Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Mâncare românească să fie, dar s-o putem mânca și noi

De când am încheiat-o cu hrana exclusiv pe bază de lapte și am intrat la “diversificare” (asta se întâmplă pe la 6 luni, nu?) și până-n ziua de azi, am mâncat tot felul de chestii. Am experimentat bucătării, de la japoneză la franțuzească, de la mexicană la chinezească, de la libaneză la italiană, de la grecească la indiană, de la coreeană la thailandeză. Nu sunt multe, dar nici puține, iar de unele (cum ar fi cea italiană și cea grecească) chiar m-am îndrăgostit. Rămân însă mai legată de mâncărurile copilăriei mele decât mulți oameni din generația mea. Îmi plac ardeii umpluți, îmi plac ciorbele de legume sau de văcuță, chifteluțele, gogoșile și scovergile pe care le face mamaie, îmi plac fasolea cu ciolan, sărmăluțele și salata boeuf. Sigur, majoritatea nu sunt mâncăruri născute pe plaiuri mioritice, dar nici nu mai contează de unde au venit, important e că au rămas. 😛

Problema cu ele e că sunt cam grele, iar mie nu-mi place mâncarea grea, așa încât fie le mănânc mai rar, fie – de la o vreme – încerc să le adaptez la standardele familiei mele, aflată parțial în luptă pentru păstrarea siluetei (eu) și parțial în luptă cu colesterolul (Nic, mai mult forțat de mine, căci, dacă ar fi după el, ar mânca maioneză cu lingura și și-ar face cu ea inclusiv tratamente cosmetice pentru ten).

Așa încât, de exemplu, dacă fac salată de vinete, înlocuiesc maioneza cu iaurt sau tahina, iar, dacă am poftă de chifteluțe, nu le mai prăjesc în ulei, ci le bag frumos într-o tavă, la cuptor, stropite foarte vag cu ulei.

Iar, când fac ciorbe sau alte chestii care necesită călirea cepei, mai mult o înăbuș în puțin ulei amestecat cu puțină apă, decât s-o călesc. Despre celebrele rântașuri nici nu poate fi vorba: am o păpușă în bucătărie pe care scrie “Rântaș” și în care înfig zilnic ace, în speranța că astfel o să-l omor, obligând întreg poporul român să renunțe la el.

Cărneturile grase și slăninuțele nu le-am mai văzut de ani de zile nici măcar în poze și părerea mea e că n-ar trebui să le vadă nici un cetățean care trăiește într-un mediu urban. Dacă bunicii noștri, care își petreceau ziua pe câmp, la coasă, la sapă sau la cules porumbul, aveau nevoie de ele, noi, cei care stăm toată ziua cu fundul pe scaun sau în mașină, nici n-ar trebui să știm că există. O oră de sport la sală n-o să echivaleze niciodată cu o zi la munca câmpului, deci aia cu “Mănânc și io o porție de cârnați plutind în ulei, cu un munte de cartofiori prăjiți alături, că am fost azi la sală și am făcut 10 genoflexiuni, 4 abdomene și 15 minute de cardio”, e sinucidere lentă, dar sigură.

Aceasta fiind poziția mea, în momentul în care am fost invitată de Unisol să particip la o campanie care promovează adaptarea bucătăriei tradiționale românești la un stil de viață mai sănătos, am zis “Da!” cu toată gura.

Campania are loc pe www.bucatarulunisol.ro, iar misiunea cea mai importantă îi revine unui bucătar priceput (nimeni altul decât Adi Hădean), care va transforma felurile de mâncare cu care ne-am obișnuit în ceva mai ușor, dar la fel de bun.

Puteți intra și voi pe site, ca să votați rețeta pe care vreți să o rescrie Bucătarul Unisol, participând astfel la reașezarea bucătariei românești pe temelii mai sigure pentru sănătatea și viața noastră de șmecheri care muncim cu laptopul și ne deplasăm cu mașina.

Iar, după ce vă băgați nasul pe site, ziceți-mi și mie care e mâncarea voastră tradițională preferată, poate se inspiră Bucătarul Unisol și direct de-aici, de pe blog.

79 comentarii

  1. Am votat chiftelutele. N-am mai mancat tocaturi de peste 2 ani, le-am si uitat gustul :))

  2. Cum e micul dejun englezesc la Londra?

  3. Draga Simona, eu tin la traditie. Imi place carnea fripta zdravan in ulei de ala cancerigen si ceapa facuta cu rantas la tocana. Nu stiu daca o sa mor peste 2 zile sau 50 de ani, dar nu vreau sa mor gandindu-ma – la naiba, pentru asta am renuntat eu la mancarurile mele preferate???

  4. Vad ca nu se prinde nimeni. Simona face chiftelute la cuptor, ciorbica, salatica cu vinetzele? 😀
    Salata de vinete nu o mai strica cu iaurt, pune galbenusuri de ou (de prepelita, ca nu au colesterol) fierte moi (sau moale) si le pasezi bine inainte. In felul asta nu se pierde gustul, dar nici nu va mai fi salata bomba.

  5. @Gregorie: aia bombă, fratele meu!!! am mâncat o singură dată, anul trecut, cred că n-am consumat nici acum toate caloriile

  6. @Silvia: mă ia bila numai când citesc

  7. @Cristina: ahh, ce bună ideea asta cu gălbenușurile. săr’naaaa

  8. Always, pisi. In alta ordine de idei, am votat cu ostropelul. Ma chinui de ani de zile sa imi iasa ce imi facea mamaia, si nu vrea, frate! Asa ca vreau sa imi ofere Adi reteta perfecta!

  9. nu uitați să-mi ziceți și care e mâncarea voastră tradițională preferată. sunt tare curioasă 🙄

  10. Colarezi.:D Serios, chiar imi place dar e mai mult desert nu mancare.
    Pastrama de oaie la ceaun e mancarea preferata ceea ce-i ciudat pentru ca miel nu mananc (nu-mi place).
    Si vara as manca in continuu branza (cas) de vaca nu prea sarata cu salata de rosii. Acum nu stiu daca sunt chiar traditionale dar astea sunt preferatele mele.

  11. @cristi: cu salată de roșii eu aș putea să trăiesc o viață. să mănânc numai asta.

  12. Salata de vinete e buna si doar cu vinete si ulei (si ceapa, pt cine o tolereaza). Ma rog, trebuie pus un pic mai mult ulei, pina se albesc vinetele, dar uleiul nu are colesterol.

    Iar mincarea mea traditionala preferata e tiramisu :)))))) si nu, nu il vreau dietetic, ci facut ca la mama lui italianca, cu mascarpone cu 80% grasime :)))

    Glumesc cu tiramisu. Dar de saramura de crap ce ziceti? Asta e oricum dietetica si e bunaaaaaa…..

  13. @cristina: vezi că ai un mail :mrgreen:

  14. @Claudia: are multe oaseeeee. nu tiramisu, de saramura de crap zic

  15. ok, deci am votat checul, ca noua ne plac dulciurile – care sunt cam slab reprezentate in esantionul de mincaruri de pe site. desi nu-mi place checul facut cu ulei (nici cu margarina), daca tot gatesc rar dulciuri, atunci le fac direct cu unt…
    cit despre trendul asta anti-grasimi, healthy food si restul – nu stiu ce sa mai cred. daca incerci sa tii minte toate chestiile toxice din mincare, nu mai maninci nimic. nu cred ca exista aliment despre care, daca te uiti insistent pe Goagal, sa nu gasesti vreun studiu iscalit de o echipa de cercetatori britanici care sa decreteze ca e cel mai bun lucru pentru sanatate, si un alt studiu cu concluzia opusa…

  16. Dintre toate mancarurile copilariei, imi amintesc cu drag de ciulama. Si o mananc cu drag dar facuta de mama ca mie nu-mi reuseste niciodata. Poate, poate acum… 😕
    In alta ordine de idei, azi dimineata am pus deoparte o punga cu carne tocata. Prima idee – chiftelute. A doua – o improvitatie de musaca. Acum ce fac, astept sa se adune voturi sa vad cum trebuie facute? 🙄

  17. mie imi plac sarmalele din varza acra si NEAPARAT cu afumatura (deh traditia din Ardeal) si cu smantana ; stiu ca sunt grele, grase si pline de colesterol dar de 2-3 ori pe an nu o fi foc
    Vara fac din foi de vita cu sos alb cu marar , alea sunt mai usoare
    si bineinteles iarna ce poate fi mai bun decat cartofi copti in coaja cu slanina afumata, branza de burduf , ceapa rosie , o palinca fiarta si o cana de moare de varza?

  18. Tineti minte trei cuvinte: sarmale cu piftii.

  19. @Anna: dar Doamne câtă făină avea aia făcută de mame! eu am făcut-o fără. nu e la fel de bună, dar…

  20. Faza asta cu grasimea e rea era in voga acum 50 de ani 🙂 Intre timp s-a vazut clar ca nu e asa iar colesterolul din mincare nu are legatura cu ala din singe.

    Mincarea mea preferata: cas de oaie, cit mai proaspat. Daca se poate cu zer in doua.

  21. Mancarea mea traditionala preferata este crap la cuptor cu legume si mujdei de usturoi, si pui la cuptor cu mujdei de usturoi si cartofi copti in coaja.

  22. eu am votat salata boeuf. sunt fooooarte curioasă cum poate fi rescrisă rețeta, în așa fel încât minunata salată să nu mai fie o bombă calorică de proporții

  23. mancarea mea traditionala preferata sunt ardeii umplutzi. am votat cu checul insa, sunt curioasa cum poti face un dulce sa nu ingrase prea rau

  24. Nu stiu daca mancarea favorita este neaparat si traditionala. Este supa de ceapa cu parmezan si paine prajita.

  25. @Costin Comba: e tradițională, dar franțuzească. și mie îmi place mult

  26. Cartofii prajiti – da’ ii mananc o data pe an (din lene, mai mult, barbati-miu nu se prea omoara dupa ei, copiilor nu le-as da si doar pentru mine nu-mi vine sa-i fac). Sarmalutele lu’ mamaia (fara afumatura, nebagate la cuptor, dar diviiiiine) dar stropite cu iaurt, mi se pare ca le completeaza mai bine gustul. Mancarea lu’ mamaia de orez cu stevie sau ciorba ei de fasole – mie nu-mi ies niciodata cum ii ies ei. Salata boeuf, daaaaaaaaa, cred ca pe-asta trebuia sa o trec prima. Facuta tot de mamaia. Sau de mama.
    Din categoria mancare sanatoasa: salata de salata verde. As putea trai numai cu ea. Ratatouille-ul meu cu pui, la cuptor. Si variatiuni de-ale lui. Mancarurile mele din legume si, daca-i musai, si niticus de carne, facute la cuptor. Salata de vinete nu o fac niciodata cu altceva in afara de vinete, sare, ulei, ceapa, mixate impreuna un pic. Ce sa cate maioneza in ea?!

  27. @N.A.: mâncarea de ștefie cu orez am descoperit-o și eu în primăvara asta. sunt fan!!! zi-mi și mie cum se face ratatouille-ul tau cu pui. și be) ce ai votat?

  28. Dragilor si dragelor, eu nu am o mancare preferata. Eu prefer “intreaga bucatarie” romaneasca. Unii sau “unele” spun ca e “grasa”. Grasa este insa “bucatareasa” sau “bucatarul”.
    Gatesc de ani de zile “fara ulei” si mancarea este la fel de buna. Nu va faceti griji ca folosesc “untura” in locul uleiului.

    Pt “ceapa calita” folositi ca inlocuitor la “calire” vin alb sau rosu functie de felul “carnii” sau al mancarii pt care pregatiti ceapa calita sau utilizati sosul de “soia” :-).
    Lasati ceapa la foc mic amestecand des intr-o tigaie de piatra sau de teflon pana cand incepe usor sa se “prinda” si “deglasati des” cu vin(nu o fierbeti in vin, doar ii mai stingeti din “zapuseala”). Ceapa in final va fi la fel de “gustoasa” dar fara pic de ulei.

    In rest si ardeii umpluti si sarmalutele se pot face ori de “post” fara pic de carne ori cu carne slaba sau amestecuri de carne slaba si fara nevoie de ulei.

    Pt a ingrosa sosurile exista azi tot felul de “inventii” de la amidoane si alte “chimicale” pe care eu nu prea le prizez la “rantasul” de faina traditional dar care poate fi facut in cantitati mici si nu foarte “ars”. Ca exemplu pt ingrosarea sosului de “ardei umpluti” utilizati “interiorul” de la “dovlecei”. Acesta se va “topi”, va ingrosa sosul si va da dulceata.

    Una din mancarurile pt care eu am facut “pasiune” este “placinta de praz”. De o “dulceata” si o “finete” fara seaman. Albanezii o fac “peste masina”, adica nu coapta in cuptor ci pe “foc mic”. E nevoie insa in acest caz de niscaiva “scule” de “aluminiu” :-).

    Utilizati smantanica cu 3-5% grasime, “branza” cu aceleasi procente ca mai sus si iaurt nu foarte gras cand gatiti. Pana si o “banala” “omleta” va iesi extrem de “pufoasa” si mai ales “gustoasa”. Nu va fie teama de adauga cateva “lardoane” (nu multe) pt a da gust de afumatura acolo unde simtiti nevoia. Nu e musai sa le “prajiti in ulei” ci sa folositi “grasimea” pe care o lasa si nu uitati sa le “deglasati” rapid cu vin sau supa pt a nu se “arde”.

    La capitolul “chiftelute” avem ce invata de la “greci”. Kioftelele lor sunt excelente si nu neaparat “grase”. In general “coacerea” la cuptor a chiftelutelor nu este modul cel mai bun de a le prepara pt ca acestea devin mult prea repede “seci”. Daca o faceti nu uitati sa le “udati” frecvent cu tot felul de “chestii”, vin in principal.
    Daca doriti sa le faceti in tigaie (de piatra sau teflon) le puteti face fara pic de ulei doar “hidratandu-le” cu grija cu ce va “vine” la indemana dar nu ulei.

    Pt salate eu nu mai folosesc nici macar uleiul de masline. Am insa grija sa am un “difuzor” (precum spray-urile) de otet balsamic in amestec cu diverse, de exemplu cu “trufe”. E suficient. Puteti folosi chiar in exces sucul de lamaie. Exista lamai nu neaparat “acide” de sa te “strepezesti”.

    :mrgreen:

  29. am votat si ciulama si ostropel si coaste si mai voiam si ciorba de oase si tochitura……………mamaaaaaaa ce foame mi-e
    de fapt voiam sa le manac

    traditionalele de baza : ciorba de vacuta acrita bine ( + ardei iute ) si un fel de gulas/ostropel facut de mama ( o bunatate ) si galusti cu prune

  30. On: am votat ciulamaua de pui cu ciuperci pentru ca mi se pare o reteta mai speciala si as vrea sa vad cum se poate rescrie.

    Off1: nu prea ma omor dupa mancarea romaneasca pentru ca mi se pare ca la majoritatea retetelor adaugi ceapa,cartofi,bulion si nu reusesc sa deosebesc gusturile, ca sa nu mai spun ca este al dracu’ de grea.
    Putine feluri ma atrag:
    -ciorba de os afumat, fasole batuta, borjoc, somn prajit(eventual cu mujdei)

    Off2: stie cineva care sunt mancarurile tipic romanesti?
    -mamaliga exista in multe tari
    -sarmalele sau forme asemanatoare exista pana si in egipt
    -ciorbele idem.
    Deci ce mancaruri avem noi si alte tari nu au?
    Mie imi trece prin minte doar varza, caci ea exista inca de pe vremea dacilor.

    Off3: prefer bucataria franceza sau italieneasca,poate putin cea mexicana.
    Cu celelalte ori nu am avut contacte placute, ori nu am avut contact deloc.
    Nu cred ca as refuza niciodata o farfurie buna de peste, o portie de fruncte de mare, sau o bucata buna faina de branza.

  31. @Laura: eu tocmai am mâncat ciorbă de văcuță 😛

    @Shadow: foarte interesante trucurile tale. mi le-am notat (în minte) pe toate. da’ cu ce hidratezi chiftelele? tot cu vin? 🙄

    @Savoir Faire: ce-i aia “borjoc”?

  32. @Simona , mai ai ( ciorba de vacuta ) ? intrebam doar asa

  33. dintr-o anumita reteta rezulta un anumit fel de mincare care are un nume. daca schimbi ingredientele sau gatesti dupa alta maniera atunci e alta mincare si trebuie sa-i pui alt nume.
    bunaoara daca schimbi ceva la salata de boeuf atunci nu mai e salata de boeuf. de aia-i spui sucului de struguri dupa fermentare vin si dupa distilare ii spui vinului cognac sau brandy.

  34. mancarea mea preferata nu stiu cum se cheama da’ e foarte usor de facut: legume taiate mare (telina, ceapa, morcov, ardei) 2 kile de peste, o cana de ulei, una de otet, una de bulion, apa, condimente si lasat la cuptor, la foc mic vreo 3-4 ore. si gata! se mananca rece

  35. supa de rosii, ciorba de perisoare, ciorba de vacutza, ostropel de pui, fasole cu ciolan, ardei umpluti…

    Eu le si fac…nimic prajit….!

    am mancat de curand gaspacho (o supa de rosii traditionala in spania)…sanatate curata…recomand!

  36. @belami: cald ce-o fi având?

  37. @mihais5: pe mine nu prea mă sparge gaspacho ăla, dar supa de roșii îmi place mult

  38. gust de peste fiert 😛

  39. borjocul este plamanul de porc/vitel (poate suna scarbos, dar nu este deloc)
    Mai intai se fierbe, apoi se prajeste, dar exista oameni care il prajesc direct.
    Borjocul se poate manca impreuna cu ficat,inima si mamaliga.
    Mie imi place sa le mamanc separat si taiate in bucati mici 😀
    Mi-a venit apa in gura.
    Cine stie cand mai gasesc pe aici asa ceva 🙁

  40. auzi, pisi, nu deschide si nic un topic de-ala adevarat, cu saorme, bere si gagici? cat crezi tu ca putem comenta despre mancare?! 😀
    “draga mea, am facut ieri 3 chiftelute. dar nu mi-a ajuns fainuta. si era de-aia alba, pisi, de dobrogea. mi-au iesit tari ca piatra. dar buuune, mi-am lins degetele. si facaletul, ca era in continuare. tu, draga, stii ca se pune si bulion? sora mamei unei verisoare pune si patrunjel. si stii, si-a luat malaxor de-ala adevaratul, de firma. e o adevarata placere sa bagi chifteaua in el. acum te las, pisi, ca-mi suna microunda si mi se topeste untul” brrr!

  41. ai dreptate…ciorba noastra de rosii o bate….:)

  42. @Savoir Faire

    ai uitat “ingredientul principal” romanesc si “mediteranean”. Usturoiul; De ce sa adaugi “bulion” cand ai rosii?

    Ciulamaua de pui cu ciuperci nu este o “reteta grasa” din start. Nu e acelasi lucru precum sarmalele, etc. Francezii nu folosesc termenul “rescriere” pt schimbarea retetei ci “revizitare”. Cred ca e un bun “termen”. Pt ca in fond fiecare avem “amintiri” cu “feluri de mancare “revizitate” de fiecare familie in parte.

  43. @Simona -b) Vroiam cu salata boeuf sau macar sa ma uit pe toate paginile, dar cum am vazut drobul mi-am pierdut mintile, ca si dupa el sunt innebunita! :)) Deci cu drobul!

  44. Am votat ostropelul. Mamaia mea il facea dumnezeiesc. Nu mi-a iesit niciodata la fel de bun 🙁
    Am copiat in detaliu: puiul de curte, ceaunul, focul de lemne in curte, etc, si tot n-a iesit perfect. Tind sa cred ca-i mai trebuie vraji.

  45. @N.A.: zi cu ratatouille-ul ăla :mrgreen:

  46. @Rodica: maică-mea și bunică-mea nu făceau ostropel. e un fel de sos cu pui și găluști, nu?

  47. Ratatouille de carnivori (ca, in prima faza, il faceam garnitura, fara carne):
    vinete, dovlecei, ardei (taiate in bucati mai maricele), rosii maruntite, ceapa (optional, nu pun tot timpul), usturoi muuuult (intotdeauna pun de cateva ori mai mult decat scrie la reteta), poti pune si morcovi rondele. Piept de pui. Sare, piper, condimente provensale (Rozmarin, busuioc, cimbru, etc), oregano, un strop de ulei – bagate la cuptor. Foc mediu, banuiesc, uit tot timpul 😀 . Nu le calesc niciodata in prealabil, mi se pare bataie de joc la adresa vitaminelor din ele. 😀 A, si vinetele le mai lasam si cu putina coaja, pana mi-a zis mama ca e toxica, sa nu o mai mananc.

    Da’ si mai mult mi place urmatoarea reteta de legume la cuptor cu paste si pui:
    Dovlecei, ardei de mai multe culori, rosii, usturoi feliat, sare, piper, busuioc, rozmarin. In asta nici macar nu pun ulei, lasa legumele destula zeama. Procedura e similara, bagat totul bucatit la cuptor, foc mare juma’ de ora scria la reteta, eu las o ora. Acopar cu folie de aluminiu da’ nu tot timpul.

  48. @Shadow
    cirnatul si salamul se fac in linii mari cam din aceleasi lucruri si cam la fel. e cirnatul un salam revizitat sau e salamul un cirnat revizitat?

  49. Fara galusti. In ceaun se prajesc in ulei bucatile de pui (musai crescut in curte). Se sting cu un pahar de vin, doua si se mai lasa carnea la foc pana scade zeama cam la jumatate. Se scot temporar bucatile de pui si in zeama se face un sos cu usturoi pisat / tocat si rosii de gradina, curatate de coaja si taiate cubulete. Primavara se pune usturoi verde, cu tot cu frunze. Cand e sosul legat, se pun bucatile de pui la loc, sare, piper, patrunjel verde tocat, busuioc (cui ii place). Cu mamaliguta si-un pahar de vin alaturi… Imi dau balele pe tastatura …

  50. Ratatouille-ul vegetarian pe care il faceam la inceput era mai aspectuos, taiam vinetele, dovleceii si rosiile in felii si le asezam pe rand, cate una din fiecare. 😀

  51. @N.A.: păi și eu fac de-astea, doar că nu știam că se cheamă așa
    😆

  52. @Rodica: cam așa făcea și mamaie, doar că fără busuioc. și nu îi spuneam ostropel, ci “sos” sau “friptură cu sos” 😆

  53. Si ca tot mi-am amintit de mamaia mea, mai facea ea de Pasti o mancare care se cheama stufat de miel. Cam aceeasi reteta de la ostropel, doar ca in sos nu punea rosii, ci belsug de ceapa verde, usturoi verde, loboda si alte verdeturi tocate. Cred ca-l lega cu putin rantas 🙄
    Din retetele de primavara de la tara, as mai aminti ciorba de loboda rosie acrita cu zarzare, care se mananca rece.
    Si din repertoriul mamei mele, supa de gaina cu galusti sau taitei de casa.
    Mi-e o foame de lesin, si dor de maica-mea, pe care chiar acum o convoc s-o invit intr-o vizita de lucru 😛

  54. @Simona – ce ma enervezi, credeam ca te impresionez s eu cu o reteta noua! 😀

  55. Da’cea mai buna salatade pui din lume cu un sos cu gust de Mac da’ din chestii sanatoase stii sa faci? 😆

  56. Sa-mi fie iertata aia cu convocarea invitatiei, am facut o hipoglicemie 😆

  57. @N.A: mâncare sănătoasă cu gust de Mac? bagăăăăăă!

    @Rodica: păi până vine mama, rozi covorul 🙂

  58. Salata de pui se formeaza din, desigur, piept pui grataruit si bucatit, 1 salata verde, 1 ardei rosu + 1 ardei verde sau galben, 1 conserva ciuperci, 4 rosii, optional ridichi, usturoi feliute. Da’ sosul e toata smecheria: juma’ de cescuta de ulei, juma’ de cescuta de iaurt, 1 lingura mustar, sucul de la jumatate de lamaie, sare, piper – amestecate toate bine si turnate peste.

  59. Mie asa mi-a lasat impresia de prima oara. Gust de dressing de-ala bun, de junk-food. 😆

  60. offf, ce mi-a venit mie sa ma uit pe blogul tau pe nemancate??? 😡 Am votat ostropelul (tot din cauza bunicii) si ciulamaua. Cat despre pofte: asa mi-e pofta de-o zeama de salata de rosii de-alea adevarate

  61. @Simona

    Eventual un amestec de vin, apa, ierburi, poti pune si un si poti pune la “macerare” si cateva frunzulite de “menta”. Menta in gatit cand nu este in exces da niste “orizonturi” de gust deosebite.

  62. Hmm, acum ca m-am gandit mai bine, si eu as fi votat cu ciulamaua.

  63. Nu-ş cum naiba se face, dar văd şi eu un concurs fără feisbuc în reţetă.
    Na, uite că merge şi aşa, mai dietetic.
    Deci votez tot saitu`, de la cap la coadă. 😉

  64. Să nu rămân repetent, notați:
    Lobodă cu lapte;
    Dovlecei cu lapte;
    Ciorbă de prune uscate;
    Gutui cu carne;
    Mațe de porc cu usturoi (Simona, să mor daca te mint … e o bunăciune)
    Burtă de porc cu usturoi (când scapă de sacrificarea pentru tobă);
    Gogoşi de de salcâm;
    Gogoşi de cartof;
    Păsat.
    Și mai am daca mai scotocesc.

  65. @matrix: cum lobodă cu lapte și dovlecei cu lapte? dar păsatul cum e?

  66. simona
    da’ maţele de porc cu usturoi de ce nu vrei să ştii cum e ? eh ?
    mai demult ştiu că am pomenit şi eu prea-scârboasa tocană de maţe de oaie şi atunci ai protestat .
    pe matrix îl protejezi.

  67. @agnes: păi mațele știu ce sunt deja, nu mai am curiozități vizavi de ele. de alealalte n-am auzit, de-aia întreb. 😉

  68. Covrigi dom’le
    era sa uit.
    Nu am mai mancat din aia de ani buni.
    Cand ma duc in Romania imi iau cel putin 100.

  69. Decât să mă acuzi de pile, mai bine ți-ar pasa! Nici nu ştii ce săpături fac să scot mâncărurile astea.

  70. @Agnes: te iei de mațele mele? :mrgreen:

  71. @Simona:
    Păsatul era cândva o mâncare-prilej.
    Prilejul putea fi o zi onomastică (Gheorghe, gen), sau inaugurarea casei unei rude apropiate, sau … pur şi simplu o intâlnire între rudele mai apropiate.
    Mâncarea era de fapt un “dulce”, ceva din marea familie a orezului cu lapte. Numai că în loc de orez se foloseşte păsat, adică un soi de mălai, dar cu o granulație mult mai mare şi necernut la măcinare. Pentru succesul deplin trebuia ca boabele de porumb să fie din soiul românesc, adică la 8 rânduri. Prepararea se face aprozimativ ca la orezul cu lapte (fara lamâie sau alte arome). O să întreb la sursă dacă nu se adauga CHIAR nimic in plus. Aaaa, se indulcea cu zahăr, dar nu cât să ți se lipească buzele.
    Un alt prilej era Sarbătoarea moşilor, când păsatul se împarțea cu o cana de vin şi un trandafir neapărat roz. Pe bune!
    Zău, nu ştiu ce mi-a venit cu mațele alea. Chiar vrea cineva? Rețeta, adică:lol:

  72. aprozimatrix 🙄

  73. Expresia “mațe fripte”, urmată logic de “coate goale” i-a venit lui Nenea Iancu instantaneu, fără documentare. Am călcat oarecum acelaşi prund de gârlă, dacă nu cumva şi aceleaşi noroaie județene. Cred c-ale-a găsit (pe ele, pe mama lor de expresii!) la prima crâşmă din Caragiale.

  74. de ce nu faci salata de vinete, cu vinete, ceapa, ulei si atat??!! e f buna! am mancat la un moment dat salata de vinete(reteta de mai sus) in care erau adaugate cubulete de rosii si patrunjel, muult patrunjel. Mi s-a parut senzationala!!!

    Supa de pui cu galuste facuta de mama, sarmale facute de nasa cu iaurt facut de bunica 🙂 as manca de 3 ori pe zii si in proportie de masa!!!!!!!!

    si ciorba de fasole verde cu lapte, sau “teji” cu lapte cum mai zic unii prin Cimpullung Muscel 🙂
    ciorba de urzici cu lapte, am mancat o singura data, si am mancat 3 farfurii!!! si dc ma gandesc bine as mai manca 😯

  75. si eu am votat tot chiftelutele

  76. am votat drobul. N-am o mancare preferata dar n-am sa renunt in veci la carnatii lasati la macerat in vin de tara, salata de beouf sau ciorba cu perisoare.

    Gustul e singurul lucru de care ne putem bucura de cand ne nastem si pana murim, n-am sa-mi sacrific aceasta placere de dragul altor cativa ani de viata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green