V-ați face asigurare privată de sănătate?
Bunica unei prietene a orbit, de la glaucom. Glaucomul e o boală asimptomatică care, dacă nu e descoperită din vreme, te lasă direct orb, la un moment dat, brusc și fără preaviz. Ea poate fi însă descoperită printr-un control oftalmologic preventiv nu foarte sofisticat, efectuat în jurul vârstei de 40 de ani. Cunosc o persoană care chiar și-a descoperit boala recent și o ține sub control cu picături. Un simplu control medical preventiv a scăpat-o, practic, de orbire.
Despre șansele de vindecare a cancerului de col uterin, dacă e descoperit din timp, cu ajutorul examenului Babeș-Papanicolau, am mai vorbit, dar simt nevoia să repet informația: ele sunt de 94%, adică uriașe. Cu toate astea, România e, de ani buni, pe primul loc în Europa, la capitolul mortalitate, cauzată de această boală.
De asemenea, aproximativ un milion de români, respectiv 4,7% din populaţia de peste 35 de ani, suferă de insuficienţă cardiacă. 9 din 10 persoane nu știu însă că au această afecțiune, conform celui mai recent studiu realizat de Societatea Română de Cardiologie. Sună destul de nevinovat “insuficiență cardiacă”, dar, de fapt, e un diagnostic serios și amenințător de viață, care nu trebuie ignorat.
20% dintre români descoperă la un simplu control de rutină că suferă de o afecțiune despre care nu știau.
Medicina preventivă nu s-a inventat degeaba, ea ne poate salva vederea, viața însăși sau – foarte important! – calitatea ei. Nu e o plăcere să mergi la doctor, știu. Eu am căpătat chiar o anxietate destul de serioasă pe tema asta, dar tot încerc să știu mereu care sunt consultațiile preventive necesare grupei mele de vârstă și grupelor mele de risc (stabilite în funcție de antecendentele familiale, de propriul istoric medical ș.a.m.d.). Și mai ales încerc să merg la aceste consultații. Am niște emoții oribile, de fiecare dată, dar, dacă cumva mă așteaptă belele mai mari sau mai mici, aș prefera totuși să le depistez din timp.
Până de curând, am avut un abonament la o clinică privată, care îmi oferea un pachet de prevenție, dar, pentru că devenise din ce în ce mai greu cu programarea pentru pacienții cu abonament (mi se ofereau programări peste 5 luni), am renunțat la el. Am aflat însă, cu ocazia scrierii acestui text, de Asigurarea de Sănătate NN lansată recent, care, pe lângă prevenție, oferă și niște facilități speciale pentru intervenții chirurgicale și am de gând s-o studiez cu atenție. Până o voi studia eu în amănunt, încerc să vă rezum și vouă, în mare, cel mai important lucru pe care îl oferă, poate vă interesează subiectul și veți dori să aflați mai multe. Pe scurt, e vorba de decontarea a maximum 100.000 de lei pe an, constând în cheltuieli medicale care pot apărea în caz de spitalizare sau intervenție chirurgicală. În traducere liberă, dacă te lovește beleaua pe neașteptate (cum se întâmplă în cazul multor operații), în loc să nu știi încotro s-o apuci, te prezinți la spitalul privat pentru care ai optat când ți-ai făcut asigurarea și suni (la orice oră și în orice zi a săptămânii) la call center-ul asiguratorului, care va prelua cazul și se va ocupa, din acel moment, nu doar de decontarea cheltuielilor, ci și de hârțogăraia aferentă. Poți să alegi din 12 spitale private și, daca ai nevoie doar de o consultație, poți să accesezi una din cele 170 de clinici care fac parte din rețeaua NN, în curs de extindere. Dacă vrei să te operezi într-un spital privat, care nu e pe lista NN, îți vor fi acoperite costurile în proporție de 80%, iar dacă alegi să te operezi într-un spital de stat (unde e gratis totul doar teoretic), ți se decontează o sumă destul de consistentă pentru fiecare zi de spitalizare.
Cât costă o astfel de asigurare de sănătate? Cel mai bine se înțelege din exemplul de mai jos:
Lista de spitale, precum și o grămadă de alte informații pot fi aflate de aici.
Mie mi-au sclipit ochii la partea cu “deductibilitate fiscală”, recunosc. Tre’ să aflu musai ce înseamnă asta. Adică aș putea să-mi decontez această asigurare pe firmă?
Voi ce ziceți? Cum vă raportați la ideea de prevenție? Vă informați cu privire la screening-ul necesar grupei voastre de vârstă și de risc și vă duceți pe la medic pentru investigațiile corespunzătoare? V-a lovit vreodată necesitatea unei intervenții chirugicale urgente, să nu știți încotro s-o apucați? Nu în ultimul rând, v-ați face o astfel de asigurare privată de sănătate?
Nu in Romania, pt ca isi bat joc de cei cu contracte. Sia ici o sa dau exemplul unei persoane cu asigurare de viata ce a murit si nu i-a fost pusa in vigoare.
Dar in occident am un coleg ce i s-a dublat rata la asigurarea privata de sanatate ca a depasit 100kg, si acum…. slabeste si face exercitii 😀
ahahahahahaaaa, ce tare e asta cu slăbitul pt că i s-a dublat rata. supersimpatic. 😆 😆
pai e risc mai mare de boli cronice si deces. La fel la fumatori si consumatori de droguri. Altfel, la deces/boala grava, daca iese ca … o baut/mancat ca porcul ii trece acolo in fisa sinucidere si nu primeste niciun ban.
…Publicitate mascata?…
Da…e mascata de cuvântul “Publicitate” de sub titlul.
Nu, nu este mascată. Scrie la începutul articolului că este vorba de publicitate.
Ești dislexică ? Oare merge pe asigurare ?
și la începutul articolului, sub titlu, și la tag-uri. iar pe Fb a avut (P) în status. 😉
bai nu se poate
de fiecare dată tre să fie un destept care sa zică
citiți fraților cu telescopu daca nu vedeți bine
io zic sa instituim un premiu pt vigilentzii ashtia!

100.000 lei/an este infim de putin, atunci cand chiar ai o nevoie data de o boala grava (cardiaca, cancer etc) sau accidente. Cu toata preventia se stie ca sunt boli care au o evolutie rapida si pot sa apara fix intre sedintele de preventie. Sau sa nu fie depistate. 100.000 inseamna aprox 22.000 euro cu care poti cel mult sa te “cazezi” la Acibadem in Istanbul, dar nu si plati operatiile si alte intereventii. De AKH sau altele similare, nici nu are rost sa vb…Sunt f multe boli, in special oncologice, unde nu am incredere in Romania si ar trebui sa existe optiunea pt clinici de excelenta- in Austria, Germania de ex.
Deci, as fi curios cat si cum arata (si cat costa) o asigurare mai completa si complexa, care sa implinga limita aia la 100 sau 150.000 euro/an si sa acorde si pt invaliditate o renta anuala- pt ca in urma unui accident sau boli grave poti sa ajungi sa nu mai fii apt de munca si totusi sa ai nevoi uriase.
dacă afli cum arată și cât costă, să ne spui și nouă 😉
Ciudat, eu tocmai am căpătat încredere în medicii noștri oncologi. Sigur, în cei cu care am avut contacte. Vreo trei la număr.
În altă ordine de idei, da, eu mi-aș face asigurarea aia.
avea Metropolitan intr-o vreme o asig de sanatate care iti dadea dreptul la 3 opinii medicale in strainatate in caz ca…
acum nu mai sunt la current…
Exista acum si in Romania asigurari de sanatate internationale-Bupa,Cigna-care iti acopera costurile de spitalizare,chirurgie,etc. de la 800.000 panala 2 milioane euro pe an.Foarte important este ca poti alege sa mergi oriunde vrei in lume-de preferat sa iei asigurare fara SUA,pentru ca acolo este mai complicat-si plata este directa.Adica nu trebuie sa platesti tu si apoi iti deconteaza firma de asigurare.daca doamne fereste ai nevoie de servicii medicale de 500.000 euro de unde baiba sa i scoti.
Am asigurare privata de sanatate din 1999. La Nederlanden am facut-o, care apoi a devenit ING Asigurari de Viata si mai nou NN.
Deci eu sunt convins de mult. Iar analizele sunt foarte importante si trebuie facute anual. Anul trecut am descoperit ca am un usor diabet pe care de atunci il tin sub control (am o glicemie ceva mai mare, cam 120-125, dar nimic ingrijorator cat timp stiu ce trebuie sa fac). Stiu un caz cu cineva caruia i-a fost amputat un picior de la un diabet nedescoperit si care a luat-o razna.
Nici mie nu-mi plac doctorii (vizitele la doctor, de fapt) dar le fac, obligatoriu.
poti sa detaliezi un pic ce tip de asigurare ai? ca io chiar ma documentez acuma, nu am zis la vrajeala
Nu o prind la telefon pe tipa care e consultantul meu de la NN, ca sa-ti pot da mai multe detalii, dar e un contract GOLD pentru care platesc 1134.51 lei semestrial (am tras cu ochiul).
Dupa ce-mi raspunde tipa revin cu detalii. Ca sa fiu sincer nu am apelat niciodata la ei (slava Domnului), dupa 16 ani de contract, asa ca am nevoie de cateva reamintiri ca sa stiu ce, cat si cum e acoperit. Te anunt detaliat cum aflu.
Azi e zi grea pentru agentii NN, e ultima zi in care pot inregistra contracte noi pentru bonusurile trimestriale, de aceea m-a lasat un pic in stand-by (m-a sunat sa ma intrebe daca e urgent, e adevarat, dar pentru ca i-am spus ca nu m-a lasat pana acum). Deci: bine ca m-ai intrebat ca m-am lamurit si eu si am aflat lucruri noi. Cica acum asigurarea de sanatate pe care am avut-o am transformat-o intr-una de pensii (cu economisire sau asa ceva). Deci dupa ce am facut teoria chibritului pe aici am aflat ca nici eu nu mai sunt asigurat privat. Vechea asigurare acoperea spitalizarea si interventiile chirurgicale in sumele pe care le alegeam eu, dar trebuia sa platesc eu spitalului si ulterior firma imi deconta serviciile. Acum fata de la NN (ma rog, e deodata cu mine – am fost colegi de clasa, dar cred ca s-ar bucura sa afle ca-i zic “fata”) mi-a zis ca trebuie neaparat sa-mi prezinte acest produs caruia ii faci reclama si tu si la care costurile sunt decontate intre firma de asigurari si clinicile partenere. In sfarsit, te-am lamurit bustean: dupa ce m-am laudat cu asigurarea mea medicala privata veche de 16 ani aflu (uimit!) ca de 3 ani n-o mai am. Nu pot sa-ti spun de ce am transformat-o intr-o asigurare de pensie – stiu ca am avut o perioada financiara mai proasta acum 3 ani, poate de aia. O sa-mi refac insa asigurarea de sanatate, asta e sigur.
pfiuuuu… bine că am întrebat, zic. 🙂
Adi, fată, hai să mă bag şi eu în seamă. Eu cred că de la bun început ai avut o asigurare de viaţă cu componentă de economisire/investiţie. La care mai intra şi ceva medical, nu cine ştie ce, cum era atunci, mai pe la început. Bănuiesc că nu ţi-ai făcut nicio analiză prin ei ci prin casa de asigurări sau pe banii tăi. Nu prea aveai cum să schimbi un tip de asigurare în alta aşa, fără să realizezi. Nu tu, în orice caz.
Deschide ochii şi citeşte, să ştie şi beneficiarul poliţei ce are de pe urma ta :))
Hai că o întrec pe mama Omida, sper să nu mi-o iau
@ agnes
Posibil sa fie cum zici. Am avut incredere ca ti-am zis ca mi-a fost colega. Dar am intrebat-o explicit ce cuprindea vechea asigurare si mi-a zis ca aveam cuprinse spitalizarea si interventiile chirurgicale. N-a stiut sa-mi spuna suma pentru fiecare, dar m-a asigurat ca la momentul potrivit eu mi-am ales-o singur, in functie de cat am fost dispus sa platesc.
@ Simona
Pai da, mare noroc am cu tine.
pa vremea cand lucram eu la ING ( se aude acolo-n fund, la “meserii”) asigurarile de sanatate erau niste clause intr-un contract de asigurare ( nu le puteai avea independent de acest contract) si se reinnoiau annual;acopereau in limita unor sume ( mici) cheltuieli facute fie cu spitalizarea ( se deconta o suma per zi de spitalizare, in anumite conditii , spitalizarea facandu-se strict in tara) si/sau ( in sensul ca puteai sa o alegi sau nu, caci era o clauza diferita) niste bani per fiecare interventie chirurgicala ( exista o suma maxima din care se plateau niste procente, functie de tipul de op chirurgicala suferita; nu puteai depasi intr-un an suma maxima( sau dublul ei?nu mai stiu)0;deasemenea interventii facute in Romania;la mecanismul de decontare era cu ceva strigaturi, dar ma rog…
Adi, faptul ca sig de sanatate era clauza in contract s-ar putea sa explice de credeai ca o ai dar n-o mai ai…
sau o confuzi cu alte clause: asig de invaliditate: iei o suma (suma asigurata scrisa in contract pt clauza asta) daca ramai invalid, respective: scutire de plata primelor in caz de invaliditate ( nu mai platesti primle de asigurare in cazul in care ai ramas invalid- si se presupune fara sursa de venituri, caci ti-ai pierdut capacitatea de munca) dar asigurarea nu se reziliaza, merge inainte cu toate beneficiile…
Inteleg ca e publicitate, si ai tot dreptul sa faci chestia asta, dar nu, nu sunt de acord cu asigurarea de sanatate privata, pentru ca nu sunt de acord cu sanatatea ca afacere, ca serviciu oarecum optional si conditionat de situatia financiara a unui individ. Mi se pare absurd ca, de exemplu, clasa “muncitoare”, oricum dezavantajata social si economic, mai putin educata si mai putin likely sa inteleaga beneficiile unei diete echilibrate+miscare sau a medicinei preventive, sa fie dublu dezavantajata de o situatie unde bogatii au acces la ingrijire si prevenire si saracii nu. Poate sunt eu cam de stanga (nu aia romaneasca, aia nu e stanga), dar oricum 300 de lei pe luna mi se pare multisor, pentru o oferta nu atat de extraordinara, cum bine zicea cineva mai sus. Cunosc familii absolut average care traiesc din 1500 de lei pe luna, si 300 de lei nu-i de ici, de colo.
In Belgia, intr-un ciudat sistem semi-privat, platesc in jur de 10 euro pe luna, si apoi o co-plata pentru consultatii & stuff, dar in caz de probleme serioase sunt fully covered. Iar in astia 10 euro pe luna ar fi inclusi orice “dependenti” ai mei, partener sau copii, dar partenerul e acoperit de propria asigurare.
tl;dr: nup.
Dar de familiile “average” care gasesc bani in bugetul acela redus pentru tigari, alcool, sucuri acidulate pline de zahar, ce parere ai? Adica vorbesc aici cam de 95% din familiile “average”.
Nu mai spun ca aceleasi familii (scuze, e un stereotip aici, nu ma refer la nimeni anume) perpetueaza la guvernare, prin votul lor, aceleasi figuri care le promit sanatate gratuita si locuri de munca (asta mai putin, nu are mare efect o promisiune de genul asta), justificandu-si votul prin “da, fura, da’ impart si la altii”. Si, desigur, acele figuri reusesc intotdeauna sa reduca bugetul sanatatii prin inginerii financiare.
OK, sunt de acord cu faptul ca sanatatea nu e un lux. Dealtfel asigurarile de sanatate se platesc pe baza principiului solidaritatii, nu al contributivitatii (ca la pensii). Si e NORMAL sa fie asa. Dar tot normal ar fi ca cineva sa faca tot ce depinde de el pentru sanatatea sa si a familiei sale. Sa plateasca CAT POATE si sa PREVINA pe cat posibil eventuale probleme de sanatate. Ori cat timp gasesc bani pentru tigari si le fumeaza in casa, in fata copiilor, cat timp gasesc bani pentru alcool si il beau in fata copiilor, oferindu-le un exemplu groaznic, nu ma pot simti solidar cu ei.
Deci, da, solidaritate, dar cu cateva rezerve. Nu zic sa-i spunem unui fumator “nu te tratam pentru ca nu ai platit suficient si esti fumator” ci ca inainte de a avea vreo problema de sanatate sa-l taxam suplimentar. La fel pe un alcoolic. S.a.m.d. De pilda prin taxe suplimentare indirecte pe produsele daunatoare sanatatii. Si desigur un control mai eficient fata de contrabanda (costurile bugetare necesare pentru acest control luate tot din taxe suplimentare).
Adi, sunt absolut de acord cu tine. Produsele daunatoare ar trebui taxate, exact cum sunt taxate tigarile si alcoolul, fie ca e vorba de o acciza sau o taxa de viciu, etc. Tocmai pentru ca familiile astea average nu au avut luxul unei educatii bune si a unui venit suficient, si mai ales pentru ca mancarea proasta e mai ieftina. Si atunci, daca sticla de apa dulce costa ceva mai mult, macar o sa-i limiteze si o sa existe un buget pentru problemele care vin de acolo.
Toata lumea e responsabila de propriul destin, dar, de exemplu, ce vina are un copil nascut intr-o familie saraca? Care e responsabilitatea lui, si cum poate el sa scoata “51 de lei, asigurare pentru un copil de 7 ani”? Cum poate el sa plateasca CAT POATE si sa PREVINA orice? Sau un individ din vreun sat uitat al Romaniei, care de-abia acum ajunge intr-un stadiu in care poate cumpara cata mancare vrea, asa ca nu se oboseste sa se gandeasca ce efect are mancarea asta asupra sanatatii lui, ca nu s-a mai confruntat niciodata cu problema asta?
In final cred ca suntem total de acord, doar ca poate ai inteles gresit ce am vrut sa zic. Nu incurajez familiile astea sa faca decizii inconstiente nici cu alimentatia, nici cu voturile lor. Dar sanatatea e un drept fundamental si orice tara decenta ar trebui sa garanteze accesul la ingrijire pt toata lumea, DUPA PUTERI, deci da, sa plateasca cat poate.
@Jo: Dacă e publicitate, nu înseamnă că nu ai dreptul să spui ce crezi. Am întrebat, de altfel, în sensul unei dezbateri pe bune și sincere, nu de formă.
Jo, nu esti fully covered in Be cu minimum de la mutuala:
-am mers la dentist, acoperii o parte io. Implanturile insa…doar eu.
-am mers la specialist, o parte acoperi io
-mers in spital. O parte eu. 200 euro pt copil pt anestezie.
-discutat cu o persoana in pensie de disabilitate boala. Nu face fata la cheltuielile medicale.Pensia pt invaliditate e de 800 brut.
Si la belji exista asigurari privata de viata, pensie de sanatate, tocmai sa acopere cazurile astea. Cum ai 10kile in plus sau te apuci de fumat, costurile cresc.
Pentru Adi: 30% din romani fumeaza. Sper sa li se dubleze contributia la asigurarile de sanantate, pt ca spitalele de pneumo-ftiziologie costa crunt, si 99% sunt fumatori. Ba unii mai fumeaza la coltul spitalului, sa nu ii vada domn doftor. Ca oricum ii miroase…
@o femeie: și eu știu că nu e așa ieftin în Belgia, coplata aia nu e deloc de colo. gen, ți-a fost un pic răuț și ai ajuns la urgență, unde te-au pus pe picioare cu O PERFUZIE, îți vine acasă coplată de 60 de euro sau pe-acolo.
@Simono, sa vorbim in cifre despre partea mea:
– am dat 200 euro coplata la anestezia fetitei
– la cel mai ieftin dentist gasit in zona, dau 30-40 euro la fiecare control. Nu merg regulat, dau mai mult.
-400 partea mea la ochelari. E drept, am fost in cel mai scump loc.
– fara o mie si ecva nu scap de coplata la o nastere. Compenseaza cu ceva cadou casa de asigurari de sanatate.
etc.
Pt cine se stie sensibilos si paranoic, compenseaza in belj cu un pachet mare de asigurare la stat, oferit de firma. Sau face cum face colegu’ : o asigurare de viata ce l-o pus sa plateasca dublu ca o ajuns la 100 de kile. Fumatorii platesc si ei de rup. Iar cine nu tine regimul de diabet etc. iar plateste.
In conditiile cand cifrele astea sunt publice, dar si ca nu se dau medicamente usor, sanatatea nu mai e un lux ci o ingrijire proprie (si e promovata de medici), cel putin la noi pediatrul si dr generalist insista pe: miscare zilnic, mers pe jos, dormit la 18-19gr in casa (unu o zis mai jos dar e tzacanit), fara supermarket, fara zahar, etc. Si zau ca au dreptate, ca de ani de zile nu am mai luat nik de la farmacie ( samponul repelent contra paduchilor nu se pune, da? 😀 )
draga jo, iti recomand o doza sanatoasa de Caragiale, ca poate mai vrei sa te inspiri de la el si alta data:
1. ori sa se revizuisca primesc, dar sa nu se schimbe nimic= nu sunt de accord cu asig private ( zici tu) dar ai asig la care platesti…
2. intr-o tara in care sistemul de sanatate e cum e ( ca ma gandesc ca si asta o fi atarnat cand te-ai decis sa te indragostesti de alta tara, cu alte sisteme) ce ar trebui sa faca omul? sa moara din patriotism, stangism si solidaritate sociala sau sa bage mana in buzunar si sa-si caute cea mai buna ingrijire medicala ( pe care si-o poate permite, evident)?Daca vorbim de ” tratamentul a stat” nu cauti tot cel mai bun medic? nu bagi mana in buzunar pt o “atentie’? as putea continua, dar ma grabesc un pic.
ceea ce spui tu e un fel de “dati cate putin sa ajunga la toata lumea”…
Sanatatea ca afacere cum o numesti tu implica competitivitate, care duce la calitatea serviciilor, care de multe ori este deplorabila in sistemul public de sanatate. De ce dupa algoritmul tau o serie de oameni nu ar trebui sa poata alege?!
Simona, despre deductibilitate te lămuresc eu: Cheltuielile cu asigurările voluntare de sănătate sunt deductibile fiscal la nivelul salariaţilor, nu al angajatorilor. Până în 2015, inclusiv, erau într-adevăr deductibile şi la angajator, în limita a 250 euro pe an pe salariat, dar această facilitate a fost eliminată de la începutul lui 2016.
Astfel, salariaţii şi PFA care optează la scheme de asigurări voluntare de sănătate, îşi deduc primele de asigurare plătite din venitul impozabil, în limita a 400 euro pe an. Idem în cazul asigurărilor facultative de pensii. De asemenea, primele de asigurare achitate în acest fel se scad din baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale (CAS).
🙁
mulțumesc
Rectificare: la o analiză mai atentă a codului fiscal, rezultă că nu a fost eliminată deductibilitatea ci dimpotrivă, a fost eliminată limitarea deductibilităţii la nivel de firmă, astfel că da, firmele pot să-şi deducă fără limită astfel de cheltuieli cu prime de asigurare de sănătate / pensii achitate în contul salariaţilor
‘sorry pentru confuzia de mai devreme, e o adevărată aventură să înoţi prin legislaţia fiscală românească…
stai, stai, stai, deci io, ca actionar, pot sa imi decontez asigurarile astea pe firma? le bag pur si simplu pe firma si imi sunt scazute din impozitul pe dividende? numai daca sunt si angajat sau si daca sunt doar actionar?
Si mie mi se pare informatie importanta: de discutat cu angajatorul (sau contabilul, pt cei cu firma si pfa) si dedus pensie privata in limita de 400 euro pe an, dar si asigurarea privata de sanatate.
@Simona: Primele astea de asigurare (de sănătate respectiv de pensie) sunt asimilate salariilor doar în cazul existenţei unui contract de muncă, iar încadrarea lor în categoriile de cheltuieli deductibile e condiţionată de prevederea acordării acestor drepturi în cadrul contractului individual de muncă, a contractului colectiv ori a regulamentului intern, după caz.
Deductibilitatea pentru firmă respectiv PFA înseamnă că firma poate să scadă aceste cheltuieli la calculul profitului impozabil, prin urmare impozitul pe profit este diminuat corespunzător.
În cazul microintreprinderilor care datorează impozit pe venit, această deductibilitate nu are efect fiscal din punct de vedere al impozitului pe venit datorat.
Impozitul pe dividende este diminuat la rândul lui, în cazul plătii unor astfel de asigurări, prin aceea că profitul scade şi prin urmare scade şi dividendul, atât în cazul microintreprinderilor cât şi în cazul celorlalte firme. Atenţie, deductibil nu înseamnă că se scad din impozitul pe dividende ci că ai voie să le deduci atunci când calculezi baza impozabilă.
Dacă vreţi să fac o simulare a avantajelor fiscale pentru diverse scenarii, vă rog să-mi spuneţi, dar vă avertizez că poate fi o lectură destul de plicticoasă…
@marius: sarumana. lasa, nu ne face niciun scenariu, o sa citeasca Nic ce ai scris deja aici si o sa inteleaga mai bine 😉
În regulă , oricum ar fi o expunere foarte tehnică, ar plictisi cu siguranță pe toată lumea. Dacă însă își prinde Nic urechile în jungla din codul fiscal, știi cum să mă găsești.
mulțumiiiim
Su te consultant financiar NN și va pot lamuri dacă mai aveți întrebări.
150 ron/trimestru pentru 2 persoane, o consultație gratuită/an/pax la orice specialitate, o eco/an, un set de analize de bază/an, reducere 10%, cred, la alte investigații…(este direct la spital); da, în ro, însă contractul e negociat de americani…
încerc să ajung măcar la analize, anual deși anul ăsta mi-am făcut de cap: cardio, pneumo, analize…
300ron mi se pare mult pentru 100 mii ron, care, în caz de ceva nașpa sunt un fel de frecție la picior de lemn…
dar daca ma indragostesc de jenifer lopez, sa zicem
pt ca la ametista nu am nici o sansa, clar
ma despagubesc astia ?
ca si dragostea e o boala grava si fara leac, nooo ?
Digeiule, îţi dau eu reţeta pentru boala asta: Bere. Foarte multă bere…
Pt glaucom, in caz de miopie sau existenta glaucomului in familie un control asa, de amorul artei nu strica la nicio varsta. Eu l-am descoperit la 23 de ani. E sub control cu picaturi.
Cat despre asigurari private, tatal meu a facut una pt el si pt mama, a raspuns la toate intrebarile privind bolile trecute si prezent, dar fie reprezentantul firmei nu a consemnat (cel mai probabil, pt ca tata isi aminteste ca a comunicat informatia), fie nu a pus toate intrebarile din protocol (ca persoana neavizata nu ai de unde sa stii ce conteaza, nu comunici chestii daca nu esti intrebat) si cand mama a avut nevoie de o operatie de menisc firma a refuzat sa plateasca pe motivul unei boli cardiace anterioare.
Din pacate multi agenti de asigurari prefera sa aiba vanzari si atunci cauta diverse solutii pentru a reduce costurile asigurarii si a-i convinge pe clienti. Inclusiv prin “amanunte” de genul acesta (antecedentele medicale cardiace cresc destul de mult costul unei asigurari). Aproape sigur vinovatul e agentul de asigurare si nu e vreo greseala. Depinde insa foarte mult si de societatea de asigurari aleasa.
dialog între Ady și Adi, hahahahhaa 😆
Da, da’ eu sunt bastinas, cu “i”.
Posibil. Din pacate nu i-a trimis nici contractul semnat de sefii fe la Bucuresti (ai mei sunt in provincie.
Si eu sunt bastinasa, dar mai cu fite. 🙂
Tratamentul cu pupici?… Hi Hi … Vreau si eu….
😆
Buna. Stiu si eu o asigurare privata, BUPA care deconteaza in cuantumul a 2 mil dolari pe an la orice clinica din lume exceptand SUA.
Se plateste 1080 eur pe an pt aceasta asigurare. Asta era oferta pt varsta mea
trebuie neapărat o asigur privată de sănătate ❗
pe unde am fost peste tot am avut , dată de companie,dar eu am suplimentat cu niște bani din salariu și era și mai puternica ( de ex stoma si ochi) ,
De ex. bupa, previnter , MSH si altele
merita sa ai si trebuie disecat contractul cand il inchei
si cu decontatul chitanțelor după 1 luna sau 2 sau 3 nici o problemă.
atâta ca ei prefera sa fie sunați si informați înainte de a face acul medical cutare : uite eu sunt acum in lugu bugu si anevoie de asta, ce ziceti?
si ei spun OK faceti asta si trimeti copii dupa chitanțe si raportul medicului
deci raspuns la întrebarea Simonei : DA ( cu precizarea puricat contractul)
In lugu bugu nu egzista nici un spital, nici o policlinica, nimic.
Stiu pt ca am fost de doo ori acolo.
Se accepta doar cardul de credit, cardu de sănătate nu e bun ca nu le merge softu.
anduyy: intrebare (si scuze daca s-a discutat deja mai devreme, nu apuc acus sa citesc tot )
cand ai facut asigurarea, ti-au facut o evaluare completa a starii de sanatate “la zi”? intreb pt ca stiu pe cineva care nu a benficiat de asigurare pentru ca avea o boala preexistenta la data semnarii asiguraii (dar atat de preexistenta ca el saracu’ nu stia ca o are); nu stiu detalii -cum a stabilit asta asiguratorul, daca aparea ceva pe la medic de familie sau vreo scutire medicala la gradinita dar am constat si eu ca asiguratorul te pune sa declari diverse chestii (cumva pe proprie raspundere)- si ulterior ai toate sansele sa intri la o excludere d-aia scrisa cu litere mici pe 30 de pagini de excludieri… .
Io cred ca lui dumnezeu ii plac lucrurile ffffff mici
Si de aia mi-a trimis un coment fffff ontopic in spam
Spuneam ca in lugu bugu nu sunt valabile cardurile de sănătate, ci numai alea de credit.
Daca tot in spam ajunge si comentul asta, direct la protecția trollmatorului ma opresc, sa știți.
eva
da, de fiecare data, analize medicale minuțioase și minimum 1 data pe an analize de baza
dg
păi vezi dacă n-ai citit cele 30 de pagini scrise mărunțel? (și tocmai ce-ți atrase Eva atenția )
acu dai mărunțel din buze
vechi proverb gorilian : cine nu citește mărunțelul,de mărunțel va peri
eva, la incheierea oricarei asigurari care presupune riscuri ( de viata, de sanatate) clientul raspunde la o seama de intrebari de genul ” ati suferit vreodata de boli cardiovasculare?” ( daca da, trebuie sa detalieze si eventyual I se care si un raport medical recent pe respectivul diagnostic); aceste intrebari acopera practice toate bolile pe care le-ai fi putut avea; daca ai avut ceva problem de sanatate e posibil sa ti se mareasca primele de asigurare ( caci prezinti nun risc mai mare) sau sa ti se refuse asigurarea; daca e vorba de asigurari de sanatate, de obicei nu se includ in asigurare despagubirile pt afectiunile preexistente ( de ex; ai asig de sanatat e si ai avut nu’s ce diagnostic cu inima; ai o problema cu un genunchi se deconteaza; ai o problema cu inima, nu se deocnteaza) sau afectiuni generate sau amplioficate de afectiunea preexistenta;
doi la mana: te duci la spital, ca ai nevoie de o operatie; ti se fac analizele; reiese ca aveai o afectiune preexistenta ( de care stiai sau nu) incheierii contractului de asigurare care de fapt, daca ai fi cunoscut-o si declarant-o schimba datele contractului de asigurare: se ‘refac” calculele si esti despagubit partial ( dac nu stiai de afectiune- se verifica cu fisa ta medicala) sau nu esti despagubit daca ai stiut si nu ai declarant si ti se si reziliaza contractual respective de asigurare pt fals in declaratii
vezi mai jos comentariul cu alunita
Acum vreo 11 ani am încheiat o asigurare de sănătate la ING. Oferea despăgubiri în caz de spitalizare și intervenții chirurgicale, iaragenta ne-a vândut-o în ideea că vrem să avem un copil și ne va fi de folos la momentul nașterii. Doar că îmi operasem de curând o aluniță și așteptam rezultatul biopsiei. Agenta a insistat că scoaterea alunițelor e operație estetică și nu contează, așa că ne-a convins să nu o menționăm în cerere. Rezultatul biopsiei (primit cu o întârziere destul de mare) a fost melanom malign. Când am născut și am vrut să beneficiez de asigurare, am constatat că ni se refuză banii pe motiv că am ascuns o afecțiune gravă. De atunci sunt foarte precaută când vine vorba despre asigurări private.
agentii invata in timp care sunt afectiunile care genereaza respingerea cererii de asigurare ( caci tu completezi un formular care este de fapt o cerere de asigurare) in care se trec toate informatiile despre tine si starea ta de sanatate; cererea este analizata de specialist si se pot intampla 3 lucruri:
1.se accepta asa cum e si se transforma in contract de asigurare
2. din cauza unor afectiuni preexistente , fie se mai maresc niste prime ( ceea ce plateste clientul, ca sa poata beneficia de aceeasi suma asigurata ca unul sanatos tun), fie se mai micsoreaza niste sume asigurate ( daca omul nu are decat o suma fixa pe care o poate plati ca prima de asigurare si nu poate suporta o marire de prima) fie mai apar niste exluderi, etc; practice se mai ” ciolpeste ‘ un pic la contractual de asigurare, sa fie bine ca sa nu fie rau; de obicei sa cer tot felul de date si analiez si controale medicale care inseamna timp, nervi( uneori), bani( alteori), caci pt afectiunile preexistente clientul face investigatiile medicale pe banii lui.
3. cererea nu este acceptata, datorita problemelor de sanatate ( ex: cancer, infarct)
Agentul nu este platit la cereri de asigurare , ci la contracte de asigurare, deci are interesul ca cat mai multe din cererile facute sa fie “fara problem” ca sa se poata transforma in contracte de asigurare, genratoare de commission; si de aici ” manevrele” pe care le fac unii…caci nu exista padure fara uscaturi
exact!
si nu mi se pare deloc corect
asa cum tu iti asumi sa platesti o asigurare ( si poate, Doamne ajuta, nu vei avea nevoie de ea ) si asiguratorul incaseaza niste bani iar astfel de situatii ar trebui incluse in calculele lui de risc ; mi s-ar parea normal sa te despagubeasca
De ce sa imi fac o asigurare intrebandu-ma : ups, dar daca am o chestie de care nu stiu si ma trezec ca platesc degeaba? zic..
Din aceeasi gama: am avut o discutie lunga si interminabila pentru asigurarea suplimentara de casa; scria la excluderi ca, daca in urma unui eveniment ( cutremur samd) se descopera “azbest sau URMA de azbest”, nu beneficiezi de asigurare. serios???? pai de unde sa stiu eu ca cei care au construit casa nu au uitat vreo urma de azbest in fundatie sau mai stiu eu pe unde!! Mi s-a parut aberant..
eva, am sa revin cu mecanismul asigurarii…
Cruelaa! pentru asta facem o sesiune face-to -face! asa, pe indele3te, cu o bere, un strudel , o cafea , ce naibili!
mai am nitzel si ma eliberez:)
multam
te ASIGUR ca nu ratez okazia! 😉
sanatate sa fie!;)
@Simona, @Andrei Linu, exista pe piata din Romania asigurari private de sanatate cu sume asigurate intre 500.000 si 3.000.000 EUR pe an, care pot acoperi servicii medicale complexe in strainatate: http://www.medihelp.ro/planuri-medihelp-international/
Doamna Simona
Sărut inca o data mâinile pt promptitudine.
Si o întrebare puțin netopic
Dar o pun ca sa nu uit
La campionatul asta european, de fotbal zic ,
tot cu Costa Rica a-ti tinut?
Eu am incercat in urma cu un an sau 2 sa imi fac pensie privata. Oferta era foarte atractiva. Dar, patita si paranoica, am cerut contractul. L-am primit dupa multe insistente. Nu numai ca nu era pensie privata, ci o strutocamila, dar sa te tii de cate chestii nu aveam voie sa mor, ca sa primeasca si urmasii ceva. Deci, contractul trebuie citit foarte foarte bine. In afara de asta, ce te faci daca o patesti in afara tarii? Sau daca boala nu prea e recunoscuta in tara si nu ai oricum acces la tratament in alta parte, nici cu mama asigurarii? Ce boli intra in asigurare si care sunt excluse? Cum se face evaluarea initiala? Ca vorba cuiva de mai sus, nu poti sa stii de ce suferi daca ai o boala asimptomatica. Si ar fi interesant de aflat si in ce ritm se fac programarile si investigatiile. Ca daca ai nevoie de un RMN rapid si te cheama clinica peste o luna ca atunci e liber, nu stiu ce sa zic. Eu am patit-o cu abonamentul la retea privata. Apoi, potisa ai ghinion ca specialistii care iti trebuie sa nu fie la clinicile alea. E complicata decizia, iar eu sunt foarte sceptica.
Mai bine investesc intr-un apartament, pe care l-as vinde, la vreo nevoie din asta (sper totusi sa, nu), decat sa bag banii in asigurare privata si sa ma trezesc ca nu imi iau banii, pentru ca nu e boala pe lista, sau cine stie ce alte chichite gasesc ei…
Cat despre mersul la medic, majoritatea avem sechele, lipsa de educatie, sau pur si simplu nu am gasit medicul ala, care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu noi, cu care sa putem vorbi fara sa avem senzatia ca vorbim cu peretii, dar, ca si altii, incerc sa trec peste si sa bifez pe lista anuala sau bianuala, controlalele “obligatorii” pentru mine : Ginecologie, oftalmolog, analize de sange, cardiologie, dermatologie (pentru alunite), dentist, etc.
Nu, inca n-am gasit medicii perfecti, fac controalele la privat, pe doctorita mea de familie (care mi-a fost si pediatru, inca de cand m-am nascut) o evit maxim, pentru ca ma trateaza cu un sictir remarcabil, pana nu vede plicul, plus ca eu nu mai stau in sectorul ala. Inca ma documentez si incerc sa gasesc un medic de familie bun, in zona mea, la care sa ma transfer si cu care sa pot stabili o legatura, sa imi tina evidenta si sa ma ghideze, sa nu mai merg asa ca orbul la controale.
Sanatatea costa de te indoaie, dar majoritatea avem gadgeturi si electronice/ electrocasnice de mii de lei in casa. Asadar, nu exista scuze cand vine vorba sa dam pe noi.
Caci daca nu avem sanatate, toate lucrurile materiale pe care spargem banii, sunt inutile.
poti sa-mi scrii la mimiavera@yahoo.com
am eu doi medici de familie buni
e drept, in sectorul 3
@Cruela
Multumesc din suflet! Foarte frumos din partea ta!
Din pacate, eu stau in sectorul 1 (Baneasa) si imi caut pe aici.
Doctora mea e din sectorul 2, deci, sectorul 3 nu ma avantajeaza 🙁
Oricum, ma ajuta soacra mea, in demers 🙂
Momentan sunt in dubii, nu stiu daca sa imi iau medic de familie la privat sau la vreo policlinica.
Dar ma descurc, nu e o situatie disperata :).
daca vorbim de privat, fa-ti intai un abonament; nue asa de scump;te duci la consultaie la catziva internisti/medici de familie si vezi cu care rezonezi, dupa care alegi; medical de famiie, oricum poti sa-l schimbi cand vrea mushkiul tau;policlinica particulara are avantajul ca are o dispersie ( oarecare) in teritoriu si iti da acces la mai multe servicii in acelasi loc, spre deosebire de cabinetul individual al medicului de familie; stai sa vaz daca nu stiu pe cineva in sect 1
acum amceva treaba, dar pt ca subiectul ma intereseaza, desi nu mai lucrez in asigurari, promit sa revin, caci s-ar parea ca am pe undeva niste informatii interesante legate de subiect…
Istoricul familiei mele in materie de cancere ma recomanda drept mortul viu fiecarui nou medic pe care il vizitez, si as fi curioasa sa vad daca vreun asigurator ma vrea drept client, si contra carei sume 😀 Din acest motiv merg pe preventie riguroasa, pe baza unui abonament la o clinica privata. Iar daca o fi sa am nevoie de interventii chirurgicale, voi plati la momentul respectiv fie la un spital privat oriunde in lume, fie spaga la un spital public in Romania. Cumva, cred ca o sa ies mai ieftin decat daca platesc primele de asigurare si nu am certitudinea ca voi fi despagubita. In calitate de avocat, am vazut destule refuzuri de despagubire cel putin indoielnice din partea asiguratorilor. Desi trebuie sa recunosc faptul ca intotdeauna am iesit pe plus in ceea ce priveste polita CASCO, dar asta era demult, nu mai stiu obiceiurile curente ale asiguratorilor
Cum spunea Georgi mai sus, cred ca banii sunt mai bine investiti in imobiliare care sa fie vandute in caz de nevoie.
ce te costa sa incerci?daca nu ai fectiuni deja diagnosticate, nu cred sa fie problema; in plus si in asigurari functioneaza dreptul de a te razgandi in termen de 30 de zile! 😉
pai DA! De la cazul Hexy Pharma si virusul nosocomnial am prins o frica enorma fata de spitalele statului.
Mi-am facut la privat si ai de ales pachete pe care le platesti lunar.
Interesantă oferta : mama si copilul si-au luat acoperire mixtă iar tata doar din accident ….. adică in caz de îmbolnăvire (chiar simplu , lejer de vara o toxiinfecție sau apendicectomie tatăl va scoate bani din buzunar. Corect? Așa….. Acum cred ca trebuie bine puricate condițiile in care nu se acoperă anumite boli sau situații, sporturi cu risc etc. Indemnizația maxima anuală nu este suficientă im caz de boli grave clar. Cu 20000 euro abia ieși din țara si ai acces la spitalizare la Viena. Unde by the way nu beneficiezi de aceasta suma ci de 80% din costuri . practic aceasta asigurare ar trebui completată de o alta (tot privată desigur) pentru : cancer, invaliditate, materiale proteze. Nu in ultimul rând cred ca trebuie analizată lista de acoperire a unităților sanitare (spitale) unde te poti duce . Si foarte important de asemenea si timpul de răspuns : te duci in spital, spitalul cere acceptul asiguratorului si suma pe care ți-o poate acoperi. Dacă asta durează prea mult si asiguratorul sta la megociere cu spitalul ca e prea mult ca de ce etc , s-ar putea sa te repezi tot la urgente la spitalul de stat la cineva cunoscut.
Vă pot ajuta cu toate detaliile de care aveți nevoie. Îmi puteți trimite orice întrebare la adresa de mail: alexandra.nica@nnconsultant.ro. Cât despre ce am citit mai sus, aș propune să faceți o analiză exactă a unor condiții contractuale și să nu mai luăm în considerare ceea ce mi-a zis vecina, care are o asigurare de sănătate/ viață/ pensie, și nu a fost despăgubită pentru că nu a fost cu plata la zi, sau pentru că a mințit consultantul atunci când a fost întrebată dacă are probleme de sănătate. Nu toți consultanții.companiile sunt la fel. Lucrurile sunt mult mai simple dacă întâlniți persoana care să vă explice ( cu condițiile contractuale în față) cum stau lucrurile și să vă răspundă la toate întrebările. Eu sunt deschisă să discut cu oricine, oricând, nu în scop de vânzare, ci de lămurire.
Mulțumesc pentru timpul acordat pentru parcurgerea comentariului meu.
Ei bine, de abia acum o sa incep razboiul 🙂
NN = escrocherie.
Pe scurt: mi-am facut o polita care are si clauza de interventie chirurgicala. Bun. Ma operez de o afectiune a corneei, iar in momentul solicitarii despagubirii, dupa ce am prezentat actele solicitate, mi se refuza pentru pretextul ca in fisa de la medicul de familie scria ca am prezentat tulburari de vedere acum 2 ani. In conditiile in care port ochelari de cca. 20 de ani, lucru trecut in polita de asigurare. Crede-ma ca nu ii port de placere, ci pentru ca am probleme cu vederea. Iar faptul ca de curand mi s-a depistat si o afectiune a corneei…well?
NN = escroci cu acte :))
Buna,
Eu sunt curioasa cum e reglementat accesul la istoricul pacientilor. Au aceste companii acces direct la istoricul pacientilor din mediul privat si public? Cer acordul asiguratilor? Tinand cont ca nu exista reglementari prin lege nu cunoastem ce e posibil si ce nu.
Ne poate explica cineva cum fac aceste verificari companiile de asigurari?