Vrei să înveți bucătărie italiană la mama ei?
Să vorbim puțin despre paste, căci n-am întâlnit până acum om să nu le iubească și să nu jongleze cu ele prin propria bucătărie. Preferatele mele sunt cele cu pesto și cele cu sosuri de roșii. Cu sos de roșii, busuioc și parmezan, alla puttanesca (cu usturoi, anșoa, măsline, capere, sos de roșii și pătrunjel), cu ton, cu roșii proaspete și/sau cu roșii uscate. Mai mănânc, uneori, și preferatele lui Nic (spaghetti aglio olio e peperoncino și spaghetti cu somon afumat, rucola și chilli) și îmi place mult și lasagna cu pesto, cartofi, mozzarella și fasole verde (rețetă tradițională din Liguria, din câte am înțeles). Este minunată, dacă nu ați mâncat niciodată, căutați pe net o rețetă și treceți la treabă. Nu refuz nici pastele cu creveți, desigur, că doar n-am înnebunit, iar uneori cochetez cu cele cu dovlecei și vinete, cu condiția să fie bine făcute și foarte calde, căci vânăta sleită nu e chiar visul unui mesean înfometat… Mai am și o rețetă mai ciudată pe care o iubesc de mor, cu fasole roșie, porumb, tofu rumenit în tigaie și sos de roșii. Nu o să mă vedeți însă niciodată, absolut niciodată, mâncând paste cu sos alb, nu îmi plac, mi se par mult prea grele.
Dar să vă zic de ce vorbim despre paste.
Hmm…
Cum v-ar suna să mergeți o săptămână la Academia Barilla, să învățați să le gătiți în toate felurile posibile și, pe lângă ele, să învățați și tot felul de alte nebunii italiene? Bine, nu? OK, dar cum v-ar suna să mergeți acolo, împreună cu doi dintre finaliștii Masterchef? Și mai bine, știu. 🙂 Tot ce trebuie să faceți pentru asta e să intrați pe Meriți un bravo, site-ul pe care se desfășoară concursul, și să vă înscrieți, povestind pentru ce meritați un “Bravo”. Un “Bravo” care ar putea să atragă după sine acea săptămână în bucătăriile Academiei Barilla. Puteți să vă înscrieți chiar voi sau să propuneți pe altcineva. Concursul se va încheia pe 21 septembrie, iar aici găsiți regulamentul lui.
Nu trebuie să fi absolvit Harvardul ca să meritați un “Bravo” și nici să fi construit un imperiu financiar, dar nici cu chestii banale nu v-aș sfătui să vă înscrieți. Poate ați făcut voluntariat, ajutându-vă comunitatea cu ceva concret, poate ați avut o realizare mai importantă la birou, poate v-ați reconvertit profesional cu succes, poate ați pus pe picioare o micuță, dar vioaie afacere, poate ați avut o idee creativă care vă colorează viața, poate ați luat un examen greu sau ați câștigat un concurs șamd. Vedeți voi cu ce vă înscrieți, în orice caz faptul că v-ați trezit azi dimineață și v-ați dus regulamentar la birou nu e chiar un motiv de “Bravo”. 🙂
Poate vă inspiră să urmăriți poveștile pe care le-au spus, în cadrul campaniei, trei italieni care locuiesc în România: bucătarul Antonio Passarelli, care a venit în România în ’90, pentru trei luni, și a rămas 30 de ani, Luca Militello, directorul spitalului Monza, care e în România din 2007, și Oreste Vincenti, distribuitor Barilla, aflat în România din 1959. Le găsiți aici, sunt scurte și au, la final, câte o rețetă de paste.
Ah, și vă rog să nu plecați de-aici până nu-mi spuneți niște rețete bune de paste. Pliiiiiiiz. 🙂 Trei dintre rețete vor fi premiate cu trei coșuri cu produse Barilla. V-ar ajuta să vă pliați pe gustul meu, adică să nu dați rețete cu sosuri albe, nici rețete cu carne. Peștele e ok. 😛 O să anunț cine ia coșurile cu produse vineri, 2 septembrie după ora 12, printr-un update la această postare. Nu uitați să vă logați cu o adresă de mail validă. 🙂
Later edit: Câștigătorii sunt Marius, Cruela și Diana. Îi rog pe toți să-mi dea, la simona@simonatache.ro, un mail cu subjectul “Câștigător Barilla” în care să-mi lase numărul de telefon și adresa la care să le fie livrate produsele. O să le dau și eu un mail, pentru orice eventualitate. Să vă bucurați de premii. 😉
Desi sunt praf in bucatarie , parca as invata cate ceva despre bucataria italiana, poate imi descoper talentul de bucatar 😆 😆 😆
fataaaah, sunt la dietaaaaa, termina cu chestiile asteaaaaa
😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥
ps : emoticonul asta plinge sau baleste?
Acum baleste, ca se vorbeste de mincare. E versatil si intuitiv 😎
Preferatele noastre sunt pastele (in special tagliatelle) cu somon, rosii cherry si masline verzi (somon la tigaie, rosii, masline, eventual putina lime stoarsa). Apoi, ne mai plac pastele cu midii si sos de rosii (midii congelate, fara cochilie, fierte 4 minute in sos de rosii , amestecat cu paste). Dar am manca orice fel de paste, oricand, la orice masa (eu, sotul si copilul din dotare – care are 2 ani).
asta e reteta ta cu vinete si dovlecel?
300 grame spaghete integrale
2 catei de usturoi
1 dovelcel
1 vanata
1 ardei rosu
8 grame cimbru
2 linguri ulei de masline
1 lingura sos picant
250 grame branza de capra
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se feliaza usturoiul. Se taie dovlecelul si vanata longitudinal in jumatati, apoi in felii.
Se feliaza ardeiul julienne.
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie si se soteaza usturoiul 1 minut. Se adauga legumele si se soteaza 7 minute.
Se adauga sosul picant si cimbrul si se amesteca, apoi se adauga pastele.
Se impart in portii si se presara cu branza de capra.
Eu iubesc fructele de mare, iar sotul si copilul le detesta. Absolut detesta. Asa ca de cate ori pleaca ei de acasa, imi fac urmatoarea reteta – si ma imbuib cu ea, ca n-are rost sa le pastrez si lor:
– niste fructe de mare (eu iar mix din ala congelat ca deh, de unde proaspete) dupa pofta inimii
– niste rosii cherry
– paste de care preferi tu
– usturoi
– ardei verde – iute
– condimentele preferate
– 1 pahar vin alb
– ulei masline
Feliez ardeiul iute, zdrobesc usturoiul. Calesc doar cat sa isi lase aroma, intr-o tigaie / wok.
Adaug fructele de mare decongelate, la temp camerei.Le cales si pe alea, sa se imbine aromele.
Adaug rosiile cherry, eu le prefer intregi. Poti sa le si tai.
Sting cu jumatate pahar vin alb. Cealalta jumatate o dau pe gat.
Acu zici ca nu iti place sos alb, ca in momentul asta eu as fi pus niste smantana grasa. Dar e ok, e optionala.
Pune pastele fierte si amesteca bine. Lasa focul mic, nu vrei sa le parlesti, doar sa se imbine aromele si sa se imbrace in tot sosul format.
Condimenteaza. Poti pune si ierburi verzi dupa gust. Busuioc, d ex. Eu pun patrunjel verde, tocat.
Pofta buna!
iar eu iubesc fructele de munte : cocoșul de munte , găinușa de munte, capra neagra de munte, și (unde e preparatul conform procedurii strămoșești de la daci si romani) ursul de munte și berea de munte
Pt dl andu, banc: La restaurant cineva intreaba “ce sunt acelea fructe de mare?” “Pai creveti, midii, calamari” “si atunci ursul, vulpea, lupul sunt fructe de padure?”
incearca sta ! e drept nu mai e leurda-n piata , dar sper ca ai fost gospodina ideala si pus deja la borcanel in frigiderel niste pesto de leurda…
daca nu, ai de grija la anul ( si la multi ani! ) 😉
http://www.bucataras.ro/retete/spaghete-cu-pesto-de-leurda-77059.html
***Să vorbim puțin despre paste, căci n-am întâlnit până acum om să nu le iubească și să nu jongleze cu ele prin propria bucătărie.***
haaaaahaaaaa eu nu le suport 🙄
si eu care eram gata sa te trimit la un schimb de experienta, ca te-oi fi saturat de mancare chinezeascaaaa!
south africa mai bine
am mâncat odată la Tribe in Dubai Mall un bbq de medalie de aur
PE PRINCIPIUL ” CEA MAI BUNA LEGUMA E PORCUL” SA INTELEG CA CELE MAI MISTO PASTE SUNT MEDALIOANELE?
scuze de caps….
lasă că știm noi
toată ziua umbli cu capsatorul după tine
recunosc ca sunt cam caspsata… 😕
dna președinte,
știi si dvs ca în muslim nu există carne de porc,
bănuiesc că v-a luat capsa pe dinainte.
eram în Dubai, la un restaurant sudafrikaan si carnea era gnu la proțap , nu medalion , dar merita de luat o medalie la rio
deci era medaliat, nu medalion si nu era porc era un porc de antilopa…
ca in bancu cu bicicleta de la radio erevan…
😆 😆 😆 😆
adica nici sa jonglezi cu ele, nu e bune?
macar cu clatite jonglezi si tu?
🙄 🙄 🙄 🙄
Clatite da
Ca nu degeaba se zice crepe de chine
in sfar-shit o traducere pertinenta pt crepe de chine!
😆 😆 😆 😆
dna președinte
dar cum apăru S in fața Cruelei ?
de la noul mall deschis poimâine a cote?
Deoarece vin alegerile a aparut! 😉
Eu sunt sincera: I will SCREW some gust with real cruelty!
😉
Savvy?
pt Nic, variatiuni de spaghete aglio, olio e peperoncini
http://www.bucataras.ro/retete/paste-cu-avocado-si-busuioc-76902.html
si pt ca stiu ca nu esti prietena cu glutenul, baga aici un oki:
http://www.bucataras.ro/retete/spaghetti-fara-gluten-cu-legume-76248.html
Sa va fie rusine!
Cum puteti sa scrieti texte din astea asa nerusinate cand mie mi-e foame.
Baaaiii ,deja balesc.
Gata, nu se mai poate – ma duc sa-mi fac de cap cu o salata de rucola cu putina zeama de lamaie.
Si un pahar de apa – bonus.
eu folosesc mult prazul in bucatarie;
chiar si asa:
http://www.bucataras.ro/retete/paste-cu-praz-si-muschi-de-porc-73896.html
daca nu vrei carne, o omiti pur si simplu;
sau o inlocuiesti cu masline de exemplu…
sau orice altceva iti face cu ochiul, sau pur si simplu zace prin frigider/camara
fiindca nu-ti plac sosurile albe, poti s-o adaptezi si pe asta :
http://www.bucataras.ro/retete/paste-integrale-cu-urzici-si-gorgonzola-72777.html
in loc sa fiebi verdeturile in sosul alb, le fierbi in putina apa; sau in ceva sos de rosii daca e pe gustul tau; sau in ceva supa de legume, daca ai prin casa/frigider; sau le perpelesti in ulei daca nu e impotriva religiei tale…
si pt ca eu sunt fan ciuperci si ma mir ca n-ai zisa nimic de dragele de ele, ia d-acilea:
http://www.bucataras.ro/retete/spaghete-cu-ceapa-verde-si-ciuperci-69342.html
Rețeta asta nu are nevoie de mașină de făcut paste și nici nici de vreun talent special în bucătărie sau o dexteritate deosebită.
Pentru paste: griș (semolina) și apă călduță! Amesteci grișul cu apa, de fiecare dată făcând o mișcare de împăturire. Cum adică nu știi cum? Ai un guguloi, mai mult sau mai puțin lipit de degetele tale. Îl turtesti și aduci apoi marginile spre centru. Repeți!
Împarți aluatul în mai multe bucăți. Din fiecare bucată, rulezi o grisină lungă (eu i-aș zice râmă dar aici vorbim de mâncare și poate sunt unii mai sensibili). Grisina o tai apoi în bucăți de cam un centimetru pe care le turtesti ușor cu detetul mare, încât să îi dai o formă de ureche. Dacă ai încă întrebări, caută pe Youtube Orechiette și o să vezi acolo ce și cum.
Le pui la fiert în apa cu sare, până încep să se ridice la suprafață.
Le final se amesteci cu ricotta și puțină pancetta trasă la tigaie. Sare și piper.
Poftă bună!
meriti la specializare!
😉
sa-i invetzi pe uoamenii aia meserie!
:)))
Si uite Asa ne pleaca oamenii din tara…
eu am vesnic in casa, pe linga paste, o cutie de ciuperci si una de rosii ( taiate, pasate,whatever); nimic mai simplu cand esti in pana de mancare si idei:
http://www.bucataras.ro/retete/paste-cu-sos-de-rosii-si-ciuperci-69271.html
E plin de master chefi pe la televiziuni, ca nu mai suport subiectul. Orice figurant vine sa-si arate tatuajele oparind legume in uokuri si arzand gazul in fata camerelor de luat vederile si chiar ochii gospodinelor indaratnice, care n-au invatat nimicuta ma mamicuta si-si dau acum obolul sa-i placa lui, iubitului. Ba mai e o emisiune in care trei “vedete” se invita la a patra s-o controleze la pricepere. Timp sa ai, sa te ingretosezi, vazandu-i cum se dau in stamba, prin ou si prin faina. Si de ce bucatarie italiana de la mama ei? Tata n-are?
Si mai am niste of-uri culinare, vi le zic, daca mai apuc articolul nefiert.
tu ce mananci , matrixu, mamicutza? paste, jamais? 😮
😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛
si il asteptam si pe gingasul Victor Viorel sa nhe dea o retzeta de copy-PASTE!
Ce faci fa scruela, aveai chef de niște inundații în gura?
in gura lui si eventual in gura ma-sii!
( ca sa pastram nota aristocratica!de fapt aristocratic-maiestuos – prezidentiala! )
😆
Eu sunt fanul nr 1 al pastelor!! Imi fac de cel putin 3 ori/saptamana, variind diversele sosuri cu rosii, de la cel mai simplu (usturoi+pasta rosii la cutie), adaugand ceapa taiata marunt si cateva feliute de bacon sau in alta varianta masline verzi si capere (fara ansoa). Uneori pun si fructe de mare sau doar creveti si ardei iute, iar cand gatesc pt un numar mai mare de persoane fac si lasagna (dar asta e cu carne tocata). Iar la final o “reteta” dulce, cea mai simplu de facut: amestecat gem/magiun/dulceata de orice fel (dar cel mai bine merge de prune) cu smantana, deasupra presarata nuca macinata. Pare sos alb, dar dupa amestec devine visiniu 😛 sau si mai simplu, paste cu nuca macinata sau mac si zahar 🙂
Pentru ultima varianta de reteta as fi tentat sa nu te refuz. Trece-ma pe lista, sa am si eu tragere de inima sa-ti retin un loc la H. Ochi pentru ochi. Ce chestie cu defectivele astea, isn’t it? 😆
Deci, deja sunt ingrijorat! Maxim
Mananci clatitele tale si apoi pe 3/4 ale sotului, paste de 3 ori pe saptamina, ceva nu e bine.
Lasagnea, smantana, nuca, pfuaiii1
Cred ca iti calculezi aportul caloric la o masa in Gcal nu in kcal – ca la caldura.
Nt nt nt.
Deci: varzuca ca putina cepusoara si nitica zeama de lamiie, maxim o picatura de ulei din samburi de struguri.
@Gicone- multumesc de ingrijorarea profunda si sincera, dar:
1. Faza cu clatitele s-a intamplat o singura data, iar respectivul nu e al meu cu acte si nici n-o sa fie vreodata (dar nu din cauza ca i-am mancat clatitele!)
2. Si la paste am exagerat, am saptamani cand nu mananc paste deloc, si altele cand mananc de (maxim) 3 ori/saptamana
3. Paste dulci nu am mai mancat de nu stiu cand, dar am zis sa dau reteta
4. Multumesc de reteta, nu suna rau
5. N-am calculat kcal niciodata, ca nu ma pasioneaza 🙂 O seara frumoasa!
Ei gata, sunt linistit.
Mi-am revenit la normal.
Noroc de lamaie.
Dar si de @ametist.
apropos: pe cand o invitatie la beut? ca sigur sunt mai multi specialisti!
Baga convocatorul! Vezi ca vine si @ametist, am aranjat deja. Zi-le baietilor sa-si taie unghiile si sa aiba batista calcata, ca stii cum sunt doctorii.
ma gandeam ca “invitatie” inseamna sa scrie Simona un post in care sa ne laudam cum/ce/cat/unde/ cu cine / in ce fel bam…
dar apreciez si interpretarea ta…
ne organizam, vorba bancului…
Oare cine nu este fan-ul pastelor Barilla? As recomanda o reteta a domnului Hadean, cel ce ma surprinde tot timpul placut cu retete usoare, simple si mega-gustoase. Deci..cum ar veni, se calesc in putin ulei, putina ceapa, usturoi si ardei iute. Se adauga ceva rosii gustoase zdrobite. Se condimenteaza cu sare, piper si o piscatura de ceva dulce. Lasi 2-3 minute pe foc, apoi peste pastele amestecate cu sosul, adaugi parmezan ras..poate o frunza doua de busuioc si/sau patrunjel inspre a inviora si mai mult mancarea. Fuuuarte bun, zic eu 🙂
cum am spus mai sus eu nu suport pastele si nici pizza
pastele hai ca inteleg, dar pizzzzzaaaaaa?
esti defect!
claaaar!
🙄
D-na Presedinta, mie pizza imi place, va rog sa nu ma depunctati la acest capitol culinar!
Mananc foarte rar paste, pentru ca deoarece fiindca nu-mi plac.
Cand n-am incotro prefer pastele bologneze, cu carne tocata si sos de rosii, fireste, sau pastele carbonara, cu sos alb si bucatele de pancetta si mult parmezan.
Stiu ca nu ma incadrez in indicatiile din articol, dar asta este, imi asum.
dedci sa te asezi linga andu, in cazul asta, ca nici lui nu-i plac pastele si copy-pastele! 😎
din ciclul ” spiritele mari gandesc la fel” , luminitzo, fatahhhhh, uite aici o retzeta a lu Hadean , pe care o fac si eu, dar ( pina acum) fara sos soia si sos hoisin!
🙂
http://www.adihadean.ro/2010/07/paste-la-wok-cu-sos-hoisin-%C8%99i-legume/
Aia e mincare chinezeasca, stirfry si noodles. Bun, oricum. Eu as folosi taietei din orez, dupa cum a zis un comentator al retetei. Gluten free, na!
@Scruela, ai contract cu bucatarasul, ca vad ca l-ai promovat azi la greu?!?
Pai, ce facem aicea, reclama contra reclama?
cat despre promovarea la bucataras, secretara mea prezidentiala e in concediu si n-o sa ma apuc eu sa scriu, ca orice pushkarias meseriash; mai simplu copy-paste cinsitit, da link; sa ma scuze doamna Simona, daca am abuzat sau abuzit; sau sa ma traga de raspundere , de urechi si de linkuri, pina mi le scoate din cap si de pe postare!
🙄 🙄 🙄 🙄
Ok, gata, am scris in procesul verbal, dar sa nu se mai repete, da?
Puteai sa vii cu un Hadean, nu cu retete gen Sanda Marin.
aaa, pai de ce nu zici? imediat il aducem si pe dl Hadean!
😉
nu chiar in marime naturala, dar orishcat!
🙂
auzi, da nu mai bine il aduc pe insusi Jamie?
🙂
sau pe iubitul meu, Gino D’Acampo, desi am citit un review nashparliu la adresa restautantului sau londonez…
😎
😆 https://youtu.be/iEaCL2-zcOU
1. am pus aiurea raspunsul cu reteta lui Hadean
2. de ce ma inveti sa pun retete d-ale lui cand deja a pus Ina? ( pe cand eu nu eram atenta…)? ne fa cem concurentza noi intre noi trolii?
@Ina era in moderare cand vorbeam noi de Hadean, apoi a scos-o Simona, ca sa ne taie noua maioneza.
sa stii ca pastele se fac si cu maioneza ! salata! pui paste, ceva sunca/ carnatzi/ costita/kaizer, etc sau peste si orice altceva iti da prin cap: masline, ciuperci, legume( brocoli, ceapa, mazare, morcov, porumb) si le sclazi in maioneza…sau sos pe baza de iaurt daca zici ca maioneza ne-a fost taiata…
Pofta buna la spaghete!
Da
Pe BUNE
Asa e
Ce chin! Mi-a placut de tipul ala care incerca sa nu se holbeze ahahaaa!!
Ma mir ca au avut voie sa mearga singure la restaurant. Sau asta nu se pune? Or fi condus ele masina pina acolo? Ca nici asta nu prea au voie. Mie imi este mila de femeile astea, dar majoritatea nu au de ales.
Reteta pt Nic. Simona, daca citesti, inlocuieste ciocolata alba cu ton 😎
150 g ciocolata alba topita in 50 ml frisca lichida fierbinte, se omogenizeaza, se adauga 5 linguri mac nemacinat pt crunch si coaja rasa de la o lamaie mare. Se rastoarna peste tagliatelle fierte si mi se ofera mie spre halire.
Nu e reteta mea, cred ca e de la Hadean citire dar o fac des pt ca e groaznic de buna.
Si nu mai discriminatz concurentii pe baza de culoarea sosului!
Je suis alb.
agnes presedinta! 💡
vorba italienilor în metrou la praga: buona sera a tutti!
andu yy-ule…no comment
pe principiul less is more, preferatele mele sunt, fix în această ordine:
primo: spaghetti sos pesto
secundo: aglio olio e peperoncino
terzo: pomodori freschi e basilico (cel mai greu de făcut…)
de pe vremea cînd ieream nevegetarian îmi aduc aminte de nebunia de bolognese…care au niște must-uri: trebuie musai morcov și țelină iar vițelul trebuie prăjit super bine și stins cu roșu sec (îmi place să petrec)
da’ acuma face nevasta o nebunie cu
dovlecel și morcovi…
uitam…mă-nnebunesc, soro, după fructe de mare da’ la noi, în romînica, am mîncat o singură dată proaspete (nu știu dacă mai este restaurantul din herăstrău, am uitat numele, ținut de un calabrez, care primea, 8-9 ani în urmă, fructe de mare pe pat de gheață, pă avion, cam cum ne puneau părinții pachet la mecanicu’ dă locomotivă pe vremea studenției…); așa că astea le mănînc “sui navigli” cînd agiung la milano sau unele cu sos alb dă creveți pe o străduță la roma…
‘reați ai dracu’ cu cozze-le voastre…
Total de acord cu fructele de mare..e o mare diferenta fata de ce poti manca la mama lor…nu o sa uit pastele (unele crestate, nu mai stiu cum se numesc) cu sos pesto si creveti imensi, pe care le-am savurat la un mic restaurant langa gara in Florenta..
Îmi plac teribil pastele, și le iubește și fiică-mea, așa că prepar des. Spaghetti all’ pomodoro fresco, sau cu fructe de mare, cu pesto făcut de mine, sau tagliatelle cu hribi și smântână dulce etc. Ca să am tot timpul anului roșii gustoase, am pus pomodori de Sicilia (de-alea lunguiețe cu multa pulpă) în bulion. Tomatele sunt crescute foarte bio de socru-meu, au un gust grozav.
Dar preferatele mele: Tagliatelle cu fructe de mare flambate în coniac și stropite cu lămâie. Astea din urmă sunt sigur că o să te încânte și pe tine, încearcă-le. Sunt chiar simplu de gătit iar cantitățile sunt după ochi:
Sotezi usturoiul în puțin ulei de măsline, arunci fructele de mare (cocktail sau midii, după cum îți place), le sotezi un pic după care torni în tigaie 50 ml de coniac și flambezi. La final stropesti cu de suc de lămâie, sare, piper, și pui verdeața (busuioc sau oregano) proaspăt tocată. Imediat pui tagliatellele fierte și le sotezi puțin și pe ele. Și gata. Totul se întâmplă foarte rapid, trebuie să ai toate ingredientele la îndemână.
și ia zii, unde habitează socru’?
Vecin cu mine, ici-șa la Cluj
provocare pentru Hădean, că tot veni vorba dă șăfi: îi plătesc o porție de “aglio olio” la hotel phoenicia express, pe centură vis-a-vis de “școala” băneasa…da’ tre’ s-o mănînce toată…
acolo-i pe principiul
“mîncați la noi, muriți acasă”
Un sos asemanator cu pesto, dar facut la baza din ricota si nuci. Se adauga si un pic de usturoi, ulei de masline, busuioc si parmezan.
Haaa, la asta chiar ma pricep! Fii-meu cand o sa fie mare n-o sa vrea “mancare ca la mama acasa”, ci “paste ca la mama acasa”, pentru ca doar asta stiu sa fac. 😉
Reteta lui preferata: se toaca maruntel 2 cepe, se calesc in ulei sau unt, cand se fac aurii, adaug peste ele un borcan de suc de rosii, si las sa fiarba. Intre timp pun apa la fiert ptr paste. Cand sosul a scazut putin, adaug seminte de chia sau susan, eventual putin usturoi tocat, si mai las 2-3 minute. Intre timp fierb pastele, le scurg si le amestec cu putin ulei de masline sau unt. Adaug peste ele sosul, si parmezan ras.
şi mai simplu fac un sos din ceapă roşie plus usturoi tocate şi călite în ulei de măsline şi unt, arunc acolo suc de roşii (întotdeauna făcut de mine), dreg gustul cu sare, piper, puţin zahăr, muştar, capere tocate, le las să fremete şi să scadă together, la sfârşit pun şi pastele aproape fierte, busuioc verde şi la revedere.
a, uneori şi un praz verde, la propriu nu la revedere.
ziti al forno
iti trebuie ziti care sint niste paste ca macaroanele dar mult mai subtiri, si se gasesc si sub forma scurta si lungi. cele lungi le rupi cu mina in bucatele de 5-7 centimetri.
iti trebuie cirnat din ala italienesc la care-i spune salsiccia. scoti carnea din salsiccia, mai pui o lingurita de miere in ea (sau nu) si formezi chiftelute rotunde si mici pe care apoi le prajesti rumene in ulei de masline.
faci apoi un sos de rosii, din rosii adevarate (cel mai bine), sau din alea intregi din doza (nici intr-un caz bulion sau alte timpenii). cind faci sosul (care poate fi gen arabiata sau altul care-ti place) nu uita sa tai si citeva tomate din alea uscate conservate in ulei pe cdare frigi impreuna cu ceapa si usturoiul in tigaie de la bun inceput. poti sa pui si putin peperoni daca-ti place mai picant. la ziti al forno nu se pune verdeata in sos.
pune apoi chiftelutele fripte in sos si lasa-le sa fiarba nu mai mult de doua-trei minute impreuna, urmeaza oricum sa le dai la cuptor ulterior.
nu uita sa fierbi ziti in suficienta apa cu suficienta sare. fa-le al dente! pastreaza putin din apa in care le-ai fiert (cam un polonic) pe care il pui in sosul de rosii care fierbe. asta ii da consistenta.
taie zuchini pe lungime si frige apoi in tigaie, la fel si cu ceva ardei (capia cel mai bine).
iti mai trebuie o brinza la care-i spune provolone.
ia un vas potrivit pentru cuptor termorezistent. pe fundul vasului tapeteaza cu zuchini si ardei, un strat simplu. atit. peste pui ziti si sosul de rosii cu chiftelutele si un pic de provolone. peste toata chestia asta pune provolone si anume in felii groase de trei-patru milimetri (dupa ochi nu masurate cu subleru) ca sa acoperi toata suprafata. da la cuptor 15-20 minute sa se topeasca brinza de deasupra si sa se amestece aromele.
smecheria asta cel mai bine o maninci la prima miscare calda, dar merge si reincalzita la microunde si chiar si rece.
e mincarea pe care o mincau aia din the sopranos.
si de bauuut? de bauuut ce beeem? 🙄 🙄 🙄
bem un montepulciano, zic eu ca se potriveste cel mai bine.
sau, mai bine, un Brunello di Montalcino
Paste “orzo” cu mazare si pancetta. Reteta Nigellei https://m.youtube.com/watch?v=Ee9cPf4bsj4
Si noua ne plac mult pastele..daca ar fi dupa baiatul meu, am putea manca paste de 3 ori pe zi: dimineata, la pranz si seara:)))
O reteta simpla care noua ne place f mult: spagette cu ton si lamaie..rapida, usoara si delicioasa
Intr-o cratita se pune apa cu putin ulei de masilne la fiert, putina sare. Cand apa fierbe se toarna spaghetele. Apoi, intr-o tigaie se pun cateva linguri de ulei de masline, apoi 2 catei de usturoi de incalzesc acolo pt un minut. Se stinge focul. Se toarna pastele in tigaia cu uleiul, apoi se torna tonul din conserva, apoi capere, o mana buna de patrunjel maruntita si la sfarsit se stoarce zeama de la o lamaie ( sau jumatate, depinde cum va place). Apoi sare, piper..se amesteca..DELICIOASE!!
Bucătăritul nu e punctul meu forte, nu am răbdare să bibilesc reţete sofisticate şi nici să petrec prea mult timp în faţa oalelor aburinde sau pe lângă cuptorul încins. Pur şi simplu, nu rezist. Îmi place, în schimb, să improvizez şi să gătesc pe repede înainte aşa că… pastele cu orice sunt no. 1 în bucătăria mea. Preferate sunt cele cu ton. Uite aşa: Pentru început, îmi torn vin alb într-un pahar. Beau o gură, pentru curaj, nu concep să mă apuc de gătit fără stimulent. Iau, la întâmplare, o pungă cu paste din dulăpiorul special, de unde nu lipsesc, niciodată, că am grijă mereu să refac stocul, spaghetti, macaroni, farfalle, penne, fusilli etc., etc. Le pregătesc conform instrucţiunilor, nu insist, ştiţi despre ce vorbesc. Aleg 5-6 roşii nici prea mari, nici prea mici, nici prea tari, nici prea moi. Le belesc de coajă, după metoda scufundării în apă clocotită şi le căsăpesc pe un cârpător. Am grijă să recuperez tot sucul şi pun totul într-un bol. Le împrietenesc cu sare, piper, busuioc, ulei de măsline şi niţel vin, nu prea mult, că trebuie să-mi rămână şi mie. Mai beau o gură, desfac conserva de ton, scurg uleiul, îl tai bucăţele şi îl arunc peste roşiile îmbătate şi aromate. Mai beau o gură de vin, desfasc şi o conservă de mazăre, o scurg şi pe asta, de apă, şi, zbang, peste roşii, ton &co. Le las frumuşel să se cunoască bine, cât timp fac eu un sos mititel dintr-un căţel de usturoi, pisat şi frecat cu o idee de ulei. Partea, asta, cu usturoiul, poate fi sărită. Eu aş mânca usturoi şi la desert, deci la mine nu lipseşte. Cam asta ar fi. Termin vinul din pahar, pun maglavaisul peste pastele scurse şi poftă bună!
Cruela presedinta!
La paste! ( a nu se confunda cu Pastile Cailor))
Multumesc si repet: pe cand un concurs cu lichide?
Si mai multumesc o data de 2 ori si o data de 3 ori!
🙂
dragă cruela,
ştii cât ţin eu la tine, întotdeauna ne-am avut ca surorile.
sper că eşti bine, sănătoasă, care îmi doresc şi mie şi la întreaga familie.
noi mereu ne-am avut ca surorile, da????
💡
Desigur!;)
Vitrege din cate ttziu minte!
😀
Eu viu cu paștele lu Barilla si tu le preparezezi!
Vinu’l dau eu.
La Ceapă Rosie e bine?
🙂
hai să fii sănătoasă și să împarți cu agnes
Sunt onorat să fiu într-un club aşa de select.
Mulţumesc, Simona, sper să-ţi placă reţeta mea.
Marius bucătar! 😉
Săru’mâna doamnă președintă, eu speram la un post de paharnic, da’ dacă am acces la beciuri e bine și așa.
Numa’ să nu ma trimiteți la nonstop după Chivas, că nu răspund…
voi încerca negreșit rețeta ta, marius
Marius îmi place cum gândesti! 😉
Se vede ca stii prima lege a alimentatiei: mancarea-i fudulie, beutura-i temelie!
😉
Yep!