Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ponta peste Iohannis în București. Comentarii?

1. Ponta l-a bătut pe Iohannis ÎN BUCUREȘTI.
2. Rezultatul turului I nu a fost generat de România analfabetă și semianalfabetă, ci și de România cu diplome. 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare!
3. La fel cu vârstele. Ponderea tinerilor în statistici e mai mare decât aceea a bătrânilor. Mai exact, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i numeric pe cei 44% cu vîrste de peste 65 de ani.

Iată și procentele exacte aici:

Screen Shot 2014-11-03 at 19.59.03

Cu alte cuvinte, ar trebui s-o lăsăm mai moale cu sloganul “Pensionarii și analfabeții, care votează pentru un lighean și o sticlă de ulei, ne hotărăsc viitorul, pentru că ăia cu studii nu se duc la vot”. Iată, surpriză, nu e chiar așa.

Mai multe aici, pe blogul lui Cătălin Tolontan.

Comentarii legate de cifrele de mai sus?  Sau despre alegeri în general?

LATER EDIT: Cu Ponta mai votat decât Iohannis în București m-am lămurit. S-a votat Monica Macovei mult în capitală. Iar Monica + Iohannis au luat mai mult decât Ponta. Mi-a mai venit inima la loc.

136 comentarii

 1. Sensul informatiei e putin distorsionat, nu ca realitatea datelor statistice ci ca relevanta.

  • în ce sens e distorsionat? eu sunt șocată de cifrele alea, sincer.

  • In mare e cam cum spune Bocanc. Nu am cifrele sa fac calcule, dar sa facem un calcul estimativ. 28% din populatia Bucurestiului are studii superioare dintr-un numar de 1,8m de potentiali votanti. Asta inseamna ca din 504.000 de alegatori cu studii superioare si-au exprimat votul aprox 360.000 de persoane. Avand in vedere ca in Bucuresti a votat cam 54% din populatia cu drept de vot reiese ca 612.000 de votanti nu au avut studii superioare. Nu cred ca Ponta are dublu fata de Iohannis in Bucuresti si pe de alta parte multi nu au votat nici cu Iohannis, nici cu Ponta. Acum cred ca intelegi de ce am spus ca nu e relevant.

   PS Calculele mele sunt aproximative, dar probabil mai apropiate de realitate decat sondajele lor ȘD

  • Modul in care au fost prezentate si folosite cifrele astea deformeaza complet realitatea. Am fost si eu socat la inceput, cind am citit articolul lui Tolontan, dar ceva totusi nu parea in regula. S-au prezentat proportiile totale pe nivel de studii, apoi proportiile pe nivel de studii din voturile fiecarui candidat. Ceva lipsea din ecuatie.
   Asa ca m-am asezat, dupa citeva zile, cind am avut timp, am pus numerele in excel, si le-am combinat cu rezultatele ultimului recensamint. Iata concluziile. Au votat 9.732.232 persoane (53% din populatia cu drept de vot). Au votat 71% din cei cu studii superioare, 78% din cei cu studii medii, si 34% din cei cu studii sub 10 clase. Din lene, am analizat numai numarul celor cu studii superioare. Ponta a luat 40.4% din voturi, iar 15% din ele au fost date de cei cu studii superioare. Iohannis a luat 31.4% din voturi, din care 47% au fost date de cei cu studii superioare, iar Macovei 4.5% din care 47% au fost cei cu studii superioare.
   Datele lipsa, pe care le-am scos din rezultatele la ultimul recensamint: procent populatie: studii superioare 14.4%. Probabil un pic mai mult din procentul celor cu drept de vot, dar nu cred ca relevant.
   Calcule simple:
   1. Procentul celor cu studii superioare pentru fiecare candidat:
   Ponta 31%, Iohannis 47%, Macovei 11%
   Pare mult pentru Ponta? Iata cit inseamna in total voturile celor cu studii superioare:
   Ponta 6%, Iohannis 9.1%, Macovei 2.1%
   Asa e ca nu mai arata spectaculos?

 2. 71% din cei cu studii superioare sunt inferiori ca numar celor 78% cu liceul.
  78% din cei cu liceul au venit la vot si astia sunt cei mai multi. doar de cativa ani (cca 10) se ia bacul mai greu. toti cei de peste 30 de ani au luat bacul usor si in masa.
  58% din cei de 50-65 de ani au venit la vot. practic astia sunt comunistii analfabeti si cu bac nascuti-crescuti in comunism.
  concluzia este ca tot batranii analfabeti cu bac l-au votat pe ponta, nu aia tineri 😛

  • Pixelul albastru rules!

  • “toti cei peste 30 de ani au luat bacul usor si in masa”?!!!!
   Pe bune???? Sa inteleg ca ai invatat cot la cot cu mine, cand am dat bacu`, sau cand am dat admitere la faculta, (16 pe loc), fara meditatii, fara google..?!! Mai usurel cu generalizarea.
   “58% din cei de 60-65 de ani au venit la vot. Practic astia sunt comunistii analfabeti…”…WTF??? Mai usurel cu pianul pe scari…
   Cunosc cel putin 4 persoane care se incadreaza in categoria de varsta 60-65, care culmea, au luat bacu` la vremea lor, basca au facut si ceva studii superioare, au fost profesori, ingineri, unii sunt inca doctori si care au votat NU PONTA!

  • Ma alătur celor zise de Raluca…
   Bocanc face cel mai bine dovada apologiei limitărilor şi frustrărilor pe care a reuşit să şi le adune în minte. Că suflet sau inimă nu mai cred că ar avea.

   Dacă nu ar fi fost “comuniştii analfabeţi” – aşa cum îi defineşte, nu cred că azi ar fi putut să aibă nici măcar dreptul la opinie, darămite să mai poat avea un punct de vedere în scris. “Comuniştii analfabeţi” sunt de fapt părinţii lui, ai mei, ai noştri, cei care au trăit şi clădit ceva în anii mulţi în care au plătit şi taxe. O viaţă.

   Tot ei sunt în parte fie participanţi direcţi, fie părinţii celor ce au decis în decembrie ’89 că trebuie schimbat ceva în ţara asta. Fără ei, tu Bocancule, acum nu erai “decât” un bocanc la piciorul istoriei înnămolit în clisă.

   Cât despre şcoală… se vede că şcoala pe care ai (fi) absolvit-o era cu mult “diluată” calitativ şi cantitativ la momentul scrierii tale.

  • Draga Hypher 🙂
   Imi pare rau ca niste cuvinte scrise te agita in halul asta. Nu esti de acord cu etichetarea celor de 50-65 de ani drept comunisti analfabeti, am inteles asta. Trebuia sa compui o oda ca sa ma convingi ca nu am dreptate? Iti multumesc pentru atentia acordata.
   Oricum aia de 50-65 de ani care au “decat” liceul (nu inteleg de ce ai pus decat-ul intre ghilimele, app) sunt comunisti si analfabeti nu pentru ca ar fi ci pentru ca au petrecut o mare parte a vietii in comunism si se lua bac-ul mai usor pe vremea aia din varii motive.
   Cat despre scoala mea iti dau dreptate la calitativ, dar nu si la cantitativ. Am repetat-o de 6 ori pe a 11-a 🙂 Ti-am spus asta ca sa te convingi si tu ca parerile tale sunt doar pareri, nu adevaruri.
   Pup!

  • @ Bocanc.
   Nu vrem sa ne jignim nici intre noi, nici in afara acestui blog.
   Ce-am vrut noi sa spunem, draga Bocanc, este ca nu trebuie sa generalizam asa usor.
   O seara faina!

  • Bravo Raluca!

  • Pe bune??Am dat bau la sanitar, l-am luat prima si am invatat de mi-au sarit capacele. nota bene: nu am copiat, ca nu pot, sunt mioapa si nici nu as fi in stare. Am fost mereu aia din prima banca ce invata la toate examenele. am invatat.
   La prima facultate erau 8,25 pe loc si am intrat pe prima lista. si da, am peste 30 de ani si nu am pontat.

  • Aspectul negativ

   Cineva sa ii explice de ce s-a pus ”decat”, folosit cu aspectul afirmativ, intre paranteze.
   Ca ramane needificat, si-ar fi pacat… 🙂

  • Poate ca partial ai drepte…batrinii analfabeti dar si trinerii analfabeti au Pontat… restul au votat cu cine au considerat…

 3. de cand 51+56+58+44 = 100 ? – adevarul e ca fix jumatate s-au prezentat la vot, din fiecare categorie de varsta …

  si la studii superioare se pun si facultatile astea noi? de 3 ani facute la seral? gen spiru, romano-americana, mai nou si la UB exista semianalfabeti, ca la ASE nici nu mai zic ca daca il intrebi pe vreunu ce e ala troc zice ca n-a auzit de DJ-ul asta …
  – poate aia care au declarat pe proprie raspundere ca au facultate, se refereau la mititica …

  in rest cifrele din „sondaje” nu ma incalzesc, il dadeau pe prostanacul castigator acu ceva timp, mai nou vor să mă convingă că intelectualii voteaza cu țângăi – well, not today

  • 51% din totalul celor de 18-34 ani au venit la vot. nu se refera la toti votantii indiferent de varsta

  • da, si sa inteleg ca 25%+25%+25%+ …. asta înseamnă 50 -50 din care 3 sferturi analfabeți funcționali …

  • ideea e ca nu toti sunt destepti ca noi:)
   si daca aia nedestepti sunt multi, castiga

  • @ria: .. si aia cu politehnica de-i rugau profesorii sa vina si fara examen se pun la studii superioare? ca acu-s mari ingineri… si de-aia de la drept unde intrau numai pe spagi? 8)

  • da, intra si aia de la psihologie unde dădeai șpagă la zlate să treci examenul în anul 4, altfel făceai facultate degeaba … ca să nu mai zic de ăia de la chimie, care abia vedeau vreun surfactant dar teoria o știau pe de rost, așa ne-au făcut comuniștii pe toți intelectuali, niște mașini de memorat lozinci și repetat formule, că de practică … uite, că ne omoară

 4. Dacă avem 13 miloane de votanți cu studii primare și 3 milioane de votanți cu studii medii/superioare, și votează 33% din cei cu studii primare și 70% din cei cu studii medii/superioare, cine decide președintele? Păcat că unii dintre cei cu studii superioare care scriu pe bloguri nu se pricep și la matematică elementară și preiau informații de-a gata de la Tolontan….

  • ideea e puțin alta: până acum ne jeleam că ăia cu studii STAU, și îi lasă pe cei fără studii să le decidă viitorul. uite că nu stau.

  • Așa da, ai avea dreptate (sau Tolontan). Ideea care se pierde e că nu intelectualii l-au ales pe Ponta, ci tot ceilalți, ca să fiu elegant. Tolontan aia vrea să inducă, faptul că și intelectualitatea votează cu Ponta. Ceea ce e , în mare parte, fals… Da, intelectualii au ieșit la vot, de aia nu e Ponta deja președinte. Ce ne facem dacă ies toți cei cu studii superioare la vot și tot nu e de ajuns?

  • Ponta pe primul loc în București nu ți se pare halucinant?

  • Nu. Bucureștenii nu l-au perceput corect pe Iohannis, pentru că nu e unul de-al lor, cum au fost toți până acum, mai mult sau mai puțin… Li se pare că nu pot avea o conexiune cu el, că e prea rigid și nu face nici măcar o glumă, o caterincă, ceva… Astea-s elemente importante la vot, nu ideile politice. Și poate Iohannis e prea decent, cine știe :))?

  • Nu. Acelasi Bucuresti i-a votat pe Lis, Base si Videanu ca primari. 😈

  • vine in logica de mai sus… Johanis nu-i pe “caterinca”

  • E atat de amuzant ca vorbesti de intelectualitate de parca stau toti cum stateau in timpul Regelui Soare(Ludovic al XIV-lea, regele Frantei) la curtea acestuia si va stiti exact cine si cum gandesc.
   Statistica de vot din primul tur ale acestor alegeri prezidentiale arata ca au fost zone urbane printre care se numara si orasul Bucuresti unde Ponta a fost peste Iohannis.Si daca analizam dupa distributia acestora dupa nivelul educational se distruge un mit cam inept.Daca cineva crede ca din niste date statistice facem comentarii literare si incercam sa intelegem ce vrem noi ca zice o statistica, acest lucru nu face nimic altceva decat sa devenim cam ridicoli..

  • In Romania cei FARA studii superioare sunt mai multi decat cei CU studii superioare(pe bune, exceptand fabricile de diplome). -chiar si fara sa-i consideri pe cei cu creierul terci care nu inteleg de ce presedintele nu-i baga la puscarie pe toti infractorii si de ce nu face ceva sa i se mareasca pensia-.

   Conform principiului democratic actual e absolut normal ca viitorul sa fie decis de acesti oameni. Avem noroc ca o parte din ei au iesit inafara granitelor tarii la munca si inteleg si ei unde e Romania raportata la celelate tari europene si in ce directie est-vest trebuie mers. Dar nu-i vei gasi pe acestia la sectiile din Bucuresti.

   Tu defapt te revolti impotiva situatiei sistemului democratic actual(care permite majoritatii sa decida) si al nivelului de educatie actual care nu a fost ridicat tocmai deoarece contravine cu o manipulare usoara si o garantie de sursa de forta de munca ieftina.

  • În general, da, deși nu sunt chiar foarte revoltat, pentru că asta e democrația, până la urmă. Punctual, mă deranjează mai tare faptul că Tolontan încearcă să inducă ideea că nu e așa, și că Ponta ar fi, de fapt, preferat și de intelectuali și că ei îl vor ajuta să câștige…

  • Punctul 2 ar trebui sa fie “cum s-a evitat un rezultat catastrofal prin iesirea la vot a 71%……..”.
   Cum s-a zis si mai sus, legat de procente, nu poti compara 71% din x cu 33% din y.

   Nu cred ca era cazul sa pieptanati (tu si Tolontan) electoratul PSD…..ca nu sunt ei nici dintre cei mai tineri, nici dintre cei mai educati, ba chiar din contra.

   Referitor la Bucuresti – si aici sunt oameni si oameni, putem doar sa remarcam ca ponta a luat mult mai putin decat in alte zone (vezi Vaslui & vecini)

 5. 71% din cei cu studii superioare au votat, dar nu reprezinta decat 22% din votanti.

  Profilul votantilor lui Ponta: 44% cel mult 10 clase/profesionala, 41% liceu/post-liceala, 15% invatamant superior.
  Pe grupe de varste: 18-34 ani 19%, 35-49 ani 26%, 50-64 ani 31%, 65+ ani 24%

  Profilul votantilor lui Iohannis: 23% cel mult 10 clase/profesionala, 48% liceu/post-liceala, 29% invatamant superior.
  Pe grupe de varste: 18-34 ani 35%, 35-49 ani 31%, 50-64 ani 24%, 65+ ani 10%

  Sursa: http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_profilul-votantilor-la-alegerile-prezidentiale-2014_tur-1.pdf

 6. Cifrele de le-ai postat nu “spune” nimic. Si Tolontan spune si mai putin…
  Procent din categorie nu e acelasi lucru cu procent din populatie. I-a da tu o tura pe la INS si vezi ce insemna ca numar de persoane 18-34, 65+,studii primare si studii superioare, fa niste calcule si poate prezinti un punct de vedere obiectiv.
  Bonus: pentru categoria 65+ e mai greu cu deplasarea, astia considera spiru ca studii superioare

 7. păcat că jurnaliștii stau în spatele tastaturii și nu pe DN – ieri era plin de autobuze de la BV până la B și înapoi, minutul și autobuzul, ziceai că e 23 august sau ceva de genul – cred ca a fost prima data cand am vazut atatea autobuze si microbuze pline de „calatori” …

 8. E clar, avem treabă multă în astea două săptămâni. Pe toate căile. Poate ne putem salva totuși.

 9. Ma bucur ca-l citesti pe Catalin! Am citit articolul inainte sa vad linkul la tine. Eu am ales sa nu votez ! First time de cand am dreptu’. De data asta am gandit asa… #puiemonta ok! Dar daca iese neamtu’, Ponta ramane prim ministru, nu?? Cine e langa neamt? Blaga! Fostul primar al meu ( ala cu bordurile). WOW! Sa-l votez? Noup! Zdreanta aia de Elena? Nu-s satul de “Elene”?? Din ’38 incoace tot au fost… Tariceanu? Ne-a vandut rahatul ala de platou de forare de langa insula cu soparle cu o saptamana inainte sa o castigam la Haga. Baiat! Ungurul real? “Si-a lansat candidatura la presedintia Romaniei in maghiara! Stupid. Diaconescu?? he he he… Branza? My name is Branza…William Branza! Serios! Cine a mai fost? Nici nu conteaza. Pe de alta parte ai vazut cifrele? Alea de afara..153 de mii acu cu 148 de mii data trecuta parca. Si Base ce a zis acu un mileniu? Ca diaspora l-a ales. Fuck! Minciuni. Nu? Acum spun adevarul. Sunt satul de ei pana’n gat si peste poate. M a considera idiot si sincer am cam fost. S-au corcit intre ei si nu mai exista faza aia cand stiai cine-i ala cine-i ala. Sunt aproape convins ca li se rupe de mine, de viata mea, de alegerile mele si chiar se bucura ca m-am scarbit. Dar mi se rupe! Iti scrie unul care si-a luat gaze de in februarie ’90 (IMGB face ordine) in vechea piata Victoria cand blocurile erau neterminate si se putea respira doar de la etajul 5 in sus, unul care a invatat in 25 de ani doua lucruri : daca ar conta votul meu ar fi ilegal ( stii cine a zis asta) + imi vad de viata mea si ma doare-n beep de ei! Punct!

  • ar fi tare sa organizeze toti astia de care ai scris mai sus un referendum prin care sa renuntam pluralism politic si sa revenim din nou la un partid mare, unic si atotcunoscator. asta pentru ca tot nu votam…

  • Nu m-as duce sa votez.Pentru ca daca votul ar conta ar gasi o modalitate sa il anuleze! De genul…87.2% din totalul populatiei, 36.5% trebuie sa aiba permis de camion, jumatate tre sa fie femei si alea sa fie virgine, sa purtam colanti sau sa fim stangaci…si daca nu am indeplini aceste conditii ar anula votul. Nu te mai amagi…VOTUL TAU NU CONTEAZA indiferent de ce citesti in online. sorry 🙁

  • Uite analogie:
   Chistocul pe care il arunc pe geamul masinii nu conteaza pentru ca e mic, iar orasul e mare.
   Daca esti de acord cu asta, esti de acord si cu absenteismul, dar daca nu esti, votul conteaza. Nu pentru a castiga candidatul pe care l-ai votat, ci pentru a transmite clasei alese ca ne pasa.

  • Bocanc, 1 milion de likeuri pentru tine 🙂

  • 🙂
   Instituții studii superioare învățământ privat acreditate si acreditate provizoriu – 47
   Institutii studii superioare învățământ de stat (cu taxa, fără examen de admitere etc) – 56 (sau pe aproape)

 10. Datele prezentate (http://www.ires.com.ro/…/ires_profilul-votantilor-la…) dar ponderate cu date de pe la recensamant (“Din totalul populaţiei stabile de 10 ani şi peste, de aproximativ 17,5 milioane de persoane, 44,2% au nivel scăzut de educaţie (primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), 41,4% – nivel mediu (posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri) şi 14,4% – nivel superior.”) iasa cam asa: 14,96% – fara studii superioare, 32,39 – studii medii si 9.94 studii superioare

  Teoria cu 71% cu studii superioare e doar o interpretare nefericita.

  La fel si cu teoria tineri vs varstnici, doar ca mi-e mai greu sa aflu date de la statistica care sa fie in aceleasi grupe de virsta ca si cele ale ires – dar la un calcul din avion se pare ca lucrurile nu stau asa cum se incerca a fi prezentate.

 11. Vorbim despre “licentiatii” de la ciupercarimea de facultati private sau despre ce vorbim????
  Despre care intelectuali vorbim? Ca si VVP tot intelectual cu diploma se cheama ca e, nu? 😐

  • si Elena Udrea era lector universitar acum vreo cativa ani, wtf…? a fi detinator de studii superioare in Romania nu e nici o mare smecherie de mult. Nici macar de doctorat, stiu o gramada care au dat mii de euroi spagi pentru ca a avea doctorat iti asigura o prima la salariu ceva si eventual functie daca lucrezi la stat (degeaba..)

  • Nu mai e? La valoarea ei? Se poate?

 12. Eu deduc din asta asa:
  -Tinerii s-au identificat cu ponta. e si el tanar, poate ca nu i-a atins povestea cu plagiatul. Multi au aplicat asta la un moment dat inliceu sau facultate, fara sa-si distruga astfel viitorul si fara sa fie complet impostori
  -Iohannis e usor ciudat. A fost de mana cu Ponta acum 3 ani sa fie numit prim-ministru. Nu stii de unde sa-l iei, nu-l citesti in niciun fel.
  – Iohannis e sustinut de PDL, impotriva caruia bucurestenii voteza de ceva timp.
  – Atat Ponta, cat si antonescu transmit decenta, nu sunt conflictuali din fire. Bucurestenii s-au saturat de conflict

 13. Simona…faptul ca acuma ai o facultate nu inseamna nimic….toata lumea poate face 1-2 facultati si sa fie analfabet….deci irelevant…..s-a vazut cume rupta tara….muncitori…vs asistati in mare parte

 14. pai e foarte simplu:
  1. Cu Ponta au votat tinerii care lucreaza la stat si sunt multumiti cu un scaun caldut si stabil sub cur;
  2. Cu Iohannis au votat pragmaticii, sunt pro Macovei dar “n-are sanse”;
  3. Cu Tariceanu au votat aia idioti care se cred destepti, licentiati la Spiru Haret;
  4. Cu Udrea au votat fanaticii Basescu, aia care l-ar urma si’n iad;
  5. Cu Macovei am votat eu, cu speranta ca va ajunge pe locul 3 si ca va putea ajunge ministru de justitie prin negocieri.:(

  • Cu tariceanu au votat fostele si viitoarele neveste, d-aia are un scor atit de bun…

  • Corina, cu 1,(2 cu rezerve),3,4 sunt de acord, dar cu 5?????…. 5=4. este o prelungire a lui basescu, la fel si johannis 😆

  • Care Basescu? Basescu din punct de vedere politic, e mort!

  • corina, multumesc, sunt la punctul 3 si nu am terminat la spiru haret. niciuna din facultati. ba la stat, bursiera.

  • Atunci sper ca inteligenta ta sa fie satisfacuta atunci cand Tariceanu va bate palma cu Ponta.
   Banuiesc ca ai luat in calcul asta, te astepti de la un om ca el cunoacandu-i trecutul. Nu?
   Il vei urma si’n turul 2 alaturi de Ponta?

  • nu.
   il votez pe johanis.
   nu am votat in viata mea cu stanga.

  • punctul 3 si nu am votat cu Ponta…ba chiar am votat acelasi om ca si tine.(poate sunt exceptia..)

  • eu tot cu Macovei am votat da`am vrut sa iasa presedinte, nu sa negocieze. E lumea plina de “negociatori” pe care nu pot sa-i sufar…

 15. Ce-s nebuni, sa le strice sasul balcanismul caldut? Sa vina cu idei din astea: fara subventii la incalzire (ca la Sibiu) si la aproape orice altceva?

 16. Ai vazut sondajul IRES cu privire la votantii lui Ponta?Il gasesti in Gandul.44% dintre ei au maxim 10 clase,55% dintre ei au peste 50 de ani si inca 26% peste 35.Comenteaza te rog despre asta.

 17. AVEM soluție de ieșire din marasmul ăsta, din mizeria alegerii Ponta-Iohannis, trebuie doar să o VREM cu adevărat. Trăiască Regele! https://www.facebook.com/mihaela.ionescu.52/media_set?set=a.839800686040499.1073741868.100000317250664

  • care Iohannis, Blaga nu era lângă el, nu-i ținea trena? sau crezi că o face gratis, că e băiat bun? liberalii sunt niște jigodii cel puțin la fel de hămesite ca toți ceilalți, toți o adunătură de securiști, vedea-i-aș la facultate

 18. Salut!
  Sunt mai multe aspecte care nu cred ca sunt corect analizate.
  Intai de toate populatia cu studii superioare reprezinta maximum 15% dintr-un esantion national reprezentativ. Deci 71% prezenta este din aia 15%.
  Pe urma la demografica noastra nationala imbatranita, cei 50+ sunt majoritari fata de cei 18-49. Iar prezentele alea trebuiesc ponderate, pentru ca vorbim de voturi, nu de procente (ca voturile pe urma se impart la total si iti da un procent e alta discutie).
  Iar in final 10-15 ani de Spiru Haret si alte universitati Crestine, unde urmau sa duca…

  Tot in Bucuresti Johannis + Macovei > Ponta
  Iar in Bucuresti, Macovei, cu care eu am votat, a obtinut 12% (mai mult decat Nicusor Dan in 2012)

  • coreeeeeeect. Johannis + Macovei > Ponta. hai că mi-a mai venit inima la loc. 😉

  • Si sa facem putina matematica: Iohannis 2.846 + Udrea .484 + Macovei .417 = 3.748 mil voturi fata de Ponta cu 3.771 mil voturi.

   De aici atat unul cat si celalalt mai are nevoie cam de 1.5 milioane de voturi minimum. Tariceanu are 0.5 mil, Dan Diaconescu are 0.37, vadim are 0.34

   Astea toate insumate fac 1.21 mil. Daca merg toate intr-o singura directie, tot nu e suficient. Presedintele Romaniei a fost ales cu 5.5 mil de voturi cam de fiecare data.

 19. Si la dvs. vad prealuarea asta de la Tolontan si inteleasa prost. Inteleg ca el e platit cu 35.000 Euro, si-si permite sa lanseze date prost interpretate. Dar dvs.?
  Cei 71% votanti cu studii superioare reprezinta vreo 17% din cei care au votat duminica. Si asa a fost mai mereu procentul celor cu studii superioare, doar ca voi (presa) v-ati uitat in ponderea alegatorilor cu studii superioare in total votanti si va mirati de ce nu e mai mare. Pai nu prea are cum creste decat daca scad cei cu scoli pimare si liceale.

  • repet, ideea e puțin alta: până acum ne jeleam că ăia cu studii STAU, și îi lasă pe cei fără studii să le decidă viitorul. uite că nu stau.

  • Tolontan ori e prost, desi se lauda ca a votat cu Macovei, ori este rau intentionat.

   In primul tur al alegerilor prezidentiale, 34% dintre alegatorii care s-au prezentat, duminica, la urne au cel mult 10 clase sau scoala profesionala, 44% au urmat liceul sau cel mult scoala post-liceala, iar 22% au studii superioare.

   Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%. 42% dintre votanti sunt din mediul rural. 31% au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, iar 24% au 65 de ani si peste.

   Sursa HOTNEWS

  • Va rog sa cititi corect cifrele, este o prostie ce afirmati si se mai iau si altii dupa dvs. Barengott are dreptate : Cei 71% votanti cu studii superioare reprezinta vreo 17% din cei care au votat duminica.
   Tolontan ori e prost, desi se lauda ca a votat cu Macovei, ori este rau intentionat.
   In primul tur al alegerilor prezidentiale, 34% dintre alegatorii care s-au prezentat, duminica, la urne au cel mult 10 clase sau scoala profesionala, 44% au urmat liceul sau cel mult scoala post-liceala, iar 22% au studii superioare.
   Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%. 42% dintre votanti sunt din mediul rural. 31% au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, iar 24% au 65 de ani si peste.

   Sursa HOTNEWS

  • Oricum stau (intelectualii zic). Nu neaparat in ziua votarii, ci in general. Suntem pasivi inca din gradinita cand educatoarele, dorind sa aiba liniste, ne obligau sa stam “cuminti”.
   Intelectualii ar trebui sa educe populatia fara studii nonstop, nu doar sa iasa la vot.
   Pe bune? ONG pentru catei? De ce nu un ONG pentru educarea romanilor sa fie activi si sa isi urle drepturile in gasca?
   Imi plac cateii, app, da’ altele sunt chestiile prioritare.

  • Pai daca-i adunam asa trecem de 150% prezenta la vot, matematica elementara.

  • Şi dacă Tolontan încercă sa legitimeze cumva,alegerea lui Ponta,prin participarea intelectualilor la vot?E greu însă de crezut,că un intelectual adevărat ar putea trece cu vederea plagiatul de toată frumuseţea!
   Sper doar să nu avem nenorocul să asistăm la înscăunarea lui Ponta…

  • ce-mi plac suspiciunile astea izvorâte din lectura unui singur articol al unui autor!

 20. Ma tot gandesc…. statistica asta cu nivelul de instruire a votantilor e facuta pe baza declaratiilor acestora? Pentru ca exista la generatia de pana in 35 de ani si o tendinta de a se lauda cu cele enshpe mii de diplome, ca doar se poarta… Just an idea… Pe de alta parte, nu mai pot de ciuda… sunt pesimista, dar merg si in turul 2, ca sa fiu cu inima impacata ca am facut ce puteam, in calitate de cetatean… 😥

 21. Pai bine, Simona, pai Catavencii au intors armele prin tine sau joaca tactic la 2 capete? Ca nenea Buscu s-a purtat mereu cu manusi cu Tonta, asa ca de ce ne miram ca intelectualii care va citesc l-au votat?
  Securistica treaba
  Ma duc sa vomit

  • la un asemenea comentariu, nu am ce să răspund decât așa: hai sictir, mă duc eu să vomit. pentru cultura ta generală, sunt colaborator aproape pro-bono la revistă (mai primesc salariu accidental, cam o dată la 5 luni), deci, și dacă (prin absurd!) ar încerca nenea Bușcu să-mi spună ce să scriu, ar primi același răspuns ca și tine. până o să se întâmple asta, păstrez însă pentru tine tot sictirul și toată voma. securism e să năvălești peste om cu mizerii d-astea nefondate și bazate pe nimic, cum ai făcut tu.

  • costicamusulmanu

   @alina dacă erai băiat, te provocam la duel… cum Cațavencii este pentru mine lectură obligatorie săptămînal pot spune de bușcu doar că îi pictează pe toți la fel, da’ na, lucrează și el cu materialul clientului…
   @simona întreabă pe tata uraniu ce obții dacă pleci de la premise false… corect, obții struțocămile; mi-e cam rușine cu ăia 5 ani de facultate și o postuniversitară cînd am “colegi” de spiru, ro-americană, etc cam cîte fire de nisip în sahara; îmi place sau nu, ăia sunt licențiați la fel ca și mine (potrivit legislației); revenind la politică, jaful și disprețul sunt transpartinice așa că tot ce-mi doresc acum este de a avea șansa (studiile mă recomandă) de a deveni șofer de tir în US;
   cel puțin vreo doi ani pînă îmi echivalez ceva studii; măcar acolo te f… pe rînd, cînd democrații, cînd republicanii, da’ nu simultan; so help me God

  • Faptul ca nu scrii pe bani la Catavencii nu te face mai putin partasa la linia de curva de presa pe care a urmat-o revista in ultimul timp
   Catavencii au scuipat doar in directia Basescu si s-au purtat cu manusi cu ponta&dragnea&co incepind cu referendumul si pina azi
   Asa ca, draga Simona, supararea ta ca iese tonta e din ciclul: avem o parere dar nu sint de acord cu ea
   Traiasca Tonta care ne uneste!
   Pupi

  • 1. aș putea să-ți dau vreo 100 de link-uri din Cațavencii, care să te contrazică, dar nu are sens. 2. supărarea mea că iese Ponta e din ciclul “fiecare e liber să aibă părerile lui” și e o dovadă incontestabilă că bați câmpii; 3. genul ăsta de acuzații sunt doar probă de talibanism grețos. adică, nu știu dacă sesizezi, dar ai vorbit întâi de întorsul armelor, după aia de “am o părere, dar nu sunt de acord cu ea”. sunt sigură că ai putea să continui la infinit, până la “ești de căcat, pentru că nu ai șapcă”, dar eu nu o să-ți mai răspund.

  • 1. Atita timp cit publici intr-o revista care are in ultimul numar 2 pagini de reclama electorala pt ponta si cel putin 3 (atitea imi amintesc acu, e posibil sa fie mai multe) pagini pe care ni se arata cum:
   – votul in diaspora a fost ok, doar cei rau intentionati vad altceva (PAH)
   – e comic ca cei “cu slujbe si dinti” tre’ sa accepte legitimitatea votului celor “saraci, prosti si fara dinti” (robin hood aka amicul tau MR)
   – Margineanu si alte persoane publice implicate in campania provot sint ridicole,
   deci avind in vedere toate acestea supararea ta e ridicola
   2. Eu te citesc si te plac, citesc in continuare si Catavencii, dar si kamikaze si nu ma tot mir ce s-a ales si de unii si de ceilalti.
   Tu te din gasca gresita. Indiferent care sint optiunile tale personale esti Simona Tache de la catavencii
   3. Nu am facut acuzatii, cu atit mai putin din categoria “personale”, ci pur si simplu constat ca esti intr-o situatie schizofrena. Vezi ca in banii pe care ii vei lua peste 5 luni sa nu fie si vreo doi de la reclamele lui Ponta, nu stiu cum ai suporta asta
   Nu imi raspunde, nu ai ce sa imi spui

  • Era “ma tot mir” si “tu te revolti din gasca gresita”
   Fuga tastelor

  • 1. A fost și reclamă la electorală pentru Udrea, a apărut în revistă oricine a vrut să cumpere pagini. Este doar o convenție.
   2. Textul lui PAH despre vot nu l-am citit, dar pe cel despre intelectualii cu dinți al lui Mihai Radu și pe cel cu Mărgineanu al lui Dan Panet le-am citit și nu au nicio legătură cu Ponta. Da, sunt niște texte mai de stânga, stânga fiind, conform manualului, cea care apără clasele defavorizate și taxează aroganța elitelor, dar nu au nicio legătură cu Ponta. Să ai opinii de stânga nu înseamnă obligatoriu să-l susții pe Ponta, hai să încetăm cu orbirile astea talibane și cu judecățile astea în alb și negru. Eu nu sunt de stânga și tot nu mi se par ok disprețul și aroganța față de ăia săraci și analfabeți, iar, în perioada asta electorală, s-a făcut exces de aroganță în tabăra elitistă. Iar adevărul este exact ăla pe care-l spun Dan și Mihai: că, într-o democrație, votul lui Liiceanu e egal cu acela al unui bețivan știrb dintr-un sat din fundul țării. Și că alții trebuie strânși de gât pentru că bețivanul votează contra unui lighean, nu bețivanul. Nu știu de ce ți se pare o jignire faptul că ți se spune că e de rahat să-i disprețuiești pe ăia știrbi, doar pentru că tu ai bani de dinți.
   3. Îți imaginezi greșit o redacție sau o “gașcă”, cum îi zici tu. O vezi cam ca pe un grup de zombi care scriu după dictarea șefului. E foarte, foarte fals și foarte departe de realitate ce îți imaginezi tu și nu știu de ce îmi mai spui, totuși, că mă citești, dacă așa crezi că sunt. Cum să citești pe cineva pe care îl vezi ca pe o moluscă fără coloană vertebrală și fără creier? Știu că e foarte greu de crezut, dar suntem niște oameni întregi, liberi, independenți unii de alții, cu opinii proprii, pe care nu ne împiedică nimeni, dar absolut nimeni să ni le exprimăm.

  • 1. O revista cu istoria si influenta Catavencilor nu poate sa faca reclama oricui, trebuie sa se asocieze cu mutre onorabile, asa cum nici ponta si nici udrea nu sint.
   Conteaza din mina cui iti iei banii si cu cine te asociezi.
   2. Problema nu e ca apar opinii de stinga, problema e ca voi emiteti aceste opinii intr-o tara in care stinga nu a fost niciodata o optiune frecventabila. La noi stinga e dintotdeauna (adica din 1989) comunisto-mafioto-securistica.
   Eu sint un om de stinga dar nu am putut vota niciodata cu PSD-ul sau cu inaintasii lui.
   Si da, am o problema cind votul pe galeti al “celor fara dinti” ii legitimeaza pe jegurile din asa-zisa stinga sa ajunga sa foloseasca banii mei, pe care eu si altii ca mine ii dam statului muncind din greu, nu pt a ne face tuturor (mie si celor fara dinti) viata mai buna (spitale, scoli, drumuri) ci pt ca alde Dragnea, Hrebe, etc sa isi faca niste averi nesimtite sa le ajunga 7 generatii
   Practic cred ca nu poti fi de dreapta sau de stinga in Romania, trebuie sa fii de partea justitiei care e singura care te poate apara de hotia transdoctrinara. De aia am votat cu Macovei
   3. Nu cred neaparat ca cineva dicteaza linia revistei, desi nu e greu de observat ca Buscu personal are o agenda. Dar cred ca e cel putin hipstereala ca in fata amenintarii pe care PSD si ponta o reprezinta pt justitie tu, jurnalist, sa le faci jocul.
   Si da, tu nu faci politica in revista, dar te asociezi cu cei care o fac si o fac dezastruos
   Presa si media, in general, poarta o parte de vina pt nivelul clasei politice, al votantilor si al votului

 22. Din pacate,viitorilor intelectuali,le este teama de schimbari,nu au energia si curajul de a da de pamant cu noi exponenti ai ciumei rosii,care s-au folosit de greselile celorlalti,pentru a trage jarul pe turta lor ! Frica de anumite lucruri ce s-au intimplat in trecut,si de care au suferit stabunici,bunicii si parintii lor apare in momentele cheie ca si acum ! Psihologia de care s-au folosit nemernicii reprezentanti ai acestui cancer generalizat au lasat urme adanci in constiinta oamenilor ! Fenomenul in care victima unui rapitor devine cel mai infocat si vajnic aparator al lui ! Nu stiu si nu pot sa urasca nu au puterea sa discearna si sa excluda fantasma care bantuie de generatii acest popor ! Inca nu le-a ajuns cutitul la os ! Diavolii rosii se folosesc de orice statageme pentru a mentine majoritatea populatiei sub control ! Trebuie sa ai mult curaj sa infrunti molima ! Poporul este slab,bolnav si neputincios atat fizic cat si psihic ! Doar cei ce nu mai sant aici s-au eliberat de temerile cenusii ale acestei oranduiri anticriste,dominate de farisei si inchinatori la idoli !

 23. Cum sunt obținute cifrele astea? Eu am fost în biroul unei secții de votare. Raportarea la acele ore nu a cuprins decât numărul de alegători. Nici gând de vârstă, studii, etc.
  În plus, e un principiu simplu. 44% din cât și 51% din cât? Exemplu: Când eram eu la școală 44% din 2000 era mult mai mult decât 51% din 600. Ce ziceți de asta?

 24. Vorbim de aceiasi intelectuali care au votat cu Basescu de doua ori la rand? Ca nu mi-e clar ce profil avea votantul lui Basescu. Asa intelectual rasat, si cinstit pe deasupra, cred ca a avut parte de alegatori pe masura.

  • E ca un film prost pe care il vad iar si iar… Ultima data “intelectualii” lui peste prajit urlau din gura de sarpe ca Geoana e un comunist si Base e salvatorul patriei! S-a dovedit ca “studiile superioare” nu te ajuta sa decizi cand e vorba de politica si ne-am luat inca 5 ani o mare teapa! Asa si acum…L-am descoperit pe cel mai cel dintre vitejii candidati! Bleahh

 25. suntem cu totii de acord ca scoa;a nu mai e ce a fost, ca in spitale mor mai multi oameni decat cei care ies sanatosi, ca justitia e stramba, chioara si violata in grup da’ cand vine vorba sa ne orientam in spatiu atunci cuantorii astia sunt mai ceva ca arhetipurile lui platon. in articolul de mai sus nu exista date care sa indice ca au venit mai multi tineri la vot decat pensionari, exista procente. 51% (tineret) poate sa insemne 5 oameni in timp ce 44 %(mosi si babe)poate sa insemne 20 de oameni. ca sa nu mia zic ca si mosii si babele or fi licentiati in ceva. taica-miu a facut 2 facultati dar de votat il voteaza pe ponta cu doua maini ca mananca A3 pe paine. deci e o brambureala pe baza careia s-au tras niste concluzii hazardate. nu inteleg cum puteti sa haliti informatiile astea fara o verificare minima!? tolontan e sarmant, mai ales cand scrie, dar la departamentul “gandit” sa-i chemam pe oamenii de la minolta. plm, literar vorbind, te iubesc dar hai sa cave canem… or stuff

 26. Din putinii mei cunoscuti care au votat Ponta absolut toti lucreaza la stat sau sunt conectati la sistemul public in vreun fel. Vorbim de persoane inteligente si educate care evident, isi cunosc interesul. Nu vad de ce ar fi de condamnat in conditiile in care si noi votam tot manati de propriul interes.

  La fiecare alegeri din ultimii 10 ani am trait cu ideea indusa sau auto-indusa ca daca iese PSD-ul gata, s-a terminat….privind retrospectiv, cred ca suntem toti de acord ca Geoana ar fi fost mult mai bun decat Ponta, iar Nastase infinit superior lui Geoana. Era o chestiune de timp pana sa ajunga si PSD-ul sa aiba din nou un presedinte iar faptul ca individul se intampla sa fie mediocrul absolut este in mare parte si vina noastra, care am diabolizat permanent tot ce ne-a oferit partidul asta ca resursa umana pana acum, iar partidul s-a tot reinventat pana a reusit, cu alde Ponta, Sova, Mazare, Vanghelie si Dragnea si restul haitei drept exponenti.

  Eu inca traiesc cu speranta ca lumea o sa se trezeasca pe ultima suta de metri, dar adevarul e ca nu stie nimeni ce se va intampla. Trendul in schimb este incurajator, diaspora se implica din ce in ce mai mult, tinerii incep sa vina la vot si sa se implice, chiar daca unii sunt inca prea tineri ca sa inteleaga exact consecintele. Nu-i nimic, o sa invete, peste 5 ani poate ca o sa voteze mai bine. Iar realitatea este ca indifernt cat o sa se dea PSD-ul si BOR-ul cu fundul de pamant, peste 5 ani vom avea mai multi tineri educati si mai putini pensionari cu 10 clase. Iar peste 10 ani o sa fie si mai bine.

  • A, un segment consistent din aia care voteaza Ponta din cercul meu sunt doctori sau medici rezidenti, toti tineri. Si l-au votat pe domnul Doctor la primarie. 🙄

  • eu nu cunosc niciun om tânăr care să fi votat Ponta.

  • Sunt, crede-ma, doar ca multi nu vor sa recunoasca.

  • “Doctori sau rezidenti” – iubitori de spaga indesata in buzunar la ceas de seara. Daca erau doctori buni, erau plecati. Ce vedem noi aici sunt “lupii tineri” ai lui Nastase iesiti la prada. Ghita si Ponta, (ministrul de finante – i-am uitat numele si nici nu are sens sa-l retin) –

   Sa nu uitam ca in Romania oricine a vrut a putut sa isi ia o diploma si PSD-istii daca ii cauti la studii sunt campioni absoluti ai facultatilor private. Ponta mai are si niste doctorate, sa nu uitam.

  • Dintre toti colegii rezidenti cu care am vorbit, nimeni n-a votat cu Ponta

  • Nu stiu pe ce va bazati cind spuneti ca Nastase era infinit superior… Nastase avea aceeasi atitudine ca si Ponta, adica bagat pumnul in gura celor care nu sint de acord cu el. Pe vremea lui Nastase toata mass media ii cinta in struna. Iar el fura la greu si pretindea ca mosteneste. Nastase era mult mai toxic decit Ponta fiindca era si alunecos pe deasupra, apparent manierat si intelectual. Pona este un golanas de mahala.

  • Era superior intelectual vorbind, nu este o aparenta. Ponta e un smecheras cu limbaj de cartier, glumite de cartier si in general vorbind atitudine de cartier.
   Oricate potlogarii s-au facut in perioada aia, Romania a inregistrat un progres evident in perioada 2000-2004, si economic, si social, si chiar politic – faptul ca dreapta a castigat alegerile dupa aceea dovedeste ca Romania se misca in directia cea buna.

   De un an de zile se vorbeste de unificare dreptei. Cum apare o initiativa din asta apar alte Udrea, Macovei sau Tariceanu care mai rup cate o bucatica, mai fragmenteaza putin. 10% irosite, si in plus o campanie in care Ponta, inamicul ideologic, doar a bagat din cand in cand batul prin gard, iar astia trei au facut ce stiu romanii cel mai bine, si-au pus piedica unul altuia in stil dambovitean si l-au pus in umbra pe singurul om care avea o sansa reala – totul dublat de toata pleiada de ong-uri, organizatii, institutii media “libere”, care in stilul Click si Libertatea au luat orice rahat a facut Ponta si l-au transformat in eveniment. Oare o sa invatam si noi vreodata ca nu exista publicitate negativa, ci doar publicitate!?

   Si Macovei este acum un fel de eroina, o independenta…dovada ca oricat de mult creier au votantii ei, il ignora cu gratie. A fost si este la fel de independenta ca Diaconu sau Oprescu, niste oportunisti care au facut cariera in partid si au descoperit independenta atunci cand partidul nu le-a mai servit interesele.

  • Catavencii nu.

 27. Așadar, de peste 2 ori mai mulți intelectuali, nu-i așa? Păi, nu, din același motiv pentru care 71% dintr-o cireașă nu e de 2 ori mai mare decât 33% dintr-un pepene, dacă făcea cineva o minimă documentare ar fi aflat imediat că vreo 40% dintre românii cu drept de vot au studii primare (adică 7,2 milioane) și vreo 15% au studii superioare (adică 2,7 milioane), apoi vedea ce înseamnă 33% și 71% din milioanele astea… (Sorin Psatta).

 28. clar ar fi de dorit ca ponta sa piarda alegerile, ceea ce nu prea cred. ar fi de dorit sa piarda alegerile pentru ca a obstructionat voit dreptul constitutional al romanilor la vot (diaspora, unele cazuri in bucuresti). eu sint de parere ca cei cu domiciliu stabil in afara romaniei n-ar trebui sa voteze, dar eu sint persoana privata si am voie sa am orice parere poftesc. ponta in schimb e prim ministru si responsabil pentru organizarea alegerilor in spiritul si conform legii. a mai facut o magarie imensa, a busit imaginea ministerului de externe roman, a actionat impotriva intereselor tarii a carei prim ministru este.

  acuma eu nu inteleg de ce tocmai bucurestiul nu ar fi trebuit sa voteze cu ponta, adica nu inteleg de ce se asteapta unii ca bucurestiul sa fie mai rasarit. vorbim de bucurestiul care a apaludat minierii, care a votat majoritar iliescu de primele doua ori, care voteaza primari de sector de la psd, care are ca primar general un fost psd-ist si cite si mai cite. bucurestiul are o lunga istorie postdecembrita plina de fapte de arme cu care nu se poate mindri in nici un caz, dimpotriva.

  ce n-am inteles eu a fost votatul de macovei, o fosta procuroare din epoca de trista amintire, care a actionat cum a actionat la faza cu demiterea lui base, a carei cazuri de coruptie sint secretul lui polichinelle, cu un program idiot care nu avea absolut, dar absolut nici o legatura cu functia de presedinte al romaniei si cu ce are el voie sa faca. si asta in conditiile in care era absolut clar ca nu are nici o sansa. adica sa ies eu din casa sa votez creatura aia desi stiu ca ma aflu numa in treaba si ca aia nu are nici o sansa. astia care au facut asta erau cica intelectuali in marea majoritate. halal! dupa mine si intelectualii din romania sint muuuult prea mult supraevaluati.

  • Oamenii din diaspora trebuie sa voteze fiindca au plecat cind nu au mai reusit sa-si asigure un nivel de viata decent in Romania. De ce sa nu aiba un cuvint de spus in treburile tarii in care poate spera sa se reintoarca?

   Cit priveste Bucurestiul, ca si mai toate orasele mari din Romania, are o lunga traditie de vot impotriva PSD. La primele alegeri locale dupa 1990 a votat masiv cu candidatul opozitiei. Primul primar al Bucurestiului democratic a fost de la PNL.

   Ca alesii opozitiei s-au dovedit pina la urma niste oportunisti care doar au profitat de entuziasmul popular si de nivelul de educatie / cunoaster mai ridicat al bucurestenilor ca sa-si promoveze propria agenda de parvenire, asta-i altceva. Dar de la Bucuresti, un oras cu standard de viata European, asteptam mai mult decit de la Calarasi (de exemplu).

 29. Ponta o să câştige alegerile fiindcă Iohannis e un idiot.
  Nu ştiu ce a făcut Iohannis la Sibiu şi de dragul acestei conversaţii o să iau de lemă că a făcut oraşul ca o floare şi umblă acolo câinii cu covrigi în coadă.

  Atitudinea lui în această campanie a fost arogantă. Faptul că nu a putut răspunde elegant şi coerent la o serie de întrebări, mai ales pe parte economică, a sădit în minţile multor alegători că ceva e în neregulă în istoria lui. Modul de adresare a fost destul de Ebist.
  Şi nu în ultimul rând, e vina lui Iohannis că s-a lăsat propulsat de către PDL. Şi nu mulţi oameni au capacitatea de a îl avea pe Băsescu de prim ministru.

  Sincer, pe mine mă şochează că Monica Macovei a adunat atâtea voturi din partea intelectualilor. Mai ales din partea celor care au participat/ simpatizat cu Golanii. Deoarece numele procurorului Macovei e legat de ancheta din Piaţa Universităţii. Sau ai uitat acest amănunt?

  Însă şi mai dur mi se pare că Udrea a primit atât de multe voturi.

  • Am mai auzit si eu de nemultumirea asta chiar de la diversi votanti Iohannis, ca tace, ca nu le zice, ca nu face gat. Oare daca Merkel ar candida in Romania, oare cum ar arata campania ei?
   Cerem normalitate, iar atunci cand o avem ne plangem ca e plictisitoare si banala.

  • O fi pentru ca aia care au participat/simpatizat cu golanii stiu cum s-a comportat Macovei la anchetele alea si cum si de ce a plecat din sistem si pentru care dintre partile implicate a luptat dupa.

 30. exista si turismul electoral. Teleorman nu e chiar asa departe de Bucuresti. Daca va uitati la rezultatele pe sectii, o sa vedeti ca in cele centrale a castigat detasat Iohannis, spre deosebire de cele periferice sau de prin cartiere mai izolate.

 31. Rezultatele sunt in terpretate gresit, intentionat sau nu. Ponta nu sta nici pe departe asa de bine cum pare, poate pierde usor alegerile daca nu reusesc sa ” manareasca ” voturile.
  Este insa de remarcat cat de mult se teme micul Titulescu de alegatorii din diaspora si de studenti- si unii si altii au avut mari dificultati(create de guvern) in a vota. Data viitoare n-o sa mai mearga, trebuie sa schimbe tactica.
  Cat despre cei cu studii superioare, sunt sigur ca multi nu au inteles intrebarea, cand au fost interogati la iesirea de la vot.Si foarte multi idioti au impresia ca gandesc, deci sunt intelectuali.Pe cale de consecinta, da, sunt si intelectuali care au votat cu Ponta.

 32. as vrea sa vad si eu datele complete. se poate?

 33. Simona, faci aceeasi greseala ca si Tolontan.

  1. Ponta nu l-a batut pe Iohannis in Bucuresti. Macovei si Udrea l-au batut divizand dreapta. Per ansamblu, votantii de dreapta au fost majoritari in alegerile din Bucuresti. Uiti ca Macovei a scos un scor fabulos in capitala, 12%.

  2 si 3. Degeaba discutam in procente, cat la suta dintre tineri, cat la suta dintre batrani, cat la suta dintre educati, cat la suta dintre analfabeti. Procentele astea sunt relevante doar ca parte a altor procente: cat la suta dintre romani sunt tineri, cat batrani, cat educati, cat analfabeti. Iar realitatea este la un pas de a fi disperata: Romania este “batrana si analfabeta”. Asadar un procent putin mai mic de batrani sau persoane fara studii nu schimba cu mult datele problemei.

 34. Probleme de matematica apareau si in gazeta, dar nu era “Gazeta Sporturilor”

  ===================
  Cum arată România ROȘIE și câtă școală au votanții lui Ponta

  Circa o treime dintre alegatorii care s-au prezentat la urne duminica, la prezidentiale, au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar mai putin de un sfert aveau studii superioare, potrivit sondajului la iesirea de la urne realizata de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES).

  Potrivit surse citate de HotNews, candidatul care s-a clasat pe primul loc, Victor Ponta, s-a bazat intr-o mai mare masura decat cel de pe locul secund, Klaus Iohannis, pe votul alegatorilor mai batrani, cu studii mai reduse, din mediul rural.

  » Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%. 42% dintre votanti sunt din mediul rural si 58% de la oras. 31% au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, iar 24% au 65 de ani si peste. Victor Ponta a fost cotat de exitpoll-ul IRES cu 40,2% (40,33 – rezultate oficiale la numararea a 98,3% dintre voturi).

  » Alegatorii lui Klaus Iohannis (ACL): cea mai mare pondere o au cei cu liceul sau maximum scoala profesionala (48%), urmati de votantii cu studii superioare (29%). 70% dintre alegatorii lui Iohannis sunt de la oras. 35% au varste intre 18 si 34 de ani, iar 31% au 35-49 de ani. Klaus Iohannis a fost cotat cu 31,8% (30,44% oficial).
  ==============

  De aici :
  http://www.paginadepolitica.ro/cum-arata-romania-rosie-si-cata-scoala-au-votantii-lui-ponta/

  • ideea e puțin alta: până acum ne plângeam că cei cu studii NU VOTEAZĂ, iar viitorul țării e decis doar de cei fără. aceste cifre arată că nu, intelectualii nu stau acasă. deci, dacă e să ne plângem, ne putem plânge că ăia fără carte sunt prea mulți, nu că sunt singurii care își exercită dreptul de vot.

  • Sa nu ne grabim sa punem egal intre “studii cel putin medii” si “intelectuali”. Fabricile de diplome inca functioneaza la foc continuu si am avut nu doar o data neplacerea sa intalnesc absolventi care nu erau in stare sa calculeze un TVA, o regula de 3 simpla, habar nu aveau cine e Bacovia dau alte “prostii” din astea. Cand faci scoala de manageri te doare-n bascheti de orice altceva decat visul tau de “boss de corporatie”.

 35. Mda, de argumentul cu studiile superioare m-am agatat si eu multa vreme. Am facut si eu facultatea mai pe vremuri, cu bac pe bune, admitere cu multi pe loc, etc. Si chiar credeam ca intelectualii or fi mai cu motz.
  Nimic mai fals.
  Am mai zis eu, principalul “pacat” al lui Johannis e ca e sas (=extraterestru pentru restul Romaniei in afara de Transilvania) si ca e protestant (=sectant, “pocait”, etc) – asta desi mi se pare ca nu e evanghelic, ci romano-catolic, in fine.
  Deci degeaba a facut nea Gicu de la Vaslui TCM-ul acum 30 de ani, e roman verde, cum sa-l conduca pe el un venetic, reprezentantul unei natii cu potential cotropitor, unul care o sa vanda tara nemtilor? Ha?
  In plus, Johannis are sase case din leafa de bugetar (restul candidatilor cum stau, la confort III cumva?), nu stie romaneste (probabil pentru ca nu-l auzi facand glume desantate), e arogant (pentru ca nu bate campii) si plin de el (pentru ca nu coboara in troaca celorlalti).
  Contravine, carevasazica, tuturor principiilor mioritice. Cum sa-l voteze?

 36. Pe mine ma sperie procentajul lui Ponta.Adica 40% dintre votanti sunt oligofreni? Eu asa vad lucrurile.

  • La cei 40% ai lui ponta (oligofreni+fosti si actuali securisti si militieni si familiile) adauga procentele de oligofreni de la diaconescu, vadim si tariceanu (pe tariceanu l-au votat oligofrenii care au votat “cu pensia” pe care le-a marit-o calin din paralele lui)
   Astea e numarul dureros

 37. O analiză mai compexă, care include şi împărţirea votanţilor pe grupe de vârstă şi nivel de educaţie, găsiţi şi în articolul semnat de Moise Guran (http://www.biziday.ro/2014/11/04/o-campanie-perversa-distructiva-cu-doi-castigatori-si-20-de-milioane-de-derutati/)

 38. Asta cu numai prostii care voteaza PSD e o aberatie. Am mai spus, cunosc oameni educati, nu multi, dar suficienti, care voteaza PSD. Doctorii si rezidentii nu sunt buni ca iau spaga.
  Bun, atunci luati de aici, coleg de liceu, a facut Matematica, a facut un doctorat in strainatate, dupa care s-a intors in Romania si preda la facultate. Si el tot PSD a votat, ba mai mult, se uita la Mircea Badea. Intelectual vorbind este peste 90% dintre cei care scriem aici….

  • Din Romania sunt 2 cercetatori care au castigat EU Marie Curie Excellence Grant (1-2 milioane Euro pe 4 ani). Unul e Funeriu. Io’s celalalt. PhD in Romania in 94; DSc (adica doctor docent) la o univ din UK din primele 50 din lume acu vreo 2 ani. N-am votat nici o data Basescu, si sunt mandru de asta. Nu stiu daca votez duminica, si aici au fost cozi mari (fi-miu cel mic, MSc in Chimie tot in Strainezia, acum face un doctorat, a fost in comisia de votare). Nu au fost destui de multi membri din cei care trebuiau sa vine. Sunt platiti cu 20 GBP pe toata ziua de vot (plus cateva ore si Sambata cu organizarea), adica fac munca voluntara, si unii s-au decis ca mai bine se distreaza duminica dacat sa munceasca pentru peanuts. Daca ma voi duce la vot, NU voi vota Iohannis, din urmatoarele motive: Blaga, Videanu, Flutur, Anastase, etc. Fi-miu cel mic votoaza Iohannis; fi-miu cel mare, young professional cu vreo 3-4000 GBP/luna after taxes voteaza sigur Ponta. Mama, fiica de tarani, cu 7 clase, va vota Iohannis, “ca doara e arghelean de-a nost'”

 39. Eu cred ca Iohanis nu a stiut sa-si prezinte totusi platforma! Este prea monosilabic si foloseste uneori sabloanne! Pacat! Oamenii voteaza dupa ce aud minciuni poleite frumos!

 40. Personal, am rezerve in ce priveste aceasta statistica.
  Nu ca nu ar fi adevarata, insa sunt mai inclinata sa cred ca Ponta a fost ales in numar mare de oamenii care NU au iesit la vot.
  Noi de acasa vedem lucrurile intr-un fel, insa desi pare complicat, acest proces de vot este cam cum mergi la doctor… sau cum dai spaga la bac sa poti sa copiezi.
  La sectia de vot, pe tot parcursul zilei se duc negocieri.
  Cateva sute de euro plasati strategic in buzunarele observatorilor si ai celorlati implicati in procesul de vot, ajuta un partid sau altul sa se asigure ca dupa ce se inchid urnele de vot(pentru publicul larg), listele nu vor ramane cu atat de multi absenti.
  In practica, au nevoie doar de cateva semnaturi pe liste si niste buletine stampilate de ei.
  Nu verifica NICI dracu.
  Informatie primita de mine la ultimul referendum de suspendare a presedintelui, de la o persoana ce a considerat ca “Fuck them all!”, de ce sa nu iau bani si sa tac din gura?
  Acum, trebuie sa fiti de acord ca PSDul este un imens grup infractional cu o vasta experienta si skill-uri ce i-ar face invidiosi si pe camorra-nezi.
  Ei sunt seriosi cand spun ca unesc, pentru ca nu aveti habar cat de uniti si mai ales “darnici”sunt cand vine vorba de stabilizarea sursei de venit.
  E can’ business.
  Investesti bani si resursa umana, tot in scopul obtineri de venit/profit.
  Adauga la cele spuse mai sus si turismul electoral care este( si va fi) in floare si va rezulta Ponta 40%.
  Stiu, trist, …frizeaza absurdul, insa perfect adevarat.
  Singura sansa pe care aceasta tara o mai are este un miracol, respectiv iesirea la vot in masa, macar sa nuse ofere ocazia votului pasiv.

 41. am vrut sa-l injur pe colegul dv de la
  http://www.piticigratis.com/2014/11/votezi-sau-nu-votezi-vremea-votului-trece/
  am lasat-o balata, nici asta nu merita.
  ma bucur insa ca nu s-au aranjat inca toti cu sistemul (tot femeile is baza societatii civile 🙂

 42. Mai intai, cateva idei simple si – zic eu – axiomatice:

  A1) Faptul ca esti tanar si “in campul muncii” nu te face un cetatean superior; ideea asta a supra-cetatenilor e pur fascism.

  Acum nu multa vreme, in 2012 (o sa mai apara anul asta in comentariul meu), un tanar domn imi spunea ca “da, au votat mult mai multi pentru demitere, dar trebuie sa ne uitam si ce fel de oameni erau aia”… Nu, nu trebuie (retroactiv: boule! ).

  A2) Inteligenta e o valoare greu masurabila, iar prezenta/absenta ei nu determina orientarea politica.

  Subpuncte:
  – studiile superioare si inteligenta nu au aproape nimic in comun
  – votul pentru un anume candidat nu denota inteligenta unei persoane, ci doar optiunea ei conjuncturala ( se aude, votantii lui Macovei?)
  – se poate obiecta ca “prostii” sunt mai usor manipulabili decat “desteptii”; e fals, ambele multimi sunt manipulabile, metodele difera.

  A3) In Romania nu va exista democratie cata vreme nu va exista o forta de stanga frecventabila de intelectualitate.

  Toate campaniile de pana acum au fost pe structura lipsita de fantezie “votati cu noi, nu cu comunistii din PSD”. Era adevarat in 90, era de dorit ca PSD sa fie reformat si sa ajunga un partid democratic. In loc sa se intample asta, s-a intamplat reversul si avem partidele ticalos omogene de astazi. Iar sloganul s-a transformat in ura de clasa: votati cu noi, nu cu comunistii / cu asistatii social / cu prostii / cu functionarii (y compris profesorii). Intelectuali (si “intelectuali”) se intrec in a linsa vulgul. Ba chiar si politicieni: Boc (romanii nu munceste), Baconschi (mahalaua inepta), Basescu (mamicile).

  Acum, cateva lucruri care se ignora plenar:

  L1) Trauma lui 2012.

  In Bucuresti (ca despre asta e postul tau) au iesit foarte multi oameni in strada contra lui Basescu; un numar fara precedent in istoria moderna a protestelor in Romania. Oamenii aia au votat apoi masiv pentru demitere. Votul le-a fost batjocorit. In plan simbolic, lucrul asta a avut forta unui viol; pentru mine, de exemplu, ala a fost momentul in care Romania a renuntat sa mai aiba macar aparenta unei democratii. O trauma simbolica de o asemenea marime are nevoie de un act reparatoriu pe masura. Pentru mine, asta ar insemna confiscarea averii si inchisoare pe viata cu executare pentru Basescu, plus disolutia PDL-ului. N-am vazut nici un candidat care sa promita asta. 🙂 Unii au crezut ca Ponta si PSD-ul vor face macar in parte dreptate ( pentru cine nu-i foarte tanar, e evident de ce asta era o naivitate; cand te violeaza unul, nu te duci la frati-su sa-l bata).

  Altii poate n-au votat cu Ponta, dar nici nu vor vota cu Macovei (PDL) si nici cu Iohannis (Blaga & co) si nici cu Udrea (doh). Eu unul nu voi vota cu nimic din drepta romaneasca cata vreme echilibrul nu e restabilit.

  Lumea se face ca 2012 n-a existat, ba unii chiar dau impresia ca le-a placut. Imi aduc aminte ca, acum multi ani, am fost talharit pe o strada in Berceni; ii povesteam dupa o vreme maica-mii, ajuns in vizita la ea, si mi-a zis sa tac, ca nu vrea sa vorbesc despre asta. Am insistat: ba da, e exact ce vreau sa fac, povestind mi se pare o experienta fructificabila, inteleg ceva din ea.

  Trebuie vorbit si clarificat momentul 2012, asa cum trebuia vorbit si clarificat momentul Revolutiei imediat dupa infaptuirea ei. Si de pe pozitii normale, nu ex-cathedra, precum Plesu & Liiceanu: “noi avem dreptate si stim, voi sunteti prosti si trebuie sa ne ascultati”. Nu erau doar prosti acolo. Sau, chiar daca erau doar prosti, vezi punctul A2.

  Azi, doar Antena 3 ce mai vorbeste despre subiect, ceea ce-l arunca in derizoriu.

  L2) Preferintele votului sunt determinate de o micro-retea de cunostinte.

  Votezi cu X pentru ca si Y voteaza cu el, iar Y e in partid, sau stie oameni misto care-s acolo. Si nu e vorba de coruptie aici, e vorba de influentarea comuna a ideilor, de sentimentul de apartenenta la un grup, de o identitate comuna. Sau chiar de gregaritate. Vezi unanimitatea Iohannis / Macovei pe facebook.
  Acum, ca am stabilit asta, sa mai adaugam un factor: PSD e cel mai vechi partid bine organizat, cu structuri (din nou, nu vorbes de coruptie/mafie aici) mai clare si mai vechi decat celelalte partide. Rezulta niste micro-retele mai stabile si mai greu influentabile.

  L3) Ponta e raul suprem.

  Asta a fost principala idee de campanie (derivata din Axioma 3). Ideea a prins bine la un anumit public, dar e departe de a fi universal acceptata. Nici macar eu, ca non-votant PSD, nu o accept – e greu, dupa ce am trait destul de atent regimurile Iliescu si Basescu. In plus, s-a insistat prea mult pe plagiatul lui: e un defect academic, dar cu potential destructiv cvasinul in afara universitatii. ( Despre criza autoritatii intelectuale – prea des de partea puterii, as adauga eu – recomand articulul lui Vintila Mihailescu “Ocupati Cuvantul” )

  L4) Iohannis e un candidat slab

  Iohannis are sarmul colegului de banca cu retard pentru majoreta premianta pe judet la mate. Ii poate accepta existenta, dar nu i-ar trage-o in pauza in toaleta scolii. Norocul lui ca nici Ponta nu-i mai breaz.

  ————-

  Acestea fiind zise, mie rezultatele mi se par perfect explicabile. Pe final, de incurajare, pronosticul meu: in turul doi va castiga Iohannis. Nu m-am decis inca daca lucrul imi e indiferent sau ma enerveaza.

 43. @Liviu
  Cam alambicată fresca ta, dar, în general, simpatică. Cu un singur lucru nu pot fi în ruptul capului de acord: plagiatul nu e un defect academic, ci un simptom al mizeriei morale, al lipsei de scrupule și al je-m’en-fiche-ismului. Mai tânărul Ponta știa deja ce avea să facă în viață și nu-mi închipui că nu s-ar fi gândit că, la un moment dat, va putea fi atacat pe partea asta. Doar că l-a durut în cur.

  • @pepeman: Mersi de apreciere. N-am zis ca plagiatul lui Ponta nu ar trebui sa fie un defect capital, am zis doar ca a fost nul ca tema de campanie. Electoratul intelectual cunostea deja subiectul, iar electoratului non-intelectual ii pasa prea putin de plagiate. Prin urmare efect zero.

 44. Studii superioare nu inseamna intelectual. Poate insemna linistit analfabet (tehnic sau nu).
  Conteaza lcul studiilor superioare (adica facultatea) nu doar ca exista studii superioare. Si Robert Negoita are studii superioare (dupa ce a dat bacu la 31 ani).

  Un om care intr-adevar are studii superioare (a studiat din greu) nu poate vota cu unul ce a furat la studii (plagiator).

 45. Stai ca ne-a lamurit Moise Guran (parca) ca 70% dintre cei cu studii inseamna 1 milion si ceva de oameni, in timp ce 33% dintre cei fara studii inseamna 2 milioane si ceva. Deci ca numar au fost mult mai multi cei fara studii. Bine ca nu s-au obosit sa voteze toti 🙂

 46. Nu inteleg ce importanta au studiile ?!!! Daca ai facultate esti mai destept sau mai patriot ?!!! Daca ai doar liceul nu poti sa vezi cand cineva te minte sau te tradeaza ?!!

 47. Eu nu consider ca o persoana poate fi catalogata proasta / desteapta/credula/inteligenta/limitata/etc doar pentru ca a votat cu candidatul X. O persoana poate fi catalogata intr-un fel sau altul doar dupa ce auzi MOTIVUL pentru care a ales asa si nu invers. Detaliile, structura gandirii,modul de analiza.Ca pana la urma orice act /actiune are la baza niste idei,ganduri,emotii,cognitii,etc.
  Scoala iti ofera niste informatii,iti arata ceva,iti spune ceva,te invata ceva.Iti da niste parghii dar nu-ti baga in traista.Nu bubui brusc de inteligenta si excelenta capacitate de analiza daca faci multe scoli. Adica poti fi la fel de limitat, cu scoala sau fara.In cazul alora cu scoala avem un limitat..cu informatii brute fara sa stie ce sa faca cu ele.

 48. eu inteleg ca ai blog cu fata noua, nu inteleg de ce au devenit asa de acri comentatorii, cand eu ii stiu din celelalte articole hazlii, optimisti, pusi pe glume sa te intreaca, Simono!

  Am votat si asta avem. 50% la vot indica 50% care nu s-au dus la vot. Probabil erau la baut 🙂 ca sigur nu citeau pe blogul tau.

 49. Printesa, ai uitat sa spui ca 33% dintre cei cu mai putin de 10 clase reprezinta aproximativ 2.100.000 votanti in timp ce 71% dintre cei cu studii superioare reprezinta doar 1.200.000 votanti. De asemenea ai ‘uitat’ sa precizezi ca cei cu mai putin de 10 clase au votat majoritar Ponta in timp ce aceia cu studii superioare au votat majoritar Iohannis. 😉

 50. Dupa parerea me Tolontan nu face decat sa reia o tema veche in articolul sau, si anume incapacitatea partidelor din partea dreapta de a se adresa oamenilor mai putin educati. PSD in toate campaniile si nu numai, politicile de guvernare, a propus teme sociale facile si care ajung mai usor la acest tip de electorat. PDL si mai ales PNL au avut tot timpul o atitudine relaxata in campanie, bazata pe faptul ca intelectualii vor iesi masiv in turul doi (de obicei le iese), precum si faptul ca electoratul PSD este limitat ca numar cu potential foarte mic de crestere. Articolul lui Tolontan nu face decat sa traga un semnal de alarma si mi se pare f corect. Priviti actiunile intreprinse de Ponta dupa turul 1 si actiunile lui Iohanis. Ponta vine cu propuneri de prim ministru, viziune, etc (nu discutam daca sunt bune sau nu) iar Iohanis asteapta, dumnezeu stie ce, nesurprinzand cu nimic electoratul.

 51. Cred ca trebuie sa privim si cifrele absolute

  Total voturi: 3,527,902 (Ponta) / 2,662,765 (Iohannis)

  cel mult 10 clase/profesionala: 1,552,276 😡 / 665,691
  liceu/post-liceala: 1,446,440 / 1,278,127
  invatamant superior: 529,185 / 772,201 ❗

  18-34 ani: 670,301 / 931,967 🙂
  35-49 ani: 917,254 / 825,457
  50-64 ani: 1,093,649 😕 / 639,063
  65+ ani: 846,696 😡 / 266,276

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green