Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Premiile L’Oréal – UNESCO pe 2020, pentru femeile din știință

Pe 15 iulie 2020, L’Oréal România și CNR UNESCO lansau, pentru a unsprezecea oară, un apel către toate cercetătoarele românce cu vârsta de până în 40 de ani, doctorande sau deja deținătoare ale titlului de doctor, să înscrie proiecte științifice într-o competiție, în scopul obținerii a patru burse în valoare de 47.000 lei fiecare, în domeniile Științele Vieții și Științele Fizice.

Lansat în România în anul 2009, programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” a premiat și susținut, până acum, 29 de cercetătoare, cu burse în valoare totală de peste 1 milion de lei. Pe lângă suportul financiar, a oferit vizibilitate activității lor, inspirând tinere aflate încă pe băncile liceului să ia în considerare o carieră în știință.

Cele cinci câștigătoare ale competiției de anul acesta tocmai au fost anunțate. Mă bucur să vă pot spune cine sunt ele:

Pentru Științele Fizicii, câștigătoare sunt Sanda Boca (38 ani, Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca) și Iuliana Stoica (39 ani, Institutul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni”, Iași).

Proiectul Sandei Boca își propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, ce utilizează proprietățile optice ale nanoparticulelor de aur marcate cu molecule cu „amprentă spectroscopică”. Scopul dispozitivului: detecția și identificarea unor markeri tumorali circulanți. O astfel de aplicație ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al unor boli precum cancerul și ar crește semnificativ șansele de succes al tratamentului.

 Iuliana Stoica lucrează la o alternativă pentru materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale. Cercetarea ei se va concentra pe utilizarea de materiale polimerice de înaltă performanță, pe care vor fi dezvoltate modele 3D, ce vor fi testate ca material suport în dispozitive electroncie flexibile, cu scopul de a crește capacitatea acestora de a stoca date și abilitatea lor de a crea suprafețe superhidrofobe, cu proprietăți de autocurățare.

La categoria Științele Vieții, câștigătoare sunt Alina Sesarman (39 ani, Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca) și Anita Vișan (36 ani, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei).

Scopul proiectului Alinei Sesarman este dezvoltarea in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii), folosind celule care se regăsesc în tumoră și care sunt responsabile pentru rezistența dezvoltată de pacienții oncologici la diferite tratamente antitumorale. Modelul va ajuta la estimarea eficacității medicamentelor antitumorale, evitându-se astfel cercetarea pe animale și facilitând aderarea la conceptul de „laborator verde”.

Studiile pe care le desfășoară Anita Vișan implică dezvoltarea de implanturi medicale îmbogățite cu materiale regenerabile, relativ ieftine și cu proprietăți antimicrobiene. Noua strategie antiinfecțioasă este bazată pe uleiuri esențiale ce vor fi aplicate pentru protecția implanturilor medicale, împotriva contaminării cu o gamă largă de virusuri, bacterii și ciuperci, și poate contribui totodată la combaterea rezistenței la antibiotice, o reală amenințare globală.

Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science (Pentru Femeile din Știință) se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări. 275 de tinere cu contribuții majore în domeniul științific, beneficiază de ele în fiecare an. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 bursiere sunt selectate pentru programul Internațional Rising Talents, care, pe lângă suport financiar în valoare de 15.000 de euro, le oferă și traininguri de leadership care să le completeze background-ul academic. Tot anual și tot la nivel internațional, cinci femei din știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award, în valoare de 100.000 de euro. Mai multe detalii găsiți pe www.forwomeninscience.com.

Dacă vreți să citiți și poveștile tinerelor cercetătoare premiate anul trecut, le găsiți pe larg aici.

2 comentarii

  1. Intre doua banale feluri de mancare (csfncsf) vreau sa iti multumesc,simona,pt tot ce ne-ai impartasit aici si sa admir si eu eroinele prezentate si sa iti spun ca mi-e dor de tine si de Mihaela!
    Iaca am ascultat si primul Plugusor!
    Ia pocniti din bice,mai,
    Si sunati din zurgalai,
    Sa sa duca sarscovdoi!

  2. La mulți ani și multă sănătate, Simona !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint