Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Testul scrisului de mână

Am postat ieri, pe Facebook, un text  scris de mână. Două propoziții simple despre mine, care mă definesc, nimic complicat.

Am și povestit că am scris acel lucru, ca să atrag atenția asupra unei campanii care ne invită să fim atenți la gesturile noastre de rutină și să observăm dacă e ceva neobișnuit cu ele. Revin aici asupra subiectului, pentru că e loc pentru mai multe detalii.

Campania despre care vorbesc se cheamă DESPRE MINE- Extraordinarul gesturilor obișnuite care pot spune multe despre sănătatea noastră și își propune să ofere informații despre scleroza multiplă, contribuind la depistarea ei cât mai precoce.

Încep prin a vă arăta filmul ei manifesto:

De ce povestea asta cu scrisul de mână? Pentru că dificultatea de a mânui un instrument de scris poate deveni un semnal de alarmă, trimițând un virtual pacient la medic, cu mult timp înainte de declanșarea simptomelor evidente ale bolii. Nu, nu se pune diagnosticul în funcție de cum scriem, dar o atenție mai mare asupra gesturilor noastre obișnuite, de rutină, poate ajuta.

Cele mai frecvente simptome ale sclerozei multiple sunt: probleme legate de mers, tulburări de vedere, oboseală, mușchi slăbiți sau spasme musculare, amețeală și țiuit de urechi, probleme sexuale, dificultăți în controlul vezicii urinare sau a colonului, durere, depresie, probleme de memorie și concentrare.

Boala este cronică și afectează sistemul nervos central (creierul, măduva spinării şi nervii optici), efectele fiind însă diferite de la o persoană la alta. Unii pacienți pot avea simptome ușoare toată viața, alții pot ajunge rapid la dificultăți în rutina zilnică.

Vorbim de o afecțiune cronică a sistemului nervos, caracterizată prin fenomene de inflamație și demielinizare focală, având la bază probabil mecanisme autoimune și, drept consecință, îngreunarea comunicării sistemului nervos central cu restul corpului. Cauzele nu sunt foarte cunoscute. Unii pacienți pot dezvolta scleroză multiplă după o infecție virală cu virusul Epstein-Barr sau cu virusul herpetic uman tip 6, iar alții sunt pur și simplu purtătorii unor gene care cresc probabilitatea îmbolnăvirii. Femeile sunt afectate în număr mai mare decât bărbații, iar fumatul este și el un factor de risc.

Diagnosticarea nu e ușoară, pentru că aceleaşi simptome pot apărea și în alte boli neurologice. Medicul specialist neurolog va investiga istoricul medical și va verifica principalele semne ale degradării nervilor cranieni sau spinali, iar medicul oftalmolog va determina afectarea nervilor optici, considerată și ea semn clinic în cazul debutului sclerozei multiple.

Mai multe teste pot contribui și la clarificarea diagnosticului:

– Analizele de sânge, pentru excluderea bolilor Lyme sau SIDA, care au simptome similare

– Examenul neurologic (teste de echilibru, de coordonare, de vedere, evaluare cognitivă);

– RMN, pentru evaluarea afectării cerebrale și monitorizarea progresiei bolii;

– Puncția lombară, cu analiza lichidului cefalorahidian, pentru identificarea anumitor proteine specifice bolii;

– Testarea potențialelor evocate (pentru măsurarea activitatății electrice a creierului).

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă experimentează atacuri (recăderi), care sunt urmate de episoade de revenire (remisie), când simptomele se ameliorează.

În ultimii ani, au fost descoperite tratamente medicamentoase care ajută la încetinirea progresiei bolii, la scăderea numărului recăderilor, la ameliorarea simptomelor, precum și la gestionarea stresului asociat.

Complementar, şedinţele de fiziokinetoterapie pot ajuta la menținerea forței, echilibrului și mobilității pacientului, dar și la gestionarea stării de oboseală și a durerii. Terapia ocupațională poate ajuta la deprinderea de noi abilități de a face anumite lucruri, astfel încât pacientul să își poată continua munca și să se îngrijească singur. Dificultățile de mers pot fi ameliorate cu un baston, un cadru de mers sau alte dispozitive medicale care facilitează deplasarea. Activitatea fizică regulată și evitarea căldurii în exces pot da un plus de energie. Yoga poate atenua oboseala și stresul. Psihoterapia poate ajuta la depășirea problemelor emoționale, iar familia și prietenii pot avea un rol important, de suport. Grupurile de sprijin sunt, de asemenea, eficiente.

Există speranțe ca, în viitor, celulele stem și cercetările din domeniul geneticii să poată ajuta la repararea celulele nervoase afectate și la oprirea bolii, înainte ca ea să producă efecte. Până atunci, să reținem că, în 2018, viața cu scleroză multiplă e incomparabilă cu cea de acum 20 de ani. Și că diagnosticarea timpurie poate fi și ea un mare avantaj.

Campania  “DESPRE MINE – Extraordinarul gesturilor obișnuite” e iniţiată de Janssen, companie farmaceutică a Johnson & Johnson România şi are ca parteneri Asociaţia de Scleroză Multiplă din România (ASMR), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative (APAN) și Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

***

Gata. V-am dat câteva informații utile, sper. Acum, dacă aveți chef, scrieți și voi, de mână, ceva care vă definește și postați pe Facebook, testându-vă astfel unul din gesturile obișnuite, banale, cărora rareori le dăm atenție.

6 comentarii

  1. Lui tata ii tremura pixul in mana de nu mai intelegi ce scrie. Are 85 de ani dar la minte e brici si nici nu voteaza PSD!

    • Oare ce nu i-o fi placut sislike-uitoriului- faptul ca-i tremura mana tatalui tau sau ca nu voteaza psd?

  2. eu am dat autografe si dedicatii, de mina, pe miile de carti pe care le-am vindut. Sper ca au fost si medici printre cumparatori si-mi pot spune in ce stadiu de scleroza ma aflu, daca e mai multipla sau mai putin multipla. Cum e mai bine sa fie, f. multipla sau mai putin multipla?
    Deocamdata nu am primit nici o stire, dar mai e timp!

  3. Neamtule, tu esti de pe Cotidianul de pe vremuri? O tempora!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green