Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

“Nu contează, doamnă, legea dacă EI nu vrea!”

screen-shot-2016-09-19-at-11-11-23

Discuție cu președintele de bloc (sau de scară, nu prea rețin funcțiile astea) pe tema reabilitării termice, pe care urmează să o sufere blocul meu. Mai exact scara mea, că restul au fost reabilitate deja:

– Să ne anunțați și pe noi când depuneți dosarul, că vrem să facem demersuri să nu ni se închidă unul dintre balcoane. Celălalt e deja închis de noi, dar pe al doilea am vrea să-l lăsăm deschis.

– De ce, doamnă, să-l lăsați deschis, să vă fie frig și să vă intre praful?

– Ne place priveliștea și nu vrem s-o îngustăm cu termopane.

– E mai bine, doamnă, să-l închideți, ascultați-mă pe mine, că știu. De ce să vă chinuiți cu el deschis?

– Nu contează de ce, așa vrem noi.

– Păi, vreți, doamnă, da’ să știți că nici nu se poate, că se închide toate balcoanele obligatoriu.

– Nu e nimic obligatoriu, asta vă spuneam, că legea permite să nu-l închizi, dacă nu vrei. Și vă rugam să…

– Eeee, legea… Nu contează, doamnă, nicio lege, dacă EI vrea să vi-l închidă, vi-l închide.

– Cum să mi-l închidă cu forța?

– Așa bine… Nu stă EI la discuție, le închide pe toate și gata.

– Păi, legea…

– Nu contează legea, dacă EI nu vrea, nu vrea și aia e, stimată doamnă, m-ați înțeles?

***

N-am mai întrebat și cine sunt EI, deși am știut că pierd un răspuns fascinant.

Până una alta, voi ce știți de treaba cu balcoanele? Care e procedura ca să îl păstrezi deschis?

Foto Feng Yu | Dreamstime.com

91 comentarii

 1. Dragilor , unde e lege nu-i tocmeala! Fara ”d-astea” nu vom avea o societate sanatoasa 😆 😆 😆

  • George, sunt de acord… parțial. Legea în vigoare trebuie respectată. Punct. Dar dacă celor mai mulți dintre noi legea ne pare strâmbă, apoi legea trebuie schimbată.

 2. Pai procedura este ca acum, sau ma rog, in faza de avizare, sa deseneze fatadele fara inchidere pe unde e cazul… Ca altfel intra la “constructorul nu a respectat proiectul cu viza spre neschimbare” si…. atunci ar fi bun de plata amenzi si remediere a . Deci il inchide, cu forta. Asa ca, trebuie studiat din vreme pe la cine se ocupa cu avizarea.

  • și tre’ să facem noi o cerere să o depunem unde?

  • Pai ar trebui aflat cine e proiectantul care se ocupa de blocul in cauza, mers la el si discutat ce si cum vreti sa arate fatada.. Poate administratorul stie cine este, poate nu. De obicei asta e bucataria premergatoare, si nu prea am idee cum si cine face partea de proiectare, insa fiind lucrare gestionata de primarie, poate de la primarie ar trebui sa vi se zica cine e proiectantul in cauza. Ca nu fac ei treaba asta . Si dupa aceea mers pe fir, pana la cel in cauza, si discutat cu el.
   Sper doar sa nu fie toata documentatia gata, stampilata si aprobata, ca atunci…

  • era unu kafka mai demult care a scris castelul
   cred ca printre multele chestii pățite de dânsul în carte era și balconul și misterioasele lui stări

  • Am un coleg care stă în sectorul 1 care a păţit una şi mai şi: omu’ avea balconul deja închis iar când au venit frecangii cu reabilitarea, i-au demontat balconul vechi şi i-au pus “modelul care trebuie” … 😯

   … deci fii fericită.

   Io zic că, mai bine, când vine Dorel, îl lăsaţi să pună tâmplăria, dar să nu se ambiţioneze prea tare, astfel încât să o puteţi demonta ulterior… io aşa aş face, i-aş lăsa pe prostovani – “EI” – să-şi facă treaba şi după aia … 💡 ➡

  • Catalin, chestia cu balconul ar avea o logica. In teorie toate ar trebui sa fie la fel in cladirea respectiva. Ceea ce nu inţeleg e de ce urbanistii permit chestiile astea. Balcoane inchise, deschise, de culori diferite, un mozaic de prost gust.Cand privesti cladirile din jur te apuca groaza.

  • @Lixuca
   Păi doar nu vrei să fie ca la “proștii” ăia din Vest, numai uniformitate și cenușiu (vezi comentariul meu de mai jos) … ce naiba, de-aia au murit tineri la revoluție, să nu poată românu să facă ce vrea cu propitatea lui ?

 3. If anything else fails, procedura ar trebuie sa fie: concediu de la job pe perioada reabilitarii, kit: un topor, o bata, baloane umplute cu apa, cartofi si un spray paralizant si filaj pe cei care vor sa-l inchida cu japca…atat le-ar trebui, sa incerce cineva sa-mi modifice mie proprietatea personala dupa bunul plac!
  Eu aveam in fata balconului o superbitate de cires negru, care nu atingea fatada si nu aducea niciun prejudiciu blocului, si caruia i-au taiat jumatate din crengi cat nu eram acasa. Pai nu-i faceam eu fleasca daca ii prindeam cand voiau sa-l taie?!

 4. La Resita, proiectul prin care se reabiliteaza termic blocul cu bani de la UE (60 la suta, air restul primaria si locatarii) nici macar nu prevede inchiderea balcoanelor cu termopane. Doar inlocuirea geamurilor de la camere, bucatarii, bai (inclusiv a celor care dau in balcoane). Asa ca, probabil, e in functie de proiect, dar ma indoiesc ca te poate obliga sa faci ceva ce nu doresti, la proprietatea ta.

 5. cand urca aia cu termopanul, le arunci cu oua.

 6. Cum cine sunt ei?
  Masonii de la DGARPC Simleul Silvaniei, cei mai mari traficanti de termopane si chei de 14 din estul Europei.
  Da’ sssst, sa nu afle nimeni ce ei conduc de fapt Romania.
  In alta ordine de idei, sunt de acord cu tine.
  Balcoanele sa fie la vedere.

  • ,,, pervers mic, las’ că ştie EI mai bine de ce trebuie închise, să nu se holbeze toată lumea în “balcoanele” celorlalte 😈 😆 …

 7. auzi. zi mersi ca iti reabiliteaza blocul cu termpane strambe si polistiren non-ignifug care isi pierde prtoprietatile peste 5 ani si nu mai veni cu pretentii de aer curat !
  Vrei caldura sau aer curat ?

 8. Simona, şi noi avem două balcoane la etajul 4, orientate spre sud, cu o panoramă foarte verde. Mi s-ar fi părut o blasfemie să le închid, aşa că doar le-am încasetat şi am izolat bine peretele exterior. E drept că am făcut lucrarea în regie proprie, toţi proprietarii din bloc, şi am discutat soluţiile tehnice direct cu constructorul.
  Am înţeles că voi aţi optat pentru programul acela subvenţionat, despre care am auzit multe lucruri rele, inclusiv legate de rezistenţa în timp a lucrării (am rămas şocat citind recent că prin Bucureşti în multe cazuri polistirenul e pur şi simplu lipit de zidărie, fără a fi fixat cu dibluri). Nu vreau să te descurajez, dar sunt detalii la care cineva care se pricepe ar trebui să fie atent pe parcursul lucrărilor.

  • păi n-am optat pentru nimic noi, că de-abia ne-am mutat, cred că așa a decis asociația de proprietari or smth…

  • Voi adică asociaţia, evident.

   În altă ordine de idei, cred că ar trebui să vă informaţi cine face proiectul, ca să vă adresaţi direct lor. Să ştii că din câte-mi dau eu seama – am citit acum, la repezeală – legislaţia prevede printre lucrările de reabilitare termică şi închiderea balcoanelor (în anumite condiţii), aşa că proiectantul probabil se va merge pe o soluţie tehnică unitară, mai ales dacă restul blocului s-a făcut aşa.

 9. Experienta proprie, iunie 2016, bloc din ’60 in Floreasca. Aceeasi discutie cu administratorul, aceleasi mutre, aceleasi comentarii. Gasit proiectant, intrebat, raspuns: “Va trebuie doar o foaie semnata pe proprie raspundere ca nu doriti inchiderea balconului”. Atat a fost si nimic mai mult.

  E posibil ca “usurinta” rezolvarii situatiei sa fie datorata faptului ca balconul in cauza nu era la strada (unde inteleg ca se aplica teoremele fatadei unitare), dar cel mai bun sfat e sa mentineti dorinta, sa insistati la administrator/presedinte pentru numele+contact al proiectantului si sa intrebati direct la sursa care e procedura.

  Succes! 🙂

 10. Dacă proiectul prevede închiderea tuturor balcoanelor, atunci trebuie modificat proiectul. Din experienta proprie cu tentativa de anvelopare esuata, proiectul prevedea închiderea tuturor balcoanelor pentru a încadra clădirea în clasa A termica. Multi proprietari, cam 20, au refuzat inchiderea, ca nu le rămân bani de bautura, iar proiectul prevedea închidere completa, altfel încadrarea în clasă termica se schimba. Cam greu să-i convingi pe Ei să modifice ceva, mai ales când pierd și bani, ca un balcon neinchis înseamnă niste bani pierduți pentru Ei. Deci ei nu vrea. Puteți refuza începerea lucrării până când ajungeți la înțelegere.

 11. Da, cam asa:

 12. Da, cam asa:
  1https://youtu.be/Lr2h20I3l5o

 13. eu n-am reusit sa-i conving. Pe principiul “daca nu vi-l inchide nu pot obtine avizul ca blocul este eficient termic si atunci primaria nu suporta costurile” (sau ceva in termenii astia). I-am intrebat de ce nu-mi izoleaza peretele din balcon ca tot aia e dar “nu asa e proiectul, au si ei un necesar de material pe care trebuie sa-l respecte”.

  In concluzie s-a facut tot blocul mai putin 2 apartamente, urmand ca noi rebelii sa ni le anvelopam in regie proprie. Cum ajuta asta la avizul termic tot n-am inteles da’ nici n-am avut rabdare sa caut.

  Mult succes totusi, poate gasiti voi o solutie mai eleganta si imi ziceti si mie 🙂

 14. Inchis, neinchis, ce mai conteaza:
  11https://youtu.be/Lr2h20I3l5o

 15. eu zic sa bagi nasu` in contractul semnat de asociatia de propitari cu firma care se ocupa de reabilitare. Vezi ce prevede proiectul.

 16. Inchis, neinchis, tot aia e:
  https:/ /youtu.be/Lr2h20I3l5o

 17. La noi au venit la un moment dat la fiecare apartament unde s-a discutat ce se întâmplă, configuraratia geamurilor de la balcoane (inclusiv care sunt fixe si care se deschid). Ei aveau o configurație default și modificările se plăteau.

  Am scris în acel proces verbal ca nu vreau să fie schimbate termopanele pe care le aveam deja, doar de inchis celelalt balcon si am dat cu subsemnatul. Nu stiu ce au scris ei mai departe în proiect și documtatii, dar cred că astfel de modificări se pot face si cu dispoziții de șantier.

  Vecina de sub mine nu și-a închis balconul pe motiv că nu vroia să le dea drumul muncitorilor în casă (deși în timpul șantierului stătea cu ei la taclale când erau pe schelă). Nu stiu exact dacă a făcut vreo procedura speciala pentru asta.

 18. Am inceput sa ma balbai si-n scris!

 19. Permiteti sa raportez:
  Persista Error 404 pe cromul telefonului, ca si pe mozilla. Noroc cu Opera.
  Si si la Luminita, ca mi-a spus ea mie!

  • Și pe Windows Mobile merge fără sughițuri.

  • @matrix, confirm.
   Eu am renuntat sa ma mai plang, si sa ma mai mir ca numai la blogul Simonei se intampla asta.
   Trebuie sa o luam ca pe o fatalitate a inexorabilitatii sortii destinului efemer.
   Cam cum ar fi daca ne-ar obliga cineva sa ne inchidem balconul.
   Petitii, cereri, rugaminti decent formulate, invocarea legii drepturilor omului….degeaba, te izbesti de un zid in dosul caruia se afla cineva neinteresat de problema ta.
   El vede problema intr-un ansamblu exhaustiv, adica ceilalti accepta termopanizarea balcoanelor, de ce numai tie nu iti convine?
   Cum s-ar zice, tie nu iti merge blogul, dar de ce altora le merge?
   Problema e la tine, indubitabil.
   Asa ti se va raspunde, pentru ca asta e raspunsul standard.

  • Luminita, răspunsul standard al tuturor IT-iștilor pe care-i cunosc e că întotdeauna problema se află în fața calculatorului, niciodată înăuntru.

  • OMG! Am reușit să trimit două comentarii semnate, naiba știe cum, cu numele “năruia”. Acum bineînțeles că așteaptă cuminți aprobare… WTF?!?
   Păi să nu le dai dreptate IT-iștilor?

  • @marius, hai ca m-am prins ca tu erai naruia, hihihi!
   Sa o luam invers.
   Adica,
   ce te faci in situatia in care ai un apartament la strasse centrale si vrei sa il termopanizezi, ca asa vrei tu, asa s-a hotarat in sedintza adhoc a familiei, asa ai considerat tu, ca te deranjeaza praful, vantul, zgomotele strazii. zapada, mustele , tantarii si porumbeii maidanezi care se caca la tine in balcon zilnic…, ma rog, gasesti tu destule motive pentru a intocmi o petitie de cerere,
   dar ti se spune EXCLUS, pe strada asta principala respectati standardele arhitecturale, chiar daca locuiti la etajul 10 si balconul are 2 metri expunere longitudinala ( salut, @matrix() la sud , sau la vest, nici nu conteaza, nu va aprobam inchiderea balconului intrucat stricati fengshuiul expunerii stradale in cartierul nostru.
   Eeei, ce te faci?

  • Luminiţa, la noi se poste cu condiţia sa fie exact la fel cu toate celelalte din cladire.Adica Eu pot za-mi pun termopane .Doar da aiba forma si culoarea celorlalte. La Torino dr exemplu exista niste perdele la balcoane sau parasolare din panza.Daca le schimbi si alea trebuie sa fie identice cu celelalte.Si au dreptate.
   Iti renovezi sau construiesti casa? Pai nu poti da o faci roz cu bleu pentru ca in localitatea respectiva sunt anumite tonalitaţi de culori acceptate atat pt. faţade cat pt. Tamplarie.In unele locuri esti obligat sa construiesti exact in stilul de acolo.Daca in zona respectiva acoperisurile sunt din piatra si casele la fel, tu trebuie sa ai casa asa.
   La urma urmei e o chestie de estetica, bun simţ .

  • @Lixuca, deci despre asta este vorba.

  • @Lixuca, mi-a zburat comentul inainte de finalizare, deh, se mai intampla la ore mici, hihihi,
   deci, si eu traiesc intr-o tara nu doar frumoasa , ci fabuloasa, daca ar fi sa o compar cu Romania,
   unde toate casele si magazinele, si blocurile sunt incadrate intr-o arhitectura urbana, sau sateasca, ma rog, la astia satele sunt un pic mai mici decat orasele, dar la fel de frumoase,
   ca sa nu mai pomenesc de parcuri si de palcuri de paduri si de orice spatiu verde, puse in valoare pana la ultima pietricica,
   ideea era ca vorbeam de Romania, si-mi pare tare , tare rau sa spun ca nu cred ca voi mai apuca sa vad tara mea la nivelul celor din vest, probabil ca nici copiii mei nu vor avea sansa asta.
   De ce? Pentru ca urmasii comunistilor, care sunt infiltrati in toate structurile de putere in stat, vor face pui in continuare, adica incompetentza, accederea pe clientelism, politica de cacat si zoaiele tv. plus galetile de plastic si tricoaiele pentru votantii tembeli, care si azi cred ca Gunoiul ponta a fost cel mai destept premier, pentru ca asa li se spune la haznaua 3, zilnic,
   ma fac sa cred ca tara noastra e pierduta.
   Avem munti frumosi si iesire la mare, dar nici macar o autostrada de la vest la est.
   Dupa 26 de ani dela lovilutie noi suntem intepenitzi in proiectul educatiei copiilor nostri.
   Desi se stie ce ar trebui facut, nu se face nimic.

  • Luminiţa, nu e nimic nou in afirmaţiile despre “ţara ta” .nu de aia ai plecat ? Mai mult decat nesimtirea politicienilor ma deranjeaza realitatea distorsionata .De fapt nu ma deranjeaza ca nu-mi pasa. Nu voiam sa dau lecţii de urbanism, nu sunt din domeniu. Doar ca e impamântanita ideea : “Eu îs proprietar si fac ce vrea muschii mei, bai !”
   Acest El atotputernic al carui nume nu se poate pronunţa, El care sta deasupra legii, El care face si desface totul, El este mafiotul, este smecherul. El este imponent , cere respect si ar vrea sa-ti fie frica.Totul depinde de El, poate nu ai înţeles. Bai, Eu cred va l-am gasit pe dumnezeu in sfarsit!

  • Lixuca şi Luminiţa, să ştiţi că şi în România sunt legi care reglementează aceste lucruri, dar nu prea avem cultura traiului în comun. Simpla existenţă a unor legi a căror scop este să reglementeze acest trai în comun nu e suficientă. Mai e nevoie şi de o administraţie de bună credinţă, competentă şi necoruptă care să le aplice şi să le impună până acolo unde devin fireşti. Dar o înţeleaptă vorbă de prin Ardeal spune că “să te ferească Dumnezeu de vitejia soldatului italian, de politica ungurului şi de administraţia românului”. Aşa că… Mai e mult până departe.

  • Da, Marius,ai dreptate. Eu nu spun ca nu sunt legi.Legi sunt peste tot.In unele locuri nu se respecta iar in altele sunt drastice.Nu voiam sa fac discriminarea aia intre “lumea civilizata” si Romania ca nu e nevoie.Raspundeam doar Luminiţei pt. Ca in unele ţari te constrang sa faci doar ce spune legea chiar daca pentru tine ca proprietar nu e bine din diverse motive. Nu laud o naţie sau alta. La urma urmei suntem peste tot si buni si rai. Pot sa condamn un sistem sau sa laud un altul, pot sa nu fiu de acord cu anumite obiceiuri sau mentalitati.Atat.

  • nu știu care-i faza cu proprietarul care face și drege și ce anume vă înspăimântă. eu vorbeam de lege și mă interesam ce anume îmi permite ea și care-s procedurile. ah, am uitat să spun că nenea cu care am dialogat m-a sfătuit să îi las mai bine pe EI să mi-l închidă și, după aia, să dau jos termopanele. așa ceva e exclus, pentru că e ilegal.

  • legat de erori, nu știu, zău, ce să fac, nu mai știu, nu mai știu. mai ales că e de la voi. 😉

  • Simona, chiar dacă ai lansat o întrebare cu subiect şi predicat, această platformă de discuţii pe care cu atâta generozitate ne-ai pus-o la dispoziţie stimulează bătutul câmpilor într-un mod atât de plăcut… Nu trebuie să iei în seamă chiar tot ce spunem noi. Cred că despre problema ta ai primit deja nişte răspunsuri destul de competente pe care să le iei în seamă.

 20. Dacă ai cumpărat un apartament cu contract de închidere balcon deja încheiat și în vigoare, indiferent sub ce formă ar fi, înseamnă că ți-ai însușit și contractul respectiv, deci, obligația de a respecta proiectul. Cel de la care ai cumpărat, ar fi trebuit să te prevină privind obligațiile respective. Așa, ori obții în instanță rezilierea, nu știu cum se face asta, ori îi lași să-ți închidă și apoi n-ai decât să demontezi șandramaua, că nu-ți va mai face nimeni nimic. În oricare situație ai niște costuri, de-aia zic … Dar, unde a mers mia merge și suta, da?

 21. Dom’le, o fi ştiind EI ceva …

  … probabul că balconu’ dumneavoastră o fi făcut el ceva de vor să-l închidă … o să vedeţi, duamnă, nu-i de joacă cu EI …
  … prima dată o să-l cheme la DNA, o să vedeţi doumnă, eu am văzut, aşa face EI mereu… 😈
  … după aia o să-l închidă pentru 24 de ore, după aia pe 30 de zile şi după aia … doamnele ajută!

  Mai bine găsiţi un avocat bun, că poate-l scoateţi pe cauţiune, duamnă… 😀 eo vă zic dăcât, cu EI nu e e de glumă, doamnă… da’ poate-i dă cu supendare şi-l suspendă de etajul de mai sus… 😈

  … io vă zic, doamnă, nu o luaţi în glumă, EI nu glumeşte, o să vă mai vedeţi balconu’ dăcât la vorbitor, o să-i duceţi chifteluţe … sau mai bine îi băgaţi un telefon în pâine, să mai vorbiţi cu el … 😈

  Să vă rugaţi, duamnă, să aibă nişte colegi buni de celulă, că cine ştie ce-i fac … mi-e şi ruşine să mă gândesc în scris acilişear pe acest blog respectabil, fără porcovănii gen, repet, duamnă, EI nu glumeşte cu d-astea, dacă li s-a – mă scuzaţi! – sculat să-l închdă, vi-l închide duoamnă … 😆
  Să ziceţi mersi dacă nimereşte cu Fane Spoitoru, duamnă, că poate vi-l spoieşte gratis, da’ numa’ haiuriu, halte colori nu hare, duamnă, io vă zic … 😆

 22. Termoizolarea este o modificarea adusa locuintei voastre.
  Drept urmare este necesara obtinerea acordului scris privind modificarile ce se aduc.
  Asadar, daca asociatia de proprietari a solicitat initial, o lucrare de termoizolare a cladirii, tot ea, mai devreme sau mai tarziu, va apela la o firma sa execute un proiect si iti va solicita acordul scris privind lucrarile ce se vor face, altfel Primaria nu v-a putea elibera autorizatia de constructie necesara conform legii. Ocazie cu care vei putea sa decizi – in cunostinta de cauza – daca te avantajeaza sau nu inchiderea balconului.
  Specific lucrarii acesteia : proiectantul cladirii cand a intocmit proiectul initial – nu a considerat ca e necesara inchiderea balconului (motivat de reglementarile tehnice in vigoare la acea data) iar daca acest lucru se doreste acum, se face pe baza unui proiect la care se ataseaza un referat justificativ prin care se argumenteaza de ce se propune o solutie si conform caror legi.

 23. io , daca as avea un balcon, o logie, o terasuca, as merge direct la primaria de sector si as depune o cerere cum ca nu doresc sa mi se inchida balconul ( doo exemplare, unul l-as lua frumusel acasa cu nr de inregistrare)
  Cu cereruca inregistrata la Primarieias da peste ochi administratorului si l-as soma sa imi dea si el nr. de ingresitrare cum ca a luat la cunostinta. Apoi i-as solicita (daca are) contract/ contact de la cei care vor face lucrarile sa le trimit si lor aceeasi cereruca. De aici as incepe epopeea..restul, te orientezi din mers ca muulte se pot intampla.

  • Zice eva:
   Io, daca as avea un balcon…
   Fals.
   Eva are balcoane misto.
   E un made pacat sa le acopere.
   Pacat mai mare decat ala cu maru, frunza, sarpele, nu mai stiu cum era.

 24. Pe timpul lu’ al batran inchiderea balconului era pe locul doi dupa butelie. Smecherii cu pile aveau prioritate la toate. Locuind cumva intr-o zona aflata inca la faza de santier, vecina cu Palatul Copiilor si fiind proaspat mutati, am primit teribila veste ca etajele peste 7 vor fi rase. Toarsu’ vroia ca de la Casa Poporului sa vada Palatul Congreselor, care urma sa fie construit pe locul actualului Sun Plazza de la BIG-Berceni. Ceea ce care-i obturam vederea. Venea prin santier pe fiecare luna. Intr-un din zile bate cineva de la ADP la usa (nu stiu daca asta era titulatura atunci) si ne zice sa scoatem sarmele pentru uscat rufe, ca urmeaza sa vina Toavarasu’ (stateam la etajul 9). Pana la urma am scos sarmele, dar urmatorul proiect au fost compus din 2 corniere prinse in beton, fata in fata, avand pe aripile orizontale 7-8 gauri, prin cate treceau destul de fest cepii atasati la capetele unor sarme de nichelina de lungime precisa, cat sa nu stea pleostite. Cand veneau ciracii ordinii si disciplinii scoteam cepii si rulam sarmele colac. De inchis balconul nici pomeneala. Abia dupa ’90 s-a putut pune problema. Un singur lucru era clar: toata lumea dorea inchiderea balconului. Praf, zgomot, frig, insecte … enumar doar cateva motive. Sa invoci lipsa privelistii pentru ca termopan e cam desuetel. Nu ca zic.

  • Si totusi, inchiderea balconului reduce ventilatia naturala, ceea ce este chiar rau avand in vedere ca discutam despre cel mai important element al mediului de viata, aerul. Rata de schimb al aerului variaza proportional cu inaltimea fantei de aerisire. La balconul neinchis discutam de o usa iar la balconul izolat discutam de o fereastra (chiar daca pot fi si mai multe). Un al doilea aspect il reprezinta idea de balcon, in sine. Daca se doreste balcon, e bine sa fie balcon, nu o prelungire a camerei utila doar la depozitat iarna muraturile. In mare masura inchiderea balcoanelor este o eroare de principiu, nici nu izoleaza foarte bine si nici nu asigura o protective adecvata si sanatoasa. Nu vreau sa supar pe nimeni dare este, in primul rand o reminiscenta a comunismului, cand alergam dupa caldura si aveam nevoie de aprobari sau pile ca sa inchidem balcoanele cu u amarat de cornier si geam simplu. Balconul inchis si izolat nu poate fi considerat o suprafata vitrata utila de tip veranda decat in situatia plasarii catre sud si acoperirii tavanului.
   Raman, fireste, avantajele legate de lipsa prafului, izolarea, protejarea impotriva vantului, etc. Dar daca e orientat la vest nu te alegi decat cu o catastrofa, vei avea un cuptor datorita efectului de sera vara si frig cumplit iarna. Mai mult, iarna, toata umezela din casa iti va condensa in balcon, igrasie, alea, alea

  • @Franklin: Subscriu. Cu ambele mâini.

 25. Uite un link unde se explica de ce isi inchid romanii balconul…

  De ce isi inchid romanii balconul?

 26. Va sugerez urmatorii pasi:
  1. Solicitati Asociatiei de Proprietari informatii privind stadiul Proiectului de reabilitare.
  2. Notificati in scris (adresa cu numar de inregistrare) Primaria – Serviciul Reabilitari termice- ca nu doriti inchiderea balconului. Anexati si o schita a apartamentului cu indicarea balconului pe care nu doriti sa il inchideti.
  3. Trimiteti notificarea inregistrata la Primarie spre stiinta catre Proiectant si Executant (in masura in care acestia sunt cunoscuti).
  Din experienta personala lucrurile se desfasoara astfel:
  Asociatia de proprietari – intocmeste si depune la Primarie un Dosar prin care solicita inscrierea blocului in Programul de reabilitare si nominalizeaza o persoana care urmeaza a o reprezenta in relatia cu Primaria pe baza de contract de mandat.
  Primaria:
  – organizeaza in calitate de beneficiar licitatia pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare (pachete de mai multe blocuri) ;
  – avizeaza in calitate de beneficiar Proiectele;
  – emite Autorizatia de construire;
  – organizeaza in calitate de beneficiar licitatia pentru atribuirea Lucrarilor de executie;
  Practic Asociatia de proprietari este beneficiarul final (indirect) al lucrarii.
  Nu stiu daca toate Primariile pun la dispozitia Asociatiilor de Proprietari proiectul de reabilitare in format electronic (CD), dar Asociatia are dreptul sa solicite Proiectul pentru ca ea, Asociatia gestioneaza Cartea tehnica a constructiei (care ar trebui sa cuprinda proiectul initial+alte proiecte/documente referitoare la modificari ulterioare ale constructiei si instalatiilor aferente).

  • wow, uite aci raspuns ca la carte! bravo, Dana!

  • Cam cate luni, ca sa nu zic ani, dureaza parcurgerea acestei proceduri in Bucuresti, pana la finalizarea favorabila cererii?

  • luminița
   prbabil că procedura durează cam vreo 200 de ani-întuneric ! 😎
   ca să-i fac rezidența lui YY am depus un dosar cât cartea de telefoane și am umblat pe la 20-25 de birouri răspândite în tot Bucureștiul toate cam la 10-15-20 km depărtate fiecare unele de altele
   si tot n-am scăpat
   tre să-i platesc periodic asig medicală de stat obligatorie ( desi nu ne ducem niciodată) si tre să ne ducem la 3 birouri diferite dispuse echilateral pe circumferința Bucurestiului 😈
   daca nu platesc = amenda si pa-pa rezidenta viitoare
   vorba ta fi-mi-ar scârbăăăăă

  • @ andu, spetzele sunt diferite, intre chestia cu balconul si actele de rezidentza ale sotiei tale,
   ceea ce le reuneste este birocratia anchilozata in comunismul de care credeam ca am scapat, dar nu, nu am scapat, motivele se stiu, uita-te la ce primar si-au ales bucurestenii in anul de gratie 2016, si orice cuvant e deja in plus.
   4 ani mai departe cu primaritza asta, dupa alti 8 ani cu Oparescu…dupa altii cu Halaicu si cu Lis…

  • lumi
   la ceea ce le reunește mă refeream și eu
   adică a rămas o modalitate absolut cretina în toate domeniile administrative

   cand eram în Qatar , un coleg francez i-a facut actele sotiei lui in 3 zile ( pt Franța) caz same -same ca al meu WTF

  • @andu, ideea era ca la ce sa te astepti daca cei care fac legile sunt niste habarnisti intepenitzi in proiectul de tzara intitulat “mie ce-mi pica la faza asta?”.
   Impresia mea este ca suntem condusi de niste oameni cu o pregatire mult sub media celor care traim in tara asta, si ma refer la parlamentari si la oamenii politici, la decizionali, in general.
   Guvernul Ciolos mi se pare mult mai bun decat guvernele politice de mai inainte.
   dar sa nu alunec in offtopic, pun punct.

  • Păi da,sigur că avem în administrația și de sus și de jos hrăpăreți, JNapani si prostălăi lacomi, care fac exact cum ai zis tu.
   Fie că e cazul Simonei cu balconul – caz în care faci ce descrie Dana mai sus (iar tu întrebi cât ar dura procedura) fii cazul experimentat de mine cu rezidența , FIE cazurile descrise pe blog la postul * dosar cu șină* toate te duc la balamuc și durează probabil 200 de ani cum am mai zis.
   De aia am amintit la început de Kafka cu procesele și castelele lui atât de actuale

  • mulțumesc frumos, Dana 🙂

 27. Daia arata bucurestiu ca o pizza cu de toate, ca fiecare își face balconul, fațada, gardu cum vrea si cum ii trece prin scăfârlie.
  N,ai sa vezi in nici o tara civilizata așa ceva.
  Singurul nostru plus e ca nu ne punem chiloții la uscat la vedere, ca italienii.
  Ca de spălat, oricum ne spălam rufele in public.

 28. eu , desi stau la bloc nu mai apartin unei asociatii din motive de desfiintare . a venit o tanti prin 2010 si ne-a organizat la primarie o prezentare la o afacere supertare . noi trebuia sa facem o asociatie de proprietari ca sa fie cadru juridic si apoi trebuia sa cotizam o suma de bani lunar catre o firma care promitea lucrari SF , adica , pe langa anveloparea blocului , se mai ocupau si de acoperis pe care se planta gazon , pomisori exotici , rosii , castraveti ..etc . toata lumea era in extaz . am intrebat si io ca prostu`, duamna , da` halatu` , cat e halatu`? ea tot se eschiva ca intr=o reclama actuala / a, sa stiti ca putin , foarte putin . am intrebat , bine tanti da` lucrarile cand incep ? aaaa , pai stiti cu banii pe care-i strangem de la fraie.. cetateni noi demaram lucrarile la aia primii care s=au inscris …deja mirosea a Caritas . de atunci sunt propietar fara asociatie si fara palmieri sau rosii pe bloc

  • Haidi, bre, pai tu poti sa scrii un scenariu de film, Gazonul de pe bloc, gen, vezi ca se fac bani frumosi din asta, talent ai, deci du-te si scrie-l!

  • Luminita , totul a fost real . a fost organizat de un vecin care era consilier la primarie , bagat in politica cu PD si PDL , si care toata viata lui a trait si traieste din scheme si combinatii pe principiul ca la cinci fraieri se naste un jmecher . ultima jmecherie a lui este DEXCAR care este actuala , tot un fel de schema Pontzi , un joc piramidal cu masini . este identic ca aia cu pomisorii pe bloc

  • Shoric, eu nu m-am indoit, am stiut ca e real, de-aia te-am indemnat sa scrii un serial.
   Dar, ma rog, acum ramane la longitudinea ta daca-l scrii, sau mai bine, nu.

 29. si ca sa fiu on-topic , adica cu balconu` . eu zic ca o dezafiliere de la asociatia de proprietari ar rezolva doar problema balconului . in blocurile comuniste singura problema ar fi caldura si apa calda care este la pausal . se rezolva cu o investitie de centrala termica daca ai teava de gaz cu 2 focuri in apartament pe care eu o banuiesc ca nu exista in multe blocuri din Bucuresti care iar este o problema . daca renunti la asociatie nu te scuteste nimeni de plata la intretinerea blocului . Daca ai vrut sa stai in buricu` targului la bloc cu alti tampiti la un loc , trebuie sa suporti consecintele si sa te supui majoritatii 😆

  • Korekt.
   Cand ai dreptate, n-ai.
   Ce-are-a face balconul cu alea doua focuri la gaz pt centrala?
   Aaaaa, ai extrapolat putzin.

  • luminita , e niste chestii tehnice

  • Da, tehnice, m-am prins din prima, deci apeleaza la mine cu incredere, ca-s inginer pe stil vechi.
   Matrix stie, ca era coleg cu mine in Memorandumului, fara sa aiba habar.

  • Luminita , da` ce inginer esti ? ca e multi . stiu ca au privirea inteligenta , da ` ei saracii nu se prea pot exprima 😉

  • si nu ma lua cu extrapolare si irefutabile ca ma bagi in ceata si trebuie sa umblu pe la dex 😛

  • @Shoric: Și cum anume îți închipui tu că faci dezafilierea asta? Îți iei apartamentul și te muți la altă adresă? De vreme ce locuiești într-un imobil împreună cu alții sunt anumite reguli – de bun simț dar și legale – pe care trebuie să le respecți. Dupa cum sunt reguli de-astea și pentru cei care locuiesc la case, fie urban fie rural. Traiul în comunitate trebuie să fie guvernat de niște reguli in ce privește relațiile cu colocatarii, pe care să le cunoască și respecte toți, și asta pur și simplu pentru a face din traiul în comun o plăcere și nu un coșmar.

   Ce ai povestit tu e într-adevăr un șmen sinistru pe care e bine că l-ai evitat.

 30. @Lumi:
  Azi, privind in gol prin termopanul de la serviciu, am avut doua revelatii.

  Prima a fost cand mi-am luat si eu un mar de pe masa centrala a biroului, mar din gramada de mere pe care tot eu le-am adus colegilor, asa, ca de ziua recoltei, ca tocmai am cules cativa meri din gradina la tara. Cand am gustat si am realizat cat de bune si de parfumate sunt, le-am spus colegilor sa ia fiecare doar cate unul, pentru ca imi iau merele inapoi. Nu-i pacat sa le dau gratis?

  A doua a fost cand am citit comentariul tau, din care am aflat c-am fost colegi memorandisti. Mai bine mai tarziu decat mai devreme, bun intalnis, sa fie cu folos, dar care e spiel-ul cu steel-ul, pardon … cu stilul ingineresc? De ce vechi?
  Altfel, incantat, ce sa zic! Alt feel, adica 😆 !

 31. art. 10 din L.230/2007
  (1) Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
  …deci trebuie inceput de aici

 32. Programul este reglementat de OUG nr.18/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 18/2009 aprobate prin OMDRL nr. 163/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
  Art.4 alin.(2) lit.c din O.U.G.18/2009
  c) închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, cu respectarea prevederilor art. 1 alin. (5) şi art. 3 alin. (3) teza a doua;
  […]
  (5) Lucrările prevăzute la alin. (4) lit. d) – g) se realizează numai cu acceptul proprietarilor.(deci balconul nu, sublinierea mea)
  ART. 4^1
  Lucrările prevăzute la art. 4 se fundamentează în raportul de audit energetic şi, după caz, în raportul de expertiză tehnică şi se detaliază în proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.

  Avand in vedere ca scopul este creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, inchiderea balcoanelor nu poate fi optional in cadrul unui asemenea proces.

  • De unde ai scos-o p’ asta ca e obligatoriu sa inchizi balconul ca sa cresti eficienta energetica numai tu stii!
   Ia judeca asa:
   balcon deschis, izolatia termica se face la nivelul peretelui blocului (are coeficient de transmitere a caldurii mai mic – caci este mai gros si reaizat dintr-un material cu proprietati termoizolante mai bune) suprafta vitrata (chiar tamplarie termopan) mai mica, – pierderi de caldura mai mici.
   balcon inchis: izolarea termica prin suprafata vitrata mai mare (chiar daca e termopan) – pierderi de caldura mai mari, perete balcon construit doar pentru siguranta (coeficient de transmitere a caldurii mai mare) – pierderi de caldura mai mare.
   As putea sa-ti povestesc de zona tampon de aer ce se formeaza in balconul deschis ce micsoreaza pierderile de caldura comparativ cu sticla termopan care e spalata permanent de curenti de aer si conduce la pierderi maxime, dar ai sa zici ca exagerez, asa ca ma opresc.
   Sau: in intabularea apartamentului suprafata balcoanelor NU este trecuta la suprafata utila (ele sunt niste anexe).
   Eu zic sa te mai gandesti daca trebuie inchis balconul (poate de aia nici nu s-a specificat in ordonanta despre inchiderea balcoanelor)
   Deci, cum e mai eficient?

 33. (Aproape) on topic, despre traiul la bloc:

  Petrecere mare la bloc. Bătăi puternice în uşă:
  – Deschideţi! Poliţia!
  – Noi am chemat prostituatele, nu pe voi!
  – Pe noi ne-au chemat vecinii voştri.
  – Atunci mergeţi la ei!

 34. În Canada blocu’ moare așa cum s-a construit. Adică n-ai voie să faci nici o, repet, NICI O modificare. Nici măcar jaluzelele n-ai voie să le schimbi, nu mai zic de inchis/deschis balconu’, dărâmat ziduri etc.
  Știu, e nașpa rău … comunism … dictatură etc. 🙂

  • Ca sa nu mai zic de restul restricțiilor pe care ti le poate pune asociația de proprietari … și din “pacate” nu poți să iesi din ea pentru că așa ți se scoală ție, ca-n România …

   For example, bylaws can allow certain types of pets, establish quiet hours, limit smoking in common areas or throughout a development, restrict the rental of residential units, even specify the type of window coverings.

   Bylaws may require strata lot owners to get written permission from the strata council before making changes to their strata lot, such as moving walls, changing flooring or making plumbing or electrical changes. In bare land strata corporations there may be bylaws such as restricting the parking of RVs (recreational vehicles) or specifying the colour of front doors. Some strata corporations also have age-restriction bylaws.
   http://www2.gov.bc.ca/gov/content/housing-tenancy/strata-housing/operating-a-strata/bylaws-and-rules/bylaws-and-rules-explained

   Deci dragă Simona, ar fi bine dacă ar fi cum zici tu, adică daca există lege, EI (adica proprietarii ca tine) să nu poată să se fofileze …

  • Bine, dar rau. Daca imi cumpar un apartament cu view la mare, nu cred ca poate sa decida ulterior primaria sau asociatia de locatari sa-mi puna un plastic in fata, “ca asa se vede frumos din strada”. Eventual sa hotarasca de comun acord sa-l scoata…dupa ce vand eu apartamentul la jumatate de pret. Cum e si normal, exista cladiri cu terms and conditions, doar ca le citesti si esti de acord cu ele inainte sa cumperi apartamentul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint