Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

“Vând Grigorescu nesemnat. Aveți încredere”

Nu știu cum sunteți voi, dar eu, când aud de anii ’90, mă lovește nostalgia și devin imediat atentă. Tocmai am răsfoit o ediție aniversară a Anunțului Telefonic, care împlinește 30 de ani în acest week-end, mai exact duminică, pe 7 iunie. Numărul ăsta special spune povestea fascinantă a unei afaceri începute în sălbaticii și inocenții ani ’90, care a reușit să reziste și să rămână activă, până astăzi, sub același patronaj. Trei ediții vechi, pline de farmecul inconfundabil al anilor post-revoluționari au fost reeditate și îl însoțesc: una din 1990 una din 1995 și una din 2000.

Începuturile ziarului, în freneticul an de după căderea comunismului, sunt de-a dreptul romantice. Capitala a fost împânzită cu câteva mii de afișe care anunțau că se primesc anunțuri publicitare la câteva numere de telefon. Telefoanele de acasă ale familiei și prietenilor investitorului au început imediat să sune și nu s-au mai oprit. Un alt prieten, singurul care avea mașină, a pus la bătaie Dacia personală, cu care s-au făcut drumuri prin oraș mulți ani, până când ziarul și-a permis o mașină a redacției. Sediul a fost, o vreme, într-o cameră de hotel, dar au fost și momente de impas, în care s-au preluat anunțuri pe capota mașinii. Procurarea hârtiei era, de fiecare dată, o aventură dificilă. Primul anunț preluat a fost al unui domn care vindea un Volkswagen. În 1996, apărea site-ul www.anuntul.ro. În 2004, ziarul era primit în organizația internațională a ziarelor de mică publicitate – International Classified Media Association. Cozile pentru plasarea de anunțuri, ajungeau de multe ori până în stradă, așa că, în 2006, se introduce plata lor prin SMS, urmată, în 2009, de plata cu cardul, direct pe site. În 2010, ziarul și site-ul aveau peste 1 milion de cititori lunar, iar în 2011 apare prima versiune de mobil. Așa sună, pe foarte scurt, istoria romantică a unui ziar cu capital românesc, care a reușit să rămână până azi singurul cu trei apariții săptămânale pe hârtie și prezență online, pentru București și zona metropolitană, cea mai importantă piață din România. În numărul aniversar veți găsi mult mai multe detalii și povești, plus testimoniale ale angajaților și partenerilor, dar și minunate anunțuri pline de umor, care spun atât de multe despre fascinanții ani ’90.

Vă las mai jos, câteva astfel de anunțuri, din ediția reeditată apărută deja pe 3 iunie, ca să vă amuzați:

Tablou Grigorescu nesemnat. Aveti incredere. Tel.;  10.32.07.

POPESCU Virgil (Paraschiv din Drumul Taberei) sa dea telefon lui Nelu Tutu sau Picinis in legatura cu Nicu din Italia.

Grilaj nemaipomenit pentru mormint, 2×3 m. Tel.; 80.48.16

Fulgi de perna pentru saltea. Tel.; 53.01.69

CUMPAR plosca medicala, sufertase pentru mincare si ascutitoare chinezeasca. Tel.; 78.55.89

TINAR serios bat covoare 25 lei/mp 39.18.58.

POSED masina de scris, fac masaje, injectii; 81.21.27

FUNDATIA “Cogito” vinde la licitatie calculator defect, 53.00.78

GEACA piele si sterilet – asiguram montarea lui; 50. 39. 03.

CONVENABIL TV color Universum (Germania), nu se aude, dar se vede; tel. 42. 49. 15.

 FILOZOFIA plus etica, de Spinoza, cartofi, ceapa, morcovi, sfecla rosie, 77.25.16

 ROG pe cetateanul din Siria numit JAMALDI fugit din garsoniera sa plateasca convorbirile telefonice pe luna aprilie, valoare 70.000 lei. Proprietarul.

 VIND mustiuc saxofon tenor, cumpar mustiuc saxofon alto, eventual schimb; 81.99.41.

 OCHI de sticla diferite culori, 1518 lei perechea; 781.17.64.

Găsiți și azi la chioșcuri numărul special al Anunțului telefonic, însoțit de o altă ediție veche retipărită, plină de umor involuntar, și îl veți găsi și luni, pe 8 iunie, împreună cu o copie a unei ediții din 2000, superbă și ea. Eu le-am primit pe toate trei deja și o să le păstrez cu grijă, spre a le mai răsfoi din când în când, atunci când o să vreau să-mi amintesc despre niște ani pe care i-am trăit și de care mă voi simți mereu foarte legată. Probabil că veți simți la fel ca mine, dacă o le luați și o să apucați să le răsfoiți.

5 comentarii

  1. Asta cu Grigorescu e ca promisiunile PSDului 😀

  2. Pe Altetza ce-o intereseaza,tanarul care bate covoare sau giaca de piele?

  3. De ce voi toti credeti ca Romania se rezuma la Bucuresti? (Exemplu: reclama la blabla, si in subsol, cu font 6 arial, mai mic nu este, specificarea: Doar pt, Bucuresti)

  4. Eu am încă o serie de ziare vechi și foarte vechi, printre care se numără și câteva ediții ale anunțului telefonic. Chiar de curând am răsfoit câteva și m-am amuzat teribil de modul în care erau redactate anunțurile, dar și publicitatea în general. Cât despre Grigorescu nesemnat, încă există oameni care vând pe siteurile de anuțuri astfel de “opere”.

  5. Presa de dupa Revolutie a avut farmecul ei….cozi la chioscuri, emotia ca in ziar pot aparea si alte articole decat ode..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint