Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Moarte dosarului cu şină!

Bun. Să recapitulăm. Şirul mămăligilor guvernamentale care explodează cel puţin săptămânal, în ultima vreme, a culminat ieri cu marea iniţiativă de aliniere a taxelor pe drepturi de autor la celelalte forme de venit. Rezumată pe scurt, ea sună cam aşa: o ordonanţă care contrazice codul fiscal, nişte norme de aplicare care le contrazic pe amândouă, date cu două zile înainte de deadline-ul pe care populaţia vizată îl avea ca să intre în legalitate, funcţionari ai statului buimăciţi de nişte sarcini noi şi contradictorii, pe care nu înţeleg nici ei exact cum să le aplice, cozi la casele de pensii, de şomaj şi de sănătate, spectrul unui morman de hartii pe care fiecare dintre lucrători pe DDA sau PFA vor fi obligaţi să le care în fiecare lună către instituţiile statului, spectrul unor amenzi imense, miniştri care ies o dată la zece minute pe TV şi contrazic legea şi tot aşa. Pe şi mai scurt: guvernul are nevoie urgentă de nişte bani şi toate pârghiile să pună mâna pe ei, dar nu reuşeşte decât să creeze haos şi să umilească gratuit nişte oameni. Cam cum ar încerca să mănânce o îngheţată, dar în loc s-o bage-n gură, îşi dă cu ea-n frunte.

Prin urmare, la iniţiativa lui Cristian Ghinea, câteva mii de oameni sunt deja în grevă fiscală. Nu avem nici o problemă în a ne plăti taxele, dar vrem o declaraţie de venituri-tip, unică, anuală şi completabilă pe internet.

Mâine (vineri, 27 august 2010), la ora 11, ne vom da jos de pe bloguri, Facebook, Twitter şi Messenger şi ne vom deplasa până în faţa Ministerului de Finanţe, pentru a cere aceste lucruri. Vom merge cu borcănele de monezi şi cartoane pe care scrie “Grevă fiscală”. Cineva a propus să luăm la noi şi nişte superglu, ca să lipim monezile alea de asfaltul din faţa ministerului. Cu superglu sau fără, veniţi şi voi!

În paralel, se pune deja problema înfiinţării unei Alianţe a Plătitorilor de Taxe, care să se ocupe de debirocratizare şi de monitorizarea cheltuirii banilor publici. Citiţi despre acest proiect aici.

Haideţi să ne luăm la trântă pe termen lung cu birocraţia. Să ucidem lent, dar sigur, dosarul cu şine, acest coşmar al românului dintotdeauna şi de pretutindeni. Acum câteva luni, când am fost la Casa de Pensii să închei un contract cu ei, în calitate de PFA, m-am trezit într-un birou plin de doamne cu pixuri în mână. Nu cu computere, cu pixuri. În jurul lor, pe lângă birouri, mormane imense de dosare. Cu şină sau fără. Mie mi-au cerut cu şină, cu doar jumate din coperta I (ştiţi, sunt şi de-alea cu coperţile întregi). Fără dosarul ăla nu aveam nici o şansă, nu existam, nu puteam încheia nici un contract. M-am dus cuminte şi l-am cumpărat. Am semnat o hârtie, doamna funcţionară a încopciat-o şi a pus dosarul peste unul dintre teancuri. Ţin minte că am plecat îngrozită de ideea că dosarul s-ar putea pierde. Cu întrebarea “Da’ dacă l-a pus peste teancul greşit? Dacă l-a pus peste mormanul de dosare fără şină? Dacă l-a pus peste dosarele de deces şi vine cineva, peste o săptămână, să mă îngroape cu forţa?”. M-aş fi simţit mult mai liniştită dacă mi-ar fi introdus datele într-un computer. Dar de unde computer? Poate doamna aceea nici nu ştie să folosească unul.

La câteva luni după acest episod, am avut iar treabă cu Casa de Pensii. Voiam să aflu nişte informaţii legate de dosarul de pensie al tatălui meu. Am sunat, zile în şir, la numerele de telefon afişate pe site. La toate. Nu a răspuns nimeni. În paralel, sora mea făcea acelaşi lucru. Nu i s-a răspuns nici ei. Am luat apoi adresa de mail de pe site (pare-mi-se exact aia pe care o şefă de la Casa de Pensii o anunţa azi, la TV, ca fiind disponibilă). Am dat mail. Mi s-a întors, cu informaţia că nu e bună adresa. Am mai dat un mail şefei de la Casa de Pensii a sectorului 4. Tot de pe site am luat adresa, era pusă acolo, la dispoziţia cetăţenilor. Nu s-a mai întors mailul, dar nici nu mi-a răspuns nimeni, până-n ziua de azi. Până la urmă, s-a dus sora mea în persoană până acolo. I s-a răspuns scurt: “Mai veniţi peste două săptămâni să întrebaţi”.

Nu vreau să înjur acum funcţionarii statului. Principala vină că sunt aşa cum sunt nici măcar nu e a lor. Nici măcar nu sunt toţi acri, nervoşi, nesimţiţi şi neprofesionişti. Unii sunt OK, atât cât le permite sistemul aberant în care lucrează. Nu vreau deci să-i înjur. Vreau doar ca, peste un an, la Casa de Pensii, să nu mi se mai ceară un dosar cu şină. Vreau să mi se bage datele într-un computer şi să mi se dea să semnez o foaie scoasă la imprimantă, după care să-mi pot face toate plăţile pe net. Nu cred că vreau prea mult. Şi cred că şi voi vreţi asta. Să ne luăm, aşadar, de gât cu birocraţia. Haideţi! Moarte dosarului cu şină!

88 comentarii

 1. Sa ne dea cineva ARME!
  Suntem gata de lupta.

  Jos dictatura hotilor si coruptilor.
  Vrem o Romanie a onestitatii si a valorilor.

  Maine la 11 incepem atacul asupra institutiilor.

 2. Be cool , pana iesi la pensie ( daca mai apuci, ceea ce-ti dorec ) se rezolva si cu dosarele cu sina
  PS
  Dati si voi un fursec, o placintica maine acolo ? Motivati-ne ! 😈

 3. “Nu vreau să înjur acum funcţionarii statului. Principala vină că sunt aşa cum sunt nici măcar nu e a lor.”

  ba nu! e (si) vina lor. Sa te afli in anul de gratie 2010 si sa ceri dosare cu sina si dischete floppy cu declaratiile fiscale e ca si cum am scrie pe papirusi si am da sms-uri prin porumbei. senzatia mea e ca sistemul s-a adaptat la inapoierea functionarilor in loc sa fie invers. se spune ca taria unui lant e data de veriga cea mai slaba. la noi, sistemul birocratic s-a adaptat la nivelul celui mai bolind functionar: acela care nu stie decat sa incopcieze, sa scrie “ve-ti avea”, sa urasca tot ce inseamna calculator samd.

 4. Inainte de dosarul cu sine ar trebui desfintate stampilele rotunde, si notarii, si… A treia dorinta o las pe mai tarziu, cand poate mi se va si implini.

 5. Grasu Nonbugetar

  Haideti s-o facem, sunt dornic sa intru si eu in Alianta Platitorilor de Taxe. Am incercat zadarnic o adeziune pe office@crpe.ro… deci… cum ma bag ?!

 6. Prioritatile Aliantei platitorilor de taxe:

  * Producem un ghid al risipirii banilor publici
  * Discutam și votam împreuna topuri – cea mai stupida taxa, cea mai proasta idee de politici publice, cea mai reformista institutie, etc.

  Cred ca dosarul cu sina deja a ruginit de frica pe la margini, acum isi cauta un fund de dulap intunecat unde sa se ascunda…

 7. andrei,
  te combini?

 8. deci ; aia cu asociatzia chiar imi place!
  😉
  voi studia!

 9. Eu, ca platitor de taxe, as propune drept prioritate acestei Aliante:
  – reducerea la o zecime a numarului total de taxe si impozite din Romania
  – posibilitatea platirii in totalitate a tuturor taxelor prin internet.

  Doua idei simple, usor de inteles, usor de retinut, usor de sustinut, usor de cuantificat.

 10. promit ca o sa ma documentez!e o arie ampla de greblat!;)
  contabila mea imi zicea o data ca e mai convenabil sa infiintzei o firma in afara bucureshtiului, pt ca la aia se pot depune declaratziile ( sau bilantzurile?) prin poshta! ( de exemplu)
  la bucureshti trebuie adlabam! :mrgreen:
  cat despre PFA , imi amintesc cu nostalgie, cum a trebuit sa-i explic inspectoarei de la adm fin de ce imi mai trebuie si lap top daca am desk top!
  :mrgreen:
  shi mai ales de ce imi trebuie mashina!
  :mrgreen:
  sa vedea ca o doare sufletu sa mi le accepte la deductibilitati!
  😉

 11. Nu stiu care ar fi cea mai stupida taxa, dar stiu care ar fi cea mai inteligenta: taxa pe prostie! :mrgreen:

 12. pt protest la ministerul de finante,la ghiseul doi mergeti,duduie. sa aveti un dosar tip plic si taxa de timbru platita. urmatoru’.

 13. Este nevoie de un sistem computerizat de colectare a taxelor si impozitelor, cum se foloseste in SUA si Canada (nu stiu in UE). Ceea ce inseamna ca este nevoie de o companie de IT care sa-l dezvolte si sa-l instaleze. Este posibil sa se gaseasca produse tip care sa fie doar adaptate (desi ma tem ca sistemul fiscal romanesc nu se apropie de nici un tip utilizat in tarile dezvoltate).

  Concluzia vine de la sine: nu e treaba simpla si in contextul birocratiei romanesti, apropae imposibila. N-ajunge doar vointa, trebuie si putinta. Iar amindoua par a lipsi.

 14. @andrei: taxa pe prostie a fost deja inventata de Napoleon: loteria nationala!

 15. @canadezul: stai putin, ca s-ar putea sa se faca. zici ca e nevoie de o firma de IT care sa-l dezvolte si sa-l instaleze? o avea vreunul dintre guvernanti firma de IT sau tre’ sa apeleze la a unei matusi? :mrgreen:

 16. Hai sa va explic cum functioneaza lucrurile prin industria in care lucrez (caz cat se poate de real): o firma X cumpara firma Y. Firma X le explica managerilor din firma Y ca au 30 de zile pentru implementarea integrala a procedurilor standard de lucru din firma X (industrial, financiar, IT). Orice manager care nu atinge obiectivele in termen de 30 de zile este dat afara. Orice angajat care nu reuseste sa se adapteze in timp util noilor proceduri este dat afara.
  Inutil sa precizez cat de versatili si adaptabili devin oamenii in aceste conditii.

 17. […] o problemă cu dosarul şină sunt invitaţi să protesteze împotriva bătăii de joc. Să-i facem să le zornăie minţile, cum zice […]

 18. Cel mai la indemana mod de protest ar fi absenta generala,pentru o zi,a tuturor petentilor care fac groapa in fata ghiseelor institutiilor publice.
  Cum ar fi o Administratie financiara absolut pustie,o casa a pensiilor unde sa nu fie tipenie de om intr-o luni dimineata ?
  Prezinta si avantajul ca nu trebuie sa-ti muti fizicul la vreun loc de protest,sa te bata soarele la vreo poarta, pur si simplu stai acasa si lasi pe maine ce ai de facut azi, oricum suntem specialisti la asa ceva. 😛

 19. Păi portalul ăla cu e-România nu de așa ceva trebuia să se ocupe. Știu că s-a dat din plămâni și pixuri când a apărut știrea (500 de milioane pe un website ?!?!), da’ eu și amicii mei din IT au suspectat pe-atunci că e vorba de o infrastructură informatică + portal. Să ne fi înșelat noi? Mai rău, Agerpres dixit (în engleză, ca să capisci și UE):

  Moreover, by the end of 2010, there will become operational at least 100 services, both at central and at local levels. The e-Romania portal is an interactive platform through which citizens could pay fees and taxes, on the Internet, as well as many other public services.

  Government authorities specified, on the occasion of the launch of the e-Guvernare (governing) service, they expected administration costs to be reduced by over 30 percent in the first stage and by 70 percent, after complete implementation.

  Dacă se întâmplă campania asta (pe bune, nu numai din tastaturi), recomand și cooptarea domnului Varujan Pambuccian, unul din puținii membri ai parlamentului care chiar știe cu ce sos se mănâncă un sistem informatic.

 20. andrei asta e un adevarat cistig pt. acest blog, le stie pe toate si le prezinta extrem de frumos. Io zic sa-l faceti presedinte..

 21. Informatizare. e-România nu era doar un site, cum s-a vehiculat prin gura presei.

 22. Varujan Pambuccian e bun.

 23. Ce ora si ce zi aiurea. Eu nu pot veni.

 24. simona: nu e asa simpla cum crezi informatizarea!
  eu am o prietena, machidoanca, al carei tata are firma de IT si e ushor milionar in euro din aceasta cauza;
  exasperat shi el de birocratzia din tuoate ministerele, etc, avand shi oarece conexiuni unde trebuie, s-a dus shi le-a zis:
  VA ROG FRUMOS, lasatzi-ma sa va fac un sitem computerizat inainte sa murim de nervi!
  raspunsul a fost un NU hotarat!
  de ce?
  pai e simplu:
  unu ; ar urma concedieri masive shi atunci oamenii nostri, ce mai mananca gura lor?
  doi : e mai greu sa ascunzi unele…chestii…

  trei ; anumite persoane ar trebui sa-nvetze…” carte”; ori daca erau capabili de asa ceva, nu erau in aparatul de stat! :mrgreen:

  etc…

 25. Înseamnă că nu sunt singurul!!!! Am senzația că glăsuiesc în pustiu, serios!!!!

 26. @cruela
  păi, d-aia.

 27. am uitat ce era mai important:
  omu le facea programul GRATIS!
  numa sa termine cu nervii de la cozi!

 28. @cruela, para: pai, şiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii? 😥 😥 😥 😥

 29. Meseriaşii de baze de date sunt acilea, la Oracle România. Şi la alţii, of course, dar ăştiea chiar sunt măricei şi pricepuţi.

 30. simona pai:trebuie altzi guvernantzi , altzi politicieni!
  sau alta presiune din partea maselor/turmelor
  sau…alta tzara?
  :mrgreen:

 31. sau presiune din partea lu coana Ioropa? :mrgreen:
  aud la tembelizor ca deja UE trimite o comisie in tzara romania pe tema asta!
  :mrgreen:

 32. Nu e doar fiscul, e mai încâlcite. Prea încâlcite. Sabia lui Temistocles, vorba lui Ioaniţoaia de la Gazetă, nu merge, că ţipă lumea că e dictatură, şi aşa ar fi.
  Rămâne să stea presa cu ochii pe ei, şi să bată fierul cât e cald.
  Părerea mea.

 33. Prea credeti ca toate masurile guvernului sunt indreptate impotriva presei; ca si cum presa ar fi buricul pamantului (sau macar al Romaniei), si guvernantii sunt chiar atati de prosti-tuti-lemn sa nu-si dea seama ca incercand sa hartuiasca presa de fapt se iau la intrecere de latrat cu un caine. Masura aberanta a fost luata “doar” ca o masura disperata de a colecta bani in timpuri de seceta crunta pentru buget; presa e o parte afectata. Dar sunt si altii, in egala masura; nu uitati asta. Nu e doar razboiul vostru si nu va mai martirizati atat doar pe voi. Daca nu era presa in situatia asta nu era o stire de prima importanta.
  In rest, toate cerintele (presei) mi se par de bun simt.

 34. @para: daca doar presa stă cu ochii pe ei, se vor ocupa şi ei doar cu asta: sa (*&^ presa. nu trebuie să stea doar presa, trebuie să stea şi societatea civilă, trebuie să stea toată lumea.

 35. @cruela: sau, da, doamna UE. să începem să o presăm pe doamna UE să vină să pună biciul pe noi? :mrgreen:

 36. Nu am m-ai intervenit de multisor da eu am inteles ca toate legile astea de disciplina financiara si salarizare bugetara +pensii sant cerinte UE si ai nostri vor sa le fenteze.
  Ar fi in stare sa faca si alegeri anticipate numa sa nu aplice ce li se cere. 👿

 37. simona! da – asta e constructiv! ma bag la asociatia platitorilor de taxe sin in razboiul anti-dosar cu sina!!!

  ref la platforma IT pt e-Romania: asta este singura solutie, intr-adevar! dar asa cum se zicea mai sus, pune niste frane pt beneficiile celor multi si mici care cotizeaza de pe la judetze – de unde sa mai cotizeze daca nu mai au ce ciuguli??!!

  investitia in utilarea corespunzatoare a tuturor institutiilor cu calculatoare, servere performante si mai ales conexiuni dimensionate cum trebuie, plus soft-uri care sa poata comunica intre ele – este huge! ca sa nu mai vorbim de calificare personal… deci termenul de 1 an ar trebui sa ni-l fixam ca obiectiv doar pt finalizare specificatii pt soft, dimensionare retea, programare training personal etc.
  Zicea cineva mai sus ca la privati in 30 de zile esti obligat sa te adaptezi. OK – imi inchipui cum ar fi sa se faca toate investitiile de mai sus intr-un an si… sa incepem sa trimitem mailuri sau inscrieri on-line la tanticile actuale de la administratii etc… ATUNCI ar fi haosul generalizat!!! Ca daca apesi delete in loc de backspace, de doo ori la rand, s-a dus la dracu’ la parc orice declaratie ai depus on-line…

  oricum, e de facut – sus IT-ul!!!

 38. Dar de ce va preocupati aiurea? E treaba lor cum se vor descurca! Cetateanul, in slujba caruia se afla guvernul, decide ca vrea asa! Sunt incapabili? Sa plece! Alianta este o idee admirabila. Mai trebuie una a consumatorilor si o alta anticoruptie. Sper doar ca veti fi suficient de hotarati sa-i calcati in picioare.

 39. Sincer sa spun sunt cumva trist cind aud asemenea blestematii contra dosarului cu sina. Mu stiu altii cum sunt, da io am iubit nespus dosaru cu sina, face, ca sa zic asa, parte din fiinta mea, din traditiile neaose romanesti impreuna cu Miorita, ciorba de burta, mititeii, canalu Dunarea, Mircea cel Batrin si Fane babanu si sa nu uitam nedreptatea care i se face tuicii galbene din butoi de dud.

  Nu inteleg de ce atita ura, ce rau v-au facut dragalasele dosare cu sina? Oare nu mai exista nimic sfint in aceasta lume? M-am hotarit sa infintez Asociatia de Salvare a Dosarului cu Sina.

  Ii rog pe oamnenii de buna credinta sa participe la aceasta initiativa. Sponzorizarea asociatiei se va putea face prin homebanking, voi anunta la timpu potrivit nr. contului.

  Oameni buni, existenta dosarului cu sina e in pericol.

 40. Ma alatur initiatiativei. Si maine la 11:00 sunt acolo. Sper sa gasesc bani cat mai marunti…

 41. Situatia e mai simpla decat pare. Sunteti intelectuali, eventual ziaristi? Emiteti pareri contra? Inseamna ca ganditi prea mult. Adica aveti PREA MULT TIMP LIBER.

  Nici o problema, vor umple timpul vostru liber punandu-va sa alergati ca soarecii in roata, ocupandu-va timpul cu organizari de proteste si petitii si reclamatii la care nu veti primi nici un raspuns. Cand se ingroasa gluma, o sa pretinda ca voi cei care tipati sunteti niste evazionisti care de fapt nu vor sa plateasca taxele corecte, inseland restul poporului care abia traieste. Apoi vor ameliora situatia cu noi prevederi 2-faced, una care rezolva partial pb si alta care creeaza noi dileme.

  Si asa va vor tine ocupati intre petitii si lupte intre voi, iar in timpul asta ei vor face ce vor in afara oricaror legi, nederanjati de nimeni. Cine o sa mai aiba timp sa fie atent?

 42. Peste tot in lume, unde democratia functioneaza si nivelul de trai e sus, lucreaza principiul “frica pazeste bostanaria”. Nu este constiinta politica sau patriotismul cat este frica de reactia poporului. La noi se ajunge la paradoxuri de astea tocmai pentru ca romanul tace. Nu e normal sa traiesti cu impresia ca oricum nu poti face nimic. Ca popor trebuie sa poti, este obligatoriu sa poti! Nu inteleg cum nu s-a intamplat nimic atunci cand au ars copilasii aia in maternitate… E absurd… Bine ca presa reactioneaza macar acum.

 43. @Cezar Mocanu

  Vorbesti de popor, poporul trebuie sa, e obligatoriu sa. Trebuie sa intelegi un lucru: orice porneste din ceea ce tu numesti naiv “popor” poate si va fi deviat de grupurile de interese care conduc tara asta. Este, daca vrei, o lupta intre gradele de coeziune interna ale taberelor care se lupta, iar “poporul” este atat de eterogen incat nu poate ajunge la coerenta necesara. Adauga si gradul masiv de infiltrare al “poporului” cu indivizi din tabara cealalta, si vei obtine zero eficienta a oricarei miscari “populare”. E mai usor sa controlezi masele daca le lasi sa “vent off” in mod predictibil, atata tot. Nimic din ceea ce numiti voi “miscari sociale” sau “sindicale” nu sunt independente (poate in primele cateva ore).

 44. @Pen… Suna usor a David Icke… In sfarsit, nimic de facut… Stati si va uitati la ei cum isi bat joc. E mult mai simplu.

 45. neamtu: ba nu! sa dispara dosarul cu shina! shina e dusmanul degetelor! shina de dosar mi-a provocat cele mai nasoale taieturi, mai rele decat alea cu coala A4 ne-ntinata… jos shina!

 46. @cezar: ok, presa reactioneaza. inteleg ca nu esti din presa, ca si mine. ce propui sa facem noi cestilalti, concret, decat sa sustinem verbal “presa” asta care e cand buna cand rea? adica inteleg ca doar sa te uiti nu bun – deci?? da-ne idei constructive

 47. @ciu… Parerea mea? Iesiti in strada cu totii, indiferent daca va priveste sau nu ordonanta cu pricina!

 48. De ce nu se face o delimitare neta intre CM, drepturile de autor si PFA ? De ce nu sunt obligati patronii sa faca angajari doar pe cartile de munca ? Eu sunt jurnalist si patronul nu a vrut sa-mi faca carte de munca si m-a angajat doar pe drepturi de autor. De ce sa ajung sa cotizez la fel ca un PFA, cand eu sunt subordonat unui angajator iar PFA are o multime de colaborari si nu traiesc doar dintr-un singur venit. De ce sa nu fie drepturile de autor doar pentru artisti, scriitori, etc ?

  In plus, mie mi se da pe drepturi salariul net (deja odata impozitat de stat), iar din amaratul de net mai trebuie sa platesc si contributiile sociale. Atunci din ce ajung sa mai traiesc ?

  Prin urmare:

  1) Nu vreau sa “beneficiez” de serviciile spitalelor de stat, deci este firesc cu banii cu care sint obligat sa contribui la fondul de sanatate sa platesc serviicile prestate de o clinica privata.

  2) Nu vreau sa primesc pensie de la stat, nu cred ca imi este avantajoasa; deci nu este corect sa fiu obligat sa contribui la sistemul public de pensii. cine vrea pensie de la stat, sa contribuie, dar sa nu ma oblige si pe mine sa ii subventionez ineficienta.

  Daca sint obligat sa platesc toti acesti bani statului, mie nu-mi mai ramin resurse sa cumpar servicii pe care le consider cu adevarat importante. Practic,. prin impozitare (bani luati cu forta, deci tot o forma de tilharie) statul imi anuleaza posibilitatea sa aleg intre sistemul [medical] de stat si cel privat!

  Statul imi anuleaza dreptul sa aleg, deci imi restringe libertatea individuala.

 49. @Cezar:
  Aici nu e vorba de conspiratii, masonerie etc. Acestea sunt romantari ale realitatii. E vorba pur si simplu de interese financiare, fie individuale sau de grup (si uneori cand mergi la petrecere cu un grup, trebuie sa te si intorci acasa tot cu ei fie ca nu vrei).

  propui sa iasa toti in strada? stii care e marea frumusete a sistemului? orice ai alege, alegi dintre optiunile pe care ei ti le sugereaza. Nivelul de organizare si persistenta necesare pentru a schimba ceva sunt de departe descurajante pentru orice om rational; nu mai vb de pericolul real la care te-ai expune cand lucrurile devin serioase. Suna descurajant, dar asta e realitatea. Daca eu as fi in Romania acum si as fi un om inteligent si fara obligatii majore in jur, as pleca pana nu e prea tarziu.

  E plina Romania de dreamers de 40-50 ani care nu au plecat la timp si care acum sunt nefericiti. Nici afara nu este usor, dar poti avea o viata decenta si cu acea dimensiune intelectuala care e pe moarte acum in Romania.

 50. le urez muie. fratele arhi emigreaza. ma caca in gura mamaie domnului box si a prietenei pleziristului vladescu. muie ba tarane, cauta-ma sa ma amendezi

 51. Moarte dolarului cu şină!

 52. Moarte dosarului cu răşină!

 53. @nedormitul: te-a cautat azi o pretena de-ale mele pt o traducere urgenta?

 54. Moarte găozarului cu băşină!

 55. Nu m-a căutat nimeni. Azi am fost zen. Zen rău de tot. De două săptămîni sînt zen şi nu vreau să-mi treacă.

 56. inseamna ca o fi gasit alta solutie

 57. Eu scriu de pe telefon acum, nu am apucat să văd mailboxul că am fost şi încă mai sînt un pic zen pe drumuri. Acum am verificat şi într-adevăr a apărut mailul. M-ar fi găsit dacă mă suna. Sper că a rezolvat, pentru că nu mai am pe cine să sun la ora asta să rezolve, din păcate. O să îi cer mîine scuze.

 58. Ce schimbare vreti voi intr-un sistem in care 18 milioane sunt majori vaccinati si doar 3 milioane sunt sunt angajati in sectorul privat ? Vreti sa votam ? Sunem 6 prieteni la o masa: un student, un pensionar, un somer, un bugetar, un infirm si un muncitor. Votam cu majoritate de 5 la 1 ca muncitorul sa munceasca dublu, sa plateasca mai multe impozite si sa ne fie astfel tuturor mai bine… 🙂

  Stresul nu ajuta. N-ati inteles ca in maxim doi-trei ani sistemul de acum va fi istorie ? Politicul e cel mai vizibil, dar cine are un pic de rabdare sa se opreasca si sa priveasca in jur va observa cum se destrama sub ochii nostri cu totul: economia, bancile, statele, sistemele politice, nu doar in Romania, ci peste tot.

  Emigrarea e o falsa solutie, ba chiar indraznesc sa spun ca peste 2-3 ani le va fi mai greu celor emigrati decat celor care au ramas in tara ? De ce ? Pai pentru simplul fapt ca vesticii sunt mult mai dependenti de infrastructura economica decat noi. In momentul in care sistemele vor incepe sa faca poc, iar economiile sa pice ca dominourile, romanii vor fi mai obisnuiti cu greul, cu munca si cu inexistenta statului care acum nu doar ca nu-i ajuta, ba le mai baga si bete in roate.

  Paradoxal, pentru multi dintre noi in acel moment va fi un pic mai bine. Iar pentru restul, treptat, pe masura ce vor renunta de tot la dependenta de iluzia “protectiei” oferite de maria sa statul, lucrurile vor deveni tot mai limpezi.

 59. @nedormitul: stai linistit, sunt convinsa ca s-a descurcat.

 60. Flavian
  Mie îmi este foarte bine. Sînt zen, am mai spus, parcă sînt drogat. Da, lucrez în sistemul privatizen.

 61. Simona Tache
  Te rog să mă ierţi pentru glumee de ieri, dar erau glume şi atît. Am glumit foarte zen, să ştii, apoi am primit o veste groaznică pe care am receptat-o foarte zen şi m-am mobilizat la fel de zen. Nenorocirea nu s-a mai întîmplat, iar eu sînt în continuare zen. Şi acum încerc să mă mai destind cu o glumă zen. Mai mult pentru mine. Serios vorbesc. Zen. Adică gen!

 62. te iert, domne, te iert. zen-ul s-ar putea sa fie si de la foame 😛

 63. Am mîncat nişte roşii cu brînzen mai devreme.

 64. Simona, zen-qiu 🙂

 65. @pen: Deci suntem in aceeasi tabara… Adica dreamers de diaspora. 😀

 66. un om avea o vorba:
  nu sta degeaba, ca degeaba stai!
  :mrgreen:
  nedo: asta e zen? 🙄

 67. “dar vrem o declaraţie de venituri-tip, unică, anuală şi completabilă pe internet.”
  Prima intrebare ar fi de ce sa fiti obligata ca platiti contributie la somaj ca PFA. Cred ca trebuie sa intrebati un avocat cand, cum intra un PFA in somaj, cum se calculeaza stagiul de cotizare in lunile in care realizati pierdere…etc. Si sa va intrebati cand platiti acele contributii (chiar odata pe an) – eu ce primesc pentru banii care i-am dat?
  Am dorit sa va atrag atentia ca eu consider contributia la somaj ptr. PFA ilegala si abuziva.Din articol reiese ca platiti orice contributie dar sa fie fara cozi, o data pe an si completata pe internet.

 68. Mămică, să vă luaţi zenvici cu voi să nu vi se facă foame

 69. Peste 2-3 ani sau oricand vor trai mai bine cei dependenti de civilizatie si educatie, aceste societati sunt organizate mult mai eficient si ofera posibilitati de adaptare mult mai rapida, infrastructura nu le-a picat din cer, in spatele ei sunt oamenii si tehnologia care o garanteaza, spre deosebire de celelalte societati, mizerabile, care se afla mereu in criza si sunt mereu foarte bine adaptati la crize pentru ca se tarasc mereu dintr-o criza in alta. Societatile civilizate vor oferi mereu conditii mai bune oamenilor si in acest mod simplu beneficiaza de oamenii cei mai buni. Este o chestiune de procente pur si simplu, civilizatia nu este un moft sau… filozofii, este o forma mult, mult mai profitabila de organizare a societatii, iar noi vom ramane mereu cu bucatarii si tinichigii care viseaza si ei sa plece. Du-te la Plesu si mai ales la Liiceanu sa te spele pe creier asa cum il tot cosmetizeaza si il tot inteleg pe presedinte in vasta lui intelepciune.

 70. Tinichigiiiiiiiiiiiiii. Î? Parcă e mai bine aşa.

 71. daca nu reusim sa faceti guvernul sa treaca plata tuturor taxelor on-line, macar sa subventioneze cursa de Toronto. Parerea mea.

 72. O să treacă totul pe online. Să vezi lele floare de la ţară ce isterii o să facă să se treacă înapoi pe sistemul cu cozi, că acum o arde prea mult acasă pe net şi o agresează consortul.

 73. Noul sistem online de plată a taxelor. N-aveţi net, aţi belit-o. De internet provider şi de moarte nu scapă nimeni.

 74. Dupa cum a precizat si Cruella, nu exista niciun interes in Romania sa se “debirocratizeze” sistemul. Lucrez in IT si vorbeam cu, colegii cat de fiabil ar fi un sistem informatic. Insa acest lucru nu ar mai justifica joburile atator functionari! Femeia care baga discheta in PC si o paseaza femeii care o baga in sertar ce ar face daca nu ar mai fi nevoie de ea?? Sunt zeci de mii de slujbe pe care un soft le-ar inlocui, chiar crezi ca le-ar conveni tuturor parazitilor cu program de la 9 la 15 sa se implementeze asa ceva? Pai nu ar face revolutie? 🙂 Apropo de programele actuale in care se salveaza declaratiile, cele furnizate de Ministerul de Finante, m-am uitat de curiozitate ce folosesc, dpdv tehnic. Utilizeaza unul din cele mai depasite sisteme de gestiune a bazelor de date : Fox Pro. Sunt chiar curioasa cum proceseaza ei milioane de date de la milioane de firme in Fox. Este tehnic imposibil sa faca aceasta procesare lunar (operatiunile de procesare a datelor in fox dureaza f mult, mai ales la acest volum de date), de aceea sunt convinsa ca nu fac nimic cu ele. Nimic!

 75. Conform ghidului morometian nu pun ei mana pe vita omului din batatura ca e pericol, se pare ca acest pericol li s-a aratat cu adevarat cand au pus mana indecent sa-i mulga pe ziaristi. Deci in societataea noastra vita sensibila sunt considerati ziaristii. Cat despre i-urile castravetelui, sunt satul de normisti din astia. Si de adoratorii lui nenea cosmeticianul lui Basescu, pai nu stiati ma ca Basescu e de-al nostru, nu de-al presedintilor si ca problema cu dumnealui n-ar fi de fond, nu, ci de comunicare, asa si cu seitanii si vladestii si bocii astia, problmea e domne, de comunicare, de cosmetica, ca ei sunt bine intentionati, v-au scos din evaziune.

 76. @flavian, asta cu capitalismu care e pe buza prapastiei am mai auzit-o undeva…

 77. Va dau o idee pt plata taxelor, fara sa mai mergem la @#$%^& de ghisee.
  Am un divais luat de la ING (home banking) prin care imi platesc toate facturile, inclusiv darile catre *&^^$# stat. Costa cam 40 roni pe an. Dar o fuck de acasa, cu un pahar de bere rece in mina dreapta (cu stinga butonez)
  Am trimis declaratiile prin posta, iar platile le-am fuckut prin home banking, inclusiv cei 68 de bani datorati pt somaj :mrgreen: E adevarat, nu se accepta plati mai mici de 1 ron, dar treaca de la mine, desi cu diferenta de 32 de bani nu-si pot cumpara nici macar o luminare.
  Credeti ca saitul ala pe care vrea sa-l faca ministrul ^&%$# ne va costa mai putin (=putzin, nu Putin)?

 78. @neamţu
  Nu e capitalismu, e socialismu.

 79. @park
  40Ron x 20 mil. locuitori =400 mil lei/an= 100 mil euro?
  Păi, s-a făcut tam-tam la 0,5 mil euro pentru eRomânia.

 80. @para, s-a dat vrun nou decret? De ce trebe sa plateasca 20 mio cetateni cite 40 Roni?
  Parca E-romania era 500 mio nu 0,5!?

 81. neamtu, mea pulpa. asa e, e vorba de 500 mil.

 82. @neamtu – nu capitalismul in sine, ci consumerismul si sistemele bazate pe o vesnica crestere cum este cel in care unii traiesc acum fara sa realizeze.

  Cand populatia imbatraneste, petrolul e pe duca, albinele dispar, solurile sunt chimizate, semintele modificate genetic, aerul poluat, oceanele raman fara pesti, metalele sunt tot mai rare, padurile tot mai putine, iar sistemul are nevoie de cresterea exploatarii si noi resurse FIZICE.. la ce mai ajuta politicienii, hartiile, bancile si bullshitul acestora… ?

  Intrebarea e evident retorica, tocmai din cauza ca realizez faptul ca multi ar face orice pentru a evita sa si-o puna, cu atat mai putin sa raspunda in mod obiectiv la ea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green