Pe final de 2010, prima prăjitură
Prima prăjitură reuşită, că au mai fost încercări ratate. Cu mere şi cremă de vanilie. Rezultat al unei lupte pe viaţă şi pe moarte cu cuptorul meu, care se repede ca turbat să ardă orice. El se repezea s-o ardă, eu îi puneam hârtie de copt deasupra, el încerca s-o ia din lateral, eu dădeam focul mai mic. Într-un final, a reuşit s-o pârlească doar puţin-puţin pe fund, deşi fusese şi tapetată cu unt şi făină, şi blindată cu hârtie de copt (data viitoare îi bag blindaj dublu ).
Prăjitura a fost delicioasăăăăăăăăăăă. Dacă vreţi, vă dau reţeta, că o am gata scrisă de o prietenă, pe mail. 8)
La mulţi ani!
Ai inceput bine anu’.
Sa inteleg ca ai un fel de cuptor Nero Burning Room, cam pe la 100x?
La Multi Ani Simona! Prajitura arata delicios si nu ma indoiesc ca este la fel de gustoasa pe cat de apetisant arata. La mai multe si cat mai des! Daca ai timp, as dori si eu reteta. Multzam fain si pofta buna!
la cererea telespectatorilor, reteta:
UMPLUTURA
5 mere
250g stafide
Scortisoara
Un patratel de unt
ALUATUL
200g zahar
200g unt moale
200g faina
4 oua
1 lingurita esenta de vanilie
3 lingurite praf de copt
3 linguri de lapte
CREMA
1/2 l lapte
3 linguri faina
3 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
3 linguri zahar
– Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina + hartie de copt
– Se incinge cuptorul la treapta 5 si se lasa sa se incalzeasca
– Intr-un bol se amesteca zaharul cu untul care trebuie sa fie moale pana ce se formeaza o crema pufoasa. Se adauga cele 4 oua unul cate unul + esenta de vanilie + praful de copt + laptele + faina + 3 din cele 5 mere taiate cubulete. Se amesteca bine si se toarna in tava. Tava se baga la cuptor si se lasa juma’ de ora.
– Intre timp celelalte doua mere taiate cubulete, stafidele si scortisoara se soteaza in unt intr-o tigaie mai mare pana ce se inmoaie merele si miroase a mere coapte. Se lasa la racit
– crema se face asa: juma din lapte se pune la fiert, iar in cealalta jumatate, rece, se incorporeaza si se dizolva faina + galbenusurile. Peste se adauga laptele cald si zaharul si se amesteca incontinuu la foc mic 10-15 minute pana se ingroasa crema.
– La sfasit se monteaza totul J)) peste blatul scos de la cuptor se toarna un start cu merele sotate si deasupra crema de vailie si se mai da la cuptor 15 minute.
Pofta buna si la multi ani!
n-am mai mancat o pizza atat de dulce. 🙂 la multi ani!
intrebarea este: ce fel de cuptor ai? gaz ori electric? ca astea cu gaz sunt mai naravase. oricum ar fi, in loc de extra-super-blindaj, pune de la inceput pe treapta 4, ca e mai molcoma si eventual prelungeste timpul de coacere putin.
orisicum, bine ca mi-ai dat reteta, ca o produc cat de curand. hai mersi – ca ai inceput anul cu ceva dulce! 🙂
da pune-i nene, cum te-anvatzat nu-sh care specialist, o caramida sau ceva pe fund, sa-i bage mintzile-n cap!

neshte table, neshte remy, ceva…
gateste Simona, gateste ca vin nemtii!
Senzational, prima data cind vad in Ge un articol despre turism in Ro, in cel mai citit ziar german, bild am sonntag http://www.bild.de/BILD/lifestyle/reise/bams/2011/01/02/urlaub-in-rumaenien/auf-den-spuren-von-graf-dracula-in-transsylvanien.html
Evident ca e ceva cu Dracula!
genau!
@Zâna: cu gaz, da! şi nu e cu trepte 🙁
Inseamna ca ati avut presiune la gaz in Drumul Gazarului. Tre` sa va mutati de acolo si se rezolva.
stii ceva? ia mai lasa-ne cu umilintele astea publice si mai scrie si tu ceva serios!! numai de cate retete ai incercat si ti-au si iesit stii sa scrii???
la noi astea care ne ardem mainile si cand spalam vasele nu te gandesti??? tu crezi ca eu deschid pagina ta sa mai vad multe poze cu papa bun??
uite de aia nu ma mi duc eu pe la mama si dc nu te cumintesti si iti bagi mintile in cap nu mai vin nici pe la tine .. pe pagina!!
LA MULTI ANI!
Simona, esti talentata, schimba cuptorul! Taie-i capul zmeului de varsa foc, ia-ti unu mai subtil cu trepte de sushi, de prajitura cu mere, de decongelat, de innabusit, de peste viu-mort, de vitel alb, de oaie neagra si delecteaza-ne in continuare!
@neamtu tiganu,au incercat si altii: http://www.youtube.com/watch?v=mYtd_XWdGFQ&p=29A58BDBF2EB5CB3&playnext=1&index=85
@Ela: stai liniştită, că de-acuşi începe anul şi n-o să mai avem timp de gătit 🙁
ă, la mulţi ani şi toate alea. cutia pandorei a fost deschisă. luaţi-vă ciorapi groşi şi fugiţi în munţi. cruela, adu şi pălinca. n-o să mai avem linişte cu ea. o să ne pocnească tot anu cu şniţele peste ochi. blogul va deveni “jurnal roz de cratiţă ş-atât”. păi de-aia au murit, fată, sufragetele la revoluţie, să ai tu cuptor cu trepte?
@Simona+All+ cine va mai avea ceva de spus aici!
LA MULTI ANI, cu sanatate!
@
Für Deutsche Zigeuner, mit Liebe … ‘caţi-aş helicea ta
(Băăăăăăăăăăă, Neamţule … care eşti tu ţigan … am vrut să ma apţiu, dar parcă pot?
…..Apos_tilă
…………..de Mine
Neamţule Măria Ta,
Trăi-ţ’-ar famélia!
Că din dulce târg nemţesc
Respiri spirit romînesc,
Ai păstrat tradiţia
Şi iubieşti România.
Despre brand-uri, ce să spui
Devenit’a’ nimănui
Dulcea o_spitalitate
Ce dădea străini pe spate
Chiar puţină a rămas:
Să-ncep cu „Der Prislop Pass”
Și c-un vârf, parfum de fiţe,
Clar! E „Moldoveanu-Spitze”!
Zii-le nemţilor ceva
(Un mesaj din partea mea),
Auzit-au de-o şosea
Transmountain România?
Daca-l urci şi de-l cobori,
Mai respiri, însă nu mori,
Şi dacă te ţine „scula”
(Să nu înţelegi greşit,
Scula, în ăst caz e pneu,
Pneu de iarnă, gen … hai frate
Să te învăţ eu chiar toate???)
Dai in ţara lu’ Dracula,
Dai în zona Bran-Fundata
Unde te răsfeţi cu fata,
La Moeciu-n pensiune
Dar in card s’ai … presiune!
De întrebi orice muntean
Zice: „Transfăgărăşean”.
C-aşa-i Omu (tot un munte),
Când începe-a colinda
Mânaţi măiiiiiiiiiiiii, Păzeaaaa băiiiiiiii
C-a venit criza la noiiiiiiii
Ce-a fost verde s-a usca_aaattttttt,
Și frunza-n brand a pic_cattttttt!
vecina, la o prajitura nu m-ai chemat…
the sweeter side of ( life) Simona !!
happy New Year!!…. of cooking 🙂
“@Zâna: cu gaz, da! şi nu e cu trepte ”
“Nea'” Simona,eu am un haragaz mai jmeker decat al tau!!!!Al meu nu e cu trepte,e cu scari!!!
Revenind la beleaua pe care o ai cu “afterburn”-ul haragazului tau,sa stii ca am havut-o si eu:este prea mare “diuza” de la harza-lar focul de cuptior.Si mie imi prajea tuati elea pana la carbonizare inainte sa-i schimb “dizeuza” cu alta mai mica.Asa ca “roaga-l” matale mumooooos pe sotiorul(poti sa-i spui ca mananca niscai conserve urmatoarele six months,daca nu) sa schimbe dizeuza de la cuptior cu una mai miculina si nu vei mai avea belele cu arsurile din tava!!!
P.S.Sfat pentru Simona si alte gospodine!!!Incercati sa folositi CAT MAI PUTIN hartia de copt,deoarece pe suprafata acesteia exista jdemii de tone de silicon si silicati,substantele ce se cuibaresc de minune in rinichei si nu numai!In loc de hartie,preferabil este sa ungi(tapetezi) tava cu putin unt sau margarina!!!
Simona,
Tu ai făcut asta?? 😯
Bravo!!
Voi aveti regulator de gaz? In general aragazurile mai noi sint pretentioase la schimbarile de presiune si in lipsa lor se cam strica termostatul.
S-a ars…doar e genul feminin…
Unde e faina din blat? Apare la ingrediente, dar nu mai apare in explicatia din reteta?!!!!Sau e prea dimineata pentru mine?
@Daniela: gata, acuma este.
[…] stați prin zonă, că după atîta gătit, avem o nouă specializare: cursuri de popularizarea gastronomiei fizice și […]
Saru’mana. 🙂 Ca arata apetisant, poate o fac si eu azi.
La multi ani si cit mai multe experimente reusite in bucatarie! Viata are gust…
Multzam de reteta, vom face probe de cuptor!
Bai, frate, hai ca m-am atacat!
Face si fata asta o prajitura (si una buna pe deasupra) si sariti cu bocancii pe ea ca s-a dat la cratita! Da’ la varianta in care gatitul e o activitate placuta, interesanta, inteligenta si sanatoasa – in locul mancatului de mezeluri de pe ziar ori de mizerii take away la casoleta de aluminiu – n-am prea auzit sustinatori. Amestecatu’ in cratita nu sterge circumvolutiunile de pe creier, ba dimpotriva. Ei, dracie! 🙂 🙂 🙂
dracie ca dracie…dar sa vezi precipitatii