Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Dosarul cu șină, cel mai de preț lucru al României

Screen Shot 2015-04-22 at 13.48.18

O, Doamne! Nu, nu a murit, așa cum credeam! Dosarul cu șină e la fel de viu ca oricând. Am aflat asta, zilele trecute, în contextul unei scurte excursii prin birocrația românească. Practic, puțin a lipsit să nu mi se năruie lumea din cauza lui. Totul a mers bine, inițial. Doamna de la ghișeu mi-a răsfoit flegmatică hârtiile și părea mulțumită. Dar…

– Vă lipsește copia cutare după cutare act.

Mi-a stat inima. Fața mi-a căpătat o nuanță de verde, pe frunte mi-au apărut broboane de sudoare, în ochi – lacrimi. Cu mâini tremurânde, am luat teancul de hârțoage. Am căutat fără speranță copia cerută. Eram sigură că nu o am, că… gata, a început coșmarul binecunoscut și că n-o să se mai termine niciodată. Surpriză, însă… O aveam.

– Uitați, este, am îndrăznit să șoptesc, timid.

Ochii ei de vultur sever s-au înfipt iarăși în teancul de maculatură. Am înghețat iar.

– Mda, este.

Doamne, era!!! Am vrut să cad în genunchi, să-i sărut picioarele sau măcar să ling placajul ăla de lemn care mă despărțea de ele. Ba aș fi executat chiar și o alergare extatică prin cameră, dând din coadă și lătrând fericită. Când să trec la fapte, vocea de gheață mi s-a înfipt din nou în timpane.

– Mda, e ok, aveți toate actele. Dar nu aveți dosar cu șină.

NU AVEAM DOSAR CU ȘINĂ!!!!! Cum am putut? Cum am putut fi atât de idioată să nu iau la mine un dosar cu șină? CUM??? CUM???? Doar știam că, în România, oriunde mergem, ni se cere un dosar cu șină.

***

Te duci la maternitate să naști și nu ai dosar cu șină? Nasol, practic n-o să treci de recepție:

– Ne pare rău, dar nu puteți naște astăzi, dacă nu aveți dosar cu șină. Noi suntem obligați să vă punem copilul în dosar cu șină, imediat după ce iese din dumneavoastră și, dacă n-aveți, n-avem în ce să vi-l punem.

– Nu puteți să-l puneți într-o cârpă, ceva? Am eu o păturică.

– E cu șină?

– Nu.

– Vedeți? Nu se poate. Reveniți cu un dosar cu șină și o să puteți naște.

***

Oare la WC-ul public de la Gara de Nord se cere dosar cu șină? Eu zic că da, practic nu are cum să nu se ceară, mai ales dacă faci caca. Trebuie pus urgent în dosar cu șină, nu poate fi lăsat să plutească liber și dezorganizat prin canale.

***

Când guvernanții noștri fac, seara, dragoste cu soțiile lor, nu le lipsește un dosar cu șină. Practic, mai întâi se învelesc în dosarul cu șină și de-abia apoi are loc sublimul act al împreunării erotice. Nu există dosar cu șină? Atunci se impune să meargă urgent unul dintre parteneri la un chioșc din apropiere, de unde să cumpere unul.

Doar că, din păcate, nu prea există chioșcuri de-astea decât în preajma instituțiilor de stat. Eu așa am și ieșit din beleaua relatată mai sus, m-am dus la un chioșc d-ăla, am luat dosarul vieții, apoi m-am întors umilă și am luat coada de la capăt. Sigur, în țările civilizate, totul s-ar fi rezolvat de acasă, online, dar țările civilizate nici nu știu ce pierd, trăind fără dosar cu șină.

***

Știți ceva? Eu mi-am dat seama că chiar îl iubesc! Sunt româncă și românului îi curg prin vene dosare cu șină. De-asta ne și alegem guvernanți incompetenți, ca să nu ne despartă vreodată de el! Și, când murim, ne îngroapă cu câte-un teanc d-ăsta de dosare, că cine știe la ce o să ne trebuie dincolo! Nu vom renunța la dosar cu șină nici când o să se inventeze teleportarea. Găsim noi la ce să-l folosim și atunci.

Vrem să ne ceară și Google dosar cu șină! Până una alta, sper că toți cei care doriți să comentați la acest articol aveți unul. Cine nu are dosar cu șină e rugat să meargă urgent la chioșc. Căutați unul pe lângă Administrația Financiară sau altă instituție similară! Succes! :mrgreen:

P.S. Poate nu ar fi rău să ne deschidem fiecare câte un chioșc d-ăsta în casă? 🙄

266 comentarii

 1. Nicaieri nu esti primit fara.

  Eu am cumparat candva mai multe, pentru ca niciodata nu ai suficiente.

  Dosarul cu sina FTW!!!

  • Nu ar fi mai bine ca in aceste institutii, in care se cere sa vii cu tot neamu (chiar si de-apatra-cincea spita) , sa faca ei un chiosculet cu “de-toate” ????????????
   S-ar rezolva problema mersului la magazinu’ din colt pentru dosarelu’ cu pricina!!!

  • Pai sunt!Langa fiecare astfel de ”institutie” sunt chiosculete care vand dosare/formulare, fac copii xerox care-s inutile, si fac bani buni !Ca si gura lor tre sa manance o friptura, nu ?Ca nu pot angajatii statului sa-ti faca o copie , nu, tre sa mergi sa platesti la un privat, si apoi vii sa te inregistreze.Doamne feri, nu am nimic cu cei care au o afacere din care traiesc, dar mi se pare aberant ca de la ghiseu sa te trimita dupa colt pentru o copie, cand , pe aceiasi bani, ai putea rezolva pe loc, acolo.

  • Chiosculet cu de toate si poate si un xerox pentru copiile alea de care nu stiai ca ai nevoie pentru ca nu scria pe site.

  • nu va suparati,dar procura nu v-au cerut? dupa ce semnezi in fata unui functionar public alaturi de copilul tau un act, cand te prezinti sa ridici actul respectiv raspunsul este: – dar,PROCURA aveti? fara ea nu se poate;insa,nu mi-a cerut dosar cu sina;baiatul este la Timisoara,asa ca actul respectiv a asteptat aproape un an pana a venit de la Timisoara baiatul 😳

  • Ma mir ca i-a arestat pe politicienii corupti fara dosar cu sina, stiu ca li s-a facut dosar penal dar sa n-aiba unul cu sina…..

  • Eu m-am prezentat cu un dosar cu șină din plastic (d-ăla am găsit) și … ”Nu e bun, reveniți cu dosar cu șină, dar din carton” 👿 ”De ce nu e bun ăsta?” 😮 ”Pentru că nu pot scrie pe el” ”D-na, uite, vă scriu eu ce trebuie scris pe o foaie, pe care o prindeți prima în dosar…se va vedea prin coperta transparentă…” ”NU! nu e bun pentru că nu e ca celelalte!” Și….m-am dus după dosar cu șină, dar din carton. Am luat 10! Am mereu cel puțin două în mașină, că nu se știe pe unde mi se mai cer. Am și timbre, și pixuri, și plicuri, un capsator, un perforator, folii (chiloței în care se pun documente)…..aș putea deschide un chioșc în portbagaj 😀

  • Cel/cea mai tare articol/postare ever!!

 2. What about timbru fiscal de doi lei? Si aveți grija sa nu fie de-ala judiciar, ca ala nu e bun! :))

  • Sa-l ia naiba de timbru. Luna trecuta m-am lovit si de acela.
   Impozit pe birocratie, nu se poate? Platim toate rahaturile.

  • e, da de ala de 1,5 lei nu ati avut nevoie? io da si am cumparat de 2 ,ca nu se gasea celalat si nu, nu mi-a primit actele,ca timbru era prea scump.

  • Doar timbru de 2 lei?pai ca sa-mi scot un cazier judiciar:stat la coada la trezorerie,platit 10lei.Stat la coada la posta,luat timbru fiscal 2 lei.Stat la coada politie,prezentat chitanta 10 lei,timbru 2 lei,completat cerere,asteptat 30 minute,luat cazier.(ATENTIE:valabil doar ptr angajare cum am completat cererea,daca mi-ar fi trebuit ptr altceva,repetam procedura).Acu ma intreb si eu:daca toti acei bani de pe timbru si plata la trezorerie merg la bugetul de stat,de ce mama dracului nu se tiparesc timbre fiscale de 12 lei pe care sa le gasesti ddirect la politie si astfel stai doar la o coada nu la 3?

  • Si bineinteles ca nu gasesti nicaieri timbru de 2lei ci doar de 3lei, ce daca tie iti trebuie timbru de 1leu!

  • De ce nu ai cerut o adresa de email si il trimiteai prin email. De cate ori avea nevoie de unu mai facea un mic download. Sau il printa la o imprimanta 3d si gata.

  • eu am fost nevoita sa cumpar timbru fiscal in valoare de 3 lei, mi s-a spus ca se fabrica doar de 3 lei (asta s-a intamplat in martie 2015) , iar ieri (aprilie 2015) o vad pe mama cu un teanc de timbre fiscale , toate in valoare de 1 leu, si ii zic : ‘de unde ai timbrele alea de acum 3 ani sau ti-ai facut rost de tiparnita ? nu, le_am cumparat de la posta ieri’ 😐 pana la urma fac atac cerebral de la regulile astea inventate zilnic de institutiile statului, dar nu imi permit pentru ca nu am dosar cu sina si nici timbru fiscal in valoare de n lei 😐

  • Si uite, de-atunci stau cu-n timbru fiscal de 2 lei in portmoneu, in locul… buletinului pierdut.

  • mă îngrijoraţi cu timbrele astea. nu am reuşit înca să ies din casă să merg la job până nu am ridicat cu teamă un colţ al hârtiilor de pe birou să verific dacă mai există pitite acolo timbrele fiscale. da, sunt, 2 de câte 1 leu, albăstrui deschis. nu mai ştiu dacă asta era culoarea iniţială sau e de la patina timpului. şi ca să pot pleca liniştită, am scobârlit şi într-o fantă a portmoneului, să caut timbrele poştale (don’t ask), că şi pentru alea trebuie să stai la ghişeu 10 ore. sunt! dosarele în geantă, am zburat !!!

  • Eu aveam nevoie de cazier și am luat de la poștă o CHITANȚĂ de 2 lei pt acel timbru fiscal și cu aia mi-am rezolvat problema. Și nu am avut nevoie de dosar cu șină la poliție, dar nu e timpul pierdut, poate angajatorul să se ambiționeze oleacă…

  • Nenorocitul ala de timbru fiscal mi-a mancat ficatul! Parca ma urmareste din umbra: in momentul in care am impresia ca am terminat de strans toate actele, de facut n-spe copii, de luat la pachet 5 dosare cu sina just in case, apare timbrul fiscal in schema si ma loveste in moalele capului

 3. Doamne, ce-am râs 😆 😆
  Da-mi trece repede, ca-mi amintesc ca-mi pierdui buletinu. Dosar cu sina, dat cu subsemnata, ochi de pisica batuta la ghiseu X, Y si Z.

  • La buletin nu iti cere dosar cu sina, au ei.
   Ti se cere dosar cu sina in unele locuri pt ca nu au “fonduri” ca sa cumpere ei si tre sa vii tu cu el de acasa, ca si cu medicamentele si supplies in spital.

   Articolul este amuzant. Este intr`adevar o particularitate romaneasca, nu am auzit in alte parti 😀

  • Cu siguranta mi se va cere oaresceva ce nici nu gandesc! Care costa 12 lei sau 0,5 bani si se gaseste la 3 statii de bus. :mrgreen:

 4. Eu cred ca e o conspiratie de-asta la nivel national. La fel cum se transmite resedinta prezidentiala de la un mai mare la alt mai mare, asa trebuie sa fie si cu fabrica de facut dosare de carton cu sina. Alta explicatie nu gasesc pentru a explica prezenta draciilor astora peste tot in institutiile noastre. Astea si plicurile ar trebui sa fie prezente sub forma de statui in fiecare birou al bugetarilor.

 5. Simona, tu ai dosar cu sina la articolul asta? Ca deja il citisem pana sa ma prind ca nu ti-am cerut!

 6. In Grecia in locul dosarului cu sina este “copia legalizata”!Cea mai tare a fost la biserica, cand mi-au cerut copie legalizata dupa actul de botez 😎 !!!Whaaaatttt???De la biserica din Rucar de acum 33 de ani :mrgreen: ????Am dat sfoara-n tara, am sunat pe maicamea, frate&sora…!!!Fratimiu s-a facut ca ploua 😡 , sor-mea m-a anuntat grav ca popa Spirica, cel care ma botezase si-a luat la revedere de la noi acum vreo 10 ani 🙄 ….mama a intrat in panica numai la gandul ca poate fara actul cu pricina nu ne da voie astia sa ne casatorim religios 😮 😮 siiiiiiiiDoamne-Fereste sa botezam baiatul!!!! 😮 😮
  Am intocmit eu un act pompos prin care reiese ca sunt botezata cu surle si trambite si ca prezentul este destinat intocmirii dosarului pentru casatoria religioasa cu barbatu si botezul izmanosului!AMIN!!!! :mrgreen:

  • Lelo, scapasi ieftin, maica.
   Io a trebuit sa ma duc la nasa de botez, care sa scrie o declaratie catre preot, in care sa enumere motivele pent care am fost botezata altundeva decat in biserica, si anume faptul ca fusesem exagerat de prematur si era si frig, avand cam 1 kg in pretiosul moment si 2 luni etate.
   ma duc cu declaratia si descrierea evenimentului si mi se rupe elanul la intrarea in biserica,pent ca mi se cer si doua declaratii ale martorilor.
   gasesc doua vecine amabile,care desi nu au fost de fata, pentru ca dupa botez am fost relocata in incubator, a declarat ca au fost de fata si ca da, nu-s pagana.
   ma reintorc la popa si, nici vorba!
   la declaratiile nasei, ale martorilor trebuie musai poze de la eveniment!
   ma albesc, ma scurg, gata de lesin.
   Parinte, zic, cum sa se gandeasca la poze cand eu locuiam intr-o cutie, pe numele ei incubator?
   taica nu,ca altminerea te mai botezam o data, sub rezerva daca nu ai fost botezata.
   ma albesc, ma adun, ma intorc acasa si povestesc tarasenia.
   maica-mea, vine victorioasa cu doua poze in care eu eram in bratele nasei si preotul imi taia din par.
   exteriorul nu conta.
   ma reintorc si obtin pretiosul certificat.

   acu, ma gandesc ca si strumf a fost botezat de-a dreptul in incubator, nici macar n-am fost de fata si nici poze n-am. da’ m-am invatat minte si mintenas am cerut certificatul de botez. si mi l-a dat imediat de la catedrala, ce-i drept catolica.

  • Alina Valentina

   @Lela, am râs cu lacrimi… Eu ce să mai zic, că am fost botezată acasă? Și acum aproape 30 de ani nici nu se făceau poze, deci n-aș avea în veci cum să dovedesc că am fost botezată 😀 😀

  • voi ma bagati in griji! lasa ca eu nu am certificat de botez de la biserica , da….nu are nici fiu-meu! si cine stie cand naiba i-o trebui! sa ne dea cineva template-ul ( de dosar cu sina facem rost) si sa ne facem si noi sa fim in randul lumii. Astea se stampileaza de catre biserica? au si stampila 😮 ?

  • fata, nu numai ca are stampila aprohiei,dar si stampila arhiepiscopiei si daca nu ai arhiepiscop in urbe si doar episcop, atunci tre sa ai 3 sampile: parohie, episcopie, arhiepiscopie.

  • am inteles, e clar, zic PAS..nu ma apuc sa bricolez stampile de popi :mrgreen:

  • iosdevina
   depune la mine dosarul si copiile, fotografiile de la paranghelie, contractul de apartament, dovada ca ai platit taxele, impozitele, sanatatea, somajul, creantele salariale, fondul de risc si accidente, certificatul de atestare fiscala, cartea masinii, casco, asigurarea de locuinta, taxa de cult, tabelul cu semnaturile celor de pe scara ta ca sunt de acord si, in termen de 1000 de zile, iti eliberez certificatul. te scutesc de colile a4 ca te cunosc.

  • Nu stiu la ortodoxi cum e, dar la catolici preotii tin la biserica un registru in care se ingeristreaza botezurile, nuntile, inmormantarile. La nevoie au “dovada” si-ti elibereaza si tie actul necesar.

  • agneswood, bre, n-ai cum sa il eliberezi nici in zece mii de zile! uitasi taman taxa la biserica, contributia pentru ziua ortodoxiei, contributia pentru catedrala mantuirii neamului, contributia pentru toate cele sapte hramuri ale bisericii, contributia pentru taxa la cimitir, toate retroactiv pe ultimii 25 de ani!
   atata superficialitate! de aia merge tara prost domnle, ca uite se elibereaza adeverinte asa tam-nesam, fara o verificare obiectiva, fiscala ,corecta si temeinica a tuturor actelor.
   normal ca fiecare contributie va avea dosarul ei cu sina, cate unul per fiecare an din cei 25 si per fiecare tip de contributie, defalcate si ele per fiecare tip de hram.par ezamplu nu e tot una hramul mic al bisericii cu hramul principal si contributia pentru construirea noii biserici care sa fie pe langa celalalte 4 biserici construite pe langa biserica cea veche de fiecare dintre cei 4 protopi nu e tot una cu contributia pentru catedrala mantuirii neamului!

  • mercic agneswood, ce bine sa ai pile :mrgreen:

 7. Pot pune pariu ca cea mai mare evaziune fiscala o fac cei care vand dosare cu sina 😉 De altfel, confirm ca inscrierea la clasa 0 nu se face fara dosar cu sina. Nu era trecut la acte necesare, dar e subinteles 🙂

  • Ba eu chiar am înscris copilul la clasa 0 fără celebrul dosar.deci se poate!doar copie după certificatul de naștere al copilului,copii după buletinele părinților și o cerere completata pe loc.secretara a copiat datele copilului în calculator si cu asta basta!

 8. La fel cum romanul trebuie sa aiba o punga in care tine celelalte pungi, el trebuie de asemenea sa aiba un dosar cu sina in care sa isi tina toate dosarele cu sina

  • Iar astia care locuim in diaspora, trebuie sa tinem actele noastre romanesti in dosar cu sina, corect ? 🙂 🙂

 9. Ah da, dosarul cu sina! Am experimentat si eu privirile scarbite ale functionarei care imi zicea peste ochelari ” …. nu aveti dosar cu sina!”. Si eu depuneam dosarul in alt oras, de abia ma dadusem jos din tren si am alergat cu sufletul la gura sa ajung la ei in timpul programului. I-am explicat ca vin din alt oras si ca nu am gasit de unde sa il cumpar …. si m-a intrebat sec, si, evident, tot peste ochelari: “Si???”. Cred ca am avut o fata atat de expresiva, ca i s-a facut mila si mi-a dat ea unul gratis (!!!!!!) din teancul imens de la ea de pe birou! Am insistat sa il platesc, dar m-a refuzat.

 10. Callo Iulia Marcela

  aaammm,si un xerox sa aveti in magazinul de..
  acasa,ca altfel mergeti vreo 4 km pana la cel mai apropiat ‘copiator’..
  si…multe altele sa mai aveti..dohh! mda,traim in Romania!

  • Dar un ,,functionar universal” care sa faca orice act legat de institutiile statului nu inventeaza nimeni? Ne luam fiecare cate unul,asa,sa fie mai mititel,sa nu ocupe mult loc in debara,si-l punem in functiune cand e nevoie de ceva. Deja si vad cum are o gramada de butoane si o ,,enciclopedie” pentru modul de functionare pentru fiecare act.! Ei: mai e deschis magazinul ala cu idei parasite?

  • @marna
   Nu trebuie inventat pentru ca exista. E sistemul de administratie suedez, pe care românii l-au respins vehement, pentru ca e umilitor sa copiezi dupa altii.

   Un alt ,,functionar universal” exista si el in România dupa modelul mafiei italiene. Este cel care ia spaga ca sa-ti rezolve mai repede o solicitare la care ai dreptul.

   Deci se poate.

 11. Casuta din Poveste

  “Luati un formular, il completati cu pix negru si litere de tipar, faceti copie dupa buletin si copie dupa actele X,Y,Z, dosar cu sina/dosar plic, timbru fiscal de 2 lei, chitanta ca ati platit nu stiu ce la CEC, copie si original, faceti o cerere tip la domn director, faceti o copie dupa cerere, semnati aici si scrieti cu litere MARI: AM LUAT LA CUNOSTINTA… si semnati iar. Apoi va duceti cu dosarul plic/sina la ghiseul 123, camera 4, anexa B, ciocaniti la usa si rugati sa va stampileze cererea/actul. Apoi veniti la mine cu dosarul, mai facem o cerere de depunere si o semnati”

  Da, toate astea impreuna la o institutie a statului!

  • Am crezut ca citezi din ” cele 12 munci ale lui Asterix”, da’ se vede că viaţa bate filmul ! 😉 chiar şi la desene animate! 🙂

 12. Ce oameni dom’le! Da, na’, am dosar cu sina. Nu-i nou, e rasfolosit de altii, eu l-am capatat, si e din ala cu titlurile anterioare sterse cu chestie din aia alba, ca faina asa. Ce, nu-i bun? Ce, are un pic de mustar pe un colt? O fi de la mici! E autohton deci!

 13. Dosarul ca dosarul, dar de opis ati uitat?” ca doar n-o sa stau eu sa va pun in ordine actele” Aveti afisata ordinea actelor va rog sa o respectati” Si daca ai si dosarul si actele sigur iesi din coada si asezi actele in ordinea ceruta si abia apoi afisezi zambetul triumfator catre restul cozii care te injura printre dinti 🙂

 14. Brain Edem`s – Have you ever really loved a Dosar cu Sina!

 15. https://vimeo.com/76938260 :-)) Da’ nu i-a cerut dosar cu sina!

 16. Am niste prieteni, romani, cu doi copii nascuti prin alte parti. Au vrut sa obtina pentru cei mici cetatenia romana, dar au fost invinsi in cele din urma de taxe, de celebrul dosar cu sina, de acte legalizate de trei ori care trebuie depuse personal marti intre orele 12 si 13:30. Mai bine, zic eu. Romania nu are nevoie de locuitori.

  • Acum sunt in stadiul de strans actele necesare pentru cetatenia romana a baiatului!!!Taxa este de fix 170 euro (prin ambasada-Grecia), actele sunt vreo 15 toate apostilate si traduse!Sunt pregatita pentru replica de la ghiseu “vaaaa…. lipsesteeee si copia dupa….”!!!!

  • Mult succes! Da, celebra apostila, datorita careia actele dintre Canada si Romania trebuie autentificate de trei ori. Mai intii la un notar canadian, apoi la guvernul canadian care autentifica ca notaru’ e notar si nu un pirat, apoi la ambasada Romaniei care autentifica … stampila guvernului canadian. Bineinteles ca fiecare pas de mai sus costa. 170 de euro e putin…

   Un imens aparat birocratic care nu se preocupa daca hirtiile pe care le primeste sint autentice. Important e sa aiba stampile si dosare cu sina.

  • Cei 170 euro reprezinta doar taxa de la ambasada!Restul… traduceri-alti bani alta distractie!La pasaport e WW3!!!Alte acte si dovezi in plus si of course alta taxa…plus, daca suntem doritori de pasaport cald la urgenta atunci platim “mama taxelor” 😡 😡 😡

  • Si de ce vor cetatenia româna pentru copii? Spirit de razbunare, ca sa guste si ei din otelul rece al sinei?

  • Si noi tot cu alde astea acte pt cetatenie. Dar mult mai grav, pt a primi informatia cu ce acte avem nevoie trebuie facuta programare. PRIN EMAIL la consulat ( ca telefonul costa asa ca nu exista nr de contact la consulat ) . Dupa ce am trimis 3 mailuri si asteptat o saptamana raspuns ,sunam la nr de urgenta unde ne ia o “tanti” la bani marunti ca de ce sunam la nr respectiv ca nu e urgenta (ca n-a murit nimeni). Ii explicam ca am trimia mailuri pt programare dar nu raspunde nimeni la ele si ne raspunde “mai trimteti mail pt ca probabil mailurile trimise pana acum au ajuns in spam “.

  • George P eu nu vreau neaparat cetatenie ramaneasca dar momentan nu pot sa ii fac fetitei pasaport britanic si trebuie sa ajung in Romania.

  • Stimabile, eu pot sa dorm linistita si fara sa aiba cetatenie romana cel mic!Numai ca ordinul a venit de sus 😐 , de la sefa de trib(maica-mea), care la fiecare telefon intreaba daca m-am dus sa depun actele ca destul m-am coit pana acum 😡 😡 😡 !!!Trebuia din prima zi de viata a izmanosului sa aduc pe ambasador sa-i acorde titlul de cetatean de onoare al Rucarului nostru!!! 😉 !!!Presiunea a fost dubla…barbatu dintr-o parte sa-mi depun pentru cetatenia greaca, maica-mea din cealalta parte sa-i iau si cetatenia romana “unicului” -momentan- nepot!!!! 😐

  • Vai de Apostila lor, ca in America nu dau 3 centi pe ea. Nici certificatul de nastere reiinoit din Romania, si e in 3 limbi(!!!) nu mi l-au crezut pina nu au vazut o copie amarita legalizata – cu timbrul cel faimos fiscal. Go figure.

  • Catalin, Canada nu e membra a Conventiei de la Haga, de aia nu se aplica apostila.
   procedura aia a dublei parafe se cheama supralegalizare.
   daca n-ai chef de ea, faci hartia la ambasada/consulat; are aceeasi valoare ca un act facut la un notar public roman, si nici nu mai trebuie tradusa in tara ca un document facut la un notar din Canada.
   http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=4.3

  • Consulatul roman in Germania: “actul asta n-are nevoie de apostila (la traducere), daca merge la starea civila unul din parinti”. Starea civila din B., Romania: “sunteti tampite amandoua(eu si mama – mama cu par alb)? Nu stiati ca trebuie apostila?” Restul e istorie. + dosar cu sina cand a aparut apostila.

  • Nu, Romania vrea … dosare cu sina! Si cerere, si copii legalizate si fotocopii si timbre fiscale si taxe si cozi!

  • La Ambasada Romana din Belgia, am nevoie sa-mi traduc propriul act de nastere intr-una din limbile de aici ca madama de la ghiseu sa mi-l primeasca, printre multe alte sute de documente romanesti musai traduse in limbile respective care sa denota ca sunt mama romanca a fiului meu… Asa ca fi-miu a ramas cu alta cetatenie… Si anume portugheza caci la Ambasada Portugaliei din Brussel m-am dus doar cu buletinul romanesc, fara nici un alt act tradus sau netradus, fara nici un alt xeros, iar fiu-miu era portughez in 2 saptamani… (cu comentariul ca taica-su este portughez). Voila ca se poate si mai simplu!

  • Am dat 100£ sa traduc si legalizez , apostilez certificatul englezesc de nastere , iar in tara cand am ajuns mi – a fost refuzata traducerea pt ca traducatorul nu e recunoscut. Asa ca am mai facut o data acelasi lucru in romania ( bineinteles pe alti bani )

 17. ehei, si daca ai dosar cu sina si se cere de fapt un dosar plic? atunci ce facem?

  • Faimosul dosar cu sina. Nu se poate sa nu fi auzit de el!!! 😯 Si la inmatricularea unei masini ai nevoie de el! Sau la obtinererea subventiei pentru caldura! Si Opisul este fruntea! Ui ce urat sa uita la tine daca nu sunt asezate in ordinea ceruta hartiile in dosar! Cum ai tupeul sa te duci cu hartiile nearanjate! Le deranjezi de la ora de manichiura sau le iei din pauza de cafea! Si iti inghiti epitetele si nervii si umila aranjezi hartiile in ordinea ceruta si te intorci la coada! Sentimentul cand iesi dintr-un astfel de birou este ca ai castigat marea batalie a vietii tale cu birocratia!!! 😆

  • Tocmai d-aia ( caci printre altele sunt cadru didactic si am depus zeci de dosare ), cand am de-a face cu “oamenii ghiseului” imi iau cea mai mare poseta in care indes: capsator,perforator,pixuri de diferite culori, scoci, corector ,coli de xerox,dosar plic, dosar de plastic cu sina si dosar din carton cu sina…..si bineinteles toate actele neamului meu de la maimuta incoace,originale,copii,copii legalizate…..este absolut geniala birocratia de la noi

  • Eu am patit invers : aveam dosar plic si trebuia cu sina , sau cum zicea doamna de la ghiseu: “Pentru tipul asta de dosar va trebuie cu sina”

 18. Propun loteria bonurilor cu care s-au cumparat dosare cu sina!!!!

 19. Intrebarea este daca pot sa citesc articolul acesta fara sa am dosar cu sina.

 20. Eu n-am mai avut de-a face cu astfel de chestii in ultimii, sa vedem…vreo 13-14 ani (desi vreo 10 din astia tot prin Ro mi-am petrecut ziulicile..). Da’ nu-mi vine sa cred ca INCA, dupa ATATA vreme, tot astea-s problemele birocratiei romanesti: dosaru’ cu sina si timbrul ala penibil fiscal. Soc si groaza !! 😮 😮

 21. ANCUŢA MIHAELA GEORGIA

  pentru dosarul de titularizare, nu se găseau dosare cu șină și noroc cu portarul inspectoratului (omul știa totul) care mi l-a vândut la suprapreț….cu o scrâșnire de dinți, ca și când mi-ar fi adus, ilegal, un lingou de aur…

 22. Timbru fiscal ai avut. Daca nu, de unde cuperi? Se mai gaseste asa ceva, ca se cere oriunde, in relatie cu statul.

 23. Sincer, si eu tin 2 dosare de-astea in masina, in torpedou, just in case 😀

  • Două! Eşti neglijent. Cumpăr cu baxul de la Metro, de toate felurile. Unii nu se adaptează nicicum… 👿

  • Pai ce sa fac? In torpedou incape un numar limitat de chestii… daca ar fi sa car dupa mine baxuri de dosare, ar insemna sa umblu tot timpul cu o remorca agatata de masina 😀

 24. Alina Valentina

  N-am dosar cu șină, deci n-ar trebui să am TUPEUL să comentez, dar am vreo cinci dosare de plastic și cred că se compensează 😆
  Din fericire, n-am mai avut nevoie de dosare de vreo șase ani, când mi-am schimbat buletinul și, sinceră să fiu, mi-e groază când mă gândesc că trebuie să-l schimb din nou. De atunci s-a mai încâlcit treaba 🙂 Dar și eu am fugit cât m-au ținut picioarele de orice situație în care aș avea nevoie de hârtii și dosare. Sper să fiu în continuare la fel de sportivă să pot fugi de ele 😆

 25. E dulce-amarui acest articol, eu tot sper intr-o Romanie in care nu doar nu se va mai cere dosar cu sina, dar singurul loc unde va putea fi vazut sa fie la muzeu, ca exponat!

  • E simpatic ca sperati. Asa se va si intimpla cu siguranta. Sper doar sa fiti tinara si cu speranta de viata corespunzatoare.
   Daca va razginditi, un bilet Stockholm – dus – costa cam cit… 100 de dosare cu sine. Dar e o investitie de o viata.

  • Da,dar cate acte indosariate in dosare cu sina vor fi necesare pentru muzeu?

  • George P, n-are Suedia cereri de dosare cu sina, intr-adevar. Dar au si ei poamele lor, nu-i mai tot lauda…si un pachet de cafea nu te scoate din nicio situatie!

  • Eu cred ca vrei sa sabotezi un sistem, un mod de viata, O TARA INTREAGA !!! 😀 Ai grija, o sa fii urmaita, amenintat, INDOSARIATA !!! 😛

 26. Deci da. Mai sunt şi inconştienţi sau neglijenţi care nu au stivă de dosare (insert here acasă, în maşină, la birou, în atelier, pe bancul de lucru, la garaj, în poşetă, practic şi pe sub maieu). Şi nu doar cu şină, căcând ţi-e lumea mai dragă, îţi tre dosar plic sau de plastic, ca ne-am modernizat, dăăă.
  Dar ce te faci cu ăilalţi, mai ales din categoria 60+? Orice le-ai cere să scoată din geantă, întâi scot o pungă, care conţine adesea o altă pungă, de unde, cu greutate, se extrage mototolit şi ca vai de el documentul solicitat ? O fi fost vreo traumă pungă-related în comunism? Că nu mai ştiu.

  • a! am vazut si eu….si pe strada mereu cara cate o punga dupa ei…semi goala sau cu niste hartii. oare ce au acolo?

  • Cind calatoresti din vest spre Romania, ultimul avion care il iei spre tara de bastina, in aeroport vei recunoaste imediat pe romani: dupa punga/pungile care le posedeaza ca si carry-on bag. 🙂

 27. Veniti in Scandinavia si va garantez ca 25 de ani de acum incolo:
  – nu veti mai trece pe la niciun ghiseu
  – nu vi se va mai cere nicio dovada, copie
  – nicio legalizare
  – nu veti mai face “cerere” ci, eventual, in rare cazuri “instiintare”. Cetateanul nu “cere” nimic, ci anunta.
  – va puteti schimba domiciliul zilnic fara sa dati socoteala de ce si fara accept din partea gazdei. Puteti juca si un joc, ,,Unde ma mut mîine”.
  – toate documentele, cardurile si alte obiecte fizice de care eventual aveti nevoie va vor veni acasa prin posta.
  – o trimitere postala facuta pina la ora 18 (20) ajunge a doua zi in jurul prinzului la destinatie
  – va puteti angaja si lucra ani de zile fara sa aratati diploma de facultate
  – majoritatea solicitarilor se rezolva instantaneu printr-o apasare de buton.
  – la spital veti putea merge la toaleta in ciorapi sau cu picioarele goale. La toaleta poti sa organizezi un picknic
  – dobinda la imobiliare e cam 1.7% din care 30% deductibil (bine sau rau).
  – functionarii nu va vor admonesta sau intinde curse.
  – functionarii au libertatea ca acolo unde exista portite in reglementari sa le rezolve in favoarea dumneavoastra. Insa, nu vor fi sensibili la nicio incalcare.
  – veti vorbi la pertu cu toata lumea pe motive de respect reciproc
  – cind va fi vorba sa achitati ceva vor exista intotdeauna 1-2 posibilitati sa o faceti de acasa – niciodata la ghiseu si cu prezentarea chitantelor.
  – nu veti intilni notari si nici timbre notariale
  – la cumpararea unui automobil sau imobil nu veti si cine rezolva pentru dumneavoastra toate actele de proprietate si inscrierile in decurs de o saptamina. Vi se vor inmina frumusel in plic sau prin posta.

  De ce nu le place românilor Modelul de aministratie suedez? Foarte multi dintre cei cu care am discutat asta s-au uitat cu scirba sau furie la mine.

  • Va rog mult iertati-ma ca sint sicîitor dar mi-am dat seama ca nu am terminat.
   – permisul de conducere e si act de identitate.
   – nu vrei act de identitate? Nu esti obligat sa-ti scoti.
   – permisul de conducere si actul de identitate sint de formatul unui card bancar, ca sa intre in portofel.
   – pe putinele documente de identitate care exista nu e trecut domiciliul. Alftel ar trebui ca ori de cite ori iti schimbi domiciliul sa trebuiasca un nou act de identitate. Ar fi o cretinatate curata.
   – exceptie este cu certificatul masinii. La vinzarea automobilului detasezi partea de jos, scrii pe ea CDP-ul noului proprietar si il pui la cea mai apropiata cutie postala. La schimbarea domiciliului, dupa o saptamina iti vine acasa certificatul masinii cu adresa actualizata.
   – la schimbarea domiciliului noua adresa ricoseaza automat la toate autoritatile. Completarea unui formular pe internet face ca si mai multi sa primeasca noua adresa (de exemplu banca, firma de electricitate etc).
   – majoritatea situatiilor administrative nu cere indicarea starii civile.
   – si ultima, jur! Nu exista certificat de nastere (banuiesc nici de deces, dar inca nu am incercat).

  • De aia sunt atatia copaci pe acolo,ca nu mai fac dosare cu sina din ei.

  • George P: In Canada este identic si la fel ca in Suedia. Probabil ca in majoritatea tarilor civilizate.

  • Draga Jorj.Vino tu in Fundu-Moldovei..si-ti garantez ca 25 de ani nu sti pe ce lume traiesti.. 😆

  • In Suedia mi-a luat 3 zile de cand am aplicat pe net pana mi-am inmatriculat masina adusa din Romania. Din Romania de 3 luni ma chinui sa o radiez si sa o scot de la impozit. Merci ptr articol, acum trebuie sa-l sun pe “imputernicitul”( tata) sa cumpere si un dosar cu sina, ca nu se stie.

  • Asta e un vis frumos! Nu pare a fi real

  • Atunci sa plecam toti in Scandinavia. Dar tot avem nevoie de dosare cu sina, timbre fiscale etc, sa ne traducem actele. 😉

 28. Dragoste cu șina nu se poate!

 29. La tanc articolul asta! 😉
  Sa vedeti ce am patit eu la Casa de Sanatate a Municipiului Bucuresti (sediul din Titeica)!
  Sa vedeti acolo ce frumoasa bataie de joc la adresa platitorilor de taxe! 😉
  La depunere acte (ghiseele 1, 2 si 3, din care functiona doar ghiseul 1, unde trona o doamna functionara tafnoasa, semizeul), erau cred ca peste 200 de persoane (eu aveam bonul D139 din 20.04.2015, dar nu s-au mai dat bonuri, ca nu a mai fost hartie in aparat).
  Ton ridicat, multa obraznicie, priviri superioare! Functionara semizeu, dupa ce am pierdut o zi la coada, m-a trimis acasa cu coada intre picioare, nu aveam ce le trebuia lor! 😉
  Am admirat cu mirare angajatii firmei de paza, care dadeau sfaturi, se uitau pe acte, erau si ei un fel de semizei, salvarea cetatenilor dezorientati. 😉
  Era chiar un astfel de paznic care se baga peste tine la ghiseu, intra in vorba si dadea lamuriri peste functionara semizeu. 😉 Banuiesc ca era unul dintre sefi institutiei, incognito. 😉
  Un fel de Cuza mai nou, care se imbraca in straie de om de rand. 😉
  Am ajuns acasa foarte suparat, l-am sunat pe un prieten avocat, nu stiam ce sa fac.
  Stiti ce mi-a spus? Fa-le o hartie, transmite acea hartie impreuna cu acte care sa dovedeasca faptul ca ai facut platile (prin posta, cu aviz de primire) si trebuie sa-ti dea un raspuns in 30 de zile. 😉
  Poate apare si pe acest blog un articol despre modul in care lucreaza institutiile statului roman (daca mai exista inca ceea ce se numeste stat). 😉
  O mare bataie de joc! 😉

  • Pai, bine mai omule,.ce-ai cautat tu la casa de sanatate daca esti sanatos?La cap.

  • Una din Bucuresti

   Gelu…sau Danut, dupa ce am terminat de citit, am ramas asa, cu un tic nervos, tot fac cu ochiul 😉

  • La fel la Cluj, la CNAS!

  • Sa va raspund la toate intrebarile:
   1. Ce am cautat la casa de sanatate daca sunt sanatos la cap? Pai sunt sanatos la cap? Ce om sanatos la cap isi face o firma sau o intreprindere individuala (cazul meu) intr-o tara unde statul, in loc sa-l ajute, isi bate joc de el?
   Un idiot ca mine! Platesc din 2013 sanatatea pe aceasta “fioroasa” intreprindere individuala (de obicei cand o calculeaza mi-o gresesc (o tripleaza). Ma uit atent, ca le stiu meteahna si solicit rectificarea “defectiunii”.
   Nu am fost cred ca de vreo 20 de ani la medic (bolnav). M-am dus cu nevasta, ea e mai bolnavioara, trebuia sa-si rezolve ceva la medicul de familie si intru cu ea in cabinet. Medicul de familie imi spune ca eu figurez neasigurat la sanatate.
   2. Please, nu-mi spuneti Danut! Chiar daca bunicul meu a vrut sa ma numesc si asa. Folosesc tot numele, intrucat mai sunt cativa de Farcas Gelu in tarisoara asta si care zburda pe internet. Unul e prin Cluj, unul prin Orastie, parca prin Oradea….
   Da, nu poti sa iesi intreg la cap de la astia! Trag cu ochiul? Bine ca nu trag cu pusca, asa ar fi facut un amerecanoi de ala!
   Acum am o dedicatie muzicala pentru noi toti, umilii slujitori ai semizeilor din spatele unui birou de functionar public:

  • Eheeeeeeee…. la sanatate e o poveste aparte! La Cluj, acum cativa ani (nu vreau sa fiu rea, poate s-a mai schimbat ceva)… treit la 4, mers si stat de la 5 la coada impreuna cu consortul, ne trebuiau ceva documente… Ajungem noi pe la 5 fara zece, surpriza!!!!!!! Coada era deja considerabila…. Atentie, in conditiile in care se deschidea la 8, lumea mergea de la 5 sau chiar mai devreme sa isi ia nr de ordine! Frig afara, iarna… cu chiu cu vai ne luam numar si ne gandim binisor, ca la cati sunt in fata noastra, putem veni linistiti pe la 9… fireste, am intrat dupa 10, se inchisese la celalalt ghiseu unde trebuia sa mergem (ca deh, unele functioneaza doar 2 ore pe zi, sa nu se oboseasca zmeoaicele care se uita pe deasupra ochelarilor la tine!)… Noroc ca nu ne-a tinut mult, am dat peste un nene care ne-a rezlvat rapid. La el mergea cel mai repede randul!! (nu radeti, e important!!!!!!!!!!! Barbatii – prea putini la ghiseele institutiilor, sunt mai amabili!! nu-s nici nef….i, nici la perioada aia din luna, nici nedormiti ca li s-a smiorcait pruncul toata noaptea => toate acestea motive ca sa itiversi nervii pe amaratul contribuabil!)

 30. Da, n-ai dosar , n-ai sansa!
  Dar cum e sa te duci cu dosar cu sina si tanti de la ghiseu sa vrea musai dosar plic (ca ei numai din astea folosesc!) – Agentia de Plati si Inteerventii in Agricultura (cam asa ceva se numea institutia). Si normal ca singura librarie era la celalalt capat al unui orasel e drept micut!

 31. Eu am patit-o cu tot cu dosar cu sina la adm finanțelor sector 4: cu brațul de acte mi s-a spus sa ma duc la etaj, la biroul 6 (parca), sa fac ce trebuia făcut. Cand am ajuns, am luat la studiat ușile si apoi pereții dupa camera ascunsa, jur !! Erau birourile pana la 5 … si atat !! Si inca vreo 3 pe langa, fara număr. Cu coada între picioare am deranjat vreo doi “semizei” pana am ajuns unde trebuia.

  • Spune ”mersi” ca nu te-au ”deranjat” semizeii intre picioare ,acolo unde ti-era coada..Cum erai cu bratele pline de dosare .nu le-ar fi fost greu..Bine ca nu le-ai scapat pe jos sa fi nevoita sa te apleci.Ar fi parut ca ridici..coada , si semizeii sant pe jumatate oameni.Jumatatea de ..jos. :mrgreen:

 32. Eu, in naivitatea mea, chiar credeam ca nu se mai fabrica asa ceva. Asta pana acum o saptamana cand am depus dosarul pentru alocatia de stat a copilului.
  Sentimentul trait in fata functionarului la ghiseu seamana foarte bine cu ceea ce ai descris in articol. Ma mir ca nu este cineva de la acordarea primului ajutor in preajma, pentru ca pe multi ii incearca un posibil atact de cord in asteptarea verificarii continutului dosarului… cu sina

  • Acordarea primului ajutor?!
   Astia (administratia) au ca scop sa va extermine (daca nu fizic, psihic), credeti ca sint timpiti sa mai plateasca si personal medical pentru asta? Eventual in caz de lesin va tiraste de picioare afara paznicul institutiei. Si apoi, pentru Sindromul Stockholm nu se prescrie prim-ajutor, il duci pe picioare toata viata.

 33. https://vimeo.com/76938260 eroina noastră nu avea nicio șansă la în România..ați ghicit de ce..nu avea dosar cu șină 👿

 34. Citeva subiecte frumoase de bacalaureat: ,,Primul dosar. Cea mai frumoasa amintire”. Sau ,,Vis si realitate. Cum ati dori sa arate dosarul Ei (Lui)?”. Sau ,,Dulce ca mierea e sina”. ,,Luati bine seama, Ca sinele nu sint ale mele, ci ale…”.
  Si, nu in ultimul rind: ,,Descrieti dosarul cu sina. Aflat in fata unui ghiseu, ati incercat (in loc de raspinditul si popularul simbolul digital) sa penetrati sina prin orificiul sticlei anti-glont?. Impresii, statusuri etc”.

 35. Eu am avut de pregatit un dosar cu cateva acte si musai niste copii xerox. Am cumparat onorabilul dosar cu sina, am pus actele si am purces la drum. Ajung la institutia cu pricina, ma asez la rand.
  Dupa aproximativ 1 ora, imi vine randul. Mi se verifica actele originale : “mdaaaa… e in regula!”. Incepe verificarea copiilor xerox : “una…mmmm…doua….daaaa… asta e… bun…asta e primul set. Ok! Celelalte copii unde sunt?”
  Ma blochez! Care copii? Pt ce? Mi se arunca o privire gretoasa si printre molfaielile unei caramele primesc replica taioasa: “cucoana, trebuie un set de copii xerox pe care eu pun stampila *conform cu originalul* si care merge la camera 4. Un alt set de copii merge la camera 6 si al treilea ramane la registratura”.
  Inghit in sec, imi iau hartiile si deja ma gandeam unde e cel mai apropiat xerox. Dau sa ies pe usa si aud in urma mea : “Doamna, nu uitati sa aveti la dvs si 3 dosare cu sina!”.

  • Si o mitraliera, 10 incarcatoare si un prosop ud,sa-l pui pe teava mitralierei cand s-a incins,ca sa poti sa-ti termini treaba. Si apoi faci un proces verbal in 3 exemplare pe care le pui in dosarele cu sina aferente.

  • Altă neumblată… Păi cum să mergi, fată, fără copia copiei ??? Şi fără toate rudele dosarului? Am mai menţionat, cred, că nu am avut gentuţe sau poşetuţe în viaţa vieţilor mele. Unde să încapă dosarul şi toate alea ? Măcar una din dimensiunile poşetei să aiba min 50 cm.
   Apoi, de pe vremea când depuneam tot felul de declaraţii imbecile la ghişee, cum că am plătit ce am plătit plus copii după ceea ce plătisem plus dischete (ştiu, unii nu se născuseră înca), îmi cumpărasem şi un capsator micuţ. Păi ieşeam din casă cu declaraţia şi dovada plăţii, făceam copii xerox în oraş, dar cum dracu să le depun aşa, răsfirate ? Trebuia să le capsez şi nu aveam cu ce. Decât să mă întorc acasă sau la birou, mai bine plimbam capsatorul. Acu, la ăştia de umblaţi fără dosare la voi, mă întreb cum găuriţi documentele la ghişeu ? Ăăă ? iar perforator micuţ nu ştiu dacă există. :mrgreen:

  • Pai dupa toata taraseniile astea, ar trebui sa inventeze ciineva un xerox mobil, ca sa isi care fiecare masina de copiat dupa el. si s-a rezolvat problema romaneasca 🙂

  • Zii mersi…putea sa nu-ti spuna si te mai trimitea inca o data dupa dosare…Asta e unul din motivele pentru care nu m-as intoarce in Romania. Fiecare tanti de la ghiseu se crede sefa.
   Va doresc rabdare si nervi de otel!

 36. dar un Laic merge ,daca n am dosar cu sina ? (y)

 37. Timbru fiscal……. la mine in oras nu se mai gasesc timbre fiscale la posta,nicaieri. Trebuie sa mergi la primarie sa iti dea o chitanta egala cu valoarea timbrului, fix acolo unde se platesc….. “toate cele ce se platesc la primarie”…si coada e mare….uneori portarul iti zice sa mergi la finante sa iti dea ei chitanta, ca pot, dar nu vor…. si apoi te duci la finante, si se tipa aia ca vaca la tine….ca,,,,” de ce te trimite primaria, daca la primarie se plateste”……. Asa ca, dosarul cu sina macar e mai accesibil, ca disponibilitate:)) dar sa nu ne jucam cu timbrele fiscale:))

 38. Daca se vor introduce controale de securitate la intrarea in institutii ca la aeroport, atunci sinele vor fi interzise. Se vor inlocui cu panglicute tricolore.
  Sper ca macar cineva sa apuce sa înplînte una acolo unde stiu eu.

 39. Dosarul cu sina si timbrul fiscal de 2 lei.
  Indiferent ca platesti taxa de x sute de lei, daca n-ai nenorocitul ala de timbru degeaba.

  Scuzati-mi incultura, dar poate cineva sa imi explice care e rolul acelui timbru?

 40. pe tema : Mic indrumar de primit bani, legal, de la stat
  In Romania exista un numar mare de persoane care au dreptul la indemnizatie de handicap. Dupa drumurile facute in ultimele saptamani, inca ma intreb cate dintre ele chiar beneficiaza de …bacsisul pe care statul l-il da. Asta pentru ca …drumul hartiilor e atat de stufos incat nu toti cei care au dreptul si au nevoie de banii (si asa putini) nu cred ca ii obtin.
  Pentru a primi indemnizatie de handicap trebuie facuti urmatorii pasi : depunere de dosar la primaria de domiciliu, dosar care trebuie sa contina (pe langa acte medicale doveditoare, acte de stare civila, adeverinte de venit)referate din partea medicului de familie si a medicului specialist. Daca stii ce ai de facut, sunt necesare doar 4 drumuri…de baza: doi medici, obligatoriul centru de copiere de acte, plus un drum la primarie.Pe langa asta oricum ai de facut un drum pentru informare, plus macar inca unul pentru obtinerea actelor lipsa. Dupa depunerea dosarului, urmeaza sa vina ancheta sociala la domiciliu. Legal, poate fi facuta in termen de 30 de zile. Practic, angajatii primariei se misca, si ei, cat pot de repede, nu asteapta sa le sufle termenul legal in coasta. Tot dureaza, insa, cateva zile si asta. Cu ancheta sociala, plus, alte acte copiate, se incropeste dosarul de dus la centrul judetean. Acolo musai iti trebuie dosar cu sina; sunt convinsa ca centrul de papetarie din apropiere se aprovizioneaza cu cantitati mari din acest sortiment. Evident, ai nevoie de copii dupa toate actele depuse anterior. Plus, ai de completat vreo 3 formulare, si stai la rand in functie de bonul de ordine. Evident, drumul pana in …capitala te priveste, chiar daca locuiesti la granite judetului, unde nici microbuzele scoase din uz, dar care fac transport de personale pe sest, nu ajung.
  Dupa care…astepti. Daca angajatii primariei de care apartii sunt cumsecade, te anunta. Daca nu, in termenul pe care ti l-au comunicat la depunerea primului dosar, te tot plimbi la primarie, sa vezi daca a venit decizia de la centru. Cand ai obtinut-o, esti nevoit sa mai faci un drum la centru, pentru punerea in plata. Evident, trebuie depuse alte copii, trebuie completate alte formulare, plus obligatoriul dosar cu sina. Daca ai toate actele/copiile in ordine, afli ca: 1. Persoana aflata in dificultate va primi indemnizatia incepand din luna urmatoare depunerii actelor, bani care se vor plati , evident, la finele lunii..urmatoare. 2. Daca nu ai cont la o banca agreata, banii vor veni prin mandate postal. 3. Trebuie sa te intorci cu …alta hartie la primaria de domiciliu, pentru a primi (caz particular) indemnizatia de insotitor. Evident, si aici exista o banca agreata. Daca beneficiarul nu are card la acea banca, indemnizatia va trebui ridicata , intr-o perioada de 3 zile, de la casierie. Daca beneficarul nu se poate deplasa la casierie…e treaba lui. Va trebui sa cheme un notar acasa, sa d ea cu subsemnatul ca da dreptul cuiva sa-I faca un cont in banca sau sa-I ridice banii de la casieria primariei.
  Si acum sa vorbim de date calendaristice : am depus dosarul la primarie prin 20 martie; am primit certificatul de handicap datat 8 aprilie; l-am ridicat de la primaria de domiciliu in 15 aprilie, data la care am si depus la centru actele necesare; termenul legal de intrare in plata este incepand cu luna mai, dar banii, efectiv, vor fi platiti abia in iunie: intre 10 si 13 ale lunii, indemnizatia de insotitor, si dupa 20 ale lunii, indemnizatia de handicap. Si despre ce sume vorbim : 720 lei, indemnizatia de insotitor, si 340 lei- cea de handicap.
  Si eu spun ca m-am miscat repede – am stiut unde sa ma duc, am facut economie de timp la transport, nu stau departe de centrul judetului. Si sunt doar…apartinator, nu persoana care beneficiaza de indemnizatie. Ma intreb ce fac acei oameni singuri, neinformati, fara posibilitati de deplasare, care incearca sa isi obtina un drept absolut necesar intr-o situatie dura. Si viteza cu care se desfasoara totusi lucrurile, eficienta lor, e datorata angajatilor primariilor si ai centrului. Dansii chiar incearca sa faca lucrurile mai usoare. Legea insa ii obliga sa se ingroape in hartii.
  Nu spuneam povestea asta daca azi nu citeam ca niste inghiolbati de prin parlament vor pensii speciale. Ca…merita! Si, pentru ca sa le obtina, nu trebuie decat sa faca efortul sa ridice mana…..

  • din nefericire pentru mine, lucrez intr-o astfel de institutie.Si desi lucrurile difera putin de la judet la judet, in mare parte asa este. Diferenta este ca la noi nu se cere dosar cu sina, ci dosarde incopciat. Institutia a inceput sa-l solicite abi din 2010 cand am fost loviti cu toti de criza. Daca nu avem, n-avem in ce pune dosarele. Si chiar nu putem sta cu 17.000 de dosare pe jos. Dar, la noi, daca ai dosar bine, daca nu, la fel de bine. Om fi noi functionari mai cumsecade……
   Oricum…..vai de noi…..birocratia ne omoara……
   oana

  • @ Oana, ce e ala dosar de incopciat? Ca m-ai facut curioasa, nu am mai auzit de asa ceva…

 41. In fiecare an depun actele necesare reinnoirii conctractului cu casa de asigurari de sanatate, in calitate de furnizor de servicii. In ultimii ani au cerut actele in plic A4 (eu m-am dus cu dosar cu sina). In anul urmator m-am dus cu plic A4, trebuia dosar cu sina. Anul asta m-am prezentat ireprosabil: si plic A4, si dosar cu sina. Sa-si aleaga formatul de depunere. N-a fost bine. Plicul nu mai era de actualitate, dosarul cu sina da, dar nu din cel de carton. De-ala de vinilin, cu coperta transparenta si, fireste, cu sina.

  • ce culoare e în trend ? sau mai bine cumpăr toate nuanţele.
   există şi plic de plastic? ah, wait, am unul transparent, se închide cu capsă de blugi, albă.
   din ce mai pot fi confecţionate aceste chestii? o fi realist să încerc s-o iau înaintea lor?
   cine e trendsetterul în domeniu? 🙄

 42. Eeeeee la registrul comertului e musai dosar plic …:D

 43. Deci….stati….sa-mi trag….sufletul….fusei….sa iau…ca sa pot….ca n-aveam…..acum am!….deci….pot!!!!….Sa zic: Daca dosar cu sina nu e, nimic nu e!…

 44. Lela ,Nike ,am râs cu lacrimi!!Asta-i Romania in care s-au inmultit hartiile si copiile de tot felul.Lela sa va traiasca ”izmănosul”!!

 45. In 2004 in ziua alegerilor prezidentiale costat ca am buletinul expirat.Zic da-i naibii nu votez si gata.Parca mă mustra constiinta si ptr turul 2 merg sa fiu in randul lumii.Stiti cum e la evidenta populatiei,coada si la depunere acte si la primire CI.Eram in regulă si victorioasa ajung la ghiseu ,nea Vasile(asa i se adresau colegii) spune;nu aveti nr pe certificatul de casatorie, mergeti la arhiva la primarie si rezolvati.Ce spuneti??Asta inseamna ca certificatul e nul si eu sunt domnisoara??Minunat!!Eu la arhiva nu merg ptr ca dureaza ,m-am casatorit in cretacic .La revedere ,nu mă lăsati să votez,asta e!A strigat sa mă intorc,am mers intr-un birou unde un angajat constipat rău m-a admonestat dar a rezolvat cu un telefon in 5 minute si am depus actele ….intr-un plic ,deci fără dosar cu șină.(sîc).

 46. Imi pare rau, dar in institutia in care lucrez eu beneficiarii vin cu hartiile in mana, nepuse in ordine, neverificate, NE-NIMIC. Noi verificam tot, ii ajutam sa scrie cererea, alte hartii si le dam NOI dosarul. Avem munti de dosare recuperate din anii anteriori, ca nu avem bani de rechizite. Eu cred ca nu ai nimerit in locul care trebuia, adica ala in care TI SE DA DOSARUL. Mai exista si astfel de institutii sa stii! Am zis intotdeauna ca suntem ultimii fraieri din tara asta plina de dosare, dar nu ma intreba ca nu iti dezvalui institutia.

  • Io cred că în Ro doar un nou-născut mai umblă cu hârtii în mână, nepuse în ordine, neverificate, NE-NIMIC. Că de tulburare masochistă atât de severă încă nu am auzit.
   Fraieri zici ? Deci voi. că ne cereţi şi ne daţi dosare (oricum aduse de predecesorii noştri, înţeleg) sunteţi fraieri. Dar noi, că ne supunem unei imbecilităţi atât de agresive, cum suntem ???

  • Doamna agneswood, in tarile alea civilizate de care se vorbeste mai sus sunt implementate de ani de zile baze de date in format electronic. Stai linistita ca toate datele cetatenilor (si ce lapte au supt la mama lor) sunt undeva depozitate, dar IN FORMAT ELECTRONIC. La noi nu exista inca realizate aceste baze de date in toate domeniile sau daca sunt se lucreaza inca greu cu ele. Sau nu sunt calculatoare performante in dotarea institutiilor, ca sa se preteze la asa ceva. O societate in care sa nu se stie aproape tot despre fiecare cetatean este o utopie, asa ceva nu va exista niciodata. Doar nu va imaginati ca in Suedia de care se vorbea mai sus poti sa te duci si sa declari ca esti handicapat si vrei ajutor de la stat si gata, se rezolva, te loveste cineva cu bani fara sa te intrebe de sanatate sau cine esti sau de unde vii. Dar la noi se umbla inca cu hartii si asta este, va trebui sa mai asteptam mult si bine. Cand veti iesi la pensie tot printr-o arhiva plina de praf va scoboci cineva pentru vreo adeverinta care va trebuie. “Io” personal n-am sa apuc ziua cand va fi totul pe calculator, asa ca ma resemnez cu gandul ca nu m-am nascut in epoca potrivita.

  • @spunsieu, ba calculatoare cred ca exista (eu nu prea am mai vazut calculatoare vechi in nicio institutie….). Necazul e in alte parti si anume:
   1. Soft-urile nu exista, bazele de date sunt completate in timp si ar trebui sa comunice intre ele, de genul, la sanatate sa vada cum stai cu plata taxelor etc…. Asa cum vedem la tv se achizitioneaza softuri pe zeci de milioane de euro, dar ele nu exista => banii au intrat in buzunarul cui trebuie.
   2. Madamele alea de pe vremea lui Pazvante Chioru’ care stau la ghiseu de abia reusesc sa deschida calculatorul si sa puna in word o adeverinta (am primit adeverinte pline de greseli, nealiniate, cu mai multe tipuri de font, vai de mama lor!), de unde v-ati astepta sa stie sa foloseasca sus-mentionatele soft-uri (presupunand ca acestea ar functiona….)

 47. Eu îi mulțumesc doamnei Simona Tache pentru articolul plin de haz și de ironie împotriva flagelului care le face atît rău românilor.
  Am glumit și eu ca să nu mă necăjesc prea tare, dar e grav de tot după 25 de ani și 8 de la intrarea în UE!!!
  Dragi comentatori ai articolului, e viața voastră! Să nu v-o irosiți facind haz de necaz. Am prezentat mai sus tabloul vieții unui suedez, în societatea cărora am avut norocul să trăiesc 25 de ani fericiți. Și nu am descris totul, de exemplu că nu-mi cunosc nici miniștrii și că Stockholm nici nu are primar.
  Ar trebui ca lista de doleanțe pe care am scris-o să fie o ștachetă sub care niciun român să nu accepte să coboare niciun centimetru: România Fără Ghişee. Că se poate!
  Chiar nu are nimeni poftă să dea puie acestei administrații nesimțite și autoritare???

  Iată, pornind de la articolul doamnei Tache, să se declare 22 aprilie ca Ziua Antibirocrației. În 2016 în cele 8 ore de program să se facă roată neorganizată în jurul primăriilor. Să se dea puie în mod pașnic și simbolic dar cu toată hotarirea.

  Românul și românca chiar nu mai au sînge în organ? Și-i împing și pe copiii lor în cloacă. Ho!

  • Am scris eseul ăsta în 2008 – România Fără Ghişee. Nu pot spune că a avut vreun succes nebun. Profesorul Neagu Djuvara m-a aprobat totuși. Dar începe să se mai discute. Cer scuze autoarei pentru intervențiile mele, dar și eu tot la subiectul articolului mă leg. Sînt la adăpost, la 3000 km de București, imun și independent, dar batjocorirea românilor mă scoate din minți.
   http://acum.tv/articol/8488/

 48. Credeti ca asa i doar in Romania? Va inselati! In alte tari se merge pe ascuns. Dubai: tara “fara taxe” in care pentru orisice esti taxat! Nu ai “dosar cu sina” ? Pac: 100 dirhami ( cam 100 lei ). Vrei sa platesti? Aaaa… N ai cardul e-dirham! Ca nu poti sa scoti banul din portofel si sa platesti pur si simplu. Iei frumusel numar, astepti cuminte la o alta coada, platesti o taxa ca sa cumperi cardul, pui bani pe el, te duci apoi si platesti cu el ca sa ti se poata deduce o alta taxa de tranzactie cu respectivul card 🙂 Intre timp ti a expirat numarul de la coada initiala, iei altul si astepti uitandu te si ntrebandu te de ce e plin de lume care asteapta si jumatata din angajati nu fac nimic uitandu se n gol fara chef si cu prea multa lene, sau sorbind un ceai… Iti vine randul si… ghinion: cel/cea care se ocupa fix numai cu acea etapa din lungul proces pentru care umbli n fiecare zi, habar nu are ce sa faca si se uita pierdut/a! Il cheama pe alt/a competent/a. Pac. A picat sistemul. ” vino maine ” ti se spune… Plicul cu timbru? Exista si aici. Costa cam 5 lei daca mi amintesc bine si este pentru a plimba un act de la un ghiseu la altul. Vrei sa faci un act? No, no, no… Trebuie sa faci alt act in care sa ti arati intentia de a face actul respectiv. La fiecare ghiseu lasi cel putin 100 dirhami. Pentru un act vizitezi cel putin 5 ghisee.

  Citesc cu savoare atat articolele cat si comentariile! Cred ca ma intorc in tara. Macar in Romania e “pe fata”!

  • Se mai practica si ”pe la spate” ba am auzit ca si pozitia misionarului e de actualitate.Decat sa te plimbi si sa dai banul, adica dirhamul,mai bine stai pe loc,sau ..ma rog .te misti putin ,dar..iei dirhamu sau ce-o fi..drahma,lira sau ..o iei pur si simplu.Moca..Ce n-ai auzit de acte de caritate?? :mrgreen:

 49. Dragă Simona,
  Mă aflu în Statele Unite de cativa ani si am uitat, iertată să-mi fie greșeala, de faimosul dosar cu sina care mi-a dominat anii de scoală generală și liceu că apoi la facultate am fost noi mai revoluționari/e asa si nu l-am mai folosit. Trebuie să recunosc că m a amuzat cumplit povestirea ta inițial; apoi amuzamentul s a transformat într-un zâmbet nostalgic. Asa cu sina cum o fi el, dosarul e al nostru si e romanesc. Si cu asta închei tirada mea sentimentală.

  PS: Te rog să scuzi lipsa de consecvență “diacriticala”-scriu de pe telefon si tastatura de limba română e ușor”temperamentală”

 50. m-a mancat undeva sa fac si eu un copchil…toate bune si frumoase, o mandrete de baiat care nu prea plange si e cumintel foc…toate bune si frumoase pana la indemnizatia de crestere a copilului. fara exagerari au fost 15 documente…fiecare copie insotita de original, un drum pe la anaf si altul pe la casa de pensii si…siiiiiii….un dosar cu sina. vreti sa stiti partea morbida? la sectorul 2 aceste cereri de indemnizatie se depun in locatia in care se declara si decesele. dă vis!

  • în loc să zici merci că n-o trebuit să duci şi copilu… eventual şi copie după el.

  • Fiica mea a născut săptămâna trecută în Stockholm. Tot ce a trebuit să facă a fost travaliul. După ce s-a născut copilul a apărut în rezervă o asistentă care a constatat că în încăpere se află o mamă și un copil nou născut.
   A doua zi i-a venit CNP-ul, decizia de alocație etc etc. După două zile a înscris-o la grădiniță (pe internet).
   Oare românii ce așteaptă??? Se face doar bășcălie, de viața cui?

  • In Suedia se inscriu copiii la gradinita imediat ce se nasc ??!?? Cam comuniste autoritatile suedeze. Las ‘ ca-mi iau dosar cu sina si ma mut in Romania 😉

  • @EG
   Ți-i înscrii dacă vrei să-i ai acolo unde îți convine. Dacă nu, poți să i ții acasă sau să optezi ulterior. Dar locurile se mai și ocupă, iar peste rînd e cam greu.

  • Nu stiu daca te-a ”mancat ”unde trebuie cand ai facut copchilu’..Cred ca mancarimea era putin mai in spate..si nu prea ti-ai dat seama Oricum erai somnoroasa si oricum cele doua ”mancarimi”sant despartite de un petic de piele.Un fleac,vei zice..Da,dar in loc sa scapi de viermi,te-ai ales cu un copchil si cu o gramada de probleme pe cap.Mare .rahat.Macar bine ca nu ”prea plange”Asa o sa-i dai mai rar..sa suga.

  • fata, naste mata la cuca macaii sub 28 de saptamani ca neam de ti-l inregistreaza,ca e avorton.
   in capitala si prin unele orase mai fatoase variaza intre sub 24 respectiv sub 26 de saptamani.
   si daca traieste,stai sa vezi munca de lamurire ca-i copchil si nu avorton si sa vezi cand ti-l inregistreaza!
   cand s-a dus barbatu sa declare strumful i s-a spus ca mare noroc are ca e la 29 de sapt si nu sub 28,ca era f complicat.
   si pe vremea lui ceasca la fel!iti spune una direct patita, ca la 26 de sapt nu a vrut nimeni sa il alse pe tata sa ma declare.

   fetele d eprematuri din romanica,pe care les tiu, unele intre 25 si 27 de sapt, nu au avut nevoie de 15 hartii,ci de multa bunavoita sa li se completeze macar certificatul de nastere.

 51. Va spun eu una mai draguta. Ma duc la Administratia Financiara sa iau un Certificat fiscal. Pregatita, copii dupa toate actele din arhiva personala, chiar daca nu aveam nevoie de toate. Mers la caserie, platit taxa, stat la coada, trecut cu bine prin verificarea actelor si copiile aferente (intre timp am mai facut cateva copii), revenit in 30 de minute conform cererii dragutei doamne de la ghiseu, apoi… Mi se inmaneaza o hartie cu porunca sa ma duc la camera 7 sa o verifice. De acolo, cam.3, sa contrasemneze, apoi camera 4, imi da alta hartie, cu care ma intorc la camera 7, apoi camera 3 si, cand credeam ca, de fapt, traiesc un cosmar, ajung direct la camera 9 pentru stampila. Surpriza, in camera 9 era un singur birou, la care statea un tip, iar pe birou nu avea decat o tusiera si o stampila, altceva nimic!!! Dau politicoasa buna ziua, incep sa-i spun cu e treburi il inoportunez, iar tipul imi smulge hartia din mana, pune stampila si ma priveste fix. Nici un cuvant, nimic. Multumesc, ies, ma intorc la ghiseu, o intreb pe doamna care m-a trimis in cosmar daca mai am nevoie de ceva, ma anunta c-am scapat si ies. De atunci, vreo 3 ani, ma tot intreb cu cat naiba era platit tipu’ care ocupa SINGUR un birou si al carui job era sa puna stampile… 😮

  • Super tare chestia….. 😀

  • Daca tot era singur,draga Roro,ai avut posibilitatea sa afli atunci pe loc..Numai ca tu n-ai vrut..Sau n-a vrut el..Prea erai transpirata dupa atatea camere vizitate ,sau n-ai fost pe ”gustul ”lui.Barbatii spun imediat unei femei cat castiga..bineinteles dubland suma Cand se afla singuri intr-un birou ,de regula o tripleaza atunci cand e cazul.Se pare ca in cazul tau..n-a fost ..cazul.Nu prezenta-i ”interes”De aceea nici nu ti-a vorbit.Pacat.Meritai un ..oral.Poate i-ai fi apreciat ..vocea. :mrgreen:

 52. De-aia mi-a luat eu cetatenie belgiana….. de groaza actelor din Romania. Fratele meu a fost anul trecut sa-si schimbe buletinul …. toate bune si frumoase….. acte, copii, opis, dosar, taxe…. tot, tot….. la eliberare…… ‘ Va trebuie certificatul de nastere al copilului dvs , daca vreti sa va eliberam buletinul’….. stiti unde este buletinul la ora actuala????? tot la ei 😀

  • si tot de asa ceva m-am lovit cand mi-am schimbat buletinul pe motiv de adresa.
   cica daca ai copil minor el are automat adresa parintilor.
   intrebarea mea a fost;unde scrie adresa minorului ca el nu are buletin(avea la timpul ala sub 14 ani)?!in certificatul de nastere??ma rog,cum o tineau pe alor am adus copie dupa certificatul de nastere sa-mi iau buletinul.

 53. WTF ?!?! bai esti prost ??? romanie (cu “r” mic !!!) plai de dor, fara nici un viitor !!!!……

 54. Chiar ti-era dor de mine?? 😥 Uite ca am venit ..si am adus si o sina..E fara dosar,ca sina e de cale ferata..I-a cazut la unii din caruta 😉 Ei s-au ales cu ..dosarul ,eu cu sina..Ce sa fac cu ea??M-am gandit ca i-as putea pocni pe unii care promit mult si nu fac nimic,dar mi-e ca-mi ataseaza si ..dosarul.E destul de grea si fara dosar..asa ca mai bine o duc la fier vechi si scap..be..sina. 😮

 55. Ma ‘ntreb eu, asa, ca prostu’, oare cand ii punem noi “pe sina” p-astia? Sau mai bine cand in capsam? Mai stam mult cu limba-n gura?! Ca… o sa avem nevoie toti de dosare cu sina!!

 56. […] Acest articol a fost scris initial ca si comentariu pentru superbul articol al Simonei Tache, Dosarul cu șină, cel mai de preț lucru al României. […]

 57. Să fie vreo 2 ani de când mi se întamplară cele ce am să vi le povestesc. Trebuia să plec din țară pe o perioadă mai lungă și aflu că certificatul meu de naștere nu e bun, e prea comunist și trebuie preschimbat cu unul nou, european. Bun, ma denasc și renasc european, daca e cazul, dar n-a fost suficient. Renascut fiind, în spirit european, zic să evit statul la cozi și să caut pe net ce acte îmi trebuie și unde se întamplă preschimbarea, ca sa ma duc direct cu toate actele pregătite, să nu pierd timpul funcționarului degeaba. Agenția din urbea mea n-are site, dar cea din Brasov are. Nu-i nimic, legea-i una-n toată țara, zic:
  -certificat de naștere comunist -bifat
  -copie certificat de nastere comunist -bifat
  -copie buletin -bifat
  -dosar cu șină -bifat
  -plătit taxa timbru 2 lei -de achitat
  Vrând cu orice chip să nu stau de 2 ori la coadă, să întreb dacă taxa de 2 lei se achită pe undeva pe-acolo sau e vreun timbru, acționez preventiv și întreb la toate ghișeele unde mă gândesc că ar putea să-mi ia 2 lei. La urma urmei, plătesc la toate ghișeele fără coadă din oraș 2 lei, daca asta ma scutește să stau la coada pana la linia de tramvai de la preschimbat certificate de nastere.

  1. Administratia fiscala
  -Buna ziua, am venit să plătesc taxa de 2 lei pentru schimbat certificat de naștere
  -Dar cum v-ați pierdut dom’le certificatul de nastere? In fine, nu la noi, mergeți la cec, sau la poștă, că ei dau timbre de-astea de 2 lei.
  -Totusi daca va dau 2 lei, nu-mi dati va rog frumos o hartie ca am platit? Daca nu-mi trebuie, nu-i problema, ca-mi ramane pentru data viitoare.
  -Nu intelegeti dom’le ca nu la noi, mergeti la posta pentru timbru.

  2.In drum spre Posta era CEC-ul, intru sa intreb, ca doar n-o sa ma intorc de la Posta.
  -Buna ziua, am venit sa platesc taxa de 2 lei pentru schimbat certificat de nastere
  -2 lei ziceti? Catre cine vreti sa faceti plata?
  -Nu stiu sa va zic, vreau sa-mi schimb certificatul de nastere, sunt aceeasi ca si cu certificatele de casatorie.
  -Catre primarie deci!
  -Se prea poate, dar n-au sediul in primarie, ci pe Traian…
  -Stiu, stiu unde sunt casatoriile, dar tin de primarie, zise doamna in timp ce-mi butona plata de 2 lei catre primarie.
  -Multumesc, o zi buna, zic eu intinzandu-i 2 lei si primind o chitanta.

  Bucuros ca am rezolvat problema, dau sa plec pe Traian. Ma macina totusi un gand. Daca cei 2 lei nu trebuie platiti la CEC, ci la Posta? Am batut atata drum, ca in final tot sa stau de 2 ori la rand? Posta e la 1 minut, nu mai bine ma duc sa vad daca nu cumva pot sa platesc si acolo?

  3. Posta
  -Buna ziua, am venit sa platesc taxa de 2 lei pentru schimbat certificat de nastere.
  -Nu avem timbre de 2 lei, dar va dam 2 de 1 leu.
  -Si inseamna acelasi lucru?
  -Haideti dom’le, nu stiti sa adunati? 1 si cu 1 fac 2.
  -Am inteles, dati-mi asa, 2 de 1 leu.

  – platit taxa de 2 lei -bifat de 2 ori
  Incantat ca totul merge bine si am toate cele trebuincioase pentru a fi renascut european oficial, ma indrept spre Traian. Cand ajung la distanta de 2 statii de tramvai, zic ca mi-a pus dumnezeu mana-n cap. Nu se vede nicio coada! Sa fie oare adevarat, sau o fi iarasi sarbatoare azi si e inchis? Dar daca era sarbatoare, ar fi fost inchis si la posta, sau macar la administratia financiara. Se vede usa, e deschisa, trebuie sa fie o minune! Față in față cu ghiseul:
  -Buna ziua, am venit sa-mi schimb certificatul de nastere cu unul european.
  -Veniti maine, azi nu avem program cu publicul, scrie pe usa.

  A doua zi, dupa vreo 2 ore de asteptat la coada:
  -Buna ziua, am venit sa-mi schimb certificatul de nastere cu unul european. Am toate actele, certificatul de nastere, copie, cop…
  -Ati mai fost? Ati platit taxa?
  -N-am mai fost, dar am platit.
  -Pai cum ati putut sa platiti? Intreba ea chiar intrigata.
  -Pai sa vedeti, am fost la posta si nu mai aveau de 2 lei asa ca am luat 2 de 1 leu, e bine asa?
  -Nu e bine, ca asta nu e taxa de timbru, se plateste la primarie, va scriu acum biletel si mergeti si platiti.
  -Nu-i nevoie, o intrerup, ca inainte sa merg la posta, am fost la cec si am platit si la primarie, zic eu triumfator.
  -Dom’le n-aveti cum sa platiti fara biletelul pe care vi-l scriu eu acum, ca nu va ia banii fara el, si asta nu se plateste la CEC, ci la primarie pe fraternitatii. Mergeti cu biletelul, platiti, si va intoarceti joi, ca maine n-avem program cu publicul.
  Fața imi ramase impietrita, dar creierul imi tipa de disperare la auzul sentintei scrise atat de rece pe biletel, ca-mi inghetase mana, “a se plati 2 lei”, stampilat.
  Plec buimac spre casa neintelegand ce mi s-a intamplat. Ma uit la Gadea cum ii injura pe guvernanti, dar parca totul e futil. Dintr-odata am o revelatie, o epifanie ce-mi lumineaza mintea… bineinteles ca e o pauza de 1 zi intre oricare 2 zile cu public. De parca eu as fi fost in stare ca ziua urmatoare sa ma trezesc de dimineata, sa-mi iau biletelul, sa ma duc cu el la coada la primarie, sa platesc cei 2 lei si sa sper ca inca mai e deschis la casatorii, pe Traian, unde se preschimba certificatele de nastere. Ce guvernanti, dom’le… cum se gandesc ei la toate. Cum inteleg ei, in ciuda faptului ca ei n-au nevoie, ce nasol e sa fii in fata unui ghiseu, si cum ne dau liber fortat de la ghisee, cel putin 1 zi, pentru fiecare zi de stat la coada. Asta nu se poate numi decat pura compasiune si empatie pentru cei de jos, iar nesimtitul asta de la televizor nici nu incearca sa inteleaga cum alesii nostri se sacrifica pentru el, incalcand legea, pentru a avea si televiziunile un subiect de discutie si de unde plati un salariu.
  Nu vreau sa va mai tin mult, ca vorba lunga-i saracia omului. Atat va mai spun ca m-am recuperat ziua urmatoare. Apoi joi am fost la primarie, unde, DA!!!, m-a intrebat daca am biletel si mi l-a cerut inainte sa platesc. Si am apucat chiar si sa stau 2 ore la coada pe Traian in aceeasi zi, pentru ca joi n-au program cu publicul dimineata ci doar dup-amiaza. Tot ce mi-a mai ramas de facut a fost sa ma intorc pentru o coada de 2 ore Marti dimineata sau Joi dup-amiaza peste 2 saptamani, ca sa-mi ridic dovada renasterii europene. Nu stiu de ce, dar parca nu-mi venea sa cred ca sunt european.

  • Nu te supara dar ai fost fraier, ti-ai facut-o cu mana ta, ai umblat ca prostu’ in loc sa te duci direct unde trebuia si sa te interesezi ce-ti trebuie. Daca te duceai din prima unde trebuia vedeai si programul si ce iti trebuie sau unde trebuie sa platesti. Astea sunt afisate peste tot, nu e nici un mister.

  • :))))))))))))))))) genial ! genial!!!!

  • Catre Popa Adrian: Am fost acolo initial, dar coada e de 2-3 ore, nu voiam sa astept 2-3 ore ca sa-mi zica ca-mi trebuie o copie la buletin, am zis sa aflu de dinainte, sa ma informez pe net. Daca si sa te informezi de dinainte de pe saiturile oficiale, in loc sa aglomerezi ghiseele cu intrebari, inseamna ca esti fraier, inseamna ca ne-o meritam cu cozile.
   Ce-i drept, la program nu m-am uitat cand am fost prima oara, pur si simplu am presupus ca e de luni pana vineri, ceea ce nu mi se pare o presupunere nerezonabila. Oricum, faptul ca m-am dus o zi degeaba acolo n-a fost nicicum marea problema, am pierdut doar cateva minute cu asta.
   Cand spui ca sunt afisate peste tot, pur si simplu scoti informatia din capatul opus gurii al sistemului digestiv. Nu era afisat nicaieri, si asta era facut cu motiv. Ce rost avea sa afiseze ca se plateste la primarie, daca protocolul nu permitea plata fara biletel, pentru care trebuia oricum sa astepti 2-3 ore si sa ajungi la ghiseu? Daca ar fi afisat, asa cum au facut cei de la brasov pe site, te-ai fi dus degeaba sa platesti la cec, cum am facut eu, nu?

 58. Dar eu nu inteleg!? Serviciile publice sunt la dispozitia publicului, sau publicul la dispozitia serviciilor publice? Eu am lucrat in receptie de hotel si am servit clienti functionari publici. Sa vedeti ce urat se uitau unii cand le ceream bani pe copia xerox a CI care le trebuia la curs… Sau sa va povestesc cum am stat la un ghiseu de incasare taxe asteptand pana functionara a negociat telefonic daca poate incredinta cățelul sau nu interlocutoarei; după care s-a ridicat cu nonşalanță si a iesit din oficiu fără a mă băga in seamă? Scuze sunt off-topic. On topic: surpriza: am avut dosar cu şină la evidenta populatiei si la imigrari si au zambit frumos ca nu le trebuie 🙂 Sau cum am aflat ca plata unei taxe de supralegalizare trebuia sa o platesc in orasul de resedinta? Noroc ca la MAE sunt oameni draguti si amabili si mi-au indicat unde mai pot plati fara sa fac cale intoarsa.

 59. Salut,
  Atunci cand mergi la politie sa depui dosarul pentru examen, ghici de ce ai nevoie? Exact chiar de el, de dosarul cu sina altfel vei fi de rasul politistilor si nu doar atat…nu te vei putea inscrie….chiar daca pentru tine ca muritor de rand e ft important sa dai examenul la o anumita data si in plus daca nu ajungi la timp pt ca mergi sa iti cumperi dosar cu sina ai pierdut programarea…deci nasol daca nu ai dosar cu sine 😈 😮

 60. Excelent articol, si amuzant. Asa este, totul merge bine , totul e in regula si din senin iti spune ca n-ai dosar cu sina. E trist

 61. Ce dosar cu sina? Nu stiti cum se platesc contributii obligatorii la ANAF. La primul ghiseu ti se spune cat ai de plata si iti scoate o hartie. Bineinteles dupa ce stai la coada, ca altfel nu se poate. Te asezi frumos la coada la un alt ghiseu unde, dupa ce ti-ai consumat bateria la telefon jucand Candy Crush ca sa treaca timpul mai repede, ti se scaneaza hartia. Incerci sa scoti banii, dar ti se spune: „Stati, stati! Plata se face la alt ghiseu. Te asezi cuminte la cel de-al treilea ghiseu, pentru ca în final sa ajungi sa PLATESTI.

  • Asta daca tanti nu ti-a gresit calculul. Daca ti-a gresit calculul (niciodata in minus) si-ti dai seama inainte sa platesti, refaci “circuitul cetateanului in natura” 😉
   Asta ca sa nu te plictisesti…

  • Draga, “Nu conteaza”, pana sa citesc postarea ta am crezut ca numai mie mi s-a intamplat asta. Ma duc la ANAF sa platesc contributiile. Sotul imi spune … “te duci la ghiseul nr. 1”. Zis si facut, ajung acolo ma asez la coada la ghiseul 1, ca o floricica, fericita nevoie mare ca erau numai cinci persoane. Si stupoare, cand imi vine randul numai nu mi-a tras si doua palme ca nu mi-am scanat hartia cu cat am de plata. Logic, treaba asta trebuia facuta la ghiseul de alaturi unde coada nu mai era la fel de mica. Am avut “bafta”, am stat doar la doua cozi pentru ca aveam la mine. instiintarea venita prin posta. Ma intreb si acum de ce am stat in doua parti la rand atat timp cat madamele de la cele doua ghisee imparteau acelasi birou (stateau fata in fata)? Nu putea sa scaneze foaia respectiva aceeasi persoana?

 62. Imi imaginez un dialog la unul din multele ghisee ale patriei:
  “Functionara: – Urmatorul!
  Victima: – Aaa… bune ziua…
  Functionara: – Buna ziua! Numele?
  Victima: – Mboutou Hjounsou.
  Functionara (notandu-si numele pe o hartie, incercand sa mascheze faptul ca nu l-a inteles foarte bine N.a. In curand nici nu va mai conta): – De unde sunteti?
  Victima: – Uganda.
  Functionara (cu un usor aer de superioritate) – Si ce doriti?
  Victima: – Pai.. cetatenie romana.
  Functionara (foarte sigura pe ea, deoarece stie ca l-a prins): – Aveti dosar cu sina?
  Victima (vizibil contrariata): – Cum? Ce e ala?
  Functionara (si mai sigura pe ea): – Un dosar cu sina, domnule… (se uita pe foaia unde si-a notat numele)… Mboutou.
  Victima (vizibil incurcata): Pei… nu scria nicaieri de vreo dosar cu sina…
  Functionara (surazand castigatoare): – Imi pare rau, domnule Mboutou, dar se pare ca ati ales tara gresita. (Functionara se intinde si pune pe ghiseu o hartie pe care scrie “PAUZA DE MASA”, isi scoate un sandwich si il mananca in fata celorlalte victime, vizibil contrariate)”
  Sfarsit.

 63. Dar de dosar de incopciat ati auzit? Eu am ramas muta cand am auzit prima data, la finante, acum cativa ani. Am intrebat ce e acela si unde se face? nici prin cap nu mi-a trecut ca e nevinovatul dosar cu sina, am venit cu actele in dosar plic.

  • of, nu e dosarul ăla cu şină simplu, de la ţară. e ruda de la oraş, care, pe lângă şina plasată în interior, are la exterior nişte chestii metalice cu care se prinde, la rândul său, în alt dosar mai mare called biblioraft. cine nu cunoaşte ierarhia şi nomenclatorul consumabilelor să plătească la trezoreria blogului o taxă de 10 bani. pentru detalii procedurale, vă aştept la camera 9018736.

 64. ati incercat vreodata sa obtineti un grad de handicap la comisia cu pricina?

  programul incepe la 8.30,dar cam pe la 9 se deschid usile.
  programul zic,ca lista se deschide la 4.30 cu primul pensionar vasnic aparut cu o foaie de hartie si un pix.pe la 6 cele 25 de locuri se ocupa, cei epste revin a doua zi si se trec pe noua lista,daca se incadreaza.
  intri timid, nedormit, zumzanit de toti babalacii care slavesc coada si ti se da……o data la care sa vii sa te inscrii pe o noua lista ca sa depui dosarul cu sina la comisie in vederea stabilirii gradului de handicap.

  cam peste 2 sapt iti vine randul. alta coada, din nou de la 4.30 dimineata. pe la 12 intri la cerber.
  cucoana are cam 1,80 m si cam 100 de kg. nu ma simt confortabil.
  mai ridica ochii si imi mai spune taios: si de ce vreti grad e handicap,ca toti vreti, la ce va trebuie?
  alzheimer mama zic, si e dreptul ei.
  ete dreptul ei! n-aveti mms de la obregia si nu pot sa va iau dosarul,ca ala de la psihiatru nu e bun. orice psihiatru crede ca paote sa il dea?
  doamna stiti ca legea zice ca da.
  vino alta data.
  stati, stati ca il am. il scot si i=-l dau.
  aha, iti bati joc de mine?mda, sunt toate, dar va trebuie DOSAR CU SINA!!!!!!!!
  n-am.
  nu vi-l iau.
  ba da.
  ba nu.
  ba da.
  sunt niste f buni prieteni, medici de renume in spitalul cu pricina, car eii atrag atentia cucoanei ca……handicapul e handicap si fara dosar cu sina.
  bine, va iau dosarul, dar la anul,cand veniti pentru reinniore, sa aveti doasr.
  o sa am,dar………..de ce nu ii dati definitiv?
  pai ca nu are 75 de ani si pana la 75 de ani se poate vindeca.
  de Alzheimer?
  de orice,asa zice legea.
  pai ii face peste 5 zile.
  doamna ce nu intelegi??????????

 65. casa de asigurari de sanatate

  am venit sa depun pt mama sa ia molecula X, ca are alzheimer. e doar o reinnoire.
  nu, nu e ,ca nu e in calculator.
  cum sa nu fie,ca ia de 5 ani.
  adica marturisti ca fraudati ssitemul?
  doamna,zic, poate sunteti obosita, poate nu v-ati uitat corect.
  adica ma faci incompetenta?nu iti iau dosarul, nu iti iau nimic ca nu e in sistem si nu ai adeverinta de la fisc ca nu realizeaza venituri din prestari de servici si alte activitati.
  cu alzheimer? pai nu ii da voie legea. uitati adeverinta ca nu are decat pensia de 400 de lei.
  nu e in calculator si nu iti iau nimic.altul la rand.
  moment in care imi aduc aminte ca mi-am gresit zodia si trebuie sa ma nasc la termen,adica sa fiu scorpion. si iese scorpia din mine si strig in toata incaperea cu 15 ghisee: sa o caute pe mama cineva in calculator si daca o gaseste sa i-o bage si doamnei care nu o are bagata!
  in doua minute o gasest eo colega, i-o baga doamnei si mi se primeste dosarul.

  • Am ras cu lacrimi de istorisirea ta! Regret situatia si disperarea, dar modul spumos m-a facut sa rad cu hohote ca si articolul 😀

 66. Incerc ca aplic la un master al unei universitati din “strainatate”. Trimit traduceri autorizate si legalizate dupa diplome si foi matricole. Primesc raspuns ca ei vor copii dupa foile matricole, semnate si stampilate inca o data de universitatile emitente, si nu apostila. Ma duc la Univ Ecologica Bucuresti – privata – in 5 minute, obtin semnatura si stampila pe act. Ma duc la ASE: veniti cu copie legalizata, si platiti taxa de 125 de Ron la casierie. Dar traducerea autorizata si legalizata care evident contine si copie legalizata…nu, nu e buna! Alta copie simpla legalizata si taxa de 125 Ron pentru autentificare. Si care a fost autentificarea: tot o stampila si o semnatura. Dar cu mai multe drumuri si taxe, ca asa e la stat! La ASE, si daca iti zambeste secretara platesti o taxa!

 67. Hamnibal Anteporcas

  https://www.facebook.com/hamnibal.anteporcas/videos/vb.100003556371929/468107783317763/?type=3&theater
  Peste tot functionarii publici sunt la fel, pentru ca trebuie sa-şi justifice salariul. nuuuuu?

 68. Pt ca am luat coada de 3 ori de la….coada,evident,din cauza uneia care habar nu avea pe ce lume traia,cand intr-un final a reparat greselile facute tot de ea iar actele mele erau numai bune de primit,mi-a cerut faimosul dosar cu sina,s-a lasat pagubasa dupa replica mea acida,(recunosc,ma pierd rau de tot cu firea in fata unei proaste eminente care imi greseste acte importante de 3 ori) “fa tu esti tampita,pai pana acum de ce nu ai basit nimic de dosaru’ pi.dii ca tot m-ai tinut aproape 4 ore cu tine aici?!”. Raspunde ea “lasati doamna,se poate si fara,ar fi fost totusi bine sa il fi avut.” In fine,mi-a rezolvat intr-un final cu actele si am scapat.

 69. Nu stiu daca la noi in Brasov e de fapt vreo alta tara, dar in ultimele dati cand m-am dus pentru diverse acte (alocatia pentru copil, mi-am pierdut certificatul de casatorie, etc) desi am avut dosar cu sina, doamnele functionarese mi l-au dat inapoi, ca nu le trebuie. Nu mai zic ca toate au fost de o super amabilitate care mi-a lasat sezatia ca traiesc undeva in Dosarele X. Deci….se poate 😛

 70. Ce te faci cand te duci, prevazator, cu dosar cu sina si la ghiseu ti se cere dosar plic ?

 71. Cu scuzele de rigoare,
  Nu “Banatu’i fruncea”, “Iasu’i fruncea”. Dosarul cu sina este obligatoriu si aici. Corect si ne supunem. Dar, daca nu ai atasate la el si zece coli albe format A4 “adio …. si un praz verde”

  • of, de cand ma tin sa zic asta cu colile…
   am intalnit-o mai ales la universitati.
   dosar cu sina ca dosar cu sina da’ colile A4….

 72. Hai sa facem Loteria Dosarelor cu sina, sigur o sa-si ia toata lumea, astfel 😀

 73. Alta,
  Adeverinta pentru ca nu ai datorii la utilitati
  Dosar ….? … beton, da beton tata, nu alta !!!!!
  Dosar cu sina, zece coli format A4, cerere olograf, in trei exemplare, nr. de inregistrare si …. astept … astept …
  Trec 30 de zile … nimic …. eu? … disperat tataaaaaaaaaaa … si nu oricum…..
  Dar ..
  Cu doua saptamani in urma primesc in cutia postala un plic pe numele de Obreja N., confuzie de adresa, de bloc am zis eu …. o fi cineva de la D4A , D4C .. D E, sau F si am lasat plicul la avizier pentru a fi inmanat adrisantului…
  Suparat, merg la firma respectiva, la registratura ..
  D-na, va rog, la numarul de inregistrare …. nu am primit nimic, ce s-a intamplat?
  Contrariata – nu exista domnule …. mata i-ti bati joc de mine .. va demonstrez ca noi am raspuns solicitarii dvs …
  Ce este drept, este drept, recunosc. Cererile cetatenilor erau arhivate corect. Cu nr., cu adresa, doleante, .. etc. Ajungem la nr. de inregistrare, la dosarul meu. Deschidem dosarul si … soc!!!!!! … plicul cu numele de Obreja, pe adresa mea, respins de mine, figura ca destinatar necunoscut.
  Intreb: – mai fiinta umana, daca cererea este pe numele meu, scrie pe dosarul tau, adresa mea este corecta. de ce apare alt nume?
  Raspuns: greseala de dactilografiere ….

 74. Ciubucciu Marius Mihai

  E ceva aiurea la formatarea site-ului, nu imi apare textul in partea dreapta a ecranului ( mai exact ultimele litere dintr-un cuvant, sau dupa caz, intregul cuvant) . Daca vrei screenshot just shout.. (aka use caps, or don’t it’s your website what the heck) .

 75. Ce aiurea comentati….aveti web-site, mari bloggeri, dar nu stiti sa va uitati naibii pe un site inainte sa te duci la naiba sa depui marele acte sa faci tu rahatu’ bici, sa iti faci naibii o lista daca nu ai memorie suficienta, si sa te duci frumos cu tot ce trebuie la tine. Si apoi tot voi va plangeti ca vai ce flegmatice sunt doamnele. Pai daca au de lucru numai cu tantalai, cum sa fie altfel? Cum naiba sa ajungi la o varsta si sa supravietuiesti in Bucuresti, si sa nu stii lucrurile astea frate…? 😐

  • Nu te supara ca te intreb, dar …. cand ai fost ultima data sa depui vreun dosar la o institutie de stat?
   Iti spun eu, atunci, cum stau lucrurile.
   Intri frumos pe site, scoti ce documente iti trebuie si te duci fericit la tanti de la ghiseu. Si acolo ce sa vezi… pe langa ce ai tu la tine si ce au trecut ei pe site iti mai trebuie inca vreo 3-4 hartii. Iar daca ai nerusinarea sa le apostrofezi ca respectivele hartoage nu erau trecute in site se uita la tine ca la o cretina venita din alta lume si iti spun “Dar ce cucoana, de unde sa stiu eu ce au trecut astia pe site?”
   Deci…..

  • Rares,in afara de buletin(banuiesc),la care te-ai dus cu un parinte,ai mai avut nevoie de vreun act,cat de neinsemnat, de la vreo institutie.? Chiar si pentru inscrierea la liceu e nevoie de dosar cu sina(nementionat pe site). Asa incat,lasa sfaturile pentru colegii din fata blocului,iar cand vei ajunge printre ,,tantalaii” din fata ghiseelor,te asteptam la schimb de impresii. Pana atunci,verifica-ti vocabularul:acesta se asorteza la fotbal si sotron. Aici e alta liga.

 76. Am citit si am ras, am ras si am citit :))

  N-ai dosar cu sina??
  Duci o viata de duzina!
  Stiu ca nu ai nicio vina,
  Dar fa-ti rost de-o sina!!
  Te transforma-n eroina..!

 77. Oooohhh da! Povestea dosarului ne urmareste pe toti. Sa va povestesc ce am patit saptamana trecuta? 🙁
  M-am decis sa imi schimb medicul de familie. O prietena mi-a facut o recomandare, atentionata finnd si de faptul ca e “impecabil profesional, dar cam dusa cu pluta”.
  Imi iau de acasa copiile dupa diversele investigatii, analize etc. si ma pornesc voioasa.
  Am asteptat cam mult sa imi vina randul, dar eram fara programare si trebuia sa inteleg situatia. Am vb cu medicul, i-am prezentat situatia mea… Toate ok. Cand sa plec, imi zice zambind ca la vizita urmatoare, daca nu am timp azi, sa ii aduc o copie dupa ultimul bilet de iesire din spital (pe care o uitasem, ce-i drept) si “un dosar de plastic, cu sina, ca asta rosu” (aratand d-na de catre un dosar aflat pe masa).
  De ce sa astept pana data viitoare? Hartiile mele in ce vor sta pana atunci? Fuga la o librarie, iau un dosar de plastic si ma intorc. Stupoare!!! Ii intind dosarul asistentei si dau sa zic ca voi aduce si copia lipsa a doua zi…dar mi-am inghitit cuvintele cand am auzit-o urland “doamna!!! rosu! rosu! ce dracu sa fac cu un dosar verde? rosu pt femei, albastru pt barbati si la copii folosim dosare galbene!”
  No comment…

 78. Sa nu uitam de imperiosul, nelipsitul timbru fiscal, fara de care nici sa nu indraznesti sa te prezinti la ghiseu.

 79. Dă-mi Doamne minte să inventez dosarul cu șină online!

  • Eu vreau sa inventez dosarul cu napalm. Dupa martisorul cu napalm pentru soacra.
   Sa fim toti inventatori, nu doar unele asa-zise VIP-uri romanesti. Nu stiti ce au inventat? Serviciul buy back pentru nevasta.
   Dupa cativa ani o dai inapoi si-ti iei una mai tanara (preferabil la limita legala de 18 ani, daca nu se poate sub).

 80. Pentru a moderniza sistemu, guvernul va introduce un nou tip de dosar cu shina, mai atractiv, in culori incitante, fabricat in China cu costuri mai mici, spre a fi vandut in Ro la un pret doar putin mai ridicat. Pentru a fi deosebit ve vechiul dosar cu shina, noul dosar va fi numit de tip “B”, mai exact “B-shina” 😛

  PS: dupa 8 ani de viata in Canada, imi dau seama ce e in neregula aici. Mamaliga avem, slana se gaseste, telemea este. Da’ n-avem dosare cu shina!!

 81. Cool post.
  Dosarul cu sina, acesata nelipsit cutuma din toata birocratia de kakao din tara asta, cu sute de mii de functionari de stat care joaca Solitaire si de ceva ani, citesc ziare online.

  Ar trebui sa facem o lista cu toate lucrurile idioate din tara asta.
  – Dosarul cu sina
  – Gardianul \ Portarul institutiei care e si Birou de informatii, Ghid turistic zonal pentru gasit o papetarie de unde trebuie cumparat Dosarul cu Sina, si uneori chiar si Expert Contabil de Urgenta.

  Ar mai fi de adaugat multe, dar prefer sa nu-mi aduc aminte acum.

 82. Buna postarea si imi rascoleste amintiri urate de genul cosmar.

  Acum ceva timp eram in spital cu o ruda tare draga mie, nu am putut obtine tratament decat dupa ce am depus un dosar cu sina (dosar ieftin de carton ca in poza de mai sus cel de plastic nu era bun). Raspunsul de la spital si de la casa de asigurari sanatate a venit dupa o saptamana si a fost sec ” nu avem tratamentul necesar”, in timpul acesta noi aduceam tratament de la austrieci cu 16 milioane pe flacon. Se intampla nenorocirea si ruda decedeaza, noi o declaram corect si rapid la autoritati, tot cu dosar cu sina a trebuit facuta treaba. La 2-3 luni dupa deces sunt sunata de cei de la Casa de asigurari sanatate Bucuresti si imi este comunicat ca avem de platit sitalului si Casmb-ului o suma mare pentru un tratament care se facea inca pe baza dosarului depus cand ruda era vie, a trebuit sa spun in telefon ca ruda e decedata si e declarata corect si nu inteleg cum poate un mort sa primeasca tratament si sa fie dator.

  La Comisia de pensii pe caz de boala am depus anual un dosar cu sina de carton cu toate actele de o suta de ori multiplicate pentru o alta ruda care era in incapacitate de munca totala si avea pe fisa scris zero ore de munca recomandate si stare irecuperabila pentru munca. Nu inteleg ce faceau cei de acolo cu dosarul de trebuia depus anual cu tot in el, probabil il aruncau. 🙁

 83. Simona, nu vreau să deschid cutia pandorei…dar, hai să spuneam doar că sunt consultant fiscal. Și mi aduc aminte cu mare drag de începuturile mele, când, la un moment dat, din frica de a nu găsi dosare cu șină când mi era lumea mai dragă (care și atunci erau trufandale), am cumpărat un teanc întreg, care mi a ajuns o vreme. N are rost să povestesc ce privire mi au aruncat vânzătoarea și colegii, când m-am întors la birou. Din fericire, între timp a mai trecut…un timp și am ieșit din schemă. În suflet, însă, totul e proaspăt.

 84. ganduri razlete

  Povestea cu dosarul am patit-o si eu. Un teanc de hartii, copii dupa toate (mai bine sa ramana decat sa ma trimita sa fac altele) si doua dosare: unul cu sina si unul plic. Trec de verificatul actelor si dau dosarul cu sina. “Nu-i bun!” Triumfatoare, intind dosarul plic. “Nici asta nu-i bun doamna, va trebuie dosar cu sina, da’ de-ala de incopciat” 😥

  http://www.paperaf.ro/Paperaf/eshop/1-1-Organizare-si-Arhivare/32-2-Dosare-din-carton/5/1524-Dosar-carton-sina-alb#.VToxTdLtmko

  Poate i s-o fi parut doamnei de la ghiseu o aroganta sa am si planul b cu mine,, sistemul trebuie sa invinga si contribuabilul trebuie sa plece umilit si plin de nervi acasa. Data viitoare o sa ma duc cu trei dosare la mine. Probabil imi va lipsi o agrafa de birou, o capsa sau culoarea dosarului n-o sa fie buna :mrgreen:

 85. Nu stiu daca citesti toate comentariile dar nu ti se pare cel putin ciudat ca “Dosarul cu sina”se apropie de 180 comentarii iar cel despre violenta domestica abia are 21?????Am inceput de curand sa iti citesc blogul,dupa teme deduc ca ar fi un blog citit cu precadere de femei….Mi se pare normal sa scrii despre teme diverse,si eu ma intreb uneori de ce e codita la pruna scurta ,dar Doamne!nu ma astept sa imi si raspunda 200 de persoane.Si teme vitale gen violenta sa fie practic ignorate .

  • faptul ca subiectul legat de violenta in familie nu are comentatrii, nu inseamna ca e ignorant. dar ce-ai putea sa comentezi acolo, cand lectura nu-ti trezeste decat ura? ura pe care stii ca trebuie sa ti-o reprimi, altfel nu esti cu nimic mai bun decat “animalele” respective. asa ca ce anume as putea comenta pe topicul respectiv, decat slava domnului ca nu cunosc personal asemenea specimene?
   pe cand dosarul cu sina e doar un “cuiul lui pepelea” al birocratiei in vietile romanilor. o glumita -doua pe tema asta, nu omoara pe nimeni… pana cand si-o iesi vreunu’ din papuci, si o sa avem topicul “violenta la ghiseele publice”.

  • Nu te lua dupa numarul de comentarii sau numarul de vizualizari. Uite eu, de exemplu, citesc cam toate articolele, dar de comentat o fac de multe ori la misto. Ei, si la un subiect atit de grav ca violenta domestica, chiar ar fi deplasat sa ma apuc de glume.

  • Bun subiectul, Felicitari …
   “…de ce e codita la prune scurta …”
   O fi datorita DICOT-ului? DNA-ului? Cre ca este o directiva europeana, atfel nu se poate …

  • Si eu citesc,de obicei,toate temele,dar de comentat o fac mai rar. La cel cu violenta domestica,pana am terminat de citit,imi tremurau mainile. Nu am avut parte,slava Cerului,de asa ceva si nu as sti ca sa comentez. Cum sa-mi dau cu parerea despre ceva ce nu am trait? Iar ce gandeam in acel moment n-ar suporta nici hartia nici internetul sa scriu.

 86. Înscriam copilul la grădiniţă. Aveam nevoie de multe acte şi celebrul dosar cu şină . Luasem doua dosare cu şină: unul de plastic şi unul de carton că nu ştiam care este agreeat de doamna director. Dosarul trebuia să fie din plastic albastru pentru că viitorul elev era băiat. Bineînţeles că dosarul meu cu şină de plastic nu era albastru şi am făcut o vizită la o librărie.

 87. Ma nu știu ce ați pățit voi dar cu panarama la ghișeu scapi sigur de dosar cu șine :))) io am depus niște acte ale firmei si zdreanta aia de la ghișeu zice ca nn.am dosar dar sincer nu mai stiu daca trebuia cu sine… asta acum câțiva ani si i.am zis : arata.mi unde scrie ca trebuie. . In fine am inceput sa.i zic ca e o scarba ca asa sunt toți atârnătorii de la stat… a venit ala de la paza.. m.am luat si cu ala… pana la urma aia a luat actele așa. .. cred ca doar ca sa scape de mine… dar oricum toata panarama a durat vreo 10 minute cred… dar a meritat… asa ca ai varianta 1: te duci si iei dosar sau variata doi incepi cu panarama… poate ai noroc…

 88. Pentru Aspirin:Pe acelasi sistem ,toata saptamana am fost asfixiati de stirea cu OanaBanana iar baietelul mort dintr-o eroare medicala a fost o stire care a facut un mic val si atat.Pt ca nu ni s-a intamplat noua,ne revolta dar ce putem face?sistemul e de vina!ce rost mai au comentariile,ne umplem de ura…hai sa vb despre Ixy-Pixy sa ne destindem…
  Sistemul suntem noi.Noi suntem medicul corupt,functionara sictirita,vanzatoarea tafnoasa,taximetristul nespalat,zugravul care iti face lucrarea de 2 lei sau invatatoarea dezinteresata.O sa se schimbe ceva atunci cand vom intelege ca noi trebuie sa ne schimbam.Chiar si printr-un comentariu.

 89. Am o presimtire ca la mijloc este o conspiratie a institutiilor statului si a chioscurilor care vand dosare cu sina…. 😯 😯 😯 👿 👿 👿

 90. Imi capul degeaba cu voi de mai bine de 6 ani si poftim! Circulati frate cu tramvaiul si aveti sina dubla (pardon!, cvadrupla) sa dati la tot cartierul (pardon!, toate cartierele) ! De dosare nu va plangeti, ca aveti fiecare cate unul 😆 Pardon! 😎

 91. pentru AndreeaSiAtat:
  Esti corupta, miroase de la o posta! Plus ca mi-ai zugravit balconul in albastru tiganesc.
  Spic for iors elf, cum ar veni! Comentezi? 🙂

  • Mai mult decat atat,un pic mai mult…Mai sunt si prostituata,hoata,tiganca….sau simplu si cuprinzator EMIGRANTA.Comentezi?

  • Da! E cel mai simplu sa comentez Ma urmaresti? Simona nici macar dosar cu sina nu ce cere (dar sa nu-i dam idei!) sa ne invelim comment-urile. Le dam vrac, ca intr-o discutie amicala, ceea ce care chiar este.
   Deci, asa … sau ashea, cum mai zicem noi pacilea, care stim de ce prunele (tale?) au codita scurta. Iti spun, dar in privat, rezolva tot Simona conexiunea. Revenons a nos moutos … sau la magar, ca el cara istoria turmei (si lana, si branza …) in spate. Magarul fiind sistemul, dragul de el, ce ne mai placem sa-i spunem asa, ca doar el ne prilejui aceasta intalnire, verbal vorbind.
   Dar inainte sa incep (am inceput deja?), fac doar o precizare privind modul in care unii (eu, mai ales) postaci de pe acest blog, cu predilectie, imping uneori, dupa cum ai constatat probabil, limitele comentariilor spre granitele, mai largi, ce-i drept, ale umorului. Nu totdeauna ne ies rezultatele precum intentiile, dar cata vreme ramanem in limitele decentei si respectului reciproc, suntem tolerati, chiar daca uneori batem campii (offtopic), dar pastram macar gratia. Ce-ar face tramvaiul fara sine … te-ai intrebat? Dar dosarul?
   Gata fiind introducing-ul, sa trecem la subiect. Pe care vad ca l-ai scris cu majuscule. N-am inteles mai mult scriindu-l asa, pentru mine ramane emigrantasiatat. Puteai de exemplu sa-mi spui ca esti un om (desi femeie 😛 … mi-o iau acum, dar nu ma lasa spiritul blogului sa rezist tentatiei de a poza intr-un fals – te asigur – misogin … De ce? Just for fun! Niciodata niciunde un blog nu va schimba un sistem. Poate schimba un vot, in schimb, sa notam asta si revenim la idee). Si sa continui de la … ca esti un om educat, tot de la o posta se vede asta. Dupa cautatura pari si un om bun (desi … gata! ca mi-am luat-o deja 😳 ), care stie ce e legea, stie ce e regula, stie multe astfel incat sa stie sa cantareasca notiunea aia draguta careia ii spunem noi sistem. Termenul vine din latina preluat din greaca sau invers si reuneste obiecte complexe, ale căror componente sunt in relatie cu alte componente, materiale sau conceptuale. Nasol! Eu sunt un component, tu esti componenta … Vezi diferenta? Vezi si asemanarea? Uneste cele doua! Dar mai sunt si alti componenti si componente, materiale sau conceptuale. Ei, bine … acesti “alti” au o forta pe care noi n-o avem: forta deciziei! Ii desemnam cu votul, ei profita si ung numai parghiile care duc profitul general in propriile buzunare. Tin “gloata” de votanti (care reprezinta ”grosul” de la urne) departe de informatie, de educatie si de sanatate, o fac dependenta de o sticla de ulei si de doi mici cu mustar. Aici trebuie facuta o delimitare in campul (chiar sistemul) numit gloata. Oameni (sau femei … vezi ca pe blogul asta consecventa conteaza!) care au depasit anumite limite de instructie si care n-au “simtit” nici o perspectiva de dezvoltare personala aici (in ciuda atator si atator promisiuni … fatalitate … TOT electorale … 1000000 de locuri de munca aso aso), si-au luat bagajul la spinare si au plecat peste tari, chiar peste mari. Canada? Ca ai un usor accent montrealist 😀 ! Sau… oriunde-ai fi, regula e ca legea … iar legea se aplica, hai recunoaste … regulat! Reciproca e valabila. Astept raspunsul la acest raspuns, intrebarea va avea acelasi regim. Simona a impus acest sistem. Intrebi, raspunzi, totuna!

   Stii ceva? Incepe sa-mi placa balconul. Zau! 😮

 92. La administratia finantelor publice sectorul care (sper ca) a fost, desi mai este, nenea de la poarta vinde timbrul de 2 lei cu 5. Cica … e criza donm’le, nu sa gaseste in tot orasu’. Oaches, ochi de sobolan calare pe cascaval, zabala in coltul gurii, unsuros pe frunte, stiti genul … auzind ca am de plata o taxa de timbru de mediu (ce sa fac daca masina mea polueaza? mama lui de Renault … v-am mai zis ca de la francezi ni se trag toate 🙁 ), imi face cu ochiul complice si-mi spune ca ma invata cum sa ma bucur de masina fara sa platesc taxa. Evident, solutia era sa nu inscriu masina pe numele meu si “stau” pe talonul fostului proprietar. Merita dat afara pentru ca saboteaza bugetul local. N-are nimeni un dosar in plus?

 93. Si sa nu uitam ca in afara de dosarul cu sina, invariabil si inevitabil este nevoie de nelipsitele timbre fiscale sau judiciare care sunt necesare peste tot de la nastere, eliberarea diplomei de bacalaureat, examen pentru scoala de soferi si alte minuni.
  Intr-o tara in care internetul este printre cele mai rapide din europa, noi avem inca taxe care se platesc cu timbrul…
  Dar… ma gandesc cum o sa fie cand o sa se ceara un stick de memorie roz impreuna cu toate actele pe el.

 94. Ce ziceti de o petitie online semnata pentru infiintarea zilei nationale pentru lupta impotriva birocratiei?
  Pot sa incerc sa o intocmesc eu, desi poate ca ar trebui sa o scrie cineva cu mai multe talente literare. 😉
  Postati linkul aici si incepem sa o semnam, sa dam linkul si altora, oficialitatilor, politicienilor. Sa Vada ca ne miscam. Doar asa le este frica. Se poate incepe aici: http://www.petitieonline.com/creeaza

  • Sint de acord, vreau sa luam legatura.
   E ingrijorator ca exista trolli care dau minusuri la acest tip de initiativa de care românii au nevoie ca de aer.

 95. Pt matrixbrain:Nu,creierasule,nu sunt in Canada,daca eram acolo eram emigranta,eu sunt EMIGRANTA.Dar am deviat mult de la subiect.Ma retrag,pa-pa!

  • Nu mi-am batut tasta si “creierasul” degeaba, totusi. Ceva-ceva tot am aflat:
   https://www.simonatache.ro/2015/04/22/dosarul-cu-sina-cel-mai-de-pret-lucru-al-romaniei/#comment-727606
   Si mai ales, ai revenit la caractere mici (small font sau lowercase, sa nu se inteleaga gresit!), semn ca esti receptiva la subtilitati. Inca putin si esti de-a noastra. Cu virgula si spatierea in fraza ar mai fi ceva de spus. E o alta lupta asta, cu un alt sistem, al scrierii. In rest, numai de bine. Cat despre retras, pe noi cui ne lasi? Macar daca aflai cum e cu codita scurta a prunelor tale. Indiciu: Culege prunele direct din prun. Te asigur ca vor avea codita lunga. Dar asa? 🙁

 96. @Birocratia (cred ca 4) | Bogdan’s Archival Blog — Blog de arhivist

  N-am “batut” pana acolo, cum ca dosarul ar fi un cadou pe care institutia il cere petitionarului. Dar pe cat de corecta e observatia ta, pe atat de condamnabila e atitudinea institutiei. Nu cumva petitiile “depuse” pe e-mail se cer a fi copertate intr-un folder arhivat? Ma gandesc!

 97. […] Dosarul cu sina, cel mai de pret lucru al Romaniei – simonatache.ro243 shares 1420 comments 13280 likes 14 tw. trackbacks 20105 tw. followers 1 blog trackback […]

 98. Da, e groznica toata chestia cu dosarul cu sina, dar in unele locuri iti cere fratele lui, dosarul plic. Nu ai dosar plic nu existi.
  Si m-a ingrozit chestia ca ar trebui sa dovedesc ca sunt botezata, pai eu am o varsta si nu mai traieste nimei care sa fi participat la botez. Atunci ce ar trebui sa ma bage acu la batranete i cristelnita?

  • fată, ai nimerit unde trebuie.
   depune la mine dosarul cu actele scrise mai sus într-un comment, îl găseşti tu, şi se rezolvă. 😎

 99. lucrez in domeniul juridic.ma lovesc mereu de tampenia asta. cel mai des la Finantele din orasele mici. degeaba ma duc un “chilotel”sau cu foile capsate. e musai dosarul cu sina

 100. […] câteva zile, la Registrul Comerțului, să plimb niște hârțoage (acolo m-am reîntâlnit cu dosarul cu șină  ). În fața mea, la coadă, era un bătrânel care tocmai își deschisese PFA, ca să-și […]

 101. […] Dosarul cu sina, cel mai de pret lucru al Romaniei – simonatache.ro 243 shares 1420 comments 13280 likes 14 tw. trackbacks 20105 tw. followers 1 blog trackback […]

 102. O(f) doamna(e)

  Am dat peste blogul asta din intamplare si mi-a placut spiritul discutiilor de aici ca si postarile Simonei. Credeti sau nu, am citit toate cele 200 de comentarii si mi-am dat seama ca amintirile de tip cosmar legate de birocratia din Romania nu au disparut, in ciuda anilor si a unui ocean despartitor. Culmea e ca am avut si aici unde stau o experienta, daca nu identica, cel putin similara cu a afacerii “dosarul cu sine”. Acum cativa ani ma mutasem intr-o casuta noua cu un petec de pamant in fata, pe care eu, gradinareasa mare (as vrea!), m-am gandit sa-l plantez cu floricele si diverse alte chestii care sa-mi aminteasca de gradina bunicilor: leaustean, menta, patrunjel, marar si alte alea. Zis si facut. Am scos frumos (dar greu) gazonul, spre oroarea vecinilor si trecatorilor ocazionali, si mai ales a propriului consort, si m-am pus pe treaba. Dupa zile si zile de munca, in sfarsit am terminat. Si cum stateam eu intr-o dimineata la fereastra admirandu-mi fapta, vad niste stegulete roz si niste vopsea rosie trasa peste frumusetea de petecut infrumusetat! Cum si cand au aparut acolo nu as putea sa spun. Noroc ca aici, civilizati, au lasat un numar de telefon pe steguletele alea roz si, in spiritul lui Sherlock Holmes, m-am pus sa investighez. Dau telefon si intreb cine si mai ales de ce (?!!) mi-a jucat festa asta. Functionara imi spune ca e ceva normal, cand cineva vrea sa isi puna telefon sau internet, cheama o companie sa traseze unde sunt tevile de gaz si de apa, dar ca nu stie mai mult. Imi da un alt numar de telefon, sun si acolo, functionara, mai politicoasa, imi spune sa nu ma enervez (deja imi aduceam aminte de ghiseele din Bucurestii studentiei mele), dar sa depun o cerere, telefonica, si o sa ma anunte in 24 de ore. Bine, zic, depun, unde? Pai la mine. Pai convorbirea asta nu poate fi considerata o cerere? Ba da. Bine, zic, considera ca am depus-o. Dupa fix 24 de ore primesc telefon cum ca vecinii de langa vor sa isi puna cablu si de-asta gradina mea a inflorit in roz si rosu. Noroc ca vopseaua s-a dus la prima ploaie iar steguletele le-am luat eu frumusel dupa vreo saptamana, cand am considerat ca si-au terminat ei treaba. Prostia umana e peste tot, dar cand infrastructura e mai bine pusa la punct, prostia nu castiga chiar de fiecare data. 😀 Ar fi fost frumos sa-mi spuna cineva si mie, ma gandeam eu, dar poate ca cer prea mult…

 103. În ultimele luni am depus acte cu ghiotura. Așa e când naști, te măriți, botezi.etc.vrei indemnizatie,vrei alocație,depui dosar căsătorie, declari copilul,te căsătorești, Schimbi buletin…eu le-am facut p toate in ultimele 8 luni. Ei bine, toooooaaate cer acte,birocrație si dosare cu șină. Deși treaba cu online e parte din ce viața mea de om al muncii…mi-am luat gândul ca asta va face parte și din viața mea de cetățean care depune hartii la ghișee.asa ca primul impuls a fost sa adun de prin sertare dosare de…plastic. Am zis în mintea mea “cui îi pasa ce dosar am atâta vreme cât are …ȘINĂ!”eh.. Cat de greșit!!!explicația vine de la un cerber din ăsta de după ghiseu: pe cel de plastic nu se pot face note,hieroglife,scheme logice,înjurături, datare, cacaturi în scris.deci…dosarul e cu șină dar sa fie de carton.cum ziceai foarte hazos:ne curg dosare cu șina prin sânge.

 104. Să vă povestesc și eu una. Acum vreo doua săptămâni mă duc la DGASPC să depun niște acte. Le aveam pe toate la mine, inclusiv copiile necesare, și, bineînțeles, faimosul dosar cu şină. Stau la coadă, primesc 4 formulare, ies să le completez, stau iar la coadă să le depun, unul nu e bine, că trebuia completat de consort (până la urmă am scăpat fără), și ajungem la dosar. “Ăsta cu şină nu e bun. Trebuie d-ăla de incopciat!” ****biiiiiiiiiippppppp******

 105. EU: TACHE!
  TACHE: DA!
  EU: CE?
  TACHE: ?
  EU: Am contractat cumpararea tuturor dosarele cu sina din universul cunoscut !
  Tache: Asa si?
  Eu: Tu treci si scrie.
  Eu : Sa ne radem
  TACHE: (printre dinti): alt prost!

 106. Eu am fost martora unei minuni birocratice saptamana trecuta. M-am dus sa-mi schimb buletinul si am dat peste un inger de functionara, ziceai ca suntem neamuri asa de frumos s-a purtat cu mine. Adevarul eu ca de cand ma deplasez cu carje (sau cu scaun cu rotile), am dat, in general, peste oameni foarte draguti care s-au purtat ireprosabil cu mine, ceea ce-mi dovedeste ca oamenii inca nu si-au pierdut ultima doza de umanitate. Si cum spuneam, ma duc eu frumos la biroul doamnei functionar care-mi spune ca-mi trebuie minunatele copii (eu fiind venita de prin alte parti, am uitat complet de operatiunea XEROX-ul), iar dupa ce ma scruteaza cu compasiune pret de cateva secunde, decide sa-mi scaneze documentele sa nu mai strabat eu cateva sute de metri pt afurisitele de copii.
  Imi venea s-o pup pe respectiva doamna…sa-i dea Dumnezeu sanatate! Ca sa nu mai spun ca m-a intrebat ce mi s-a intamplat de merg cu carje si mi-a destainuit e foarte emotionata pt ca are un copil care da Capacitatea. Si nuu, nu ne-am mai vazut niciodata.

 107. La maternitate nu mai merge cu dosar “plic”?

 108. In primul rand, am dosar, deci pot sa comentez: http://www.officeclub.ro/pictures/Dosar_cu_Sina_Color_Low_s_thumb.jpg

  Apoi, o poza cu copilul indosariat se poate? 🙂

 109. Daca spui dosar cu sina si timbrul de 2 lei ( daa, sa nu uitam de celălalt motiv românesc) , te identifici imediat ca natie….de sistem terminat efectiv ; ca bonus va mai zic ca la cnas inca au registre, din nu stiu cate birouri unul are calculator ( si logic e coada cat cuprinde) si in rest te trece in caiet 🙁

 110. Frumos e la inmatriculare … platesti taxa ca sa poti plati taxa de inmatriculare 🙂 la infiintare de PFA platesti taxa pentru nu stiu ce lege de 2 ori , dar au preturi diferite si tota asa , pentru ca Romania 🙂

 111. Vand dosare cu sina, ieftine!!! :))

 112. mie imi place dosarul cu sina

 113. Andreea Bucur

  Doamne! Esti formidabila!!! 😉 🙂 Am ras cu pofta la ironiile tale la adresa dosarului cu sina! 😆 Si stiu ca ai dreptate.. ca nu stii cum sa te porti cu acesti angajati ca sa te ajute si pe tine…sa nu mai trebuiasca sa astepti atat si sa faci 100.000 de drumuri.. Din fericire, am vreo 10 dosare cu sina acasa si voi face tot posibilul sa nu raman fara! 😆 in plus, astazi am achizitionat si unul plic… asa…ca sa fie! 😆 😆 😆 p.s. mi-a placut tare mult modul tau de a scrie! Ai un talent aparte! 😉

 114. […] tantea de la ghișeu o să fie ciufută, că negreșit o să am vreun document lipsă sau măcar un dosar cu șină, că sigur o să mă certe din vreun motiv sau altul, dar, undeva, adânc, în sufletul meu, speram […]

 115. Superb! Felicitari pt articol, nici eu nu puteam s-o spun mai bine! :))

 116. Este total penibila aceasta cerere. Mai putem pune pe lista variantele nelimitate de timbre, tot felul de formulare pe care niciodata nu le au la ghiseu. De exemplu, in Brasov daca vrei sa obti un extras de cazier judiciar, cumperi cererea de la un magazin si timbrul de la un alt magazin. Este super enervant!

  Defa[t…putem pune pe lista toate lucrurile pe care functionari publici nu au chef sa le faca sau sa le ofere.

 117. dragi mei nu am ris demult miine imi cumpar un dosar ca nu se stie

 118. […] ceva care să scoată un cazier fiscal pus direct într-un dosar cu șină, cu timbrul de rigoare, n-au inventat încă? Că știu eu un stat care n-ar fi deloc interesat de […]

 119. Ora 11, politia rutiera, vreau sa-mi radiez rabla. Am tus-o la tara la 20 km acum un an, n-am trannsformat-o in bonuri si vreau s-o radiez. Citesc pe net, printez documentele, merg la circa financiara si iau certificat fiscal. Merg la politie – multe ghisee, jumatate inchise, 10 oameni inaintea mea la cea mai scurta coada. Stau doua ore … domnul functionar din doua cuvinte ma convinge ca nu se poate sa radiez masina si s-o las acasa, trebuie s-o duc la REMAT.

  Plec suparat … am citit altceva pe net … daca asa spune dumnul functionar …

  Urmatoarea zi duc masina la REMAT, iau pe ea 2 milioane cu care achit transportul ei.

  Urmatoarea zi este vineri … merg cu actele la politie pe la 12:00 6 ghisee deschise stau la o coada de 10 – 12 persoane, la 14:00-mi vine randul. Nu am copie de pe buletin in rest e OK … merg peste drum, fac copie ma intor la domnul ghisetar … ghinion domnul ghisetar avea de radiat sau imatriculat, nu stiu ce facea vre-o 20 de masini … iata-ma la 14:30 la alta coada de 20 persoane pentru ca la ora 14:30 mai erau doar 3 functionari. Si am astptat si am asteptat … si cand sa dau actele … nu ama mai avut cui pentru ca la ora 16:30 s-a inchis …

  Am venit luni, la ora 6 eram acolo, la ora 8 eram primul in fata unei cozi imense, s-a dat drumul … ne-am imbulzit ca oile … am ajuns dar tot era cineva in fata care a mai bagat pe cineva .. in sfarsit la ora 10 masina era radiata … iar noul ghisetar mi-a spus ca puteam sa tin masiina acasa, ca nu era nici o problema, se putea si fara REMAT. De-as fi Ciolos … n-as sti ce sa fac, sunt prea multi, mult prea multi …

 120. Salut. A fost tare partea cu:
  “– Nu puteți să-l puneți într-o cârpă, ceva? Am eu o păturică.

  – E cu șină?

  – Nu.”
  Adevarul e ca asa cam este. Iti trebuie dosar neaparat cu sina. Sigur, mai sunt diversi functionari publici care mai accepta si dosarele fara sina, dar in mare, la diversele institutii, ar trebui sa mergi cu dosar cu sina. Deci……..vom cumpara numai dosare cu sina. 😀

 121. costicămusulmanu

  trăieșteeeee!!! dosarul trăiește!
  am fost să depun acte pentru indemnizația de creștere a copilului și am dat nas în nas…
  e bine-merci
  bunînțeles că n-a fost complet…
  mai merg…

 122. Mă așteptam la un tutorial despre cum se folosește… sper că l-am îndoit bine… nu e foarte plăcut la atingere.

 123. Gabriela Nica

  Foarte tare!!!! Chiar ieri m-am (re)confruntat cu misiunea “dosarul cu sina” cand m-am trezit intrebandu-l pe tata, care imi insira toate actele pe care le pregatise ca sa le depuna la comisie pt prelungirea unui certificat de handicap, daca are si dosar cu sina!!!!!!…. Ne-a intrat clar in sange!! :)))

 124. dilema mea eterna: dosare de plastic cu sina accepta? nu am indraznit pana acum sa ma duc cu asa ceva desi aveam pe-acasa, dar practic si ala e un dosar cu sina, nu?? sa risca data viitoare?

 125. si privatii s-au molipsit. ma duc la o banca pt emiterea unei semnaturi electronice: contract in mai multe exemplare, copie dupa buletin, nu simpla ci sa scriu pe ea conform cu originalul, nu se poate depune/ridica decat personal, mai veniti o data, trebuie semnat proces verbal de ridicare, o noua copie etc. la aceeasi banca: raman inchis pe dinafara din contul online banking: nu se poate online, nu se poate telefonic, trebuie mers la ghiseu, stat mult, copie dupa buletin, conform cu originalul desigur. partea buna: nu am folosit dosar cu sina.

 126. Sincer, am sa ras cu lacrimi pana m-a dat în plâns…
  Trăiesc în spania de 10 ani și m-am desobisnuit de aceste lucruri…comoditatea de a putea plăti o factura direct de pe contul tău online, cereri și programări online…corectitudinea informațiilor….asta numesc ei calitatea vieții.
  Din păcate mi-a expirat buletinul….GHINION….la consulat sa faci procura, trimite actele in România (2 saptamani….ca e departe) și acum incepem: îți lipsește certificatul naștere al copilului…..când l-am trimis (alte două săptămâni ) ..acum lipsește hotărâre judecatoreasca de divort….si etc….de 3 luni încerc sa îmi schimb buletinul….poate pana la iarna îl am….

 127. Chiar ieri am achizitionat 100 bucati. Asta ma face un fel de nabab birocratic?

 128. Daca nu ai la tine dosare cu sina, problema se rezolva daca ai dosare “cu-sute” (nu cusute).

 129. Nici macar nu mai imi amintesc cum e viata cu dosar cu sina, si nici nu mai vreau, dar, din pacate, va trebui sa imi reinnoiesc pasaportul… 🙄 😥 Long live Marele si Preamaritul DOSAR CU SINA!!!!

 130. Faci misto, dar eu mi-am deschis o afacere de succes cu dosare cu sina. Primul chiosc l-am deschis in camp, in Marea Balta a Brailei. Acolo avea bunica mosia. Fusese mosiereasa, da’ au reconstituit astia terenul si a primit 6 metri patrati. Pate pitin, dar erau comasati! Aveam de ales, sa na apuc de agricultura intensiva, sau de o afacere. De agricultura nu puteam, ca imi e frica de pârsi. Asa ca am facut in chiosc in care vindeam dosare cu sina. Veneau oamenii ca la biserica. Se vindeau in draci. Ba chiar, unii care aveau neamuri pe afara, inchiriau dosare, numai pentru a-si face o poza pe care sa o trimita rubedeniilor. Acum is realizat, tocmai datorita acestor dosare. Urmatoarea afacere pe care o sa o deschid este cu sare din lacrimi de roman. E?

 131. Dar cum e sa ai dosar cu sina si sa-ti trebuiasca dosar plic??

 132. Simplu sau de încopciat! 🙃

 133. Fane din Buzau

  Eu nu inteleg ce era asa mare graba sa nasca atunci? Nu putea si ea sa vina a doua zi sau in weekend cand e mai liber, ce lume nerabdatoare….

 134. Nu stiu daca doar eu am problema asta dar nu stiu cum sa pun chestii in dosarul cu sina. Am nevoie de tutorial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint