Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Am voie să fiu puţin siropoasă de 8 Martie?

E o dată pe care n-o sărbătoresc decât dacă e vorba de mame, aşa că o să le ofer un text pe care l-am scris, acum mai mulţi ani, despre ele. Plus nişte ghiocei.

Cum arată?

Când suntem mici, e tânără, frumoasă, plină de viaţă, fâşneaţă, cumva neliniştită şi foarte grăbită să alerge în sute de direcţii unde are de făcut tot felul de lucruri, unele evidente, altele misterioase. Când noi suntem deja mari, pe la casele noastre, îşi dă voie să-mbătrânească, se îngraşă un pic, începe să poarte pantofi fără toc şi fuste sub genunchi, părul nu-i mai e aşa lucios, deci îl tunde mai scurt şi îşi pune ochelari fiindcă nu mai vede prea bine nici să bage aţa în ac, nici la televizor. Capătă un aer ciudat de seninătate, răbdare şi înţelepciune, o mai doare una-alta, ba un genunchi, ba o mână, e mai puţin agitată şi intră în panică mai greu. Foloseşte, însă, în continuare formula “măi, copile”, chiar dacă adrisantul a împlinit de curând 30 de ani şi se apleacă de fiecare dată, ca să poată intra pe uşă.

Cu ce se ocupă?

Ohooo, are atâta treabă că nici nu-şi mai vede capul. La început, e ocupată să ne hrănească, să ne schimbe scutecele, să ne adoarmă, să se sperie că ţipăm, deşi nu ne iese vreun dinte, să sune doctorul şi pe bunica plângăciosului în miez de noapte (nu înainte de a-l trezi pe tata), să citească termometrul şi să i se taie genunchii când vede 39 cu 7, să prepare ceiuţuri şi grişuleţe, lăpticuri şi măr ras cu biscuiţi. Mai târziu, e musai să ne ia-n braţe şi să certe vreun scaun de care ne-am lovit din cauza excesului iresponsabil de viteză, la volanul premergătorului. Se bucură ca un copil de primul nostru cuvânt, care, de cele mai multe ori, dar nu întotdeauna e “mama”. Se supără din varii motive: când află că ne-am păruit cu vreun coleg de grădiniţă, pentru o notă mică la dictare sau citire, pentru o obrăznicie spusă unei vecine de bloc. Ne pedepseşte fiindcă nu ne-am făcut temele şi pentru că, în loc să mergem la şcoală, am tras chiulul şi ne-am dus într-o bombă de pe lîngă şcoală, la un “suc”, sau în parc, să ne pupăm. Se supără sau se amuză când îi răspundem ei însăşi obraznic, câteodată chiar zâmbeşte sau plânge ascunsă undeva, dar în faţa noastră e fermă şi nu se trădează, ca să nu-i prindem slăbiciunea. Când ne găseşte ţigări prin buzunare, se sperie din nou, îl ia pe tata la o şedinţă şi-i spune precipitat “Vorbeşte tu cu copilul, că uite ce am găsit când am vrut să-i spăl blugii!” Nici când începem să lipsim nopţile de-acasă, ca să dăm iama prin discoteci, ea nu prea doarme, ci doar se preface, în aşteptarea clipei în care se aude cheia răsucindu-se în yală. Când avem examene, ori merge în vârful picioarelor pe lângă uşă, ori se învârte agitată pe lângă noi şi ne întreabă dacă nu vrem ceva bun, un ceai, o cafea, nişte lapte, ciocolată sau altceva dulce, eventual şi un extraveral, ca să ne treacă emoţiile. Când suntem îndrăgostiţi, se bucură odată cu noi, fără cuvinte şi-şi aminteşte vremuri trecute, când ei însăşi îi zburau stoluri de fluturi pe sub stern. Când suferim, merge iarăşi în vârful picioarelor, ca să nu ne tulbure şi mai tare tristeţea şi dezamăgirea. Când îi prezentăm un om pe care-l iubim, e bună, mămoasă şi caldă cu el, dar şi circumpspectă, şi rece, de teamă că omul acela ne-ar putea răni. Când alegem să spunem “Da” cuiva lângă care vrem să ne petrecem toată viaţa, ea plânge din nou, discret, ascunsă undeva printre oameni, de bucurie, dar şi de tristeţea că, parcă-parcă, nu de tot, dar un pic tot ne pierde.

Cînd suntem deja, de tot plecaţi de acasă, se împrieteneşte cu aşteptarea. Ne aşteaptă să umplem iar casa de gălăgie, de voci, de chicote, de râs. De multe ori, venim, dar se întîmplă, adesea, şi să nu venim. Şi-atunci, se uită lung la cozonacii pe care i-a pregătit pentru noi, la prăjitura noastră preferată, dar nu ne reproşează nimic. Sigur am avut o treabă mai importantă, sigur ceva urgent ne-a reţinut. Uneori uităm s-o sunăm şi atunci ne sună ea să ne întrebe dac-am mâncat, dacă mai vrem o haină veche pe care ne-a găsit-o printr-un şifonier, dacă vrem să ne facă nu ştiu ce prăjitură sau dacă am dezgheţat frigiderul. Dacă ne aude că plecăm la drum lung, întreabă timid dacă n-am putea s-o sunăm să-i spunem c-am ajuns cu bine.

Cum o vedem noi?

Uneori nici n-o observăm prin preajmă şi ne ascundem de ea fiindcă vrem să fim singuri, alteori ne supărăm că s-a încruntat la noi pentru ceva ce ni se pare o prostie sau fiindcă ne-a făcut ordine în hârtiile de pe birou şi nu mai găsim nimic, uneori o minţim de frică să nu ne pedepsească sau de frică să nu se necăjească, alteori ne e dor să ne mângâie, să ne dea-n leagăn sau să ne ţină-n braţe, cum făcea când eram mici, să ne aducă un ceai cald fiindcă ne doare gâtul sau prăjitură d-aia bună în pat, să ne citească o poveste, să ne înveţe tabla înmulţirii, să ne facă băiţă şi după aia să ne şteargă cu prosopul, să ne pună termometrul, fiindcă avem febră sau, cine ştie, să ne pună termometrul fiindcă ne-a părăsit cineva drag. Uneori, în câte-o seară de răgaz, ne gândim cum o arate viaţa noastră când ea va pleca. Şi atunci, ne dau lacrimile, ne trec fiori pe şira spinării, trimitem gândul urgent la plimbare şi ne promitem solemn că o vom suna chiar a doua zi. A doua zi, ne luăm cu treaba şi uităm. Dar, nu-i nimic, ea e acolo, ne aşteaptă şi nu se supără. Ştie că avem treburi mai importante şi mai urgente de făcut.

70 comentarii

 1. băi, da’ la bucătărie nu se gîndeşte nimeni? şi ea e tot de genu’ feminin, săraca…
  La mulţi ani bucătărie, ori în ce hal te-ai afla!

 2. la multi ani, mamăăă!!! daca vezi această urare, lasa-mi si mie un comment pe aici. eu nu mai am credit la telefon, iti repet.

 3. Frumos textu’! Ma incearca cate o lacrima in coltul ochilor! Si in clipe ca aceasta, ma bucur ca ii avem aproape pe ai mei, chiar daca traiul de zi cu zi impreuna cu ei si cu temerile lor “batranesti” nu e usor! 😉

 4. vai ce sirop!
  draga, eu sunt o mama moderna, ma duc la Chip and Dale’s disera, de obicei sotul spala vasele in timp ce eu ma dau cu oja, copilul bate covoarele,sterge praful, curata veceul, soacra face de mincare cind eu dansez pe pilates sau ma uit la un film…etc.etc.

 5. @corina: te-am prins. cum adica “dansezi pe pilates”? pe pilates nu se prea poate dansa :mrgreen:

 6. Ce frumos! Ai cuprins toate mamele aici 🙂

 7. simona, cum sa nu? am o caseta pilates originala, cu muzica de-aia, zen, dansez in draci 😈

 8. @corina: cre’ ca e un pilates mai special, ca, la pilates-ul pe care-l stiu eu, stai pe saltea si dai din picioare, din maini, din abdomen, in nici un caz nu dansezi 🙂

 9. cruela de vila

  @corina: bridge nu mai joci? tzi-au confiscat mingea? :mrgreen:

 10. mai, lasa-ma sa visez si eu de 8 martie! 🙄 zi si tu, o lume unde poti minca oricit fara sa te ingrasi, fara pilates,fara dermatolog, ginecolog,coafor, fara bucatarie, vorba lui nedo, fara soacre ( stiu ca a ta e okay, da e un termen) fara fara…

 11. cruela de vila

  hai noroc fetele!
  traiasca siropu’!
  sa fitzi iubite!
  😛

 12. @cruela
  sah joc, sah, am ramas cu nebunii

 13. si tu la fel cruela
  love love love 😕

 14. cruela de vila

  eu va pup festiv, ca am plecat la pascut! ca azi e cu ghiocei zice simonetta! 😉
  have fun!

 15. acum mai multi ani,adica pe caiet dictando,nu? 8,tache,ca sa te incurajez,stai jos,ai scris tu ceva,da’ unde-i introducerea,cuprinsu’,incheierea?? sor’-ta era mai silitoare ca tine.

 16. cruela de vila

  uite-l si pe cel mai frumos cadou de ziua femeii:
  zaMADARfacheru’! 😉
  SI INCA ALA RAUUUU! :mrgreen:

 17. Pe mine și pe Miruna azi mă găsiți la spa. Vă gătește Gheorghe. Ați pus-o…

 18. Astazi, femeile de pretutindeni celebreaza inca 1 an de chin in compania masculina. In lumea filmelor, prestatiile cele mai buna sunt rasplatite cu Oscar-uri dar dat fiind faptul ca trecem printr-o faza economica nefavorabila nu vei primi decat un sincer si calduros “La Multi Ani!” din partea mea si speranta ca la anul ma voi revansa!

 19. parafaragaramus

  La multi ani, poftiti la restaurant:

 20. cruela,apreciez ca n-ai scris zdamadafacaru’,ia un 5,da’ vezi ca mai ai doi de 4,te muti cu guta-n banca,poate te mai ajuta si treci

 21. in calitate de mama, sunt nelamurita daca sunt inca in faa fasneata si agitata sau in aia cu pantofi fara toc si fuste sub genunchi. la etapa seni(L)na si fara panici stiu sigur ca nu am ajuns. sa nu uit sa-l intreb pe fi-miu, ca trece pe la mine pe la birou, sa-i dau niste bani 🙂

 22. adnana, pot sa trec si eu pe la birou impreuna cu fi-tiu?

 23. @adnana: sa-l intrebi inainte sa-i dai banii 😆

 24. @adnana
  ultima data cind am fost la Paris, adica recent, toate erau imbracate in fuste sub genunchi si pantofi fara toc.
  asa ca, no problem!
  nu uita totusi o pereche de colanti colorati, eu am azi unii mov, violet pour les connaisseurs 😛

 25. auziti, fetelor, eu as face un chef cu un singur invitat:
  mister badmf!
  ce ziceti?

 26. … pai si cand o aud pa corina cum se da barbata, asa imi vine s-o tavalesc putin sa-si vina in fire!
  io nu-s modelul “femeie” de 8 martie, al meu nici nu m-a pupat de dimineatza si nici nu m-am prins… da’ copiii, copiii sunt altfel, mai oameni! l-am gasit pe al micu bocind acu o ora, inainte sa se pregateasca de mers la scoala. zic: ce-ai patit, te-ai lovit? – nu spu-spun, ca te su-superi! -hai, zi, ce-ai mai stricat, ce tema nu ti-ai scris etc? – nu…nu ti-am facut felicitare de 8 martieee! zice, cu lacramile innodate’n barba. zic; nu plange, mami, m-ai pupat de dimineatza, mi-ai zis la multi ani, imi canti la serbare, nu-mi trebuie altceva, nu ma supar ca nu mi-ai facut felicitare! zice: da, da’ nu stiu cum sa iti spun cat de mult te iubee-esc!

  si cand ma gandesc ca la anu’ probabil nici n-o sa mai vorbeasca cu mine ma apuca asa sa scriu pa un caiet dictando niste chestii siropoaseeee…. simono, multumesc ca m-ai facut acu sa pish un pic ochii, poate scap la serbare de rusine… 😯

 27. @ciu: fatăă, ce frumooos ţi-a ziiiis. ia că poate plâng şi eu un pic. 🙄
  @corina: mi se pare o idee foarte bună, cu condiţia să fim nervoase la party şi să avem polonice la îndemână. cred că i-ar plăcea şi lui bamdf. :mrgreen:

 28. sa nu te prind pe la alte mame! clar?

 29. Un pupic de la o mamica de fetita de doar 4 ani, dar care se regaseste in fiecare cuvintel. Si uite asa am mai plans putin si azi …

 30. happy 8 martie si la multi ani buni!

 31. Abia acu’ am reusit sa termin de citit textul. Simona, nu stiu cum sa-ti spun, ca mi-e rusine, dar eu nu prea mai simt nevoia sa-mi faca mama baita si nici sa ma stearga cu prosopul. Tie ti-e dor de asa ceva?

 32. @simona: a fost, i-am dat banii si l-am intrebat. mi-a zis ‘ce te-a apucat, te-ai-tampit acu’ la batranete?’ si m-a pupat. mirosea frumos a aftershave si m-a zgariat cu barba. 🙄 cred ca se ducea sa felicite pe altcineva 🙂

  @gero: too late, s-a comis

  @corina: pai de-asta eram si nelamurita, ca io numai fuste si pantofi din astia am. bine ca mi-ai adus aminte de colanti, ca si io am unii albastru-electric de care am uitat 🙂

 33. Băi, a trecut careva pe la cantină? Ia dat foc Gheorghe sau mai e întreagă? Hai că vă las, că am oră de masaj…

 34. La multi ani!
  mamelor, viitoarelor mamici (daca nu aveti cu cine, ma puteti contacta lunea si joia), bunicilor, chiar si domnisoarelor; va doresc o primavara cat mai frumoasa!

 35. La multi ani feteleeeeee! 😛 😛 😛

 36. corina, eu am rochie mov, cam 10 cm peste genunchi si cizme fara toc. se pune? si ies diseara in oras cu 12 barbati, dintre care unul e noul meu coleg. treijdeani, brunetel… bine, e din craiova, da nimeni nu e perfect. :mrgreen: du-te tu la ofilitii aia de chipandei. si daca reusesti sa-l aduci pe badmf la cluj, vin si eu la chef.
  cumva on topic, ce e mai important? sa-ti spuna cineva ca te iubeste sau sa te iubeasca cu adevarat? cine mai are nevoie de declaratii cind ii vezi zimbetul din ochi daca se uita la tine?

 37. bai pescarusu,
  ia fa valuri! 😛

 38. @delia
  12!!!??? si nu zici nimic, a, ii tii pe toti pentru tine, no multam fain!

 39. Delia, astia “alb13” sunt pa trend acum, isterie au creat pe unde s-au stripuit…am vazut io la tv,albii sunt istorie. Ce ti-e si cu legendele astea urbane 🙄

 40. La Multi Ani! Sirop vad ca aveti, asa ca nu mai ofer si eu, iar berea nu va place si nu se asorteaza cu vremea de afara. Cu vinul fiert ma tratez eu, in cinstea voastra

 41. Frumos! Sa traiasca toatele mamele si sa fie sanatoaseeee!

 42. si eu am o dispozitie tare siropoasa azi dar nu cred ca are legatra cu 8 martie-le.
  sirop si pretext pt plans: http://www.youtube.com/watch?v=HP4NxUFgFrs&feature=PlayList&p=EAEB0E11842CE0EA&index=10

 43. oare de ce avem toate o dispozitie plangacioasa azi? o fi ceva in aer? 🙄

 44. cori, iti dau 10 bucati din astia mai copti + bonus pe metrosexualu, care e si el la treisceva si mai nou e si lovit de intelepciunea zen. si ramin io numai cu prospatura, vrei?

 45. M-a busit plansul dupa primele randuri, dar dupa ce m-am calmat, am sunat-o pe mama!

 46. bine delia,
  da-mi-l pe metrosexual, macar am cu cine impartasi nuante, hihi
  restu de copti, da-i in pustie!

 47. eu as vrea sa-i multumesc femeii Sandra Bullock ca a fost siropoasa azi noapte si mi-a bagat 30 de euro in buzunar.Am pariat 10 euro ca va fi siropoasa si va da apa la soricei

  Cota a fost de 3 la casa William Hill. Mersi frumos Sandra.Iti urez de 8 martie sa fi cit mai siropoasa si la decernarea “Zmeura de Aur” pe care ai luat-o in aceeasi zi cu Oscarul

  Meci : Best Actress winner to cry during acceptance speech?
  Pont : yes
  Cota : 3.00
  Casa : william hill

 48. Cântec femeiesc

  Aşa e mama şi a fost bunica
  Aşa suntem femei lângă femei
  Părem nimic şi nu-nsemnăm nimica
  Doar nişte “ele” ce slujesc pe “ei”.

  Ei neglijenţi, iar ele foarte calme
  Ei încurcând ce ele limpezesc
  Ei numai tălpi şi ele numai palme
  Acesta e destinul femeiesc.

  Şi-n fond, ce fac femeile pe lume?
  Nimic măreţ, nimic impunător.
  Schimbându-şi după ei şi drum şi nume
  Pun lucrurile iar la locul lor.

  Cu-atâţia paşi ce au făcut prin casă
  Şi pentru care plată nici nu cer
  De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
  Ar fi ajuns şi dincolo de cer.

  Ei fac ce fac şi tot ce fac se vede
  Ba strică mult şi ele-ndreaptă tot
  Şi de aceea nimeni nu le crede
  Când cad, îmbătrânesc şi nu mai pot.

  Aşa e mama şi a fost bunica
  Şi ca ele mâine eu voi fi.
  Ce facem noi, femeile? Nimica,
  Decât curat şi uneori copii.

  Suntem veriga firului de aţă
  În fiecare lanţ făcut din doi
  Ce greu cu noi femeile în viaţă
  Dar e şi imposibil fără noi…

 49. “sa fii” am vrut sa scriu mai sus

 50. parafaragaramus

  De cand cu cezarianele si cu concediul maternal acordat barbatului, nu vad cu ochi buni amestecul mamei in ziua femeii.

 51. ovi
  e draguta sandra bullock?
  sau nu merita un oscar? nu stiu ce ai vrut sa spui ca nu am vazut filmu asta din miile de filme cu ea

 52. oh, diana: e cumva paunescu? adevarurile spuse in felul asta au asa o tusha groasa si cumva gretoasa… brr

  ovi: zmeura sau nu, ai vrea tu bulock, ha?

  para: hai sa te vad, puiule! te bagi la o cezariana si un maternal, acolo, de-o bere?

 53. parafaragaramus

  ciu: la maternal ma bag, la cezariana nu, ca nu-s Swarzenegger. Pentru bere, responsabila e Cruella.

 54. parafaragaramus

  badmf, e bine?

 55. para, mai gandeste-te, iti zic io ca e mai usor sa nasti decat sa stai acasa’n maternal! si n-am facut cezariana… (by the way, cica e mai nasol, da’ asta e ashea-ntre fete, ca barbatii leshina cand vad sange, desi se lauda pe urma cu cicatricile… 😈 )

 56. neaahhh, simona, poti sa stergi ce am zis mai sus? pls!!?

 57. @ciu: sigur vrei sa sterg? 🙄

 58. nu. nu ai voie sa fii siropoasa. 😈

 59. simona: da, aia cu business-u de criza cu siguranta! ce am spus suna a prostii si minciuni si e prea complicat sa explic ce voiam sa zic de fapt…

  multzumesc!

 60. he he, acuma a ramas restu… oricum, merge si asa – multz!

 61. @ciu: da,e paunescu,dar e sentimental si daca esti indulgenta,chiar dragut

 62. Am plans….mama nu mai e…s-a dus de tanara si mi-e tare dor de ea….

 63. ciu, nu sterge aia ca e mai usor sa nashti decat sa stai in maternal! sunt total de acord (din proprie experienta) si asa de rar am mai auzit muieri sa zica asta!

 64. :mrgreen: 😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 🙄 😛 😳 😮 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green