Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

ICR, Patapievici, solidaritate, spirala urii și sânge pe pereți

Stimată actuală putere,

Am vrut să plece vechea putere pentru că, printre altele, nu mai suportam nici aroganța ei discreționară, nici climatul de ură și răzbunare pe care îl instaurase. Am asistat, în ultimii trei ani, la un război politic cu sânge pe pereți, care s-a extins și asupra societății. România funcționează, în momentul ăsta, la toate nivelele, după o singură logică: a urii. Prezumția de bună credință a dispărut, iar cuvântul “solidaritate” mai are puțin și devine arhaism. Legat de cel din urmă, îmi amintesc cum, pe vremea puterii recent apuse, în timp ce unii erau omorâți cu ranga, alții tăceau mâlc, fie de frică, fie din comoditate, fie din dezinteres. Brrrr…

Mi-am dorit, așadar, schimbarea puterii, sperând într-un fel de reechilibrare a climatului în care trăim, într-o ieșire din cercul vicios al urii. M-am gândit că, odată intrat în umbră principalul factor polarizator (da, cel care răspunde la numele de Traian Băsescu), o să ne mai liniștim cu toții la cap. Și că, odată dispărut modelul, o vor lăsa mai moale și politicienii cu ce au învățat de la el în ultimii ani.

Și s-a schimbat puterea. Ba chiar au fost, week-end-ul trecut, și niște alegeri care au pulverizat-o pe cea veche. Și ce se întâmplă la guvernare, în timp ce învinșii își adună protezele de prin boscheți? Păi, se întâmplă tot un război cu sânge pe pereți și tot o atitudine arogantă, de tipul “Ni se rupe de ce credeți voi, cetățenii. Noi, în momentul ăsta suntem Dumnezei și putem să facem ce vrem, fără ca măcar să mai mimăm democrația”.

Un exemplu proaspăt: exact cum în februarie 2010, sub pretextul “reorganizării instituției”, Marius Oprea era zburat de la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România și înlocuit cu Vladimir Tismăneanu (“intelectual al președintelui”), în aceste momente se pregătește epurarea politică a Institutului Cultural Român, mai exact eliminarea de la conducere a lui H. – R. Patapievici, susținător fervent al președintelui chiar și în perioada în care era deja demnitar al statului (eh, da, conflict de interese, cunoaștem).

Știu, domnule Ponta și stimați guvernanți: Patapievici v-a înjurat urât de tot în editoriale și a scris de prea bine despre dușman. Dar mai știu și că, la ICR, a făcut treabă nu bună, ci foarte bună. Nu puteți trece peste primul aspect al problemei, exact cum n-a putut nici Traian Băsescu, atunci când a fost în locul vostru? Continuați tradiția războiului cu sânge pe pereți, instaurată de predecesori? Păi, și atunci de ce ne-ați mințit că, odată ce veți ajunge la putere, o să fie altfel?

Și be) din felul în care acționați și din zâmbetele de pe fețele voastre îmi dați senzația că vă bântuie deja sentimentul eternității. Da, da, ăla pe care l-au avut și “foștii”: că vor îmbătrâni la putere. Aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că pe ei nu i-a ajutat. S-ar putea însă să înceapă să-i ajute acum, când îl nutriți voi. Până la alegerile din toamnă mai sunt câteva luni bune, iar noi, cetățenii care ne-am dorit schimbarea, suntem deja cu nervii foarte întinși de vechea guvernare și foarte puțini dispuși să mai înghițim alte aroganțe. Ne puteți păstra foarte greu de partea schimbării și ne puteți pierde foarte ușor. Încercați să nu ne sfidați prea mult și să nu împingeți prea departe lucrurile. Fiecare aroganță pe care ne-o faceți nouă poate picura sânge proaspăt în venele sleite ale dușmanului vostru politic. Aveți grijă!

Și acum să ne întoarcem puțin la oameni și la solidaritate (sau mai degrabă la absența ei). Am asistat, cum spuneam, foarte recent, la momente în care unii erau “puși la punct” de fosta putere, iar ceilalți tăceau mâlc. De frică, din comoditate, din dezinteres. Sau, dimpotrivă, din interes și prea mare iubire pentru comițătorul abuzului. Sau – și mai interesant! – din răzbunare: “Lasă-l, mă, dă-l în aia a mă-sii, că merită”.

Acești mulți oameni care tac există și astăzi și mi-ar plăcea să înceteze să mai tacă. Mi-ar plăcea să aud, de exemplu, niște antibăsiști convinși apărându-l pe Patapievici acum, chiar dacă el, atunci când erau ei persecutați, a tăcut (poate pe Marius Oprea?). E singurul mod prin care putem ieși din cercul vicios al urii. Singurul. Cineva trebuie să se oprească primul din ură, apoi se vor opri și adversarii.

Iar celorlalți, celor care tac tot timpul din comoditate și/sau dezinteres, pe principii ca “Nu e treaba mea” sau “Mie nu mi-a făcut nimeni nimic”, vreau să le amintesc niște vorbe pe care sigur le-au mai întâlnit și care aparțin unui pastor arestat în 1937, în Germania Nazistă: “Când au venit să-i caute pe comunişti, am tăcut pentru că nu eram comunist. Când au venit pentru social-democraţi, am tăcut pentru că nu eram social-democrat. Când au venit pentru evrei, am tăcut, pentri că nu eram evreu. Când au venit să îi ia pe catolici n-am protestat, pentru că nu eram catolic. Când au venit să mă ia pe mine nu mai era nimeni care să protesteze”.

131 comentarii

 1. Eu unul nu cred ca a facut treaba buna la ICR, asa ca nu ma pot alatura 🙁

 2. @vlad: ai dreptul la propria opinie, e ok, nu despre asta e vorba. oricum, nici nu s-a pus problema de vreo evaluare a trebii pe care a făcut-o, s-a trecut direct la planificarea execuției. 🙂

 3. da oare noi, daca ajungeam prim-ministre, nu le dadeam afara pe alea care ne-au tot zis ca avem fundu mare?
  sa fim seriosi, nimeni nu e vesnic, asa ca La revedere Patapievici, poate scrie si el ceva,in sfirsit

 4. si il propun pe dl Iaru, serios

 5. Mda… Super articolul! Eu sunt sigura ca pana in toamna se vor schimba multeee…

 6. Cand oare ne vom scapa de sindromul “Ciocu’ mic, acum noi suntem la putere” ???

 7. bine adus din condei, bravo Simona

 8. Nu-i nici o spirala a urii, e normal ceea ce face Ponta. Toate functiile publice se dau sustinatorilor politici, nu prin concurs.

  In rest poti protesta cit vrei, atita vreme cit nu va exista alternativa, e degeaba. Chiar nu stiu de ce ti-ai facut iluzii ca ar fi vreo diferenta intre PDL si USL. Se trag amindoua din vechiul partid comunist.

 9. Foarte multa lume e alături de Horia Roman Patapievici. Aveam impresia ca i-a murit cineva din familie. Când colo, pur si simplu si-a pierdut locul de munca.
  Ei si? Era bugetar, mare lucru n-a pierdut. Va merge in mediul privat si va face performanta! Valoarea unui profesionist se dovedește cel mai bine in mediul privat. Nu-i asa stimați susținători ai dreptei? 🙂

 10. Sincer să fiu, nu merită să urăşti un om doar pentru nişte ponei cu zvastici pe cur.
  Să-l mai lăsăm un pic, poate pregătea pentru 2012 nişte femei cu tatuaje pe cur.

  Măcar aveam şi noi cu ce să ne clătim ochii. :mrgreen:

 11. Simona, @vlad are dreptul la opinie, dar daca e una ignoranta si superficiala (pentru ca de rea-vointa n-am motive sa-l suspectez), e cazul sa-i spunem si asta 🙂

  @corina: e o argumentatie puerila. “M-a inervat (sic), deci il dau afara”. ffs, vorbim despre o institutie de interes national (si deci al nostru, mai mult decat al invitatilor de la televiziunile tabloide).

  Imi place mult Iaru (chiar nu sint de acord cu ce sustine, de multe ori). Dar sa conduci ICR-ul e-o chestie de anvergura culturala cat lumea, de cainosenie in lupta cu birocratii (interni si externi) si de capacitate de-a construi relatii cu protipendada culturala a mapamondului.

  Plus ca stiu ca Simona NU are fundul mare 🙂

 12. Patapievici?
  Nu a girat el o expoziție românească la NY, cu-n căluț de plastic roz drept mascotă? 😉 Or fi înțeles americanii vizionând-o, cât de prost stăm la cpitolul educație(de oricare) ?! ❓

 13. Marian ❗ Nu-i da idei că, n-are și te pomenești că te ia-n serios ❗

 14. Avem sute de mii de români plecati la munca care în cotro in toate colturile lumii pentru că le-ar fi murit familiile de foame dacă rămâneau în ţară şi noi plângem un pupincurist ordinar de genul lui Patapievici la cap ca pe feciori. Reveniţi-vă oameni buni!!!

 15. Dar ce credeati, ca USL va fi o binefacere imensa?? Ma scarbeste felul comunist in care incearca sa manipuleze – dupa alegerile locale, nu am vazut la nici o televiziune, dar nici una, vreun exitpoll pentru localitatile in care nu a castigat USL, toate trambitau victoria imensa si totala a strutocamilei, mai ceva ca pe vremea regretatului.
  ICR este pentru ei o unealta, vom vedea cat de jegos o vor folosi
  PS. Simona, cred ca e corect prezumtie, nu prezumptie

 16. Simona, se vede ca esti muiere, nu pricepi mentalitatea unui barbat, un barbat adevarat accepta cind e unu mai puternic ca el, accepta cind unu i-a luat nefasta, cind i-a rupt dintii la box, da nu accepta cind e umilit. Basescu si clica lui de intelectuali a UMILIT multe categorii de cetateni, a umilit poporu, asta nu se iarta si nu se uita. Si Basescu inca nu a disparut din peisaju politic romanesc asa ca inca nu e cazu de admistitiu, din contra Basescu incearca in continuare, cu umoru lui de autobaza, sa umileasca.
  Revenind la Patapievici, daca ar vrea sa se instaureze pacea ar trebui sa-si ceara scuze fata de poporul roman, stie el de ce!

  Si mai e ceva, eu sunt mai sensibil, ma emotioneaza pin-la lacrimi romanele de dragoste si povestile marilor prietenii. De ex. prietenia intre barbatii astia adevarati, VT, HP, MM si cum ii mai cheama, unu scrie atit de frumos de altu, ca ala ii multumeste si vorbeste sa plinga ma-sa, si mai apoi unu-i editeaza o carte aluia si fac si un interviu, si se invita la congrese si toti au ceva comun, toti il iubesc pa EL.

  Sigur mai sunt si exceptii, dupa mintea mea, Plesu e mult deasupra lor, iar Cartarescu a picat ca blegu in gasca, un naiv, un artist adevarat.

 17. @Ella: e acceptat și ălalalt, dar ai dreptate, e mai ok varianta “prezumție”

 18. @neamtu: inteleg ce spui, dar mi se pare ca incep si astialalti sa faca la fel. si atunci te intreb: se va mai termina vreodata?

 19. Suntem fara scapare, serios nimic nu ne mai poate face bine, nu exista leac pentru noi. In momentele de optimism, incerc sa-mi imaginez o tara condusa de oameni normali, dar imi trec repede .

 20. in legatura cu treaba aia cu poneiu’, singurul motiv pentru care sunteti oripilati e ca a zis marele jurnalist al pulii (nu nume care incepe cu “G” si se termina cu “adea”) ca e rau. Si asta e parerea lui obiectiva, evident. Adica nu e ca si cum ar fi un lingau penibil intr-un trust curat ca lacrima si lipsit de interese, nu, nici pe departe.

  Care e drama cu poneiu’? Explicati-mi si mie. Nu e, va zic eu.

 21. “dar mi se pare ca incep si astialalti sa faca la fel” 😆 😆

  Simona, te-a durut tare cind ai picat din luna? Pe bune, ce credeai?

  Neamtule, cum adica PDL a umilit boboru’ si asta nu se iarta? Da’ PSD ce-a facut? Exact acelasi lucru.

 22. @catalin: mă așteptam la o abordare ceva mai echilibrată măcar ca să arate că nu fac ca ăialalți.

 23. Pai asta e si problema noastra ca si a domnului in cauza.
  Ne pisam imprastiat, fara discernamant.

 24. simona (pt replica data lui catalin)
  =))))))))))))))))))))))))))))))
  mppmdr
  (adica ma pis pe mine de ras) (ca sunt o doamna)
  sunt la fel , ca sunt aceeasi;
  e ca-n bancu cu bordelu unde se schimba paturile in loc sa se schimbe curvele!
  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 25. deci ma duc sa ma culc si sa visez ca maine ma trezesc in alta tzara!
  :mrgreen:
  am shi beut un paharel, sa ne veselim nitzel!
  :mrgreen:

 26. @neamtu
  esti prea “telectual”
  si eu as plati niste polite, cum se zice, de nu s-ar vedea…
  stii cum zic aia de la fotbal “pe ei, pe ei,pe ei pe mama lor”.
  eu zic ca pentru AROGANTA extrema pe care ne-au servit-o anii astia, merita mai rau decit atit

 27. deci daca tot am plecat sa ma culc:
  antonescu( si nu numai) a fost si in alianta DA si acum e salvatorul natiunii prin USL
  ponta ( si neamul lui) a guvernat cu PDL-ul si acum face ordine
  ma leeeshi?

 28. sa nu transformam dispretul/ura/resentimentele pt aia de plecara ( nu dam nume :mrgreen: ) in pretuire(neconditionata) /iubire/valorizare a alora de picara sa umple locul alora de plecara…
  c’mooon!
  sa nu-l uitam pe caragiale si scrisoarea sa pierduta, ca suntem pierdutzi!
  :mrgreen:

 29. neamtzule: tzi-am zis azi ca te iubesc? daca tot am baut un vinishor?
  te iubesc ma neamtzule, ma!
  😳

 30. Cruela: te iubesc. Si eu mor de ris sa vad cit de naiva e Simona, si nu stiu cum sa fac s-o spun 😀 😀

 31. gestul cel mai (potrivit pentru o noua viziune politica pe care ne/o dorim cel putin mai europeana, daca nu mai deschisa) ar fi acela de a transforma institutul cultural roman intr/o institutie independenta.

  dupa parerea mea, problema nu tine de faptul ca se schimba managementul cu ocazia fiecarei transformari politice, ci de faptul ca institutul cultural roman este folosit, in exterior, mai ales ca aparat diplomatic (iar aici discutia poate fi suspect de larga), si nu ca instanta de reprezentare culturala.

  eu nu am incredere in statutul institutiei, nu in panoplia manageriala.

 32. catalin; se zice idealista! 😳
  si mai are un defect: nu bea! 🙁
  ori stie toata lumea ca ” in vino veritas” :mrgreen:
  hai noroc!
  😉

 33. Cata energie si timp pierdut cu analiza a ce?a ceea ce era previzibil din 90?Romania nu se mai duce nicaieri.Se va invarti in jurul propriului tzarus ….pana o sa cada.zarurile au fost aruncate.si inauntru si in afara.Bine ca mi-am lasat optiuni…ptr viitor.De fapt o parte din ce se intampla acum este rezultatul edificarii omului nou,socialist.S-a intamplat ca in “Musca”….a venit revolta din 90…si a turburat procesul.asa ca a iesit un hibrid.iar “in teritoriu”….media de intelegere a oricarui fenomen,afara de papa,pipi,kaka…si variante pe tema …e fascinanta.Asta vad eu…..poate e gresit.Si e un popor in plina eflorescentza socio-culturala si etc.:-)))). 😀

 34. imi plac idealistele. Le prostesti usor :mrgreen:

 35. pardon, am vrut sa zic ca o sustin pe Simona Tache:)
  hai ca de cind sint liberalii la putere, am ceva pile, relatii
  oricum ea a scris muult mai mult ca Patapievici

 36. hai, frate, bine că sunteți voi înțelepții lui pește. nu sunt idealistă sau idioată, mă așteptam doar ca în actualele condiții (alegeri la toamnă etc.) să se păstreze niște aparențe, să o ia mai ușor, mai diplomatic etc.

 37. Simona, din pacate nu-ti pot da sperante, poate ai observat ca “intelectualii” sunt nesportivi, nu stiu sa piarda, au devenít mai vehementi ca oricind, ataca in haita, precum maidanezii si asta nu serveste pacii. De abia atunci cind va dispare Basescu din scena politica va putea incepe perioada de conciliere a poporului, daca nu apare un alt “Basescu”.
  @Cataline, mie mi s-a parut ca PSD doar a furat poporu, da nu l-a umilit, e o mare diferenta. PSD nu a vorbit asa cum au vorbit altii despre tinichigi, profesori, doctori, tiganci imputite s.a.m.d.

  P.S Mi-ar place ca Ponta sa aiba maretia unui adevarat om politic si sa-l confirme pe Patapievici in functie, ar fi o lovitura de maestru, nu stiu insa daca poate. Da pa Mihaies, sa ma ierte bunul Dumnezeu, cit imi doresc sa fiu de generos, totusi nu pot.

 38. poate stiti, poate v-am mai zis si daca nu v-am zis , v-o repet! :mrgreen:
  :mrgreen:
  Citit de sus in jos, e discursul pentru alegatori
  citit de jos in sus, este ceea ce gindesc ei cu adevarat

  in partidul nostru politic, ne respectam promisiunile
  doar imbecilii pot crede ca
  noi nu vom lupta impotriva coruptiei
  pentru ca, un lucru e sigur pentru noi:
  cinstea si transparenta sint fundamentale pentru atingerea idealurilor noastre
  vom demonstra ca e o mare prostie sa crezi ca
  mafia va contina sa faca parte din guvern ca in trecut
  va asiguram, fara umbra de indoiala, ca
  dreptatea sociala va fi scopul principal al mandatului nostru
  cu toate acestea, exista inca oameni prosti care isi imagineaza ca
  guvernarea sa fie posibila in continuare
  cu aceleasi vechi smecherii politice
  cind ne asumam puterea, facem totul pentru ca
  sa se termine cu situatiile privilegiate si cu traficul de influenta
  nu suportam in nici un fel ideea ca
  poporul va flaminzi
  ne vom indeplini misiunea chiar daca
  rezervele economice vor fi complet epuizate
  vom exersa puterea pana ce
  veti intelege ca incepand de acum
  noi sintem partidul xxxxxxxxxxx, noua politica.

  :mrgreen: :mrgreen:

 39. hai mai ca noi glumim. Cum ar veni, facem haz de necaz.

  PSD-ul are un nucleu foarte stabil de votanti, in general oameni putin informati care vor vota PSD-ul intodeauna, indiferent de situatie. PDL-ul a cistigat multe voturi datorita unei clase de mijloc, oameni bine informati, care au ales raul cel mai mic. Din pacate PDL-ul si-a dezamagit crunt alegatorii, iar acuma multora dintre ei le e indiferent. S-au convins ca nu conteaza. Cum a treia alternativa nu exista, Ponta stie bine ca, orice ar face, alegerile din toamna el le cistiga. Altfel nu ar fi acceptat sa preia guvernarea, logic.

  @neamtule: stii ca ai ceva dreptate? Nu stiu de tiganca imputita, dar Raed Arafat a fost o incredibila gafa a PDL. Ba mai mult, nu avea nici o miza, cu Arafat la minister sau nu, chiar nu conta!

 40. neamtzule: da faza aia cu tembelu numit in fruntea bucatelor ca sa-l scape pe nastase de proces? unde intra? la umilintza nu, de acord, la prostire pe fatza e mai flatant pt populime?
  si be) da-le si lor niste timp, doar nu vrei sa performeze la maxima valoare din prima luna?
  :mrgreen:
  lasa-i si pe ei sa se regrupeze, sa se organizeze, alea alea…
  ca tot vorbeam de caragiale:avetzi putzintica rabdare! :mrgreen:

 41. Pai cine crezi ca vrea blandete? Boborul vrea sange, iar baietii au intuit asta. Nu le putem da paine, dar circ sigur!

 42. hai ca ma duc sa-mi mai torn! :mrgreen:
  neamtzule vrei shi tu?
  grasa de cotnari? 🙄

 43. simona: n-au ce sa pastreze, ca foamea e mare in randurile lor!
  postesc de atata vreme, saracii!
  si toate ” halea” este pa bani, manca-tzi-ash leafa!
  uite-o pa celebra placinta!
  pai cine crezi ca face jocurile acolo?
  banu ei! asa ca daca vor bani , trebuie s-o vrea si pa ea, la pachet… :mrgreen:
  stai ca aveam un link…

 44. vai de capu nostru ca de 20 de ani ne tinem in trei sau patru nume marete, Patapievici, Plesu, Dinescu si mai ziceti voi. A si Cartarescu pe care il rererecitesste- haha- prezidentu nost.

 45. am gaaaasiiit!
  În Vrancea au fost două surse mari de bani privaţi în politică (Oprişan lucrează numai cu banul public): Sorina Plăcintă şi familiile Mustea-Furtună (cu un capital reunit prin căsătoria lui Răzvan Mustea cu o domnişoară Furtună). În ultimele alegeri locale, Plăcintă-Mustea au tăcut, n-au scos banul pentru susţinerea PDL-ului local. A fost blat total. I-au retras pînă şi contracandidatul lui Oprişan care practic s-a bătut cu un nene de la PPDD.

  Plăcintă a plătit deci deja cîte ceva pentru poziţia de la liberali. Asta se numeşte democraţie pe bani. Iar gestul liberalilor de comite marea răzbunare asupra PDL-ului e pe cît de infantil pe atît de periculos democratic. E o confirmare a afaptului că în curînd o să avem război deschis cetăţeni vs. clasa politică. Situaţia mă bucură într-un fel numai că trebuie clar conştientizată. E foarte greu de spus cît din victoria USL s-a datorat unor astfel de blaturi. Aşa cum e greu să spui cît a fost anti-Băsescu şi cît a fost anti-sistem.
  :mrgreen:
  de aici
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cazul-placinta-subterana-politicii-romanesti-in-toata-splendoarea-ei-80014.html

 46. Daca nici astia nu o sa inteleaga ceva din intamplarile PNTCD si PDL, inseamna ca sunt si hoti (asta-i sigur), si prosti (promit deja).
  Se stie ca marile asteptari au dus si la cele mai mari dezamagiri: PDL-ul cu Base cel viteaz erau salvarea natiunii, moartea coruptiei,tepe, omor pe corupti, mosii PNT-ului erau patriarhii democratiei autentice ,bla bla, bla bla, cai verzi pe pereti, iar cand s-a prins lumea care-i treaba, i-au ejaculat pana pe faianta istoriei, vorba lu’ Vanghele.
  Tare mi-e teama ca daca o sa mearga tot pe linia asta (sa schimbam si ultima femeie de servici de la orfelinat cu una de-a noastra, din popor, de la USL) o sa ne uitam la Revelion pe OTV, singurul post TV din Romania, iar la anu’ pe vremea asta o sa-i tundem peluza lu’ nenea Neamtu’.

 47. Cruela, faza de care zici cu ala pus sa-l salveze pa Nastase, e o faza pe care romanu o admira, zice io-te ba ce schmecher, ie dat in pizda ma-sii.
  P.S M-au ametit meciurile astea de fotbal, in fiecare zi doua, ca nici vinu nu-mi mai prieste. Apropos fotbal, Simona cu cine tine, tot cu Ghana?

 48. neamtzu; n-auzi ca tzine cu USL-ul? care marcheaza victorios gol dupa gol de-o sa ne lase in cooroo gol? :mrgreen:

 49. @neamtu: marea mea iubire, ghana, normal. o să câștige sigur :mrgreen:

 50. si be) am primit numa azi vre’o suta de spam-uri care ma invatza sa-mi maresc penisul!( de obicei avea 2-3 pe luna) :mrgreen:
  or fi stiind astia ceva?
  va trebui sa ne bama p**a masiv ( en gros si en detail) si atunci e bine sa avem scule competente? :mrgreen: :mrgreen:

 51. erata: bama=bagam
  😳 😳 😳

 52. M-a oripilat campania varanului (ăstuia nici porecla nu merită să i-o scrii cu majusculă) împotriva lui Patapievici, iar chestia cu poneiul roz este un Everest al mizeriei de televiziune. Subscriu integral la opinia ta.

 53. Spania-Irlanda 4-0, da cum va spuneam Spania joaca fotbal, desi domina copios nu-ncearca sa-i umileasca pe irlandezi, cum ar face romanasii cu pase la misto, cu calciiu, cu datu pritre picioare, aloo, Cruela nu te gindii la… desigur ca nu e rau.

 54. Da noi astia fara blog cum putem sa ne sustinem principiile?
  Daca eram macar din Bucuresti ieseam si io la Universitate cu o pancarda ceva.

 55. Si irlandezii, spectatorii, chiar daca sunt condusi cu 4-0, cinta de mama focului, sunt adinc impresionat, asta inseamna maretia unui popor.

 56. Superb citatul din pastorul Martin Niemoller. Si (mereu) actual. Din pacate.

 57. Simona, acum că e și 15 iunie, vrea de fapt să-l pună în fruntea ICR-ului pe adevăratul poet național, Luceafărul Huilei, Miron însuși. Așa, în loc de tun aniversar.

 58. eu tin cu Italia, ce imn frumos au, parca l-a scris Moga

 59. Eu cred ca a facut treaba foarte buna la ICR si daca nu era el si toata echipa din spate de oameni tineri si efervescenti, ioc de mai eram cunoscuti in afara si asa de bine cotati din punct de vedere cultural… Numai la Berlin, Roma, Paris si Londra si etc.. cate proiecte faine au derulat si ce prestanta au lasat in urma… Bursele pe care le acorda Institutul Cultural Roman pentru artisti spre rezidenta culturala pe proiecte faine, burse date pentru cercetari straini sa vina sa studieze plaiurile mioritice, .. cati tineri artisti, istorici, tineri creatori, fotografi, cercetatori ar fi ramas pe zero si ar fi ajuns sa ingroase randurile somerilor cu diploma neputandu-si sustine existenta din propria arta si cercetare, blestemand ziua cand s-au pus sa faca ceva frumos cu viata lor… Stiu atatea cazuri de oameni tineri care au reusit sa devina cunoscuti, sa aiba contracte, expozitii in afara si in tara numai unor simple mobilitati de acest gen, sponsorizate si create de ICR. Nici un alt institut cultural, ori ambasada, nimeni altcineva n-a mers pe ideea de promovare culturala si de schimbare a fetei Romaniei in afara prin astfel de perspective, mai abitir ca acest ICR, aceasta echipa sanatoasa! Sincer eu il sustin in continuare si-l apreciez si ca intelectual si ca om care si-a facut treaba in ciuda regimurilor, in ciuda spuselor si a injuriilor aduse in mod repetat si nemeritat.. Multi au lucrat si lucra sub regimul basescu dar asta nu inseamna neaparat ca-l iau si poarta pe brate precum bocacel.. fiecare isi face meseria pentru care e platit pentru ca e dedicat scopului lui si devotat oamenilor lui… cum ar fi ca medicii sa fie dati afara ca au fost finantati de la guvern si au exercitat munca de medic in regimul basescu.. ce doamne iarta-ma, ne intoarcem la comunism, asociem in acelasi hal aceleasi paradigme implentate mental de atuncil.. chiar nu ne-am mai schimbat deloc? Omul acesta si-a facut meseria, a ajutat artistic si cultural pe cat a putut si proiecte si colaborari, parteneriate si tot felul.. cum s-au inmultit in acesti ultimi ani de cand ICR-ul este mai prezent in viata culturala publica externa si interna.. la cate proiecte si burse s-au facut in acesti ultimi ani, n-am vazut noi ca artisti si cercetatori de cand suntem, si de cand sunt tot probleme cu sustineri financiare pentru cultura… Ministerul sta cu mina-n san, nici macar pentru festivalul international de teatru de la sibiu, de abia daca a miscat ceva anul acesta in conditiile in care Festivalul ajunge sa se impuna pe piata culturala internationala, fiind deja cotat ca un al III-lea ca nivel de importanta culturala! Cu astfel de “Statatori in fotolii” care dau doar injurii in loc de idei de proiecte si lupte pentru populatie… ma si mir ca mai exista ICR-ul printre atatea uraciuni plicticoase si repetabile politichii… A fost la un moment dat calomniat pentru ce a scris… cati n-au zis-o si au scris-o… cand a zis Tutea ca-i lehamite ca pentru un astfel de popor s-a jertfit, nu i-a mai sarit nimeni in ceafa posteritatii.. dar asa stim sa despicam firu-n patru pentru un om care si-a facut meseria in ciuda povestilor politice… N-am sa-l asociez niciodata cu regimul basescu… pentru mine e important ca intelectual si ca scriitor filosof in primul rand si apoi ca om care se chinuie pentru noi astia tineri sa mai reusim sa mai si cream arta romaneasca contemporana, de talie internationala, incat umbla sa ne fie cautati artistii si apreciati mai mult afara decat inside… Mentalitati ranchiunoase ar trebui curatate si extirpate din mentalul colectiv, caci is reminiscente din vechiul regim si nu fac decat sa arate ceea ce zicea si boia, pregnanta mentalitate schimbata-n comunist in mod subtil, mental.. omul nou fara prea multe dileme si dureri de cap, mitul omului nou de atunci se mentine inca in multe capete din parlament si nu numai.. ar cam trebui sa ne re-educam noi insine spre a ne deschide mintea si spre a face ceva si a ajuta la randul nostru nu numai la a da cu piatra si a scrie jalbe melodramatice a la “Capra vecinului cea grasa, ca a mea-i slaba si nici mancare nu-i dau”.. Thatcher avea o vorba faina, dca vrei sa schimbi, sa fii schimbarea, incepe sa faci ceva! Fiecare am putea sa ne facem portiunea si sa ajutam si sa nu mai jonglam cu injurii defazate in cazuri de gen. Macar un om s-a luptat, cu o echipa noua creata pentru ceva mai bun pentru cultura noastra.. restul n-au facut mare lucru, decat sa-si traga casute din bani de proiecte… Macar pentru atata lucru ar trebui respectat nu neaparat admirat, dar lasat in pace ca a facut oricum mai mult bine decat asa-zis-ul rau creat politic.. Cred ca ar lucra la fel de bine sub orice regim, ICR-urile ar trebui lasate in pace d.p.d.v. politic nu santajate sau asociate asa de grotesc cu “cercurile pantagruelic-parlamentare umblatoare” care pun pariu ca pe Bizet il cred vrun fel de branza cu penicilina, pardon cu mucegai ca asa sunt obisnuiti sa recunoasca putreziciunile…Eu sincer l-as vedea in continuare pe domnul Patapievici la conducerea ICR, putini sunt restul, ceilalti nemanjiti…

 60. Păi, da, Simona! Antibăsist, caut Patapievici pentru apărat. Pe bune!
  Doar Arafatu’ să mai concureze cu ICR!

 61. Aha, nu pot posta un link.
  Corect.
  Scriam din 2008:

  Căutaţi: Taranul-sofranul_0_29397781
  edit admin: iată link-ul: http://www.adevarul.ro/actualitate/Taranul-sofranul_0_29397781.html

 62. Simona, sa nu te superi, dar ce “treaba foarte buna” a facut Patapievici la ICR? Singurul proiect “cultural” remarcabil – de fapt, remarcat – a fost scandalul cu svastica si sexul, expozitiile acelea controversate de acum cativa ani. Asa s-a dus Romania in strainatate, printr-o pictura in care era prezentata drept un….vagin. In rest, poate sunt o ignoranta, dar n-am auzit sa se mai miste ceva pe acolo. Lasand la o parte orice conotatie politica in discutia despre Patapievici, nu mi se pare ca a facut o treaba buna deloc… In timp ce o multime de artisti traiesc de pe azi pe maine in Romania, ICR finanteaza Isusi care se masturbeaza si ponei roz cu svastica pe fund. Si-n rest, le cam doarme. 😥
  Altfel, de acord cu tema si unghiul de discutie de mai sus 😀

 63. Sa nu aveti impresia ca se va schimba ceva daca a venit USL la putere…dimpotriva,cosmarul abia acum incepe…oricum,ambele partide (PSD si PDL),plus inca vreo cateva se trag direct din PCR…deci,orice partid ar veni la putere,pentru noi,poporul,nu va iesi bine…ei nu au nici un interes sa se schimbe ceva in bine in aceasta tara…responsabilitatea schimbarii sta pe umerii nostri,ai poporului…daca ei nu-si fac treaba,atunci tre’ sa preluam noi puterea…

 64. Directoarea ICR Madrid, o oarecare Ioana Anghel (nu dati search pe google, nu veti gasi nimic despre ea), numita de Marele si Rasatul Intelectual caruia i se inchina acum Ode, face greseli de limba romana si vorbeste o spaniola de balta, asta in conditiile in care ne reprezinta la cel mai inalt nivel. Sta cu usa biroului deschisa si ii intreaba pe referenti daca un cuvant sau altul se scrie cu un “i” sau cu doi, care este pluralul anumitor cuvinte, unde se pune virgula si cratima, etc. In plus, a profitat de blocarea posturilor la stat pentru a-si aduce o pila de la Bucuresti (d-ra Raluca Doroftei) care nu stie limba spaniola, in conditiile in care referentii trebuie sa treaca, prin lege, printr-o serie de probe, printre care si una de limba straina! Iar principala indeletnicire a d-nei Anghel este sa povesteasca tuturor ce sosete poarta “Pata”, cine cu cine se culca in ICR, sau cat este de labila psihic Dana Bleoca de la Centrul Cartii. Si multe altele, toate cu acordul explicit sau tacit al Presedintelui ICR.

  Lucrurile bune petrecute la ICR se datoreaza sumelor mari pe care Institutul le are la dispozitie, sutelor de furnicute invizibile din “centrala”, fete care muncesc pe salarii de mizerie, notorietatii aduse institutiei de catre directoarea ICR New York, d-na Corina Suteu si d-nei Tania Radu, “nr.2” din ICR, cea care duce greul institutiei in timp ce dl. Patapievici se plimba, “deschizand usi” cu numele sau si impartind viziune si strategie.

 65. N-am putea sa incepem prin procesul pentru crimele din ’90 ale lui Iliescu & co? 😀 Fara clasa politica actuala la puscarie[PSD, PNL, PDL, etc] n-avem sanse de redresare 😉 Da, solutia de a pune capat urii este…si mai multa ura, dar nitelus civilizata. O sa aibe un camin cald in inchisoare. Problema e cand se apleaca dupa sapun….

 66. Of Simona,ce mult mi-a placut ce ai scris.In prima instanta m-am mirat ca ai abordat o tema politica.Apoi ma asteptam sa fii subiectiva.In final,ma declar batut.Esti intr-adevar deosebita.

 67. Eu nu inteleg cum de oamenii astia care se mira ca apreciezi treaba facuta de ICR stiu numai de istoria poneiului roz. Prin ICR Romania a fost invitat special la targul international de carte de la Torino anul acesta, iar la anul la Paris si la Stockolm. Prin ICR artistii romani sunt prezenti la foarte multe festivaluri internationale, de film, teatru, muzica, au expozitii in cele mai importante spatii. Uitati-va oameni buni pe siteul ICR http://www.icr.ro/bucuresti/, la ce se intampla in Bucuresti si in celelalte orase unde exista filiale, toate evenimentele sunt postate acolo. La Madrid in aprilie era un ditai afisul “Retrospectiva Cristian Mungiu” pe cladirea “Circulo de Bellas Artes”, importanta institutie culturala aflata in centrul orasului, pe Gran Via. Cum sa stiti ce ecouri au evenimentele ICR afara daca nu cititi si presa straina? Sau macar HotNews si Observatorul Cultural.

  http://www.circulobellasartes.com/ag_cine.php?ele=348

  ICRurile functioneaza cu un director, un director adjunct si trei referenti/coordonatori de proiecte, plus sofer-administrator si secretar contabil. Acesti oameni trebuie sa se ocupe de organizarea activitatilor culturale pe tot teritoriul tarii unde activeaza. Cei din Bucuresti au salarii de bugetari. Si mai toti muncesc cu drag si-si bat capul sa iasa bine, sa iesim bine. Ce stiti domniile voastre care criticati ICRul? Ca Patapievici a zis ceva de rau despre Eminescu, ceva de bine despre Basescu si ca la NY a calatorit un ponei roz cu o svastica pe crupa.

  Cat am stat in Canada am mai citit una-alta despre activitatile din ICRuri, si m-am dus si la o conferinta organizata de ei la NY, in colaborare cu Columbia University si Institutul Polonez. Am o prietena de peste 70 de ani acolo, cetatean USA get beget, extrem de culta, merge cu mare drag la filmele romanesti si-mi tot scrie cat de mult i-au placut. Informati-va, oameni buni, inainte sa dati cu pietre, atata va rog.

 68. Nu pot sa cred ca citesc atata valea plangerii pentru Patapievici si mutarea ICR-ului de sub umbra prezidentiala ! Si-nca de la oameni cu pretentii. In primul rand ICR-ul este politizat maxim, si asta n-o spun ca…spectatoare de talk show-uri ci ca o persoana care a lucrat cu ei in strainatate si i-a ascultat pe cei din echipa ICR. Toti se plang ca li se baga pe gat tot felul de prostii si de lingai de la “centru”. Majoritatea nu-l inghit pe Patapievici, marele filozof care n-a publicat mai nimic.
  In plus de asta, va anunt ca diasporezii (vorbesc din mijlocul lor) sunt SPALATI pe creier de PDL-ism…care isi face propaganda la greu prin strainatate, PE BANI PUBLICI, deci ilegal. Diasporezii sunt in marea majoritate plecati dinainte de 2009-2010, deci au plecat in perioada prosperitatii guvernului Tariceanu, situatie care prin transfer de imagine a dat o “aura” de binefacator lui musiu Basescu in schimb, imagine careia i se datoreaza realegerea lui cu cantec din 2009. Imi vine greata cand ii aud “dar cum…nu e bine cu Basescu? dar o sa-i bage in puscarie pe comunisti…”, cata prostie, ca de naivitate s-a depasit de mult pragul.
  Asa este cand esti rupt de realitate si tot ce asculti sunt vorbele goale de propaganda securista.
  Eu sper ca in curand sa se desfiinteze dreptul de vot celor plecati de mai mult de 4-5 ani, caci nu mai au un contact real cu tara si nici nu stau sa se informeze ca lumea.

 69. A, si-nca ceva, ca am citit mai sus ode pentru rezidentele acordate de ICR in strainatate pentru “tineri artisti romani”. Anul trecut am observat cu stupefactie ca s-au dat 20 de burse pentru rezidente culturale cui credeti?? Unor no-name-uri din tara care nu numai ca nici gand sa fie artisti, stiti ce erau? JURNALISTI dragilor, de pe langa institutia prezidentiala, si oameni cu studii politice.
  Repet, era vorba de un concurs de rezidente pentru artisti, cultura, de-astea…
  De ce oare au castigat jurnalisti si studenti sau incepatori in politica? pentru ca pepiniera Basescu trebuia udata…si da, am dovezile.
  Cat de usor i-a orbit omul asta si gasca lui pe atatia…si atata timp… 😐

 70. patapievici chiar nu merita…

 71. PDL si USL/Aceeasi mizerie!

 72. “E de-ajuns, de fapt, să ai bunăvoinţă şi să te informezi. Ca să afli, de pildă, că cei trei artişti români implicaţi în scandalul poneiului roz (scandal a fost doar la Bucureşti, nu şi la New York) au fost remarcaţi de o scenografă care le-a propus să lucreze în echipa unei montări off-Broadway. Musicalul a avut un asemenea succes, încît a fost mutat pe Broadway şi a obţinut un premiu Tony pentru scenografie.”
  Citat Dilema Veche 🙂

 73. Multumesc pentru articol.Nu avem doua probleme diferite,adica ICR si HRP.Avem un manager de exceptie intr-o perioada de schimbare a puterii.Poate ca senatul nici nu-l va demite.Poate este mai usor sa lucrezi cu Simona Placinta decat cu HRP.
  Desi sunt simpatizat PNL nu ma deranjeaza partizanatul lui HRP.M-ai bine am trece peste atitudinea coroziva a unor simpatizanti basescisti decat sa uitam de mineriade.

 74. Adica din Germania asa se vede, ca PSD-ul doar a furat, nu ne-a umilit? Ma’ sa fie! Poate acum, in reluare, o sa se vada altfel.
  Altfel, domnul Patapievici ar trebui sa stea ceva mai relaxat, nu sefia ICR l-a facut cunoscut.Este o valoare de necontestat, ca romani ar trebui sa ne mandrim cu astfel de oameni de cultura, nici nu sunt asa de multi.Pana la urma, este doar un job, nu merita sa-si penseze arterele pentru ca l-a piedut.Sunt insa surprins de cat de vehementi sunt cei care-i critica activitatea, chiar stiu ei asa de bine ce a facut omul acesta la ICR ? Ma indoiesc, mai degraba este vorba de o agresivitate specific romaneasca, ce se indreapta de multe ori impotriva oamenilor cu un statut social, cultural, economic sau moral diferit de al majoritatii.

 75. la toate nivelurile…dar si Hagi mai rateaza!

 76. Patapievici se foloseste de toate relatiile sale ca sa iasa scandalul cat mai mare si eventual sa i se dea ceva? Asta e impresia pe care mi-o lasa. Cat despre ce a facut el- sa fim realisti! Evenimentele si toate celelalte s-ar fi facut si sub directoratul altcuiva, doar suntem in Europa 2012. Directorul institutului trebuie sa fie un foarte bun administrator in principal, banuiesc ca oamenii angajati acolo nu asteapta ideile lui P ca de la sfantul duh. Poate prin plecarea scapam de stilul acestui domn: conformist, frustrat si lipsit de orice stralucire. Domnule Patapievici, orice sef trebuie sa se mai schimbe, putina demnitate cand plecati!

 77. Ca PSD si PDL sunt din aceeasi mama se stie. Diferenta este ca PDL la fiecare pas gresit a fost taxat de presa (uneori exagerat), pe cand PSD-ul a stiut/putut sa-si “tina” presa de partea sa. Pana in 2004 se taiau panglici la televiziuni, se juca bingo si FNI si generatia PRO, exceptie facand la vremea aceea Academia Catavencu si Romania Libera (ce ironie). Teama imi e ca in urmatoarea perioada va fi la fel (ba chiar mai rau – Catavencii ducandu-se pe fata pe un alt drum 👿 ).
  Cred ca unul din semnele schimbarii de fond a lucrurilor (trecand peste coruptie, nivel de trai, mentalitatea mioritica) va fi condamnarea in justitie a vinovatilor pentru ceea ce s-a intamplat la revolutie, a actelor minerilor in 90 91 etc.
  Amanarea finalizarii acestor procese sunt semn ca puterea este aceeasi, indiferent cum se numeste ea si ce culoare are.

 78. Măi, au zis savanţii că anul acesta este anul cu cele mai multe şi mari erupţii solare şi radiaţii ultraviole(n)te?
  Au zis. Tiiii, ce de surprize ne mai aşteaptă… 😉

 79. ICR are ca misiune “promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume”, nu are treaba cu politica. Intimitatea de care s-a bucurat atata timp din partea presedintelui Basescu, care i-a agatat in piept si o medalie de cavaler, l-a facut ca odata cu pierderea incontestabila a simpatiei alegatorilor sa-l traga jos si pe Patavievici. Subordonarea ICR Senatului mi se pare un lucru corect, nu am inteles de ce presedintele ar trebuie sa numeasca personal, asa cum a facut-o pana acuma presedintele acestei institutii, atributiile acestuia de reprezentarea a Romaniei nu justifica acest lucru. ICR-ul ar trebui sa-si faca treaba, seful ICR ar trebuie sa fie propus de Academia Romana si sa nu ai ba nici o treaba cu politca. Chiar subordonarea ministerului culturii ar fi o solutie buna, se da prea mare importanta acestui ICR, angajati platiti regeste cu rang de secretari de stat. Nu am discutat nimic de modul de reprezentare a Romaniei peste hotare, scandalurile mediatice pe aceasta tema au avut un impact puternic in randul opiniei publice. Ca sa mai puna o picatura in paharul nemultumirilor l-a mai pus si pe Funeriu in conducerea ICR, lucru care ma face sa cred ca aceasta institutie are doar scop de recompensare a favoritilor presedintelui. Nu sunt pe principiu “sa moara ai vostrii ca sa-i pun in locul lor pe-ai mei”, imi doresc ca rochia politicii sa se ridice mai sus sa nu mai acopere toate institutiile publice si acest institut sa devina ceea ce trebuie sa fie: fara politica si fara Roman Horea Patapievici.

 80. Voi incerca respectuos sa va atrag atentia ca, nu numai ca sunteti superficiala, dar va aflati si in eroare. Sunteti de fapt pe un teren miscator. Aveti vreo idee cine se afla in spatele ICR? Aveti vreo idee cine se afla in spatele GDS? Hertha Muller a incercat sa spuna ceva la un moment dat dupa ce i-a atras atentia public lui Patapievici si la urecheat regulamentar. Dar cine sa mai tina minte?! Aveti vreo idee de la cine primeste Basescu ordine si in ce scop? Cand va veti raspunde la intrebarile acestea poate imi veti da atunci dreptate. Pana atunci cred ca cel putin cativa ca Patapievici ar trebui sa lase privirea in jos. Dar decenta , pudoarea, bunul-simt sunt cuvinte demult disparute.

 81. pleaca-ai nostri, vin ai nostri pe principiul 2 incarca, 2 descarca. de 20 si ceva de ani Romania e o casa de nebuni asistati social cu management asigurat de ratati.

 82. laura sgarcitu

  Bravo, Simona, o gandire limpede si organizata pe principiu, nu pe detaliu…ce bine ca esti muiere, parafrazand un predecesor in ale comentariilor, si inca una care bate la fund minti barbatesti inecate in prejudecati.
  🙂

 83. Eu spun doar atat, dupa ce am citit si comentariile: suntem atat de putini!!

 84. Stati linistiti, ca se pare ca vine un adevarat om de cultura la ICR… propunerea este Razvan Theodorescu. Mai lipseste Sergiu Nicolaescu si deja vom fi pe toate agendele culturale ale marilor orase…

 85. de fapt Simona face o pledoarie pt. pace, nu pt. Patapievici. Ce-nseamna pace? Sa ne uitam la nemti, pe aici nu prea sunt scandaluri politice, cel mai mare scandal din ultima vreme a fost ca un min. a mers in Afganistam si si-a luat un covor, cu banii lui, a costat 1500€, si l-a transportat acasa cu avionu armatei si n-a platit vama.
  Acum pa bune asta e scandal? Daca ar fi luat si el un container, ca **** din China, sau citeva milioane, da auziti si voi un pres de 1500 de Euroi si dobitocu l-a si platit desi erau trupele germane acolo.
  Ca d-aia va spun nici nu stiti ce plictisitor e pe aici, nici macar victoriile echipei de fotbal nu mai impresioneaza pe nimeni, li se pare totu de la sine inteles.

 86. @adriano: permite-mi să nu cred așa ceva. ar fi… brrr…

 87. Vreau doar sa mai repet o data povestea pastorului, spusa de Simona Tache. Si este valabila pentru oricine, atat timp cat ramin pe margine si chibiteaza. Ca esti cu putere sau cu alta, pasivitatea va avea efectele din poveste. “Când au venit să-i caute pe comunişti, am tăcut pentru că nu eram comunist. Când au venit pentru social-democraţi, am tăcut pentru că nu eram social-democrat. Când au venit pentru evrei, am tăcut, pentri că nu eram evreu. Când au venit să îi ia pe catolici n-am protestat, pentru că nu eram catolic. Când au venit să mă ia pe mine nu mai era nimeni care să protesteze”. QED….

 88. de undeva de sus bulgakov pătrășcanu și zilber zâmbește

 89. propunerea este Razvan Theodorescu.
  Facem pariu?

 90. daca vine Razvan Theodorescu, s-a zis cu tot ce-nseamna ICR.. se va reinstaura arta prafului de pa hartoage ;((

 91. Deci propunerea ta este sa-i intoarcem lui Patapievici si celalalt obraz. Sa avem scuipati peste tot e bine ?

 92. Eu nu sunt foarte entuziasmat de activitatea icr-ului. Au un mod foarte “special” de selectie a persoanelor pe care le promoveaza. Uneori este bine cum este familia Perjovshi alteori insa… Sa va aduc aminte pe cine a trimis icr la Berlin sa “faca cultura” ca nu e vorba numai de “zakusca nu stiu cum” si al ei ponei roz care orice poate fi numai “street art nu” sau de “maretul “tristan tzara”.
  Eu am fost la o singura actiune la Paris a ICR-ului si apoi am renuntat, nu suport nici azi “cultul personalitatii”.

 93. Cu riscul de nu fi in ton, spun asa: un audit pentru ICR, un raport de activitate pentru HRP ( prezentat in parlament, cu explicatii…) si … apoi, mai vedem…
  Nu cred ca s-a terminat ICR-ul fara HRP?
  Daca ar fi dupa mine, as vrea sa fie dat afara numai si pentru faza cu oralul lui Geoana!

 94. @arabela: eu știam că a negat că ar fi spus acele lucruri

 95. @arabela

  icr nu poate face raport de activitate in “parlament” pt ca nu de ei tine. Cel mult acum “la senat”.
  Dar va fi o “executie”. Pe patapievici il vad ducandu-se sa o “sufere”(el se considera destul de “mesianic”) pe “tribunul sau politic adjunct” nu ca e un foarte mare “fricos”. Las in realitate.

 96. @Simona
  inregistrarea este inca pe internet.

 97. Oana Savulescu

  L-am ascultat pe Patapievici la o conferinta la Universitatea de Vest din Timisoara, acum ceva ani. M-a oripilat viziunea lui despre cultura romana – una marginala, care ar fi bine sa se limiteze la viziunea minora si sa-si asume minoritatea ca o perpetua ramanere in umbra culturilor occidentale majore. Ma gandeam cum n-a sustinut teza si in fata profesorilor mei care si-au inmormantat potentialul intr-o cultura pe care noi o continuam azi. I-ar fi stat bine macar o intrebare, dar nimeni nimic, asta fiindca acea cumintenie romanesca se mai respecta. Nu cred ca un astfel de exponent cultural ca domnul Patapievici, cu astfel de convingeri poate face treaba buna la ICR. Poate cheltui bani si defaima, scoate din context, sublinia negativismele – o, da. Si am vazut asta in strainatate. Nu reprezinta linia conducatorilor de la ICR si m-am intrebat tot timpul ce cauta acolo. Acum am inteles, dansul pe buget ICR si restul lumii pe remuneratie mica ca “sa sustinem minor cultura”.

 98. nu am avut timp sa citesc tot. daro chestie vreau sa zic, poate putin off topic. Stiu de un caz in care ICR a organizat nu-stiu-ce eveniment in strainatate, in care a invitat un cvartet care ar fi cantat “gratis”, platindu-le daor avionul, masa si casa. Ei, sa va mai zic ca pana la urma cvartetul si-a platit tot, singur? Si ICR s-a facut ca ploua cu decontatul?

 99. edit: stiu mai multe detalii despre caz, dar nu am vrut sa le dau pt ca nu am cerut permisiunea membrilor cvartetului respectiv. ca sa nu creada careva ca “am auzit un zvon”.

 100. ‘te dracu’ de jegoasa! slobozi-ti-as ochii aia strambi ca ai jegului pe care-l pupi in cur! acum taci si-nghite, sa nu ripostezi c-asa este politicaly correct.

 101. “Simona: Patapievici a negat că ar fi spus ceva despre proba de oral a lui Geoană în aceeaşi măsură în care Mazăre ot Constanţa neagă că el ar fi ziaristul căruia Nea Nelu i-a adresat celebrul “Băi animalule”. Adică nici nu a infirmat, nici nu a confirmat, a fost o negaţie gen cea a băsescului când a jurat că nu l-a lovit pe copilul ăla CU PUMNUL. Şi da, putea să mârâie măcar când Marius Oprea era aruncat ca o măsea stricată “întru îndeplinirea memorandumului cu FMI”.

 102. Neamtu nu poate fi obiectiv. La alegerile din 2004 il sustinea cu tot sufetul pe Nastase. Basescu inca nu umilise boborul.

  Dar chiar e ceva sa spui ca tartorul mineriadelor, democratiei originale etc. NU a umilit boborul, ci doar l-a furat… Serios neamtule, ai pa cineva la PSD?

 103. Scurt pe doi:

  „Ce au dat cu o mână instituției pe care încă o conduc (inteligență, rafinament, pasiune pentru actul de cultură și muncă pe rupte) dnii Patapievici și Mihăieș au luat înapoi cu două mâini (2×2, adică 4) tatuate de pasiuni politice, participare la fanatizarea discursului public și polarizarea, până la irațional, a electoratului. Politizarea imaginii ICR-ului este, în exclusivitate, opera dlor Patapievici și Mihăieș. Politicienii nu au avut nimic de-a face cu acestă operă de subminare a imaginii institutului.”

  De aici: http://www.dorintudoran.com/2012/06/15/politizarea-institutiilor-lupi-si-mielusei/

 104. Schimbarea de putere este una aparenta. Lichelele care ne conduc (votate “democratic”, pe liste pline de necunoscuti) fac ping-pong o data la 4 ani, pasandu-si banul public si comisioanele si razbunandu-se nu numai pe cei care “s-au incontrat” cu ei, ci si pe cei care au capacitatea sa-si foloseasca creierul. Nu ii mai pot omori (sau pot?), asa cum s-a intamplat in lagarele comuniste (mult mai multe decat cele naziste), dar ii vor folosi, abuzandu-le buna credinta si disponibilitatea. Finalul articolului este o buna sinteza a ceea ce ni se intampla, dar motivul pentru care nimeni nu se implica este tocmai sila de a te lasa folosit atat de josnic. Un alt motiv este nesiguranta – ce te faci cand descoperi ca partenerul(ii) de protest / alianta / miscare civica etc. se dovedeste ca a fost / este colaborator al securitatii? Devii, astfel, o varianta a celor care te conduc…?! Ne-am pierdut credibilitatea unii in fata celorlalti.

 105. Mi-ai luat-o înainte, H2O. Am intrat aici cu scopul declarat de a semnala exact articolul lui Dorin Tudoran.
  Şi spun asta în calitate de fan al lui Patapievici, nu e luna de când am întins mana către bibliotecă şi am pasat juniorului meu de 16 ani, întru lectură, două cărţi ale lui.

 106. zbor în bătaia săgeții

 107. Traim inca in era “ochi pentru ochi”, intr-o lume a mentalitatii medievale ( sa nu exagerez cu epoca bronzului). Conceptul de “intoarce si obrazul celalalt” mai are mult de inteles. Momentan totul se joaca pe orbirea reciproca.

 108. @Terente:

  Iniţial am scris un comentariu în care mi-am băgat picioarele pînă la urmă, pentru că trebuia să dezvolt şi mi-era lene. Am ales citatul din Dorin Tudoran pentru că, în esenţă, exprimă cam ce voiam eu să zic. Altfel, Dorin Tudoran – pe care pe undeva îl invidiez pentru detaşarea pe care şi-o permite (e acolo, undeva, departe şi are toate motivele să-l cam doară fix în pluă) – mă cam enervează, tocmai pentru detaşarea de care ziceam şi faptul că-şi oferă confortul să rămînă deoparte 🙂 .
  Pentru faza din anii 80, ce-i al lui e pus de-o parte (cîţi dintre noi au curajul să fută-n gură puterea, pe bune, riscîndu-şi libertatea, viaţa, nu aşa, de gargară, declarativ?) – însă aş fi vrut să-l văd mai implicat, ca atunci. N-am cum să nu-l înţeleg însă că nu mai are chef să-şi expună în nici un fel familia orcărui fel de presiuni (dacă te pui cu idioţii de la noi care deţin puterea, te aştepţi la orice). A mărturisit-o clar, răspicat, şi n-am ce dracu’ să comentez la faza asta.

  În ce-l priveşte pe Patapievici, l-am admirat cîndva, girat cumva şi de Pleşu, dar n-am citit nimic din ce-a scris. Mi-a picat la un moment dat în mînă Omul Recent, dar mi s-a părut foarte preţios scrisă şi l-am futut în gură (spune în plm simplu ce ai de spus, nu-mi face mie paradă de erudiţie, că te iau de impostor şi pa şi la revedere).
  Felul în care a simţit nevoia să-i fie recunoscător lui Băsescu mi s-a părut mizerabil. Băi, nu ştiu, pentru mine realitatea e una. Dacă ai o constiinţă, nu poţi să te apuci s-o aperi pe Udrea de parcă ar fi vreo ingenuă (nu c-ar fi singurul, mai era unul, Florin Cojocariu, pe blogary.ro, care aproape se îndrăgostise de suavitatea (aşa o percepea el!) penalei care se căca pe orice normă de bun simţ ca să-şi ducă la bun sfîrşit interesele materiale).
  În fine… că veni vorba, nici cu Pleşu nu mi-e ruşine, care tot timpul a manifestat un evazionism (vorba lui Marin Preda), destul de scîrbos. Să scrii tot felul de articole, făcîndu-te ca plouă vizavi de ce se întîmplă, avînd aerul că nu-i cine ştie ce nenorocire, că totu-i relativ şi că nu e cazul (indirect spus) să ne ambalăm prea mult, mi-e unul mi s-a părut oribil (ca să nu zic că foarte suspect). Discreditant cît încape.
  Hai că m-am matolit şi sînt stupid. Asta e…

 109. „mie unul”, desigur…

 110. Bai, da’ mare intelectual a ajus scremutul asta de Patapievici …..

  Simona, spune repede doua carti ale lui Patapievici si doua realizari ale ICR…

  Nimeni nu stie exact ce a facut ICR de 10 milioane de euro anul trecut, dar toata lumea e ultragiata ca nu o sa mai fie ICR cum a fost pana acum.

 111. […] fii antenă: jegoșii vor să gâtuiască ICR-ul pentru că făcea chestii prea avangardiste, gen poneiu’ cu zvastica pă […]

 112. Mai bine să susţinem o cauză nobilă:

  Simona, poate te alături acestei campanii şi faci clipul mai vizibil.
  Mersi.

 113. @Andrei: e ultravizibil deja clipul. mi se pare bine făcut. ar fi fost și mai bun dacă n-ar exista și celebra reclamă la Doncafe.:)

 114. Vaaaai, ce urat. 🙁 Maia Morningstar sa nu faca reclame la Doncafe, sa faca doar la OB-uri, iar regizor sa fie Scorsese.

 115. @Sandman: păi, nu, pb cu Doncafe nu era produsul, ci reclama extrem de penibilă

 116. Simona, tu, care faci reclama la destule produse, unele mai bune, altele mai proaste, facand o selectie a ofertelor inainte de a te apuca de o promotie,o poti suspecta pe MM ca n-are grija de cariera sa ? Cum bine zicea un clasic, orice om are pretul sau, si tu, si Maia Morgenstern, si altii.
  Cand il vad pe Serban Ionescu facand reclama aia jalnica la pateu de ficat, ma gandesc doar cat la suta din tratament i-a “acoperit” pateul ala si ma bucur ca a avut sansa sa castige niste bani care sa-i usureze suferinta, nu sa-i plateasca o vacanta in Bali, atat.
  Oare Stela Popescu nu realizeaza cum sta treaba cu farmaciile Cateeenaaa ?

 117. @Sandman: sunt convinsă că nu și-a dat seama că e ridicolă reclama aia. pare că exact așa trăiește, ca în ea. 🙂

 118. Despre ICR, Iepurele Mizantrop le mixeaza cel mai bine:

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CV_qul8ZbvI]

  🙂 🙂 🙂

 119. Greseala noastra e ca ne apucam sa executam inainte de judecata. De unde stim noi ca sub Senat, ICR nu va face treaba buna? :)))) A fost o gluma.

 120. Ma scuzi, dar eu nu vad o tragedie din trecerea ICR din subordinea presedintiei in cea a parlamentului (poate in cea a guvernului ar fi fost mai logic). Caracterul urgent al hotararii este cel care denota ura pe care o mentionezi in articol. Din cate inteleg, nimeni nu a fost dat afara. Poate ca aici se va rupe ciclul urii, dar nu cred. Lasand la o parte numele de persoane, cazul particular si momentul actual, principiul mi se pare corect.

 121. Sper sa-l dea jos pe Patapevici urgent!

 122. Porumbelul Pacii

  Formidabil !
  Doamna Simona Tache ii ia apararea – din postura de ”terț obiectiv” –
  lui Patapievici.
  Parca ar fi un articol scris de Vadim in apararea memoriei lui
  Adrian Paunescu.
  Eu cred ca trebuie sa va obisnuiti cu ideea:
  ati cantat toti in corul lui Basescu imaginandu-va ca
  individul e oarecum vesnic…sau in orice caz se va prelungi
  inca 10 ani la Cotroceni, pana in 2024 sub forma cine stie carui ungurean sau baconski…
  Ati jucat excesiv de riscant si nu v-a iesit.
  *
  In plus ati demonstrat ca si in lipsa tancurilor rusesti si a Securitatii
  in Romania se vor gasi intotdeauna cetateni care se preteaza…
  oribil !

 123. @H2O

  “însă aş fi vrut să-l văd mai implicat, ca atunci”…

  In afara de a scrie, cum m-as putea implica? Daca m-as implica altfel, n-as fi acuzat oare ca “vrea si asta un ciolan?”

  De implicat, m-am implicat, totusi, in cei 7 ani (1993-2000)cand am lucrat si in… Romania si in Republica Moldova pentru o fundantie americana. Am lasat “in urma me” doua institutii care functioneaza si azi (se spune ca foarte bine) http://www.e-democracy.md/en/
  http://www.centras.ro/en/team/

  am angajat zeci de oameni tineri, unii chiar studenti, pe multi i-am trimis la studii, unii lucreaza azi la Bruxelles si St-bg., cativa sunt diplomati iar unul dintre ei este chiar ambasador la Washington.

  Sunt implicat si azi, dar evit macelurile politice.

  Cele bune,

  Dorin Tudoran

 124. @Dorin Tudoran:

  Da… Nu se poate spune că n-aţi făcut chiar nimic. Presupun că încerc să vă imput şi ce n-am făcut eu…
  Mulţumesc pentru post.

 125. […] după cum nu aveam de gând să mai scriu vreuna legată de politică prea curând (ultima a fost asta, moment în care m-am și hotărât să menajez, pentru multă vreme de-atunci înainte, atât […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green