Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Fericirea de a fi prinţesă şi Einstein

Sau un text care n-a mai intrat în Almanahul Fericirii (al Academiei Caţavencu), aflat încă pe tarabe şi la chioşcurile de ziare. Dintr-un capitol intitulat Fericiri alternative, care a fost finalmente eliminat, din raţiuni de spaţiu.

Fericirea de a fi prinţesă şi Einstein

Capitolul Fericiri alternative din acest almanah a fost realizat prin forţă. Coordonatorul proiectului, domnul Alin Ionescu, ne-a terorizat cu nenumărate mailuri şi SMS-uri ca să-i dăm texte. A mers chiar până la a răpi câteva soţii de redactori şi câţiva copii, care au fost răscumpăraţi, ulterior, cu materiale despre fericirea de a trăi în altă epocă sau în pielea altcuiva. Pe mine, de exemplu, a încercat să mă convingă că mi-ar fi plăcut să fiu prinţesă, numai ca să scriu. Şi, uite, scriu. Doar că nu despre prinţese, ci despre altceva.

Încerc să repar o nedreptate gravă, pe cale de a fi comisă. Mai toţi colegii de sex bărbătesc şi-au ales să scrie despre personaje dubioase, gen mafioţi, piraţi, zei, împăraţi şi năvălitori. Mă simt ca atunci când eram asistentă medicală la o grădiniţă şi le-am pus băieţilor de la grupa mare întrebarea tradiţională “Ce planuri de viitor aveţi?”, în forma mai inteligibilă pentru ei, “Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Răspunsurile m-au dezarmat. Cu excepţia câtorva care se visau gunoieri, toţi voiau să se facă poliţişti, ninja sau alţi profesionişti în ale smardoielii. Aşa şi colegii mei acum. Tot către smardoială şi putere s-au orientat. Unul n-a zis că ar fi vrut să fie Einstein. Aşa că zic eu.

Aş fi fost fericită, dragi cititori, să trăiesc în pielea acestui geniu, care a revoluţionat fizica (şi, odată cu ea, istoria omenirii), mai ales că avem aproximativ aceleaşi reacţii vizavi de această materie. Şi pe mine mă ia somnul, când aud despre cuarci, stringuri, unde electromagnetice şi frecvenţe de rezonanţă, exact cum i se întâmpla şi lui, când era student la Politehnica din Zürich, de ajungea să chiulească, de plictiseală, cu lunile şi să rămână repetent. Aş fi fost fericită şi să-mi cadă, într-o zi, un măr în cap. Poate n-aş fi avut, ca Einstein, revelaţia teoriei gravitaţiei, dar cu siguranţă aş fi formulat o teorie la fel de importantă. Aş fi luat mărul, l-aş fi studiat atent, cu ochii mijiţi de concentrare, şi aş fi spus: “Fructele trebuie mâncate la distanţă de minimum 2 ore de orice altă masă, altfel nu doar că îngraşă, dar mai şi fermentează, îngreunând digestia”. Această propoziţie ar fi fost citată peste veacuri de mii şi mii de oameni, iar, prin ea, aş fi pus bazele regimului disociat, cu mult înaintea lui Michel Montignac, care ar fi devenit astfel un ilustru necunoscut. Toate femeile ar fi fost în limbă după mine. Vă daţi seama ce coadă ar fi fost la uşa mea, de dive plânse că s-au îngrăşat 50 de grame, venite să mă implore să le ajut să scape de ele? Câte m-ar fi divinizat, câte şi-ar fi dorit să pună mâna pe mine, să fiu numai şi numai al lor, nutriţionist la bine şi la greu, până când moartea ne-ar fi despărţit? Câţi bărbaţi m-ar fi invidiat că agăţ mai mult decât ei, care s-ar fi chinuit ca fraierii să le arate stelele şi să le impresioneze cu muşchii lor? Heheee…

O singură chestie m-ar fi nemulţumit, dacă aş fi fost Einstein. N-aş fi putut, în ruptul capului, să umblu cu ciuful ăla alb şi electrocutat. L-aş fi vopsit şi l-aş fi întins frumos cu placa. Ce fericită aş fi fost!

P.S. Am impresia că ăla cu mărul nu era, totuşi, Einstein, ci Arhimede (sau Pitagora?), dar nu mi se pare că asta ar conta foarte mult. Recitiţi şi voi textul, înlocuind numele. În rest, totul rămâne la fel de valabil.

Simona TACHE

Acuma e rândul vostru să-mi povestiţi în ce epocă sau în pielea cărui personaj aţi fi ales să trăiţi, dacă aţi fi avut posibilitatea să alegeţi.


45 comentarii

 1. Marul, teoria gravitatiei = Newton. Marul lui Newton! 😀

 2. @Raluca: pe cuvantul tau de onoare ca nu te-ai prins ca i-am incurcat special? asa de bine imi iese sa fac pe proasta? 🙄

 3. eu am vrut să fiu drujbist, mai ales că apăruseră la noi husqvarnele, noi şi uşoare.
  aspiraţia s-a pierdut pe drum, dar s-ar putea să reapară, de cînd cu socaciu…

 4. Eu am vrut să mă fac cioban, da n-am avut mioare şi m-am făcut gestionar.
  😀

 5. Fi-miu cea’ca vrea sa fie vidanjor. Asta de cand i-am povestit o intamplare din armata unde a venit soldatu’ la locotenent si i-a zis: “toarshu’ locotinent pertmiteti sa raportez, nu e coresct, toarshu sergent mi-a mâncat trei butoaie cu rahat!”

 6. Oh, mi-ar fi placut sa traiesc pe vremea lui Rumburak si sa am eu inelul ala. Te faceam printesa si te faceam si Einstein! :mrgreen:

 7. Raluca bine ca esti tu desteapta 😀 😀 😀

 8. Gregorie Casă

  Cred că p-asta a scris-o Nic.

 9. Hmmm… ar fi fost ok sa fiu Einstein si sa ma casatoresc cu o printesa. De preferinta orientala, dar nu neaparat…

 10. Mecanic de locomotiva..daca va vine sa credeti..inca imi plac trenurile de jucarie, desi anu’asta schimb usor prefixul 😛 (fac 30de ani)

 11. Mai Simona, iti bati joc de oameni! Uite saraca Raluca, a vrut sa puna textul tau intr-un referat, inainte de sesiune.

 12. Pe mine m-ai pus pe ganduri, mi-am dat seama ca de mica n-am gandit in perspectiva.
  In schimb plozii mei vor asa: ala mare vrea sa se faca superstar rock si explorator, ala mic motoshiclist (nu poa’ sa-l zica pe “ci”) si Ben 10 (si cateodata reparator de jucarii, ca mami)

 13. eu, cand eram prin clasa I, as fi vrut muult de tot sa fiu in pielea doamnei vanzatoare de la consignatia “Rock”. La vremea respectiva credeam ca aceasta consuma la greu Bonibon, Jelibon, TopiTop si Turbo, pe gratis. :mrgreen:

 14. Off topic – Enstein a avut o viata personala de tot cacatul.

 15. Ce voiam sa fiu, sa va spun drept am uitat, si imi place ce fac acuma. Stiu doar ca ziceam pompier de sanchi, sa ma lase lumea in pace.

 16. @Marinake: de ce de tot cacatul? mai de cacat decat a unei printese? :mrgreen:

 17. Ahaa mi-am adus aminte – in scoala voiam sa fiu chiulangioaica high tech. Adica sa fac un robotel care sa stea in clasa la plictiseala si acasa la facut temele si sa arate ca mine.

  Am chiulit doar low tech.

 18. Familie disfunctionala – cel putin prima. Intre printesa si Einstein as zice ca diferenta de doar de culoare si consistenta

 19. eeee, eu ma visam pe post de cal alb. ihi, nu pe calul alb, ci chiar calul:))) dar cred ca asta nu era la capitolul “ce vreau sa ma fac cand o sa fiu mare”, ci realitati alternative. uite ca n-a iesit nimic din fantasma asta…

 20. Arhimede era ala cu marul – facea baie intr-un ciubar plin cu cidru cand a strigat Eureka.

 21. @fit – nu disperati, veti avea poate vre-un avatar asa, in viitor sau e un mesaj din trecut… cine stie.

 22. @EinsTache – repede, fara ajutorul lui Nic – daca soarele dispare subit, si stii ca lumina de la soare la pamant circula in 8 minute, ce se intampla mai intai: se cara pamantul de pe orbita sa instantaneu, sau se stinge lumina in 8 minute si dupa aia pufff (ca nimic nu circula mai repede decat lumina in univers, nici chiar coana gravitate)

 23. Simona,

  cred ca mai bine ai fi fost in pielea partenerei lui Einstein, care se pare ca ar fi autoarea nerecunoscuta a teoriilor lui nea Einstein. Ai fi aratat si mai bine.

 24. Nea Costica din Baneasa

  marul discordiei 🙂

  Arhimede nu era ala cu coroana de aur care scufundata intr-un lichid….e imediat shutita?
  Si Newton ala lovit de marul atras cu o forta em unu ori em2 supra de patrat?

  Ce mai conteaza!? Eu eram macaragiu…si ma uitam de sus

 25. GRAVITATE IN CAPUL MEU ca in romaneste se zice gravitatie

 26. eu as vrea sa fiu tot eu, dar mai data naibii, cat sa reusesc sa il invat pe fi-miu sa isi intoarca sosetele pe fata ….

 27. @zana 😆 😆 😆 😆 tocmai am avut si eu un circ casnic (cu tavalituri pe jos de ras) pe tema “cum sortam rufele pentru spalat”. 😆

 28. eu nu i le mai intorc pe dos (sosetele)…le spal asa si daca chiar l-ar deranja le-ar intoarce singur

 29. cruela de vila

  eu am o prietena care cand era copila, vroia sa sa faca zana! 😉
  dar avea o problema ( exprimata explicit de fiecare data :mrgreen: )
  zanele nu se caca! 😳
  ( zana, nothing personal, no ofense!)
  eu am fost shocata de modul deosebit pe pamantean in care a pus problema!eu nu m-am gandit in viata mea ( pina n-am avut aceasta discutzie cu ea, la varsta adulta 😳 ) la aparatul excretor al personajelor de basm! 🙄

 30. Fata , da’ voi la filologie asa ati invatat faza cu maru’ si gravitatia ? Ca a fost Einstein sau Arhimede sau Pitagora ? Nu , draga , a fost Copernic sau Kepler sau Anaximandru . Spune si Dan Brown intr-o carte secreta a lui , “Marile secrete ale teoriei gravitatiei . Impostura lui Newton” . Si n-a fost mar , a fost rodie . Din care se face guma Orbit pentru betivi . De fapt legea atractiei universale e total denaturata din cauza acestui fapt .
  Mie mi-ar fi placut sa fiu Xenia , printesa razboinica . L-as fi facut eu pe Einstein sa-si inghita toate teoriile nutritioniste . :mrgreen:

 31. @simona: inteleg ca avusese loc intamplarea cu rufele roz- tricou rosu uitat in masina de rufe albe?

  @cruela@ no offence taken! mi-ai adus aminte (iar) de bunica. de cate ori ma vedea cazuta in admiratie in fata vreunei frumoase vedete de cinema, imi zicea: ‘ Da’ ce crezi, draga, ca rahatu’ ei miroase a trandafiri?’

 32. cruela de vila

  deci nu ma mai inervatzi cu maru! 🙄
  toata lumea shtie ca e vorba de marul lui adam! :mrgreen:
  ala pe care i l-a dat eva, draga de ea! 😛

 33. cruela de vila

  chiar : mi-ar fi placut sa fiu eva?
  sa am certitudinea ca sunt singura femeie din viatza lui?
  😳 😳 😳 😳 😳

 34. @ cruela

  Si sa n-ai alternative ??? 🙄

 35. cruela de vila

  adi: corect! 😉
  sa n-ai nici soacra! 🙄
  ce coshmar! :mrgreen:

 36. In antichitate nu as fi vrut, precis eram vreun sclav candidat la crucificare sau cina pentru lei..nici in al Mediu Ev ca era intuneric si precis aprindeau aia lumina cu mine pe vreun rug…..pe la 1800 nici atat ca faceam vreo ciuma Carageasca, ceva sau ma trimiteau astia in linia intai la Plevna sau sa-i fac cizmele lui Napoleon pe insula…nu mai zic de razboaiele I si II unde precis hraneau tunurile cu mine…acu` am avut parte de Dej, Ceausescu, Iliescu, Iliescu, Constantinescu, Iliescu, Basescu….
  alege daca ai de unde…viitorul suna bine ?
  PS. Si eu tot pompier visam, baiet fiind, imi placeau masinile alea cu scari…

 37. Cum se sorteaza rufele pentru spalat si de ce? 😯

 38. Cum se spala rufele si de ce ? 😯

 39. Io prima oara pentru intaias data am vrut sa ma fac ceausescu; mi se parea irezistibil sa iti permiti sa faci cam orice. Ai mei au ras un pic (dar nu era rasul lor) dupa care s-au intristat mult si au inceput sa imi explice cum ca ar fi o alegere cat se poate de neinspirata, ca lui nea Nicu nu-i plac competitorii iar vreun cap patrat din Secu’ s-ar putea sa vada in mine un ditamai potential terorist, in ciuda celor numai 4 ani din dotare.

  Asa ca m-au sfatuit parinteste sa i-au in considerare o “usoara” reconversie profesionala. N-am inteles ce au zis dar ca sa nu ii supar, vreo 3 secunde mai tarziu, am gasit ce vreau sa fac in viata: culegator de fructe. Si asa a ramas pana aproape de a da la facultate. Chiar si acum ma visez horticultor cateodata. Dupa ce m-am mai copt la minte oleaca am trecut in fisa postului si sofer de camion, dandu-mi seama ca nu puteam lasa cele fructe in soare. In generala am dat camionul pe TIR (incepusem sa visez la calatorii in strainatate) si am pus ochii pe transiberian. In liceu am renuntat si la TIR din cauza de racketi si m-am gandit o vreme sa devin pilot de avioane (eventual rachete 🙂 ). Dar fu o problema: era in perioada cand se inventa acel nou semn rutier: “atentie cad MIG-uri!”

  Deci m-am imbarcat fumusel ca simplu pasager nu mult dupa terminarea facultatii si am “facut” transiberianul pe sus, prin aer, pe la caldura, filme, un pic de somn si un delicios peste aburit cu vin alb. Si am ramas in partea asta de lume nu neaparat din cauza de culegator de fructe (lucrez ca economist la o firma unde culeg “roadele” financiare ale mai multor firme si prelucrez datele) insa traiesc intr-o zona de munte cu multi pomi fructiferi si in fiecare toamna imi fac timp sa merg la cules de fructe: coarne, mandarine, portocale, lamai, castane, mere si struguri. Din tara cel mai mult imi lipseste gradina bunicilor cea cu 70-80 de pomi fructiferi pe care ii “scuturam” in fiecare toamna de fructe unde am citit sute de romane si unde am cunoscut prima iubire.

 40. Eu nu-mi mai amintesc ce-am vrut să mă fac, pentru că oricum m-am făcut ce am vrut, că altă idee n-am mai avut de atunci până azi. Am însă o mică problemă: nu mai știu ce m-am făcut. :-??
  Și da; adică, nu: nu aveți dreptate niciunul dintre voi! Ăla cu mărul a fost alt om de știință celebru: Wilhelm Tell.

 41. Măi, tu n-ai emoticon de-ăla mirăcios? 😯

 42. Eu am vrut sa ma fac musafir 🙂

 43. Eu vroiam sa fiu copil in vacanta. Mereu.

 44. eu imi doream sa ma fac dansatoare de cabaret… 😛 pentru ca singurul dans pe care il vedeam (in afara de balet) erau spectacolele de varietati
  dansul a ramas marea mea pasiune, asa ca pe langa munca de zi cu zi sunt si dansatoare de salsa si tango 😀

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green