Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Muzica și Maruca Cantacuzino, marile iubiri ale lui George Enescu

Screen Shot 2015-08-31 at 12.15.27

Pe 19 august 1881, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria se năștea cel de-al optulea copil. Se numea Gheorghe, era alintat Jurjac și, spre deosebire de primii lui 7 frați, nu a murit în copilărie. Zilele acestea îl evocăm foarte des, pentru că tocmai a început festivalul care-i poartă numele.

George Enescu e considerat cel mai important muzician român și, dacă nu-i știți povestea, o să v-o spun pe scurt în cele ce urmează.

Prima întâlnire importantă cu muzica o are la vârsta de 3 ani. După ce aude întâmplător un taraf, purcede la a-i imita toate instrumentele componente: vioara – cu un fir de ață cusut pe un lemnișor, țambalul – cu ajutorul unor bețe, naiul – șuierând printre buze. Când părinții îi dăruiesc o vioară de jucărie, cu trei coarde, o aruncă direct în foc și cere cu vehemență o vioară adevărată. Când o primește, începe să cânte după ureche melodii auzite prin sat. Primele îndrumări muzicale le primește de la părinți și de la lăutarul Niculae Chioru.

Avea cinci ani când talentul lui uriaș e remarcat de Eduard Caudella, compozitor şi profesor la Conservatorul din Iaşi, care îi sfătuiește pe ai lui să-l îndrepte către studii muzicale. Între 1888 şi 1894, George Enescu studiază la Conservatorul din Viena. Se integrează rapid în peisajul muzical al Vienei, concertele sale fiind aplaudate frenetic, deși avea doar 12 ani. După absolvirea Conservatorului din Viena își continuă studiile la Conservatorul din Paris. La 17 ani debutează pe scenele pariziene, în calitate de compozitor, și începe să dea lecții și recitaluri de vioară la București. Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) și prințesa Martha Bibescu se întrec în a-l invita la seratele muzicale din saloanele lor. Enescu o preferă pe regină, devenind un invitat permanent la palatul regal.

În jurul vârstei de 20 de ani compune cele mai importante piese muzicale din opera lui, printre care două Rapsodii Române. Se împarte în principal între București și Paris, dar are turnee în mai multe țări europene. În anii primului război mondial rămâne la București, dirijează și finanțează generos concursul de compoziție George Enescu. După război, se împarte iarăși între România și Franța. Are turnee și în America, unde dirijează mari orchestre, precum cea din Philadelphia și cea din New York. Formează noi muzicieni, ca pedagog, printre elevii săi numărându-se violoniști precum Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.

La 51 de ani devine membru al Academiei Române.

În 1939 donează președintelui Consiliului de Miniștri al României de la acea vreme 100.000 de lei, pentru apărarea țării. Rămâne la București în timpul celui de-al doilea război mondial și are o activitate dirijorală bogată, încurajând cariera multor muzicieni români de top. După război, îl vizitează însuși Yehudi Menuhin, împreună cu care dă concerte la București și la Sinaia.

Odată instaurată dictatura comunistă, Enescu se exilează la Paris, împreună cu soția și marea lui iubire, Maruca Cantacuzino. Se stinge în noaptea dintre 3 și 4 mai 1955 și este înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris, într-un cavou de marmură albă.

Cu Maruca se căsătorise în 1937, după o poveste de dragoste la fel de tumultuoasă ca și personalitatea acestei femei.

Screen Shot 2015-08-31 at 12.24.53

Născută în 1878 în familia Rosetti Tescani, Maruca s-a transformat, în adolescență, într-o tânără frumoasă, grațioasă, fermecătoare și stranie, cu o prezență magnetică. Sinuciderea tatălui când ea avea 18 ani îi marchează existența justificând pasele ei depresive, urmate de episoade exuberante și mai multe tentative de sinucidere. Pasionată de vrăjitorie, magie și spiritism, Maruca o “subjugă” chiar și pe Regina Maria, care îi oferă prietenia și o invită printre doamnele ei de onoare. La 20 de ani, Maria Rosetti Tescani devine prințesă Cantacuzino, prin căsătoria cu prințul Mișu Cantacuzino, o figură politică importantă a vremurilor.

Închide ochii în fața amantlâcurilor soțului, chiar și când în rolul amantei se găsește sora ei, Nely. Cei doi soți fac o înțelegere care șochază lumea mondenă a Bucureștiului, acordându-și unul altuia maximă libertate. Una dintre marile iubiri ale Marucăi, desfășurată sub ochii soțului, se va numi George Enescu.

Muzicianul avea 33 de ani și se afla pe culmile gloriei, când a început legătura amoroasă cu femeia de care se îndrăgostise cu 7 ani în urmă, în saloanele reginei. Devine un fel de cântăreț de curte la Palatul Cantacuzino, doar ca să fie în preajma iubitei. Mișu Cantacuzino nu pare să aibă vreo problemă, cuplul “princiar” nepunându-și vreo secundă problema divorțului. După război, Enescu pleacă într-un turneu de câțiva ani prin Europa, rămânând însă într-o corespondență fierbinte cu Maruca.

În 1928, Mișu moare într-un accident de mașină și Maruca rămâne văduvă, liberă să-și oficializeze relația cu Enescu. În loc de asta, se îndrăgostește de filozoful Nae Ionescu, mai tânăr decât ea cu 13 ani. 7 ani durează relația lor, până când Nae Ionescu o părăsește pentru mai tânăra Cella Delavrancea. Maruca are o cădere psihică, o tentativă de autoincendiere, mai multe episoade psihotice. În timpul unuia dintre ele se desfigurează, turnându-și acid pe față, ceea ce o va obliga să poarte toată viața un voal negru peste față. Medicii o evaluează și decid că, pentru moment, nu mai are discernământ nici măcar ca să-și administreze averea.

Enescu, care, în ultimii 7 ani, o așteptase ca un câine rănit, dedicându-i chiar opera Oedip, vine să aibă grijă de ea. După 2 ani, Maruca îi acceptă în sfârșit cererea în căsătorie. Vor rămâne împreună până la moartea compozitorului, în 1955. Enescu o va înșela, la rândul lui, la un moment dat, cu o tânără poloneză.

Maruca i s-a alăturat în cimitirul Père-Lachaise din Paris de-abia după 13 ani. Ultima sa dorință a fost ca, pe piatra funerară a mormântului ei, să nu fie trecut cuvântul “Prințesă”. Era prima oară când renunța la titlul pe care, cu uriașă vanitate, îl purtase toată viața.

Screen Shot 2015-08-31 at 12.27.42

 Revenind la ediția de anul acesta a Festivalului George Enescu, care a început ieri și se va încheia pe 20 septembrie, trebuie să știți că, dacă nu ați apucat să vă luați bilete la concertele desfășurate live la Ateneu și Sala Palatului, mai aveți încă o șansă să le vedeți transmise în direct, în condiții excelente. Transmisia va fi făcută de Grand Cinema & More în parteneriat cu alte șase cinematografe din țară: Cityplex Constanța, Cortina Digiplex Oradea, Cinema Trivale din Pitești, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, Aula Bibliotecii Universitare Eugen Tudoran din Timișoara, Cinema One din Brașov. E al doilea an când se întâmplă asta, iar biletele sunt disponibile online pe www.grandentertainment.ro sau la casele de bilete ale cinematografelor menționate. Ce anume oferă Grand Cinema & More publicului? Un sistem audio ultraperformant, ecrane impresionante, ultima tehnologie în materie de proiecție, unghiuri perfecte de vizibilitate, locuri ultra-confortabile. Toate astea îl transformă în destinația perfectă pentru vizionarea spectacolelor și concertelor din cadrul Festivalului Enescu la o calitate premium.

Gata. Mai ziceți și voi, că pe mine mă doare mâna. Știați povestea lui George Enescu sau acum ați aflat-o?

33 comentarii

  1. Frumoasa poveste, domn’le! Nu e noua, dar e grozava!
    Din povestile astea se nasc nostalgiile romantice dupa Bucurestiul de altadata!

  2. Bag sama ca lor, spre deosebire de Delia, le cam placeau geometria in iubire!

  3. Stiam povestea ” in mare” . Mi-a placut mult sa aflu mai multe despre Enescu. Personaje fascinante cu vietti pe masura . Ce vremuri! vremuri interesante!
    cat despre festival, anul trecut am prins doau seri remarcabile. Noroc ca am fost luata pe sus de o prietena – ii sunt recunoscatore si acum. Anul asta mi-am propux sa o iau eu pe ea ” pe sus” desi, nu cred ca va fi nevoie sa insist 🙂
    ( mi-a placut si trecerea de la subiectul anterior la acestal :mrgreen: ma apucasem sa scriu un banc la anteriorul dar mi-am dat seama ca e cam lung..si iata-ma’s tot io cea veche, doar ca m-am bronzaat)

  4. Cu niste ani inainte de a muri ,Enescu spunea:

    “Deoarece tot sunt pe calea mărturisirii gusturilor și credințelor mele, vreau cel puțin să mă spovedesc în totul. Înainte de a termina, voi fi drept cu mine, mărturisind că nu am căutat gloria și deșertăciunile ei. Când suntem copii, părinții noștri ne dăruiesc un cerc. Mai târziu, o femeie ne pune în deget un inel de aur, iar pentru a ne consola că îmbătrânim, prietenii ne oferă o cunună de lauri.
    Jucării – rotunde toate – …simple jucării! Eu nu am dorit decât inelul de aur.”

  5. nu am inteles ce e cu valul asta de preacurvie.
    despre pornache, pozitii explicite si povesti de budoar.
    eu, dupa cum stiti, nu sunt prea dus la biserica si manastiri, asa ca chestii de genul asta ma rusineza rau de tot.
    si nu prea mai stiu ce si cum sa comentez, mai ales cand vad ca in domeniu asta cu multi de trei x domnul matrix se simte ca pestele cel mare in apa..
    articolul de fata nu e despre enescu ci despre ea.
    iar despre doamna maruca ce sa spun, ca sa fo;losesc un termen ortodox zic ca era cam curvishtina.
    eu nu m-as fi incurcat cu ea, daca eram mare compozitor, nu un parlit de 7 clase ca mine.
    nu e genul meu.
    iar despre articolul anterior nici nu vreau sa ma gandesc.
    pur si simplu m-i se face parul maciuca.
    mai ales dupa ce m-a intrebat secretara :
    -sefu, o bagati sau mai asteptam ?
    -oho, am bagat-o de mult… am zis io
    -vaaaiii, ce mare e !!! a confirmat ea.

    • @dg:
      Adicatelea, cum devine de se leaga?
      Ma simt eu ca pestele … ‘aidade!
      Si o spui asa (in) public, sa ne citeasca toata lumea, doar-doar ne-o crede. Pe tine ce spui si pe mine ce sunt. Si unde? In articol meloman, Strecurasi un fapt banal, fix in miez de festival, . Frumos iti sede. Cat despre cat de “competent” – hahaha, suna foarte cool – esti sa comentezi 3xxx-ele, crede-ma, se vede cu ochiul liber. Banculetul cu secretara din final, crede-ma, te recomanda cu suficienta, rechinule!

      Infine, poate mai dreg oleaca busuiocul:

      despre tine, ce sa spun…
      poezie [ ]
      de George Cornel [radical ]
      2004-12-30

      “Despre tine ce sa spun? Ca esti o mica elvetie
      a tuturor si a nimanui
      in care mi-ar placea sa calatoresc fara acte, pe jos, in frigul iernii.

      Sa fiu un seic din opec
      si sa-mi depun la bancile tale diamantele, camilele, sondele
      dupa care sa mor ca un fir de par ucis de calvitie pe perna de borangic a alcovului tau.

      Sa-ti scriu un sonet sau sa-ti dedic toamna asta sau
      sa te provoc la o nebunie, sa sfidam granicerii si legea vamala, sa-i dam afara pe grabitii tai turisti si sa-nchidem un timp granitele.
      Stapani peste meleagurile vaste ale uitarii.

      Sa inchinam in cinstea singuratatii, aceasta moarte castigata cu atatea sacrificii!

      Ca zapada in mai, mirosind a zarzar si austru am sa te regasesc
      pe mereu miscatoarele nisipuri ale memoriei.

      Privirii tale, pentru ca s-a invrednicit sa ma priveasca, am sa-i daruiesc douazeci de statui din cuvinte,
      Mainii tale, care s-a invrednicit sa ma atinga, cincizeci de castele pentru cele cinci degete, din cele cinci simturi ale mele,

      Inimii tale, care nu s-a invrednicit sa ma iubeasca, ii daruiesc din ultima mea viata, ultima moarte”.

      (de mine) preluata din:
      http://www.poezie.ro/index.php/poetry/99698/despre_tine,_ce_sa_spun

      Juri ca-i simfonie, nu alta!

    • “ce e cu valul asta de preacurvie?” 😆 😆 😆 😆

    • @Simona:
      Stii ca dj-ul exagereaza intotdeauna. Eu i-as zice cel mult hula.

  6. azi am citit biblia de la yahoo.
    scurt rezumat cu ce mi-a placut cel mai mult din ce am citit astazi.

    Intr-un magazin intra o doamna foarte grasa:
    – As dori sa vad un costum de baie
    care mi-ar veni…
    Vanzatorul:
    – Si eu …

    Sotia ii spune sotului:
    – Mai bine ma casatoream cu dracul!
    – Aiurea, scumpo! Casatoria intre rudele de sange e interzisa!

    Doi moșnegi se întâlnesc:
    – Ce mai faci, Vasile?
    – Uite, am fost la femei.
    – Și cum a fost?
    – Mai curat decât la bărbați.

    Sotia catre sot:
    -Dragul meu, hai sa cumparam o masina, eu voi invata sa conduc, vom vedea lumea…
    -Care, asta sau cealalta?

    Dragule, ii spune sotia , peisajul asta ma lasa muta…
    – ok , campam aici …

    Femeile se împart în două categorii: Doamne şi Doamne Fereşte!

    El si ea in pat, unul langa altul.
    El:
    – La ce te gandesti iubirea mea?
    Ea, dandu-se mai aproape, sopteste:
    – La acelasi lucru ca tine!
    – Minunat! Atunci fa-mi si un ou, dar cu sunca!

    Sotul: La ce-ti mai pui sutienul ala? Si asa nu ai ce sa bagi in el!
    Sotia: Si tu de ce porti chiloti?

    Femeile sunt ca medaliile olimpice : trebuie sa lupti pentru ele, apoi iti
    atirna de git o viata intreaga.

    – Sotia mea afirma ca este foarte sanatos sa consum alimente crude.
    – Da, nici nevestei mele nu-i place sa gateasca.

    Barbatul are dimineata 500kg, dupa-amiaza 100kg si seara 10g:
    dimineata: du -te la munca boule!
    dupa-amiaza: iar te’ai imbatat porcule!!
    si seara: fluturas hai in pat

    I. De ce stau gainile pe gard?
    R. Sa le vada cocosii copanele.

    De ce nu se duc ardelenii sambata la spectacol?
    – Pentru ca ii apuca rasul duminica in biserica.

    Sta un ardelean pe trotuar in Bucuresti, trece o masina si-l stropeste dintr-o balta din cap pina-n picioare si pleaca mai departe. Ardeleanul fara sa se enerveze, comenteaza cu voce tare :
    -No, asa ceva la noi la Cluj nu se poate intimpla…
    La care unul de linga el ii zice:
    -Da ce, ba, la Cluj nu sint balti?
    -Sint, da’ daca te stropeste masina soferul opreste, se da jos si-si cere iertare, te urca in masina, te duce acasa la el, iti da un rind de haine uscate, te pune sa faci un dus, iti da o masa pe cinste si-un sfert de palinca, te tine sa te culci acolo si dimineata iti da si o suta de euro.
    -Ha, ha, te-ai timpit, omule, ai patit tu asa ceva?
    -Io nu, da’ nevasta-mea, da !

    Daca te casatoresti cu persoana potrivita, esti COMPLET!
    Daca te casatoresti cu persoana nepotrivita, esti TERMINAT!
    Si daca persoana potrivita te prinde cu persoana nepotrivita, atunci esti COMPLET TERMINAT!

    Prin ce se deosebeste sotia de un terorist?
    – Cu teroristul poti sa te mai intelegi, sa mai negociezi…

    • Una din Bucuresti

      Hai, ca am si eu o glumita, ca tot sintem on topic ?:

      De ce sint moldovenii asa de sanatosi…??
      Deoarece maninca fara E-uri: ….carni, fructi, ligumi…!!

      ???

    • una din B
      da’ lapti nu ?

    • @dg: tot ziceai matale că nu știi de te însori ori ba…
      el (gînditor): mai ții minte, dragă, acum 20 de ani? cînd ne-a prins tac’tu în pat?
      ea (acră): da! și?
      el(melancolic): am avut de ales între a te lua de nevastă și 20 de ani pentru crimă, dacă-l împușcam pe ăl bătrîn…
      ea (acidă): ce-ți veni acum!!?
      el(oftînd): păi uite, ca mîine aș fi fost liber

  7. costicamusulmanu

    @simona: știam (mea culpa) povestea; dar ca de obicei ții să răsucești cuțitu’ în rană amintindu-mi ce “manageri” sunt în dulșili tîrg; amu’ io am o mari dilemî: sî ieu bileti la oradea sau cimișoara? că la noi…or știut numa’ sî deii cu flit la FILIT…ci sî mai zîc di altili…

  8. Oare nu face nimeni un film ceva despre George Enescu? Cred ca ar fi foarte tare… 😎 cu tot cu madama lui bizara 😮

    • Ba tocmai ce am prins noaptea trecuta un fel de documentar despre Enescu si Maruca lui pe Acasa TV cred. F frumos. M-a prins.

  9. Simona,sunt muzician(a) si mare fan al tau 🙂 multumesc pt articol!! Te citesc de doi ani si e pt prima oara cand comentez 🙂

  10. O timpita madam Maruca.
    Nu raspundea cind era apelata “doamna Enescu”, ea era “printesa Cantacuzino”
    In Franta l-a chinuit pe Enescu sa faca munci uneori umilitoare (de ex meditatii pe care nu le dorea) doar pt printesa sa aiba luxul cu care fusese invatata
    Francezii au in general o imagine malefica a Marucai in viata lui Enescu

  11. Dans sa musique, éternel roumain, Maestrul nostru, om modern, doar in franceza, nu ,,roumain”, prin epoca, era monden.

  12. Una din Bucuresti

    Mie imi miroase putin a bipolar sau chiar manic depresive, dupa descrierile starilor domnitei. Altfel, interesant.

  13. Maruca nu mi-a palcut niciodata. Pe enewscu il ador. Maruca -genula cela d efemeie avida de a fi adorata,mereu in centru,fara a avea atributele necesare pentru esta, Enescu-geniul mereu in centru,fara sa faca nimic pentru asta.

    • Eu zic ca avea ea ceva daca Enescu o adora atata timp, ca doar nu era ultimu fraier. Probabil partea lui artistica era “atinsa” de stilul ei queen drama cu accente de nebunie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint