Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ce faci când ai un vecin dement?

Se dă următoarea situație:

1. Ăsta e tavanul nostru din baie:

tavan

2. Acum doi ani arăta tot așa, dar l-am reparat pe banii noștri. În câteva luni, a ajuns la fel.

3. De-a lungul vremii, am încercat fără succes să dăm de oamenii care locuiesc deasupra, ca să rezolvăm problema. Nu i-am găsit, le-am lăsat bilete peste bilete în ușă, care au rămas fără răspuns.

4. Acum vreo 2 luni, când din pata de deasupra țevii pentru perdeaua de duș (am numerotat-o cu 1) a început să picure apă de-a dreptul, am reușit, cu greu, să aflăm numărul chiriașului de deasupra. E un chiriaș, nu un proprietar, da? Tot noi am chemat și un instalator, care s-a uitat și la el în baie și la noi și a decis că, dacă își va chitui pe lângă cadă, n-o să i se mai scurgă apă sub cadă și n-o să mai ajungă la noi. Domnul chiriaș a promis că își va chitui. Nu i-am cerut să ne repare tavanul distrus, nu i-am cerut nimic, doar să își repare la el, ca să scăpăm naibii odată de problemă. Atât.

5. Aseară, a început să curgă apă de-a dreptul din țeava de scurgere a apartamentului de sus (am notat-o cu 2). Apă murdară, desigur. A sunat Nic la distinsul domn chiriaș, care a sunat acasă și și-a oprit soția din spălat chiloți (sau ce făcea), ca să nu ne mai curgă nouă apa de la chiloți în cap. A promis din nou că va chema un instalator să-i repare sifonul de scurgere din podea. Între timp, am sunat și noi la un instalator, să-l chemăm să chituiască țeava din care curgea (numărul 2, da?). Ne-a spus că nu e țeava noastră și că trebuie s-o repare cel de sus (nu, nu Dumnezeu, domnul chiriaș), odată cu sifonul. Este țeava de scurgere a apartamentului lui, nu e țeava noastră. L-a sunat Nic pe om și i-a spus, dar i-a închis telefonul, nu înainte de a-l anunța agresiv că el n-o să repare în altă parte decât la el în casă.

6. Azi l-am sunat și eu și mi-a închis și mie telefonul. Am încercat să îi explic că trebuie să se ocupe același instalator, ca să scăpăm odată pentru totdeauna de problemă. Și că, dacă acționăm fiecare separat, n-o s-o rezolvăm niciodată. Nimic. Mi-a zis că o să repare la el și o să chituiască cada (deci nu a chituit-o nici până azi!!), după care mi-a închis telefonul. Este agresiv, nu se poate discuta cu el, nu înțelege argumente, e un animal.

Problema noastră nu e că vrem musai să repare el, pentru că e țeava lui. Nu. Am putea foarte bine să chemăm pe cineva să chituiască la noi, însă așa sigur nu se va rezolva. Lucrurile sunt corelate și trebuie reparate împreună, plus că nu ne putem baza că el va chema vreodată vreun meseriaș nici măcar pentru sifonul ăla nenorocit. O să repare sifonul cum a chituit și cada, iar noi o să îmbătrânim cu nervii la pământ, cu tavanul și apa de la șosetele lor picându-ne în cap.

Am încercat să aflăm numărul proprietarului apartamentului, ca să vorbim cu el. Este imposibil, nu îl știe nimeni. S-au perindat zeci de președinți de bloc și de administratori și nimeni nu-și asumă responsabilitatea absenței acestui număr de telefon.

Deci? Ce facem? Chemăm poliția? Care e legea și ce e de făcut într-o asemenea situație?

117 comentarii

 1. ce naiba cauta teava aia asa prin tavan? e prima data cand vad asa ceva. chemati politia, altfel nu ne chip. sau vorbiti cu administratorul.

  • O PROBLEMA ASEMANATOARE O AM SI EU.VECINA DE DEASUPRA MEA NU ESTE ACASA,O CAUT DE O SAPTAMANA SI NU DAU DE EA,I-AM LASAT SI BILETE IN USE,ORI E PLECATA ORI E MOARTA,DRACU SA O IA UNDE E CA MASINA O ARE IN PARCARE NEMISCATA.AM TAVANU LA BAIE UD SI MI SE EXTINDE DIN CE IN CE MAI MULT SI SPRE BUCATARIE.NU STIU CE SA FAC CA NU STIU NIMIC DE EA,NICI CUM O CHEAMA,VECINII NU AU TREABA UNI CU ALTI.ASIGURARE AM SI OBLIGATORIE SI FACULTATIVA.NU STIU CE SA FAC,CUM SA PROCEDEZ CA NU M-A M-AI POT STAPANI DE NERVI.

 2. Reparatie si apoi asigurare? Dupa care la fiecare ‘eveniment’ ii contactati cei de la asigurari. La reparatii mai mici probabil nu se vor cobori sa-i dea in judecata, dar daca se repeta ma gandesc ca poate de frica lor vor face reparatiile… Plus ca nu mai ai treaba cu vecinul, discuti doar cu asiguratorul.

  • Draga Misu, legat de chestia cu asigurarile nu este chiar atat de roz. Eu sunt in aceeasi situatie. Am un vecin deasupra mea care e total dezinteresat de faptul ca am zugravit tavanul in baie de 5 ori in perioada aprilie-octombrie din cauza unor infiltratii. I-am adus la cunostinta de fiecare data cand mi sa infiltrat apa in tavan…nici nu m-a bagat in seama. Am vorbit cu un prieten care este agent de asigurari la societatea X (una dintre cele mai competente si mai serioase pot spune) si m-a lamurit rapid. Astfel: daca zugravesc tavanul…apoi inchei polita de asigurare si se intampla la o perioada de timp sa mi se infiltreze apa si sa se degradeze tavanul cei de la asigurari vor veni sa constate dauna. Si acum intervine situatia 1 – daca valoarea daunei e mica…mi se deconteaza din contul lor o suma care sa acopere zugraveala respectiv manopera si materiale. Dar daca se repeta…e putin probabil sa ma despagubeasca din nou…pentru ca nu este considerat un accident; situatia 2- daca valoarea daunei este mare (in acest caz vorbind de inundatie) societatea de asigurari il actioneaza in instanta si il constrange la plata despagubirii…..cam asa stau lucrurile.

  • ce am uitat sa precizez este faptul ca infiltratia provine de la sifonul de pardoseala al vecinului…intr-o parte a tavanului iar in alta parte de la scurgerea cazii.

  • Stimate domn si eu trec printr-o situatie asemanatoare ; chiriasul de deasupra mea ma inunda sistematic,an baie si holurili ,toate dozele dela inst electrica sunt pline cu apa.Administratorul a spus ca nu se baga pt la anuntat pe propietar si…..!Am fost la politia de proximitate si ma aburit cu sfaturi si atat ,Am chemat asiguratorul locuintei care a facut fotografii a luat declaratii dela vecini , ..si. a solicitat administratorului blocului o hartie prin care sa arate ca nu au fost avarii pe instalatiile blocului, Administratorul a refuzat categoric sa dea acea adeverinta, iar eu am rana ca dela anceput,cam asta este povestea cu asigurarea locuintei an caz de inundatii !! Nu va mai spun ca am asteptat doua saptamani sa vina constatatorul..dela daune
   sa faca un dosar si…..am aflat dela ei ca cea mai buna solutie este dare-n judecata a propietarului !!!!!![ locuiesc an orasul giurgiu]

 3. Simona, nu ai asigurare pentru avarii in apartament?
  suni agentia respectiva, vine, constata, face un deviz pe care il trimite vecinului nesimtit.Noi doar asa l-am speriat pe al nostru mandru pui de dac; reparatiile le-am facut singuri multi ani, pana am facut asigurare, doar de frica a inteles tipul.

 4. și poate asiguratorul să oblige un dement să repare la el în casă? pentru că problema e că nu își va repara nici la el și vom sta veșnic cu apa de la chiloții lui în cap

  • nu, dar asiguratorul are mijloacele necesare (read: avocat, know-how, bani) sa il dea pe ala in judecata si sa se taraganeze cu el prin procese. Si cum tu ai grija sa iti iei firma acreditata si sa faci reparatiile cu cele mai scumpe materiale, devizul va fi pe masura.

  • Subscriu la partea cu asigurarea, aveam un prieten in aceeasi situatie.
   Cum au venit asiguratorii cum si-a reparat boul, ca altfel n-am cum sa numesc specimene din astea

 5. 1. Nu se poate sa nu se afle numele proprietarului. Nu stii ce contract a semnat chiriasul , poate nu-si asuma nicio reparatie , pur si simplu e un nesimtit si nu il intereseaza.
  2. Faci o plangere catre asociatia de proprietari, voi platiti un “admin” acolo.Ti se incalca drepturile prevazute la Legea nr. 230/2007, nu mai stiu art 12, 13…..Ii dai un termen, in 30 de zile sau 15 trebuie sa-ti raspunda, ceri un nr de inregistrare. O scrii in asa fel incat mentionezi la final ca in cazul in care nu se rezolva problema te adresezi instantei.
  3. Daca nici asa nu rezolvi, te duci la un avocat, un prieten, ceva 🙂 De la 1 august parca, medierea e obligatorie si tu te incadrezi aici cu un astfel de caz. Nici un proprietar intreg la minte nu ar dori sa ajunga in instanta pt o teava asa ca cel mult ajungeti la cab unui avocat pt mediere si avocatul va face in asa fel ca cel care ti-a produs neplacerea (dovedita de altfel) sa plateasca mediere. Nervi si ….distonocalm?
  Succes

 6. Trebuie facut cumva rost de numarul de telefon al proprietarului. Eventual intrebat prin vecini pana reusiti sa dati el. Nu chiriasul se ocupa in mod normal de astfel de reparatii.
  Oricum de foarte mare nesimtire omul.

  A doua varianta este cum a zis @Misu: reparat si asigurare 😉 sa ii haituiasca asiguratorii.

 7. Scuze , citeam si comentariile de mai sus. Tavanul e compromis si imbibat cu apa , depinde ce asigurare ai, oricum, niciuna nu iti va deconta lucrarile pana nu se rezolva problema. Iar problema este la vecinul de sus.
  Chiar daca Simona si-ar izola din nou tavanul – nu e o rezolvare tocmai pt ca nu acolo e problema ci infiltrarea cu apa – de la….cel de Sus 🙂
  Been there, done that

 8. Reparatie si apoi asigurare!!! Am trecut prin asta identic- eu reuseam sa dau si de prorietar si tot nu rezolva. Societatea de asigurari gaseste si proprietarul…il da si in judecata…si la cat o sa ii usture in veci nu te mai inunda! De 3 ani – de cand am procedat asa- nu am mai avut strop de apa pe tavanul din baie!

 9. Solutia mea: te duci la omu’ de deasupra, ii bagi mana in gat si-i zici vreo doua pe romaneste!
  Ajunge cu vorba buna !!!

 10. În problema notată cu 2, dacă apa curge din ţeavă şi nu (numai) pe lângă, o idee ar fi tăierea ţevii şi montarea unui dop. Pentru a-l forţa să o repare (adică înlocuiască, că doar nu o bandajează cu scoci) – dacă are chef. Oricum dacă el spune că nu-i aparţine bucata de ţeavă de la voi din apartament, nu văd de ce aţi mai păstra-o acolo. Ştiu, e cam bădărană soluţia mea, dar nu ştiu ce s-ar putea face.

  A da în judecată proprietarul e mai complicat cât timp nu ştii cine este. Idea ar fi deschis dosarul, cât să primeasc citaţia, că apoi cred că ar deveni mieluşel. Dacă lucrurile se rezolvă, dosarul poate fi lăsat să se claseze prin neprezentare. Însă când nu ştii pe cine citezi, nu ştiu cum trebuie procedat.

  Legat de chiriaş, poate era mai bine ca eforturile să meargă în direcţia obţinerii numărului, adresei şi numelui proprietarului, decât speriat omul că trebuie să facă reparaţii. Apoi chiar dacă nu v-aţi fi înţeles cu proprietarul, măcar ştiaţi spre cine şi unde trebuie acţionat.

  Sper să primeşti răspunsuri mai inspirate de la ceilalţi cititori…

 11. Nu te inteleg, sincer.
  Eu opream apa pe toata coloana pana la remedierea problemei.
  Desigur ca puneam un afis in care explicam vecinilor problema si ii rugam sa se duca la apartamentul respectivului pentru urgentarea/solutionarea problemei.

 12. taiata teava,pus dop si cand il va inunda va trebui sa repare

 13. Când am început să scriu comentariul nu era încă nici unul. Până am dar Submit, sunt deja n-spe 🙂

 14. Acum cativa ani (bine, vreo 20 au trecut de atunci, recunosc, da’ n-aveam decat… 3 ani in vremea aceea) locuiam intr-o garsoniera in Cluj. La etajul 1. Blocul era invadat de gandaci de bucatarie (ziceau vecinii ca sunt niste gandaci care traiesc pe conductele de gaz – eu nu stiu, ca nu le-am studiat habitatul si oricum le placea mai mult in bucataria mea decat in tevile acelea reci, pot sa depun marturie pentru asta). S-a luat decizia (salutara … si salutata, desigur, de toata lumea) sa fie chemati cei de la dezinsectie. URAAAA!!! M-am bucurat prea repede. Vecina de sub mine (adica de la parter, magarilor!) avea un caine simpatic. Cu care chiar si eu eram prieten. Doar ca din cauza acestui prieten am suferit enorm. Pentru ca stapana lui, vecina, a refuzat CATEGORIC dezinsectia in garsoniera ei de frica ca nu cumva iubita odrasla sa linga otrava cu pricina. Evident ca eu m-am straduit degeaba cu dezinsectia la mine pentru ca dupa circa 2 saptamani vechii mei musafiri cu 8 sau 12 picioare (am uitat sa le numar) au revenit bucurosi si sanatosi (parca si mai grasuti).
  Ce-am facut? Asta ai vrut sa stii? M-am mutat.

 15. @Adi: ah, super, cum de nu m-am gândit la asta? 🙂

 16. Tot cu mine ai noroc. 8)

 17. 1. Poza de mai sus si eventual inca una, printate, puse intr-un plic cu urmatoarea scrisoare: “Stimate Domn, Va aduc la cunostinta ca [toata explicatia, cu cat mai multe detalii, date si costurile primei reparatii]. Conform Art. 14, Art. 17 si Art. 18 din Legea nr. 230/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, va rog sa luati imediat masurile necesare pentru remedierea acestei situatii neplacute.
  In cazul in care aceasta situatie nu va fi remediata in [cat te lasa inima] zile, voi alerta autoritatile, fiind nevoit sa va actionez in instanta.”
  Asta are sau nu are efect, dar aceeasi scrisoare, usor modificata la adresare si la amenintarea de final, trebuie sa o trimiti si la Presedintele asociatiei si la Administrator(asta e de fapt responsabil cu respectarea regulilor). Din momentul in care ajunge scrisoarea asta la Asociatie, garantez ca in mazim 2 zile o sa apara si proprietarul, o sa faca si administratorul niste verificari…o sa se miste lucrurile, asta e important.

  Legea de care aminteam mai sus e aici: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_9278/p_1/Lege-nr-230-2007-privind-infiintarea-organizarea-si-functionarea-asociatiilor-de-proprietari.html#axzz2bIpIHxHd .

  Dupa asta, fa-ti o asigurare si crede-ma ca baietii de la asigurari, dupa 2 incidente de genu asta stiu cum sa ii potoleasca pe melteni.

  Multa bafta! 🙂

  • Exact asa gandeam si eu, o hartie care sa para oficiala, cu termeni juridici si numere de legi, eventual semnata de un avocat s-ar putea sa-l sperie.

 18. Simona,aceeasi problema am avut si eu cu vecina de la etajul superior. M-a amanat 8 luni cu reparatia,ca de, cum sa-si sparga ea gresia ca sa schimbe sifonul ! La inceput a incercat sa ma abureasca dupa mintea ei creata ca nu de la ea ci de la cel de deasupra ei vine apa ❗ ❓ 😆 , dupa a venit cu un tip cu un aparat de fotografiat (cica era de la firma ei de asigurari) si mi-a fotografiat baia mea din toate unghiurile ca sa aiba dovada s-o despagubeasca pentru lucrarea de reparatie pe care o va face si tot asa m-a amanat pana cand am anuntat-o ca am sa sparg tavanul la mine si am sa-i pun dop la teava de scurgere si ca prin minune in doua zile si-a rezolvat problema!

 19. Sunt doua variante (eu sunt familiar doar cu prima):
  1. Daca blocul este de proprietari, exista o asociatie de proprietari, care este asociatie juridica. Plangere la administratie – tevaraia tine de administratie, nu de proprietar – si administratorul este obligat sa il caute pe vecin, sa il someze sa ii dea voie sa faca reparatiile (platite bineinteles de proprietar, nu de chirias – poate sa plateasca chiriasul si sa-si recupereze de la proprietar – e problema lor). Daca nu ii da voie administratorului (si echipei) sa intre sa repare, asociatia il poate da in judecata.
  2. Daca este doar asociatie de locatari, aici se schimba situatia, astia nu sunt organizati juridic, si e mai complicat. Aici nu stiu nici eu exact care cum si cine repara, etc.

 20. Ia o pusca.
  Impusca-l pe ala de-a zis ca trebuie chituita cada.
  Asculta ce-a zis Sakura.
  Luat la cunostinta in prealabil, apoi infundare teava canalizare, pana la remediere completa.
  Aici e vorba de ochi pentru ochi, nu de negociere la piata.

 21. Mama are un vecin care nu vroia sa-si repare prin baie. L-a amenintat ca ii taie teava pune dop si o sa care apa cu galeata din cada, daca tot zice ca nu e de la el. Noi am stat intr-un camin de familisti cativa ani si s-a dus instalatorul de catev ori la vecinul pana la urma a luat sotul material si a urcat si a reparat. Pe baza lor….

 22. O sa cedez nervos daca mai aud discutii de genul acesta 🙂 Si eu am o problema similara de 1 an si jumatate si nu s-a rezolvat nimic. Mi s-au perindat prin casa 10 instalatori, s-au schimbat 5 presedinti de bloc, mi-au gaurit si peretii si tot nimic…

 23. simona imi pare rau dar cred ca ai procedat gresit,tehnic vorbind chiriasul respectiv are posibilitatea de a anula sifonul respectiv si a-si asigura alt traseu ptr tevile respective,partea cu asigurarile sunt povesti de adormit copiii(esti experta in asa ceva), deci? solutia e simpla :ii tai teava ii pui dop,si atunci vor fi 2 inundatii ,si la tine si la el.(mult mai mare la el),iar rezolvarea taraseniei nu este nici la tine si nici la el,ci doar la administratorul blocului, adica ai tupeu sa te iei de o cucoana ca sa stranga dupa catelusul mult iubit,si nu iai dat pina acum NV administratorului?(SUSPECT,foarte suspect).

 24. 1.Citisem pe undeva ca in Moscova e un tip care e de inchiriat. Cind sint probleme baiatu’ vine alaturi de cel care l-a platit si doar atit spune persoanei care ceeaza probleme: Nu ma supara ! atit spune . Are cam 2.05 m si un biceps imens. Si niste cicatrici pe fata si git din razboiul din Afghanistan

  2. Se afla in ce parte a sufrageriei are mobila.Cind este plecat de acasa ,se face o gaura cu burghiul prin tavan pina intra foarte putin sub parchetul lui.Cu o pompita mica se introduce apa de citeva ori .Se lasa ca mucegaiul sa isi faca treaba 😈 .

  3.In caz ca nu va plac cele doua variante , se merge frumos undeva la tara, se pun in 2 pungi niste balega de vaca si din greseala ,pungile se vor rupe la fund in fata apartamentului cocalarului

  4.Se publica pe siteurile specializate de oferte de placeri trupesti numarul respectivului cocalar.Alaturi de numar , un anunt destept de sexy si apetisant insotit de o gagica pe cinste.SE va preciza neaparat ca numarul este disponibil 24 din 24

  Daca prin absrud va trece aceste 4 teste si inca mai aveti probleme cu tavanul cred si eu ca este cazul sa va mutati

  • Mai simplu si probata de ceva amici:

   1- dimineata la 3 batul de chibrit in iala, sa schimbe butucul tot la 3 zile
   2- duminica mers in targ si orice se vinde la bucata- covor, alendelon, porc ori aifon trimis la om la usa
   3- comenzi on-line, de la pizza la cuie

   Cand stateam la Petrosani a ajuns un vecin nervos (ce teroriza adolescentii blocului) la Zam-spitalul de zglobii- pentru o perioada mai lunga :))))

  • Tu crezi ca esti funny cu cescrii aici? Cat de cretin poti sa fii!

 25. io sunt instalator autorizat si calificat.
  iata ce trebuie facut.
  1. iti izolezi perfect propia baie.
  2 o umplii pana pe la 1 metru cu vopsea lichida.
  3. montezi camere video in baia ta.
  4. demolezi tavanul cu pricina.
  5. si astepti… sa vina ala sa-si spele chilotii.
  sa vezi ce te vei amuza cand o sa-l vezi in vizita in baia ta, vopsit ca un martzian…
  apoi pui totul pe net, sa ne radem si noi.

 26. P:S:

  a nu se intelege ca inchiriezi malacul de la punctul 1 de mai sus tocmai de la Moscova. EXista gorile imense si in Bucuresti sau Romania

 27. 5 .cum de am uitat tocmai pe aceasta? faza reala prin Belgia parca

  Doi vecini se certau ,nu mai retin motivul,nu e important iar vecinul de dedesupt i-a zidit usa respectivului.Inchipuiti-va ce frumoasa e viata cind deschizi usa sa iesi afara si e zidit! Mult succes zidarilor romani!
  😈

 28. un cunoscut mi-a povestit ca vecinul lui de sus avea un caine care latra aiurea noaptea, ceea ce ducea, firesc, la pierderea unui anumit apetit interuman cu nevasta, plus somnul respectiv.
  stiti ce a facut?
  a gasit un orificiu mic pe langa o teava ce facea greseala sa treaca de la un apartament la altul, si in fiecare noapte, pe la 2, se scula, daca nu era treaz deja, si incepea sa fluiere incetisor, ca sa auda doar jarla respectiva.
  si incepea asta sa latre si sa urle…
  pe el nu-l mai deranja, ca doar pt asta se trezise, dar, dupa un timp, a pus tot blocul pe capul propeterului de jivina.
  si asa s-a incheiat povestea ce cu drag v-am reprodus-o.

 29. Simo, asiguratorul pune un executor la treaba si astia nu sunt de prea multe ori blinzi, treaba lor e sa recupereze banii si au metode eficiente

 30. În situații de genul ăsta trebuie acționat pe cale legală. Reclamație, nu știu dacă neapărat la poliție dar eventual mers la primărie și văzut ce și cum, discutat cu administratorul de bloc, chestii din ăstea. E omenesc că ai încercat să dai de proprietar dar până la urmă nu cade în sarcina ta să-l cauți pe X că de ce-ți face rău, X trebuie să se asigure că nu îți face rău și deocamdată el îți avariază apartamentul, prin faptul că nu are instalația de scurgere izolată cum trebuie. La el în casă facă-și inundație dacă vrea dar e responsabilitatea lui să nu îți toarne apă în cap. 😉

 31. o solutie mai simpla nu ar fi sa demolezi blocul?

 32. RobersprePierre

  Intamplarea face ca sunt presedinte la asociatia de proprietari de la mine de la bloc. Legea 230 se refera la asociatia de proprietari in sine, normele de aplicare si ce e de facut se regaseste in HG 1588/2007. Doar ca, din pacate, atributiile administratorului, ale presedintelui sau comitetului (la alegere) se opresc la usa apartamentului. Daca era teava principala, care deserveste mai multi locatari din bloc, atunci clar era treaba presedintelui si erai indreptatita sa chemi in instanta asociatia insasi. Cum e intre tine si al de sus, nu au nici o responsabilitate legala cei din comitet.
  Eu am avut parte de o situatie cam la fel. Am incercat sa discut cu chiriasul, nu a mers, n`a vrut sa spuna numele proprietarului. Am discutat cu sectoristul, a venit omul de 3 ori la ala la usa, nu a dat de el. Solutia a venit de la circa financiara. M`am dus frumos la “sefa”, i`am spus ca nu ne`am intalnit niciodata dar ca o rog frumos sa bage un ochi si sa imi dicteze pe o bucata de hartie numele si domiciliul proprietarului. Dupa care i`am facut o hartie cu antetul asociatiei in care ii aduceam la cunostinta ca prin prezenta il notific ca in termen de 5 zile sa isi remedieze situatia ori intru in casa spargand usa, cu tot cu o comisie de la bloc si repar in numele asociatiei, urmand ca toate costurile sa fie suportate de el pe lista de intretinere. In plus, i`am reamintit ca, tot in conformitate cu legea, proprietarul e obligat sa anunte administratia ca are chirias si sa puna la dispozitie copie a contractului de inchiriere incheiat la Administratia Financiara. Normal ca nu avea contract, iar eu i`am sugerat ca ma duc si il dau in gat, de plateste 16% pe ultimii 10 ani. (Habar nu aveam de cand e chiriasul, dar celui de sub el i se surpa tavanul!)….si in 2 zile de la confirmarea de primire a reparat tot, ba chiar l-a rugat frumos pe amaratul de sub el sa il scuze.
  Incearca si ceea ce spunea cineva mai devreme : anunta`l, dar nu in scris, ca ii tai teava. Pune`i dop bun, cu un meserias. E la tine pe proprietate. Romanul, cand vine vorba de reparatii, brusc nu are bani sau nu reactioneaza decat daca e strans cu usa !

 33. RobersprePierre

  Pentru cei care o dau cu firmele de asigurari. Cititi ce semnati, domnilor. Eu am asigurare facultativa, deci de la inundatii si incendiu, pana la papiota din casa. Scrie clar la mine (si in toate celelalte, de la oricare societate de asigurari): infiltratiile nu fac obiectul despagubirii. Doar inundatia. E o nuanta, dar e. Am verificat la 5 firme de asigurari pana am semnat. Ca platesc in plus ceva banuti, nu gluma.

 34. Te muti la casa ca sa nu se mai ca&* toti cretinii in capul tau la bloc!

  Eu am avut o problema similara cu scurgerea de la bucatarie. Intre etajele 1 si 2 se tot infunda si doamna de la 2, ca sa nu mai plateasca instalator mereu, a pus supapa antireful si cand se blocheaza refuleaza un etaj mai sus (adica la mine in bucatarie).
  Toate faine numai ca vecinii de deasupra se faceau ca ploua cand ii rugam sa nu mai foloseasca scurgerea din bucatarie pana vine instalatorul si ma inundau cu mizerii.
  Am pus si eu supapa antireful si acum se inunda singuri ca prostii si au acceptat (in sfarsit!!) si ei sa se schimbe toata coloana. (asa e in democratia de bloc, e nevoie de unanimitate ca se se schimbe)

  Sunt crescut la tara si stiu ce vorbesc, faceti un efort si mergeti la casa, aveti intimitate, instalatii independente, pamant solid sub picioare.

 35. Primul lucru care trebuie facut in astfel de situatii este oprirea apei pe intreaga coloana.
  Le explici vecinilor motivul si mai departe stiu ei ce au de facut!…

 36. Eu acum multi ani aveam asigurare si pentru o astfel de chestiune am fost despagubit cu 800.000 lei dupa care asiguratorul s-a judecat cu vecinul care a fost nevoit sa plateasca 3.000.000 lei si apoi si-a reparat si sifonul de pardoseala ca ala era problema! 🙂

 37. Da solutia mea…cu mana in gat…ce are ?

 38. confirm diferenta de nuanta intre infiltratii si inundatii. am avut aceeasi problema si aveam asigurare, dar nu acopera si infiltratiile.

 39. In functie de asigurarea ta – de tip CASCO sau Raspundere Civila poti folosi firma de asigurari. Se ocupa ei sa-si recupereze dauna, sa nu-ti faci probleme.
  Pentru amuzament, am trait si noi cu asa ceva pana la momentul culminant cand de la atata apa de la vecina de sus, in mijlocul noptii, cand evident dormeam, a cazut un corp suspendat de mobila cantarind cam 30kg (vesela zestre, un robot de bucatarie, niste faina si alte pachete similare etc).
  Asta si cu faptul ca vecinul mi-a spus sa nu mai parchez pe strada, ptr ca mai parcheaza el din cand in cand (a se citi subliniat, bolduit, scris cu rosu), ne-a determinat sa ne mutam in camp.

  Succes si sper sa rezolvati.

 40. Simona, asigurarea ( ti-o spun ca asta imi e domeniul ) trebuie facuta in asa fel incat sa acopere si astfel de incidente… Daca o ai doar pe cea de 20 de euro ( cu suma asig 20.000 ), adica cea obligatorie ( cutremur, inundatii si alunecari de teren )…. nu te ajuta cu nimic.

 41. Florin Ungureanu

  Ati vazut filmul “The duplex”? E cu Drew Barrimore si Ben Stiller. Cred ca va incadrati in situatie. Adica vindeti apartamentul la 75% din pretul pietii ca sa scapati de el. Pe urma poate aflati ca proprietarul apartamentului de deasupra e cumparatorul. Sah mat!

 42. UPDATE: cred că faptul că apucasem eu să-i spun că o să anunțăm poliția a mișcat ceva în el, pentru că l-a sunat pe Nic și s-a jurat că cheamă mâine un prieten (care nu e instalator, dar se pricepe), ca să-i desfunde scurgerea din pardoseală. cică între timp să rezolvăm noi țeava, că ne dă el banii. noi i-am propus invers: să cheme el un specialist să rezolve și țeava, și scurgerea, și să-l ajutăm noi cu bani. a rămas ca el. ceva îmi spune că problema nu se va rezolva și că ne vom întoarce curând fix unde suntem acum. între timp, am prins un fir și încercăm să dăm de proprietar. care e italian, plecat în Italia. 🙁

 43. Sa vezi ce misto e sa ai si gandacii de bucatarie de care nu scapi cu nicio solutie existenta, si vecinul inundator. Ah, sa nu uit de eterna baba de dedesupt care bate in teava de fiecare data cand cainele tau traverseaza garsoniera de 20 de metri patrati sau cand altcineva de pe scara bubuie prin casa.

 44. La Oficiul de Cadastru exista Registrul Cartea Funciara. Acolo apare numele proprietarului si alte elemente de identificare.
  La Primarie, la Impozite si Taxe Locale, exista de asemenea date despre proprietar.
  Mergeti la Politie si inaintati plangere penala importiva proprietarului. Nu reclamatie cu pretentii civile. Reclamati “distrugerea”, exista incadrare pe vechiul Cod Penal, probabilc a exista si in asta nou. Se va stradui Politia sa-l gaseasca pe proprietar. Ca uzanta, Politia va va sfatui sa incheiati cu proprietarul o intelegere. Aveti grija ca in intelegere proprietaruls a recunoasca fapta, sau (cel putin) sa arate ca nu considera sesizarea ca si denunt calomnios. In cel mai rau caz va treziti cu o acuza de la proprietar pentru denunt calomnios… dar e greu sa reuseasca sa va duca in instanta pentru ca vor exista probe care sa arate ca ati fost d ebuna credinta (Politia va fi vazut petele de pe tavan).

  Oricum, odata ajuns la Politie, proprietarul va fi dispus sa colaboreze.
  Niste amanunte interesante aici:
  http://www.romaniacurata.ro/articol-1041.htm

 45. Nu taiati teava! E un sfat prost.
  E pe proprietatea dumitate, nu zic nu, dar cand ati achizitionat apartamentul, teava era deja acolo! Asta inseamna ca implicit ati acceptat ca teava sa va tranziteze proprietate… N-o tăiați!

 46. Eu stiam ca in Romania domina legea junglei ! Deci , cu animalele trebuie actionat ca atare ! Vreo 2 “ceafa groasa” trimisi sistematic la usa chiriasului si “mangait” pe langa urechi , pana cand animalul intelege ca trebuie sa se supuna Nu stau in Romania, dar am ceva prieteni si cunostinte 🙂 care se pot ocupa de “procurarea” a doua bucati” cefe groase ” ! Ai adres ade email, da ? 🙂

 47. Poti sa scoti un extras CF de informare de la apartamentul respectiv si sa afli numele proprietarului. Sau un extras in extenso de la tot blocul, si acolo ar trebui sa apara…

 48. te scoti cu asigurarea facultativa. noi am patit-o anul trecut si am fost despagubiti . am facut poze, am anuntat asiguratorul si cu hartia de la asociatie – hartie in care practic scrie ca ai fost inundata de vecinul de sus- cam in vreo 3 luni ne-am luat banii. asiguratorul da in judecata proprietarul apartamentului si isi recupereaza banii. the end

 49. Mitela pe Paine

  Am avut si eu o problema similara, doar ca intamplator eu eram inundatorul :D. Ideea e ca tevile sunt ale blocului si sunt vechi. La noi s-a rezolvat altfel. Am vorbit cu administratorul, am chemat instalator si am inlocuit portiunea de teava, am luat factura pe asociatia de locatari si suma ne-a fost scazuta din dari.
  Daca vrei sa il civilizezi pe om, asta e mai greu.

 50. Vorbeşti cu proprietarul, nu cu chiriaşul!

 51. Repara si fa asigurare – la urmatoarea inundatie o sa-si blesteme zilele 🙂 Iti garantez ca nu exista firma de asigurari care sa plateasca din propriul buget o reparatie cat de mica si sa nu incerce sa-si recupereze banii!

 52. Indiferent unde trimit scrisori cu reclamatia, fa-o prin posta, recomandata cu confirmare de primire. Chiar si la Asociatia de proprietari. Trebuie sa-ti procuri dovezi ca ai facut tot ce se poate. Succes.

 53. Ia malacu’ ala rus de 2.05 sa-i expuna problema, la noi nu merg variantele civilizate.
  Vezi ca Morosanu, ala cu fata calcata de tren, se zbenguie pe Litoral, roaga-l sa va ajute.

 54. simona,
  juridic e asa:
  iti repari cu asiguratorul tau care isi recupereaza banii de la paropitarul de sus si crede-ma, o face fff bine. el asiguratorul il va actiona in instanta pe el, debitorul, adica pe apropitar.
  paralel cheama politia si zici ca sus se aud zgmote suspecte, cearta,scandal, dar sa fie ora 22. politia le va bate respectuos la usa. daca nu au mutatie in bolentir si locuiesc acolo, amenda super super mare,cocosanta.li se usca repede dorul de a mai fi opozabili voua.
  plus ca si apropitarul va fi anuntat,pentru ca daca acei oameni sunt acolo fara mutatie, apropitarul trebuie sa dea cu declaratia cum ca el i-a baga tin casa, ca nus tua mai mult de 30 d ezile.
  tot paralel, reclamatie la sectia financiara-te ajut eu- cum ca apropitaurl incaseaza un vneit din chirie neimpozabil. ai 2 zile d ealergat si ai scapat de toata problema. o zid aca t emisti cu gratie.
  iti face si pantofii dupa aia.

 55. Sunt de acord cu Misu.
  Asigurarea…eu lucrez in asigurari si iti zic ca asa se poate scapa de vecinii idioti.
  Reparati frumos baia, va faceti rpd. o asigurare (faceti si poze ca sa le aveti sa fifi siguri ca e totul ok) si la urmatoarea inundatie sunati la daune. Musai sa negociati cu daunasul sa se intoarca cu regres impotriva vecinului….mai pe romaneste, sa-l dea in judecata….iar daca el nu are o polita cu Raspundere civila, o sa-l usture un pic la buzunar 🙂
  Spor!

 56. Uite, recunosc ca n-am avut rabdare sa citesc tot, asa ca daca sunt redundant – sa ma ierti.
  Daca teava aia traverseaza proprietatea ta inseamna ca esti indreptatita sa o retezi. Daca aduci un instalator sa o taie si sa o astupe bine, apoi el va fi obligat sa se racordeze la coloana pe la el prin casa nu?

  • Nu e o soluție .La mine vine numai în wekend și știe ce defecțiune are și lasă apa sa curgă și sa se infiltreze în tavan .

 57. Votez si eu pentru “solutia ruseasca”. Pare eficienta si eleganta. Nici nu trebuie decat sa-i rupa o mana. :mrgreen:

 58. Si eu tot cu asigurare am rezolvat. Adica am renovat pe banii mei, am facut asigurare, m-am dus la usa lui cu asigurarea in manuta si i-am zis: de azi nu ma mai cert cu voi, mi-am facut asigurare, o sa va contacteze ei cand o sa imi curga iar apa din tavan. De atunci n-a mai curs, desi inainte m-am rugat cu vorba buna si de chirias si de proprietar sa faca ceva vreo 3 ani. Asiguratorul nu il boliga sa faca nimic, il da doar in judecata sa-si scoata banii cu care te-a despagubit pe tine. Nu o sa-i convina sa se judece cu aia si o sa cheme instalatorul.

 59. Buna ziua,
  Ne luptam si noi cu aceeasi problema: infiltratii de la vecinul de deasupra de ceva timp in baie, ulterior a inceput sa ne pice apa si in dormitor pe la spot. (banuiesc ca exista si pericolul unui scurtcircuit)
  Am facut urmatorii pasi:
  – I-am propus sa rez. impreuna – sa impartim costurile ( a zis DA dupa care nu a mai raspuns la tel) motivul fiind ca nu e de la ea
  – anuntata asociata proprietar care a facut ce tine de ea ( a anuntat-o in scris ca e obligata sa rez problema in 5 zile altfel va fi chemata in judecata)
  – am mers la birou de mediere si am facut ce era de facut ( nu s-a prezentat)
  – am chemat firma la care avem asigurarea care intr-adevar, ne-a despagubit dar nu au actionat-o in judecata e motiv ca e valoare mica
  – am depus reclamatie la primarie
  Toata lumea ne indruma s-o dam in judecata ca s-o obligam sa repare. (o sa facem si asta) insa problema grava este ca procesul poate dura foarte mult. Ce fac in tot timpul,ma uit cum pica apa (si in baie si in dormitor) ?

 60. Am uitat sa mentionez ca I-am cerut presedintelui s-o instiinteze (in scris) ca vom taia apa pe coloana daca nu rez. pbl in 2 sapt., iar presedintele a zis ca ii trimite dar el nu poate taia apa pt. ca afecteaza si ceilalti 3 vecini de pe coloana.

 61. Simona, cu biletele in usa lui nu rezolvi nimic.

  Asa ca lasati voi buna crestere, buna cuviinta si puneti mana si lipiti anunt pe scara: In atentia nesimtitului de la Ap x!
  Daca pana pe data de 15 nu repari teava si cada sau nu imi dai nr de telefon al proprietarului sa vorbesc cu el, FAC RECLAMATIE LA POLITIE si intram cu forta in apartament!

  Lipesti anuntul pe usa blocului si crede-ma, situatia se va schimba. 😈

 62. Pe 7 sept ajung in tara si o sa merg si la politie dar parca vad ca nu intra cu forta pe motiv ca e doar infiltratie nu e teava Sparta, etc. ( eu sper sa ii pun pe ganduri cu acel spot care “bea” destul de des apa)

 63. Toarna benzina la usa si da foc :)))

 64. Simona: cred că nu v-a spus nimeni, dar voi sunteți proprietarii tuturor țevilor care vă trec prin apartament, deci și acelei ȚEVI care vă străbate tavanul! Puteți foarte bine s-o suprimați, tăiați, distruge, etc iar cel de sus n-are decât să se descurce apoi cu proprietarul de la care a închiriat apartamentul și de la care are sigur un număr de contact.
  Un prieten de al meu, este proprietar de spațiu comercial prin cre trec două țevi de încălzire, el neavând calorifere de la termoficare în dotare, ci aeroterme proprii. A primit somație să plătească o sumă astronomică pentru că se încălzea la acele țevi chipurile. Amicul s-a dus în audiență și i-a somat(avocatul) să-și ia țevile de pe proprietatea lui, altfel el le taie, iar locatarilor din bloc, e treaba Termoficării să le dea explicații ce și cum, nu a lui.
  Replica a fost; – haideți domnule să cădem la o-nțelegere…..și-n două zile țevile erau izolate de mai mare dragul și conflictul stins.
  O prietenă de-a mea, care avea tot așa niște vecini recalcitranți deasupra ei la etajul
  4(mai tot timpul plecați prin Italia 😉 ). Le-a tăiat conductele de apă caldă și rece de la baie. Când oamenii s-au întors, au fost nevoiți să-și repare defecțiunile;
  – Că doar nu era s-aștept 2-3 ani cu Niagara curgându-mi în cap, ca voi să veniți la cuib 😉 , de prin stăinătățuri, chiar dac-aveați bani să-mi plătiți paguba!!!
  Ce tupeu pe ea nu?!
  Ei bine voi doi, Tu și Nic, aveți un defect comun; EDUCAȚIA.
  Bunica m-a învățat că trebuie să fiu DOAMNĂ cu domamnele și ȚIGANCĂ cu țigăncile, nu invers, pentru că altfel voi avea numai belele.
  Dacă erați de etnie rrromă, te asigur că-n doi timpi și trei mișcări situația se remedia.
  Eu zic “să te dezbraci de caracter”(așa zicea buni când se-nfuria) și să le dai o lecție, că merită…..

 65. Pe mine mă inundă mai des proprietarul, atunci când vine să facă ordine şi schimbă chiriaşii.
  Cu ei n-am treabă în general, sunt simpatici, cum a fost şi ultima chiriaşă. Păcat că n-am acţionat la timp ( şi aş lăsa-o să mai crească / vine altul s-o iubească), vorba cântecului. 🙄

  Restul pe privat. 💡

 66. Am avut o problema de genul asta cand stateam la bloc, umai ca era la bucatarie, nu la baie. Era o masca maer pe care cobora coloana principala de apa in prin bucatarie, si la vecinul de deasupra i se sparsese teava mica care mergea din coloana de apa principala la chiuveta lui. apa se prelingea pe teava pana pe la jumatatea peretelui la mine in bucatarie, unde pata peretele. Am chemat instalator, mi-a spart peretele pana sus, sa gaseasca spartura (initial am presupus ca la mine e problema). Intr-un final, instalatorul a depistat problema, vecinul nu a vrut sa faca absolut nimic, a zis ca suntem niu nebuni, ca daca mis e pateaza peretele e de la mine, nu de la el. am dus-o asa vreo jumate de an, cu telefoane si certuri, deja eram disperata, mirosea in bucatarie umezeala si mucegai, il rugam pe om sa lase instalatorul la el in bucatarie 20 de minute, ca platim noi tot, numa sa se rezolve. Omu’ nu si nu. Pana la urma, instalatoru’ si-a adus cu el copilu’ de vreo 17 ani, subtirel, care saracu efectiv s-a catarat prin interiorul mastii de la coloana cu apa (din fericire destul de mare) pana a ajuns cu mana la racordul cu pricina, si l-a schimbat. Fara ca vecinul de deasupra sa stie, nu era acasa. Deci efectiv am intrat prin efractie, prin masca de la coloana de apa, in apartamentul de deasupra, si am reparat. Poate inscenati si voi o spargere, ceva, cand vecinii nu-s acasa, impreuna cu instalatorul.

 67. Better Failling

  Nu va mai suparati pe chirias ca faceti voi ulcer, degeaba. E nesimtit dar are dreptate. E treaba proprietarului sa faca reparatiile alea.
  Cu asigurarile… daca aveati polita de la inceput era o treaba. Daca va luati o polita acum si aia se prind ca situatia dateaza de inainte de emiterea politei orice asigurator va refiza sa plateasca iar daca e mai al dracului poata sa va acuze si de incercare de inselaciune.
  Taierea tevii… poate da rezultate dar taiati-o in asa fel incit sa nu poata apasa de sus cu o ranga si sa scoata dopul. Si nu uitati ca apartamentul lor e totusi deasupra. Ce va faceti daca ‘uita’ apa deschisa la bucatarie de exemplu? Pe ei ii doare undeva, ca tot nu e apartamentul lor…
  ‘Gorila ruseasca’ poate si ea sa dea rezultate dar costa. Si sa nu uitam ca si ‘celalalt’ poate face si el acelasi lucru.
  Mai raman variantele cu Adminstratorul, circa financiara si amenintarea proprietarului cu fiscul, chiar si acolo in Italia unde o fi el. (Chiar, chiriasul unde ii trimite banii?)
  Sau, daca tot ati reusit sa vorbiti cu el si sunteti dispusi sa dati voi banii aia, de ce nu angajati voi un instalator, pe banii vostri, care sa se duca si repare o data toata chestia aia?

  PS. Avand in vedere teava aia iese din tavan (total neobisnuit) mie mi-e frica ca toata chestia e o improvizatie. La un moment dat teava originala, care trece prin pardoseala, a patit ceva si cel care a ‘dres’ situatia a ales calea cea mai usoara: o teava aparenta. Probabil ca defectiunea actuala e chiar la imbinarea intre sifonul de pardoseala si teava asta ‘improvizata’. Daca presupunerile mele sunt corecte reparatia ar trebui sa ‘taie problema de la radacina’, adica ar trebui inlocuita toata scurgerea din baia de deasupra plus izolarea cazii si a eventualelor fisuri din tavan, tevi de trecere, etc. Uitati-va la vecinul de sub voi, daca acolo nu exista vreo teava echivalenta cu cea de la voi din baie e clar ca ce e la voi e o improvizatie.

 68. Eu am asigurarea de cand am luat apartamentul si de la primul dosar deschis, adica acum doi ani nu s-a intamplat nimic fata de proprietara care imi creeaza problem. (nu au dat-o in judecata pe motiv ca nu-I valoare mare). Eu sper sa se intample si treaba asta.
  Cat despre reparatia din casa ei nu vreau s-o fac pe banii mei pt. ca, ea chiar ma ia de fraiera.
  Stie cineva in ce conditii pot intrerupe apa pe coloana in mod legal? Poate presedindetele asociatiei de proprietari face treaba asa? (el mi-a zis ca nu)

 69. Citez: “Avand in vedere teava aia iese din tavan (total neobisnuit) mie mi-e frica ca toata chestia e o improvizatie.“

  Din pacate, nu. Mai exista astfel de apartamente construite pe vremea odiosului.
  Dar mai e o problema. Blocul meu, construit prin 1980, NU ARE nici o scurgere la baie.
  Unii au incercat sa-si rezolve singuri, dar din fericire au avut loc in coloana de scurgeri, deci nu au trebuit sa coboare cu ea la vecinul de jos.
  Altii nu. SI NU SIMTIM DELOC NEVOIA UNEI SCURGERI LA BAIE!!!

  Asta n-o fi o chestie? 🙄

 70. […] a fost o zi mai specială. V-am povestit încă de aseară telenovela cu vecinul dificil, care continuă, desigur, și-n ziua de azi. O să vă țin la curent cu evoluția ei. Până una […]

 71. Astăzi ne picură din nou din pata numerotată cu 1 😆 . Râd nervos, desigur. “Vecinul” susține că nu e de la el. Nu vrea să vină să vadă cum arată baia noastră, spune că el și-a chituit cada și și-a desfundat sifonul, deci nu mai are ce să facă. L-a rugat Nic să ne lase să intrăm la el cu un instalator, plătim noi, numai să ne lase. Cică o să ne lase. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla, dacă instalatorul va decide că e lucrare mare și tre’ să-i spargă podeaua și să-i schimbe sifonul sau ceva… Între timp și în paralel, încercăm să dăm de proprietarul italian. 🙁

 72. Daca nu a mers de vorba buna, poate merge de vorba rea.
  Cea mai onesta varianta este sa-i taiati tevile.
  :mrgreen:
  Apoi mai sunt si altele, tipice junglei blocului:
  -Ii taiati cauciucurile de la masina.
  -Ii lasati autograf cu cuiul pe masina/usa de la apartament.
  -Ii puneti ceva gretos pe presul de la usa.
  -Il panditi cand iese din bloc si aruncati cu laturi/apa fiarta pe el.
  -Il pui pe Nic sa-l bata.

 73. Bun link-ul, felicitari noua ca ne-am nascut intr-o asemenea tara care sustine numai idiotii!!!!

 74. Fericitilo!
  Eu ieri am terminat de zugravit (si curatat) in baie si la nici 24h am DEJA ditai inundatia!
  Culmea e ca nu-i vinovat vecinul de deasupra ci “Al de (mai) sus”!
  Ma astept ca miine sa-mi vina vecina de sub mine… 🙁

 75. Am avut parte, cunoastem. Mai rau este cand deasupra ai unul de-asta si sub tine una care are impresia ca o inunzi tu mereu. Cand nu curge apa de sus, bate de jos ca o inunzi. A fost o perioada interesanta 🙂

 76. Sunt jurist si nu mi-e frica de somatii / tribunale etc., ba chiar daca m-as duce cu o problema personala pe la executor / tribunal / rachetzi recuperatori din Rep. Moldova :mrgreen: , n-ar fi nici un deranj (ca oricum ma duc la servici).
  Totusi, cand am fost confruntata cu o problema similara, m-am mutat din buricul targului la casa la tzara (30 min de oras). Nu regret nici o clipa.

  Profesional: varianta mai “mild” este o somatie (fie semnata personal de voi, fie prin executor judecatoresc – costa dar sperie mai tare, de regula). Somatia o sa cuprinda toate defectiunile cu evaluarea lor (inclusiv pe cele de acum doi ani, ca inca nu s-au prescris), si amenintarea va fi cu dat in judecata daca nu plateste daunele pe care le-a produs in doua randuri din fapta lui culpabila (nu il dai in judecata daca nu repara, te prefaci ca “that boat has sailed”, mergi direct pe recuperare de daune in total de …, pe principiul – cere mai mult ca sa obtii mai putin). Sunt niste tricks sa faci somatia cat mai amenintatoare, sa o comunici cat mai oficial, poate va avea efect. De genul: limbaj de lemn, referiri la numere multe de art. din lege, citarea art. mai amenintatoare din lege, amenintarea cu angrenarea sotiei / colocatarei (+ a intregii familii + a proprietarului) in ipoteticul proces, daca pana la data X nu plateste tot si .. nu repara pentru viitor.
  Teoretic merge si sa “te indrepti cu actiune in instanta” impotriva chiriasului, nu trebuie sa il dezgropi pe proprietar, dar amenintarea nu strica.
  Ma ofer voluntar sa fac un draft de somatie + instructiuni de trimitere prin posta (da-mi un semn daca e nevoie, nu vreau sa-ti transform blogul in altceva :), cu limbaj de lemn ).

  Problema e esential civila, nu cred sa se bage politia. Dar o plangere penala pentru “distrugere” facuta la Politie ar putea sa motiveze un ploitai sa il cheme pentru declaratii (dar ma dregraba nu), ceea ce ar putea sa il motiveze pe vecin sa repare teava. Mai mult n-are ce sa i se intample cu politia, decat o vizita la sectie.

  In final singura rezolvare ar fi in instanta. Nu-i mare lucru, dar dureaza, costa efort si nervi etc. Tocmai isi zisei ca eu nu m-am apucat pentru mine.

  In tinerete, mama mea s-a confruntat cu exact aceeasi problema. Vecinul s-a miscat sa-si repare tzeava dupa ce mama l-a amenintat: “Aha! Pai daca nu e tzeava ta, si nici apa nu curge de la tine, si n-ai nici o legatura cu ea, atunci eu o sa o tai jos si o sa astup / zidesc gaura de la mine din tavan definitiv. Sambata vine un baiat care se pricepe, am deja ciment si caramizi de cand am facut nu stiu ce, gata, o rezolv si nu te mai deranjez.” Culmea, era atat de exasperata de zoaiele din tavan incat cred ca ar fi si facut asta 🙂

 77. Vezi imbinarea de la teava respectiva? Eu zic sa separi imbinarea si sa pui un mare dop astfel incat apa sa nu mai aiba pe unde sa se scurga si sa refuleze la ei in casa. La urma urmei, teava aia nu e la ei in casa.

 78. george, suntem pe-o minte. ii recomand Simonei sa taie teava si sa puna un dop. simplu si eficient. apoi sigur o sa aiba cu cine vorbi.

 79. In astfel de momente nu iti doresti decat sa stai la ultimul etaj sau cel mai lux in zille de azi, sa stai la casa!
  Ar mai fi varianta cu acele blocuri noi construite in ultimul an, nu ma refer la apartamentele de 50.000 de euro….

 80. Simona, legat de comentariul tău privind pata de sub cadă, vecinul s-ar putea să aibă dreptate. Parţial. Adică şi-a reparat-desfundat totul, dar asta nu înseamnă că a eliminat toate cauzele posibile. Şi mai este una, foarte frecventă.

  Între scurgerea de la cadă şi ţeava din podea nu există o legătură etanşă. Cada este mare, grea şi apropriată prea mult de podea pentru a face ceva sub ea. Din cadă iese un ciot de câţiva cm, poate o palmă lungime. Când se aşează cada la locul ei, acest ciot pătrunde în gaura de scurgere din podea, o idee mai mare în diametru. Iar prin acest spaţiu rămas, poate refula oricând. Şi refulează. Nu este nevoie să fie înfundată scurgerea, în majoritatea blocurilor comuniste refulează oricum pentru debitul la care vine apa din cadă (mai ales la început, când e plină) este prea mare pentru a fi preluată de scurgere.

  Soluţia tradiţională este una singură: când scoţi dopul de la cadă pentru a o goli, nu îl scoţi de tot. Îl deschizi doar pe jumătate, cada urmând să se golească ceva mai încetişor, la un debit mai mic. Asta este de regulă singura posibilitate de prevenire a refulării apei. Nu e complicat, dar… depinde de bunăvoinţa vecinului.

  Cu tehnologia din prezent dacă configuraţia locului o permite se poate încerca etanşarea legăturii dintre cadă şi sifonul din pardosea cu spumă poliuretanică sau silicon sanitar. Puţin probabil să reuşească, dar depinde de configuraţia legăturii şi accesibilitatea ei.

 81. Nu vorbi cu domnul chirias despre asta, lor de obicei nu le pasa. Cauta proprietarul si incearca sa tratezi cu el/ea.

 82. Fix problema asta o am cu o vecina, mi-a zis ca ea nu are o problema la baie.. eu: atunci de la cine, am sufrageria praf?ea: nu stiu, de la extraterestrii!( si mi-a inchis usa in nas). Noroc ca mi-am adus aminte ca am citit la tine despre asta, maine o iau de la capat cu nebuna…

 83. Da, se pot face o multime de dracovenii prin avocati! Dar, ca unul dintre ei, nu recomand in acest caz. Dopul! Dopul este cel mai rapid, ieftin si bun!

 84. 1.Faci plangere penala pentru distrugere si tulburare de posesie, actiune civila pentru repararea prejudiciului. 2. Sau ii lipesti usa cu superglue, ii tai teava de apa lui si celor de deasupra lui. 3. Infunzi canalizarea si-i refuleaza buda. Ii dai in fiecare seara siguranta de la curent in jos. 4. Schimbi tevile la tine si la el pe banii tai. 5. Te muti.

 85. Vand umbrele si castroane

 86. Salut, exact cu un animal de asta ma confrunt si eu momentan. De 3 luni ne uitam cu gurile cascate cum creste pata de deasupra chiuvetei. In cazul nostru proprietarul e un idiot. Ieri m-s si injurat la telefon, mi-a zis ca-i apartamentu’ lui si acolo face ce vrea el si sa nu-l mai tot bat la cap cu prostiile astea ca nu-l intereseaza. Am scris o sesizare azi spre asociatia de locatari sa vedem ce iese. (citinde ce-au postat oamenii mai sus ma tenteaza tare mult faza cu dopul 🙂 )

  AdiB.

 87. Buna seara!
  Vad ca a trecut ceva timp de la ultima postare.
  Si eu ma confrunt, din pacate, cu o situatie similara. Stau intr-o casa veche, iar vecinul de deasupra are baia deasupra camerei mele, nu stiu de ce! Zona este acoperita cu un plafon fals si mai este tranzitata si de reteaua mea electrica. A inceput sa ne curga apa in casa, printr-un spot din plafonul fals!!!
  Sunt disperata! Voi ce ati facut (Simona, Iza)? Ati rezolvat ceva?
  Tevile respective tranziteaza apartamentul meu. Va trebui sa dau plafonul fals la o parte (mi-e groaza de ce voi gasi acolo!), numai ca atunci vreau sa elimin toate tevile. Am acest drept, nu? Ce se intampla daca o fac?
  Sa apelez la un avocat si sa dau somatii peste somatii si totul sa dureze nu stiu cati ani, nu prea vreu. M-am saturat sa stau stresata tot timpul, curge sau nu curge…
  Vecinului i-am tot trimis SMS-uri… n-are el nici o treaba. Astazi i-am zis ca ii mai dau o luna, sa-si mute tevile de pe proprietatea mea, sa-si puna baia deasupra celorlalte bai si sa se racordeze la coloana comuna…
  Daca aveti ceva sfaturi sau ati mai trecut prin ceva similar, va rog sa-mi spuneti si mie. Multumesc frumos!

 88. @Claudia: of, săraca de tine! la noi deocamdată nu mai curge…

 89. Simona, nu am citit toate postarile dar cea mai buna solutie este asigurarea!

  Daca ai asigurare, faci cerere, repari in casa iar ei te despagubesc. Dupa care se duc la nenea de sus si isi recupereaza banii. Iar pe ei nu ii intereseaza cat de agresiv sau de nebun este. Bat portareii la usa!

  Am patit-o pe pielea mea. Eu am inundat. Mi s-a spart o teava la bucatarie, bucataria vecinului = varza!! Ma duc, vorbesc cu el, sa aduc firma sa ii repar, sa platesc etc. Omul zice nu e problema, repar eu iti dau factura. Buun, ii zic vezi ca am estimat stiu cat face approx sa nu sari calu! Zice ca nu e treaba lui, trece vremea si dupa 3-4 luni am primit devizul de la firma de asigurare cu somatie de plata cu tot. M-am tiganit cu aia vreo 3 luni ca era devizul ala pentru 3 camere nu pentru o bucatarie, dar ce sa vezi? Am platit :)))))
  Daca ai asigurare nu e problema, dupa ce il ard aia la buzunarel sa vezi cu repara si la el in casa 😀

 90. […] și eu una, cu vecinul dement de deasupra, care nu voia să-și repare instalația. La un moment dat, de nervi și de exasperare, după ce vorbise Nic cu el de 100 de ori, zadarnic, […]

 91. mutate ,cea mai buna rezolvare))))))

 92. Asigurarile nu il vor da in judecata pe ghiolban decat daca suma este foarte mare; altfel exista posibilitatea ca, dupa ce va vor despagubi de n ori, sa va creasca valoarea primei de asigurare (nu bag mana in foc). Solutia “legala” – cum au zis cei mai de sus – cu anuntat asociatie de locatari, neplatit taxa de asociatie (daca tot nu rezolva problema), etc. Solutia “letala” – amenintat cu taierea tevii (ca daca o taiati si refuleaza la ei in baie, tot pe tavanul propriu se va vedea), sau acontati niste “baieti buni” care sa-i atraga atentia vecinului ca greseste

  • In cazul meu, asigurarea a dat in judecata pentru 150 ron. Nu stiu cum se ia decizia cand si cand nu se actioneaza in instanta, dar important este doar un exemplu.

 93. 1. in cartea de imobil trebuie sa figureze proprietari si chiriasi, toti cu date complete. deci scrisoare la administratie, daca nu exista carte de imobil, e naspa. il amendeaza politia de admin.
  2. plangere la politie si la ANAF. Sunt sigura ca apartamentul nu este inchiriat in baza unui contract. Politia ii mai da si amenda ca nu sta cu forme legale. In plus, il reclami pentru distrugerea proprietatii.
  3. asigurare. neaparat. la mine doar asa a functionat. dupa ce-a dat-o in judecata, imi umbla pe la usa cu caciula-n mana.
  Zilele trecute am mai chemat politia, am reclamat perturbarea linistii. Din pacate, sunt unele specimene care nu inteleg decat de frica.

 94. Simplu chemați un instalator sa te coloanele de alimentare cu apa și sa monteze doi robinet de trecerea în momentul când va inunda dineu opririi alimentarea cu apa calda și rece pana la remedierea sifonul de pardoseala sau a țevii de scurgere de la cada

 95. Ce ar fi sa ii blindati scurgerea daca tot e in apartamentul vostru? 😀

 96. Nu mai fiti tampiti ..nu curge dupa nici o cada , nu e de la nici un chit de la nici un spalat de chiloti ..am avut un vecin la fel de destept ca voi la 4, i-a curs vreo 2 ani ..timp in care am auzit aceleasi idioteni de sfaturi (o fi vreo scoala in care se preda asa ceva) omul ajunsese la nivelul sa explice cum se sterge inainte sa iesi din cada . Am schimbat toata instalatia cu una pe cupru si la fel s-a intamplat . Intr-un final dupa ce s-au verificat instalatiile comune ale blocului s-a descoperit ca era sparta o teava de evacuare intre etaje (si problema se manifesta de fiecare data cand era un volum mai mare de apa). Aka faceam dus sau dadeam drumul la apa ..nimic , dadeam drumu la cada dupa baie (facea si el baie) . Ps : tot eu am facut corelarea intre evenimente ca el o tot tinea cu kitul de la cada si stersul dupa baie . Pentru o inundatie e nevoie de o cantitate MARE de apa nu de o ceasca. Recomand creier in relatia cu vecinul sau bani de mutat la casa ..la felul in care descrisa problema pe blogul asta nu e de mirare ca nu-ti raspunde la usa.

 97. Valentin Popescu

  Tăiați țeava de scurgere şi puneți un dop. Să vedeți ce repede rezolvă vecinul problema când constată că toată apa folosită rămâne la el în baie…
  Cu lupii trebuie să fii lup!

 98. Buna seara!
  Am si eu o problema plina de mister. La etajul 2 din 4, la bucatarie, se umezeste tavanul periodic (la 1-2-3 luni) in coltul prin care trec tevile (doar 2 tevi, alimentarea cu apa rece a tronsonului si scurgerea de la chiuvete), pe o raza de aproximativ 20-30cm. Am fost la vecinul de sus in casa de fiecare data cand s-a intamplat, m-a lasat sa ma uit la tevile lui de sub chiuveta din bucatarie, totul este uscat, nici o picatura “vinovata”. Aveti vreo idee de la ce se poate umezi tavanul daca la vecinul de sus nu este nimic? Mentionez ca ambele apartamente sunt locuite permanent.
  Multumesc.

  • la fel mi se intimpla si mie, imi curge apa pe peretelepe care este montata chiuveta , paralel cu tevile principale , la inceput avea tendinta sa se usuce , acum de 2 sapt , tot asa , cei de sus spun ca la ei e uscat , stau la et 1

 99. Buna seara.
  Am o problema destul de mare,si chiar as avea nevoie de ajutor.
  Stau intr-un apartament cu chirie,de unde nu mai curge apa de aproape 2 saptamani.Asociatie a fost…nu mai e! In blocul in care stau,doar 6 apartamente sunt fara apa.Proprietarul apartamentului sa interesat la apa-canal,si aparent pana nu se plateste suma (care e destul de mare) nu da drumul la apa.Am fost informata ca nici nu se poate trage separat,deoarece trebuie platita suma si abea dupa,poate trage fiecare separat.Din 6 apartamente,doar 3 vor sa plateasca…restul sunt de negasit. (plecat in strainatate..).Ati putea spune sa imi gasesc apartament,dar ..nu pot pt. ca am contract.Daca ati trecut prin ceva similar,sau ati auzit ceva legat de acceasta problema,va rog mult sa imi da-ti o idee.Multumesc.

 100. Deasupra mea am chiriasi.In opinia unora chiriasii sunt doar niste sarmani care vor o viata mai buna, migrand de la tara spre orase si locuind pe unde apuca sau unde isi permit, functie de buget.Dupa parerea mea, chiriasii sunt ca si proprietarii ori nesimtiti ori buni vecini.Daca ai parte de binomul chiras jegos- proprietar si mai ordinar, atunci duci o viata plina de stres si multe neajunsuri asa cum patesc eu de vreo 10 ani, incoace.
  Inundatia vine odata de doua pe an.Deja am in casa sacul cu glet, amorsa si tot ce trebuie unui zugrav dibaci.
  Necazul este ca acest exploatator nenorocit de locuinte si-a renovat zilele acestea apartamentul, (se muta fiul sau ) si meseriasii lui mi-au taiat firele elctrice din placa atunci cand si-a scos gresia veche.L-am anuntat si omul(un adevarat exploatator , asa cum au fost cei din anii”50) imi spune ca el nu-si distruge gresia noua si frumoasa ca imi refaca mie firele.Sa fac bine si sa le trag pe jos nu pe sus cum au fost ele facute de comunisti.
  Mi-a crescut tensiunea si ma intrebam, de ce oare comunistii nu i-au impuscat pe toti exploatatorii de locuinte???–oare, trebuie sa o fac eu acum???…am poze din totii anii incare am fost inundat, atat am fost capabil sa fac, doar poze, reclamatii niciodata.Am tacut si am inghitit, a zis sa fiu cu civilizat, dar oare se merita?
  In tribunal daca ajung pierd si bani, si timp si sanatate.Cunosc perfect sistemul judiciar, m-am lovit de el vreo 15 ani tot din cauza unui proprietar borfas.

 101. zambila alexandra

  Am și eu un vecin este moldovean de peste Prut.blocul nostru are 50de ani. A FOST LOCUINTA DE serviciu.fiecare locatar a cumpărat ap.moldoveanu asta a spart din tavan și a trecut cu țeavă de canalizare deasupra ușii mele unde am țeavă de gaz,am curent și țeavă de apa.problema cea mai mare este ca țeavă de canalizare sta fix pe țeavă de gaz.utilitatile de care v-am spus sunt toate dea supra ușii mele este pe hol.am fost și la politie încă nu a luat masuri nu știe cum îl cheamă,am fost la administrator nici atât(nu se baga)am aflat ca este polițai și ma lupt cu morile de vânt.spuneti-mi ce trebuie sa fac

 102. Gândacii, că de altfel orice insecta, n-au decât 6 (șase) picioare !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green