Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

O furtună într-un WC cu apă

V-ați întrebat vreodată de ce apa din chiuvetă/toaletă se scurge într-un vîrtej care se rotește mereu în același sens, dar diferit în cele două emisfere ale Terrei? Da? Rău aţi făcut. Nu? Bine ați făcut, pentru că cică nu e adevărat, deşi este una dintre cele mai insistente legende urbane, pe care uneori o promovează chiar profii de fizică. De ce nu e, totuşi, adevărată? Vă lămureşte Tata Uraniu aici. Dacă înţelegeţi, (voi, bărbaţii interesaţi, căci sunt sigură că femeile n-au fost vreodată preocupate de sensul vârtejului din chiuvetă) să-mi explicaţi şi mie, în cuvinte simple, ca pentru doamne.

10 comentarii

 1. offtopic, Simona: ce facem cu gauricea neagra aia tanara si frumoasa, gasita ( pe jos) de astia de la NASA?

 2. Ce nume urat are forta asta … suna a boala venerica

 3. pe bune daca mi-am pus vreodata intrebarea asta. Mi se parea o chestie suta la suta fireasca:))

 4. E efectul Coriolis. Muhahaha

 5. Cum ar fi sa se scurga in zig-zag?E bine ca se scurge,eu am avut chiuveta infundata.Eu si Stefan Banica jr.

 6. sti, cind iti pui paru pe bigudiuri? si iasa altfel decit ai vrut? e din cauza fortei coriolis.
  cind te faci cu creionu dermatograf si iasa conturu asa mai kish? e tot din cauza fortei coriolis.
  cind te dai cu ruj si ai mizgalit pe altundeva decit ai fi vrut? e din cauza fortei coriolis.
  cu cit esti cu gindurile mai aiurea sau cu cit esti mai neindeminatica cu atita atragi mai tare forta coriolis in jurul tau.
  concluzia buna: nu esti tu de vina, e din cauza fortei coriolis.
  concluzia rea: forta coriolis IS BAD.

 7. Depinde dacă faci pipi din picioare sau aşezat.

 8. “Aici e greseala. Pentru un observator din spatiu, da, ambele emisfere se rotesc la fel. Dar pentru omul de la polul nord, pare ca rotatia e spre dreapta, iar pentru cel la polul sud pare ca e spre stanga. Imagineaza-ti vizual cum omul ar arunca o piatra spre ecuator, pe sub traiectoria pietrei ar veni “pamant nou”, pe masura ce pamantul se roteste. La polul nord i-ar veni din o parte, la polul sud din alta parte.”

  Explicatia este de aici “http://www.stiintaazi.ro/Forum/index.php?topic=840.0” si apartine lui -Adi -Administrator, Hero Member

  Faza tare este ca fiind eu mai greu de cap nu am pus problema nici odata asa de bine ca Tata Uraniu. ❗

 9. Un mare smen, legea asta. Hai sa va spun ce experiment am facut. In urma cu cativa ani am mers in Africa de Sud, in Johanesburg. Stiind povestea asta cu sensul de rotatie, primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la hotel a fost sa umplu cada cu apa. Apoi am scos dopul si am asteptat rabdator sa vad in ce sens se roteste acel “vartej”. Spre dezamagirea mea, sensul de rotatie a fost spre dreapta, adica la fel ca in emisfera noastra. Am repetat experimentul a doua zi si am avut acelasi rezultat. Asa ca, dragii mosului, nu trebuie sa credeti chiar tot ce se spune. Si ca sa-i fac in ciuda lui nea Cori asta, am mai facut un experiment, de data asta acasa. In timp ce se golea cada de apa, am ajutat eu apa sa se roteasca spre stanga, si spre stanga a ramas “vartejul” ala pana s-a golit de tot cada. Ma gandesc sa ma propun la premiul Nobel … ca stau cam prost cu banii …

 10. Pe bune daca inteleg ce e greu de inteles. Pe scurt, tata furaniu zice, corect, ca efectul Coriolis cauzat de rotatia Pamantului poate fi simtit doar in cazul unor mase mari de apa/aer (sau lichide/gaze) si pe durate mari de timp/pe distante mari.
  La o cada umpluta cu apa, o sa conteze mult mai mult faptul ca mesterii n-au pus-o perfect la poloboc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint