Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Un scuipat arogant plutește pe deasupra urii dintre medici și pacienți

Screen Shot 2015-08-18 at 23.45.03

Acum câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că a primi, ca medic, un plic cu bani sau orice alt fel de recompensă de la un pacient este nici mai mult nici mai puțin decât caz penal. Punct. Decizia (foarte corectă!) pare să fi solidarizat, pentru prima dată cu adevărat, breasla medicală. A devenit, se pare, evident pentru toată lumea purtătoare de halat alb, care a primit sau a refuzat vreodată un plic, că AȘA NU SE MAI POATE. Au apărut grupuri de Facebook în care medicii discută aprins, se vorbește de o grevă generală, ba chiar și despre o demisie în masă. Ce vor medicii, din câte am citit cu ochii mei, pe aceste grupuri? Dispariția pentru totdeauna a șpăgii și înlocuirea ei cu salarii decente, corespunzătoare unei meserii ce presupune vreo 10 ani de studiu, o responsabilitate uriașă, precum și cheltuieli mari, pe viață, pe cărți și congrese, de care depinde în mod direct viața pacientului.

Sigur, pe grupurile cu pricina nu pot fi întâlniți și cei care și-ar dori cu orice preț perpetuarea șpăgii. Dinozaurii, somitățile impostoare, Profesorii Dumnezei care n-au mai deschis un tratat din 1975, dar decid ce nepoțel răsfățat se va împărtăși din știința lor sacră și ce rezident va rămâne pentru veșnicie la ușa sălii de operație, șefii de comisii, comitete și comiții, care, împreună cu politicienii, au adus sistemul în prăpastia actuală, probabil că discută situațiunea la mese de lux, în vilele lor nesimțite, construite din banii pacienților pe care-i strivesc în fiecare zi cu aroganță, dispreț și cinism. Somitățile nu stau pe Facebook, pe Facebook pot fi întâlniți doar medicii din sferele accesibile tuturor pământenilor. Medicii tineri, rezidenții, specialiștii încă neblazați care s-au săturat de umilință, cei care, deși au avut ocazia, n-au vrut să plece din țară, cei care și-au făcut deja, mental, bagajele pentru străinătate, dar parcă-parcă, dacă ar apărea o rază de speranță, ar fi dispuși să despacheteze…

În paralel cu medicii, în aceeași piață publică virtuală, fierb pacienții. Dar ce fierb! Și cât sunt de împărțiți! O parte dintre ei înțeleg lucrurile și din perspectiva celeilalte tabere și știu că situația în care suntem azi este consecința unui lung lanț de abuzuri, în care medicii înșiși sunt doar o verigă. Înțeleg că a fi plătit, la finalul rezidențiatului, la fel ca o femeie de serviciu și, la capătul câtorva zeci de ani de muncă, doar cu puțin mai mult, te poate transforma într-un doctor frustrat, furios, cinic și dezinteresat. Pentru că ești om ca toți oamenii, deci slab ca și ei, nu supererou, nu un Bruce Willis cu bisturiu și nici un Chuck Norris cu stetoscop. Înțeleg că a fi abuzat psihic încă de la intrarea în sistem te poate goli încet-încet de orice urme de empatie și interes față de meseria ta. Pentru că ești făcut tot din carne și nervi, ca orice altă ființă umană. Mai înțeleg și că nu vom putea avea niciodată un sistem de sănătate ca-n vest, plătind asigurări de zeci de ori mai mici. Și că s-ar putea ca soluția să fie coplata serviciilor, în funcție de veniturile pacienților, și (măcar) dublarea salariilor personalului medical, urmate (iară nu precedate!) de pușcărie pentru oricine mai ia nenorocitul ăla de plic.

Cealaltă parte a pacienților refuză vehement să se pună în pielea “dușmanului”, pretinde că a fi medic se face exclusiv din vocație, prin urmare foamea și mizeria materială nu pot fi o scuză și nici vreun impediment în calea sacrificiului la care orice aspirant la halatul alb trebuie să se autocondamne din start, atâta timp cât și-a ales, în cunoștință de cauză, să facă meseria asta în România. Conform acestui curent de opinie, medicii sunt niște câini fără excepție, care mai au și tupeul să pretindă salarii mărite, după ce s-au umflat de șpăgi. Despre coplată nici nu poate fi vorba, pentru că bani există (doar plătim asigurări!), dar sunt furați tot de doctori și de politicieni. Pe scurt: să nu se schimbe nimic pentru medici, doar noi să nu mai dăm niciun leu, nici măcar spitalului, pe chitanță, deși până azi am dat disciplinați plicuri, fără să crâcnim. Să se facă reformă, dar să nu se schimbe nimic, în afară de ce e în avantajul buzunarului nostru. Medicii să trăiască doar din salariile lor de femei de serviciu, iar noi să nu mai dăm șpăgi, dar să fim tratați ca în vest. Mărturisesc că o astfel de atitudine mă uimește și mă întristează.

Am întâlnit și eu medici care se îndepărtaseră serios de specia umană, dar am cunoscut și oameni absolut extraordinari. Așa cum am cunoscut și îmbuibați de șpăgi, dar și oameni cu bun simț, care fie au împins plicul, fie l-au acceptat jenați, cu obrazul roșind de rușine. Nu toți medicii au vile din banii mămăițelor amărâte pe care le-au operat. Nu toți pretind șpagă, nu toți o acceptă și, mai ales, dintre cei care o acceptă, cei mai mulți o fac doar ca să le pună ceva pe masă copiilor, să-i poată trimite la școală echipați corespunzător, să își poată cumpăra din când în când un tratat, ori să își permită o vacanță și un trai decent, așa cum încercăm toți. Cât despre condiționarea actului medical, sigur că nu e o ficțiune, dar probabil că i-am putea număra pe degetele de la un buchețel destul de mic de mâini pe monștrii care o au pe conștiință. Cu toții am auzit multe povești de genul ăsta, puțini le-am trăit. Eu, personal, nu am trăit așa ceva.

Și nu, să știți că nu mor deloc după breasla asta. Să știți că mi se ridică și mie părul în cap precum Tinei Turner și mi se taie genunchii, în fața perspectivei de a intra într-un spital, dar totodată știu că aș păcătui enorm dacă aș refuza să mă pun și în papucii oamenilor în halat alb, ca să văd cum arată lucrurile și din punctul lor de vedere. Iar, din ceea ce am citit azi pe grupurile de Facebook în care ei discută, am înțeles că cei mai mulți, majoritatea copleșitoare, vor să scape de rușinea de a-și compensa cu “plicuri” salariile mizerabile și umilitoare.

Dar să vedem ce fac în timpul ăsta guvernanții, adică VINOVAȚII de dezastrul din sistemul de sănătate și de ura ireconciliabilă dintre medici și pacienți. Păi, fac exact ce au făcut și în ultimii 25 de ani: îi umilesc în continuare, cu un tupeu uluitor, și pe unii, și pe ceilalți. Cu un aer de mare rezolvator, Victor Ponta a ieșit ieri public și a anunțat pompos că, de la 1 octombrie, salariile medicilor vor fi mărite cu 25%, urmând ca în următorii 2 ani să se dubleze, și căăăăă… atențieeeee… de fapt nu au statut de funcționari publici, prin urmare vor putea primi în continuare plicuri, cu condiția să le declare și să plătească taxe pe ele. Mie încă nu-mi vine să cred că aceste declarații sunt reale.

Curățarea sistemului și reclădirea lui din temelii, pe baze cu adevărat stabile și funcționale? Reformă de-adevăratelea, în loc de populism ieftin și periculos? Ei, aș! 300 de lei în plus pentru un rezident și vreo 1.000 pentru un medic specialist cu ditamai vechimea, plus ochii procurorilor închiși în continuare în fața șpăgilor. Astea sunt soluțiile politicienilor noștri la criza fără precedent cu care tocmai ne confruntăm. Sunt revoltată și mă simt umilită în solidar oamenii ăștia, în mâinile cărora le punem viețile toți cei care nu ne permitem să ne operăm la genunchi în Turcia. Îmi tot dau cu mâna pe obraz, compulsiv, încă de ieri după amiază, și tot nu reușesc să șterg urmele de scuipat. Domnul Ponta sigur e mulțumit acum și mândru de abilitățile-i extraordinare de guvernant. Mai întâi și-a ridicat membrul superior cu ceas scump și a presărat asupra noastră, medici și pacienți, o mână de mărunți luați “din economiile făcute de Ministerul Sănătății și de Casa de Asigurări” (WTF????), după care, cu membrul fără ceas scump, ne-a dat înapoi și obiectul acela care ne leagă strâns, pecetluindu-ne pentru veșnicie ura reciprocă: PLICUL. Fusese cât pe-aci să ne fie luat, noroc că a fost el pe fază să ni-l dea înapoi. A rezolvat-o și pe-asta. Altceva? Alte probleme? Alte crize în societate? Să vină toate crizele la domnul Ponta, că le rezolvă instantaneu, din poignet!

Sper sincer ca revolta medicilor să nu se oprească aici. Sper ca Ponta să-și primească înapoi, în ochi, cei 25% și plicul. Sunt alături de breasla care astăzi se luptă (în sfârșit!) ca să-și recupereze demnitatea. Pentru că de demnitatea ei depinde și demnitatea mea de pacient. Demnitatea și viața.

Foto Shutterstock

273 comentarii

 1. Si ceausescu, fix inainte de marea plumbuiala a promis mariri de pensii cu 100 lei parca. Mai tineti minte? de frica sa nu isi piarda situatia….arunca cu banii tuturor.

 2. Asta chiar nu are minte. Mi-e super sila.

 3. Dam 25% la medici si lasam dotarile din spitale la nivel de ev mediu ceausist. Am facut un drac. Un pic mai bine pentru medici, la fel de rau pt pacienti.

  • La ce folos aparatura si dotarile sofisticate, daca nu mai are cine sa le manipuleze? Sunt spitale in Ro.mult mai dotate decat multe alte spitale din vest.

  • La JUDETEAN, in Targoviste, nu exista medic de garda la imagistica pentru CT.

  • Bine-bine, va spune cineva, internam pacientul pentri o zi, doua, noua … si cand avem rezultatu CT, il directionam.
   Ei, si? Pai cum ramane cu scurtarea zilelor de spitalizare, cu scaderea cheltuielilor materiale inutile? Un pacient la pat, internat in asteptarea unui examen CT neverosimil. Dar daca a fost adus in UPU, asta-i procedula. Si cu ecograful e cam la fel. Lipsa personal specoalizat, o facem maine dupa 3 PM, eventual la cabinet, … stiti, e cu plata.

  • nici in occident nu sunt toti specialistii pe garda. Acestia dorm acasa (garda in pijama li se zice) si daca medicul din camera de garda (rezidentul) decide ca e grav, il suna si il cheama.

  • Mai e nevoie de medici la Targoviste? Stiam ca acolo problemele se rezolva dintr-un …foc.

 4. Lasa ca o sa vina Alinutza, Iohannis si PNL si o sa le dea la toti de n-o sa poata duce …

  • Si tie cat ti-au dat ca sa fii postac ?

  • Bravo! Bine i-aispus! Deci , nu e bine ce spune Ponta, nu e bine 25 la suta?!sigur ca nu e destul dar ,daca pentru atat ajung ba nii care sunt! Tu de ce nu iti iei din salariul pe o luna si casa si masina?Nu vrei? Toti ceilalti de pana acum ce v-au dat? Si stati sa vedeti ce o sa va dea dupa ce il alungati pe “populistul” asta la care totul va miroase!!!

 5. Susțin acțiunea medicilor și sunt de acord cu punctul de vedere exprimat prin acest articol. Este halucinantă declarația lui Ponta privind fiscalizarea șpăgii.Oare îl sfătuiește cineva ? Inepțiile astea or fi rodul propriilor scremete neuronale?

  • E mai mult decat hilar. Ar fi impozitare dubla, pentru ca banii aia de spagi sunt rezultati dintr-un venit care, se presupune, a fost DEJA impozitat 😯 😯 . S-au gandit sa-si traga si ei ceva la buget dintr-o practica de ev mediu. 😈 Adica ar legifera o ilegalitate. Doamne cat sunt de prooooooooooooostiiiii !!!

  • @Rico: n-ai dreptate, banii din plicuri au fost impozitați deja, dar asta nu pune nici o problemă să fie impozitați din nou. Dacă te duci la o clinică particulară și plătești investigații din banii tăi deja impozitați, ei vor fi impozitați din nou, și e corect să fie așa. Prostia lor nu e aici, ci în faptul că deja ICCJ a declarat că medicii nu pot primi plăți suplimentare și că medicii sunt funcționari publici din punct de vedere al Codului Penal (n-are legătură cu legea funcționarilor publici, ci cu CP) . Asta nu știu eu cum vor schimba ei, deciziile deja luate de ICCJ.

  • Ma refeream la impozitul pe venit, n-am mentionat, ca am inteles ca vor sa-i puna impozit pe venit. Cand platesti un serviciu ti se da factura si se pune TVA, asta e impozitul pe circulatia bunurilor si serviciilor. Impozit pe venit nu poti sa-l pui de doua ori pe aceeasi suma. Normal ar trebui sa-i puna tva si sa-ti dea factura, tie ca si pacient (exact ca in exemplul cu clinicile private).

  • serviciile medicale sunt fara tva

  • …sau servicii scutite de tva, whatever, facturate sa fie daca vrei sa pui impozit; ce-am vrut eu sa spun este ca e o aberatie dpdv fiscal ce zic astia, asta m-a frapat in plus de absurdul situatiei, sa impozitezi niste sume care trec dintr-o mana in alta fara factura, contract de servicii, de donatie, de ce vreti voi, chitanta, bon etc. Asta e baza fiscalizarii, nu poti sa pui impozite decat pe ceva ce circula intr-un mod legal (adica cu acte si evident toate tranzactiile ar tb sa aiba acte). Fara nici un document de tranzactie e ca si cum suma nu s-a transferat de la om si deci i-ai mai impozita odata acelasi venit. Cum ar fi spre ex sa impoziteze fiscul banii de buzunar dati copilului in excursie? ca, cam asa suna… “i-am dat medicului niste bani de buzunar, asa…ca-mi placea de el…”. A, ok, hai sa-i impozitam atunci. Pe acelasi principiu pot sa puna maine impozit si copilului, nu? :)) E absurda situatia. Incearca sa faca o capra si varza totala… si incalca orice reguli..

  • De acord cu Ella, argumentul lui Rico nu tine apa. Banii se impoziteaza de cite ori trec dintr-o mina in alta, nu exista bani care sa nu fi fost impozitati inainte. Ai putea cel mult sa argumentezi impotriva impozitului dublu, prin care ACEEASI persoana plateste impozit de doua ori pentru aceeasi suma de bani.

   Problema este ca Ponta vrea sa echivaleze spaga la medic cu bacsisul la chelner.

  • @Rico: ducând raționamentul lor la absurd, pentru sumele primite medicul poate tăia o chitanță și le poți impozita ușor. Partea proastă e ce faci dacă pacientul îi dă medicului cadouri, alea cum pot fi evaluate ca să fie impozitate? De ex. o găină, o ladă de sticle de vin, un tablou, chestii de-astea 😀 Dacă nu le impozitezi, anumiți medici vor prefera plata ”în natură”, că e mai simplu pentru ei. Dacă nu le impozitezi, nu respecți principiul echității (unii vor plăti, alții nu, în funcție de ce primesc).

 6. este complicat.
  sunt situatii in care medicul acela salveaza o viata.ca sa o salveze omul ala are nevoie de timp pentru studiu (si daca e femeie s epresupune ca gateste altcineva in locul ei, spala,calca, macar temporar), are nevoie de bani pentru carti si pretul tratatelor pleaza de la 100 de euro in sus, are nevoie de o situatie stabila financiar,ca atunci cand banca te suna ca ai restante si ti se taie utilitatile, nu poti participa la congrese de medicina.
  asta e situatia reala. sunt specialitati prohibite tocmai din cauza costurilor. nu e tot una sa faci endocrinologie cu a face neurochirurgie sau anatomie patologica.
  de partea cealalta ai dreptul sa fii tratat decent pentru ca ai platit constiincios taxele la stat, ai drepturi ca pacient.nu e treaba ta conditia omului care te trateaza,ca nu esti tu responsabil pentru asta.
  dar…………………………..
  dai peste dinozauri, somitatile divine, care ucid tot in jur . ei sunt aia carora le cumperi tu tratatele, te culci cu ei, ii slugaresti si never nu ai sanse sa treci daca apare nepotelul supriza sau filul lichea.
  stiu un caz celebru, pe o specialitate grea, pe vremea lui ceasca, in care i s-a spus in fata: ai o mie d eintrebari pt examen de invatat, iar fi mea le are fix pe alea 10. Nu ai sanse.
  culmea culmilor, le-a invatat pe alea o mie si fata de la tara a luat,dar acum asa ceva e imposibil.
  ia duceti-va, par ezamplu la baiatul lui Iosif Boda, pe numele lui Daniel Boda. daca aveti un cancer rar de sange va zice ca tratamentul dat de 30 de ani in Europa e apa de ploaie si va invita intr-un studiu clinic cu citostatice,desi sunt contraindicate clar la acea boala si oamenii in loc de 40 de ani cat ar trai cu acel medicament, dupa tratamentul dlui Boda au maxim 5 ani de trait. misto, nu? dar e baiatul tatei, chit a a vut proces de malpraxis ca a desfigurat o femeie. e caz clasic.

  al doilea aspect fff important este lipsa completa de educatie medicala a pacientului.
  ati fost intr-o camera de garda?
  va zic eu,ca-s abonata pe bune,fara fițe. din 10 pacienti 7 vin pentru simple consulturi,ca la medicul de familie se sta la coada si n-are voie mai mult de o data pe luna, la cel specialist da spaga etc. si und enu urla ca sta de 3 ore si nu il baga nimeni in seama, de zici ca nu e adevarat. nu se duc la triaj,ca ii zice sa se duca in ambulatoriu. una intra si urla ca e la a treia cafea de cand sta sa ii dea si ei o bulina pt cap, alta zice ca s-a spalat ieri,ca vine din teleorman ca sa se interneze,ca i-a zis fata ei ca e bun spitalul, doar pt analize. si a internat-o. ce vorbim?
  50% din populatie e obeza,dar in loc de salata si elgume mananca parizer,ca n-ar bani. in zadar le explica ca isi pot lua fix cu acei bani mancare sanatoasa.

  • nu pot decat sa-ti multumesc. Sincer. Si sa-ti dau dreptate . Din pacate marea masa a populatiei nu se prezinta in clinici ci in spitale orasenesti , municipale sau judetene. Volumul de munca e imens si nu cred ca exista mai multe situatii de viol a codului muncii ca la noi. Lucram dimineata , teoretic garda incepe la ora 13 in cursul saptamanii si la 8 in week-end. A doua zi la 8 iesi din garda si incepi programul normal de lucru. Cum e cu reglementarea timpului de munca? Tot conform legii avem un barem de puncte EMC ( educatie medicala continua) anuale , puncte care se fac la congrese , conferinte si abonamente la publicatii medicale. Cat costa un congres (taxe si cazare ) gasiti lejer pe site-urile oricarei societati medicale.Dar va spun eu ca nu-s ieftine. Tot la capitolul educatie va rog sa va uitati pe orice librarie online sa vedeti cat costa un tratat serios. Si tot conform cu codul muncii angajatorul are obligatia sa asigure formare profesionala. Alt viol. Si daca tot facem codul muncii posta , angajatorul trebuie sa asigure echipament .Daca stiti dumneavoastra o institutie medicala care respecta codul muncii va rog sa-mi spuneti ca depun cv-ul.
   cat despre educatia medicala a populatiei….va invit intr-o camera de garda de chirurgie intr-un spital municipal si in week-end. Prezentari garla pe motivele: “daca tot am venit la mama/sora / matusa /bunica nu ma vedeti si pe mine ca la medicul de familie trebuie programare” sau ” am fost la tata /mama la tara in week-end si l-am gasit cu limba pe perna , zace de 5 zile’ , sau ” am o batatura , durere , jena de vreo cateva luni si azi am avut timp”. Asta dimineata pana spre pranz. Pe seara incep bataile si betiile ….Adauga problemele reale de sanatate si vezi ce-ti da…40-50-60 consultatii/24 ore/medic. Daca ai ghinionul sa fie duminica , luni dimineata la ora 8 proaspat ca o zambila predai garda si incepi programul de sectie sau policlinica si seara vii la contravizita. Culmea e ca daca incerci sa explici unui pacient ca nu e urgenta si trebuie sa vina in ambulator strarnesti un viespar total : injuraturi , blesteme , acuze ca astepti spaga, uneori violenta fizica. De asta nici nu sunam pe 112 daca avem probleme pentru avem linie directa cu politia locala.Vesel nu?
   Iti permiti sa triezi cazurile si sa explici ca daca curge sange intra inaintea aluia intepat in cui acum n zile? vai de mama ta , oricum des pomenita de pacienti…intrebi de asigurare medicala …”vrei bani, fa?”
   Si peste toate astea mai scuipa peste tine si cate un potentat care demonstreaza cat respect are pentru medicii romani , respect trimis din Turcia si materializat la intoarcere prin “hai sa va dam niste oase mici de ros ca de carnita n-aveti voi moace”.
   Si asa ajungi la concluzia ca a face medicina in conditiile astea e cel putin riscant. Risti sa nu poti rezolva corect un caz pentru ca nu ai cu ce , risti sa fii agresat , risti sa-ti spuna copilul lasat acasa cu febra si lacrimi in ochi ca se simte mai putin important decat pacientii tai pentru care il neglijezi constant. Si risti sa ajungi acarul Paun si al pacientilor si al stapanirii.

  • dr. Quinn.
   da la fiecare propozitie . personal ,mi-e foarte greu sa inteleg cum rezista cu nervii medicii /si personalul/ in conditiile si salariile cunoscute.
   razmerita asta pe net era de asteptat ,si ar trebui sustinuta la foc continuu .
   1000 euro salariul pt incepatori ar trebui
   de unde? din redus furatul de catre “afaceristii ” abonati la bugetul tarii

  • Da, am observat si eu prin tzara problema cu triajul. Orice baba ipohondra ajunge direct la specialist, pe pile/spagi sau prin auto-prezentare la usa, de unde supra-afluenta. In Franta nici n-am vazut la fatza un medic specialist, desi aveam o problema grava, dar medicul de familie a fost indeajuns de bun incat sa-mi prescrie tratamentele necesare si sa ma urmareasca cum trebuie. Am inteles ca au indicatii clare astfel incat sa nu te trimita la specialisti aiurea, tocmai ca sa nu se cheltuie aiurea daca problema se poate rezolva in amonte.

  • Nu sunt de meserie, dar am avut ocazia (ne-norocul) sa vad la lucru pe viu sisteme medicale din diferite colturi ale lumii. Si din partea unde se trateaza toti “alesii” – unde sistemul medical a crescut organic, raspunzind prompt modificarilor societatii, si din partea celor cu bani foarte multi – care au importat metodele “tried and tested”, eventual si cu ceva operatori sa le tina in functie. Cuvintul cheie aici este SISTEM. Cu tot respectful pentru mecenatul multor doctori, dar in Ro nu exista un system. Nivelul de integrare intre factorii de decizie pe ruta pe care o urmeaza pacientul de la diagnosticare la vindecare este sublime dar lipseste cu desavirsire. Specialistii nu au access imediat la istoricul bolnavului de la doctorul de familie (in cazul ca e tinuta la zi), si, cel mai important, lipsa unor metodologii unice si clare. Te duci la un doctor specialist si iti “gaseste” ceva, te duci la altul si ai altceva asa ca dupa un timp te regasesti in toate capitolele manualului de anatomie. Am avut ocazia sa ii aud la consultatie pe doctori de pe mai multe continente si de diferite natii. In toate cazurile am avut impresia unui spectacol bine regizat – intrebari pertinente care nu lasa prea mult loc de evaluare subiectiva, si, in cazul in care erau recomandate teste, explicatii clare referitoare la ce neclaritati urmau acele teste sa raspunda.
   Pe de alta parte, haosul din spitale nu este altceva decit o reflective a intregii societati romanesti, unde regulile sunt facultative si ocolirea lor o cerinta imperativa. Si cum nici in alte parti ale societatii nu s-a facut pana acum ordine, nu se va face nici in spitale. Asa ca in camera de primire urgente tot va veni vre unul cu pretentia sa fie vazut primul ca el s-a asezat descult pe scaun si si-a turtit un coi, nu conteaza ca pe alalalt l-a lovit meteoritul pe autostrada si l-au adus paramedics in foi de cort si lipit cu vreo 5 role de duct tape.

  • Imi pare rau sa va spun, furati curent cu gratie …
   As putea sa imi fac timpul necesar sa va demontez punctual fiecare propozitie.
   Insa nu e momentul acum. Ceea ce este cel mai important in toata aceasta situatie este MOMENTUL !!!
   De ce acum? Dece in momentulin care te pasta puscaria din cauza plicului incepi sa te revolti ca nu esti platit decent? De ce sa vrei salarii ca in UE ? Restul tarii are salarii ca in UE ? Sa vrei salarii decente este mai mult decat normal! Sustin treaba asta si daca s-ar fi cerut cu aceeasi ardoare inainte ieseam cu voi in strada. Dar sa faci toata aceasta tevatura acum cand te pasc gratiile pentru 20 de lei … RUSINICA ! Vin din rahatul asta de sistem asa ca nu tine vrajeala cu congresele si tratatele. Am lucrat la cateva firme si stiu cum si ce fel. Am liste in calculator cu spagi date catre cine cand si in ce fel. Ce respect ceri tu acum, ca si medic, cand acum cateva luni faceai licitatie pe parafa ta pusa pe o reteta. Vrei bani de congrese si tratate de la stat ca ti-ai gasit undeva demnitatea, ascuns tare de tot cred.

   Imi doresc sa primiti salarii mai mult decat decente. Imi doresc sa puteti primi, exact ca in alte tari vest europene, atentii sau cadouri fara nici un fel de problema (Ex. Spania – un medic poate primi cadou de la pacient orice care nu depaseste cca 200 euro). Nu vad o problema in asta! Dar nu sari sa faci greva generala ACUM ! In momentul in care se aude zgomot de catuse.
   De ce faci, domnule doctor, greva acuma? De ce puneti, doamna doctor, presiune pe sistem acum ? Legea cu asimilarea statutului de medic cu cel de functionar public este data de cativa ani! 1 sau 2. De ce nu ati pus presiune atunci? Ati sperat ca se perpetueaza situatia actuala care va convine?

   De ce tot vorbiti de cei plecati in UE? Granitele sunt libere! GO FOR IT ! Doar ca acolo e mai greu! Mai mult de munca! Tot imi vorbiti de Codul muncii … de orele de garda. Haideti sa fim seriosi. Vreti sa facem un exercitiu? Sa dam o tura printrun spital universitar in cateva sectii pe care le stiu eu pe la ora 14 sa vedeti lacate puse pe usi? Hai la oftalmo! In garda la ora 1 noaptea intro sambata. Pariu ca e pustiu? Platesc eu salariul aluia care e acolo de garda. Terminati cu vaicareala ca sunteti penibili si tocmai ce ati reusit (ma mir in fiecare zi) sa va puneti in cap opinia publica! Aia care va respectau pana acum ceva vreme s-ar putea sa va cam bata pe strada daca va prind in halat! Sper sa nu si-o ia vreun macelar cand iese de la munca si e confundat cu un doctor.

  • @Bleax
   Se pare ca idea de dialog ar trebui sa fie prima implementata. Dar de dialog din acela in care nu doar auzi parerile celuilalt ci le si asculti.Ca e o diferenta. Si din acela in care vorbim din ce stim si ce-am experimentat nu din auzite. Calm si fara fanatism. Ideea articolului era , cred eu , dispretul cu care sunt tratati medicii si nu numai , rezolvarea venita abrupt si din vorbe a unor probleme vechi , vorbe mai mult sau mai putin fundamentate practic.
   Discutii pe marginea salariului in sanatate au fost tot timpul. Ceea ce incercam eu sa spun dar se pare ca nu suficient de explicit este ca ani de zile acest sistem care a stiut sa taie 25% si care stie clar care sunt cheltuielile la care obliga un medic a „rezolvat” brusc si din condei o problema. Cu aceeasi aroganta. Dumneavoastra va ia angajatorul , chiar si indirect din salariu?
   Putem sa ne jucam la orice ora doriti dumneavoastra de-a cautatul unui medic in garda. Numai ca s-ar putea sa aveti surpriza sa-l gasiti la orice ora atunci cand respectivul spital are organizata linie de garda continua in specialitatea respectiva. N-o sa-l gasiti daca forma de garda este „la domiciliu” si atunci va veni de acasa sau deloc daca in institutia respectiva nu exista linie de garda pe o anume specialitate. Dar asta nu va ajuta la dat cu noroi , nu?Aveti idee cum sunt reglementate garzile in UE , daca tot ne invitati la exod?
   Licitatie cu parafa ? Chiar credeti ca fiecare purtator de parafa din tara asta e brand? Majoritatea dintre noi cand pun parafa intreaba inainte daca medicamentul respectiv exista in farmacia spitalului.
   Cat despre bataia pe strada…unii au ajuns deja la concluzia ca nu au timp sa astepte pana iesim pe poarta spitalului ca ar avea cam mult de stat. Si se manifesta direct la camera de garda. Dar banuiesc ca vedeti stirile pe sarite.
   In rest , numai de bine. Va doresc sa nu ajungeti sa aveti probleme de sanatate dar daca totusi se va intampla ar fi bine sa anuntati medicul care o sa va vada sa inceapa direct cu un antiemetic ca dumneavoastra va e deja scarba de el inainte de a-l cunoaste.

  • Total gresit!
   Acest sistem care a luat 25 % si apoi a dat inapoi mai da acuma, poate, 25 %. As vrea sa dea 150 % ! Va jur! 200 % chiar. Sunt casatorit cu un medic asa ca de scarba nu poate fi vorba. Numai locuim in RO. Nu prea a fost loc pt noi. Si chiar am plecat din sistem inainte de asta. De scarba. Poate ca o generalizez pe alocuri dar asta pentru ca deja a fost generalizata de medici.

   Am inteles ideea articololui si mi-am expus parerea, dispretul cu care sunt vazuti medicii in ultima perioada se datoreaza faptului ca 80 % luau plicul ala nenorocit. Jumatate din ei il cereau inainte. Iar acum, cand a ajuns cutitul la os, si va paste puscaria faceti greva!!! De ce acum?!?! De ce nu inainte? De aici vine dispretul!

   De acolo de unde am plecat eu au ramas prietenii nostri, medici, rezidenti, specialisti… la oftalmologie in spital universitar la ora 20 nu este nimeni!!!! Stiu pentru ca stateam la terasa cu ei in ziua de garda! Nu bat campii scumpa doamna sau domn. Vorbesc din realitatea pe care o cunosc. Nu arunc cu noroi… este deja un strat gros. Nu e aruncat de mine, ci de altii. Realitatea este ca sunt altii care au platit 20.000 de euro pentru un post. Atunci… cum sa nu fie nervosi ca dispare plicul??? Ei pentru plicul ala au venit in sistem. Bottom line: fiecare a stiut in ce se baga de la inceput! PUNCT ! De ce acum cand e plicul in pericol vreti salarii decente? Asta e intrebarea mea! Lasati prostiile astea cu fanatismul si nu mai faceti pe victimele!!! RASPUNSUL !!! De ce acum efervescenta asta cu salariile??? Asta e singura intrebare la care nici macar numai vreau raspuns. Raspunsul e in articolul de Simonei. De aici vine dispretul!

   Vreti sa stiti de unde vine al meu? De la faptul ca mi s-au cerut bani pentru prescriptia anumitor produse! Am lucrat in pharma si am vazut. Am liste doamna mea… cu banii pe care i-am carat catre scarbe de doctori pentru spagi. Tu mergeai ca boul sa vorbesti despre stiinta si erai intampinat cu mesajul: Dela ce firma? Aha… si cat dati? Pentru ce sa dau ma? In mortii ma-tii … Ahhh … in fata la DNA am sa stau si am sa arunc cu flori in procurori cand vor incepe arestarile!

  • @ Bleax…sunt absoult sigura ca incurci medicii.
   Daca citesti bine postarea Simonei, ea spune clar ca aici nu este vorba de marii infractori in halate albe. Ci de medicii care chiar isi fac datoria. Si nu sunt putini.
   Dar, din pacate, nelegiuirile apar mai des la tv decat faptele bune si meseriile facute din inima.
   Aici s-au adunat acei medici care nu mai vor sa accepte spagi de nevoie. Aici nu sunt medicii care isi vand parafa.
   Aici sunt medicii adevarati care nu mai vor sa fie umiliti.
   Daca vrei sa arunci cu noroi si flori, du-te in fata vilelor acelor medici care fac ceea ce ai spus tu mai sus si acum dorm linistiti.
   Nu cred ca “somitatile” si “celebritatile” din lumea medicala sunt aici. Cum a spus si Denisa. Ei nu stau pe facebook si forumuri sa isi planga of-ul.
   Este dureros sa vad ce se intampla in tara. Am abia 22 de ani si sunt la inceput de drum in viata.
   Si pentru mine asta nu e o imagine buna. Sa plec de aici? Mi-as dori. Visez deja Dubai-ul. Verisoara mea e plecata de 5 ani acolo si lucreaza ca vanzatoare la un magazin din mall si nu ia sub 2500de euro (lucreaza la comision, totusi, asa ca salariul variaza.Intr-o luna buna face si 5000 de euro).Nici nu vreau sa stiu cat ia un medic, daca o vanzatoare ia atat. O femeie de servici, iarasi, ia salariu cu 4 cifre…
   Suntem la ani-lumina de asa imagine.
   Dar ce sa facem daca 70% din populatia tarii din zonele rurale, mai ales, ia ajutor social ca 800 de lei salariu Ii se pare putin, crede ca o persoana violata este de vina pentru ce i se intampla, se taraste in genunchi la manastiri in zi de sarbatoare, este analfabeta, pica bacul si merge sa isi ia ajutor de somaj, dar are carnet de conducere si DREPT DE VOT? Ca tot se intreaba lumea cine ii alege pe politcienii nostri.
   Asta mi-a adus aminte de o stire “De senzatie” de la observator de acum cateva zile cand o babornitza era super fericita ca a scapat dintr-o operatie grea cu ajutorul lui Arsenie Boca. Nici pomeneala de medicul care a operat-o si a avut grija sa iasa vie (oricum nu mai are mult de trait ,dar o fi vrut saracul medic sa o ajute sa isi vada nepotii inca odata, inainte sa dea ortu’ popii de atata prostie). Arsenie Boca a scapat-o de la moarte, daa???.
   Si mai trist este ca si cei tineri au cam aceeasi mentalitate….

   Degeaba schimbam conducatorii. Atat timp cat mare parte din populatie da pe afara de prostie, vor continua sa fure si sa calce poporul in picioare, pentru ca e mai usor sa multumesti o majoritate cu o portie de mici si bere in zi de campanie electorala, decat sa dai bani pentru minoritatea care vrea schimbare si care iti ameninta pe viitor fotoliul cald de unde dirijezi prostimea.

  • FUGI DIN RO ! La 22 de ani ai viitorul in fata!

  • @bleax
   Da! Te sustin! Si eu am intalnit oameni minunati in medicina dar, numeric, muuuult mai putini decat cei care s-au facut medici nu pentru ca aveau o aplecare pentru asta ci pentru ca e o meserie din care spaga asigura un trai bun. De ce tot plangem ca ne pleaca medicii? Vorba ta: GO FOR IT! Si cei mai buni constructori au plecat. Si cei mai buni instalatori, dulgheri, croitori, bucatari, IT-isti, electricieni, soferi. Sa aducem medicii inapoi? Si ce-or sa faca numai medicii cand un spital are probleme cu CT-ul, cu instalatia electrica, cu instalatia de apa, cu masina de ambulanta…? Le repara ei? De ce nu privim situatia pe ansamblu? Desigur, acum discutam despre medici si spaga lor. Dar daca si-au ales meseria asta, s-o faca! Indubitabil starea de sanatate a unei natii este importanta. Dar numai medicii nu o pot tine pe linia buna. Le trebuie si soferi buni, si instalatori, si bucatari si electricieni. Stiti voi! Aia pe care nu da nimeni doi bani pentru ca n-au invatat 10 ani ci numai vreo 2-3. Care au plecat de prost ce-au fost platiti si ei sau au crapat din cauza unei amigdalite sau a unui furuncul “tratat” de o loaza de medic, care a devenit medic fiindca asa a fost si bunicu’ si taticu’ si tare-au mai dus-o bine!
   La Iasi, amaratii care merg la comisia pentru pensii medicale sunt obligati sa faca dovada ca au trecut pe la cabinetul domnului profesor. Altfel nu li se-ncheie dosarul. Cine e domnul profesor? Un fost medic, foarte in varsta, care vine cu masina lui adaptata pentru handicap la cabinetul din sediul comisiei medicale DOAR PENTRU A I SE INMANA DE CATRE FIECARE AMARAT UN PLIC. Este manifestarea confreriei dintre medicii comisiei si fostul medic, despre care acestia din urma spun: Saracul! Un amarat batran si singur.
   Eu, personal, am vazut o batranica amanata, chemata inca o data la comisie de la distanta foarte mare de Iasi, pentru ca nu a avut…dosar plic si 50 de coli A4!!!!!!!! BLEAX!
   Repet, 90% din personalul medical nu au nicio legatura cu…specia umana! Pentru restul, jos palaria. Am pierdut multi oameni dragi pentru ca au avut nenorocul de a nimeri spre a fi tratati de niste loaze.

  • Exemplele date de Dr. Quinn si Nike din pacate exprima starea natiunii 🙁 si imi imaginez ca nu sunt exceptii, ci un numar mare. E adevarat, cei care citim acest blog si comentam nu suntem marea masa care ajunge la urgente dupa betii, taiat etc. Astea cu scuipat, zbierat, sustinatori de violuri etc. arata nivelul de educatie, disciplina etc. la nivel de tara. Triiist. Pentru asta trebuie topic suplimentar. Oameni prost crescuti vezi peste tot, de la banca pana la televizor si ministri.

  • Da’ si cand ajungi la urgenta cu ambulanta dupa miezul noptii si zaci pe o targa in mijlocul holului si NIMENI nu se uita nici cu dosul la tine, frate de cruce cu ailalti amarati in aceeasi situatie! S-au deranjat doar ca sa cheme gardienii pentru ca cineva (un apartinator) avea tupeul sa filmeze ce se intampla acolo.

  • nike doamna, asta e realitatea romaneasca: pacient needucat dar nici de medici nu pot zice mai de bine, pt ca medicina din universitatea romaneasca invata doar sa trateze nu sa vindece.
   Pana la urma, discutia medic pacient implica 2 oameni: unu mai educat ca celalalt. Deseori nu se vede educatia de nicaieri, pt ca sa tipi la o vietate ( bipeda sau nu) nu mi se pare educatie. Si o stii prea bine.

   Suntem fruntasi in europa la fumat tigari, la mancat mult, la baut, la mers rar la dr de familie. Si apoi ne intrebam de ce e rata asta de mortalitate din cauza de boli cardiovasculare: 60%

  • Nu sunt de acord ca-ti poti lua mancare sanatoasa cu bani putini. Care-i acea mancare sanatoasa ieftina?

  • Cineva care intr-adevar munceste nu poate trai doar cu salata si legume…

  • Din pacate talentul parintilor nu este sigur ca se transmite copiilor. Dentistul nostru este un tip remarcabil dar si-a convins copii (baiat si fata) sa-l urmeze in meserie. Cum au iesit din facultate, au aparut la cabinet cu titluri de “specialist”, iuti de bisturiu si cu operatii complicate in cap. Doar ca nu pot pune o plomba simpla fara sa te doara sau sa te infecteze.

   Ce vreau sa spun este ca si intr-un sistem privat poti sa ai noroc de copii lu’ tata care sa te faca arsice.

  • @bleax
   Ca sa respectam idea de dialog ,va inteleg punctul de vedere dar discutati de cazuri putine. Ce 20000 euro postul? In afara centrelor universitare? In marea majoritate a spitalelor care plang dupa doctori? Unde reprezentantii medicali ajung o data sau de doua ori ca nu merita ?Sa stiti ca majoritatea dintre noi dau concursuri pe post nu concursuri de imprejurari.Este cel putin hilara ideea ca toti suntem copii sau nepotei de…sau ca toti dispunem de suma de mai sus la sfarsitul rezidentiatului.
   Insa nu asta asta era scopul acum.E clar ca aveti o incrancenare de netratat. Ce ma uimeste pe mine este brusca descoperire a simtului civic. De ce n-ati dat in gat medicul de garda cu care stateati la terasa atunci cand s-a intamplat? De ce ati tolerat listele din calculator cu spagi? Aa….erati reprezentant si din vanzari va luati plicul cu bonus ….Plicul de dupa plicul medicului…In aceste conditii indignarea dumneavoastra capata dimensiunea unei invitatii la virginitate venita din partea unei prostituate intre timp calugarite.
   Asa ca inainte de a da lectii de caracter va rog sa va uitati atent in oglinda.
   V-as ura mult succes in viata dar se pare ca nu este cazul.Aveti deja pliabilitatea pe situatie necesara.

  • Nike, nici nu mai am rabdare sa citesc toate comentariile. Le voi citi dupa ca-ti scriu asta, desi s-ar putea sa nu mai citesti dupa atatea zile. Sefa aceea de la Oncologie Fundeni e, intr-adevar, o persoana deosebita. Am auzit despre ea, e foarte credincioasa si, poate, acesta e motivul pentru care e atat de aproape de sufletul oamenilor pe care ii trateaza. Dar e una. Dar despre sefa de la Endocrinologie Galati care, profitand de faptul ca mai tanarul ei coleg, cel de-al doilea endocrinolog (dintre cei doi existenti), era in concediu, intra in saloanele lui si spunea pacientilor ca ala i-a tratat cu medicamente expirate ai auzit? Care nu mi-a permis sa merg in week-end acasa, desi am promis sa iau pastilele alea la orele exacte, ca doar voiam sa ma vindec, pentru ca as putea raci, dar mi-a scris un bilet de voie de iesire din spital ca sa merg in acelasi week-end, la cabinetul ei (particular, desigur), pentru o ecografie, ca-n spital e un ecograf neperformant, stii? Am intrebat daca nu racesc mergand la cabinet. Nu mi-a ramas netaxata “obraznicia”. Dar despre chirurgul care a cerut aer conditionat in sala de oaperatie drept…nu stiu cum sa-i zic, zi-i tu cum crezi, inainte de a face o operatie ai auzit? Si stii cate exemple, la prima mana, am? Despre reputatul cardiolog, mare sef de sectie, la care am reusit s-o duc pe mama in saptamana in care a si murit si care i-a spus cu dispret:”intoarce capul, femeie, nu-mi sufla in fata!”, ai auzit? Nu-s toti la fel, dar marea lor majoritate sunt dezumanizati, se cred coborati cu harzobul din cer si unsii lui Dumnezeu pe pamant. Iarta-ma ca-ti zic toate astea tie, vreau sa cred ca nu meriti sa-mi descarc nervii pe tine. Doar ti-am povestit.

 7. Ca in orice sistem si in cel medical exista grupul de “smecheri”. Sunt cei care dau din coate, descurcareti, termina programul repede, cumpara din primii ani de rezidentiat casa, masina, isi permit vacante scumpe, isi deschid cabinete private, cunosc persoane influente, etc. Ei “primesc”. Profita de orice situatie din care pot avea avantaje. Asa cred ca s-a intamplat si acum. Suparati foc pe noile hotarari si exesul de zel al DNA, nedorind sa ajunga la mititica, au profitat de scrisorile deschise, manifestarile virtuale ale colegilor “fraieri” (adica cinstiti) si rezultatul e asta: legalizarea sursei lor de venit. Nu cred ca a fost vreunul din fraieri prezent la negocierile cu guvernul. Parera mea
  Si despre seful guvernului cred sincer, fara nici o urma de ironie, ca e bolnav si e in stare grava!

 8. Un cuipat arogant pluteste deasupra intregii societati romanesti. Chiar si intre ei politicienii se scuipa, dar pe noi … pulimea de plateste taxele din care isi fac ei si salarii nesimtite si-si impart si contracte preferentiale … ne scuipa la diverse puteri … pentru ca le permitem

 9. Un pas inainte? Poate dar nu sunt convins. In schimb sunt convins ca sistemul medical in ansamblu nu se va schimba in bine. Din experienta personala, peste un medic bun mai dai chiar si in conditiile actuale, daca nu ai cine stie ce boala mai “exotica”. Dar ce te faci cu conditiile spitalicesti, care nu depend de salariile personalului. Ai avut nevoie de o operatie care a decurs bine. Pe urma intri in post operator si daca scapi de acolo cu viata tine mai degraba de mila cereasca: murdarie in saloane, fara aer conditionat si supra-agglomerate, paturi de pe vremea lu’ ceasca cu saltele un pic mai confortabile decit A3 la Km 36+200, fara monitoare post operator. Asistente medicale scirbite de viata si cu pregatirea profesionala supravegeata direct de Dr. Mengele. Plus un meniu bine asezonat de infectii intraspitalicesti, asa ca sa mai veniti pe la noi!

 10. Cred ca aici sunt doua probleme diferite – de egala importanta, dar diferite. Una din probleme este intr-adevar nivelul foarte scazut al salariilor pentru o parte a personalului medical (pentru ca unii au niste lefuri mizerabile, in timp ce altii au salarii obscene). Si inteleg ca nu poti trata/opera/diagnostica, etc cand ti-a taiat curentul acasa sau iti ghioraie matzele de foame. Pe cuvant ca ii inteleg pe cei care cu ochii in pamant si umiliti trebuie sa accepte plicul care li se intinde. Dar NIMIC nu scuza lipsa crunta de omenie care ii caracterizeaza pe unii medici. Cum poti tu mare somitate sa pretinzi bani de la un amarat ca sa il tratezi? Caz concret? Mare medic obs-gine din Sibiu ii spune viitorului tata “nevasta-ta e in travaliu de 16 ore. esti pregatit de cezariana? nu esti? cauta-ma cand esti pregatit”. Stiti cum te pregatesti de cezariana? Cu 1500 de euro. Dupa 16 ore de travaliu? Iarta-ma, dar astfel de creaturi nu mai sunt oameni! Problema este ca fix categoria asta de lepre profita ordinar de eforturile colegilor mai putin atinsi de Fortuna, si tot ei se bat cu caramida in chept ca merita mai mult. Desi pana acum nu am vazut pe nici unul sa-si tapeteze mormantul cu bani. Dar mai stii, poate le tine de cald…

  • bai, 1500 de lei, nu de euro. sa mi seriosi.mai schimba taica moneda

  • este imposibil sa se ceara atat. 1500 lei,poate,restul la privat. s o fi dus la privat si voia pe gratis

  • nike, stiu sigur unde am nascut. Oi fi eu senila si uit, dar unde am nascut nu prea am cum. Iar tatal cu pricina este sotul din dotare. La Sibiu s-a incercat (si reusit) limitarea cezarienelor la cerere, iar pentru asta cezariene se fac doar in caz de extrema solutie. Daca nu e copilul in pericol, te poate lasa in travaliu pana la 24 de ore (La stat. La privat faci ce vrei.)

  • 1500 de euro nu iti cere nimeni pt o cezariana. 1500 de lei,da. cred ca de emotie a incurcat moneda. eu am avut travaliu cu contractii dureroase,de alea ce apar pe monitor, 117 ore. stiu ce inseamna, insa 1500 de euro, nu. efectiv e prea umflata moneda

  • Da, BAI, este vorba de euro. Unii asa au tarifele, este greu de crezut?

  • femeia, la privat, o cezariana e 1200 de euro cu tot ce vrei. 1500 de euro poate daca ii pune stent sau operatie pe cord deschis. sunt operatii unde se cere atat, cu mitocanie, in euro, ca nu-s nascuta azi,dar 1500 de euro pt o cezariana nu e cretin nimeni sa ceara la stat, ca femeia naste la privat mult mai ieftin.

  • uite, Simona, din cate goria sa scuipam medicii, pacientii revoltati

  • ce medic? intreb de curiozitate sa nu ajung pe mana lui
   la Polisano e 6800 cezariana sau 4700 cu reducere.

  • exact asta spuneam si eu Kitana. sarutmana.

  • va inflamati degeaba cu dislaicul, pur si simplu a umflat suma, are o problema cu medicii care sunt oricum pe acelasi calapod cu domnul de la cablu sau librarul.
   sa fim seriosi.

   tine strict de respect.

   nu va mai inflamati, cum ziceam si mai jos,exista vraci, crine veres, olivii si ligii. mergeti acolo,ca e scump, de vreo zece ori mai scump

  • Nu ne inflamam, ne spunem parerea cum o faci si tu. Doar ca nu sunt multi de acord cu tine.

  • rodica, cei care nu sunt de acord cu mine, sunt liberi sa o faca. atata timp cat mai am o urma de ratiune, nu inghit orice gogoasa de genul 1500 de euro spaga pt o cezariana, ca nu-s proasta. face parte din categoria gainii care naste pui vii. si cei care nu s de acord sunt cei care ii urasc pe medici oricum, oriunde,oricand.
   eu nu urasc. din principiu

  • 1500 de euro ? Serios? Si de ce trebuia sa fie profesor? Alt medic ce are? Terminati cu figurile… 1500 daca ti s-a cerut de ce nu ai chemat DNA ul ? O tot frecati pe aici cu sume de astea. Apropo, mie mi s-a cerut 2000 de euro ca sa imi ia tensiunea!

 11. Stimata doamna,ma invart (din ce in ce mai rar) intr-o gasca de medici fiind singurul inginer dintre ei,in afara de bani si spagi nu discuta altceva,si-au platit toate ratele la vile si masini in cinci ani ,excursii peste excursii,unele platite de ei altele platite de diverse firme care fac proteze si culmea ca se plang ca nu le ajung 7000- 8000 de euro pe luna.Intradevar si ei sunt revoltati pe cei care conditioneaza actul medical dar pe de alta parte n-ar opera din bunavointa pe nimeni. Imi pare rau s-o spun dar marirea salariilor si cu 500% nu ar face sa dispara plicul.

  • MULTUMESC !!!! Punctul pe I Bravo! Eu am batut campii aproape o pagina mai sus. De asta au ramas in sistem! De asta au ales sa ramana in RO. De asta nu au plecat. De asta au facut facultatea aia 90 % dintre ei! De asta! Pentru plicul ala! Iti dai seama acum ce frustrari imense se intampla? Tu stii ca sunt unii care au dat si 20-30.000 euro pe un post? Acum 1 an sau 2? Pai el ce face acum? De unde isi scoate investitia??? Noi ce facem cu foile domnule Tatulici ?! :))) Treceti la pierderi dragii mei!
   MA Obositilor… voi stiti ca Banca Transilvania da credite si leasinguri prin divizia pentru medici fara adeverinte de venit? De ce? Ca se bazeaza pe venitul din plic! De ce o tot frecati acum la rece? Acum 1 an nu erati asa efervescenti in marirea salariilor.
   Doamne!!! Sa vina vremea sa vad eu cativa traind din salariu! Sectii intregi vor intra la puscarie!

  • Iunia Maria Covăsneanu

   Eu, de cîte ori mi-a băgat un pacient bani în buzunar i-am dat înapoi. Ei bine, pe mine și pe colegii mei care procedează astfel nu vine nimeni să ne filmeze cu vreo cameră ascunsă și să ne arate la tv sau să ne discute prin presă! Discuțiile dintre noi sunt dominate de alte frustrări – cît de nesimțiți, needucați, dezinteresați sunt pacienții noștri sau aparținătorii lor; și ce OBSTACOLE HALUCINANT DE ABSURDE se ridică din partea pacienților și chiar a sistemului medical în fața încercărilor noastre de a realiza un ACT MEDICAL DECENT.
   O s-o spun de cîte ori am ocazia – VREM SĂ MUNCIM PE SALARIU, NU PE PLICURI! Nu cunosc acei medici printre care spui tu că te învîrți. În același timp nu le neg existența – și eu am trăit și trăiesc experiențe urîte, în postura de pacient sau aparținător. Dar existența unor corupți într-un grup profesional nu îi califică PE TOȚI membrii ca fiind asemenea lor. Voi, cei care tot vociferați împotriva medicilor, uitați acest lucru.
   Deci nu-mi spune tu mie că plicul nu dispare, cît timp există medici care nu l-au acceptat niciodată! Ia aminte, însă, că medicii cinstiți și bine intenționați nu suportă să rămînă într-un sistem medical atît de șubred și de umilitor ca cel din România actuală. Dacă peste cîțiva ani eu și alții nu vom mai fi în țară, să nu te întrebi de ce.

  • Maxim respect atunci! Ce pot sa spun altceva. Daca ati refuzat plicul va felicit. Dar ar trebui sa spune ceva despre breasla medicilor aceasta generalizare!
   Vedeti arestarile de pe la Iasi … o sa intelegeti de unde vine dispretul.

   De asemenea, va felicit si va sfatuiesc sa plecati din tara asa cum spuneti! Eu am plecat deja 😀
   Cu o floare nu se face primavara sa stiti. Si cunosc si eu oameni care refuza plicul. Dar din 100 de medici pe care ii cunosc 90 il iau, il asteapta, il calculeaza la cosul zilnic si se comporta ca si cu un loz in plic cu el! Oare cat am aici ?!?!? Abia astept sa ma duc sa fumez o tigara sa ii numar!!! Nu imi spuneti ca nu stiti de cazurile astea, nu imi spuneti ca nu sunteti constienta de faptul ca si dumneavoastra cunoasteti mai multi cu decat fara!
   Si, cu sinceritate, stiti sau nu macar un medic care isi tine evidenta in memo pe telefon asupra celor pe care i-a operat si care nu au dat inca plicul? Mama lui de plic …

  • prietena mea ca sa ia cabinet de medicina de familie i s-au cerut 5 mii de euro ( la negru evident) de la dr batran ce vrea sa iasa la pensie. 5 mii !!!! ca sa nu inceapa de la zero si sa aiba nr minim de persoane inscrise acceptat de CAS. De unde un proaspat medic iesit din rezidentiat sa aiba banii astia.
   A ramas sa lucreze prin spitale si faca de garda prin provincie….pt a-si duce familia.

   Si daca asta isi fac medic la medic….

   Vorba ei, care e nesimtit si porc, poate sa aiba si diploma de medic si de maturator de strada, tot nesimtit ramane. Nu banii l-au porcit; ci maica sa.

 12. Sunt si eu in grupurile respective de pe facebook si urmaresc in fiecare zi ce se intampla..nu se mai poate, la un moment dat se va “sparge mamaliga”. 25% e bataie de joc, nu rezolva nimic, iar legalizarea “plicului”? Chiar faceam haz de necaz aseara, gandindu-ma ca daca primesc o cafea mi se impoziteaza 10 boabe, din cutia de bomboane vreo 7 bucati si din buchetul de flori 12 petale 😈
  Sper sa reusim sa ne unim si sa legalizam asociatia noastra “Alianta medicilor”..ceva va trebui facut, suntem bataia de joc a guvernantilor..nu ne sprijina nimeni in afara de familie, eu fara parintii mei n-as mai fi ajuns la niciun congres, nu mi-as mai fi cumparat nicio carte, etc..

  • Ametist, pentru actul medical ai dreptul la salariu – Atentie! DECENT!, nu praf in ochi. Dar pozitia ta de revolta vis-a-vis de impozitarea pachetului de cafea.. imi pare rau sa o zic, dar aia e mita. Nu e atentie, nu inseamna “multumesc”, nu se cuvine sa o primeasca medicul. Atata timp cat nu te duci in la aprozar cu un buchet de flori pentru vanzatoare, cat nu te duci cu un pachet de cafea la librarie sau o cutie de bomboane la RDS sa-ti platesti factura, apai nu e normal sa pretinzi/accepti bunuri in completarea salariului. E foarte simplu: aia e MITA. Dar repet: in cadrul unei salarizari normale, decente.

  • ametist, nu te stresa, doamna Iulia are un scuipat pt toti doctorii, umfla spagile, monedele le schimba, ai naibii doctori, mama lor. doamna, nu ii mai injurati, apelati la olivia steer, ligia pop si crina veres. la ultima doar 2200 de lei va costa sa va vindecati sufletul cu noua medicina nemteasca,dar vedeti ca va da chitanta doar pt 300 de lei, restul donatie.

   unii urasc pur si simplu..

   PS, pana la urma ati dat 1500 de euro doamna Iulia,sau s-au implinit alea 24 de ore de travaliu (pe langa cele 117 ale mele sunt un fâs) si v-a facut gratis?

  • Iulia, nu-i asa ca nu ai comparat actul medical cu furnizarea unui serviciu de cablu, sau vanzarea unei rosii, sau a unei carti? Ca ar fi revoltator daca ai fi facut-o si ai fi fix parte din problema, nu din solutie.
   Fara a incerca vreo comparatie, vizitez o cosmeticiana care ma primeste cateodata de la 19.00 – 20.00 desi e dupa programul ei de munca. Pentru ca vad ca ma ajuta si ca e intelegatoare cu programul meu, ii dau cate o mica atentie de craciun, 8 martie, etc. Ar trebui impozitata atentia respectiva?
   Ioana, economist, nu dau spaga

  • @iulia-tu vorbesti serios? pe bune, compari munca de la rds sau cea de vanzator cu munca unui medic? foarte bine punctat ioana! cat despre micile atentii, am mai dat si eu la coafeza, la dentista care ma trata gratis in perioada studentiei…sunt foarte multi pacienti care vin fara bilet de trimitere, fara nimic, dar vor un EKG, o ecografie..e asa de mult ca iti dau o nenorocita de cafea?

  • Serios? Cati reprezentanti si de la ce firme au calcat in cabinetul dvs? Va spun eu dupa aceea ce si cum. Si cat. Ipocrizia asta ma scoate din minti!

  • @bleax-ce cabinet domnule? ce reprezentanti medicali? eu sunt rezident, mai mult decat un pix nu am primit de la ei..

  • @Ametist: spui ”sunt foarte multi pacienti care vin fara bilet de trimitere, fara nimic, dar vor un EKG, o ecografie..e asa de mult ca iti dau o nenorocita de cafea?” Nu te supăra, dar dacă nu au trimitere nu e corect să le faci nici măcar un EKG. E incorect. Dacă există un sistem, toată lumea ar trebui să-l respecte. Dacă îl înveți pe om că poate da o cafea și n-are nevoie de trimitere să nu te miri că același om ajunge la urgențe fără nici un fel de urgență și strigă că nu-l bagă nimeni în seamă. Pentru că a învățat că totul i se cuvine.

  • 1. Ma enerveaza asta cu “compari munca de doctor cu…”. Nu e nimic de inspiratie divina. Nu v-a ales altcineva meseria. La fel ca in alte meserii, sunt unii care o fac bine, altii care o fac prost. Responsabilitatea??? In alte domenii, daca dai chix, platesti. Eu nu am auzit pana acum, in afara de cazul Ciomu, de nici un medic care sa plateasca drastic pentru ca a dat chix.
   2. Nimeni nu uraste generalizat medicii. E o prostie. Dar fiecare stie din experienta proprie sau a celor apropiati macar un caz de lepra cu stetoscop/bisturiu: oftalmoloaga de garda pe care am deranjat-o sambata la ora 22 cu corp strain in ochi si care s-a rastit la mine deranjata ca am trezit-o; ginecoloaga de la prima sarcina, da’ macar am un copil sanatos, restul e mai putin important; medicul de garda de la cardiologie iasi care nu a aruncat un ochi la socru-meu, ajuns cu ambulanta, cum, de altfel, nu se uita nici la ceilalti nefericiti in aceeasi situatie, n-ajungea in presa daca printre astia nu s-ar fi numarat si tiberiu brailean; ginecologul celei mai bune prietene care nici nu a bagat capul pe usa salonului cand ea pierdea o sarcina gemelara obtinuta cu greutate si multi bani; gunoiul cu chip uman care ne-a tinut ca pe caini la usa la ATI, fara sa catadicseasca macar sa ne dea o veste, daramite sa ne explice care-i problema… De altfel, acolo in ATI, diagnosticul l-am aflat de pe panoul afisat langa pat. Singurele care au vb cu noi au fost asistentele. Si mai am. Numai cat stiu eu la prima mana, nu din auzite, dar mi se face sila si lehamite. Iar din auzite sunt si mai multe!

  • Ametist, problema nu e ca vine omul cu cafeaua. Dar ti-a dat cafeaua inainte sa ii faci EKG-ul? Sau ai fost tu saritoare si ai facut EKG-ul si el ti-a dat de multumire pentru faptul ca esti sufletista o cafea? Prima e mita. A doua e recunostinta. Si simtul etic si morala se invata in 7 ani de acasa. Si atunci ma intreb: marind salariile cu 25-50% poate fi si 100% se acopera gap-ul de moralitate din sistemul nostru la persoanele cu astfel de probleme? M-am dus cu flori doctoritei care mi-a explicat foarte frumos diagnosticul si s-a ocupat de mine – dupa operatie! Voi da cu placere un buchet de flori si o cafea si dupa marirea salariilor, de recunostinta, cand se va ivi o situatie similara! Dar nu sustin principiul cu dat cafea si plic pentru ca sa faci un functionar public sa fie mai dragut cu tine. Si majoritatea functionarilor publici – fie ei doctori, lucratori la stat sau lucratori ai bisericii, nu dau nici buna ziua, asteptand “ceva” de la cel pe care il vad. Si nu sunt de acord sa dau banii pe care i-as da la privat unui angajat al statului, la negru, doar ca sa isi faca datoria. Sunt batrani care nu sunt schimbati, nu sunt dusi la baie, etc, daca asistenta nu primeste “atentia”. In schimb, daca le cauti, stau mai mult la povesti, fara sa dea pe dinafara de cat de ocupate sunt. Daca nu intri in categoria asta, felicitari! E mare lucru! Si atunci marirea salariala o suporti tu, sustinuta de noi restul, in timp ce restul criticilor nu ar trebui sa le iei personal, se adreseaza celor manjiti moral! Stiu ca intre voi exista inca multi OAMENI. Va respect munca! Am vazut fugind de la n spital o persoana cred dependenta de droguri dupa care fugeau sa il intoarca in spital! E crunt ce imagine apare cand intri intr-o sectie de urgenta. Dar nu am nici un minim respect pentru cei care isi iau rolul de Dumnezei si aleg sa lase un om sa crape pe patul de spital, pentru ca nu si-au primit portia. Si nu accept sa existe tarife ale recunostintelor: 300 la anestezist, 500 la medic, 100 la asistente etc. Primul lucru pe care il afli de la colegii de salon cand te internezi este “cum mai merge tariful”. Acest stil mi se pare abject! Da, rezidentilor nu li se da in general, in ideea ca lasa ca or sa ia mai tarziu. Si da, eticheta se pune din pacate la modul general, pentru ca daca dintr-un salon de 10 au dat 8 ceva, nu mai conteaza cui au dat, unuia sau mai multora, conteaza ca e un sistem putred si ca 80% din pacienti au trebuit sa dea in ideea de a primi un minim de serviciu ce trebuiau sa il primeasca gratis.

  • @beepsy-primeam cafeaua/ciocolata dupa EKG/ecografie. Nu as cere niciodata nimic, mi-ar crapa obrazul de rusine!! Imi pare rau ca prea putini colegi gandesc asa, ma intristeaza sa aud povestirile de aici..macar noi cei tineri sa schimbam ceva

  • @Ametist: Multumesc de raspuns, Ametist! Respect! Astazi din ce am citit la stiri, e oricum mai bine. Au incercat sa “dreaga busuiocul”. Mama ei de comunicare! :)) Mult succes mai departe!

 13. 1) Eu n-am cunoscut personal decat vreo 4 medici tineri in tara, ce pot sa va zic…erau TOTI copii de bani gata. Masini, apartamente si tot ce vreti de la parinti direct din facultate. Program lejer la unii, intrau la 7-8 dimineata la 14 spargeau usa. Unii erau copii de medici la randul lor (sau personal medical), care luasera spagi de zeci de ani de zile…de unde “bani-gata” pentru copiii lor.
  2) Nu-s de acord cu mentinerea institutiei plicului, pentru ca deformeaza actul medical in ultimul hal. Atentie de asemenea si la spagile ascunse ce vin din partea industriei farma (ce congrese…isi plateste vreunul plimbarea la congres? nu prea cred, ii trimit producatorii de medicamente) si “colaborari”cu aceleasi firme, de unde le rezulta niste venituri babane instantanee. Cat despre impozitarea plicului, hahaaaaaaaaa, e de-a dreptul hilar sa se propuna asa ceva, pentru ca ar fi dubla impozitare, ilegala. (banii aia provin din venituri deja impozitate, plus ca, vorba cuiva, unii rup de la gura copiilor sau nepotilor sau isi vand ce au prin casa..)
  3) Un cuvant: HEALTH ECONOMICS. Ne trebuie manageri specializati in asa ceva prin sistem, economisti buni si pregatiti, nu asa…cum s-a facut pana acum dupa ureche. Trierea pacientilor inainte de a se buluci in spitale, repartizare intre spitale, si multe altele.

  • Uite ca pe mine nu ma sponsorizeaza nicio firma de medicamente pentru deplasarea la congrese..singurii care ma sponsorizeaza sunt parintii mei!! asta e situatia pentru toti rezidentii si tinerii specialisti. Da, am si colegi ca cei descrisi de tine, dar sunt putini..in rest de acord cu ce ai mai scris

  • Sunt mai mult decat de acord cu tine. Managerul trebuie OBLIGATORIU sa fie orice altceva dar nu MEDIC si sa aiba cursuri si specializari ca lumea in management si economie si un pic juridic si un pic inginerie. Nu totul intr-un spital tine de actul medical desi asta e cel mai important. Se salveaza vieti dar oare vietile se pot salva fara becuri, fara mobila, fara reparatii la aparatele care se strica, fara robinet la baie, fara rezervor la wc, fara stingatoare (care salveaza vieti, de asemenea), fara aer conditionat, fara tencuiala, fara faianta etc? Daca managerul este medic, va lua intotdeauna partea medicilor, le va acoperi si apara nenorocirile si va fi de acord cu orice spun si vor ei. Daca ar fi din afara sistemului, poate lucrurile ar sta altfel si se vor vedea niste schimbari.

 14. Mi-ar placea sa citesc printre comentarii si experiente personale cu medici care nu iau spaga, care se uita la pacient ca la un om si nu ca la un bancomat. Mi-ar placea ca medicii respectivi sa fie pomeniti cu nume si prenume si locul de munca.
  Ce bine ar fi sa se poata alcatui o lista cu astfel de medici. Ar fi foarte util pentru toata lumea. Bolnavii ar sti cui sa se adreseze daca nu au bani iar medicii ar avea un subiect de meditatie. Ce ziceti de acest demers? Cred ca nu ar deranja pe nimeni.

  • Păi n-ai avea cum să vezi o asemenea listă, pentru că ar fi un fel de listă cu Ileana Cosânzeana, Făt Frumos, Zmeul Zmeilor, și așa mai departe… Adică o listă cu personaje imaginare…

  • medici care NU iau spaga,care NU conditioneaza actul medical de spaga, care isi dau telefonul pacientilor,care sunt super faini: Irina Bucur , Poliana Leru, Violeta Perlea, Cristina Vlaicu (alergologie), Alexandru Badiu (ginecologie), Ana Maria Vladareanu, Horia Bumbea, Anca Colita , Mihaela Zlei (hematologie), Octavian Zara (cardiologie), Coriolan Ulmeanu (gastro pediatrie), Ovidiu Limoncu ( nefrologie pediatrica, pediatrie), Horia Pantu (chirurgie generala), Mihaela Zaharia ( chirurgie estetica), Ana Culcer (neonatologie, pediatrie), Adriana Diaconeasa, Monica Darmanescu, Oana Clatici (dermatologie), Dana Craiu, Sorin Tarnoveanu, Ioana Mandruta, Iacob Gabriel , Sergiu Stoica (neurologie, neurochirurgie), Cora Pop, Theodor Voiosu, Andrei Voiosu (gastro), Procopiuc Camelia (endocrinologie), Dan Stan, Dana Bandrabur, Oana Soare, Serban Bubenek , Catalin Cristoveanu( ATI), Maria Puiu, Maria Papa (genetica), Alina Petrache (psihiatrie), Monica Dragomir (oncologie), Stancu Janeta , Anda Luiza Pop (medicina de familie).

   daca zice vreunul ca le-a dat,le-a dat dupa ce au facut pacientul bine,doar ca multumire si cu mari insistente.
   mie niciunul dintre acestia nu mi-au luat un leu.

  • eu am unul : Dna dr Campeanu – Fundeni, neurologie; pe vremea cand eram studenta – nu a vrut un leu; am ajuns la camera de garda suspecta de meningoencefalita; mare noroc am avut sa intru pe mana dumneani; daca nu se ocupa serios de mine eram dusa de tot sau in scaun cu rotile; am fost dupa vreo 20 de ani cu un buchet de flori si a fost socata; era cu studentii in cabinet si s-a bucurat sincer, a spus ca nu i s-a mai intamplat asa ceva.

   Din pacate am mai multe experinete urate decat frumoase , lista e lunga si nu vreau sa imi amintesc acum.

  • Bolnavii nu trebuie sa se adreseze ei nimanui. Eu trebuiesc repartizati. Nu se adreseaza ei medicului X sau Y. Asta costa bani la privat. La stat se adreseaza sistemului! Ok?

 15. Medici? Cunosc vreo doi (indirect, nu ne-am atins niciodată), și da, vorbesc doar despre bani și șpăgi, altceva în afară de bani n-au în cap, și nu pentru că ar fi săraci, că nu sunt! Toată lumea vorbește despre salariile mici ale medicilor, dar n-am văzut niciun medic sărac! Ați văzut vreunul? Arăta-ți-mi-l, și-l împrumut eu din cei 1500 LEI, nu Euro salariu pe care-i primesc lunar! Nu mai au pic de umanitate și de compasiune, s-au dezumanizat total, zic ei că din cauză că au de-a face cu durerea și suferința omenească zilnic și au devenit imuni. Și da, nu te-ar trata niciunul doar pentru salariul pe care-l primește. Văd pe-aici, o muiere, își zice Dr. Quinn, pare a fi doctoreasă, și se vaită că nu știu ce și nu știu cum! De ce nu v-ați făcut tată, frizeri sau strungari, sau ospătari, sau agenți de vânzări, sau orice altceva? De ce vreți toți să vă faceți medici, ca pe urmă să vă văitați de salarii mici, dar nu vă mai încap Q7-le în curți și trebuie să vă luați viloace mai mari? Exact ca politicienii faceți, toți se înghesuie pe liste electorale, să se facă primari, deputați, senatori, etc, dar când ajung pe funcții se cacă pe ei că sunt lefurile mici! Dar ar fi în stare să ucidă pentru a ajunge acolo! Ipocriților!
  Am avut două persoane dragi mie, tatăl meu și un prieten foarte bun, pe care i-am internat în spitale românești și au plecat de-acolo cu picioarele înainte. N-am avut posibilitatea să mă ridic la pretențiile ”pregătirilor” care mi se cereau, așa că a trebuit să fac rost de jumătatea sumelor, sau chiar mai puțin, ca să-i bag la 2 metri sub pământ… Plecați, bă, dracului în alte țări cu toții, dar face-ți-vă și studiile acolo unde profesați pe bani grei, și lăsați dracului poporul ăsta să supraviețuiască pe principiul selecției naturale! Poate că e mai bine așa!

  • Da, eu am vazut medici decenti si nespagari la Institul de oncologie de la Fundeni (Bucuresti). Directoarea institutului nu accepta absolut nimic in afara de flori. Venea la munca cu o masina veche de vreo 15 ani, la mana a paispea, adusa probabil de prin Germania, era imbracata normal, nu epata cu nimic. Si nu era singura, mai erau medici oncologi care veneau cu Tico la munca (asta acu’ vreo 7 ani… isi mai aminteste cineva ce rasnitza e aia, Tico?). Dar probabil ca sunt extrem de rari si poate tocmai pentru ca la oncologie rata de supravietuire era atat de mica si de temporara incat… le era si lor jena, stiind ca fac mai mult tratament paleativ decat altceva.

  • Total de acord. Lucrez intr-un spital. In curte si pe strazile adiacente este salon auto de lux. Nu vad un cadru medical sa plece/vina cu tramvaiul sau cu bicicleta/autobuz/troleibuz etc. Toti vin/pleaca cu masina din dotare sau cu taxiul (cei ce se dau saraci, evident ca nu au bani sa-si ia masina dar cine stie ce limuzina ii asteapta acasa) burdusite de sacose, pachete, saci etc pe care le incarca mai mult sau mai putin discret (ca daca se stie, de ce sa se mai ascunda?) in timpul zilei brancardierii si infirmierele. Salon auto de lux… Pana si asistentele au masini care valoreaza cat un apartament. Dar, na, poate sunt eu invidioasa pe ei, pe scoala lor… Sunt eu rautacioasa, ei sunt corecti si cinstiti, nu mi s-a cerut niciodata spaga, isi fac treaba cum trebuie, nu am primit niciodata un diagnostic gresit… Sunt eu rea, na.

  • Ce vă place să generalizați…
   Uite,copila mea,crescută modest de mine,mamă singură.A reușit la medicină fără niciun dram de meditații.A făcut 4 ani în țară.
   In primul an a făcut practică terapie intensiva. Venea și lua lenjerii de acasă…”știi,mami,toți primesc,este cineva care nu are pe nimeni să îi aducă” ; “pune mai multă supă,mama,când îmi aduci mâncare,te rog”.
   Anul 2,la maternitate.Anul 3,la ambulanță.Aceleasi chestii.
   O surprindeam tristă,revoltată,dezamăgită.
   Avea în țară colegi care dădeau rar pe la școală,copiii lui X sau Y care își plăteau examenele și le râdeau în nas celorlalți.
   Spun în țară pentru că la sfârșitul anului 4 a dat examen de germană și din 4 ani de studiu la Viena și a fost admisă la medicină aici pe unul dintre locurile rămase libere prin nepromovarea examenelor studenților austrieci.
   Cum și cât se învață? Non stop,sunt ascultați mereu și au examene fără de care nu se trece mai departe.Diferențe nu sunt intre studenți,nu există fițe și copii de VIP-uri,privilegiați.Mai are rost să spun despre dotările universității sau ale spitalelor?
   Că studenții lucrează,majoritatea,cu normă de student? Da,și a mea.
   În România sunt foarte mulți studenți și copii ca fiică-mea.Pe a mea soarta și ambiția au adus-o în altă țară.Dar restul? Restul merită să fie respectați,să fie plătiți corespunzător studiilor.Nu-i băgați în aceeași oală pe toți,şpăgari și neşpăgari,deopotrivă.
   Nu este normal să se dea șpagă,nu.Dar nici să desconsiderați toți medicii.Unii chiar își fac meseria cu pasiune dar sunt prinși în capcana unui sistem putred și corupt căruia,personal,nu-i văd antidotul.
   Dr.Quinn,Ametist,o îmbrățișare caldă din partea mea.
   Și ție,Nike și Strumfului tău.

  • AMIN !!!

   Am o idee !!! Nastrusnicia intruchipata!

   ANUNT DE INTERES PUBLIC !!!

   Vrei sa profesezi ca medic pentru ca este vocatia ta?
   Vrei sa tratezi oameni si sa le salvezi viata?
   Este salariul prea mic?
   Ai dori sa cistigi mai multi bani?
   PERFECT ! Fa frate voluntariat pentru vocatia ta si
   poti incerca taximetrie sau barman in rest. Se castiga bine. Poti ajunge pe la 3-4000 de lei pe luna.

 16. aranana nahahgsa

  Doar un mic comentariu: Oamenii nu reprezinta un regn ci o specie din regnul animal. 🙂

  O zi buna.

  • mulțam frumos, nu-ș ce-a fost în capul meu. am corectat

  • Rodicuto mama…. lasa-ma sa ghicesc…. esti ori infirmiera, ori lucrezi pe la birouri in administratie si consideri ca ai invatat medicina privind… hai sictir
   tanti cu travaliul si ologul sunt fara speranta… dar nici tu nu esti departe

 17. Institutul Oncologic Fundeni, sectia pediatrie, 70% reusite la cancere care nu includ tumori solide, desi au protocoale din anii 70. sefa sectiei, o minune de om. ma duc cu o donatie si nimeresc in mijlocul unei petreceri,ca era ziua unui leut de 10 ani de acolo. nu zic ca de atunci nu sunt om, nu mai pot nici macar dormi si imi vine sa il iau pe Dumnezeu sa il intreb de ce ingaduie suferinta lor, dar imi atrage atentia, intre atatia copii fara par, maini, o fetita frumoasa, cu o operatie deja pe creier, fara un ochi,scos ca sa il salveze pe cealalt. fetita, 2 ani, rade mereu. mi se spune ca e abandonata, ca aia de la directia de protectia copilului din judetul ei au facut cerere si au venit cu ordin sa ia copila, dar, doamna profesor tine cu dintii sa ramana acolo, s-a dus la directia de resort la sectorului si vrea sa o tina pe sectie, sa ii dea hainute, jucarii, dulciuri,sa aiba grija de ea.
  pe cheltuiala ei pentru un copil abandonat, fara un ochi.

  sariti mai si ii injurati pe doctori. hai iulii si gogo zac in multi.

  • Tu vorbesti frumos doar de 1 doctor! 1! Restul de 9 sunt infecti. Despre asta e vorba aici! Majoritatea sunt naspa. 1 ala e egal cu zero intr-o mare de nasoli. Nu zice nimeni ca nu or exista si asemenea specii pe cale de disparitie dar sunt extrem de putini. Eu nu am intalnit decat asistente cu 2 clase mai mult ca trenul cu aere de castigator Nobel si inventator insulina.

  • Te rog retine ca lucrez in sistemul medical de stat fara a fi un cadru medical deci vad lucrurile din interior dar detasat, la rece. Nu sunt nici macar in sindicat.

  • Rodica, eu, din medicii pe care ii stiu 9 sunt super si unul oribil. nu traim in aceeasi tara?

  • M-ai dat pe spate cu povestea asta, Nicoletă, tată! M-ai impresionat profund, mi-au dat și lacrimile, și mi-am schimbat total optica despre medicii români! Așa-i, ai dreptate, tu știi mai bine ca mine, tata și prietenul meu n-au murit cu zile în spital (nu la Fundeni, ce-i drept, la Colțea, respectiv Sf. Ioan) pentru că ”nu eram suficient de pregătit”, ci pentru că așa a vrut Dumnezeul ăla al tău pe care-l întrebai cum de îngăduie nu știu ce! Uite că îngăduie, ce-o să-i faci? O să-i dai și Lui o contra-replică într-un comentariu? Ce-are sula cu prefectura, noi vorbim despre mere și tu ne povestești despre pere! Și dacă șefa aia de secție de la Oncologie Fundeni e așa cum spui tu, ce? Se schimbă cu ceva situația pe care am descris-o eu mai sus? Se schimbă ceva în comportamentul IMENSEI majorități a medicilor români care și-au ales cariera asta nu din vocație, ci doar ca pe o meserie mai bănoasă, pentru că la rândul lor au văzut că de când e lumea lume nu s-a pomenit medic sărac? Ori vorbim pe bune și pe corecte, ori o dăm în harneli și ipocrizii lamentabile, ca să știu cum discutăm, să ne înscriem și noi, ăștia, heitării, în corul vostru al ”asociației medicilor”, sau al ”asociației adulatorilor medicilor”…

  • este clar, si tu si iulia aveti o ura structurala fata de medici. dar,te-ai intrebat daca se mai putea face ceva pt tatal si prietenul tau? si tata a fost la sf Ioan, e infect spitalul, infect. sunt sectii unde somitatile conduc execrabil. la ortodpedie p nici nu te intreaba de sanatate fara 3000 de euro. am scris corect. tot acolo pe tata l-au salvat fara un leut spaga.si de vreo 3 ori,ca tipul a facut o pasiune pt infarcturi.

   numai ca voi urati, ii bagati in aceeasi oala pe toti.e normal sa aiba o masina de lux un chirurg f bun, dar nu e normal sa conditioneze actul medical pt asta.

   nu pot compara never IOMC (oribil, personal ciufut) cu pediatria de la fundeni sau grigore alexandrescu ori budimex, cu exceptia execrabila a lui burnei

  • voi aveti o reala problema in a evalua corect breasla medicilor. pe bune.hai,de e unul de treaba este doar pt ca exceptia confirma regula.
   nu a raspuns madama cu 1500 de euro pt o cezariana sau e inca in travaliu?

  • Sunt de parere ca: a) medicii onesti cu adevarat sunt putini, dar sunt, si ar trebui luati ca exemplu de catre toti arogantii ceilalti care isi inchipuie ca merita sa li se pupe talpile si indesate desagile doar pentru ca exista; b) fapta spagii are 2 faptuitori: a nu se mai da nici o spaga daca nu e ceva super-urgent/important cum ar fi o operatie (gen: pentru a sari randul, a intra in fatza, a avea pat la fereastra, a intra la medicul specialist cand nu e cazul etc), adica chestii de educatie, si atunci s-ar diminua de la sine chestiile astea.

  • Daca noi presupunem ca toti sunt naspa, tu de ce presupui ca toti sunt buni?

  • voi ati generalizat, cu o ura viscerala, nu eu. eu admit dins tart ca sunt nenorociti,dar aia nu-s majoritari, ca nu majoritatea doctorilor iti conditioneaza actul medical de spaga. asta incerc sa zic.

  • Se pare ca nu traim in aceeasi tara. Sau eu nu idealizez un grup de oameni pentru 1-2. Oi fi eu de vina?

  • Poate nu condiioneaza toti de la inceput, dar daca nu le dai te trateaza oribil, pe principiul e bolnav de ficat ii tai piciorul… Vorbesc urat si de sus. Cum le dai cum se schimba situatia.

  • rodica, lucrand intr-un spital, cum zici tu,fara a fi cadru medical, nu esti si tu beneficiara unor servicii medicale preferentiale fara spaga, servicii prestate de nenorocitii si bogatii aia de medici?

  • Da, draga mea, se mai putea face ceva, mă gândesc, din moment ce mi s-a sugerat ”să fiu pregătit”, dar din păcate, n-am avut, că le-aș fi dat, sta-le-ar în gât să le stea. Mai mult decât să dau un kil de sânge pentru amândoi (nu, n-am dat un kil odată, că au fost la diferență de 5 ani unul de celălalt), că nu aveau sânge pentru transfuzii, și să mai plătesc pe încă doi donatori să declare că donează pentru Cutare Cutărescu, și nu așa, de dragul de a dona (și cu sângele ăsta e o poveste, că după ce-am făcut donarea, a mai trebuit să cotizez vreo 2 milioane, ca să fie ”destul sânge”), mai mult de-atât așadar, n-am avut ce să fac pentru ei, poate doar să-mi vând apartamentul și să-i conving pe iluștrii ăia să se apuce odată de treabă! Nu i-au omorât ei cu mânuța lor, dar prin faptul că nu s-au atins de ei, tot așteptând ca eu ”să mă pregătesc”, eu am convingerea fermă că așa a fost. Nu mi-au zis ”bă, dacă nu vii cu banii, nu-l operăm”, dar nu l-au operat, așteptând ca eu să… Asta cum e? Și nu-mi spune că e un caz singular, care nu caracterizează… blablabla, că facem acuma un sondaj ad-hoc și vedem câți au fost în aceeași situație. Ferească Dumnezeu să ajungi pe mâna medicului românesc, mai bine stai dracului acasă și mori în patul tău! Tot respectul în schimb, pentru medicina de urgență și medicii de urgență! Na, ca să nu mai zici că am o ură structurală față de voi! De unde oare m-oi fi prins că ești cadru medical? Că era și greu!:))

  • nu s cadru medical.

   sa platesti oameni sa doneze? da, asta e cea mai trista propozitie citita aici.

   sa stii ca nu te contrazic.
   exista o neonatoloaga la universitar, care mi-a conditionat fiecare cateter pus copilului de 50 de euro/serviciu.

   a fost oribil,cumplit,am dat tot ce am avut.
   surpriza: intra monstrul in concediu si aflu ca dna dr Ana Culcer imi salvase de fapt copilul si femeia asta de atunci e trup si suflet alaturi de noi,fara un leu spaga.

  • Nu, n-ai înțeles, nu i-am plătit să doneze, ci ca să declare că donează pentru tata, că el oricum era acolo, la Felix pentru așa ceva, pentru bonul ăla de 50 de lei, sau cât dracului era. Nu știu cum o mai fi acum, dar atunci așa era, trebuia să ai ”donator personal”, altfel sângele nu ajungea la tine! Oricum n-ajungea, ți-am povestit că a trebuit să mai cotizez pe lângă…

  • la fel de trist.

   sunt monstri,dar nu generalizati. insist majoritatea mare de tot nu-s asa.

   lucrati voi o saptamana intr-o sectie de oncologie pediatrica. iulia, te bagi?
   rodica, ce zici?

   nu mai ramai om dupa primele 10 minute.

   sau intr-o sectie de prematuri.
   e la fel.

   pur si simplu din categoria stiu eu ca se paote.

   primesc zilnic telefoane sa ma roage sa il sun pe x sau y sa transfere un bolnav,de cele mai multe ori copil, ca e lasat sa moara cu zile de niste dr nemernici.
   din 10 cazuri, 2 s-au confirmat.atat.
   ati sunat vreodata doctori pe car enu i-ati vazut niciodata, la ora 22 sa zicem, sa le cereti o parere si sa ajute pe copilul X, pe care nu l-au vazut in viata lor,dar le trimiti pe mail documentele?
   va zic eu ca fac sportul asta de cateva ori pe luna. nu am fost refuzata, ba chiar eui ma suna la loc si fac tot ce pot pt acel copil. raspund ca cei de afara.
   nu am apelat la somitati.

   nu ami vorbiti generalizand. va rog.

  • Ia incepeti sa-i inregistrati cu telefonul pe-aia care cer spagi si “sa fiti pregatit” si faceti-le frumos plangeri penale. Asa. Sa vedeti ce repede o sa se potoleasca. 😈

  • Rico, nu te conditioneaza mereu pe fata, te ignora de multe ori si “asteapta” ca sa fie “putin mai atenti”. Customer service e jos de tot. Si se fura mult din medicamentele din spital. Eu aveam pe fisa trecute o groaza de medicamente care nu mi s-au administrat. In schimb, mi s-a cerut sa imi trimit familia la farmacie sa imi cumpere echivalentele lor. Ma gandesc ca factura catre CNAS probabil arata ca am primit medicamentele cumparate de mine din spital, nu? Ce s-a intamplat cu respectivele medicamente? De ce nu ti se da o fisa cu toate serviciile prestate si medicamentele administrate pe care sa o semnezi sa stii din start ce se deconteaza cu statul?

  • singura plangere penala o voi face, dupa ce imi vad medicamentul in lista si 50 de bolnavi salvati, acelor nenorociti,da aia de va ziceam ca exista, 3 din 15, care au scris retete false de citostatice pe noi, 1,5 milioane de euro, citostatice pe care nu le-am vazut si de care nu aveam nevoie. alora de au falsificat raspunsul unei comisii si ne-au inclus pe toti la maligni ca sa isi fundamenteze un studiu clinic pe citostatice, aia de ne-au oferit 3000 de euro pe luna tratament citostatice per bolnav cu speranta de viata 5 ani, in loc de 50 de euro/luna/pacient cu 40 de ani speranta de viata, iar copiii cu 60% sanse de vindecare. alora care mi-au trimis mail ca oricum voi muri, care au urlat de fata cu o mamica ce are copilul cu aceasta boala sa ii moara copilul ca ea daca vrea da foc medicamentelor vitale,cand mamica a intins mana sa le ia.
   dar ar insemna acum sa ii calc in picoare pentru 3, pe aialalti 15 care muncesc benevol pt noi si care au mutat si muntii si da, gratis, si suntem ff aproape de marea realizare.
   pt cei care generalizeaza, nu va indoiti ca nu am cunoscut cea mai urata fata a medicilor. dar nu generalizati.

  • Păi aici e problema, Rico, că nu-s proști, sunt doar ticăloși! Nu-ți cer fățiș, textual, ”, bă, dacă nu vii cu bănuțu’, ți-l las să crape!”, ci o fac prin interpuși, de regulă prin asistente sau prin personalul auxiliar. Și te uiți tu la el, și el la tine, și ăla moare cu zile, pentru că până nu cotizezi, ba nu e sânge, ba nu e pat, ba nu e cutare și cutare chestie disponibilă, ba sunt alte urgențe la rând, și așa mai departe. După ce ai cotizat, se rezolvă toate, ca prin minune, apare și sângele, se găsește și pat, și sală, și tot…

  • O sa te surprind dar eu chiar nu-mi fac absolut nimic legat de sanatate aici, nici cea mai mica analiza, indiferent despre ce e vorba. Si nici nu sfatuiesc pe nimeni sa vina aici, pe toti ii gonesc chiar daca ar putea sa fie gratis… Te surprinde? Tocmai pentru ca stiu cum e, prefer sa nu….

 18. Cum sa ma exprim ca sa nu imi stergi comentariul? hai ca fac un efort disperat sa nu injur, daca promiti ca nu il stergi. Doua lucruri am de zis:

  1. De ce spui tampenii cu asa o nonsalanta, fara sa citesti si tu ceva pe tema asta? Tu chiar crezi ca a venit Ponta cu ideea asta geniala nu? Surpriza! Citeste putin aici ce fac deja englezii cu spaga asta, de ex:

  http://bma.org.uk/practical-support-at-work/gp-practices/service-provision/accepting-donations-from-patients

  2. Si tu ti-ai luat tara inapoi, si esti #dedreapta, si il urasti pe Ponta. Dar tot tu vrei sa dea statul bani multi si la dcotori, si la profesori si la pompieri, sa de statul bani la toti. pai cum facem papuse? stanga sau dreapta? Si mai am o intrebare, pe partea economica, vorba lu’ Gigi: de unde sa scoata statul banii astia?

  • cum să-ți răspund eu fără să înjur? ah, stai, eu nu înjur și nici nu tre’ să fac eforturi disperate pentru asta, eu doar primesc înjurături de la cititori. nu o să intrăm într-o discuție politică. caută singurel pe blog tonele de articole în care am șters pe jos și cu guvernul anterior, ăla de dreapta. eu vreau REFORMĂ și vreau ca nenorocita aia de șpagă să dispară pentru totdeauna. să se transforme în coplată, de exemplu, și banii să intre în bugetul sănătății. doctorii să aibă salarii bune, iar cine mai ia un leu peste salariu să facă pușcărie. asta vreau eu. și se poate. imbecilii de la guvernare chiar au avut în lucru o lege bazată pe coplată, dacă ar supune-o pe aia dezbaterii, poate s-ar ajunge la niște soluții ok și lucrurile ar putea să se schimbe. la asta ar trebui să se adauge, evident, curățarea sistemului de hoți, de impostori și de mafioți. nu știu ce au făcut cu legea aia, văd că nu mai vorbesc de ea, acuma încearcă să legitimeze de-adevăratelea sistemul ăsta sinistru și coșmaresc, cu șpăgile. brrrr… cu ȘPĂGILE de milioane și zeci de milioane, nu cu micile cadouri și donații, ok?

  • Amice, beleşte ochii mai bine. Acolo nu e vorba despre bani, nici nu se pune problema de aşa ceva, ci despre cadouri, care, fireşte, nu pot fi impozitate. Prin urmare, punctul 1 ţi se aplică doar dumitale.

  • Nu injura! Nu e ok 🙂
   Si in alte tari se poate accepta o donatie sau un cadou cu o valoare maxima de 200 EUR. Fara nici o problema! Si nici macar impozitabil! Vezi Spania

 19. Nu merg la spital ca si hobby, ma duc cand altfel nu se mai poate, deci ajung direct la urgente… unde am primit pe langa anestezie si un zambet si o vorba care m-a ajutat: “o sa fie bine”. Fara spaga. Am avut si o operatie la MaxiloFaciala in Cluj unde am crezut ca nu mai sunt in romania: paturi curate, baie in camera si un bilet pe care scria mare ca toata lumea are obligatia sa se spele minim odata pe zi, la ora 6 dimineata inainte de vizita veneau doamnele de serviciu si ne puneau sa strangem din camera (deci fara borcane si alte prostii pe toate dulapurile) si dezinfectau atat podeaua cat si aerul, si…. nu aveam voie sa fim vizitati in salon (din motive de igiena) ci trebuia sa coboram in sala speciala… si daca va intrebati cine te ajuta daca nu ai voie cu vizite… ei bine niste asistente absolut minunate… Da, e spital de stat si am stat acolo FARA SPAGA.

  Eu imi doresc foarte tare un sistem medical de care sa nu imi fie frica. Cred foarte mult ca educatia si sanatatea sunt niste drepturi pentru care trebuie insa sa contribuim cu totii. Deci toata empatia si sustinerea pentru medicii care au ramas in Romania sa aiba grija de mine si de familia mea si care merita un salariu care sa le permita sa se concetreze doar pe actul medical.

 20. “Dacă astăzi v-ar lua foc casa cum v-aţi simţi dacă pompierul ar aştepta “Plicul” stând cu cisterna plină lângă flăcările care vă mistuie agoniseala de o viaţă?”, de aici: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/scrisoare-deschisa-catre-medici-daca-astazi-v-ar-lua-foc-casa-cum-v-ati-simti-daca-pompierul-ar-astepta-plicul-stand-cu-cisterna-plina-langa-flacarile-care-va-mistuie-agoniseala-de-o-viata-121650.html

  • e fumata asta cu pompierii deja.

  • Claudiu, ai dreptate. Dar am citit restul comentariilor si mi se pare ca inca unii oameni nu fac dinstinctie intre gestul de multumire si conditionarea unei activitati din fisa postului. Conditionarea actului medical e spaga, mita cum vrei sa ii spui, oricum e ilegal in toata lumea civilizata. “Multumesc”-ul ar trebui “limitat”. De exemplu noi aveam o directiva antifrauda la firma la care lucram. Multumirile erau acceptate in masura in care veneau dupa ce s-a executat serviciul la calitatea dorita, se limitau la flori sau cafea, bomboane dar ca sa nu depaseasca o anumita suma (ex. 10 eur). Oricine primea mai mult de suma primita, trebuia raportat. Si da, prefer atunci sa le dau un voucher de la Diverta cadou de multumire medicilor de 10 eur, dar doar daca imi permit sa fac asta si doar daca imi face placere (cata cafea, cat alcool sa bea si cata ciocolata sa manance ?!). Si nu pentru simplul fapt ca mi-a citit analizele, ci dupa o operatie mai complicata. Sa nu conditioneze nici o somitate actul medical! Sa nu ajunga omul sa isi taie gaina in batatura pentru ca dr X nu ii inspira “chef” sa execute actul medical! Si doamnei careia familia i-a platit cartile: si noua doamna, in IT, economie, agronomie, management etc. Si noua ne trebuie carti, si noi ne formam continuu profesional, si nu va cerem spaga pentru asta! Si stiti care e ironia sortii in tarile supradezvoltate? De multe ori, cand oamenii au carti si materiale la dispozitie, citesc si mai putin!

  • Nu cumva numai la curve se dau banii inainte?

 21. Totul e o diversiune, ca la Revolutie. Se urmareste “privatizarea” spagii la medic. Trebuie distribuit sa afle toti : http://belmed.myds.me/wordpress/?p=596

 22. Ganditi-va la un pacient bolnav de-o boala incurabila. A fost lovit de soarta cu aceasta suferinta si se sustine ideea legalizarii spagii. De unde sa ofere ”atentie” acel pacient cu un salariu de 1200 de lei, cu doi copii in intretinere, cu parinti bolnavi cu pensii de 400 de lei? De ce trebuie sa suporte pacientul spaga ,ca doar a fost platitor de asigurari de sanatate o viata.Din punctul meu de vedere spaga ar trebui interzisa nu legalizata.

 23. Poate in comentariile mele anterioare am fost mai agresiva si nu m-am facut bine inteleasa. NU vreau legalizarea spagii, NU sunt de acord cu ea, NU am cerut niciodata (nici eu, nici medicii cu care am lucrat). Din pacate cei mai vizibili sunt tocmai cei care iau si conditioneaza operatiile, etc. Cei amarati nu se vad, colegii mei cate 2 rezidenti plus copil..vai de ei, tin de fiecare banut..colegii mei tineri specialisti care au un salariu mai mic decat rezidentii in an terminal, cu garzi peste garzi sa se poata descurca (parinti bolnavi)..cu toate acestea nici unul nu a cerut nimic niciodata, ba chiar am facut tot ce am putut pentru pacientii nostri batrani si bolnavi..cei cu pneumonii nu foarte grave, pe care i-am internat ca urgenta ca nu aveau bani pentru tratament la domiciliu..cei abandonati de familie, pe care ii tineam si cate o luna ca nu stiam ce sa facem cu ei si asteptam un semn de la asistentii sociali..pacienti carora le-am cumparat noi de mancare, prosop, haine, etc…si daca dupa toti amaratii astia vine unul “ne-amarat” care vrea un serviciu neesential (de ex se simte balonat si ar vrea o ecografie abdominala) iar eu i-o fac cu placere (si pentru exercitiu!!) si ca multumire imi da o floare, o cafea sau o ciocolata, gata trebuie sa fiu pusa la zid?
  Iar la faza cu “de ce ai ales medicina daca stiai salariile” uite am ales fiindca intotdeauna am fost atrasa de misterele corpului uman si voiam sa ajut si eu pe altii (fiind si in postura de pacient)..iar la indemnul de a pleca..nu toti pot pleca, mai au familii (de ex eu o am pe bunica de 93 de ani, o mai ajut si eu cum pot)..daca nimeni n-ar mai face medicina si toti am pleca, cine v-ar trata?
  In solicitarile noastre nu ne axam doar pe salarii, ci si pe cresterea procentului din PIB la sanatate..sa putem sa avem si noi parte de niste dotari mai bune..multi dintre noi ne gandim inainte de toate la pacienti si ne pare rau ca nu suntem destul de vizibili 🙁 numai ganduri de bine tuturor si sa aveti parte cat mai rar de noi!

  • Regret, nici eu nu am inteles mesajul asa din ce ati scris mai sus. Ei vedeti?! Comunicarea asta, bat-o vina. Si noi dam in alte specializari bani pe carti pentru a ne face mai bine intelesi. Respect atitudinea, si am dat si Like acestui comentariu. Tocmai pentru ca munca celor mici nu e vizibila, sustin actiunea. Sustin ca medicii sa primeasca salarii mai mari, gradual, pe masura ce se imbunatateste calitatea serviciului catre pacient. Sustin sa aiba dreptul la un cadou de MULTUMIRE (0-10 Eur, mai mult mi se pare din nou cu semn de intrebare legat de etica). Dar ma astept in schimb sa boicoteze ei insisi somitatile gresit puse si ii provoc sa faca ei inregistrari cu fapte penale. Nu s-ar curata mult mai repede sistemul asa? Si sa isi promoveze colegii mai mici si muncitori prin laude, recomandari etc, sa sustina formarea unei generatii de medici de buna calitate medicala si morala. Si sa ceara ei management de calitate, certificate de standarde pt implementarea calitatii serviciului in domeniu medical (parca are si ISO ceva de gen), evaluare pe masura performantei in care un indicator sa fie si etica etc. Cresterea salariilor pe viitor, cred ca va fi o urmare fireasca dupa ce se inlatura mafia existenta.

  • Plecați! Plecați cu toții Cum spunea cineva mai sus, v-ați făcut doctori tocmai pentru plicurile astea, și cum spuneam eu mai sus, nu s-a pomenit de când e lumea lume doctor sărac! Dacă nu v-ați făcut doctori din vocație, ci doar ca să aveți o meserie mai bună, atunci plecați, băăă, cu toții unde câștigați mai bine, și lăsa-ți-ne pe noi, că s-o găsi cine să ne trateze! Și dacă nu s-o mai găsi, poate o să fie mai bine așa, se va revitaliza și poporul ăsta pe cale naturală. Da, vă urăsc, că sunteți meschini, impostori și ipocriți! Da, vă urăsc că vă cumpărați posturile cu bani grei, tocmai în ideea de a vă ”recupera investiția” în câțiva ani, pe spinarea amărâtului care-și vinde tot ce-are prin casă și chiar și casa pentru a mai apuca o lună-două în plus din căcatul ăsta de viață. Da, vă urăsc pentru că v-ați pierdut orice urmă de umanitate și de compasiune, vedeți în pacient doar o sursă de venit, iar dacă nu poate sau pur și simplu nu vrea să vă ”omenească” e deja mort în viziunea voastră. Voi nu numiți pacienții ”oameni”, ci ”cazuri”! Și pentru asta vă urăsc din tot sufletul! Când intri într-un cartier de vile, de regulă în cele mai faine zone ale orașelor, jumătate sunt ale doctorilor, jumătate ale polițiștilor, avocaților, magistraților! Ce rău o duceți cu salariile alea de mizerie! Ipocriților! Da, bă, plecați! Plecați cu toții!!!

 24. esti foarte agresiva, incearca sa te calmezi putin, ca poate mai sunt si altii care vor sa comenteze, dar n-o fac ca sa nu fie jigniti. si sa stii ca nu ii ajuti pe medici martirizandu-i. dimpotriva.

  • si ametist si dr Quinn,va strica locul de scuipat doctorii, nu?
   ia iuta-te tu la agresivitatea celor care ar arde,asa de control, niste medici in piata publica.

  • niste, Nike, nu pe toti :). Nu cred ca vrea cineva sa generalizeze, dar adevarul e ca oamenii retin mai usor aspectele neplacute, si dau mai direct feedbackul negativ decat cel pozitiv. Deh, am evoluat din salbaticiuni si din experiente negative invatam de ce pericole sa ne ferim, cum sa fim adaptabili ca sa evoluam etc. Toti avem rude carora li s-a intamplat ceva neplacut, si vrem sa sa schimbe asta. Cu totii avem de asemenea rude, cunostinte, prieteni medici. Sunt cateva spitale in Bucuresti si in tara unde am avut de a face cu niste profesionisti adevarati. Cunosc medici tineri 25-45 de ani cu care ma simt mai confortabil sa interactionez, decat cu altii care sunt mult mai laudati pentru multele lor specializari pe segmentul respectiv de activitate, fara a interactiona altfel decat strict in limita profesionala cu ei. M-am simtit jignita indirect cand am auzit anumite glume ale medicilor pe seama pacientilor, sau vazut reactiile anumitor asistente, foarte insinuante si barfitoare, prestand adeseori servicii lamentabile asezonate cu comentarii de prost gust (sa recitim instructiunile despre cum totul trebuie sa “scartaie” de curatenie de la postarile trecute? :). Nici atunci nu am generalizat. E timpul totusi sa ne profesionalizam, sa purtam dialogul la alt nivel, sa “crestem” noi ca oameni si ca specialisti, fiecare in profesiile noastre. Totul presupune munca multa, studiu individual, participari la conferinte, simpozioane, meet-ups etc; atat la mine, cat si la medici. Si da, compar serviciul medical cu alte servicii care implica clientela, pentru ca este un serviciu. Un serviciu are cam aceeasi parametri de calitate ca sa fie receptionat ca “bun” de catre consumatorul sau utilizatorul final, indiferent de domeniu. Un “buna ziua” si un “multumesc” politicos al unei asistente sau al unui medic, creeaza o stare de bine, si ajuta si el indirect la vindecare. Iar cat de specialist este un medic, asta tine de vocatie, profesionalism etc. Oamenii care vor sa fie buni, sunt buni, fara spagi, fara conditionare! Exista oameni care citesc, fara sa iti scoata ochii cu asta si fara sa stii cate sacrificii a facut ca sa citeasca! Oamenii buni, ies cumva in evidenta, au ceva aparte! Exact ca doamna cu Tico, pe care ne-ai dat-o tu exemplu. Pentru ea, medicina este o vocatie, nu o profesie. Dar oamenii nu se revolta impotriva ei. Eu zic ca cei care nu au facut abuzuri pana acum, nu vor fi afectati de schimbarile legale. Bataia se da intre pacientii revoltati pe cei care isi iau foloase necuvenite si marii mahari ai sistemului. Sustin schimbul de idei si argumente, chiar daca nu sunt de acord cu toate.

 25. Simona, sunt impresionat ca mi-ai rapsuns, sincer. Deci o sa schimb complet tonul, nu ma asteptam! Ideea este ca mi-ai mai sters posturi altadata, de aceea am inceput asa.

  Anyway, discutiile sunt doua de fapt. Una politica, in care, daca tu vrei sa fii echidistanta, nu te mai exprima ca i-a venit lui Ponta ideea asta si ca e de vina Ponta ca au doctorii salarii de 800 de ron. Pt ca prostii pun botul! Nu ma intelege gresit, Ponta nu e varu meu, in general asa, eu cred ca trebuie amendati toti cu aceeasi putere. Poate cuvintele sunt dure, dar chiar mi-e scarba de toti acei oameni care vor mocangeala de la stat, dar sunt de dreapta.

  Si a doua, masura in sine. Sorry, dar chiar nu sunt de acord cu ce spui. Aceasta “spaga” este luata in considerare in multe tari civilizate, nu doar Anglia. Si e firesc sa fie asa, pentru ca acest “domeniu” are o incaractura sentimentala, umana, ce nu poate fi cuantificata in nicun fel. Oriunde pe lumea asta va exista dorinta sa “multumesti” unui doctor daca ti-a salvat o mana, un picior, sau toata viata. Cu atat mai mult la noi, unde doctorii nu vor castiga niciodata, legal, la stat, pe masura muncii prestate.

  Deci sa legalizezi acest lucru mi se pare chiar o idee buna. Doctorul nu mai sta cu frica in san ca il salta Kodrutza pt 500 de lei. Si poate nici nu mai pleaca in Anglia, unde, de altfel, tre sa declare ce primeste.

  • Draga Claudiu, in Romanica noastra masurile si impozitele sunt interpretate dupa ureche. Ai vazut ca inclusiv doamna economist de mai sus, nu prea intelege cum e cu impozitarea si cadourile etc, desi toate acestea sunt activitati evidentiate in contabilitate. Eu votez eliminarea spagii, si nu legalizarea ei. Fac o comparatie cu impozitarea chiriilor si obligatia proprietarilor de a isi inregistra contractele. Ce a atras asta dupa sine? O mafie in plus. Acum mergi sa faci contract de inchiriere si iti cere ca pe langa chirie sa ii mai dai “din mana” in plus contravaloarea impozitului. Si nu doar unul face asa, ci TOTI. Adica a dus la o crestere mascata a chiriei, suportata de utilizatorul final si bani la negru inca se mai invart (poate nu cati inainte, dar minim contravaloarea impozitului… cu siguranta). Asa ca ma astept ca legalizarea unui astfel de gest sa duca la o crestere a valorii de suportat pt pacient. Si atunci ma intreb ca pacient: pana cand sa va mai suportam?! Conditionarea actului medical pentru ca maria sa somitatea nu are chef sa opereze azi ca are de dat la muncitorii de la viloaca X mii, si fara aia el nu se murdareste, nu cred ca se intampla nici in Anglia. Si gandeste-te si la cat castiga majoritatea populatiei, mai ales oamenii din provincie. Cred ca ideea ta merge mai degraba pe sistemul co-plata propus de Simona. Altfel un sistem deja putrezit nu il poti curata peste noapte. E parerea mea, absolut subiectiva.

  • @claudiu: dacă ți-am șters, probabil că erau comentarii jignitoare la adresa altora. d-alea în care mă făceai pe mine “TUTĂ” sau mă luai cu “păpușe, ai luat-o razna” tocmai am văzut în panoul de administrare că nu ți-am șters. altfel, mai mult decât ți-am răspuns deja nu am ce să spun.

 26. Felicitări pentru articol!
  Tot pe același ton și despre același subiect am scris și eu (student la medicină) aici: http://blogdemedicinisti.com/toti-sunteti-specialisti/

 27. Comentatorii cu simptome de detinere a adevarului absolut sunt rugati sa tina plicurile la vedere si sa nu muste, sa nu zgarie si sa nu se tavaleasca pe jos in asteptarea tratamentului.

  • corect. m-aș și eu bucura dacă s-ar discuta echilibrat, fără să-i demonizăm pe medici, fără să-i ridicăm în slăvi ca pe sfinții martiri.

 28. In primul rand Ponta: a aruncat un scuipat deoarece stie sigur ca nu-l prinde 1 octombrie pe functie. Si-a zis: ce-ar fi sa-i incurce nitel, sa se poata lauda dupa cat a fost de viteaz si cum a marit salariile chiar daca Isarescu a zis NU.
  In al doilea rand despre sistemul sanitar (eu cred ca e dezechilibrat rau de tot): vizibili sunt medicii din spitale care infrunta fata in fata masa de bonavi existenta, restul nu-i prea vezi. Din cate stiu raportul dintre medici specialisti si medici de familie e de 1 la 5 (ati citit bine) in favoarea medicilor de familie. Va provoc sa faceti o comparatie intre numarul de intilniri avute de fiecare cu medicul de familie si cate cu medicul specialist (acum a ajuns la raportul 1 la 2 in favoarea medicului din spital si asta deoarece esti obligat sa mergi dupa reteta la medicul de familie). Cat costa un medic de familie? Undeva peste 12000 lei lunar (de atat stiu ca era acum 2 ani – nu mai sunt la zi) din care plateste chirie, utilitati, consumabile si salarii (al sau si al asistentei) . Un medic in spital in medie, costa in jur de 8000 lei (cu tot cu impozite la stat)
  Sa va mai prezint citeva cifre: cheltuielile cu spitalele (pe judet) sunt in jur de 70 – 80% din total cheltuieli medicale. Intrebarea e fireasca: de ce? un alt raport intre numarul personalului medical (medici si asistente) si restul personalului este de 1 la 4 si chiar mai mare (in unele zone). Au angajati fochisti (centralele termice sunt automatizate complet si ard gaz metan), centraliste telefonice, Liftiere (joburi disparute altundeva datorita progesului tehnic)
  Stiu judete – si nu putine – in care cel mai mare angajator local sunt spitalele judetene.
  Salariile au o pondere de peste 75% din cheltuielile unui spital.
  De ce se intimpla acestea? un sindicat foarte puternic, cu multi bani pentru activitati sindicale si cu aceeasi lideri sindicali + politici. Daca incerci sa propui sa modifici ceva cit priveste drepturi salariale te izbesti de un zid.
  Pacat: in aceasta disputa iarasi si-o ia cine munceste. Smecherii stau in spate…. 🙁

 29. Indignarea e buna, dar e contraproductiva. Ai urmatoarele premise:
  1. Medicii au salarii mici.
  2. In Occidentul care, cinic, accepta fara nicio discutia medici romani (dar pune piedici altor categorii profesionale din aceeasi tara) personalul medical isi gaseste usor de lucru la bani foarte multi.
  3. Pacientii romani au si nevoie de ingrijire si nu poti pune un pediatru la 50000 de copii.
  Care ar fi solutia? Bani ca in Occident? Hai sa vedem. Am auzit chiar ieri ca personalul sanitar la noi e format din circa 210000 de persoane (vreo 188000 in sistemul Ministerului Sanatatii si vreo 20000 in MApN, MI). Puneti doar 1500 de euro in medie pe luna (asta nu inseamna decat vreo 900 “in mana”) la fiecare si ajungem la 2% din PIB doar salarii personal medical. Nesustenabil, dupa orice norme bugetare si, CULMEA!, nici macar suficient pentru ca oricum e mai putin decat “dincolo”.
  In sfarsit, in aceste conditii, care e solutia?
  PS A, problema medicilor este una de o acuitate de care inca nu suntem constienti. Pleaca pe capete!!!

  • “Acuitate”, my ass. Am vrut sa zic ceva de genul “e acuta”. :mrgreen:

  • Salariile din Ro nu trebuie sa fie egale cu cele din Occident, ci undeva la o treime sau jumatate din cat se castiga in vest. De ce? simplu: pentru ca din 3-4000 de euro brut cat au in vest mai raman cu vreo 1200 euro dupa chirii f mari, asigurari, cheltuieli locative si tot tacamul. Deci salarii de 1000-1500 de euro in Ro ar fi ok pentru a avea o putere de cumparare echivalenta.

  • @ Rico

   Sunt aduse din condei, ca sa zic asa, calculele tale. In orasele universitare (Bucuresti, Cluj, de pilda) chiriile si cheltuielile locative trec de 500-600 de euro. Plus asigurarile, de care vorbesti, raman vreo 400-700 din cei 1000-1500 de care zici tu. Iar restul cheltuielilor e ca in vest sau chiar mai mare (vezi, de pilda, dobanzile). Comparativ cu ce e in Romania sigur ca 1000-1500 de euro salariu MEDIU (despre asta vorbim, nu? – deci asta presupune si salarii mai mici) poate sa para decent, dar comparativ cu ce ar putea castiga daca pleaca (si, vrem, nu vrem, trebuie sa fim pragmatici si sa ne gandim la asta) e putin. Degeaba se agita profesorii ca si lor le trebuie un tratament asemanator cu al medicilor, in cazul lor nu exista pericolul sa plece (suna cinic, dar asta e – si eu sunt profesor, sa stii!).

  • Ai exagerat mult la partea cu 500-600 de euro cheltuieli locative in orasele mari, chiar si pentru Bucuresti sunt exagerate. Eu vorbeam de o medie atat pe venituri cat si pe cheltuieli. Nu de luxuri. Cu 600 de euro iti inchiriezi/cumperi apartament mare in centru in orasele din Ro sau vila la margine. Iti trebuie de cel putin 6-8 ori mai mult ca sa-ti permiti ceva asemanator intr-o mare capitala europeana. Nici nu se compara. Va spun din experienta ca in ce priveste puterea de cumparare un salariu de 4000 de euro brut intr-o capitala din vest e cam ca unul de 1500 in Ro.

  • CHIRII si cheltuieli locative. Am fost destul de clar.

  • Si asta cu 4000 de euro brut in Europa echivalent cu 1500 RON in RO e buna. Foarte buna. O s-o folosesc ca poanta la următorul chef. Îmi dai voie?

  • A, scuze. Vina mea. Erau 1500 de euro in RO. Hm! Depinde de structura costurilor, dar in principiu ai dreptate.

  • In Europa iti trebuie salariu dublu fata de Romania pentru a-ti pastra standardul de viata.
   Iata de exemplu o comparatie Bucuresti-Viena:

   http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Romania&country2=Austria&city1=Bucharest&city2=Vienna

 30. Inceput de decembrie, trist, 2008… sarcina dorita oprita in evolutie, constatata de obs-ginecolog-ul care o urmarea ! Interventie de indepartare resturi, tristete mare, psihic la pamant . Peste o saptamana, ora 1 noaptea, stare viscerala de rau, sora cu ” vazut moartea cu ochii “. Prezentare la UPU, oras de provincie, fara clinica privata cu regim de urgenta . Consult de multiple specialitati, ce-mi mai aduc aminte in starea in care ma aflam, inclusiv chirurgie si obs-gine, stat in pat la UPU cu perfuzie pana la 6 dimineata, trimis acasa cu diagnostic infectie urinara, ” daca va simtiti tot asa rau, reveniti ” . Ajuns acasa, stat in pat, noroc de nesomn ( daca adormeam, o faceam probabil pentru totdeauna ). Plecat la 8 dimineata la o clinica privata ( singura din oras ), echografie, acumulare de lichid in abdomen, chemat ginecolog + chirurg, in sfarsit diagnostic : sarcina ectopica cu hemoperitoneu, 1/2 L sange in abdomen, hemoragie interna, operat urgent, scapat cu zile !!! Ma invinuiesc pe mine ca nu mi-am dat seama ca sarcina nu a fost una normala, implantata un uter, desi testele de sarcina erau pozitive, ca n-am stiut ca un simplu BHCG mi-ar fi indicat, dupa interventia de indepartare resturi sarcina ca inca e un embrion viu pe undeva….

  PS Dupa cativa ani, baietel sanatos, acum are 3 ani si 8 luni, sarcina urmarita la Viena, nastere in Ro la o clinica privata ! Scapa cine are sansa din sistemul medical de stat din RO !

 31. N-am mai citit de la luatu spagii ca sa aiba ce pune pe masa copiilor. Asta-i si justificarea tiganului cand iti intra-n curte si-ti ia recolta sau cand primesti una in cap ca sa-ti fure doi lei. Vor doar sa puna ceva pe masa copiilor, manca-ti-as.
  Ce-ar fi sa puna pe masa copiilor rodul muncii lor iar daca e insuficient sa se lege de usa guvernului si sa ceara stoparea hotiei si marirea salariilor. Ah, parca ar vrea acum dar doar dupa ce spaga a fost incriminata explicit. Pana acum ce-au pazit?

 32. American Gigolitza

  Daca se legalizeaza spaga, sa fie si impozabila. Eu personal n-am cunoscut decit un singur medic roman care sa nu ia spaga, restul lacustesc totul. Iar aia cu medicii care cumpara din banii lor tot felul de chestii care lipsesc din spital e pentru prostii care stau sa asculte, unii dintre noi chiar mai avem oleaca de creier. Am varsat mii de dolari de la profesor la asistente cind mama a fost in spital, altfel o lasau sa moara, cumparat medicamente, iod, etc. Sper sa o scot cit mai repede din tara aia nenorocita.

  • Daca stai in SUA, dupa cum inteleg din nickname, cat platesti pe luna asigurarea medicala pentru toata familia? Si ce se intampla daca n-o mai platesti?

  • rodica,
   era vorba despre asigurarea obligatorie a masinii celei care a comentat anterior.
   citeste si gandeste inainte, nu e asa greu.

  • scuze,comentariul trebuia inserat cateva randuri mai jos.

  • Am lucrat ca medic specialist in Ro doar 2 Ani …apoi am plecat.
   Da am cumparat din banii mei fire,manusi, medicamente etc…si colegii mei făceau la fel
   Ps. Am lucrat la spital de stat in Buc
   Nu vreau sa mi imaginez ce e prin tara

 33. Ce-ati facut cu banii mei, nesimtitilor?
  In 25 si ceva de ani, cati au trecut de la Revolutie, am stat in spital 3 zile jumate, atunci cand am nascut.
  In rest, am beneficiat de consultatii medicale la medicul de familie (gratuit, adica) de vreo zece ori maxim. Analize mi-am facut din cand in cand pe banii mei (chiar si cat am fost gravida), ca la “compensate” n-am prins.
  La medici specialisti m-am dus doar la cabinete particulare (ca la “de stat” e de stat si nu am timp de pierdut).
  Copilul a beneficiat doar de vaccinuri (si nu au fost toate gratuite) si de cate un control de rutina la medicul de familie. Ca mi-a dat Dumnezeu un copchil sanatos. Iar cand a fost bolnav rau (varicela), l-am tratat acasa, evident!
  In toti acest timp, eu i-am dat CAS-ului bani.
  La fel si angajatorii mei.
  Reiau intrebarea:
  Ce-ati facut cu banii mei, nesimtitilor?
  Si completez:
  De ce sa va mai dau bani? DE CE? Mai bine ii pun cumanuta mea intr-un plic sub saltea si-mi vad de sanatate cum oi sti.

  • ai maşină ?
   dacă nu ai avut nici un eveniment, ce au făcut nesimţiţii de la asigurări cu banii tăi???
   nu te bucuri că nu ai avut nevoie de respectiva asigurare ?
   dacă vei avea vreo maladie gravă, cu tratamente de mii de lei, asigurate gratuit prin programele naţionale, vei fi mai fericită?
   eu respect toate opiniile, şi pro şi contra doctori sau sistem, dar gândiţi înainte.

  • Masini de lux, ce sa faca? Vezi pe vreunul ca vine cu tramvaiul?

  • rodica,
   era vorba despre asigurarea obligatorie a masinii celei care a comentat anterior.
   citeste si gandeste inainte, nu e asa greu.

  • Draga extrem de inteligenta agneswood, eu am raspuns pt Simona… Nu e problema mea cum aranjeaza blogul raspunsurile… Era greu sa te prinzi pentru cine e raspunsul, nu?

 34. @Simona: E ok. Speram totusi, ipotetic vorbind, sa ne demontam motivele cu argumente. Vad ca nu conteaza pt nimeni ca acest lucru functioneaza deja in multe tari europene. Conteaza doar ca ne scuipa Ponta.
  @Beepsy: Eu sunt de acord cu ce spui tu! la primul impuls, e logic sa ne dorim toti sa dispara spaga, nu sa fie legalizata. Dar, hai te rog sa mai avans un pas in discutie. Daca tu ai fi Ponta, cum ai face asta? Eu am urmatoarele intrebari:

  1. Acum plicul este ilegal. Stim cu totii, de la TV, cazuri de doctori saltati de DNA pt ca i-au prins cu bani in halate. Cu toate acestea, plicul exista si va exista fara niciun fel de dubiu. Exact ca prostitutia. Deci cum faci tu sa il elimini in realitate, nu doar discutand pe blogul Simonei?

  Eu cred ca daca il legalizezi, plicul fiind tot acolo, doctorii care. oricum am spune-o, fac “chestii” de viata si de moarte nu vor mai fi arestati daca au primit ceva si vor putea sa-si justifice banii. Ma repet, nu sunt noi cei mai destepti de pe lumea asta, multe alte tari au concluzionat ca asa e mai bine.

  2. Inginer fiind, ma socheaza o contradictie, din nou, logica… Toti vrem sa se mareasca salariile doctorilor. Si celorlalti bugetari daca se poate. Ponta a zis ca il mareste pe cel al doctorilor cu 25%. Tot nu-i bine, e un cretin care ne scuipa. Perfect, sa plece! Cine sa vina? Predoiu, nu? Perfect, sa vina el! Dar el de unde scoate banii pentru toti? Conform antecedentelor, sansele sunt mult mai mari ca bugetarii sa nu isi ia salariile de acum, nicidecum sa mai primeasca si mariri. Deci, m-am pierdut… tu despre ce zici ca e articolul Simonei? despre Ponta vs new PM, sau despre cum sa eliminam spaga? eu sunt confuz in ambele directii…

  • 1. Daca e ILEGAL, tot se vor feri. Ca vor mai cere? Cu siguranta, vor merge la risc unii, dar din ce in ce mai putini. E nevoie de o schimbare radicala de regula, apoi de controale, apoi de urmarit si in niste ani mizeria umana din momentul asta, va deveni istorie.
   2. Despre de unde se gasesc banii… mister total si pt mine, ca mai la toate promisiunile electorale. Nu sunt fan nici un politician, iar pe cel in cauza nu il prea suspectez de inteligenta sau inspiratie. Poate confiscarea averilor nemeritate ar fi totusi o solutie :). Pentru mine ideea de reforma pe care o cere Simona reprezinta: 1. nu cred in ideea de a remunera peste noapte fara conditionare. Adica sa primeasca de maine mariri de salariu si sa ceara spagi in continuare fara nici o jena, cu sau fara plic legalizat, mi s-ar parea strigator la cer! Prima data evaluare a sistemului, apoi a omului, si remuneratie crestere treptata in functie de performanta sistem si individuala dupa indicatori de calitate si etica (% cazuri preluate, % dificultate, renume, etica % calitate livrata de ex cati nu i-au murit, cati s-au recuperat in cat timp, cat de moderna / inovativa a fost solutia aplicata pentru a rezolva un caz etc.). Adica hai sictir, 25% marire daca iti da maine peste noapte inseamna ca o sa muncesti cu 25% mai mult sau mai corect? Nici poveste! 2. spaga se elimina prin educatie etica, morala, civica. In alte tari este de neconcedput. Eh, trebuie sa ajungem si noi la nivelul ala. Am invatat ca in situatia consumului excesiv de zare, zahar si grasimi nu e bine, am invatat ca datul banilor la cersetori intretine un sistem putred, nu il elimina, la fel si cu spaga: bannere, televizor, educatie in scoli, afise lipite in spitale ca in aceasta unitate nu se da si nu se primeste si ca in situatia in care se da si se primeste ambele parti sunt responsabile etc. 3. profesionalizarea sistemului de voluntariat: de ce sa nu avem si noi calugarite voluntare, sau eu sa lucrez niste ore pe luna la un spital… credeti ca nu ar face concurenta asistentelor acrite de propriul job (eu am o mai mare problema cu asistentele decat cu medicii)? Si atunci, calitatea serviciului va creste. 4. bune practici si bune exemple: cum sunt laudati medicii SMURD, care btw, nu iau spaga ca sa te resusciteze, asa sa fie prezentati si medicii de la spitale de la diverse specializari. Aparitia publica, dorinta pacientilor de a te alege, sa se traduca in bonusuri in bani. 5. management profesionalizat, consultanta manageriala de specialitate: multe imbunatatiri se pot face si cu fonduri structurale, cu siguranta. Si mai am idei, dar deja scriu ca politicianu… ganduri multe si nu fac treaba mea 🙂

  • Beepsy, vei revoluționa istoria omenirii. De când exista societate umană se practica spaga. Si iată cum tu, din 3 fraze bine ticluite, i-ai găsit soluția. Bravo!

 35. Rog încă o dată deținătorii nervoși ai adevărului din AMBELE tabere să tragă aer în piept și să încerce un dialog de pe poziții mai calme și mai deschise.

 36. Mi se pare incredibil. Simt atata ura. Am simtit-o de atatea ori in ultimul timp! Am si spus de mai multe ori in ultimul timp, cand pur si simplu mi-am pierdut ultima urma de rabdare: din cauza ta si a multor ca tine o sa plec, si asta se intampla, de exemplu in noapte de Anul Nou!
  Daca noi castigam 8-9000 de euro pe luna, si avem case de vacanta si altele, de ce jumatate dintre noi au plecat si multi o sa mai plecam, pe un salariu de 2-3000 de euro? Haideti, vreau sa inteleg. Fie eu, fie voi ati pierdut ultima urma de ratiune!!!!

  • cui anume te adresezi? era bine să îi menționezi numele, ca să știe omul

  • Din pacate sunt mult prea multi carora ma adresez. Din cate imi dau seama marea majoritate!!!

  • cunosc asa zisi doctori care au abuzat de un sistem idiot, permisibil total lacunar( adica cu gauri) doar ca s-o stearga in raiul occidental dupa ultimul clopotel,stii porcaria aia cu juramantul lui Hipocrate,Mai pe intelesul unora au facut scoala pe banii statului si au sters-o cu primul tren in VEST……….GO VEST,GO VEST!!!!!!!!!!!
   Si mai draga Flaviule, vilele si bmw-urile nu vine in primii ani de felcerie ci dupa ani si ani de pupat cururi,facute garzi,aliante si mezaliante,spagi date la sefi,si mai uita-te la stiri

  • Pentru mures!
   Incearca sa rationezi!!!
   20 000. De ce au plecat? Raspunde-mi! Si nu doar banii!!

  • @Flaviu: eu o vad asa. Enoooorm de multi oameni au fost traumatizati rau de tot prin sistemul medical din tzara, de la comportamentul unor medici si personal medical, pana la conditiile infioratoare din cele mai multe spitale, pana la umilinta crunta pe care o resimti cand ti se cer bani (direct sau indirect). Enooooorm de multi daca nu chiar TOTI. Marea majoritate dintre ei au trebuit sa faca niste sacrificii inumane pentru a plati spaga aia din care-si iau ANUMITI medici vile si masini scumpe. De aici ura viscerala. Si sincer, e de inteles.
   E un cuvant in engleza care se numeste “entitlement”: personalul medical s-a simtit indreptatit sa se comporte oricum si sa ceara orice din cauza salariilor jenante. Dar de la cine cerea? De la oameni care ori nu aveau un sfant, ori se imprumutau prin vecini, in cele mai bune cazuri cei care aveau (pe corect) munceau non-stop pentru asta.
   De undeva trebuie inceput si cred ca cel mai bine ar fi sa se inceapa din partea personalului medical o schimbare de atitudine si mai multa compasiune. E o aberatie totala ca UNII medici sa castige in Ro mii si mii de euro din spagi ce provin din niste sacrificii teribile, de la mamaia de la tzara care nu mai pridideste prin curte si aduce oua, pana la profesiile care muncesc in stres 12 ore pe zi pentru banii aia.

 37. Foarte complicat subiectul si practic fara o rezolvare multumitoare nicaieri in lume.
  Salarii decente, mari sau mici in comparatie cu ce? Pe o piata libera a muncii venitul se regleaza automat in functie de cerere si oferta. Daca stii sa faci ceva cautat si sunt putini care stiu sa faca acelasi lucru poti sa ceri bani multi. Daca nu, nu. Dar mai intai trebuie sa existe acest tip de piata. Sistemul romanesc de sanatate este o strutocamila intre un sistem social, daca nu chiar de tip comunist si unul liberal de tip scapa cine poate. Si pacientii si medicii lupta pentru existenta, mai buna sau mai rea. Oricum sunt convins ca cei care s-au ,,descurcat mai bine,, nu sunt interesati de aceste comentarii, fiind ei medici sau pacienti. Cainii latra, caravana trece.

 38. Sincer..mi-e din ce in ce mai clar cata ura au unii pt medici..Sunt care cer,sunt foarte multi care cer.Sunt multi care nu cer,dar daca li se dau bani,nu refuza.Suni unii (cum sunt eu), care nu accepta banii.Iar atunci pacientii sunt socati,insista si insista,ca la final sa se simta ei jigniti daca ii refuzi( “ce!banii mei nu sunt buni??”).Sau mai rau,cred ca au o boala grava si nu vrei sa le spui.Cu alte cuvinte,nici cum nu e bine.
  Dupa facultate,m-am lovit de realitatea dura.Spitalele au lipsuri multe.Si grave.Medicamente vitale,care lipsesc,pe care medicii le tin in buzunar (cumparate din bani proprii) in caz de urgenta.Aparatura inexistenta.Sau daca mai e un amarat de CT sau RMN toata lumea da buluc acolo si se strica.
  Spitale nerenovate,de pe vremea lui Ceausescu.Ca rezidenta am dormit mult timp in subsolul cladirii,pe niste paturi de toata jena,dupa o garda de 24 de ore.Am dormit pe targa, am dormit cu capul pe birou ca sa fiu acolo in caz ca apare vreun pacient.Am vorbit frumos,am vorbit cu dumneavoastra si am fost tratata cu “conita,cucoana”.N-am raspuns,pentru ca a durut.Unii n-au pic de respect si trateaza medicii cum stiu ei mai bine.Cu nesimtire.Am avut pacienti care mi-au multumit pt cum m-am purtat cu ei (si nu,nu mi-au dat bani), batranei cu lacrimi in ochi ca pleaca acasa mai bine decat au venit sau pe picioarele proprii.Pentru mine ala a fost adevaratul “plic”.
  Am 28 de ani,cu un salariu de 950 ron.Plus bursa de 600.Nu-mi ajung banii,evident.Si cu toata rusinea,inca primesc bani de la parinti.Nu ma mai plang,pt ca greseala a fost a mea,cand am decis sa dau la medicina.M-am gandit doar ca e minunat sa salvezi oameni.Acum mi-e rusine sa spun ca sunt medic.Evit sa spun ca sunt medic.
  N-am luat in calcul ca in 6 ani de facultate sistemul medical nu se schimba si n-o sa se schimbe niciodata.
  Dar nu e nimic, in curand plec spre vest.Ca multi alti colegi de-ai mei.Unde medicul nu e aratat cu degetul,unde te simti MANDRU ca ai reusit sa termini atatia ani de facultate.Si nu orice facultate,ci una foarte grea si costisitoare!
  Nu plec pentru bani.Plec pentru mine.Pentru a fi respectata,asa cum si eu am respectat toti pacientii la randul meu.

  • Andreea,
   si eu am plecat la munca ,dar in Middle East , prin 2000+ ,cu gandul sa adun ceva si sa vin inapoi sa incep o afacere in conditii mai “prietenesti” cu antrepenorii decat erau atunci.
   Acum ,dupa ce vad ca se intampla ,cred ca s-a schimbat ceva dar in rau,mult mai rau ,birocratia fara sfirsit, vulpoii statului care te coontroleaza si gasesc cvea ca sa te jupoaie, spaga pe care tre’ s-o dai pe la diferite birouri cu autorizarile ,etc. etc.
   Nu prea imi vine sa deschid nimic in Ro, mai bine ma duc si deschid un mic business in una din tarile cu adevarat europene.

  • @Andreea:
   M-a luat, asa, pe nepusa masa, un drag de tine (scrisesem tone si am fost tentat sa las asa … dar stiu ca Simonei nui-i plac unitatile mari de masura … la ce trece de quintal, il roaga pe tata U sa citeasca … indeosebi atunci cand se suoe pe cantar, gen. Ce ziceam? Aaaa, da … ca te cam iubesc. Chiar umpic mai mult decat iubesc intreaga voastra tagma in halate. Albe, cum altfel.
   Uite, citez textual din abecedarul meu din clasa I, partea a II-a:

   Alb halat imbraca fata
   La spital cand vine
   Spune-i numai ce te doare
   Ea te face bine.

   Da, aud voci din OFF, catrenul era cu tata, nu cu fata. Lasam asa, e mai trendy?!
   Lasi iubirea sa se sfarme? OMG om ailav?!

 39. Sunt medic. Am lucrat 4 ani in Romanica si de5 ani sunt in Germania. Stiu cum functioneaza ambele sisteme. Nu am cerut niciodata bani, dar recunosc, cand mi s-a oferit am acceptat de cele mai multe ori. Simplu, pt ca aveam nevoie. Sa va povestesc o intamplare : mergeam acasa cu trenul si erau niste domni care se plangeau ca au fost la medic si ca, normal toti sunt niste spagari nesimtiti. Le-am zis clar ca eu nu am cerut spga si nu am conditionat niciodata un act medical. Si mi-au raspuns imediat- pai daca esti prost???!!!! Pe de o parte ei condamna medicii ca iau si cer bani iar pe de alta parte atunci cand nu o fac ii iau de prosti!! Odata ramasesem fara nici un ban, era vineri, nici macar bani de bilet nu aveam sa plec acasa si am fost cat pe ce sa cer bani unui pacient ca sa-i fac o ecografie. Nu am facut-o, desi tare mai aveam nevoi de banii aia. Ala a fost unul din momentele in care m-am decis sa plec. Imi iubesc prea mult meseria si vreau sa mi-o fac in conditii civilizate. Aici, am toata aparatura de care am nevoie, am invatat in juma de an aici cat 4 in Romania, am bagat pe putin vreo 2000 de euro in carti de specilaitate, spitalul imi deconteaza cursuri si congrese in limita a 600 de euro pe an, salar bun etc. etc, etc. Si in plus respectul. Respectul pacientului fata de mine si al meu fata de pacient. Mi s-a zis ca nu sunt un bun roman fiinca am plecat si ingros randul strainilor. Ei si, ma doare fix in cot. Prefer sa fiu un roman rau , pt mine e mult mai important sa fiu un medic bun. Si regret s-o spun in Romania nu ai cum sa devii un medic bun. Daca as mai fi ramas sigur as fi ajuns si eu sa cer spaga, as fi acumulat zeci de frustrari si as fi devenit un nesuferit. Pt toti colegii mei medici nu am decat un sfat – plecati, plecati, plecati! Plecati, nu va mai uitati inapoi si nu va mai intoarceti!

  • ia zi mosule,
   cheltuiala statului ca sa te faca pa tine om ai decontat-o?
   daca da , bravo.
   daca nu
   macar taci draq din gura, laudarosule.

  • draga dg nu o fac ca sa ma laud, ci ca sa accentuez niste diferente. Pacientii din Romania au pretentii la servicii medicale ca in afara, mi se pare normal ca si medicii sa aiba si ei pretentia sa lucreze in conditiile din afara. Si da, consider ca mi-am platit datoria fata de statul roman prin garzile neplatite, orele suplimentare neplatite, banii cheltuiti pt achizitionarea de stetoscoape, tratate, manusi, etc, etc.

  • dg,
   aici nu sunt absolut deloc de acord cu tine. cu cheltuiala făcută de statul român pt şcolarizare.
   păi statul a cheltuit cu şcolarizarea tuturor studenţilor, de la toate facultăţile şi specializările, care ulterior au emigrat şi lucrează, trăiesc, câştigă şi plătesc taxe în alte state. nu doar a medicilor. şi pt ingineri, it-şti, chimişti, fizicieni, matematicieni, economişti, muzicieni, dracu mai ştie ce.
   trăim într-o lume în care există dreptul la muncă şi la migraţie iar oamenii se adaptează mereu pieţei. nu văd de ce doar medicilor li se impută mereu (şi) asta.
   nu sunt sigură că am reţinut exact, dar parcă ceva îmi spune că şi tu eşti într-o situaţie asemănătoare. dacă greşesc, primeşte scuzele mele anticipat, nu am fost suficient de atentă la detaliile legate de tine.

  • Draga dg, intoarcete te rog si comenteaza pe gsp! M-am saturat de limbajul si de gandirea asta de ferentari!

  • ia să ne dea statele unite banii înapoi pt şcolarizarea lui mircea eliade!
   şi franţa pentru eugen ionescu!
   şi cred că putem continua cu o listă aproape nesfârşită dar ai prins ideea.

  • ca să nu mai vorbim despre miile (sper că nu greşesc ordinul de mărime) de absolvenţi de studii superioare care nu profesează în domeniul pentru care statul a cheltuit cu şcolarizarea şi sunt agenţi imobiliari, şoferi de taxi, agenţi de marketing sau nimic. indiferent că au rămas aici sau au plecat. absolvenţi de facultăţi umaniste, de drept, psihologie, sociologie şi câte şi mai câte specializări cu şanse reduse de angajare.
   sau cei care şi-au descoperit ulterior hobby-uri ca coafatul, machiajul, înfrumuseţarea, fitnessul. cofetăria, hotelăria şi au dat naiba diplomele universitare. păi mai punem de un buget al statului numai dacă luăm banii înapoi de la toţi aflaţi în situaţia asta în ultimii 30 de ani.

  • Draga @ flaviu
   Ti-am dat dreptate la comentariul anterior (cu un like). Iti dau dreptate si in privinta nemultumirii fata de limbajul folosit de @ dg. DAR: esenta mesajului sau nu e deloc atat de usor de eludat cum ai vrea tu. Daca e adevarat ca nu stim sa ne tinem medicii si (daca urmaresti comentariile mele anterioare precedente, te vei convinge) sunt 100% de partea ideii ca medicii sunt foarte prost platiti si ca asta trebuie schimbat ACUM pana nu e prea tarziu, tot atat de adevarat este ca atat medicii care pleaca cat si tarile in care ei se duc beneficiaza de banii pe care Romania asta saraca si nenorocita (pe care toti o injuram dupa ce, da’ asta ramane intre noi, toti contribuim cu particica noastra la uratenia ei) i-a cheltuit ca sa te scolarizeze pe tine si pe confratii tai. Asta ti-o spun asa, amical.

  • @ agnes

   Exemplul cu Cioran si Eliade e ca bata-n balta, scuze. Niciunul n-a practicat ceea ce a invatat in scoala din Romania (nu mai spun ca facand scoala in perioada interbelica nu sunt convins ca a fost chiar gratuit ce au facut ei acolo). “Istoria religiilor” nu i-a fost predata lui Eliade la Bucuresti si a plecat cu ea s-o transcrie dupa ce a ajuns profesor la Chicago. Sa nu ne confuzam asa usor, zic.

   Apropo de subiectul deschis de @ dg (si care merita foarte multe dezbateri, sa stiti) eu cred ca cel mai corect mod de a impaca si capra si varza este un contract intre student si stat la inceputul studiilor. Ceva de genul nu platesti nimic daca ramai sa profesezi in tara, dar restitui intr-un termen de … ani suma de … daca pleci (sau daca din motive imputabile tie pierzi dreptul de a profesa).

  • @ agnes

   A, si apropo de “traim intr-o lume in care exista dreptul la munca”. O, da, asa e, dar dreptul la invatamant gratuit (sau, ca sa fim foarte exacti, foarte ieftin, pentru ca 100% gratuit nu e nici al nostru) exista doar in unele parti ale lumii. E putin cam in logica conului Leonida sa spunem ca statul e obligat sa ne asigura noua scolarizarea (“el ce treaba are?” spunea personajul) si noi sa profitam apoi cum vrem de asta. De aceea am si intrebat-o pe doamna din America mai sus (cea care vrea, si ii respect fara nicio discutie dorinta, sa-si ia mama de aici si s-o duca unde e ea) cat plateste acolo pentru sanatate, ca sa putem face niste comparatii. Adica, daca vrem drepturi ca acolo, sa vedem si ce obligatii au cei de acolo. Vad ca nu-mi raspunde.

  • Ba da, dar nu asta te intrebam. De ce spui ca salariile provin DIN OPERATIUNI DEJA TAXATE? Care sunt operatiunile DEJA TAXATE din care provin salariile? Asta era intrebarea.

  • Ultimul comentariu e pus aiurea, trebuia mai jos. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Alex, cred ca frustrarile se reduc in masura in care oamenii vin cu abordari constructive. Cat timp se complac in “lasa bai ca merge asa” ele se aduna. Iti inteleg si respect alegerea de a pleca. Sustin si libera circulatie pe piata muncii in UE in toate domeniile, cred ca avem mult de invatat daca nu personal, macar din povestile altora. Nu ii inteleg pe ceicare raman aici, se -atentie – COMPLAC in starea de “a primi plicul”, luand-o ca natural si firesc si nu schiteaza nici un gest de a veni cu solutii constructive sa shimbe ceva. Nu am auzit de medici care sa raporteze vreunei comisii de etica alti medici. In schimb iau totul foarte emotional si personal ca si cand lumea are ceva cu medicul ca om, si nu cu calitatea serviciului primit si fac comentarii foarte emotionale despre “ura viscerala a pacientului”. Este o diferenta daca un medic se duce cu mama sau tatal sau in spital, sau un om normal in aceeasi situatie. PEntru ca pentru mama si tatal medicului se pun in miscare o gramada de pile si relatii, se gasesc medicamente etc. O diferenta de la cer la pamant! Nu suntem nici macar ca pacienti in relatie de egalitate. Tu Alex ce ne spui din ce experienta ce ai acumulat-o acolo legat de ce putem face mai bine aici ca pacienti si doctori? Numeste te rog 3 schimbari pe care le-ai face care ar avea un impact foarte mare aici si un procent de marire de salariu la standard de viata de aici pe care l-ai propne ca decent pentru un medic incepator. Sa nu uitam ca toate aceste discutii sunt de fapt o negociere, si nu un razboi.

  • Adi,
   exemplul cu Mircea Eliade a fost primul care mi-a trecut prin cap şi, fiind extrem de cunoscut, l-am considerat relevant pentru principiu. Nu contează ce a făcut exact la Chicago, ci faptul că a făcut studii gratuit în România şi ulterior a emigrat şi a lucrat în alt stat. La fel ca mulţi alţi Ioneşti, Popeşti, etc, necunoscuţi nouă, cu sutele de mii, răspândiţi în toată lumea, Mai mult, conform teoriei lui dg, dacă a făcut altceva decât l-a şcolit statul nostru, să plătească dublu. Adică cum, a făcut degeaba atâta şcoală ?!?!? Nu vreau să dau discuţiei o notă derizorie dar asta chiar că e aberant.
   Cu cât e mai dezvoltat un stat, cu atât asigură, printre multe altele, o educaţie mai înaltă cetăţenilor săi. Dacă apoi nu mai are inteligenţa sau resursele să îi ţină în ţară, asta este. Nu ştiu cum e în Coreea de Nord sau China, dar în statele vestice nu te leagă nimeni de glie după terminarea studiilor, cu excepţia câtorva cazuri izolate sau specifice, probabil. Nu cred că pe absolventul finlandez sau japonez îl obligă cineva unde să lucreze ulterior.
   Absolventul înzestrat cu studii şi cu instrumentele specifice practicării meseriei sale este astăzi liber să o facă oriunde se întâneşte oferta lui cu o cerere convenabilă a pieţei muncii.
   Gândeşte că un stat precum Danemarca, cel mai la îndemână exemplu, şcolarizează gratuit, la nivel de programe de licenţă, masterat şi posibil şi şcoală doctorală, cetăţeni din toată UE. Fără nici o condiţie !!! Doar să te strădui să fii admis (ceea ce nici nu e prea greu, după cum tocmai am observat la apropiaţii mei).
   În secolul 21 mi se pare lipsit de orice logică să condiţionezi studiul gratuit de rămânerea în ţara ta. Contrazice cele mai elementare principii ale libertăţii persoanei plus nu ştiu câte altele izvorâte din aderarea la UE.
   Şi apoi, un om dotat intelectual, ţinut cu forţa într-un loc unde e nemulţumit, e un om frustrat. Cum ar fi ca Angela Gheorghiu să fie obligată să predea muzică, chiar şi în Bucureşti, în loc să lucreze în folosul ei personal oriunde în lume? Doar pentru că a făcut Conservatorul aici…

   Pe de altă parte îţi dau dreptate la chestia cu asigurările din America. Doar că acolo ele au o altă bază legislativă, gen “cât plăteşti, atât primeşti sau mai puţin” pe când în Ro sunt construite pe un principiu social gen “plăteşti după venit, primeşti egal cu cel fără venituri”. Nu există în cadrul asigurării de sănătate de stat, cea obligatorie, vreo diferenţiere, Bun-rău, ăsta e sistemul actual. Şi tare aş vrea să văd cine va avea vreodată sânge să schimbe asta în Ro.

   of, am zis că nu comentez nimic la topicul ăsta şi nu m-am ţinut de cuvânt 🙁

  • @ agnes

   “Cu cât e mai dezvoltat un stat, cu atât asigură, printre multe altele, o educaţie mai înaltă cetăţenilor săi”.

   GRATUIT????!!!! GRATUIT????!!!! Asta intreb. Ia mai intereseaza-te si vezi cat de “gratuite” sunt studiile in tarile care au “inteligenta sau resursele” sa-si tina oamenii in tara. Serios, n-are sens sa continuam. Am senzatia ca nu vrei sa intelegi despre ce e vorba.

  • American Gigolitza

   Pentru Adi (nu stiu unde sa postez sa citeasca): “Doamna din America” nu-ti raspunde din simplul motiv ca a stat la lucru in spital 16 ore!!! Mama are peste 70 de ani, deci intra pe Medicaid automat, gratis. O sa-i cumpar si asigurare privata. Eu platesc pe luna in jur de $150, deductible $1,600, leafa 200k. Din care se scade impozitul, taxele de stat, taxele federale, Social Security. Multumit?! Nu va mai plingeti, am vazut exact cita spaga se ia in Romania. Normal ca asta nu motiveaza salariile mici. Dar aerele de “m-am facut doctor ca sa ajut omenirea, indiferent de cit ma platesc” sint desuete, false si ridicole. Au facut-o pentru ca stiau ca va pica banul. One way or another. Statul roman nu a facut NICIO cheltuiala cu studiile mele! Mama mea m-a tinut in facultate si un rahat de bursa (pe care, in marea-mi prostie, am donat-o la fondul “Libertatea” dupa rivulutie) pe carti vechi, toate examenele de echivalare din banii cistigati din stipend-ul de doctorat. Nu ma simt datoare cu nimic decit unei singure fiinte, mama si atit! In nici un caz statului roman exploatator. Sper ca te-am lamurit, intru in alta zi de16 ore, asa ca noroc!

  • doamna din america,de acord,numai ca 16 ore sunt motivate altfel. prietena mea are 180 000 de dolari pe an. cum o fi? si e medic

  • Ma rog, nu prea inteleg tonul, da’ sa zicem, asa o fi in America dupa 16 ore de lucru. Doamna nu a primit nimic de la stat, salariile profesorilor si amortizarea cladirilor, echipamentelor, etc., din universitate, le-a platit mama. Ferice de ea, la mine nu le-a platit mama (n-a stiut ca trebuie). Eu doream o chestie simpla: un calcul. Cat ai platit asigurare la americani in atatia ani pentru serviciile pe care le ai. Bine, un raspuns vine indirect chiar din postare: 16 ore de munca e ceva. A, mai e o discutie si cu zilele de concediu pe an.

  • A, si dislike-ul, trebuie s-o recunosc, e de la mine. Pentru “ratoiala”. Pentru ca s-a suparat ca mi-am permis sa-i pun o intrebare, poate tendentioasa, dar care avea talcul ei, nu era deloc o obraznicie. Si raspunsul a fost cam impertinent, daca mi-e permis.

 40. Medicii legişti ies maine în stradă ca să protesteze:
  “Pacienţii noştri nu ne pot da şpagă!”

  • nu esti guvern sanatos la cap ,daca le dai salariu celor cu 20 de ani de scoala egal cu al celor cu 8 ani.
   bani nu sint pentru scoli,spitale,drumuri pentru ca tre’ sa fure EI cu tot neamul lor (administratia de stat centrala /locala)

   iar Simona H a facut absolut tot pe cheltuiala ei , statul roman ioc/
   sau sportivii care se antrenau in piscina fara apa,sareau pe saltele

   ce vii cu poante din astea macabre.?
   ai o ciuda viscerala impotriva a ce?

  • stii cine ajunge medic legist? seful de promotie sau maxim al treilea. spre deosebire de cielalti medici ,ei au salarii duble din cauza obiectului munii lor. iar despre spaga, stati linistit,se ofera si acolo, multa. caz concret: sotului ii moare prima sotie, el in coma, 48 de ore. se trezeste, e externat dupa inca 72 de ore,iar din certificatul medical lipseau cam jumatate din diagnostice. legistul a fost ajutat de o imensa somitate a neurochirurgiei, un real dinozaur.

   se reinterneaza imediat, dar nu mai e considerata internare din cauza accidentului rutier. mergea in carje si avea diverse fracturi pe la fata pentru ca sparsese lemne la aragaz.

   cunosc ambele fete,numai ca nu imi palce ura impotriva medicilor.

 41. stie cineva un medic bun in romania care nu ia spaga si care sa imi vindece inima dupa ce ma uit la meciurile simonei?

 42. e gri…din pacate, anii m-au cam purtat prin spitale si pot spune: am intalnit medici carora le-am dat plic, medici la care mergeam cu recomandare si carora le-am dat plic si medici carora nu le-am dat nimic (in prima faza).
  treaba sta cam asa din punctul meu de vedere (a nu se intelege ca tragem vreo concluzie, e experienta personala)
  – te duci la unul despre care ai auzit, dai plic:
  1. iti pierde biopsia, e ca si cum nu ai fi trecut pe acolo, toata lumea e senina si cretina, tu ca pacient trebuie sa treci din nou prin biopsie, asta e viata.
  2. alergi dupa el prin tot spitalul sa poti vb face2face pe rezultate. Pe coridor primesti niste raspunsuri de te fac sa spurci ca nu ai facut medicina sau ca nu ai invatat mai bine anatomia, Daca ceri lamuriri:
  – le primesti in fuga, pentru ca sunt multi alti pacienti care asteapta si timpul nu permite o discutie elaborata (!). Vorbesti cu rudele, mai suni un cunoscut, mai cauti pe net, end of the day esti la fel de prost si disperat.
  – nu le primesti, “veniti maine dimineata la cabinet si vorbim” sau “repetam analiza”
  – poti purta o discutie, intelegi, Te simti coplesit de atata bunatate, plicul sare singur din buzunar.
  3. sunt si cazuri in care nu apuci sa deschizi gura si medicul vorbeste. Cazuri rare, din experienta mea. Medici care stiu ca nu intelegi nimic din diagnostic si care vorbesc pe limba ta. Pentru acesti medici, eu VREAU sa dau plic. Pentru cei care se apleaca la genunchii tai, la talpa ta si iti simt rana si durerea. Pentru cei care fara sa faci gestul, pun mana pe telefon si cer o a doua opinie. Si mai sunt multe de spus… Pentru ceilalti de mai sus, fuck off!
  Curios sau nu, pattern-ul se repeta, chiar daca doar ai auzit si iti incerci norocul la medicul X, chiar daca nu ai auzit si mergi la intamplare. Cam asa as categorisi (in linii mari) medicii din ziua de azi.

  Sunt si voi fi printre cei care cred ca trebuie sa ai vocatie ca medic.
  Sunt si voi fi printre cei care sustin ca medicii trebuie platiti foarte bine, e una dintre meseriile care presupun o viata printre carti si oameni. Carti scumpe si oameni…

  De la pupat la scuipat , as zice ca e un pas la fel de mic ca de la dragoste la ura. Cat valoreaza o viata de om, cum intreba retoric un prieten? Vreau sa cunosc (la o petrecere) doar medici care pun pret pe viata mea la fel de mult cat pun pe viata lor.

 43. Ce nu inteleg eu, dar ma rog, poate nu am ajuns inca la gradul de intelepciune si simt civic si al demnitatii umane al autoarei acestui articol si al unor medici din ziua de azi, este: cum sa fii nemultumit (!!!) cand ti se anunta mariri salariale, cand tu tocmai de asta te tot plangi, ca nu ai venituri “decente”??? CUM??? Mai ales ca s-a anuntat masura unei cresteri in trepte, pe mai multi ani la rand, cu cate 25%???
  Pai, WTF, vorba autoarei, ce ai tot cerut pana acum, de ce te-ai tot plans, acum ti se ofera, dupa posibilitatile actuale, iar tu, medic, ce faci? Zici ca iesi in strada sa protestezi, sau intri in greva generala? Ca te simti umilit. Umilit ca ce?, ca ti se mareste salariul?, ti se asculta in sfarsit doleantele, in conditiile in care exista posibilitati bugetare pt asta?
  DAR CAND CEILALTI TAIAU IN NESTIRE LEFURI SI PENSII, CA TREBUIA “STRANSA CUREAUA”, PT CA EI SA AIBA MAI MULT PT MAFIA LOR, CUM ERA?
  Mama, mama, ce umiliti suntem noi acuma de acest guvern, care a reparat ce-au distrus cei din regimul anterior si de bine de rau cifrele oficiale arata ca mergem in directia buna cu economia, dar cand erau aia la butoane nu eram umiliti, desconsiderati, etichetati in categorii sociale, in direct de la tribuna cotrocenilor la ceas de seara, asa, pe la 18,30? Nu eram umiliti de mafia lor de imbuibati?
  Sau poate am uitat toate astea. Sau poate nu stam bine cu gradele de comparatie si perceptiile asupra faptelor si a actiunilor diverselor guverne si regimuri.

 44. costicamusulmanu

  fraților…mi-e rău; tocmai l-am auzit pe ponta…”cînd putem, ne ținem de cuvînt”;
  am citit toate comentariile și nu mai am somn; așa exprimări virulente și omnisciente…din partea unor persoane educate…nu mă așteptam să citesc, cel puțin nu aici;
  problema țării ăsteia, a poporului nostru, este în primul rînd spiritul duplicitar: “noi vrem egalitate, dar nu pentru căței!”; urmează, la mică diferență, lipsa adevăratei educații sub toate formele ei;
  vă împărtășesc, absolut aleatoriu, cîteva dintre experiețele proprii sau ale familiei legate de spitale:
  – am primit rest la șpagă pt. că a considerat că e prea mult (nu erau 1500€ ci doar 150 și nu mi i-a cerut nimeni);
  – mi-au trimis nevasta acasă pt că “ești cu capu’ cucoană, n-ai nimic” noaptea la 3; la ora 12 alt medic a constatat o frumoasă pneumonie (n-am ținut-o în frigider în acest interval);
  – prof Tinică de la Iași mi-a operat (7 ore!!) o rudă (4 bypass-uri, niște vene inlocuite pe la picioare, etc); n-a vrut să ia plicul (știu că o să sară unii de cur, eu spun cum a fost în cazul meu; am dat, e drept, celorlalți din echipă);
  – un alt prof mi-a hăcuit (pt prelevare țesut în vederea biopsiei) o rudă în loc să-l trimită la o consultație ORL întîi (ulterior acea endoscopie a relevat un cancer rinofaringian);
  – mi-au ținut nevasta (altă dată) în UPU de la 11 la 19,00 după care a fost întrebată de medicul specialist dacă-i normală la cap și de ce s-a prezentat așa tîrziu…
  așa că, vă rog, nu generalizați; și mai adresez tuturor o întrebare: cît ar trebui să cîștige un dobitoc după 8-10 ani de școală (și chiar știu ce vorbesc)?vehemenții ăia care-i blamează pe doctori au idee cît învață ăștia (cei care nu-s copii de medici, sigur)?
  nu-s medic, muncesc 12 ore/zi pentru banii mei (mult peste medie, e drept) nu lucrez și nu voi lucra niciodată la stat; soluția mea (dar n-o văd realizabilă cît mai trăiesc eu) constă în educație și aplicarea legii; nimic mai mult
  și ca exercițiu, citiți-vă (unii mai ales) cu intonație, postările în timp ce vă uitați în oglindă; n-o să vă placă, sunt sigur…

 45. Citind comentariile de la acest post realizez de ce am ajuns cu totii sa ne scaldam in aceeiasi mocirla calduta de atatia ani! Romanul e manipulabil, sentimental, instinctual si prea putin rational. Ne injuram unii pe altii, ne improscam cu noroi, scuipam si pe alocuri pupam unde scupiam, apoi scuipam iarasi. Ne luam de capra vecinului in loc sa avem in vizor ciobanul care plimba turma. Asta a ajuns Romania: o turma “plimbata” cu promisiuni electorale de 25 de ani incoace! Nu as vrea sa fie prea abrupta comparatia, dar semanam a animale infometate care au ajuns sa se muste si sa se manance intre ele in loc sa rupa gardul “fermei” si sa strige catre “cioban”! E trist. Al dracului de trist! Citeam o porcarie de articol unde se facea referire la faptul ca pompierul nu asteapta spaga cand iti arde casa, asa ca medicul de ce ar face-o!? Sinistra comparatie, dar care se muleaza perfect pe perceptia sentimentala a membrului turmei. De cand un pompier face 15 ani de studii fara pauza? De cand un pompier face slalom printre mecanismele fiziopatologice ca sa scoata omul din foc? De cand un pompier e acuzat de malpraxis? Da, pompierul risca sa moara in incendiu asa cum si un medic risca sa moara, mai incet si mai urat, ca a luat vreun HIV. Nu, nu musc din “fratele” meu din turma cum musca altii din mine! Dar ar trebui sa inceteze aceste comparatii aberante. Respect pompierul. Si ii doresc un salariu mare, precum pe buna dreptate merita! Nu vreau sa moara capra vecinului daca a mea agonizeaza! As vrea sa traiesc ziua in care in Romania e bine platita si femeia de servici si vanzatoarea si gunoierul! Dar cu o minima educatie si logica poti realiza ca un medic nu poate fi platit la fel ca femeia de servici. Sunt cateva profesii, elite, care in mod obligatoriu ar trebui sa fie cel mai bine platite: profesorul, medicul, judecatorul, procurorul, aviatorul. De 25 de ani incoace statul roman se afla intr-o apoptoza programata: isi calca in picioare profesorii si medicii. Ii calca in picioare prin salarii mizerabile si prin instigare la ura intre diferitele categorii sociale! Este cea mai sigura cale spre a distruge o natie! Nu e ideea mea, nu imi apartine, dar cand am auzit-o mi-am dat seama cat adevar e in ea. O tara fara educatie si sanatate e o tara terminata. Sunt medic si aproape ca a ajuns sa-mi fie frica sau rusine sau ce dracu de sentiment o fi ala…sa spun ca sunt medic. Mi-e teama ca cel infometat de langa mine se va intoarce si va musca. Inainte sa simt coltul in beregata vreau doar sa apuc sa spun ca nu, nu vreau spaga! Nu vreau vile! Nu vreau Q7! Imi doresc o viata normala, o casa normala, o masina oarecare si mai ales vreau sa-i pot oferi copilului meu o viata si o educatie asa cum trebuie. Repet: nu vreau spaga! Nu mi-am ales acesta meserie pentru spaga, ci pentru ca mi-a placut sa invat si mi-a placut ce-am invatat! Imi amintesc un banc: culmea nesimtirii-sa impingi o baba pe scari si apoi sa o intrebi “Vai, dar de ce cazi domnisoara?”! Asa si cu doctorii sau cu profesorii. Le dai salarii de mizerie si apoi ii bagi in parna ca au luat spaga! Dar la coafor sau la frizer ati lasat ceva in plus? Cand va duceti sa spalati masina mai dai ceva in plus aluia care ti-a spalat-o? La benzinarie dai ceva daca se deranjeaza sa-ti spele parbrizul? Erau doar retorice aceste intrebari! Si repet: eu nu vreau spaga! Si ca mine sunt multi, foarte multi. Vreau sa fiu platit pentru munca mea si pentru ce am invatat! Si am invatat mult! Si mi-as dori o tara de oameni platiti corespunzator pentru munca prestata! Vreau ca profesorii copilului meu sa fie foarte bine platiti! Si pompierul! Si aviatorul! Si politistul! Si mai ales vreau sa nu mai fie atat de multi asistati social care scuipa seminte din bmw! Vreau sa traiesc ziua in care ne vom respecta reciproc ! Vreau multe!…..

  • @md
   PRECIS n-o sa te superi? Cum de ce? Mai si intrebi! Pai acelasi comentariu l-am scris ca raspuns Andreei. Salut, Andreea! (M-a recunoscut, are tinere de memorie, asa-s medicinistele). Cum care Andreea? Vezi si tu mai sus, ca maine-poimaine ajung pe mainile tale (vezi, n-am zis bratele, ca nu-mi place sa fiu invaziv).
   M-a luat, asa, pe nepusa masa, un drag de tine (scrisesem tone si am fost tentat sa las asa … dar stiu ca Simonei nu-i plac unitatile mari de masura … la ce trece de quintal, il roaga pe tata U sa citeasca scala… indeosebi atunci cand se suie pe cantar, gen. Ce ziceam? Aaaa, da … ca te cam iubesc. Chiar umpic mai mult decat iubesc intreaga voastra tagma in halate. Albe, cum altfel.
   Uite, citez textual din abecedarul meu din clasa I, partea a II-a:

   Alb halat imbraca fata
   La spital cand vine
   Spune-i numai ce te doare
   Ea te face bine.

   Da, aud voci din OFF, catrenul era cu tata, nu cu fata. Lasam asa, e mai trendy?!
   Lasi iubirea sa se sfarme? OMG om ailav?!
   Deci, ca-mi place deci-ul( e concluziv?!
   O sa fie soare si pe strada ta. Fara plick! A propos, unde e? Sa facem comanda, cunosc eu pe cineva?! Strada, tuuu!?

  • Băi, mă laşi? Zici că nu vrei şpagă, dar ne întrebi de ce lăsăm mărunţiş la frizer, la spălătorul de maşini şi la ospătari! Păi lăsam că vrem, băăă, că ştim că ăia sunt plătiţi doar la bacşiş, dar voi sunteţi şi lacomi, voi aveţi tarife, bă, dacă-i dau unui chirurg 200 de lei pentru o operaţie de apendicită îmi aruncă banii-n obraz şi mă şi înjură, distinse MD (medicine doctor, presupun) Fă-te, bre frizer, dacă eşti invidios pe ăla că el ia “şpagă” fără să-l înjure lumea şi tu nu!

 46. controale si confiscari cum au inceput acum sa faca.
  exemple de furaciuni la nivel inalt:
  ala care avea tablouri ascunse de milioane ,sau ala de la camera de comert care juca la ruleta si iese fiica-sa si zice : e un obicei nobiliar sa se joace sume mari pt relaxare (ptell 200,000 euro erau mizilic)
  si altele
  astia-s banii de la visteria tarii!!!
  ar fi de unde sa platesca si doctori si profesori si investitii in sport,drumuri,cultura
  DACA S_AR PUTEA OPRI FURATUL DIN BUGET
  si atunci e ok sa se aplice legea

 47. Ca salariul de medic este o mizerie dupa atâția ani, nu mai incape indoiala.
  Eu personal am avut o experienta in spitalul Colentina. M-am rugat de doctori cu bani si sincer le-as fi dat oricat sa il faca bine pe tata pentru ca trebuie sa recunoaștem, oricare dintre noi ar face asta stiind ca viata unui membru de familie atarna de un fir de ata. Inainte sa aruncam cu noroi in medici ar trebui sa ne uitam la noi. Nu, nu au luat, au refuzat elegant orice suma de bani, dar m-au întrebat daca pot folosi pampersii ramasi pentru alti pacienți. Si eu am indoit reguli și ma plimbam prin spital ca la mine acasa, la orice ora asa ca pot confirma : atât asistentele cat si medicii au depus toate eforturile fara 1 leu sau fara plic. Da, fiecare pădure are uscaturi dar nu va așteptați sa se dezintegreze. Ti-a cerut un doctor bani? Cauta altul. Eu una as prefera sa pot renunta la plata casului si sa plătesc cu chitanta serviiciile medicale. Oricum nu știu cum sunt gestionati banii aia. Medicii sunt oameni, plătesc rate, au credite, trebuie sa mănânce, plicul este soluția pe care noi le-am oferit-o pentru confortul psihic ca vom fi mai bine tratati. Putem discuta de un sistem atunci când vom fi pregătiți sa renuntam la acest confort. Este o diferență între a da un plic ca semn de mulțumire si a iti fi cerut. Asta e “problema” plicului.

  • din pacate jecmanelile mari sunt acolo unde nu ai cand si unde sa mergi in alta parte. Vezi cazul mai sus cu gravida in travaliu 16 ore si vine seful de sectie si ii cere plicul – pt ca intre timp acelasi sef de sectie si-a vandut norma pe luna aia … pe bani grashi.

 48. Medicii au dreptate! Dar.. cu cei care apeleaza la sistemul medical cum ramane? Apelezi de nevoie nu de placere. Concret: am o hernie inghinala de operat si inca nu indraznesc sa merg la chirurg. De ce ? Datorita lipsei “plicului” oameni buni!!!!!!

 49. P. S. Eu inca aștept sa vina un preot sa va salveze cu rugaciuni, ca biserici avem mai multe decat spitale si la preoți dam spagi cand deja nu se mai poate face nimic.
  Si doi: daca legalizam plicul de ce naiba statul ma impoziteaza de doua, respectiv n ori ca oricum imi oprește din salar.

  • Cum adica te impoziteaza de doua ori? Te impoziteaza pe tine la salariu si apoi impoziteaza medicul cu banii pe care-i castiga. Chiar daca vin de la tine e impozitul pe castigul lui, nu al tau. Pe logica asta nici supermarketurile n-ar trebui sa mai plateasca impozite pentru ca banii din salariu cu care iti cumperi salata au fost deja impozitati.

  • da, mai scria cineva mai sus faza cu impozitarea dubla. e o greseala. banii dati devin venitul lui,care la randul lui , deci a altei eprsoane decat cel care a dat si acest venit se supune impozitarii.perfect legal.
   in logica de mai sus, nu trebuie sa impozitam salariile date pentru ca banii provin din operatiuni deja taxate o data.

  • @ nike

   Deja regret ca te intreb, dar nu inteleg nici de ce spui ca salariile provin din operatiuni deja taxate.

  • nu regreta, pai salariul nu e un venit care se impoziteaza?

  • Ba da, dar nu asta te intrebam. De ce spui ca salariile provin DIN OPERATIUNI DEJA TAXATE? Care sunt operatiunile DEJA TAXATE din care provin salariile? Asta era intrebarea.

  • afirmatia cu dubla impozitare nu e a mea. salariu este un venit, el este taxat. banii din salariu dati altcuiva devin venit pt acel altcineva si vor fi impozitati. asta am spus eu

 50. Te citez: “in logica de mai sus, nu trebuie sa impozitam salariile date pentru ca banii provin din operatiuni deja taxate o data”. Ce-ai vrut sa spui?

  • Da, pentru @ nike e (si) asta.

  • ma refeream la faptul ca patronii, par exemplu ofera salarii din banii obtinuti in urma unor operatiuni deja supuse diverselor forme d eimpozitare (prestari servicii,livrari d ebunuri, achizitii)

  • @ nike
   Mă gândeam eu, dar nu e așa la salarii. Firma plătește impozit doar după ce plătește salariile, care sunt cheltuieli deductibile. Bine, la microintreprinderi e puțin diferit, dar n-are sens sa ne complicam.

  • corect,dar mai nou vezi ca multi prefera sa te declari tu PFA si sa faci contract cu ei si e alta mancar ede peste

 51. Daca urmam logica si soțul, prietenul etc iti da niște bani, ptr ca are omul o lipsa totala de inspirație si nu stie ce sa îți cumpere, atunci banii devin proprietatea ta si trebuie declarații si impozitati.

  Nu ma înțelegeți greșit, nu sunt de acord cu plicul, nu am fost niciodată dar nu voi putea sa înțeleg anumite mecanisme statale, implicit plata unor salarii derizorii dupa ani de școlarizare si munca indiferent de domeniu in care se profesează atata timp cat acelasi stat e orb la anumite lucruri si tot el declara ca un cos mediu de cumpărături e 1650 de lei pe luna.

 52. hai ca prea ne-am infierbantat. 👿
  mai bine va spun o mica gluma 🙂
  El si Ea se pregatesc de mers la o petrecere.
  Dupa un timp vine si Ea din locul de pregatit ,aranjata frumos,pregatita de drum, si vede sotul aranjat gata si el stand teapan pe canapea privind la TV, si zice
  – vai draga ,dar tu ar trebui sa te barbieresti >>> 😮
  – dar m-am barbierit draga! 😆
  – cum te-ai barbierit ,uite ce tepi ai pe fata ,cand?
  – cand ai inceput tu sa te pregatesti ❗

 53. Na, dupa anuntul cu 25% crestere la medici (de fapt o promisiune a politicianului in alb,ca de masuri concrete nu cred ca putem vorbi inca), ameninta cei din sistemul educational cu greva. Ca vor si ei! Realist vorbind: sunt pentru majorarea salariilor, s-a propus aici 1000 eur pe luna pt medici incepatori. Sunt super de acord ca trebuie sa castige mai bine. Dar realist vorbind, avem un (UNUL singurel) buget: de unde bani sa le dea la toti atat din invatamant, cat si din sist sanitar salarii de 1000 eur. Si nu e normal apoi sa ceara si cei din mapn si politie? Ca serios acum, nici un tanar absolvent de acolo nu se poate intretine, in plus la ei nu exista optiunea sa lucreze paralel si la stat si la privat, cum totusi reusesc multi medici ca sa isi suplimenteze veniturile. Cererea mi se pare pertinenta, ii sustin pe toti, dar prea putin vorbesc despre masuri concrete. Il inteleg pe dnul inginer de ieri care dorea sa clarifice mecanismul alocarii acelor bani. Sincer, nu stiu nici eu de unde sau cum. Ceva idei? Daca am fi toti de pe forumul asta consilieri la guvernare ce am spune? Eu propun reducerea randurilor de politicieni… drastica reducere a numarului si evaluare pe sistem de performanta vizibil pt toata lumea. Si asa mai iei tu statule banii pt niste sute de salarii. Apoi as aplica niste impozite suplimentare tuturor crasmelor si locurilor de petrecere a timpului liber. Ca sunt vesnic pline! Nu stiu cum reusesc! Apoi as propune sa se profesionalizeze sistemul de voluntariat. Eu mi-as oferi gratuit serviciile ca sa fac niste spitale sa aiba un aspect mai prietenos pentru pacienti. Cui ma adresez pt asta? Ca o inteleg partial pe dna care dupa trei cafele incepe sa se rasteasca la medici, pentru ca multe locuri de asteptare sunt sinistre, nu te tine nimeni la curent, nu te baga nimeni in seama. Iar pentru asta poti lucra si cu voluntari, si cu studenti, pentru lipit niste afise mai prietenoase care sa indemne la un dialog mai calm etc, poti lucra cu specialisti in domeniul comunicarii care sa isi ofere niste servicii gratuit. Calculatoarele sunt acoperite cu carpe sa nu se puna praful pe ele, si sunt folosite ocazional. Nu am vazut in sistemul de stat un workflow electronic bine implementat: te plimbi cu fisa in mana de la un departament la altul, ca acum 30 de ani. Asta in secolul in care si baba Aglaia de la tara vine de mutle ori cu smartphone la consultatie. Incarcarea cu prea mult de facut, vine si din faptul ca nu se lucreaza eficient. Daca toate consultatiile alea oficiale si neoficiale ar fi monitorizate statistic, nu credeti ca ar avea toata lumea vizibilitate la adevarata incarcare pe om si garda? Atunci zic eu ca si deciziile manageriale care s-ar lua ar fi calitativ mai bune.

  • Ce 1000 de euro visezi nene? Nu cred ca au cerut profesorii 1000 de euro. Dar nici sa li se dea 5% celor care au o mie de lei, adica 50 ron in plus, nu-i bataie de joc?

 54. din nefurat ,am mai spus si o mai spun:
  Dau doar citeva ex de lucruri puratoare de parandarat :
  – n-spe studii fezabilitate autostrada Comarnic -Brasov
  – n-spe studii de fezabilitate centre energetice ,Turceni, Rovinari ,energie in general
  – autostrada care se surpa din Transilvania
  – mii de terenuri de sport in panta sau inundabile sau sali de sport nefolosite
  – oferirea la pret mic de gaze sau electricitate industriasilor de carton
  – regii asfatulrilor
  – saritul din elicopter direct pe apa la Mamaia

 55. Oamenii intreaba de ce nu s-au oparit doctorii mai devreme vis-a-vis de onoarea lor nereperata. Intrebarea pare legitima dar e din categoria “lasa ca avea si ea rochia prea scurta..”. Ca sa se intample revolta era nevoie de un eveniment care sa o declanseze, ca altfel sa lupti singur impotriva sistemului e sinucidere curata. Te poti trezi cu un flagrant taman tu, un sfant in comparatie cu javrele din sistem…

  Efectul cu adevarat nociv al plicului este culpabilizarea colectiva a medicilor, ii baga in aceeasi oala pe cei buni/competenti cu criminalii si impiedica curatarea sistemului de lichele. “Musca pe caciula” a plicului ar fi o explicatie pentru solidaritatea aproape mafiota intre medici: desi stiu care nu sunt profesionisti, n-o vor spune niciodata public sau nu vor lua niciodata atitudine impotriva unuia care greseste flagrant, desi e vorba de vieti de oameni. Au fost cazuri grave relatate si in mass media in urma carora as fi vrut sa aud macar cativa medici spunand ca asa ceva nu se face.

  De asemena plicul nu poate fi o solutie deoarece nu poate fi aplicata “echitabil”, proportional cu veniturile. Sa presupunem ca un medic il ia de la cineva care are bani. Omul e multumit, toate bune. Apoi vine un pensionar care n-are de unde sau e o chitra. Daca nu ia bani i se duce buhu ca lucreaza si gratis si nu mai primeste. Deci trebuie sa astepte bani si de la cei care n-au de “coplata”. Adica sa conditioneze actul medical si asta nu e niciodata justificabil. In plus, plicul ii transforma din doctori in contabili si-i face sa-si uite misiunea.

 56. pentru cei care au luat rezidentiatele rusinii cu medii de 500-600 puncte …punctaje cu care pe vremea in care mai existatu standarde de calitate erai cel mult asistent medicial sau in mod fericit medic intr-un sat uitat de lume CIOCU MIC! aveti 1800 lei bani pe care cei care rezidentii de acum 10 ani care mai stiau ce e invatatul 14 ore pe zi nici nu ii visau!! opriti fabricile de incompetenta care scot 450 diplome de medic pe an din care mai mult de jumatate sunt la genunchiul broastei !! impuneti un standard de calitate cu maxim 1000 absolventi de elita pe an si dati-le salarii mari! (admitere din 3 materii, repetentie cu un singur examen nepromovat, exmatriculare fara drept de reinscriere pentru cei care repeta un an a 2-a oara !)

 57. Sunt de acord cu ce spui, cu o singura exceptie: politizarea temei. Adica nu inteleg exact unde e vina lui Ponta, singurul prim-ministru care, culmea, chiar incearca sa faca ceva pentru romanul de rand. Si pentru medici. Unde este vina lui Ponta? De ce trebuie, din toata mizeria asta care dureaza de 25 de ani, sa dam tocmai in el?!

  • Unde e vina lui Ponta?
   asta-i intrebarea zilei.
   Unui asemenea gunoi parvenit nu-i poti gasi vreo vina.
   E atat de gaunos, in mitomania lui, ca ti se sperie gandul.
   Vina e a sistemului politic mafiot, care l-a propulsat intr-o functie pentru care are competentze zero.
   Mai nou, gunoiulponta s-a lepadat de functia politica si se da tehnocrat pur, vai de noi!

  • @Andrei,
   no offence.
   Intrebarea ta poate fi considerata retorica, pentru ca , intr-adevar, de 25 de ani salariile noastre sunt de mizerie, si am avut multe guverne si premieri in toti anii astia, parlamentari care nu au schimbat legislatia salarizarii, decat in beneficiul lor si a altor categorii privilegiate politic.
   Cu alte cuvinte nu il putem invinovati numai pe gunoiul de ponta, dar el a fost in ultimii 3 ani la butoane, si inca mai este, gunoiul naibii, si astazi, cand se intampla aceste lucruri.
   Deci pe el, pe mama lui!

  • Corect, nasol, ca omul asta chiar incearca sa faca ceva, against all odds, ca sa zic asa. Dar nu-I nimic, continuati in campania de a-l da jos, sunt convins ca daca va veni un om al lui Iohannis va mari de 10 ori salariile medicilor… Mi-e sila…

  • luminitza
   tu sti ca esti flebetzea vietzii mele
   esti luminitza de la capatul tunelului vietzii mele
   dar zi/mi si mie macar un nume de om specializat pt functia de prim ministru.
   sau de ministru
   sau de presedinte.
   da sa aiba experienta in domeniu, nu orice terche berchea… hai, zi un nume.

  • @dg,
   nu exista o specializare pentru functia de prim ministru, si nici nu pot sa-ti dau un nume al cuiva potrivit in acest post,
   dar gunoiul de ponta nu are nici cea mai mica competentza in functia aceasta, a dovedit-o cu varf si indesat, trei ani.
   Durerea noastra, pana la urma, este ca suntem un popor condus de niste incompetentzi.
   Si nu stim sa ne revoltam, nu stim sa ne alegem reprezentantii, traim intr-un perpetuum mobile, asteptand o minune.
   Care nu o sa vina.

 58. O idee de conditionare a maririi salariilor: criteriu minim: sa afiseze “in aceasta unitate nu se da si nu se primeste spaga” si implementarea unui sistem de donatii drept recunostinta, cu chitanta la receptia spitalului, unde sa treaca in registru cine ce a platit si cat si pentru ce serviciu prestat de cine. Ex Beepsy a dat 200 lei pentru faptul ca personalul format din X, Y, Z a fost prietenos pe durata spitalizarii. Din ce se aduna un bonus sa il primeasca medicii recompensati, sau cadouri sub forma de carti, participare la conferinte, etc. si un procent sa mearga la achizitionare de echipamente performante, traininguri, formare specializata de lucrul cu oamenii,c omunicare, minime cunsotinte de contabilitate, impozitare etc. Cred ca oamenii cu bani ar da mai mult, chiar si pentru imaginea lor, daca sunt multumiti. La facultati de renume din lume se foloseste din ce am inteles un sistem similar pentru a face cladiri noi, a echipa tehnologic etc.

  • Ideea ta e buna, dar mai e mult pana acolo.
   Nu vezi ca sistemul nostru sanitar e la nivelul epocii de piatra, fata de ce exista deja in alte tari?
   Cum sa implementezi asa ceva la noi, acum?
   O lege a salarizarii ne trebuie, bine gandita, de niste oameni sanatosi la cap, priceputi.
   Apoi discutata cu medicii, aprobata si pusa in practica.

  • Luminita, nu stiu daca legea salarizarii e problema fundamentala. Si m-am implicat foarte mult in discutia asta, pentru ca eu cred ca sistemul nostru nu este fundamental gresit. A fost facut de oameni in secolul trecut care au urmarit sa implementeze bunele practici din diverse sisteme din vest, din ce m-am mai documentat. Am vrut sa inteleg procesual cum e gandit sistemul asta. Privesc pe de alta parte ca si pacient si cotizant.( A se vedea diverse documentare pe tema asigurarilor medicale in lume, de ex. cel al lui Moore – mai simplut, dar usor de urmarit). Dotarle urmeaza si ele un trend ascendent cu donatii, finantari externe, lupte aprigi ale diversilor activisti din domeniul social etc. Problema mult mai grava cred ca este cotizarea unuia singur pentru cine stie cati asistati social. Asta e o lipsa mare la buget. Asta pe langa furt si spagi nedeclarate, bineinteles. Avem un procent mare de populatie apta de munca, ce fie lucreaza la negru, fie deloc. Si culmea e ca din marea aia masa, cam aia au nevoie de spitale, mai des. Asa ca eu sustin marit salariile tuturor functionarilor publici, medici sau nu, dar paralel cu rarit randurile inutililor din diferite sisteme si cu foarte foarte multe programe educationale si colaborari cu diferite ONG-uri care sa responsabilizeze toti habaucii ce se lasa de scoala si sa ii invete o meserie. Si oricat de sfinti ar fi vazut medicii, si oricat s-au atacat foarte multi pe aceste forumuri zilele astea, exista o mare masa de medici inca slab specializati,care fac multe greseli, sau nu stiu sa comunica cu pacientul. De asta vor toti din toata tara sa ajunga la marile centre spitalicesti: ca nu au incredere in medicina practicata in zona de proximitate. Asa ca eu chiar am incredere ca se poate schimba ceva! Spaga este din pacate un fenomen cultural. Daca facem niste cursuri de negociere, vedem ca e organica la popoarele balcanice. De asta spune Kathryn ca se dadea spaga si la 1950; la noi populatia a fost mereu mai slab alfabetizata si cu un nivel de civilitaztie mai redus ca in vest. Noi suntem dependenti de dat bani la biserica zicand ca asa ne mantuim mai usor si mai repede, la medic sa fim sigur ca se “concentreaza” etc, bacsisuri mai mari decat in vest la chelneri, mers cu gaina la dna de la Finante si cu plasa la secretara X etc.. Gandirea critica si argumentativa nu prea functioneaza la noi. Dar trebuie sa ne vindecam candva si de boala asta, si raul se taie radical si de la radacina: schimband regulile jocului, si urmarind ca regulile sunt respectate. Sanatosi sa fim, ca au fost altii care au trait peste revolutii mai mari decat asta cu plicul! Va trece si asta si eu cred ca exercitiul asta ne va mai civiliza nitel.

  • Multumesc frumos pentru raspuns, Beepsy!
   nu mai dezvolt, ca pagina e foarte incarcata,
   pana la urma, asa cred eu, medicii si personalul sanitar stiu foarte bine ce le-ar trebui,
   si ei ar trebui sa-si aleaga reprezentanti care sa negocieze cu guvernul, concret.

 59. Si eu am dat “spaga” medicilor. Si voi mai da, daca asta e solutia pentru ca medicul la care sunt nevoit sa merg (nu cred ca o face cineva doar asa, pentru a se distra, ca tot are asigurare) sa se gandeasca exclusiv la problema mea si nu la rata pe care o are de platit, la rechizitele copilului etc. Sper doar sa mai am cui sa dau, pentru ca in ritmul asta, in spitale va bate vantul in curand. Nu-mi convine ca trebuie sa dau bani, dar asta-i situatia in Romania. I-as aresta pe cei care conditioneaza actul medical, dar as ridica statui celor care raman aici pe 200 de euro + plic / luna. Nu e vina medicului plicul, cum nu e vina profesorilor ca sunt nevoiti sa faca meditatii. E absurd sa ceri unui medic sa traiasca din banii aia si apoi sa zambeasca frumos si sa trateze eficace. Cei care fac scandal ar trebui sa se puna in locul medicilor, dar nu pot, nu-i duce mintea… Era un nene mai sus, care plecase si le recomanda si altora: GO FOR IT! Si ultimul sa stinga lumina, nu-i asa?

 60. bai, ce a fost ieri si azi aici … crima cu reeditare…
  recunosc spasit ca am citit cam pe sarite, ca prea erau spuse cu foc, te frigeau la sprancene.
  asa ca intreb doar ce n/am priceput.
  statul. cine naiba e statul asta? statul asta care nu face legi ca lumea, care nu da bani la doctori, care nu face nimic… pai mai oameni buni si rai, statul asta a facut toata organizarea trebilor in tara asta si a facut-o cam prost, mai ales dupa revolutiune… deci zic ca sa stiti ca statul asta e format nu dintr-un singur om fie el si prim ministru ci din o gramada de legi si ordonante si hotarari si ce o mai fi care se bat cap in cap, ne bat in cap, fie ca suntem doctori, pacienti sau inca sanatosi. si ce facem ca sa schimbam asta rea stare de lucruri ? pai cam nimic, ne certam aiurea… nu am citit o propunere cat de cat constructiva care sa indrepte ce se mai poate indrepta… de fapt am citit una, si anume fratilooor… fugiitziiii…
  io zic cu umila mea nepricepere ca doar un fel de congres al doctorilor, al finatzelor, si al juristilor pot propune ceva care sa indrepte treaba. nu eu, nu alex, nu nike. pt ca fiecare in parte este partizan cu ceva sau impotriva ceva si deci nu e obiectiv.
  eu nu voi participa ca nu ma pricep.
  bai fratilor, ce a fost ieri si azi aici… mai bine punea simona o poza cu matza si era toata plebea multumita.

 61. Simona, în principiu ai dreptate. Gestul lui Ponta a fost inabil. Dar știi, lovești exact în echipa care a încercat să facă ceva. Cardul de sănătate, aceste măsuri, sunt lucruri făcute. Poate greșite, dar făcute. Chiar și faptul că au creat o stare de revoltă în rândul medicilor e un output bun. Cei dinainte ne-au dat un scuipat și mai mare pe obraji tolerând starea de fapt sub pretextul că problema e atât de complicată că mai bine să o ignorăm poate se rezolvă de la sine. Să nu uităm că s-au tratat cu toții la Viena și elsewhere. Singurul care, din rațiuni de abilitate politică, a fost patriot a fost tov. Iliescu și colecistul său. Deci să nu lovim prea tare în cel care face; sunt mult mai periculoși cei care au ascuns sub preș.

  • “Singurul care, din rațiuni de abilitate politică, a fost patriot a fost tov. Iliescu și colecistul său. ”
   asta e prea tare, e de coma chiar.
   Cred ca si tataia teroristilor, aka nea Nelu minerache, si chiar si cucuveaua lui, ar rade cu sughitzuri, daca ar citi-o.
   Iar Brucan si-ar reevalua prognosticul, de la 20 la 100 de ani.

 62. nu a zis nimeni de ‘amatorii’ de transplant din Fundeni? de doctorii ce ii cunosc, le fac analize inainte, si le fac legatura cu doritorii de transplant? Hai ca fusesera in presa articole pe tema asta de vreo 2 ori.

  Sau de Socola, cum se fac teste de medicamente pe pacienti? facute de medici, evident, ii remarci repede dupa masini de 10 ori mai scumpe decat a celor de alaturi.

  Sau de comisioanele grase primite de la firmele de medicamente – agentii astora umbla pe teren tocmai pt asta.

 63. costicamusulmanu

  da-ți-mi un punct de sprijin și voi răsturna pămîntul…zicea unu’ din siracuza;
  daca-mi aleg premisele pot demonstra orice doresc; din nefericire noi nu vedem pădurea din cauza copacilor; aceasta cu doctorii este o fumigenă, una dintre multele care ne fac inclusiv pe noi, cei puțin mai luminați, să lătrăm la lună…
  am văzut o chestie în sua: în clipa cînd o mașină de poliție (în beverly hills eram) a pornit girofarul și sirenele, orice formă de mișcare a încetat (inclusiv 2 joggeri); asta înseamnă respect pentru lege; știu, sigur că și acolo unii sunt mai egali dar asta nu se întîmplă la tv…
  așa că eu rămîn la opinia mea: aplicarea legii, punct; dacă legea-i proastă și dă multe gherle, ulterior va fi schimbată; copilul are multe etape de parcurs pînă ajunge să alerge; societatea noastră deocamdată deși nu se mai cacă în pamperși încă merge de-a bușilea;
  voie bună și să n-aveți nevoie la doctor :mrgreen:

  • Cata forta sa aive, ma, musulmane … sa rastoarne Pamantul? Ce daca era din Sir Acuza? Era lord sau avea tractor?
   A propos de … sa n-avem nevoi de doctor … dar nici de doctorite? Pentru acord, macar sintactic, zic … ca doar doctori suntem, oameni sau femei, totuna-i, zic. Tot o apa si-un Pamant, fara punct de sprijin, ca asta vroiam sa spun.

 64. Ne aflam intr-o situatie extrem de grea. Sistemul e praf. Nu exista materiale suficiente si foarte multi absolventi pleaca. Nu poti ca incepator sa traiesti din salarii atat de mici si sa poti face fata unei vieti de medic care presupune cheltuieli mari pt educatie continua. Medicii sunt frustrati din cauza sistemului de educatie si a faptului ca pot extrem de greu sa progreseze profesional in tara. La asta se adauga mereu comentarii din partea unora care spun ca medicul a depus un juramnat si ca trebuie sa faca totul pt societate indiferent de conditii. Daca nu le place sa plece ! Ei au ales meseria asta ! si altele … Ce sa mai zic ca unii ca astia habr n-au ce munca titanica este in spate. Conditiile f grele plus lipsa de respect a multora pun medicii intr-o pozitie f dificila. Pe langa faptul ca nu au cele materiale in mod decent, au si o stampila a societatii de spagari de dumnezei si mafioti si oameni fara scrupule. Daca nu se unesc oamenii sa schimbe ceva va fi mult mai rau decat in prezent. Asta pana cand vom fi siliti sa adoptam medici din tarile arabe, Asia pt ca vom ajunge in situatia in care nu vor exista suficienti care sa transmita mai departe medicina. Vom fi fortati intr-o zi sa aducem medici de oriunde iar in unele domenii cum sunt chirurgia, terapia intensiva va fi pustiu. Si vor pierde toiti > medici care isi vor lasa tara , pacientii romani, si Romania. Medicii vor trai ca straini, pacientii vor pierde sanatatea si ajutorul unor profesionisti adevarati iar Romania capete luminate care isi vor gasi rostul in alta parte

 65. să citiți și acest articol, care, dacă mai era nevoie, explică de ce e foarte gravă soluția cu menținerea șpăgii în spitale, cu condiția ca plicurile să fie declarate la fisc: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20370130-interesul-cui-joaca-victor-ponta-fara-patima-despre-legalizarea-plicurilor-din-spitale.htm.

  • Este perfect adevarat ca de pe urma plicului cel mai mult castiga intr-adevar somitatile, dar este la fel de adevarat ca plicul, in varianta sa mai modesta, sustine temeinic TOT sistemul sanitar, incepand cu asistentele medicale (si ele pleaca!), continuand cu medicii rezidenti si cu specialistii. Interzicerea plicului va decima in continuare TOT personalul medical…

  • pai si-atunci de ce sa nu inlocuim plicul cu asigurari complementare? (sau co-plata, cum vreti sa-i ziceti), daca tot sustin tot sistemul? Ar fi legal, ne-am alinia la tarile occidentale, transparent, usor de administrat etc. Ar trebui ceva munca de educare a populatiei, ca sa accepte asta (apropo, in vest iti plateste firma complementara, deci ar fi un cost ce pica in sarcina angajatorilor) si poate cel mai bine ar fi ca insisi medicii sa ceara asta, ca sa-si recapete o oarescare demnitate.

 66. In ceasul al doispelea ma trezesc si eu sa scriu, cu scuzele de rigoare. Pur si simplu nu am idee cu ce sa incep. Mi se pare aberand ca un medic nu are un salar pe hartie decent, ca un asistent universitar are acelasi salar de mizerie si ca vin firme ca sa dea 1000 de lei pe luna pentru o munca care un pic mai la vest se plateste catre triplu si lista continua. E vorba de faptul ca inghitim si nu zicem nimic, iar in cazul in care protestam pentru un drept, ni se zice sa ne ducem la plimbare de catre autoritati, etc. E o problema de mentalitate cred eu. Si pe partea cealalata a baricadei e ideea: nu-ti place, cara-te! Si daca ne luam cu totii, cine ramane? Asta asa filosofic doar pusa problema.

  Legat de medici, spaga si plicul cred ca au existat mereu, cel putin din ce mi-a povestit bunica. Strabunicul a fost medicul orasului Hunedoara pana in 1955 cand a murit si dupa aceea intram in alta poveste. Din ce mi-a zis bunica, evident ca nu au dus-o rau pana atunci, cu mentiunea ca si in perioada interbelica, veneau pacientii cu o atentie de dl doctor. Acea atentie nu era plic, ca venea badea Ion la “raze” si venea cu o gaina, o ceva. Cumva mi se pare ca plicul a existat mereu in cultura noastra.

  Eu am fost un pic ghinionista si pur si asa am ajuns sa am o problema cu meniscul. Ce incerc sa zic e urmatorul aspect. Am avut o problema care putea fi evitata prin simplul act medical dus la capat. Nici eu, nici mama, nici bunica nu suntem medici. Prin urmare, daca eu ma duc la medic, ii zic ca ma doare, el zice ca nu am nimic, de unde mama dracului sa ghicesc eu ca am totusi ceva? Pana nu am stat 5 saptamni cu orteza si cand am dat-o jos tot ma durea nu mi-a dat prin cap ca e mai rau decat au zis mai multi medici. Si am facut un sfant scandal si am dat x milioane pe RMN ca sa ma intrebe medicul de la imagistica, ce te doare? Pai asta si asta, medicii au zis ca e ok, dar mie nu mi-e bine de ceva vreme. La care omul, domnisoara, aveti o bucatica de menisc care trebuiau sa o vada si pe ecografie ca e rupta si ar trebui sa va operati. Si acum revin la sistem. NU sunt bani in sistem pentru analize ca lumea, nu este aia si aia. Cine e de vina? De ce medicul ma trimite pe mien al ecograf in loc de rmn din prima? Ca acolo e tare mult loc de interpretare si de ce medicul care a facut ecograful nu a fost in stare in vada? Pana la urma tot in ro m-am operat, dar in sistem militar, din categoria PCR (pile, cunostiinte si relatii). Nu am fost deloc amuzata de situatie.

  De anul asta: un prieten din Buc, imi zice in aprilie: am cancer la plamani, baiat de varsta mea, 30 de ani. Ma apuca plansul. Mai trec 3 luni in care a dat mii de lei la medici, medicamente, etc, si tot nu era ok. Merge la urgenta din ceva motiv si se refac analizele. NU avea nici o pata pe plamani. Se refac toate analizele si NU AVEA CANCER. Ii povestesc unei amice care e cu homeopatie si alte povesti si imi zice ca a avut cazuri in care pacienti au murit pntru ca nu aveau cancer si li s-a prescris eronat si medicamentele pentru cancer i-au dat gata.

  Deja am scris un roman, dar ce am putea concluziona din aceste exemple? Ca medici extraordinari exista, care nici nu iau plic. CORECT! Dar “geniilor” care ne-au facut rau nu le dam un sut in cur? Adicatelea, sunt pentru salarii mai mult decat decente pentru medici, dar hai sa le dam si niste teste , sa vedem cum stau cu cunostiintele medicale, sa ii vedem ca sunt in stare sa puna un diagnostic corect. Evident ca ar trebui fonduri pentru teste, aparatura si tot ce trebe. Hai sa vedem oare cum ar fi daca am face un sistem in care medicii sa vrea sa stea, sa se “bata” pentru acele locuri, un sistem bazat pe performanta si cunostiinte.

 67. Cred că „justiția” va ajunge la concluzia că singurii îndreptățiți la a lua șpagă sunt doar „oamenii legii”…

 68. Poate ar fi mai bine ca toate spagile sa se plateasca in natura. Apoi sa vedem cum isi trag baietii “taxele” – cu paiul.

 69. Si in tot acest timp, de la izbucnirea revolutiei feisbuchiste a medicilor si a tuturor geniilor nascute peste noapte, detinatori al adevarului absolut privind aceasta boala cronica a societatii romanesti-mita, viata merge inainte…oamenii continua sa se imbolnaveasca, sa mearga la doctor, sa fie internati in saloane cu 5- 7 – nspe… paturi, chipurile renovate recent (!), sa dea banutul (neimpozitat inca) in dreapta si stanga ca sa fie tratat “decent” (ca tot e la moda cuvantul in ultima vreme). Decent insemnand sa-i fie schimbat cearsaful patat de niste secretii ciudate de la ocupantul dinaintea lui, sa aiba dreptul la un minim de intimitate (e bolnav, nu s-a dus sa socializeze prin spital), sa i se raspunda cu calm si empatie intrebarilor legate de sanatatea lui, sa nu fie tratat diferit fata de domnul de la geam, doar pentru ca nu-l cunoaste pe varul copilului secretarei, sotie cu fratele doctoritei… Doctorita care oricum e prea saturata de cereri de scurtcircuitare a traseului normal a pacientului, prea epuizata de numarul de garzi prestate, prea enervata de lipsurile de la farmacia spitalului, de nemultumirile detinatorilor pacientului de la salonul unu, ca sa-i mai acorde atentia cuvenita, care ar trebui sa fie proportionala cu grosimea plicului mult dezbatut, in cazul in care a fost dat si primit. Viata merge inainte, tabloul asta de spital de provincie datat 2015, oare o sa mai fie valabil cati ani de acum incolo?

 70. Vinovati suntem cu totii. Si pacientii ipocriti care dau si apoi urla ca dau, si medicii care iau, dar si cei care nu iau, pentru ca baga capul in nisip ca strutzul. In spitale, cei care iau, iau nu doar de la pacienti, iau de la intregul sistem. Se fura medicamente, se vand pe sub mana pe mii de euro, se scriu retete fictive, se fura tot, absolut tot, inclusiv toaletele care asteapta cuminti sa fie naibii montate si folosite. Si toti tac malc! Nu se baga!
  Nepasarea asta ne omoara pe noi.

 71. D-na Simona, va lungirati asa de mult in text ca sa ce? Ideea era in titlu, textul de ce il mai bagarati?
  Trimiteti-l la remaniat, va rog!

 72. Citesc de doua zile comentariile de la acest post si ma abtin…ma tot abtin, dar pe cuvant de onoare ca nu mai pot. Am sa spun in doua fraze ce am de spus, iar apoi am sa pun puncte-puncte, pe care o sa il rog pe fiecare din dvs.sa le completeze cum doreste. Varianta mea nu ar putea fi suportata nici de hartie, nici de spatiul virtual.
  Eu, cea care semnez ”de departe”, sunt o persoana cu handicap de gradul I, irecuperabil. Dintr-o culpa medicala, nu voi sti niciodata cum e sa mergi pe propriile picioare. Datorita unor parinti exemplari si unor prieteni absolut minunati, am azi o autonomie de 99%, am un doctorat in filologie si o casa proprie, pentru care imi platesc singura rata la banca. Asta e tot ce poate suporta acest blog….

  • Simona, odata, intr-un mail, ti-am scris ceva mai multe despre asta. Era vorba atunci despre un post al tau legat de conceptul „se poate”. Si da, se poate. Dar as fi o ipocrita sa spun ca plang de mila medicilor. Nu pot si cred ca e usor de inteles de ce. O sa spuna multi „sa nu generalizam, nu toti sunt asa.” OK. Dar, atunci, haideti sa nici nu „particularizam”, asa cum am vazut zeci de exemple aici. Sa-si faca fiecare meseria pentru care e platit. Asa cum mi-o fac si eu. Nu sunt medic, sunt profesor. Nu modelez corpuri, ci caractere si minti. Dar, cel putin din mana mea, au iesit si vor iesi oameni cu mintzile intregi si utilizabile si traduceri netrunchiate.

  • Nu ma pot abtine de la a raspunde acestui post. In primul rand, desi am toata stima pentru profesori, stiu ca au viata foarte grea (mult mai grea decat lasa mass-media sa se inteleaga) si sunt o categorie defavorizata din multe puncte de vedere, viata uniu medic este MULT mai grea decat viata unui profesor. Un medic munceste mult mai multe ore, garzi de noapte etc, iar pregatirea lui este mai dificila decat a unui profesor. DIn acest motiv, moralmente vorbind, un medic ar trebui platit mai bine decat un profesor. Iar in al doilea rand, si poate mai important, medicii, spre deosebire de profesori, au posibilitatea de a pleca oricand intr-o tara care ii plateste mult mai bine ca Romania. ORICAND. Nu inteleg de ce multi nu realizeaza acest lucru. Si din acest motiv, din nou, mercantil daca vreti (salariul fiind pana la urma determinat si de relatia cerere – oferta), medicii ar trebui platiti mai bine, si nu numai decat profesorii ci si decat TOTI ceilalti bugetari (politisti, functionari, magistrati, etc), fix din acest motiv: ca sa nu plece. Pentru ca si dvs doamna, foarte bine ca va faceti datoria, jos palaria si tot respectul, dar daca ati avea de ales intre job-ul actual si unul platit de 15-20 de ori mai bine in Franta sau in Marea Britanie, nu cred ca ati mai fi aici printre noi, ci ati pleca, daca nu din alt motiv, macar pentru a oferi un viitor mai bun copiilor dvs.

  • @de departe: of, of, Alzheimerul. acuma că îmi spui, îmi amintesc ceva… scuze, da’ chiar sunt ramolită rău 🙄

  • @Andrei

   Cu siguranta ati observat ca, in încheierea comentariului meu vorbeam despre traduceri. Ele imi ajuta la completarea veniturilor. Am fost in tarile despre care vorbiti, am dat interviuri si acum colaborez ca traducator pe romana cu firme de acolo. Deci am cautat solutii,da? Si le-am gasit. Dar nu am predat niciodata pe jumatate si nu am lasat situatii neincheiate si nu am bagat pe niciunul dintre cei aflati in fata catedrei la psihiatrie pe veci, doar pentru ca, daca era sa fie dupa salarizarea din sistem, nu as fi avut niciodata o casa a mea.
   Cat despre greutatile mele in pregatire, nu e nici locul, nici momentul. Va asigur insa ca v-ati exprima cu mai putina usurintza daca doar v-as incepe povestea.

  • Doamna, inca o data va spun, si imi pare rau ca sunt nevoit sa ma repet: va respect munca, pregatirea si eforturile. Le facem cu totii, fiecare in domeniul sau. Dar din pacate pierdeti perspectiva. Oricare ar fi pregatirea / eforturile / realizarile dvs sau ale mele, sau ale lui X sau Y, raman la parerea mea ca munca si eforturile noastre sunt mai prejos de munca si eforturile unui medic.

  • @ Andrei

   Voi fi absolut de acord cu ce spuneti, atunci când, capabili fiind sa dam timpul inapoi, tatal meu nu va mai trebui sa dea plic pentru o nastere, iar nasterea aceea sa duca la un handicap irecuperabil de gradul I. Nu e vorba de mine aici. Eu am avut sansa, si m-a lasat Dumnezeu fara tulburari psihice in urma acelei nenorociri. Am putut sa-mi aflu drumul corect si demn in viata. Dar alte sute in aceeasi situatie, aflati in sate uitate de lume, cu parinti posibilitati, care sa ii ajute sa incerce macar? Aceia ce fac? In momentul in care accidentele vor fi accidente, si nu rezultate ale nepasarii cu care mergem la munca, iar pacientul va fi despagubit corespunzator in urma unui astfel de necaz, voi fi de acord cu dvs. Desi, nu cred ca exista vreo suma pe lume care sa poata inlocui functia motorie.

  • Imi pare foarte, foarte rau ca fratele sau sora dvs a patit asa ceva, acestea sunt niste tragedii cumplite iar cei din vina carora se intampla asa ceva nu se pot numi medici. Nici macar oameni nu se pot numi, ci niste lepre care ar trebui pedepsite ca atare. Si, da victimele ar trebui despagubite, desi nicio suma de bani nu poate reda valoarea unei vieti distruse. Aveti toata simpatia si intelegerea mea, aceste scursuri ar trebui sa infunde puscaria. Insa ceilalti, care nu au uitat sa ramana oameni, cei care isi sacrifica vietile personale prin spitale, chit ca primesc sau nu plicul, si cei care isi fac datoria indiferent de situatie, acestia trebuie recompensati, respectati, si mai ales, pastrati in tara…

  • Nu e vorba de sora mea, e vorba de mine. Pentru mine s-a dat plicul si eu imi petrec viatza intr-un fotoliu rulant. Si din el mi-am construit tot ce va spuneam mai sus. Si nu ma plang, Doamne fereste, din contra, sunt mandra, am reusit. Dar tocmai pentru ca stiu cu ce sacrificii si eforturi am reusit, cu naveta zilnica in masina parintilor mei. la facultate, la 80 de km de orasul de rezidenta si multe altele asemenea, e greu sa accept ce am vazut zilele astea. Pentru ca, din pacate, sunt exceptia, nu regula.

 73. Si ca o completare la ceea ce spuneti, eu insumi am avut enorm de tras, ca pacient, si voi trage toata viata, din cauza unui medic “bine cotat” la noi in tara… o lepra, copil de securisti… nici macar nu a fost eroare medicala, ci nesimtire crasa, si va rog sa ma credeti ca nu mi-as dori nimic mai mult decat sa vad la puscarie aceasta lepra… dar nu imi fac iluzii, sincer nu cred ca va plati in aceasta viata… dar faptul ca un singur “medic” mi-a facut atata rau, nu ma impiedica sa ii apreciez pe cei care mi-au facut bine, mie, sau celor apropiati…

 74. Bina ca au “oameni” ca Irinel Popescu bani de congrese si carti in vederea specializarii. “Somitatea” sa e un exemplu de conditionare a actului medical in functie de spaga. II dai partea si mai platesti alte 300 mil vechi operatia, te opereaza la clinica proprie si isi da interesul. Nu (nu ai?!) te taie ca pe porc, in bataie de joc, in macelaria de la Fundeni, unde se moare pe capete. Dupa cate am vazut in spitalele din Romania, expresia “medicii nu au bani”imi repugna. MUSTESC de spagi grase, mai ales cei din spitale si clinici mari. Profesorii nu ai bani, oameni buni, nu medicii. Mai ales cei care nu mediteaza, pentru ca nu vor sau predau materii care nu sunt cautate pentru meditatii. Categoria profesionala mereu marginalizata, care nu a vazut vreodata vreun bon de masa, care lucreaza intr-un stres infernal si are parte de salarii mizere, aflata mereu in bataia de joc a guvernantilor.

 75. Am citit o parte din comentarii si incerc sa-mi spun ca nu poate fi reprezentativ. Ca oamenii nemultumiti au o disponibilitate mult mai mare sa se planga decat cei care sunt tratati ok.
  Dar…
  Evident, solutiile nu pot veni de pe forumuri si din comentariile de pe net.
  Cateva idei:
  1. este paguboasa si la limita prostiei opinia: “asta si-au ales, sa se descurce cu salariul oficial”; asa ceva nu e posibil; sa ne amintim ca au fost targuri de joburi prin niste sate din Moldova unde oameni cu cateva clase, fara nicio pregatire, au refuzat salarii de 1000-1200 RON + bonuri de masa pentru ca era prea putin; unul dintre ei cerea “macar 2000 RON”, desi probabil ca nu era in stare sa scrie corect o propozitie simpla; ei bine, revoltatul de pe net vrea ca medicul sa-l consulte, opereze, trateze ultradragut si competent pentru salarii nu cu mult mai mari decat ce au refuzat satenii din Moldova;
  2. FOARTE IMPORTANT, desi nimeni nu spune clar: cu tot cu plic, SISTEMUL SE SCUFUNDA; nu ne aflam intr-o stare stabila, un “cat de cat merge”, se duce la vale; CU TOT CU PLIC, chiar si fara condamnari penale, este foarte probabil ca in 5-10 ani sa ajungem la o situatie extrem de grava; sa-ti amintesti de “vremurile bune” in care dadeai banul si era cineva care se ocupa de tine;
  3. doctorii care nu pleaca, din diferite motive, trebuie sa supravietuiasca; prognsoticul meu este ca daca se interzic plicurile din spitale , 80% vor pleca in 3-6 luni; realmente nu poti veni sa faci ce face un medic pentru un salariu de vanzator la butic;

  • Sunt suta la suta de acord cu tot ceea ce spuneti, este un comentariu extrem de pertinent, asa cum rar mai gasesti in ziua de azi. Sistemul se scufunda SI din cauza prostiei, din cauza ca multi romani au o vendetta personala impotriva unei intregi categorii socio-profesionale (medicii) din motive exclusiv personale (experiente neplacute si uneori dramatice cu cate o lichea sau alta), si din cauza celor care vin si spun ca medicii au bani si ca profesorii nu au si chestii de genul acesta, din ciclul “hai sa vorbim vorbe”. Si eu si sotia mea suntem cadre didactice, ne iubim si ne facem meseria cu pasiune, ne suplimentam veniturile fiecare cum putem (fara a face industrie de meditatii!) si suntem amandoi de acord ca medicii in acest moment reprezinta prioritatea zero a sistemului de stat, ca trebuie facut rapid ceva, orice, pentru a imbunatati situatia grava si alarmanta cu care ne confruntam, si pe care propriile limitari, propriile frustrari si, da, imi pare rau, propria prostie de impiedica sa o vedem asa cum este. Da, propriile frustrari si limitari ne fac sa pierdem perspectiva…

 76. Supararea mea , ca pacient, este ca platesc si nu stiu pt ce. Nu stiu ce servicii am in banii pe care – i platesc.
  Mi-ar fi placut sa fie clar precizat:
  – ai salar minim ; ai 3 aspirine , un set de analize de sange si o operatie de apendice
  – ai 3 joburi ( ca tot iti opreste pentru fiecare ban castigat) si cotizezi de 3 ori mai mult iti facem si un RMN si o operatie pe creier. Daca vrei una la inima trebuie sa platesti xxx lei. Si poate atunci ar fi mai clar pentru toata lumea ce si cat castiga. Ca daca stiu de doctorul X ca nue bun normal ca il caut pe cel care are cea mai mica rata de esec si care bineinteles ca va fi mai bine platit si el si echipa lui de asistenti , anestezisti samd.
  De ce sa fie platiti toti la fel. Nu cred ca muncesc toti la fel , nicaieri nu se intampla asta.
  Si ma deranjeaza foarte tare ca in Romania nu se insista pe preventie : mi-ar placea sa stiu ca am o mamografie, un Papanicolau , un examen oftalmologic inclus in asigurare in fiecare an si cred ca mai pot fi gasite si alte examene care sa te ajute sa previi o boala mai grava – eu pe astea le fac in fiecare an- adica platesc pt ele in fiecare an.
  Daca vrei sa te duci la specialist acum ca iti este rau sau trebuie sa faci analize nu poti fara trimitere de la medicul de familie, care medic are agenda plina pt 2 saptamani si dupa ce o iei constati ca si laboratoarele sunt pline pe urmatoarele 2 luni. Deci iti tb o vizita in prealabil la mama Omida ca sa iti spuna cam pe cand iti va fi rau sa stii sa te programezi.
  Sau urgentele la Spital ; la usa sta un gardian care iti face evaluarea ; esti sau nu suficient de bolnav ca sa te lase inauntru (?!) Apoi odata intrat stai, stai si stai…Eu cu mama mea am stat 6 ore pe ceas – caz luat cu salvarea de acasa… nu mai spun ce intrebari penibile ti se pun inauntru sau ca iti pune fisa in brate si te trimite pe la diverse alte usi sa faci diverse raze, poze si alte alea. Sau de bolnavii adusi cu salvarea si lasati intr-un colt sa zaca – daca tot nu lasa insotitorii sa intre cu ei acolo.
  Cred ca lipsa de omenie este cea care ma deranjeaza de fiecare data acolo . Foarte rar am intalnit in randul cadrelor medicale oameni care sa vorbeasca frumos, sa-ti zambeasca, sa te incurajeze sa iti dea speranta, sa iti explice ce se intampla in organismul tau, sa iti prescrie un tratament si nu sa iti spuna ca nu ai nimic si il faci sa piarda timpul cu toate ca tocmai ai avut un AVC si gura ti-e stramba… oare cer prea mult?

  • Mega-Like, Babette! Foarte frumos explicat! Si eu sunt de parere ca daca am doua servicii si platesc la amandoua asigurare, ar trebui sa beneficiez de niste servicii diferentiate. Pe langa Papanicolau si oftalmologic, minima educatie sexuala, educatie in domeniul igienei (femeia noastra de serviciu de la birou, nu a aprofundat toata stiinta cu schimbat carpe pe zone, puse manusi ca mijloc de protectie a muncii si preventie distribuire de bacterii), educatie pentru preventie hepatite, cancer, minime referinte pt planning familial, consiliere nutritionala, consiliere psihologica unde e cazul. Analize standard, unde standardul e pe categorii de varsta si sex minimale sa se faca anual, fara mult tam tam si milogeli, bonus celor care isi mentin greutatea in limite firesti, nu fumeaza etc. Atunci s-ar defini si firescul pt BMI sa nu mai asteptam toti Calvini Kleinii sa ne impuna regulile lor.

 77. Nici salariile marite la medici nu va rezolva pr cu care se confrunta medicina romaneasca, tot vor exista medici nesimtiti care vor spaga ca sa faca ceva, si mai ales pretind de la oameni nevoiasi , lipsurile din spitale cine le rezolva? Conditii decente in spitale!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green