuri nasoale au mai fost , dar probabil pana acum doar mortul a fost de vina !Intre timp cainii s-au inmultit si treaba a inceput sa miroasa !
    De data asta , situatia a fost mai speciala , starea emotionala a fost puternica pentruca la ea a pus umarul si televiziunile , fiecare cu ,,interesele,, ei ! Si iata ca brusc si deodata ne-a venit pofta sa rezolvam problema.
    Conform catorva comentarii pline de ura pe care le-am citit aici , eutanasierea ar trebui inceputa de fapt cu iubitorii de animale sau cu dusmanii lor si abia dupa aia luam la mana maidanezii !Eforturi inutile , de caini nu vom scapa niciodata , dar stiti de ce ? Pentruca ei sunt mai jmecheri decat noi oamenii , dar mai ales pentruca ei au niste legi pe care le respecta, instictiv,dar le respecta !
    Si apoi aratati-mi si mie o treaba romaneasca dusa pana la capat .
    Vorbim discutii , dar putini recunosc ca in situatii exceptionale solutiile sunt exceptionale , dar ratiunea nu trebuie sa lipseasca !
    S-a creat deja o psihoza , eroii au trecut deja la fapte ,ei nu mai au rabdare , e timpul otravii si al batei si uite asa vom ajunge sa ne intrebam cine e omul si cine e cainele ?
    Inchei spunandu-va o intamplare : un caine a salvat dintr-o avalansa un om , l-a scos din zapada si s-a asezat pe om ca sa-l incalzeasca , asa fusese el dresat sa faca …Cand omul si-a revenit si s-a trezit cu cainele deasupra lui , a scos pistolul si l-a impuscat !!!
    Noapte buna !

  143. @Alina, relativ la proprietarii care nu isi castreaza animalele… Nu pretind ca sunt purtator de cuvant, exprim doar opinia mea proprie si personala. Nu imi castrez cainele pentru ca… asa am eu chef. Sa fie clar, are orice vaccin va puteti inchipui, analize medicale la zi (eu nu mi le-am mai facut de vreo 3 ani, dar cainelui i le fac o data la 6 luni :D) si nu exista nicio posibilitate sa se imperecheze si, eventual, sa se reproduca. Absolut niciuna.
    Dar nu voi permite niciodata, nimanui, fie persoana fizica sau guvern, sa imi dicteze ce sa fac cu proprietatea mea, atat timp cat proprietatea mea nu provoaca niciun rau societatii (again, absolut niciun rau) si nu se incalca nicio lege sau regula de bun simt. Mai ales ca, deep down inside, sunt ferm convinsa ca suntem in mizeria actuala pentru ca permitem tuturor oamenilor sa se reproduca (mama ei de eugenie, m-am molipsit de la Cristina :D).
    Atat timp cat sunt cuminte si cainele la fel, atat timp cat nu prezinta niciun pericol (orice fel, de la celebra monta pana la atac) pentru cei din jur… daca apare cineva sa-mi dea lectii despre cum si unde ar trebui sa ne jucam cu bisturiul…ii dau doua peste bot si pun cainele pe el/ea 😀 Exista cazuri in care sterilizarea este indicata din punct de vedere medical si este spre binele animalului, Dar daca nu e cazul si totul e bine si frumos, a.k.a. dulaul e sanatos si nu se joaca de-a Romeo cu populatia canina din jur, eu imi vad de treaba, animalul meu la fel, si la fel va sugerez si Dumneavoastra 🙂 Pana una alta, eu nu v-am vizitat apartamentul ca sa va dau lectii despre cum sa va aranjati mobila, daca intelegeti unde bat.

  144. Damn, iar am uitat ceva, isi spune cuvantul varsta… “Mi se pare inumana euthanasierea cainilor, ar trebui inceput cu sterilizarea si castrarea cainilor din curtile oamenilor de la periferie.”. Cei care au curti mai catre centru au dreptul la un animal cu intregul aparat la purtator? Ufff…bine c-am scapat 😀 Mama ei de logica, cu onoarea ei nereperata cu tot…
    In caz ca e cineva tentat sa imi spuna ca o femela caine, pisica, etc. care nu se reproduce are sanse crescute sa dezvolte boli legate de organele de reproducere, gen chisturi ovariene, care duc la un dezechilibru hormonal sever, modificari comportamentale si afectiuni mai grave, cum ar fi cancerul ovarian, stiu, sarut-manusitzele. Pentru asta s-au inventat veterinarii si cultura generala, iar decizia finala trebuie luata in functie de planurile de viitor (gen, vrem sa avem pisoi, honey?), recomandarile medicului si situatia financiara a proprietarului (ne permitem sa hranim si doftoricim inca vreo 5 matze, honey?). Dar sa se impuna, eventual prin lege, obligativitatea castrarii este, in opinia mea umila, o tampenie absoluta. (@Aina, Daca se face doar la periferie, nu fac scandal, noi stam comod in centru 😈 Die, logic, die!).

  145. Pai nu mai este NIMIC de adaugat.

  146. Normal că este inumana legea eutanasierii câinilor (uman-al omului).International se pune problema legii eutanasierii oamenilor(bolnavi in fază teminală,in comă, care au dureri etc).Eutanasia nu-i pedeapsă cu moartea oameni buni.Asta nu e răzbunare.Unii câinii de pe stradă suferă.Ajuta-ti-i cu legea asta!

  147. Uite, Simona, ce solutie au gasit oamenii in Costa Rica.

    http://www.onegreenplanet.org/news/costa-ricas-amazing-plan-to-help-homeless-dogs-video/

    Singurul lucru care mai lipseste ar fi o colaborare serioasa cu Federatia Internationala Canina, prin care sa apara categorii noi la concursurile lor, astfel incat stapanii de mixed-breeds sa poata participa. Le crestem valoarea pe piata si in felul asta exista sansa sa se incurajeze adoptiile.

    Nu stiu daca ar exclude eutanasierea, intrucat la cifrele cu care avem noi de-a face aici e putin probabil, insa tot ar putea sa imbunatateasca situatia si sa ii mai calmeze pe ong-isti.

    Ce parere ai?

  148. Naivi mai sunteti. Sa fim seriosi! Cainii vagabonzi vor fi omorati la fel ca in 2007. Vor fi batuti cu bata pana cand vor muri, poate electrocutati, etc. Nimeni nu va da bani pt. injectii. Legile in Romania nu prea se respecta. By the way, cum ramane cu idiotii care omoara animale in bataie? Eu cred ca ar trebui sa incepem cu ei. Ce invata copii “nostri” de la ei? Ce exemplu putem da, daca nu suntem in stare sa dam o lege pt. infractori (violatori, criminali). Toata lumea zice de eutanasiere…dar nimic bun nu va iesi, asta e clar! Ar fi trebuit sa fie infiintata POLITIA ANIMALELOR, sa fie un recensamant al animalelor, iar cine greseste sa plateasca. Nu sunt de accord cu eutanasierea pentru ca se va ajunge la aceeasi treaba ca in 2007. Mai avem mult pana cand vom fi ca alte tari civilizate, ne lipseste educatia cu desavarsire. Suntem inca limitati in gandire. Nu ma astept sa recunosteti treaba asta! Pe scurt, cam atat am avut de spus.

  149. Nu sunt de acord cu eutanasierea, fie ea făcută şi de medici veterinari, mai degrabă aş vota pentru crearea de adăposturi, în felul ăsta s-ar crea şi locuri de muncă; dar, la noi totul e până la bani, pentru toate prostiile se găsesc bani, dar pentru urgenţe necesare, cum ar fi sănătatea, sprijinirea proiectelor privitoare la îngrijirea acestor suflete nevinovate şi multe, multe alte necesităţi urgente, nu sunt…, dar cu cine să te cerţi, când aleşii odată ce-au ajuns pe scaunul cel mai înalt, nu-i mai interesează de praful de pe jos, restul… e tăcere !!!

  150. @Simona: Normal ca nu esti obligata sa ii iei acasa daca ii iubesti. Dar nici ceilalti nu sunt obligati sa ii suporte pe strada pe cainii care ii iubesti tu.
    Indemnul de a il lua acasa era doar pentru a iti demonstra iubirea. Ca daca te opui ridicarii lor de pe strada (si tinerea lor in adaposturi, sau eutanasierea, in functie de costurile pe care le poate suporta primaria) ignorand linistea si siguranta lor nu inseamna ca iubesti nici cainii si nici oamenii.

  151. @Paula – prima greseala pe care o faci: Cand calculezi costul eutanasierii bagi la gramada si costul prinderii, si costul tinerii lor in adaposturi si costurile administrative. Cand spui de costul sterilizarii iei in caclul doar costul efectiv al sterilizarii (nu mai pui si aceleasi costuri + costurile vaccinarilor care ar trebui facute in fiecare an dupa sterilizare).
    A doua greseala. Spui ca intre 2001 si 2007 s-a redus numarul cainilor de la 90.000 la 40.000 si tragi concluzia ca e ineficienta. Nu continui insa, si nu spui ca intre 2008 si 2013, cand s-a aplicat sterilizarea si returnarea in strada, numarul cainilor a crescut de la 40.000 la 65.000
    CONCLUZIE:
    STERILIZAREA SI RETURNAREA IN STRADA NU NUMAI CA S-A DOVEDIT MULT MAI INEFICIENTA DECAT EUTANASIEREA, DAR CHIAR A INMULTIT NUMARUL CAINILOR DE PE STRADA.

  152. Simona: edreptul tău să ștergi sau nu ce se scrie pe acest blog. M-aș bucura dacă ai și înțeles ce am vrut să zic cu “idea mea crudă”. Este crud și crunt ce se întâmplă în România mileniului trei cu oamenii și animale, fie ele domestice, semisălbatice, sau sălbatice.
    Să admitem că problema câinilor va fi rezolvată, care e următoarea pelistă?

  153. Trebuie sa te declari neaparat iubitor al tutoror animalelor ca sa ai dreptul sa comentezi?
    Eu uite ca sunt iubitor de CAINI. Interactionez cu ei zi de zi prin bucuresti si imi aduc un zambet pe buze, ii hranesc de fiecare data cand am ocazia si i-as si adopta fara ezitare daca nu as sta in apartament cu toate inconvenientele de rigoare.
    Mi se pare o ipocrizie sa zici ca nu poti sa iei apararea cainilor daca nu esti iubitor si propovaduitor fara echivoc al dreptului la viata al tuturor animalelor. Cainii fac parte din viata noastra, creaza legaturi emotionale cu oamenii – nu este ceva iesit din comun sa te atasezi foarte tare pana la a iubi un catel. Probabil ca acelasi lucru ar fi valabil si pentru porci daca ar fi crescuti ca animale de companie (ceea ce un trend in crestere in alte tari) dar momentan Romania este departe de aceasta imagine.
    Si hai sa fim seriosi, toti cei ce indeamna iubitorii de animale sa-i ia acasa s-ar plange apoi ca vecinii lor de bloc au prea multe animale in casa!

    Ceea ce mi se pare grotesc este felul in care este exploatata moarte copilului de televiziunile din Romania si felul in care instiga la violenta contra cainilor, ajungandu-se la situatia in care ies oameni pe strada inarmati sa ucida caini. Nu este o imagine la care ar trebui sa fim expusi noi ca fiinte umane dar mai ales copiii ca tot vorbim despre ei.

    Dar haideti sa facem masacru in numele copiilor.

  154. Simona, voiam sa te intreb daca tu ai iesit sau vei iesi in strada. Stiu ca ai sustinut ca nu se mai poate cu cainii vagabonzi pe strazi si inainte de mediatizarea de acum, deci iti doresti lucrul asta si militezi pentru el pe blog.
    Vad cateva persoane publice sau cu influenta urmarite de destul de multi oameni care in scris taie in stanga si in dreapta, sustin sa se ia masuri, insa implicarea lor ramane la nivelul de scris/vorbit, si as vrea sa inteleg de ce nu se implica si practic daca vor ca lucrurile sa se schimbe, desi ei indeamna lumea sa iasa pe strada si sa protesteze.

  155. @mitela: e mai greu sa scrii decat sa iesi in strada 😉

  156. Sincera sa fiu, citind diverse comentarii ale celor care IUBESC animalele incep sa ma intreb cati dintre ei nici macar nu au/nu au avut un singur caine, fie el adoptat sau cumparat. Cati dintre ei confunda a da resturile unui caine cu a-l pazi si doftorici si duce la doctor cand e bolnav, a-i strange rahatul, a nu putea pleca in vacanta fara a face fie planuri speciale care sa includa si pe dumnealui cutul, fie aranjamente ca sa aiba altcineva grija de el … Par complet iresponsabili si rupti de realitate unii dintre cei care iubesc atat de tare cainii … Poate-i doar o impresie, dar incepe sa fie din ce in ce mai puternica. Oameni buni a iubi cainii nu inseamna a le arunca 3 oase javrelor din spatele blocului si a le plange de mila cand mor calcati de vreo masina sau bolnavi. In general mi-e greu sa cred ca cineva poate iubi cu atata pasiune cainii … eu am prostul obicei de a iubi 1… poate 2 poate chiar 3???? dar n-as putea cuprinde in inima-mi marginita intreaga specie.

  157. Copy – paste al unui articol pe care l-am publicat pe un blog in septembrie 2011. Mi se pare inca actual.

    Omul si cainele

    In general imi plac cainii. Daca as avea o curte mi-as lua unul sau doi, dar sa tii un caine la bloc mi se pare chinuitor atat pentru animal cat si pentru om.
    V-ati dat seama din asta ca locuiesc la bloc, in unul din cartierele bucurestene. In aceste minunate oaze de civilizatie si cultura viata omului se impleteste cu viata cainilor intr-un mod nu foarte armonios.
    Desi am spus ca imi plac cainii, nu agreez absolut deloc prezenta lor pe strazi. Sunt in mod evident un pericol pentru oameni atat prin modul agresiv in care se poarta cat si prin bolile pe care le transmit.
    Acum cativa ani, cand avea fiul meu cam 1 si jumatate era la plimbare cu mama lui prin cartier, iar una dintre potaile aciuate printre blocuri a vrut sa il muste absolut fara nici un motiv. A scapat pentru ca mama lui l-a luat in brate sa il protejeze dar potaia a tinut neaparat sa muste ceva, asa ca a muscat-o pe sotia mea de picior. Dupa ce s-au intors acasa, reactia mea a fost sa ies sa il caut si sa il omor. Nu l-am gasit. Ma face asta un om rau? Daca un alt om ar fi ncercat sa ii faca rau fiului meu de 1 an si jumatate sau sotiei mele as fi reactionat la fel si fata de acel om. Ma face asta un om si mai rau? Poate, dar instinctul si datoria imi spun ca trebuie sa imi protejez in primul rand familia. Daca agresorii sunt cainii de pe strazi atunci specia mai bine adaptata trebuie sa supravietuiasca.
    Un caine singur pe strada va fi in cazuri rare agresiv, dar o haita va fi in cele mai multe cazuri agresiva, e in firea si in codul genetic al cainilor.
    Istericele de la televizor care se tavalesc pe jos de dragul cainilor maidanezi imi provoaca sila. Aia de la ong-uri fac asta in mod evident de dragul banilor foarte multi pe care ii dreneaza in numele cainilor fara stapan dar fara nici o actiune sau rezultat concret. Tanticile sau nenii care ii hranesc sunt de o ipocrizie si mai gretoasa pentru ca nu ar da o bucata de paine unui copil pe strada dar se rup in figuri si sar la bataie cand e vorba de caini. Sunt curios, dintre asazisii iubitori de animale, cati au trimis macar un sms in cadrul campaniei pentru Sectia de Cardiologie pentru copii de la Spitalul Marie Curie. As face orice pariu ca nici macar 10%. Cand femeia aia a fost omorata de haita de caini in curtea nu stiu carei institutii, aia care ii hraneau pe caini s-au dus macar cu floare la mormantul femeii aleia? Aici sunt 100% sigur ca nu. Atunci despre ce vorbim? Unde e mila si dragostea?
    Luni de zile o tantica de genul asta a tot pus la coltul blocului meu mancare pentru caini. I-am spus de mai multe ori sa ia cainii in casa, sa ii vaccineze, sa ii spele si sa raspunda pentru ei. Nu mi-a raspuns. I-am spus sa nu mai adune cainii la blocul meu si daca e asa mare iubitoare sa le dea de mancare la blocul ei. Nu mi-a raspuns. E usor sa faci pe iubitorul de animale cand nu ai nici o responsabilitate, dar daca haita pe care o hraneste un nene sau o tanti omoara un copil sau un batran (ca s-au mai intamplat cazuri) si nenea sau tanti ajung la puscarie, cati “iubitori” de’astia vor mai fi? Iti plac animalele, adopti un caine, il speli, il hranesti, il vaccinezi, ii strangi rahatul cand il plimbi si raspunzi pentru el. Altfel esti doar o jigodie ipocrita.
    Nu doresc sa fie omorati cainii fara stapan, dar in nici un caz solutia nu este convietuirea cu ei pe strazi. In Paris, in Praga, in Barcelona, mai aproape in Budapesta nu exista caini pe strada. Oare acolo nu sunt iubitori de animale care sa militeze pentru a fi lasati printre blocuri pentru ca, nu-i asa, iubim animalele?
    Stiu ca s-a mai spus de 1 milion de ori, dar intre caini pe strada si strada fara caini aleg intotdeauna a doua varianta. In fata pradatorului cel mai feroce de pe planeta (omul), cainii nu au nici o sansa, dar nu m-as risca sa imi trimit copilul sa cumpere o paine de la magazinul din colt in fata caruia stau tolaniti vreo 10-12 caini. Daca vreunuia dintre ei i se pare ca s-a uitat copilul urat la el, cam care ar fi urmarea?
    Adevarata dragoste pentru caini nu inseamna sa fie lasati pe strazi unde pot fi calcati de masini, pot fi impuscati sau otraviti de cetatenii mai nervosi, unde ajung sa se lupte intre ei sau cu oamenii strazii pentru putina mancare pe care o mai gasesc. Acei cativa oameni care au adoptat un caine si au mai convins si pe alti oameni sa faca asta sunt poate singurii care ar trebui intrebati cand se discuta solutii la aceasta problema, restul ciocul mic, vorba unei celebre tantici parlamentar de Romania.
    Publicat luni, septembrie 26, 2011

  158. La noi asa se intampla in toate domeniile. Lasam sa se agraveze lucrurile pana in ultima secunda cand nu se mai poate face nimic. Singurii vinovati sunt cei care au avut aceasta problema in responsabilitate si au “facut pierduti” banii destinati rezolvarii acestei dileme.

  159. @Lulu, sunt de acord, si o face frumos, insa tocmai pentru ca o citesc atat de multi oameni, cred ca scrisul trebuie dublat de actiune. Sa fie de vina sentimentul nostru de neputinta, ca orice am face tot nu se va schimba ceva? Daca stam pe canapea, cu siguranta nu. Si intrebarea mea nu era retorica, chiar as vrea sa stiu.

  160. Cainii au dreptu la viata e adevarat, dar daca tu erai parintele copilului ucis de caini ai mai fi spus nu eutanasiei? care e alternativa, sa lasam cainii pe strada sa atace oameni? poate o sa fiu taxat ca om fara suflet dar tin sa va reamintesc ca acest copil nu este prima victima a maidanezilor si ca daca tineti minte acum cativa ani un afacerist chinez a fost ucis de aceeasi maidanezi,asa ca inainte de a va pronunta asupra unei probleme priviti intreg ansamblul acesteia,in opinia mea eutanasia este momentan cea mai dezirabila solutie pentru maidanezii nerevendicati! NU spun ca sunt de acord cu eutanasia, dar nici nu vreau ca Doamne fereste sa ajung victima lor! nu vrem eutanasierea cainilor? ok atunci hai sa gasim alternative la aceasta! 😉 😉

  161. intr-o societate normala la cap, noi nu am avea aceasta discutie, pentru ca lucrurile sunt atat de simple incat numai un rauvoitor sau un om care a pierdut contactul cu realitatea poate nega necesitatea exterminarii fizice a maidanezilor (nu e vorba de nicio eutanasiere aici)

    Problema este extrem de simpla si poate fi formulata asa: “Maidanezii sunt un pericol public si aceasta problema trebuie rezolvata ACUM, pentru ca altfel mor oameni. Singura solutie eficienta si rapida este exterminarea.”

    daca orasul era infestat de sobolani, nu comenta nimeni la gandul genocidului sobolanesc care ar fi urmat. sa sustii insa ca un caine daunator are mai mult drept la viata decat un sobolan daunator este o ipocrizie monstruoasa.

    nu este nimic de discutat, dupa cum spuneam, in afara de chestiuni tehnice, logistice, gen “cum ii omoram si cum le ardem cadavrele”, dar aspectele astea nu sunt de competenta publicului larg ci a “organelor”.

    ce ma mira pe mine este ca desi atat de multi oameni inteleg corect cum stau lucrurile (judecand pe baza comentariilor de aici si din alte parti), totusi in spatiul public se aud mai mult vocile iubitorilor iresponsabili si irationali de maidanezi. este si de inteles pe undeva, pentru ca unul din motivele pt care problema nu s-a rezolvat este ca mult ONG-uri cainesti isi trag bani publici pentru a steriliza si a trimite inapoi pe maidan caini ucigasi.

    lectia de invatat de aici este ca trebuie sa fim mai vocali. postarile de acest gen pe bloguri sunt bune, mitingurile sunt si ele bune.

    sunt usor optimist. poate ca a fost nevoie sa moara acel biet copil ca sa se schimbe ceva.

  162. dau si eu un copy paste a ceea ce am scris mi devreme pe fb :
    Vad ca s-au creat doua curente de opinie :
    – primul dintre acestea, poate si cel mai vehement , este cel care nu doreste eutanasierea cainilor fara stapan si considera ca cei care sunt de acord cu eutanasierea sunt niste bestii carora nu le pasa de bietele animale;
    – cel de-al doilea curent de opinie este al celor care vor sa se termine o data pentru totdeauna cu prezenta cainilor fara stapan , chiar si prin eutanasiere ;
    Personal, ma incadrez in tabara celor care doresc sa nu mai vada caini maidanezi ; sa ii ridice, sa le verifice starea de sanatate si sa ii dea spre adoptie intr-un termen rezonabil de timp , iar in cazul in care nu sunt adoptati sa fie eutanasiati . Imi este greu sa cred ca un om normal la minte si la suflet pune mai presus viata unui catel, chiar si cu ochi umezi , decat viata copilului sau sau viata sa. Dumnezeu a creat numai omul dupa chipul si asemanarea Sa , nu si animalele .
    Iar ONG-urile care isi tipa acum dragostea pentru animale sa gaseasca oameni care sa adopte si sa isi asume adoptia , nu sa se gandeasca ca isi pierd sursa de finantare !
    Si da, am doi catei, dintre care unul este luat de pe strada acum 4 ani , care are aceiasi viata ca si cainele de rasa .
    Dumnezeu sa ierte si pe femeia ucisa de muscaturile cainilor acum doi ani, si pe copilasul omorat saptamana asta, si pe japonezul de acum cativa ani, si pe multi altii nestiuti , care au fost numai o stire de la ora 5 si atat !

  163. Azi cică s-a votat mult discutata și așteptata lege a câinelui comunitar.
    Dumnezeu să binecuvânteze animalele și copiii, parafrazez titlul unui film văzut de mine în copilărie:
    Bless the Beasts & Children – prodicție SUA 1971 regizor Stanley Kramer.

  164. Nu sunt vegana, dar iubesc cainii, pisicile si alte animalute. Ce-i drept cu oamenii am cateodata problem, in a-i iubi. Nu sunt pro eutanasiere, dar nici contra, insa cred ca inainte de a ne pronunta pe aceasta problema ar trebui sa raspundem la cateva intrebari ca sa fin intr-adevar echidistanti si rationali:

    1. Ce ar trebui sa se intample cu caini cu stapan care musca oameni? Sa-i eutanasiem obligatoriu? Ar fi egalitate de tratament.

    2. Dar daca diferenta esentiala intre cainii cu stapan si cei comunitari este ca cei fara stapan au fost provocati? Loviti? Maltratati? Arsi? Oraviti? Ce ar trebui sa pateasca oamenii care fac asa ceva?

    2. S-a votat legea, dar de unde vor fi alocate fondurile publice necesare indeplinirii scopului legii, adica eutanasierii a 60.000 de caini, doar in Bucuresti?

    3. Legea spune ca vor fi eutanasiati cei care nu vor avea loc in adaposturi. Intrebare cine va mai construi adaposturi in Ro? Probabil nimeni. Si atunci cum e corect? sa ii strangem in adaposturi pana la saturatie si pe restul sa-i omoram? Cum ii alegem pe cei care-i omoram?

    4. Cainele, nu are discernamant, tocmai de aceea nu raspunde el, personal pentru fapta comisa, fie ca e muscatura, ucidere, etc. Ar trebui sa raspunda autoritatile locale, de ei de ce nu se vorbeste nimic? Exista plangeri penale pe numele lor pentru ineficienta utilizare a fondurilor publice, delapidare, ucidere din culpa?

    5. Cand o sa se termine cele 3,2 milioane de euro alocate pentru anul acesta pentru cainii fara stapan, care vor ajunge probabil pentru maxim 20000 caini, ce se va intampla cu ceialalti? Eu cred ca vor ramane pe strazi si se vor inmulti, dar poate atunci povestea va fi de mult uitata pentru ca pana la urma au murit 20.000 de caini. SI atunci este eutanasierea o solutie sustenabila pe termen lung?

    6. Copii mor pe strazi, fugiti din institutii de ocrotire, orfelinate pentru ca sistemul de protectie sociala nu exista in Romania, copii mor zilnic in familii defavorizate, pentru ca nu putem sa-i includem si pe acei oameni in sistemul nostru social, economic etc. (aici ma refer la romi). Pe cine putem eutanasia pentru aceste ucideri, omoruri, maltratari? Pe nimeni, pentru ca oamenii au drepturi…dar animalele se pare ca nu

  165. sunt de acord cu tine, desi ma doare sufletul pentru aceste animale care vor fi eutanasiate. pe de alta parte, la situatia actuala s-a ajuns si din cauza ca oamenii nu-si sterilizeaza cainii si mai apoi elibereaza puii in strada. solutia la aceasta problema este doar educatia (termne lung)/amenzile (solutie imediata).
    pentru asa-zisii iubitori de animale am o singura poveste de istorisit : am locuit 2 ani in bucuresti, de multe ori ma intorceam cu noaptea-n cap din cluj. de fiecare data intalneam caini vagabonzi adunati in haite pe scurtul drum dintre autogara si apartament.de cateva ori era sa fiu atacata de ei, iar la ora ceea circulau prea putini oameni pe strada.in lumina fricii de atunci nu mai consider cainii vagabonzi animale domestice si nu cred ca vor putea fi imblanzite vreodata dupa anii de foamete si hoinarit pe parcursul carora unii s-au invatat sa mamance inclusiv pisici!

  166. @dora , si solutia care o propui este………?

  167. 1) Nu ar fi egalitate de tratament. Cei care nu sunt agresivi/nu musca au o sansa la adoptie.
    2) Sa fie pedepsiti conform legii. Legea de protectie a animalelor e o lege destul de buna in Romania. Oricum in Romania ar trebui sa dispara notiunea de caine comunitar. Ori are stapan, ori este ridicat de pe strada si dus la adapost.
    2 bis) De unde aveau bani si pentru sterilizarea a 60.000 de caini.
    3) Din contra, eutanasierea ar stimula constructia de adaposturi. Daca pana acum nu construia nimeni adaposturi ca oricum stateau pe strada, acum iubitorii de animale vor avea un motiv serios sa doneze pentru constructia de noi adaposturi.
    4) Ai dreptate, primaria ar trebui sa raspunda pentru cainii comunitari. Eu am vrut odata sa dau in judecata primaria, am vorbit cu un avocat insa m-a sfatuit sa renunt, ca e o pierdere de nervi timp si bani, fiindca justitia de la noi inca e inaccesibila muritorului de rand. Gandeste-te ca doar un singur caz a fost castigat pe problema maidanezilor, si respectivii au mers pana in panzele albe (la CEDO) si tot le-a luat vreo 10 ani sa isi faca dreptate.
    Asa ca, blamarea primarie e ca si cum n-ai invinovati pe nimeni. Primarul nu se simte responsabil nici cand moare un copil muscat de caini in oras, ASPA care a tocat banii n-a avut pe nimeni demis. Daca vrem un oras mai sigur e bine ca fiecare caine sa fie in responsabilitatea stapanului sau, nu sa asteptam de la primarie sa fie responsabila.
    5) Cand se termina banii ar trebui alocati alti bani. Iar eutanasierea nu e o solutie sustenabila pe termen lung, trebuie implementate si alte solutii de prevenire (despre care am tot vorbit). Insa eutanasierea tine in frau fenomenul mai bine decat o face sterilizarea si returnarea in strada.
    6) Si animalele si oamenii au drepturi. Doar ca nu poti acorda aceleasi drepturi animalelor ca si oamenilor, ca nu stiu ce sa faca cu ele. Oamenii mai au si obligatii pe langa drepturi, ceea ce nu le poti cere animalelor. Oamenii au constiinta si responsabilitate propriilor fapte, animalele nu.
    Oricum dintre toate animalele, cainii sunt de departe cei mai favorizati in drepturile pe care le au. Din punctul meu de vedere nu e corect ca un caine sa fie dus la adapost, sa fie hranit, sa i se caute stapan iar mistretii, iepurii sau caprioarele sa fie macelariti fara nici o remuscare.
    Referitor la copii romi, e o problema delicata (nu mor zilnic dar nici bine nu o duc), si primesc ajutoare sociale ca orice roman. E insa un subiect mult prea vast de discutat in postul asta

  168. cat de simplu si de superficial poti gandi…Uite, simona, este ultima data cand iti vizitez blogul si nu pentru ca nu iti suport ideea ci pentru ca mi-am dat seama ca dincolo de cuvintele tale exista multa opacitate….ideile tale otravesc, instiga la ura si violenta si cred ca , noi , romanii avem nevoie de altceva.
    E deprimant sa te citesc…nu pentru ca nu ai a vea un oarece simt al umorului limitat ci pentru ca tu nu te poti inalta si zbura, nu poti iubi…stiu ca vei zambi cand vei citi sau nu iti va pasa…pentru ca asta esti tu, draga , simona , o femeie care nu SIMTE nimic. Cu siguranta vei sari in sus muscata (nu de maidanezi) de ….sa spui ca-ti iubesti partenerul…….dar doar te-ai obisnuit cu el.
    Imi pare rau de tine, dar nu ai simtul sufletului….ci doar al banului si al logiciii de 3 lei. Mi-as fi dorit mult sa te fi nascut caine….dar poate ca nu e prea tarziu….dar asa povesti zen nu le poti gandi…tu esti doar concentrata doar pe realitatea concreta….dar altele muuult mai subtile iti scapa.
    Dar asta esti …nu te pot judeca , acesta e traseul vietii tale…spre o moarte violenta

  169. @andra: copiez aici și comentariul pe care l-ai pus la altă postare despre câini:
    “ma simona, fata , asa cum zici tu, urata femeie mai esti…te fooote cineva…??????ca ti-am vazut poza si mi s-a ridicat in gat…si mi se pare ca esti si mai urata cu cat te crezi desteapta .Helloooooo…..si aroganta si urata si cu tenul masliniu si lipicios si umflata si cu gaze de diva si de gaina desteapta….greeeeu de foootut!!!!! de asta incerci s-o faci pe desteapta fundului??? ca ai frustrari legate de faptul ca nu poti sa te caci civilizat??????”

    apoi îți spun: ești bolnavă psihic. grav. dacă ar citi, câinilor li s-ar face rușine și te-ar implora să nu-i mai aperi. du-te la doctor. vezi că ești banată definitiv. adio.

  170. Draga Simona.

    Sunt vegetariana. Am avut caini. Atat de rasa cat si culesi de pe strada. Tinuti intr-o curte mare si nu sardelizati intr-un apartament. Ultimul a murit de curand, voi adopta din nou, de indata ce voi fi depasit emotional momentul. Am si un copil de un an si 7 luni. Intentionez sa si adopt la un moment dat un al doilea, a propos de comment-uri. Nu port piele, nu omor tantari, muste, gandaci etc. Ca multi alti bucuresteni, am mai fost si eu si alti membrii ai familiei mele – de cainii nostri nu mai vorbesc – agresati de cainii de pe strada. Si nu, nu cred ca e cazul sa mi se ridice un piedestal pentru toate astea.

    Imi permit sa-ti atrag atentia asupra unui lucru care cred ca lipseste din acest articol: responsabilii reali pentru situatia asta scapata de sub control.

    Ok, euthanasiem cainii, pentru ca in tot acest timp, autoritati, ong-uri si cetateni ne-am dovedit incapabili sa rezolvam problema.

    Eu cred insa ca in aceasta ecuatie, autoritatile, respectiv primariile au complet alta responsabilitate – inclusiv penala acolo unde s-au deturnat fonduri – decat cetatenii si ong-urile (pe care ii blamam, ii amendam daca adopta fals, arunca pui in strada, etc.).

    Astept sa vad raspunderea asta asumata. Si greselile sanctionate public, juridic, politic. Deocamdata nu vad decat caini si oameni agresati platind pentru o vina care apartine coplesitor altora.

  171. Foarte bun articolul. Mai fair-play de atat nu se poate. Cel putin la fel de transant am fost si eu si am argumentat (astfel incat sa inteleaga orice om cu inteligenta medie sau sub medie) de ce singura solutie in acest moment este eutanasia. Dar nu dupa cum e facuta legea asta, care lasa loc la clasicele interpretari si tergiversari, ci o eventuala eutanasie facuta sistematic, pana cand aduc strazile la un nivel respirabil. Altfel nu se va schimba absolut nimic, nu e nevoie nici macar de cifre, pix si hartie pentru a realiza asta.
    http://www.theflyonawall.com/2013/09/pentru-ultima-oara-despre-cainii.html

  172. Ce parere ai despre urmatoarea propunere daca tot nu sunt bani pentru adaposturi caini: toti oamenii care au violat/ucis copii sa fie omorati prin injectie letala pentru a nu trebui sa plateasca contribuabilul bani pentru patutul caldut, mancarea si televizorul criminalului la puscarie?macar daca sustinem crima, hai sa o facem pana la capat in toate cazurile nu doar in cele legate de caini care omoara copii. aici mi se pare ca e ipocrizia. platesc sa-i fie bine unui criminal dar nu pot plati sa-i fie bine unui caine pentru ca nu stiu care din neamul lui a omorat un om. ba mai bine, omoram toti barbatii pentru ca unii dintre ei sunt niste criminali si niste violatori si oricum nu avem bani sa facem distinctia intre ei. pacat ca orice stire mancata de tv ne face sa nu mai fim umani.

  173. NN: desi ridici aceeas problema pe care am mai vazut-o de atatea ori ridicata de cei care sustin pastrarea animalelot pe strazi, am sa fac un efort sa iti raspund.
    Orasul este un loc al oamenilor. Animalele salbatice NU au ce sa caute in el. In oras au voie numai animalele cu stapan. Oamenii aia de care zici tu sunt sanctionati conform legilor, la fel ar trebui sansctionati si cei care “adopta” animale pe care le lasa apoi sa omoare copii.
    In concluzie, NU, nu se aplica aceeasi regula si la cei mentionati de tine.
    Si NU, nu vrea nimeni ca aceste animale sa moara, DAR daca asta e singura posibilitate sa se termine cu problema generata de ei, atunci…

  174. Am adoptat 4 caini (MAIDANEZI), 3 pisici si 2 copii. mai este loc la noi in casa si in curte asa ca probabil vom mai adopta. Nu suport ideea eutanasierii, mi se pare o metoda sinistra de a scapa de raspundere, este echivalentul pedepsei cu moartea a oamenilor. In concluzie NU SUNT DE ACORD CU EUTANASIEREA. Nu te injur, pana la urma n-ai omorat probabil decat muste pana acum, singura ta vina este ca faci propaganda pentru PEDEAPSA CU MOARTEA. vor urma probabil si alte fiinte pe care nu le vom mai suporta pe acest pamant. Meritam cianurile de la Rosia Montana si in general meritam cam tot ce ni se intampla. Pentru ca suntem niste criminali odiosi.

  175. Scrisoare deschisa catre “iubitorii” de animale

    Stimata cetateana in varsta (ca sa nu iti zic baba) care iubesti haita de javre stranse la coltul blocului, cand te loveste iubirea de ei si te duci sa protestezi anti eutanasiere, nu te pocneste un pic gandul ca animalele alea, “bietele”, vor rabda foamea cateva zile pana cand tu te vei hotari sa le mai duci un bol cu resturi ? Ca vor tremura in frig si ca se vor incaiera pentru un os ? Ca vor suferi de sete, de foame , de frig si ca nu vor avea parte de un tratament medical adecvat ? Nu iti dai seama ca tu in prostia-ti contribui si faci rau tocmai animalelor pe care cu atata candoare le aperi scandand in centru impotriva eutanasierii ? frizezi cu ipocrizia cand spui ca iti rupi de la gura ca sa le duci o coaja de paine si de fapt nu faci decat sa le prelungesti sufeinta si o viata mizera. Va place sa va dati responsabili , dar nu aveti nici o responsabilitate . Cat de uman este sa condamni sute de animale care nu au vina la o viata mizera . Tu nu ai ataca de frica sa nu iti iei o piatra in cap ? sau de foame ? Incercati sa traiti ca ei , cu speranta ca o sa va arunce cineva un os , o data la 3 zile , sau ca o sa scapati de bocancul greu al unuia caruia i-ati aratat coltii de frica . Oamenilor!

  176. Am scris un comment și mi s- șters. Să nu mai scriu?

  177. au dispărut mai multe comentarii, nu îmi dau seama ce se întâmplă

  178. Fals razboi. Nu exista “uratorii de animale”, sunt doar oameni care au capul pe umeri, care nu pun sentimentele Eu-lui inaintea societatii si mai ales a omului. Romanul tot mereu se vaita si isi gaseste scuza ca nu este ca in Vest. Pai hai sa fie ca in Vest, adoptie si daca nu eutanasiere, scurt si la obiect.

  179. Tache da’ nu te mai saturi or what? Alte subiecte nu mai matale ? Inteleg ca treaba asta cu maidanezi, copil- mancat/ucis/hacuit/violat-in-parcul/teren firma/lac/loc de joaca -Tei face muuult trafic …da’ nu te-ai plictisit? inteleg ca ai si tu opinii dar insistenta asta pe subiectul de fata mi se pare jenibila. Stiu ca nu are mare importanta pentru tine dar esti out from my bookmarks.M-ai cam plictisit.

  180. Moartea unor suflete nevinovate, nu poate fi acceptata de un om adevarat, ci doar de persoane care isi ascund adevarata fata sub tot felul de masti! Soltii exista, ‘problema’ cainilor comunitari poate fi rezolvata civilizat si uman, de exemplu infiintarea tarcurilor pe teritoriu, atunci nu mai e nevoie de bani pentru ingrijirea cainilor, nici de ‘personal’ in adaposturi, nici animalele nu se mai mananca intre ele, trebuie doar buna vointa, ca aceste suflete sa fie accepatate, dar mai indoiesc, avand in vedere ca traim intr-o lume psihotica!

  181. Repostez. Poate eu am greșit.
    „despre euthanasiere dublată de adopție, sterilizare, microcipare, monitorizarea adopțiilor și pedepse drastice pentru abandon. ” (Simona Tache)
    Asta ar fi soluția într-o țară civilizată. Noi mai avem de educat copiii, pe noi înșine, trebuie să învățăm să pârâm, etc. Deci, vreo 20 de ani.

  182. Eu aş opta pentru varianta 2 cu obligativitatea celor ce se declară iubitori de câini de a dona lunar 5000 de euro pentru hrana, căldura, paza şi confortul bieţilor căţeluşi ai nimănui!

  183. Câinele socrului meu, un labrador negru pe numele lui “Ares” a fost eutanasiat. Cum asta? Avea cancer la rinichi, 10 ani si dureri groaznice. L-au dus la veterinar, i s-a dat întâi un somnifer iar apoi injectia letalã. Asta înseamna “eutanasie”. Ceea ce se vrea în România este un masacru. Este ridicol sã crezi cã în termen de douã sãptãmâni se vor adopta, chipa, steriliza toti câinii. Se încearcã a se solutiona în douã sãptãmâni ce s-a ignorat si furat timp de 23 de ani. Este, de asemenea, ridicol sa crezi ca aceasta Lege adoptata astazi nu va da mâna libera unui neam de scelerati care vor iesi in strada si vor “euthanasia” cu ranga, cu latul de sârma si cu sticla de benzina. Stiu ca nu-i pedepseste nimeni… Va fi un mãcel. O barbarie. Pâna acum, ne râdea lumea… De acum înainte, îi va fi scârba de noi. Scârba aia amestecata cu teama, cum au unii când vad un paianjen mare si paros sau un sarpe…
    🙁

  184. Chris. Așa este.

  185. Cu siguranta formatorului de opinie transant si intelept, ati aruncat in text cateva solutii capabile sa rezolve problema maidanezilor. Numai ca acestea nu sunt decat transante…Oricat de mult v-ati dori sa scapati de acesti caini, chiar si prin uciderea lor (eutanasierea inseamna cu totul si cu totul altceva), problema n-o sa fie rezolvata niciodata. Numarul lor va scadea intr-adevar – in cazul in care primariile vor trece la aplicarea cu constiinciozitate a legii (!?!), dar o sa fiti uimita ca si dupa 10 ani, caini tot vor exista pe strazi. Daca v-ati fi documentat, asa cum ii certati pe unii, altii, ati fi vazut ca problema cu adevarat arzatoare este cat de repede se inmultesc aceste animale. OAmenii ar trebui tinuti in lesa, sa nu-si mai abandoneze animalele, amenzile pentru cei ce nu-si tin cainii de rasa supravegheati (pentru ca astia au sarit de dos in sus cand li s-a cerut sterilizarea propriilor pedigri), sa fie usturatoare, si nu in ultimul rand ar trebui sterilizarea tuturor maidanezilor. O mare parte dintre ei au fost sterilizati, s-au investit ceva bani in aceasta metoda, ce facem acum, bagam alti bani in alte buzunare cu achizitionarea a sute de mii de seruri letale? Altceva, mi s-a parut amuzant warningul cu privire la cei care ar trebui sa-si tempereze gurile in cazul in care nu sunt vegani. Chiar ar fi cineva in stare sa comande in loc de pui Shanghay un maidanez pe grill? Sunteti o simpatica.

  186. In vechea lege, eutanasierea era luata in calcul ca ultima solutie dupa ce s-au epuizat celelalte, respectiv: sterilizarea, microciparea, crearea de adaposturi, crearea unui sistem de adoptie la distanta. Din pacate, nu s-a facut nimic din toate astea si acum recurgem la eutanasiere. Bani au fost dar au ajuns in buzunarele celor din primarii, consilii locale, institutii gen ASPA. daca se dorea sa se rezolve civilizat aceasta problema, se putea face. nici un iubitor de animale nu isi doreste caini pe strada, noi pledam pentru sterilizare, creare de adaposturi, sistem de adoptie la distanta, eutanasierea cainilor foarte bolnavi, foarte agresivi. Este o aberatie sa credeti ca uciderea in masa a cainilor fara stapan sau eutanasierea lor cum va place sa o numiti va da roade. Eronat. In timpul mandatului de primar al lui Basescu, s-a mai aplicat aceasta metoda si uitati rezultatele. Abandonurile vor continua, cainii care raman pe strada intre timp se vor inmulti si tot asa. Dar ne vom atrage stigmatul de popor barbar incapabil sa rezolve intr-un mod civilizat, crestinesc si uman aceasta problema a cainilor fara stapan care la noi este un fenomen de mare amploare, nu ca in strainatate, unde exista doar cazuri razlete. Nepasarea oamenilor si incompetenta celor care trebuiau sa rezolve aceasta problema si au “gestionat” fondurile in buzunarele lor de 20 si ceva de ani incoace au dus la aceasta situatie dramatica. Nu s-a dorit sa se rezolve aceasta problema si nu se va rezolva nici acum.

  187. Sunt iubitor de animale, am caine, si imi place egalitatea in drepturi intre oameni. Nu inteleg de ce eu sunt obligat sa-i pun chip, sa-l vaccinez, sa am grija sa nu deranjeze lumea si sa nu urle noaptea, iar baba din coltz ii scoate de la ecarisaj pe semnatura, ii tine jegosi, nevaccinat, plini de purucu si capuse, pe spatiul public, le face cotetze la intrarea in parc si da din umeri cand sar la cineva zicand ca sunt maidanezi, sau mai rau, cand sar tipa lapersoana aia “nu da ma cu pietre in ei ca doar latra si-si arata coltii nu musca”, si pe ea n-o amendeaza nimeni.Mentionez ca din cunostintele mele amenda pt posesia unui caine fara vaccin e 1200RON.

  188. O aberatie academica,si acum ce facem cu tiganii?ii euthanasiem? Problema asta cu a face razboi si a omora indiferent de ce este nu functioneaza.Nu a functionat cu terorismul,nu a functionat cu drogurile nu va functiona nici cu animalele fara stapan. Problema este ca oamenii sunt mai putin educati,altfel ar fi fost gasite solutiile pt animelele fara stapan,droguri, terorism si ce vrei tu de mult timp. Drept urmare eu propun euthanasierea oamenilor ignoranti si fara creier(fara gandire proprie,fara constiinta proprie) si iti zic eu ca in cativa ani rezolvam toate problemele .

  189. superb si corect articolul… aceleasi “impedimente” le-am intalnit si eu… dihotomia dintre “hateri” (printre care ma numar si eu, in baza conventiei din articol) si “loveri”… la “loveri” am observat un puternic accent patologic, pe cand la “hateri” am observat, in marea lor majoritate (asa cum si sondajele facute pe tema indepartarii de pe strazi/eutanasierii maidanezilor au aratat-o), o abordare “rational-emotionala” (normala, de altfel, in urma unei astfel de tragedii ca cea a lui Ionut, care a avut sansa mediatizarii (in continuare tragedile de acest fel se repeta)… de partea “loverilor” numai “sindrom Tourette”… 🙂

  190. Te admir de nu mai pot. Imi place articolul, imi place opinia. Uite-o si pe a mea aici:
    http://www.geopa.ro/culmile-civilizatiei-povestea-cainelui/

  191. Sa inchidem ochii si sa ne facem ca nu vedem ca-n Romania eutanasierea inseamna: otravire, tortura, incendiere…etc E foarte usor asa.
    Eu NU sunt de acord cu eutanasierea.

    Articol usor partinitor, ca sa fiu finuta; noi iubitorii de animale suntem acuzati; dar de hateri de ce nu ziceti nimic? De ce nu scrieti de acele persoane care ne fac zoofili si ne ureaza sa murim in chinuri. Nedrept, foarte nedrept articolul.

  192. De unde stii tu, autoarea articolului, ca prima varianta, cea cu sterilizarea si returnarea lor in strada, nu functioneaza? Suntem toti experti mai nou.
    In Sibiu fix metoda asta a fost aplicata si a mers. Emiti pareri fara sa fii specialist. Abtine-te.

  193. wow, simona, vad ca tot pe aici ai ramas de la mizeria pe care ai scris-o anul trecut pe aceeasi tema. inca ti-e teama pt viitorii tai copii, nu cumva sa-i manance maidanezii? pai, poate da dumnezeu si te scuteste de asa o frica. articolul banuiesc ca e inspirat de simona gherghe si maruta, care sunt o idee mai inteligenti decati tine. cred ca te simti bine cu toti pupincuristii care se lamenteaza ca iubesc cainii, dar le e frica de ei. pai, ganditi fix pana-n pod, habar n-aveti ce inseamna angajament in societate, da’ toti vreti conditii si trai mai bun. sa va traiasca baasescu bine!

  194. Ce să mai comentez?
    Blogul ăsta roz e al Simonei Tache? Cea care prezintă ştirile când câinii urlă la lună iar toţi colegii domniei sale şi-au luat “fluturaşul” şi s-au dus la culcare?
    Metoda Capturării-Sterilizării-Returnării chiar funcţionează şi e recomandată.
    Nu stau să expun argumentele pentru că e oricum respinsă de cei care judecă doar cu “bunul simţ” fără a deţine cele mai elementare noţiuni de etologie (canină)… În ţara asta dacă ai cap se cheamă că eşti expert în tot şi în toate…
    Oricum, media îşi face bine jocul şi ţine turma preocupată… Dacă nu te rupe o haită de câini atunci vine cutremurul, dacă nu vine cutremurul atunci vine cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani. Asta evident, doar dacă nu vor cădea pe Pământ fragmente din cometa purtătoare de “viruşi extratereştrii fatali”.
    Turma (la nivel global) trebuie pe de o parte distrată (de exemplu cu reality show-uri) iar pe de cealaltă, ţinută sub teroarea unui/unor eveniment(e) fatidice pentru a le distrage atenţia de la gândul unui trai mai bun, decent şi echitabil.
    Când noi ca specie ne vom fi dus cu toţii câini pe stradă (un oraş e un biotop) tot vor mai fi…
    N-am înjurat, întrebaţi-l pe Badea ce-i ăla un pamflet…

  195. Cum adica”eutanasie dublata de adoptie,sterilizare,microcipare”?????
    Se intelege ca intai sunt omorati apoi sterilizati si adoptati…

    Oare cine este de vina ca nu sunt bani de citostatice???
    Are cineva vreo idee?
    Adaposturile de animale ar trebui sustinute de ONG-uri ,nu spune nimeni ca ar trebui sa fie consumati banii statului.
    Sunt destui voluntari si iubitori care ar dori sa ajute,pot fi intretinuti de acestia.

    Sa mai termine lumea cu aberatiile conform carora un maidanez ar avea nevoie de 250ron/luna ca sa traiasca…

    Si inca ceva,va rog sa folositi corect termenii.Eutanasia este o procedura care implica alegerea mortii de catre o persoana bolnava fara sanse de recuperare,bolnava terminal.
    Pt acesti caini nedoriti de nimeni,dintre care multi sunt tineri,sanatosi si blanzi este corect sa folosim termenul de ucidere.

  196. Dragă Simona,

    Sunt iubitoare de viaţă în general, am acasă 3 câini şi 5 pisoi, toţi adoptaţi de pe stradă şi nu mănânc… nici iepuraşi, nici văcuţe, nici puişori, adică sunt vegană, pentru că, aşa cum am mai spus, iubesc viaţa în general şi nu pot fi atât de ipocrită încât să fiu în stare să acord dreptul la viaţă doar speciilor care mi se par mie drăgălaşe. Cred că asta se numeşte, de fapt, să fii iubitor de animale.

    Am dat spre adopţie câteva animale, am donat mâncare şi nu, nu mi-e ruşine s-o spun, am adunat şi rahat de la câini care nu-mi aparţineau, adică din adăposturi, pentru că aşa consider că trebuie să facă un iubitor de animale, nu să stea în faţa calculatorului şi să rupă tastatura-n două.

    Cred că o să te dezamăgesc, dar n-o să te înjur. Te citesc de câţiva ani, îmi place în general ce şi cum scrii, însă cu părerea pe care ţi-ai exprimat-o în postarea asta nu-s de acord… n-am cum! Şi-am să-ţi spun şi de ce.

    Codul deontologic al medicului veterinar prevede, la articolul 50, că medicul veterinar se va abţine să practice eutanasia, cu excepţia cazurilor când aceasta pune capăt suferinţelor unui pacient IRECUPERABIL. Eutanasia efectuată unui pacient sănătos, care nu suferă de boli irecuperabile, reprezintă abatere disciplinară şi ESTE INTERZISĂ!

    Eutanasia despre care se vorbeşte la televizor, în realitate, este cu totul diferită. Pentru că eutanasia înseamnă curmarea suferinţei unui bolnav irecuperabil, iar lovirea în cap cu bâte, schingiuirea, împuşcarea, hrănirea câinilor cu salam cu bolduri în el, îngroparea şi arderea lor de vii, electrocutarea, otrăvirea şi înecarea numai eutanasie nu se pot numi, nu aduc decât mai multă suferinţă… Ştiai despre lucrurile astea? Ştiai cum se face eutanasierea în Ro? Sau nu ştii cu ce eşti de acord?

    În condiţiile în care, pentru fiecare câine “eutanasiat” (adică omorât prin metodele de mai sus) se plătesc aproximativ 60 euro, iar pentru prinderea lui de pe stradă tot cam atât, mi se pare şi normal să fie umflat numărul maidanezilor de pe străzi. Asta nu înseamnă decât mai mulţi bănuţi pe care “băieţii deştepţi” îi bagă în buzunar. Câinii sunt, de fapt, mult mai puţini decât estimează ei şi mai blânzi decât arată pe sticlă.

    În România, există multe probleme care cer rezolvare imediată. Unii consideră de cuviinţă să ajute oamenii, alţii consideră de cuviinţă să ajute necuvântătoarele. Simona, e ceva greşit în a ajuta? Să ajuţi, mi se pare nobil şi altruist, nicidecum ruşinos sau de arătat cu degetul.

    Vorbim despre suflete nevinovate şi nu, nu îmi permit să pun egal între copil şi câine, dar dacă stai să te gândeşti… nici unul dintre ei n-a ajuns pe lumea asta pentru că şi-a dorit, ci pentru că şi-au dorit alţii, sau pentru că alţii au lăsat să se întâmple.

    Iar dacă vrei să vorbim despre motivul la care s-a ajuns aici (că, altfel, nu s-ar fi agitat nimeni), adică neatenţia unei babe inconştiente, care ar trebui anchetată şi arestată, vorbim. Dar cred că mă lungesc prea tare.

    Am salvat un copil de la moarte şi-am salvat şi multe animale. Şi asta pot dovedi oricând. Nu simt c-am făcut destul şi nici n-am impresia c-am schimbat lumea.

    Eu ştiam că românii se împart, mai nou, între iubitori de animale şi iubitori de copii. Diferenţa dintre cei care iubesc animalele şi cei care au impresia că iubesc copiii este că un iubitor de animale va fi întotdeauna plin de empatie pentru orice fiinţă aflată în suferinţă şi n-ar fi în veci capabil să dea într-un copil, pe când un “iubitor de copii” este în stare să omoare în chinuri groaznice un câine.

    Eu te întreb umil, în cine ai mai multă încredere, într-unul care îmbrăţişează cu dragoste un câine sau într-un scelerat care îl decapiteaza şi-l lasă în mijlocul trotuarului? Grea alegere.

    Simona, dragă… hai să nu mai folosim cuvinte cosmetizate, eutanasia este altceva, iar cei care sunt de acord cu “eutanasia” în Ro sunt de acord cu crima în masă, cu cei care au furat, fură şi vor fura banii destinaţi altor scopuri. Dar cred că-i inutil să menţionez astfel de lucruri, românul e mult prea îndobitocit de mass-media încât să mai şi gândească singur.

    Un câine nici de 30 lei n-are nevoie pe lună, ca să trăiască decent. O pungă de 10 kg de hrană, cea mai ieftină, costă 25 lei sau mai mult cu un leu sau doi. E costisitor? Să ţii un animal la adăpost şi să-i umpli castronul o dată pe zi? Dar deţinuţii care fac băiţă, se uită la televizor, mănâncă 3 mese pe zi şi fac sport în săli de fitness, pe banii noştri… cu ei nu se mai cheltuiesc bani? Pe ei nu-i mai vede nimeni? E bine că oferim confort criminalilor şi violatorilor, celor care ne tâlhăresc în scări de bloc şi celor care ne răpesc copiii, doar pentru că sunt oameni, şi nu putem să dăm câteva boabe pe zi unui câine amărât, care a venit pe lume… tot din cauza noastră.

    Suntem o societate de oameni minunaţi, dar proşti, foarte, foarte proşti.

  197. Gabriela, ma bucur mult ca exista oameni ca tine. Apreciez tot ceea ce ai scris, doar in ce privește concluzia nu sunt total de acord: e o societate BOLNAVA, de oameni RAI, foarte, foarte RAI. Mulți dintre ei poate sunt si prosti, dar inteligenta nu e Garanția unui bun caracter.
    Cel mai mult ma deranjează in toată situația asta ca oameni care nu au nici cea mai mica intenție sa facă o fapta buna, in loc sa își vadă de viata lor, se pun împotriva celor care încearcă sa facă ceva bun, celor care încearcă sa ajute.
    Din păcate majoritatea vocilor demonstrează lipsa de respect fata de viata si lipsa de respect fata de ceilalți.
    Asta numesc ei soluție, asa se cheamă ca își rezolva ei problemele, prin eliminarea lor in masa. Este o crunta lipsa de responsabilitate. Pai, probabil asa o sa rezolve problemele mai târziu si copiii vostri, de ce nu? Daca asta vad acum…
    Si inca ceva, legat de lege: hotărârea CGMB stabilește tinerea in adăposturi a câinilor fara stăpân doar 7 zile, după care se trece la asa-numita eutanasiere. Doar 7 zile. Atâta face Autoritatea pentru supravegherea si Protecția Animalelor. Cam nepotrivita titulatura acestei autoritati, nu-i asa?

  198. aș dori să se consemneze că, până la urmă, am fost atât de amabilă și am acceptat lecții de bunătate și superioritate de la nevegani. 😉 De exemplu, Valentina de mai sus, care este bună și ne explică cât de răi sunt cei care au altă părere decât ea. “altă părere” fiind părerea pe care a înțeles ea c-o au oamenii ăia răi, nu aia reală.

  199. Simona, ţi-am adresat câteva întrebări, de-a lungul romanului pe care l-am scris. Nu mi-ai răspuns, aşa că permite-mi să reiau:

    În cine ai mai multă încredere, într-unul care îmbrăţişează cu dragoste un câine sau într-un scelerat care îl decapiteaza şi-l lasă în mijlocul trotuarului?

    Ce părere ai despre condiţiile de care beneficiază violatorii, tâlharii, răpitorii, criminalii?

    Ştii cum se face eutanasierea în România?

    (dacă te ajută să înţelegi, îţi pot trimite poze cu câini “eutanasiaţi”; sunt curioasă dacă ai mai susţine eutanasierea, după ce ai ieşi dintr-un adăpost public, locul unde ajung, în general, câinii cuminţi şi blânzi, care-şi acceptă cu demnitate moartea şi care-şi plâng liniştiţi şi resemnaţi soarta)

    Nu înţeleg de ce se foloseşte cuvântul “eutanasie” aşa des, cred că e clar că mulţi nu înţeleg termenul şi nu reuşesc să înţeleagă în ce condiţii se eutanasiază un animal. Eu îmi doresc să nu fi ştiut. Nefericita întâmplare face ca eu să fi fost de faţă atunci când un pisic a fost călcat de maşină şi cu maţele împrăştiate, cu oasele zdrobite, urlând de durere, l-am luat şi dus la eutanasiat. O imagine greu de închipuit pentru mulţi, dar e un exemplu perfect de eutanasie practicată corect şi responsabil. Dacă e nevoie, facem şi-o trimitere spre dex online:
    http://dexonline.ro/definitie/eutanasie

    @Valentina, sunt de acord cu tine, concluzia e total greşită. Am scris altceva decât voiam să scriu. Reformulez. România e o ţară de oameni proşti, bolnavi, pe care-i caracterizează spiritul gregar, uşor de manipulat, îndobitociţi de mass-media, printre care există, cam puţini, ce-i drept, şi oameni minunaţi şi altruişti, în faţa cărora n-ai cum să nu te înclini (decât dacă ai probleme la mansardă). Şi da, unii au probleme la mansardă.

  200. @Gabriela: am răspuns în text, încă dinainte ca tu să întrebi. eu nu înțeleg prin euthanasie un carnagiu, înțeleg o injecție făcută conform legilor europene. și nu am spus nicăieri că am încredere în scelerați, deci întrebările tale sunt retorice și ușor tendențioase. și da, e posibil ca euthanasia să se facă altfel decât prevede legea, deși tot legea prevede și că va fi SUPERVIZATĂ de ONG-urile care protejează animalele (și am încredere că vor face ele presiuni pentru respectarea ei), dar ți se pare că adăposturile sunt o alternativă reală? și că nu e o tortură și viața în ele? sunt retorice și întrebările mele, evident, nu trebuie să-mi răspunzi.

  201. […] post mult mai putin incarcat emotional pe tema asta dar foarte logic si rational am gasit la  Simona Tache, fiti constienti ca ce a patit copilasul acela poate pati oricare dintre iubitii vostri, nepoti, […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint