Ce-ați mai citit mișto?
Am căpiat de atâta politică, de atâta criză, de atâtea gripe și de atâta balamuc. Așa că, în timp ce lumea dezbate criza, gripa, balamucul și numirea lui Negoiță ca premier într-un guvern ce va muri înainte să se nască, vin și eu și întreb ca proasta, riscând să nu mă audă nimeni: ce-ați mai citit mișto?
Eu citesc, în paralel, Medgidia, orașul de apoi a lui Cristian Teodorescu și Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson. Medgidia, orașul de apoi e ca un album vechi, îngălbenit și plin de povești și de oameni. Îmi place că autorul nu intervine în povești și nu judecă personajele. Nu le laudă și nu le pedepsește. Doar le agață, cu grijă și bunătate, în paginile albumului, pe care te lasă, după aia, să-l răsfoiești după bunul tău plac. În tot balamucul din jur, cartea unui om care nu judecă mie, personal, îmi pică foarte bine.
Cealaltă, Trilogia Millenium (eu sunt la volumul I, “Bărbați care urăsc femeile“) are atâta poveste și niște personaje atât de fascinante încât te ține cu răsuflarea tăiată. Iarăși, pică foarte bine la stomacul unui cititor înnebunit de o lume în care mai mult se vobește despre ce ar putea să se întâmple decât să se întâmple ceva.
Acum câteva zile, niște tineri entuziaști au organizat o acțiune care să încurajeze lectura. Au năvălit în metrou, unde s-au pus pe citit și au împărțit cărți-cadou călătorilor. Foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult ideea lor simplă, entuziastă și candidă.
Voi ce mai citiți, așadar?
Si eu citesc Medgidia, fiind chiar de acolo 🙂 Si mai citesc o cartulie de Amos Oz, un evreu cu o scriitura simpla de tot, dar misto. Acum citesc “Sotul meu Michael”, o carte cu un nume atat de simplu incat pare neinspirat, dar nu e. Try “Sa cunosti o femeie”, ca sa vezi daca te inspira stilul lui. Economie de cuvinte, dar atmosfera cat cuprinde. Ia ca am facut si o rima.
Deci când e vorba de citit nu comentează nimeni. Interesant.
M-am apucat recent de recitit o carte SF foarte dragă mie: ”Seniorii războiului” de Gerard Klein. Am în plan să citesc ceva de Philip K. Dick dar nu știu ce, o să văd. Tocmai am terminat ”Ubik” pe care recunosc cu rușine că nu am citit-o până acum. Mi-a plăcut foarte mult.
de o saptamana citesc facturi!
si le si socotesc ( de te-ndeamna, de te cheama, te intreaba si socoate! 😆 )
nasol e ca-mi da cu radical! de fiecare data!
mai citesc : buletine de analize medicale si prospecte de pastile !
ieri am rasfoit chiar si revista hofigal! 😉 v-o recomand! ( are sfaturi bune despre sporirea imunitatii!)
citesc bloguri si balarii primite pe net
ascult conferinte pe lap top ( are ala o voce care da dependentza! 😳 )
aaaaaaaaaaaaaaa
si stiam ca am citit ceva scris pe hartie recent : o carte despre innouaki !locuitori ai planetei inua, care sunt pe pamant , printre noi, care oricum suntem corciti cu colonizatori extraterestri, care au avut grija sa ne modifice ADN-ul! 😉 v-o recomand!
numa lasati-ma sa vaz cum ii zice cu toate literele! ca am primit-o pa mail! 😉
O reţetă de cocoş marinăresc la proţap, mişto tare…
recitesc THE WITCHE’S DREAM a lui Florinda Donner Grau…superba
Eu iti recomand Zâtul de Tatiana Tolstaia. E foarte buna. Desi e distopie, e atat de amuzant scrisa ca nici nu stii daca sa razi sau sa te-ntristezi. 🙂
Bre, cu cetitul mai greu, că am numai rețete-n bibliotecă. Cruelo, dă și mie conferințe d-alea să ascult și io. Are vocea lu Elvis Presley?
Haruki Murakami – are un talent sa ia doua povesti care aparent n-au nici o legatura si sa le imbine. E atata imaginatie, si sunt atatea idei proaspete in aceste doua carti. Recitesc – Cronica pasarii arc. Saptamana trecuta am terminat Kafka pe malul marii. Amandoua sunt misto. Le-am citit in engleza dar sunt publicate si in romana – asa ca ma bate gandul sa-i pun pe ai mei sa-mi trimita una dintre ele.
Mai citesc Biblia dezgropata (The Bible Unearthed: Archaeology’s New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts) – e un studiu comparativ intre descoperirile arheologice si relatarile din Biblie – Interesanta e metodologia pe care au adoptat-o arheologii in trecut – Biblia era sursa scrisa – descoperirile se pliau pe ceea ce era scris acolo. Judecand dupa alte surse scrise, si analizand descoperirile arheologice independent de Biblie, imaginea trecutului difera substantial. Autorii explica motivele pentru care Biblia sanctioneaza anumiti regi si plaseaza centrul puterii in Iudeea – Ierusalim chiar daca in realitate nu era chiar asa. Acum ma intereseaza cum sa preda istoria in Israel .
Pe lista de asteptare Muriel Barbery – Une Gourmandise
Eu iti citesc blogul nu e suficient????
@Cristian Gheorghe: Seniorii razboiului deja o citesc ca in muzee, ca mi s-a facut praf de la atata citit si rascitit, grozava!
Daca aveti chef de oameni buni la suflet, sinceri, cinstit si inocenti, dar in acelasi timp demential de amuzanti, faceti ca mine si luati o antologie de PG Wodehouse, povestirile despre golf sau celebrii Jeeves si Bertie Wooster sunt un adevarat medicament de sanatate mentala pentru mine. Din aceeasi categorie, cartile lui Stephen Fry, pe care le-am carat din Anglia ca sa descopar ca incepusera sa apara si la noi… 🙄 : Mincinosul, Moab is My Washpot, The Gods’ Tennis Balls (un contele de monte cristo in varianta moderna), Paperweight…
As mai putea continua vreo doua zile, caci e subiectul meu favorit, dar ma voi rezuma la inca una: Bright Lights, Big City, de Jay McInnerny
@tomata cu scufiță: păpușa, dă și mie nr. de telefon al gravatarului tău. Fac colecție.
eu am citit “Ma numesc Rosu”, de Orhan Pamuk, ca muream de curiozitate. misto, desi lunga si cam grea … adica greu de tinut intr-o mana, prin metrouri 🙂 de fapt, f misto
acum parca as avea chef de niste Kurt Vonnegut. caut “Sirenele de pe Titan” dar n-o gasesc, fir-ar …
Italo Calvino ” Vicontele taiat in doua” si “Cavalerul inexistent”- foarte tari.
Si-am mai citit ceva nuvele de Bohumil Hrabal, de un umor irezistibil. Da nu-mi amintesc titlul volumului. Oricum aparut de curand.
Jurnalul Oanei Pelea, “Rege, Dama, Valet” – V. Nabokov
Orson Scott Card, Saga umbrelor..
“Masurarea lumii”
http://www.ishop.ro/carti/Masurarea-lumii_Kehlmann-Daniel.html
@ Cristian Gheorghe –> :))) Ti l-as da, dar nu-l stiu nici eu. :))
[…] urbane Marian Vulpe: lecturi urbane – o leapsa de cultura ProLibro: Lecturi Urbane Simona Tache: Ce-aţi mai citit mişto? Articole: pe evz.ro: Atenţie, se deschid cărţile! ziare.com: Incurajeaza si tu “Lectura […]
@ ostap bender: pai ia fa un efort si aminteste-ti titlul ala
@ cruela: sper ca facturile au fost cu happy-end
Pusei gabja pe Regina şi cu mine, de Sue Townsend. Le-a trebuit editorilor români fo 20 ani să descopere această scriitoare de geniu. Dar ar fi trebuit să înceapă cu jurnalele lui Adrian Mole.
Dar dacă nu aveţi timp de citit, bes la: http://www.eteatru.ro/?page_id=12
Teatru radiofonic nonstop: azi la 16.30 Mantaua de Goagăl şi la 24.00, Ilf şi Petrov.
@simona : facturile sunt fara ” end”
vin cu o regularitate care ma sperie!
unde mai pui ca am fost la banca sa depun o valiza de parale si cand am plecat am zis politicos, cum m-ai invatzat : ” multumesc” shi el ( era un el care mai usor se rostoglea decat sa paseasca) mi-a zambit larg ( asa cam ca cabral 😳 ) si mi-a zis din toata inima : ” placerea a fost de partea noastra!”
sa nu-l iubeshti?
senchiu nea!
Senks pentru Townsend sau pentru teatru?
Simona, ai dat 2 linkuri pozitive la rând (operaţii gratis şi cărţi gratis). Se mişcă ceva?
da mai nea!
deoarece nu suntem in carti, o sa suferim si de inima in curandul apropiat! 😈
Almudena Grandes – Castele de carton, n-am putut să o las din mînă, păcat că asta a însemnat doar o zi de lectură și era gata!
Fratii Karamazov. Stiu … sunt un superficial, si nici pic de umor n am. Am vrut doar sa salut !
Salut!
Aa, şi Confesiunile unui cafegiu, de Gheorghe Florescu, fascinantă evocare a unei lumi de hăndel.
Carti gratis – Eu nu pot sta cu o carte in mana la servici (doar daca o ascund in coperti de carte de computere. Cu ochii in ecran insa nu se supara nimeni ca citesc
aici
http://carti.x6.ro/
aici
http://www.wikilivres.info/wiki/Main_Page
aici
http://en.wikibooks.org/wiki/Main_Page
aici
http://es.wikibooks.org/wiki/Portada
doris lessing – al cincilea copil
@oana liv : si eu il iubesc pe amos oz!
@Clepsidra – spaimoasa carte da’ bine scrisa
Marinake, să-ţi dea sănătate, mersi.
Profit de ocazie să lansez o judecată foarte nuanţată şi de mare valoare:
E o prejudecată că SF înseamnă literatură proastă. Fals, SF nu înseamnă literatură.
asta: http://www.artandpopularculture.com/Main_Page
și asta: http://jahsonic.tumblr.com/
@NEA : poate ca nu , dar da dependentza!
Citesc Pamuk “Ma numesc rosu” si … imi place, desi am auzit o gramada de comentarii negative!
Faina ideea cu discutia despre carti si subscriu la recomandarea cu Sue Townsend (super umor britanic!) Eu am citit-o in engleza, inca nu am ajuns la romanele traduse.
Franz Rosenzweig – Steaua izvbavirii (eu citesc varinta in limba originala, germana). Este o carte de filosofie extrem de interesanta.
Douglas Adams – The ultimate hitchhiker’s guide to the galaxy. Merge bine la criza, la orice criza. Don’t panic!
Păi sigur, o carte de filosofie dacă nu e în germană n-are nici un haz.
Filozofia mai are haz in greaca antica. Inclusiv SF-ul avea mult mai mult haz atunci.
😉 io citesc nişte almanahee mai vechi 😆
Nu ma dezmint, obsesium japonicum continua: Yasunari Kawabata – Frumoasele adormite, niste batrani japonezi platesc pentru a dormi numai langa o fata tanara si frumoasa, sedata, mereu alta; recunosc obsesia japonezilor pentru frageda tinerete. Tot Kawabata – Maestrul de GO, noul inlatura vechiul chiar si in GO. Teru Miyamoto – Brocart de toamna, salarymen si nevestele lor. Am trisat nitel si mai citesc si Larsson, prima carte a trilogiei Millennium. Pe langa ceea ce citesc, eu mai acord importanta si lui “cum” citesc. Din punctul acesta de vedere am trei momente favorite de citit, scuzati amintirile pufoase ^_^: la bunici, vara in iarba si iarna langa soba (pufos si looong gone), iar al treilea intr-un tren de mare viteza catre Osaka, trecand pe langa peisaje industriale si munti al caror nume se termina in “san”, lumina calda de toamna si liniste de japonezi citind si ei cartile lor pe verticala.
houellebecq & levi – inamici publici
My Life and Work – Henry Ford
Viitoarea carte va fi “Fundatia” – Asimov
@ovi : vreau si io FORD! 😉
Misaki, transmite-i salutari lui Hyoroku, ce-i mai fac izmenele?
uuu…carti!!!
subiectul meu preferat 🙂
Lecturile mele sunt urmatoarele :
– super cartea coordonata de Dan Lungu si Dan Lucian Teodorovici Strada Revolutiei nr.89, Ed Polirom, colecti egografii
-Ravensbruck, un roman din Raftul Denisei
si tocmai am terminat de citit o carte de poezii pe care ti-o recomand si pe care tare as vrea sa ti-o trimit: Spatiu privat de Elena Vladareanu
Fundatia lui Isaac Asimov,asta-i a 3-a oara.
eu m-am apucat de curand de V. a lui Thomas Pynchon si, desi e o scriitura alambicata si face trecerea de la o scena la alta cam brusc, se anunta interesanta. e despre cum toata lumea cauta acest V., dar nimeni nu stie ce e. tot de curand am terminat “Alte glasuri, alte incaperi” a lui Truman Capote, si mi s-a parut ca reda un pic atmosfera din “La rascruce de vanturi”, de conace singuratice care schimba vietile unor personaje prin povestile pe care le gazduiesc. tot din cele mai recente lecturi, m-au mai impresionat “Cum repara soldatul gramofonul” a lui Saša Stanišić, si “Intermintentele mortii”, a lui Jose Saramago. in schimb, n-am reusit sa duc pana la capat “Fortareata alba”, a lui Pamuk, desi n-am renuntat de tot inca… tre sa-i dau de cap! 🙄 but oh, somebody stop me! 😯
“alegere de stareta” de damian stanoiu. super, nu ma plictisesc citind-o si recitind-o!
Orizonturile Rosii a lui Pacepa ,actualmente.
In seara asta am terminat Procesul de Kafka, ce naiba il lauda lumea atat, nu stiu. M-a plictisit de moarte. Sunt jurist de profesie si tot nu m-a atras,deloc.
Si cineva mi-a recomandat cartile lui Stoenescu, sa vedem la care ma opresc.