Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Eu, spectrul corigenței și ceaiul verde

Liceu. Clasa a IX-a. Coafura rezistă. Clasa a X-a. Coafura rezistă. Clasa a XI-a. Coafura nu mai rezistă. Sunt pe cale să rămân corigentă la chimie, o materie pe care o uram, care mă ura și la care aveam o profesoară pe cât de incompetentă, pe-atât de-a dracu’. Deci ea chimie nu prea știa (foarte des o-nghesuiau colegii care se pregăteau pentru medicină cu probleme pe care habar n-avea să se rezolve), dar avea pretenția să știm noi. Avea o voce pițigăiată și bătea foarte des apropo-uri de tipul “Lasă că-mi aduci un frigider și te trec clasa”. Nu cu mine, cu alții, care o duceau mai rău cu notele la materia ei. Eu, de bine de rău, m-am târât pe linia de plutire, până printr-a XI-a. Am scăldat-o cu 6, cu 7, cu 8… Mă descurcam. Până într-a XI-a, când m-a scos o dată la tablă și, după ce că habar n-aveam o iotă, nici măcar nu m-am prefăcut că încerc să-i răspund la întrebări. Am privit-o în ochi și i-am zis cu demnitate: “Nu știu”. “La loc, 3”, a chițăit cu vocea-i pițigăiată și, pe parcursul trimestrului, m-a mai așteptat de câteva ori la colț și mi-a mai dat vreo două note de m-a julit. Împreună, conduceau către o medie care ar fi presupus corigență. Înainte de sfârșitul trimestrului, s-a hotărât însă să-mi dea o șansă. M-a anunțat că în ziua cutare, la ora cutare, mă ascultă și, dacă știu, scap de rușine.

Iată-mă, așadar, într-o situație cu care nu mă mai întâlnisem în viața mea de elev. Și plimbându-mă prin casă, agitată, cu manualul de chimie-n brațe, c-o dimineață înainte de marele eveniment. Și cu maică-mea, agitată și ea și dând din colț în colț, întrebând-o pe fie-sa (până mai alaltăieri, premiantă, și, până mai ieri, bună învățăcea) dacă să-i facă niște lăptic, dacă ar ajuta-o niște ciocolățică, dacă vrea niște masaj la tălpi. “Nu vreau nimic – am zis -, poate doar o injecție cu chimie direct în creier”. După care, văzându-i privirea deznădăjduită, am adăugat: “Biiine, fă-mi niște ceai rece, cu gheață, că am de gând să stau toată ziua, ca o sfântă, cu cărțile astea-n brațe”.

Mi-a făcut. Și am băut, și am băut, și am băut, că era bun, și era rece, și avea și gheață, și eu eram într-o situație de criză și aveam nevoie de bun, de rece și de gheață. Să fi băut vreo 4 litri? Cam așa. A venit seara, am depus armele și instrumentele de autotortură și am decis că mă culc, ca să fiu odihnită a doua zi, la confruntarea cu scorpia cu voce pițigăiată. Și m-am culcat.

Până a doua zi dimineață, m-am tot culcat, dar de dormit n-am reușit să adorm nici măcar un minut. De-abia când au început să mijească zorii, mi-am dat seama care era explicația insomniei mele: băusem cantități industriale de ceai verde, care are cofeină. Că era bun, și era rece, și avea și gheață, și-mi dădea spor la învățat și o stare de bine, iar eu habar n-aveam pe vremea aia că ceaiul verde e aur pentru organism, cu condiția să nu-l bei, totuși, cu găleata (de parcă ar exista ceva pe lumea asta ce se poate consuma cu găleata)… Deci aveam să mă întâlnesc cu scorpia și nedormită, și ușor agitată, pe motiv de nesomn. Din nou, maică-mea mi-a sărit în ajutor, de data asta cu un Distonocalm: “E din plante, mamă, și o să te ajute să te mai liniștești”. M-a liniștit. De tot. Nici nu știu cum am ajuns la școală, căci tot drumul am dormit cu ochii deschiși. La întâlnirea cu scorpia, m-am trezit însă, ca prin minune, și au țâșnit din mine formule chimice, ca dintr-o fântână arteziană (v-am zis că avusesem spor la învățat). Spectrul corigenței a rămas la distanță și nu s-a mai apropiat de mine nici până-n ziua de azi. Doar, uneori, în somn, pentru că… da, o dată la câțiva ani, o mai visez pe profesoara de chimie cu voce pițigăiată. Iar pe maică-mea n-am mai lăsat-o, de-atunci, nici să-mi aline setea și nici să mă pastileze, în momentele critice.

Cu ceaiul verde însă, m-am mai întâlnit, pentru că îl iubesc. Îmi place gustul lui, știu că e un foarte bun antioxidant și am învățat să-l savurez în cantități rezonabile, astfel încât să nu mai ajung să mă uit toată noaptea pe pereți, ci, dimpotrivă, să mă pot concentra mai bine și să am mintea mai limpede pe timpul zilei. Pentru că… da, după cum s-a văzut și din experiența mea cu corigența, pe lângă efectul puternic antioxidant, ceaiul verde are și acest talent: spre deosebire de cafea, care te activează doar pe termen scurt, stimulează activitatea cerebrală pe termen lung, ba chiar funcționează și ca antidepresiv. Cel mai mult îmi place cel combinat cu iasomie, pe care îl beau fierbinte, fără zahăr și fără lapte, pentru că așa se și bea, fără adaosuri.

Iată câteva informații despre ceaiul verde, pe care ar trebui să le știți și voi:

Ceaiului verde îi sunt recunoscute calităţile antioxidante şi s-a descoperit că polifenolii ce îi conţine sunt antioxidanţi de 20 de ori mai puternici decât vitamina E.

Uleiurile esenţiale pe care le conține ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Cofeina din ceaiul verde acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cofeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet în organism, prelungind starea de bine. De asemenea, acest tip de cofeină ajută la activarea metabolismului şi a sistemului digestiv, contribuie la purificarea organismului de toxine, stimulează circulaţia şi previne afecţiunile cardio-vasculare. Polifenolii din ceaiul verde contribuie la reducerea absorbţiei grăsimii în sânge şi prin urmare, la scăderea colesterolului, conducând astfel la reducerea greutăţii corporale.

Potrivit unui studiu prezentat la întâlnirea anuală a Asociaţiei Dietetice Americane (ADA) din octombrie 2005, ceaiul verde conţine mai mulţi antioxidanţi flavonoizi, în special catehină, decât orice alt aliment sau băutură. Acest tip de antioxidanţi joacă un rol important mai ales în menţinerea sănătăţii inimii.

Ceaiul verde cald, consumat fără adaos de lapte sau zahăr, este extrem de benefic pentru sănătate. Studii recente arată că persoanele care consumă mai mult ceai verde (fără lapte sau fără orice fel de îndulcitor) vor fi mai puţin predispuse la infarct sau la alte boli cardiovasculare. Cel rece este răcoritor și, de asemenea, bun pentru sănătate.

56 comentarii

 1. mie sa-mi zici cand si de ce se face asta micu si verde, NEEEEEGRUUUUUU! :mrgreen:

 2. si be) de ce atata zarva cu ceaiurie astea?
  toti stim ca frunzele e verzi!
  ei bine aflati ca ceaiu e si alb!
  si rosu!
  si cine mai stie cum!
  deci: simona, la tabla! :mrgreen:

 3. sa vezi acu’ cati cititori de-ai simonei, cu probleme la chimie, o sa aplice reteta “4 kile de ceai verde + distonocalm” inainte de examen! ca doar n-a specificat nimeni “nu incercati asta acasa!” 😀

 4. Epic!
  Doamne ca si mie mi-a facut-o maica-mea o data cu distonocalmul cand eram eu mica si am zburat prima oara cu avionul, local, si sa vezi ce misto e sa fii in transa si sa ai greturi 😀

  Bun ceaiul, si eu beau zilnic.

 5. @belami: cititorii mei sunt mai inteligenți decât mine, când am făcut treaba aia :mrgreen:

 6. Simona pai zi de unde sa-l cumparam ce publicitate mai e si asta?

 7. @ik: deocamdată bea ceai verde, de oricare ar fi :mrgreen:

 8. Clasa a 9- aprima ora de chimie. Profesoara ne intreaba de ce am dat la filologie, noi fete cuminti si sincere : ca sa scapam de chimie. Nu am scapat 😯

 9. de ce e articolul asta la publicitate?

 10. Eu nu mă-ncurc cu verde din ăsta, că n-are destulă cafeină după gustul meu, beau toată ziua cafea in prostie si seara mă relaxez cu două-trei căni de ceai negru cu lămâie (rece sau cald, după anotimp) , dar de dormit dorm excelent, nicio problemă, de la 10 seara la 6 dimineața neîntoarsă. În schimb soră-mea are o obsesie cu ceaiul verde, bea cu găleata, din cât estimez eu bea minim 10 căni pe zi, cred că o să trăiască 150 de ani 😀
  De rămas corigentă era să rămân si eu, pe a IX, la fizică, împreună cu colegul de bancă, pentru că ne hlizeam non stop în oră si o enervam pe rofă. până la urmă ne-a trecut. Si îmi mai amintesc cls XII, când profa de biologie se chinuia să scoată două vorbe de la mine, si eu bâguiam nu mai stiu ce despre sira spinării, ca ultimul prost, pur si simplu nu-mi puteam aminti cuvintele “coloană vertebrală”
  În mod ironic, toate chestiile despre fizică, chimie, biologie, botanică, zoologie, astronomie si paleontologie pe care le-am ignorat cu maximă eleganță în timpul liceului le-am învățat cu lux de amănunte mai încolo, din enciclopediile lui fiu-meu, mare amator de tot ce înseamnă stiințe ale naturii încă înainte de a învăța să citească. La un moment dat, pe când eram în vizită la maică-mea cu fiu-meu, nea-m întâlnit la florăria din oras cu fosta mea profă de biologie, care băgând de seamă că fiu-meu stie majoritatea plantelor din magazin după numele stiințific, familie etc. (pasiune mare mare pentru el florile) nu s-a putut abține să nu întrebe dacă sigur e al meu! 😀

 11. Presupunând că avem compoziţia unei substanţe organice A, să parcurgem în cele ce urmează paşii necesari pentru determinarea formulei brute şi a celei moleculare:

  Problema:

  O substanţă organică A conţine: 40%C, 6,66%H, având masa moleculară MA=60 g/mol. Determinaţi formula moleculară a substanţei A. Se cunosc masele atomice pentru C – 12, H – 1, O – 16.

  :))

 12. nu am inteles de ce chimia se preda in chineza 🙄

 13. Eu cred ca textul asta e scris pentru ca esti invidioasa pe Tata Uraniu care s-a plimbat in SUA si are succes cu povestile lui. 😈

 14. @xxlweblog: te rog frumos să nu mă mai înjuri

 15. @ela: 😆 da’ mai ușor cu atâtea cafele, totuși

 16. Ceai verde? Astăzi vorbim despre frunză verde. 8)

 17. @Simona: da de ce mai usor, că asa bine-mi pică! Si cafeaua are antioxidanți, asa că-i sănătoasăăăă…Oricum eu sunt genul de persoană calmă si lnistită până la limita de a mă transforma în statuie, chiar am nevoie de combustibil! 😀

 18. Profa mea de chimie avea o obsesie cu care ne-a pus nervii pe bigudiuri in liceu “fetito, nu sunt doua reactii, e una si inca una”. Asa ca, in acest context, tu nu ai baut 4 litri de ceai, ai baut unul si inca unul si inca unul si inca unul. Da? Bun si ceaiul verde, dar prefer sa pun si putina miere in el, si lamaie. As pune si votca dar stiu ca nu-i frumos :mrgreen:

 19. ::))))…nu comentez nimic….

 20. …daca nu ma insel pe vremurile alea erau la moda asa numitele Ceaiuri dansante….

 21. ..apropo..eram vecin cu madam…:)..daca vrei sa iti spun scara unde sta ..poate te.ai hotarat sa ii umpli frigiderul pana la urma…:)

 22. Nu o data ziceam pe aici ca beau ceai verde conversandu-ma cu voi. Deci eu sunt fan ceai verde. De mult. Mi-am si pus apa la incalzit pentru inca o cana citind textul. Deci pe mine nu tre’ sa ma convingi.
  Dar, Simona si fetele (si baietii): deschideti, VA ROG, linkurile de mai jos.

  Doamna din filme e nemtoaica, o cheama Johanna Quaas, are 86 de ani si ar trebui sa fie pentru noi toti un model. N-am vazut asa ceva!

 23. Am un comentariu care e in “awaiting moderation”. Banuiesc ca e din cauza de linkuri (sunt 3). Mi-l lasi sa treaca, plizzzzzz? :mrgreen:

 24. Ceaiul verde baut de barbati este bun pt femei?

 25. @Anna merge calculatorul? esti mai bine? sa-ti ei si un ceai verde (unu cate unu) :mrgreen:

 26. @carmen_ica, merge greu, se chinuie, se zbate, dar merge! Eu fac tot ca el, deci nu sunt refacuta total daaaar e de bine! 😉

 27. @Anna- las sa te faci tu bine e mai important, doar calculatoare mai gasesti :mrgreen:

 28. @Adi, eu am febra maaare acum, dar te asigur ca nici in zilele cele mai bune n-as fi fost capabila sa inteleg ce zice tanti aia pentru ca ptr mine, germana e un fel de chimie amestecata cu fizica, predate in japoneza. Deci, sa revin. Tanti aia de la ceai verde arata asa, sau ce legatura are? 🙄

 29. @ Anna

  Linkul cu interviul era ca sa vedeti de aproape cum arata. Uita-te la celelalte doua, fata. Si sa ne rugam impreuna ca sa:
  1. ajungem la 86 de ani.
  2. putem merge pe picioare la 86 de ani.

  Vorba unuia care comenta pe youtube: macar sa ne ca..m singuri sa putem la 86 de ani.

  Are legatura cu totul, draga. Si cu ceaiul verde, daca vrei.

 30. @Adi, am vazut tot si m-am minunat insa credeam ca in interviu da si “reteta minune”, io tocmai asta sa nu inteleg? 😆

 31. Super bun ceaiul verde, iar pentru persoanele care nu il “inghit” am un sfat.
  Incercati macar odata un ceai verde bun. Nu porcarii d-astea amare, de se vand prin terasele de doi bani lipton koko sau mai stiu eu ce, 3 la 10 mii.
  Modalitatea de a face un ceai verde bun -prima apa, in care il lasi cateva zeci de secunde, se arunca. Schimbi apa si il mai lasi un minut, putand sa mai faci din aceleasi frunze de doua sau trei ori ceai, dar lasandu-l mai mult in apa… 3-5 min dupa gust. Asta pentru un ceai verde autentic.

  Daca ai mancat o masa grasa si bei la 30 de minute un ceai verde sau doua :D, o sa ai o surpriza placuta, ca iti grabeste digestia si te scoate din starea aia de somnolenta.

 32. @ Anna

  A, pai nici n-am urmarit interviul cu sonor. Mi-am imaginat ca e in germana si eu sunt la fel de bun ca si tine la limba asta minunata. Da’ daca trece tiganu’ ala de neamt pe aici musai sa-l intrebi ce zice baba. :mrgreen: Ca si io as fi curios.

 33. iar acum ca te-ai maritat cu fizica nu dovedeste decat ca exista o lege a compensatiei…

 34. @Simona
  Doamna Simona, ce coincidenta dom’le.
  Si eu beau ceai verde(la ceasca si sticla), iar la chimie sunt pinguin. :mrgreen:
  @Anna vodka + ceai verde ?
  Asta este unul dintre acele zece lucruri care trebuiesc facute pana sa mori.
  O sa incerc si eu.

 35. Azi e ziua ceaiului verde si noi nu am aflat inca? Am mai citit pe doua bloguri doua povestioare, publicate azi, cu ceaiul verde si antioxidantii lui. 🙂

 36. Stiu ca e bun ceaiul, dar mie nu-mi place. Am baut ieri cu greu o ceasca cu zahar si ceva lamiie. Imi place insa ceaiul de menta sau de tei, pe care il beau bineinteles, fara nici un fel de zahar. Chiar as consuma ceai verde, dar nu stiu cum as putea sa trisez sa-i schimb gustul.

 37. La ceai merge si un piscot, aviz amatorilor.

 38. @ ik

  Merge si romul la ceai. Stra-strabunicii si stra-strabunicele noastre erau morti/moarte dupa combinatia asta.

 39. @Simona – tu vorbesti despre ceai ceai? Ca am un amic care daca nu bea ceva (cu continut alcoolic ridicat) zilnic nu e in forma :mrgreen: Prima oara cand am fost pe la el, imi zice “Bei un ceai verde?” Eu, venit de pe drum, obosit, as fi baut ceva mai potent, dar de rusine si cu jumata de gura ii zic “Daaaa”. Tipul se duce la congelator, scoate de acolo o sticla de vodka, ia un paharel si mi-l umple. Iti dai seama ca am ramas masca. Ii zic “Si daca ziceam ceai negru ce imi dadeai?” “Aa, zice tipul, daca ai fi vrut ceai negru iti dadeam un cognac”. Acum, de cate ori ne intalnim sau vorbim la telefon, parola este “ce bei, ceai verde sau ceai negru?” 😀

 40. Revenind la ceaiul ceai, de peste 3 ani am renuntat sa ma mai indop cu cafea. Ajunsesem sa beau cate 5-6 cani pe zi si devenisem imun la ea. Singurul efect pe care il mai avea era ca incepeau sa imi tremure mainile. Asa ca am trecut la o ceasca/cana dimineata inainte sa plec la serviciu, apoi ma tratez cu o combinatie exploziva de 1 pliculet ceai verde cu lemongrass plus 1 pliculet ceai Earl Gray cam de patru cinci ori pe zi.

 41. @ ik

  A, OK, credeam ca vorbim de alte piscoturi. :mrgreen:

 42. @ Adi_MN

  Si eu sunt la fel cu cafeaua, sunt imun. Nu ma trezeste, nu ma tine treaz, nimic. In schimb, daca nu beau ma doare capul. Ma gandesc s-o las si eu.

 43. Tizule – la inceput a fost mai greu. Nu prea le aveam eu cu ceaiurile, si mereu imi venea sa mai pun o cana de cafea, dar dupa o saptamana m-am obisnuit. Si imi place combinatia asta de ceai verde cu lemongrass cu Earl Gray (ceai negru cu bergamotă ca uitati sa-ti spun)

 44. La inceput puneam obligatoriu zahar in el. De o juma’ de an il beau fara zahar. De fapt cam de atunci am renuntat si la zahar in cafea. La cafea folosesc un pic de sirop/nectar de agave (plantele alea din care se face tequila).

 45. De lasat de tot eu zic sa nu o lasi, daca zici ca te doare capul daca nu bei. Dar bea doar o ceasca dimineata si apoi ceaiul sa traiasca.

 46. Ceaiu’ ca ceaiu’, chimia la fel, dar FREZA?? Care freza?

 47. Chimia, după cum văd, a fost o buturugă mică, pentru multă lume, nu numai pentru mineeee….În clasa a VIII a profa de chimie, spaima liceului, care fie vorba între noi, nu prea erea pe creanga ei (după cum s-a dovedit ulterior, căci a-nebunit) a lăsat corigenți jumătate din elevii clasei, inclusiv pe mine. Pot spune că dormeam cu manualul de chimie la capul patului și visam numai formule și reacții……Până la urmă am trecut cu nota minimă evident, dar mai târziu la liceu , unde tot peste aceeași profă am dat, cine erea as la chimie? MOI! :mrgreen: Acum parcă-mi mai amintesc formula apei ……. H2O ? 😯

 48. Mie mi s-a parut cea mai ingretosatoare chestie inventata spre baut vreodata. Si am incercat, zau, de vreo 4 ori! Nu si nu! Cafeaua rulz! Fara zahar si fara lapte!

 49. @Nicky: mie îmi place, asociez gustul cu sănătatea, cu natura, cu verdele…

 50. Trebuie incercat! Am auzit doar ca are un gust foarte “ciudat” dar pana nu-l incerc nu stiu sigur.

 51. Din cate am mai citit pe ici, pe colo, pare-se ca cea mai sanatoasa “metoda” de a bea ceaiul verde este cu suc de lamaie, care ar favoriza absorbtia mai buna a antioxidantilor din ceai.

 52. ora 9 plictiseala incepe, ora 10 plictiseala persista, ora 11 hai sa fac o lista…. in timpul serviciului ca sa precizez, ma gandeam eu asa oare ce sa fac!? Gata stiu!!! Lista cu ce am voie sa mananc de maine si ce nu am. Cap de afis CEAI VERDE 1 litru/zi !!! M`am scos :)))

 53. Am ramas corigent la chimie si fizica pe un trimestru.Nu mi-au placut deloc materiile astea.
  Inainte sa inceapa ora de chimie am pus un lacat la usa.Au trecut 45 minute pana a fost taiat lacatul.S-a dus ora.Nu m-a vazut nimeni cand am pus lacatul.

 54. […] dar era foarte rea și exigentă (nu și cu ea însăși, logic). Într-un trimestru, a vrut chiar să mă lase corigentă. Așa s-a ajuns la această frumoasă notă de la BAC, iar pe madam o mai visez și acum […]

 55. Profa mea de chimie din liceu era aceptabila insa in scoala generala aveam o tipa bolnava de nervi ce ne teroriza pur si simplu (se intampla la inceputul anilor 80’… ). Am urat din tot sufletul chimia in scoala, abia ulterior mi-am dat seama ca este o stiinta fascinanta – dar ca sa prinda la copii atunci la catedra trebuie pus un OM si nu un robot sadic (valabil pentru toate materiile de fapt…)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green