Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Sporul antimiros de usturoi, prima de igienă şi bonusul de tranzit intestinal

Cu ocazia transparentizării cheltuielilor din sistemul bugetar, am aflat cu stupoare că există sau au existat tot felul de sporuri suprarealiste, pe care anumiţi angajaţi ai statului le-au încasat cu entuziasm: spor de vitamine, spor de dispozitiv (pentru cei care sunt la dispoziţia conducerii la orice oră), spor de zâmbet, spor de întoarcere din concediu etc.

Există, aşadar, oameni cărora statul le-a dat bani de vitamine, bani ca să zâmbească, bani pentru că au fost atât de amabili şi de drăguţi şi s-au întors din concediu, deşi ar fi putut foarte bine să rămână acolo, şi… tot aşa, bani pentru diverse alte lucruri importante. Foarte tare!

Propun ca aceste sporuri să nu fie eliminate, ba chiar să mai fie inventate şi altele, ca să ştim o treabă. În definitiv, tre’ să se termine cumva cu ţara asta, iar varianta sufocării ei cu sporuri mi se pare chiar simpatică spre adorabilă. Ia s-o punem repede de-o furtună în neuroni, să inventariem sporurile fără de care bugetarii nu mai pot trăi şi să le servim guvernului pe tavă, ca să-l scutim de o muncă. Eu zic aşa:

spor de tras apa la WC: Angajaţii statului trebuie încurajaţi şi motivaţi să facă acest gest, fără de care atmosfera în instituţie şi confortul celoralţi colegi ar putea fi iremediabil compromise, cu consecinţe grave, în ultimă instanţă, asupra suveranităţii statului român.

spor de venit la timp la serviciu: Punctualitatea este importantă, iar cei care manifestă respect şi înţelegere faţă de această cerinţă a fişei de post trebuie recompensaţi.

spor de aer condiţionat: Unele persoane sunt sensibile la aerul condiţionat, iar statul trebuie să le compenseze cumva riscul de a face otită sau muci în miezul verii.

spor de ploaie: Când plouă nu poţi veni la serviciu oricum. Ai nevoie de umbrelă şi de încălţări potrivite, pe care nu e normal să ţi le cumperi din banii tăi, că nu tu te-ai chemat la serviciu. Dacă era după tine stăteai bine-mersi acasă.

spor de amabilitate. Este o variantă a sporului de zâmbet, care include mai multe gesturi esenţiale pentru modernizarea statului român: gestul de răspunde la bună ziua unui coleg, acela de a nu trânti uşile dacă eşti nervos, de a nu-l băga în pizda mă-sii pe şef, de a răspunde la telefonul instituţiei şi la mailuri ş. a. m. d.

spor de ciorapi, pentru bărbaţi: Mersul la serviciu în fiecare zi presupune o mare cheltuială pe şosete. Este normal, logic şi de bun simţ ca această cheltuială să fie suportată de la bugetul de stat.

spor de sutien, pentru femei: Imaginaţi-vă cum ar arăta o instituţie de stat plină de angajate fără sutien. Ar mai putea lucra vreun bărbat? Nu. Femeile trebuie deci susţinute financiar în achiziţionarea sutienelor. E spre binele ţării.

spor antimiros de usturoi, de igienă şi de tranzit intestinal. Este un spor care încurajează angajaţii statului să nu mănânce usturoi înainte de a veni la serviciu, să se spele şi să nu tragă pârţuri în timpul programului, mai ales dacă lucrează cu clienţii. Se plăteşte la cerere. Cei care doresc să fie exceptaţi de la aceste obligaţii, pot refuza sporul, urmând ca apoi să tragă câte pârţuri doresc.

spor de evlavie: Credinţa în Dumnezeu trebuie încurajată, iar oamenii motivaţi să nu fure, să nu dea în cap, să mai intre într-o biserică, să vopsească un ou, de Paşti, să facăo salată de boeuf de Crăciun etc. etc. etc.

spor de limbă română: Se referă la obligaţia de a vorbi în limba română la birou. Poate sunt oameni care au chef să vorbească franţuzeşte sau ungureşte în timpul programului. Statul nu le lasă această libertate, deci e normal să dea ceva la schimb.

spor de pacheţel: Este foarte greu să mănânci mâncare caldă la birou. Nu te poţi căra cu ciorba sau cu tocăniţa după tine. Sacrificiul de a consuma mâncare rece la serviciu, trebuie răsplătit cu generozitate.

Mai ziceţi şi voi, că eu am obosit.

44 comentarii

 1. Spor de ce? Spor la muncă mai bine 🙂

 2. stiu si eu unul: spor de stat la ghiseutul tau de informatii, cand asta presupune fisa postului. nu ca o tanti de la registrul comertului din ploiesti care nu e niciodata la pupitru. in schimb bantuie pe acolo si vaneaza persoanele disperate/derutare de pe holurile institutiei, pentru a le oferi cu atata bunatate cate’un inceput de informatie si indrumare. numai ca dupa ce te castiga si ii pui mai multe intrebari zice ca te poate ajuta, dar va costa. si am vazut multi cazandu-i in plasa. ajungeau sa ii dea bani pentru ceea ce trebuia sa le spuna gratis. adica ce formular trebuie sa completeze si cum, de unde se procura si la ce ghiseu sa-l duca.
  bineinteles ca alternativa a fost a apela la avocat pentru o ‘banala’ infiintare de pfa.

 3. spor de toxicitate, pentru secretarele/functionarele care-si dau unghiile cu oja in timpul programului, ca doar nu pentru ele se fac frumoase, ci pentru contribuabilul care vine la ghiseu

 4. @Ana T: ala ar trebui sa se cheme “spor de manichiura” si sa fie reprezentat de niste bani contra carora sa-si poata face fetele unghiile la coafor

 5. ei, adica in timpul lor liber???!!! Inadmisibil

 6. @Ana: OK. atunci sa li se aduca manichiuriste la birou. e vreo problema daca o mana o intind prin ghiseu sa-ti ia documentele despre care urmeaza sa-ti spuna ca sunt insuficiente, in timp ce p-ailalta o tin intr-un lighenas la inmuiat? :mrgreen:

 7. Propunerea mea este cea mai !! SPOR DE PREZERVATIV/ tot un fel de dispozitiv , nu ?/ si este cel mai eficient spor , previne multe rele .. 😆

 8. Spor de stres pentru nedoborarea recordului la Solitaire,prima pentru fiecare nivel depasit la Zuma.

 9. Nooo! Va anunt ca sporul pentru trasul apei la WC este depasit de vremuri. Eu stiu ca Romania e mamica risipei pe Pamant dar tb sa tinem macar un pic pasul cu trendul mondial care e spre economie, chiar si a apei la de la WC. Mi-e lene sa caut acum articole din presa belgiana in care cetatenii sunt indemnati sa NU traga apa la WC decat rar, cand este absoluta nevoie:) Cand treaba e..groasa, daca intelegeti ce vreau sa spun :mrgreen: . Asa ca, as propune, dimpotriva, spor pentru cei care au puterea sa se abtina sa traga apa la WC!:) Ce mirosuri asortate cu situatia din teren ar fi prin Romania….:)))

 10. @Cristian Gheorghe foarte tare:))

 11. -Sporul de trezit dimineata . Va imaginati ce sacrificiu fac functionarii care se trezesc la ore imposibile ca sa faca fata cererilor unor contribuabili agasanti ?
  -Sporul pentru dusul de dimineata .
  -Sporul pentru pasta de dinti si periuta .
  -Sporul pentru micul dejun.
  -Sporul pentru taximetru !!! (cum de nu v-ati gandit niciunul , doar nu vreti sa se inghesuie ditamai functionarul public in tramvai?)
  -Sporul pentru cafeaua de dimineata (stiati ca institutiile publice nu asigura cafeaua si ca fiecare trebuie sa si-o plateasca din banii proprii?)
  -Sporul pentru telefon (soneriile acestora te scot din minti , pe cuvant)
  -Sporul pentru stresul de aglomeratie (stiati ca toate institutiile publice au sediile prin centrele oraselor , nu in statiuni montane de odihna sau pe plaja la mare , preferabil Mediterana ?)
  Mai gasiti si voi .

 12. Primesc bonusuri da’ numai dacă-s reduse cu cinșpe la sută, trebuie neapărat să sprijinim redresarea economiei, bugetului, țărișoarei! Desigur, în cazul ăsta bonusurile trebe mărite din start cu circa douășcinci la aceeași sută, întrucît omul e cel mai prețios capital, știm că țelul nostru-i omul! :mrgreen:

 13. Spor de seminţe decojite – destinat acoperirii diferenţei de pret între seminţele fără coajă şi alea profesionale, sărate şi pocnitoare, numa bune de scuipat

 14. pe langa sporu de calculator sa fie si spor de pix, de creion si de ascutitoare. de ce sa fie discriminati aia care nu sunt in liga de solitaire si pot sa joace decat xo sau spanzuratoare?
  la sporu de penibil sa se adauge sporu de jenant, de nesimtit si de mitocan. pai e usor sa vii in fiecare zi la serviciu si sa te lovesti de ghertoii aia din fata ghiseului la trei ore dupa ce ti-ai baut cafeluta si ai facut schimb de retete?

 15. la politisti exista sporuri pentru ingrijirea cainilor sau a cailor. sa se dea si la zootehnisti spor de vaca, bou, porc, gaini, gaste si rate. pentru ingrijirea cocosilor 10% spor suplimentar de stres, ca trebuie treziti in fiecare dimineata, 50% spor de mobilitate ca doar trebuie intai sa fugi dupa ei sa-i convingi sa mearga la gaini, 25% spor de suprasolicitare neuropsihica, ca aia trebuie si dresati sa calce gainile dupa programu si graficu prestabilit si 15% spor de limbi straine ca daca nu vrea porcu sa se trezeasca trebe sa stii sa faci cucurigu in locu lui. ar mai fi un spor de 75% de munca in conditii periculoase, da in general cocosii sunt convinsi.

 16. Dacă aş fi funcţionar public mi s-ar părea vomant să petrec, zi de zi, opt ore în compania unor funcţionari publici ca mine. Aş cere spor de scârbă de funcţionari.

 17. Simona,
  nu in ultimul rand, spor de bere. E in interesul tarii sa te relaxezi cu niste berici, dupa o apriga sau mai temperata zi de munca. Poti sa o iei de la capat si in ziua urmatoare, in aceste si numai in aceste conditii.

 18. Si ca sa vezi ca am si solutii alterntive, daca sporul de bere este suficient de mare, se poate elimina sporul de sutien. Pe cine crezi ca mai intereseaza, dupa mult prea multa bere luata pe spor, ca femeile sau sau nu au sutiene. Se pot astfel acorda sporuri de bere dupa pofta inimii si mai ramin si economii la buget.

 19. Spor pentru hemoroizi căci nu-i uşor să stai 8 ore (fix) pe scaun…
  Pe tema asta a apărut şi un banc: Stiti reclama aia cu” ce ne ofera noua statul”? Hemoroizi! Culmea e ca acum bugetarii care au hemoroizi sunt rugati sa stranga din cur :mrgreen:

 20. astept cu interes varianta Cruelei!

 21. Spor pentru stresul tinut minte toate sporurile la care ai de facut fata.

 22. @Simona – spor de comentat pe blog

 23. Spor de iutubat

 24. La noi la servici sunt TVuri in fiecare birou. Cum e America nu se uita nimeni la CM. Al nostru (suntem 4 in birou – din Romania, Nigeria – mai vin un bulgar si un american neamt) e intr-o camaruta discreta unde luam masa si lucram la PCuri, laptopuri in acelasi timp.

  Cred ca as putea cere spor de barza chioara ca daca sunt cu un ochi pe TV si cu unul pe ecran risc sa fac strabism.

 25. Am dormit cam mult in aceasta dimineatza. Vreau spor pentru posibilele pierderi de dimineata.

 26. “[…] să inventariem sporurile fără de care bugetarii nu mai pot trăi şi să le servim guvernului pe tavă, ca să-l scutim de o muncă.”

  Pai de ce pe guvern? Toate sporurile astea sint propuse si votate de oamenii din teritoriu, sindicalistii si ceilalti trepadusi care, dupa ce au dat spaga ca sa se angajeze la stat, constata acum ca nu-si mai pot recupera investitia.
  Deci, dragii mosului, subiectul (adica ala care face actiunea) in articolul de mai sus, nu e guvernul, e sindicalistul.

 27. Eu vreau spor de dormit in timpul programului de lucru! Habar n-aveti ce greu e sa dormi la serviciu, cat sacrificiu exista in acest lucru, si cat de obosit ma duc acasa dupa o noapte de somn la munca.

 28. simona, mi-am gasit prima colega de banca pe facebook. e pe undeva prin portugalia. la a treia dau o bere 🙂

 29. spor de greva (sau spor la greva), spor de spaga.

 30. M-ai facut sa devin cititor fidel cu sporul pentru antimiros de usturoi….
  Boala tarii asteia este intradevar ca-si consuma energiile pentru a inventa sporuri in loc sa inventeze metode pentru a spori productivitatea muncii. Sint un prestator de servicii intr-un domeniu tehnic si pina si aici am intilnit oameni care asteapta o premiere fiindca si-au adus aminte ca valoarea lui pi este 3.14

 31. spor de nedormit

 32. cruela de vila

  gerooooooooooooooooooo
  sunt emotzionata!
  te-ai reintrupat?
  spor de reintrupare ai luoat?

 33. il primesc in mai multe transe de la femei

 34. am aparut aici pentru ca sunt beat. scuzati-ma!

 35. cruela de vila

  mai ati!
  ca se da spor de alcool!
  :mrgreen:

 36. sub forma de cafea, sper

 37. gerondif, trebuie sa-ti spunem gerondif sau putem si gero? ca nu vrem sa te superi si sa pleci iar 🙂

 38. spuneti-mi cum vreti

 39. eu cer ca guvernul sa mareasca sporul natural. doar sunt in putere. pardon: la putere.

 40. cred că se impune şi sporul de coafor, pentru că angajatele statului trebuie să perpetue tradiţia cocului de bucle ( alea mai bătrîne) şi permanent (alea mai puţin bătrîne, dar trecute).

 41. spor de plictiseala, spor de pericol de supraponderalitate, spor de vreme ploiasa, de vreme cetoasa, de frig, de caldura, de impartit biroul cu niste neispraviti, de explicat la toti prostii aceleasi lururi atat de evidente, iar si iar, spor de cadouri de 1 ianuarie, de 14 februarie, 1 si 8 martie, 1 iunie, 1 decembrie, 25 decembrie, spor de invatat neologisme, regionalisme, argou, limbajul strazii, spor de praf sau, dupa caz, de sters praful din birou, spor de pericol de nepornire a masinii dimineata din a) lipsa de benzina, b) lipsa de experienta in pornirea masinii, c) rautatea vecinilor care de invidie ne-au infundat teava de esapament, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green