Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Știți câtă apă se consumă pentru fabricarea unei felii de pâine?

Pentru fabricarea unei felii de pâine se consumă 2,5 litri de apă. Dar pentru fabricarea unui telefon mobil știți câtă apă se consumă? 80 de litri. 1.400 litri se duc pe fabricarea unei ciocolate, 1.000 pe un litru de lapte sau pentru un kilogram de carne de vită. Pentru fabricarea unei mașini se cheltuiesc nici mai mult nici mai puțin decât 10.000 de litri de apă.

OK, acuma hai să v-arăt câtă apă mai avem.

picatura

Picătura cea mare e toată apa sărată din pământ, de pe pământ și din atmosferă (cu tot cu apa sărată din mări și oceane), cea mijlocie e doar apa dulce a planetei (din râuri, lacuri, mlaștini și din pânza freatică), iar cea mică de tot, aproape invizibilă, e doar apa din râuri și lacuri. Deficitul de apă estimat pe plan mondial, până în 2030? În jur de 40%.

Deci, da, cam atât de groasă e situația. Ce putem face, în aceste condiții? Păi, în primul rând, să nu mai uităm niciodată imaginea de mai sus, apoi, cu ea în cap, să învățăm să trăim sustenabil.

La invitația Unilever, Brad Florescu a traversat Canalul Mânecii la bordul unei corăbii englezești cu vele și povestește, într-un serial publicat pe tedoo.ro, experiența trăită alături de proprietarii bărcii, care se raportează cumpătat și responsabil la mediu, în viața lor trăită pe mare. Puteți citi aici tot serialul. Aici găsiți și niște interviuri în care căpitanul Marcus și Freya, soția lui, povestesc cum administrează spațiul, energia, apa și mâncarea de pe vas:

Au, de exemplu, un frigider foarte, foarte bine izolat, care consumă puțin. Energia electrică o obțin cu ajutorul unui generator electric și o stochează în baterii. O folosesc, apoi, pentru gătit, încălzit apa, aprins lumini, alimentat diverse divaisuri. Spațiile sunt folosite supereficient. O canapea nu e doar o canapea, e și spațiu de depozitare pentru legume și fructe.

Nimic nu este însă mai prețios pe un vas aflat în mijlocul oceanului decât apa. Totul la bord, în afară de gătit și băut, se face cu apă sărată. Dușul se face cu apă sărată, luată din mare, iar la final se curăță sarea rămasă pe piele cu un spray cu apă dulce. Containerul cu apa destinată dușului are 25 de litri. Când apa începe să iasă peste grătarul de scurgere, oamenii de pe barcă știu că au atins limita maximă și că e destul. Pentru spălatul dinților, fiecare membru al echipajului primește câte o jumătate de cană de apă și trebuie să se descurce cu ea. Tot sistemul funcționează manual. Pentru apa caldă se apasă o pedală, pentru evacuare se pompează cu un levier. Asta îi face pe oameni să se gândească la tot ce fac, să înțeleagă care e circuitul apei și care sunt resursele. Noi, acasă, când facem duș și lăsăm apa să curgă în neștire, nu conștientizăm că ea vine din picătura aia minusculă, din poza de mai sus. Nici când ținem toate becurile aprinse prin casă, nici când ne schimbăm des divaisurile, nici când risipim mâncare, combustibili și tot felul de alte lucruri nu conștientizăm că abuzăm de niște resurse care, la un moment dat, se vor termina.

Spune așa Brad Florescu, în serialul său, după ce a trecut prin experiența traiului pe vas:

“- Consumați mai multe produse vegetale, întrucât water footprint-ul acestora este mai mic.

– Cumpărați echipamente și materiale cu durată de viață cât mai lungă; chiar dacă prețul lor inițial este mai mare, vă veți bucura mai mult timp de ele și, în plus, nu va fi nevoie de încă o cisternă de apă consumată pentru a le înlocui.

– Reparați tot ce se poate repara.

– Instalați-vă captatori de energie regenerabilă (panouri solare, mici turbine de vânt) pentru a vă crește independența și a reduce consumul de apă la sursă (petrol, gaze, păcură necesare încălzirii sau alimentării cu electricitate).

– Firește, evitați irosirea apei în gospodărie. Verificați instalațiile, eventual înlocuiți-le cu unele mai economicoase (cu condiția să fie durabile) și lăsați-le naibii de piscine, că sunt o mare durere de cap.

Și, mai la temă: evitați sejururile de lux în zone cu resurse limitate de apă. Un studiu arată că, în stațiunile din jurul Mediteranei, consumul de apă crește cu 5 până la 20 de procente în sezonul turistic. Și, dacă sudul Franței să spunem că ar avea de unde compensa, Tunisia sau Egiptul abia au apă pentru nevoile imediate. O jumătate de oră într-un jacuzzi la Hurghada ar putea iriga grădina de curmali a unei oaze prăpădite.”

Din 2008, până azi, Unilever, care, după cum v-ați dat seama, e o companie preocupată de sustenabilitate, a redus, în operațiunile proprii, emisiile de CO2 din energie cu 39% pe tona de producție, apa cu 37% și deșeurile nereciclabile cu 97%. Și ne îndeamnă și pe noi să trăim sustenabil, pentru e o chestiune de responsabilitate colectivă. #collectiveaction este tema centrală de comunicare a mesajelor de sustenabilitate ale companiei, despre care puteți citi mai multe aici. Iar aici găsiți Planul Unilever pentru un Stil de Viață Sustenabil sub formă de infografic.

Știți care e durata optimă a unui duș? 4 minute, nu 6, nu 8, nu 10! Putem opri apa în timp ce ne săpunim, așa cum o putem opri în timp ce ne periem dinții. Ne putem planifica cumpărăturile, în așa fel încât să nu mai ajungem să aruncăm. Mâncarea gătită în exces o putem congela. Dintr-un cozonac uscat și o cutie de mascarpone, poate ieși o prăjitură, dintr-o friptură rece, un sandwich consistent pentru a doua zi la birou. Și câte și mai câte… Totul e să nu mai uităm niciodată picătura minusculă din imaginea de mai sus.

Screen Shot 2016-07-19 at 10.17.12

Voi ce ziceți? Facem ceva să le mai lăsăm apă și nepoților sau o terminăm pe toată încă din timpul vieții noastre?

Foto Shutterstock

30 comentarii

 1. Recomanda cineva, cindva, sa reducem consumul de carne de vita, pentru a reduce consumul de apa. Din ce vad in articolul tau, ciocolata e muuuult mai daunatoare pentru mediu. Pentru o ciocolata de 100 de grame se consuma 1.400 de litri de apa !!!!???

  No, si acum hai sa vedem cine are curaj sa iasa in public si sa recomande abtinerea de la ciocolata din motive ecologice 😀 Eu n-as vrea sa fiu in pielea respectivului cind va face acest anunt…

  • da’ măcar să mâncăm mai puțină putem? să n-o mai lăsăm în frigider să expire și, după aia, să o aruncăm putem și mai abitir. nu? 🙄

  • Nu cred că e posibil să se consume atîta apă pentru fabricarea ciocolatei… Păstăile se prăjesc și, în general, procesul de fabricație e mai degrabă “uscat”. Deci eu de la ciocolată nu mă abțin, oricît de ecologistă aș fi în rest.

   P.S. Simona, ciocolata nu se ține în frigider!!! Eu locuiesc în Belgia și, de fiecare dată cînd cumpăr ciocolată, vînzătoarele nu uită să-mi reamintească să nu cumva s-o bag la frigider, că pierde din calitate…

  • “Să n-o mai lăsăm în frigider să expire și, după aia, să o aruncăm” – chiar exista humani la care ciocolata ramine nemincata suficient de mult timp incit sa ajunga sa expire?????

   …nu, imi pare rau, nu pot concepe asa ceva. Simona, te-ai desconspirat: cred ca esti extraterestra.

  • @Salerosa & Claudia: trebuie să vă mărturisesc ceva ciudat rău: eu nu mănânc aproape deloc ciocolată… :mrgreen: da, știu, sunt de acord cu tot ce umează să-mi ziceți! 😛

 2. Wow , super tare! Chiar nu stiam insa nici nu mi-am pus intrebarea asta niciodata! Am aflat acum, bravos! 😛 😛 😛

 3. Mi-e asta cu eco mi se trage de la bunica mea. “nu lasa apa sa curgă, stinge lumina, mai inchide dracului :)) televizorul ala, ca oricum nu te uiți la el”. La început am zis ca e o chestie obsesiva de economie, mi-a luat mult timp sa realizez ca asa a

 4. De fapt, apa nu se ‘consuma’. Nimic de pe Pamant nu se ‘consuma’. E transformat in altceva. Problema e ca daca nu reciclam si nu avem grija, se dezechilibreaza ecosistemul, iar apa aia de care e nevoie, o sa fie in ocean, poate la zeci sau sute de km de locul unde e nevoie de ea. Imi pare rau ca e atata dezinformare in campaniile astea in loc de o prezentare logica si stiintifica a modului in care functioneaza lucrurile.

  • Ba se consuma….in sensul ca devine apa inutilizabila, adica ajunge in ocean

  • Iar din ocean, prin evaporare, ajunge în nori, apoi prin ploaie o parte se întoarce in sol, izvoare, râuri, lacuri etc, deci redevine utilizabilă. De altfel așa se întâmplă de foarte multe milioane de ani pe pământ si o să se întâmple încă mult timp de-acum încolo. Mesajul de economisire a apei “consumate” pentru producerea diverselor lucruri e o găselniță de marketing. E ca atunci cândimi spunea mama, copil fiind: Cu cât ai lăsat tu in farfurie, săturai un sat din Africa. De acord, dar dacă mă chinui eu să mănânc tot, nu tot flămânzi rămân ăia?
   Să nu mă înțelegeți greșit, sunt complet împotriva risipei de orice fel și încerc mereu să aplic toate acele mici lucruri de bun simț care duc la evitarea risipei, fără a face din asta un scop in viață sau un titlu de glorie.
   Marea amenințare pentru planetă vine de la încălzirea globală, un fenomen care deja nu mai e o teorie (iunie 2016 a fost la nivel mondial a paisprezecea lună consecutivă cu recorduri de temperaturi medii), care duce la schimbări climatice de amploare. Acestea sunt cele care pot sa duca la redistribuirea apei dulci pe Terra, prin apariția fenomenelor meteo extreme (potopuri de proporții biblice urmate de secete prelungi, topirea ghețarilor etc), care deranjează circuitele naturale ale apei.

  • Cum se intoarce in natura apa consumata de tine? Dar cea a miliardelor de animale utile doar sa satisfaca nevoia de un gratarel in weekend la iarba verde, dar si acasa dimineata la pranz si seara de alte ‘specialitati’ pe baza de carne?

  • @Cristi: Consumând cu precădere bere. Pentru că se ştie deja, a fost demonstrat ştiinţific şi a fost verificat inclusiv de tata Uraniu: bei o bere şi restitui naturii două.

 5. Pfff… Telefon nebun!

  Revin: asa era ea crescuta, sa nu consume nimic in exces, daca nu e absoluta nevoie. Culmea e ca mi-a intrat în reflex toate chestiile astea mărunte și foarte rar arunc chestii ce pot fi refolosite.

  • Asa si tata. Nu arunca nimic. Mereu spunea ca poate ii trebuie la ceva. Dupa ce s-a dus la reciclare, au venit toate hienele si au impartit tot. Acum, parte din obiectele alea au ajuns unde ar fi trebuit sa ajunga acum multi ani.

   Referitor la apa potabila, imi amintesc de circuitul apei in natura. Asa ca, Mihai avea oarescum dreptate.

 6. Din bula mare de apa sărată se poate face apa dulce, nu e asta mare problema. Din ce bani? Pai din aia pe care ii dai pe factura de apa? Acum dacă îți permiți și ai piscina sau jacuzzi nu cred ca te gândești la copii din Africa înainte sa faci o baie hai sa nu fim ipocriți. E risipa bună? Sigur ca nu și nu doar când vorbim despre apa e de fapt prostie crasa? Dar e o piscina o risipa?Nu neapărat dar sigur e o chestie de lux. Eu de exemplu nu dau decât sec niciodată șpriț ca sa fac economie la apa.

 7. @vemeo:
  Cum ar veni, apa este, bautura nu-i destula!
  Mergea si cu “Nu femeile-s urate, bautura nu-i destula”, dar imi sareau in cap. Normal ca doar alea urate! Stai sa vezi!
  Oricum, stiu ca tu nu-mi sari! ?

 8. Baiet peste fiind, paduri nu cutreieram, ci doar mari, uneori mari probleme existentiale, sa zic asa, respiram numai intrebari si raspunsuri. N-am rezistat tentatiei prin clasa a IV-a (fac pestii o scoala sora cu facultatea) si l-am intrebat pe proful de fizica dimensiunea unei molecule de apa. S-a uitat pizezis la mine, m-a masurat cap-coada si mi-a zis cam asa: iei un pahar de apa din oceanul planetar ( se vede treaba ca inca nu se facuse distributia actuala, oceanul fiind tot o apa si-un pamant, dar al tuturor … comunisti, deh!). Numeri moleculele bucata cu bucata, le faci un semn pe hidroxil sau oxidril, unde-ti vine mai la indemana, asta ca sa le recunosti, arunci apoi apa din pahar in oceanul planetar (tot nu se impartise inca, trebuie ca imi lua ceva numaratoarea), amesteci bine cativa ani pentru omogenizare si iei de pe meridianul opus inca un pahar cu apa. Ei bine, in apa luata in pahar a doua oara se vor afla cel putin 100000 de molecule din cele numarate si insemnate anterior
  Vreau sa-mi confirme TataU aceasta ipoteza.
  Multumesc pentru rabdare. Poate ma ajuta cineva la numarat, zic.

 9. Evident, clasa a VI-a. Scoala grea, dar orsicat!

 10. De unde este imaginea? Pt ca sfideaza rau inteligenta. In volumul acelei bule mari nu are cum sa intre nici macar marea neagra. Nu ca n-as fi de acord ca trebuie avut grija cu apa.

  • Imaginea a fost publicată de US Geological Survey într-un articol pe care-l poţi găsi aici: http://water.usgs.gov/edu/gallery/global-water-volume.html
   Cât despre proporţii, oricât de şocant mi s-a părut şi mie, par să fie reprezentate corect.

  • Apropo de proporţii, mi-a rămas în minte o imagine foarte sugestivă: Ca să vă imaginaţi cam câtă atmosferă respirabilă avem, scoateţi o minge de basket scufundată în prealabil în apă: Grosimea atmosferei ar fi similară, păstrând proporţiile, cu pelicula de apă rămasă pe minge.

 11. Eu mai intai am inceput sa imi “urmaresc”, adica sa fac un tracking la banii cheltuiti. Zau, mie banii imi sunt mai dragi decat apa pe glob. Si apoi am vazut ca asa impactul meu asupra mediului scade.
  Mici remarci:
  -cel mai multa apa consum la cada, apoi la bucatarie. Cu un redus de timp al dusului cu doar 20-30% si luat masina de vase am scazut factura la apa cu 30-40%.
  -cel mai mult curent consum la masina de rufe, vase, calcat, aer conditionat, plita de gatit. Le-am optimizat putin (spal 2-3 ture pe sapt. si astept sa umplu masina, calc mai rar, aer conditionat mai jos, gatit o data pt 3-4 zile si restul raw ca e la moda etc) asa ca am scazut cu vreo 30% factura de electricitate.
  -hainele si cosmeticele. Pe principiul minimalist, si luate la solduri sau la mana a2a; ce nu folosesc vandut la mana a2a. 2 rafturi imi ajung, la copil insa nu am nicio frana :D.
  -carti. Aici sunt obsesiv compulsiva. Kindle-ul si biblioteca ma salveaza.
  -Mancare. Cumpar local (din piata, am bastinasii mei), cumpar produse de sezon, cresc plante si ierburi pe balcon etc. fusei atenta o perioada cat arunc in gunoi si … am cumparat alea mai rar :D. Am scazut bugetul saptamanal la 1/3.
  -am bicla.

  Manca-ti-as, aproape ca m-am imbogatit. Aproape, ca se duc pe concedii mai multe si mai lungi :D.

 12. Cred ca eram in ciclul primar cand am invatat despre circuitul apei in natura. Toata apa pe care o consumi se intoarce, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, in natura. Mai mult, raportul dintre volumul de apa sarata/apa dulce – ramane constant indiferent de cata apa “consumam”.
  Vad ca destul de multi au lipsit la aceasta lectie.
  Exista cateva zone pe terra care au deficit de apa dulce (deserturi, insule fara multe rauri, etc) dar acestea s-au format in milioane de ani, din alte motive decat consumul exagerat de apa. Iar faptul ca eu folosesc 5l in loc de 10 pe zi, nu va ajuta cu nimic la regenerarea acestora.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green