Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Caut destinații interesante la o aruncătură de tren de București

V-ați dorit vreodată să faceți spinning în aer liber, pe muzică? Dacă sunteți din Constanța sau stați pe-aproape, veți avea prilejul ăsta pe 1 octombrie, când ajunge acolo campania România Modernă (detaliile vor fi publicate curând aici). Între 6 septembrie și 6 octombrie, la invitația Ciuc Radler, jurnalista Diana Cosmin și fotograful Sorin Onișor călătoresc pe jos și cu bicicletele pe ruta București-Timișoara-Iași-Brașov-Constanța-București și ne spun în imagini și cuvinte ceea ce văd pe drum. Nu este o poveste despre locuri noi, ci despre locuri redescoperite, privite prin ochiul omului modern, personaj urban, dinamic și curios, care, în loc să stea în casă, cu fundul în canapea, iese, explorează, își trăiește viața interesant și în mișcare, își hrănește curiozitatea și își onorează hobby-urile. Fiecare oprire importantă din campanie s-a lăsat cu o petrecere mai neobișnuită. La Timișoara a fost o petrecere de biciclete tunate cu stick-uri fosforescente, care au luminat noaptea și au făcut demonstrații de freestyling (dacă nu știți ce-i aia să sari half-cab-uri sau bunnyhops cu bicicleta, puteți citi mai multe aici), la Iași s-a jucat ping-pong sub lumina lunii, la Brașov, petrecăreții au petrecut o noapte luminată în pădurea de la Poalele Tâmpei, iar la Constanța urmează competiția distractivă de spinning de care vă ziceam la început.

rondul-de-noapte-2

padurea-luminata-1

***

În ce mă privește, tocmai am descoperit că pot să mă urc dimineața într-un tren din Gara de Nord (împreună cu Nic, evident) și să cobor, de exemplu, ca să redescopăr Sinaia, pentru ca seara să iau din nou un tren, de data asta din Sinaia, și să cobor înapoi, la București. Noi putem face asta și în timpul săptămânii, căci, freelanceri fiind, putem să ne plimbăm miercurea, dacă vrem, și să muncim sâmbăta, ca să recuperăm, dar schema merge aplicată și în week-end. V-o recomand, e reconfortantă, o s-o repetăm și noi. Data viitoare, vom coborî din tren în altă parte, dar tot după maximum două ore, ca să ne putem întoarce seara în București. Sigur mai sunt locuri de descoperit sau redescoperit, de-abia așteptăm. Neapărat o să mergem cu trenul, pentru că, în tren, putem să dorm (mai ales eu) sau să citim, două ocupații al căror fan sunt.

Așa că, dacă aveți idei de destinații interesante, la o aruncătură de tren de București, le aștept.

***

În foto, petrecerea bicicletelor de la Timișoara și pădurea luminată din Brașov. Mai multe imagini și povești din campania România Modernă aici.

39 comentarii

 1. tot cu trenul dus -întors 1 zi e si la Brăila
  vezi Dunărea, poți face o traversare cu bacul si să mănânci o plăcintă dobrogeană chiar la ea acasă, în Dobrogea

 2. Vad ca Sinaia s-a zis. Treci la vecini. Buzau. Cu trenul pana la Buzau apoi cu trenul pana la Nehoiasu. Vezi Siriul, in drum poti sa te opresti la Magura. Sau la Berca. Adica tabara de sculptura sau vulcanii noroiosi.Numai ca nu-s chiar langa gara. Daca te hotarasti si la un microbuz , Bisoca , Meledic, Lopatari…Sau poti sa te duci pana la Plescoi….mai iei un carnat , o pastrama , mai intrebi cum era Nutica cand era mica….
  Oricum , zonele sunt superbe .

  • “mai intrebi cum era Nutica cand era mica”. 😆 😆 😆 😆
   săr’na de recomandări, le pun pe listă

  • vulcanii noroioși sunt unici în europa?
   eu asa am auzit

  • n-am mai fost la vulcanii noroioși din clasele primare, când ne ducea acolo în excursie învățătoarea originară din Buzău.

  • Nutzica era foarte credincioasa cand era mica, toata ziua era la biserica, cumpara lumanari cu 50 de bani bucata de la magazin si le vindea cu 1 leu, ca sa-si ia si ea niste poshetutze pentru la gradi, niste pantofiori…of, csf…

  • @Dr. Quinn
   “…mai iei un carnat , o pastrama”
   … un rudotel, o punga pentru orice eventualitate.
   O vopsea de par, niste pene de cioara, puf de stancuta, frunze de dovleac si lande of choise

  • Pen’că-s din zona Buzăului, vă recomand Vulcanii Noroioşi.
   Sunt aproximativ 12 km de la Sătuc/Berca. Până la Sătuc/Berca aveţi DN10, drum în stare foarte bună.
   Atenţie, puţini ştiu că sunt 2 rânduri de “vulcani”, în 2 locaţii relativ apropiate (1-2 km între ele), dar distincte.
   Sunt aşa numiţii Vulcani Noroioşi de la Pâclelele Mari şi cei de la Pâclele Mici.
   Drumul principal, cel asfaltat, şi indicatoarele, vă vor duce la cei mai vizitaţi şi amenajaţi, dar care au o activitate mai redusă. Pe un alt drum de beton (nu asfalt), puteţi ajunge şi la ceilalţi vulcani, mult mai activi şi mai frumoşi.
   Peisajul e fantastic, merită văzut, dar trebuie să prindeţi vreme bună, adică să nu plouă, pentru că altfel se face un noroi (“clisă”) nemaipomenit… Şi nu, nu vă mai băgaţi cu picioarele în vulcani, cum fac mulţi copii, dar şi părinţi… 😡 😮 😀

   Merită vizitat barajul de la Nehoiu, cică ar fi cel mai mare baraj de pământ, priveliştea e superbă, sunt ceva pensiuni drăguţe. Drumul alternează, porţiuni bune cu porţiuni mai proaste, dar peisajul e superb.

   Dacă tot ajungeţi în zonă e OBLIGATORIU să mâncaţi celebri cârnaţi de Pleşcoi.

   Mare atenţie, căci datorită faimei au apărut tot felul de întreprinzători care au amenjat magazine în zone cu vad şi care vând cârnaţi care diferă radical ca gust de cârnaţii de Pleşcoi pe care îi mâncam acum câţiva ani când erau ce trebuie să fie.

   Ca idee, dacă vreţi cârnaţi de Pleşcoi, mergeţi – aţi ghicit! – chiar la Pleşcoi, pe DJ 203L, e un magazin, Gabioti, sau ceva de genul, unde găsiţi nu numai cârnaţi, ci tot felul de alte produse la văzul şi mirosul cărora veţi păţi precum câinele lui Pavlov … 😆
   Magazinul în sine e un veritabil muzeu al produselor din carne, găsiţi tot felul de trăznăi la văzul cărora o să băloşiţi insistent…. 😀
   Deci: cărnaţi de Pleşcoi de la Pleşcoi, nu de la Sătuc, de la Buzău sau de la … Aldis călăraşi, cum văzusem odată într-un supermarket … 😆 😈

   Altă recomandare este drumul DN2D, între Focşani şi Târgu Secuiesc. Drumul e excelent iar privelişea vă taie răsuflarea, treceţi prin rezervaţie, vreo 30 de km sunteţi fără semnal…

  • @Franklin : interesanta inceperea enumararii cu “rudotel”….

  • Moama, ce de-a buzoieni p-aici. Numai de Cascada n-a zis nimeni nici pis.
   @andu yy, nu sunt chiar unici, mai au si altii noroaie d-astea, dar nu asa spectapaclosi. Plus ca noi avem pile la Wikipedia.
   Felix e pensiunea aia de la baza barajului? Am fost prin martie, o nebunie de timp, cu soare, seara muzicala cu acordeon si lied-uri cu strigaturi (iupaidiada), gratar colesteralcoolic, a doua zi Cascada, fotbal cu driblinguri printre meri si, intr-un final fulminant de faza de gol, plonjonul unui laptop in helesteu, cu boxe cu tot, de si-a inghitit Rihanna limba. Am scos laptop-ul c-o sapa de la vecina de vis-a-vis. Nu va spun ce ochi a facut cand, intrebat fiind, i-am spus la ce-mi trebuie.
   Fisierele de pe hard s-au recuperat la greu, adica 100%.

  • trovantii? Doua locatii definitorii

 3. am mai primit așa pe Fb: Târgoviște, Curtea de Argeș, Ruse (nu cred că e tren până acolo), Timișul de Jos (cam departe, totuși), Câmpina, Brebu. Asta pe lângă Azuga, Predeal, Bușteni, Brașov…

  https://www.facebook.com/simona.tache.0/posts/819301608211548

  • ba este tren, dar e numai noaptea ca e plin cu vagoane de dormit
   parcă e Moscova-Sofia
   dar e bucuresti giurgiu si apoi cu treci cu bacul la ruse

  • Moscova Sofia tren este dar nu poți să-l folosesti
   eu am mers cu nașu rus de la ruse doar până la giurgiu

  • Timisul e dincolo de Predeal, cum vii dinspre Bucuresti. Nu e atat de departe, pt o plimbare de cateva ore in natura. Daca ai pus Brasov pe lista, Timis de Sus sau de Jos, e mai aproape. Depinde ce vrei sa faci. 7Scari sunt in zona Timis. Rasnov nu stiu daca se ajunge usor cu tren. Tg. Jiu mai e frumos.

  • @andu YY: Moscova Sofia se poate folosi dar daca iti cumperi bilet anticipat, e o procedura mai speciala.

 4. Decât cu trenul in ro, mai bine stai acasă si citești blocul ro…z

  • Blogul, nu blocul…
   Tre sa îmi iau si io un aifon d,ala…
   Am fost atent, in loc de aifon scrisese drăcovenia asta a mea sifon, am corectat.
   Si iar cine știe ce înțelege andu…

  • mai bine stai tu acasă și citești blogu’ roz :mrgreen:

  • De ce ești rea?
   Eu am zis doar de trenurile din ro.
   Dar poți merge cu mașină, conduce el așa ca tu poți sa si bei.
   Eu am fost ultima oara in august, in Maramureș, cimitirul, pușcăria Sighet, mocănița, cascada cailor, mănăstirile bârsana si rohia.
   Cu trenul era imposibil.
   Bârsana, o minunăție.
   Blogu nu prea l-am citit atunci ca nu era semnal.

  • Si ca sa închei pe ziua de azi, întreb daca e adevărat ca muncitorii de la cfr dau cu ciocănelu ala cu coada lunga in roti ca sa vadă daca sunt dezumflate?
   Ca asa mi,a zis matrix.

  • oamenii ăia dau cu ciocanul ca să vadă dacă nu s-au împătrățit , adică dacă nu au făcut colțuri, pt că asfel trenul o să circulă și mai încet

 5. Salina de la Slanic Prahova, mergeam des cu tata cu trenul dus-intors in aceeasi zi

  • bun 😉 am încercat o dată cu mașina, în vara asta, dar era atât de aglomerat, încât am renunțat și ne-am văzut de drum.

  • Sarata Monteoru, intre Ploiesti si Buzau, e foarte frumos, padure, aer curat, sa va luati niste sacose mari la voi, ca in perioada asta padurea e plina de ciumperci gratis.

  • am băgat la cap destinația, dar ciuperci culese de mine îți jur că nu voi mânca niciodată

  • la Sărata Monteoru e ștrandul cu apa atât de sărată ca te ține la suprafață fără miști nimic

  • Păcat ca se prăbuși grota miresei de la Slănic Prahova, era o experienta de neuitat pt cine avea curajul sa intre acolo.

  • Salina Slanic e intr-adevar un must. Te simti undeva pe fundul marii, intre paleologic si cuaternar, calare pe un Nautilus. Sau intr-un templu imens, plin de cotloane, unele intunecoase, din care te astepti sa rasara din moment in moment un dinozaurian carnivor. Ca d-aia si sta in salina, sa nu-si bata capul cu sarea. Nu mai zic si de culorile sutelor-miilor de straturi milenare, O incantare cu fiori, daca tinem seama ca-ti cam clantane dintii inca de la intrare. Care intrare e mai aventura decat vizita in sine in maruntaiele salinei. Scripetii liftului par recuperati de la egiptenii care-au construit piramidele.
   Cred ca un coniac inainte de expeditie ar trebui inclus in pretul biletului.

  • La Slanic Prahova nu se mai coboara cu liftul de acum cativa ani cand s-a prabuşit liftul cu nişte turişti în el.
   Turiştii au scăpat doar cu sperietura.
   Nu se ştie dacă aveau pantalonii de culoare maro şi înainte de intrarea în lift … 😆 😆 😈

   Oricum, acum se intră cu microbuzul.

   Salina nu a mai fost reamenajată, păcat de ea, că-i aproape de bucureşti şi uşor accesibilă, dar neamenajată.

   Mult mai mişto mi se pare cea de la Slănic Moldova/Saline/Mina Trotuş.

 6. eu astept sa intrebe Simona de destinatii de o zi cu masina. Stau cam departe de gara asa ca nu ma avantajeaza deloc varianta cu trenul.
  Imi amintesc cu mare drag de o plimbare din asta facuta anul trecut – mers al Constanta pe varianta Calarasi, trecut cu bac-ul, Ostrov. Era toamna, se culegeau strugurii si , mai ales, nucile! Peisajul este senzational, ai si de vizitat (Adamclisi, Manastirea Dervent , mai sunt si altele) .

  • Dar de ce cu maşina? Uite, un zbor Bucureşti-Cluj şi retur, pentru 2 persoane, poţi găsi la preţuri cât se poate de omeneşti şi durează mai puţin decât trenul până la Sinaia, rămânând timp mai mult pentru descoperirea oraşului, ba chiar şi pentru o escapadă până la Salina Turda, că tot au adus vorba de saline alţii mai sus…

 7. Pentru destinatia Plescoi am gasit o poezie inchinata preotesei fericirii :

  Abia aştept să te călugăreşti,
  Şi să te cheme sora Mitrofana,
  Să stai în mănăstire la Tismana,
  Departe de ispitele lumeşti.

  O să te cate oameni fel de fel,
  Mai păcătoşi, mai fără de prihană,
  Să te audă predicând în strană
  Despre nefericitul Daniel.

  Aş vrea să te învăț nişte chestiuni,
  Să nu pici absolut ca musca-n ciorbă,
  Că SRI-u-ascultă orice vorbă,
  Adică fac filaje,nu minuni.

  Ai să găseşti pe acolo,în cutii,
  Nişte bănuți…să-i laşi,că nu sunt mită,
  Şi-o carte cu o coperta aurită,
  Nu-i Kamasutra,las-o-n bălării.

  De o s-auzi ceva sunând „ding dang”,
  Să-ți vezi de treburile nefăcute,
  Că nu e gongul de la gala Bute,
  Şi nici vreun chinezism cu Yin şi Yang.

  De o să vezi în mână la muieri
  O chestie mai lungă şi cam tare,
  Să ştii,Lenuțo,că-i o lumânare
  Ce se aprinde.N-o bagi nicăieri.

  Ai grijă,când o fi să-ngenunchezi
  Sub poala popii,jos,sub patrafire,
  O să te-aşezi doar pentru spovedire,
  Şi nici de gând n-o faci pentru ce crezi.

  Cadelnița nu e medalion,
  Şi nici n-o pui pe rochie, femeie,
  Şi nici,cumva,nu-ți vină vreo idee
  S-o ții pe braț, că nu-i Louis Vuitton.

  Să nu ceri rasă din colecția Prada,
  Că ăia n-au,din cânepă, nimic,
  Iar dacă vezi prin preajmă vreun pitic,
  E Boc,că nu eşti Albă ca Zăpada.

  Să ştii că DNA-ul nu-i de post,
  Nu pune botul fi’ncă faci păcate,
  Întreabă-l pe Cocoş, că-ți spune toate,
  Sau pe Băsescu…doar că el n-a fost.

  În rest, să fugi de al Satanei foc,
  Să-ți laşi perciuni şi barbă şi mustață,
  Renunță la ideile de hoață,
  Şi poate-ajungi preasfânta Papa-ncioc.

  -Sorin Poclitaru-

  • Aceste doua strofe snt geniale:

   De o să vezi în mână la muieri
   O chestie mai lungă şi cam tare,
   Să ştii,Lenuțo,că-i o lumânare
   Ce se aprinde.N-o bagi nicăieri.

   Ai grijă,când o fi să-ngenunchezi
   Sub poala popii,jos,sub patrafire,
   O să te-aşezi doar pentru spovedire,
   Şi nici de gând n-o faci pentru ce crezi.

 8. Incearca Oltenita plecare GARA OBOR
  acolo am facut armata… cobori si mergi pe langa calea ferata treci printr-o curte
  si urmeaza … o scoala…
  pana la port e cam departe …

 9. Campulung Muscel. 2 ore si ceva cu trenul. Bulevardul Pardon, manastirea negru-voda si namaesti, casa memoriala toparceanu. Si parcul. Sper ca l-au refacut.

 10. Nu stiu daca s-a spus dar pana la Curtea de Arges cu trenul se fac aprox. 3 ore. Orasul este micut si frumos, iar mersul pe jos de la gara la Manastirea Curtea de Arges se face in max. 30-40 de minute, exact pe bulevardul orasului (traversând tot orasul). Este un oras incarcat de istorie, merita vizitat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green