Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Care este sensul vieții?

Se dă următoarea conversație între doi cititori ai blogului:

Screen Shot 2015-05-04 at 16.40.39

Screen Shot 2015-05-04 at 16.41.08

Așa că, iată, am deschis topic cu tema solicitată.

Care este, după voi, sensul vieții?

Eu nu l-am găsit până acum, vă spun sincer că, dacă aș fi fost întrebată “Ia zi, fato, ești interesată să te naști?”, răspunsul ar fi fost “Nu, mersi”. Da, știu, v-am surprins, nu v-ați fi așteptat la asta de la cineva care face atâtea glume. 😛

Deci…

Screen Shot 2015-05-06 at 11.41.06

Voi ați aflat care e sensul vieții?

96 comentarii

  1. Raspunsul este evident 42.

  2. Cand aflati, sa-mi ziceti si mie.

    • Ce sens ? Este un drum cu o destinatie precisa – moartea – Haos si ordine, haosul fiind viata iar ordinea fiind moartea.Si nu sunt depresiva, inca .

    • francisca,
      sa stii ca si moartea poate fi dezordonata, haotica, indecisa si in momentul ei de maxima indecizie, cand te reimpropriaza vietii e groaznic de nasoala.

    • Sensul vietii este dat de insusi desfasurarea ei…de ceea ce experimenteaza fiecare dintre noi…de la nastere pana la calatoria urmatoare:)…nimeni nu va putea afirma “acesta este sensul vietii mele…x” . Pentru simplul fapt ca o secunda il poate schimba…so…vom putea purta aceasta discutie pe wallul paginii de fb…”pe lumea cealalta”…cand fiecare va putea spune cu certitudine..care a FOST sensul vietii lui…this is my opinion.

  3. Nu l-am aflat inca, dar sunt convinsa ca o sa-l aflu la 30 de ani. Mi se pare un numar magic, cand cred ca o sa am “all my shit together” din toate punctele de vedere. Nu, nu glumesc 😛

  4. Fiecare cu viața și sensul său, nu așa ar fi corect? Altfel, cred că ar ieși o mare încurcătură, dacă sensul ar fi același pentru toată lumea. 🙂

    • ok. care e al tău? :mrgreen:

    • Încă nu l-am aflat, dar sunt în căutarea lui. Mai ales că mă apropii de o vârstă la care unii spun că au “început să afle care este sensul vieții”. Cu înfrigurare aștept. 🙂

  5. Da am aflat acum 5 ani! 🙂 Scopul vietii mele s-a “conturat” intr-o zi senina de mai , cand am tinut in brate “Infinitul” cum il alint eu :mrgreen: !Si de ce Infinit?Pentru ca iubirea si dragul de el sunt infinite!A fost singurul cuvant mai apropiat de a putea exprima ce simt eu pentru el! 🙂
    Pana in acel moment profesional lasasem o genetica umana mult iubita pentru drept maritim , invatasem greaca (dupa franceza & engleza) , locuisem pe 2 continente si in trei tari.
    Acum lucrez pe cont propriu si ma pregatesc sa-mi deschid un salon de frumusete, invat limba ebraica , si locuiesc in Grecia (&Romania in vacante)!

  6. Pina la 36 inca nu l-am aflat. E un deadline? Astept si eu sa aflu secretul, dar pina atunci mi se pare ca e important si ca are legatura cu asta sa fiu mai buna (atita cit imi iese) din cit mai multe puncte de vedere: buna la suflet in general, buna la serviciu, buna in bucatarie, o buna vecina, buna la pat, bunaciune :mrgreen:

  7. Sensul vietii mele cred ca e spre stanga.

  8. Nu s-a plictisit omenirea sa scobeasca dupa sensuri? Neah.

    Viata n-are sens la nivel de individ.
    Viata nu are nimic.
    Viata este. E atat de simplu si atat de greu de digerat. Normal ca vrei sa cauti motivatii si justificari pentru tot ce se petrece in timpul minuscul in care esti constient de tine insuti.

    Chestiile se intampla. Chestiile ti se intampla. Dintr-o serie de motive aleatorii si sub forma unor reziduuri ale unor procese mai mari si mai complexe care implica mai multe factiuni constiente sau inconstiente (vremea, cataclismele, dictatorii carismatici, toata lumea)

    Nimeni nu trebuie sa nimic. Nici macar sensuri.
    Sensurile sunt optionale si ar fi decent sa nu le mai bagam pe gat celorlalti.
    “sensul vietii e sa faci copii” – bullshit
    “sensul vietii e sa fii fericit” – gandire infantila
    “sensul vietii e ce ai tu chef” – hai ca ne apropiem 😀

    Viata in sine, in schimb, are doi vectori majori : extinderea (numerica si teritoriala) si anduranta. Toate organismele vii (la nivel de specie) subscriu sub o forma sau alta acestor vectori.

    Just my 2 cents, nu ma luati prea in serios si incercati sa nu va enervati prea tare daca nu sunteti de acord.
    E fain afara. Poate apucati sa va plimbati azi si sa nu va ganditi prea mult la profunzimi artificiale.

    😀

    • io m-am plimbat deja dimineațăăăăăă, mi-am făcut tura zilnică de parc. și mă mai plimb și mai pe seară, sâc. 😛 sper! 🙄

    • O varianta de discutie ar fi:

      A) sensul Mare al vietii : pe planeta ,( adica sensul existentei vietii pe Pamant)
      B) sensul vietii individuale al fiecarei fiinte ganditoare .

      Pentru A) e valabila propozitia lui Barbu :”viata are doi vectori majori : extinderea (numerica si teritoriala) si anduranta” . Aici consecinta pe termen lung a existentei oamenilor -cu cei doi vectori indepliniti- ,este dezvoltarea gandirii /stiintei/tehnologiei.
      PROBABIL trebuie sa cucerim si sa stapanim Universul ,(sistemul solar,Galaxiile, “materia neagra”) si poate trebuie sa cream si noi dupa X miliarde de ani un nou Univers cu niste fiinte in el ( asa cum sintem noi acum ,ca sa se intrebe care este sensul vietii lor )

      Pentru B) : sa ne indeplinim placerile respectand legile sociale.

    • Una din Bucuresti

      Pe mine m-a batut soarele-n cap ieri, asa ca azi imi caut “sensu’ ” p-aici hăhăhăă!! Pacat ca trebuie sa ma duc la sapa…dar am o directie, macar ➡

    • Uai, ce-mi place! Totally agree

  9. barbu, cam ai dreptate. Omul are tendinta sa-si justifice cumva existenta, sa se creada important. Parte a unui plan maret, pe care, desigur, nu-l pricepe. Asa e natura umana, suntem cam egoisti, pentru ca ne credem speciali. Inventam sensuri pentru orice. Inventam religii, deoarece e confortabil si ne aduce liniste, ne satisface nevoia ancestrala de a crede intr-o forta superioara. Suntem linistiti si multumiti, crezand ca respectand un set de reguli, vom ajunge in rai si trai fericirea vesnica.
    Acum daca tot suntem in viata, ii putem da noi un oarecare sens. Putem face bani – nu fiti ipocriti – pentru unii functioneaza. Ne putem implini profesional sau artistic. Putem avea copii – e fericirea suprema pentru unii. Putem iubi pe altcineva mai mult decit pe noi insine – nota de trecere. Putem evolua ca oameni in diverse directii – aici deschidem cutia Pandorei 🙂 – ultimate thing to do.

  10. pai io as cam zice ca-i sens unic si-o tii, asa, dreeeeept, pana tragi pe dreapta.

  11. Casuta din Povesti

    Mai, in ignoranta mea, eu am cugetat asa: nu are rost sa ma gandesc la sensul vietii mele daca am facut macar un om de pe planeta asta sa se simta cel mai iubit dintre pamanteni, daca am ajutat pe cineva care chiar avea nevoie de ajutor, daca am fost eu prima care a daruit iubire si nu ura.
    Altfel, am inceput sa ma ghidez dupa vorba aia cu saditul unui pom, facutul unei case si cresterea si educarea unui copil si incerc sa imprastii in jur cat mai multa iubire, toleranta si voie buna.
    Dupa prea multe introspectii am ajuns sa fiu cam flower power, stiu.

  12. Nu stiu ca eu la 35 dupa 2 copii si diverse chesti (stii tu, si profesionale si alelalte) am senzatia ca n am facut nimic in viata 😀

  13. da’ daca nu are sens si ne dam noi prea multa importanta ? 🙂

    • nu ne dam prea multa importanta.
      o molecula de apa din cascada nu are nici o importanta, dar fara nici o molecula de apa nu ar fi cascada

  14. cred ca sensul este catre Dumnezeu si , in genere, incerc sa imi ascult vocatia,sa tin cont de principii si sa ma bucur, sa fac tot ceea ce ii poate bucura pe ceialalti si pe mine.

    strumf este nu sensul ci motivul pentru care sunt in viata. nu pot sa spun ca il iubesc,ci ca il idolatrizez. stiu ca am sarit calul,stiu ca nu e firesc,dar nu ma pot abtine sa nu il iubesc cu toata fiinta mea pentru ca e perfect.

    altfel, imi place mult viata mea, ma trezesc cu bucurie si ma culc la fel si peste zi sunt suficiente lucruri marunte care sa ma faca sa fiu fericita.

    e adevarat ca am zile,ca cea de azi cand matur tot in calea mea,ca un tzunami,cand vad lucruri care ma enerveaza pentru ca nu sunt corecte. si atunci devin dura, tot ce e in calea mea dau la o parte si iau decizii radicale,dure.
    dar imi trece repede.

    nu as alege alta viata, sunt fericita si multumita cu ce am,pentru ca am trait experiente si am intalnit oameni pentru care nu am facut nimic ca sa le merit: am avut privilegiul prieteniei perfecte, am un copil perfect, am n motive de bucurie zilnice,descopar mereu lucruri frumoase,trebuie doar sa le vad.
    chiar mi-e bine.

  15. Imi sta pe limba raspunsul (si sunt absolut sigur ca e cel corect, macar dupa adancime … ca sa apelez si la un criteriu). Pacatul mare e ca mi l-a “suflat” personajul anonim, dupa vorba, dupa port, din bancul ala cu ardeleanul la zoo, S-a simtit omul dator cu o explicatie siesi. Siesi si altora, cred 😀 !
    La vederea unei girafe, dupa cateva milioarde de sinapse facute asa, la repezeala … din instinct, , a exclamat axiomatic, gen:
    ASTA (scarpinandu-se in cap) ORI È CÈVA (respirat adanc!), ORI MERE ÙNGHEVA (privire in zare)!
    If You Know What I Mean, cum ar veni!

  16. Cică sensul vieţii este să-l cauţi. 🙂 Pe bune, există vreo altă făptură care se preocupă de rostul ei? Deci preocuparea asta e semn al unei conştiinţe superioare. Şi nu văd alt sens decât acela de a-ţi eleva tot mai mult conştiinţa. Alternativa fiind să bei şi să mănânci ca un porc, neavând altă grijă decât a meciului de fotbal şi a berii din frigider.

    Dacă există ceva dincolo de mişcarea browniană? Da. Trebuie să, din nenumărate motive.

    • da Lotus , asa cred si eu :a-ti eleva tot mai mult constiinta e un sens al vietii !!!
      si in paralel nici o problema daca bei si mananci ca un porc 🙂 , [exclus fotbal]

  17. Din pacate eu cred ca noi nu avem un sens al vietii. Suntem doar niste papusi dirijate de catre altii care ne conduc si care ne fac sa credem ca avem unul.

    Mai jos v-am pus un link in care veti gasi “Protocoalele Inteleptilor Sionului” Cand aveti timp, cititi-le!

    http://free-millenium.tripod.com/freemillenium/id7.html

    http://omul-revoltat.blogspot.ro

    • acest text este un fals. am citit in multe locuri despre asta: se pare ca rusii le-au inventat ca sa puna evreii intr-o lumina naspa.

  18. Si eu ma tot intreb de ceva vreme care este sensul vietii mele, de ce am fost lasata pe acest pamant, care este “vocatia” mea (vocatie pe toate planurile). Si de fapt cred ca nu exista un raspuns din acesta profund si dramatic. E cam ce spunea maica Tereza de Calcutta la un moment dat: “Viata e viata. Traieste-o!” Pe scurt, e ok sa ne punem intrebari despre noi si despre ce facem aici, dar e nevoie sa ne traim viata, nu doar sa o meditam.

  19. Parafrazand: viata ti se intampla in timp ce tu filozofezi despre sensul ei! Asa ca,daca tot ti-a fost data,traieste! Nici eu nu sunt convinsa ca,daca ma intreba daca vreau sa ma nasc, as fi zis ca abia astept. Dar, daca tot nu am avut de ales,fac si eu ce pot. Am momente cand simt ca sunt fericita,altele cand as pune mainile pe piept si as astepta sa dau coltul. Pe principiul ca nu ti se da dacat atat cat poti duce,ma scol si merg mai departe. Sunt fericita ca am un copil sanatos,vesel,vorbaret(uneori in exces),istet,cu un acut simt al realitatii, ca nu am probleme de sanatate, eu si cei dragi. Am intalnit oameni de tot felul,dar eu iau oamenii asa cum sunt:pe unii ii pastrez in viata mea,pe altii pur si simplu ii uit. Daca ma gandesc ca nu am schimbat lumea,sunt nemultumita. Dar nu toti avem vocatie de eroi(nici in bine,nici in rau).Nu stiu daca cineva a avut un plan cu mine,dar daca a avut,putea sa fie mai explicit 🙂 ! Asa,am trait dupa capul meu,doar incercand sa nu fac rau,sa fac bine cand si cum pot. Iar cand am momente de filozofat,nu stiu cum se intampla ca,aproape instantaneu,intervine ceva real care are efectul galetii de gheata turnata fix in crestetul capului.Asa ca,deocamdata,doar traiesc. Oi filozofa mai incolo,va anunt eu.

  20. Sensul vietii – un drum in cautarea echilibrului interior, a impacarii cu mine insami.

  21. “vă spun sincer că, dacă aș fi fost întrebată “Ia zi, fato, ești interesată să te naști?”, răspunsul ar fi fost “Nu, mersi” ”

    Si daca dorinta ti-ar fi fost respectata, cui i s-ar mai fi pus intrebarea pentru ai i se respecta dorinta?

    Aici e un mic indiciu pentru raspunsul la intrebarea din titlu. Daca n-am fi existat, cine si-ar fi mai fi pus intrebarea legata de sensul existentei?

  22. Sensul vietii e unic sau giratoriu, dupa caz 😀 . Asa ca.. prioritate de emisfera dreapta 😛 . Cei deja angajati pe sensul unic ➡ nu pot da inapoi. Cei din sensul giratoriu, atentie ce iesire luati. 😉 Pentru edificare folositi un GPS. ❗

  23. Una din Bucuresti

    Am un amic in Bucuresti, care a luat un interviu altui amic, muzician, si l-am citit pe net, nu mai stiu unde. Stati ca l-am gasit, voi cita, asa ca trebuie sa dau sursa: http://www.muzicisifaze.com/interviu.php?id=23
    Si cum umorul nu-i lipseste, a inceput interviul asa: “Iti propun sa incepem cu citeva intrebari puse de tine!”, adica de cel intervievat. Apoi e rindul lui: “Prima intrebare este in ce zodie te-ai nascut, iar cea de-a doua si ultima, care-i sensul vietii? Aici vor fi mai multe subpuncte”. Ahahahaaaaa!!! Subpuncteeeee 😆 .
    Asa ca azi se discuta subpunctele 😉

  24. Cine sunt eu este intrebarea care da raspunsul. Fiti sinceri cu voi insiva si veti descoperi ca nimic nu e mai urgent in existenta voastra decat sa va intrebati: Cine sunt eu, cu adevarat? Fiti seriosi si staruitori si ajutorul de care aveti nevoie va aparea in vietile voastre.

  25. Gandindu-ma la asta am ajuns, de multe ori, la intrebarea “cum ar fi daca n-ar fi nimic”. Nu pot pricepe, e ceva ce mintea mea nu poate concepe, caci simpla idee de nimic e deja ceva…. Asa mi-am dat seama ca nu conteaza “de ce” se intampla lucrurile. E bine ca se intampla! Altfel n-am mai sta noi sa ne gandim aci…

    • @alexandra
      si fizicienii au probleme foaaarte mari in a defini “nimic”.
      Cartile lui Stephan Hawking ..”Scurta istorie a timpului” iti increteste toti neuronii

  26. Cred ca tu, Simona, esti astazi intr-o pasa mai proasta. Eu inteleg. Cand am asemenea momente, cel mai des imi trec prin minte cuvintele lui Zorba cum ca viata este grea chiar si pentru cei cu au noroc. Cred ca e foarte adevarat si desi mi s-au intamplat multe lucruri urate in viata, eu consider ca sunt norocoasa. Tocmai pentru ca pot sa-mi pun intrebari si pentru ca pot sa fac ceva. Si cred ca acesta e sensul vietii, sa facem in permanenta ceva, pentru noi, pentru ceilalti, sa facem viata altora mai buna, a celor pe care-i iubim, a celor care intra in viata noastra, pentru o zi, pentru un an sau pentru o viata. Si eu as spune “nu, mersi” daca as fi intrebata daca as vrea sa ma nasc pentru ca mai recent ma tot bantuie amintirea faptului ca am fost abuzata la 3, 4 ani. Violatorul e inca in viata, mama ma intreba de ce nu-mi duc copilul acolo, ea nu stie ce mi s-a intamplat pentru ca mereu ma intreb de ce sa treaca si ea prin asa durere? Si totusi nenorocitul ramane nepedepsit si poate-si face mendrele si cu alte fetite… Asta-i dilema care nu ma lasa sa dorm pe mine 😀

    • Whaaaaaaaaaaaaaaaat?????????? S-a întâmplat o sg dată sau de mai multe ori? Mama ta cum de nu și-a dat seama?? 😯 😯 😯

    • Pentru ca eu eram la tara, cu bunicii, se mai paruiau si ei din cand in cand, asa ca cine naiba sa observe ceva, cand ei aveau altceva de facut?

    • crezi ca e bine sa ramana nepedepsit? sa duca si alti copii in suflet durerea pe care o duci tu?esti f puternica din moment ce ai reusit sa porti durerea asta,esti de admirat,dar, cumva ar trebui protejati ceilaalti si tu,daca crezi ca ti-ar fi mai bine sa te eliberiz de povara asta.
      ia in calcul toate reactiile posibile ale rudelor si ale monstrului.

    • Onyx poate asta te-ar ajuta sa te hotarasti. Te va ajuta pe tine, pe copilul tau si poate si pe multi alti copii sau fosti copii.

    • Draga mea, e tare trist ce ti s-a intamplat si pot intelege rusinea, frica, posibilitatea de a fi izolata, respinsa. Toate acestea probabil ca le-ai experimentat in copilarie si adolescenta si se explica de ce nu ai spus nimanui nimic. Dar acum, fiind adulta, nu-i tarziu. Si alti copii sau fosti copii ar putea vorbi. Iar cel mai important e ca acei copii care sunt acum in “raza de actiune” a perversului sa nu devina si ei victime.

  27. Să scriu repede până nu uit: fericireeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Eeee?
    Acu fug repede să mătur în pod, că se lasă noaptea.

  28. Feminista lu' peste

    Daca il intreb pe sot, sensul vietii este sa cream ceva care sa ramana dupa noi (nu copii, ceva mai…hm durabil). Daca ma intreb pe mine, sensul ar fi sa ma bucur de trecerea pe aici (adica sa fie bine si sa nu fie rau). Daca il intreb pe caine, sensul vietii ar fi sa mancam, sa ne jucam si sa dormim. Mult.

  29. Batran fiind, bogat si unic stapanitor al lumii, un imparat din orient cere, ca o ultima dorinta, sa i se explice, ce este viata .
    Mii de invatati, cu mii de camile purtand invatatura miilor de ani, vin sa satisfaca dorinta imparartului.
    Explicatii … studii documentate …. si? ….. nimic …. batranul imparat nemultumit … “EU NU SUNT ALFA SI OMEGA” … deci? .. CE ESTE VIATA?
    Un batran, la coada inteleptilor, vine cu un covor, il desface, pe jumatate si spune:
    – Marite! … priveste covorul, … gandeste,…. ai fost un fir si langa tine ai adunat unul si apoi un altul si inca unul si apoi inca altii, apoi, … apoi o veriga a inceput sa va tese … un camp alb … tinerete … cu vise …. fara griji dar.. apoi .. jocul lumii incepe…
    Sunt doua margini, sus, este iubirea, jos este dusmania, la mijloc este viata ta … florile, din mijloc, reflecta viata ta, tu le desenezi ….
    Surprins imparatul spune: – batrane … ma lasa … pana maine… voi gandi … voi gandi….
    Inseninat, a doua zi, mai avand totusi o indoiala, imparatul intreaba: – batrane, de ce nu i-mi descoperi si a doua parte a covorului?
    – Stapane, …. te rog sa ma ierti si eu am o singura viata…..
    In Moldova, la bunicii mei, la Suceava, un covor nu se tese, “se alege”.

  30. Eu mi l-am descoperit si anume in momentul in care m-am trezit intr-insul, deoarece sensul vetii mele e un sens girator. Unul din care nu mai pot sa ies. Si nu am decat sa ma invartesc asa de-aiurea. Pana cand s-o termina benzina.

  31. Simona, ai văzut serialul ăla, Twin peaks sau ești prea tânără? Regizorul David Lynch a zis într-un interviu că i se repoșează că filmul (scenariul) n-are niciun sens, că toată lumea se așteaptă ca ficțiunea să aibă o noimă, când, de fapt, viața însăși n-are.
    Io, când îmi vine să mă dau cu capul de pereți, mă gândesc la Lynch ăsta. Filmul a fost atât de mișto, încât omul n-are cum să fie vreun prost. N-a vorbit chiar la plesneală.
    Pe de altă parte, poate că are. Viața vreun sens. Sensul o fi să mai apucăm o zi, să mai cercetăm la sensul ei.
    E total neproductiv, dar fermecător.

  32. Mno, intamplator si la intamplare, am incercat sa citesc, odata, o carte numita Sensul vietii, scrisa de nea’ Adler. Sa mor daca am inteles ceva. 😀 Asadar, nu ne ramane decat sa traim viata, in sensul acceptat de fiecare din noi!

  33. Normal ca nu gasiti sensul vietii daca nu stiti unde sa-l cautati! Nenea Vanghelie l-a gasit, a cautat pe Goagal, Gagal, Gugal. Cand gasiti sensul vietii sa-i spuneti ca-i dau o bere, l-am cautat si eu de mult timp, sa treaca pe la mine. 😉

  34. P.S: Tocmai am gasit cartea in format pdf, e timpul ca mintea coapta din 2015 sa aiba parte de revelatii. Revin cu detalii in exclusivitate. La prima gargara cu filosofie, ofcurs. 😀

  35. parerea mea: viata nu vrea nimic de la noi, in afara de supravietuirea speciei. de aceea nu ne-a dat nimeni nici un sens, adica nici o directie inaltatoare, divina, bla bla etc…cititi si studiati teoria evolutiei. din ce am inteles eu, evolutia asta nu are nici o directie, nici un scop final. noi suntem un produs biologic aleatoriu, nu ne-a proiectat nimeni cu un scop anumit, asa cum proiectam noi masini, case sau roboti. acum cateva milioane de ani, undeva in Africa, conditiile exterioare au permis unor specii de maimute sa evolueze de asa maniera incat , treptat si intr-un interval foarte mare de timp, animalele alea au devenit oameni. ce sens al vietii au animalele, dupa parerea voastra? se nasc, traiesc si mor ! unele apuca sa faca pui, sa perpetueze specia. altele nu.nici un animal nu se intreaba ptr ce s-a nascut.sau cel putin nu-si face auzite intrebarile. omul este singurul care o face, ptr ca suntem singurii care am dezvoltat, dupa milioane de ani, vorbirea articulata, gandirea filozofica si altele de genul asta,dar viata noastra nu are alte radacini decat ale celorlate vietuitoare. suntem o parte a naturii: entitati biologice dotate cu instinctul de supravietuire individuala si al speciei. instinctele astea inseamna, mai precis, o programare genetica, suntem programati sa ne pese de viata noastra, sa fim atrasi de persoane de sex opus ca sa fecundam, suntem programati sa ne indragostim nebuneste de copiii nostri, tocmai sa putem avea grija de ei. totul este biologie. totul este in creier. toate visele astea religioase, filosofice, despre viata eterna, zei, constiinte nemuritoare si scopuri spirituale ale vietii sunt inventii omenesti aparute in zorii umanitatii, dezvoltate in fiecare cultura omeneasca in diverse moduri. dupa mine, ele au ca si cauza neacceptarea mortii, speranta ca dupa moarte noi vom continua sa traim. intr-o alta forma. ptr mine asta e o minciuna. avem o singura viata. cand se incheie, punct. asa ca, fiecare isi stabileste un scop in viata, un sens, care poate fi altul decat cel cu care natura ne-a inzestrat, si anume supravietuirea, individuala si ca specie. va urez succes, tututor visatorilor, care inca mai sperati la viata eterna si sensuri ascunse, in ciuda dovezilor care arata ca nu exista nimeni acolo ,sus, care ne iubeste.
    Simona: nu trebuie sa regretam ca ne-am nascut. suntem produsul unic al unui ovul fecundat, unica sansa ptr noi sa existam in acest univers. daca facea mama avort cand era insarcinata cu mine, eu nu as fi existat ever. ptr unii oameni viata e atat de cumplita incat se simte ca o povara, uneori se sinucid. de cand am devenit ateu, am inteles ca nu voi avea alta sansa sa traiesc decat acum. asa ca trebuie sa lupt ptr aceasta unica sansa, cum sa regret ca m-am nascut? cum sa spun ca as fi preferat sa nu ma nasc? e un nonsens. mi-ar fi fost mai bine mie, daca nu m-as fi nascut? bineinteles ca nu, ptr ca neexistand, nu as fi avut absolut nici un fel de traire, de simtire, buna sau rea, placuta sau neplacuta. au dreptul sa regrete nasterea aceia care sufera atat de cumplit incat viata nu are nici un sens? poate ca da, cine mai stie. dar tu, ce suferinte atat de cumplite ai, incat sa regreti aceasta unica sansa de a trai?

    • Una din Bucuresti

      Aaa, tu esti gnostic atheist.
      Pai, in principiu, functionam dupa instincte, ca animalele. Constiinta ne omoara, in schimb 😉
      Teoria evolutiei nu explica asta, nici genetica. La fel cu libertatea de alegere, muzica, arta…mie mi se pare ca am “evoluat” cam brusc 😉

    • Una din Bucuresti
      exista explicatii suficiente ptr toate intrebarile tale. numai ca trebuie cautate, cerute, ca nu s-a nascut nimeni invatat.nu stiu cum ti se poate parea evolutia noastra, care dureaza de milioane de ani, prea brusca.

    • Una din Bucuresti

      Nu stiu, frate, imi dau si eu cu parerea, ca sa nu ma plictisesc 😆
      Eu am propus tema asta la misto, ca un fel de auto-ironie, dupa cele debitate de mine acolo.

      Lasind la o parte fineturile si alte teorii, se mai poate spune si asa: “Life’s a bitch and then you die”. Si gata! 😉

  36. Cred ca sensul, la nivel de individ, e cel pe care-l dam noi, dupa principiul´´ e roz pentru ca tu il percepi ca fiind roz´´. Exercitiu asta se poate face cu modul in care gandim. Gand-emotie. Schimbi modul de gandire, schimbi ce simti, cum simti si cand simti. Si evident, te comporti dupa cum simti.
    Sensul in general si nu individual cred ca e atat de complex incat un individ la nivelul lui de mic individ chiar n-are cum sa-l priceapa/perceapa. In fine, intrebari existentiale, ni le punem cu totii, mai cu seama cand se intampla lucruri care te lasa cu gura cascata. Larg.
    Cred ca sensul nu trebuie cautat rational cat trebuie cautat, inteles, ales chiar, intuitional.

  37. Simona
    s-au adunat 60 de opinii pana acum
    Toate sint valide .:
    si 42 ,si drum,haos ,moarte si buna la pat , si cele mai in gluma, si Tereza din Calcuta, si matur in pod sau dau cu sapa, si Barbu cu vectorii, si eu cu materia neagra si Stephan Hawking.
    Tu vrei sa sintetizezi in vreun fel?

  38. Sensul este motivatia care te face sa mergi inainte.

  39. Viata are sensul pe care i-l dam noi. Pentru unii e chin, lupta, zbatere, pentru altii e tristete, depresie, sunt si aceia (cei mai nefericiti, zic eu) pentru care viata e in principal ranchiuna, invidie, sa moara capra vecinului.
    Dar eu sper ca toti negativistii astia sunt in minoritate, si ca suntem multi din aia care ne bucuram asa, ca tampitii, de orice, eu ma bucur ca am avut timp sa ies la o bere cu un prieten si sa discutam absurditati amuzante vreme de 2 ore, ca mirosea tot orasul a liliac, ca mi s-au prins rosiile in gradina si a plouat azi noapte, nu mai trebuie sa le ud, ca m-am plimbat cu cainii prin padure si am gasit o zona in care creste leurda (caut de vreo 3 ani), ca fiu-meu rade in hohote in camera lui in timp ce citeste, pt a nu stiu cata oara, peripetiile lui Svejk..
    Sincer, eu nu cred ca exista altceva in afara de ce avem aici, acum, pe pamantul asta. Nu cred in vreo instanta superioara, intr-un sens mai profund al vietii, in alt plan al existentei, in vreo divinitate, in nimic de genul asta. Exista clipa asta, momentul, de care ne putem bucura. Sau nu, la alegere, pentru fiecare.

  40. Cate bordee , atatea obicee – spune un proverb.Cati vor fi intrebati , tot atatia vor veni cu ceva nou , in functie de experienta lui de viata.
    Eu cred ca am aflat , nu de mult de ce sunt aici.Mi-am pus mereu intrebarea asta , m-am revoltat pentru ceea ce mi-a fost dat, am ajuns sa blestem uneori si apoi sa regret dar , cand am ajuns sa inteleg m-am resemnat si am acceptat situatia.Si , ca sa exemplific, pot sa va spun ca am trei copii la casa lor, bine educati , bine relizati dar, un sot alcoolic de 25 de ani pe care l-am sustinut peste puteri si pentru care am luptat sa nu-l las in mizerie si necaz, dar care continuua in a decadea.Am un cumnat pe care il intretinem de 15 ani si care e si el alcoolic si care nu munceste nicaieri.Uneori imi venea sa ma dau cu capul de pereti intre doi,,nebuni,, dar am ajuns sa le inteleg boala si sa o accept.Sunt calma acum, fara tratamente, psihologi, etc. doar cu credinta in Cel de Sus, optimista, rad , ma bucur de viata si sper ca intr-o zi totul se va termina.Doar ca atunci cand se va termina cred ca si misiunea mea se va termina, nu voi mai avea pe cine sustine si voi pleca de unde am venit.Sunt insa , si sper ca voi fi si atunci, fericita si cu sufletul impacat ca mi-am relizat sarcinile si am rezistat pe baricade pana la sfarsit , neabandonand lupta.Sper de asemenea ca si altii care trec prin greutati sa descopere ca viata e o lupta si trebuie uneori sa te iei la tranta cu ea dar sa nu abandonezi pentru ca orice abandon va duce la altul , apoi la altul si la sfarsit cred, se va incheia totul cu remuscari si regrete.
    Eu nu am si sper sa nu aveti nici voi!
    Numai bine !

  41. Eu dupa ce am citit comentariile am ajuns la concluzia ca exista mai multe feluri de a citi intrebarea. “Care este sensul vietii in general (de la cea mai simpla bacterie pana la Q din star trek)” sau “care este sensul vietii mele, ca individ special si unic ce sunt”.

    Si foarte multi merg pe ideea ca vor afla raspunsul la intrebarea asta “privind inauntru”. Asta este ma scuzati – o idiotenie. Suntem niste animale evoluate iar intelegerea sensului vietii nu ne ofera niciun avantaj speciei noastre, deci e foarte probabil sa gasiti raspunsul privind “inauntru”, prin meditatie, introspectie, analiza vietii noastre si alte hipstereli la moda. Astea au rolul lor, insa nu vor raspunde la intrebarea din titlu.

    “Inauntru” veti vedea doar un animal (foarte) inteligent, care are constiinta de sine, poate chiar are un “spirit divin”, insa care nu are nicio caracteristica care nu-i ofera sau nu i-a oferit un avantaj in competitia naturala. NICIUNA.
    Prostiile cu “sa ma hranesc” si “sa ma reproduc si sa-mi cresc puii” sunt linii de cod in “programul vietii”, nu in sensul ei. Pana si “dreptatea in lume” face parte din codul unui animal social care nu poate supravietui decat in grup.

    Sensul vietii daca exista trebuie sa fie in “exteriorul” nostru. Trebuie sa privim dincolo de varful nasului, iar raspunsul nu va fi gasit meditand in fundul unei pesteri (a se citi “apartament”, “vila”, “birou”, “masina”, “manastire”, “templu”, etc).
    Mai mult, nu exista vreo garantie ca raspunsul exista, sau ca daca exista ne este accesibil, sau daca il vom gasi o sa ne si placa sau o sa-l acceptam. E mult mai simplu sa ne gasim o iluzie confortabila si accesibila in fundul unei pesteri si sa credem ca am inteles totul.

    • hei martianul,
      ce te-ai incordat asa?
      nu vad pe aici nici un comentariu dincoace de varful nasului .( ca tot zici sa privim dincolo de )
      cine a bagat iluzii confortabile ? stand in fundul unei pesteri
      penultima fraza e piesa ta de rezistenta in text
      ASTA DA

  42. erata “este foarte PUTIN probabil sa gasiti raspunsul privind “inauntru”.

  43. Vedeti raspunsul la Poptamas sau la Otrava, cred ca au si poze.

  44. Sensul vietii e sa fi bun. Rau poate fi oricine, dar bun… putini! Sa incerci sa fi bun, asta e scopul vietii pt mine.

  45. Raspunsul este foarte simplu, ma si mir ca nimeni nu-l stie, este cuprins in raspunsul la intrebarea totala despre viata, univers si orice altceva:

    42.

    Voi nu ati citit Douglas Adams?

  46. Miki Ella, in fata caruia ma inclin, chiar a avut un sens in viata pe care a dus-o si o va duce mai departe, pentru ca de fapt adevarul a fost spus de Andreea 28, sensul vietii noastre este sa fim mai buni chiar daca gresim chiar daca alti gresesc fata de noi, efortul acesta de a te il privi in ochi pe celalalt ca pe aproapele tau este defapt cheia intregii umanitati si Graalul credintei crestine. Este diferenta care a facut ca patrupedul sa devina biped. Nu poti face acest lucru daca nu iubesti si daca nu stii sa ierti din tot sufletul tau.
    Simona avem sens, ca vreau sa te citesc saptaminal si sa rad si io la ce razi tu cind scrii articolele astea despre merde roz cu frisca si fistic.

  47. Draga Simona,

    In primul rind felicitari pentru cum ai pus problema. Frumoasa simplitatea scenariului intrebare/raspuns.
    In al doilea rind, cred ca ai fost gresit inteleasa de catre unii cititori, si asta este motivul pt care m-am hotarit sa las si eu un comentariu.
    Nu trebuie deloc sa fii o persoana deprimata ca sa raspunzi cu ‘nu’. Dimpotriva, mi se pare o concluzie cit se poate de factuala. Traitul este, usor de constatat pentru oricine, a bad business. Sint extrem de putine momente extraordinare si marea parte a timpului e viata de umplutura (varianta optimista).
    E laudabil ca incearca cititorii sa vina cu raspunsuri, dar stim ca nu s-a gasit raspunsul la intrebare deocamdata.
    Cu exceptia scenariului in care intr-o zi o sa aterizeze un extraterestru pe virful unui deal sa ne zbiere care a fost tot timpul asta scopul vietii pe pamint, mi-e teama ca nu ne ramine decit sa incercamsa gasim raspunsuri recomfortante la nivel personal.
    Pur bazat pe experienta anterioara a oamenilor care au trait inaintea noastra, pare ca scopul e evolutia. Dar daca totul nu e decit un mare accident, pentru mine nu ar fi nici o surpriza.

    Cineva mai sus isi pune mari sperante in virsta de 30 de ani. Am o veste proasta, revelatia o sa vina un pic mai tirziu si nu o sa fie funny 🙂

    • exact, very bad business, oricum ai da-o, ieși pe minus rău de tot. 😉
      de acord cu tine 100%. și, chiar dacă nu toți cititorii au înțeles întrebarea mea, cei mai mulți au înțeles-o. mi-era sincer teamă să nu primesc 100 de răspunsuri de tipul “sensul vieții e să sădești un pom, să faci o casă și să crești un om”. 🙄

    • Cind adevarul este cunoscut, nici o intrebare nu ramine fara raspuns, iar adevarul este raspunsul la intrebarea cine esti tu. Atita vreme cit tu nu iti cunosti adevarata natura, ce poate fi ceea ce tu numesti viata, altceva decit un delir? Raspunsul a fost gasit, iar tu poti fi cu siguranta unul dintre cunoscatorii adevarului pentru ca nimic nu-ti lipseste. Dar trebuie sa o meriti. Intreba-te cine esti cu adevarat si vei vedea ca singurul raspuns onest pe care il poti da este nu stiu. Staruie cu seriozitate sa afli raspunsul si daca neputinta pe care o vei resimti si revolta ta este autentica, rezultatele nu vor intirzia sa apara. Efortul iti apartine.

    • 1000 de like-uri
      🙂

  48. Louis C.K. are și el un răspuns fain la întrebarea asta.

  49. Ceva de genul: http://articole.famouswhy.ro/mitul_lui_sisif_de_albert_camus/
    Acu va las ca tre sa am o criza existentiala in timp ce gatesc o cina absurda in bucataria mea absurda. Yaaay, angoaasaaa!

  50. Multumesc ,Simona de link-ul dat dar numai eu stiu cate am citit.Tocmai de aceea sunt impacata cu existenta mea si cred ca mi-am invatat bine lectia existentei pamantesti.
    S a aveti o viata frumoasa !

  51. Ți se dau o foaie goală și creioane colorate. Care e sensul lor? Unii scriu ceva pe foaie: un bilet, o poveste, o poezie. Alții desenează ceva. Unii doar mâzgălesc. Unii scriu o ecuație, alții schițează o soluție contra cancerului. Unii se șterg cu ea la fund. Alții fac un avion, o broască, o morișcă, origami. Cei mai mulți vând altora largi porțiuni din foaia lor, în schimbul unor creioane cu sclipici cu care să decoreze colțișorul pe care și-au permis să-l păstreze. Unii o păstrează goală, pentru a și-o putea imagina cum vor ei, sau pur și simplu pentru că vor să o păstreze curată. Alții scriu pe ea ce ar trebui să facă ceilalți cu foile pe care le-au primit. Cred că rostul foii este de a permite toate aceste posibilități și multe altele.

  52. Sensul vietii? La animale o fi supravietuirea (cu tot ce presupune ea: hrana, reproducere, biotop favorabil etc). La noi cred ca e diferit pentru fiecare fiindca suntem inzestrati cu ratiune. Deci nu sunt adepta principiului pom, casa, copil… nici macar nu trebuie sa te casatoresti daca nu simti nevoia, nici sa-ti faci casa, nici copii. Cred ca sensul vietii e sa faci ceea ce iti face placere si sa nu te supui unor reguli sociale nescrise (de genul “sa intri in rand cu lumea”). Cu o singura conditie: nu face rau altui om, unui animal sau naturii in general. Si generatiile viitoare trebuie sa aiba sansa de a-si cauta sensul vietii pe planeta asta. Indiferent daca sunt descendentii tai sau ai vecinului (ca tu ai ai copii). Atat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint