Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Câte hârtii sunt la voi pe birou? Dar în casă?

Salutare, sunteți bine? Dați-mi voie să vă spun că nabubbzcghfuiu;,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Scuze, a căzut pe mine un Everest de hârtii și de-abia m-am extras de sub el. Stăteam la birou, începusem să scriu și mi-a alunecat cana de cafea de pe un teanc uriaș de dosare. M-am aplecat să o prind, n-am reușit, mi s-a vărsat în papuci, am vrut să fug cu ei la baie, să îi storc, și m-am ridicat nervoasă cu biroul în cap, ceea ce a produs prăbușirea în avalanșă a câtorva tone de hârtii. Cum zăceam eu pe podea, strivită de muntele de celuloză, și încercam să-mi scot din nas un pliant de la un magazin naturist, dintr-o ureche o invitație la o sală de fitness, din cealaltă un postit cu un număr de telefon și din gură un bon de cumpărături, mi-am dat seama că ceva e în neregulă și că, dacă nu arunc ACUM toată maculatura, o să sfârșesc așa:

hartii

Am glumit. În realitate, nu s-a prăbușit pe mine absolut nimic, papucii îmi sunt perfect uscați, iar biroul meu arată AȘA (scuze de calitatea pozei, era seară la ora la care am scris textul):

birou

Și arată așa de vreun an și jumătate, de când ne-am mutat dintr-o casă foarte mică într-o casă măricică, pe care am UMPLUT-O cu JUMĂTATE din lucrurile pe care le avusesem în casa mică. Pe cealaltă jumătate am refuzat să le mai cărăm după noi, așa că o parte le-am aruncat, o parte le-am donat și o foarte mică parte le-am vândut. După ce ne-am instalat și am aflat cât de bine e să stai într-o casă foarte aerisită, ne-am crestat amândoi la câte-un deget și am făcut legământ cu sânge, că nu ne mai lăsăm niciodată îngropați în lucruri. Așa că (în afară de hainele mele!!!!! :P) nu ne cumpărăm chestii inutile, iar, dintre cele pe care le primim de la alții, ce nu folosim dăruim mai departe. Cât despre birou, nu prea mai ținem pe el nici măcar 2-3 hârtiuțe, fiindcă e loc de tolăneală pentru distinsa domnișoară pisică și nu am vrea să îi intre vreo așchie de celuloză în fundul prețios.

pisic pe birou

Avantajul unei case care nu funcționează în același timp și ca depozit de troace e că se curăță foarte rapid. Practic, dacă ne suflecăm amândoi mânecile, în 2 ore suntem gata. Din când în când, mai aud pe câte cineva că a făcut curățenie, o zi întreagă, fiindcă a avut, printre altele, și de sortat facturi, chitanțe, hârtii. Noi sortăm orice hârtie imediat ce intră în casă. Nu mai avem nevoie de ea, zboară. Dacă vrem musai să păstrăm o informație, ne-o notăm în computer sau îi facem o poză cu telefonul, iar plățile utilităților le facem, de ani de zile, electronic, așa că am scăpat și de clasicul sertar burdușit de plicuri cu facturi, care trebuie păstrate cu sfințenie.

Îmi amintesc vremurile în care nu aveam computer. Sau aveam, dar nu aveam internet. Sau aveam și internet, dar era pe la începuturi. Păi, viața noastră era, categoric, guvernată de hârtii, maculatura era zeița supremă, ne închinam la ea zi-lumină. La serviciu, îmi gemea biroul, cocoșat de hârțoage, când învățam, învățam după tone de foi, aveam caiețele cu rețete de prăjituri sau dosare cu decupaje din reviste, aveam o cutioaie mare, în care păstram toate facturile și chitanțele, aveam zeci de carnețele cu însemnări, ba aveam chiar și agendă telefonică scrisă manual. Două. Identice. Ca să nu rămân fără valoroasele contacte, în caz c-o pierdeam pe prima. Cămara părinților mei a fost burdușită, timp de vreo 10 ani, cu toate notițele studențești ale mele și ale soră-mii. Rafturi întregi. Când ne-am dat seama că n-o să le mai atingem niciodată, le-am dat verde bieților oameni să le arunce. Cursurile de la a doua facultate, pe care o termin anul ăsta, le țin în computer și o să le pot păstra oricât o să vreau eu. Nu mai zic de câte biblioteci pot să îndes, pe lângă ele, pe hard.

Să ne extragă de sub munții de celuloză în care ne-am trăit juma’ de viață e cu adevărat un supercadou pe care ni l-a făcut tehnologia. Doar că trebuie să îi dăm și noi câte-o mână de ajutor. De exemplu, putem alege să ne plătim facturile online.

Am scris acest text la invitația UPC, care își dorește să convingă cât mai mulți clienți să opteze pentru factura electronică. Așadar, dacă sunteți clienți ai acestei companii și încă mai primiți factură de hârtie, prin poștă, vă puteți face un bine, renunțând la ea și alegând varianta comodă. Factura electronică se activează în contul MyUPC, pe care orice abonat are posibilitatea să-l creeze. La fiecare 5.000 de facturi electronice activate, UPC plantează 1.000 de copaci împreună cu Asociația Mai Mult Verde. Dacă vă activați factura electronică în perioada 18 februarie – 31 martie 2016, puteți câștiga una dintre cele 5 tablete iPad Mini puse la bătaie de UPC sau o excursie pentru două persoane în Suedia, una dintre cele mai ”verzi” țări din Europa. Detalii aici.

V-am convins? Sau erați deja convinși? Câte hârtii sunt la voi pe birou? Dar în casă?

Foto 1 Shutterstock

48 comentarii

 1. Nu pot fi mai fericită că trăiesc în epoca asta a tehnologiei. În câteva minute, noaptea târziu dacă am chef, din patul meu comod dacă acolo mă prinde ideea, îmi plătesc absolut toate facturile: chirie, întreținere, curent, internet. De ce aș face altfel? Hai s-avem sănătate, internet și să plantăm copacii ăștia!

  • STOP, STOP, STOP! Cum adică plătești ÎNTREȚINEREA online???????? :mrgreen:

  • DA!! Administratorul a făcut cont bancar pe numele asociației de locatari și l-a afișat la avizier. Nici nu știu prea bine cum arată omul ăsta și-i sunt foarte recunoscătoare pentru asta 😀

  • Și eu la fel, nici măcar nu știu unde se plătește întreținerea 🙂

  • bine că sunteți voi deștepte! sau deștepți? hmm, nu cred că moonlight ar putea fi nickname de bărbat, totuși 🙄

  • Simona, arată-i administratorului calea. Lasă-i un bilet anonim, de-ăla cu tăieturi din ziare:

   Vrem să plătim întreținerea online!
   Semnat, Anonimii din scara B

  • putem pune bilețel din ăsta și noi, amărâții anonimi din scara A?
   bine, ar trebui scris ceva în loc de “online” ăla, gen: vrem să plătim prin calculator.
   și să răspundem la întrebări suspicioase ca: de unde știm noi că ați plătit și nu ați luat, etc

  • Ma scuzati de intrebare, dar in ce bloc stati, ca vreau si eu!
   Este in Romania acel bloc? Este cumva in Bucuresti?
   Este in paradis?

  • deci chiar si pensionarii din blocul meu au facut gestul titanic de a deschide un cont la banca pt plata intretinerii! :mrgreen:

  • incredibil!!! fantasmagoric!!!! halucinant!!!!
   am plătit întreţinerea la imobilul în care am biroul şi mi s-a eliberat bon fiscal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   mă rog, scrie chitanţă pe el dar e emis la o imprimantă micuţă şi drăguţă. ca alea de la supermarket.
   plus, am primit………………………… suspans……………………………………………………………
   un cod apartament de tipul 89734rkjbseo8p3gzw49ptq cu care mă voi autentifica pe o platformă, voi introduce citirea apometrelor şi voi plăti online.
   Arsenie Boca, exişti!
   dacă vrei să cred total în tine, fă să afle de chestia asta şi mule…, astaaaaaaaa, tantile de la blocul unde locuiesc, că acolo mă doare mai tare.
   😆 😆 😆

  • Agnes:
   Cat zizesi, bre, ca e numarul ala de cod? 89734rkjbseo8p3gzw49ptq?
   Al meu e 89734rkjbseo8p3gzw49ptr … suntem vecini, i-auzi!

  • @agneswood

   Clar, minunile se întâmplă! Arsenie Boca citește blogul Simonei! Sau ai scris acatist… ăsta, bilețel, cum spuneai acu’ o vreme când râvneai la plata online a dărilor către sfânta administrație?

 2. Este un adevarat chin cu hartoagele. Imi aduc aminte cand am deschis firma, am ramas uimit pentru ca un client din online mi-a cerut chitanta si factura stampilata, pur si simplu nu avea incredere in factura electronica.

 3. Offtopic: Ce-a crescut Mihaela!!

 4. Primiti cu offtopicu”?
  _________________________________________________ 😆

  Happy Dragobete, bre, prapaditilor!

  • La multi ani, luminita

  • oho, Luminta, dragostea mea (noastra)! la multi ani, sa traiesti cu cine vrei tu! 😛

  • costicămusulmanu

   dl peșteră, luminița, scuzați intromisiunea în seamă da’ îmi faceți greutăți…
   să declare luminița public (te conjur) că interjecția de origine turcă “bre” n-are și vreun conținut subliminal…
   că io-s valentine’s heităr și de dragobete nu-s acasă (deși promisesem)…
   cum astăzi nu se potrivește urarea mea tradițională de “sanatati la neamuri șî apî la popușoi” voi cita urarea găsită pe lista minibarului într-un hotel de la văleni de munte: “iubiți-vă mult!”

  • costica,
   pai cum sa n-aiba?
   are, are si o conotatie subliminala inclusa in semiotica si, mai ales, in maieutica frazarii exhaustive, irefutabil. 😎 😎 😎

  • costicămusulmanu

   aaa, gata, m-am liniștit, nu se referă la mine… că eu cu maieutica…tricouri dăcît

 5. activata. nu de alta, dar, pe langa copaci, s a desfiintat aparatul de platit de la parter, si voiau sa ma taxeze cu 1leu. leul ala a fost foarte motivant 😀

 6. M-ai lovit drept in moalele capului cu pozele tale! Cum adica nu inoti in hartie? Eu mi-s invatatoare. Acum sunt acasa si pe birou am asa: planificari, orarul tuturor claselor, ca trebuie sa-l centralizez pana acum o ora :), lucrari de control la 2 materii, fise de exercitii la matematica, un maldar de foi cu diverse (de ala nu ma ating nici batuta, ca intuiesc ca presupune mai multa munca decat e legal/saptamana) si hopa!… in spatele lui un alt maldar de foi, pe care am pus o cana de cafea mai demult si i-a ramas amprenta! Asta cred ca se duce la gunoi cel tarziu in week-end! Is curioasa cati copaci imi stau pe biroul de pal! 🙂 Mai am loc fix de un laptop mic. Mouse-ul il plimb pe ghici ce? – pe foi, of-course. Mouse padul e pe undeva presat.

 7. costicămusulmanu

  știu că mă are simona în cătare cu trolarea așa că trebuie să postez și la subiect; așadar:
  -facturi și plăți on-line mai puțin cea de salubritate pe care o plătesc numerar că o sîmbătă pe lună angajatul lor colindă cartierul (just for fun); uneori plățile le fac cu aplicația brd de pe telefon…m-a văzut unu’ și a întrebat unde se găsesc telefoane “d’astea care are bani de facturi pe ele?”
  -agenda e nelipsită din geantă pentru conversații “îîîî…ăăă” la clienți care nu știu ce vor;
  -pe birou bloc notes ale căror foi ajung (rupte) la risaicălbinu’ de sub odată cu aciverea tascului notat…

 8. sunteti niste organizati; visul meu este sa renuntde tot la masuta din living unde se aduna:
  – corespondenta din cutia postala ( 95% chestii inutile)- adica daca primesc factura online de ce o trimit aia si pe hartie???
  – ciorne la exercitii de mate ( cand nu ii iese copilului ceva., caiete uitate de copil pe care apoi le cauta in toata casa
  – bloc notes cu diverse, agenda casei, alta agenda casei mai noua care astepata sa fie transcirsa cu info importante din agenda veche
  – biletele cu liste cumparaturi, carti de vizita, post-ituri cu notitze mici si indescifrabile si ce mai tine omu’ (barbatu”) prin buzunare pe care simte nevoia sa le descarce cand ajunge ostenit acasa
  – pliante diverse (p=astea le arunc primele ca nu trebuie sa verific daca ne trebuei sau nu)

  A, si mai exista si o tabla magnetica in bucatarie pe care se adune tot felul de foi, foicele, retete de medicamente, de prajituri samd
  La birou e puutin mai bine; cam o data pe saptamana ma apuca aruncatul si rezolv

  • dada, e o variantă a celebrului bol/coșuleț/recipient în care se adună facturi, rujuri, gumă de mestecat, pixuri, medicamente și TOT ce ne mai pică în mână. oribil acest bol/coșuleț/recipient, ce fericiți suntem de când l-am desființat!

  • Ai luat cursuri de supravietuire?

  • Eva
   Niste cursuri de supravietuire ai la baza?

  • Andu yy: nu , nu am luat lectii dar husband-ul e mare fan al subiectului (supravietuire , zic) – tot ce prinde: carti, documentare samd; Hm..m-ai pus pe ganduri, adica o fi vorba de o tentativa de exterminare la adresa mea?? 😮 in timp ce el se antreneaza sa scape?? 😮 😮

 9. Chiar acum le-am numărat. Am 10 hârtii sau hârtiuțe, o carte, un carnețel și un ziar. Pe masa de lângă birou mai am o stivă de hârtiuțe, caiete și alte notițe. Și tocmai mi-am cumpărat și o mașinuță cu 1 leu.

 10. Încă mai am o cutie de carton cu acte pentru ca de unele gen diplome și certificate e nevoie. Am învățat ca amenzi și impozite și taxe cât și facturi e bine sa ai o dovada a plății gen online transfer-bancar unde se poate sau imprimate ptr ca nu se știe când te pune sa mai plătești odată s-a mai văzut. În rest și eu m-am mutat și nu am luat decât strictul necesar dar parcă trebuie sa mai fac un pic de ordine.

 11. Sa vedem ce hartii avem…caietzele primite de la reprezentanti medicali/diverse congrese, simpozioane, din care mai rup cate o foaie sa mai scriu cate ceva, sau sa desenez cand vorbesc la telefon si ma plictisesc; liste cu filme la care mai trebuie sa ma uit si melodii auzite prin filme; scheme si statistica pentru studiile mele; pliante de pe la congrese…ar mai trebui sa mai arunc din ele 😛

 12. Acasa? Laptop si un biblioraft cu chitante…la noi la tara n-a prea ajuns plata online la intretinere si la ce apetit de discutie are dna administrator nici nu cred ca ajunge. La munca…..vrafuri de hartii….sau cum se zice pe aici ” chirurgie albastra cu pixul”.
  De rest…vraf de mailuri cu ” plateste” si ” multumim pentru plata”.
  Asa ca ….salutari Mihaelei de la Tartorul Negru

  • costicămusulmanu

   așa, că uitam de mîță… știți că io nu-s fan (este dg?) da’ chiar așa calici sunteți? ați luat mecbuc eir d’ăla fără mouse? rușine sclavilor!

 13. Hartii pe birou n-am ca n-am birou acasa, mi-a scapat faza asta. Si nici in casa, de la un congres ( @ametist: ti s-a facut de-o iesire, este? De tot bati a propos-uri …) n-am mai fost de cand cu N12H18.
  La noi hartiile s-au cocotat pe usa (metalica) de la intrare si ne ureaza, din adancul cifrelor, ba “Bine ati venit”, ba “Pa, tu!” si din cand in cand “Nu ma uita”. Sunt foarte simtitoare, ma gandeam sa le ofer cand si cand fetelor de pe blog, buchete-buchetele. Pe zi ce trece ma calca pe defaimare JH-ul … nu se mai potoleste! Ma mir ca ieri n-a venit colinda horticola.

 14. Io am birou și acasă, și la birou 🙂 . Acasă am mai multe hârtii, parcă, deși e al fiică-mii. Netriate, evident, că lenea e cucoană mare. Iar, pe colțarul din bucătărie, teancul de Cațavenci și teancul de facturi ( care mai vin pe hârtie).
  Matrix, ai rabdare până marți, pe 30 februarie, când o să ne dăm bolnavi. De atâta dragoste.

 15. MA ATINGE RAU DE TOT ARTICOLUL 🙂 :). DAR CEEA CE SIMONA NU STIE INCA, FIIND FOARTE TANARA, E CA ASTA POATE DEVENI BOALA PSIHICA. EU SIGUR AS AVEA NEVOIE DE PSIHOLOG CA SA MA VINDEC DE BOALA HARTIILOR , CARE AU SI ROL SENTIMENTAL SI ROL DE REMINDER . S-A INRAUTATIT CU VARSTA , DESI UTILIZEZ FARA PROBLEME CALCULATOR , INTERNET, IPHONE….. ( 55 ani 🙂

 16. In tara in care activez eu tre sa ceri tu specific sa iti trimita facturile pe hartie, practic sa le scrii ca esti inapoiat si ai nevoie de hartia aia. Pentru plata facturilor, furnizorii iti sugereaza prieteneste sa iti faci asa-numita domiciliere, care sa iti plateasca factura automat in fiecare luna. E un vis, nici nu stiu cum se platesc facturile. Iar la munca, nu avem un birou al nostru, asa ca orice hartie tre sa o iei cu tine la sfarsitu’ zilei. Foarte buna motivare sa nu printezi nimic ce nu e neaparat necesar. M-am stricat de ras cand am auzit ca o sa primim bonus daca iesim la mai putin de 10000 de foi printate/angajat/an, pt ca probabil printez in jur de 50/luna, maxim.

  Nu tin nici macar carnetele sau sticky notes, doar la ce s-a inventat One Note? e un programel excelent, recomand cu incredere. Deja e putin hipster/pedant sa umbli cu agende dupa tine, si sa te apuce naibii inspiratia in metrou sa scrii in ele. am crezut ca i-o bag pe gat uneia care ocupa 2 locuri ca sa isi scrie mirobolantele ganduri in tramvai.

 17. Nirvana hirtiilor:

  http://scanners.fcpa.fujitsu.com/scansnapit/DE/scansnap-ix500.php?gclid=CISQ8oKTpMsCFYoEwwodBkoLFw

  Nu-i reclama, ca n-au nevoie…

  M-a durut fermoarul buzunarelor si am fost tentat sa-l trimit inapoi…
  … pina s-au dus primele 15 bibliorafturi cu facturile din ’87. In juma’ de ora.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green