De ce sunt miresele isterice – episodul 3
Cine a fost mireasă sau a stat în preajma vreuneia, în perioada din apropierea nunţii, ştie: miresele sunt invariabil stresate, panicate, isterice. De ce? Le-am întrebat pe câteva. După mărturiile lui C. şi M, iată şi povestea Zânei Eficienţei, pe numele ei real, Smaranda Vornicu,
Eram tineri, eram frumoşi şi ne iubeam. De ce mai aveam nevoie şi de nuntă, zău, nu ştiu. Dacă am fi ştiut ce balamuc urmează, am fi fugit la capătul lumii (sau măcar la Giurgiu, pentru că Ruse era o destinaţie exotică pe vremea aia).
Oricum, odată pus în mişcare mecanismul unei nunţi, greu îl mai poţi opri. Devine un fel de forţă a naturii, iar lucruri aparent simple devin dispute pe viaţă şi pe moarte şi cresc în conflicte despre care vor vorbi şi urmaşii urmaşilor. Liste, invitaţii, meniuri, confirmări, contracte, buletine de analiză, certificate. Căsătoria devine un fel de operaţiune militaro-birocratică, condusă cu mână forte de doi generali: mama lui şi mama ta.
Toată tinereţea mea am visat la o nuntă în aer liber, într-o grădină înflorită şi însorită. M-am ales cu o nuntă într-un restaurant scorţos şi proaspăt renovat, unde muncitorii astupaseră cu tapet gurile de aer condiţionat. Ziua era, într-adevăr, însorită, în sensul că afară erau vreo 40 de grade la umbră. Dincolo de faptul că ne sufocăm cu brio, de undeva, din tavan, nişte apa picura fix în capul naşului şi al soacrei mici.
Mi-am dorit o rochie de mireasă vaporoasă, galben deschis, o pălărie mare de pai şi un buchet din flori de câmp. Am purtat o hidoasă rochie cu poale umflate, din dantelă, cu corsaj de satin alb şi mâneci bufante. Şi voal scurt, de coană Miţa, prins în creştet cu un pieptăn decorat cu trandafiri. Şi asta pentru că mătuşă mea, venită de peste mări şi ţări, a insistat să îşi exercite asupra mea talentele de maestră cusătoareasă.
Pe el mi-l imaginam în redingotă cu vestă. Sărmanul, a purtat un costum făcut la comandă, care avea o asemenea întăritură pe piept, că ar fi putut să fie mitraliat de la mică distanţă şi nu ar fi păţit absolut nimic. La probele pentru costum se ducea împreună cu tata şi cu taică-său. Aveau toţi trei nişte figuri de câini bătuţi, când ştiau că e zi de mers la croitor, de îţi venea să le plângi de milă. Suspectez şi în ziua de azi că, după acest calvar, se opreau undeva să bea câteva beri, să le mai treacă de amar. Erau prea erau bine-dispuşi la întoarcere.
Oricum, au existat şi multe compensaţii:
– Faptul că mi s-a îngăduit să port o rochie roşie şi scandalos de scurtă la Sfatul Popular.
– Aiureala mea congenitală, care m-a făcut să uit că ziua cununiei civile este şi ziua lui de naştere. Rămâne pentru posteritate, fixat pe video şi audio, momentul în care, uimită că toată lumea îi urează “La Mulţi Ani!”, îmi dau seama de gafă şi sunt auzită spunând “Vaaaai, cât de tâmpită sunt!”).
– Petrecerea cu prietenii şi colegii de facultate, întinsă hăt – până în zori, cu dans şi râsete şi bancuri. Cu miliţienii care vin să ne amendeze pentru că am tulburat liniştea publică şi sfârşesc prin a rămâne la şprituri cu noi.
– Pantofii de mireasă – cadou al colegilor mei de grupă – un vis de balerini, sidefii şi uşori că ai unei zâne.
La nuntă, că la nuntă:
Stau cu spatele ţeapăn, la masa principală. Mă las filmată de aproape, de departe şi dintr-o parte. Zâmbesc politicos, până mă dor fălcile. Mă plimb printre mese. Salut toate rubedeniile vârstnice, chiar şi pe cele pe care nu le-am mai văzut în viaţă mea. Ascult poveştile din copilăria lui, repetate în diferite variante, de o sută de ori. Iar zâmbesc şi le bat uşor pe mână pe toate prietenele mamei, care lăcrimează şi la desene animate, darămite la o nuntă. Mă pup cu soacra. Dansez cu diferiţi domni în etate, care insistă să mă invite la tango sau vals şi să mă calce îndârjit pe bombeuri. Stau frumos la poză, tai tortul. Mă prefac impresionată atunci când şeful de sală, foarte important şi gomos, îşi face apariţia, ne înmânează un fel de hrisov kitschos şi ne atârnă de gât câte o medalie de aur pe panglică tricoloră (asta era “surpriza” din partea restaurantului). Mă uit cu coadă ochiului la taică-miu, care vorbeşte şi râde tare, că să nu se simtă că e verde pentru că… i-a luat unul fata. Mă îngrijorez când un văr de-al treilea devine din ce în ce mai exuberant şi începe să flirteze cu prietena fratelui meu. Negociez discret cu ospătarii un nou transport de gheaţă, să ne mai răcorim.
Printre toate astea, e de ajuns o privire întâmplătoare şi îl văd pe el, în partea cealaltă a sălii, separat de mine, printr-o mare de oameni, ocupat să strângă mâini şi să se lase bătut, bărbăteşte, pe umăr. Îi văd spatele drept, colţul gurii ridicat uşor, cârlionţii negri de pe ceafă. Îi aud – printre zeci de alte voci – vocea profundă şi amuzată totodată. Şi totul îşi recăpăta sensul. Totul merită. Îmi e cald înăuntru, roşesc pe dinafară. Sunt mireasă şi sunt a lui.
😀 Foarte tare! Felicitari pentru sinceritate si stilul de a scrie!
cred ca ceva din fiinta lor le spune ca fac o mare prostie, ca dragostea lor se duce pe rapa in momentul casatoriei…asta este modul inconstientului de a reactiona:-)
ah, ce tanara eram… 🙂
heheeeee 🙂
trist dar adevarat: ma surprind deunazi cu ochii umezi cand mireasa, fiica a unor prieteni dragi, vine sa ne salute la masa. si-mi amintesc cum la nunta mea, cucoane mai in varsta lacrimau de dorul trasnailor facute de mine in copilarie.
revelatie tarzie: lacrimile erau adresate tineretii lor apuse nu proaspetei si iluzoriei mele maturitati.
trist dar adevarat: ma surprind deunazi cu ochii umezi cand mireasa, fiica a unor prieteni dragi, vine sa ne salute la masa. si-mi amintesc cum la nunta mea, cucoane mai in varsta lacrimau de dorul trasnailor facute de mine in copilarie.
revelatie tarzie: lacrimile erau adresate tineretii lor apuse, nu proaspetei si iluzoriei mele maturitati.
casatoriile tr 😈 ebuiesc facute pentru miri, simple si alaturi de prieteni si familie, si nu pentru bani si to see and to be seen
[…] This post was mentioned on Twitter by fashionbuzzgirl, Simona Tache. Simona Tache said: De ce sunt miresele isterice – episodul 3 http://bit.ly/b3rq6Q […]
“Dragostea e lucru mare ce leaga doua inimi tare”
….
chiar asa, de ce e nevoie de tot acest circ numit “nunta”?
casatoria e foarte importanta ca fiecare sa-l aiba pe celalat cu un act. dupa ce un stat legalizeaza relatia urmeaza un fel de muppet show numit nunta, un fel de opera bufa care nu are cum sa fie altfel decit idiotenia care l-a prilejuit.
daca un stat se bucura asa tare sa-mi legalizeze o relatie, daca lumea se deda in masa cu atita bucurie unei crapelnite prilejuita de faptul ca o fut legal si cu acte pe partenera mea de ce nu am voie legal sa am numai o singura sotie?
de ce nu am voie sa am legal mai multe sotii? statul ar fi si mai bucuros si oamenii ar minca de cite ori ma culc cu una mai mult de trei ori. voi intelegeti de ce?
Dar ce de oare exista rochia miresei, tortul miresei, valsul miresei, voalul miresei, furatul miresei, iar mirele… e ala care sta si se uita.
[…] in deplasare, asa cum mi s-a mai intamplat, la Simona. De data aceasta, cu niste amintiri foarte indepartate, de la o nunta. Nunta mea, care nu a […]
@Loopoo,
Eşti întro gravă eroare. Mirele e ăla de plăteşte pt toate alea 😈
Hai Simona, zi si tu acum! Cum a fost la tine…
pun pariu ca a fost in acelasi ton…
cele mai de cacat nunti la noi sunt. sunt facute sa simta lumea bine, pe bani, contra mirilor
dar ce?! indrazneste cineva sa faca altfel?
ar tulbura toata familia pana la a zecea spita…fute-m-as…pe spite…
si ce crezi ca doar miresele au parte de d’astea? mirii nu? ai uitat de saracu barbat 🙂
in cazu meu, pe la 10 dimineata cand inca nici nu ma trezisem bine si eram in pijamale de vara, fara chiloti, m-am trezit cu 3 lautari in fata usii (eram la curte) si iesi baiete si joaca (nu stiu ce cacat de dans traditional era) cu urdorile la ochi….ce era sa fac? i-am injurat in 2-3 limbi (mai putin romana) si mai tarziu am aflat ca era un cadou de la un unchi al miresei care ma simpatiza (la propriu). a fost foarte afectat ca nu am jucat basina aia de cantec. macar u au venit si ei cu tuica ceva sa inteleg pe ce lume sunt. 😈
Eu cred ca una din cauzele isteriilor domnisoarelor mirese este si faptul ca se intoarce Ursu!!!
Pai exact asta am vrut sa scriu, sebra, dar m-am razgandit. Suna prea frustrant pt. noi, fostii sau viitorii miri.
Articolul e dragut. Mai degraba stilul de a scrie. Autorul/-aorea si-a atins scopul pana la urma. Insa, fara sa vreau sa jignesc pe nimeni, mi se pare ca toti cei ce vad intradevar astfel o nunta au anumite frustrari, anumite probleme.
Pai nu inteleg un lucru: daca nu-ti place ideea de nunta – dece o faci?
Sau dacaai visat toata viata la un anumit tip de rochie – de ce nu-ti cumperi una la fel?
Iar daca nu-ti inghiti unchii, matusile sau alte rubedenii mai mult sau mai putin apropiate, de ce-i mai inviti la nunta ta? Oare ei se distreaza pe banii tai sau mai degraba tu pe ai lor?!
Nu mi-am organizat nunta inca, dar atunci cand o sa fac lucrul asta – voi avea grija sa fac totul cu drag si cu placere, pentru ca eu imi aleg restaurantul (si voi avea grija sa nu fie unul din a carui tavan sa curga apa in capul nasului), eu imi aleg rochita si nu matusa/ mama/ soacra etc, si voi merge cu placere si la Biserica, pentru ca vreau ca Dumnezeu sa ne binecuvanteze “unirea oficiala” s.a.m.d.
Si asftel, ma voi asigura ca la nunta mea sa ma distrezsi sa ma simt bine, iar daca nu vreau rudele sa-mi fie alaturi (pentru ca si eu m-am distrat la nunta lor), atunci o sa tin doar un chef intre prieteni apropiati di atat.
Insa si daca voi proceda astfel, dar voi vedea lucrurile din acest punct de vedere (al articolului si comment-urilor de mai sus), atunci probabil ca si pe acei prieteni i-as vedea dusmani si as spune ca au venit sa se distreze pe banii mei.
Iar in cazul asta, stai draga acasa si nu-ti mai face nicio nunta!
@Cristina
sa nu uiti sa scrii dupa nunta!
Succes!
[…] in deplasare, asa cum mi s-a mai intamplat, la Simona. De data aceasta, cu niste amintiri foarte indepartate, de la o nunta. Nunta mea, care nu a […]