Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Prăjitura Number One

Dacă mă invitați la un dicteu automat de prăjituri, nu mă mai opresc până mâine. O să înșir, fără să respir, toate bunătățile care mi-au bucurat papilele  în jumătate de viață de om. Tartele cu fructe ale mamei, gogoșile lui mamaie, scovergile prietenei mele, Miki, plăcinta cu dovleac a mătușii Mia, plăcinta cu vișine a Nadiei (mama prietenei mele, Simina), cel mai bun tiramisu, mâncat la Florența, cheese-cake-ul Danei, găluștele cu prune ale Mirunei și câte și mai câte.

Dacă însă o să mă puneți să numesc o singură prăjitură, una singură, una și numai una, pe care s-o încoronez ca regină a tuturor prăjiturilor vieții mele, o să aleg fără să clipesc și fără să mă gândesc mai mult de o secundă: Albă ca Zăpada. Dar nu orice Albă ca Zăpada, ci aia pe care mi-o făcea mamaie când eram mică și pe care n-a mai făcut-o de vreo 25 de ani. Ciudat că Regina e o prăjitură pe care n-am mai mâncat-o de… ăăă… un sfert de secol, nu? Dar partea cea mai ciudată vine de-abia acum. Pentru că, dacă mă gândesc bine, Albă ca Zăpada asta a lui mamaie nu e mai bună decât prăjturile înșirate mai sus, ba chiar s-ar putea să nu fie mai bună decât alte Albe ca Zăpada, încercate de-a lungul vremii. Nimic nu-i poate lua însă tronul de regină de sub foile albe, umplute cu cremă de lămâie. Pentru că gustul ei e legat de copilărie și de momentele acelea în care mamaie îmi dădea lingura cu care întinsese crema, ca să ling rămășițele de pe ea, iar eu o rugam să-mi pună deoparte și cratița mânjită de pufoșenia albă, cu parfum de lâmâie, ca să o curăț bine de tot, mai târziu, cu degetele și cu limbuța de copil fără griji. Niciodată nu mă mai întorceam la ea, deși mamaie chiar mi-o punea deoparte.

Apoi, mai erau și orele lungi de așteptare. Noaptea care trebuia să treacă între asamblarea prăjiturii și tăierea ei în rombulețe, intervalul magic de care avea nevoie crema ca să înmoaie bine foile. Și tropăiala din jurul lui mamaie, când punea mâna pe cuțit și se apuc să o porționeze frumos. Și colțurile pe care mi le dădea primele la mâncat. Apoi, răsfățul total. În sfârșit, mult așteptatul acces la prăjitura tăiată în bucăți și aflată în cea mai bună perioasă a vieții ei de prăjitură: maturitatea pufoasă, cremoasă, parfumată și gustoasă. Miam.

Majestate, deși nu v-am mai văzut și halit de zeci de ani, vă rog să primiți plecăciunile adânci ale veșnicei voastre supuse, Simona!

Prăjitura voastră Number One care e? Să nu-mi înșirați zece, vă rog, alegeți una singură! The Queen!

Doi dintre voi, prin tragere la sorți, veți fi premiați cu prăjituri realizate în laboratorul artizanal Biscuit, din ingrediente naturale de  calitate, iubite de cei mai buni cofetari ai planetei: cacao olandeză alcalină 22-24%, ciocolată autentică Callebaut, ouă adevărate, unt franțuzesc, frișcă naturală Elle & Vivre, mascarpone italian veritabil, fructe proaspete sau congelate rapid etc. Eu nu am fost în laborator să verific proveniența ingredientelor, dar felul în care arată prăjiturile în fotografiile de prezentare e promițător. Ofer, cum ziceam, două premii, fiecare în valoare de 350 de lei, constând în prăjituri la alegere din oferta Biscuit. Din păcate, există condiția să fiți din București și va trebui să mergeți personal să vă ridicați comanda. Încă ceva: De data asta, nu mai e condiție pentru participarea la concurs, dar mi-ar plăcea să puneți link la comentarii și cu ce vă atrage cel mai tare din oferta Biscuit.  Pe mine mă atrage tarta din poza de mai jos.

Screen Shot 2015-03-25 at 21.18.14

Haideți cu Number One-urile voastre, să murim de poftă.

LATER EDIT: Concursul s-a încheiat astăzi, duminică, 29 martie, ora 11. Câștigătoare sunt cele două doamne de mai jos. Felicitări, dragelor, voi trimite adresele voastre de e-mail celor de la Biscuit și veți fi contactate ca să fiți puse în posesia premiilor. 😉 

Screen Shot 2015-03-29 at 10.58.39 Screen Shot 2015-03-29 at 10.59.46

110 comentarii

  1. Tort de bezea cu crema de ciocolata

  2. Negresa cu nuca si stafide, glazurata in ciocolata…mmmm….

  3. E foarte greu, dar sunt trei.
    In primul rand pasca facuta de bunica (doar de Paste, din pacate) dupa o reteta saseasca, cu multa branza de vaci si colorata intr-un galben inconfundabil de la galbenusul de ou care era trecut cu pensula peste ea. Bunica a murit dar din fericire femeile din familie au preluat reteta. Nu se face decat de Paste (abia astept), ca altfel “nu se cuvine”, si probabil de aceea e atat de pretioasa. 😀
    Vine apoi prajitura Sarah Bernardt (cred ca o stiti toti), facuta de o vecina de-a mamei.
    In sfarsit, tortul de piscoturi (de senzatie si el).
    Na, ca mi-a crescut glicemia deja. 😀

  4. Tortul cu nuca al bunicii

  5. Prajitura Carpati… Yum!

  6. Pavlova forever! cu cremă de brânză şi lime şi fructe de pădure.

  7. Nu iti scriu pentru concurs, ci ca invitatie candva, la Alba ca Zapada. Este una dintre prajiturile mele preferate, si am executat-o ieri, pentru un prieten drag, care o adora ca si tine. Am pus coaja de lamaie si in foi, si mirosea incredibil in toata casa. Din pacate, a trebuit sa astepte pana astazi sa o poata manca.

    Prajitura mea preferata e un mix de prajituri. Ador ciocolata de casa cu nuca si amintirea (ne mai intrebam de unde kilograme in plus) noptilor in care ma intalneam cu mama in dreptul frigiderului, sa vedem daca s-a intarit, apoi furam cate un cubulet si ne bagam la loc in pat… Tartele cu mere si crema de vanilie, invelite in aluat cu unt, usor crocantit… Cheesecake-ul cu stropi de dulceata pe care il fac uneori pentru colegi… si ma opresc ca imi creste glicemia doar scriind. Ma duc sa beau o cafeluta. :))

  8. prajitura gabriela

    • si nu le tavaleai si prin nuca pisata? noi ii spunem “tavalita”
      Doamne, cu ce am gresit! o iau razna daca mai citesc..
      o sa dau like la toate, mie toate mentionate imi plac FOARTE MULT!
      Da’ gogosi d-alea facute de mamaie?? cate un lighean care statea sus pe soba sa le tina calde?!

      ( si glicemie imi iese bine la analize, e o minune, nici eu nu stiu cum. Mdaa…cu kg nu m-as lauda 😳

    • scuze, era raspuns la un post de mai jos;
      vroiam sa te intreb ce e prajitura Gabriela ca ..asta mi-a scapat:)

  9. Tort Doboş 🙂

  10. Cremsnit facut de nasa, fosta cofetara la Scala … mama ce rasfaturi gustative m-au bantuit toata copilaria.

  11. Tortul facut in fiecare an de mama, fara execptii, toata copilaria mea, cu crema de ciocolata , nuci caramelizate si esenta de rom. Pentru mine Revelionul are si acum legatura directa cu mirosul esentei de rom.

    ( ne chiuni, eu as mai aduga o lista lunag pentru ca sunt cea mai mare pofticioasa si mancatoare de prajituri pe care o cunosc 😳 ma doare sufletul ca nu am voie sa mentionez tortul cu mere si crema de zahar ars , cheescake , rulourile cu crema de vanilie facuta in casa…si toate tartele pamantului si.. 😳

  12. da salata de varza murata ce are?
    lamaia nu e buna?

    nu va inteleg!

    bine, treaca de la mine, niste amgiun fara zahar facut dupa o reteta de acum 150 de ani,da numa o lingurita pe luna.

    in rest fac bezele, tort de ciocolata,alba ca zapada, prajitura cu crema de nuci si caramel la orice zi si din noapte pt populatia masculina a casei.

    si cand se termina astea, rare momente, astia dau iama in dulceturi de smochine,afine,capsune, cirese amare, nuci verzi ,visine sau maginuri.

    da, au si lamai si varza acra,da nu stiu ce pisici cauta la camara cu dulcegarii!bleah

    • am uitat de cremsinit si de comenzile rapide, adica pe la ora 22 li se, ma-ntelegeti, de clatite, scovergi sau gogosi berlineze.le fac,ca-s haiosi cum le mananca.

    • ce-s alea, gogosi berlineze? ca am tot auzit dar nu stiu cum se fac. si pe net nu gasesc deosebirea. fi-miu e lesinat dupa gogosi.

  13. Prajitura cu morcovi – combinatie inedita de morcovi, cu scortisoara, cu crema de branza si portocale. Un deliciu!

    • Scuze ca am dat un minus, din impuls! Pentru mine fructele nu au ce cauta in felurile de mincare “principale” iar legumele asisderea in deserturi. Deci mincare de prune, de gutui sau porc cu mere nu se gasesc in menu-ul nostru (desi bunica le facea). Nici carrot cake, pe baza aceluiasi principiu. De gustibus…

      Prajituri preferate din vremea ceausista, cind le gaseai: Tosca, Cremshnit, Cataif, Profiterolul de la Albina.

  14. inghetata de casa, cu visine din curte, facuta de mamaie 🙂 nici nu ma supar daca nu castig, multumesc ca mi-ai dat ocazia sa-mi amintesc.

  15. Negresele facute de bunica, ea s-a dus de 15 ani, si eu n-am mai mancat negrese pentru ca stiu ca nimeni nu o sa le faca la fel de bune.

  16. Mi-e teribil de dor de toate dulciurile facute de mamaie, dar regina e prajitura cu lamaie, pe care a reusit sa mi-o faca o singura data. Cu toate ca timp de 24 de ani am incercat multe alte prajituri mai fine, mai complicate si mai elaborate, pentru mine tot prajitura cu lamaie ramane the one and only.

  17. Belle d'Imagination

    Inghetata de ciocolata a mamei care era un minunat parfait de fapt.
    Prajitura murdara, un deliciu absolut dar care ingrasa numai cum te uiti catre ea: era un blat mai dens care se facea bucatele si se insiropa pana la prasele cu un sos de ciocolata si care, invariabil te manjea de la o ureche la cealalta cand se manca. Cu mana ca sa se poata scurge mai bine ciocolata.

    • si nu le tavaleai si prin nuca pisata? noi ii spunem “tavalita”
      Doamne, cu ce am gresit! o iau razna daca mai citesc..
      o sa dau like la toate, mie toate mentionate imi plac FOARTE MULT!
      Da’ gogosi d-alea facute de mamaie?? cate un lighean care statea sus pe soba sa le tina calde?!

      ( si glicemie imi iese bine la analize, e o minune, nici eu nu stiu cum. Mdaa…cu kg nu m-as lauda 😳

  18. Prajitura “capricii feminine” facuta de bunica mea, cu strat de gem (de caise, prune sau mure) si cu “acoperis” de spuma de bezea 🙂 mie imi placea sa mananc numai acoperisul si bunica-mea fierbea de nervi cand vedea prajiturile pe jumatate linse 😛

    • Iar mai recent ma topesc dupa “feliile cu visine” (tort cu spuma de visine si visine glasate si fulgi de ciocolata alba) pe care le savurez in pauza de masa la bufetul spitalului 😛

  19. Mie im place foarte mult tortul Linzer, cu blatul acela super fraged cu nuci si unt, si diferitele gemuri pe deasupra (caise si prune – my favorites), plus grilajul uns cu galbenus, crocant. Grozav!

  20. Tort Doboș…Alba ca zăpadă, Amandina, cam toate:)

  21. Prajitura cu nuca prajita, caramel si doua feluri de ciocolata, cu doar 4 linguri de faina. Stiu ca e o bomba calorica, dar niciodata nu ma pot opri dupa prima felie. Si prajitura copilariei mele este Agneza, pe care in Iasi am regasit-o denumita altfel (chinezeasca sau japoneza), cu un blat asemanator cu cel al prajiturii de mai sus, si glazura de galbenusuri frecate spuma, din care puneam si in cafea, pe post de frisca 🙂

  22. Tarta cu crema de lamaie si bezea !

  23. păi e posibil măi Tanti Simonica?!
    eine kleine terroristen prăbușește deliberat un ditamai măgăoaia de avion killerind 149 de ființe, iar tu te ocupi de prăjiturele?!
    acu nu mai ești Charlie?!nici măcar un pic de Merkel?!

  24. Otilia Pascovici

    Cremsnitul facut de bunica, in Bucovina unde am copilarit. Din pacate, nu mai am sansa sa-i regasesc gustul. Din acest motiv, nici nu mai incerc, nu poftesc niciodata la el cand il vad prin cofetarii. Era unic: facut cu lapte de la vacile pe care imi placea asa de mult sa le mulg, cu oua de la gainile din curte si, cu multa multa dragoste. Si eu trebuia sa astept pana se coceau foile una cate una pe dosul tavii si, apoi, inca o zi pana se inmuiau. Ma multumeam pana atunci rontaitul batonului de vanilie fiert in lapte sa-si lase aroma si cu linsul castronului cu crema.
    De la Biscuit, cel mai mult ma atrag acestea : http://www.biscuit.ro/prajituri-la-tava-/mini-charlotte-.html . Poate ca au crema de vanilie la care inca mai visez in secret sau, poate, pentru ca, desi este ceva normal pentru copiii de acum, pe vremea cand eram eu copil , fructele proaspete nu se puneau pe prajiturile de cofetarie si, de aceea, inca ma mai fascineaza.

  25. Nu stiu daca are un nume sonor, dar este o prajitura cu malai, fructe din dulceata si sifon, pe care mama o facea in vremuri de restriste cand tinea sa avem (eu si surorile mele) ceva dulce in fiecare duminica. Nu am mai mancat de atunci acea prajitura. Ne facea mai multe dulciuri, dar asta mi-a ramas intiparita cel mai bine.

  26. Tu ai marea nesansa de a nu o fi cunoscut pe bunica-mea si prajitura ei, “Televizor”
    Blat dulce, crema, iar ceva bun si pufos si deasupra, creme de la creme, ai ghicit, crema de ciocolata.
    Stateam peste noapte uitandu-ma la cum se aseaza pe dulap, amirosind casa, interzisa pana dimineata.
    Apoi, la trezire, ma astepta, taiata langa pahar de lapte rece.
    Mai, ma faci sa imi ling degetele.
    Mmmmmmm…

  27. Pentru mine prăjitura number one e orice prăjitură care are cât mai mult mousse. Iar dacă trebuie să alegem o singură prăjitură de pe site (ahh, câtă cruzime!), atunci aceasta este alegerea mea: http://www.biscuit.ro/cofetarie-patiserie-clasica/tort-cu-ciocolata-si-menta-.html

    • Și în timp ce mi se scurgeau ochii după bunătățurile de pe biscuit.ro, ghici ce devoram cu gândul la mousse de ciocolată? Un bol mare de salată. Viața e nedreaptă.

  28. @Alexandra
    27 Martie 2015 – ora 13:32

    nuuuuuu!

  29. http://www.biscuit.ro/torturi-tarte-si-alte-prajituri-rotunde/tort-cu-ciocolata-si-menta-.html
    iaca asta-mi face mie cu ochiul.
    cele mai bune prajituri ale copilariei insa au fost blidele cu tot felul de creme si compozitii pe care reuseam sa le prind la lins; in special cu ciocolata, dar nu m-am dat niciodata in laturi de la nimic; pana si coca cruda de cozonac mi se parea o delicatesa maxima, desi cozonac copt n-as fi mancat (si n-as manca nici acum) nici moarta de foame. topul-topurilor au fost cremele de unt, cacao si galbenus de ou – moartea ficatului.

    • 😆 si am uitat nelipsita-prajitura-de-craciun-cu-suc-de-rosii (retata secreta a strabunicii din celalata parte a verisoarei mele, facuta o singura data pe an). irepetabila. secretul a ramas secret… 😥

    • :mrgreen: si tot eu:
      gogosile le uram (si le urasc si acum) – uleiose si fara haz
      iubesc: tortulderevelionalmaicamii (in timpul anului nu ne scotea din gogosile de mai sus 😉 si crema de zahar ars, fata de care am aceleasi sentimente, cu alta motivatie) – facut cu blaturi de pandispan, cu compot de piersici (pastrat din vara, de salivam din septembrie dupa borcanele alea) si crema noroiosa amaruie cu multa cacao.

  30. Prajitura mea preferata din toate timpurile (de altfel, pe baza ei am mai “inventat” eu doua retete) se numeste Prajitura Gabriela (cred ca asta e denumirea oficiala, cel putin asa apare intr-o carte de bucata scrisa de Principesa Margareta), eu ii spuneam “prajitura aia a mea” pentru ca era preferata mea. Asa arata: http://laurafrunza.com/2011/04/26/prajitura-mea-mitul-copilariei-mele/ Este extraordinar de buna, numai cand infigi dintii in blatul crocant din albuşuri si nucă şi apoi prin crema grasa de unt si galbenusuri, intri in fibrilatii. Bine, posibil si de la continutul mare de grasime, dar sarim peste, ca doar nu mancam toata tava 😀

    • Prăjitura mea preferată este prăjitura Julieta. Seamănă cu Gabriela de mai sus, dar e mai elaborată și zic eu, mai bună (deși n-am testat prăjitura Gabriela). Prăjitura are 3 foi, identice cu ale Gabrielei. Crema de gălbenușuri și unt nu are lapte, deci iese mai densă. Deasupra prăjiturii (foaie, cremă, foaie, cremă, foaie, cremă) se pune un strat de nuci caramelizate. E delicioasă, eu sunt în stare să manânc multă spre foarte multă :grin:.

    • Una din Bucuresti

      Imi curg balele :mrgreen: ….la ambele retete.

  31. Dintre prajiturile facute de mama, cea mai dorita este “televizorul” (prajituracu foi de cacos, pandispan, biscuiti si crema de ciocolata), iar din cele facute de mamaie cornuletele si coliva 😀
    De pe site imi face cu ochiul http://www.biscuit.ro/cafea/tort-amarui-cu-cafea-si-cardamom.html

  32. In famila mea, toate matusile se intrec la prajiturit. Dar regina mea ramane tortul Dobos pe care mi l-a trimis una dintre matusi imediat dupa ce am nascut. Parca niciodata nu I-a reusit atat de bine (poate si pentru ca avand atat de multa ciocolata, manacam cate o bucatica in fiecare zi, sa nu devina copilul agitat…)

  33. Uite care e treaba: n-am zis nimic până acum de publicitate pe blog, dar până aici. Păi cum să pot eu să citesc frumusețe de text cu Albă ca Zăpada, bunică și copilărie minunate, să mai văd și poza aia cu tarta…tocmai acum, când pentru prima dată în viața mea am apucat ziua 11 de dietă! Fără să divorțez și fără să omor pe nimeni 🙂
    Bine, fie: “tarte au citron meringuée”. Că are cremă de lămâie, că are bezea și că pe deasupra e presărată cu amintiri provensale.

  34. Ahaaaam, putem sa ne “alegem” pe pe site????
    io p-asta as incerca-o imediat,a cum pe loc ca e ora la care scade glicemia tuturor oamneilor muncii
    http://www.biscuit.ro/placinte/placinta-cu-mere-si-ricotta.html

  35. Casuta din Povesti

    Fara doar si poate Regina mea este choux a la creme (“Soalacrem”) facut de mama.

    De la biscuit.ro ma atrag tot frantuzismele: http://www.biscuit.ro/cafea/gateau-opera-.html 🙂

  36. Ghiorghe Nicolae

    Tortul Jofre!

  37. Biscuiții populari umpluți cu cremă ”de ciocolată” (de fapt sandwich)., făcuți de bunica din partea mamei. Udați un pic cu esență de rom. Am golit odată o tavă. Evident că după am dat-o în dispepsie vreo săptămână. Și non plus ultra. Adică fursecurile cu gem înăuntru și bezea pe copertă.

  38. Phuay!!!! Eu sunt o sugarholic, si ceea ce e si mai prost e ca si stiu sa le fac, si inca foooarte bine. Deci, ne plac toate daaar cel mai mult suspin dupa Tortul de morcovi si fratele lui al’ de dovleac. Si pentru ca trei este o cifra magica, mor si dupa tort cu crema de whiskey.

    • Da, da, alcoolul în dulciuri (torturi, bomboane, prăjituri) e ceva de vis. De fapt, să nu ne limităm doar la dulciuri…

  39. Vai, simt ca lesin daca mai citesc multe comentarii pe-aici!

    Dulcele meu preferat e laptele de pasare.

    Daca totusi trebuie sa numesc o prajitura, atunci chesecake.

    Iar de la Biscuit ma atrage toata sectiunea raw-vegana-paleo:
    http://www.biscuit.ro/raw-vegan-/

    Oricum, sint geniali ca au si sectiune de produse fara gluten. Cred ca o sa le fac o vizita!

  40. Primul tiramisu facut de mine… Nici c-a mai fost altul mai bun 🙂

  41. Pasarin Mihaela Georgiana

    Prajitura mea preferata este chesecake cu capsuni deasupra,mai ador si crema de zahar ars!http://www.biscuit.ro/raw-vegan-/cheesecake-raw.html,mi-ar placea sa o incerc!

  42. in ultima perioada visez un tiramisu cu lime. Stiu, pare banal, dar e ceva cremos cu multa lamaie .

  43. Ce ma enervezi cu prajiturile fatah! 🙂 Io asi manca toata ziua numa zaharuri, asi putea sa o tin asa pe prajituri o luna intreaga fara sa ma gretalesc si tu vii cu din astea, concurs cu prajituri la care nici nu pot participa fatah. 😈 Am fost acuma recent la o firma cu care colaborez si intr-o incapere am vazut un frigider din ala mic, l-am deschis sa vad daca n-au ceva dulce, am gasit o chesa cu vreo 4 prajituri si le-am mancat acolo in fata frigiderului, erau cam uscate dar tot le-am mancat. 🙄 Cand i-am povestit la sotul meu ce-am facut, nu i-a venit sa creada. 😮 Stiu ca sunt o nesimtita dar efectiv nu m-am putut opri. De cate ori cumpara sotul meu ceva dulce, nu conteaza ca e ciocolata, prajituri, orice, ii spun preventiv inca de la inceput sa manance ca cine stie daca mai prinde si el ceva. 😳 Imi pare rau dar nu pot sa pun link-uri la tot site-ul lor… 😀 Deci efectiv ma enervezi ca io stau si salivez si nu pot participa. Huooo…

  44. Bai nenica. Pai asta nu.i concurs, e tort-ura!!!
    Si cofetarii astia de ne zisesi de ei, e niste oameni rai!
    Bai, salam de biscuiti, clatite cu gem (fsra zacar) crema de zacar ars si orez cu lapte si dulceata de cirese amari pe deasupra… Si placinta cu mere!!! Si niste cornuletele dracu cu rahat, de-ti rupeai dintii, si niste enervante de bomboane fondante de-mi aducea mama de la nunti si le uram…
    D-aia am iubit tortul cu mere al minunatei mele mame! Si stii ce-i nasol? Ca i-am uitat gustul. Dar era de ziua mea prezent (pana pe la vreo 6-7 ani).

    Urat doamna tache, urat ce-ai facut!

    http://www.biscuit.ro/prajituri-la-tava-/mousse-savuros-de-ciocolata-.html

  45. Prajitura cu miere cu glazura de ciocolata si nuca.

  46. Popa Constantin

    Cea mai buna prajitura e nevasta, consumata seara tarziu, insiropata in coniac si bine tavalita prin frisca …

  47. Grea alegere. Sa zicem cremsnit 🙂

  48. Am mancat in concediu in Rhodos o prajitura cu ciocolata alba, crema de ciocolata alba si fulgi de ciocolata alba pe deasupra. A fost cea mai buna prajitura din viata mea. M-am mai duce o data in Rhodos doar penru prajitura aia

  49. Alba ca zapada

  50. The queen pentru mine este gogoasa pe buca fundului. Da, da, chiar asa le numea mamaie: gogosi pe buca fundului pentru ca le intindea in mana si aveau forma unui disc. Eram prea multi nepoti la ea ca sa mai aiba timp sa taie gogosile. Ce ne mai amuzam cand zicea ca ne face gogosi :))) si ce ne mai lingeam pe degete cand mai puneam si niste dulceata de visine pe ele mmmmm

  51. Crema de zahar ars facuta de mama. Potrivit de dulce, cremoasa si cu sirop cu aroma intensa de zahar caramelizat!! Imi ploua in gura scriind

  52. AMANDINA
    Nu exista prajitura mai buna!!! Pot devora rapid una mare sau vreo 4 sau 5 varianta mini. Si acum cand scriu am in minte consistenta, mirosul, aroma …. mmmm!!!!
    😛 😎

  53. Pentru mine intregul regat prajituresc se rezuma la regele “krantz” si regina “galusca cu pruna” (made by mamaie…offff).
    Cred ca am pus 2 kg numai citind ce ati scris

  54. Prăjitura cartof. Mie asta mi-a fost prăjitura number 1 toată copilăria, nu știu ce era, o cacao foarte buna sau esențe… poate nuca, dar ma atragea foarte tare. Și țin minte, nu se găsea foarte des. Acum se poate servi din nou în unele cofetării dar nu se compară.
    Pe lângă asta am avut o obsesie pentru bezele, și acum îmi place orice prăjitura care are puțină bezea.
    Iar de la Biscuit ma atrage mini Charlotte (telefonul meu e atât de plin încât nu are memorie să copieze un link).

  55. “Nucile” din aluat cu crema de cacao pe care le cocea mama in masinaria aia de fonta artizanala facuta la ea in sectia de turnatorie. Nu o mai are, nici forma si cred ca nici reteta. Ca sa le poata face si umple ne trimitea afara la joaca, ca sa nu se trezeasca ca lingem toata crema sau ca furam nucile facute una cate una. Statea la et 2 in bucatarie si le facea iar noi asteptam sub geam si strigam din cand in cand ( prea des zicea ea, prea rar credeam noi) Gata? Venim acasa? Era singura data cand am fi intrerupt orice joc castel sau concurs de gimnastica la bara de batut covoare ca sa fugim acasa. Cand era gata fugeam pe scari , ajungeam in bucatarie si intai lingeam castronul in care fusese facuta crema.

  56. No fain asa. Si la mine tot alba ca zapada bunicii e pe primul loc, urmata de pandispanul si ciocolata ei de casa. Problema e ca mi-ati facut pofta si de unde naiba iau eu prajitura bunicii in Londra?????? Va trebui sa o fac eu si o sa iasa naspa :((((((

  57. La cata pofta mi-ati facut sunt in stare sa ma sui pe avion sa o vad pe buni si sa dau o fuga si la Bucuresti sa imi iau premiul. 😀 Asa ca, de dragul buzunarului meu, doresc sa mentionez ca nu particip la concurs. Va trebui sa ma multumesc cu savarinele “nu-s-asa-bune-ca-acasa” din Streatham hill. Ooofff

  58. ,,Scutecele Domnului”e un dulce de post cu foi cit mai subtiri,sirop aromat din miere si multa nuca.Il pregatesc pentru ajunul Craciunului(deci numai o data pe an).Se portioneaza si se da de pomana rudelor si apropiatilor in ziua de ajun.Este ,,regina”familiei mele,cu regretul ca nu e Craciunul de mai multe ori pe an.

  59. Eu in privinta prajiturilor bune din copilarie am fost “chinuita”…mama mea nu facea niciodata prajituri, dulcegarii pt ca ea nu manca, dar dupa ce am zburat din cuib mi-am luat revansa..
    .cel mai bun desert pt mine este tortul scobit si umplit cu crema de branza si capsuni! Iami…abia astept sezonul capsunilor aromati…pana una alta azi am in plan un altfel de tiramisu…cu sos de fructe de padure in locul clasicei cafele! Un weekend minunat:-D

  60. http://www.biscuit.ro/pe-comanda.htm la ora asta langa cafea ar fi ideale coloratele astea minunate de la Biscuit

  61. Dacă e să ne raportăm la copilărie, aceeași Albă ca Zăpada tronează… O pun pe mama să îmi facă, data viitoare când merg acasă la părinți… Mi s-a făcut poftă de… Copilărie!
    Dacă ar fi să aleg preferata de acum, este cheesecake.

  62. Ce simplu e: prajitura Televizor

  63. Savarina e cea mai buna, in toate intruparile ei :))))))))

  64. cine m-a pus sa trag cu ochiu’ pe aici?
    NEVASTAAAAA…scoala si treci la facut clatite!

  65. Tort de smochine.

  66. Dar de prajitura “Africana” ati auzit??? e dementziala, are la baza o bezea alba pufoasa, la mijloc un strat de ciocolata sanatoasa, strasnica, de se tine bine, si deasupra o palarie chic de frisca!!! o recomand cu caldura , cand treceti prin Focsani……….eu astept sa vina ziua mea , la anu’, s-o mananc!! deh, pe dieta forever……:((……….am salivat mai ceva ca potaia lui Pavlov la subiectul asta………of, Simonico ne-ai innebunit!Pisichero!:)))

    • Daaaa,la Focsani am mancat asa ceva acum 100 de ani,cand eram studenta in anul 1 si am venit in practica la cules de struguri(epoca socialista)! Cred ca in alea doua spatamani nu a mai putut niciun localnic sa cumpere asa ceva:navalem ca lacustele(fete de Bucuresti,parca nu mai vazusem prajituri) si lasam stoc 0 la articolul asta. Iar de salivat,sunt fan Pavlov la capitolul dulciuri.

  67. Cataif, dar din ala autentic, nu asa…am mancat prima data acu multi ani in Grecia, si acum imi las agura apa cand ma gandesc, De pe site tortul Napoleon imi face cu ochiul 🙂
    http://www.biscuit.ro/torturi-tarte-si-alte-prajituri-rotunde/tort-napoleon.html

  68. regina prajiturilor e budinca de gris. era prajitura cotei de avarie, prajitura de dupa ce se termina cota la faina. ca niste oua mai ouau gainile lu’ tataie sau mai gaseai in piata la tarani, pt lapte lasai sacosa la rand de la 10 seara, zahar, hm si cu zaharul erau ceva probleme, dar cu faina era nasol.
    un blat simplu, facut musai in cratita pt copt tortul, cu gris in loc de faina, racit si insiropat cu lapte rece bine indulcit si aromat cu vanilie si coaja de lamaie sau portocala (din aia pastrata cu grija cu zahar, in frigider). totul presarat din belsug cu diverse fructe din dulceata. de preferat capsuni, cirese sau visine.
    rece, de la frigider…….. of, doamne si valeu. cred ca fac zilele astea. macar o portie mica. 🙂

    asta arata foarte bine: http://www.biscuit.ro/cheesecake/cheesecake-cu-apa-de-floare-de-portocal-.html

  69. Dupa ce ca imi e foame, imi mai faci si pofta de desert!
    Number one: Esterhaz!!! Forever! Nu stiu exact cum se cheamă în alte parti (posibil sa fie aceeasi cu prăjitura Durerea 🙂 ), dar combinatia de bezea cu nuca ma termina. Si faptul ca mamei nu i reusea niciodata de la cap la coada si de cele mai multe ori me chinuiam sa dezlipim blatul de pe hârtia de copt…Pfff, imi ploua-n gura….
    Number 2: Alba ca zăpada mătușii
    Number 3: ciocolata de casa cu nuca si stafide. Of, ce mai lingeam lingurile si oalele!!!

  70. Dupa primul paragraf trag concluzia ca n-ai facut in viata ta nici o prajitura…
    Incearca, s-ar putea chiar s-o detroneze pe “regina”.

  71. Cremsnit, fara doar si poate. Foile alea subtiri, crema de vanilie, linsul castronului, ce vremuri!

  72. Eu am cu 10 kile mai mult decat ar trebui, dar fetele vorbesc de prajituri! 😉 Corect este, oare?
    Cand eram eu copil, la noi in comuna (comuna Plescuta, judetul Arad) se faceau torturi, multe torturi cu crema.
    Totusi, ce imi lipseste cel mai mult este placinta cu mac pe care o facea buna (bunica). Mac cu mult zahar, desigur. 😉

  73. Prajitura chinezeasca facuta de mama, cu multa nuca si cu Ciocolata, care nu putea fi taiata decat a doua zi, de visam la ea toata noaptea, prajitura Ponci ce se gasea la cofetarie in copilaria mea, savarinele facute de o vecina.

  74. Regina suprema a topului meu este savarina. Le ador pe cele bine insiropate cu compot de ananas, cu frisca tare si batoasa, cu cateva visine confiate deasupra, o nebunie, deja incep sa salivez!…
    Dulciurile imbatabile ale copilariei mele: budinca de gris facuta cu lapte de capra si presarata cu multa nuca, pasatul cu miere sau cu magiun de prune, mamaliga fiarta moale cu dulceata de visine, coliva.
    Cele mai bune deserturi pe care le fac eu (validate de multi altii) sunt un crumble cu pere si mango, baclava turceasca si cupcakes cu pere.
    As imparti cu mare drag acest tort cu mango si fructul pasiunii http://www.biscuit.ro/torturi-tarte-si-alte-prajituri-rotunde/tort-cu-mango-fructul-pasiunii.html cu matusa, unchiul, verisoara si verisorul meu, si bineinteles cu sotul, mama si tata, avand in vedere ca ziua verisoarei mele este astazi, asta ar fi asa, un cadou intarziat.

  75. habar n-aveti.
    o sa va creasca colesterolu mai ceva ca contu lu simona.
    nu tache, ailalta simona, halep, parca.
    regina imparateselor si imparateasa reginelor prajiturilor
    se numeste…
    nike, nu sufla…
    bum, bum bum si durum durum…
    se numeste…
    prajitura cruela de vila
    mai ales cand e bine imbibata in vodca sau cine dumnezeu stie ce bea ea…
    are si gust, si forme… da nu stiu unde o disparut.

    • Una din Bucuresti

      Tocmai ma uitam pe iutube la Simona Halep…
      Cruela cred ca s-a maritat si e bizi cu facutul prajiturilor …asa ca pune-ti pofta-n cui!! 😀

  76. Una din Bucuresti

    Eu am facut de citeva ori tort Diplomat. Nu cred ca pot atasa poza…
    Mama stie sa faca doar cremsnit, si a invatat cozonaci de la mine ahahaahaaa! Dar gateste foarte bine, asa ca e armonie :mrgreen:

  77. Am o nedumerire privitoare la cea de a doua cistigatoare. Cea care vrea tiramisu cu lime cu gust de lamiie.S-a inventat fructul lime care are gust de lamiie? Cine l-a inventat? Ce a avut in cap? Cind se apuca de grapefruitul cu gust de portocala?

  78. Buna ziua, domnul sot al Simonei! Va rog sa ne spuneti si noua ce dulciuri va face doamna, sa le rugam si noi pe doamnele noastre. 😉
    Poate ne dati o idee… 😉

  79. Savarina,savarina si iar savarina 😉

  80. Insula Plutitoare. Detalii la proximul concurs, pentru cine nu cunoaşte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green