Ați trăi un an într-o rulotă?
Acum câteva luni (prin noiembrie 2013, mai exact), un fotograf și o jurnalistă renunțau la apartamentul în care locuiau și la toate lucrurile care nu le încăpeau într-o rulotă și plecau, pentru un an, să bată România-n lung și-n lat, în căutare de subiecte. Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, căci despre ei este vorba, au câștigat o bursă a Centrului Carter și a Centrului pentru Jurnalism Independent și și-au luat lumea-n cap, ca să lucreze la un proiect multimedia despre cultura și obiceiul românilor de a-și educa copiii prin bătaie. Ca să nu consume toată rezerva de apă din rulotă, la un singur spălat pe cap, Elena și-a tăiat până și pletele de zână. Eu, care, până și în vacanță plec cu greu, sunt mută de admirație. I-am luat puțin la întrebări (la momentul interviului, erau în Turcia, între timp s-au întors în țară), ca să înțeleg ce-i în capul lor și să vă fac și pe voi să-i înțelegeți. Poza imediat următoare e singura nesemnată de Bumbuț (încă n-a dezvoltat abilitatea de a-și face singur poze 😉 ) și e de pe când Elena încă nu-și tăiase părul.
De ce? Nu vă mai plăcea acasă?
Ne simțeam obosiți de București și am vrut să găsim locuri în care oamenii să ne zâmbească. În plus, trebuia să lucrăm la bursă și știam că vom avea de umblat destul de mult prin țară, așa că nu avea rost să plătim o chirie. Acum avem timpul și libertatea de a lucra la proiectele noastre și în fiecare zi avem un alt peisaj la geam.
Din ce trăiți?
Din burse, colaborări, vânzarea printurilor și a vederilor de Bumbuț. În același timp, încercăm să ne reducem cheltuielile. Cu cât avem nevoie de mai puține lucruri, cu atât suntem mai liberi. Încercăm să nu mâncăm la restaurante și să gătim cât mai des, ne cumpărăm mâncarea de la țărani sau din piețe. Am început să ne notăm cheltuielile lunare într-un program pentru iPad și să vedem ce poate fi tăiat de pe listă.
Ce ați făcut cu casa și lucrurile voastre? Cum e să te muți într-o mașină?
Am renunțat la chirie și o parte dintre lucruri le-am dus pe la prieteni. Eu mi-am luat doar hainele de iarnă, bocancii și cizmele, iar hainele de vară și sandalele le-am lăsat la o prietenă. Pentru că ne-am mutat în 10 metri pătrați (cu tot cu motor) am selectat cu grijă lucrurile pe care le-am luat cu noi – de la echipament, până la haine și vase pentru gătit.
În vara anului trecut, când am lucrat la un articol despre sistemul medical românesc, am făcut un test cu mașina. Parcam în centrul orașului Slatina, Balș sau Corabia, iar ziua eram plecați pe teren – eu să iau interviuri, Cosmin să facă fotografii. Seara, trăgeam jaluzelele și pregăteam cina: am gătit paste în timp ce lângă noi era un concert sclipicios cu Smiley și Andra organizat de primarul Slatinei (bucuria lui Cosmin, care a făcut fotografii cu fântâna arteziană-curcubeu și cu ceața artificială). Autorulota a fost perfectă pentru asta și ne-a ajutat să reducem cheltuielile cât timp eu am lucrat la subiectul acesta.
Ce au zis ai voștri?
Pentru noi, mutatul în autorulotă a fost o decizie practică pentru felul în care vrem să muncim și să trăim. Partea cea mai complicată a fost să ne anunțăm mamele. Mama mea a înțeles ce vrem să facem doar a treia oară când i-am spus și a început să-și și să-mi pună tot felul de întrebări legate de siguranța noastră. Cred că, într-un final, s-a obișnuit cu ideea, dar a rămas tot cu inima îndoită. Mama lui Cosmin oftează și acum îndelung și ne spune cu o voce moale: „Voi știți mai bine“.
Cum arată zilele voastre?
Mergem pe unde avem de lucru prin țară. Dormim prin sate, prin curți sau prin parcuri. În locurile unde cunoaștem oameni faini, stăm mai mult chiar dacă ne-am terminat treaba. În afară de asta, trebuie să ne ocupăm de lucruri gospodărești la mașina-casă. Trebuie să găsim un canal o dată la două zile ca să golim apa gri – asta dacă nu-mi fac eu baie pe cap și trebuie să golim rezervorul imediat – și să alimentăm autorulota cu apă o dată la trei zile. Trebuie să o încărcăm cu GPL o dată la 10 zile iarna și la trei luni vara, iar dacă nu circulăm, să o conectăm la priză. Există o rutină la fiecare pornit/ oprit al mașinii: eu trebuie să strâng vase, căni și tot ce poate zdrăngănească sau să se spargă în timpul mersului. Cosmin trebuie să strângă cablurile de curent electric, dacă suntem băgați în priză, sau cablurile de alimentare cu apă, să pornească și să oprească gazul.
Ce mâncați, unde vă spălați? Ce faceți fără internet, foehn, alte divaisuri? Cum vă încălziți?
Mașina are aragaz și frigider, iar noi gătim destul de des – e mai ieftin și mai sănătos. Avem W.C. și duș, iar până recent cea mai mare problemă a fost spălatul meu pe cap. M-am tuns însă scurt și, pentru că nu am suficientă presiune la duș, mă spăl pe cap în baie, într-un lighean pe care îl așez pe W.C. În Turcia, pe insula Gökçeada, am mers într-un port și ne-am băgat în priză, așa că după ce m-am spălat pe cap am putut folosi foehnul – autorulota are prize care funcționează normal dacă e conectată la curent electric. De când suntem în Turcia, de fiecare dată când avem nevoie de curent, căutăm un port. Niciodată până acum nu am dormit într-un camping. Hainele le-am spălat în Bozburun la o pensiune și singura parte complicată a fost că proprietara nu avea uscător. Le-am lăsat la ea pe frânghie, dar, pentru că era o zi ploioasă, erau încă umede când le-am strâns. Așa că, vreo jumătate de zi, blugii atârnau din pat, chiloții erau întinși pe banchete, iar prosoapele se uscau pe volan. Și am plecat de acolo cu un hanorac în minus.
Mașina are sobă și încălzirea funcționează cu GPL. Cel mai mare frig pe care l-am prins până acum a fost de –6°C, dar înăuntru era cald. Nu știm însă cum funcționează încălzirea mai jos de –10°C.
Pentru internet ne-am făcut abonament la Vodafone și avem un modem wireless care, până acum, a avut acoperire pe oriunde am fost. Cosmin a renunțat la monitorul său mare și lucrează mai des pe iPad. Am avea nevoie de mai mult curent electric, dar ne gândim ca la primăvară să ne cumpărăm un panou solar.
În ce fel ne țineți la curent cu proiectul vostru? Unde vă citim & vedem pozele?
Am lansat un site, teleleu.eu, și aici scriem ce facem, dar o colaborăm și cu diverse publicații print și online. Și suntem activi pe Facebook, de care nu ne putem dezlipi, deși nu recunoaștem.
Concret, cum procedați? Vă infiltrați în comunități, le bateți la uși și le intrați în case și în viață?
Le intrăm în case și în viață, dar organizat. Avem un plan de lucru pentru bursă și vom merge în mai multe comunități din România. Teoretic, vom cere acordul înainte, dar unde nu îl vom obține, o să mergem direct acolo. Iar uneori o să ne plimbăm la întâmplare, ca să vânăm subiecte.
Nu vă e puțin teamă?
Singura teamă a amândurora este că celălalt o să se răzgândească. Așa că aproape zilnic ne întrebăm unul pe altul: „Vrei să te întorci acasă?“. Pe Cosmin îl sperie chestiile tehnice neprevăzute. Nu e prea priceput la reparații, așa că nu știe ce să facă dacă se strică ceva la mașină. Eu încă mai am emoții când dormim în locuri pustii.
Și? Vreți să vă întoarceți acasă?
Niciunul dintre noi nu vrea să se întoarcă, iar entuziasmul crește dimineața, când ne trezim într-un peisaj frumos. Dar tot ne e teamă că celălalt o să se răzgândească, așa că ne mai întrebăm din când în când, de control.
Cum vă putem susține?
Deocamdată, cumpărând vederi de Bumbuț. Avem cu noi o imprimantă portabilă și Cosmin printează și trimite prin poștă abonaților fotografiile făcute pe drum.
Când se va termina proiectul ăsta ce veți face? Vă veți întoarce să locuiți într-o casă normală? O să vă cumpărați alte haine, noi? O să vă căutați joburi?
Chiar dacă vom avea o casă la un moment dat, amândoi vrem să călătorim și să stăm mai mult pe drumuri. Eu sper să pot trăi muncind ca freelancer, iar Cosmin e deja freelancer de 23 de ani, deci puțin probabil să se mai angajeze acum.
Cum v-ați petrecut ultimele două zile?
Am dormit în Bozburun, un mic oraș-port la Marea Egee, cu 2.000 de locuitori, care se susține economic din construcția bărcilor tradiționale turcești, numite „gulet“: veliere din lemn, cu două sau cu trei catarge. Aici l-am cunoscut pe John, un constructor de vase de vreo 60 de ani, care ne-a dus la șantierul în care iarna se renovează și se construiesc iahturi. Împreună cu el, am vizitat un depozit cenușiu în care se construiește un iaht de 150 de metri. John și ceilalți constructori de pe șantier ne-au spus șușotind că acela este vasul miliardarului Roman Abramovich.
Ei, ce ziceți? Eu n-aș sta un an în 10 metri pătrați și pe drumuri, nici pentru un milion de euro. Burgheza de mine ar ceda nervos la prima uscare a chiloților pe volan și ar începe să se smiorcăie că vrea acasă. În vizită însă m-aș duce. Și chiar o să mă duc, căci sunt invitată la cină în rulotă. Cu prima ocazie când vor ajunge în București, Elena și Cosmin își vor parca căsuța și la noi în fața blocului. 8)
Voi ați trăi un an într-o rulotă?
In lumea circului se trăiește foarte mult in rulotă . Eu am petrecut vreo 2 ani in rulota. E super, super fain.
si sotul a locuit in rulota in State.
Da, mi-ar place mult sa fac asa ceva!!!! Acum am copiii mici, dar la batranete (la pensie, adica) sigur plecam pe undeva cu o rulota! Sigur! Chiar de mi-as usca chilotii pe volan!!
Ii admir pe oamenii astia, desi imi imaginez ca nu le este usor.
*placea – sorry
eu cu omul potrivit as trai toata viata intr-o rulota!
Cati oameni din Romania nu ar dori confortul din rulota a celor doi?
Am trait intr-o rulota aproape doi ani a fost super desi iarna am prins si -15 grade . Atunci am folosit cel mai mult gaz. Trebuind sa incalzesc spatiul, puneam oale cu apa sau zapa de pe aragaz si fierbeam apa sa se faca aburi si se incalzea mai repede mai rau era cand adormeam dus si incepea sa se raceasca rulota.
As trai toata viata intr-o rulota, dar mai degraba intr-un vehicul recreational, datorita designului mai sprinten in ceea ce priveste mobilitatea efectiva la dimensiuni mari.
O rulota e totusi limitata in ceea ce priveste dimensiunea in raport cu mobilitatea si siguranta efectiva pe carosabil, intr-un fel.
Designul interior in cazul unui vehicul poate fi chiar f. elegant, mai ceva ca o garsoniera; avand in vedere faptul ca omul contemporan sta in casa cel mult 10 ore din 24, din care doarme 8, incep sa cred ca versatilitatea si mobilitatea e mai valoroasa ca o casa mare si scumpa, cu factura anuala teribila la gaz samd.
Dar in orice caz, se pune prea mult pret pe dimensiunea efectiva a spatiului de locuit, motiv pt care rulotele si garsonierele sunt stigmatizate, chiar ridiculizate de “lumea buna”.
In alta ordine de idei, dar tot legat de spatiul de locuit, doresc sa postez un link youtube, tema fiind designul interior al unei garsoniere tare modeste, dar rezultatul final surprinde.
Daca impart cati metri patrati are apartamentul la cati membri suntem, ne revine destul de putin spatiu de caciula.
Daca mai pun la socoteala ca ma trezesc si ma uit in blocul gri de vizavi si singura pata de culoare e aia de pe chilotii vecinului care si-i pune la uscat trimestrial… atunci da, parca-mi vine sa ma dau un an de zile cu rulota 🙂
nts, eu n-as putea in conditiile in care spalatul pe cap poate deveni o aventura. no thanks, imi doresc un minm de confort, ceva mai mult decat poate oferi o rulota. plus ca avem 2 copii, nu cred ca ne-am descurca cu ei intr-un spatiu atat de mic si fara rutina de fiecare zi (scoala, gradi, cunostinte, etc.) asta e un stil de viata care se potriveste cand n-ai “accesorii” ca ale mele….
Nu am locuit niciodata in rulota dar mi-ar placea nespus de mult sa calatoresc si sa lcuiesc chiar si intr-o rulota. Bravo lor … Felicitari. Sunteti tari. Anuntati-ma daca vreti acasa caci avti deja inlocuitori
Eu as pleca si maine! Fara prea multe cugetari. Nu avem carnet de sofer niciunul, totusi 😀
Deja ma pregatesc pentru un proiect asemanator. In curand voi implini 50… si mi-am propus sa ma mut pentru 2-5 ani intr-un camper. Este o experienta necesara celor care doresc sa se cunoasca pe sine si o modalitate de a gasi cireasa de pe tortul vietii – simplitatea.
in tinerete as fi trait. pe cuvant. de la 14 la 28 de ani am colindat tara si Europa cu rucsacul in spate, INSA acum, cu leul din dotare, cu dusul zilnic, cu vasele care musai trebuie sa arate argintii (am de alea tiganesti multe) si pe dinauntru si pe dinafara la 10-12 ani de intrebuintare, nu pot pentru ca sa achiesez la rulota.
am devenit tipicara, nu ma mai spal in rau primavara si strumful nicidecum.
e un vis pentru mine, daca as putea sa-mi petrec viata fara griji financiare mergand cu rulota de colo-dincolo prin lume ar fi minunat …
Dupa 8 luni cu 3 copii in rulota, de 3 luni de cand ne-am intors acasa mi se pare mult mai greu! Sunt mai putine de strans in rulota, curatenia generala tine 15 minute si nu 2 zile :). Hai ca facem un camping si la vara te invit sa stati o saptamana in a noastra! 😉
Da, maine as pleca…ba nu, in seara asta. As renunta la orice foen, masina de spalat vase, haine (in special costume office) si as pleca. De atlfel e pe lista de planuri, sper sa reusesc cat mai curand sa plec cu rulota. Imi aduc aminte cand am plecat cu o bursa de master foarte mica in Italia. Cum nu aveam prea multi bani pentru drumuri dus intors Romania, a trebuit sa ma limitez foarte mult. Am trait efectiv un an de zile cu 30 kg de haine (incluzand incaltaminte, un prosop mare si unul mic si un cerasaf de pat si unul de perna). Nici mie nu mi-a veit sa cred cat de fericita am fost posedand doar chestiile astea…
Eu am trait luni de zile pe o barca cu vele, cei mai frumosi ani,am scris si o carte pe tema asta, viata in rulota nu este cu mult mai deosebita
In state,din ce am vazut prin filme e ceva relativ obisnuit sa locuiesti intr-o rulota.Asadar si la noi poate va fi ceva obisnuit 😀
Ma, fara probleme, dar nu cu rulota pe drum, ci pe loc. Si am o singura problema, da’ mare: consum apa multa (am mai zis-o o data pe blogul tau si mi-am atras oprobiul tau si al altora). Deci am nevoie de o instalatie care sa-mi dea apa suficienta, ceea ce la o rulota “in mers” nu prea se poate. In rest, n-am probleme cu celelalte neajunsuri.
As trai intr-o rulota doar daca n-as avea incotro. Este greu de renuntat la confort, poate as fi putut face asta mai usor cu ceva ani in urma.
Da’ nu pot sa nu ma amuz gandindu-ma cum o sa fie cand vor parca tipii rulota in fata blocului Simonei.Imposibil sa nu se opuna cineva.Sa le ia macar un cauciuc daca nu pe toate, sa le taie cablul de alimentare la curent sau sa-i certe ca au ocupat locul de parcare al cuiva.Si sa arunce cu diverse de la etaj.Sfatul meu ar fi sa parcheze altundeva si sa vina pe jos.Sau cu un taxi.
Eu as putea trai intr-o rulota, e chiar unul dintre visurile mele dupa ce pleaca copilul la facultate, sa ne vindem casa, sa cumparam o rulota si sa umblam vreo 2-3 ani teleleu prin Europa. Visul alternativ pentru “life after child” e sa ne mutam in varful viei lui taica-meu si sa-mi iau si vreo 20 de stupi. Barbatu-meu nu prea rezoneaza la niciun dintre cele 2 vise, asa ca, cel mai probabil, vom ramane acasa. 😀
” Am început să ne notăm cheltuielile lunare într-un program pentru iPad ”
pai excuze-mua, intr-o rulota de lux as locui si eu. si e de lux s-o poti conecta la curent/apa, sa mergi cu apple-ul dupa tine etc.
Si noi avem o rulota veche. Nu e un lux sa ai curent si apa curenta. Rulota primeste curent de la o mica mica baterie care se incarca de la masina in timpul mersului. Pentru apa avem un mic rezervor ,cind se goleste il umplem la statiile de benzinarie. Nu trebuie sa ai un telefon super performant sa dispui de internet.Doar un abonament bun ,sa zicem la Vodafon ,si nici navigator nu iti mai trebuie.
mici copilasi astia din harticol. este unii care au plecat cu 2 copii (mici) dupa ei, prin lume. si nu lumea chiar civilizata gen sua ioropa. si prin america de sud si prin africa. cred ca se fac 4 ani de cand haladuiesc. retineti: cu copchiii dupa ei. doi. si nevoile lor…
Vreau si eu :),,,intr o rulota,,,,
Ma tenta pina cand am aflat ca as putea sa vad in rulota vecina linga care am parcat niste budigai de baba pusi la uscat pe volan.
Nu, n-aş alege să trăiesc într-o rulotă. Niciodată. Fiecare cu alegerile lui. Prefer patru pereţi stabili cu acoperiş cu tot şi când pot să umblu, umblu.
Ne-ar placea la nebunie sa mergem asa prin lume cu rulota.
Nu mi ar placea sa traiesc toata viata in rulota, dar o vacanta (prelungita) sau mai multe ar fi super. Cand ai copil e mai greu sa traiesti nomad ca trebuie stabilitate, scoala etc, dar dupa ce si ia zborul…… planeta e limita.
O viata nu as putea dar vacantele cu siguranta DA! E pe wishlist dealtfel 😀
Da, mi-ar placea! Imi place ce fac ei si ma gandesc ca in felul asta nici nu pare ca muncesti, de fapt. Cred.
Pt cei care va plangeti de copii: am o prietena care sta de ani buni in rulota, cu tot cu doi copii mici si sotul. S-a organizat atat de bine incat are si sarme de intins rufele.
Nu calatoreste, sta intr-o parcare. Nu i-a taiat nimeni cauciucurile, dar a avut mici probleme cu Protectia Copilului. Seara pune generatorul in priza ca sa aiba curent si apa cara de la nush-ce izvor.
daca as avea asigurate ratele la casa pentru un an-un an si ceva (sau as gasi un chirias de incredere- chiria in zona pt apartament identic e mai mare decat rata mea, sau as avea casa deja achitata) si as avea cat de cat banii pt cheltuieli asigurati (nu am o profesie care sa-mi permita freelancingul nomad), si cat de cat siguranta ca mi-as gasi un job intr-un termen rezonabil (max 3 luni) la intoarcere, as pleca si……. ok, nu maine, ca tre’ sa-mi dau demisia si aia e cu preaviz. 🙂 dar imediat dupa termenul de preaviz. intre timp mi-as verifica sanatatea si dintii, mi-as face toate vaccinurile posibile si ………….. lume, asteapta-ma ca vin. 🙂 (toata lumea, nu doar romania sau europa)
n-am nicio problema cu a ma spala cu putina apa, mi-as tunde parul ultra scurt (chiar am pofta de un motiv pt o tunsoare numita de mama “tifos”). la un moment dat, in adolescenta, am avut ceva problema acasa cu incalzitul apei de spalat pentru cateva luni. puteam sa fac baie (completa, cu tot cu clatit) cu o oala de 10 l de apa fiarta (pe aragaz) si ceva apa rece (asta era la liber, de la robinet). inclusiv pe cap (e drept, atunci purtam parul scurt, nu chiar tifos, dar scurt). pheonul oricum nu-l folosesc.
pot sa ma rezum la o cantitate mica de haine si am un talent special in a utiliza la capacitate maxima un spatiu de depozitare. n-am nimic impotriva sa-mi usuc chilotii pe bancheta/dulap/carlige (pe volan fata isi usca prosoapele, nu chilotii 🙂 ). detin e-reader si as putea sa-mi car juma de biblioteca dupa mine, asa ca………….. mama, ce-as pleca.
aproape toti prietenii pe care ii am viseaza sa faca asta, dar cum suntem aproape trecuti de prima tinerete , o asteptam pe a doua pentru astfel de aventuri; sotul meu viseaza la asta dintotdeauna; pana la urma vrei sa fii liber de constrangerile mari si sa le schimbi pe unele mai mici. Asa pare – poate gresesc.. Si da, asa e – asta cu copiii poate ca pe jumatate e doar o scuza sa amani – sa nu recunosti ca iti e teama, nu stiu ce sa spun; sau .. e o alegere pe care nu vrei sa o faci si in numele lui, al copilului…
Am vazut un documentar despre o familie din US care a calatorit in jurul lumii timp de aproape 2 ani cu 2 copii mici dupa ei INTR_O BARCA CU PANZE; lasand la o parte toate discutiile posibile legate de cat de constienti sau inconstienti au fost parintii aia , cand tragi linie, copiii si-au facut cea mai mare parte din scoala vietii in timpul acela (si am inteles ca si pe cealalta, prin satelit, teme samd); ei participau activ la tot ce insemna supravietuire (ca nu stiu daca ii mai putem spune chiar “trai”) in conditiile respective.
Cat priveste pe cei doi protagonisti ai articolului- felicitari, cred ca au nenumarate ocazii sa simta cum e sa traiesti cu adevarat!
Nu
Nu. Am servit destule “excentricitati” pe vremea lui Ceasca: carat cratite cu apa incalzita prin casa dimineata si seara, citit la lumina opaitului, practica agricola cu spalatul in covata, armata, etc. Vreau confort, apartament, caldura iarna, aer conditionat vara, semineu, etc. Iar in vacanta, avion-hotel-ocean. Plus ca in meseria mea, notiunea de freelancer nu se aplica. Bravo altora ca pot, oricum.
[…] Elena si Cosmin au renuntat la casa pe pamant, la apartamentul de bloc si au ales sa traiasca intr-o masina. Daniel si Mark au ales sa duca o viata fara bani. Unul in US, celalalt in UK. Si cred ca exemplele pot continua. Toti spun ca sunt fericiti cu alegerea facuta si vad viata cu alti ochi. […]
Asta cu “cablurile de alimentare cu apă” e epica! 😀
In rulota e super boiereala. Acum doi ani am facut Dunarea pe bicicleta si am stat 18 zile la cort pe unde s-a nimerit. Asta e mai chinuitor ca trebuie sa instalezi si dezinstalezi cortul zilnic + ca trebuie sa despachetezi si impachetezi totul de fiecare data. La rulota, lucrurile stau in dulap asa cum ar sta si acasa, parchezi unde se poate si “casa” e gata pentru folosinta, As merge cu rulota in fiecare an, relaxat. Deci ca si concluzie, bravo lor. Nu sunt primii si nu vor fi nici ultimii, dar sunt printre putinii norocosi.
OH….mi- ar plăcea mult de tot. Dacă nu as avea grija fetelor mele care sunt încă mici as pleca mâine x
In perioada de lauzie, cand stateam cu pitica mufata la san si cate 1 ora pt o masa, am citit… http://www.poraquiporalla.com/
Si am visat, calculat, socotit cum sa imi iau vara vacanta 3 luni si sa umblu cu tot cu pitica.
Ani au trecut, si evident, nimic nu am facut. Dar da, daca as avea independenta financiara, si pt vara care vine as negocia cu firma sa iau 2 luni concediu fara plata. Si sa vizitam Romania.
off topic:
Imi place enorm interviul, si mai ales motivul pt care ei umbla. O sa le fac o mica donatie. Pt ca merita! Astept si finalul lucrarii lor.
Daaaa.Multumesc,arackelian!
Barbati-miu e pasionat de motociclete, masini, rulote samd. Momentan nu posedam decat o motocicleta si doua masini, dar cine stie…
Eu sunt cat se poate de burgheza, insa ma adaptez usor daca am motivatie suficienta. Iar al meu si-asa traieste cat se poate de simplist, cu putine lucruri si mai putine griji.
Asa ca cine stie, om trai si-om vedea… insa cred ca e de o mie de ori mai rentabil sa stai intr-o rulota decat ca noi, in 2 camere cu chirie, plus tot felul de facturi. Atata vreme cat nu ne-ar fi frig noaptea (ca mie mi-e frig la orice temperatura sub 35 de grade), am avea unde sa ne facem o omleta, un ibric de ceai si-o ciorba, am avea net si laptopurile cu noi, cred ca numai pe drumuri am sta. Ce misto, eu sa lucrez la traduceri, el fiind programator si mare aitist si-ar gasi sigur ceva freelancing, sa ne scriem memoriile/jurnale de calatorie. Sa calatorim numai prin locuri precum Insula Pastelui (valeu, dar cat ar costa sa-ti transporti pe mare rulota pana acolo???), Papua Noua Guinee, Tanzania, Bhutan, Vietnam. Sa ne trezim dimineata si sa vedem pe geam ba o maimuta in palmier, ba un desert pietros, ba chiar Aurora Boreala. Sa vindem reportaje si fotografii in premiera la National Geographic, ca deh. Sa mor de n-am umbla pana dupa 70j de ani. Of, vise momentan…
In privinta chilotilor si-a rufelor intinse: atata vreme cat 2 persoane au impreuna 4 geci, 8 perechi de pantaloni, 2 caciuli, 2 fulare, cate 6 tricouri si bluze/pulovere, si vreo 10 chiloti/perechi de sosete de caciula, nu cred ca ar fi problema. Montezi o franghie de rufe sub plafon si ii intinzi ca la expozitie, iar la drum deschizi geamul, se usuca instantaneu. Plus ca ce mai tura-vura, io port tanga, iar al meu poate bine-mersi sa stea fara chiloti. Ca deh, sa fie si ….. libere, nu numai mintea si spiritul, nu?
Simona, povestea spune că, atunci cînd doi oameni se iubesc, ajunge şi o faţă de pernă pentru a fi împreună. Cînd nu, şi o ţară e prea mică.
In Romania lipseste cu desavarsire infrastructura pentru autorulote.In SUA sau Europa civilizata,alta este situatia:sunt locuri speciale pentru rulote,achiti o taxa si ai curent,apa,canal,catv,internet,gaz chiar la botul masinii.In Romania din pacate nu se poate vorbi despre locuitul/calatoritul in rulota tocmai din cauza lipsei acestei infrastructuri.In plus mai esti luat si la misteaux de militieni,pe motiv ca n-ai voie sa dormi in masina pe marginea drumului(chestie patita de mine!).
P.S.Rulotica asta din interviu e o simpla giucarica,de’,ce sa-i faci,popor sarman.Ati vazut la amerloci ce rulote(RUV) au?Ajung unele si la cateva milioane de cocostarci.Se lungesc,se latesc,au si piscina……Sunt cat autocarele de 120 de locuri.
P.P.S.Am vazut asta vara o autorulota nemteasca prin Maramures,care tragea dupa ea o remorca.Ce credeti ca avea in remorca?????Una bucata masinuta Smart!!!!Parchezi harabaia si pleci cu Smartul la plimbarica! 💡
Au fost simbata in Baia Mare ! I-am vazuuuut 🙂
Da, as pleca. Barbatul meu viseaza de mult la o rulota sau asa ceva. Trebuie doar sa astept ca baiatul sa plece la facultate, sa fiu cat mai aproape de pensie si sa fim sanatosi. In rest am mintea deschisa si curiozitatea sa am inham la asa o calatorie. Si daca depaseste un an de zile si mai bine.
Ca pasionat de munte şi trai spartan la cort, nu pot decât să salut astfel de iniţiative. Felicitări.
Şi apropo de trai spartan, cine nu a dormit măcat o noapte în cort, la minus douăj de grade, în zăpadă, şi nu şi-a băut cafeaua dimineaţa în uşa acelui cort, privind la stratul de nori aflat SUB el, nu ştie ce e aia viaţă.
Subscriu!
[…] auzit, acum vreo săptămână, de la Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (care umblă prin țară într-o rulotă, lucrând la un material amplu despre educația prin bătaie la români), niște povești horror. […]
Povestea asta imi aminteste de o carte citita recent, despre un cuplu care a renuntat definitiv la casa pentru a se muta intr-o casuta de 10mp, un gen de rulota, dar facuta special pentru nevoile lor. Cartea se cheama Poti cumpara fericirea si nu e scumpa si e scrisa de Tammy Strobel.
Aduc de ceva timp rulote din Olanda si pot spune ca in ultima vreme am avut cateva cereri pentru rulote numai si numai de locuit.
Rezulta ca vremurile actuale forteaza multe persoane sa-si creeze confortul intr-o rulota.
Sper sa fiu contrazis, dar este un mare adevar.
La ce preturi aduceti?
Buna ziua, si eu ma orientez cu sotia dupa o rulota pentru locuit permanent. Vrem sa parasim orasul si sa ne mutam undeva intre doua sate, la o margine de padure, langa casa unor prieteni. Am gasit si cu 1500-2000 de euro rulota foarte spatioasa cu toate utilitatile (nu ai spatiu ca la bloc), si amplasata intr-o curte de 500 de mp, cu o gradinuta de legume, un butoi de lemn de facut baie afara vara…ah….ma gandesc doar pentru iarna sa fac un fel de garaj din lemn cu gauri doar pentru geamuri si cu obloane. Asta pana cand vom avea bani sa ridicam o casuta mica mica de lemn in curte. Nu avem copii inca dar vrem sa facem si sa traim cu ei acolo, liberi, fara facturi. Alegem varianta asta, satui de dependenta de multinationale si de hrana lor si ca varianta de a ne schimba locul in caz de razbel, se pare ca imperialistii vor incepe din nou razbelul ăl mare.
[…] de jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (despre care vă spuneam că au lăsat tot și au plecat prin țară, într-o rulotă, să caute povești), pentru Campania Respectului desfășurată de AVON, o campanie împotriva […]
Superb…! Daca nu as fi conditionat de copii[care sunt mici] si de parinti [care sunt batrani] ,nu maine ci in seara asta le-as urma exemplul.Bravo lor …felicitari!
Salut,
Avem 3 copii. Gemene de 4 ani si 7 luni si o buburuza de 2 luni. Suntem pe drumuri de 6 luni (daca faceti un calcul… va spun eu. Am mosit-o personal pe aia mica).
Traim in rulota 3 adulti (mai calatoreste cu noi o prietena) si 3 copii. Sotia mea, (care inainte vroia casa mare, cu living imens si 7 camere) spune ca nu intelege cum cineva ar avea nevoie de mai mult de atat.
Planul nostru este sa calatorim prin toata lumea si sa atingem toate tarile. Asta implica Home Schooling pt ca va dura 15-20 ani.
Deci… asta cu “sunt conditionat de copii” este doar o scuza. Eu i-am incurajat inclusiv pe ai mei sa vanda apartamentul si sa-si petreaca asa restul vietii. Chiar nu conteaza unde vor muri, conteaza pe unde vor ajunge pana atunci. Pana acum au batatorit drumul casa-uzina. Oare doar la asta ar trebui sa se rezume o viata de om?
OAU!
Am lucrat 10 ani in Italia din care 8 ani și 6 luni am dormit in rulota a fost foarte frumos o perioada am lucrat in lumea circului.O alta perioada am lucrat pe un carusel în localități pe unde erau hramuri sau bilciuri cum ii mai zice pe la noi. Aveam avantajul că unde mergeam ne legam la curent apa și dacă eram undeva pe lîngă o strada sau parc ne legam și la canalizarea de scurgere dacă eram undeva pe cimp puneam un furtun dev10 .15 m lungime și făceam scurgere in vreun șanț dacă era prin zona sau daca nu il lăsăm să de scurta pur și simplu pe iarba in spatele caravanei.
Am actualizat blogul meu cu toate campingurile din Romania, cum sa pregatesti o vacanta cu rulota, off camping in Europa si o multime de alte informatii utile pasionatilor de excursii cu rulota
http://www.excursieinrulota.com
Vacanta placuta!
Din cate am citit ,traiesc visul multora. Sunt cu o autocaravana inTenerife, de 5 luni. Se poate.